Danske Regioners samlede redegørelse for sagerne om for høje doser af kemomedicin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Regioners samlede redegørelse for sagerne om for høje doser af kemomedicin"

Transkript

1 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Holbergsgade 6, 1057 København K. Danske Regioners samlede redegørelse for sagerne om for høje doser af kemomedicin Sag nr. 14/1003 Dokumentnr /14 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har den 27. marts 2014 anmodet Danske Regioner om en samlet redegørelse i sagen om fejldosering af kemomedicin. Ministeriet har anmodet om, at der indgår svar på nedenstående 12 spørgsmål. Danske Regioner har indhentet regionernes bidrag til besvarelse af spørgsmålene. Hvert spørgsmål besvares først med en opsummering af regionernes svar, og hvor det er relevant følger en gennemgang af svarene for de enkelte regioner. I nogle tilfælde er spørgsmålene kun relevante for en eller få regioner. Redegørelsen slutter af med en perspektivering om rapporterede medicineringsfejl med cabazitaxel i europæiske lande og producentens rolle i forhold til at udsende sikkerhedsinformation jf. EU- Kommissionens forordning. Det skal bemærkes, at når der i redegørelsen nævnes cabazitaxel henvises der til det aktive stof i Jevtana. Cabazitaxel kan forlænge overlevelsen hos visse patienter med prostatakræft, hvor kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, og hvor hormonbehandling ikke længere har effekt. Der er ikke tale om en kurativ behandling, men om en behandling, som har til formål at være livsforlængende, til patienter, der tidligere har fået hormonbehandling og kemoterapi med et andet stof. Cabazitaxel er beregnet til patienter med udbredt sygdom og er et stof, som kan give alvorlige bivirkninger, der selv i korrekte doser i sjældne tilfælde kan medføre dødsfald. Patienterne kan bl.a. få alvorlige infektioner på grund af påvirkning af immunforsvaret under behandlingen. En del af de patienter, der har fået cabazitaxel, har som andre kemoterapi patienter ud fra et generelt forsigtighedsprincip - fået ordineret behandling med reducerede doser på typisk 80 procent af fuld dosis.

2 Spørgsmål 1: Er Danske Regioner sikre på, at sagens omfang er fuldstændig afdækket efter at de 7 nye tilfælde fra et protokolleret forsøg i 2011 er dukket op på OUH? Side 2 Opsummering af regionernes svar Der er sket en grundig afdækning af sagens omfang i regionerne. På baggrund af nedenstående beskrivelse er det Danske Regioners vurdering, at sagens omfang vedrørende overdosering af cabazitaxel er fuldstændig afdækket. I alt er der 105 patienter, som har modtaget en for høj dosis med cabazitaxel. Region Hovedstaden Region Hovedstadens Apotek har gennemgået fremstillingsforskrifter for alle produkter, der er blandet inden for de seneste 5 år, herunder fremstillingsforskriften for Jevtana. Der er ikke fundet kritiske uoverensstemmelser mellem de i fremstillingsforskrifterne angivne blandingsvejledninger og anvisningerne angivet i leverandørernes produktresumeer. Region Hovedstaden vurderer på denne baggrund, at ingen patienter i regionen har fået overdosis af Jevtana, heller ikke patienter, der har indgået i protokollerede forsøg. Region Sjælland Sygehusapoteket i Region Sjælland har ikke håndteret Jevtana før februar 2014, men havde forberedt en forskrift, som er i overensstemmelse med produktresumeet. Region Sjælland vurderer derfor, at ingen patienter er blevet overdoseret med Jevtana i Region Sjælland. Region Syddanmark Korrektion til sagens omfang På Odense Universitetshospital (OUH) er det tidligere angivet, at 46 patienter fik cabazitaxel som standardbehandling og 7 patienter fik cabazitaxel i forsøgsprotokollen (EAP-protokol), dvs. i alt 53 patienter. Sygehusapotek Fyn har blandet lægemidlet til dette antal patienter, men 2 af patienterne blev imidlertid ikke behandlet med det. Den ene grundet patientens aftagende almene tilstand og den anden grundet en overfølsomhedsreaktion på forbehandlingen. Det korrekte antal er derfor 51 patienter, som har modtaget en for høj dosis af cabazitaxel på OUH.

3 Det kan desuden bemærkes, at cabazitaxel også blev anvendt på OUH i forbindelse med forskningsprotokollen Tropic i 2007, hvor 11 patienter er behandlet med præparatet. Herudover har OUH indgået i forskningsprotokollen Firstana i september 2011, hvor 18 patienter har modtaget behandling på OUH. Doseringen i disse to protokoller har været korrekt. Side 3 I Tropic protokollen blev der anvendt en tidligere version af cabazitaxel, hvor hætteglassene indeholdt en anden mængde end ved alle senere protokoller og standardbehandlinger. De nødvendige oplysninger om faktisk indhold blev givet forud for protokollens start og der har derfor været anvendt korrekte oplysninger i produktionssystemet. Det betyder, at der er sket korrekt dosering selvom der i protokollen er anvendt samme produktionsmetode (gravimetrisk) som ved de 7 patienter i EAP protokollen og da behandlingen overgik til standardbehandling. Ved Firstana-protokollen blev der anvendt en anden metode (volumetrisk) og doseringen har her også været korrekt. På Sygehus Lillebælt er det i alt 26 patienter, som har modtaget en for høj dosis af cabazitaxel. Det drejer sig om 23 patienter med prostatakræft, der modtog behandlingen som standardbehandling og 2 patienter med ovariecancer, der blev behandlet med præparatet som led i et protokolleret forsøg (TaxOvar). Herudover har yderligere én patient med mammacancer (brystkræft) modtaget præparatet. Patienten fik ved første behandling ordineret 80 procent af normal dosis og har dermed ikke overskredet producentens anbefalede maksimale dosis, hvorfor problemstillingen vedrørende fejldosering her blev vurderet irrelevant. Patienten har derfor ikke figureret i de hidtidige opgørelser. På grund af den initialt nedsatte dosis for denne patient, er det fortsat den lægefaglige vurdering, at doseringsfejlen ikke har haft klinisk betydning, men ordinationen har på grund af fejlblandingen reelt været højere end forudsat, og derfor er det valgt at lade den indgå i denne redegørelse, og vil også være omfattet af den eksterne undersøgelse, jf. svar på spørgsmål 9. Det skal understreges, at hændelsen for denne patient både tids- og indholdsmæssigt har været behandlet på samme måde som de øvrige patienter i forhold til gennemgang og information. I alt er det således 77 patienter i Region Syddanmark, som har modtaget en højere dosis med cabazitaxel end planlagt.

4 Afdækning af sagens omfang Efter sagen med cabazitaxel er alle stamdata i sygehusapotekernes produktionsstyringssystem (Procyon) blevet kontrolleret, og dokumentationsmateriale er blevet gennemgået med henblik på kvalitetssikring. Side 4 I den forbindelse er der på OUH fundet en indtastningsfejl ved et lægemiddel, som anvendes i et protokolleret forsøg MK To patienter er blevet behandlet med lægemidlet, hvor der her er tale om en immunterapi og ikke kemoterapi (cellegift). Der henvises til bilag 1 for nærmere redegørelse for den særskilte sag. I Sygehusapotek Fyns og Sygehus Lillebælts produktionsstyringssystem (Procyon) er registreret stamdata på præparater, der enten er registrerede lægemidler eller lægemidler, som indgår i kliniske forsøg. Det er også her, at alle kemoterapiblandinger bliver registreret med patientnavn, dosis m.m. Med afsæt i produktionsstyringssystemet har det derfor været muligt at genfinde og identificere alle behandlede patienter. Det er på baggrund af ovenstående Region Syddanmarks vurdering, at sagens omfang vedrørende for høje doser af cabazitaxel er fuldstændig afdækket. Region Midtjylland På Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har 28 patienter fået for høj dosis cabazitaxel. På Hospitalsapoteket Region Midtjylland foregår blandingen af kemoterapi ved hjælp af et produktionsstyringssystem (Procyon). I dette system registreres alle kemoterapiblandinger med patientnavn, dosis mm. Det har derfor været muligt at genfinde præcise data om produktionen af samtlige cabazitaxel-blandinger samt identificere alle behandlede patienter. Hospitalsapoteket Region Midtjylland har ikke produceret cabazitaxel i forbindelse med kliniske forsøg. Aarhus Universitetshospital har den 3. april 2014 bekræftet, at de vurderer, at der ikke er yderligere patienter ud over de 28 oplyste, der er blevet behandlet med forhøjede doser af lægemidlet. Region Midtjyllands andre hospitaler har ikke varetaget eller varetager ikke behandling af prostatapatienter med cabazitaxel.

5 Region Nordjylland Sygehusapoteket Region Nordjylland har gennemgået alle data på cabazitaxel og regimer, som er oprettet med dette stof. Data er opsat korrekt. Der er således Region Nordjyllands vurdering, at ingen patienter i Region Nordjylland har fået overdosis af cabazitaxel. Side 5 Spørgsmål 2: Danske Regioner bedes redegøre for forløbet i sagen fra det tidspunkt i 2012, hvor første hospital tager lægemidlet i brug og frem til dato herunder redegøre for, hvordan hvert af de tre sygehusapoteker blev opmærksomme på sagen. På de tre hospitaler, hvor der er sket en fejldosering med cabazitaxel, er det vurderet, at der er givet mellem 16 og 20 procent for høj dosis cabazitaxel til de 105 patienter. Nedenfor følger Region Syddanmark og Region Midtjyllands beskrivelse af forløbet i hhv. Region Syddanmark og Region Midtjylland. Region Syddanmark Region Syddanmark har oplyst følgende om forløbet: I november 2011 blev stamdata for Jevtana oprettet i produktionssystemet Procyon hos Sygehusapotek Fyn og Sygehusapoteket hos Sygehus Lillebælt med de tilgængelige oplysninger fra det daværende produktresume (SPC) (bilag 2). Det fremgår heraf, at det ene hætteglas indeholdende 1,5 ml koncentrat (svarende til 60 mg cabazitaxel) skulle blandes med det medfølgende hætteglas med fortyndingsmiddel (solvens) indeholdende 4,5 ml. Mængdeangivelserne blev anvendt i den automatiserede færdigblanding af medicinen. Det fremgik imidlertid ikke af SPC et, at der var en større mængde i de to glas, end det der stod på hætteglassene. Konsekvensen er, at der blev færdigfremstillet doser, som var ca procent højere end angivet. I september 2012 opdaterede Sanofi SPC et (lagt på EMAs hjemmeside d. 4. oktober bilag 3). Det fremgår heraf, at der er 1,5 ml koncentrat, men at påfyldningsvolumen er 1,83 ml. Det fremgår, at koncentratet indeholdt 73,2 mg cabazitaxel, som følge af påfyldningen med 1,83 ml. Påfyldningsvolumen skal sikre, at der kan kompenseres for væsketab under fremstillingen. Det fremgår også, at hætteglasset med et nominelt indhold på 4,5

6 ml solvens reelt har et påfyldningsvolumen på 5,67 ml. Påfyldningsvolumen skal sikre, at man opnår en korrekt koncentration ved færdigblandingen. Sygehusapotekerne var ikke opmærksomme på denne præcisering af mængden i SPC et, og stamdata blev derfor ikke rettet i produktionssystemet Procyon. Side 6 Information om ekstra påfyldningsvolumen blev kendt og mistanke om fejl opstod efter henvendelse fra Sanofi den 3. oktober 2013 til Sygehusapotek Fyn og Sygehusapoteket i Vejle. Baggrunden for henvendelsen var, at Sanofi havde fået rapporteret flere utilsigtede hændelser i Europa vedr. cabazitaxel. Sygehusapotekerne opdaterede straks ved identifikation af problemstillingen i oktober 2013 præparatspecifikationer i Procyon med afsæt i gældende produktresumé for cabazitaxel. Hændelsen blev i november 2013 indberettet som en utilsigtet hændelse i Dansk Patient Sikkerhedsdatabase samt som Rapid Alert til Sundhedsstyrelsen. Erkendelsen af fejlen gav anledning til, at alle SPC er for standardbehandlinger med registrerede lægemidler blev gennemgået. Kommentering af oplysninger fra BT s mediedækning af sagen Det kan bemærkes, at BT i artikel den 4. marts 2014 bl.a. har henvist til, at der i en mail af 14. januar 2013 fra en overlæge på onkologisk afdeling til to medarbejdere på sygehusapoteket på OUH, er videregivet oplysninger om mængdeangivelser og overskuddet af præparatet i glassene. I en afvigelsesrapport fra sygehusapoteket på OUH fra 3. oktober 2013, hvor der redegøres for fejlen, henvises der til, at man har fået oplyst korrekte mængdeangivelser via denne mail, men at det ved en fejl ikke førte til en ændring i produktionssystemet på daværende tidspunkt. Dette er blevet tolket sådan, at man burde have opdaget problemet tidligere. Det skal bemærkes, at det i den pågældende mail er korrekt, at der blev videregivet oplysninger om mængdeangivelser og overskud af koncentrat og solvens. Der blev i mailen dog ikke givet udtryk for mistanke om fejldosering, og derfor har mailen på daværende tidspunkt desværre ikke givet anledning til en nærmere undersøgelse af problemet omkring forkerte stamdata i produktionssystemet.

7 På tilsvarende vis, er der i artiklen henvist til, at Sanofi i mail af den 28. maj 2013 har oplyst sygehusapoteket på Sygehus Lillebælt om, at der er overskud af koncentrat af præparatet i glassene, men at denne oplysning på daværende tidspunkt ikke giver anledning til, at man retter i systemet. Side 7 Det kan oplyses, at apoteket på dette tidspunkt henvender sig til Sanofi, som led i en systematisk indhentning af stamdata på alle cytostatika i apotekets produktionsportefølje. Jevtana er ét stof i rækken af præparater. Oplysningerne skal anvendes, idet apoteket på det tidspunkt er i gang med at klargøre nyt produktionsstyringssystem, CATO, i testmiljø. De indhentede data bliver indarbejdet i det nye produktionssystem. Det gør de for Jevtana, men også for alle andre stoffer i rækken af anvendte cytostatika. Denne systematiske indhentning af data til nyt produktionssystem foranlediger ikke en sideløbende gennemgang af de stamdata, som anvendes i det eksisterende produktionsstyringssystem Procyon. Vurdering af bivirkninger Efter konstatering af fejlen i oktober 2013 og på baggrund af lister fra sygehusapotekerne, gennemførte de onkologiske afdelinger i Odense og Vejle en patientgennemgang af de involverede patientforløb. Gennemgangen viste, at der ikke var tegn på øgede alvorlige bivirkninger eller øget forekomst af død inden for 30 dage i forhold til det billede, der ses hos patienter, som har fået korrekt dosis af præparatet, jf. svar på spørgsmål 9. I forbindelse med konstatering af fejlen i 2013 besluttede både OUH og Sygehus Lillebælt mundtligt at orientere de berørte patienter ved deres første aftalte ambulante fremmøde. Hvis patientens forløb på dette tidspunkt var afsluttet, blev patienten i stedet kontaktet telefonisk. Patienterne er mundtligt blevet informeret i perioden november marts Da gennemgangen af patientforløbene ikke gav anledning til at tro, at fejlen havde forårsaget øgede alvorlige bivirkninger eller øget dødelighed blandt de berørte, har man ved denne oprindelige orientering ikke systematisk eller specifikt oplyst om klage-/erstatningsmuligheder ved Patientombuddet og Patienterstatningen. Med samme begrundelse valgte man i første omgang ikke at kontakte pårørende til afdøde. For at imødegå den eventuelle usikkerhed og utryghed, som sagen, herunder omtalen i medierne, måtte have udløst, har man på OUH og Sygehus Lillebælt den 12. marts 2014 kontaktet disse patienter igen. Denne gang

8 blev de orienteret skriftligt om forløbet, herunder fik de vejledning om klagemuligheder og muligheden for at søge erstatning ved Patienterstatningen. På samme måde er pårørende til afdøde patienter blevet orienteret om sagen og deres klagemuligheder. Side 8 Overdosering i kliniske forsøg Data fra protokoller på kliniske forsøg var ikke blevet gennemgået på dette tidspunkt i januar Det var først på baggrund af en anmodning om aktindsigt i et klinisk forsøg - ovennævnte EAP-protokollen - at OUH i marts 2014 blev opmærksom på, at 7 patienter, der havde deltaget i dette forsøg, også havde været udsat for en overmedicinering. I EAP-protokollen blev der anvendt samme metode til dosering, som blev brugt efter cabazitaxel overgik til at være en standardbehandling. Patienterne eller deres pårørende er skriftlig blevet informeret om fejldoseringen og oplyst om deres klagemuligheder og mulighed for at søge erstatning ved Patienterstatningen. Der henvises til svar på spørgsmål 10 og 11 for nærmere beskrivelse af omstændighederne ved forsøgsprotokollen i Region Midtjylland Region Midtjylland har oplyst følgende om forløbet: I januar 2012 blev cabazitaxel taget i brug på Aarhus Universitetshospital. Producenten Sanofi havde i produktresumé pr. den 1. december 2011 for cabazitaxel (bilag 2) angivet, at det ene hætteglas indeholdende 1,5 ml koncentrat (svarende til 60 mg cabazitaxel) skulle blandes med det medfølgende hætteglas med fortyndingsmiddel (solvens) indeholdende 4,5 ml. Disse data blev indtastet i produktionsstyringssystemet (Procyon) på Hospitalsapoteket Region Midtjylland. I realiteten var der et overskud af både koncentrat og medfølgende solvens, således at der er 1,83 ml koncentrat og 5,67 ml medfølgende solvens (som beskrevet under Region Syddanmark). Men det fremgår hverken af etiketterne eller af det første produktresumé. Hospitalsapoteket fik i forbindelse med ibrugtagning af cabazitaxel oplyst fra producenten, at hele indholdet af hætteglasset med solvens skulle anvendes til fremstilling af stamopløsningen. Det vil sige, at i fremstilling af stamopløsningen opnåede hospitalsapoteket den korrekte koncentration på 10 mg/ml, men pga. indtastning af ovennævnte forkerte oplysninger, beregnede produktionsstyringssystemet en lavere koncentration end den aktuelle.

9 Dette medførte, at systemet angav, at der skulle anvendes en større mængde af stamopløsningen for at opnå den ordinerede patientdosis. Derved blev der fremstillet doser, som var ca procent højere end angivet. Side 9 I maj 2012 foregik der en korrespondance mellem Hospitalsapotekets Cytostatikaafdeling og Sanofi om flere emner. Sanofi oplyste i denne sammenhæng, at hætteglasset med solvens indeholder mere, end der står på glasset. Der blev ikke oplyst om, at der også var overskud i koncentratet. Oplysningen om overskud af solvens blev indtastet i hospitalsapotekets nye produktionstyringssystem (ServiSys), som var ved at blive gjort klar til produktion. Oplysningen medførte, at hospitalsapoteket beregnede koncentrationen af cabazitaxel til 8,3 mg/ml i stedet for den korrekte koncentration 10 mg/ml. Da opsætningen af data i ServiSys-produktionssystemet er anderledes end Procyon-produktionssystemet, resulterer dette i, at de fremstillede doser er ca. 20 procent højere end angivet. Det skal understreges, at under normale omstændigheder (med indtastning af korrekte data) kommer de to produktionssystemer frem til samme resultat. Den 4. oktober 2012 blev der lagt et ændret dansk produktresumé fra Sanofi på European Medicines Agency s (EMA) hjemmeside, hvori det oplyses, at der er overskud af både koncentrat og solvens. Der blev hverken fra Sanofi eller sundhedsmyndighederne udsendt yderligere information om denne væsentlige ændring. Og ved en fejl blev ændringen ikke opdaget af hospitalsapoteket, og dermed heller ikke rettet i apotekets to produktionssystemer. Hospitalapotekets Cytostatikaafdeling blev kontaktet telefonisk af Sanofi i oktober 2013 og spurgt, om hospitalsapoteket - som foreskrevet - anvender al medfølgende solvens til opblanding med koncentrat. Dette bekræftede hospitalsapoteket, og begge parter konkluderede ved afslutningen af samtalen, at hospitalsapoteket derfor blander cabazitaxel korrekt. Imidlertid blev der i samtalen ikke taget højde for, at de oprindelige og ukorrekte volumendata var indtastet i produktionssystemet, som derfor beregnede en for lav koncentration af stamopløsningen og dermed forkert dosis til patienterne. De fremstillede doser var i virkeligheden henholdsvis ca procent (Procyon) og ca. 20 procent (ServiSys) højere end angivet.

10 Lørdag d. 2. november 2013 blev Hospitalsapoteket Region Midtjylland kontaktet af Sygehusapoteket på Sygehus Lillebælt pr. telefon, der oplyste, at de havde opdaget et problem vedrørende fremstillingen af cabazitaxel. De anvender Procyon-produktionssystemet, og var opmærksom på, at Hospitalsapoteket Region Midtjylland anvender samme system. Hospitalsapoteket Region Midtjylland undersøgte sine data, og konstaterede samme fejl. Fejlen blev rettet i Procyon-produktionssystemet den 4. november 2013, og cabazitaxel blev samme dag taget ud af drift i ServiSysproduktionssystemet. Side 10 Herefter blev Sundhedsstyrelsen og Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital orienteret om sagen, og der blev efterfølgende arbejdet på at afdække forløbet, omfanget og konsekvenserne. Fejlmedicineringen blev indberettet til Sundhedsstyrelsen d. 12. november 2013 og derefter som en utilsigtet hændelse i Dansk Patient Sikkerheds Database, og hospitalsapoteket indgik i dialog med Sundhedsstyrelsen om en handlingsplan, der skal forebygge, at lignende produktionsfejl kan ske i fremtiden. Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, har gennemgået behandlingsforløbene for alle 28 patienter, som er blevet overdoseret med cabazitaxel. Tre patienter er døde under deres behandlingsforløb. Én af de afdøde patienter havde bivirkninger, der tydede på, at han ikke kunne tåle cabazitaxel i den givne dosis, og derfor blev dødsfaldet indberettet til Sundhedsstyrelsen som et dødsfald på grund af kemoterapien. To af de afdøde patienter fik andre komplikationer i forbindelse med behandlingen, hvor det ikke kan udelukkes, at fejldosering af kemoterapien kan have spillet en rolle. Yderligere tre patienter har kontaktet afdelingen eller været indlagt med større bivirkninger end forventet. Nogle af disse bivirkninger og indlæggelser kunne måske have været undgået, hvis patienterne ikke var blevet overdoseret. Alle berørte patienter samt pårørende til afdøde patienter blev informeret pr. brev den 29. januar 2014 med tilbud om en opfølgningssamtale samt hjælp til anmeldelse til Patienterstatningen.

11 Spørgsmål 3: Danske Regioner bedes oplyse, hvordan de enkelte regioner vil foretage tæt og systematisk kontrol af produktinformation for de lægemidler, de anvender herunder om der er forskel på, hvor tæt og systematisk man tilrettelægger kontrollen i de forskellige regioner. I bekræftende fald bedes Danske regioner gøre uddybende rede herfor. Side 11 Regionerne oplyser, at de enkelte sygehusapoteker/regioner i øjeblikket har forskellige praktiske løsninger til den systematiske kontrol af produktinformation. Dette skyldes, at sygehusapotekerne ikke ønskede at afvente en fælles løsning (herunder afklaring af denne med Sundhedsstyrelsen), men hurtigst muligt ville have en løsning på plads for at undgå lignende sager om fejldosering. Der er sideløbende blevet arbejdet på en fælles regional løsning til systematisk kontrol af produktinformation. Regionernes henvendelse til Sundhedsstyrelsen Alle sygehusapoteker i Danmark har den 10. februar 2014 skriftligt rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen med bl.a. spørgsmål om præcisering af brug af indlægsseddel (bilag 4). Sygehusapotekerne har desuden skriftligt foreslået Sundhedsstyrelsen en række muligheder for at optimere adgangen til nye eller opdaterede produktresumeer med henblik på at forebygge lignende fejl i fremtiden. Sygehusapotekerne har et ønske om, at produktresuméerne beriges med yderligere oplysninger, så al relevant produktionsteknisk information er samlet et sted. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens svar af 5. maj 2014 (bilag 5), at Sundhedsstyrelsen umiddelbart ikke ser det muligt - inden for de gældende rammer - at stille yderligere krav til leverandørerne om løbende opdatering med produktionstekniske oplysninger eller at optimere overvågningen og kommunikation om ændringer, sådan som sygehusapotekerne foreslår. Sundhedsstyrelsen skriver ikke, om de fremadrettet vil arbejde for ændringer af disse regler og guidelines. Fælles fremtidig løsning til systematisk kontrol af produktinformation Alle sygehusapoteker gennemgår allerede nu ugentligt alle opdaterede produktresuméer (SPC er) fra Sundhedsstyrelsen og European Medicine Agency (EMA). Det sker for at identificere ændringer i oplysninger om produktets sammensætning, fremstillingsmetode og holdbarhed samt øvrige oplysninger, som kan have betydning for produktets kvalitet og fremstil-

12 ling. I de tilfælde, hvor der konstateres ændringer i produktresuméet, tilrettes oplysningerne i sygehusapotekernes produktionssystemer. Sygehusapotekerne arbejder på tværs af regionerne for en fælles overvågning af SPC er. Side 12 Hospitalsapoteket Region Midtjylland har i forbindelse med Sundhedsstyrelsens inspektion i marts 2014 og med afsæt i ovennævnte svar fra Sundhedsstyrelsen foreslået nedenstående løsning, som har fuld opbakning fra alle sygehusapoteker i de fem regioner: Proceduren med ugentlig gennemgang af alle opdaterede produktresuméer (SPC er) fra Sundhedsstyrelsen og European Medicine Agency (EMA), skærpes med en yderligere overvågning af produkternes indlægssedler på følgende måde: For de produkter, hvor der i produktresuméet identificeres produktionsrelaterede ændringer, kontaktes producenten for oplysninger om, hvorvidt ændringen kan implementeres umiddelbart, eller om ændringen først træder i kraft på et senere tidspunkt. I de tilfælde, hvor ændringen træder i kraft med det samme, tilrettes oplysningerne i hospitalsapotekets produktionssystem, og indlægssedlen i pakningen overvåges derfor ikke for implementering af den pågældende ændring. I de tilfælde, hvor ændringen først træder i kraft på et senere tidspunkt overvåges produktets indlægssedler på batchniveau (portion), og ændringen implementeres i hospitalsapotekets produktionssystemer, når den pågældende batch med ændret indlægsseddel tages i brug. Fordelen ved ovennævnte procedure er, at det giver sygehusapotekerne mulighed for i god tid at være i dialog med producenterne om produktionsændringer. Desuden kan selve gennemgangen af produktresuméerne og kontakt til producenterne på sigt centraliseres, hvorved der kan opnås en høj og ensartet kvalitet for sygehusapotekerne i alle fem regioner. Proceduren sikrer også, at det enkelte sygehusapoteks ressourcer udnyttes bedst muligt. Indlægssedlerne på de enkelte sygehusapoteker overvåges kun for de produkter, hvor der - ifølge dialogen med producenten - forventes ændringer, som kan have betydning for produktets kvalitet og fremstilling.

13 Hvis ovennævnte løsning accepteres af Sundhedsstyrelsen, vil den hurtigst muligt blive implementeret i alle fem regioner. Side 13 Spørgsmål 4: Danske Regioner bedes endvidere redegøre for den interne håndtering af sagen på OUH - der henvises i øvrigt til ministeriets anmodning om bidrag til besvarelse af alm. spm. 610 (Hvilke retningslinjer er der i forhold til samarbejdet mellem industrien og OUHs kræftafdeling). Region Syddanmark Den interne håndtering af sagen i Region Syddanmark er belyst ved spørgsmål 1 og 2. Samarbejdet mellem industrien og OUH i forbindelse med kliniske forsøg (spm 610) Region Syddanmark oplyser følgende: Bekendtgørelse nr. 695 af 12/06/2013 om god klinisk praksis i kliniske forsøg med lægemidler på menneske (GCP-bekendtgørelsen) beskriver samarbejdsrelationer mellem sponsor (firma/producent) og investigator (onkologisk afdeling). Onkologisk Afdeling har interne retningslinjer, der skal sikre efterlevelse af lovgivningen. I BT-artiklen 21.marts 2014 Efter BT-afsløring: Nu vokser kræftskandalen fokuseres på, at samarbejdsaftalen mellem Sanofi og OUH var underskrevet, inden de praktiske detaljer var på plads. Samarbejdsaftalen er imidlertid ikke startskuddet på, at forsøget kan initieres. Ved underskrift skrives primært under på: at hospitalet har viljen og ressourcerne til at gennemføre studiet at hospitalet ikke vil igangsætte studiet, før der er opnået de nødvendige godkendelser fra myndigheder og Etisk Komite samt indhentet informeret samtykke fra de deltagende patienter at hospitalet vil overholde lovgivningen, herunder særligt the ICH Guidelines and the European Guidelines on Good Clinical Practice (hereinafter referred to as ICH-GCP ), Good Laboratory Practice, the revised versions of the Declaration of Helsinki Directive 95/46/EC and Directive 2001/20/EC. Dette indbefatter bl.a., at forsøg ikke må igangsættes før betingelserne herfor er opfyldt (se EU's Direktiv 2001/20/EC Artikel 3, pkt :DA:PDF)

14 at hospitalet vil gennemføre studiet i overensstemmelse med protokollen og sponsors instrukser (men naturligvis under forudsætning af, at lovgivningen overholdes og alle betingelser forinden er opfyldt) at hospitalet har pligt til at indberette hændelser (følger under alle omstændigheder af lovgivningen) at studiet skal standses, hvis godkendelse fra myndighed eller Etisk Komité tilbagekaldes at aftalen skal kunne opsiges, bl.a. hvis der opstår fare for patienterne. Side 14 Aftalerne indgås som oftest, inden der foreligger de nødvendige tilladelser, og opnås disse ikke, skal studiet naturligvis ikke gennemføres. Omvendt kan et studie, hvor de nødvendige godkendelser er indhentet, ikke påbegyndes, før aftalen er underskrevet. Derfor er aftalen ofte underskrevet, inden godkendelserne er på plads. Det er en forudsætning, at lovgivningen skal være overholdt. Lovgivningen går forud for aftalen, og hospitalet har i de oplagte situationer (fx at sikkerheden for patienterne er i fare, eller tilladelser tilbagekaldes) mulighed for at komme ud af aftalen. Spørgsmål 5: Danske Regioner bedes redegøre for, hvordan de øvrige 4 hospitaler, der anvender lægemidlet Jevtana har kunnet undgå at lave samme klargøringsfejl? Opsummering af regionernes svar På baggrund af redegørelserne fra alle fem regioner (svar på spørgsmål 2 og 5) kan det konkluderes, at det desværre har været muligt at tolke den oprindelige vejledning til at blande cabazitaxel forskelligt. Derfor har sygehusapotekerne i praksis klargjort produktet forskelligt. På grund af uklarheden i selve vejledningen kan der ikke peges på en bestemt metode, som kunne have forhindret klargøringsfejl. Sygehusapotekerne har ikke før fejlen blev identificeret i 2013 haft mistanke om, at der var uklarhed i vejledningen. Nedenfor fremgår svar fra Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Nordjylland. Region Hovedstaden Region Hovedstaden oplyser, at Jevtana anvendes på Herlev Hospital og Rigshospitalet. På Rigshospitalet blev Jevtana taget i brug i juni 2007 og på Herlev Hospital i oktober Da præparatet blev taget i brug, tolkede

15 apotekets personale SPC et korrekt. Blandevejledningen har således været udarbejdet korrekt fra starten. Side 15 Region Sjælland Som det også fremgår af svar på spørgsmål 1, har Sygehusapoteket i Region Sjælland indtil for nylig ikke håndteret Jevtana, men havde forberedt en forskrift, som er i overensstemmelse med produktresumeet. Fra februar 2014 har Sygehusapoteket produceret infusionsvæske med Jevtana i indtil videre ét tilfælde. Region Nordjylland Region Nordjylland oplyser, at cabazitaxel været i anvendt i regionen siden Al håndtering af cabazitaxel er sket i Sygehusapotekets produktionssystem Cato. Al behandling med cabazitaxel er sket via Aalborg Universitetshospital onkologisk dagafsnit 2. Firmaets oprindelige produktresume blev opfattet korrekt på Sygehusapoteket Region Nordjylland, hvorfor data i produktionsstyringssystemet Cato fra start har været opsat korrekt. Spørgsmål 6: Hvad vil Danske Regioner i øvrigt gøre for at undgå, at noget tilsvarende sker igen i forhold til overmedicinering? Den tætte og systematiske kontrol med produktinformation for de anvendte lægemidler, jf. besvarelse af spørgsmål 3, anses for at minimere risikoen for fejlmedicinering på grund af en fejl i færdigtilberedningen på sygehusapotekerne. Udover den tætte og systematiske kontrol har de danske sygehusapoteker, som tidligere nævnt, i fællesskab den 10. februar 2014 henvendt sig til Sundhedsstyrelsen med en række forslag til, hvordan overvågning af ændringer i produktresumeer kan gøres mere enkel og sikker. Henvendelsen indeholder også forslag til, hvordan produktresumeerne kan blive mere præcise og læsevenlige, hvad angår oplysninger, som er relevante for sygehusapotekerne. Som tidligere nævnt fremgår det af Sundhedsstyrelsens svar af 5. maj 2014, at Sundhedsstyrelsen umiddelbart ikke ser det muligt at imødekomme sygehusapotekernes forslag til forbedringer Danske Regioner vil desuden opfordre de nationale og europæiske sundhedsmyndigheder til i lovgivningen at stille krav til lægemiddelproducen-

16 terne om, at de i produktresuméet (SPC) skal anføre produktionstekniske oplysninger af vigtighed for hospitalsapotekernes produktion. Side 16 Spørgsmål 7: Kan Danske Regioner bekræfte, at der er fuld enighed på tværs af regioner om, at patienter og deres pårørende skal informeres også om erstatningsmuligheder når der sker fejl? Regionerne følger lovgivningen vedrørende information af patienter i tilfælde af fejl. Det betyder, at der på tværs af regionerne fuld enighed om, at når der i en situation som denne er sket en fejl, så skal patienten informeres om fejlen og muligheden for at klage til Patientombuddet og søge erstatning ved Patienterstatningen. Pligten til at vejlede om erstatningsmulighed følger direkte af lovgivningen og pligten til at vejlede om andre klagemuligheder, er et almindeligt forvaltningsretligt princip. Danske Regioner bekræfter, at der på tværs af regionerne er enighed om at overholde disse regler og principper. Spørgsmål 8: Hvad vil Danske Regioner i øvrigt gøre for at undgå at noget tilsvarende sker igen i forhold til information af patienter Sygehusene i regionerne har stor opmærksomhed på at sikre korrekt information til patienten. Patienten skal altid have fyldestgørende information. Regionerne vil i lyset af de konkrete sager have særlig fokus på, hvordan de informerer patienter og pårørende i tilfælde, hvor der er opstået fejl, herunder informerer om klagemuligheder hos Patientombuddet og/eller Patienterstatningen. Som det fungerer i dag er det op til de enkelte sygehuse og regioner at sikre, at reglerne overholdes i de enkelte sager. Regionerne vil fremover sikre, at der ved tværregionale problemstillinger, så vidt muligt hurtigt iværksættes en tværgående koordinering og en ensartet vurdering af sagerne. Spørgsmål 9: Danske Regioner bedes redegøre for diskrepans mellem bivirkningsindberetningerne fra henholdsvis Århus, Odense og Vejle samt metoderne, der er anvendt i vurderingen af de enkelte patientforløb på de 3 steder. Danske Regioner bedes foranstalte en fornyet gennemgang af sagerne, som kan præsenteres for Sundhedsstyrelsen. Ministeriet skal anmode om at gennemgangen sker på et ensartet grundlag i alle regioner.

17 Opsummering af regionernes svar Nedenfor fremgår de metoder, der er anvendt ved vurdering af bivirkninger af for høj dosis af cabazitaxel. Side 17 De 3 hospitaler vurderer, at de grundlæggende har anvendt den samme tilgang til opgørelsen af bivirkningerne. Forskellen er den måde hospitalerne har tolket resultaterne på, hhv. individuel vurdering eller opsummeret på gruppebasis. I Odense har man sammenlignet forekomsten af alvorlige bivirkninger/død inden for 30 dage hos hele gruppen af overdoserede patienter og sammenholdt med en referencegruppe. I Vejle og Århus har man vurderet hvorvidt alvorlige bivirkninger/ død inden for 30 dage hos den enkelte patient skønnes at kunne have en relation til fejldoseringen. Aarhus Universitets Hospital har oplyst overfor Sundhedsstyrelsen, at 28 patienter har fået en for høj dosis af lægemidlet Jevtana, og hospitalet har oplyst, at det ikke kan udelukkes, at 6 patienter, hvoraf 3 er døde, har fået bivirkninger på grund af fejldoseringen. Til sammenligning har OUH i alt 51 patienter (inkl. de 7 patienter fra forsøget i 2011) jf. spørgsmål 1 fået en for høj dosis af lægemidlet Jevtana. OUH har oplyst, at der ikke er noget der tyder på, at fejlen har medført øgede alvorlige bivirkninger eller øget dødelighed for denne patientgruppe. 26 patienter på Sygehus Lillebælt har fået en højere dosis end planlagt, og heller ikke Vejle har konstateret øgede alvorlige bivirkninger som følge af fejldoseringen. Uvildig ekstern, fornyet gennemgang af sagerne Region Syddanmark og Region Midtjylland har i fællesskab besluttet at tage initiativ til en fornyet gennemgang af sagerne med inddragelse af uvildig udenlandsk ekspertise. De uvildige eksperter skal - ud fra et ensartet grundlag - gennemgå patientforløbene igen for at vurdere, hvilken virkning overdoseringen har haft på de berørte patienter. Skabelon og proces for gennemførelse af denne undersøgelse er ved at blive fastlagt. Inden regionerne påbegynder processen med den fornyede uvildige gennemgang inddrages Sundhedsstyrelsen som auditør, og det forventes, at Sundhedsstyrelsen i juni 2014 kan godkende regionernes oplæg til skabelon for den fornyede gennemgang. Det forventes også, at Sundhedsstyrelsen sikrer, at der ikke er habilitetsproblemer i udpegningen af de eksterne eksperter.

18 Der henvises til brev fra sundhedsdirektørerne i Region Syddanmark og Region Midtjylland sendt til Sundhedsstyrelsen 2. maj 2014 vedrørende planerne for ekstern gennemgang (bilag 6). Side 18 Med forbehold for den eksterne undersøgers kalender stiles der efter, at den fornyede gennemgang er tilendebragt i sommeren Metoder anvendt til vurdering af bivirkninger Nedenfor redegøres for metoderne, der er anvendt i vurderingen af de enkelte patientforløb på sygehusene i henholdsvis Århus, Odense og Vejle. Først redegøres for gennemgangen i Region Midtjylland og dernæst gennemgangen i Region Syddanmark. Region Midtjylland Aarhus Universitetshospital oplyser, at de har registreret bivirkninger som følger: Samtlige behandlingsforløb på de 28 patienter er på baggrund af journalmateriale blevet gennemgået af en overlæge. Bivirkninger er graderet efter en international anerkendt skala (Common Terminology Criteria for Adverse Events). Alvorlige bivirkninger (grad 3 og 4) og død inden for 30 dage efter en behandling er registreret. Som referencegruppe er der taget udgangspunkt i en randomiseret fase III undersøgelse: Prednisone plus cabazitaxel or mitoxantrone for metastatic castration-resistant prostate cancer progressing after docetaxel treatment: a randomized open-label trial (De Bono et al, Lancet 2010;376: ), hvor der er givet samme behandlingsregime, men i rette dosis. Region Syddanmark OUH oplyser, at de har registreret bivirkninger på følgende vis: Samtlige behandlingsforløb på de 51 patienter er på baggrund af journalmateriale gennemgået af en projektsygeplejerske, der har registreret alvorlige bivirkninger (grad 3-4) samt død inden for 30 dage efter behandling. Bivirkninger er graderet efter en internatio-

19 nal anerkendt skala (Common Terminology Criteria for Adverse Events, version 3) Side 19 Som referencegruppe er der taget udgangspunkt i en randomiseret fase III undersøgelse: Prednisone plus cabazitaxel or mitoxantrone for metastatic castration-resistant prostate cancer progressing after docetaxel treatment: a randomized open-label trial (De Bono et al, Lancet 2010;376: ), hvor der er givet samme behandlingsregime som hos de overdoserede patienter, men i rette dosis. Referencegruppen er en højt selekteret patientgruppe i modsætning til de overdoserede patienter. Risikoen for bivirkninger i de 2 grupper er således ikke helt sammenlignelige, men det er det bedste sammenligningsgrundlag, der eksisterer. Der er således ikke en opgørelse af en standard patientgruppe, der har fået cabazitaxel i normal dosis, som ville være et bedre sammenligningsgrundlag. Ved sammenligning af de overdoserede patienter med referencegruppen kunne data ikke understøtte, at fejldoseringen havde medført en gennemgående højere grad af alvorlige bivirkninger. Der har blandt de 51 patienter været 2 dødsfald inden for 30 dage efter behandling. Den ene patient blev bragt død ind på hospital efter at være faldet om på cykel. Den anden patient døde som følge af kræftsygdommen. Det er OUH s opfattelse, at ingen af dødsfaldene kan relateres til overdoseringen. Sygehus Lillebælt har oplyst, at de har registreret bivirkninger på følgende måde: På Sygehus Lillebælt er der foretaget journalgennemgang af de 26 patientforløb. Samtlige de behandlinger, som de pågældende patienter har fået, er registreret med planlagt dosis og dato. Der er ud fra journalnotater opsamlet oplysninger om: hæmatologisk toxicitet, non hæmatologisk toxicitet og indlæggelser i relation til behandlingen med kemoterapi Ved gennemgang af patienternes forløb kunne det konstateres, at en stor del af patienterne var døde som følge af deres grundsygdom, og ingen af patienterne var døde i relation til behandlingen med cabazitaxel. Tre af patien-

20 terne, der var behandlet med cabazitaxel havde været indlagt med svækket immunsystem og febrilia i efterforløbet af behandlingen. Alle patienter kom sig hurtigt. De havde henholdsvis 6, 6 og 6 indlæggelsesdage. Ved efterfølgende behandlinger blev doseringen af cabazitaxel reduceret til 80 procent af dosis ved den primære behandling. Side 20 En patient havde oplevet tiltagende føleforstyrrelser i arme og ben under behandlingen med cabazitaxel. Derudover havde en del af patienterne kvalme og udtalt træthed. Der var således tale om kendte bivirkninger til behandlingen med cabazitaxel. Spørgsmål 10: Danske Regioner bedes redegøre for, hvorfor OUH kørte videre med projektet, selvom der var tvivl om klargøringen/færdigtilberedningen af lægemidlet, og selvom man ikke havde fået et entydigt svar fra indehaveren af markedsføringstilladelsen om klargøringen? Region Syddanmark har bidraget med følgende besvarelse: Cabazitaxel blev i forbindelse med EAP-protokollen, som var klar til opstart i januar 2011, oprettet i produktionssystemet Procyon med stamdata, som var indhentet fra samarbejdspartnere i det kliniske forsøg. I forbindelse med forsøgets afvikling rettede Sygehusapotek Fyn i januar 2011 henvendelse til Sanofi om doseringen af cabazitaxel. Det var opfattelsen, at det var en mindre korrektion af massefylden, der var uafklaret. Sygehusapotek Fyn fik imidlertid ikke et entydigt svar fra Sanofi. Sygehusapotek Fyn vurderede, at konsekvensen af usikkerheden om massefylden var 1 procent, hvor Dansk Lægemiddelstandard tillader højst 10 procent i usikkerhed. Trods et usikkert svar fra Sanofi gav det derfor ikke anledning til ændring af doseringsprincippet. Hverken Sygehusapotek Fyn eller Onkologisk Afdeling har således haft mistanke om, at der var dispenseringsproblemer, der medførte en fejldosering. Hvis OUH havde været vidende om én risiko for fejldosering, ville man naturligvis ikke have fortsat forsøget. Endvidere skal der gøres opmærksom på, at det i henhold til dansk lovgivning (Bekendtgørelse nr. 695 af 12/06/2013 om god klinisk praksis i forbindelse med kliniske forsøg med lægemidler på mennesker), er sponsor som er ansvarlig for gennemførslen og kvaliteten af et forsøg med lægemidler på mennesker. I tilfælde af afvigelse skal sponsor træffe skridt til sik-

21 ring af forsøgets kvalitet, samt at der i tilfælde af alvorlig eller gentagende afvigelse straks sker underretning herom til Sundhedsstyrelsen. Det er OUH s opfattelse, at såfremt Sanofi i deres funktion som sponsor i dialogen med Sygehusapotek Fyn om massefylde havde haft opfattelsen af, at der var protokolafvigelse, ville der være blevet gjort opmærksom herpå. Side 21 Spørgsmål 11: Danske Regioner bedes endvidere oplyse, om der er lavet en evaluering af forskningsprojektets negative og positive resultater og i bekræftende fald, om evalueringen indeholder oplysninger om overdosering. Region Syddanmark oplyser, at der er lavet en gennemgang af EAPprotokollens patienter, og resultatet heraf var planlagt til at blive offentliggjort den 28. marts Umiddelbart forud for den planlagte offentliggørelse konstaterer OUH, at 7 patienter fra Odense, som indgår i protokollen, har været udsat for en for høj dosis af præparatet. På den baggrund valgte OUH i samråd med Sanofi at aflyse offentliggørelsen, da forudsætningen for opgørelsen således hvilede på et ukorrekt grundlag. De 7 patienter indgår i den fornyede gennemgang af de patienter, der har modtaget for høj dosis af Jetvana. Spørgsmål 12: Danske Regioner bedes redegøre for, hvorfor de tre hospitaler har påbegyndt behandling med Jevtana, når man har været i tvivl om, hvorvidt man har færdigtilberedt korrekt. Opsummering af regionernes svar Som også anført under svar på spørgsmål 10, har der på de tre hospitaler ikke været tvivl, da produktionen af Jevtana blev sat i gang. Derfor har der ikke bevidst været tale om at påbegynde en behandling på et mangelfuldt grundlag. Til hospitalsapotekernes produktionssystemer er der behov for at kende massefylden af en given opløsning. Denne massefylde beder hospitalsapoteket lægemiddelproducenten om at oplyse, men hvis denne ikke kan eller vil oplyse den, er det muligt at beregne massefylden ud fra produktets indholdsstoffer. Nedenfor fremgår bidragene fra Region Syddanmark og Region Midtjylland. Region Syddanmark

22 I forhold til de to hospitaler i Region Syddanmark henvises til spørgsmål 10. Side 22 Region Midtjylland Region Midtjylland igangsatte behandling med Jetvana på et senere tidspunkt end Region Syddanmark som det fremgår af besvarelse af spørgsmål 2. Region Midtjylland oplyser, at i den aktuelle sag fik Hospitalsapoteket Region Midtjylland massefylden på cabazitaxel oplyst fra Sanofi den 17. november 2011 og producerede første behandling med cabazitaxel den 6. januar Hospitalsapoteket var på dette grundlag ikke i tvivl om korrekt færdigtilberedning. Fejlen i Aarhus skyldes, at Sanofi i sin første produktinformation (dateret den 1. december 2011) vedrørende cabazitaxel ikke havde oplyst, at der var tilsat et kendt overskud af aktivt stof til hætteglasset.

23 Perspektivering Der kan være grund til at henlede opmærksomheden på, at problemerne med korrekt dosering af cabazitaxel ikke alene er et dansk fænomen. Aarhus Universitetshospital foretog den 23. januar 2014 en søgning, der viser, at der i flere europæiske lande er blevet rapporteret om medicineringsfejl i 2012 og 2013 med cabazitaxel. Der er dermed grund til at kigge på om de produktionstekniske data i produktresumeerne kan forbedres på europæisk plan. Side 23 På European Medicines Agency s Medication-errors workshop 28. februar 2013 i London viste Mariá José Otero, Institute for Safe Medication Practices, Spanien, en præsentation, hvor det på side 9 fremgår, at der i Spanien blev rapporteret medicineringsfejl med cabazitaxel, da stoffet blev introduceret i Spanien: on/2013/03/wc pdf 17. september 2013 skrev flere hollandske medier under overskrifter som Onderzoek naar dood na hoge dosis chemokuur, at efter indberetning til Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) undersøges to dødsfald efter overmedicinering med cabazitaxel. Medierne skriver, at der i Holland er rapporteret yderligere seks tilfælde af overmedicinering med cabazitaxel. doden_na_h oge_dosis_chemokuur.html På årsmødet i International Medication Safety Network oktober 2013 i Paris fortalte Arianne van Rhijn og Jacqueline Santen- Reestman om den hollandske CMR. På side 11 i deres præsentation konkluderer de om cabazitaxel-sagen under overskriften What went wrong bl.a., at der i det første produktresume ikke var nogen information om overfyldning. Og at EMA i 2012 anmodede om en opdatering af produktresumeet efter hændelser i Finland, men at sundhedspersonale ikke blev informeret. %5ECentral%20Medication%20incidents%20Registration%20- %20Netherlands%20-% pdf 23. oktober 2013 informerede Sanofi det britiske sundhedsvæsen i et brev med overskriften Jevtana (cabazitaxel): risk of medication error :

24 ssage/con pdf Side 24 Sanofi informerede i Danmark via et brev Direkte sikkerhedsinformation til sundhedspersonale. JEVTANA (cabazitaxel): Risiko for medicineringsfejl ved klargøring af Jevtana dateret 7. november 2013: D79C8B4442B.ashx Danske Regioner finder det ud fra ovennævnte bemærkelsesværdigt, at Sanofi ikke på eget initiativ langt tidligere i forløbet har informeret sundhedspersonale om risikoen for medicineringsfejl. Sanofi må på baggrund af de spanske indrapporteringer allerede i 2012 eller som minimum tidligt 2013 have været klar over risikoen for fejldosering. Sanofi har i denne sag fastholdt, at firmaet ikke på et tidligere tidspunkt har udsendt et brev vedr. Direkte sikkerhedsinformation til sundhedspersonale, da sundhedsmyndighederne ikke havde krævet dette. Det fremgår dog tydeligt af artikel 22 i EU-Kommissionens forordning nr. 1234/2008 (bilag 7) samt EUkommissionens forordning nr. 712/2012 (bilag 8), at indehaveren af en markedsføringstilladelse på eget initiativ må udsende en sådan sikkerhedsinformation, hvis der er fare for folkesundheden.

25 Bilag: Bilag 1: Region Syddanmarks redegørelse for overdosering med lægemidlet MK Side 25 Bilag 2: SPC Bilag 3: SPC Bilag 4: De danske sygehusapotekers henvendelse til Sundhedsstyrelsen med en række forslag til forbedring af diverse procedurer vedr. overvågning af produktresumeer. Dateret 10. februar Bilag 5: Svar fra Sundhedsstyrelsen på brev fra sygehusapotekerne. Dateret 5. maj Bilag 6: Brev fra Region Midtjylland og Region Syddanmark til Sundhedsstyrelsen vedr. den fornyede sagsgennemgang. Dateret 30. april Bilag 7: EU-Kommisionens forordning nr. 1234/2008 om behandling af ændringer af betingelserne i markedsføringstilladelser for humanmedicinske lægemidler og veterinærlægemidler. Bilag 8: EU-Kommisionens forordning nr. 712/2012 om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2008 om behandling af ændringer af betingelserne i markedsføringstilladelser for humanmedicinske lægemidler og veterinærlægemidler.

Administrationen Region Midtjylland Skottenborg Viborg. Redegørelse vedr. alvorlig medicineringsfejl på Aarhus Universitetshospital

Administrationen Region Midtjylland Skottenborg Viborg. Redegørelse vedr. alvorlig medicineringsfejl på Aarhus Universitetshospital Aarhus Universitetshospital Administrationen Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Hospitalsledelsen Nørrebrogade 44 8000 Aarhus C auh@rm.dk Tlf. 7845 0000 www.auh.dk Redegørelse vedr. alvorlig

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. [Indledning]

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. [Indledning] Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 623 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder [Indledning] Jeg er blevet kaldt i samråd, fordi det har vist sig, at der

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 938 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SPOLD Sagsbeh.: AJU Koordineret med: SST/STPS Sagsnr.: 1700655 Dok. nr.: 285771

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Oktober 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Om GCP. Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København

Om GCP. Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København Om GCP Birgitte Vilsbøll Hansen GCP-koordinator Leder af GCP-enheden i København Hvad står GCP for? GCP = Good Clinical Practice (Good Clinical Trial Practice) Lidt historie... 1964 World Medical Association

Læs mere

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Til: Fra Danske Regioner Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Kopi til: 14. august 2009 Direkte tlf: 33959698 Notat vedrørende håndtering af bivirkninger på hospitaler 1. Indledning Ministeriet

Læs mere

Region Hovedstaden. Patientrettigheder Januar 2012. Patientrettigheder. en kort orientering til patienter og pårørende. Region Hovedstaden SPROG

Region Hovedstaden. Patientrettigheder Januar 2012. Patientrettigheder. en kort orientering til patienter og pårørende. Region Hovedstaden SPROG Januar 2012 en kort orientering til patienter og pårørende SPROG Kære patient Det er regionsrådets ønske, at du med denne pjece kort kan orientere dig om dine rettigheder som patient. Du er altid velkommen

Læs mere

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v.

Kommissorium for undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v. Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) København, d. 7. maj 2015 Venstre Dansk Folkeparti Socialistisk Folkeparti Enhedslisten Liberal Alliance Det Konservative Folkeparti Kommissorium for

Læs mere

TIL PATIENT. Information til patienter om deltagelse i et forskningsprojekt (Indeholder samtykkeerklæring/fuldmagt) DAHANCA 30

TIL PATIENT. Information til patienter om deltagelse i et forskningsprojekt (Indeholder samtykkeerklæring/fuldmagt) DAHANCA 30 TIL PATIENT Information til patienter om deltagelse i et forskningsprojekt (Indeholder samtykkeerklæring/fuldmagt) DAHANCA 30 Et randomiseret non-inferiority studie af hypoxi-profilvejledt nimorazolbehandling

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring...

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring... Årsrapport 2016 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Baggrund. Fejlmedicinering er et fokusområde for sundhedsmyndigheder og regioner, og der er et ønske fra den kliniske side om et bedre

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen August 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2012 2013 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2012 Sundhedsstyrelsen, 2013 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg FØR DU BESLUTTER DIG? Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg 1 HVIS DU OVERVEJER AT DELTAGE I FORSØG For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle dem, er det vigtigt

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus Ringsted Sygehus, radiologisk afdeling Bøllingsvej 30 4100 Ringsted Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse

Læs mere

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Indledning Lægemiddelstyrelsen overvåger og kontrollerer produktfejl ved lægemidler på det danske marked med henblik

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret juni + november 2012 1. GCP-enhedens baggrund

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) Til lovforslag nr. L 161 Folketinget 2011-12 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 11. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) (Skærpet lægemiddelovervågning)

Læs mere

Sygehusapotek Fyn informerer

Sygehusapotek Fyn informerer INFORMATIONSBLAD Sygehusapotek Fyn informerer Årgang 2, nr. 2 - april 2009 Sygehusapotek Fyn INDHOLD: FARVEL TIL INFORMATIONSBLADET...3 OPBEVARINGSSKEMAET...4 LÆGEMIDDELINFORMATION TIL PATIENTER...6 DE

Læs mere

LÆGEFORENINGEN. Sikker behandling med medicinsk udstyr. Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr

LÆGEFORENINGEN. Sikker behandling med medicinsk udstyr. Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr LÆGEFORENINGEN Sikker behandling med medicinsk udstyr Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr Udkast til politikpapir kort version. Lægemøde 2015 Plastre, hofteproteser, høreapparater,

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1) BEK nr 1360 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1211494 Senere ændringer til

Læs mere

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling 2013 Årsrapport 2012: Second Opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 740 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets sundhedsudvalg

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011

Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 N O T A T 14-02-2012 Sag nr. 09/2995 Dokumentnr. 58242/11 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet december 2011 Pr. 1. januar 2010 implementerede regionerne pakkeforløb for fire hjertesygdomme:

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar

Bemærkninger til høringssvar Bemærkninger til høringssvar Høringssvar fra Bemærkninger Lægemiddelstyrelsens bemærkninger Den Videnskabsetiske Ingen bemærkninger Ingen bemærkninger Komité for Region Nordjylland GCP-enheden ved Odense

Læs mere

Årsberetning 2012. Region Hovedstadens Patientkontor. Patientkontor Region Hovedstaden. Koncern Organisation og Personale

Årsberetning 2012. Region Hovedstadens Patientkontor. Patientkontor Region Hovedstaden. Koncern Organisation og Personale Årsberetning 2012 Patientkontor Region Hovedstaden Koncern Organisation og Personale Region Hovedstadens Patientkontor Årsberetning 2012 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Om patientkontoret...

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1) BEK nr 822 af 01/08/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 14. november 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1206653 Senere ændringer til

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom 2019 Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2018 Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom Side 2/14 Rådgivning om

Læs mere

Revideret august Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Revideret august Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Revideret august 2014 Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg HVIS DU OVERVEJER AT DELTAGE I FORSØG For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle dem,

Læs mere

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv.

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG BIOLOGISKE LÆGEMIDLER TIL SVÆR EOSINOFIL ASTMA 2. VURDERING Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach Lianna Geertsen AMGROS 17. maj 2018 INDHOLD Omkostninger forbundet

Læs mere

Patientforløb og journalføring: 1.b. Instruks om sundhedsfaglig dokumentation. Personalet kender og følger instruksen

Patientforløb og journalføring: 1.b. Instruks om sundhedsfaglig dokumentation. Personalet kender og følger instruksen Status handleplaner for Sygeplejen i CSO Egedal Kommune pr. 1.5.2018. Målepunkt Fund Gennemførte indsatser Patientforløb og journalføring: 1.b. Instruks om sundhedsfaglig dokumentation. Personalet kender

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

S T A T U S R A P P O R T

S T A T U S R A P P O R T Jour.nr. 1121-989 S T A T U S R A P P O R T om bivirkninger og forbrug af Ritalin og Eltroxin Lægemiddelstyrelsen Afdeling for Forbrugersikkerhed August 20 Indhold INTRODUKTION... 2 OVERVÅGNING AF LÆGEMIDDELSIKKERHED...

Læs mere

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Den Nationale Videnskabsetiske Komité * Finsensvej 15 * 2000 Frederiksberg * Tlf.: +45 72 26 93 70 * E Mail: dnvk@dvvk.dk *

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresuméer og indlægssedler

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresuméer og indlægssedler Bilag III Ændringer til relevante afsnit i produktresuméer og indlægssedler Note: De pågældende punkter i produktresuméet og indlægssedlen er resultatet af referral proceduren. Produktinformationen kan

Læs mere

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

Bilag II. Videnskabelige konklusioner

Bilag II. Videnskabelige konklusioner Bilag II Videnskabelige konklusioner 8 Videnskabelige konklusioner Solu-Medro 40 mg pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning, (herefter benævnt "Solu- Medrol") indeholder methylprednisolon og,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau

Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau LUP 2013 - Indlagte Onkologi - specialeresultat på lands-, regions- og afdelingsniveau Indlagte patienter Svarfordeling for nationale spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2013

ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2013 ÅRSRAPPORT FOR PRODUKTFEJL OG TILBAGE- KALDELSER AF LÆGEMIDLER 2013 2014 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2013 Sundhedsstyrelsen, 2014 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal 11. november 2013 TL/PC/NS Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal Udgangspunktet for denne foreløbige oversigt om mulighederne for adgang til elektroniske

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 137 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 137 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 137 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Redegørelse for regioners indkøb og brug af hjerteklappen

Læs mere

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2012 Årsrapport 2011: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Patientrettigheder Dine rettigheder som patient Denne vejledning orienterer om dine rettigheder som patient på Steno Diabetes Center. Du kan søge information om love og vejledninger, som sikrer dig disse

Læs mere

Bilag 1: Handleplaner for Sygeplejen i CSO Egedal Kommune

Bilag 1: Handleplaner for Sygeplejen i CSO Egedal Kommune Bilag 1: Handleplaner for Sygeplejen i CSO Egedal Kommune 2017 2018. Målepunkt Fund Indsats Ansvarlig/ Tidsplan Patientforløb og journalføring: Opfølgning 1.b. Instruks om sundhedsfaglig dokumentation.

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner Bilag IV Videnskabelige konklusioner 1 Videnskabelige konklusioner Den 7. juni 2017 blev Europa-Kommissionen (herefter "Kommissionen") underrettet om et tilfælde af fulminant leversvigt med dødelig udgang

Læs mere

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital. en kort orientering til patienter og pårørende. Patientrettigheder Januar 2011. Frederikssund Hospital

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital. en kort orientering til patienter og pårørende. Patientrettigheder Januar 2011. Frederikssund Hospital Patientrettigheder Januar 2011 Patientrettigheder en kort orientering til patienter og pårørende Frederikssund er et nærhospital i Region Hovedstaden. I denne pjece kan du læse om dine rettigheder som

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om bivirkningsovervågning af lægemidler 1) BEK nr 1191 af 06/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældreministeriet, j.nr. 1706537 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2008/0257(COD) 6.1.2010 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om Miljø,

Læs mere

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET

TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB PÅ KRÆFT- OG HJERTEOMRÅDET Sammenfatning af 29. møde i Task Force for Patientforløb på Kræft- og 11. oktober 2013 kl. 13.00 15.15 i Sundhedsstyrelsen. 1. Orientering Opfølgning

Læs mere

Påbuddet kan ophæves, når Styrelsen for Patientsikkerhed ved et nyt tilsynsbesøg har konstateret, at påbuddet er efterlevet.

Påbuddet kan ophæves, når Styrelsen for Patientsikkerhed ved et nyt tilsynsbesøg har konstateret, at påbuddet er efterlevet. Resumé til offentliggørelse Haderslev Kommunes Rusmiddelcenter (tidligere Haderslev Misbrugscenter) Styrelsen for Patientsikkerhed har den 8. juni 2018 givet påbud til Haderslev Kommunes Rusmiddelcenter

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

Bilag B: DAHANCA 35 A national randomized trial of proton versus photon radiotherapy for the treatment of head-neck cancer

Bilag B: DAHANCA 35 A national randomized trial of proton versus photon radiotherapy for the treatment of head-neck cancer Bilag B: DAHANCA 35 A national randomized trial of proton versus photon radiotherapy for the treatment of head-neck cancer PATIENTINFORMATION Ver 1.11 31.03.19 TIL PATIENTEN Information til patienter om

Læs mere

Registerdata til håndtering af nye lægemidler. Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig

Registerdata til håndtering af nye lægemidler. Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig Registerdata til håndtering af nye lægemidler Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig Sektionens organisation Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr/v Henrik G

Læs mere

Status på de regionalt iværksatte tiltag som opfølgning på Rigsrevisionens beretning om hospitalslægernes bibeskæftigelse

Status på de regionalt iværksatte tiltag som opfølgning på Rigsrevisionens beretning om hospitalslægernes bibeskæftigelse Status på de regionalt iværksatte tiltag som opfølgning på Rigsrevisionens beretning om hospitalslægernes bibeskæftigelse 04-09 2017 EMN-2017-03783 1078478 David Sembach Sundhedsministeren var i februar

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml. glyceryltrinitrat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml. glyceryltrinitrat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel,

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG BIOLOGISKE LÆGEMIDLER TIL SVÆR EOSINOFIL ASTMA Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach Lianna Geertsen AMGROS 12. januar 2018 INDHOLD Omkostninger forbundet med biologiske

Læs mere

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnet AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1480 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager:

Læs mere

Årsrapport for produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler 2015

Årsrapport for produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler 2015 låst DECEMBER 2016 Årsrapport for produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler 2015 Lægemiddelstyrelsen, 2016 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten

Læs mere

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Herlufsvænge 14A 4700 4700 Næstved Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Afdeling: Økonomi og Planlægning Udarbejdet af: Bente Møller Sagsnr.: 18/56912 E-mail: bente.elisabeth.moeller@rsyd.dk Dato: 26. april 2019 Telefon: 2324 1645 Notat Finansiering af GCP-enheden ved Odense

Læs mere

Skriftlig deltagerinformation

Skriftlig deltagerinformation Skriftlig deltagerinformation Tak for din interesse for RunSAFE. Tilmelding: Hvis du ikke allerede har udfyldt tilmeldings spørgeskemaet på: http://www.vilober.dk/deltag-klik-her-2/runsafe/sporgeskema-2

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret april 2016 1. GCP-enhedens baggrund GCP står

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit af produktinformationen

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit af produktinformationen Bilag III Ændringer til relevante afsnit af produktinformationen Bemærk: Disse ændringer til de relevante afsnit i produktresuméet og indlægssedlen er resultatet af referral-proceduren. Produktinformationen

Læs mere

Plejecentre. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017

Plejecentre. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Maj 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Plejecentre - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed

Læs mere

Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen

Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. marts 2006 Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen Baggrund I forbindelse med etableringen af second opinion ordningen blev det besluttet, at

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Høring over udkast til lovforslag om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter. Lægemiddelstyrelsen har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag

Læs mere

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter.

Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Dette er kun til orientering for patienter i opfølgningsfasen. Forsøget er lukket for inklusion af nye patienter. Patientinformation Fase III randomiseret undersøgelse af lav-dosis helkropsbestråling og

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring.

Høring over udkast til forslag til Lov om kliniske forsøg med lægemidler. Det Etiske Råd takker for tilsendelse af ovennævnte i høring. Til Sundheds- og Ældreministeriet Center for psykiatri og lægemiddelpolitik Holbergsgade 6, 1057 København K psykmed@sum.dk med kopi til hbj@sum.dk og jjo@sum.dk Holbergsgade 6 1057 København K Tel + 45

Læs mere

Patientrettigheder en kort orientering til patienter og pårørende

Patientrettigheder en kort orientering til patienter og pårørende Telefonnumre til Region Hovedstadens patientvejledere: Januar 2012 Hillerød Hospital Træffetider: Mandag torsdag ml. kl. 10-13 og fredag ml. kl. 10-12. Amager Hospital......................... 38 66 66

Læs mere

Afrapportering af projekt værdibaseret sundhed på apopleksiområdet

Afrapportering af projekt værdibaseret sundhed på apopleksiområdet Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Afrapportering af projekt værdibaseret sundhed på apopleksiområdet Dato 21-03-2019

Læs mere

Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende

Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende Delrapport Resumé Regionshuset Århus Center for Kvalitetsudvikling Evaluering af den medicinske behandling i botilbud til sindslidende

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne

Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forskningsmidler på hospitalerne (beretning nr. 7/2014) 9.

Læs mere

For hver indikator er der fremhævet sundhedsfaglige anbefalinger for kvalitetsforbedringer på området.

For hver indikator er der fremhævet sundhedsfaglige anbefalinger for kvalitetsforbedringer på området. 14. august 2013 Til Regionerne Vedlagte Årsrapport for 2012 fra Organdonationsdatabasen er nu offentliggjort og udsendt til landets intensivafdelinger. Rapporten er baseret på data fra intensivafdelingerne

Læs mere

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin.

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin. N O T A T Model for vurdering af lægemidler 04-04-2016 Sag nr. 16/551 Dokumentnr. 13982/16 Thomas Birk Andersen Ann Vilhelmsen 1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011

Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 Inspektion af Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Hillerød den 3. november 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00363-17/PH 2/9 Indholdsfortegnelse Ad 5.4. Behandlingsplaner... 3 Ad 5.7. Aflåsning, forholdene for

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri

Region Hovedstadens Psykiatri Januar 2012 Region Hovedstadens Psykiatri en kort orientering til patienter og pårørende Region Hovedstadens Psykiatri er Danmarks største psykiatriske hospital. Vi leverer regionens ydelser på psykiatriområdet

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg

Før du beslutter dig. Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Før du beslutter dig Om at være forsøgsperson i sundhedsvidenskabelige forsøg Revideret september 2018 Hvis du overvejer at deltage i forsøg For at få ny viden om sygdomme og blive bedre til at behandle

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN 2.8.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 223/1 (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-KOMMISSIONEN Retningslinjer for de forskellige kategorier

Læs mere

Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger i sygehusvæsenet

Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger i sygehusvæsenet Regionen - Tværregionale dokumenter - 1 Ledelse - 1.11 Informationssikkerhed Dokumentbrugere: OUH, Psykiatri, SVS, SLB, SHS Læseadgang: Alle Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret.

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning

Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Forespørgsel om at deltage i forskningsprojektet STATICH: Blodfortyndende behandling efter hjerneblødning Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg. Det er frivilligt at deltage i forsøget.

Læs mere