Brugermanual. til mobilitets-studerende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugermanual. til mobilitets-studerende"

Transkript

1 Brugermanual til mobilitets-studerende

2 Hvordan kan jeg ansøge om et mobilitetsprojekt? Klik på:

3 Databasens opgave Offentligt område Hvis du er interesseret i et erhvervsrettet udlandsophold, kan du indhente oplysninger om mobilitetsprojekter og udstationerende virksomheder på hjemmesidens offentlige område og søge om deltagelse. Her kan du også finde eksempler på "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" til inspiration for udvikling af egne projektarbejder. Internt område Dette område indeholder alle de funktioner, der er nødvendige i forbindelse med ansøgning om et mobilitetsprojekt, afstemning af læremål, opgaveformuleringer til "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" samt dokumentation af indlæringen, der erhverves i udlandet.

4 Offentligt område Databasens Mobilitetsprojekter: EVST's projektdatabase indeholder specialprogrammer (såkaldte "mobilitetsprojekter"), som lærlinge og studerende kan benytte til fremme af et erhvervsmæssigt grundlæggende praktikum og udlandsophold i forbindelse med en erhvervsmæssig videreuddannelse. Udstationerende organisationer: Oversigten indeholder alle projektledere, der er registreret i EVST's projektdatabase, som tilbyder "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" til lærlinge og dimittender fra en erhvervsmæssig grunduddannelse inden for rammerne for praktikophold og erhvervsmæssig videreuddannelse i udlandet. Arkiv over projektarbejder: Vha. en søgefunktion kan du filtrere og vælge blandt de "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer", der allerede er gemt i databasen. Vælg det pågældende "erhvervsområde" i listefelterne, samt "temaområde", "aspekt" og "opgavetype" for at finde de særlige projektarbejder, der allerede er udfærdiget inden for dit erhvervsområde eller som er særligt interessante for dig.

5 Hvilke "mobilitetsprojekter" kan du finde her? EVST's projektdatabase indeholder specialprogrammer (såkaldte "Mobilitetsprojekter"), som kan hjælpe lærlinge og dimittender fra erhvervsmæssige grunduddannelser med praktikophold og udlandsophold i forbindelse med erhvervsrettede videreuddannelser. Ønsker du at ansøge om at deltage i et mobilitetsprojekt? Find et udlandsprogram til venstre. Klik på kontakt.

6 Hvilke "Udstationerende organisationer" finder du her? Oversigten indeholder alle projektledere, der er registreret i EVST's projektdatabase, som tilbyder "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer" til lærlinge og dimittender fra erhvervsmæssige grunduddannelser inden for rammerne for praktikophold og erhvervsrettet videreuddannelse i udlandet. For at få direkte kontakt til disse institutioner og for at høre nærmere, klik til venstre på institutionens navn eller -adresse. Du kan få login-oplysninger til den interne del af projektdatabasen hos den pågældende organisation (dvs. den institution, der arrangerer udlandsopholdet).

7 Hvad er et europæisk projekt til udvikling af erhvervskompetencer (EVST-projekt)? I modsætning til et praktikophold i udlandet, arbejder du ikke på en virksomhed. Du bearbejder derimod enten alene, sammen med en anden eller sammen med en gruppe en opgave, der hænger sammen med det erhverv, som du er ved at uddanne dig indenfor. Der er mange muligheder: Find f.eks. ud af, hvordan man arbejder inden for din branche i England - eller hvad der er anderledes inden for dit erhverv i Spanien. Undersøg, hvordan en bestemt fremgangsmåde, en teknik, en arbejdsproces eller et produkt ser ud i Frankrig. Eller beskriv, hvordan den økonomiske udvikling påvirker din branche i Polen. Dette kan f.eks. også knyttes sammen med spørgsmålet om, hvad man i andre lande tænker eller ved om Tyskland. Opgaven går ud på at finde de tilsvarende oplysninger i udlandet ved f.eks. at føre samtaler, stille mennesker spørgsmål, besøge virksomheder, researche på nettet eller henvende sig via , ved at observere på selve stedet, tage billeder eller ved at optage korte videoer. Resultaterne uploades som beretninger, PowerPoint-præsentationer, fotos eller videoer til EVST's projektdatabase - desuden kan du præsentere det på din uddannelsesinstitution eller hos det firma, hvor du er står i lære. Hvis du synes, det lyder svært, så fortvivl ikke! Du bliver selvfølgelig understøttet: Igennem et forberedende kursus, et sprogkursus i destinationslandet eller igennem vejledning på selve stedet. Din projektopgave afstemmes efter dine interesser og dine forkundskaber.

8 Internt område for deltagere Lærlinge, ansøgere og deltagere kan gøre følgende inden for det interne område: Min profil: Ansøge og udarbejde en profil (uploade personlige oplysninger, CV og foto, beskrive motivationen for udlandsopholdet) Mine læremål: Du beskriver ved hjælp af nøglespørgsmål din motivation for udlandsopholdet og får støtte til at beskrive dine læremål inden for områderne fremmedsprog, sociale kompetencer, erhvervsfaglige kompetencer og personlige kompetencer. Min opgaveformulering: Deltagerne modtager enten en forudbestemt projektopgave eller de udarbejder selv en opgaveformulering til deres "projekt til udvikling af erhvervskompetencer" efter aftale med deres projektkoordinator. Min projektarbejde: Her kan deltagerne uploade alle de projektresultater de producerer på stedet i udlandet, som filer (pdf, doc, film, audio-filer ). Eftersom der er tale om et beskyttet område, vil arbejdsresultaterne kun være synlige for projektkoordinatoren. Resultaterne vil først være synlige på hjemmesidens offentlige område efter frigivelse fra deltageren samt bekræftelse fra projektkoordinatoren.

9 Min profil Indtast venligst nogle få personlige oplysninger (alder, erhverv eller erhvervsområde som du er under uddannelse indenfor, læreår). Hvis du ikke kan finde dit erhverv på listen over "Erhvervsområder", bedes du angive "andet". Angiv mobilprojektet og det foretrukne destinationsland, som du ansøger om. Hvis du endnu ikke har de nøjagtige ud- og hjemrejsedatoer bedes du angive det tidsrum hvor du planlægger dit udlandsophold. Besvar venligst spørgsmålene i tekstfeltet på engelsk (eller på dit ønskede destinationslands sprog):

10 Min opgaveformulering Hvis der endnu ikke foreligger nogen opgave til dit "europæiske projekt til udvikling af erhvervskompetencer" betyder det, at du selv kan vælge eller udforme en opgaveformulering. Dette kan gøres på to måder: 1. Du vælger en opgave blandt de allerede udarbejdede opgaver i databasen, som du ønsker at bearbejde under dit udlandsophold: Fastlæg først typen af dit projektarbejde og vælg derefter temaområde og aspekt. Du modtager så et udvalg af nogle passende opgaver, som du kan vælge en opgaveformulering til dit projektarbejde ud fra. 2. Du har allerede en idé til dit projektarbejde: Beskriv din hensigt i det tomme tekstfelt og indordn derefter dit arbejde under en af de angivne typer "projekter til udvikling af erhvervskompetencer" samt temaområde og aspekt. Således bliver din opgave føjet til listen af eksisterende opgaveformuleringer.

11 Min opgaveformulering Fastlæg først typen af dit projektarbejde og vælg derefter temaområde og aspekt for projektet. Beskriv, hvilken opgaveformulering de skal bearbejde i udlandet. Beskriv, hvilke resultater de vil opnå og hvordan de skal præsentere disse. Efter offentliggørelsen af dit arbejde kan andre således se, hvad dit projekt drejer sig om. Og hvis du ikke kan tænke på opgaven? Så se nærmere på projektet arkiv: Vha. en søgefunktion kan du filtrere og vælge blandt de "europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer", der allerede er gemt i databasen.

12 Mine læremål Det er vigtigt at fastlægge læremålene, da disse bliver en del af "læreaftalen", som du underskriver med den udstationerende institution og den virksomhed, der tager dig ind. Jo mere nøjagtigt du beskriver disse indlæringer, desto bedre er de deltagende institutioner i stand til at indrette sig efter dig. Angiv, hvilke læremål du ønsker at opfylde med dit udlandsophold. Angiv, hvor meget den pågældende målbeskrivelse betyder for dig. (* = lidt, *** = meget)

13 INTAKT- Kan-beskrivelser: Kompetenceområde: Fremmedsprog Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at forstå dagligdags udtryk og instruktioner og forklaringer på arbejdsopgaver. at beskrive min egen baggrund og miljø, uddannelse og erhvervsuddannelse og arbejdsopgaver. at gøre mig forståelig i rutinemæssige situationer i hverdagen og på arbejdet med andre mennesker og kolleger. at skrive korte noter og beskeder på fremmedsproget. at forstå hovedpunkterne i en klar normal tale om dagligdags emner som fx arbejde, skole, fritid osv. at udtrykke mig enkelt og flydende om kendte emner og personlige interesser, identificere problemer og beskrive forslag til løsninger. at tale om oplevelser og begivenheder og begrunder og forklaringer af planer og synspunkter. at skrive en enkel og sammenhængende tekst om emner, der er velkendte og af personlig interesse. at forstå indholdet af komplekse tekster og tekniske drøftelser i mit eget interesseområde. at præsentere klare, detaljerede beskrivelser på en bred vifte af emner og udtrykke mig spontant og flydende. at lære at fremlægge et synspunkt om et aktuelt emne og angive fordele og ulemper ved forskellige løsningsmuligheder. at skrive klare og detaljerede tekster om en lang række emner, et essay eller en rapport hvor jeg formidler oplysninger og argumenterer for eller imod et bestemt synspunkt. at forstå lange, komplekse tekster på fremmedsproget, og også forstå deres baggrund betydninger. at udtrykke mig i udlandet flydende og spontant uden alt for tydeligt at lede efter ordene.

14 at bruge det fremmede sprog fleksibelt og effektivt i faglige og sociale formål og i uddannelse og studere. at udtrykke mig i en skriftlig tekst klar og velstruktureret, der udtrykker synspunkter i en vis udstrækning om indviklede emner i et essay eller en rapport. at forstå stort set alt, hvad jeg læser eller hører på fremmedsproget uden problemer. at udtrykke mig spontant, flydende og præcist, hvilket giver årsager og forklaringer i en sammenhængende præsentation. at klarlægge drøftelser i mere komplekse situationer. at skrive komplekse rapporter eller artikler at præsentere et emne i en velstruktureret måde og sammenfatte og diskutere tekniske tekster skriftligt. * Overdragelse til den europæiske referenceramme for sprog. Kompetenceområde: Erhvervsfaglige færdigheder Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at gengive observationer og konklusioner om strukturer, processer eller udviklinger inden for mit eget fagområde på en måde som relaterer til emner inden for dette og på en struktureret måde. at benytte digitale medier til orientering og kommunikation. selvstændigt at søge adgang til informationskilder for at arbejde på faglige opgaver. at benytte standard-computerprogrammer til tekst- og tabelkalkulationer til fremlæggelse af resultater og konklusioner. at benytte mine faglige evner og kompetencer i praksis til at udføre arbejdsmæssige opgaver. at præsentere ligheder og forskelle mellem fælles strukturer og processer inden for eget fagområde og at drage konklusioner om mulige udviklinger og foretage justeringer. at erkende og forklare vigtigheden af mit eget arbejde i bredere sammenhæng. at benytte faglige evner og kompetencer til at udregne og identificere afvigelser og uønskede udviklinger.

15 at benytte computere og internettet til at researche diverse informationer om udviklinger og udarbejde og evaluere mulige handlinger og problemløsninger. at bruge faglige evner og kompetencer til at analysere oplysninger og formulere løsningsforslag til særlige problemer inden for eget fagområde. at analysere information og kritisk at undersøge modsigende information. at bearbejde oplysninger vha. selvudviklede grafer og diagrammer ved brug af standardcomputerprogrammer til tekst- og tabelkalkulationer. at undersøge strukturer, processer og tendenser og på baggrund af dette drage konklusioner om eventuelle problemer og beskrive mulige alternative handlinger. at benytte ny viden og nye arbejdsmetoder til at løse opgaver og at finde løsninger på erkendte problemer. at benytte digitale medier til fremlæggelse af arbejdsresultater på en nytænkende og spændende måde. at benytte faglige evner og kompetencer til udvikling af innovative aktiviteter og løsningsmodeller og planlægge implementering af disse. at integrere nye fremgangsmåder og processer i egne arbejdsmetoder for at optimere arbejdsgange og forbedre service- og produktkvaliteten. at benytte faglige evner og kompetencer til at sætte ting, som man er bekendt med, i ny kontekst, at ændre dem på en kreativ måde og at udvikle nye produkter og tjenesteydelser på en kreativ måde. at oprette og udforme digitale medier og kommunikationsnetværk. at benytte faglige evner og kompetencer til at implementere ukonventionelle idéer og kreationer som modeller. Kompetenceområde: Sociale kompetencer Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at vurdere de mulige konsekvenser mine handlinger kan have for andre. at være hjælpsom og bruge mine evner i arbejds- og gruppeprocesser på en konstruktiv måde. at overholde gældende regler og forskrifter når jeg udfører mine arbejdsopgaver.

16 at opleve og gengive kulturelle og sociale forhold på en differentieret måde. at blive integreret i et team og koordinere mine egne aktiviteter med andre. at acceptere en evaluering af egne opfattelser og arbejdsresultater og at være fair i min kritik af andre. at erkende andre værdisæt og andre adfærdsmønstre og at tilpasse min egen adfærd. at tage ansvar for at udføre delopgaver i arbejdsprocesser. at respektere adfærdsmønstre, der er anderledes end min egen kultur. at tilpasse min adfærd til skiftende krav og arbejdssituationer. at tage højde for andre regler mht. adfærd og værdier når jeg gennemfører arbejdsopgaver. at erkende modsigelser og modstand og bevidst at tackle problemer og konflikt. at tænke i netværk og teamwork og at deltage i beslutningstagningsprocesser. at forsvare mine egne standpunkter, acceptere andre indstillinger og indgå kompromiser. at opfatte og evaluere omstændigheder fra et andet (kulturelt) perspektiv. at kunne formidle mellem to forskellige indstillinger til problemer og konflikter. at tage hensyn til andres idéer og tilsidesætte mine egne meninger når jeg udfører arbejdsopgaver. at indtage en lederfunktion i gruppeprocesser. at tage ansvar for mine beslutninger og indrømme fejltagelser over for andre. at udarbejde fælles mål og at arbejde sammen med andre hen imod implementering af disse.

17 Kompetenceområde: Personlige kompetencer Jeg vil gerne lære i et andet land Jeg har lært i et andet land at evaluere og benytte nuværende og nødvendige hjælpemidler til at udføre mine opgaver på en realistisk måde. selvstændigt at organisere arbejds- og læringsprocesser og at overholde tidsfrister. selvstændigt at orientere mig og at opfylde de mål, jeg har sat mig. at udføre aftalte opgaver uden hjælp og selvstændigt at arrangere hjælp, også i vanskelige situationer. at planlægge arbejdstrin til udførelse af opgaver og at prioritere. selvstændigt at bearbejde omfattende opgaver og at tackle uforudsete vanskeligheder. at forudsige eventuelle problemer og at finde alternative handlingsmuligheder og løsninger. at planlægge, undersøge og vælge arbejdsprocesser og fremgangsmåder i forhold til, hvor effektive de er. at tænke i nye baner og at improvisere når arbejdsopgaver skal udføres. at påtage mig ansvar for beslutninger vedr. implementering af innovative og alternative koncepter mht. udvikling og handling. systematisk at planlægge arbejdstrin under hensyntagen til forholdene i et andet land samt implementere dem på en målrettet måde.

18 Min projektarbejde Beskriv kort indholdet af dit arbejde (maks tegn) Efter offentliggørelsen af dit arbejde kan andre således se, hvad dit projekt drejer sig om. Du kan uploade dine resultater som pdffiler, video-filer eller web-links. Hvis du ønsker at uploade audio-filer, kan du tilføje billeder til din audio-fil og uploade den på ny. Du kan finde flere oplysninger på:

19 Min indlæring Angiv ved afslutningen af dit udlandsophold, hvilke af dine læremål du har opfyldt. Bedøm i hvor høj grad nedenstående indlæring passer på dig (* = slet ikke, *** = meget). De værdier, du har angivet som læremål, er angivet ved siden af de enkelte beskrivelser. Således kan du sammenligne inden for hvilke områder du føler, at du har forbedret dine kompetencer. Begrund din selvbedømmelse - det gør det lettere at bekræfte dine indlæringer. De indlæringer, du har bedømt som vigtige og meget vigtige indlæringer indgår i INTAKT-certifikatet og kan vedlægges din Europass-mobilitet.

20 Min evaluering Ved afslutningen af dit udlandsophold vil vi bede dig besvare nogle enkelte spørgsmål. Her kan er bedømme enkelte aspekter af deres udlandsophold, dele erfaringer og komme med forslag til forbedringer. Resultaterne er kun synlige for projektkoordinatoren og offentliggøres ikke.. Bedøm venligst nedenstående udsagn: * = slet ikke enig *** = helt enig. Tak for din deltagelse!

21 Yderligere information om de intakte projekt på:

for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter

for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter Brugermanual for Koordinatorer af Mobilitetsprojekter Hvad er et europæisk projekt til udvikling af erhvervskompetencer? Europæiske projekter til udvikling af erhvervskompetencer (EVSTprojekter) er et

Læs mere

Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne

Hvad er KOMPASS? De udsendende organisationer De modtagende organisationer Mobilitetsdeltagerne Brugermanual Hvad er KOMPASS? Ideen med KOMPASS-proceduren er at vise og dokumentere de erhvervsfaglige evner og interkulturelle kompetencer som deltagerne måtte have opnået ved praktik i udlandet på en

Læs mere

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang!

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang! Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013 BA-opgaven Kom godt i gang! Agenda 1. Kom godt i gang 2. Studieordningen, formalia og fagligt indhold 3. Sammenhæng på 6. semester 4. Progression og kompetencer

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Indsæt eget foto her

Indsæt eget foto her Indsæt eget foto her Præsentation af og stillingen Fabrikschef hos NN A/S Dette materiale skal behandles fortroligt, og indholdet må under ingen omstændigheder videregives til 3. part 12. september 2012

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Praktik. Generelt om din praktik

Praktik. Generelt om din praktik Praktik Praktik udgør en væsentlig del af læreruddannelsen, og for mange studerende medfører den en masse spørgsmål. For at du kan være godt rustet og blive klogere på din forestående praktik, har Lærerstuderendes

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C

Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C Prøvebeskrivelse Dansk niv. F, E, D og C Gælder for alle elever/hold startet før 1. august 2019 Denne prøvebeskrivelse tager afsæt i BEK nr. 683 af 08/06/2016, bilag 4 Beskrivelse af prøven Der afholdes

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Evalueringsfaglighed på spil

Evalueringsfaglighed på spil Evalueringsfaglighed på spil 8. årgang Hvad ville vi?: Udforme et redskab til selvevaluering i alle fag Skabe basis for større bevidsthed hos eleverne om egen læring og arbejdsindsats med henblik på at

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Kompetenceprofil og udviklingsplan

Kompetenceprofil og udviklingsplan profil og udviklingsplan Lægesekretær (navn) Ubevidst inkompetence: En ny begyndelse Jeg har endnu ikke erkendt, at jeg ikke kan, og at der er brug for forandring Bevidst inkompetence: Man skal lære at

Læs mere

Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent

Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent Projektoplæg: Branche og innovation - eux, ernæringsassistent Dansk madkultur, egnsretter, årtier, sæson, bæredygtighed, udvalgte råvare i nye kontekster, tendenser og trends, udvikling vs. innovation,

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Økonomi (cand.oecon) Navn på universitet i udlandet: Universidad Autónoma de Madrid Land: Spanien Periode: Fra: 01.02.2013 Til: 30.05.2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Vejledning i hvordan Grønne Spirers medlemmer kan bruge medlem.gronnespirer.dk til at:

Vejledning i hvordan Grønne Spirers medlemmer kan bruge medlem.gronnespirer.dk til at: Vejledning i hvordan Grønne Spirers medlemmer kan bruge medlem.gronnespirer.dk til at: - rette i stamdata og tilføje medarbejdere til institutionens/dagplejegruppens side - tilmelde medarbejdere til kurser

Læs mere

Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013

Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013 Prøvebestemmelser for elever på Den pædagogiske assistent-uddannelse som er startet efter den 1. januar 2013 Grundfaget dansk Formål Formålet med faget er at styrke elevens sproglige bevidsthed og færdigheder,

Læs mere

Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor

Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor Ekspert og avanceret niveau Samt talentspor Fire kvalitetsmål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal

Læs mere

Hvad er en projektopgave?

Hvad er en projektopgave? Projektopgave Trin for trin - en guide til dig, der skal lave projektarbejde Hvad er en projektopgave? En projektopgave er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder. Du skal

Læs mere

MANDS OPLÆRING HVORDAN?

MANDS OPLÆRING HVORDAN? MANDS OPLÆRING HVORDAN? SIDE Du har fået en elev, en lærling eller en ny kollega, som du skal lære op på dit fagområde. Her får du 4 metoder. Arbejdsopgaven og situationen bør afgøre, hvilken metode du

Læs mere

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 6. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Enten 33 Social Star 34 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 19 Dialog (fase 1) Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt Jeg kan målrette og producere

Læs mere

kan foreslå lege og aktiviteter få ideer har lyst til at lære kan arbejde med en aftalt aktivitet over tid kan tåle at tabe i spil, lege og sport

kan foreslå lege og aktiviteter få ideer har lyst til at lære kan arbejde med en aftalt aktivitet over tid kan tåle at tabe i spil, lege og sport Sociale kompetencer Motivation tager initiativ holder sig sit mål for øje overvinder fiaskoer uden at blive slået ud Empati : kan sætte sig i en andens sted Ansvarlighed: kan udskyde impulser/ behov kan

Læs mere

Fastlæggelse af gruppens mål.

Fastlæggelse af gruppens mål. INDKVARTERING - FORPLEJNING - GRUPPEOPGAVE 1 - Blad 1. Fastlæggelse af gruppens mål. side 1 af 12 sider På de følgende sider finder du 22 udsagn, der skal besvares. Først af dig selv. Herefter drøfter

Læs mere

Fagplan. Engelsk E-niveau

Fagplan. Engelsk E-niveau Fagplan Engelsk E-niveau UDDANNELSE: GF 2 smed, industritekniker og automekaniker LÆRER: Claus Tassing FORMÅL: Formålet med undervisningen i fremmedsprog er at udvikle elevens fremmedsproglige viden, færdigheder

Læs mere

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1 1 Fag og temaer - GF1 Revideret 09.04.15 1 2 ERHVERVSFAG 1 Erhvervsintroduktion Tema Fagmål Indhold Hvad kan jeg blive? 1. Udføre enkle erhvervsfaglige arbejdsopgaver efter instruktion. Egne ønsker og

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for mentorer Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære mentor! Du sidder nu med en Guide for mentorer, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen på Biologisk

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET)

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET) STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE Stillingsbetegnelse Specialist i håndhævelse (M/K) Ansættelsesgruppe/lønklasse AD 8 Kontrakttype Midlertidigt ansat Reference VEXT/18/292/AD

Læs mere

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger Målene for det uddannelsesspecifikke fag er delt op på følgende måde: Vidensmål: Eleven skal have grundlæggende viden på følgende udvalgte områder Færdighedsmål: Eleven skal have færdigheder i at anvende

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

Overordnede retningslinier vedr. elevplaner i Svendborg Kommune

Overordnede retningslinier vedr. elevplaner i Svendborg Kommune PRINCIPPER VEDR. DEN LØBENDE EVALUERING Evaluering og fastsættelse af mål er hinandens forudsætninger. For at styrke det fælles ansvar for elevernes læring opstiller lærerne tydelige mål, som formidles

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed

Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed Dialogredskab til vurdering af uddannelsesparathed OM DIALOGREDSKABET Dialogredskabet er udviklet til elever, forældre, vejledere og lærere for at understøtte dialog om og vurdering af uddannelsesparathed.

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik

Projektarbejde. AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Projektarbejde AFL Institutmøde den 6.10.2005 Pernille Kræmmergaard Forskningsgruppen i Informatik Ønske for dagen Jeg håber, at i får et indblik i: Hvad studieprojekter er for noget Hvordan projektarbejdet

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Christoph Schepers Videnscenter for

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015

PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 PROJEKTBESKRIVELSE - PRAKTIKEKSAMEN - 2015 Studie Semester Klasse Ansvarlige undervisere Multimediedesign 4. semester msmmd13a4, msmmd13c4, msmmd13d4 Tildelte praktikvejledere Periode 5. januar 27. marts

Læs mere

Praktikkens mål og indhold. De involverede parters roller. Praktik i læreruddannelsen

Praktikkens mål og indhold. De involverede parters roller. Praktik i læreruddannelsen Praktikkens mål og indhold Det er din uddannelsesinstitution, der skal tilrettelægge praktikken sådan, at der gennem alle praktikperioder sker en uddannelsesmæssig progression i forhold til praktikkens

Læs mere

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus FRA FÆLLES MÅL Kompetenceområde: Kommunikation og it/ fremstilling - frit formuleret Vidensmål:

Læs mere

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Denne folder bygger på EVA s rapport Praktik

Læs mere

større skriftlig opgave

større skriftlig opgave større skriftlig opgave VEJLEDNING TIL SSO 2014-2015 Større skriftlig opgave Den større skriftlige opgave er en individuel opgave, der skrives af alle HF-kursister. Man skriver i et eller flere fag, som

Læs mere

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst)

Hvor er jeg? 1-5 ( 5 er bedst) Navn: Hvor er jeg? - ( er bedst) Arbejdspladskultur Værksted Dansk Eng Have forståelse for hvordan en produktiv og inkluderende arbejdspladskultur kan skabes Have forståelse for samarbejde og samspils

Læs mere

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted.

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted. ØVELSE GØR MESTER men man må jo starte et sted. at man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og

Læs mere

Vejledning til censor

Vejledning til censor Censorsekretariatet Vejledning til censor www.censorsekretariatet.dk Indhold Beskikkelsesansøgningsprocessen... 2 Vejledning til beskikkelsesansøgning... 2 Efter indsendelse af ansøgning... 7 Glemt at

Læs mere

Afdækning af digitale kompetencer 2013

Afdækning af digitale kompetencer 2013 Afdækning af digitale kompetencer 2013 Sådan kan du bruge nedenstående skema til at vurdere dine digitale kompetencer Når du skal vurdere dine personlige it og digitale kompetence i forhold til kategorien

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Viden om cookies på internettet

Viden om cookies på internettet Viden om cookies på internettet Gennemført af YouGov for Børnerådet og Medierådet for Børn og Unge, oktober 014 Kontakt: Senior Research Consultant, Marie Christiansen Krøyer på marie.kroyer@yougov.com

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

YouYonder. så husker du det du lærer

YouYonder. så husker du det du lærer YouYonder så husker du det du lærer Lidt om kunsten at tage effektive noter Hvis du læser en artikel på internettet, ser en video, læser en bog eller hører et foredrag, så vil du kunne øge dit udbytte

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com

Kom godt i gang OBS! www.wikispaces.com Introduktion Formålet med dette undervisningsforløb er at arbejde med elever på mellemtrinet på en ny og spændende måde. Elevmaterialet består af en wikispace, som er en 2.0 baseret hjemmeside, hvor samarbejde

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Projektoplæg: Vild med mad på Kulturnatten eux, ernæringsassistent

Projektoplæg: Vild med mad på Kulturnatten eux, ernæringsassistent Projektoplæg: Vild med mad på Kulturnatten eux, ernæringsassistent Kunst og æstetik, etik og mad, sensorik og kreativitet, komposition og anretning - på Kulturnatten. Varighed: Uge: 9 uger Formål: At kunne

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesdelen

Vejledning til bedømmelsesdelen Vejledning til bedømmelsesdelen Denne vejledning fungerer som et hjælpeværktøj til, hvordan du udfærdiger en bedømmelse og afholder en bedømmelsessamtale i FOKUS. Personelbedømmelsens formål FOKUS bedømmelsen

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Skoleevaluering af 20 skoler

Skoleevaluering af 20 skoler Skoleevaluering af 20 skoler Epinion A/S 30. oktober 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og metode...3 1.1 Formål med skoleevalueringen...3 1.2 Metoden...3 1.3 Svarprocent...4 1.4 Opbygning...4 2 Sammenfatning...5

Læs mere

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion ERHVERVSFAG Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion Bilag 19 Vejledende varighed 2,0 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven bliver introduceret til de erhvervsfaglige

Læs mere

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C

Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterier for faget dansk Niveau F / E / C Bedømmelseskriterierne tager afsæt i fagets mål i relation til de fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencer i University College Lillebælt University College Lillebælt er en institution, hvor viden er den afgørende faktor for eksistensgrundlaget,

Læs mere

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Hvad er Innovation PÅ TVÆRS i UCL? Innovation PÅ TVÆRS (IPT) er et tre ugers forløb, hvor der alle dage arbejdes med et innovationsprojekt. Innovation PÅ

Læs mere

Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring

Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring Niveauer i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring Hvert niveau i kvalifikationsrammen er tilknyttet en niveaubeskrivelse. Et niveau er beskrevet ved begreberne viden, færdigheder og kompetencer, der

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne livsomstændigheder.

Læs mere

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Historie beskæftiger sig med begivenheder, udviklingslinjer og sammenhænge fra oldtiden til i dag. Fagets kerne er menneskers

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Opgavesedler til pædagogisk personale med tildelte rettigheder (Aula) Modul 2 Målrettet kommunikation

Opgavesedler til pædagogisk personale med tildelte rettigheder (Aula) Modul 2 Målrettet kommunikation Modul Målrettet kommunikation Målrettet kommunikation Opret opslag Det anbefales, at denne opgaveseddel laves i Aula uddannelsesmiljø med mindre, du ønsker at oprette et reelt opslag i Aula. Opret ikke

Læs mere

Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning.

Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning. Generelt for alle stillinger i Hvidehøj: I Børnehuset Hvidehøj tager vi sammen udgangspunkt i følgende værdier, pædagogiske ramme og retning. Nærvær er for os, evnen til at være tilstede/have kontakt her

Læs mere

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk.

Opret dit CV. Jeg søger job som. Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Opret dit CV Når du skal oprette dit CV, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Derefter klikker du på 'MIN JOBSØGNING' i den sorte menu øverst på siden. Du kan se 'Jobnets værktøjer', og du kan få mere at

Læs mere

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV Selvdisciplin: Jeg kan holde fokus på det, der skal gøres, og bliver ikke afledt af andet, der kunne være sjovere at lave Jeg kan sætte mål, lægge en plan og gennemføre den Jeg kan holde fokus,

Læs mere

Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper)

Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper) 1 Om godskrivning og afkortning af dele af praktikuddannelsen på Social- og sundhedsuddannelsen, trin 1 (Social- og sundhedshjælper) Personer, der søger optagelse på Social- og sundhedsuddannelsen, trin

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Niveauer og vejledende varighed Niveau F: 2,0 uger Niveau E: 2,0 uger Niveau D: 2,0 uger Niveau C: 2,0 uger 1. Identitet og formål 1.1. Identitet

Læs mere

Dagsorden Velkomst, præsentation af nye ansigter Ny ansættelsesprocedure for uddannelseslæger i H-stilling Rekruttering til praksis i vest Fordeling af yngre læger til praksis Uddannelsesprogrammer Evaluering

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt?

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt? Projekt 9. klasse Hvad er et projekt? Et projektarbejde handler om at finde forklaringer, tage stilling og finde løsninger på problemer. I skal ikke bare beskrive et emne eller fortælle om noget, som andre

Læs mere

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver:

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: NV DA- HIST SRO SRP De fælles mål for alle opgaver er, at du kan vise: Genrebevidsthed Kombination af to forskellige fag Sproglig korrekthed Disposition

Læs mere

Ekstern prøve: Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder

Ekstern prøve: Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Formål Formulere, analysere og bearbejde en klinisk sygeplejefaglig problemstilling med anvendelse af relevant teori og metode. eller Identificere behov for udvikling af et sundhedsteknologisk produkt/en

Læs mere

AT-eksamen på SSG. Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen

AT-eksamen på SSG. Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen AT-eksamen på SSG Projektarbejde, synopsis, talepapir og eksamen Litteratur Inspirationsmateriale fra UVM (USB) Primus - grundbog og håndbog i almen studieforberedelse AT-eksamen på EMU Skolens egen folder

Læs mere

Absalon - guide. Login. Opbygning

Absalon - guide. Login. Opbygning Absalon - guide Login Alle ansatte og studerende på Københavns Universitetet har adgang til Absalon. For at komme ind i Absalon skal du logge dig på www.kunet.dk med dit CPR nr. og din PIN-kode. Når du

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Dansk C-niveau. Pædagogisk assistentuddannelsen. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i:

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Dansk C-niveau. Pædagogisk assistentuddannelsen. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Dato: 30.03.2016 Redigeret d. 13.03.2018 Prøvevejledning Grundfagsprøve i Dansk C-niveau Pædagogisk assistentuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Undervisningsministeriet

Læs mere

Udvalgte dele af resultaterne af undersøgelsen fremlægges her generelt i form af ukommenterede tabeller.

Udvalgte dele af resultaterne af undersøgelsen fremlægges her generelt i form af ukommenterede tabeller. Undersøgelse om kompetenceudvikling IDAs Kompetence- og Uddannelsesudvalg har gennemført en spørgeundersøgelse om kompetenceudvikling blandt foreningens medlemmer. Undersøgelsen er gennemført via IDAs

Læs mere

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole

Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole MARS Uddannelseskvalitet på Syddansk Erhvervsskole Introduktion for proceskonsulent Revideret version juni 2009 Indhold 1. Hvad er en proceskonsulent i MARS? 2 2. Hvorfor bruge ekstern proceskonsulent?

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Bilag 33 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne

Læs mere