for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter"

Transkript

1 Brugermanual for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter

2 Hvad er et europæisk projekt til udvikling af erhvervskompetencer? Europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer (EVSTprojekter) er et spændende alternativ til et rent erhvervspraktikophold i udlandet. I denne forbindelse arbejder lærlinge ikke (eller ikke udelukkende) i en virksomhed, men bearbejder også uddannelsesmæssige projektopgaver og tager resultater med hjem, som de præsenterer i virksomheden eller på uddannelsesinstitutionen. Målet med disse projekter til udvikling af erhvervskompetencer er at øge indlæringseffekten af et ophold i udlandet. Pga. sammenhængen mellem rammerne for uddannelsen eller læseplanen kan de udfærdigede projektarbejder samtidigt blive vurderet og anerkendt som indlæring. De europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer omfatter som regel også et ledsagende sprogkursus, forberedelse for deltagerne i Tyskland samt vejledning i destinationslandet. EVST's projektdatabase understøtter dig i udarbejdelse af projektopgaver, gennemgang af projektopgaver, der allerede er bearbejdet, eller hjælper dig ganske enkelt med at finde en projektleder, som påtager sig projektorganisationen for din lærling eller studerende. Se vores video og få flere oplysninger om de erfaringer, andre deltagere og firmaer, der tager lærlinge, har gjort sig med dette initiativ og find ud af, hvilke muligheder der er for at benytte EVST's projektdatabase og bliv registreret som bruger. Se video Besøg Intakt hjemmeside Registrér

3 Databasens opgave Offentligt område Hvis du er interesseret i et erhvervsrettet udlandsophold, kan du indhente oplysninger om mobilitetsprojekter og udstationerende virksomheder på hjemmesidens offentlige område og søge om deltagelse. Her kan du også finde eksempler på "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" til inspiration for udvikling af egne projektarbejder. Internt område Dette område indeholder alle de funktioner, der er nødvendige i forbindelse med ansøgning om et mobilitetsprojekt, afstemning af læremål, opgaveformuleringer til "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" samt dokumentation af indlæringen, der erhverves i udlandet.

4 Offentligt område Databasens Mobilitetsprojekter: EVST's projektdatabase indeholder specialprogrammer (såkaldte "mobilitetsprojekter"), som lærlinge og studerende kan benytte til fremme af et erhvervsmæssigt grundlæggende praktikum og udlandsophold i forbindelse med en erhvervsmæssig videreuddannelse. Udstationerende organisationer: Oversigten indeholder alle projektledere, der er registreret i EVST's projektdatabase, som tilbyder "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" til lærlinge og dimittender fra en erhvervsmæssig grunduddannelse inden for rammerne for praktikophold og erhvervsmæssig videreuddannelse i udlandet. Arkiv over projektarbejder: Vha. en søgefunktion kan du filtrere og vælge blandt de "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer", der allerede er gemt i databasen. Vælg det pågældende "erhvervsområde" i listefelterne, samt "temaområde", "aspekt" og "opgavetype" for at finde de særlige projektarbejder, der allerede er udfærdiget inden for dit erhvervsområde eller som er særligt interessante for dig.

5 Ønsker du at registrere dine mobilitetsprojekter i EVST's projektdatabase? Hvis du ønsker at benytte EVST's projektdatabase til styring af dine mobilitetsprojekter bedes du henvende dig til databaseadministratoren. Vedkommende vil sørge for at du får de nødvendige login-oplysninger. Hvis du allerede har modtaget dine login-oplysninger kan du tilmelde dig på:

6 Internt område for projektkoordinatorer Projektkoordinatorer kan gøre følgende inden for det interne område: beskrive deres institution for at præsentere sig selv på hjemmesidens offentlige område. beskrive deres mobilitetsprojekter for at reklamere for dem på hjemmesidens offentlige område. Administrere brugere: Kategoriser lærlinge i forhold til projekter, fagområder og destinationslande. Opret projektopgaver for deltagere/lærlinge. Deltagerinformation og projektopgaver deles med den organisation i udlandet. Dokumentation af indlæring (tilegnede kompetencer) til Europassmobilitet.

7 Internt område for deltagere Lærlinge, ansøgere og deltagere kan gøre følgende inden for det interne område: Min profil: Ansøge og udarbejde en profil (uploade personlige oplysninger, CV og foto, beskrive motivationen for udlandsopholdet) Mine læremål: Du beskriver ved hjælp af nøglespørgsmål din motivation for udlandsopholdet og får støtte til at beskrive dine læremål inden for områderne fremmedsprog, sociale kompetencer, erhvervsfaglige kompetencer og personlige kompetencer. Min opgaveformulering: Deltagerne modtager enten en forudbestemt projektopgave eller de udarbejder selv en opgaveformulering til deres "projekt til udvikling af erhvervskompetencer" efter aftale med deres projektkoordinator. Min projektarbejde: Her kan deltagerne uploade alle de projektresultater de producerer på stedet i udlandet, som filer (pdf, doc, film, audio-filer ). Eftersom der er tale om et beskyttet område, vil arbejdsresultaterne kun være synlige for projektkoordinatoren. Resultaterne vil først være synlige på hjemmesidens offentlige område efter frigivelse fra deltageren samt bekræftelse fra projektkoordinatoren.

8 Login for projektkoordinatorer Hvis du allerede har modtaget dine login-oplysninger kan du tilmelde dig på denne side.

9 Min institution Beskriv kort din institutions profil og angiv, hvem man skal henvende sig til, hvis man ønsker at deltage i dit mobilitetsprojekt.

10 Mine mobilitetsprojekter Beskriv dit mobilitetsprojekt og indikér, om deltagerne selv kan vælge deres opgaveformuleringer eller om de skal bearbejde forudbestemte opgaver og om der er mulighed for erhvervspraktik og udvikling af erhvervskompetencer. Hvis dit mobilitetsprojekt kun er tilgængeligt for en begrænset deltagerkreds (f.eks. studerende ved din uddannelsesinstitution), må projektet ikke offentliggøres: Det forbliver "usynligt" for eksterne brugere.

11 Projektopgaver Giver du lærlingen opgaver? Dette kan gøres på to måder: 1. Du vælger en opgave blandt de allerede udarbejdede opgaver i databasen. 2. De formulerer projektopgaverne frit. Fastlæg først typen af dit projektarbejde og vælg derefter temaområde og aspekt. Beskriv, hvilken opgaveformulering dine deltagere skal bearbejde i udlande, hvilke resultater dine deltagere vil opnå og hvordan de skal præsentere disse.

12 Ny bruger Hvis nogen er interesseret i at deltage i et europæisk projekt til udvikling af erhvervsmæssige kompetencer, kan vedkommende tage kontakt til dig via databasen. Du giver den interesserede person login-oplysningerne til det interne område for deltagere. Her opretter deltageren sin ansøgning (læs mere herom under "Internt område for deltagere"). Send en mail med login-oplysningerne til EVST's projektdatabase til dine deltagere. Efter "Oprettelse" udarbejder systemet en tekst, som du kan kopiere og indføje i din . Deltagerne kan selv ændre deres password til beskyttelse af deres oplysninger efter første login. Hvis et password mistes kan man på samme måde få tildelt et nyt.

13 Mine deltagere Kategoriser lærlinge i forhold til projekter, fagområder og destinationslande. Spar på dine s: Din udenlandske samarbejdspartner kan se din deltagers oplysninger (personlige oplysninger, CV, motivation, læremål og projektopgaver samt selvbedømmelse af indlæring) så snart du har sendt login-oplysningerne til din udenlandske samarbejdspartner. Alarmliste : Hold øje med diverse tidsfrister for alle deltagere med ét blik: Har registrerede ansøgere og deltagere oprettet deres profil? Har de defineret læremål?

14 Har de udarbejdet projektopgaver? Har de allerede uploadet projektarbejder? Har deltagerne allerede selv bedømt deres indlæring? Har deltagerne evalueret deres udlandsophold? Offentliggøre projektresultater De europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer kan ses på den pågældende deltagers interne område. Hvis du kan acceptere resultaterne og godkender offentliggørelsen, kan de ses af alle på hjemmesidens offentlige område - først på startsiden (de mest aktuelle resultater), dernæst i projektarkivet.

15 Dokumentér din indlæring Deltagerne foretager deres selvbedømmelse ved at klikke på diverse indlæringer; der kan vælges mellem fastsatte aspekter inden for kategorierne fremmedsprog, sociale kompetencer, faglige kompetencer og personlige kompetencer. Deltagerne hhv. begrunder og uddyber deres selvbedømmelse som fri tekst. Hvis projektkoordinatoren er enig, bekræfter han/hun dette ved et klik. Hvis han/hun ikke er enig, kan han/hun afslå (status: nulstil), tage en dialog med deltageren og bede om en ny selvbedømmelse. Endelig kan projektkoordinatoren formulere en egen kommentar. Den samlede dokumentation kan derpå oprettes som pdf og ganske enkelt printes ud som Europass-mobilitet.

16 Evaluering Her kan deltagerne bedømme enkelte aspekter af deres udlandsophold, dele erfaringer og komme med forslag til forbedringer. Resultaterne er kun synlige for projektkoordinatoren og offentliggøres ikke.

17 Hvordan bedømmes lærepræstationer kompetencebaseret? Ligesom ved løsning af opgaver og problemer, findes der forskellige metoder til at overkomme situationer på en vellykket måde. Om resultatet så svarer til ens forventninger, er svært at sige på grundlag af bedømmelse med rigtigt eller forkert. Bedømmelsen af om at den valgte handlemåde har ført til det ønskede resultat og er sket på en effektiv måde afhænger snarere af deltagernes perspektiv. I et mobilitetsprojekt kan det at overkomme hverdagssituationer i udlandet bedømmes af mobilitetsdeltagerne som en særlig præstation, mens repræsentanterne fra de udsendende eller optagende organisationer måske mener at dette er en selvfølge. Omvendt kan det være at mobilitetsdeltagerne vurderer arbejdsydelserne under praktikken så værende ringe, mens praktikfirmaerne måske mener at de var meget tilfredsstillende. Derfor skal de kompetencerelaterede læreresultater bedømmes ved en dialog, hvor man tilpasser deltagernes egne og andres opfattelser til hinanden. De, der lærer, skal her selv vurdere i hvilke områder, de mener der er sket en forøgelse af deres evner og underviserne skal så bekræfte dette ved en vurdering af de opnåede resultater. Mobilitetsdeltagerne har således eget ansvar for sammensætning og bedømmelse af læreprocessen. Dette formål tjener e-porteføljen i COMPASS-proceduren. Det giver mobilitetsdeltagerne mulighed for at samle og præsentere læreresultater, der gør det muligt at drage konklusioner vedrørende lærefremskridt og opnåelse af aftalte læremål. Det bør således være undervisernes mål at motivere mobilitetsdeltagerne til så omfattende illustration af deres lærepræstationer som muligt. Oplysningerne i e-porteføljen kan igen bruges som grundlag for bedømmelsen af lærepræstationerne i dialogen.

18 Bedømmelsesmålestokken dannes af de før aftalte læremål: Ved bedømmelsessamtalen kan man så i fællesskab afstemme hvorvidt de beskrevne lærepræstationer svarer til forventningerne og i hvilke områder der kan bekræftes kompetenceforøgelser. Det er meningen at denne positivt styrkende bedømmelsesproces skal gøre det muligt også at dokumentere fremskridt i enkelte kompetenceområder, hvis de pågældende mobilitetsdeltagere ikke kunne nå alle de aftalte læremål i deres praktik. INTAKT skelner mellem fire kompetenceområder, der afspejler de forskellige indsatsområder i et praktikophold i udlandet: Sprogkompetence Evnen til at kommunikere og gøre sig forståelig i mållandet Ervhervsfaglige evner Evnen til interaktiv anvendelse af arbejdsprocedurer, metoder, maskiner og værktøj i omgivelser med en anderledes kultur Social kompetence Evnen til at orientere sig og kommunikere i omgivelser med en anden kultur Personlig kompetence Evnen til at sammensætte de personlige omstændigheder i omgivelser med en anderledes kultur Systemet fungerer frem for alt som orienteringsramme, som kan bruges til at tildele læring på en kompetencerelateret måde og visualisere dem og gøre dem forståelige for deltagerne i et mobilitetsprojekt. Her drejer det sig frem for alt om at illustrere det gensidige forhold mellem personligt opnået interkulturel kompetence, der kan bruges i erhvervsmæssig sammenhæng, og forøgelsen af ens erhvervsmæssige færdigheder. Merværdien af COMPASS-kompetencekortet ligger i at man, via kanbeskrivelserne kan formulere sine læremål på grundlag af ens kompetencer og

19 således gøre det lettere at bestemme hvilke konceptområder, der skal lægges vægt på og fremmes, samt af gøre de tilsvarende kompetenceforøgelser transparente og dokumentere dem. INTAKT- Kan-beskrivelser: Kompetenceområde: Fremmedsprog Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at forstå dagligdags udtryk og instruktioner og forklaringer på arbejdsopgaver. at beskrive min egen baggrund og miljø, uddannelse og erhvervsuddannelse og arbejdsopgaver. at gøre mig forståelig i rutinemæssige situationer i hverdagen og på arbejdet med andre mennesker og kolleger. at skrive korte noter og beskeder på fremmedsproget. at forstå hovedpunkterne i en klar normal tale om dagligdags emner som fx arbejde, skole, fritid osv. at udtrykke mig enkelt og flydende om kendte emner og personlige interesser, identificere problemer og beskrive forslag til løsninger. at tale om oplevelser og begivenheder og begrunder og forklaringer af planer og synspunkter. at skrive en enkel og sammenhængende tekst om emner, der er velkendte og af personlig interesse. at forstå indholdet af komplekse tekster og tekniske drøftelser i mit eget interesseområde. at præsentere klare, detaljerede beskrivelser på en bred vifte af emner og udtrykke mig spontant og flydende. at lære at fremlægge et synspunkt om et aktuelt emne og angive fordele og ulemper ved forskellige løsningsmuligheder. at skrive klare og detaljerede tekster om en lang række emner, et essay eller en rapport hvor jeg formidler oplysninger og argumenterer for eller imod et bestemt synspunkt. at forstå lange, komplekse tekster på fremmedsproget, og også forstå deres baggrund betydninger. at udtrykke mig i udlandet flydende og spontant uden alt for tydeligt at lede efter ordene.

20 at bruge det fremmede sprog fleksibelt og effektivt i faglige og sociale formål og i uddannelse og studere. at udtrykke mig i en skriftlig tekst klar og velstruktureret, der udtrykker synspunkter i en vis udstrækning om indviklede emner i et essay eller en rapport. at forstå stort set alt, hvad jeg læser eller hører på fremmedsproget uden problemer. at udtrykke mig spontant, flydende og præcist, hvilket giver årsager og forklaringer i en sammenhængende præsentation. at klarlægge drøftelser i mere komplekse situationer. at skrive komplekse rapporter eller artikler at præsentere et emne i en velstruktureret måde og sammenfatte og diskutere tekniske tekster skriftligt. * Overdragelse til den europæiske referenceramme for sprog. Kompetenceområde: Erhvervsfaglige færdigheder Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at gengive observationer og konklusioner om strukturer, processer eller udviklinger inden for mit eget fagområde på en måde som relaterer til emner inden for dette og på en struktureret måde. at benytte digitale medier til orientering og kommunikation. selvstændigt at søge adgang til informationskilder for at arbejde på faglige opgaver. at benytte standard-computerprogrammer til tekst- og tabelkalkulationer til fremlæggelse af resultater og konklusioner. at benytte mine faglige evner og kompetencer i praksis til at udføre arbejdsmæssige opgaver. at præsentere ligheder og forskelle mellem fælles strukturer og processer inden for eget fagområde og at drage konklusioner om mulige udviklinger og foretage justeringer. at erkende og forklare vigtigheden af mit eget arbejde i bredere sammenhæng. at benytte faglige evner og kompetencer til at udregne og identificere afvigelser og uønskede udviklinger. at benytte computere og internettet til at researche diverse informationer om udviklinger og udarbejde og evaluere mulige handlinger og problemløsninger. at bruge faglige evner og kompetencer til at analysere oplysninger og formulere løsningsforslag til særlige problemer inden for eget fagområde. at analysere information og kritisk at undersøge modsigende information.

21 at bearbejde oplysninger vha. selvudviklede grafer og diagrammer ved brug af standardcomputerprogrammer til tekst- og tabelkalkulationer. at undersøge strukturer, processer og tendenser og på baggrund af dette drage konklusioner om eventuelle problemer og beskrive mulige alternative handlinger. at benytte ny viden og nye arbejdsmetoder til at løse opgaver og at finde løsninger på erkendte problemer. at benytte digitale medier til fremlæggelse af arbejdsresultater på en nytænkende og spændende måde. at benytte faglige evner og kompetencer til udvikling af innovative aktiviteter og løsningsmodeller og planlægge implementering af disse. at integrere nye fremgangsmåder og processer i egne arbejdsmetoder for at optimere arbejdsgange og forbedre service- og produktkvaliteten. at benytte faglige evner og kompetencer til at sætte ting, som man er bekendt med, i ny kontekst, at ændre dem på en kreativ måde og at udvikle nye produkter og tjenesteydelser på en kreativ måde. at oprette og udforme digitale medier og kommunikationsnetværk. at benytte faglige evner og kompetencer til at implementere ukonventionelle idéer og kreationer som modeller. Kompetenceområde: Sociale kompetencer Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at vurdere de mulige konsekvenser mine handlinger kan have for andre. at være hjælpsom og bruge mine evner i arbejds- og gruppeprocesser på en konstruktiv måde. at overholde gældende regler og forskrifter når jeg udfører mine arbejdsopgaver. at opleve og gengive kulturelle og sociale forhold på en differentieret måde. at blive integreret i et team og koordinere mine egne aktiviteter med andre. at acceptere en evaluering af egne opfattelser og arbejdsresultater og at være fair i min kritik af andre. at erkende andre værdisæt og andre adfærdsmønstre og at tilpasse min egen adfærd.

22 at tage ansvar for at udføre delopgaver i arbejdsprocesser. at respektere adfærdsmønstre, der er anderledes end min egen kultur. at tilpasse min adfærd til skiftende krav og arbejdssituationer. at tage højde for andre regler mht. adfærd og værdier når jeg gennemfører arbejdsopgaver. at erkende modsigelser og modstand og bevidst at tackle problemer og konflikt. at tænke i netværk og teamwork og at deltage i beslutningstagningsprocesser. at forsvare mine egne standpunkter, acceptere andre indstillinger og indgå kompromiser. at opfatte og evaluere omstændigheder fra et andet (kulturelt) perspektiv. at kunne formidle mellem to forskellige indstillinger til problemer og konflikter. at tage hensyn til andres idéer og tilsidesætte mine egne meninger når jeg udfører arbejdsopgaver. at indtage en lederfunktion i gruppeprocesser. at tage ansvar for mine beslutninger og indrømme fejltagelser over for andre. at udarbejde fælles mål og at arbejde sammen med andre hen imod implementering af disse.

23 Kompetenceområde: Personlige kompetencer Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at evaluere og benytte nuværende og nødvendige hjælpemidler til at udføre mine opgaver på en realistisk måde. selvstændigt at organisere arbejds- og læringsprocesser og at overholde tidsfrister. selvstændigt at orientere mig og at opfylde de mål, jeg har sat mig. at udføre aftalte opgaver uden hjælp og selvstændigt at arrangere hjælp, også i vanskelige situationer. at planlægge arbejdstrin til udførelse af opgaver og at prioritere. selvstændigt at bearbejde omfattende opgaver og at tackle uforudsete vanskeligheder. at forudsige eventuelle problemer og at finde alternative handlingsmuligheder og løsninger. at planlægge, undersøge og vælge arbejdsprocesser og fremgangsmåder i forhold til, hvor effektive de er. at tænke i nye baner og at improvisere når arbejdsopgaver skal udføres. at påtage mig ansvar for beslutninger vedr. implementering af innovative og alternative koncepter mht. udvikling og handling. systematisk at planlægge arbejdstrin under hensyntagen til forholdene i et andet land samt implementere dem på en målrettet måde.

24 Yderligere information om de intakte projekt på:

Brugermanual. til mobilitets-studerende

Brugermanual. til mobilitets-studerende Brugermanual til mobilitets-studerende Hvordan kan jeg ansøge om et mobilitetsprojekt? Klik på: www.evst-mobility.eu Databasens opgave Offentligt område Hvis du er interesseret i et erhvervsrettet udlandsophold,

Læs mere

Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne

Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne Brugermanual Hvad er KOMPASS? Ideen med KOMPASS-proceduren er at vise og dokumentere de erhvervsfaglige evner og interkulturelle kompetencer som deltagerne måtte have opnået ved praktik i udlandet på en

Læs mere

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang!

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang! Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013 BA-opgaven Kom godt i gang! Agenda 1. Kom godt i gang 2. Studieordningen, formalia og fagligt indhold 3. Sammenhæng på 6. semester 4. Progression og kompetencer

Læs mere

Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013

Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013 Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013 Grundfaget dansk Formål Formålet med faget er at styrke elevens sproglige bevidsthed og færdigheder,

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesdelen

Vejledning til bedømmelsesdelen Vejledning til bedømmelsesdelen Denne vejledning fungerer som et hjælpeværktøj til, hvordan du udfærdiger en bedømmelse og afholder en bedømmelsessamtale i FOKUS. Personelbedømmelsens formål FOKUS bedømmelsen

Læs mere

Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C

Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C Gælder for alle elever/hold startet før 1. august 2019 Denne prøvebeskrivelse tager afsæt i BEK nr. 683 af 08/06/2016, bilag 4 Beskrivelse af prøven Der afholdes

Læs mere

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Vejledning i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Denne vejledning beskriver en fremgangsmåde i at tilrettelægge og gennemføre praktikophold i udlandet for en elev

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

Indsæt eget foto her

Indsæt eget foto her Indsæt eget foto her Præsentation af og stillingen Fabrikschef hos NN A/S Dette materiale skal behandles fortroligt, og indholdet må under ingen omstændigheder videregives til 3. part 12. september 2012

Læs mere

Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor

Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor Fire kvalitetsmål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende august 2014 1 1. Internationale uddannelsesmuligheder... 3 2. Ansøgning og Merit... 3 3. Læringskontrakt og læringsudbytter... 3 4. Sprog...

Læs mere

Kompetenceprofil og udviklingsplan

Kompetenceprofil og udviklingsplan profil og udviklingsplan Lægesekretær (navn) Ubevidst inkompetence: En ny begyndelse Jeg har endnu ikke erkendt, at jeg ikke kan, og at der er brug for forandring Bevidst inkompetence: Man skal lære at

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring Oktober 2018 Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring 2 Indhold Introduktion... 3 Konkret eksempel på en faglig vurdering... 4 Kompetenceniveauer

Læs mere

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Markedsorientering Troværdighed Motivation Kommunikation Værdier frem for alt hjem Værdier Værdien af værdier Værdier er vigtige. Det er de, fordi de bestemmer, hvad der er rigtigt eller forkert,

Læs mere

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Denne folder bygger på EVA s rapport Praktik

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Praktik. Generelt om din praktik

Praktik. Generelt om din praktik Praktik Praktik udgør en væsentlig del af læreruddannelsen, og for mange studerende medfører den en masse spørgsmål. For at du kan være godt rustet og blive klogere på din forestående praktik, har Lærerstuderendes

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

kan foreslå lege og aktiviteter få ideer har lyst til at lære kan arbejde med en aftalt aktivitet over tid kan tåle at tabe i spil, lege og sport

kan foreslå lege og aktiviteter få ideer har lyst til at lære kan arbejde med en aftalt aktivitet over tid kan tåle at tabe i spil, lege og sport Sociale kompetencer Motivation tager initiativ holder sig sit mål for øje overvinder fiaskoer uden at blive slået ud Empati : kan sætte sig i en andens sted Ansvarlighed: kan udskyde impulser/ behov kan

Læs mere

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Hvad er Innovation PÅ TVÆRS i UCL? Innovation PÅ TVÆRS (IPT) er et tre ugers forløb, hvor der alle dage arbejdes med et innovationsprojekt. Innovation PÅ

Læs mere

MANDS OPLÆRING HVORDAN?

MANDS OPLÆRING HVORDAN? MANDS OPLÆRING HVORDAN? SIDE Du har fået en elev, en lærling eller en ny kollega, som du skal lære op på dit fagområde. Her får du 4 metoder. Arbejdsopgaven og situationen bør afgøre, hvilken metode du

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Afdækning af digitale kompetencer 2013

Afdækning af digitale kompetencer 2013 Afdækning af digitale kompetencer 2013 Sådan kan du bruge nedenstående skema til at vurdere dine digitale kompetencer Når du skal vurdere dine personlige it og digitale kompetence i forhold til kategorien

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Furesø Kommune 2009 RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Furesø Kommune 2009 RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Furesø Kommune 2009 RAPPORT Indhold 1. Indledning 3 2. Status på elevernes udbytte af undervisningen 6 Elevernes faglige niveau 6 Kreativitet,

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

ENETOSH kompetencestandard for uddannere og trænere inden for sikkerhed og sundhedsbeskyttelse

ENETOSH kompetencestandard for uddannere og trænere inden for sikkerhed og sundhedsbeskyttelse ENETOSH kompetencestandard for uddannere og trænere inden for srhed og sundhedsbeskyttelse Kompetencefelt ud- og videreuddannelse Level: 6 Kredit: Bedømmelse til Råder over kommunikativ kompetence Tager

Læs mere

Information til virksomheden om praktik på multimediedesigneruddannels en

Information til virksomheden om praktik på multimediedesigneruddannels en Information til virksomheden om praktik på multimediedesigneruddannels en Kære virksomhed, Tak fordi du sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores multimediedesignere. Her har vi samlet

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug

Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Manual til Groupcare: Indhold, formål og brug Indledning Groupcare er en elektronisk, internetbaseret kommunikationsform som vi bruger i forbindelse med din DOL-uddannelse. Grundlæggende set er Groupcare

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen i Grundfaget dansk

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen i Grundfaget dansk Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen i Grundfaget dansk Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven kan dokumentere

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterierne tager afsæt i fagets mål i relation til de fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

Læs mere

Fagplan. Dansk E-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker

Fagplan. Dansk E-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker Fagplan Dansk E-niveau UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker LÆRER: Dorte Jensen FORMÅL: Danskfaget i erhvervsuddannelserne bidrager gennem tværfagligt samspil med erhvervsuddannelsens

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Fagbilag Service og transport

Fagbilag Service og transport Fagbilag Service og transport 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til service og transport, herunder søfart mv. Der arbejdes

Læs mere

ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden.

ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden. ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden. Selvledelse Det betyder, at: Indskoling (0. 3. kl. ) Mellemtrin (4. 6- klasse) Udskoling (7. 9. klasse) gå i gang med nye Undervisningsparathed,

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

Praktikkens mål og indhold. De involverede parters roller. Praktik i læreruddannelsen

Praktikkens mål og indhold. De involverede parters roller. Praktik i læreruddannelsen Praktikkens mål og indhold Det er din uddannelsesinstitution, der skal tilrettelægge praktikken sådan, at der gennem alle praktikperioder sker en uddannelsesmæssig progression i forhold til praktikkens

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende fra august 2016 og gælder for hold der er påbegyndt deres uddannelse inden 1. september 2016. Dvs. Bekendtgørelse nr. 832 af 13/08/2016 Professionshøjskolen

Læs mere

Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent

Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent Dansk madkultur, egnsretter, årtier, sæson, bæredygtighed, udvalgte råvare i nye kontekster, tendenser og trends, udvikling vs. innovation,

Læs mere

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion ERHVERVSFAG Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion Bilag 19 Vejledende varighed 2,0 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven bliver introduceret til de erhvervsfaglige

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Fagbilag Kommunikation og medier

Fagbilag Kommunikation og medier Fagbilag Kommunikation og medier 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder og fagområder indenfor kommunikation og medier. Der arbejdes med et eksemplarisk

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog,

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog, Tysk fortsættersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Projektarbejde AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Ønske for dagen Jeg håber, at i får et indblik i: Hvad studieprojekter er for noget Hvordan projektarbejdet

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid Land: Spanien Periode: Fra: 01.02.2013 Til: 30.05.2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 Studie Semester Klasse Ansvarlige undervisere Multimediedesign 4. semester msmmd13a4, msmmd13c4, msmmd13d4 Tildelte praktikvejledere Periode 5. januar 27. marts

Læs mere

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling Daginstitution Version 4.0 August 2013 Forberedelse Fase 8 Vi følger op på tiltag - hvordan går det med barnet? Fase 1 Hvilken observeret adfærd er vi bekymrede

Læs mere

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted.

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted. ØVELSE GØR MESTER men man må jo starte et sted. at man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og

Læs mere

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger Målene for det uddannelsesspecifikke fag er delt op på følgende måde: Vidensmål: Eleven skal have grundlæggende viden på følgende udvalgte områder Færdighedsmål: Eleven skal have færdigheder i at anvende

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2015

Trivselsundersøgelse 2015 Trivselsundersøgelse 2015 Resultater for: Rapportspecifikationer Gennemførte 56 Inviterede 67 Svarprocent 84% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-3 6 Din arbejdsplads'

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER

DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER DET 21. ÅRHUNDREDES KOMPETENCER Kompetence KARAKTERSTYRKE Personlige kvaliteter, som er centrale for at individet kan være personligt effektiv i en kompleks verden, herunder: Mod, vedholdenhed, udholdenhed,

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Et forløb kan se således ud, fordelt på moduler, emner og formål: Modul 1

Et forløb kan se således ud, fordelt på moduler, emner og formål: Modul 1 3 GDJRJLVNYHMOHGQLQJIRU3URMHNWNRRUGLQDWRUIRU8GYLNOLQJ6DPVSLORJ 5HVXOWDWHU %HJUXQGHOVHIRUXGGDQQHOVH Projekter er blevet almindelige i danske virksomheder. Hvor projekter før i tiden var af mere teknisk

Læs mere

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1 1 Fag og temaer - GF1 Revideret 09.04.15 1 2 ERHVERVSFAG 1 Erhvervsintroduktion Tema Fagmål Indhold Hvad kan jeg blive? 1. Udføre enkle erhvervsfaglige arbejdsopgaver efter instruktion. Egne ønsker og

Læs mere

Københavns Amts. Kommunikationspolitik

Københavns Amts. Kommunikationspolitik Københavns Amts Kommunikationspolitik INDHOLD Indledning 3 Principper for god kommunikation i Københavns Amt 4 1. Vi vil være synlige og skabe indsigt i de opgaver, amtet løser 5 2. Vi vil skabe god ekstern

Læs mere

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet V 1.1 Juli 2017 DF Indhold Introduktion... 3 Sådan logger du på systemet som vejleder... 3 Oversigten... 5 Rediger en elevs oplysninger... 6 Opret

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Indhold 1. Indledning 2 2. Status på elevernes udbytte af undervisningen 5 Elevernes faglige niveau 5 Kreativitet, innovation,

Læs mere

Velkommen til Kaffemøde

Velkommen til Kaffemøde Velkommen til Kaffemøde Høj svarprocent Høj svarprocent, højt engagement - det forpligter Scandi Standard total 87% Danpo total 94% Group Operations, Danpo 96% Group Procurement 100% HR 100% Ledergruppen,

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Elektriker Studiebog grundforløb Elektriker Mødeaktivitet Der er møde- og deltagelsespligt til undervisningen og studietimer. Eleverne skal følge Syddansk Erhvervsskoles

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Historie beskæftiger sig med begivenheder, udviklingslinjer og sammenhænge fra oldtiden til i dag. Fagets kerne er menneskers

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

LUP GF1 Byggeri og teknik

LUP GF1 Byggeri og teknik LUP GF1 Byggeri og teknik CEF CELF [Vælg en dato] LUP - GF1 Byggeri og teknik Tema 1: Introduktion Erhvervsfag 1 Erhvervsintroduktion 2 uger Eleven udarbejder personlig uddannelsesplan og der fortages

Læs mere

Prøvebeskrivelse. Grundfagsprøve i naturfag niveau E. GF2 SOSU hjælper og assistent

Prøvebeskrivelse. Grundfagsprøve i naturfag niveau E. GF2 SOSU hjælper og assistent Prøvebeskrivelse Grundfagsprøve i naturfag niveau E GF2 SOSU hjælper og assistent Beskrivelse af prøven Prøveform 2: Den afsluttende prøve i naturfag er en 24-timers prøve. En arbejdsdag før prøven trækkes

Læs mere

Vejledning til udfyldning af kompetenceattester. kortlægnings fasen. oversættelsesog. udviklings- og beskæftigelses fasen.

Vejledning til udfyldning af kompetenceattester. kortlægnings fasen. oversættelsesog. udviklings- og beskæftigelses fasen. Vejledning til udfyldning af kompetenceattester Denne vejledning er lavet til dig, som har brug for at få sat ord på dine kompetencer og som vil bruge kompetenceattesten for at få det gjort. Du har sikkert

Læs mere

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune SYGEPLEJERSKEPROFIL for Svendborg Kommune FORORD Sundhedsloven og strukturreformen stiller forventninger og krav til sygeplejerskerne i kommunerne om at spille en central rolle i sundhedsvæsenet. I Svendborg

Læs mere

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole MARS Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole Introduktion for proceskonsulent Revideret version juni 2009 Indhold 1. Hvad er en proceskonsulent i MARS? 2 2. Hvorfor bruge ekstern proceskonsulent?

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst)

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst) Navn: Hvor er jeg? - ( er bedst) Arbejdspladskultur Værksted Dansk Eng Have forståelse for hvordan en produktiv og inkluderende arbejdspladskultur kan skabes Have forståelse for samarbejde og samspils

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Christoph Schepers Videnscenter for

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Enten 33 Social Star 34 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 19 Dialog (fase 1) Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt Jeg kan målrette og producere

Læs mere

Kompetenceområde: Relation og kommunikation - 2. praktikperiode

Kompetenceområde: Relation og kommunikation - 2. praktikperiode Plan for og udtalelse om arbejdet med 2. praktiks kompetencemål Rev. 10.09.18 Den studerendes plan for arbejdet med praktikkens kompetencemål. Studerendes navn: 2. praktikperiode Social- og specialpædagogik

Læs mere

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden praktikvejledning.dk

Læs mere

PÆDAGOGISK KOMPETENCEFORLØB - LEDERKURSUS

PÆDAGOGISK KOMPETENCEFORLØB - LEDERKURSUS PÆDAGOGISK KOMPETENCEFORLØB - LEDERKURSUS OPGAVESÆT TIL LEDERKURSUS 2 OCTAVIA, ROSKILDE KOMMUNE 9. marts 2016 Frydendalsalle 8 3450 Allerød +45 3110 1441 nikolaj@trautner.nu NOTER TRAUTNERS 6 TRIN TIL

Læs mere