Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. juni 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. juni 2018"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 11. juni 2018 Sag nr. AR : C.A.C. au2parts ApS (tidligere: AB-Autodele ApS, au2parts Hobro ApS, au2parts Midtsjælland ApS, au2parts Fyn ApS, au2parts Østjylland ApS, au2parts Sydjylland ApS samt au2parts Lolland Falster ApS) og Nord-Brems ApS (advokat Jacob Sand) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) Dommer: Poul Dahl Jensen, jf. arbejdsretslovens 8, stk. 2. Indledning Sagen angår, om varslede hoved- og sympatikonflikter mod en række au2partsselskaber er lovlige. Parternes påstande Klagerne, C.A.C. au2parts ApS og Nord-Brems ApS, har nedlagt påstand om, at indklagede, Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, skal anerkende, at de mod AB- Autodele ApS, au2parts Hobro ApS, au2parts Midtsjælland ApS, au2parts Fyn ApS, au2parts Østjylland ApS, au2parts Sydjylland ApS, au2parts Lolland-Falster ApS nu samlet C.A.C. au2parts ApS og Nord-Brems ApS varslede hovedkonflikter og sympatikonflikter er ulovlige.

2 C.A.C. au2parts ApS har endvidere nedlagt påstand om, og at Fagligt Fælles Forbund til C.A.C. au2parts ApS skal betale en alvorlig bod. 2 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund har nedlagt påstand om frifindelse og har over for påstanden om bod påstået afvisning, subsidiært frifindelse. Sagsfremstilling CAC-koncernen og au2parts-kæden De oprindelige otte au2partsselskaber efter en fusion pr. 27. november 2017 nu to selskaber som er omfattet af denne sag, beskæftiger sig primært med engrossalg af reservedele til autoværksteder. Selskaberne indgår i CAC-koncernen, som ifølge en oversigt pr. 1. juli 2017 var struktureret med A/S Carl Christensen som moderselskab og følgende 12 datterselskaber: Eurodeal, au2parts Lolland Falster, au2parts Fyn, au2parts Østjylland, au2parts Midt- og Vestjylland, au2parts Hobro, au2parts Sydjylland, AB-Autodele, Nord-Brems, au2parts Midtsjælland, Køge Bilistservice og MN Autodele. De fleste af datterselskaberne er 100% ejet af moderselskabet, mens nogle kun er delvis ejet af moderselskabet. Moderselskabet A/S Carl Christensen er medlem af Dansk Industri. Det samme gælder for selskaberne Eurodeal, au2parts Midt- og Vestjylland, Køge Bilistservice og MN Autodele. Selskaberne er i kraft af dette medlemskab omfattet af Industriens Overenskomst for arbejde, der henhører under denne overenskomst. TH. Østergaard Autoteknik ApS (senere Au2parts Lolland Falster) underskrev den 20. juni 2007 en tiltrædelsesaftale med Dansk Metal, hvorefter virksomheden skulle være overenskomstdækket af Industriens Overenskomst. Af tiltrædelsesaftalen fremgår bl.a.: I alle spørgsmål vedrørende løn- og arbejdsforhold er der enighed om fremover at følge samtlige bestemmelser, der er indeholdt i industriens overenskomster med tilhørende organisationsaftaler og lærlingebestemmelser mellem Dansk Industri (DI) og Centralorganisationen af Industriansatte i Danmark (CO), herunder: 1. Den til enhver tid gældende Hovedaftale og Samarbejdsaftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Landsorganisationen i Danmark (LO). Tiltrædelsesaftalen kan alene opsiges skriftligt med 3 måneders varsel til en 1. marts i forbindelse med overenskomstfornyelserne mellem DI og CO.

3 3 I den samtidige tilmelding af virksomheden til Industriens Pension er anført, at antallet af ansatte, der er omfattet af aftalen, er 15. Dialogforløbet Fagligt Fælles Forbund rettede ved enslydende dialogbreve henvendelse til au2partkædens virksomheder i Midtsjælland, Midt- og Vestjylland, Sydjylland, Østjylland, på Fyn og Lolland-Falster, Hobro, samt virksomhederne Nord-Brems ApS og AB-Autodele ApS. Brevene er dateret den 26. april 2017, idet brevet til au2parts Hobro ApS dog er dateret den 30. maj 2017, og brevet til Nord-Brems ApS er udateret. Parterne er uenige om, i hvilket omfang brevene kom frem. Af brevene fremgår bl.a.: Vedrørende dialog om tiltrædelsesoverenskomst Da vi kan se, at I udfører arbejde, der hører under 3F s overenskomstområde, vil vi meget gerne tegne overenskomst med jer. Da I ikke er medlem af en dansk arbejdsgiverforening og dermed ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst, vil vi anbefale, at I tegner en tiltrædelsesoverenskomst til Fællesoverenskomsten for lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere mellem DI II og 3F Faglig Fælles Forbund Transportgruppen. Vi har i brevet vedlagt en overenskomst samt et udkast til en tiltrædelsesaftale, så I kan se hvad der er af muligheder i overenskomsten. Vi håber på en positiv dialog og foreslår et møde enten den 15. maj eller den 17. maj i 3F Fredericia kl Dialogbrevene blev besvaret af direktør Niels K. Skak i mail af 16. maj Af mailen fremgår bl.a.: Tak for jeres henvendelse om tiltrædelse af overenskomst for alle vore au2parts afdelinger. Som direktør for de fleste selskaber og repræsentant for de øvrige selskaber, har vi valgt at lave en samlet besvarelse. Vi har drøftet jeres henvendelse, og har samlet besluttet at vi på nuværende tidspunkt ikke har behov for at indgå i en dialog, om en tiltrædelsesoverenskomst med 3F.

4 4 I mail af 30. maj 2017 bekræftede Niels K. Skak over for Jan Sylvest Andersen, Fagligt Fælles Forbund Transport, Logistik og Byg, Aarhus, at vi pt. ikke se at vi har behov for en fælles overenskomst, og takker for tilbuddet, men vil pt. ikke gøre brug af det. I mail af samme dag svarende Jan Sylvest Andersen: Tak for din tilbagemelding uanset det er negativt og er ked af at vi ikke umiddelbart kan mødes og få en dialog om løn og arbejdsforhold for medarbejderne. Konfliktvarslerne Den 12. og 22. juni 2017 fremsendte Fagligt Fælles Forbund 1. konfliktvarsel til de virksomheder, som dialogbrevene havde været sendt til. Af de enslydende breve fremgår bl.a.: Baggrunden for konflikten er, at virksomheden udfører arbejde inden for 3F Transportgruppens faglige område, der ikke er overenskomstdækket. Virksomheden har som alternativ til indmeldelse i arbejdsgiverforeningen, fået tilsendt et forslag til en tiltrædelsesoverenskomst til Fælles overenskomsten imellem 3F Transportgruppen og DIO II. Dette konfliktvarsel vi nu fremsender er med henvisning til Fællesoverenskomsten imellem 3F Transportgruppen og DIO II, uden de af afdelingen anførte tilføjelser, som blev fremsendt den sammen med afdelingens dialogbrev. Transportgruppen har gennem dialog forgæves forsøgt at opnå overenskomstdækning, men ser sig på nuværende tidspunkt ikke i stand hertil. Ved brev af 20. juni 2017 tilbagekaldte Fagligt Fælles Forbund det 1. konfliktvarsel, der var sendt til au2parts Midt- og Vestjylland ApS, med henvisning til, at virksomheden som medlem af DI allerede var overenskomstdækket af Industriens Overenskomst. I tilbagekaldelsen var bl.a. anført: Vi respekterer naturligvis hovedaftalens bestemmelser, men vil dog understrege at det ikke er vores opfattelse, at Industriens overenskomst er dækkende for arbejdets art, som omfatter lager og chaufførarbejde. I mail af 15. august 2017 fra advokat Jacob Sand til faglig sekretær i 3F Elaine Larsen fremgår bl.a.:

5 5 I fortsættelse af vores møde torsdag den 6. juli 2017 i Aarhus samt vores telefonsamtale af i dag kan jeg bekræfte, at de 8 Au2parts-selskaber, der indgår i koncernen Aktieselskabet Carl Christensen og for hvilke 3F har afgivet første konfliktvarsel, bestrider lovligheden af dette første varsel. Som understreget, så medvirker de 8 selskaber gerne til, at de overenskomstdækkes i forhold til 3F. Det understreges af, at selskaberne allerede har søgt optagelse i Dansk Industri med henblik på overenskomstdækning via Industriens Overenskomst i lighed med de væsentlige dele af koncernen, der allerede i dag er overenskomstdækket. 3F har imidlertid under henvisning til hovedaftalens støtteforbud afvist at acceptere den ønskede optagelse af de 8 au2partsselskaber i Dansk Industri, idet 3F ønsker, at overenskomstdækning sker via Fællesoverenskomsten for lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere mellem DI II og 3F Fagligt Fælles Forbund Transportgruppen. DI har i respekt af støtte forbuddet og under henvisning til de meddelte konfliktvarsler afvist en optagelse af de pågældende selskaber. Som påpeget i forbindelse med vores møde den 6. juli 2017, så har koncernen en mangeårig tradition for overenskomstdækning. Moderselskabet samt en række øvrige datterselskaber i koncernen har derfor i mange år været overenskomstdækket via deres medlemskab af Dansk Industri. Historisk og aktuelt er overenskomstdækningen sket med afsæt i, at koncernen er etableret med henblik på at drive virksomhed som motorrenoveringsværksted en virksomhed, der siden er udviklet til at omfatte import og salg af diverse internationalt anerkendte autodele. Det indebærer, at væsentlige dele af koncernen i dag er medlem af Dansk Industri og som følge heraf har overenskomstdækning med 3F i form af Industriens Overenskomst. Det drejer sig konkret om følgende 6 selskaber i koncernen, der er medlemmer af Dansk Industri: Som understreget i forbindelse med vores møde, så er det af væsentlig betydning for koncernen, at den samlede medarbejderadministration, der sker centralt med udgangspunkt i koncernens hovedkontor i Aarhus, sker med afsæt i ét fælles overenskomstgrundlag, nemlig Industriens Overenskomst. Det er ligeledes mine klienters opfattelse, at karakteren af det arbejde, der udføres af chaufførerne, herunder med ikke uvæsentlige dele af salgsarbejde, berettiger til, at overenskomstdækningen sker via anvendelse af Industriens Overenskomst. Mine klienter finder det beklageligt, hvis 3F Transport fastholder de meddelte konfliktvarsler og i sidste ende måtte ønske at iværksætte konflikt, idet en sådan konflikt ikke er nødvendiggjort i et ønske om overenskomstdækning, da mine klienter allerede har tilkendegivet et klart ønske om en sådan dækning, men alene er udtryk for, at mine klienter unødigt involveres i et internt 3F-forhold om grænsedragning mellem hhv. Industrigruppen og Transportgruppen. Jeg vil finde det beklageligt, hvis 3F finder det nødvendigt at forfølge en arbejdsgiver-koncern, der allerede med 6 selskaber er omfattet af en 3F-overenskomst, og som ønsker tilsvarende overenskomstdækning for resten af koncernen/organisationen, men hvor 3F finder det nødvendigt med varsling af konflikt som følge af manglende tilfredshed med den pågældende 3F-overenskomst.

6 6 I lyset af det ovenfor anførte skal jeg opfordre 3F til at genoverveje samt at tillade, at mine klienter nu optages i Dansk Industri og at de i den forbindelse omfattes af Industriens Overenskomst. Den 26. og 28 august 2017 fremsendte Fagligt Fælles Forbund 2. konfliktvarsel til de berørte virksomheder. I mail af 8. september 2017 fra advokat Jacob Sand til Elaine Larsen m.fl., hvormed virksomhederne protesterede imod 2. konfliktvarsel, er anført bl.a.: Mine klienter gør endvidere gældende, at 2. konfliktvarsel ligeledes er ulovligt. Det kan konstateres, at i intet tilfælde i forbindelse med 2. konfliktvarsel har 3F orienteret, hvilke af mine klienters nuværende medarbejdere, der vil være omfattet af konflikten ved dens varslede ikrafttræden den 2. oktober Det er på den baggrund, at mine klienter gør gældende, at 2. varsel ift. samtlige de varslede konflikter er ulovligt, hvorfor de varslede hovedkonflikter i forhold til mine klienter er ulovlige. I lyset af det her anførte, skal jeg på ny opfordre 3F til at genoverveje samt at tillade, at mine klienter nu optages i Dansk Industri, og at de i den forbindelse omfattes af Industriens Overenskomst. I den forbindelse kan jeg oplyse, at mine klienter, ift. vores drøftelser ved mødet den 5. juli 2017 og til understregning af samtlige selskabers tætte tilknytning til Aktieselskabet Carl Christensen og den mangeårige overenskomstdækning med afsæt i industriens overenskomst, fastholder ønsket om overenskomstdækning via medlemskab af Dansk Industri og dermed tilsvarende overenskomstdækning som øvrige datterselskaber i koncernen. Det fastholdes, at det udførte arbejde er omfattet af anvendelsesområdet for Industriens Overenskomst. Til understregning af den historisk tætte tilknytning til Aktieselskabet Carl Christensen, den fortsatte udvikling i retning af en stadig tættere tilknytning og integration mellem Aktieselskabet Carl Christensen og au2parts-selskaberne en udvikling, der forventes fortsat i den nærmeste årrække via sikring af 100 % ejerandel af disse selskaber samt påregnelig fremtidig sammenlægning med Aktieselskabet Carl Christensen, er mine klienter imidlertid villige til at indgå i drøftelser om en kollektiv tryghedsaftale for selskaberne, der indgår i Carl Christensen-koncernen. I forbindelse med rationaliseringer og/eller omstruktureringer i et eller flere koncernselskaber vil mine klienter således være villige til fremtidigt at påtage sig en pligt til at afdække, og i tilfælde af mulighed herfor tilbyde omplacering til anden passende stilling i koncernen, under forudsætning af 3F s accept af at Industriens Overenskomst finder anvendelse.

7 7 Den 14. september 2017 tilbagekaldte Fagligt Fælles Forbund samtlige konfliktvarsler og genfremsendte samtidig hermed nye konfliktvarsler med angivelse af navnene på de medlemmer, der blev udtaget til konflikt. Dansk Metal, HK og Fagligt Fælles Forbund varslede ved breve af 2. oktober 2017 til Dansk Arbejdsgiverforening iværksættelse af sympatikonflikt til støtte for den af Fagligt Fælles Forbund varslede hovedkonflikt mod de otte au2partsselskaber. Ved breve af 9. oktober 2017 protesterede Dansk Arbejdsgiverforening mod sympatikonfliktvarslerne. Efter afholdelse af fællesmøde den 11. oktober 2017 opnåede parterne enighed om, at samtlige afgivne sympatikonfliktvarsler ansås som tilbagekaldt. I mail af 23. oktober 2017 fra advokat Jacob Sand til Tina Petersen, 3F, og advokat Pernille Leidersdorff-Ernst hedder det bl.a.: Som det fremgår af tiltrædelsesoverenskomst mellem [au2parts Lolland Falster ApS] og Dansk Metal, så er selskabet omfattet af Industriens Overenskomst og har været det siden juni Industriens Overenskomst er som bekendt en områdeoverenskomst, der dækker ikke-funktionærarbejde på CO-Industris område, herunder tillige indenfor 3F s område. Supplerende i forhold til klageskriftet kan jeg oplyse, at au2parts Lolland Falster ligeledes i sin efterlevelse af tiltrædelsesoverenskomsten ikke alene har anvendt denne i forhold til Dansk Metals område, men har anvendt denne i forhold til medarbejdere generelt, der udfører arbejde inden for Industriens Overenskomsts anvendelsesområde, herunder i forhold til de i ovennævnte sag omhandlede chauffører, hvoraf visse evt. er organiseret i 3F. Det har konkret udmøntet sig i, at chauffører mv. omfattet af tiltrædelsesoverenskomsten i deres individuelle ansættelsesforhold alle har modtaget løn mv. i overensstemmelse med Industriens Overenskomsts bestemmelser, her ift. løn, pension, ferie og fritvalg mv. Ovennævnte indebærer, at 3F Transport i lighed med hvad der var tilfældet i forhold til de første konfliktvarsler, som 3F Transport fremsendte til au2parts Midt- og Vestjylland ApS, Køge Bilistservice ApS og MN Autodele A/S, er afskåret fra at varsle konflikt i forhold til au2parts Lolland Falster. 3F Transport opfordres således til at frafalde det meddelte konfliktvarsel i forhold til au2parts Lolland Falster således som det ligeledes skete i forhold til au2parts Midt- og Vestjylland ApS, Køge Bilistservice ApS og MN Autodele A/S. Af advokat Pernille Leidersdorff-Ernsts svar til advokat Jacob Sand i mail af 24. oktober 2017 fremgår bl.a.: Jeg har modtaget mail, hvor du tilsyneladende rejser tvivl om 3F-Transports adgang til at etablere konflikt mod Au2parts Lolland Falster. Dette grundet en tiltrædelsesoverenskomst som virksomheden har indgået med Dansk Metal.

8 8 Jeg er uforstående heroverfor, da det er min opfattelse, at Dansk Metal naturligvis alene ved den indgåede overenskomst har overenskomstdækket de lønmodtagere, som arbejder inden for Dansk Metals naturlige faglige område. Dette er ikke tilfældet for de i virksomheden ansatte chauffører. Tilsvarende kan den omstændighed, at virksomheden per kulance følger overenskomsten også for så vidt angår de øvrige lønmodtagergrupper, ikke føre til, at en overenskomst ikke retmæssigt kan kræves. På den baggrund er det LO s opfattelse, at varslet må opretholdes, således at Au2parts Lolland Falster fortsat er en del af den verserende arbejdsretssag. Ved breve af 14. december 2017 til Dansk Arbejdsgiverforening varslede Landsorganisationen i Danmark på ny sympatikonflikter til støtte for hovedkonflikterne mod au2partsselskaberne. Ikrafttrædelsen af såvel hovedkonflikterne som sympatikonflikterne er blevet suspenderet på Arbejdsrettens afgørelse af nærværende sag. Fusionen pr. 27. november 2017 I strategirapport for au2parts-kæden for 2011 var bl.a. anført, at organisationen ville arbejde på at skabe større juridiske enheder, så nye afdelinger skulle etableres i eksisterende selskaber, ligesom flere af de eksisterende selskaber ville blive fusioneret. Den 27. november 2017 blev der gennemført en fusion af de au2partsselskaber, der var 100% ejet af A/S Carl Christensen. Det drejede sig om følgende syv selskaber: au2parts Fyn ApS, au2parts Østjylland ApS, au2parts Hobro ApS, au2parts Sydjylland ApS, AB Autodele ApS, au2parts Midtsjælland ApS og au2parts Lolland-Falster ApS. Ved fusionen blev au2parts Lolland Falster ApS det fortsættende selskab, og selskabet skiftede samtidig navn til C.A.C. au2parts ApS. Medarbejderne i virksomhederne blev orienteret om fusionen i breve af 27. november 2017, hvori det bl.a. hedder: Til orientering er au2parts ApS, ved Generalforsamlingsbeslutning af 27. november 2017, indgået i en fusion med en række øvrige au2parts-selskaber og fortsætter som C.A.C. au2parts ApS, CVR. Fusionen, der på ledelsesniveau har været drøftet gennem flere år, sker af praktiske, driftsmæssige og økonomiske årsager med henblik på at opnå en række oplagte og forventede synergieffekter ved en fælles og ensartet administration, herunder med harmoniserede ansættelsesvilkår for samtlige au2parts-selskaber,

9 9 der 100% ejes af Aktieselskabet Carl Christensen. Formålet med fusionen er således at skabe økonomiske stordriftsfordele i koncernen. Med virkning fra den 27. november 2017 er din arbejdsgiver således C.A.C. au2parts ApS. Den daglige ledelse er uændret i forhold til dit hidtidige ansættelsesforhold. Overdragelsen sker i medfør af lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse. Dit ansættelsesforhold fortsætter på hidtidige løn- og ansættelsesvilkår, bortset fra at du vil være omfattet af den tiltrædelsesoverenskomst som C.A.C. au2parts ApS har indgået med Dansk Metal. Dette betyder at dit ansættelsesforhold fremadrettet bliver reguleret jf. bestemmelserne i Industriens Overenskomst. Forklaringer Der er afgivet forklaring af Thomas Jensen, Tina Petersen, Jan Tingleff Bruun, Niels Skak, Morten Christensen og Allan Givskov. Thomas Jensen har forklaret bl.a., at han siden 1999 har været administrerende direktør i Aktieselskabet Carl Christensen. Selskabet startede i 1927 i Aarhus. I mange år beskæftigede virksomheden sig med motorrenovering, og de har stadig motorrenovering i Aabenraa. Motorrenoveringen ligger i Carl Christensen-regi. Der udføres også mekanikerarbejde i Nordbrems i Aalborg og i Ikast, men i øvrigt er au2partskæden i dag en grossistvirksomhed, der leverer reservedele til autoværksteder. Da han trådte til som administrerende direktør i 1999, var Aktieselskabet Carl Christensen medlem af Dansk Industri, og det har selskabet ham bekendt altid været. Koncernen er vokset gennem opkøb, og der har været et behov for strømlining, hvilket bl.a. er sket ved fusioner, herunder i november De konkurrerer med mærkeværkstederne, som er organiseret i Dansk Industri og dermed omfattet af Industriens Overenskomst. I de opkøbte virksomheder havde de ansatte typisk udført mekanikerarbejde, og det er også en fordel for lagerarbejderne og chaufførerne i au2partsvirksomhederne at have været mekanikere, idet de er i tæt kontakt med de værksteder, som de leverer reservedele til. De er således ude hos kunderne mellem 4 og 8 gange om dagen, og det er også chaufførerne, der krediterer returvarer. Frem til 2017 havde ingen betvivlet, at au2partskæden er en industrivirksomhed. Bogholderiet er fælles for hele kæden, og det vil være administrativt besværligt, hvis der skal administreres efter flere overenskomster.

10 10 Det antal på 15 ansatte, der er nævnt i tilmeldingen til Industriens Pension i forbindelse med tiltrædelsesoverenskomsten fra 2007, dækker med stor sandsynlighed over samtlige ansatte i 2007 og ikke kun over smede og mekanikere. Tina Petersen har forklaret bl.a., at hun er forhandlingssekretær i 3F. Hun har været i dialog med afdelingerne, der har rejst kravet om overenskomst i denne sag. FTZ og Mekonomen er autoreservedelsvirksomheder, som leverer reservedele til autobranchen. FTZ er omfattet af fællesoverenskomsten, og da Mekonomen opererede i Danmark, var de dækket af lageroverenskomsten, som er en pendant til Fællesoverenskomsten. Hun har ikke kendskab til, hvordan mærkeværkstederne er overenskomstdækket. Da direktør Niels Skak i maj 2017 skrev, at de ikke ønskede at indgå overenskomst, stod det klart, at der ikke var grundlag for yderligere forhandlinger. Hun deltog ikke i mødet den 6. juli 2017, men fik besked om, at virksomhederne mente, at det var Industriens Overenskomst, de skulle dækkes af. Industriens Overenskomst kan godt dække lager og transport, men så skal det være chauffør- og lagerarbejde, der har tilknytning til industriproduktion. Au2partskæden beskæftiger sig med salg og levering af reservedele til biler og ikke med industriproduktion. De au2partsvirksomheder, der ved medlemskab af Dansk Industri er dækket af Industriens Overenskomst, er derfor efter hendes opfattelse dækket forkert. Jan Tingleff Bruun har forklaret bl.a., at han siden 1. december 2015 har været økonomidirektør i Aktieselskabet Carl Christensen, hvor han bl.a. også er ansvarlig for overenskomstforhold. Han kom først ind i sagen, da han fik kendskab til 1. konfliktvarsel den 12. juni Han har haft en dialog om virksomhedens overenskomstforhold internt i koncernen og med Susanne Petersen fra 3F-Industri. Holdningen i koncernen var, at Carl Christensen havde været dækket af Industriens Overenskomst i mange år, og det skulle de fortsætte med, ligesom de øvrige selskaber skulle dækkes af denne overenskomst. Au2partsselskaberne har tidligere været beskæftiget med værkstedsvirksomhed, som hører til industrien, og det ville være naturligt og administrativt hensigtsmæssigt, at virksomhederne blev dækket af en og samme overenskomst.

11 11 Han forstod ikke dengang, hvordan man skulle forstå 1. konfliktvarsel, der blev sendt den 12. juni 2017, herunder hvad konfliktvarslet omfattede. De øvrige au2partsvirksomheder blev ikke ham bekendt informeret om, at konfliktvarslet over for au2parts Midt- og Vestjylland blev trukket tilbage den 20. juni Sammenlægningen af de syv au2partssselskaber pr. 27. november 2017 til C.A.C. au2parts ApS skete som led i en langsigtet strategi, hvor man ønskede at samle au2partskæden i ét selskab. Niels Skak har forklaret bl.a., at han er kædedirektør med ansvar for au2partkædens markedsføring. Det var ham, der på vegne af de forskellige afdelinger svarede 3F i en samlet mail den 16. maj Han angav au2parts afdelinger i situationstegn, fordi han henviste til dem, der var listet op i dialogbrevet fra 3F. Det, han takkede nej til i mailen, var at indgå i en dialog med 3F-Transport. 3F s dialogbrev var noget rod, idet Autoco, der var en selvstændig virksomhed, og au2parts Midt- og Vestjylland, der er medlem af Dansk Industri, også var omfattet af 3F s henvendelse. Og Nordbrems og au2parts Østjylland havde ikke fået dialogbrevet. Han troede, at sagen var slut med mailen af 16. maj 2017 til 3F. Men efterfølgende fik de konfliktvarslet, som han sendte videre til HR-afdelingen, som tog over. Morten Christensen har forklaret bl.a., at han er forhandlingssekretær i 3F-Industri. Han har beskæftiget sig med Industriens Overenskomst siden Overenskomsten dækker meget bredt, men det er primært industriproduktion. Reparation af biler på et autoværksted er også en form for produktion. Grossistvirksomheder er derimod som udgangspunkt ikke dækket af Industriens Overenskomst. Tiltrædelsesaftalen af 20. juni 2007 er indgået mellem au2parts Lolland Falster tidligere TH. Østergaard og Dansk Metals afdeling på Lolland. Det er sædvanligt, at tiltrædelsesaftaler indgås lokalt. Allan Givskov har forklaret bl.a., at han er faglig sekretær i Dansk Metal. Efter 42 i Dansk Metals love kan som medlemmer af forbundet optages enhver, der har beskæftigelse inden for forbundets virkeområde. Det indebærer, at chauffører og kontorfunktionærer ikke kan optages som medlemmer. Han går ud fra, at tiltrædelsesaftalen af 20. juni 2007 mellem au2parts Lolland Falster tidligere TH. Østergaard og Dansk Metal alene omfatter automekanikere og smede, idet en tiltrædelse kun dækker Dansk Metals faglige område. Han kan ikke forestille sig, at tiltrædelsen skulle omfatte andre faggrupper, som Dansk Metal ikke har

12 12 noget at gøre med. Antallet på 15, der er anført i tilmeldingen til Industriens Pension, må angå smede/mekanikere. Parternes argumentation Klagerne, C.A.C. au2parts ApS og Nord-Brems ApS, har anført navnlig, at hverken de materielle eller de formelle betingelser for at etablere en konflikt er opfyldt. De varslede hovedkonflikter og sympatikonflikter er i strid med det grundlæggende proportionalitetsprincip i dansk arbejdsret. Tvisten angår ikke, om arbejdet i au2partsselskaberne skal overenskomstdækkes. Tvisten angår, om det skal dækkes af Industriens Overenskomst eller af Fællesoverenskomsten. Klagerne har et driftsmæssigt velbegrundet ønske om overenskomstdækning i form af Industriens Overenskomst. En del af selskaberne i CAC-koncernen, herunder moderselskabet A/S Carl Christensen, er medlemmer af Dansk Industri (DIO I) og er dermed allerede overenskomstdækket af Industriens Overenskomst. Det samme gælder nogle af au2partsselskaberne, herunder au2parts Midt- og Vestjylland ApS. De virksomheder, som autopartsselskaberne konkurrerer med, mærkeværkstederne, er også omfattet af Industriens Overenskomst. Au2partsselskaberne er historisk set industrivirksomheder. Det er på den baggrund klagernes opfattelse, at arbejdet mest naturligt overenskomstdækkes af Industriens Overenskomst. Det er heroverfor indklagedes opfattelse, at lager- og chaufførarbejdet i selskaberne mest naturligt henhører under Fællesoverenskomstens faglige dækningsområde. Denne tvist mellem parterne om, hvilken af de to overenskomster der skal finde anvendelse på arbejdet, bør afklares og løses ved et væsentlig mindre indgribende skridt, nemlig ad fagretslig vej, herunder eventuelt en faglig voldgift, i forhold til de au2partsselskaber, der allerede er omfattet af Industriens Overenskomst. I stedet har indklagede varslet hoved- og sympatikonflikter og blokeret for, at de autopartsselskaber, der er omfattet af denne sag, kan blive optaget i Dansk Industri. Dette udgør et misbrug af konfliktretten. Der er også en intern uenighed i 3F, idet det kan konstateres, at 3F industri er enig med klagerne i, at arbejdet bør overenskomstdækkes via Industriens Overenskomst. Au2parts Lolland-Falster ApS er i kraft af tiltrædelsesoverenskomsten fra 2007 med Dansk Metal overenskomstdækket af Industriens Overenskomst. Denne overenskomstmæssige dækning omfatter alle ansatte og ikke kun ansatte inden for Dansk Metals område. Virksomheden har i overensstemmelse hermed fulgt overenskomsten i forhold til alle ansatte. Det er en arbejdsretlig grundsætning, at et fagforbund ikke lovligt kan etablere konflikt over for en ar-

13 13 bejdsgiver med henblik på at opnå overenskomst om et arbejdsområde, der allerede er dækket af en overenskomst med et andet forbund, når de konkurrerende organisationer, her Dansk Metal og 3F, er medlemmer af samme hovedorganisation (LO). 3F kan derfor ikke lovligt etablere konflikt over for au2parts Lolland-Falster, der allerede har overenskomst med Dansk Metal. Pr. 27. november 2017 er der gennemført en fusion, der omfatter følgende syv au2partsselskaber: au2parts Fyn ApS, au2parts Østjylland ApS, au2parts Hobro ApS, au2parts Sydjylland ApS, AB Autodele ApS, au2parts Midtsjælland ApS og au2parts Lolland-Falster ApS. Det fortsættende selskab er au2parts Lolland-Falster ApS, der samtidig har skiftet navn til C.A.C. au2parts ApS. Ved fusionen er de indfusionerede selskabers medarbejdere som følge af reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven blevet overenskomstdækket, idet den hidtil gældende tiltrædelsesoverenskomst til Industriens Overenskomst, omfattende det daværende au2parts Lolland-Falster ApS, nu er gældende for samtlige medarbejdere i C.A.C. au2parts ApS, der er beskæftiget inden for Industriens Overenskomsts anvendelsesområde. Henset til denne overenskomstdækning i form af en tiltrædelsesoverenskomst med et forbund (Dansk Metal) inden for samme hovedorganisation, hvor overenskomsten dækker det samme arbejde, som indklagede nu søger dækket via en konkurrerende overenskomst (Fællesoverenskomsten), så er indklagede afskåret fra at varsle konflikt i forhold til nogen del af C.A.C. au2parts ApS. Fusionen er et led i en langsigtet strategi inden for CAC-koncernen. Den er forretningsog driftsmæssigt begrundet, og den er ikke et forsøg på omgåelse. Den tiltrædelsesoverenskomst, der danner grundlag for overenskomstdækningen, er indgået i 2007 og således længe før, 3F varslede konflikt i denne sag. Sagen adskiller sig herved på afgørende punkter fra den sag om DGI-byen, som blev afgjort ved Arbejdsrettens dom af 14. august F har begået en række fejl i forbindelse med forhandlings- og varslingsforløbet. En række selskaber har ikke fået tilsendt dialogbrevet og udkast til tiltrædelsesoverenskomst. 3F har ønsket, at selskaberne skulle overenskomstdækkes under ét og ikke hver for sig, og 3F har inddraget selskaber, der allerede var overenskomstdækket, herunder au2parts Midt- og Vestjylland. Da 3F frafaldt vedrørende dette selskab, førte det ikke til en berigtigelse i forhold til de andre selskaber. Det udkast til tiltrædelsesoverenskomst, der blev sendt til selskaberne, indeholdt forpligtelser, som går videre, end hvad der kan kræves, og da der blev varslet konflikt, var det uklart, hvad det var for en tiltrædelsesaftale, som 3F ville konflikte til støtte for. I

14 14 1. konfliktvarsel af 12. juni 2017 var der således alene henvist til Fællesoverenskomsten imellem 3F Transportgruppen og DIO II, uden de af afdelingen anførte tilføjelser, som blev fremsendt den sammen med afdelingens dialogbrev. Det var ikke angivet, hvilke tilføjelser der hermed blev trukket tilbage. Som følge af disse fejl opfylder konfliktvarslerne heller ikke de formelle betingelser for at være lovlige. 3F tilbagekaldte konfliktvarslet mod au2parts Midt- og Vestjylland ApS, da 3F blev opmærksom på, at virksomheden som medlem af Dansk Industri er omfattet af Industriens Overenskomst for så vidt angår det omtvistede arbejde. Klager har opfordret 3F til på samme måde at tilbagekalde konfliktvarslet mod au2parts Lolland-Falster ApS, nu C.A.C. au2parts ApS, som også er omfattet af Industriens Overenskomst i kraft af tiltrædelsesoverenskomsten fra 2007 med Dansk Metal. Uanset dette har 3F valgt at fastholde konfliktvarslet. 3F bør derfor pålægges at betale en alvorlig bod. Indklagede, Landsorganisationen i Danmark som mandatar for Fagligt Fælles Forbund, har anført navnlig, at der ikke gælder noget krav om et 1. og 2. konfliktvarsel. I en situation som den foreliggende, hvor der ikke består overenskomstmæssige relationer mellem vedkommende arbejdstagerorganisation og virksomheden, skal et konfliktvarsel over for virksomheden i overensstemmelse med sædvanlig praksis for at være lovligt iværksættes ved opsigelse af de individuelle ansættelsesforhold. Hertil kræves, at opsigelserne sker med angivelse af, hvilke medarbejdere der siger op og under iagttagelse af de opsigendes opsigelsesvarsler. Disse krav opfylder konfliktvarslet af 14. september På dette tidspunkt stod det klart, at klagerne ønskede at blive omfattet af Industriens Overenskomst, mens 3F var af den opfattelse, at en overenskomstdækning af lager- og transportarbejdet hos au2partsselskaberne skulle tage udgangspunkt i Fællesoverenskomsten. Der var derfor ikke udsigt til en forhandlingsløsning. Det stod også klart, at det, som 3F etablerede konflikt for, er de sædvanlige løn- og arbejdsvilkår efter Fællesoverenskomsten hverken mere eller mindre. Aftalen fra 2007 for au2parts Lolland-Falster ApS om tiltrædelse af Industriens Overenskomst er alene indgået med Dansk Metal og dækker kun det arbejde, der henhører under Dansk Metals faglige arbejdsområde. Lager og transport er ikke en del af Dansk Metal naturlige faglige område. Selv om det måtte antages, at tiltrædelsesaftalen gælder for alle ansatte, så er det notorisk, at lager og transport ikke er henhørende under Dansk Metals faglige områ-

15 15 de. Der foreligger derfor stærke grunde til at tillade 3F at gøre krav på overenskomst for lager- og transportarbejdet uanset den aftalte overenskomstdækning med Dansk Metal, jf. herved Arbejdsrettens dom af 14. august 1998, hvor en lovligt iværksat konflikt kunne opretholdes i en situation, hvor arbejdsgiveren efter konfliktens iværksættelse havde indgået en overenskomst med et andet fagforbund under LO. Arbejdsretten lagde bl.a. vægt på, at det var uomtvistet, at arbejdet henhørte under det naturlige faglige område for det LO-forbund, der havde afgivet konfliktvarslet, mens det var udokumenteret, om arbejdet tillige henhørte under det naturlige faglige område for det konkurrerende LO-forbund, som arbejdsgiveren havde indgået overenskomst med. Arbejdsrettens dom fra 1998 viser også, at en lovlig iværksat konflikt kan opretholdes, selv om den pågældende arbejdsgiver efter konfliktens iværksættelse måtte blive omfattet af en overenskomst med et andet fagforbund under samme hovedorganisation. Fusionen afskærer derfor ikke 3F fra at anvende kollektive kampskridt over for C.A.C. au2parts ApS til støtte for kravet om overenskomst for det pågældende arbejde. Selv om au2parts Lolland-Falster måtte anses for oprindeligt omfattet af industrioverenskomsten, kan man ikke ved en efterfølgende virksomhedsomdannelse, der udbreder overenskomsten, opnå fritagelse for en allerede lovligt varslet konflikt mod de selskaber, der forud for fusionen ikke har været dækket af en overenskomst. Dette gælder, uanset om fusionen anses for omgåelse eller ej. Det afgørende er ikke, at tiltrædelsesaftalen er indgået i Det afgørende er, at den fusion, der hævdes at udbrede overenskomsten til de indfusionerede selskaber, er sket den 27. november 2017 og dermed først efter, at konflikten er varslet. Bodspåstanden må afvises, idet der ikke er nogen overenskomstmæssige relationer mellem parterne. I øvrigt er det ikke bodspådragende at varsle en konflikt, så længe den ikke er effektueret. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Det er et hovedspørgsmål under sagen, om de materielle betingelser er opfyldt for, at Fagligt Fælles Forbund kan etablere hovedkonflikt mod de klagende au2partsselskaber til støtte for krav om, at selskaberne skal indgå aftale med Fagligt Fælles Forbund om at tiltræde Fællesoverenskomsten for lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere mellem DIO II og Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen.

16 16 Det er fast antaget i arbejdsretlig praksis, at en faglig organisation som udgangspunkt ikke lovligt kan etablere konflikt over for en arbejdsgiver med henblik på at opnå overenskomst på et arbejdsområde, der allerede er dækket af en overenskomst med et andet forbund, når de konkurrerende forbund begge er medlemmer af samme hovedorganisation, og at en fravigelse af udgangspunktet forudsætter, at der foreligger meget stærke grunde. I 2007 indgik TH. Østergaard Autoteknik ApS (der senere skiftede navn til au2parts Lolland Falster ApS) aftale med Dansk Metal om tiltrædelse af Industriens Overenskomst. Aftalen er ikke begrænset til bestemte grupper af ansatte og må antages at have haft til formål at overenskomstdække alle ansatte, der ikke i forvejen var omfattet af en overenskomst, f.eks. en funktionæroverenskomst. Virksomheden har i overensstemmelse hermed siden tiltrædelsen fulgt industrioverenskomsten i forhold til alle ansatte, herunder chauffører mv., der er beskæftiget med det arbejde, som Fagligt Fælles Forbund ønsker at tegne overenskomst for. Arbejdsretten finder derfor, at det ved afgørelsen af nærværende sag om Fagligt Fælles Forbunds konfliktret må lægges til grund, at tiltrædelsesaftalen fra 2007 mellem virksomheden og Dansk Metal omfatter det omtvistede arbejde hos au2parts Lolland Falster, og at arbejdet således er dækket af Industriens Overenskomst. Fagligt Fælles Forbund kan derfor som udgangspunkt ikke anvende konflikt til støtte for sit krav om, at virksomheden skal indgå en aftale med forbundet om at overenskomstdække det samme arbejde ved en tiltrædelse af Fællesoverenskomsten. Det forhold, at det måtte være tvivlsomt, om den overenskomstdækning, der er aftalt mellem virksomheden og Dansk Metal, er den rette, udgør efter Arbejdsrettens opfattelse ikke en stærk grund, der kan give Fagligt Fælles Forbund adgang til at anvende konflikt med henblik på at fortrænge den overenskomst, som virksomheden har aftalt med Dansk Metal. Det bemærkes herved, at der under nærværende sag ikke kan tages endelig stilling til parternes bagvedliggende tvist om, hvorvidt det er Fællesoverenskomsten eller Industriens Overenskomst, der er den rette overenskomst i forhold til det arbejde, der udføres hos au2parts Lolland Falster (nu C.A.C. au2parts ApS), herunder om overenskomsterne eventuelt har et overlappende dækningsområde. På den baggrund finder Arbejdsretten, at Fagligt Fælles Forbund ikke lovligt har kunnet varsle konflikt over for au2parts Lolland Falster ApS.

17 17 Pr. 27. november 2017 blev der gennemført en fusion, der omfattede følgende syv au2partsselskaber: au2parts Fyn ApS, au2parts Østjylland ApS, au2parts Hobro ApS, au2parts Sydjylland ApS, AB Autodele ApS, au2parts Midtsjælland ApS og au2parts Lolland-Falster ApS med au2parts Lolland-Falster ApS som det fortsættende selskab. Samtidig skiftede au2parts Lolland Falster ApS navn til C.A.C. au2parts ApS. Ved fusionen blev Industriens Overenskomst, som hidtil kun havde været gældende for medarbejderne i au2parts Lolland Falster, udbredt til også at gælde for medarbejdere fra de seks andre au2partsselskaber, der nu er en del af C.A.C. au2parts ApS. Spørgsmålet er, om denne udbredelse af Industriens Overenskomst til at dække det omstridte arbejde er til hinder for, at forbundet kan opretholde de afgivne konfliktvarsler for så vidt angår de seks au2partsvirksomheder, der nu indgår i C.A.C. au2parts ApS. Da konfliktvarslerne mod de seks au2partsselskaber, der er fusioneret ind i C.A.C. au2parts ApS, blev afgivet, var det arbejde, som Fagligt Fælles Forbund søger dækket med Fællesoverenskomsten, ikke overenskomstdækket via aftalen med Dansk Metal fra 2007 om tiltrædelse af Industriens Overenskomst. Det er først sket ved fusionen den 27. november Arbejdsretten finder, at CAC-koncernen har været berettiget til at tilrettelægge og gennemføre fusionen på en sådan måde, at det fortsættende selskab blev omfattet af den samme overenskomst, som au2parts Lolland Falster ApS havde været omfattet af, og som også andre dele af koncernens virksomheder er omfattet af, dvs. Industriens Overenskomst, og at udgangspunktet herefter må være, at Fagligt Fælles Forbund ikke kan fortsætte den konflikt, som forbundet har påbegyndt. Der foreligger ikke omstændigheder, der kan begrunde en fravigelse af dette udgangspunkt. Det bemærkes herved, at der mellem parterne hverken er eller har været tvist om, at arbejdet skal være overenskomstdækket. Tvisten angår alene, om det som hævdet af indklagede er Fællesoverenskomsten for lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere mellem DIO II og Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen, der skal finde anvendelse, eller om det som hævdet af klagerne er Industriens Overenskomst indgået mellem DI og CO-industri som Fagligt Fælles Forbund er en del af der skal finde anvendelse. Dette spørgsmål bør rettelig afklares ad fagretlig vej og ikke ved, at Fagligt Fælles Forbund etablerer konflikt over for C.A.C. au2parts ApS, inden spørgsmålet er afklaret.

18 18 Nord-Brems ApS, som kun er delvis ejet af A/S Carl Christensen, var ikke omfattet af fusionen pr. 27. november 2017, og er for så vidt angår det omtvistede arbejde fortsat ikke dækket af en overenskomst. Som foran anført angår tvisten mellem parterne, om det er Fællesoverenskomsten eller Industriens Overenskomst, der skal finde anvendelse, og denne tvist må når Fagligt Fælles Forbund ikke er berettiget til at effektuere konflikten over for C.A.C. au2parts ApS forventes afklaret ad fagretlig vej, også med virkning for Nord-Brems ApS. Under disse omstændigheder findes der heller ikke at være grundlag for at opretholde den varslede konflikt over for Nord-Brems ApS. Arbejdsretten tager herefter klagernes påstand til følge, således at indklagede skal anerkende, at de varslede hoved- og sympatikonflikter ikke kan opretholdes. Der er ikke grundlag for at pålægge Fagligt Fælles Forbund at betale en bod til C.A.C. au2parts ApS. THI KENDES FOR RET: Indklagede skal anerkende, at de varslede hoved- og sympatikonflikter ikke kan opretholdes. Indklagede frifindes for påstanden om bod. I sagsomkostninger skal indklagede, Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom betale kr. til Arbejdsretten. Poul Dahl Jensen

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer:

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer: Page 1 of 5 DANSK METAL Tele Afdeling 12 tele12.dk LIND & CADOVIUS Afdeling 12 kommentar: Notat af advokat Nicolai Westergaard af 27. maj 1999. Notatet er anerkendt af Dansk Industri i forbindelse med

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 Sag 217/2011 FTF som mandatar for Dansk Musiker Forbund som mandatar for A (advokat Pernille Backhausen) mod HORESTA Arbejdsgiver som mandatar for B

Læs mere

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster N O TAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

Frasigelse af kollektive overenskomster

Frasigelse af kollektive overenskomster NOTAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 15 Bilag 5 Ansættelsesretlige problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 31135427 1. Sammenfatning

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

Dommere: Peter Andersen, Jens Peter Bostrup, Børge Elgaard, Oluf Engell, Benny Rosberg, Laurids Rønn og Niels Waage (retsformand).

Dommere: Peter Andersen, Jens Peter Bostrup, Børge Elgaard, Oluf Engell, Benny Rosberg, Laurids Rønn og Niels Waage (retsformand). Udskrift af Arbejdsrettens dom af 12. maj 2009 i sag nr. A2008.117: Landsorganisationen i Danmark (advokat Kirstine Emborg Büneman) for HK Privat mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri for Smurfit

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2014.0128 CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI (advokat Annette Fæster Petersen) Tvisten Sagen angår

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit.

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit. Orientering 16. marts 2018 Vikarers retsstilling ved konflikt på brugervirksomheden Indhold 1. Baggrund... 1 2. De offentlige overenskomstforhandlinger 2018... 1 3. Generelt... 2 4. Forskellige typer konflikt...

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV.

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. Sønderjysk Landboforening, Vojens 7. marts 2016 Jacob Langvad Nielsen, advokat (L) Økonomi og virksomhedsledelse SEGES P/S OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. INDHOLD 1. Overenskomstsystemet Den danske model 2. Konfliktret

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S Kendelse af 30. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV2014.0059: Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S (procesdirektør, advokat Lars Alexander Borke) 2 1. Tvisten Sagen angår, om det er i strid

Læs mere

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening K E N D E L S E i F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund mod Praktiserende Landinspektørers Forening Denne faglige voldgift vedrører spørgsmålet om, hvorvidt indklagede, Praktiserende Landinspektørers

Læs mere

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 5. oktober 2017 i faglig voldgiftssag FV 2017.0038: Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod HedeDanmark A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 22. juni 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2015.0627 Landsorganisationen i Danmark HK Privat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 23. maj 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2013.0681 Kristelig Arbejdsgiverforening for Søhøjlandets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0114 Dansk Metal (advokat Nicolai Westergaard) mod TEKNIQ for Eltel Networks A/S (advokat Tina Lind Larsen) Tvisten Tvisten angår,

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0128 CO-Industri for Dansk El-Forbund for nogle medlemmer af forbundet (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for MB Networks A/S under

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 13. januar 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K i Sag nr. AR2012.0051: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0125: CO-industri for HK/Privat (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod DI Overenskomst I v/di for IBM Danmark ApS (procedør: advokat Thomas

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 11. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt tirsdag den 2. december 2014

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 11. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt tirsdag den 2. december 2014 TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 11. december 2014 efter mundtlig tilkendegivelse meddelt tirsdag den 2. december 2014 i faglig voldgiftssag, 2012.0158 HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A.

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A. Kendelse af 12. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst mod GLS-A for Rosa ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. juni 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. juni 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. juni 2008 i sag nr. A 2007.696: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Fonden DBK Mimersvej 4 4600 Køge (konsulent Lars Ørskov Schmidt) mod

Læs mere

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993.

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. Hovedaftalen af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. 1 Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016 I sag nr.: AR2016.0485 Stenvad Gartneri ved Morten Adamsen (advokat Søren Aagaard) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund for Fagligt

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. august 2007

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. august 2007 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. august 2007 i sag nr. A2006.479: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Sagerne nr. A2005.619, A2005.620 og A2005.996: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (i A2005.619 og A2005.996) Og Dansk Funktionærforbund

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. november 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. november 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 27. november 2017 Sag nr.: AR2016.0133 Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for FF Skagen A/S (advokat Jesper Østergaard Hansen) mod Landsorganisationen

Læs mere

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen De nyetablerede vandforsyningsselskaber står overfor en række udfordringer. Et helt centralt spørgsmål er, hvordan medarbejdernes ansættelsesvilkår

Læs mere

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 i sag nr. A2007.885: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO I på egne vegne

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. oktober 2011

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. oktober 2011 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. oktober 2011 i sag nr.: AR2010.0237 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

Tvistighedsnævnet. Kendelse

Tvistighedsnævnet. Kendelse i --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 34.2016 A ved faglig sekretær Bo Christensen 3F Privat Service, Hotel & Restauration mod B ved kurator,

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 Klager Henrik Danielsens påstand: Klubben pålægges at optage Henrik Danielsen i overensstemmelse med ansøgning af 17.

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod

Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Kendelse af 5. juli 2010 i faglig voldgiftsagerne FV2009.0176 og FV 2009.0190: Dansk El-Forbund (advokat Noaman Azzouzi) mod Globel Danmark A/S, nu under konkurs CVR-nr. 31774497 Viengevej 100 8240 Risskov

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 I sag nr. AR2011.0365: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod FTF for PROSA for PROSA CSC-DK og PROSA

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede].

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-3592/HCH 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede],

Læs mere

K E N D E L S E. Ankesagen blev efter det oplyste hovedforhandlet den 7. maj 2014.

K E N D E L S E. Ankesagen blev efter det oplyste hovedforhandlet den 7. maj 2014. København, den 30. marts 2015 Sagsnr. 2014-3497/CHN 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne X ApS og Y klaget over advokat B. Klagens tema: Advokat A har på vegne

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst.

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst. Kendelse afsagt den 31. maj 2010 i faglig voldgiftssag FV2010.0001 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DIO II v/di for Arctic Container Operation A/S (advokat Henrik Uldal) Uoverensstemmelsen

Læs mere

A2007.639 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. marts 2008

A2007.639 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. marts 2008 A2007.639 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. marts 2008 Sag nr. A2007.639: Landsorganisationen i Danmark for Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund (konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Søledsvej

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer.

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. Side 1 AFSKRIFT H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. ------------------- Denne hovedaftale er afsluttet mellem Amtsrådsforeningen

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-214.342 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 5. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-214.342 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 5. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-214.342 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 5. april 2001 K E N D E L S E Sømændenes Forbund i Danmark (selv) mod 1. Nordjyllands Amt 2. Læsø Kommune (advokat Karl

Læs mere