KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom - cand.scient.adm.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom - cand.scient.adm."

Transkript

1 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom - cand.scient.adm. herloevlund@mail.dk SKIDT OG KANEL I DEN ENDELIGE BOLIGSKATTEAFTALE Manchet: Der er stadig betydelige sociale, geografiske og aldersmæssige skævheder og finansiering på bekostning af velfærden tilbage i den indgåede boligskatteaftale. Sammenfatning: Hvad angår ejendomsværdiskatten, så betale indebærer den netop indgåede boligskatteaftale en progressionsgrænse på 7½ mio. og en skatteprocent på 1,4 pct. for ejendomsværdier herover. For grundskyldens vedkommende er aftalt, at boligejere fra 2018 til 2020 kan indefryse nominelle stigninger heri indtil huset sælges. Og vedrørende endelig finansieringen af boligskattereformen, så tages den fra det økonomiske råderum. Det må her anerkendes som forbedringer, at det er lykkedes S, DF og R at afværge VLAK s mest grove forsøg på at rage til sig på egne kernevælgeres vegne ved at indføre en helt flad ejendomsværdiskat og fastfryse grundskylden indtil MEN: Der er stadig markante sociale og geografiske skævheder og ikke mindst en betydelig velfærdsforringelse tilbage i aftalen. For det første betyder et knæk i ejendomsværdiskatten på 7½ mio. kr., at progressionen vil være ret så symbolsk, idet en så høj grænse kun vil omfatte relativt få boliger i forhold til, hvis den nuværende grænse på 3 mio. kr. var bibeholdt. Og når grundskylden kan indefryses fra 2018 til 2020, betyder det endnu en udsættelse af grundskyldsbetalingen af allerede skete værdistigninger, som ikke er beskattet pga. den hidtidige årlige stigningsbegrænsning på grundskylden. For det andet skal der fra 2021 ske en nedsættelse af de fremtidige boligskatteprocenterne, nærmere bestemt i den lave sats for ejendomsværdiskatten og i grundskyldspromillerne. Den lave ejendoms-værdiskattesats nedsættes fra 1 pct. til 0,55 pct. og den gennemsnitlige grundskyldspromille sænkes fra 26 promille til 16 promille. Og boligskatteaftalen vil herudover give nuværende boligejere en skatterabat, således at de fra 2021 ikke skal betale mere i skat - indtil boligen sælges. Og oveni indefryses stigende boligskatter.

2 2 Alle disse elementer i boligskatteaftalen vil stadig være en foræring til ejerne af dyre huse i de store byer og hovedstadsområdet, især i Nordsjælland, mens provinsen og Udkantsdanmark kun vil få smuler. Skattestoppet afskaffes, men de, som har scoret på det, får lov til at beholde gevinsterne. Endelig er det for det tredje stærkt kritisabelt, at boligskatteaftalen finansieres af det eksisterende økonomiske råderum. Den tages hermed fra midler beregnet til demografisk og velstandsregulering af velfærden. Det er m.a.o. opskriften på betydelig fremtidig velfærdsforringelse. Og der er tale om midler, som er tilvejebragt via reformerne af tilbagetrækning, dagpenge, førtidspensions - og fleksjob og kontanthjælp mm. Den almindelig befolkning og navnlig de dårligst betaler således for lettelserne til fortrinsvis rige boligejere. 1. Indholdet af boligskatteaftalen. 2. maj indgik regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale forlig om den fremtidige boligbeskatning. 1 Hovedpunkterne heri 2 er, at der i 2019 træder et nyt system til ejendomsvurderinger i kraft for at rette op på flere år med fejlagtige vurderinger. Fordi der har været disse fejlagtige vurderinger, er det besluttet at indføre et forsigtighedsprincip, som betyder, at der for en sikkerheds skyld trækkes 20 procent fra den offentlige ejendomsvurdering. Beskatningsgrundlaget bliver altså ejendomsvurderingen minus 20 procent. Med det nye ejendomsvurderingssystem forventes vurderingerne generelt efter at stige, især af grundværdierne. Samtidig oprettes også nogle skævheder i det gamle system: Ejendomsvurderinger af parcelhuse i provinsen forventes at falde, mens især vurderingerne af ejerlejligheder navnlig i hovedstaden forventes at stige. De nye vurderinger danner fra 2021 grundlag for et nyt boligskattesystem. I forbindelse med overgangen til nye regler indebærer aftalen, at boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i perioden , automatisk for pengene tilbage. Det forventes at være tilfældet for 60 pct. af boligejerne. For 40 pct. af boligejerne forventes vurderingerne at stige. For disse boligejere indebærer aftalen en skatterabat, som betyder, at ingen værende boligejere før 2021 samlet skal betale en højere boligskat efter de nye regler i 2021, end tilfældet efter de gamle regler (under skattestoppet) i Rabatten varer indtil et salg. 1 Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre: Forlig om tryghed om boligbeskatningen. 2 ) Jf. Skatteministeriet: Fakta ark om nyt boligbeskatningssystem.

3 3 Figur: Indefrysning af stigninger i boligskatterne. 3 Da rabatten bortfalder ved salg, forventes det i sidste ende at påvirke prisen på boligen i nedadgående retning dvs. reducere værdistigning og friværdi for hidtidige boligejere. Fra 2021 ophæves skattestoppet for nominelle stigninger i boligskatterne. Fremover fastsættes boligskatterne i princippet som en procent af ejendomsværdien dvs. boligskatterne stiger med stigende boligpriser. Hvis boligskatterne i fremtiden varigt stiger mere end forudsat, vil provenuet gå til at sætte boligskatten ned. 4 Hvad angår ejendomsværdiskatten, så betaler boligejere i dag en skat på 1 procent af boligens værdi op til 3 millioner. Al værdi herover beskattes med 3 procent. Alle stigninger i ejendomsværdiskatten har dog været med skattestoppet været suspenderet siden Her indebærer den netop indgåede boligskatteaftale efter 2021 en forhøjelse af progressionsgrænsen til 7½ mio. kr., hvorved beskatningsgrundlaget pga. forsigtighedsreglen bliver 6 mio. kr. For ejendomsværdier herunder sænkes skatteprocenten til 0,55 procent og for ejendomsværdier over progressionsgrænsen reduceres skatteprocent til 1,4 pct. For grundskyldens vedkommende er aftalt en midlertidig og en permanent indefrysningsordning. Fra 2018 til 2020 kan grundskylden stige, men nominelle stigninger i grundskylden indefryses automatisk indtil huset sælges. Fra 2021 kan boligejerne indefryse nominelle stigninger i både grundskyld og ejendomsværdiskat, dog også her indtil huset sælges. Indefrysningen vil være rentefri indtil 2021, herefter vil den blive pålagt en rente på omkring 1,24 procent årligt. 3 ) Kilde: Skatteministeriet: Fakta ark 1.5, s ) Jf. Skatteministeriet: Fakta ark, s. 3.

4 4 Ligesom ejendomsværdiskattesatserne sænkes, således sænkes også de kommunale grundskyldspromiller fra 2021 til Den gennemsnitlige grundskyldspromille i kommunerne forventes at falde fra 26 til knap 16 promille af beskatningsgrundlaget. Prisen for boligskatteaftalen bliver 19,2 mia. kr. frem mod Finansieringen af boligskattereformen tages fra det økonomiske råderum. Endelig vil kommunernes økonomi påvirkes af aftalen. Staten garanterer uanset skatterabatten kommunerne den fulde grundskyldsindtægt for ejerboliger. 5 MEN: Da de nye vurderinger og beskatningsgrundlag for grundskyld påvirker udligningen mellem kommunerne. Virkningen vil dog blive fuldt neutraliseret mellem 2021 og Efter 2025 indfases de kommunale forskelle i det nye beskatningsgrundlag gradvist Forbedringer i boligskatteaftalen og i boligskatteforhandlingerne. Det må anerkendes, at forliget om boligskatten ophøjer nogle forbedringer til lov, som allerede var indeholdt i regeringens udspil. Det må for det første anerkendes som positivt, at det nye ejendomsvurderingssystem korrigerer nogle ubalancer i de hidtidige vurderinger. Det gælder navnlig en hidtidig ubalance i vurderingerne mellem boligejere i provinsen på den ene side og på den anden side i de større byer, herunder hovedstadsområdet og Nordsjælland. Vurderingerne har her været for høje for husejerne i landdistrikterne og modsvarende for lave i større byer og hovedstadsområdet mm. Og det gælder endvidere en ubalance i forhold til vurderingerne af ejerlejligheder, som har været vurderet for lavt. 7 Og her må det anerkendes som godt og rigtigt, at aftalen i forlængelse af regeringens udspil for det andet lægger op til automatisk tilbagebetaling af for meget betalt boligskat, hvilket især kommer boligejere i provinsen til gode. Sidst, men ikke mindst må det anerkendes som en væsentlig forbedring, at aftalen i forlængelse af 5 ) Jf. Skatteministeriet: Fakta ark 1.8, s ) Oven anførte værk, s ) Jf. Søndergaard, Peter og Troels Beha Pedersen: Her stiger boligskatten kr.

5 5 regeringens udspil ophæver skattestoppets nominalprincip om, at ejendomsværdiskatten er fastlåst på det beløb i kroner og øre, som den lød på i Dette har igennem 15 år flyttet skattebyrden på boliger fra husejerne i de store byer med store værdistigninger til husejerne i udkantsområder med få eller ingen værdistigninger på husene. Faktisk betalte boligejerne i Udkantsdanmark reelt op til det dobbelte i skat af et hus til samme værdi sammenlignet med boligejerne på Frederiksberg. 8 Regeringen taler godt nok om et nyt og forbedret skattestop. 9 Men i realiteten er der tale om en ophævelse af skattestoppet, idet ejendomsværdiskatten i stedet for at være fastlåst i kroner og øre fra 202 skal beregnes i procent af boligvurderingen og dermed vil følge boligværdien. Stiger værdien af et hus eller en lejlighed, vil skatten dermed efter hussalg - også stige. 10 MEN: Samtidig med, at der således allerede i regeringens udspil var enkelte gode takter, var VLAK s udspil samtidig et groft forsøg på at rage til sig på egne kernevælgeres vegne ved at indføre en helt flad ejendomsværdiskat og fastfryse grundskylden indtil Det må i forhold hertil anerkendes som forbedringer, at det i forhandlingerne er lykkedes oppositionen i form af Socialdemokratiet, DF og RV at afværge dele af dette borgerlige selvberigelsesforsøg. 11 For det første blev Liberal Alliances forsøg på at indføre en flad boligskat og dermed bane vejen for indførelse af flad aktieskat og i sidste ende flad indkomstskat forhindret. Ejendomsværdiskatten er ifølge forliget stadig en progressiv skat, jf. dog næste afsnit. Og for det andet blev også de Konservatives forsøg blev forhindret på helt at fastfryse grundskylden fra 2018 til og med Det ville have kostet det offentlige mange milliarder i foræring til ejerne af de dyreste boliger i det konservative kerneområde i Nordsjælland og på Frederiksberg. Nu gælder de hidtidige regel om, at grundskylden kan stige med årligt op til syv pct. 12 Og det ville i en længere periode have skærpet uligheden mellem land og by ) Jf. Ullum, Arne: Boligforlig imødekommer kritik fra udkantskommuner. DK Økonomi, ) Jævnfør Tryghed for boligejerne, s ) Jf. Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Lars Andersen i Flensburg, Thomas: Ros til boligpakke fra gamle fjender. Politiken Jf. Socialdemokratisk Nyhedsbrev om aftalen. 12 ) Jf. Ullum, Arne: Grundskylden stiger med op til 31 pct. i de store bykommuner. DK Økonomi, ) Jf. Ullum, Arne: Boligforlig imødekommer kritik fra udkantskommuner. DK Økonomi,

6 6 3. Skidt i boligskatteaftalen: Fortsat store sociale skævheder. MEN: Der er stadig markante sociale skævheder tilbage i aftalen. For det første er der væsentlige sociale skævheder i aftalen. I et socialdemokratisk nyhedsbrev om aftalen fremfører partiformand Mette Frederiksen, at Det er en retfærdig boligskatteaftale, som ikke giver en ekstra skattelettelse til de dyreste boliger. 14 Men faktisk er en række elementer i aftalen især til fordel for ejerne af de dyreste ejerboliger. Således betyder det nye knæk i ejendomsværdiskatten ved en vurdering på 7½ mio. kr., at progressionen vil være ret så symbolsk 15, idet en så høj grænse kun vil omfatte relativt få boliger i forhold til, hvis den nuværende grænse på 3 mio. kr. var bibeholdt. Herved undtages en række ejere af de dyrere ejerboliger fra progressiv ejendomsværdibeskatning. Tabel: Ejerboliger opdelt efter ejendomsværdi og beskatningsgrundlag (= ejendomsværdi minus 20 procent) i Og når grundskylden kan indefryses fra 2018 til 2020, betyder det en udsættelse med betalingen af grundskyld også for allerede skete værdistigninger fra før 2018, som endnu ikke er beskattet pga. den hidtidige årlige stigningsbegrænsning på grundskylden. Også dette er navnlig til fordel for 14 ) Jf. Socialdemokratiets nyhedsbrev om boligskatteaftale. 15 ) Jf. Krab-Johansen, Anders i Børsen Opinion : Den ekstra skat på boliger over 7,5 mio. kr. er symbolpolitik til ære for velfærdsvælgerne, som vi modvilligt må leve med ) Kilde: Skatteministeriet: Svar på spørgsmål nr. 168 af 23. december 2016 (alm. Del).

7 7 ejerne af de dyreste boliger, som i de senere år har oplevet de største værdistigninger en tendens som ventes at forsætte efter Aftalen tilgodeser således boligvelhaverne. Ikke desto mindre har Finansministeriet fremlagt en analyse, hvorefter skattebetalingerne ifølge boligskatteaftalen fremstilles som fordelingspolitisk neutral i forhold med gældende skatteregler. Dvs. at forliget ikke ændrer på fordelingen af skattebetalingerne i forhold til under skattestoppet. Figur: Ændring i disponibel indkomst fordelt på indkomstdeciler i Problemet i denne fremstilling er imidlertid for det første, at målt i kroner og øre får de fattigste absolut mindst ud af aftalen. 18. Hovedproblemet er imidlertid for det andet, at Finansministeriets analyse ved at fokusere på skattebetaling og disponibel indkomst skyder forbi det afgørende kritikpunkt mod boligskatteaftalen, nemlig at de store værdistigninger/kapitalgevinster, som ejerne af de dyreste ejerboliger har opnået under skattestoppet og som de også fortsat kan forvente at opnå i de kommende år, på grund af indefrysning af grundskyld og skatterabat ikke bringes til beskatning før et salg ( men jo sagtens kan belånes). Hvis kapitalgevinsterne indgik i disponibel indkomst, ville indkomstfordelingen se helt anderledes skæv ud til fordel for de højeste indkomstdeciler. 17 ) Skatteministeriet og Finansministeriet: Fordelingsvirkninger af boligforliget ) Jf. Kristiansen, Kim: Aftale om boligskat gør Danmark mere lige. Information,

8 8 4. Også skidt i boligskatteaftalen: Stadig store geografiske skævheder. For det andet er der også stadig væsentlige geografiske skævheder i aftalen uanset at Socialdemokratiet hævder, at Boligejere over hele landet kan glæde sig over, at det er lykkedes os at afværge regeringens forsøg på at lade dem betale for skattelettelser til boligejerne nord for København. 19 Lempelsen af progressionen i ejendomsværdiskatten vil således primært være til gavn for boligejerne i de store byer og i hovedstadsområdet, navnlig Frederiksberg og Nordsjælland. Figur: 1) Andel af boligejerne, der skal betale ejendomsværdiskat over grænsen på 6,3 mio. kr. respektive 2) andel af boligejere, som skulle have betalt, såfremt den nuværende grænse var blevet bibeholdt. 20 1) 2) Således skal der fra 2021 ske en nedsættelse af de fremtidige boligskatteprocenter, nærmere bestemt i den lave sats for ejendomsværdiskatten og i grundskyldspromillerne. Den lave ejendomsværdiskattesats nedsættes fra 1 pct. til 0,55 pct. og den gennemsnitlige grundskyldspromille sænkes fra 26 promille til 16 promille. 19 ) Socialdemokratisk nyhedsbrev om boligskatteaftalen. 20 Jf. Wandsøe, Regitze og Sebastian Naur: Effekt af millionærknæk på 7,5 mio. kr. Kraka,

9 9 Det vil navnlig være til fordel for kommunerne i de store byer og i hovedstadsområdet, navnlig Nordsjælland. Grundskyldspromillen bliver fx markant lavere i de kommuner, hvor ejendomspriserne er steget kraftigt, mens promillen kun falder lidt i kommuner med små prisstigninger. Boligejerne på Frederiksberg få således landets laveste grundskyldspromille på 6,9, mens fem kommuner i Udkantsdanmark får landets højeste grundskyldspromille på Figur: Aflyste langsigtede stigninger i grundskylden, gennemsnit pr. ejerbolig ) Jf. Ullum; Arne: Store ændringer i de kommunale grundskyldspromiller. DK Økonomi , 22 ) Jf. Fakta ark 2.5; s. 1

10 10 Og boligskatteaftalen vil herudover give nuværende boligejerere skatterabat, således at de fra 2018 ikke skal betale mere i skat - indtil boligen sælges. Dette vil også navnlig være til fordel for boligejerne i de store byer og i Hovedstadsområdet, navnlig Frederiksberg og Nordsjælland, hvor der også fremover kan påregnes de største stigninger i boligpriserne og hvor besparelsen - indtil boligen sælges - hermed vil være størst. Figur: Gennemsnitlige skatterabatter for ejerboliger i 2021 pr. kommune (2017 niveau). 23 Alle disse elementer i boligskatteaftalen vil således være en foræring til ejerne af dyre huse i de store byer og hovedstadsområdet, især i Nordsjælland, mens provinsen og Udkantsdanmark kun vil få smuler. Skattestoppet afskaffes, men de, som har scoret på det, får lov til at beholde gevinsterne. 23 ) Jf. Fakta ark 2.3, s. 1

11 11 I forbindelse med geografiske skævheder af boligskatteaftalen skal det dog nævnes, at konsekvenserne for udligningsordningen mellem kommunerne kan modificere ulighederne. Ganske vist har forligspartierne som beskrevet aftalt, at den kommunale udligning i relation til grundskyld fastfryses frem til 2025, men herefter skal de nye (højere) ejendomsvurderinger gradvist indfases i den kommunale udligning. Da ejendomsvurderingerne navnlig forventes at stige i de store byer og hovedstadsområdet, kan kommunerne her se frem til at skulle betale mere i udligning til kommunerne i Udkantsdanmark. Hvilket formentlig vil medføre, at de pågældende kommuner igen nødsages til at sætte grundskyldspromillerne op igen. Da det skal indfases gradvist får det formentlig først fuld effekt på udligningen i Endelig er der også en betydelig generationsulighed over boligskatteaftalen. For det er de nuværende (ældre) boligejere som gennem indefrysning og skatterabat profiterer af aftalen, mens det er de unge, som skal inde på boligmarkedet, som taber Også skidt i boligskatteaftalen: Lempelser for navnlig ejerne af de dyreste ejerboliger finansieres af velfærdsforringelse. De Konservative var hurtige til at slå fast, at boligejerne med aftalen for en skattelettelse på alt i alt 28 mia. kr. frem til 2025, idet de samlede boligskatter sænkes med 28 mia. i 2025 i forhold til planlagt niveau. 26 Det skal dog bemærkes, at heraf er de 8 ½ mia. kr. tilbagebetaling af for meget betalt skat, hvilket ikke kan betegnes som en skattelettelse. Nettoskattelettelsen frem til 2025 udgør således op mod 20 mia. kr. 24 ) Jf. Ullum, Arne: Boligskatteaftale flytter milliarder af udligningskroner fra by til land efter DK Økonomi, ) Jf. Larsen, Kristian Brarud; Per Mathiesen og Janus Østergaard: De unge taber. Ekstrabladet, ) Jf. De Konservative: Ny aftale skaber mere tryghed for boligejerne

12 12 Tabel: Provenumæssige konsekvenser ved Tryghed om boligbeskatningen efter tilbageløb. 27 Over tid afvikles skatterabatterne dog i takt med, at nuværende boligejere fraflytter deres bolig og i 2040 skønnes boligforliget at medføre, at boligskatterne er ca. 10 mia. kr. lavere end ved en videreførelse af nuværende skatteregler (med skattestop). Figur: Boligbeskatningen i 2040 sammenholdt med videreførelse af nuværende regler. 28 Denne frem til 2025 ganske omfattende skattelettelse vil som fremgået for godt og vel to tredjedels vedkommende gå til ejerne af de dyreste boliger i de store byer og i hovedstadsområdet, navnlig på Frederiksberg og i Nordsjælland. Denne skattelettelse til boligvelhaverne finansieres imidlertid af det eksisterende økonomiske råderum. 29 Hvilket er udtryk for, at regeringen og forligspartierne ikke har midlerne til boligskattelettelserne, men må tage dem fra fremtidige forventede indtægter. 27 ) Kilde Fakta ark om boligskatteaftalen, afsnit 2.1, s ) Jf. ovenanførte værk, s ) Jf. Beim, Jakob Hvide og Cecilie Lund Kristiansen: Skattelettelser til boligejere tager penge fra velfærd. Politiken

13 13 Den tages hermed fra midler, som i den hidtidige 2020 plan er beregnet til demografisk og velstandsregulering af velfærden. Aftalen lægger i 2025 årligt beslag på op mod 3 mia. kr. af det her forventede råderum uden nye reformer. 30 Figur: Råderum i 2025 uden nye reformer før og efter boligaftale. 31 Det er m.a.o. opskriften på fremtidig velfærdsforringelse. Og der er tilmed tale om midler, som er tilvejebragt via reformerne af tilbagetrækning, dagpenge, førtidspensions - og fleksjob og kontanthjælp mm. Den almindelig befolkning og navnlig de dårligst betaler således for lettelserne til fortrinsvis rige boligejere ) Det skal i denne forbindelse beklages og hermed korrigeres, at det i tidligere analyser er blevet fremført den opfattelse, at boligaftalen i 2025 ville lægge beslag på 20 eller 28 mia. kr. ud af råderummet i ) Jf. Børsen Opinion, ) Jf. Beim, Jacob Hvide óg Cecilie Lund Kristiansen: Oven anførte artikel.

14 14 5. Andet: Samfundsøkonomiske og fordelingspolitiske konsekvenser af aftalen. Et andet problem er, at når ejendomsværdiskatten for langt hovedparten af ejerboliger foreslås sat til 0,55 pct. er det meget lavt i forhold til den effektive beskatning af andre former for kapitalindkomst. Det rigtige niveau, hvor beskatningen af afkast af ejerboliger var på samme niveau som beskatningen af andre former for kapitalindkomst, ville ifølge Det Økonomiske Råd være en sats på 1,2 pct. på det lave trin. 33 På det høje trin ville den samfundsøkonomisk rigtige sats ligge 1,8 pct. og progressionsgrænsen på mellem 3 og 3,5 mio. kr. 34 Resultat af den alt for lave beskatning af afkast af ejerboliger er, at investeringer i mursten bliver alt for fordelagtig i forhold til fx investering i produktion. Med andre ord medfører de alt for lave satser for ejendomsværdiskatten en forvridning af samfundets investeringer ) Jf. DØR: Dansk Økonomi Forår 2016, kap. IV om boligbeskatning, side ) Jf. KRAKA s finanskrisekommission: Foran anførte værk, s. 70. Bemærk, at vi her er uenige med KRAKA s finanskrisekommission om, at den lave sats sættes til 0,6 pct. 35 ) Jf. Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i Flensburg, Thomas: Ros til boligpakke fra gamle fjender. Politiken

Skidt og kanel i den endelige boligskatteaftale

Skidt og kanel i den endelige boligskatteaftale En artikel fra KRITISK DEBAT Skidt og kanel i den endelige boligskatteaftale Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. juni 2017 Der er stadig betydelige sociale, geografiske og aldersmæssige

Læs mere

Orientering af Økonomiudvalget om nyt boligbeskatningssystem

Orientering af Økonomiudvalget om nyt boligbeskatningssystem KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Orientering af Økonomiudvalget om nyt boligbeskatningssystem D. 2. maj blev der indgået en aftale om et nyt boligbeskatningssystem mellem

Læs mere

Boligskatteudspil for de velstillede

Boligskatteudspil for de velstillede En artikel fra KRITISK DEBAT Boligskatteudspil for de velstillede Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. december 2016 Den borgerlige regering udnytter behovet for nødvendige reformer af boligbeskatningen

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 543 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 543 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 543 Offentligt 2. marts 2017 J.nr. 2017-865 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 157 af 5. januar 2017

Læs mere

Analyse. Effekt af millionærknæk på 7,5 mio. kr. 2. maj Af Regitze Wandsøe og Sebastian Naur

Analyse. Effekt af millionærknæk på 7,5 mio. kr. 2. maj Af Regitze Wandsøe og Sebastian Naur Analyse 2. maj 2017 Effekt af millionærknæk på 7,5 mio. kr. Af Regitze Wandsøe og Sebastian Naur I notatet analyseres effekten af at sætte millionærknækket til 7,5 mio. kr. i den endelige boligskatteaftale.

Læs mere

Regeringens udspil til boligbeskatning

Regeringens udspil til boligbeskatning - 1 Regeringens udspil til boligbeskatning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge lancerede regeringen et udspil til den fremtidige boligbeskatning i Danmark. Skattestigninger er ikke

Læs mere

Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne

Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne Grundskyldspromillen bliver 3 gange så høj i udkanten som i storbyerne Med fastfrysningen af grundskylden og fastlåsning af kommunale grundskyldsprovenuer, som er en del af VLAK s forslag til et nyt boligskattesystem,

Læs mere

STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING

STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING 15. april 2003 Af Thomas V. Pedersen og Agnethe Christensen Resumé: STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING De regionale konsekvenser af skattestoppet specielt vedrørende ejendomsværdiskatten

Læs mere

Dfghjkyuiopåasdfghjkxcvbnmqwerty. Venstreregeringen benytter behovet for nødvendige reformer af ejerboligbeskatningen til at tilgodese de velstillede.

Dfghjkyuiopåasdfghjkxcvbnmqwerty. Venstreregeringen benytter behovet for nødvendige reformer af ejerboligbeskatningen til at tilgodese de velstillede. Qpwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøxcvbnmqwert yuiopåasdfghjkyuipopåasdfghjkyuiop åasdfghjkyuiopåasdfghjkyuiopåasdfg KRITISKE ANALYSER hjkyuiopåas Boligskatteudspil for de velstillede.

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt 24. oktober 2016 J.nr. 16-1440098 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 697 af 20. september 2016

Læs mere

1.1. Nyt boligbeskatningssystem et overblik 2. maj 2017

1.1. Nyt boligbeskatningssystem et overblik 2. maj 2017 Skatteministeriet Faktaark 1.1. Nyt boligbeskatningssystem et overblik 2. maj 2017 Forliget om Tryghed om boligbeskatningen indeholder følgende elementer: Forsigtighedsprincip giver 20 pct. nedslag på

Læs mere

Beskatning af ejerboliger Seminar d. 17. august Michael Svarer Overvismand for De Økonomiske Råd

Beskatning af ejerboliger Seminar d. 17. august Michael Svarer Overvismand for De Økonomiske Råd Beskatning af ejerboliger Seminar d. 17. august 2016 Michael Svarer Overvismand for De Økonomiske Råd Hovedbudskaber Bevar grundskylden det er en god skat Ophæv skattestoppet på ejendomsværdiskatten Ejendomsværdiskatten

Læs mere

Analyse. Finansiering af boligskattelettelse igennem rentefradrag: Synd for de unge? 3. marts Af Regitze Wandsøe og Philip Henriks

Analyse. Finansiering af boligskattelettelse igennem rentefradrag: Synd for de unge? 3. marts Af Regitze Wandsøe og Philip Henriks Analyse 3. marts 2017 Finansiering af boligskattelettelse igennem rentefradrag: Synd for de unge? Af Regitze Wandsøe og Philip Henriks Hvem kommer til at betale, hvis rentefradraget skal finansiere lavere

Læs mere

TRYGHED FOR BOLIGEJERNE

TRYGHED FOR BOLIGEJERNE EDSPLA r stæ ar k Fo et 2016 N HE LH n rke re D a m TRYGHED FOR BOLIGEJERNE #Helhedsplan HELHEDSPLAN For et stærkere Danmark Få et samlet overblik over Helhedsplan - for et stærkere Danmark på regeringen.dk

Læs mere

Forlig mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om

Forlig mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om Forlig mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om Tryghed om boligbeskatningen 2. maj 2017 1 1. Et nyt boligbeskatningssystem

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere

KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN

KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN 14. Oktober juni 2006 2001 Journal 0203 Af Thomas V. Pedersen ad pkt. Resumé: KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN De konservative forslag om at nedsætte ejendomsværdiskatten må betegnes som

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-318-0044 Dato: 8. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 217-221 og 223 af 23. april 2008. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Læs mere

Notat 14. januar 2014

Notat 14. januar 2014 Notat 14. januar 2014 Fordelingseffekter af skattestoppet på ejerboliger Af Esben Anton Schultz Dette notat belyser de fordelingsmæssige virkninger af skattestoppet på ejerboliger (fastfrysningen af ejendomsværdiskatten

Læs mere

Lejerne taber til boligejerne

Lejerne taber til boligejerne Politik// Af Jesper Larsen, cheføkonom, Lejernes LO Lejerne taber til boligejerne Ejendomsskatten står igen højt på den politiske dagsorden. Men få - også politikere - kan gennemskue, hvem der er vindere

Læs mere

Fordeling af boligformuer Af Otto Brøns-Petersen ( ) og Carl-Christian Heiberg ( )

Fordeling af boligformuer Af Otto Brøns-Petersen ( ) og Carl-Christian Heiberg ( ) Notat: 17-03-2017 Af Otto Brøns-Petersen (20 92 84 40) og Carl-Christian Heiberg (81 75 83 34) Mange boligejere med dyre ejendomme har lave indkomster Det indgår i boligskatteforhandlingerne, om der fortsat

Læs mere

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres Formandskabet PRESSEMEDDELELSE Forårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt kommentarer til forskellige

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser af bagvejen, der koster velfærd og øger uligheden.

KRITISKE ANALYSER. VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser af bagvejen, der koster velfærd og øger uligheden. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsgransker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat, 18.12.17 VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL). (Alm. del).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL). (Alm. del). Skatteudvalget 2011-12 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 357 Offentligt J.nr. 12-0173104 Dato:4. juli 2013 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål 357 af 21. februar

Læs mere

Skatteudvalget L 96 Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 96 Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 96 Bilag 2 Offentligt 14. januar 2016 J.nr. 15-3135149 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende L

Læs mere

Tillid til ejendomsvurderingerne. Udspil til en model for de offentlige ejendomsvurderinger

Tillid til ejendomsvurderingerne. Udspil til en model for de offentlige ejendomsvurderinger Tillid til ejendomsvurderingerne Udspil til en model for de offentlige ejendomsvurderinger Oktober 2013 Tillid til ejendomsvurderingerne Udspil til en model for de offentlige ejendomsvurderinger Oktober

Læs mere

Skattesmæk på vej til virksomhederne

Skattesmæk på vej til virksomhederne Af seniorchefkonsulent Kathrine Lange, kala@di.dk Februar 2018 Skattesmæk på vej til virksomhederne Den store boligskatteaftale fra foråret Aftale om tryghed for boligejerne indeholder ikke megen tryghed

Læs mere

Regeringens udspil om skatteændringer 2007

Regeringens udspil om skatteændringer 2007 22.8.27 Notat 1614 LIBA/kiak Regeringens udspil om skatteændringer 27 Regeringen har i forbindelse med offentliggørelsen af deres forslag til kvalitetsreform og 215-plan offentliggjort et udspil der skal

Læs mere

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Jacob Bræstrup jcb@di.dk, 3377 3426 SEPTEMBER 2019 DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Hovedpointer: Det danske system for kommunal beskatning og udligning har for

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt 12. oktober 2016 J.nr. 16-0846323 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 550 af 4. juli 2016 (alm.

Læs mere

Boligmarkedet er stadigvæk varmt

Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligpriserne bevæger sig stadig op på tværs af hele landet. Efter et vinterhalvår med moderat udvikling er der igen en vis fart på priserne til trods for, at der handles

Læs mere

Ejendomsskattegrundlaget. Rasmus Bisgaard Larsen

Ejendomsskattegrundlaget. Rasmus Bisgaard Larsen Ejendomsskattegrundlaget Rasmus Bisgaard Larsen 1 Indledning Beskatningen af ejerboliger er faldet markant siden begyndelsen af 00 erne, især som følge af boligskattestoppet. Desuden er kritikken af boligbeskatningen

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændrede regler for opkrævning af grundskyld

Forslag til folketingsbeslutning om ændrede regler for opkrævning af grundskyld 2012/1 BSF 129 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 02. maj 2013 af Ole Birk Olesen (LA), Simon Emil Ammitzbøll (LA), Mette Bock (LA), Leif Mikkelsen

Læs mere

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de rigeste Både Liberal Alliance og De Konservative er kommet med forslag til skattelettelser, der giver en kæmpegevinst til de rigeste. Gennemføres Liberal

Læs mere

Kommunale dækningsafgifter stiger mere end skattestoppet

Kommunale dækningsafgifter stiger mere end skattestoppet Kommunale dækningsafgifter stiger mere end skattestoppet tillader Sammenfatning Gennem de seneste år er der for den kommunale dækningsafgift opkrævet mere i forhold til udviklingen i beskatningsgrundlaget.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 20. MARTS 2019 NR. 6 Boligskatteaftalens effekt på boligpriserne Boligskatteaftalen fra 2017 bidrager til højere priser for enfamiliehuse og lavere for ejerlejligheder frem

Læs mere

Lavere aktieskat går til de rigeste

Lavere aktieskat går til de rigeste Lavere aktieskat går til de rigeste Forslaget om at hæve progressionsgrænsen for aktieindkomstskatten vil udelukkende give en skattelettelse i toppen. Mens den ene procent af befolkningen med de højeste

Læs mere

Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste

Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste I 2010 bliver der givet over 50 mia. kr. i skattelettelser, som følge af de skattepakker regeringen har gennemført i perioden fra

Læs mere

Tabel 1.1 Samlede skatteindtægter i Budget 2017 samt budgetforslag 2018 til 2021

Tabel 1.1 Samlede skatteindtægter i Budget 2017 samt budgetforslag 2018 til 2021 Notat 10. juli 2017 Sagsbeh.: mkv J.nr.: 00.30.00-A00-11-15 Økonomiafdelingen Bilag 5 Skat 1. Opsummering Det samlede skatteskøn viser mindreindtægter på 109,0 mio. kr. i 2018 som bliver til merindtægter

Læs mere

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet GLADSAXE KOMMUNE Budget- og Analyseafdelingen Aftale om justering af udligningssystemet NOTAT Dato: 22. maj 2012 Af: Inge Lene Møller Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Læs mere

Notat: Boligforligets betydning for prisen på ejerboliger

Notat: Boligforligets betydning for prisen på ejerboliger Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - Bilag 117 Offentligt Notat: Boligforligets betydning for prisen på ejerboliger Sammenfatning Finansudvalget har bedt de økonomiske konsulenter i Folketinget vurdere

Læs mere

Tak for indkaldelsen til dette samråd om grundskyld.

Tak for indkaldelsen til dette samråd om grundskyld. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 563 Offentligt Samrådsspørgsmål S, stillet af Jan E. Jørgensen (V) Tale 23. marts 2015 J.nr. 15-0377634 Samrådsspørgsmål S Hvordan forholder

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

En hensigtsmæssig boligbeskatning. DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak

En hensigtsmæssig boligbeskatning. DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak En hensigtsmæssig boligbeskatning DØR seminar 17. august 2016 Morten Skak Overordnede mål ens beskatning af forskellige boligformer Overordnede mål ens beskatning af forskellige boligformer ens beskatning

Læs mere

Lavere aktieskat forgylder de rigeste

Lavere aktieskat forgylder de rigeste Lavere aktieskat forgylder de rigeste Sænkes den øverste aktieskat fra pct. til 7 pct. vil det give en skattelettelse på,6 mia. kr. Heraf vil de,8 mia. kr. gå til den rigeste procent. Den rigeste procent

Læs mere

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste Skatteudspil: 3 kr. til de fattigste og 1. til de rigeste Regeringens skatteudspil Jobreformen fase II giver den største gevinst til de rigeste. De ti pct. med lavest indkomster får i gennemsnit omkring

Læs mere

Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: /

Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: / Notat 25. april 2017 MSB / J-nr.: 87091 / 2388024 Et boligmarked i forårshumør Der er fremgang på boligmarkedet med både øget salg, kortere liggetider og flere nybyggerier. Der vil fortsat være efterspørgsel

Læs mere

Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen

Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen De Konservative foreslår i forlængelse af regeringens udspil om at afskaffe efterlønnen at sætte topskatten ned, så den højeste marginalskat

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt 15. juni 2017 J.nr. 2017-3484 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 442 af 8. juni 2017 (alm. del).

Læs mere

Skatteministeriet J. nr Udkast (1)

Skatteministeriet J. nr Udkast (1) Skatteministeriet J. nr. 15-3135149 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Fastfrysning af grundskyld for

Læs mere

Figur 1. Top 1 pct. s andel af de samlede skatte- og afgiftsbetalinger, pct.

Figur 1. Top 1 pct. s andel af de samlede skatte- og afgiftsbetalinger, pct. Notat: TOP 1 PCT. S ANDEL AF DE SAMLEDE SKATTEBETALINGER ER STEGET FRA 6,5 PCT. i 1991 TIL 9,7 PCT. DET HØJESTE I 27-07-2017 Af Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og Carl-Christian Heiberg De mest velhavende

Læs mere

01 Grundlaget for betaling af ejendomsskatter

01 Grundlaget for betaling af ejendomsskatter 01 Grundlaget for betaling af ejendomsskatter I Danmark betales der 3 forskellige slags ejendomsskatter 100% 100% 100% Ejendomsværdiskat Aktuel ejendomsværdi Ejendomsværdien 2001 + 5 % Ejendomsværdien

Læs mere

Ny model for børnecheck er stadig socialt skæv

Ny model for børnecheck er stadig socialt skæv Ny model for børnecheck er stadig socialt skæv Den nye aftale om børnechecken, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået, vender stadig den tunge ende nedad. Mens de fattigste 10 pct. af befolkningen

Læs mere

ØK23 Borgerrepræsentationens beslutning af 25. april om budgetnotat vedrørende fremadrettet justering af grundskyld

ØK23 Borgerrepræsentationens beslutning af 25. april om budgetnotat vedrørende fremadrettet justering af grundskyld Økonomiforvaltningen BUDGETNOTAT ØK23 Borgerrepræsentationens beslutning af 25. april om budgetnotat vedrørende fremadrettet justering af grundskyld Tema: Vækst og beskæftigelse Baggrund Borgerrepræsentationen

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 201718 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 503 Offentligt 4. september 2018 J.nr. 20185105 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 503 af 7. august 2018 (alm.

Læs mere

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Liberal Alliances forslag om en maksimal marginalskat på 40 pct. koster omkring 33 mia. kr. og har en meget skæv fordelingsprofil. De ti pct. rigeste

Læs mere

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen Center for Forskning i Økonomisk Politik (EPRU) Københavns Universitets Økonomiske Institut Den

Læs mere

900 mio. kr. til de ti procent rigeste ved at fjerne arveafgift

900 mio. kr. til de ti procent rigeste ved at fjerne arveafgift 9 mio. kr. til de ti procent Hvis man helt afskaffer arveafgiften, vil det være en skattelettelse på 3 mia. kr. til arvingerne. De 9 mio. kr. går alene til arvinger, som ligger helt i toppen af indkomstskalaen,

Læs mere

Nyt om den offentlige vurdering og ejendomsskat

Nyt om den offentlige vurdering og ejendomsskat - 1 Nyt om den offentlige vurdering og ejendomsskat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Midt i november indgik blå blok sammen med Socialdemokratiet og Radikale Venstre en aftale om et nyt vurderingssystem.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2015-16 Fremsat den 16. december 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Fastfrysning af grundskylden til 2020 giver en markant skattelettelse til de boligejere, der har oplevet de største stigninger i

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

Tabel 1.1 Samlede skatteindtægter i Budget 2018 samt budgetforslag 2019 til 2022

Tabel 1.1 Samlede skatteindtægter i Budget 2018 samt budgetforslag 2019 til 2022 Notat 07-08-2018 J.nr.: 00.30.00-A00-11-15 Økonomiafdelingen Bilag 5 Skat 1. Opsummering Det samlede skatteskøn viser merindtægter på 2 mio. kr. i 2019 faldende til mindreindtægter på 267 mio. kr. i 2022,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 12. SEPTEMBER 2017 NR. 14 Aftale om boligskat stabiliserer boligpriser Boligskatteforlig dæmper udsving i boligpriser Aftale reducerer regionale prisforskelle Ingen klar gevinst

Læs mere

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning.

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Bilag 7 Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen tage stilling til, om kommunen vil tage imod statens

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 217 Offentligt Klik og v ælg dato J.nr. 2017-844 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 217 af 8. februar 2017

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 145 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 145 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 145 Offentligt 11. januar 2017 J.nr. 16-1853227 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 145 af 14. december 2016

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Efterårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning

Læs mere

Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 2001

Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 2001 Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 001 VK-regeringen har i flere omgange gennemført skattelettelser. Det betyder, at der i 010 blev givet skattelettelser for over 50 mia. kr. Skattelettelserne

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Skatteudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 104 Bilag 1 Offentligt 19. januar 2017 J.nr. 16-1729722 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 61 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 61 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 61 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 16-1729722 Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt 11. januar 2017 J.nr. 16-1853227 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 146 af 14. december 2016

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 436 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 436 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 436 Offentligt 29. august 2017 J.nr. 2017-677 Til Folketinget Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 436 af 12. august 2016 (alm.

Læs mere

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste Regeringen vil give historisk store skattelettelser. De sidste år er der allerede delt mia. ud i indkomstskattelettelser. Skattelettelser der primært

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner Lovforslag nr. L 104 Folketinget 2016-17 Fremsat den 14. december 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat og lov om kommunal udligning og

Læs mere

ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"?

ER S + SF LOVLIGT UNDSKYLDT I AT FØRE BLÅ POLITIK? 1 Kommentar ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"? Intro: Den røde regering tegner fremover til kun at ville føre blå politik. Men nu raser debatten om, hvorvidt man er lovligt undskyldt

Læs mere

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 I 2010 bliver der givet over 50 mia. kr. i skattelettelser som følge af de skattepakker, regeringen har gennemført i perioden fra 2001-2010.

Læs mere

Progressiv arveafgift kan give 2 mia. kr. til lavere skat på arbejde

Progressiv arveafgift kan give 2 mia. kr. til lavere skat på arbejde Progressiv arveafgift kan give En markant sænkning af skatten på arbejde i en skattereform kræver finansieringselementer. En mulig finansieringskilde til at lette skatten på arbejde er at indføre en progressiv

Læs mere

VLAK-skattelettelser giver over kr. til de allerrigeste

VLAK-skattelettelser giver over kr. til de allerrigeste VLAK-skattelettelser giver over 200.000 kr. til de allerrigeste Regeringens skatteudspil Jobreformen fase II giver den største gevinst til lønmodtagere med de højeste lønninger. Den rigeste procent får

Læs mere

Mange kommuner sænker afgift på virksomheder

Mange kommuner sænker afgift på virksomheder Ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at rekordmange kommuner sænker dækningsafgiften i år, mens ingen kommuner sætter den op. Holbæk Kommune har valgt helt at afskaffe afgiften i år, mens 18 andre kommuner

Læs mere

KL har på baggrund heraf udsendt nye skøn for den forventede vækst i udskrivningsgrundlaget og bloktilskudspuljen mv. for årene 2014-2019.

KL har på baggrund heraf udsendt nye skøn for den forventede vækst i udskrivningsgrundlaget og bloktilskudspuljen mv. for årene 2014-2019. ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 11.august 2015 Økonomibilag nr. 5 2015 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 25.20.00-S55-2-14 Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Læs mere

Kommunerne kræver for meget ind i dækningsafgift

Kommunerne kræver for meget ind i dækningsafgift Kommunerne kræver for meget ind i dækningsafgift Resumé Dækningsafgiften, dvs. skatten på forretningsejendomme, er igen sat op i 2009. Der opkræves i 2009 dækningsafgift i 45 ud af de 98 kommuner. Det

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt 6. december 2018 J.nr. 2018-7756 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 22. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 22. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S). Skatteudvalget 2017-18 L 238 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt 21. maj 2018 J.nr. 2018-3316 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 238 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og personskatteloven

Læs mere

Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark

Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark Regeringen har samlet set givet skattelettelser for mere end 50 milliarder kroner siden 2001. Ser man på, hvordan skattelettelserne er fordelt over

Læs mere

kr. til de rigeste med regeringens nye aktieskatter

kr. til de rigeste med regeringens nye aktieskatter 8. kr. til de rigeste med regeringens nye aktieskatter Regeringens aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer indeholder en række tiltag, der letter skatten på aktier og investeringer. Disse tiltag

Læs mere

Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København

Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til 5 pct. har en helt skæv fordelingsprofil, både når man ser på indkomster og

Læs mere

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK i:\marts-2001\venstre-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK Venstres skattepolitik bygger på et skattestop og nedbringelse af skatterne i takt med, at

Læs mere

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL 18. februar 28 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL DE RIGESTE END DE FATTIGSTE VK regeringen har i alt gennemført skattelettelser, der

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift

Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift Hvis man afskaffer arveafgiften, vil det være en skattelettelse på 3 mia. kr. til arvingerne. De arvinger, der i forvejen tilhører den ene

Læs mere

Ejendomsvurderingerne

Ejendomsvurderingerne - 1 Ejendomsvurderingerne 2015 2017 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 særregler om den offentlige vurdering for landets faste ejendomme i 2015 2017. Med

Læs mere

Økonomiforvaltningen. FAKTAARK: Udligningsforslagets konsekvenser for Københavns Kommune

Økonomiforvaltningen. FAKTAARK: Udligningsforslagets konsekvenser for Københavns Kommune Økonomiforvaltningen FAKTAARK: Udligningsforslagets konsekvenser for Københavns Kommune Regeringen har offentliggjort fem modeller for en ny omfordeling af pengene mellem Danmarks kommuner. Dette faktaark

Læs mere

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009 Indtægtssiden Udskrivningsgrundlaget Nedenstående oversigt viser skøn over udviklingen i udskrivningsgrundlag 2007 til 2012. Udskrivningsgrundlaget for personskat er basis for den væsentligste indtægt

Læs mere

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir III

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir III Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel virke i Danmark? Simulering af en ensartet skat på al kapitalindkomst Arbejdspapir III Ejerboligpriseffekter Skatteministeriet 2007 2007.III Arbejdspapir

Læs mere