KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE"

Transkript

1 KLUB MOVE - INDSATSBESKRIVELSE JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM HORSENS KOMMUNE

2 2 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter under Puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer. Med finansloven for 2014 blev der afsat 280 mio. kr. til det samlede initiativ Tidlig Indsats Livslang Effekt, som skal sikre en tidlig og målrettet indsats til børn og unge, der er udsatte eller i risiko for at blive det. Tidlig Indsats Livslang Effekt indeholder en række delinitiativer, herunder Puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer. Formålet med puljen har været: At styrke samarbejdet mellem kommuner og NGO er om forebyggende indsatser til børn og unge fra familier med sociale problemer, som enten er udsatte eller i risiko for at blive det. At skabe dokumenteret viden om resultaterne af indsatserne og at bidrage til, at de forebyggende indsatser, som viser sig virkningsfulde, forankres i kommunerne. At udvide og kvalificere kommunernes forebyggende tilbudsvifte og øge kendskabet til de frivillige indsatser i lokalområderne. Klub MOVE er et af de projekter, som har fået tildelt midler under puljen med det formål at etablere en forebyggende indsats målrettet børn og unge. Som led i projektet Resultatopsamling og processtøtte i forbindelse med puljen til fremme af samarbejder mellem kommuner og frivillige organisationer, er der arbejdet med at udvikle, modne og beskrive de indsatser, kommuner og frivillige organisationer i samarbejde har leveret til socialt udsatte børn og unge under puljen. Formål med indsatsbeskrivelsen Formålet med denne indsatsbeskrivelse er at beskrive målgruppe, metode, implementering, virkninger og økonomi for indsatsen Klub MOVE. Indsatsbeskrivelsen kan inspirere kommuner og NGO er, som ønsker at samarbejde om en indsats til unge, som er udsatte eller i risiko for at blive det.

3 3 Boks 1: Fakta om indsatsen Titel: Klub MOVE Hvad: En-til-en-aktiviteter mellem en ung og en frivillig, fællesaktiviteter og samtalegruppeforløb. Målgruppe: Unge i alderen år, der mistrives i deres hverdag. Samarbejdspartnere: Jysk børneforsorg/fredehjem og Horsens Kommune. NGO ens karakteristika: Jysk børneforsorg/fredehjem er en sammenslutning af to foreninger (Jysk børneforsorg og Fredehjem), som begge arbejder for at støtte udsatte og vanskeligt stillede børn, unge og familier gennem pædagogiske tilbud. Foreningerne er ledet af en hovedbestyrelse som vælges hvert år på foreningernes generalforsamling. Frivillighed og frivilligt socialt arbejde indgår på mange niveauer i foreningens aktiviteter og supplerer professionelle ansattes arbejde med børn og unge. NGO ens rolle: Jysk børneforsorg/fredehjems rolle i indsatsen er at yde selve indsatsen, dvs. en-til-en-aktiviteter mellem en ung og en frivillig, fællesaktiviteter og samtalegruppeforløb. Kommunens rolle: Horsens Kommunes rolle er at henvise unge til indsatsen.

4 4 LÆSEVEJLEDNING INDSATSBESKRIVELSENS STRUKTUR Indsatsbeskrivelsen er struktureret ud fra fem vidensdimensioner: Målgruppe, metode, implementering, virkninger og økonomi. Indsatsbeskrivelsen består således af fem dele, som uddybes nedenfor. Figur 1: Læsevejledning Dele i indsatsbeskrivelsen: Giver viden om : Del 1 Målgruppen for indsatsen Beskrivelse af målgruppen 6 Inklusions- og eksklusionskriterier 7 Del 2 Indsatsens metode Indsatsens grundlag 9 Indsatsens arbejdsgang 10 Indsatsens forandringsteori 14 Organisering af indsatsen 19 Del 3 Implementering af indsatsen Roller og ansvar 19 Vidensdeling 20 Kompetencer 20 Del 4 Indsatsens virkninger Karakteristik af børn og unge i indsatsen 23 Virkende mekanismer i indsatsen 23 Resultater for børn og unge i indsatsen 24 Del 5 Økonomi Implementerings- og driftsomkostninger 30

5 5 DEL 1 MÅLGRUPPEN FOR INDSATSEN

6 6 DEL 1 MÅLGRUPPEN FOR INDSATSEN I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres målgruppen for indsatsen, herunder hvilke inklusions- og eksklusionskriterier der afgrænser målgruppen. Beskrivelse af målgruppen Målgruppen for indsatsen er unge i alderen år, som mistrives i deres hverdag. Mistrivsel kan bl.a. komme til udtryk ved social isolation eller ved, at den unge har vanskeligheder ved at passe en almindelige skolegang. Det kan også være unge, som har en hverdag præget af mobning, mangler fritidsliv, eller sociale kompetencer. Det er endvidere karakteristisk for målgruppen, at de har et svagt netværk og ofte lever et liv præget af social isolation fx ved at den unge isolerer sig fra sine klassekammerater. Målgruppen for indsatsen rummer både drenge og piger. Unge er ikke en del af målgruppen, hvis de har så store sociale problemer, at de vurderes ikke at kunne indgå i indsatsen. Det er fx unge, der har en adfærd af en sådan karakter, at de ikke kan indgå i en samtalegruppe. Det kan være unge, der udviser en voldelig og/eller udadreagerende adfærd. Ligeledes er unge, som har et misbrug eller alvorlig, ubehandlet psykisk lidelse som primær problemstilling ikke i målgruppen for projektet. Unge, der har udvist/udviser kriminel adfærd som primær problemstilling, er ligeledes ikke i målgruppen for projektet. Det samme gælder unge, som har en betydelig kognitive funktionsnedsættelser og unge, der er i risiko for at blive anbragt. Målgruppen er defineret, så den både inkluderer børn og unge, som modtager foranstaltninger i kommunalt regi, og børn og unge som ikke gør. Hvis børn og unge modtager foranstaltninger i kommunalt regi, peger projektlederen på, at indsatsen kun anvendes som et supplement ved siden af andre indsatser i kommunalt regi.

7 7 Inklusions- og eksklusionskriterier Nedenstående figur viser inklusions- og eksklusionskriterier, som er guidende retningslinjer for, om unge er i målgruppen for indsatsen. Der kan imidlertid være gråzoner, og unges deltagelse i indsatsen vil altid bero på en grundig faglig vurdering. Figur 2: Inklusions- og eksklusionskriterier Inklusionskriterier Eksklusionskriterier Målgruppen for Klub MOVE er unge : i alderen år der mistrives i deres hverdag og evt. har vanskeligheder ved at passe deres skolegang.. der har et svagt netværk.. der er socialt isolerede. Unge med følgende adfærd og/eller problemstillinger er ikke målgruppen for Klub MOVE: Unge hvis adfærd eller problemstillinger betyder, at de ikke kan profitere af eller indgå i indsatsen fx unge med voldelig og/eller meget udadreagerende Misbrug som primær problemstilling Kriminel adfærd som primær problemstilling Alvorlig og ubehandlet psykisk lidelse som primær problemstilling. Betydelige kognitiv funktionsnedsættelse Risiko for at blive anbragt.

8 8 DEL 2 INDSATSENS METODE

9 9 DEL 2 INDSATSENS METODE I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres indsatsens metode dvs. indsatsens grundlag, arbejdsgang og forandringsteori. Indsatsens grundlag Grundlaget for indsatsen Klub MOVE er metoden Den motiverende samtale (MI). Den motiverende samtale er en evidensbaseret samtaleteknik, der ved at hjælpe en person til at blive afklaret omkring sine værdier og livsstil søger at skabe indre motivation til forandring af en konkret adfærd eller livsstil. Den motiverende samtale bruges i indsatsen, når der er behov for at arbejde mere indgående med motivation hos den unge. Eksempelvis hvis den unge ønsker at tabe sig og komme i bedre form, men mangler nogle perspektiver på, hvordan han eller hun skal arbejde frem mod et vægttab. Det kan også være, hvis den unge ønsker at blive bedre til at kunne indgå i sociale relationer med jævnaldrende unge, men ikke kan se for sig, hvordan skal kunne lade sig gøre. I den motiverende samtale arbejder man på at frembringe den unges egne argumenter og gode grunde til at lave en forandring. Man arbejder derved klientcentreret, idet det handler om at finde ud af, hvilke forandringer den unge selv er motiveret for. På den måde arbejdes der med udgangspunkt i den unges perspektiv på sin egen situation og den unges egne ønsker for fremtiden.

10 10 Indsatsens arbejdsgang Nedenstående figur viser en visualisering af indsatsens arbejdsgang og enkelte aktiviteter, som viser vejen gennem indsatsen for en ung. Centrale aktører i indsatsen til unge er projektlederen for Klub MOVE (uddannet cand.theol.), projektkoordinatoren i Klub MOVE (cand.mag. med en bachelorgrad i idræt og sundhed og en kandidatgrad i kulturformidling), kommunale medarbejdere (uddannet socialrådgivere) i Horsens Kommune, frivillige der varetager en-til-en aktiviteter og fællesaktiviteter samt en psykolog der varetager gruppesamtaleforløb. Rammerne for indsatsen implementering beskrives yderligere i del 3. Figur 4: Visualisering af indsatsens arbejdsgang Fase I: Opstart Fase II: Indsats Fase III: Afslutning En-til-en aktiviteter mellem frivillig og ung (ca. ét ugentligt møde over en periode på seks måneder) Henvisning Forsamtale Første møde Fællesaktiviteter: Klubeftermiddage (ugentligt af to timers varighed) og aktivitetsdag (månedlig) Afsluttende møde Markering af indsatsens afslutning Gruppesamtaleforløb Ungesnakken (seks ugentlige gruppesessioner af to timer) Velkomstpjece Interviewguide Manual til det første møde Brev og samtykkeerklæring Manual til afsluttende møde Manual til markering af indsatsens afslutning

11 11 Fase I: Opstart Formålet med fase I er, at den unge, som er i målgruppen for indsatsen, henvises og forberedes til opstart i indsatsen. Fase I består af tre trin: Henvisning, forsamtale og det første møde. Henvisning Det første trin i indsatsen er at en ung opspores og henvises til indsatsen. Opsporing og henvisning foretages af kommunale medarbejdere i henholdsvis den kommunale familieafdeling i form af ungerådgivningen, det kommunale integrationsteam samt skoledistriktsrådgivere. I opsporingsog henvisningsprocessen foretager de kommunale medarbejdere en indledende screening af, hvorvidt den unge er i målgruppen på baggrund af deres faglige viden, kendskab til den unge samt viden om indsatsen og kriterier for målgruppen i indsatsen. Når den kommunale medarbejder har opsporet en ung i målgruppen, kontakter medarbejderen projektkoordinatoren i Klub MOVE over telefonen, og fortæller om den unges problemstillinger samt hvorfor Klub MOVE kan være et relevant tilbud for den unge. Erfaringer fra projektets medarbejdere peger på, at unge som henvises fra ungerådgivningen ofte i forvejen modtager tilbud efter serviceloven. I disse tilfælde anvendes en indsats i Klub MOVE Boks 2: Redskaber fase I Redskaber til anvendelse - fase I: Velkomstpjece som anvendes til at informere unge i målgruppen om indsatsen. Interviewguide til forsamtalen med den unge. Guiden bruges for at sikre, at alle retmæssige informationer om den unge indhentes og for at give mødet en fast struktur. Manual til de frivillige, som indeholder en beskrivelse af det første møde mellem den frivillige barnet/den unge, herunder en liste over hvad der skal spørges ind til, og gode råd til den frivillige ift. at sikre, at det første møde forløber godt. oftest som et supplement til de indsatser, de unge allerede modtager i kommunalt regi. De unge som henvises fra skoledistriktsrådgiverne eller integrationsteamet, modtager oftest ikke indsatser i forvejen. Hvis projektkoordinatoren indledende vurderer at den unge er i målgruppen for Klub MOVE, skal den kommunale medarbejder fremsende en skriftlig henvisning for den unge. Den skriftlige henvisning består af en beskrivelse af den unge, herunder navn, alder og hvilke problemstillinger den unge har. Beskrivelsen indeholder derudover en angivelse af, hvad den kommunale medarbejder mener, at den unge kan få ud af at deltage i et forløb i Klub MOVE. På baggrund af den skriftlige henvisning vurderer projektkoordinatoren hvorvidt den unge er i målgruppen for indsatsen. Ved tvivlstilfælde inddrager projektkoordinatoren projektlederen for Klub MOVE i vurderingen. Henvisningsproceduren skal på den ene side sikre, at der er et match mellem den unges behov, ønsker og indsatsen, og på den anden side sikre, at der ikke igangsættes et forløb såfremt den unge har et problembillede, som kalder på en anden og måske mere indgribende indsats i første omgang. I forbindelse med henvisningen aftaler den kommunale medarbejder med den unge og forældrene, at Horsens Kommune og Klub MOVE må dele oplysninger om den unge. Derved sikres det, at Klub MOVE modtager information om den unges problemstillinger, som er vigtigt i forhold til at vurdere, hvorvidt den unge er i målgruppen for indsatsen. Medarbejderne kan i forbindelse med en henvisning give den unge en velkomstpjece om indsatsen, hvis det vurderes relevant. Forsamtale Efter en ung er blevet henvist til indsatsen, inviteres vedkommende til en forsamtale, hvor forældre, kommunale medarbejdere og projektkoordinator for indsatsen deltager. Til forsamtalen informeres der om tilbuddet, og den unges behov italesættes.

12 12 Første møde På baggrund af forsamtalen matcher projektkoordinatoren den unge med en frivillig, der er tilknyttet indsatsen. Matchet bliver foretaget på baggrund af køn, hvilken problemstilling den unge har, hvilken støtte der skal gives, samt hvilke relevante kompetencer eller ressourcer den frivillige har. Efter den unge er blevet matchet med en frivillig, afholdes det første møde mellem den unge og den frivillige, hvor projektkoordinatoren ligeledes deltager. Til dette første møde fastsætter den frivillige og den unge mål for, hvad den unge gerne vil opnå i forbindelse med sin deltagelse i indsatsen. Fase II: Indsats Fase II i indsatsen består af de aktiviteter, som de en ung deltager i. Aktiviteterne omfatter: Entil-en aktiviteter mellem en frivillig og en ung, fælles Boks 3: Citat aktiviteter og samtalegruppeforløbet Ungesnakken. De unge kan deltage i en eller to af aktiviteterne eller i alle tre aktiviteter. Jeg skal ikke gå ind i familiekonflikten, Et forløb i indsatsen har en varighed på ca. seks måneder, hvor den unge kan veksle mellem deltagelse i men bare lytte til ham. Hvis jeg hører noget, som andre bør høre, skal jeg fortælle aktiviteterne. I perioden mellem opstart og afslutning det videre [til projektkoordinatoren]. Jeg i indsatsen er der som udgangspunkt ikke opfølgning tager ikke kontakt til familien, det er der eller vidensdeling mellem kommune og NGO. Hvis andre, der skal. Jeg er hans ven psykologen, som varetager Ungesnakken eller en frivillig er bekymret for en ung eller for den unges familie, retter de dog henvendelse til projektkoordinato- Frivillig ren, som derefter retter henvendelse til den kommunale medarbejder, som har henvist den unge. Bekymringen kan enten vedrøre om indsatsen er den rette for den unge, eller om der er problemstillinger i familien, som giver anledning til at foretage en underretning. Der rettes ligeledes henvendelse, hvis Klub MOVE ikke kan få kontakt til den unge efter gentagne forsøg. En-til-en aktiviteter mellem frivillig og ung En-til-en aktiviteter består i at den unge mødes med en frivillig og laver aktiviteter, samt at den frivillige udgør en mentor for den unge. Formålet med en-til-en aktiviteterne er at give den unge en tryg relation til den frivillige og derigennem skabe tryghed og lyst hos den unge til at deltage i fællesaktiviteter i indsatsen. Aktivite- Boks 4: Redskaber fase II terne planlægges mellem den unge og den frivillige og tilpasses den unges behov og ønsker Redskaber til anvendelse - fase II: Brev og samtykkeerklæring, som gives til samt den frivilliges muligheder for at mødes. forældrene ifm. den unges opstart i gruppesamtaleforløbet. Forældrene underskriver Aktiviteterne kan eksempelvis være at spille spil, gå tur, dyrke sport eller bage boller. At samtykkeerklæringen og indleverer den til skabe en tillidsfuld relation og en individuelt tilrettelagt indsats, der tilgodeser den unges øn- indsatsen ved opstart i gruppesamtaleforløbetsker og behov er derfor kerneelementer i indsatsen. Den unge og den frivillige mødes ca. en gang om ugen. Frekvensen af en-til-en aktiviteterne tilpasses dog det enkelte forløb. Fællesaktiviteter: Klubeftermiddage og aktivitetsdage Fællesaktiviteterne består af henholdsvis klubeftermiddage og aktivitetsdage for de unge som deltager i indsatsen. Formålet med klubeftermiddagen er at skabe sociale fællesskaber for den unge. Klubeftermiddage kan fx bestå af kortspil eller fodboldspil. Formålet med aktivitetsdagen er for det

13 13 første, at den unge får mulighed for at foretage sig noget anderledes, end vedkommende normalt gør. For det andet er formålet, at den unge oplever at indgå i et positivt fællesskab. For det tredje er formålet, at den unge får oplevelsen af at kunne mestre forskellige udfordringer fx at nå til tops på en klatrevæg. Aktivitetsdagen består af, at den unge deltager i en særlig aktivitet sammen med andre unge, som en eller flere frivillige har planlagt. En sådan aktivitet kan fx være besøg i en lokal bokseklub, forening, museumsbesøg eller biograftur. Klubeftermiddagen er af to timers varighed og afholdes en gang om ugen. Aktivitetsdagen afholdes en gang om måneden. Et kerneelement i fællesaktiviteterne er, at der etableres et inkluderende socialt rum, hvor den unge oplever at føle sig godt tilpas og som en del af et fællesskab. Et andet kerneelement er, at der er fokus på at give den unge succesoplevelser dels hvad angår deltagelse i sociale fællesskaber, og dels hvad angår mestring af udfordringer. Gruppesamtaleforløber Ungesnakken Gruppesamtaleforløbet Ungesnakken, består af, at en gruppe unge mødes til gruppesamtaler faciliteret af en psykolog. Formålet med Ungesnakken er ikke at tilbyde terapi eller behandling, men derimod at etablere rammer, hvor den unge har mulighed for at tale med jævnaldrende om de vanskeligheder, de oplever. Gruppesessionerne omhandler forskellige temaer - fx ensomhed, behov/følelser, netværk/sociale kompetencer og personlige ressourcer. Sessionerne kan derudover indeholde små oplæg (fx fra en ungdomspræst) eller ekskursioner. Ungesnakken består af seks gruppesessioner af to timers varighed og varetages af en uddannet psykolog. Gruppesessionerne afholdes ugentligt, og gruppeforløbet strækker sig således over ca. 1,5-2 måneder. Gruppen er lukket, dvs. at der ikke er mulighed for løbende optag af nye medlemmer undervejs i gruppeforløbet. Et kerneelement i gruppesamtaleforløbet er etableringen af et fortroligt rum, hvor den unge føler sig tryg til at dele svære og personlige følelser og tanker. Fase III: Afslutning Ved afslutning af indsatsen afholdes en afsluttende samtale, og en afskedsseance. Fokus i den afsluttende fase er at give den unge en god afslutning i indsatsen, herunder en oplevelse af at have nået sine mål. Afsluttende samtale Ved den afsluttende samtale deltager den unge, forældre, den frivillige, projektkoordinatoren og den kommunale medarbejder, som har henvist den unge. Boks 5: Redskaber fase III Redskaber til anvendelse - fase III: Manual til den afsluttende samtale indeholder de overordnede retningslinjer for det afsluttende møde samt forslag til spørgsmål, som skal vendes ved samtalen. Manual til markering af indsatsens afslutning indeholder de overordnede retningslinjer for markeringen samt forslag til spørgsmål og emner, som kan tages op ved markeringen. Som led i det første møde mellem den frivillige og den unge er der fastsat en række mål for den unges forløb i indsatsen. Under en afsluttende samtale genbesøges målene med henblik på at vurdere, i hvilken grad målene er opnået. Derudover er den afsluttende samtale en anledning til at drøfte, hvorvidt der er behov for yderligere støtte til den unge efter afslutningen i Klub MOVE. Hvis det er en skoledistriktsrådgiver, der deltager ved mødet, vil vedkommende beskrive, hvilken udvikling skolen har oplevet, at den unge har gennemgået under forløbet i indsatsen. Den afsluttende samtale varer ca. en time og der serveres snacks, frugt og kaffe/the for at skabe en hyggelig stemning.

14 14 Markering af indsatsens afslutning Efter den afsluttende samtale er afholdt, markeres indsatsens afslutning ved en afskedsseance, hvor den unge får sagt godt farvel/på gensyn til Klub MOVE. Markeringen sker på en klubeftermiddag (se fællesaktiviteter), hvor der serveres noget lækkert, som den unge har valgt - fx boller og kakao. Til klubeftermiddagen markeres afslutningen ved, at der holdes en personlig tale for den unge, og ved, at den unge får en gave. Indsatsens forandringsteori I dette afsnit præsenteres indsatsens forandringsteori, som kobler målsætninger, resultater og aktiviteter i indsatsen. En forandringsteori er en teori om, hvordan indsatsen skaber de ønskede effekter for indsatsens målgruppe. En forandringsteori er en beskrivelse af, hvad man ønsker at opnå for målgruppen (resultater og effekter), hvordan (indsatser) og hvorfor (målsætninger).

15 15 Visuel illustration af forandringsteori I nedenstående figur ses en visuel illustration af forandringsteorien for indsatsen. I de enkelte afsnit nedenfor er forandringsteorien udfoldet yderligere. Figur 5: Indsatsens forandringsteori Aktiviteter Resultater på kort sigt Resultater på mellemlangt sigt Resultater på langt sigt Målsætninger Viden om egne behov og ønsker Inspireret til forandring af egen situation Individuelle aktiviteter Socialt samspil med rollemodel Viden om og inspiration til egen rolle i forandringsproces Positiv relation til voksen/rollemodel Øget motivation for skole, uddannelse, fritidsliv Styrket netværk Målgruppen af børn og unge Fællesaktiviteter: Klubeftermiddage og aktivitetsdage Mod på nye aktiviteter Oplevelse af sociale fællesskaber Spejling oplevelse af værd på egne vilkår Nye lærende og givende oplevelser med andre Øvelse af praktiske færdigheder Dele følelser (vrede, angst, skam m.v.) med ligesindende Håndtere praktiske gøremål og nye færdigheder Tilknytning til fællesskab Øget mod på tilværelsen og nye oplevelser Øget evne til at agere i sociale sammenhænge Positive relationer til jævnaldrende Øget evne til at strukturere egen hverdag Styrket fritidsliv Styrket psykisk trivsel Øget forudsætninger for vellykket skole og uddannelsesforløb At fremme det gode og aktive ungdomsliv, integrere unge i et stabilt fritidsliv samt øge deres trivsel og tilknytning til fællesskaber. Ungesnakken Viden om egne mestringsstrategier Psykoedukation indsigt i egen situation og situationens karakter Strategier til at håndtere pressede og udsatte situationer Øget selvværd og selvtillid Styrkede sociale kompetencer Spejling makkerlæring af reaktionsformer Nye reaktionsmønstre

16 16 Målsætninger Den overordnede målsætning for indsatsen er, at: At fremme det gode og aktive ungdomsliv, integrere unge i et stabilt fritidsliv samt øge deres trivsel og tilknytning til fællesskaber. Målsætningerne skal nås via de resultater, som forandringsteorien tilsiger på kort-, mellemlangt- og langt sigt. Resultater på kort sigt På kort sigt er det målet at en-til-en aktiviteterne kan bidrage til, at de unge får viden om egne behov og ønsker, samt at de indgår i et socialt sammenspil med en rollemodel. Samtalerne og samværet med den frivillige forventes at understøtte den unge i at afklare egne ønsker og behov samt skabe motivation for forandring hos den unge. Derudover skal en-til-en aktiviteterne medføre, at den unge på kort sigt får viden om egen rolle i forandringsprocessen og får mod på at gennemføre nye hverdagsaktiviteter. Samtalegruppeforløbet Ungesnakken skal på kort sigt bidrage til, at den unge kan dele følelser med ligesindede og får mulighed for at spejle sig i andre unge. Derudover skal samtalerne bidrage til, at den unge får større indsigt i sin egen situation og følelser gennem psykoedukation. Desuden skal samtalerne på kort sigt give den unge viden om mestringsstrategier, som den unge kan anvende til at håndtere svære situationer. Fællesaktiviteterne forventes at resultere i, at den unge på kort sigt oplever at indgå i sociale fællesskaber, får nye og lærende oplevelser med andre samt øvelse i forskellige praktiske færdigheder fx madlavning. Resultater på mellemlangt sigt På mellemlangt sigt skal indsatsen resultere i, at den unge bliver inspireret til at forandre sin egen situation og får strategier til at håndtere pressede situationer. Antagelsen er, at den unge har erhvervet sig mestringsstrategier, der hjælper den unge til, hvordan han eller hun skal handle, når der mødes modstand eller forhindringer. Derudover forventes det, at den unges nye positive relationer med voksne og jævnaldrende medfører, at han eller hun styrker sit selvværd. Selvværd forstås her som en grundlæggende tro på sig selv og det, man gør. De unges selvværd understøttes fx ved, at give dem mulighed for at overvinde en fysisk udfordring eller en social situation, der afføder ros fra en frivillig, så den unge derigennem får en større tro på sig selv. Desuden forventes det, at spejlingen i ligesindede vil bidrage til, at den unge i højere grad kan se værdien i at deltage i fællesskaber og positive netværk. Dertil forventes det, at den unge i mødet med ligesindede opnår nye perspektiver på, hvilke muligheder de kan skabe for sig selv, og at der er andre, som måske kæmper med nogle af de samme problemer. Relationer til voksne og jævnaldrende skal yderligere understøtte den unge i at udvikle kompetencer til at indgå i et positivt fritidsliv og dermed øge evnen til at agere i sociale sammenhænge. Evnen til at indgå i et socialt netværk og opnå et positivt fritidsliv hænger i høj grad sammen med at have de rette redskaber. Disse redskaber kan eksempelvis være at forstå eksplicitte regler og uformelle normer for god social adfærd. Det forventes, at den unge indlærer disse redskaber gennem de relationer, som den unge indgår i, i indsatsen bl.a. i samværet med andre unge i fællesaktiviteterne.

17 17 Ydermere skal indsatsen bidrage til, at den unge på mellemlangt sigt opnår kompetencer til at kunne strukturere egen hverdag, samt til at klare daglige gøremål som fx indkøb og madlavning. Dette forventes at ske som et resultat af, at den unge har deltaget i fællesaktiviteter med andre unge, hvor de har lavet mad, taget på udflugter mv. Resultater på langt sigt På langt sigt skal indsatsen resultere i, at den unge bliver i stand til at fastholde et positivt og selvvalgt netværk til voksne og jævnaldrende. Positivt netværk forstås som trygge, tillids- og respektfulde relationer. Antagelsen er, at positive netværk bidrager til at fremme den unges gode ungdomsliv samt trivsel. Antagelsen er endvidere, at den unge gennem de positive netværk opnår kompetencer til at kunne indgå i et stabilt fritidsliv. Et mål på langt sigt er også, at de unge får en bedre psykisk trivsel. Psykisk trivsel forstås her som et fravær af dybe bekymringer og øget livsglæde. Øget psykisk trivsel er et vigtigt resultat på langt sigt, da det antages, at psykisk trivsel er determinerende for den unges trivsel, for det gode ungdomsliv samt et stabilt fritidsliv. På langt sigt er det endvidere et mål, at den unge opnår et positivt fritidsliv. Ved et positivt fritidsliv forstås, at den unge opnår positive erfaringer med fritidsaktiviteter samt har kompetencer og er rustes til at indgå i et stabilt fritidsliv.

18 18 DEL 3 IMPLEMENTERING AF INDSATSEN

19 19 DEL 3 IMPLEMENTERING AF INDSATSEN I dette afsnit beskrives rammerne for implementering af indsatsen, herunder hvordan samarbejdet mellem NGO og kommune er organiseret, ansvars- og rollefordelingen, hvordan der vidensdeles, samt hvilke kompetencer der er i spil i arbejdet med indsatsen. Organisering af indsatsen Klub MOVE er etableret som et samarbejde mellem Jysk børneforsorg/fredehjem og Familieafdelingen i Horsens Kommunes Velfærd- og Sundhedsforvaltning. Der er indgået en formel samarbejdsaftale mellem Jysk børneforsorg/fredehjem og Horsens Kommune, som beskriver rammerne for deres generelle samarbejde om en række indsatser. Samarbejdsaftalen har således karakter af en mere bred samarbejdsaftale og omfatter derved ikke kun samarbejdet omkring Klub MOVE. Der er etableret en styregruppe for indsatsen, som er det øverste ledelsesmæssige organ for indsatsen. Styregruppen er sammensat af repræsentanter fra både kommune og NGO, herunder direktøren for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune. Styregruppen er, ligesom samarbejdsaftalen, gældende for det generelle samarbejde mellem Jysk børneforsorg/fredehjem og Horsens Kommune. Styregruppen mødes hvert halve år, hvor de drøfter projektets fremdrift og træffer beslutning om eventuelle justeringer i forhold til indsatsen eller samarbejdet. Udover styregruppen er der etableret en følgegruppe for Klub MOVE. Denne består af afdelingslederen for Ungeteamet, afdelingslederen for SSP-teamet, foreningskonsulent i Broen Horsens, en aktør der er bestyrelsesmedlem i henholdsvis Røde Kors og Jysk børneforsorg/fredehjem samt projektlederen og projektkoordinatoren for Klub MOVE. Følgegruppen mødes hvert kvartal, hvor de drøfter indsatsen, samarbejdet, ledelse af frivillige, rekruttering af unge i målgruppen og frivillige samt eventuel tilpasning af indsatsen. Forskellen på styregruppen og følgegruppen er at styregruppen træffer beslutninger om rammer og retning for indsatsen og samarbejdet, mens følgegruppen i højere grad er et forum for faglig sparring og drøftelse, som er hyppigere og tættere knyttet på den daglige drift. I Horsens Kommune er det ledelsesmæssige ansvar forankret ved chefen for Familie og Forebyggelse. I Jysk børneforsorg/fredehjem er det ledelsesmæssige ansvar forankret ved generalsekretæren. Den daglige ledelse af projektet varetages af en projektleder forankret i Jysk børneforsorg/fredehjem, mens den daglige drift af indsatsen varetages af en projektkoordinator, som ligeledes er forankret i Jysk børneforsorg/fredehjem. Hvor projektlederen har ansvar for de mere overordnede strategiske linjer og økonomien i indsatsen, har projektkoordinatoren derimod ansvar for den daglige drift. Projektkoordinatoren træffer som følge heraf beslutninger om forhold og udfordringer relateret til den daglige drift, men inddrager projektlederen, hvis beslutningerne har karakter af en større, strategisk beslutning og/eller vedrører økonomi. Roller og ansvar Ansvars- og rollefordelingen er organiseret således, at Horsens Kommune har ansvar for at henvise unge til indsatsen, samt at deltage i en forsamtale og en afsluttende samtale. mens Jysk børneforsorg/fredehjem har ansvar for at udføre selve indsatsen. Jysk børneforsorg/fredehjem har også forpligtet sig på at rekruttere frivillige til indsatsen. I kommunen spiller medarbejdere fra både almenområdet (skoledistriktsrådgivere) og specialområdet (ungerådgivere og det kommunale integrationsteam) desuden en rolle i henvisningsopgaven. Med henblik på at understøtte rekruttering og henvisning til indsatsen er medarbejderne blevet

20 20 introduceret til indsatsen gennem skriftligt materiale samt oplæg på personalemøder afholdt af projektkoordinatoren. Jysk børneforsorg/fredehjems har ansvar for at varetage den daglige drift og ledelse af indsatsen. Projektkoordinatoren for indsatsen har hovedansvaret for den daglige drift af projektet, herunder rekruttering af frivillige, dialog med kommunen samt almindelige driftsopgaver. I forhold til rekruttering af frivillige, er det en erfaring fra indsatsen, at det er vigtigt at afstemme antallet af frivillige der rekrutteres med antallet af unge som henvises. Hvis der rekrutteres for mange frivillige i forhold til antallet af unge, vil nogle frivillige blive sig i en venteposition på at blive matchet med en ung. Det kan være demotiverende for de frivillige og betyde at de falder fra. Omvendt kan henvisning af for mange unge i forhold til antallet af frivillige betyde, at unge skal vente på at få tilknyttet en frivillig, hvilket ligeledes kan virke demotiverende for den unge. Aktiviteterne i indsatsen ydes dels af frivillige og dels af en lønnet medarbejder (psykolog). Frivillige har ansvar for udførelse af en-til-en aktiviteter samt afholdelse af fællesaktiviteter, mens psykologen har ansvar for udførelse af gruppesamtaleforløbet. Vidensdeling Organiseringen af indsatsen og samarbejdet er tilrettelagt således at der er etableret rammer og strukturer der understøtte vidensdeling om indsatsen og den enkelte ung. For det første deles der viden om fremdrift og status ift. arbejdet med indsatsen og samarbejdet mellem kommune og NGO. Formålet med denne vidensdeling er at danne grundlag for refleksion over og drøftelser af indsatsen og samarbejdet i regi af styregruppen og følgegruppen. Derudover foregår der vidensdelingen i det daglige arbejde som følge af at projektkoordinatoren og projektlederen i Jysk børneforsorg/fredehjem har en hyppig og uformel dialog med både medarbejdere og ledelse i Horsens Kommune. Den hyppige og uformelle dialog og vidensdeling er en styrke for samarbejdet. For det andet deles der viden om den enkelte ung. Formålet hermed er bl.a. at sikre, at både Horsens Kommune og Jysk børneforsorg/fredehjem har de rette forudsætninger for at vurdere, om den unge modtager den rette indsats, eller har behov for mere intensiv støtte. Derudover er formålet, at Jysk børneforsorg/fredehjem får viden om den unge, som de kan anvende til at målrette indsatsen til den enkelte unges behov, herunder sikre et godt match mellem ung og frivillig. Horsens Kommune og Jysk børneforsorgen deler viden om det enkelte barn ved henvisningen, forsamtale og den afsluttende samtale. Derudover vidensdeles der løbende efter behov. Hvis der fx er bekymring for en ung. Kompetencer Projektlederen er uddannet cand.theol. og har gennemført efteruddannelse ift. ledelse og projektle- Boks 6: Citat delse. Projektkoordinatoren for Klub MOVE er uddannet cand.mag. med en bachelorgrad i idræt og sundhed og en kandidatgrad i kulturformidling. De Ved en socialrådgiver fx, så ved den unge kommunale medarbejdere, som arbejder med henvisning til indsatsen, er uddannet socialrådgivere. I Klub MOVE er den voksne der, fordi den godt, at de er der, fordi de får penge for det. voksne gerne vil. Det betyder noget. Hvad angår de frivilliges kompetencer, er der ikke fastsat specifikke krav i forhold til fx uddannelse og Kommunal medarbejder baggrund. Det er således ikke formelle, men snarere personlige karakteristika som engagement og eftertænksomhed, der ligges vægt på i forbindelse med rekrutteringen af frivillige. Erfaringer fra indsatsen viser at det har en positiv indvirkning på relationen til den unge, at den frivillige er frivillig, fremfor lønnet medarbejder. Dette skyldes at de unge oplever, at de frivillige bruger tid sammen

21 21 med dem af lyst. Ved opstart som frivillig afholder projektkoordinatoren en samtale med den frivillige, hvor der introduceres til, hvilken rolle den frivillige skal have, og hvornår det er vigtigt, at den frivillige kontakter projektkoordinatoren (fx i tilfælde af bekymring for en ung). De frivillige, som rekrutteres ind i Klub MOVE, gennemgår opkvalificering ift. metoden den motiverende samtale. Opkvalificeringen har karakter af aftenkurser, som afholdes løbende. Desuden har de adgang til sparring fra projektkoordinatoren, hvis de bliver bekymrede for en ung. Det bidrager til at klæde de frivillige på til sådanne situationer. Gruppesamtaleforløbet Ungesnakken varetages af en udannet psykolog, som har erfaring med at arbejde med børn og unge. Udover sin stilling ved Klub MOVE, arbejder psykologen i PPR.

22 22 DEL 4 INDSATSENS VIRKNINGER

23 23 DEL 4 INDSATSENS VIRKNINGER I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres indsatsens virkninger over for unge i målgruppen. Først præsenteres en karakteristik af de unge, som har deltaget i indsatsen. Efterfølgende beskrives de virkningsfulde mekanismer i indsatsen. Afslutningsvis præsenteres resultaterne i forhold til de unges udvikling. Boks 7: Data indsamlet om børn og unge der har deltaget i indsatsen Baggrundsmålinger Når børn og unge opstarter en indsats, laves en baggrundsmåling. Den belyser børn og unges individuelle karakteristika, primære vanskeligheder, barnets ressourcer og familiære baggrund. Før-, efter- og opfølgende målinger Når børn og unge opstarter og afslutter et forløb i indsatsen, vurderes deres psykisk trivsel, relationel trivsel, sociale kompetencer, mestringskompetencer og trivsel i skolen. Der foretages endvidere en måling seks måneder efter, børnene og de unge er afsluttet i indsatsen. Disse målinger gør det muligt at vurdere børnene og de unges udvikling i løbet af perioden. Der er imidlertid tale om før og eftermålinger uden en kontrolgruppe, hvorfor resultaterne ikke kan fastslå statistisk effekt. Det bemærkes endvidere, at antallet af respondenter er forholdsvis lavt, samt at der er et stort frafald ift. særligt den opfølgende måling. Karakteristik af de deltagende børn og unge Blandt unge som har deltaget i indsatsen, er der gennemført målinger for i alt 24 unge. Disse unge er i gennemsnit 14 år gamle. Langt hovedparten af de unge (97 pct.) har dansk baggrund, og der er således kun en enkelt ung, som har anden etnisk baggrund end dansk. Kønsfordelingen er lige, dvs. at der er lige mange drenge og piger blandt gruppen af deltagende unge. Baggrundsmålingen viser, at over halvdelen af de deltagende unge (54 pct.) ikke modtager en social foranstaltning efter servicelovens 52, mens de resterende 46 pct. gør. For 33 pct. af de deltagende unge er det endvidere kendt, at de modtager en indsats i skole- eller SFO-regi. Boks 8: Citat Hvis man ser på, hvad de unges primære vanskeligheder er, fremgår det, at de særligt har vanskeligheder med manglende fritidsliv (58 pct.), vanskeligheder med netværk og sociale relationer (79 pct.), skolefravær og øvrige vanskeligheder i skolen (50 pct.) samt psykiske eller følelsesmæssige problemer (38 pct.). Det er unge, som ikke har det nemt derhjemme, og trænger til at komme ud med andre end deres forældre. Frivillig Virkende mekanismer i indsatsen En virkende mekanisme skal forstås som det i indsatsen, som aktiverer sammenhængen mellem en given aktivitet i indsatsen og de resultater, som opnås for børn og unge. En virkende mekanisme er altså den respons, som iværksættes hos børn og unge som følge af indsatsen, og som bidrager til at skabe resultater for dem. Viden om de virkende mekanismer, som iværksættes i indsatsen, er afdækket kvalitativt. Der er tale om en analytisk øvelse, hvor de virkende mekanismer er udledt på

24 24 baggrund af en kvalitativ afdækning af den bagvedliggende hypotese hos de udførende (projektkoordinator, frivillige og psykolog) og målgruppen om, hvorfor indsatsen virker. Erfaringer fra indsatsen peger på, at det særligt er de fire følgende mekanismer, som skaber virkningerne hos målgruppen. Indsatsen virker socialiserende, dvs. at indsatsen virker ved, at de unge oplever et positivt socialt samvær med andre dels voksne og dels jævnaldrende. I det sociale samvær oplever de unge endvidere at kunne spejle sig i andre jævnaldrende, som oplever nogle af de samme udfordringer som dem selv. Ifølge projektkoordinatoren er det netop det sociale samvær og spejlingen i jævnaldrende som er afgørende i forhold til at styrke de unges trivsel. Indsatsen virker motiverende, dvs. at indsatsen virker ved at aktivere motivation for forandring hos de unge. Gennem en-til-en-relationen og brugen af metoden den motiverende samtale styrker indsatsen den unges motivation for at skabe positive forandringer i sit liv samt for at deltage i skoleog fritidsliv. Den styrkede motivation kan fx komme til udtryk ved, at den unge får mod på at indlede samtaler med klassekammerater. Indsatsen virker opkvalificerende, dvs. at indsatsen medvirker til, at den unge får ny viden eller nye evner. Gennem deltagelse i indsatsen får de unge bl.a. viden om mestringsstrategier samt viden om deres egen situation, herunder en indsigt i de problemstillinger, de oplever. Derudover får de unge nye evner, idet de lærer og øver praktiske færdigheder så som madlavning. De unge opnår endvidere styrket evner i forhold til at indgå i sociale relationer. Projektkoordinatoren giver udtryk for, at denne opkvalificering af de unge er afgørende ift. at styrke deres følelse af selvværd og selvtillid. Opkvalificeringen hjælper derudover de unge til at håndtere svære situationer, hvilket kan have en positiv indvirkning på deres psykiske trivsel. Indsatsen virker guidende, idet de unge anspores til at skabe positive forandringer i eget liv gennem den frivillige, som guider den unge mod en ny praksis. Det kan over tid føre til, at den unge fastholder nye måder at handle på, fx ved at håndtere svære situationer anderledes. Resultater for børn og unge i indsatsen I dette afsnit præsenteres virkninger af indsatsen, dvs. hvilken udvikling børnene og de unge har opnået som følge af deltagelsen i indsatsen. Det er vigtigt at pointere, at der er tale om før- og eftermålinger uden en kontrolgruppe. Det betyder, at vi ikke kan isolere resultaterne af indsatserne og udelukke, at andre forhold har indvirkning på udviklingen af børnene og de unge. Det bemærkes endvidere, at der er et relativt stort frafald ved den opfølgende måling, som ikke kan udelukkes at være systematisk. Samtidig er det vigtigt, at være opmærksom på, at der er en gruppe af børn og unge, som ikke udvikler sig som følge af den indsats, de deltager i, eller måske oplever en negativ udvikling. Når børn og unge fastholder samme udviklingsniveau, efter indsatsen er afsluttet, som før indsatsen, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at indsatsen ikke virker på målgruppen. Det kan omvendt være et udtryk for, at en negativ udvikling er modvirket, og at indsatsen dermed har virket forebyggende. En decideret negativ udvikling kan også være udtryk for flere ting. Det kan være et udtryk for, at der er dele af målgruppen, som indsatsen ikke virker på. Det kan være børn og unge, hvor det i løbet af indsatsperioden bliver tydeligt, at de har brug for en anden og mere intensiv type indsats. Andre evalueringer af indsatser målrettet udsatte børn og unge tegner desuden et billede af, at der en gruppe af børn og unge, som kan være svære at hjælpe til en positiv udvikling trods en systematisk og måske længerevarende forebyggende indsats 1. I projektet er børn og unge, der ikke profiterer af indsatsen, ledt videre til andre typer af indsatser. 1 Heckman & Cunha (2010). Investing in our Young People. Working Paper 16201, National Bureau of Economic Research, Cambridge, July Pisinger, Hawton & og Tolstrup (2017). Self-Injury and suicide behavior among young people with perceived parental alcohol

25 25 Nedenfor præsenteres den gennemsnitlige udvikling på dimensionerne: Psykisk trivsel, relationel trivsel, sociale kompetencer, mestringskompetencer og trivsel i skolen. Da der kun er gennemført målinger for seks respondenter ved den opfølgende måling, er der ikke kommenteret på resultaterne fra denne måling. Det bemærkes, at der ligeledes er få respondenter ift. eftermålingen, hvorfor der skal tolkes forsigtigt på resultaterne. Figur 6: Gennemsnitlig udvikling på de fem dimensioner målt under indsatsen 4 +0,11 +0,10 +0,04 (n=6) (n=14) (n=14) 3 (n=6) (n=6) -0,09 (n=6) -0,49 (n=6) +0,03 (n=14) -0,12 (n=6) 3,01 3,06 3,17 3,19 3,09 2,96 2,99 2,70 2, Psykisk trivsel Relationel trivsel Sociale kompetencer Førmåling Eftermåling Opfølgende måling 4 3 2,77-0,06 (n=14) +0,13 (n=6) +0,19 (n=6) -0,03 (n=14) -0,32 (n=6) -0,29 (n=6) 2,90 2,99 2,96 2,71 2, Mestringskompetencer Trivsel i skolen Førmåling Eftermåling Opfølgende måling Kilde: RMC-survey Note: P<0,05=*; P<0,01=**; p<0,001=***. Note: Skalaen fra 1-4 skal tolkes således, at 4 er udtryk for at børnene og de unge ingen udfordringer har ift. den givne dimension, og at 1 er udtryk for, at børnene og de unge har mange udfordringer ift. den givne dimension. En stigning i den gennemsnitlige vurdering er derfor et udtryk for en positiv udvikling. Psykisk trivsel Af resultaterne fremgår det, at der sker en positiv udvikling for halvdelen af de unge. Resultaterne viser således, at 50 pct. af de unge har forbedret deres psykiske trivsel ved målingen efter indsatsen, problems in Denmark: A school-based survey. Mads Uffe Pedersen og Morten Hesse (2012). Effekten af den sociale stofmisbrugsbehandling.

26 26 sammenlignet med målingen foretaget før indsatsen. Derudover ses det, at 7,1 pct. af de unges psykiske trivsel er uændret, mens 42,9 pct. oplever en negativ udvikling. Figur 7: Procentvis udvikling i psykisk trivsel 100% 80% 60% 40% 20% 0% 50,0% 50,0% 50,0% 7,1% 33,3% 42,9% 50,0% 16,7% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 14, n for efter- og opfølgende måling: 6, n for før- og opfølgende måling: 6. Når man ser på den gennemsnitlige udvikling i den psykiske trivsel, ses der en lille udvikling. Ved førmålingen er den gennemsnitlige score for psykisk trivsel 3,01 på en skala fra 1-4, mens den ved eftermålingen stiger til 3,06. Udviklingen er ikke statistisk signifikant, men det kan tyde på en tendens til en lille forbedring i de unges psykiske trivsel som resultat af indsatsen. Relationel trivsel Ud fra figur 8 ses det, at 42,9 pct. af unge i indsatsen opnår forbedret relationel trivsel mellem førog eftermålingen. 21,4 pct. forbliver status quo, mens 35,7 pct. oplever, at deres relationelle trivsel falder. Figur 8: Procentvis udvikling i relationel trivsel 100% 80% 60% 40% 20% 0% 16,7% 16,7% 42,9% 16,7% 50,0% 66,7% 21,4% 66,7% 50,0% 35,7% 30,0% 16,7% 25,0% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 14, n for efter- og opfølgende måling: 6, n for før- og opfølgende måling: 6. Ved målingen forud for indsatsen har de unge i indsatsen en gennemsnitlig relationel trivsel på 3,09 på en skala fra 1-4. Denne stiger en smule til 3,19 ved eftermålingen. Stigningen er ikke statistisk signifikant, hvilket bl.a. kan skyldes det lave antal respondenter. Udviklingen indikerer dog, at Klub MOVE har en positiv virkning ift. de unges relationelle trivsel. Sociale kompetencer

27 27 I nedenstående figur ses det, at 42,8 pct. af de unge styrker deres sociale kompetencer under indsatsen. Ligeså mange oplever omvendt, at deres sociale kompetencer svækkes under indsatsen, mens de sociale kompetencer for 14,3 pct. er uændret. Figur 9: Procentvis udvikling i sociale kompetencer 100% 80% 42,8% 16,7% 50,0% 60% 40% 14,3% 50,0% 20% 42,8% 33,3% 50,0% 0% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 14, n for efter- og opfølgende måling: 6, n for før- og opfølgende måling: 6. Kigger man på den gennemsnitlige udvikling i figur 6, har de unge en gennemsnitlig score på 2,96 ved førmålingen, og denne stiger en lille smule, men er tilnærmelsesvis uændret ved målingen foretaget i slutningen af indsatsforløbet. Dette indikerer, at de unge i Klub MOVE ikke forbedrer deres sociale kompetencer betydeligt under indsatsen. Mestringskompetencer I figur 10 fremgår det, at halvdelen af de unge forbedrer deres mestringskompetencer igennem indsatsen, mens den anden halvdel omvendt oplever en negativ udvikling i mestringskompetencerne over indsatsperioden. Figur 10: Procentvis udvikling i mestringskompetencer 100% 80% 60% 50,0% 50,0% 50,0% 40% 20% 50,0% 16,7% 16,7% 33,3% 33,3% 0% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 14, n for efter- og opfølgende måling: 6, n for før- og opfølgende måling: 6. Som illustreret i figur 6, havde børnene og de unge ved førmålingen i gennemsnit en score på 2,77 på en skala fra 1-4. Ved eftermålingen falder scoren en smule til 2,71, hvilket indikerer, at de unges mestringskompetencer ikke forbedres af at være i indsatsen, men derimod falder en smule. Dette resultat er imidlertid ikke signifikant og faldet kan derfor være udtryk for en tilfældighed. Trivsel i skolen

28 28 Ud fra figur 11, ses det at 35,7 pct. af de unge opnår en styrket trivsel i skolen over et forløb i indsatsen. 28,6 pct. har uændret trivsel i skolen, og 35,7 pct. oplever, at deres trivsel i skolen forværres. Figur 11: Procentvis udvikling trivsel i skolen 100% 80% 60% 40% 20% 35,7% 28,6% 35,7% 16,7% 16,7% 33,3% 83,3% 50,0% 0% Før Efter Efter Opfølgende Før Opfølgende Steget Status quo Faldet Kilde: RMC-survey Note: n for før- og eftermåling: 14, n for efter- og opfølgende måling: 6, n for før- og opfølgende måling: 6. Som det fremgår i figur 6, er de unges gennemsnitlige trivsel i skolen 2,99 ved førmålingen. Ved eftermålingen falder den gennemsnitlige trivsel i skolen til 2,96. Resultatet er imidlertid ikke signifikant og kan derfor være udtryk for en tilfældighed. Opsamling på resultater for de unge Samlet ses det, at der kan måles små gennemsnitlige positive udviklingstendenser for unges psykiske og relationelle trivsel efter et indsatsforløb i Klub MOVE. Der kan ikke måles positive udvikling på de unges sociale kompetencer, mestringskompetencer og trivsel i skolen efter et indsatsforløb. Det lille antal respondenter gør imidlertid resultaterne meget usikre. Det er derfor centralt, at indsatsens resultater også vurderes ud fra de kvalitative oplevelser af indsatsens virkning for målgruppen, som beskrevet ovenfor.

29 29 DEL 5 ØKONOMI

30 30 DEL 5 ØKONOMI I denne del af indsatsbeskrivelsen præsenteres et overordnet billede af omkostninger forbundet med implementering og drift af indsatsen til målgruppen af børn og unge. I projektet er der ikke løbende indsamlet data om medarbejdernes, de frivilliges og projektledernes forbrug af tid på den borgerrettede indsatsen og indsatsen rundt om borgeren. Derfor er det billede, der tegnes af omkostninger et umiddelbart skøn og estimat af, hvad der forventes af være af omkostninger i arbejdet med indsatsen til børnene og de unge. Dette er baseret på baggrund af beskrivelsen af selve indsatsen, herunder længde, antal sessioner m.v. og interviews med projektlederen. Implementerings- og driftsomkostninger I omkostningsvurderingen har der været fokus på at beregne, hvad det koster at implementere og drifte indsatsen. I omkostningsvurderingen er omkostningerne opgjort som budgetøkonomiske omkostninger. Dette omfatter de faktiske udgifter for aktørerne, der har været involveret i arbejdet med indsatsen, men ikke afledte velfærdsøkonomiske effekter eller privates forbrug af tid og andre ikke pengemæssige konsekvenser. I læsningen af indsatsens omkostninger er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at en egentlig velfærdsøkonomisk analyse ville have værdisat de positive virkninger af indsatsen, herunder også have medtaget værdien af resultater af kvalitativ karakter, som fx øget livskvalitet, tryghed og sociale netværk for børene og de unge. I indsatsbeskrivelsen her er det indsatsens bruttoomkostninger, der er beregnet. Det vil sige, at eventuelle besparelser der følger af, at eksisterende indsatser suppleres eller erstattes, ikke er modregnet i omkostningsvurderingen. I tabellen nedenfor ses omkostninger til implementering og drift af indsatsen. Det er alene omkostninger knyttet til den direkte indsats til børnene og de unge, der er beregnet. Foruden disse omkostninger, vil der være omkostninger i forbindelse med bl.a.: - Forberedelse af indsatsen, fx tidsforbrug på introdage, oplysningskampagner, rekrutteringsaktiviteter, etablering af organisering og arbejdsgange mv. - Uddannelse, fx tidsforbrug på opkvalificeringsaktiviteter, supervision mv. - Omkostninger til materialer, kørsel mv. I nærværende omkostningsvurdering er der ikke sat et estimat på ovenstående aktiviteter, da der ikke er data tilgængeligt for dette. Men det er vigtigt, at være opmærksom på, at der vil være omkostninger forbundet med dette, som led i en implementering og drift af indsatsen. Nedenstående billede af omkostninger vil derfor være underestimeret, da omkostninger ved de indirekte borgerrettede omkostninger ikke er medtaget i beregninger. Nedenfor ses et overordnet billede af omkostninger til drift af selve indsatsen, fx individuelle samtaler, gruppeforløb, familiesamtaler, mentorindsats m.v. Det vil sige omkostninger knyttet til fx visitation, gennemførelse af samtaler og opfølgning på indsatsen. Tabel 1: Implementerings- og driftsomkostninger til indsats (ikke forberedelse og uddannelse) Aktør Antal timer pr. borger Omkostninger pr. borger Kommune NGO, medarbejdere NGO, frivillige 40 0

SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE

SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM - INDSATSBESKRIVELSE PSYKIATRIFONDEN RØDOVRE KOMMUNE INDSATSBESKRIVELSE SAMTALEGRUPPER FOR BØRN AF FORÆLDRE MED PSYKISK SYGDOM 2 INTRODUKTION BAGGRUND

Læs mere

POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE

POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE POWERKIDS INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS AARHUS KOMMUNE INDSATSBESKRIVELSE POWERKIDS 1 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af

Læs mere

BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015

BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015 BESKRIVELSE AF INDSATS KLUB MOVE SEPTEMBER 2015 1 BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund Et centralt formål med projektet resultatopsamling og procestøtte i forbindelse med puljen til fremme ad samarbejder mellem

Læs mere

TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE

TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG UNGES MISTRIVSEL NÅR DE RAMMES AF NÆRE FAMILIEMEDLEMMERS SELVMORDSADFÆRD - INDSATSBESKRIVELSE INDSATSBESKRIVELSE TIDLIG OPSPORING OG FOREBYGGELSE AF BØRN OG

Læs mere

EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE

EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE EmpowR - INDSATSBESKRIVELSE GIRLTALK EGEDAL KOMMUNE INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter under Puljen til

Læs mere

STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE

STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE STRØM - INDSATSBESKRIVELSE UNGDOMMENS RØDE KORS KØBENHAVNS KOMMUNE 2 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold i og resultater af ét af i alt otte projekter

Læs mere

VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI

VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI VÆRKTØJ 2 UDVIKLING AF FÆLLES FORANDRINGSTEORI 1. Formål og anvendelse Forandringsteorien er et dynamisk arbejdsredskab, der kan hjælpe jer til at afstemme fælles mål og tilgang for jeres indsats. Gennem

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER

ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER ERFARINGSOPSAMLING I FORBINDELSE MED PULJEN TIL FREMME AF SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG FRIVILLIGE ORGANISATIONER AFSLUTTENDE ERFARINGSOPSAMLING NOVEMBER 2017 RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING FOR SOCIALSTYRELSEN

Læs mere

Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug

Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug Konference: Every Child has the Right to 2nd International Young Carers Conference 29. 31. maj 2017 Malene Lund, konsulent,

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER

SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER KATALOG MED GODE ERFARINGER, CASES, ANBEFALINGER OG VÆRKTØJER, SOM KAN UNDERSTØTTE DET GODE SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNER OG NGO ER OM FOREBYGGENDE INDSATSER TIL UDSATTE

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Børnesyn i Norddjurs Kommune Børn og unge i Norddjurs kommune Udgangspunktet for den sammenhængende børnepolitik er følgende børnesyn:

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL 1. Formål Dette værktøj kan hjælpe jer til at til at udvikle en samlet data- og vidensdelingsmodel for, hvordan I indsamler og opbevarer data, samt hvordan

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns/unges trivsel og til tidlig opsporing FORMÅL Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede brug,

Læs mere

Fælles Børn - Fælles Indsats

Fælles Børn - Fælles Indsats Fælles Børn - Fælles Indsats PIXIUDGAVE TIL FAGPROFESSIONELLE Faglig Strategi 2018-2022 Børne- og Familieområdet Opgaveløsningen i Fælles Børn - Fælles Indsats hører under Lov om Social Service. Derudover

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer

Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer Enhed Center for Økonomiog Tilskudsforvaltning Sagsnr. 2017-5187 Dato 09-06-2017 Bilag 1. Metodebeskrivelse, peer-støtte og krav til projektorganisationer I det følgende beskrives den indsats, som skal

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi Forord Odder Kommunes indsats- og anbringelsesstrategi retter sig primært mod børn og unge, hvis udvikling og trivsel ikke alene kan sikres gennem

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 PROGRAM 1. Baggrund for undersøgelsen 2. Formål med undersøgelsen 3. Undersøgelsesdesign

Læs mere

URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM

URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM URK MENTORING SOM EFTERVÆRN PÅ JULEMÆRKEHJEM DE NÆSTE 20 MIN VIL JEG TALE OM: - Kort præsentation af URK/mig - Mentoring i Ungdommens Røde Kors (Hvad er en URK Mentor?) - Resultater på mentorområdet i

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

Side 1 af

Side 1 af Side 1 af 7 Bilag 2 Kræftrehabilitering i Viborg Kommune Formål: At medvirke til at skabe et sammenhængende rehabiliteringsforløb, der bygger på fysisk, psykisk og social tilpasning til hverdags- og arbejdslivet,

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling

En Ny Chance Konceptbeskrivelse og erfaringsopsamling 301112 En Ny Chance Indholdsfortegnelse: 1. En Ny Chance er en ny chance for familien 2. Hvem henvender En Ny Chance sig til? 3. Gruppesamtaler og ferieaktiviteter er kernen i En Ny Chance 4. Organisering

Læs mere

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI 1 2 HVORFOR FØR-EFTERMÅLING? Vil gerne se hvordan borgeren UDVIKLER/ÆNDRER sig over tid. Vil gerne indføre en ny indsats og undersøge hvordan

Læs mere

NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE

NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE NÅR CYKELHJEM IKKE ER NOK INDSATSBESKRIVELSE SIND PÅRØRENDERÅDGIVNING AARHUS, VIBORG, HERNING OG SKIVE KOMMUNE 1 INTRODUKTION BAGGRUND OG FORMÅL Baggrund I denne indsatsatsbeskrivelse beskrives indhold

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN

VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN VÆRKTØJ 5 SKABELON TIL IMPLEMENTERINGSPLAN 1. Formål Denne skabelon til en implementeringsplan kan anvendes som en støtte, når I skal arbejde med at udvikle og implementere en ny og fælles indsats målrettet

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik

Sammenhængende Børnepolitik Sammenhængende Børnepolitik Brønderslev Kommune 1. udgave 1.12.200 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 1.1. 1.2. 1.. 1.4. Baggrund Udarbejdelse og godkendelse Afgrænsning og sammenhæng til andre politikker

Læs mere

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj. og Ishøj Kommune [SEPT. 2013] RødeKors.dk

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj. og Ishøj Kommune [SEPT. 2013] RødeKors.dk FAMILIENETVÆRK [SEPT. 2013] Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Ishøj og Ishøj Kommune RødeKors.dk INDHOLD 1 Data vedrørende samarbejdspart i kommunen... 3 2 Data vedrørende Røde Kors-afdelingen

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb

Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb Beredskab til forebyggelse af vold og seksuelle overgreb mod børn og unge Målsætning Børn og unge i Køge Kommune skal opleve en tryg barn- og ungdom uden vold og seksuelle overgreb Børneudvalget og Skoleudvalget

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats

Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Kommissorium for: Styrkelse af den forebyggende indsats, herunder særligt den kriminalpræventive indsats Opgaven Direktionen fik med budgetaftalen for 2018 til opgave at: Styrke den forebyggende indsats

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015 Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg kommune 2015 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte

Læs mere

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal. og Egedal kommune 15. MAY RødeKors.dk

FAMILIENETVÆRK. Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal. og Egedal kommune 15. MAY RødeKors.dk FAMILIENETVÆRK 15. MAY 2019 Samarbejdsaftale mellem Røde Kors-afdelingen i Egedal og Egedal kommune RødeKors.dk INDHOLD 1 Data vedrørende samarbejdspart i kommunen/anden samarbejdspart...3 2 Data vedrørende

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET MED EVALUERINGEN

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning Tidlig Indsats - Livslang Effekt Formålet med servicelovens 11 er at sikre sammenhæng mellem kommunernes generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Vesthimmerlands Ungeteam

Vesthimmerlands Ungeteam Vesthimmerlands Ungeteam Ungeteamet er et gratis tilbud til børn/unge og deres forældre, hvor barnet/den unge som udgangspunkt ikke allerede er i kontakt med socialforvaltningen. Ungeteamets arbejdsområde

Læs mere

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion 1 21-06-2010 N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion De kvantitative indikatorer (nøgletal) er blevet udarbejdet i samarbejde mellem KL og 10 kommuner i projektet Udsatte

Læs mere

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år : 1 Et kort overblik over efterladte børn i alderen 2-15 år Vi ønsker med dette notat at give et indblik i karakteristika og belastningsgrad hos de børn, som har modtaget et tilbud hos Børn, Unge & Sorg

Læs mere

Daghuset Enggården. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker.

Daghuset Enggården. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker. Folden en behandlingsindsats for unge med isolations og skolevægringsproblematikker. Målgruppe: Unge i alderen 14-17 år med isolations og skolevægringsvanskeligheder, som har været skolevægrende i 3 måneder

Læs mere

Administrationsgrundla

Administrationsgrundla Godkendt i Udvalget for Voksne 25. august 2014 Administrationsgrundlag for socialpædagogisk støtte til voksne med særlige behov 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Forandringskompas Voksne borgere med handicap

Forandringskompas Voksne borgere med handicap Forandringskompas Voksne borgere med handicap INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Opbygning... Vejledning... 1. Struktur og overblik.... Psykisk trivsel og tryghed.... Sociale kompetencer / socialt liv....

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte de fagprofessionelle

Læs mere

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008 BESKRIVELSE AF FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD August 2008 Indholdsfortegnelse Side 3 Terapi og praktiske øvelser Side 5 Støtte og vejledning hjemmet Side 6 Netværksmøde Side 8 Parent Management Training (PMT)

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge

Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Ledelsesinformation. 1. kvartal 217 Udviklingsplan: Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge Velfærdsforvaltningen, marts 217. Indhold Baggrund og læsevejledning... 2 Baseline... 3 Nettodriftsudgifter...

Læs mere

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019 Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge Den 30. september 2019 Dagens program 1. Baggrund og formål med projektet 2. Hvad indebærer deltagelse i et modningsprojekt?

Læs mere

Rehabiliteringsteamet Revideret d Bilag 1 Rehabiliteringsteam Viborg kommune

Rehabiliteringsteamet Revideret d Bilag 1 Rehabiliteringsteam Viborg kommune Bilag 1 Rehabiliteringsteam Viborg kommune Formål: At borgere med kronisk sygdom opnår at øge deres handlekompetencer i forhold til deres generelle sundhed, via teoretisk viden, praktiske øvelser og erfaringsudveksling.

Læs mere

Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017

Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 14. marts 2017 Bilag 1 - Referat af alle brugerundersøgelser i 2016 Dette

Læs mere

Recovery Ikast- Brande Kommune

Recovery Ikast- Brande Kommune Recovery Ikast- Brande Kommune Individuelle forløb og gruppeforløb i Socialpsykiatrien I dette hæfte vil man kunne læse om de individuelle forløb og gruppeforløb, der vil kunne tilbydes i socialpsykiatrien

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune At bryde den negative sociale arv for udsatte familier har været en opgave for kommunerne gennem mange år.

Læs mere

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept Værdigrundlag Redigeret juni 2017 Relationsskabelse Positive rollemodeller Ligeværdighed Frihed og ansvar Anerkendelse Mangfoldighed og accept Positiv, humoristisk ånd Respekt Åbenhed og troværdighed Professionalitet

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101 Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101 Målgruppe Målgruppen for stofmisbrugsbehandling er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af euforiserende og afhængighedsskabende

Læs mere

"Hånd i hånd med forældre" - en fokuseret indsats til børn i en udsat position

Hånd i hånd med forældre - en fokuseret indsats til børn i en udsat position Notat 30. april 2019 Sagsbeh.:AD J.nr.: 28.00.00-A00-5-19 Børne- og Ungeområdet "Hånd i hånd med forældre" - en fokuseret indsats til børn i en udsat position Dette notat giver nogle retninger, som vil

Læs mere

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund Punkt 3. Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund 2016-008853 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender,

Læs mere

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015 Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg kommune 2015 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Indsatsens navn Mentorordningen Indsats Formål Hvad er formålet med indsatsen? Hvilke udfordringer adresserer den? Mentorordningen skal medvirke til

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning Tidlig Indsats - Livslang Effekt Formålet med servicelovens 11 er at sikre sammenhæng mellem kommunernes generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft

Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft Ansøgningsskema for Pulje til virksomhedsservice på områder der mangler arbejdskraft Finanslovskonto 17.46.41.60 Projektets navn: Ansøger Kommune(r) Projekt- og tilskudsansvarlig: (navn, adresse, telefon,

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere