eat Måltidet Lærerintro happy Tema EAT på skemaet Måltidet Lærerintro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "eat Måltidet Lærerintro happy Tema EAT på skemaet Måltidet Lærerintro"

Transkript

1 Måltidet Måltidet happy 1 om måltidet henvender sig primært til dansk, matematik, billedkunst, hjemkundskab og sprogfag. Materialet er delt op i én version til indskoling og én version til mellemtrin. Når vi spiser, handler det langt fra, blot om de fødevarer vi putter i munden. Samspillet imellem maden, dem vi spiser sammen med, omgivelserne og samtalen ved bordet, har stor betydning for måltidet. Måltidet er en social og kulturel handling. Det er forskelligt, hvordan vi definerer et godt måltid, men måltidet er en blanding af mad, værtskab, relationer, sanselige påvirkninger, æstetik, omsorg, stemning og meget andet. I får her mulighed for at arbejde med alle de ting, der kan give stor spiseglæde eller mangel på samme. Opgaverne kommer bl.a. rundt om spørgsmål som: Hvad gør et måltid dejligt? Hvad er god maddannelse og er det det samme som god bordskik? Hvordan er måltidskulturen i andre lande? Hvad er historien bag den danske måltidkultur?

2 Måltidet Måltidet happy Indskoling Rebus - Madkultur i Danmark og verden I Danmark er det god stil at sige tak for mad. I Danmark er det god stil at spise op, men i Kina er det god stil at levne lidt mad på tallerkenen, for at vise at man er blevet mæt. Over hele Verden spiser vi god mad, når vi skal fejre noget med familier og venner. De fleste danske familier samles om middagsbordet/spisebordet når de spiser aftensmad. I Danmark spiser vi mange retter med kniv og gaffel. I Indien spiser de mange retter med fingrene. Quiz Hvorfor sætter vi nogen gange stearinlys på bordet når vi skal spise? 1. Fordi vi ikke har elektrisk lys i Danmark 2. Fordi lysene skaber hygge 3. Fordi stearinlys kan spises, hvis ikke der er nok mad I Danmark er det dårlig stil at bøvse ved bordet, men hvorfor er det god stil i Korea? 1. Man viser på den måde at maden smagte godt 2. Det har den tidligere kejser bestemt 3. En stor bøvs udløser en stor dessert Hvorfor skal vi vaske hænder før vi spiser? 1. Så vi er klar til at lege igen straks efter vi har spist 2. Det har statsministeren bestemt 3. Så vi ikke får snavs og bakterier i maden og i munden

3 Måltidet Måltidet happy Mellemtrin Rebus - Madkultur i Danmark og verden I Danmark er det god stil at sige tak for mad. I Danmark er det god stil at spise op, men i Kina er det god stil at levne lidt mad på tallerkenen, for at vise at man er blevet mæt. I gamle dage var det almindeligt med en spytbakke tæt på middagsbordet lige som på salons i westernfilm. Over hele Verden fejres religiøse højtider ofte med et måltid og tilhørende traditioner. Selvom vi spiser mere uden for hjemmet end tidligere, så holder de fleste familier stadig fast i at mødes om middagsbordet til aftensmåltidet. Quiz Hvorfor sætter vi nogen gange stearinlys på bordet når vi skal spise? 1. Fordi vi ikke har elektrisk lys i Danmark 2. Fordi lysene skaber hygge 3. Fordi stearinlys kan spises, hvis ikke der er nok mad I Danmark er det dårlig stil at bøvse ved bordet, men hvorfor er det god stil i Korea? 1. Man viser på den måde at maden smagte godt 2. Det har den tidligere kejser bestemt 3. En stor bøvs udløser en stor dessert Hvorfor skal vi vaske hænder før vi spiser? 1. Så vi er klar til at vaske op efter vi har spist 2. Det har statsministeren bestemt 3. Så vi ikke får snavs og bakterier i maden og i munden

4 Frugt og grønsager Frugt og grønsager 2 henvender sig primært til dansk, historie, natur og teknik, billedkunst, hjemkundskab og sprogfag. Frugt og grønsager dækker over en stor mangfoldighed af typer, sorter, historie, farver, faconer og smagsoplevelser. For at blive en kvalificeret forbruger og køkkenchef i eget hjem, skal man bl.a. kende til råvarerne, sæson og oprindelse. Hvornår er der sæson for asparges? Hvor kommer bananer fra? Hvordan ser forskellige slags kål ud? Hvordan kan vi spise 600 gr. frugt og grønt om dagen? Hvilket farvestof er der i rødbeder? Det er nogle af de spørgsmål som I får mulighed for at arbejde med.

5 Frugt og grønsager Frugt og grønsager Indskoling Quiz Sæt kryds ved det rigtige svar. Hvorfor begyndte man oprindeligt at sylte rødbeder og andre grønsager? 1. For at gøre dem bløde 2. For at gøre dem søde 3. For at forlænge deres holdbarhed Hvorfor hedder det et spidskål? 1. Fordi landmanden høster det med et spids redskab 2. Fordi det er et kål med en spids facon 3. Fordi munden bliver spids, når man smager på det Hvornår er der i Danmark sæson for jordbær? 1. I efteråret, hvor man kan spise en dejlig rødgrød med fløde 2. Sommer, hvor man kan spise friske bær med mælk på. 3. Omkring nytår, hvor man kan bage en tærte med frosne bær. Hvad adskiller økologiske frugter og grønsager fra konventionelle? 1. De bliver alle dyrket i Skagen. 2. De skal skylles inden man spiser dem. 3. De bliver ikke sprøjtet med sprøjtegifte (pesticider)

6 Frugt og grønsager Frugt og grønsager Mellemtrin Quiz Sæt kryds ved det rigtige svar. Hvorfor begyndte man oprindeligt at sylte rødbeder og andre grønsager? 1. For at gøre dem bløde 2. For at gøre dem søde 3. For at forlænge deres holdbarhed Hvorfor hedder det et spidskål? 1. Fordi landmanden høster det med et spids redskab 2. Fordi det er et kål med en spids facon 3. Fordi munden bliver spids, når man smager på det Hvornår er der i Danmark sæson for jordbær? 1. I efteråret, hvor man kan spise en dejlig rødgrød med fløde 2. Sommer, hvor man kan spise friske bær med mælk på. 3. Omkring nytår, hvor man kan bage en tærte med frosne bær. Hvad adskiller økologiske frugter og grønsager fra konventionelle? 1. De bliver alle dyrket i Skagen. 2. De skal skylles inden man spiser dem. 3. De bliver ikke sprøjtet med sprøjtegifte (pesticider) Rebus med kål og rodfrugter Der mangler nogle ord i sætningerne. Find ordene og bliv klogere på kål og rodfrugter. Rodfrugter er grønsager der vokser i jorden, hvor vi spiser selve roden. Rodfrugter er fx gulerødder, rødbeder, pastinak og persillerod. De er i sæson fra sensommer til forår. Beder findes i forskellige former: runde og lange. Og i mange farver: røde, hvide, gule og stribede. De stribede kaldes bolchebeder.

7 Frugt og grønsager Frugt og grønsager Danskerne har spist/dyrket Rødbeder siden tallet. Nogle tisser rødt efter de har spist rødbede, men det er ikke farligt. Det er bare nogle af rødbedens farvestoffer, som ikke nedbrydes i krop pen. Og så kommer det med ud når vi tisser. Du kan finde farvestoffet fra rødbede i nogle fødevarer. Så hedder det E162. Kål har sæson hele året, men det er forskellige kål man kan få sommer og vinter. Nogle klassiske kål er blomkål, hvidkål, rødkål, grønkål, og spidskål. Vinterkål er tunge og fulde af fibre, så de mætter godt. Kål kan indeholde svovl, som får os til at prutte. Alle nordiske kål nedstammer oprindeligt fra den samme kål; nemlig Strandkålen, som stadig findes/vokser i den vilde natur.

8 Verdensmad og madkultur Verdensmad og madkultur sammen 3 henvender sig primært til dansk, historie, kristendomskundskab, natur og teknik, billedkunst, hjemkundskab og sprogfag. Eleverne får her mulighed for at arbejde med madkultur og mad fra hele verden. Hvad spiser man i andre lande? Hvordan er råvarer og retter komme til Danmark? Hvilke traditioner og følelser er forbundet med særlige madvarer? Hvorfor hedder det æbleskiver? Hvad består karry af? Hvilken slags Take Away hitter mest? Du kan finde ekstra inspiration på nettet, i butikker og restauranter.

9 Verdensmad og madkultur Verdensmad og madkultur sammen Indskoling Rebus Der mangler nogle ord i sætningerne. Find ordene og bliv klogere på mad og traditioner fra Danmark og hele verden. Karry kommer oprindeligt fra Indien. Chili kan både være stærk eller mild. Pasta med kødsovs er en af danskernes livretter. Marcipan er lavet af mandler og sukker. Marcipan bruges bl.a. til at lave kransekage. Risengrød med mælk var i gamle dage luksus. Til daglig spiste de vandgrød kogt på korn. Man kan ikke dyrke bananer og appelsiner i Danmark. Quiz Sæt kryds ved det rigtige svar. Hvorfor opfandt man sushi i Japan? 1. Fordi kejseren havde fødselsdag og ville servere noget nyt 2. For at konservere fisk, så det kunne holde sig længere 3. Fordi de havde nogle runde madkasser, hvor sushien passede perfekt i Hvorfor hedder det æbleskiver, når de hverken er skiver eller er lavet af æbler? 1. Fordi de runde æbleskiver ligner et lille æble 2. Fordi man i gamle dage skar æbleskiverne i skiver og delte med venner 3. Fordi æbleskiver oprindeligt var skiver af æbler vendt i mel og æg, stegt på panden Hvordan laver man humus? 1. Man blender kikærter, olie, hvidløg, citron og spidskommen 2. Man blender avokado med hvidløg, citron og yoghurt naturel 3. Man blender oliven, olie, hvidløg og krydderier

10 Verdensmad og madkultur Verdensmad og madkultur sammen Hvad betyder det at noget mad er økologisk og har et Ø-mærke? 1. Planterne er dyrket og dyrene er opvokset på en ø. 2. Planterne er ikke sprøjtet og dyrene har mere plads og udeliv. 3. Økologiske dyr får kun fodder der begynder med Ø.

11 Verdensmad og madkultur Verdensmad og madkultur sammen Mellemtrin Rebus Der mangler nogle ord i sætningerne. Find ordene og bliv klogere på mad og traditioner fra Danmark og hele verden. Karry kommer oprindeligt fra Indien, men er nu et af de mest brugte krydderier i Danmark. Kartoffeltyskere var indvandrere, som Frederik den 5. havde fået til Danmark for at opdyrke den jyske hede. Chili kan både være meget stærk som fx habanero eller mild som fx jalapeno. Pasta med kødsovs er blevet en af danskernes livretter, og vi er også vilde med kylling. Den første kinesiske restaurant kom til København i Marcipan er lavet af mandler og sukker. Marcipan bruges bl.a. til at lave kransekage til Nytårsaften. Risengrød blev en julespise, da ris og mælk var luksus i forhold til den daglige vandgrød kogt på forskellige korn. Først midt i 1900-tallet blev det almindeligt at spise bananer og appelsiner i Danmark. Quiz Sæt kryds ved det rigtige svar. Hvorfor opfandt man sushi i Japan? 1. Fordi kejseren havde fødselsdag og ville servere noget nyt 2. For at konservere fisk, så det kunne holde sig længere 3. Fordi de havde nogle runde madkasser, hvor sushien passede perfekt i Hvorfor hedder det æbleskiver, når de hverken er skiver eller er lavet af æbler? 1. Fordi de runde æbleskiver ligner et lille æble 2. Fordi man i gamle dage skar æbleskiverne i skiver og delte med venner

12 Verdensmad og madkultur Verdensmad og madkultur sammen 3. Fordi æbleskiver oprindeligt var skiver af æbler vendt i mel og æg, stegt på panden Hvordan laver man humus? 1. Man blender kikærter, olie, hvidløg, citron og spidskommen 2. Man blender avokado med hvidløg, citron og yoghurt naturel 3. Man blender oliven, olie, hvidløg og krydderier I Danmark har vi et rødt Ø-mærke på økologiske varer. Hvad har de i EU? 1. Ingenting. Man kan kun få økovarer i Danmark. 2. Et grønt mærke med et blad lavet af stjerner 3. Et lilla mærke med en break dancer Jeopardy Læreren kommer med svaret elever stiller spørgsmålet! Marker ved at række hånden om eller ringe med en klokke, som i skal løbe hen til inden i svarer. Huske altid at sige Hvad er eller Hvem er? I må gerne diskutere svaret inden næste spørgsmål. Frikadeller, kartofler med brun sovs, tarteletter med hønsekødsfyld, stegt flæsk med persillesovs. Hvad er klassiske dansk retter? Sushis hjemland. Hvad er Japan? De spiser rugbrød. Hvem er danskerne? Det er meget vigtigt i julen og andre højtider. Hvad er mad? Ananas, mango og papaya. Hvad er tropiske frugter? Et lysegrønt dansk sommerkål med en spids. Hvad er spidskål? Burger, pomfritter, sodavand. Hvad kan man købe på en burgerbar? Hovedingrediensen i pandekager fra Mellemamerika. Hvad er majsmel? De dyrkede den jyske hede for Frederiks d 5. Hvad er en kartoffeltysker? Mad man kan tage med hjem. Hvad er Take away?

13 Mad fra dyr Mad fra dyr 4 henvender sig primært til dansk, historie, matematik, natur og teknik, sprogfag, kristendomskundskab og hjemkundskab. Danmark har lang tradition for landbrug med mælke- og kødproduktion. Animalske fødevarer afspejler vores tid, kultur og økonomi. Nogle religioner har regler om mad fra bestemte dyr, mens andre skaber sin identitet ved ikke at spise animalsk. I kommer i disse opgaver til at arbejde med råvarekendskab, dyrevelfærd, kultur, religion, osteproduktion, smagspræferencer, Danmarkshistorie og hygiejne.

14 Mad fra dyr Mad fra dyr Melllemtrin Vege hvad for en? Kæd de rigtige navne og beskrivelser sammen. En veganer = Spiser kun planter En vegetar = Spiser ikke kød og fisk, men gerne mælk, æg og planter Raw food = Mad med en tilberedningstemperatur under 42 grader

15 Smag og variation Smag og variation us! 5 henvender sig primært til dansk, natur og teknik, hjemkundskab, billedkunst og sprogfag. Her er der mulighed for at arbejde med alle sanser, som vi bruger når vi spiser. Vi arbejder med forskellige smagsgivere i forskellige variationer. Smertepåvirkning fra fx chili. Tilsætningsstoffer og varedeklarationer. Variation i måltiderne og med råvarerne. Og ikke mindst, sætter vi spørgsmålstegn ved nogle af de ting vi gør i hverdagen.

16 Smag og variation Smag og variation us! Indskoling Rebus Der mangler nogle ord i sætningerne. Find ordene og bliv klogere på smag og variation. Der findes fem grundsmage: sødt, surt, salt, bittert og umami. Vi smager også med næsen. Det er fordi vores duftesans og smagesans samarbejder. I gamle dage var krydderier fra fx Indien meget dyrt. Karry er en blanding af mange krydderier, fx gurkemaje, spidskommen og bukkehornsfrø. Så karry kan smage meget forskelligt. Fedt, sukker og salt giver også smag, men de tre ting skal vi helst ikke spise for meget af. Derfor er det godt at få smag fra andre smagsgivere. Chili kan gøre en ret stærk, men det er ikke en smag. Chili giver en let smerte i munden. At spise sæsonvarer kan gøre det nemmere at spise varieret. Kunstig tilsat smag i mad får et E-nummer på varedeklarationen.

17 Smag og variation Smag og variation us! Melllemtrin Rebus Der mangler nogle ord i sætningerne. Find ordene og bliv klogere på smag og variation. Der findes fem grundsmage: sødt, surt, salt, bittert og umami. Hvis du holder dig for næsen når du spiser noget, vil det smage ander ledes. Det er fordi vores duftesans i næsen samarbejder med vores smagesans på tungen. Prøv det når i skal spise frokost. I gamle dage var krydderier fra fx Indien en meget dyr handelsvare. Krydderiet karry er en blanding af mange krydderier, ofte 15 forskel lige, fx gurkemaje, spidskommen og bukkehornsfrø. Så karry kan smage meget forskelligt. Fedt, sukker og salt giver også smag, men de tre ting skal vi helst ikke spise for meget af. Derfor er det godt at få smag fra andre smagsgivere. Chili kan gøre en ret stærk, men det er ikke en smag. Chili påvirker ikke vores smagssans, men giver en let smerte i munden. At spise sæsonvarer kan gøre det nemmere at spise varieret. Nogle fødevareproducenter tilsætter kunstig smag til mad. Så får sma gen et E-nummer på varedeklarationen. Historien om grønsagen der blev til tre skønne måltider Find selv på 3 retter med den samme grønsag, ex: Tomater: tomatsalat med mozzarella, tomatsuppe, bagte tomater med fyld. Gulerod: råkostsalat, bagte rodfrugter, gulerodsjuice. Løg: bøf med løg, hotdogs med rå/ristede løg, hele bagte løg. Peberfrugt: wokmad, fyldte peberfrugter, snackpeber med dip.

18 Smag og variation Smag og variation us! Ærter: i salater, ærtesuppe, pitafyld. Rødbeder: syltede rødbeder til leverpostej, bagte rodfrugter, råkostsalat. Salat: blandet salat, under pålæg på brød, fyld i rulle. Avokado: guacamole, pålæg på brød, i salat. Græskar: ovnbagte både, græskarsuppe, dip. Svampe: pandestegte med krydderurter, i salater, i gryderetter. Majs: majskolber over bål, i salater, som snack. Knoldselleri: hel bagt knoldselleri, taziki, selleribøf.

19 Brød, korn og kerner Brød, korn og kerner this 6 henvender sig primært til dansk, natur og teknik, hjemkundskab, historie og sprogfag. Her arbejder vi med de forskellige kornsorter, historien bag korn og brød i Danmark, rugbrødsnationen og andre kulturer. Vi undersøger hvad fuldkorn er og hvorfor gær får brød til at hæve. Vi regner på mængderne i en rekordstor opskrift. Vi kommer rundt om noget af det mest basale i vores madskatkammer: Korn! Korn som kan blive til alverdens mad. Korn som vi ofte tager for givet og kun tillægger en mindste værdi i forhold til andre fødevarer. Så dyk ned i kornet og bliv klogere.

20 Brød, korn og kerner Brød, korn og kerner this Indskoling Hva for et korn? Korn er ikke bare korn. Der findes forskellige slags. Hvilke kornsorter kender i? fx rug, hvede, havre, byg, spelt, enkorn, emmer. Hvad kan man bruge de forskellige korn til? Fx grød, brød, pasta, per ler, bulgur, øl, snaps, dyrefoder, brændstof.

21 Brød, korn og kerner Brød, korn og kerner this Melllemtrin Rugbrød længe leve! Hvad spiser de i andre lande i stedet for rugbrød? I kan se i kogebøger, på nettet eller besøge etniske butikker og restauranter. Fx andre typer brød som focaccia, fladbrød pita, naanbrød, boller og sødt brød. Ris, pasta, nudler, grød og polenta. Hva for et korn? Korn er ikke bare korn. Der findes forskellige slags. Hvilke kornsorter kender i? fx rug, hvede, havre, byg, spelt, enkorn, emmer. Hvad kan man bruge de forskellige korn til? Fx grød, brød, pasta, per ler, bulgur, øl, snaps, dyrefoder, brændstof)

22 Skalddyr og fisk Skalddyr og fisk 7 henvender sig primært til dansk, natur og teknik, hjemkundskab, historie, mediefag og sprogfag. Vi bor i et land med kort afstand til vand, uanset hvor vi bor. Fisk og skaldyr har altid været en vigtig del af danskernes madkultur, men hvilke fisk er det lige, der kan bruges til hvad? Vi skal i tema 7 arbejde med forskellige fiskearter og deres kendetegn, fiskenes sæson, økologisk dambrug, historiske køkkenmøddinger og medieproduktion af en fiskekampagne. I kan besøge en fiskehandler, fiskeauktion eller Øresundsmiljøskolen HYPERLINK Find flere materialer på HYPERLINK og HYPERLINK

23 Skalddyr og fisk Skalddyr og fisk Indskoling Hva for en fisk Hvad kan man sige er anderledes ved fisk i forhold til andre dyr? Er ikke et pattedyr, lever i vand. Hvordan adskiller skaldyr sig fra fisk? Lever inde i en skal. Sidder øjnene ens på rundfisk og fladfisk? Nej, henholdsvis på siden og ovenpå kroppen. Hvad er en rovfisk? Kender I nogle rovfisk? Fisk der spiser andre fisk, fx tun. Er makrel i tomat og torskerogn fisk? Ja, dåsefisk og rogn. Drikker fisk vand? Ja.

24 Skalddyr og fisk Skalddyr og fisk Melllemtrin Historiske muslinger Køkkenmøddinger med muslingeskaller fortæller at danskerne i Ærtebøllekulturen spiste muslinger. Hvilke perioder er køkkenmøddingerne fra? Stenalder Hvilken type muslinger spiste de? I kan besøge en fiskehandler eller finde billeder af forskellige muslinger på nettet. Især østers, men også blåmusling, hjertemusling og strandsnegl. Hvordan kan man spise og tilberede østers og muslinger? Fx rå, mari nerede, kogte, dampede, i sammenkogte retter. Hvordan tror I de spiste dem i stenalderen? Muslinger var altså populært at spise i Ærtebøllekulturen. Hvilke fisk og skaldyr er populære at spise i dag? Fx laks og rejer. Sild og laks er i dag nogle almindelige og relativt billige fiks. Har hen holdsvis sild og laks altid været hverdagsmad eller har det tidligere været luksusfisk? Sild har altid været en billig spise, mens laks tidli gere var luksusmad.

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin EAT på skemaet Verdensmad og madkultur tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Rebus En verden af mad Ord på spil Quiz Spis traditionerne Take Away Jeopardy Intro Vi spiser mad fra mange lande rundt

Læs mere

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Indskoling

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Indskoling EAT på skemaet Verdensmad og madkultur tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Rebus En verden af mad Quiz Spis traditionerne Cool eller klam Take Away Camillas madoplevelser til højtlæsning Intro Vi

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Rabarber på syretrip Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Ord på spil Slå en streg få

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin Måltidet

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin Måltidet EAT på skemaet tema Indhold Intro Tænk og bevæg - mit bedste måltid Rebus Madkultur i Danmark og verden Quiz Bord dæk dig med afstande og geometri Ord på spil Leg - Flaskehalsen peger på Intro Et måltid

Læs mere

Alfabetisk oversigt over opskrifter

Alfabetisk oversigt over opskrifter A: aftensmad, fra side 53 agurkesalat, side 63 andesteg, side 116 appelsinmarmelade, råsyltet til jul, side 123 appelsinmarmelade, side 123 asparges i tarteletter, side 95 Alfabetisk oversigt over opskrifter

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Økologisk Mad i Dagplejen

Økologisk Mad i Dagplejen Økologisk Mad i Dagplejen Københavns Kommune har et mål om at blive verdens første miljøcertificerede hovedstad i 2015. Derfor skal alle dagtilbud i kommunen - også dagplejen - i dag tilbyde mad, der

Læs mere

til 4 elever Sådan gør du

til 4 elever Sådan gør du Opgave 2: Kød og god hygiejne i køkkenet Læs opskriften på `Åben burger grundigt igennem (se nedenfor). Markér de punkter i opskriften, hvor det er særligt vigtigt at holde en god hygiejne, når du laver

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune

DAGPLEJEN. Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune DAGPLEJEN Mad- og måltidspolitik for Dagplejen i Fredensborg Kommune Indledning Dagplejen har i overensstemmelse med kommunens mad og måltidspolitik samt oplysninger fra Fødevarestyrelsen udfærdiget denne

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Indskoling Måltidet

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Indskoling Måltidet EAT på skemaet tema Indhold Intro Tænk, tegn og bevægelse Mit drømmemåltid Bord dæk dig med afstande og geometri Rebus Madkultur i Danmark og verden Historie til højtlæsning Quiz Leg - Flaskehalsen peger

Læs mere

Portionerne i Menuplanen

Portionerne i Menuplanen Portionerne i Menuplanen I nedenstående skemaer finder du en oversigt over portionsstørrelser til hhv. vuggestue- og børnehavebørnene til dagens måltider; morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

smage-5-kanten grundsmage og sanser

smage-5-kanten grundsmage og sanser Opgave : De fem grundsmage Du skal nu smage på de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft,, rucolasalat, og parmesanost. Skriv dine smagsoplevelser ind i smage-5-kanten. Husk at drikke lidt vand, inden

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Kostplan til Anne So8e Tram

Kostplan til Anne So8e Tram Kostplan til KOSTPLAN Anne So8e Tram af Sandra Rosendahl Morgenmad PANDEKAGE MED PEANUTBUTTER OG BANAN 35 g Havregryn 20 g Proteinpulver, 90% protein 10 g Peanutbutter, min 97% peanuts 80 g Æggehvide ½

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Madkassen. Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution

Madkassen. Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution Madkassen Inspiration til sunde madpakker for børn i dagpleje eller daginstitution Forord Denne lille folder er beregnet til dig, der har et barn i en dagpleje eller daginstitution i Skanderborg Kommune.

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Kartoffelsuppe. Kartoffelsuppe. 8 portioner

Kartoffelsuppe. Kartoffelsuppe. 8 portioner kartofler KARTOFLER På Krogerup findes der 10 typer kartofler. De er runde og smager super godt både som suppe og kogt til dine frikadeller. I Jylland vil de have store melede kartofler som kan suge noget

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Varekendskab Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Majs Grøntsager: Grøntsager kan inddeles i følgende kategorier:

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Inviter klimaet med på middag

Inviter klimaet med på middag Inviter klimaet med på middag TEKNIK OG MILJØ Inviter klimaet med på middag Tænk på klimaet, når du planlægger og køber ind til aftensmaden Spis mindre kød Tag en dag om ugen uden kød og spar miljøet for

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 50 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 50 MANDAG MANDAG Klassisk bolognaise med selleri, tomat, hvidløg, løg, gulerødder og oksekød. Serveres med spaghetti. Hertil revet parmesan (1,6,10,13,15) Kylling i gul karry. Toppet med nødder. Serveres med kogte

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 41 Mandag Tapas Chili/vanilje stegt skinkesteg med bouillon braiserede rodfugter og små ovnstegte kartofler Grissini serveret med crudite af gule gulerødder samt aubergine creme Hvedekerne

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag?

Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag? på grøntsager Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag? Opgave 1: Når du tilbereder rodfrugter, ændrer de smag og konsistens. Undersøg smag og konsistens, når rodfrugterne er stegt, kogt og bagt.

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 10 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 10 MANDAG MANDAG Ovnstegt kyllingelår (1 stk. pr. person) med sennep og rasp. Serveres med lun salat af hvedekerner, soltørrede tranebær, persille og chili. Hertil kold æble-peberrodscreme (1,6,11,13,15) Hoisin

Læs mere

En guide til gode saltvaner

En guide til gode saltvaner Spis mad med mindre salt Spis mad med mindre salt 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, mænd 9-11 gram. Anbefalingen er højst 5-6 g salt

Læs mere

Kostplan 3. Trimester, Dag 1

Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Kostplan 3. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål havregryn (2 dl) med skummetmælk (300 ml), en banan og 2 spsk rosiner Mellemmåltid kl. 10.00 Grøntsagsstænger af en gulerod, ¼ agurk og ½ peberfrugt

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

DAGPLEJEN. Kostpolitik

DAGPLEJEN. Kostpolitik DAGPLEJEN Kostpolitik Folderen er udarbejdet af: Dorte Ziegler, Marianne Hub og Ulla Koldkjær I samarbejde med dagplejere: Lise Nielsen Middelfart, Anne Marie Andersen Ejby og Anette Hansen Strib. Redigeret

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune

Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Kost i dagplejen Dagplejens kostpolitik i Middelfart Kommune Dagplejen i Middelfart Kommune vil meget gerne arbejde med sund kost og gode madvaner/oplevelser for børn i dagplejen. Med den viden vi har,

Læs mere

Spis mad med. mindre salt. En guide til gode saltvaner

Spis mad med. mindre salt. En guide til gode saltvaner Spis mad med mindre salt En guide til gode saltvaner Guide til gode saltvaner MORGENMAD Anbefalingen er højst 5-6 om dagen Brød med både ost og skinke 2,7 Cornflakes med mælk 1,4 Brød med en skive ost

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Årstidens Smag. Mad ud af huset. Forår, sommer, efterår og vinter

Årstidens Smag. Mad ud af huset. Forår, sommer, efterår og vinter Årstidens Smag Mad ud af huset Forår, sommer, efterår og vinter Årstidens Smag Gæstemad når det er bedst Menuerne er gældende fra juni 2014 t.o.m. april 2015. mad med mere har sammensat Et lækkert måltid

Læs mere

Bolognese med pasta kj kj

Bolognese med pasta kj kj Bolognese med pasta 22+20+58 21+20+59 58% 22% 20% 59% 21% 20% 1821 kj 1516 kj Stil bolognesen til optøning i køleskabet natten over. Prik hul i folien på de varme retter og opvarm i ovnen ved 175 c i ca.

Læs mere

Månedens Smag 2019 Smag på egnsretter i juni

Månedens Smag 2019 Smag på egnsretter i juni Månedens Smag 2019 Smag på egnsretter i juni Af Smagens Dag ved Hanne Birkum og Kirsten Marie Pedersen Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en egnsret. Egnsretter er mad, der bliver spist i bestemte

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL

SUND FORNUFT MENU EKSEMPEL UGE xx EKSEMPEL Dagens lune ret Kylling i karry med ris og mangochutney samt ristet kokos 6,11,13. Dagens grønt Dampede porrer og bagte gulerødder med rugbrødsdrys og rygeostcreme toppet med karse 1,6.

Læs mere

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave Skansevej 54 7000 Fredericia Tlf.: 75924899 S i d e 1 6 Børnenes sundhed er først og fremmest forældrenes ansvar. Men de fleste børn tilbringer en stor del af deres dag i institutionen, og derfor spiller

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Kilde: www.okologi.dk

Kilde: www.okologi.dk Side 1 Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden. Kilde: Rapporten The food we waste af WRAP (Waste & Resources Action programme) tal fra 2008 Du får mad uden

Læs mere

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal Patientvejledning Kostplan 1200 kcal Kostplan på 1200 kcal/ 5000 kj Morgen Formiddag ½ skive (25 g) rugbrød ½ skive groft franskbrød skrabet minarine 1 skive ost 30+/18% 150 ml skummetmælk Se forslag ½

Læs mere

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15)

LUN RET Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) MANDAG Kalkuncuvette (1stk. Pr. person) i egen jus, serveres med mexi ris og chimichurri. (4,9,10,13,15) Bagt græskar med spæde salater, majs, ananas og sprøde kerner smagt til med limesaft. Blomkålsbuketter

Læs mere

Kokkelærerens Madplan

Kokkelærerens Madplan Kokkelærerens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Kålsalat med resten af farsbrødet og ris Salat med croutoner og omelet blomkål Pastasalt med skaldyr Mandag Tirsdag

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Hvis tilkøbt: Kalveculotte med bagte perleløg. Hvis tilkøbt: Varmt røget laks med chilimayonnaise (2,3,6,11,13,15)

Hvis tilkøbt: Kalveculotte med bagte perleløg. Hvis tilkøbt: Varmt røget laks med chilimayonnaise (2,3,6,11,13,15) MANDAG Klassisk bolognaise med selleri, tomat, hvidløg, løg, gulerødder og oksekød. Serveres med spaghetti. Hertil revet parmesan (1,6,10,13,15) Tomat-ærtesalat med rucola og ristede kerner. Squash salat

Læs mere

Lille portion (1800-2100 kj)

Lille portion (1800-2100 kj) Ernæringsberegninger af skolemåltiderne Lille portion (1800-2100 kj) til 7-10 årige børn Bestil. nr. 2009207 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Portion/stk. for = serveringsklar

Læs mere

Junior Burger 48,- med grillet tyndskåret oksefilet, salat og frugtspyd. Dertil pommes frites og mayonnaise.

Junior Burger 48,- med grillet tyndskåret oksefilet, salat og frugtspyd. Dertil pommes frites og mayonnaise. Børne menu Kyllingespyd 48,- med kyllingestykker & chicken nuggets. Dertil pommes frites, remoulade, ketchup og rodfrugt skjolde. Fiskefilet 48,- Pandestegt fiskefilet med pommes frites og frugtspyd. Dertil

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

High Five til madpakken

High Five til madpakken High Five til madpakken På Miljø og Fødevareministeriets hjemmeside Alt Om Kost kan du finde en pædagogisk huskemodel til, hvordan man bygger en god madpakke. Madpakkehånden hedder den, fordi dens fem

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Nakke i tern (spicy) - krydret tomat sauce - majs - syltede chili. Tortillas (6,0,3,5) Bulgur - tomater - melon - mynte (,3) Salat - majs - chili - spinat (3) Dagens salatbuffet: Gulerødder, ærter,

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%.

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologi Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologiprocenten udregnes ud fra et gennemsnit på indkøbte varer

Læs mere