Spørgsmål nr.: 046 Dato:19. marts 2012 Stillet af: Charlotte Fischer (B) Besvarelse udsendt den 30. marts Spørgsmål:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmål nr.: 046 Dato:19. marts 2012 Stillet af: Charlotte Fischer (B) Besvarelse udsendt den 30. marts 2012. Spørgsmål:"

Transkript

1 Koncern POLITIKERSPØRGSMÅL Spørgsmål nr.: 046 Dato:19. marts 2012 Stillet af: Charlotte Fischer (B) Besvarelse udsendt den 30. marts 2012 Opgang Direkte Mail Region Hovedstaden Kongens Vænge Hillerød Web Dato: 30. marts 2012 Spørgsmål: Jeg er blevet kontaktet om vedlagte ansøgning. [Interreg - Kreative Industrier i Øresundsregionen]. Det lyder jo som en på mange måder god idé med en samlet strategi for de kreative industrier. Jeg vil spørge dig [koncerndirektør Kim Høgh] om to ting. Det ene: Vurderer du, at der er et sagligt behov for et initiativ af denne art? Og det andet: Hvordan ville mulighederne for støtte i vores regi være - og hvornår ville det i givet fald kunne behandles? Svar: Projektet er i høj grad lagt an som et analyseprojekt. Det handler om kortlægning og identifikation af barrierer for de kreative industrier i Øresundsregionen. Analysen er tidligere lavet for København. Det nye projekt handler om at udbrede undersøgelsen til Øresundsregionen. Det er administrationens vurdering, at det ikke er tilstrækkeligt nyskabende til Interreg-programmet blot at udbrede en allerede gennemført analyse til hele Øresundsregionen. Samtidig mangler der er et præcist og handlingsrettet erhvervsfremmeformål med projektet. Vækstforum Hovedstaden støtter erhvervsfremmeprojekter med erhvervsudviklingsmidler. Men Vækstforum går normalt ikke ind i projekter, hvis hovedformål er analyse. Hvis Region Hovedstaden i givet fald skulle gå ind og medfinansiere projektet kunne det ske med midler afsat til Øvrig regional udvikling. Ansøgningen ville så skulle behandles af regionsrådet i maj Koncern Regional Udvikling blev af Dansk Design Center spurgt om muligheden for medfinansiering af projektet i forbindelse med, at centret udarbejdede ansøgningen. Dog uden at der blev præsenteret et konkret projekt. På grundlag af ovenstående svarede administrationen Dansk Design Center, at det ikke var oplagt, at regionen indgik i projektet.

2 Side 1 Kreative industrier i Øresundsregionen. Formål med projektet. Formålet med projektet er at kortlægge de kreative industrier i Øresundsregionen og undersøge de kreative industriers betydning for innovation og jobskabelse i regionen. Projektet har to fokusområder. Det ene er innovation og iværksætteri i de kreative industrier, og den afsmittende effekt på andre industrier. Det andet fokusområde er de kreative industriers betydning for et mangfoldigt og rummeligt arbejdsmarked i Øresundsregionen. Kritiske rammebetingelser vil blive identificeret. Det vil blive undersøgt, hvor der er hæmmende barrierer, og hvor der er behov for bedre erhvervsvilkår. Et tættere samarbejde mellem kreative industrier i Øresundsregionen kan have flere fordele. Det kan styrke de kreative industrier, hvis virksomhederne har adgang til et mere fælles arbejdsmarked og kan udnytte særlige kompetencer på begge sider af Sundet. Det kan endvidere styrke industrien, hvis et tættere samarbejde kan udløse synergieffekter, hvilket er sandsynligt, da der formentlig er forskelle i specialisering og styrkepositioner på de to sider af Sundet. På grundlag af ovenstående undersøgelser vil der blive lavet forslag, der kan styrke de kreative industriers betydning for job og velstand i Øresundsregionen. Baggrund for projektet. Fremtidens velstand i Øresundsregionen - som i andre højt udviklede regioner kommer til at bygge på højteknologisk produktion, vidensintensiv service og kreative industrier. For at skabe mange jobs og bæredygtig velstand er det nødvendigt at have en stærk position i den globale konkurrence på innovation. Det er en konkurrence mellem virksomheder, men det er også en konkurrence mellem regioner og Metropoler på erhvervsmæssige rammebetingelser - både generelle rammebetingelser, men også rammebetingelser i topklasse for regionens eller Metropolens styrkepositioner. Øresundsregionen har flere styrkepositioner inden for både højteknologisk produktion, vidensintensiv service og kreative industrier, og deres fremtidige udvikling vil i høj grad bestemmes af, hvordan de klarer sig i den globale konkurrence på innovation. En væsentlig del af denne konkurrence kommer til at handle om nye cleantech løsninger og nye velfærdsløsninger, hvor ny teknologi og nye kombinationer af teknologi spiller en afgørende rolle, men for at skabe de bedste løsninger vil en menneskeliggørelse af teknologien blive en afgørende konkurrencefaktor. Her kan de kreative industrier komme til at spille en afgørende rolle.

3 Side 2 Det gælder ikke mindst design med nye faglige discipliner, som brugercentreret design, interaktiv design, service design og strategisk design eller designtænkning, som er vigtige kompetencer og redskaber for innovation i alle erhverv. Men det gælder også webdesign og webtjenester, hvor nye metoder og forretningsmodeller udvikles og spredes til andre områder. Nye designformer og webtjenster er muliggjort af den digitale teknologi, og vi er formentlig kun ved begyndelsen af de muligheder, der ligger i den digitale teknologi. Overraskende eksperimenter opstår, hvor kunst og teknologi mødes, og det gælder ikke kun digital teknologi. Der er mange eksempler på, at kunstnere og designere deltager i eksperimenter og udviklingsprojekter sammen med eksperter fra flere forskellige videnskabelige discipliner, og det synes at være en voksende tendens. I verdens førende multietniske og multikulturelle Metropoler som London og New York, men også i den måske mest multikulturelle metropol Montreal, er der blomstrende industrielle miljøer, hvor blandingen af kunst og teknologi arttech er en drivende faktor i en ny industriel revolution. Der findes også et spirende arttech-miljø i Øresundsregionen, og en undersøgelse har vist, at selvom miljøet er begrænset, er arttech-miljøet i Øresundsregionen måske det største i Europa, bortset fra London. Arttech-miljøet kan måske blive en vigtig kilde til innovation i Øresundsregionen. Kreative industrier er en vidtforgrenet industri med mange brancher, der har det tilfælles, at selve produktet er resultatet af en kunstnerisk og kreativ udfoldelse, men produktionsproces og virksomhedsdannelse kan være meget forskellig. Mangfoldigheden i den kreative industri kommer også til udtryk ved at nogle kreative virksomheder har ansatte med meget forskellig baggrund - både menneskeligt, fagligt og etnisk. I en tid, hvor traditionelle arbejdspladser flytter ud, og mange nye jobs skabes i højteknologisk produktion, vidensintensiv service og kreative industrier, er det vigtigt, at der også skabes en mangfoldighed af nye job, og her kan dele af de kreative industrier komme til at spille en særlig rolle. Sammenfattende kan det konstateres, at kreative industrier er vigtige og måske udgør de den største jobskaber i Øresundsregionen. Og at kreative industrier både kan få en særlig betydning for innovation og velstand, og spille en vigtig rolle i skabelsen af et mere rummeligt arbejdsmarked. For at udnytte mulighederne i de kreative industrier, må der udvikles en erhvervsstrategi for de kreative industrier. Skal det ske på et faktabaseret grundlag, er der brug for en bedre beskrivelse af de kreative industrier og en bedre forståelse af de kritiske rammebetingelser og erhvervsmæssige vilkår.

4 Side 3 Undersøgelsen. Undersøgelsen af de kreative industrier består af 3 delanalyser: Kortlægning og international benchmark af alle kreative industrier i Øresundsregionen på grundlag af eksisterende data. Opgørelse af antal virksomheder og beskæftigelse inden for design, webtjenester og arttech på grundlag af nye data og en beskrivelse af kritiske rammebetingelser. Opgørelse af sociale virksomheder og deres beskæftigelse inden for kreative industrier og en beskrivelse af de erhvervsmæssige vilkår. Kortlægning og international benchmark af kreative industrier i Øresundsregionen. I studiet Det kreative København er de kreative industrier i København kortlagt, og beskæftigelsen i de kreative industrier i København er sammenlignet med andre Metropoler i Europa. Der er lagt særlig vægt på at belyse omfanget af specialisering, fordi specialisering er udtryk for en stærk position på det globale marked. En erhvervsspecialisering kan opgøres som erhvervets andel af den samlede beskæftigelse. Ved at opgøre beskæftigelsen i et erhverv i forhold til den samlede beskæftigelse og sammenligne på tværs af regioner, får man et godt udtryk for, i hvilke erhverv en region er specialiseret. De specialiserede erhverv er udtryk for regionens styrkepositioner, hvis den relativt høje beskæftigelse er opnået ved en stor eksport, hvilket vil være tilfældet, når man sammenligner regioner på nogenlunde samme velstandsniveau. De kreative industrier i de nordiske Metropoler hører til blandt de mest specialiserede i Europa. Denne undersøgelsen vil vise, hvordan Øresundsregionen placerer sig i sammenligning med Europas øvrige metropoler. Der undersøges både den samlede kreative industri og en række subklynger inden for den kreative industri. Som supplement til at undersøge de kreative industrier, kan man undersøge de kreative jobfunktioner. Det vil sige kreative jobfunktioner i kreative industrier og i alle andre industrier. Det er også sket for København, og der er sammenlignet med de førende kreative Metropoler i USA og enkelte vigtige kreative Metropoler i Europa. Stockholm er helt i top og København er også blandt de Metropoler, der har et relativt stort antal kreative jobfunktioner. I denne undersøgelse vil der blive lavet sammenlignelige tal for Øresundsregionen, og den vil blive sammenlignet med de førende kreative metropoler i USA og Europa for at

5 Side 4 identificere Øresundsregionens styrkepositioner. Sammenligningen vil omfatte både den samlede kreative klasse og en halv-snes vigtige undergrupper. Sammenligning af koncentrationen og specialiseringen inden for den kreative industri og den kreative klasse kan give en indikation af de kreative styrkepositioner i Øresundsregionen. Studiet Det kreative København viste, at København har flere styrkepositioner bl.a. design og webtjenester. Denne undersøgelse kan illustrere om Øresundsregionen underbygger disse styrkepositioner. Men undersøgelsen kan også give et fingerpeg om, hvorvidt der er forskellige styrkepositioner på de to sider af Sundet. Da undersøgelsen allerede er lavet for København, vil det ikke være særligt ressourcekrævende at udvide undersøgelsen til Øresundsregionen. Beskrivelse af design, webtjenester og arttech, samt undersøgelse af kritiske rammebetingelser. De databaser, der bruges til internationale sammenligninger er mangelfulde, men gør det dog muligt, at skabe brugbare billeder af forskelle i specialiseringen. Data er imidlertid ikke gode nok til en fyldestgørende beskrivelse af subklynger og slet ikke en beskrivelse af nye vækstområder, da udviklingen går så hurtigt, at de officielle nomenklaturer og kategorier ikke kan følge med. Der vil blive udvalgt tre brancher, der ventes at få stor betydning for udviklingen af de kreative industrier. De tre områder, der gøres til genstand for en særlig kortlægning er: designbranchen, webtjenester og arttech. Design og webtjenester kan formentlig afgrænses som selvstændige subklynger, mens arttech både kan være en opstående subklynge eller et værktøj, en kompetence, eller en særlig aktivitet, som finder anvendelse i mange kreative erhverv. Det kan også være begge dele. Designbranchen, webtjenester og arttech vil blive kortlagt ved hjælp af snowball teknikken. Teknikken blev bl.a. brugt til at kortlægge den danske miljøklynge, og metoden har vist sig anvendelig til at identificere virksomheder i nye og meget dynamiske brancher. Ved snowball metoden bliver virksomheder, organisationer og netværk inden for design, webtjenester og arttech identificeret. Til de identificerede virksomheder mv. udsendes herefter et spørgeskema, hvor virksomhederne bliver spurgt, om de selv mener, at de tilhører henholdsvis design, webtjenester og arttech. Virksomhederne vil også blive bedt om at oplyse om beskæftigelse, omsætning, eksport og indtjening.

6 Side 5 I spørgeskemaet vil virksomhederne endvidere blive spurgt om deres vurdering af de erhvervsmæssige rammebetingelser. Der vil blive udarbejdet en liste over vigtige rammebetingelser og virksomhederne vil blive bedt om at vurdere kvaliteten af rammebetingelserne på en skala fra overordentlig god til meget ringe. Svarpersonerne vil endvidere få mulighed for at komme med forslag til forbedring af rammebetingelserne. Virksomhederne bliver også spurgt om deres forretningsmodeller, innovationsprojekter og ønsker om samarbejdspartnere m.v. Det er forventningen, at spørgeskemaundersøgelsen vil give et godt overordnet billede af de tre brancher/områder, deres syn på rammebetingelserne og prioriterede innovationsprojekter og mulige samarbejdspartnere. På grundlag af besvarelserne kombineret med desk research og kontakter i netværket udvælges nøglepersoner fra de tre brancher, som ventes at have særligt kvalificerede bud på branchens udfordringer og muligheder. De udvalgte personer interviewes om deres syn på branchen, dens styrke, muligheder og internationale position. Desuden interviewes personerne om deres syn på rammebetingelserne. Hvor er der særlige barrierer, og hvor er der behov for initiativer, der kan styrke erhvervene i den globale konkurrence? Det er vurderingen, at der på grundlag af snowballen, spørgeskemaundersøgelsen og interviewene kan laves en detaljeret kortlægning af designbranchen, webtjenester og arttech i Øresundsregionen samt en beskrivelse af branchernes syn på de erhvervsmæssige vilkår og ønsker om forbedringer. Beskrivelse af sociale virksomheder inden for kreative industrier og beskrivelse af de erhvervsmæssige vilkår. Der vil blive lavet en definition af sociale virksomheder og socialt ansvar, som kan danne grundlag for en undersøgelse af, hvor udbredt fænomenet er inden for de kreative industrier i Øresundsregionen. Snowball teknikken vil blive anvendt til at identificere sociale virksomheder og virksomheder, der arbejder med socialt ansvar. De identificerede virksomheder vil få et spørgeskema, hvor de skal tage stilling til, om de er en social virksomhed og/eller arbejder med socialt ansvar. Virksomhederne vil også blive bedt om at oplyse beskæftigelse, omsætning, eksport og indtjening. I spørgeskemaet vil virksomhederne endvidere blive spurgt om deres vurdering af de erhvervsmæssige vilkår for sociale virksomheder og betingelserne for at arbejde med socialt ansvar. Svarpersonerne vil endvidere få mulighed for at komme med forslag til forbedringer af vilkårene.

7 Side 6 Virksomhederne vil også blive spurgt om deres forretningsmodeller, innovationsprojekter og ønsker om samarbejdspartnere m.v. Det er forventningen, at spørgeskemaundersøgelsen vil give et godt overordnet billede af de sociale virksomheder og virksomheder, der arbejder med socialt ansvar, samt deres syn på erhvervsvilkårene og deres prioriterede projekter og ønsker om samarbejdspartnere. På grundlag af besvarelserne kombineret med desk research og kontakter i netværket udvælges nøglepersoner, som ventes at have særligt kvalificerede bud på fordringer og muligheder for sociale virksomheder inden for de kreative industrier samt betingelser og muligheder for at arbejde med socialt ansvar. De udvalgte personer interviewes om deres synspunkter og ønsker til forbedringer af vilkårene. Det er vurderingen, at der på grundlag af snowballen, spørgeskemaundersøgelsen og interviewene kan laves en detaljeret beskrivelse af sociale virksomheder og virksomheder inden for de kreative industrier, der arbejder med socialt ansvar i Øresundsregionen. Og at der kan indsamles vigtig viden om virksomhedernes syn på de erhvervsmæssige vilkår og ønsker til forbedringer. Politikforslag. Det er hensigten, at kortlægningen og undersøgelserne skal give et solidt grundlag for en vurdering af særlige styrkepositioner, jobmæssige muligheder og de erhvervsmæssige rammer for nogle af de mest dynamiske dele af de kreative industrier i Øresundsregionen. Det er også hensigten, at kortlægningen skal give et godt billede af rummeligheden af det kreative arbejdsmarked, omfanget af sociale virksomheder og de vilkår de arbejder under. På det grundlag vil der blive udarbejdet politikforslag med særlig fokus på innovation, iværksætteri og vilkår for sociale virksomheder. Der vil blive lagt særlig vægt på forslag, der kan fremme samarbejdet og udnytte en mulig synergi i Øresundsregionen Der vil blive arbejdet med de områder, hvor undersøgelserne viser, at der er særlige barrierer eller brug for bedre vilkår for at udnytte mulighederne for nye jobs. Der vil blive arbejdet med muligheder for udveksling af arbejdspladser og praktikpladser på tværs af Sundet. Tidligere undersøgelser og internationale erfaringer viser, at følgende områder har særlig betydning for udviklingen af de kreative industrier: Attraktive byrum og tætte byggerier med en sammensat befolkning og billige erhvervslejemål. Mange og varierede uddannelsestilbud. Gode vilkår for iværksætteri og mange og varierede inkubator muligheder.

8 Side 7 Adgang til risikovillig kapital, der er særligt tilpasset kreative opstartsvirksomheder. Mange events og mødesteder, hvor mennesker med kunstnerisk baggrund og teknologisk baggrund kan mødes og udveksle ideer. Der vil blive nedsat en dialoggruppe med repræsentanter for de kreative erhverv, uddannelses- og forskningsinstitutioner, eksperter og politiske beslutningstagere, hvor undersøgelsens resultater og forslag vil blive diskuteret. Der vil blive arbejdet videre med de forslag, der får høj prioritet, og det er hensigten, at forslagene skal konkretiseres og modnes så meget, at der kan udarbejdes budgetter, så forslagene umiddelbart kan gennemføres, hvis der er tilstrækkelig politisk tilslutning og finansieringen er tilstede.

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Vækstbarometer. Konjunkturer. Region Hovedstaden. Udsigt 2017

Vækstbarometer. Konjunkturer. Region Hovedstaden. Udsigt 2017 Vækstbarometer Region Hovedstaden Konjunkturer Udsigt 2017 Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

PROJEKT LYSLYD. Spørgeskema. Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater

PROJEKT LYSLYD. Spørgeskema. Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater PROJEKT LYSLYD Spørgeskema Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater Der gennemføres en kortlægning af omfanget af virksomheder, arbejdspladser, omsætning samt forskning

Læs mere

Region Hovedstadens Vækstbarometer

Region Hovedstadens Vækstbarometer Region Hovedstadens Vækstbarometer Sund, kreativ, grøn og smart vækst Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Automatisering og digitalisering Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi 22.9.215 Baggrund Iværksætter- og vækstpolitikken står i disse år over for en række store, spændende udfordringer. I Danmark starter hvert år mellem 17.

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af:

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af: SPI Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme SPI er medfinancieret af: af: Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com Sammen styrker vi regionen Projekt SPI, Samarbejde om Proaktiv

Læs mere

Erhvervsstrategi for kreative industrier

Erhvervsstrategi for kreative industrier Diskussionsoplæg til: Erhvervsstrategi for kreative industrier Anne Dorthe Josiassen Jørgen Rosted Maj 2013 Dansk Design Center, H.C. Andersens Boulevard 27, 1553 København V, Tel 3369 3369, www.ddc.dk

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Den stigende urbanisering er en global tendens, som ikke er til at fornægte. Verdens befolkning er i en voldsom grad på vej mod byerne, hvilket i stigende grad

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne

VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne Tillidsrepræsentanter og virksomheder vurderer, at deres

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Indledning En ny strategi for iværksætterindsatsen skal sikre en styrket og sammenhængende indsats, der skaber flere nye iværksættere, vækstvirksomheder

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Sund, kreativ, grøn og smart vækst Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Kundeanalyse. Denne værktøjskasse indeholder følgende værktøjer:

Kundeanalyse. Denne værktøjskasse indeholder følgende værktøjer: Kundeanalyse Denne værktøjskasse indeholder følgende værktøjer: - User guide: Kundeanalyse - Formular 1: Potentielle kunder - Formular 2: Kunde profil - Formular 3: Prioritering af kunder 1 User guide

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Samlede godkendte initiativer fordelt på strategiens 5 temaer

Samlede godkendte initiativer fordelt på strategiens 5 temaer Marts 2010 Vækstforum Sjælland har igangsat rigtig mange aktiviteter siden starten af 2007. I alt er det blevet til 137 forskellige projekter, som strækker sig over alt fra bredere resultatkontrakter videre

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne Både politikere og økonomer vurderer, at den danske konkurrenceevne er god, og at den i dag er bedre,

Læs mere

Region Hovedstadens Vækstbarometer

Region Hovedstadens Vækstbarometer Region Hovedstadens Vækstbarometer Samarbejde med videns- og uddannelsesinstitutioner Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region

Læs mere

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder Kortlægning af den danske Offshorebranche Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer viden til handling analyse af forretningsområder Viden til vækst og til handling Med fokus på at etablere

Læs mere

Region Hovedstadens Vækstbarometer

Region Hovedstadens Vækstbarometer Region Hovedstadens Vækstbarometer Konjunkturer Udsigt 2015 Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Projektbeskrivelse. Analyse:

Projektbeskrivelse. Analyse: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Projektbeskrivelse Analyse: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Internationale medarbejdere Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER KONJUNKTURER FOR 4. KVARTAL Det ser lyst ud for de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark, når de bliver spurgt om ne til årets sidste kvartal.

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018

BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE /03/2018 BYGGERIET 2035 EN FORESIGHT-ANALYSE FRI ÅRSMØDE 01.03.2018 AGENDA 1. Formål og tilgang til analysen 2. Overordnede megatrends 3. Vigtige sikre drivkræfter 4. Vigtige usikre drivkræfter og mulige udfaldsrum

Læs mere

Vækstanalyse Bornholm

Vækstanalyse Bornholm Vækstanalyse Bornholm 17. september 2013 Leif Jakobsen, Teknologisk Institut Anders Hedetoft og Tage Petersen, CRT Eftermiddagens program 13.00-13.10 Introduktion til Arbejdsdag 30-9-13 V/ Lars Nørby Johansen,

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

Vækstpolitik 2013-2017

Vækstpolitik 2013-2017 Vækstpolitik 2013-2017 Strategiske samarbejder For at opnå tilstrækkelig kompetence og styrke til i 2017 at være en af Danmarks 10 bedste erhvervskommuner, vil kommunen indgå i en række strategiske samarbejder/partnerskaber.

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Hovedstaden Region Hovedstaden har godt 1,7 mio. indbyggere, og indbyggertallet har været stigende de senere år. Der var i 2012

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

2. Er det muligt at få oplyst, hvilke personaleresurser WoCo har haft tilknyttet CWG, og hvordan de er anvendt?

2. Er det muligt at få oplyst, hvilke personaleresurser WoCo har haft tilknyttet CWG, og hvordan de er anvendt? Center for Regional Udvikling POLITIKERSPØRGSMÅL Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Direkte 38605545 Web www.regionh.dk Dato: 23. januar 2018 Spørgsmål nr.: RR-226-17 Dato: 5. december

Læs mere

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010

Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets ekstraordinære møde den 26. oktober 2010 Sag nr. 3 Emne: Særlig pulje til kulturarrangementer 3 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til:

Læs mere

Væksten i Thy - det regionale perspektiv. Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland

Væksten i Thy - det regionale perspektiv. Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland Væksten i Thy - det regionale perspektiv Morten Lemvigh, kontorchef Region Nordjylland Disposition Generelle og globale tendenser Væksten i Region Nordjylland Væksten i Thy Vækstforums tilbud Eksempler

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Arbejdskraft. Region Hovedstadens Vækstbarometer

Arbejdskraft. Region Hovedstadens Vækstbarometer Region Hovedstadens Vækstbarometer Arbejdskraft Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015 Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109 2. november 2015 Det Interaktive Danmark i Tal 2014 1. Indledning Den interaktive branche består af en lang

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa Produktivitetsrådet Nationaløkonomisk Forenings årsmøde 12.-13. januar 2018 Jesper Linaa Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den

Læs mere

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag.

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Virksomheder i vækst Århus 16. september 2015 1 Disposition 1. Profil af det

Læs mere

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Hovedstaden Region Hovedstaden har godt 1,7 mio. indbyggere, og indbyggertallet har været stigende de senere år. Beskæftigelsen

Læs mere

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Den grafiske branche hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Marts 2014 Indhold Undersøgelsens hovedkonklusioner... 3 Baggrund... 3 Undersøgelsen...

Læs mere

Erhvervspolitik i en nordisk kontekst

Erhvervspolitik i en nordisk kontekst Erhvervspolitik i en nordisk kontekst 2 ERHVERVSPOLITIK I EN NORDISK KONTEKST ERHVERVSPOLITIK I EN NORDISK KONTEKST 3 Alle prognoser viser, at servicefagene fortsat vil vokse de kommende år, det gælder

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats. LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012

Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats. LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012 Vækst for fremtiden Regionale styrkepositioner - en ny regional indsats LO-workshop om regionale vækststrategier 8. Juni 2012 Temaer 1. Om styrkepositioner 2. Om smart vækst en fremgangsmåde for at skabe

Læs mere

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne Dato 10-08-2007 1. Beskrivelse af opgaven Vækstforum for Region

Læs mere

International attraktiv videnserviceregion

International attraktiv videnserviceregion International attraktiv videnserviceregion Styrker, udfordringer og et muligt område for en klyngeindsats? Oplæg g for Vækstforum V Hovedstaden 17. april 2008 v/ Torben Vad, Partner, DAMVAD København Århus

Læs mere

POSITIVE VÆKST- OG JOB- FORVENTNINGER

POSITIVE VÆKST- OG JOB- FORVENTNINGER POSITIVE VÆKST- OG JOB- FORVENTNINGER KONJUNKTURER FOR 2. KVARTAL 46 pct. af de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark forventer vækst i omsætningen i 2. kvartal. Jobudsigten er også positiv

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

VÆKSTKULTUR PÅ AARHUSIANSK. Realdania Erhvervsforum 19. marts 2015

VÆKSTKULTUR PÅ AARHUSIANSK. Realdania Erhvervsforum 19. marts 2015 VÆKSTKULTUR PÅ AARHUSIANSK Realdania Erhvervsforum 19. marts 2015 1 2 JO HØJERE UDDANNELSESNIVEAU, DESTO STØRRE VELSTAND. Værdiskabelse i kommunens erhvervsliv, 2007 (i 1000 kr.) 450 400 De byer der vinder,

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009 Notat Kreative borgere i Region Syddanmark Borgerpanelet om innovation og kreativitet. Næsten 8 ud af 10 borgere synes, at de bruger deres kreative evner på jobbet. 18 procent er mest kreative uden for

Læs mere

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden Januar 2012 Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden AF KONSULENT MILLE KELLER HOLST, MIKH@DI.DK Velfærdsteknologi er et område i vækst også i Danmark. Teknologien kan bidrage til at udvikle

Læs mere

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder Den Europæiske Patentdomstol Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder April 2014 Den Europæiske Patentdomstol Resume Som optakt til afstemningen om den fælles patentdomstol har Ingeniørforeningen i

Læs mere

Velkommen til: Et arbejdsmarked for alle med EU s Socialfond

Velkommen til: Et arbejdsmarked for alle med EU s Socialfond Velkommen til: Et arbejdsmarked for alle med EU s Socialfond Vingsted, 27. maj 2015 Det kan vi med Socialfonden Anders Hoffmann, Vejle, 27. maj 2015 Hvorfor investerer EU i social inklusion? Finans- og

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Vækstudfordringer og muligheder. v. Mogens Pedersen Direktør i Ringkøbing-Skjern Kommune

Vækstudfordringer og muligheder. v. Mogens Pedersen Direktør i Ringkøbing-Skjern Kommune Vækstudfordringer og muligheder v. Mogens Pedersen Direktør i Ringkøbing-Skjern Kommune Vækstudfordringer i et overordnet perspektiv Danmark er præget af følgende udfordringer: Arbejdslivet Demografisk

Læs mere

KKR KKR HOVEDSTADEN SJÆLLAND

KKR KKR HOVEDSTADEN SJÆLLAND FOKUSERET VÆKSTDAGSORDEN Resultater fra fase 1: Kortlægning Fokuseret Vækstdagsorden FÆLLESMÆNGDEN Opsummering af fælles styrker og synergimuligheder 2 Fokuseret Vækstdagsorden Fælles styrker og udfordringer

Læs mere

ERHVERVSLIVETS FORVENTNINGER PÅ LOLLAND- FALSTER 2016

ERHVERVSLIVETS FORVENTNINGER PÅ LOLLAND- FALSTER 2016 ERHVERVSLIVETS FORVENTNINGER PÅ LOLLAND- FALSTER 2016 2 INDHOLD INDLEDNING 3 HOVEDKONKLUSIONER 3 KONJUNKTURINDEKS 4 LÆSEVEJLEDNING 4 RESULTAT AF KONJUNKTURINDEKS ANALYSE 5 KONJUNKTURKORT 6 NUVÆRENDE KONJUNKTURSITUATION

Læs mere

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] JUNI 2018 NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring Side 1

Læs mere

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling Den Sociale Kapitalfond Analyse Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling November 217 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 322 6792 Denne analyse

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Innovation i dansk erhvervsliv - Innovationsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af: Udgiver: Dansk Center

Læs mere

Vækstbarometer. Flygtninge i virksomhederne. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Flygtninge i virksomhederne. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Flygtninge i virksomhederne Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond SMV spiller en hovedrolle af Danmarks virksomheder er små og mellemstore virksomheder. af omsætningen i danske virksomheder

Læs mere

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune

Politik. Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Politik Synliggørelse af rammebetingelserne for socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn Kommune Indhold Hvad er en social økonomisk virksomhed? 3 Politikkens grundlæggende principper samt konkrete

Læs mere

VISION, STRATEGI OG ANBEFALINGER

VISION, STRATEGI OG ANBEFALINGER Side 1 KREATIVE ERHVERV KØBENHAVNS KOMMUNE 2014 2017 VISION, STRATEGI OG ANBEFALINGER Side 2 sfortegnelse 1.0 Introduktion 3 2.0 3 3.0 Vision 4 4.0 Strategi 5 5.0 Anbefalinger 5 Anbefaling 1 Et hus for

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Velkommen til KOBRA. Kompetencebaseret Regional Analyse. Region Midtjylland v/bente Børre Petersen

Velkommen til KOBRA. Kompetencebaseret Regional Analyse. Region Midtjylland v/bente Børre Petersen Velkommen til KOBRA Kompetencebaseret Regional Analyse Region Midtjylland v/bente Børre Petersen Fact om projekt KOBRA Samlet budget for KOBRA er 50 mio. kr. Der indgår 26 partnere i projektet. Heraf 13

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen for B2019 Serviceområde 08 Drift og Service (Rengøringsenheden) Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen Håndtering af personer på kanten af arbejdsmarkedet som en del af kernedriften i Drift og Service. Dette

Læs mere

Udenlandske direkte investeringer i Danmark

Udenlandske direkte investeringer i Danmark Udenlandske direkte investeringer i Danmark Hvad er sammenhængen mellem lokale rammebetingelser og den geografiske placering af udenlandske arbejdssteder? December 2016 Opsummering 1 Opsummering Danmark

Læs mere

Vækstbarometer. Big data. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Big data. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Big data Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

2016 KONJUNKTUR ANALYSE

2016 KONJUNKTUR ANALYSE 2016 KONJUNKTUR ANALYSE INDHOLD INDLEDNING... 2 HOVEDKONKLUSIONER... 3 KONJUNKTURINDEKS... 4 LÆSEVEJLEDNING... 4 RESULTATET AF KONJUNKTURINDEKS ANALYSEN... 5 KONJUNKTURKORT... 6 KONJUNKTURSITUATIONEN I

Læs mere

Region Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Region Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi s regionale vækst- og udviklingsstrategi Copenhagen hele Danmarks hovedstad 1 ReVUS 2015-2018 En regional vækst- og udviklingsstrategi - hvorfor ReVUS? Lavere vækst end sammenlignelige metropoler Væksten

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere