Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 10 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 10 Offentligt"

Transkript

1 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 10 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6, 1057 København K Danske Regioners redegørelse vedrørende overdødelighed i weekender m.m Sag nr. 14/2572 Dokumentnr /14 Troels Busk Hoff Tel TRH@regioner.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har den 21. august 2014 anmodet Danske Regioner om en redegørelse af diskussionen om overdødelighed i weekender m.m. Diskussionen om overdødelighed i weekender blev aktualiseret af artiklen High Levels Of Bed Occupancy Associated With Increased Inpatient And Thirty-Day Hospital Mortality in Denmark bragt i Health Affairs. Artiklens konklusioner fik stor medieopmærksomhed i dagene august Ministeriet har bedt om, at der i Danske Regioners redegørelse indgår en vurdering af undersøgelsen og dens konklusioner. På baggrund heraf bedes Danske Regioner beskrive initiativer, der allerede er igangsat, eller som er under forberedelse og/eller overvejelser i forhold til at adressere eventuelle problemstillinger, som beskrevet i undersøgelsen. I lyset af medieomtalen og de politiske udmeldinger der har været i kølvandet på offentliggørelsen af artiklen, har Danske Regioner lagt vægt på at vurdere, om artiklens konklusioner har tilstrækkelig tyngde til at kunne begrunde tiltag udover de initiativer, der allerede er igangsat i relation til patientsikkerhed og behandlingskvalitet. Det skal indledningsvist bemærkes, at den megen medieomtale, som undersøgelsen afstedkom, primært omhandlede en mulig overdødelighed blandt patienter indlagt på danske hospitaler i weekender, ferier og udenfor almindelig arbejdstid. Hovedkonklusionen i artiklen koncentrerer sig imidlertid om en mulig sammenhæng mellem overbelægning og overdødelighed.

2 De to problemstillinger er meget forskellige. Derfor vil redegørelsen falde i to dele én for hver af de to problemstillinger. Side 2 Undersøgelsens hovedkonklusioner Undersøgelsen omfatter 2,65 millioner indlæggelser på medicinske afdelinger på tværs af diagnoser og på tværs af hospitaler i perioden 1995 til Hovedkonklusionen i undersøgelsen er, at der ved en belægningsgrad på 110 procent er en overdødelighed på 9 procent. Dette gælder uanset, om man ser på dødsfald under indlæggelse eller dødsfald indenfor 30 dage efter indlæggelsesdag. Forskerne bag artiklen udelukker ikke, at der kan være andre forklaringer på overdødelighed end belægningsgraden 1. Undersøgelsen peger desuden på, at der er en overdødelighed blandt patienter indlagt i weekender, ferier og uden for almindelig arbejdstid, herefter benævnt weekendeffekten. I undersøgelsen opgøres weekendeffekten på to måder; som overdødelighed blandt patienter indlagt udenfor almindelig arbejdstid og som overdødelighed blandt patienter indlagt i weekender. Vedrørende patienter indlagt udenfor almindelig arbejdstid, peger undersøgelsens resultater på, at omfanget af weekendeffekten er en 10-dobling af dødeligheden under indlæggelse og en 7-dobling af dødeligheden indenfor 30 dage efter indlæggelse. For patienter indlagt i weekender, konkluderer undersøgelsen, at omfanget af weekendeffekten er en fordobling af dødeligheden under indlæggelse og en overdødelighed på 77 procent indenfor 30 dage efter indlæggelsesdag. Forskerne peger på, at weekendeffekten kan skyldes, at der ikke er den nødvendige tilstedeværelse af erfarent sundhedspersonale i disse tidsrum, og at behandlingskvaliteten dermed er lavere i weekender, ferier og udenfor almindelig arbejdstid. Denne forklaring bruges også til at forklare, hvorfor der er en stigende dødelighed blandt patienter indlagt i vinter- og sommermåneder, da disse måneder er feriemåneder. Sammenhængen mellem overdødelig og personaletilstedeværelse er ikke datamæssigt testet 2. 1 Madsen et al. (2014). 2 Ibid.

3 Vurdering af undersøgelsen På baggrund af undersøgelsens resultater, afholdt Danske Regioner møde den 28. august 2014 med forskerne bag artiklen for at spørge nærmere ind til undersøgelsesdesignet. Danske Regioner finder ikke anledning til at kritisere selve undersøgelsesdesignet. Men tolkningen af resultaterne kan nuanceres på en række områder, da undersøgelsen ikke tester en række plausible bagvedliggende forklaringer. Dette gælder især vedrørende weekendeffekten. Side 3 Weekendeffekt I weekender, ferier og udenfor almindelig arbejdstid sker der en naturlig neddrosling af aktiviteten på hospitalerne, hvorfor indlæggelsesmønstrene er forskellige. En analyse foretaget af Danske Regioner bekræfter dette: Tabel 1. Fordeling af medicinske akutte og elektive indlæggelser 2013, procent. Alle indlæggelser Hverdag Fredag og weekend Weekend Akut 81,4 77,3 89,7 94,9 Elektive 18,6 22,7 10,3 5,1 Kilde: Stationær aktivitet i 2013 opgjort i takstsystem 2013 på baggrund af DRG-grupperet Landspatientsregistrer per 10. marts Som det fremgår af tabel 1, er der en langt større andel akutte indlæggelser i weekender, end der er i hverdage. Dette skyldes, at elektive indlæggelser hovedsageligt sker indenfor almindelig arbejdstid. I undersøgelsen foretaget af Flemming Madsen et al. er der ikke taget højde for forskelle i indlæggelsesmønstre i henholdsvis hverdage og weekender. Det betyder, at man sammenligner dødelighed i weekenden for akutte indlæggelser med dødelighed i hverdagen for en blanding af akutte og elektive patienter. Bag weekendens akutte indlæggelser kan ligge en pludselig tilstødende akuttilstand (eks. en influenzaepidemi), der vælter situationen for i forvejen sårbare patienter. I kølvandet på undersøgelsen bragte Dagens Medicin den 20. august 2014 en artikel, hvori Aarhus Universitetshospital afviste eksistensen af en weekendeffekt. Afvisningen skete på baggrund af en analyse af ca ind-

4 læggelser i perioden 1. januar 2006 til 31. juli 2014, hvor der netop var taget højde for forskelle i indlæggelsesmønstre, dvs. mellem akutte og elektive indlæggelser. Efterfølgende har lignende analyser fra hospitalerne i Horsens, Randers og Hospitalsenhed Vest også afvist eksistensen af en weekendeffekt. Side 4 I artiklen testes der for sygelighed via inddragelse af diverse indeks for komorbiditet, altså tilstedeværelsen af flere kroniske sygdomme for én patient, men antallet af kroniske sygdomme, fanger ikke som forskerne bag artiklen også bekræftede på mødet med Danske Regioner- den form for sygelighed, der kan dominere weekendens akutte indlæggelser. Hertil kræves sygdomsspecifikke studier. Et andet kritikpunkt af undersøgelsens konklusioner er, at det ikke fremgår, om weekendeffekten varierer over tid. Det danske sundhedsvæsen har gennemgået markante udviklinger fra 1995 til 2012, hvorfor en eventuel weekendeffekt ikke nødvendigvis er konstant. På baggrund af de spørgsmål der kan rejses ved undersøgelsen og analysen fra Aarhus Universitetshospital, iværksatte Danske Regioner en litteraturgennemgang for at få et nuanceret billede af, hvad forskningslitteraturen siger om weekendeffekten. For at sikre et nuanceret billede af problematikken vedrørende weekendeffekten, har Danske Regioner søgt bistand hos en af landets førende eksperter på området, Nina Sahlertz Kristiansen. Den anvendte litteratur omfatter såvel danske som udenlandske studier. De inkluderede artikler fremgår af litteraturlisten (Appendix A). En væsentlig pointe, der fremtræder af litteraturen om weekendeffekten, er, at weekendeffekten kun eksisterer indenfor nogle diagnoseområder. En undersøgelse af 3,3 millioner indlæggelser i New South Wales, Australien i perioden 2000 til 2007 konkluderer, at der blandt 430 diagnoser kun kan identificeres en weekendeffekt på 16 diagnoseområder. Weekendeffekten kan kun på nogle diagnoseområder tilskrives udsving i behandlingskvaliteten, mens den på andre diagnoseområder skyldes forskelle i indlæggelsesmønstre i henholdsvis hverdage og weekender 3. Undersøgelsen fra Australien stiller dermed spørgsmålstegn ved, om det giver mening at undersøge weekendeffekten på tværs af diagnoseområder. Analyser af enkelte diagnoseområder giver ikke noget klart svar på, om der eksisterer en weekendeffekt, der skyldes udsving i behandlingskvaliteten. 3 Concha et al. (2013)

5 Et studie af patienter med lungeemboli identificerer en weekendeffekt 4, mens studier af henholdsvis traumepatienter 5 og patienter med hoftebrud ikke finder nogen weekendeffekt 6. Studier af patienter med blodprop i hjertet kommer til forskellige konklusioner 7 8, dette samme gør studier af patienter med slagtilfælde Side 5 Litteraturgennemgangen peger desuden på, at tidsperspektivet er af betydning for, om der kan identificeres en weekendeffekt eller ej. Et tysk studie af patienter med akut iskæmisk slagtilfælde konkluderer, at indlæggelsesåret har betydning for weekendeffekten på grund af ændrede behandlingsformer. Introduktion af nye behandlingsformer kan påvirke weekendeffekten, som derfor kan tage sig forskelligt ud, afhængig af om man undersøger weekendeffekten før eller efter introduktionen af den nye behandling 11. Et dansk studie af patienter med blodprop i hjertet konkluderer desuden, at weekendeffekten er aftagende over tid 12. Endelig peger et canadisk studie på, at hospitalstypen har betydning for, om der er en weekendeffekt. Et studie af patienter med slagtilfælde identificerer en weekendeffekt på små hospitaler i landområder og på hospitaler, hvor der ikke foregår undervisning 13. Danske Regioner vurderer, at der på baggrund af litteraturgennemgangen kan rejses betydelig tvivl om, hvorvidt der eksisterer en generel weekendeffekt på tværs af diagnoser, og om weekendeffekten på enkelte diagnoseområder skyldes udsving i behandlingskvaliteten. Ligeledes peger litteraturgennemgangen på, at weekendeffekten ikke kan anskues som et konstant fænomen over tid, men derimod er et fænomen, der varierer over tid og som muligvis er aftagende. Endelig kan hospitalstypen have betydning for eksistensen af en weekendeffekt. 4 Aujesky et al. (2009) 5 Brendan et al. (2011) 6 Daugaard et al. (2012) 7 Sorita et al. (2014) 8 Hansen et al. (2012) 9 Palmer et al. (2012) 10 Albright et al. (2012) 11 Jauss et al. (2012) 12 Hansen et al. (2012) 13 Saposnik et al. (2007)

6 Sammenhæng mellem overbelægning og overdødelighed Side 6 Som nævnt finder undersøgelsen, at der ved en belægning på 110 procent er en overdødelighed på 9 procent. Forfatterne mener, at undersøgelsens resultater giver grund til bekymring for, om overbelægning medfører sundhedsrisici for patienterne. Derved problematiserer forfatterne, at der på landets medicinske afdelinger er sket en reduktion af sengekapaciteten fra i 1996 til i I den periode undersøgelsen beskæftiger sig med, er der sket en samlet reduktion af dødeligheden indenfor 30 dage efter indlæggelsesdag på 27 procent, hvilket også fremgår af undersøgelsens resultater. Dette markante fald i dødeligheden nævnes ikke direkte i artiklen. Dog undersøges sammenhængen mellem overbelægning og overdødelig over tid, og der identificeres en signifikant sammenhæng over hele undersøgelsesperioden. Forfatterne nævner, at der er en relativ overdødelighed blandt ældre patienter, der indlægges i vinter- og sommermåneder og knytter dette faktum sammen med, at disse måneder er perioder, hvor en del personale holder ferie. Sammenhæng mellem overbelægning og overdødelighed kan dog skyldes bagvedliggende årsager. Vinter- og sommermåneder er også måneder, hvor kulde/fugt, influenzaepidemier, hedebølge (sommer) og lignende optræder. Sådanne forhold vil typisk øge antallet af indlæggelser og derved resultere i høje belægningsgrader. Samtidig er de patienter, der indlægges som følge af eksempelvis en influenzaepidemi typisk ældre svagelige patienter med større risiko for at dø. En influenzaepidemi vil derfor både resultere i høje belægningsgrader og en højere dødelighed blandt indlagte patienter. Undersøgelsen tager ikke højde for, at influenzaepidemier eller lignende kan være den bagvedliggende årsag til sammenhængen mellem overbelægning og overdødelighed. I perioder med høj belægningsgrad vil hospitalerne typisk udskrive de mindst syge patienter og undlade indlæggelser, der ikke er strengt nødvendige. Derfor er det sandsynligt, at indlagte patienter, i perioder med høj belægningsgrad, er relativt mere syge end indlagte patienter i perioder med lavere belægningsgrad. Dette kan resultere i en tilsyneladende sammenhæng mellem overbelægning og overdødelighed.

7 Den problematik undersøgelsen sætter fokus på, kan derfor ikke nødvendigvis reduceres til en simpel sammenhæng mellem overbelægning og overdødelighed. Side 7 Danske Regioner har konsulteret en række fagfolk med henblik på at gennemføre en litteraturgennemgang med det formål at få et nuanceret billede af sammenhængen mellem overbelægning og overdødelighed. Der findes imidlertid ikke megen litteratur på området. Derfor har det ikke været muligt at gennemføre en litteraturgennemgang på meningsfuld vis. Der er sandsynligvis en øvre grænse for, hvor høj belægningsgraden kan være, før det går ud over patientsikkerheden. Men fordi sammenhængen mellem overbelægning og overdødelighed sandsynligvis er mere kompleks, end hvad der fremgår af undersøgelsen, vurderer Danske Regioner ikke, at man på baggrund af undersøgelsen kan konkludere, hvorvidt den øvre grænse for overbelægning er nået eller ej. Omvendt kan det ikke afvises, at overbelægning har en selvstændig effekt på dødeligheden og dermed patientsikkerheden og behandlingskvaliteten. Initiativer for at fremme patientsikkerhed og behandlingskvalitet Der sker en konstant udvikling af det danske sundhedssystem, og en række af de initiativer der er gennemført eller er under gennemførsel sigter blandt andet mod at løse de problematikker, der rejses i Flemming Madsens et al. s artikel. Fælles Akut Modtagelser Akutmodtagelserne udgør en væsentlig forbedring af den patientrettede kvalitet for de akut syge patienter. Akutmodtagelserne er etableret med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsen Rapport fra 2007 Styrket akutberedskab. Her bliver rammerne sat for akutmodtagelserne. Det gælder bl.a., hvilke speciallæger der skal være til stede, hvilke diagnostiske undersøgelser der skal være, hvilke patienter der skal være i akutmodtagelsen mv. Det betyder, at alle akutmodtagelser som udgangspunkt er ens i forhold til det planlægningsgrundlag, de er lavet ud fra, men at de samtidig kan opnå resultater på forskellig vis afhængig af deres placering og størrelse. Kravet om speciallæger i tilstedeværelse er ofte omtalt som speciallæge i front og er et centralt kvalitetsløft for de akut syge patienter.

8 Akutmodtagelserne adresserer direkte en eventuel weekendeffekt og må formodes at reducere en eventuel overdødelighed i weekender, ferier og udenfor almindelig arbejdstid. Side 8 Samling af sygehus i større enheder Regionerne har gennem de senere år gennemført en omfattende specialisering og centralisering af sygehusenes funktioner. Det er bl.a. sket som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanproces. Behandlingstilbuddene er blevet samlet på færre og større enheder med det formål at styrke den faglige kvalitet. Et større patientunderlag for de forskellige funktioner skal bl.a. bidrage til, at sundhedspersonalet får større rutine og sikkerhed i forhold til patientbehandlingen. Et kernepunkt i sygehusplanerne er samling af de akutte funktioner i fælles akutmodtagelser (se ovenfor). Regionernes sygehusplaner indebærer, at antallet af sygehusmatrikler reduceres betydeligt i perioden Antallet af matrikler i det somatiske sygehusvæsen reduceres fra 80 til 52. Som det fremgik at litteraturgennemgangen vedrørende weekendeffekten, kan weekendeffekten i særlig grad være et problem på små sygehusenheder. Samlingen af de somatiske sygehuse i færre men større enheder, kan derfor have en reducerende effekt på en eventuel weekendeffekt. Ny overenskomst med Forening af Speciallæger (FAS) I starten af 2013 blev der indgået ny overenskomst for overlæger mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og FAS. Overenskomsten medfører blandt andet bedre muligheder for at have overlæger til stede i akutmodtagelserne i weekender og udenfor almindelige arbejdstider i hverdage. En effekt af den nye overenskomst vil selvsagt ikke kunne spores i Flemming Madsen et al. s undersøgelse, da den kun løber til og med Undersøgelsen peger på manglende tilstedeværelse af højt kvalificeret lægeog plejepersonale som en mulig forklaring på weekendeffekten. Den nye overenskomst med overlægerne bør således reducere en eventuel weekendeffekt.

9 Samarbejde mellem kommuner og regioner Regionerne arbejder løbende på at styrke samarbejdet med kommunerne, så der sikres en større sammenhæng i sundhedsvæsnet bl.a. med henblik på at undgå, at patienterne falder mellem to stole. I sundhedsaftalerne aftaler regioner og kommuner, hvordan de bedst muligt håndterer overgangene specielt med fokus på specifikke patientgrupper, som f.eks. den ældre medicinske patient. Samtidig har regioner og kommuner forskellige initiativer, som f.eks. udskrivningskoordinatorer, opfølgende hjemmebesøg, udgående geriatriske teams, følge-hjemordninger, tele-hjemordninger mv., som alle skal være med til at sikre en smidig overgang mellem hospital og kommune dels til gavn for patienten og dels for at modvirke overbelægning på hospitalerne. Side 9 Projekt Sikkert Patient Flow Projektet er startet i 2013 og løber til og med Projektet gennemføres på 12 akutsygehuse som et samarbejde mellem Danske Regioner, regionerne, Danske Selskab for Patientsikkerhed og Trygfonden. Formålet med projektet er at sikre den bedste patientbehandling ved at tilbyde rettidig diagnostik, behandling og pleje. For at opfylde dette formål arbejder man i projektet med metoden Real Time Demand Capacity management, der er en metode til bedre at kunne forudsige antallet af patienter på forskellige tidspunkter af døgnet, ugen, måneden mv. og at anvende forudsigelserne til at planlægge indlæggelser, overflytninger og udskrivelser. Projektet adresserer direkte en eventuel sammenhæng mellem overbelægning og forringet patientsikkerhed, herunder overdødelighed. Samtidig er formålet med projektet at sikre, at patienten får den rette behandling uanset indlæggelsestidspunkt, dermed adresserer projektet også problematikken vedrørende weekendeffekten. Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram (RKKP) RKKP har iværksat en undersøgelse af en eventuel weekendeffekt. Undersøgelsen fokuserer på akutte tilstande og elektive kirurgiske indgreb. Undersøgelsen forventes færdig i oktober 2014.

10 Konklusion Side 10 Danske Regioner vurderer ikke, at der, på baggrund af undersøgelsens konklusioner vedrørende weekendeffekten, er belæg for at iværksætte yderligere initiativer til styrkelse af patientsikkerheden, end de initiativer der allerede er igangsat. Litteraturgennemgangen viste, at en række forhold skal tages i betragtning, før man kan vurdere omfanget af en eventuel weekendeffekt. Mange af disse forhold inkluderes ikke i Flemming Madsens et al s undersøgelse. Ligeledes vurderer Danske Regioner heller ikke, at undersøgelsen belyser sammenhængen mellem overbelægning og dødelighed i tilstrækkelig grad til, at undersøgelsen i sig selv giver anledning til konkrete initiativer her og nu. Konklusionen på dette punkt skal også ses i lyset af de initiativer, der allerede er i gang. Sammenhængen mellem overbelægning og overdødelighed er en kompleks størrelse. Danske Regioner vurderer derfor, at artiklens konklusion vedrørende sammenhængen mellem overbelægning og overdødelighed sætter fokus på nødvendigheden af hele tiden at have den rette balance mellem hensyn til aktivitet og hensyn til patientsikkerhed og behandlingskvalitet i det danske sundhedssystem.

11 Appendix A Side 11 Albright, Karen C., Sean I. Savitz, Rema Reman, Sheryl Martin- Schild, Joseph Broderick, Karin Ernstrom, Andria Ford, Rakesh Khatri, Dawn Kleindorfer, David Liebeskind, Randolph Marshall, José G. Merino, Dawn M. Meyer, Natalia Rost, Brett C. Meyer. Comprehensive Stroke Centers and the Weekend Effect : The SPOTRIAS Experience. Cerebrovasc. Dis. 2012; 34 Aujesky, Drahomir, David Jimenez, Maria K. Mor, Ming Geng, Michael J. Fine & Said A. Ibrahim. Weekend Versus Weekday Admission And Mortality Following Acute Pulmonary Embolism. Circulation 2009 February 24 Brendan, G. Carr, Patrick M. Reilly, William Schwab, Charles C. Branas, Juliet Geiger, Douglas J. Wiebe. Weekend and Night Outcomes in a Statewide Trauma System. Arch. Surg (2011) Concha, Oscar Perez, Blanca Gallego, Ken Hillman et al. Do variations in hospital mortality patterns after weekend admission reflect reduced quality of care or different patient cohorts? A population-based study. British Medical Journal 2013, 23 (3) Daugaard, Cecilie Laubjerg, Henrik L. Jørgensen, Troels Riis, Jes B. Lauritzen, Benn R. Duus & Susanne van der Mark. Is mortality after hip fracture associated with surgical delay or admission during weekends and public holidays? Acta Orthopaedica 2012; 83 (6) Hansen, Kim Wadt, Anders Hvelplund, Steen Zabell Abildstrøm, Eva Prescott, Mette Madsen, Jan Kyst Madsen, Jan Skov Jensen, Rikke Sørensen & Søren Galatius. Prognosis and treatment in patients admitted with acute myocardial infarction on weekends and weekdays from 1997 to International Journal of Cardiology 168, 2013 Jauss, M, H. J. Schütz, C. Tanislav, B. Misselwitz & F. Rosenow. Effect of daytime, weekday and year of admission on outcome in acute ischaemic stroke patients treated with thrombolytic therapy. European Journal of Neurology, 2010, no. 17

12 Madsen, Flemming, Steen Ladelund & Allan Linneberg. High Levels Of Bed Occupancy Associated With Increased Inpatient And Thirty-Day Hospital Mortality i Denmark. Health Affairs 33, no. 7, 2014 Side 12 Palmer, William L., Alex Bottle, Charlie Davie, Charles A. Vincent & Paul Aylin. Dying for the Weekend A Retrospective Cohort Study on the Association Between Day of Hospital Presentation and the Quality and Safety of Stroke Care. Archives of Neurology 2012; 69 (10) Saposnik, Gustavo, Akerke Baibergenova, Neville Bayer & Vladimir Hachinski. Weekends: A Dangerous Time for Having a Stroke? Stroke 2007; 38 Sorita Atsushi, Adil Ahmed, Stephanie R. Starr, Kristine M. Thompson, Darcy A. Reed, Larry Prokop, Nilay D. Shah, M. Hassan Murad & Henry H. Ting. Off-hour presentation and outcomes in patients with acute myocardial infarction: systematic review and meta-analysis. British Medical Journal 2014; 348

ORGANISERING, SAMARBEJDE OG ADFÆRD SAMT POTENTIEL INDFLYDELSE PÅ OUTCOME

ORGANISERING, SAMARBEJDE OG ADFÆRD SAMT POTENTIEL INDFLYDELSE PÅ OUTCOME MAJ 2016 WEEKENDEFFEKT - ORGANISERING, SAMARBEJDE OG ADFÆRD SAMT POTENTIEL INDFLYDELSE PÅ OUTCOME BETINA VEST HANSEN, MD, PHD IBEN DUVALD, SOCIALANTROPOLOG, PHD-STUDERENDE UNI VERSITET PROGRAM Weekend

Læs mere

Multimorbiditet og geriatrisk screening

Multimorbiditet og geriatrisk screening Multimorbiditet og geriatrisk screening Ledende overlæge phd MPA Medicinsk afdeling O Multimorbiditet og geriatrisk screening Geriatri og diskussion Geriatri og dokumentation Geriatri og organisation Geriatri

Læs mere

Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi?

Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi? Opsamling på seminaret Er dagkirurgi fremtidens kirurgi? 13-12-2012 Sag nr. 12/641 Dokumentnr. 51443/12 Den 20. november 2012 holdt Danske Regioner seminaret, Er fremtidens kirurgi dagkirurgi? Det var

Læs mere

Orientering om belægningssituation på hospitalerne i Region Nordjylland for 2016 og første halvdel af 2017

Orientering om belægningssituation på hospitalerne i Region Nordjylland for 2016 og første halvdel af 2017 Notat Orientering om belægningssituation på hospitalerne i Region Nordjylland for 2016 og første halvdel af 2017 Sundhedskoordinationsudvalget bad på deres møde den 10. marts 2017 administrationen om at

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Overordnede vision på sundhedsområdet At skabe fremtidens sundhedsvæsen, som er karakteriseret

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Aggregerede mål for klinisk kvalitet: proces og mortalitet

Aggregerede mål for klinisk kvalitet: proces og mortalitet Aggregerede mål for klinisk kvalitet: proces og mortalitet Søren Paaske Johnsen Forskningsoverlæge, klinisk lektor, ph.d. Christian Fynbo Christiansen Kompetencecenterleder Afdelingslæge, klinisk lektor,

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2014-15 Fremsat den 11. december 2014 af Finn Sørensen (EL), Stine Brix (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af

Læs mere

Fremtidige driftsbetingelser for de medicinske afdelinger. Organiseringen af den akutte medicinske funktion i de kommende akutcentre

Fremtidige driftsbetingelser for de medicinske afdelinger. Organiseringen af den akutte medicinske funktion i de kommende akutcentre Organiseringen af den akutte medicinske funktion i de kommende akutcentre Thomas Gjørup Klinikchef, Steno Diabetes Center Formand for Dansk Selskab for Intern Medicin Overlægeforeningens Årsmøde Frede-ricia

Læs mere

Belægningssituationen Region Midtjylland

Belægningssituationen Region Midtjylland Kvartalsrapporten pr. 30. juni 2013 Belægningssituationen Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. INDLEDNING... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 3 Regionshospitalet Randers... 3 Hospitalsenheden Vest... 3 Hospitalsenhed

Læs mere

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater ResumÉ 2014 Forebyggelse af indlæggelser synlige resultater. Resumé Udarbejdet af: KL, Danske Regioner, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Hospitalsenheden Vest Aktuelle problemstillinger Demografisk udvikling Mange

Læs mere

Velkommen til Design EM konferencen Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI

Velkommen til Design EM konferencen Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI Velkommen til Design EM konferencen 2018. Patientsikkerhed og akutafdelingernes organisering: Hvad er sammenhængen? VERSITUENTI ORGANISATIONSDESIGN OG RESULTAT Organisations design forklarer i gennemsnit

Læs mere

Overlevelseschancerne er angiveligt højere, hvis disse kerneydelser gives hurtigt.

Overlevelseschancerne er angiveligt højere, hvis disse kerneydelser gives hurtigt. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666080 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 17018021 Sagsbeh..: CLUN Spørgsmål

Læs mere

KLINISKE KVALITETSDATABASER - HVAD SKAL DET NYTTE? SØREN PAASKE JOHNSEN NEUROREHAB JUNI 2019

KLINISKE KVALITETSDATABASER - HVAD SKAL DET NYTTE? SØREN PAASKE JOHNSEN NEUROREHAB JUNI 2019 KLINISKE KVALITETSDATABASER - HVAD SKAL DET NYTTE? SØREN PAASKE JOHNSEN NEUROREHAB 2019 17. JUNI 2019 Et sundhedsvæsen i vælten (Udvalgte) udfordringer i sundhedsvæsenet Uønsket variation i behandlingstilbud

Læs mere

ER DET SIKKERT AT BLIVE INDLAGT I AKUTAFDELINGEN I WEEKENDEN, OG HVAD KAN ÅRSAGERNE VÆRE, HVIS DET IKKE ER?

ER DET SIKKERT AT BLIVE INDLAGT I AKUTAFDELINGEN I WEEKENDEN, OG HVAD KAN ÅRSAGERNE VÆRE, HVIS DET IKKE ER? 20. MARTS 2018 ER DET SIKKERT AT BLIVE INDLAGT I AKUTAFDELINGEN I WEEKENDEN, OG HVAD KAN ÅRSAGERNE VÆRE, HVIS DET IKKE ER? IBEN DUVALD SOCIALANTROPOLOG, PHD-STUDERENDE FORSKNINGSASSISTENT I AKUTAFDELINGEN,

Læs mere

Slide no 1. Nana Folmann Hempler Forsker, Phd

Slide no 1. Nana Folmann Hempler Forsker, Phd Slide no 1 Nana Folmann Hempler Forsker, Phd En registerbaseret undersøgelse af etniske og sociale forskelle i medicinsk behandling efter AMI (blodprop i hjertet) Forskningsspørgsmål Er der forskel i kvalitet

Læs mere

Aktivitetsdata i forbindelse med Strategi for at nedbringe overbelægning

Aktivitetsdata i forbindelse med Strategi for at nedbringe overbelægning Til: Forretningsudvalget/Regionsrådet Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6045 Mail

Læs mere

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 424 Offentligt Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Af svar på spørgsmål 704 1 fremgår det, at der er foretaget en ny analyse

Læs mere

WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE?

WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE? WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE? PHD-AFHANDLING Duvald I, Møllekær A, Boysen MA, Vest-Hansen B. Linking the severity of illness and the weekend effect: a cohort

Læs mere

Kursusforløb for bioanalytikere med funktion i akutafdelinger Kursus- og formålsbeskrivelse

Kursusforløb for bioanalytikere med funktion i akutafdelinger Kursus- og formålsbeskrivelse Kursusforløb for bioanalytikere med funktion i akutafdelinger Kursus- og formålsbeskrivelse Olof Palmes Allé 26, 8200 Aarhus N INDHOLDSFORTEGNELSE Del 1 1. Introduktion... 2 2. Organisering af akutområdet...

Læs mere

Anvendelse af kvalitetsdata Forskningsvinklen

Anvendelse af kvalitetsdata Forskningsvinklen Anvendelse af kvalitetsdata Forskningsvinklen Søren Paaske Johnsen Status Der anvendes meget betydelige ressourcer (inklusiv penge samt tid af personale, ledelse og patienter) på at indsamle data til kvalitetsudvikling

Læs mere

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus !!" # $% &# Jf. hospitalsplanen, indgår geriatri i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser enten i form af egentlig afdeling/funktion eller i form af aftaler om assistance fra andre hospitaler.

Læs mere

Databaserne, indikatorer og forskning

Databaserne, indikatorer og forskning Databaserne, indikatorer og forskning 28. Februar 2017 Søren Paaske Johnsen Overlæge, klinisk lektor, ph.d. Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Indhold Sammenhænge mellem struktur,

Læs mere

OECD-analyse: Danske sygehuse er omkostningseffektive

OECD-analyse: Danske sygehuse er omkostningseffektive Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Bilag 135 Offentligt NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG (PØU) SAMT SUNDHEDSUDVALGET (SUU) OECD-analyse: Danske sygehuse er omkostningseffektive 17. september

Læs mere

Geriatri Det brede intern medicinske speciale

Geriatri Det brede intern medicinske speciale Geriatri Det brede intern medicinske speciale Geriatriske teams Fald-og synkopeudredning Orto-geriatri Osteoporose Polyfarmaci Demens Urinkontinens Apopleksi Udfordringer for geriatrien I de seneste år

Læs mere

Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2

Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2 Patientsikkerhed & Kvalitetsforbedring i Psykiatrien Fællesintro Workshop 2 Fakta om Psykiatrien Kort & godt Kvalitet & patientsikker hed 100 100 100 200 200 200 300 300 300 400 400 400 Fakta 100 Hvor

Læs mere

Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser

Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge udviklingen i varigheden af indlæggelser i det somatiske

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Notat vedr. status for overbelægning på de medicinske afdelinger

Notat vedr. status for overbelægning på de medicinske afdelinger Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 Til forretningsudvalget den 1uar 29 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Notat vedr. status for

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

2) hvor mange af de indlagte døde af influenza og komplikationer til infektionen?

2) hvor mange af de indlagte døde af influenza og komplikationer til infektionen? Center for Sundhed Enhed for Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B og D Telefon 3866 6002 Direkte 38666064 Web regionh.dk Journal-nr.: 18019926 Ref.: ngot Dato:

Læs mere

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 !" #$ % & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &-) "0 &122 0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &*-)) ) &4!!!! ) + &/-)! ) # &#5 "# 4-! + * 4(+!)* 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 '&:!0 '*$!0 '4$!!0

Læs mere

Indtægten på hospitaler m.v. (på baggrund af patienternes indbetaling af gebyr i perioden 1. juni december 2011) har været på 0,1 mio. kr.

Indtægten på hospitaler m.v. (på baggrund af patienternes indbetaling af gebyr i perioden 1. juni december 2011) har været på 0,1 mio. kr. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 270 Offentligt Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Danske Regioners svar på Anmodning om bidrag til besvarelse

Læs mere

Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv

Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv Projekt Ny Styring i et Patientperspektiv Gøre status Sætte projektet i bredere perspektiv Lægge op til senere strategisk dialog. Smagsprøve i dag. Fra effektivitet til kvalitet og effekt 1 Intention Skabe

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Dermed er HSMR antallet af observerede dødsfald på et sygehus som procent af det forventede antal dødsfald beregnet ud fra landsgennemsnittet:

Dermed er HSMR antallet af observerede dødsfald på et sygehus som procent af det forventede antal dødsfald beregnet ud fra landsgennemsnittet: NOTAT Reduktion af dødelighed i Region Sjælland Baggrund I forbindelse med Operation Life kampagnen, der startede i 2007, blev der udviklet et nyt måleredskab for kvaliteten på sygehusene; HSMR (Hospitals

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Regionsældrerådet Hovedstaden

Regionsældrerådet Hovedstaden 25. februar 2019 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Regionsældrerådets høringssvar til hospitalsplan 2025 Regionsældreådet har gennemgået udkastet til hospitalsplan og har en række kommentarer

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B Telefon 3866 6000 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

Sikkert Patientflow. Erfaringer fra 12 danske akutsygehuse

Sikkert Patientflow. Erfaringer fra 12 danske akutsygehuse Sikkert Patientflow Erfaringer fra 12 danske akutsygehuse Louise Rabøl, overlæge, ph.d. Projektleder for Sikkert Patientflow, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Udførelse Mål for Sikket Patientflow Den

Læs mere

Waste identification tool Workshop Læringsnettverk for ledelse af patientsikkerhet. d. 6. november 2013

Waste identification tool Workshop Læringsnettverk for ledelse af patientsikkerhet. d. 6. november 2013 Waste identification tool Workshop Læringsnettverk for ledelse af patientsikkerhet d. 6. november 2013 Disposition Flowforstyrrelser og kø teori Flowforstyrrelser og forudsigelighed Hvordan kommer I i

Læs mere

Hospitaler. Én indgang til sundhedssystemet. Akutbehandling

Hospitaler. Én indgang til sundhedssystemet. Akutbehandling Hospitaler Én indgang til sundhedssystemet I dag har sundhedssystemet nogle grundlæggende strukturelle udfordringer, da opgaverne er fordelt på henholdsvis regionerne og kommuner. Det er et problem for

Læs mere

Det store HVORFOR? Sikkert Patientflow som en del af PSS og kvalitetsdagsordenen

Det store HVORFOR? Sikkert Patientflow som en del af PSS og kvalitetsdagsordenen Det store HVORFOR? Akuthospitalsdagsorden ny organisering, øget patientindtag af akutte, flere multisyge, pressede økonomier, øget patient og pårørende involvering. Behov for nye kompetencer og ny organisering

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Fra Patient til Borger Hvordan sikre vi kvalitet i overgangen mellem sygehus og hjemmepleje. v/professor, programleder Jakob Kjellberg, KORA

Fra Patient til Borger Hvordan sikre vi kvalitet i overgangen mellem sygehus og hjemmepleje. v/professor, programleder Jakob Kjellberg, KORA Fra Patient til Borger Hvordan sikre vi kvalitet i overgangen mellem sygehus og hjemmepleje v/professor, programleder Jakob Kjellberg, KORA Evigt aktuelt + demografipres Særlig økonomiske udfordring Ældrepleje

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af. patienter med hjertesvigt

Kvaliteten i behandlingen af. patienter med hjertesvigt Kvaliteten i behandlingen af patienter med hjertesvigt Region Midtjylland Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport 21. juni 2010 20. juni 2011 1 Indholdsfortegnelse Generelle

Læs mere

Nordsjællands Hospital. Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015

Nordsjællands Hospital. Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Nordsjællands Hospital Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Hvem er vi? Ina Dyrdal Afd. Sygepl. Bjarne Myrup Overlæge Inger Briand Led. oversygepl. Kasper Larsen Afd. radiograf Camilla

Læs mere

A N A LYSE. Sygehusenes udskrivningspraksis

A N A LYSE. Sygehusenes udskrivningspraksis A N A LYSE Sygehusenes udskrivningspraksis Formålet med analysen er at undersøge variationen i sygehusenes udskrivningspraksis. Og om denne har betydning for, hvorvidt patienterne genindlægges. Analysens

Læs mere

Koordineret akut indsats for seniorer i Sønderjylland (ACCESS) Christian Backer Mogensen, fokuseret enhed for akutforskning, Sygehus Sønderjylland

Koordineret akut indsats for seniorer i Sønderjylland (ACCESS) Christian Backer Mogensen, fokuseret enhed for akutforskning, Sygehus Sønderjylland Koordineret akut indsats for seniorer i Sønderjylland (ACCESS) Christian Backer Mogensen, fokuseret enhed for akutforskning, Sygehus Sønderjylland Hospital at home? > 65 år Patienter med medicinske akutte

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Case En 64-årig kvinde indlægges akut

Læs mere

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune.

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. Notatark Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. 21. maj 2017 - Sagsnr. 16/18979 - Løbenr. 100689-17 Seniorudvalget vedtog den 5. april 2016, at forvaltningen skulle

Læs mere

Undersøgelse af besøgstider på danske sygehuse 2017

Undersøgelse af besøgstider på danske sygehuse 2017 Undersøgelse af besøgstider på danske sygehuse 2017 Besøgstid Du er altid velkommen til at besøge dine pårørende eller venner på Sygehus Danmark. Som udgangspunkt er du velkommen, når det passer bedst

Læs mere

ORGANISERINGEN AF AKUTMODTAGELSER OG RISIKO FOR DØD INDEN FOR 7 DAGE

ORGANISERINGEN AF AKUTMODTAGELSER OG RISIKO FOR DØD INDEN FOR 7 DAGE ORGANISERINGEN AF AKUTMODTAGELSER OG RISIKO FOR DØD INDEN FOR 7 DAGE Anders Brøns Møllekær, MD, MBA, PhD student Jacob Eskildsen professor, PhD Iben Duvald cand. scient. anth., PhD student Luca Giustiniano,

Læs mere

Tavlemøde og kapacitetskonference i Horsens sådan kom vi igang

Tavlemøde og kapacitetskonference i Horsens sådan kom vi igang Tavlemøde og kapacitetskonference i Horsens sådan kom vi igang Læringsseminar den 13.marts 2014 www.hospitalsenheden-horsens.dk Baggrund for indsatsen I efteråret 2012 vinteren 2013 oplevede Hospitalsenheden

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj Mål i sundhedsplanen Status på målopfyldelse: Afrapportering 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse

Læs mere

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 237 Offentligt Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Analyse Danske Fysioterapeuter Indholdsfortegnelse 1 Resumé 3 2 Økonomiske

Læs mere

Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse

Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse DASYS 2018 Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse Ph.d. projekt v. Sara F Lehn, Medicinsk Afdeling og Forskningens Hus, Holbæk Sygehus Samarbejdspartnere: Kvalitet

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

For at få punktopstillet teksten (flere niveauer findes) brug Forøg listeniveau. For at få venstrestillet

For at få punktopstillet teksten (flere niveauer findes) brug Forøg listeniveau. For at få venstrestillet Hvorfor lære hospitalspersonale neurologiske afdelinger samtalestøtte? Hvordan bruges Samtalestøttemetoden (SCA) i hospitalsfasen? Implementering af SCA-metoden Neurologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup

Læs mere

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter NOTAT Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter På baggrund af samlingen af Kardiologisk Afdeling på SUH Roskilde har Hjerteforeningen rejst 12 kritikpunkter af flytningen, som SUH forholder sig til

Læs mere

Dødelighed i ét tal giver det mening?

Dødelighed i ét tal giver det mening? Dødelighed i ét tal giver det mening? Jacob Anhøj Diagnostisk Center, Rigshospitalet 2014 Hospitalsstandardiseret mortalitetsrate, HSMR Definition HSMR = antal d/odsfald forventet antal d/odsfald 100 Antal

Læs mere

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015 UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 20 www.hejsundhedsvæsen.dk 1 1. INDLEDNING Hej Sundhedsvæsen, der er et partnerskab mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, vil med denne

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Hvorfor siger 50% af patienterne nej til NetKOL?

Hvorfor siger 50% af patienterne nej til NetKOL? E-sundhedsobservatoriet d. 7. oktober 2015 Hvorfor siger 50% af patienterne nej til NetKOL? Eva Brøndum, Forskningssygeplejerske Hvidovre Hospital Agenda Kort om NetKOL projektet Nej til NetKOL: - metode

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin opnået inden etableringen af specialet akutmedicin 1 Indledning I henhold til 20-21 i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland

Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Regionsoverblik pr. 30. september Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Regionsoverblik pr. 30. september Udvalgte kvalitetsmål Indholdsfortegnelse 1. Afrapportering på udvalgte kvalitetsmål... 3 1.1

Læs mere

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18 14. september 2014 Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Att.: Kvalitet og Udvikling Område Sjælland Område Sjælland Ringstedgade 71 4700 Næstved Tel +45 +45 2646 www.cancer.dk UNDER PROTEKTION AF HENDES

Læs mere

Kolding Sygehus. Sikkert Patientflow Storyboard LS september 2015

Kolding Sygehus. Sikkert Patientflow Storyboard LS september 2015 Kolding Sygehus Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015 Hvem er vi? Vores patienthistorie 63 årig kvinde indlægges til elektiv colon sigmoideumresektion. Postoperativt lidt langstrakt

Læs mere

Sygehus Vendsyssel. Sikkert Patientflow Storyboard LS marts 2015

Sygehus Vendsyssel. Sikkert Patientflow Storyboard LS marts 2015 Sygehus Vendsyssel Sikkert Patientflow Storyboard LS3 24. 25. marts 2015 Sygehus Vendsyssel 2 Lokale målsætninger Målsætning Den rigtige patient i det rigtige patientforløb på det rette tidspunkt og i

Læs mere

Patienten i eget hjem. Solvejg Henneberg Pedersen Ledende overlæge Geriatrisk afdeling Roskilde

Patienten i eget hjem. Solvejg Henneberg Pedersen Ledende overlæge Geriatrisk afdeling Roskilde Patienten i eget hjem Solvejg Henneberg Pedersen Ledende overlæge Geriatrisk afdeling Roskilde Program for workshoppen 1. Hanna Vestenaa og Sara Fokdal, FUI projektet i Region Sjælland 2. Else Marie Damsgaard,

Læs mere

Service og kvalitet Sygehus Thy-Mors

Service og kvalitet Sygehus Thy-Mors Service og kvalitet Sygehus Thy-Mors KornceRN Økonomi / Sundhedsøkonomi Den sundhedspolitiske dagsorden er pt. præget af et øget fokus på service og kvalitet. Dette er også afspejlet i Økonomiaftalen for

Læs mere

Nordsjællands Hospital. Workshop 5. Sikker medicinering

Nordsjællands Hospital. Workshop 5. Sikker medicinering Nordsjællands Hospital Workshop 5 Sikker medicinering Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Navn (Sidehoved/fod) 1 Nordsjællands Hospital Program for i dag Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Navn (Sidehoved/fod)

Læs mere

Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel

Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel Service og kvalitet Sygehus Vendsyssel KornceRN Økonomi / Sundhedsøkonomi Den sundhedspolitiske dagsorden er pt. præget af et øget fokus på service og kvalitet. Dette er også afspejlet i Økonomiaftalen

Læs mere

Nøgletal Genindlæggelser og færdigbehandlede dage

Nøgletal Genindlæggelser og færdigbehandlede dage Nøgletal Genindlæggelser og færdigbehandlede dage Center for Sundhed & Pleje Færdigbehandlede dage Når en borger er færdigbehandlet på sygehus, men ikke kan udskrives til eget hjem, er det kommunens opgave

Læs mere

FORVENTNINGER TIL FREMTIDENS SYGEPLEJERSKE

FORVENTNINGER TIL FREMTIDENS SYGEPLEJERSKE FORVENTNINGER TIL FREMTIDENS SYGEPLEJERSKE Oplæg f o r t i l l i d s r e p r æ s e n t a r e r, D a n s k S y g e p l e j e r å d, k r e d s N o r d j y l l a n d 2 3. 1 1. 1 5 L i s b e t h U h r e n

Læs mere

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Foreningen af Speciallæger årsmøde 5. oktober 2012, Vejle Erik Jakobsen, Kvaliteten af sundhedsydelser Kan brugen af kliniske databaser

Læs mere

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt

Kvaliteten i behandlingen af patienter. med hjertesvigt Kvaliteten i behandlingen af patienter med hjertesvigt Region Syddanmark Sundhedsfaglig delrapport til den nationale sundhedsfaglige rapport 21. juni 2009 20. 1 Indholdsfortegnelse Resultater... 4 Ekkokardiografi

Læs mere

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland

Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland Bilag 2 Profiler for sygehusene i Region Sjælland 2009 2012 En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan 2009, vil for perioden 2009 2012 resultere i en række profiler

Læs mere

Publikationen vedrører anmeldte og afgjorte sager fra Region Midtjylland i

Publikationen vedrører anmeldte og afgjorte sager fra Region Midtjylland i INDHOLD Om tallene 2 Anmeldte sager 4 Anerkendelser 6 Offentlige hospitaler 8 Private hospitaler 9 Typer af afgørelser 10 Fordeling efter dækningsområder 12 Fordeling efter erstatningsposter 13 OM TALLENE

Læs mere

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2012 Årsrapport 2011: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem

5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem 5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem Kilde: http://dms.dartmouth.edu/cms/ (Worksheets) Hvad er 5P? 5P er en struktureret metode til at danne et fælles billede af det kliniske mikrosystem. Ethvert system

Læs mere

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER Hej Sundhedsvæsen, der er et partnerskab mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, vil med denne undersøgelse belyse nogle af på strukturelle barrierer, som begrænser

Læs mere

Forebyggelige indlæggelser blandt dem med størst behandlingsbehov

Forebyggelige indlæggelser blandt dem med størst behandlingsbehov N O T A T Forebyggelige indlæggelser blandt dem med størst behandlingsbehov Denne analyse undersøger, hvor stor en del af indlæggelserne af patienter med det største behandlingsbehov i sundhedsvæsenet,

Læs mere

Ventetid til operationer

Ventetid til operationer Kapitel 5 49 Ventetid til operationer Ventetid til behandling er en vigtig del i patienternes oplevelse af et velfungerende sundhedsvæsen og har været et politisk fokusområde igennem flere år. Som resultat

Læs mere

Kl til på Bispebjerg Hospital, Uddannelsescenteret

Kl til på Bispebjerg Hospital, Uddannelsescenteret K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN UDVALG FOR KVALITETSFORBEDRINGER Torsdag den 24. maj 2012 Kl. 17.00 til 19.00 på Bispebjerg Hospital, Uddannelsescenteret lokale 12 Mødet slut kl. 19 Møde nr.

Læs mere

REEKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

REEKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N REEKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT

Læs mere

KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge. Akutafdelingen. Holbæk Sygehus

KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge. Akutafdelingen. Holbæk Sygehus KRISE I AKUTMODTAGELSEN- HAR VI DE RETTE LÆGER? Søren W Rasmussen Ledende overlæge Akutafdelingen Holbæk Sygehus 1 CV: Søren W Rasmussen Cand. Med; KU 1984. Speciallæge i Ortopædkirurgi 1997. 2002-2007.

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Ulla Fasting om colon og rectum kirurgi på privathospitaler

Bilag. Region Midtjylland. Henvendelse fra regionsrådsmedlem Ulla Fasting om colon og rectum kirurgi på privathospitaler Region Midtjylland Henvendelse fra regionsrådsmedlem Ulla Fasting om colon og rectum kirurgi på privathospitaler Bilag til Regionsrådets møde den 24. september 2008 Punkt nr. 26 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge

Psykiatri. INFORMATION til pårørende til børn og unge Psykiatri INFORMATION til pårørende til børn og unge VELKOMMEN Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom har du et naturligt ansvar for din datter eller søn, og du er samtidig en betydningsfuld

Læs mere

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis

PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Næsten 800 speciallæger i almen medicin arbejder uden for almen praksis Hovedbudskaber Ud af 4.404 speciallæger i almen medicin er 770 beskæftiget uden for

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Danske registerdata dokumenterer, at hjemløshed skader i flere generationer

Danske registerdata dokumenterer, at hjemløshed skader i flere generationer Forfatter: Post Doc Sandra Feodor Nilsson Ph.d.-afhandlingens titel: Homelessness and psychiatric morbidity in Denmark From a public health perspective Ph.d.-grad opnået/godkendt: 4. April 2018 Ph.d.-skoleleder:

Læs mere