Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne"

Transkript

1 Brugermanual

2 Hvad er KOMPASS? Ideen med KOMPASS-proceduren er at vise og dokumentere de erhvervsfaglige evner og interkulturelle kompetencer som deltagerne måtte have opnået ved praktik i udlandet på en struktureret måde. Med 5 skridt kan de partnere (udsendende organisation, mobilitetsdeltagere og modtagende organisation), der deltager i et mobilitetsprojekt sammenligne indhold og læremål i dialog med hinanden og visualisere de kompetencer, der er opnået i udlandet. Grundlaget for dette er "KOMPASS-kompetencekortet". Med "Kan-beskrivelserne", der er tildelt de forskellige handlingsfelter, er det muligt at illustrere kompetenceprofiler og forandringer i dem. I KOMPASS-databasen modtager mobilitetsdeltagerne en e-portefølje, hvor de kan beskrive de lærepræstationer, de har opnået i udlandet, som så vises i "Kompetenceradarer" i form af kompetenceforøgelser. Merværdien i KOMPASS-proceduren består i at tydeliggøre det gensidige forhold mellem de personlige, sociale og interkulturelle kompetencer, samt erhvervsfaglige evner, sådan at de lærepræstationer, der er opnået på en uformel måde ligeledes kan tages med i bedømmelsen af udlandspraktikken. - De udsendende organisationer modtager et instrument, der hjælper dem med at visualisere mobilitetsdeltagernes kompetenceprofiler og afstemme læremålene, så det bliver nemmereat vælge et passende praktikfirma. - De modtagende organisationer modtager tidligere oplysninger om mobilitetsdeltagernes erhvervsmæssige kvalifikationer, kendskab til fremmedsprog, personlige og sociale kompetencer, samt deres forventninger til praktikken. - Mobilitetsdeltagerne deltage aktivt i afstemningen af udlandspraktikkens læremål, samt illustrationen af læreydelserne og får et transparent bevis på den opnåede kompetenceforøgelse.

3 KOMPASS-proceduren 1 Tilmelding i KOMPASS-databasen 2 Oprettelse af kompetenceprofiler Udsendende organisation (skole, firma, agentur) Bliv tilmeldt i KOMPASS-databasen Beskriv din organistation Beskriv dit mobilitetsprojekt Udpeg de optagende organisationer Opret en personlig e- portefølje til dine mobilitetsdeltagere Bed dem om at beskrive deres mål i forbindelse med udlandspraktikken og oprette en kompetenceprofil. Mobilitetsdeltager (Lærlinge, arbejdstagere, specialister indenfor erhvervsuddannelserne) Bliv tilmeldt i KOMPASSdatabasen Beskriv din mål i forbindelse med udlandspraktikken Opret din kompetenceprofil. Modtagende organisation (skoler, firmaer, agenturer) Bliv tilmeldt i KOMPASSdatabasen Beskriv din organistation Beskriv anvendelsesmulighederne for praktikanterne i din organistation 3 Indgåelse af KOMPASS-læreaftalen 4 Beskrivelse af lærepræstationer 5 Dokumentation af lærepræstationer Fastlæg forventningerne, indholdet og læremålene i forbindelse med udlandspraktikken. Beskriv erfaringerne fra udlandet i "e-porteføljen" og foretag en bedømmelse af kompetenceforøgelsen. Bekræft dine mobilitetsdeltageres lærepræstationer og kompetenceforøgelse i KOMPASS-certifikatet sammen med din udenlandske partner.

4 Retningslinjer for brugerne 1 Tilmelding i KOMPASS-databasen: KOMPASS-databasen gør det nemmere for dig som sponsor af et mobilitetsprojekt at koordinere afstemningsprocessen vedrørende læremål og indholdet af udlandspraktikken med dine mobilitetsdeltagere og de modtagende partnerorganisationer. Lad først og fremmest en af de anførte projektpartnere tilmelde dig og din organisation. Dette er nødvendigt for at bevare datasikkerheden. Det koster ikke noget at benytte databasen. Når logonoplysningerne er blevet sendt til dig, kan du logge på en webside, hvor du kan beskrive din organisation og lægge et logo samt kontaktoplysninger op. I det næste skridt skal du så oprette din mobilitetsprojekter og beskrive dem nærmere. Dette sørger for at du senere kan tildele mobilitetsdeltagere til et bestemt projekt. Derefter kan du også oprette profiler for de udenlandske partnerorganisationer, så som de modtagende praktikfirmaer, der deltager i dine mobilitetsprojekter. Disse oplysninger ses senere automatisk på skabelonerne for dine KOMPASS-læreaftaler og KOMPASS-certifikatet. Praktiske tips: Al begyndelse er svær, især når det drejer sig om at bruge indviklede databasesystemer. Du bør ikke miste modet på grund af dette. Gå skridtvis frem og hent alle brugsanvisninger, som vi har stillet til rådighed på KOMPASS-databasens hjemmeside på forskellige sprog. Det vil blive lettere at bruge databasen efterhånden som du får noget øvelse. Prøv dig frem ved at indgive oplysninger for flere projekter eller en prøvegruppe med mobilitetsdeltagere med det samme. Ved at gentage fremgangsmåderne får man hurtigt noget øvelse i at bruge databasen. Da alle oplysningerne gemmes, er de rådighed hvis de skal bruges senere og anvendelsen bliver hurtigere. Send den tilsvarende link til KOMPASS-databasen til dine partnere via og bed dem om selv at udfylde resten af oplysningerne om deres organisation.

5 2 Oprettelse af kompetenceprofiler: Målet med KOMPASS-processen er at mobilitetsdeltagerne skal deltage aktivt i beslutningerne omkring indhold og læremål i deres udlandspraktik. Bed ansøgerne eller deltagerne om at oprette en individuel kompetenceprofil i KOMPASSdatabasen og give nærmere oplysninger om motivation og målsætning for deres planlagte udlandsophold. Dette gøres ved at oprette in webside for de pågældende personer i KOMPASS-databasen, som de skal sammensætte individuelt i form af en "e-portefølje". Disse oplysninger suppleres af en kompetenceprofil. I to s og en vedlagt link fra dig får dine mobilitetsdeltagere adgang til en liste over "Kan-beskrivelser", som de skal bruge til at bedømme deres evner indenfor forskellige kompetenceområder. Resultaterne af denne selvbedømmelse visualiseres derefter i form af to "kompetenceradarer". I forbindelse med de oplysninger, der blev givet på porteføljesiden, får du og den optagende partnerorganisation et tidligt overblik over de individuelle målsætninger i forbindelse med udlandspraktikken, sådan at det bliver lettere at afklare læremål og vælge et passende praktikfirma. Især hvis det drejer sig om "poolprojekter", hvor deltagerne vælges fra hele landet uden at man nødvendigvis kender ansøgerne i forvejen, har KOMPASS-proceduren en betragtelig fordel overfor de ansøgningsprocedurer, der er blevet anvendt hidtil. Praktiske tips: Merværdien ved KOMPASS-proceduren ligger i at mobilitetsdeltagerne medvirker aktivt i forberedelsen til praktikken. Du kan følge med i hvordan de forskellige deltageres porteføljer vokser og se hvordan de forskellige personer vurderer deres evner indenfor de forskellige områder. Udveksling af informationer bør foregå som en dialog: Send invitationen til oprettelse af e- porteføljen og vurdering af kompetenceprofilen i særskilte s og giv positivt feedback til begge. Dette fremmer gensidig tillid. For at forenkle denne kontakt via , har vi lagt en række tekstskabeloner ind i KOMPASS-databasen. Hvis en deltager dog gennem et længere tidsrum ikke føjer noget ind i KOMPASSdatabasen, bør du tilbyde den pågældende hjælp: Det kan nogle gange være svært at beskrive sin egen motivation for udlandspraktikken eller oprette komptenceprofilen. Det er godt nok meningen at KOMPASS-proceduren skal muliggøre afstemning af indhold og læremål mellem partnerne i et mobilitetsprojekt uafhængigt af tid og sted, men ikke at det skal erstatte reelle samtaler!

6 3 Indgåelse af KOMPASS-læreaftalen: KOMPASS-databasen stiller formularer til rådighed, som du kan bruge til at oprette en læreaftale, som, ud over en beskrivelse af det planlagte indhold og læremålene i praktikken, også indeholder mobilitetsdeltagerens individuelle kompetenceprofil. Fordelen ligger i at den tilsigtede kompetenceudvikling synliggøres for alle deltagere i form af de "kompetenceradarer", der blev vist før, sådan at det i løbet af udlandsopholdet og ved senere dokumentation af de tilsvarende lærepræstationer er muligt at forholde sig til disse. Den formular, der oprettes i KOMPASS-databasen omdannes til en pdf-fil, som derefter kan printes ud eller sendes via til de international partnere for at blive underskrevet og vedlægges Leonardo-da-Vinci-praktikaftalen som tillæg for at forklare kompetencerelaterede læremål. Praktiske tips: Du bør oprette en standardskabelon af din læreaftale for dit mobilitetsprojekt i forvejen. Beskriv hvilke læremål du følger med dit mobilitetsprojekt, i forhold til kompetenceområderne på KOMPASS-kompetencekortet. Her kan man bruge "Kan-beskrivelserne" som hjælp til at formulere dem. Brug skemaet i KOMPASS-kompetencekortet til tildelingen og formulering af dine læremål. Da dette skema findes på syv europæiske sprog, kan partnerne ligeledes læse det. Dette gør det nemmere for dig at afstemme læremålene for dit projekt med dine international partnere. Du bør derefter udfylde din standardskabelon med de oplysninger, som dine mobilitetsdeltagere har givet i deres "e-portefølje" ved oprettelse af komptenceprofilen: Som regel får du meget konkrete oplysninger fra disse beskrivelser omkring hvilke læremål, der følges sammen med udlandspraktikken. Ved udvælgelsessamtalen kan du så afstemme og lave tilføjelser til disse udtalelser vedrørende læremålene.

7 4Beskrivelse af lærepræstationer: I deres "e-portefølje" beskriver mobilitetsdeltagerne de erfaringer og fremskridt de har gjort i udlandet. De kan yderligere opdatere deres kompetenceprofil, sådan at de nyerhvervede komptencer synliggøres. Send to s til dine mobilitetsdeltagere inden afslutningen af deres udlandspraktik, hvor du beder dem om igen at oprette en kompetenceprofil. Via en vedlagt link fra dig får dine mobilitetsdeltagere igen adgang til en liste over "Kan-beskrivelser", som de skal bruge til at bedømme deres evner indenfor forskellige kompetenceområder. På grundlag af den første og and kompetencevurdering kan du i KOMPASS-databasen oprette to "Kompetenceradarer", der vha. af to linjer, der ligger over hinanden visualiserer i hvilke områder, den pågældende person kan se sin egen kompetenceforøgelse. Sammen med indførslerne i "e-porteføljen" kan deltagerne således visualisere de erfaringer og resultater, de fra deres eget synspunkt har gjort i udlandet. Praktiske tips: Du bør tage anvendelsen af "e-porteføljen" med ved forklaringerne til dit mobilitetsprojekt. I den sammenhæng bør du sørge for at mobilitetsdeltagerne har fri adgang til internettet i mållandet for at kunne arbejde på deres portefølje. Du bør ligeledes bruge informationsmaterialerne på de forskellige sprog til at oplyse dine internationale partnerorganisationer om anvendelsesmulighederne. Anvendelsen af e-porteføljen bør ledsages af regelmæssig kontakt via og du bør også oplyse om dennes forskellige anvendelsesmuligheder. Du bør motivere dine mobilitetsdeltagere til at bruge deres e-portefølje som dagbog under deres udlandsophold, så de også kan oplyse deres venner og familie om forløbet og særlige begivenheder.

8 5Dokumentation af lærepræstationer: Ved hjælp af to kompetenceradarer og de beskrivelser, der findes i e-porteføljen dokumenterer KOMPASS-certifikatet de lærepræstationer og kompetenceforøgelser der er blevet opnået ved udlandspraktikken. Denne selvbedømmelse af deltagerne suppleres med bekræftende beskrivelser fra de udsendende og modtagende organisationer. Målet med dette skridt i KOMPASS-proceduren er at mobilitetsdeltagerne aktivt deltager i formuleringen og overvejelserne omkring deres lærepræstationer. KOMPASS-certifikatet vedlægges derefter EuropassMobilitet for at gøre den individuelle læreproces transparent og illustrere kompetencegevinsterne på de forskellige områder på en forståelig måde. Praktiske tips: Du bør oprette en skabelon til KOMPASS-certifikatet til dit mobilitetsprojekt, som du kan tilpasse individuelt. Send denne skabelon til dine mobilitetsdeltagere mens de stadig er i udlandet med besked om at de vha. beskrivelsen af lærepræstationerne i deres e-portefølje også kan medvirke aktivt til deres dokumentation i KOMPASS-certifikatet. Tilbyd eventuelt hjælp med at formulere læreresultaterne. KOMPASS-kompetencekortet kan gøre det nemmere for dig at formulere og tildele læreresultater på en måde, der er relevant for kompetencerne. Da dette skema findes på syv europæiske sprog, kan partnerne ligeledes læse det og se hvilke kompetenceområder de læreresultater, der beskrives i KOMPASS-certifikatet, forholder sig til. Sæt om mulig beskrivelserne af resultaterne i forhold til de aftalte læremål og forsøg at beskrive resultaterne i alle KOMPASS-kompetencekortets fire kompetenceområder, sådan udlandspraktikkens værdi dokumenteres i både erhvervsfaglig, personlig/social og interkulturel sammenhæng.

9 KOMPASS: Bag konceptet Hvorfor kompetencerelateret bevis på lærepræstationer? Verden bliver mere alsidig: De nye medier har gjort kommunikation og verdensomspændende udveksling af oplysninger meget hurtigere i de senere år. Denne udvikling stiller folk overfor indviklede krav. På mange punkter i både arbejds- og privatlivet, skal mennesker i dag være i stand til at indstille sig på skiftende omstændigheder. Denne evne til at bedømme forskellige situationer og handle på en tilpasset måde betegnes som kompetence. Det handler om at bruge egen viden, færdigheder, værdier og indstillinger i samspil til selvstændig og med succes at løse de udfordringer, opgaver og problemer, der dukker op. Det kompetencerelaterede bevis på resultater gør det derfor nemmere at bedømme hvor godt unge og voksne er forberedt på udfordringerne i samfundet og erhvervslivet. Hvilken opfattelse af kompetence følger KOMPASS? Udlandspraktik er et velegnet lærefelt til at anvende viden, erfaringer og evner, der er opnået i hjemlandet i andre sociokulturelle omgivelser. Tilsvarende er KOMPASS-procedurens målsætning at tydliggøre det gensidige forhold mellem erhvervsfaglig og interkulturel kompetence, som opnås ved udlandspraktik. KOMPASS definerer derfor komptence som evnen til at kommunikere i anderledes sociokulturelle omgivelser, orientere sig og handle resultatorienteret for at kunne klare erhvervsfaglige opgaver eller hverdagssituationer på en vellykket måde. Denne forståelse er afledt af kompetencedefinitionen i OECDs DeSeCo-undersøgelse, hvor nøglekompetencerne deles op i tre områder, som står i gensidigt forhold til hinanden: a) Evnen til at anvende medier, hjælpemidler eller værktøj effektivt (f.eks.: Informationsteknologi eller sprog), for at kunne tilpasse dem til egne formål og bruge dem interaktivt. b) Evnen til at omgås folk fra forskellige kulturer og integrere sig i grupper, der er socialt heterogene. c) Evnen til at tage ansvar for sit liv og handle selvstændigt i større sammenhæng. KOMPASS-kompetencekortet følger denne opfattelse af kompetence og definere "kanbeskrivelser" for transnationale mobilitetsprojekter, der på en niveaudelt beskriver evnen til at kommunikere på fremmedsproget, anvende erhvervsfaglige evner, samt orientering og integration i omgivelser, der er kulturelt anderledes.

10 Hvordan skal KOMPASS-kompetencekortet forstås? KOMPASS-kompetencekortet er delt op i fire kompetenceområder, der afspejler de forskellige handlingsområder ved udlandspraktik: Sprogkompetence Evnen til at kommunikere og gøre sig forståelig i mållandet Høreforståels e Tale Dialogføring Matematisk/viden skabelig kompetence Ervhervsfaglige evner Evnen til interaktiv anvendelse af arbejdsprocedurer, metoder, maskiner og værktøj i omgivelser med en anderledes kultur Mediekompetence Teknisk kompetence Social kompetence Evnen til at orientere sig og kommunikere i omgivelser med en anden kultur Integrationsev ne Teamevner Bedømmelses- og sammensætningsevn e Personlig kompetence Evnen til at sammensætte de personlige omstændigheder i omgivelser med en anderledes kultur Evnen til at løse problemer Initiativ / planlægningsevn e Selvvurdering fremmed opfattelse For at gøre differentieringen af evnerne lettere, har KOMPASS-kompetencekortet seks vandrette niveauer Indholdsmæssigt orienterer de sig omkring den "Europæiske referenceramme for kvalifikationer" (ERK) og afspejler stigende evnen til at løse opgaver og problemer på en selvstændig, målrettet og ansvarsbevidst måde: ERK-kompetencedefinition Arbejde eller lære under direkte instruktion i en sammenhæng, der er struktureret på forhånd. Arbejde eller lære under instruktion med en hvis selvstændighed KOMPASSniveau Ansvaret for at ordne arbejds- eller læreopgaver. Evnen til at tilpasse sin egen adfærd til omstændighederne ved løsning af problemer. 3 Selvstændig aktivitet indenfor handlingsparameterne i arbejdsog læresammenhæng, som kendes, men kan ændre sig. Opsigt med andre personers rutinearbejde, hvor der overtages et vist ansvar for bedømmels og forbedring af arbejds- eller læreaktiviteter. Ledelse af og opsigt med arbejds- og læresammenhænge, hvor der kan opstå uforudsete ændringer. Kontrol og udvikling af egen og andre personers præstation. Ledelse af indviklede faglige eller erhvervsmæssige aktiviteter eller projekter og overtagelse af beslutningsansvar i uforudsigelige arbejds- eller læresammenhænge Overtagelse af ansvaret for enkeltpersoners eller gruppers erhvervsmæssige. I alt indeholder KOMPASS-kompetencekortet 72 kan-beskrivelser, som kendetegn for kompetencer. De er med vilje lavet generelle, sådan at de kan bruges til så mange arbejdsområder og forskellige typer mobilitetsprojekter som muligt Målgruppe Personer i den erhvervsfaglige grunduddannelse (IVT) Personer i den erhvervsfaglige grunduddannelse (IVT) Personer i den erhvervsfaglige grunduddannelse (IVT) Personer på arbejdsmarkedet (PLM) Personer på arbejdsmarkedet (PLM) Specialister og undervisere i erhvervsfaglig uddannelse og videreuddannelse (VET-pro) Specialister og undervisere i erhvervsfaglig uddannelse og videreuddannelse (VET-pro)

11 Det er dog muligt at variere antallet af kan-beskrivelser og gøre dem mere konkrete i forhold til arbejdet, så det er muligt at tilpasse oplysningerne i kompetenceprofilen til et mobilitetsprojekts eller en uddannelses erhvervsmæssige indhold og målsætninger. På trods af det konceptionelle forhold til "Nøglekompetencer for livslang læring" og niveauerne i "Den europæiske referenceramme for kvalifikationer" prøver KOMPASSkompetencekortet ikke på at være et generelt definitionsgrundlag. Systemet fungerer frem for alt som orienteringsramme, som kan bruges til at tildele læring på en kompetencerelateret måde og visualisere dem og gøre dem forståelige for deltagerne i et mobilitetsprojekt. Her drejer det sig frem for alt om at illustrere det gensidige forhold mellem personligt opnået interkulturel kompetence, der kan bruges i erhvervsmæssig sammenhæng, og forøgelsen af ens erhvervsmæssige færdigheder. Merværdien af KOMPASS-kompetencekortet ligger i at man, via kan-beskrivelserne kan formulere sine læremål på grundlag af ens kompetencer og således gøre det lettere at bestemme hvilke konceptområder, der skal lægges vægt på og fremmes, samt af gøre de tilsvarende kompetenceforøgelser transparente og dokumentere dem. Om de viste lærepræstationer i udlandspraktikken så kan anerkendes ved afslutningen, skal aftales mellem de udsendende og optagende organisationer ved fastlæggelsen af læremål og indhold i mobilitetsprojektet. Hvordan læser man en "kompetenceradar"? I løbet af registreringen af kompetencer, skal mobilitetsdeltagerne angive hvordan de mener at deres personlige kompetenceprofil har udviklet sig før og ved afslutningen af udlandspraktikken. Denne kompetenceprofil vises i KOMPASS-databasen som to "kompetenceradarer", der hver omfatter seks kompetencekategorier. Tilsvarende til KOMPASS-kompetencekortet vises kompetencerne vha. de fire områder: Sprogkundskaber, erhvervsfaglige evner, social og personlig kompetence. Mobilitetsdeltagerne har så mulighed for at bedømme på en skala fra 0 til 6 i hvor stor grad de synes at udtalelserne i de forskellige kan-beskrivelser passer til dem. Bedømmelse Viden Erfaring 0 Det ved jeg ikke. Det har jeg aldrig prøvet. 1 Det har jeg lært, men aldrig prøvet. 2 Det har jeg prøvet en gang og har en lille smule erfaring med det 3 Det har jeg lært, men jeg har endnu kun gjort en smule erfaring med det 4 Det er jeg godt til og har en del erfaring med det 5 Det er jeg godt til og har megen erfaring med det 6 Det er mit speciale og jeg har en masse erfaring med det På grundlag af bedømmelserne beregner KOMPASS-databasen et gennemsnit for hver kompetencekategori, som vises i den pågældende kompetenceradar som en linje. Kompetenceradarerne giver således først og fremmest mulighed for at få overblik over hvilke områder mobilitetsdeltagerne synes at deres styrker og svagheder ligger i. De afspejler dog ikke det egentlige kompetenceniveau: Mange mobilitetsdeltagere har en tendens til at bedømme deres evner som værende ringere end de egentlig er. Nogle andre bedømmer dem som værende bedre end de egentlig er, for at undgå at forringe deres chance for at få en praktikplads. Derfor bør denne selvbedømmelse præciseres, suppleres eller eventuelt rettes i løbet af en rådgivnings- eller udvælgelsessamtale. Da KOMPASS-proceduren drejer sig om at illustrere kompetenceforøgelser, bør den kompetenceprofil, der oprettes inden udlandspraktikken

12 være så realistisk som muligt: Hvis den indledende bedømmelse er for høj, bliver de opnåede kompetenceforøgelser mindre tydelige. Bedømmelsen af kan-beskrivelserne ved den anden kompetenceregistrering, der foretages ved afslutningen af udlandsopholdet, bør derfor være højere på grund af de erfaringer man har gjort i udlandet. Resultaterne fra denne vises som en anden linje i kompetenceradarerne, som helst bør ligge over den første linje, sådan at man kan se den individuelle kompetenceforøgelse i de forskellige kategorier. Da det på grundlag af denne visning dog ikke er muligt at foretage en konklusion med hensyn til hvilken sammenhæng disse kompetenceforøgelser blev opnået, bør man supplere den med en beskrivelse af lærepræstationerne i e-porteføljen. Tildelingen af disse lærepræstationer til niveauerne i KOMPASS-kompetencekortet afhænger af kompetenceregistreringens format: Valget af alle de kan-beskrivelser, der findes i KOMPASS-kompetencekortet gør det muligt at vurdere en ansøgers kompetenceniveau, hvis dennes begyndelsesniveau eller erhvervserfaringer ikke kendes nøjagtigt. På grundlag af resultaterne i kompetenceregistreringen, kan man så aftale niveaubaserede læremål og præcisere den afsluttende kompetenceregistrering. Med en målgruppe- eller erhvervsbaseret specialisering af kompetenceregistreringen (reduktion af niveauerne, supplering med kan-beskrivelser, baseret på arbejdsområdet), er det lettere at tildele resultaterne til KOMPASS-kompetencekortets niveauer. Om mobilitetsdeltagerne så råder over det kompetenceniveau, der er nødvendigt for en afslutningsmæssig bedømmelse af lærepræstationerne, skal afstemmes mellem deltagerne og de optagende og udsendende organisationer ved en fordybende dialog. Hvordan bedømmes lærepræstationer kompetencebaseret? Ligesom ved løsning af opgaver og problemer, findes der forskellige metoder til at overkomme situationer på en vellykket måde. Om resultatet så svarer til ens forventninger, er svært at sige på grundlag af bedømmelse med "rigtigt" eller "forkert". Bedømmelsen af om at den valgte handlemåde har ført til det ønskede resultat og er sket på en effektiv måde afhænger snarere af deltagernes perspektiv. I et mobilitetsprojekt kan det at overkomme hverdagssituationer i udlandet bedømmes af mobilitetsdeltagerne som en særlig præstation, mens repræsentanterne fra de udsendende eller optagende organisationer måske mener at dette er en selvfølge. Omvendt kan det være at mobilitetsdeltagerne vurderer arbejdsydelserne under praktikken så værende ringe, mens praktikfirmaerne måske mener at de var meget tilfredsstillende. Derfor skal de kompetencerelaterede læreresultater bedømmes ved en dialog, hvor man tilpasser deltagernes egne og andres opfattelser til hinanden. De, der lærer, skal her selv vurdere i hvilke områder, de mener der er sket en forøgelse af deres evner og underviserne skal så bekræfte dette ved en vurdering af de opnåede resultater. Mobilitetsdeltagerne har således eget ansvar for sammensætning og bedømmelse af læreprocessen. Dette formål tjener e-porteføljen i KOMPASS-proceduren. Det giver mobilitetsdeltagerne mulighed for at samle og præsentere læreresultater, der gør det muligt at drage konklusioner vedrørende lærefremskridt og opnåelse af aftalte læremål. Det bør således være undervisernes mål at motivere mobilitetsdeltagerne til så omfattende illustration af deres lærepræstationer som muligt. Oplysningerne i e-porteføljen kan igen bruges som grundlag for bedømmelsen af lærepræstationerne i dialogen. Bedømmelsesmålestokken dannes af de før aftalte læremål: Ved bedømmelsessamtalen kan man så i fællesskab afstemme hvorvidt de beskrevne lærepræstationer svarer til forventningerne og i hvilke områder der kan bekræftes kompetenceforøgelser.

13 Det er meningen at denne positivt styrkende bedømmelsesproces skal gøre det muligt også at dokumentere fremskridt i enkelte kompetenceområder, hvis de pågældende mobilitetsdeltagere ikke kunne nå alle de aftalte læremål i deres praktik.

for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter

for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter Brugermanual for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter Hvad er et europæisk projekt til udvikling af erhvervskompetencer? Europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer (EVSTprojekter) er et

Læs mere

Brugermanual. til mobilitets-studerende

Brugermanual. til mobilitets-studerende Brugermanual til mobilitets-studerende Hvordan kan jeg ansøge om et mobilitetsprojekt? Klik på: www.evst-mobility.eu Databasens opgave Offentligt område Hvis du er interesseret i et erhvervsrettet udlandsophold,

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser

Vejledning. i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Vejledning i at gennemføre Praktik i udlandet for elever i erhvervsfaglige uddannelser Denne vejledning beskriver en fremgangsmåde i at tilrettelægge og gennemføre praktikophold i udlandet for en elev

Læs mere

Inspiration til den gode mentor/mentee relation.

Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson Mentee er ansvarlig for

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 13. maj 2015 Berit Bjerre Handberg Karen Norberg Karen.norberg@stab.rm.dk 1-30-72-155-07 Notat

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesdelen

Vejledning til bedømmelsesdelen Vejledning til bedømmelsesdelen Denne vejledning fungerer som et hjælpeværktøj til, hvordan du udfærdiger en bedømmelse og afholder en bedømmelsessamtale i FOKUS. Personelbedømmelsens formål FOKUS bedømmelsen

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

Logbog Personbefordring med bus

Logbog Personbefordring med bus Vejledning til Logbog Personbefordring med bus Specialet International turistbuschauffør TUR Februar 2012 Vejledning til - EUD Erhvervsuddannelsen via Meritvejen - GVU Grundlæggende Voksen Uddannelse -

Læs mere

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker

Studiebog. Elektriker. grundforløb EUX Elektriker Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Elektriker Studiebog grundforløb Elektriker Mødeaktivitet Der er møde- og deltagelsespligt til undervisningen og studietimer. Eleverne skal følge Syddansk Erhvervsskoles

Læs mere

IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer. 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2

IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer. 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2 IT-vejledning til kompetencemodulet i HR-systemet hvis du selv opretter lokale kompetencer 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side 2 2. Opret kompetencer, der passer til din arbejdsplads Side 3 3. Opret

Læs mere

MINIMANUAL. ForældreIntra. På Dalumskolen. www.dalumskolen.odense.dk

MINIMANUAL. ForældreIntra. På Dalumskolen. www.dalumskolen.odense.dk MINIMANUAL ForældreIntra På Dalumskolen www.dalumskolen.odense.dk Support: Skolesekretær: Birthe Juhl Jensen tlf. 6375 0300 Skolesekretær: Helle Bech tlf. 6375 0300 Administrator på SkoleIntra: Else Juul

Læs mere

Coaching. Kinesisk ordsprog

Coaching. Kinesisk ordsprog Præsentationens indhold: Indledning Hvad er coaching? Fordele? Udbytte? Hvem kan have glæde af coaching? Hvordan kommer vi i gang? Uddrag af reference Indledning Dine tanker bliver til dine ord, Dine ord

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling

GØR DET BEDRE SOM NY LEDER. Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE SOM NY LEDER Et dialogværktøj til afklaring og udvikling GØR DET BEDRE Som ny leder er et af en række dialogværktøjer udviklet af DufkeResult. Se den komplette liste på www.dufkeresult.dk

Læs mere

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007)

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007) Initiativer til synliggørelse af AMU systemet overfor medarbejdere, chefer/ledere og udstikkere, og initiativer til håndtering af barrierer omkring anvendelsen af AMU. Initiativer til synliggørelse af

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Dit CV på jobnet.dk Side 1. Indhold

Dit CV på jobnet.dk Side 1. Indhold DIT CV PÅ JOBNET.DK Dit CV på jobnet.dk Side 1 Indhold 1. CV et din nøgle til dagpenge og job.... 2 2. Derfor skal dit CV på jobnet.dk... 2 3. CV-samtalen... 2 4. Generelle krav... 2 5. Undgå problemer

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år Forberedelse til MUS Skab en god arbejdsplads Navn, dato, år KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen En god arbejdsplads Vi vil alle sammen gerne have en god arbejdsplads. Det er vigtigt, at vi

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA 2011

ANSØGNINGSSKEMA 2011 ANSØGNINGSSKEMA 2011 Når du ansøger: 1. Dette skema skal udfyldes af enhver, der søger optagelse på Menighedsfakultetets 4-årige bacheloruddannelse i teologi. Der gøres opmærksom på, at du samtidig med

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER STARTKONFERENCE STARTKONFERENCE 2015/03/11

AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER STARTKONFERENCE STARTKONFERENCE 2015/03/11 AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER 11.03.2015 DE KRITISKE ANTAGELSER ER AFGØRENDE FORMÅL MED OPLÆG Introduktion til forandringsteori: Hvad er en forandringsteori? Og hvad skal den bruges til? Hvordan udarbejder

Læs mere

Ingeniørpraktik på E, IKT, EP og ST studierne Organisering og gennemførelse Bilag 4

Ingeniørpraktik på E, IKT, EP og ST studierne Organisering og gennemførelse Bilag 4 IPR marts 2013 Ingeniørpraktik på E, IKT, EP og ST studierne Organisering og gennemførelse Bilag 4 (Denne oversigt supplerer notatet Vilkår for ingeniørpraktik på IHA ) Aktivitet Tilhørende dokumenter

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA 2015

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA 2015 VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA 2015 1. Ansøgning om optagelse på Menighedsfakultetets bacheloruddannelse i teologi med studiestart 31. august 2015 skal ske enten ved digital ansøgning via Menighedsfakultetets

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Tips til at lave en ansøgning

Tips til at lave en ansøgning Tips til at lave en ansøgning Det er ikke nemt at skrive en god ansøgning. Det kræver forberedelse og tålmodighed, hvis du skal opnå et godt resultat. Virksomheden kender dig som udgangspunkt ikke og du

Læs mere

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring Et væsentligt parameter i MITrack er at kunne dokumentere den unges læring i særdeleshed overfor den unge selv for at bidrage til transfer, men ligeledes

Læs mere

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk.

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Opret dit CV Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Derefter klikker du på 'MIN JOBSØGNING' i den sorte menu øverst på siden. Du kan se 'Jobnets værktøjer', og du kan få mere at

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler

Guide til Medarbejder Udviklings Samtaler Her får du en guide til, hvordan du kan forberede, gennemføre og følge op på en medarbejder-udviklingssamtale (MUS). Der findes et utal af skemaer og anbefalinger til, hvordan en MUS skal forløbe. Det

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

+ RESURSE ApS. Ansøgning om LBR projekt. Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse

+ RESURSE ApS. Ansøgning om LBR projekt. Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse Ansøgning om LBR projekt Metodeudvikling til håndtering af borgere på ledighedsydelse Formål Projektets overordnede ide og mål er at få afprøvet en virksomhedsrettet model der kan være medvirkende til

Læs mere

Styrk det tværfaglige samarbejde!

Styrk det tværfaglige samarbejde! Styrk det tværfaglige samarbejde! Skab resultater med de rette værktøjer Koordinerede og individuelle løsninger til borgere uden for arbejdsmarkedet. Det er, hvad kommunerne skal levere som følge af reformen

Læs mere

Paraplyprojekt Strategisk ledelse og kompetenceudvikling

Paraplyprojekt Strategisk ledelse og kompetenceudvikling Bilag KvalifikationsProfil Fokusområde i handlingsplanen: Indsatsområde: Aktiviteter i den strategiske handlingsplan af betydning for kvalifikationskrav: Nødvendige kvalifikationer til realisering af indsatsområdets

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER

CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER CHARTER FOR DE DANSKE PRODUKTIONSSKOLER Produktionsskoleforeningen proklamerer hermed følgende tekst som de danske produktionsskolers charter om grundlæggende principper for produktionsskoleformen 1 Forord

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Rammer for national koordinering af valgmodul 13 pa de mellemlange viderega ende sundhedsuddannelser

Rammer for national koordinering af valgmodul 13 pa de mellemlange viderega ende sundhedsuddannelser Rammer for national koordinering af valgmodul 13 pa de mellemlange viderega ende Administration og udbud af valgfag modul 13 Administration og udbud af valgfag på ne modul 13 sker på den enkelte professionshøjskole

Læs mere

Disposition. 1. Landsdækkende initiativs vision. 2. Kompetenceafklaringsværktøjerne. 3. Videnscenterets arbejde

Disposition. 1. Landsdækkende initiativs vision. 2. Kompetenceafklaringsværktøjerne. 3. Videnscenterets arbejde Disposition 1. Landsdækkende initiativs vision 2. Kompetenceafklaringsværktøjerne 3. Videnscenterets arbejde Vision Sætte flygtninge og indvandreres kunnen i centrum! Skabe større tilknytning til arbejdsmarkedet

Læs mere

BORGERENS PLAN. Udvikling af nyt koncept og services i tæt samarbejde med TIP. Projektleder Matilde Rytter Bockhahn

BORGERENS PLAN. Udvikling af nyt koncept og services i tæt samarbejde med TIP. Projektleder Matilde Rytter Bockhahn BORGERENS PLAN Udvikling af nyt koncept og services i tæt samarbejde med TIP Projektleder Matilde Rytter Bockhahn matilde@isitabird.dk Den samlede løsning Den samlede løsning Borgerens plan Et digitalt

Læs mere

Konstruktion af skalaer De numre, der står ud for de enkelte spørgsmål markerer de numre, spørgsmålene har i virksomhedsskemaet.

Konstruktion af skalaer De numre, der står ud for de enkelte spørgsmål markerer de numre, spørgsmålene har i virksomhedsskemaet. Uddybende vejledning til NFAs virksomhedsskema og psykisk arbejdsmiljø Konstruktion af skalaer og beregning af skalaværdier Når vi skal måle psykisk arbejdsmiljø ved hjælp af spørgeskemaer, har vi den

Læs mere

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse

LTU MODELLEN. Læring, trivsel og udvikling. Daginstitution Version 4.0. August Forberedelse LTU MODELLEN Læring, trivsel og udvikling Daginstitution Version 4.0 August 2013 Forberedelse Fase 8 Vi følger op på tiltag - hvordan går det med barnet? Fase 1 Hvilken observeret adfærd er vi bekymrede

Læs mere

Rapportspecifikationer. Aabenraa Kommunes Lederevaluering 2013. Resultater for: René Svendsen

Rapportspecifikationer. Aabenraa Kommunes Lederevaluering 2013. Resultater for: René Svendsen Aabenraa Kommunes Lederevaluering 2013 Resultater for: René Svendsen Rapportspecifikationer Svarprocent Inviterede Gennemførte 100% 1 1 92% 12 11 100% 1 1-0 0 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info

Læs mere

Guide til at tage. Little Bridge. i brug via LMS en. Learning Management System

Guide til at tage. Little Bridge. i brug via LMS en. Learning Management System Guide til at tage Little Bridge i brug via LMS en Learning Management System 1 Indholdsfortegnelse Din aktivitetsmail... 3 Log på LMS... 6 Gennemgang af LMS... 7 Fanebladet Schools... 7 Fanebladet School

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 14.6.2019 L 157/61 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/976 af 29. maj 2019 om fastsættelse af principper for at definere mål og dele feedback i de fælles tilsynsteams og om ophævelse af afgørelse

Læs mere

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 1 UCL, Læreruddannelsen. Evaluering af undervisning. Orientering til studerende. Marts 2011 Orientering om evaluering af undervisning består af: 1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 2. Mål for

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 7. maj 2002 PE 312.519/1-32 ÆNDRINGSFORSLAG 1-32 Udkast til betænkning (PE 312.519) Kathleen Van Brempt Realiseringen

Læs mere

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Hvad? Internationale praktikophold får større og større betydning i forbindelse med internationaliseringen

Læs mere

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Indhold HVORFOR MUS?....................... 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING............... 4 HVAD ER MUS?....................... 5 RAMMER FOR SAMTALEN 5 LØN

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Vejledning til BadmintonPeople

Vejledning til BadmintonPeople Herunder følger en vejledning i hvordan man kommer i gang med BadmintonPeople til stævnetilmeldinger. 1. Opret bruger Hvis du har fået en invitation tilsendt fra klubben gå da direkte til pkt. 1.b. 1.a.

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer.

Elevskema. Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Elevskema Med modulet Elevskema kan du fordele eleverne på kurser og danne individuelle elevskemaer. Forudsætningen for at arbejde med modulet Elevskema er, at der i Untis er oprettet elever, som er tilknyttet

Læs mere

Styrk det tværfaglige samarbejde og skab resultater med de rette værktøjer

Styrk det tværfaglige samarbejde og skab resultater med de rette værktøjer Cabi tilbyder ledere og medarbejdere i kommuner og jobcentre hjælp til at styrke det tværfaglige samarbejde fra strategisk planlægning og fastlæggelse af mål til anvendelse af de tværfaglige kompetencer

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre?

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? 1 Ud af skolen 2015 Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? Der er to ting, du skal udfylde, og som begge sendes til den skole, du ønsker at begynde på efter sommerferien. Det

Læs mere

Forslag til indsatsområde

Forslag til indsatsområde D EN INTERNATIONALE D I MENSION I FOLKESKO L EN Forslag til indsatsområde Netværk om den internationale dimension er et initiativ under Partnerskab om Folkeskolen. Formålet med netværket er at skabe større

Læs mere

1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side2. 2. Opret eller rediger en stillingsprofil Side Tildel stillingsprofil Side 7

1. Sådan kommer du ind i HR-systemet Side2. 2. Opret eller rediger en stillingsprofil Side Tildel stillingsprofil Side 7 6 trin i Kompetenceevaluering i HR-systemet (alle trin har en IT-vejledning, som er trykt i denne mappe og som også ligger på intranettet HTKAlle under ledelsesevaluering) 1. Sådan kommer du ind i HR-systemet

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Udgivet oktober 2013 Udgivet af Moderniseringsstyrelsen og HK/Stat Publikationen

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til medarbejderen 2 Styrkebaserede udviklingssamtaler vejledning til medarbejderen INTRODUKTION Den styrkebaserede udviklingssamtale er en årlig, fortrolig

Læs mere

Ansøgning i kvote 2 på www.optagelse.dk

Ansøgning i kvote 2 på www.optagelse.dk Ansøgning i kvote 2 på www.optagelse.dk 1. Klik på Søg videregående uddannelse og log herefter ind med dit NemID. 2. Under fanebladet Oplysninger om dig, skal du udfylde dine oplysninger. Når du logger

Læs mere

IKA. Kurser efteråret 2009

IKA. Kurser efteråret 2009 IKA Kurser efteråret 2009 Velkommen til IKA-kataloget 2009 Indhold: Det er en glæde at kunne præsentere det nye IKA-kursuskatalog for efteråret 2009. Kataloget er som tidligere lavet på baggrund af IKAdatabasen.

Læs mere

Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse

Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse Praktik Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 Maj 2016 Samarbejde mellem skole og praktiksted Skolen og praktikstedet samarbejder med henblik på at skabe

Læs mere

Sundhedsstyrelsens vejledning om udarbejdelse og revision af målbeskrivelser i speciallægeuddannelsen

Sundhedsstyrelsens vejledning om udarbejdelse og revision af målbeskrivelser i speciallægeuddannelsen VEJ nr 9005 af 01/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Domstolsstyrelsen den 10. december 2014 Sagsnr. 2014-4308-0001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Hvad er småsagsprocessen?...3 3. Beskikkelse som sagkyndig...3

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Brugervejledning for virksomheder

Brugervejledning for virksomheder Brugervejledning for virksomheder Indholdsfortegnelse 1 Hvad kan virksomheden bruge Praktikpladsen.dk til?... 2 2 Virksomhedens forside... 2 3 Rediger virksomhedsprofil... 3 3.1 Stamdata... 3 3.2 Øvrige

Læs mere

Evalueringsstrategi TIETGEN HANDELSGYMNASIUM

Evalueringsstrategi TIETGEN HANDELSGYMNASIUM TIETGEN HANDELSGYMNASIUM Evalueringsstrategi Indhold 1. Evalueringer generelt... 1 2. Procesevaluering... 1 3. Elevtrivselsundersøgelsen... 4 4. Evaluering af enkeltstående begivenheder/arrangementer...

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet ikke skal anses for bortfaldet (voksne samt evt.

Ansøgning om, at opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet ikke skal anses for bortfaldet (voksne samt evt. Ansøgningsskema Ansøgning om, at opholdstilladelse på asyl- og familiesammenføringsområdet ikke skal anses for bortfaldet (voksne samt evt. medfølgende børn) Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge

Læs mere

Vurdering af elevernes personlige og sociale forudsætninger. Værktøj og inspiration

Vurdering af elevernes personlige og sociale forudsætninger. Værktøj og inspiration Vurdering af elevernes personlige og sociale forudsætninger Værktøj og inspiration Undervisningsministeriet 2014 Værktøj og inspiration til lærere: Vurdering af elevernes personlige og sociale forudsætninger

Læs mere

Internationalisering i skolen? Hvorfor og hvordan? Temadag i Aalborg 10.November 2011. Tove Heidemann thei@ucsyd.dk

Internationalisering i skolen? Hvorfor og hvordan? Temadag i Aalborg 10.November 2011. Tove Heidemann thei@ucsyd.dk Internationalisering i skolen? Hvorfor og hvordan? Temadag i Aalborg 10.November 2011 Tove Heidemann thei@ucsyd.dk DAGENS ORD: 1. Hvorfor internationalisering? 2. Den aktuelle politiske situation. 3. Fokus

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

Emply Hire. Job-relaterede spørgsmål. Senest opdateret: 15. oktober 2015 Version 1/MO/2015

Emply Hire. Job-relaterede spørgsmål. Senest opdateret: 15. oktober 2015 Version 1/MO/2015 Emply Hire Job-relaterede spørgsmål Senest opdateret: 15. oktober 2015 Version 1/MO/2015 1 Denne brugermanual tager udgangspunkt i, hvordan du som rekrutteringsansvarlig/projektleder har mulighed for at

Læs mere

Børn og Unge har i den forbindelse i samarbejde med VIA, ÅLF og ÅS udviklet et nyt uddannelseskoncept ... Formålet med denne skrivelse er:...

Børn og Unge har i den forbindelse i samarbejde med VIA, ÅLF og ÅS udviklet et nyt uddannelseskoncept ... Formålet med denne skrivelse er:... Ved skoleårets planlægning Før studiestart Under studiet Efter Dialog med lærere om: Kompetenceudvikling hvem og hvorfor? KOPRA hvad er det Kompetenceafklaring Dialog med lærerne Dialog med lærerne Dialog

Læs mere

Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder af uddannelsen og lokalt uddannelsesudvalg, som sender det til PASS med deres indstillinger.

Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder af uddannelsen og lokalt uddannelsesudvalg, som sender det til PASS med deres indstillinger. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for pædagogisk assistentuddannelse Oplysningsskemaet sendes til lokal udbyder

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Denne folder bygger på EVA s rapport Praktik

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Ansøgningspakke GL/BF2_da_140814 Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at søge om, at din opholdstilladelse ikke

Læs mere

Vejledning til Elevplan for virksomheder

Vejledning til Elevplan for virksomheder Version: 07.03.2015 1 Vejledning til Elevplan for virksomheder Læsevejledning Denne vejledning er delt op i tre dele: Første del er for alle og indeholder de funktioner, som alle virksomhedsmedarbejdere

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.4.2016 COM(2016) 184 final 2013/0081 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Dokumentation. sproglige realkompetencer

Dokumentation. sproglige realkompetencer 1 Dokumentation af sproglige realkompetencer 2 Et NordplusVoksen-projekt for Studieskolen, København Folkuniversitetet, Sverige Folkeuniversitetet, Norge udarbejdet af Christoph Schepers, Studieskolen

Læs mere

Brugervejledning til FOKUSpartnere

Brugervejledning til FOKUSpartnere Indholdsfortegnelse LOGIN 3 GENERELT 3 BRUGERVEJLEDNING 4 VIRKSOMHEDSPROFIL 4 1) Virksomhedsnavn 6 2) Beskrivelse af virksomheden 6 3) Generel information 6 4) Yderligere information 6 5) Kontaktpersoner

Læs mere