KrAV til HAnDlIng ET KATALOG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KrAV til HAnDlIng ET KATALOG"

Transkript

1 KrAV til HAnDlIng ET KATALOG

2 VI HANDLER PÅ OPRÅBET Et opråb er blot et ekko, hvis der ikke følger handling bag. Vi har derfor brugt manifestet som et afsæt til at formu lere konkrete handlinger, der skal være med til at sikre, at flere unge får et fritidsjob! I de kommende sider kan du læse vores bud på, hvordan vi som samfund kan handle på de ni udfordringer, som beskrives i manifestet. Det er baseret på egne erfaringer samt dialog med sam arbejdspartnere og unge. Og så bygger vi videre på andres gode anbefalinger fra diverse rapporter. Vi stiller krav til politikere, erhvervslivet, skolen, forældre og civilsamfundet. Og ja, det vil kræve mod fra beslutningstagere at ænd re ved de strukturelle udfordringer, der spæn der ben for flere fritidsjobs, fordi det fx kræver økonomiske ressourcer og ændringer i lov givningen. Men vi har en grundlæggende tro på, at vi som samfund godt kan - hvis vi vil. Det her er startskuddet til vores arbejde med at få flere unge i fritidsjob! Vi opfordrer alle til at gå med, bladre igennem de næste par sider og slå til dér, hvor du kan gøre en forskel. Mudi Jarkass, daglig leder i FRAK

3 Alle vokser af at have et arbejde. Men det er svært som ung, hvis ens forældre er på kontant hjælp og man kun må tjene 1800 kr. om måneden, ellers går det ud over ens familie. Muntas, 16 år

4 #1 ØKONOMISKE REFORMER SKAL IKKE SPÆNDE BEN FOR UNGES FRITIDSJOB Vi kræver, at 1 2 reglen om at unges indtægt fra fritidsjob tæller med i famil i ens samlede indkomst, når forældrene er på kontanthjælp, fjernes! aktører, der arbejder med fritidsjob, fremover inddrages i fx høringsprocesser, så økonomiske reformer aldrig rammer familier med unge med fritidsjob! I dag bliver forældre på kontant hjælp modregnet i boligstøtte, hvis deres børn tjener over kroner om måneden. Det er en regel, som fik store konsekvenser for mange familier, da kontanthjælpsloftet blev indført i I praksis kan det betyde, at nogle forældre fraråder deres børn at søge et fritidsjob, fordi det vil koste i familiens økonomi. Reglen er et godt eksempel på, hvordan økonomiske reformer også rammer de unge. Det kan forringe deres vilkår og muligheder for at bryde med den negative sociale arv. Det forlyder fra Christiansborg, at reglen ændres i 2019, men hvordan og hvor ledes, det sker, vides endnu ikke. Det er stærkt kritisabelt, at det stadig er gældende, da det har konsekvenser for familier her og nu. Det er vigtigt, at politikere ikke laver økonomiske reformer, der er med til at gøre det sværere for unge at bryde med den negative sociale arv. Fritidsjobområdet må tænkes ind i økonomiske reformer, der rammer ressourcesvage familier, så de ikke spænder ben for unge i fritidsjob.

5 Når de unge ikke er på arbejde, er de bare på gaden, og nogen bliver kriminelle, fordi de ikke har noget at tage sig til. De har ikke noget at lave, de keder sig, og så kommer der ballade. Josef, 18 år.

6 #2 Fritidsjob skal bruges mere til at forebygge kriminalitet Vi kræver, at 1 2 fritidsjob indtænkes som et centralt redskab i alle indsatser rettet mod kriminelle og kriminalitetstruede unge. Der skal investeres ressourcer, tid og penge i at hjælpe unge, som udvise r risiko adfærd, i fritidsjob. Sagsbehandlere i Social for valtningen skal fx have muligheden for at tilkøbe en beskæftigelses pakke med fokus på arbejdserfaring og læring, hvis de vurderer, at det er dét, den unge har brug for. unge med plettet straffeattest får nemmere ved at få et fritids job. Kommunen skal gå forrest. Det er vigtigt, at disse unge får adgang til fx kommunale fritidsjob. På den måde får de arbejdserfaring, et positivt fællesskab, tro på egne evner og flere muligheder for fremtidige jobs. I 2017 kom regeringen med et udspil til forebyggelse af ungdomskriminalitet under overskriften, Alle handlinger har konsekvenser. 1 Fritidsjob er ikke nævnt med ét ord. Det til trods for, at en lang række undersøgelser og indsat ser tydeligt har vist, at fritidsjob har en kriminalpræventiv effekt. Fx konkluderer Den Sociale Kapitalfond, at fritidsjob netop er med til at mindske risikoen for, at unge med ikke-vestlig baggrund begår kriminalitet. 2 Ligeledes peger flere socialrådgivere på fritidsjob som et effektivt redskab til forebyggelse af kriminalitet blandt unge. Gennem fritidsjob får de unge ansvar i en tidlig alder, og de får altafgørende succesoplevelser, der modvirker en kriminel løbebane. Der skal investeres tid, ressourcer og penge i at nå de unge, før straf bliver nød vendigt. Her er fritidsjob et helt centralt og nødvendigt redskab, som skal bruges i langt højere grad.

7 Vi har ikke lært noget om fritidsjobs i skolen. Men det ville være smart at lære, hvordan man skriver en god ansøgning og går til jobsamtale, så man ikke skal stå alene med det. Batul, 15 år.

8 #3 Folkeskolen skal klæde unge bedre på til et fritidsjob Vi kræver, at elever lærer at skrive en ansøgning, lave et CV og gå til jobsamtale. Under visningsplaner i udskolingen skal inkludere læringsmål, der styrker elevernes konkrete kompetencer i forhold til jobsøgning. elever lærer om fritidsjob i samfundsfag. Der skal være fokus på at give eleverne en bred forståelse for det danske arbejdsmarked, herunder en særlig viden om fritidsjob. Det gælder eksempelvis regler og rettigheder samt viden om overens komster, feriepenge, NEM-konto, NEM-id, skatteog frikort. der er fokus på fritidsjob på lærerseminariet. Fremtidens folke skolelærere skal klædes på med konkret viden om fritids job. De skal kende til gevinsterne ved fritidsjob for eleverne, skolen og samfundet, så det indtænkes i undervisningen, når de kommer ud som lærere. Undersøgelser peger på, at der er positive sammenhænge mellem fritidsjobs og læ ring, og mellem fritidsjobs og senere livsformåen. 3 Det er derfor afgørende, at fol ke skolen påtager sig et ansvar for at ruste elever til et fritidsjob. Uddannelse og job er nemlig en obligatorisk del af folkeskolens undervisningspraksis allerede fra indskolingen. Der er dog et altovervejende fokus på uddannelses- og erhvervs afklaring og på karrierevalg. Det er alt sammen vigtigt, men hvor er fokus på fritidsjob? Folkeskolen går glip af en unik mulighed for at skabe sammenhæng mellem skolens praksis og elevernes arbejdsparathed. Eleverne går derved glip af både konkret erfaring om arbejdsmarkedet og vigtige kompetencer i forhold til at kunne skrive ansøgninger, lave et CV og gå til jobsamtale.

9 Det vil være sundere, hvis skoledagen ikke var så lang. Man lærer mere, når man har kortere skoledage, fordi det er hårdt at gå i skole fra De sidste to timer kan jeg ikke koncentrere mig. Altså det er okay med en lang dag, hvis man nu også lavede noget andet i skoletiden, som fx fodbold eller arbejde. Younes, 16 år.

10 #4 Vi kræver, at Skoledagen skal være fleksibel 1 2 skoledagen er mere fleksibel. Folkeskolereformen skal justeres, så unge får mere fritid og dermed flere muligheder for at indgå i lærende fællesskaber uden for skolens vægge, fx via et fritidsjob på en arbejdsplads. skoletrætte unge får arbejdserfaring. De skal kunne bruge noget af skole tiden på et fritidsjob. At få arbejdserfaring kan være et nødvendigt afbræk, der på lang sigt kan vise sig at forbedre deres læring på skolebænken. Skoleelever i klasse landet over valg te lange skoledage som en af tre mærkesager til skolevalget De lange skole dage presser dem. Eleverne, der deltog i val get, gav udtryk for, at de er trætte, ikke kan følge med i de sidste timer, og har svært ved at finde tid og energi til fritidsakti viteter eller et fritidsjob. En undersøgelse i 2017 fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, bekræfter den tendens. Hele 82% af de adspurg te elever svarede, at skoledagen er enten lidt eller alt for lang, hvilket er en stigning fra 43% i De lange dage spæn der ben for, at flere unge kan passe et fritidsjob, da mange får fri fra skole kl. 16, mens mange arbejdspladser lukker kl. 17. Derfor bør det være muligt at bruge noget af skoletiden på et fritidsjob. Det handler helt konkret om, at vi som samfund anerkender den vigtige læring og an svarsfølelse, der opstår, når man passer et fritidsjob.

11 #5 Vi kræver, at Stærkere samarbejde mellem kommunen, skolen og virksomheder alle kommuner ansætter en fritidsjob-koordinator. Der mang ler ressourcer og koordinering til at etablere samarbejds aftaler mellem skoler og det lokale erhvervsliv. Kommunen må påtage sig et ansvar for at sikre en koordinering på om rådet, så skolerne kan få hjælp til samarbejdet med det lokale erhvervsliv. skolerne samarbejder endnu mere med eksisterende fritidsjobindsatser. Der skal være et samarbejde om fritidsjobråd givning mellem skolen og lokale aktører, der arbejder med fritidsjob som en del af den åbne skole. Ungdommens Uddannelsesvejledning kan spille en brobyggende rolle. fritidsjobs indtænkes som en del af virksomhedssamarbejdet. Sam ar bejdet mellem virksomheder og skoler handler ofte om erhvervspraktik, lærepladser og virksomhedsbesøg. Det er vigtigt, at disse samarbejder også munder ud i konkrete mulig heder for fritidsjobs. Den åbne skolereform forpligter skoler og erhvervs livet til at arbejde mere sammen. 6 I en undersøgelse fra Skolelederforeningen og Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA) peger skoleledere på, at der mangler tid til at etablere og koordinere samarbejdsaftaler med lokale virksomheder. 7 Undersøgelsen, og en række kommunale evalueringer landet over, viser, at et sam arbejde mellem skoleforvaltningen og er hvervsafdelingen i kommunen kan fremme skolernes adgang til virksomhederne 8. VFSA fremhæver i en anbefaling fra 2017 effekten af at have en kommunal koordinator for samarbejdet. 9 Med en samlet kommunal strategi og koordinering på området, kan fritidsjobs bedre tænkes ind som en løsning for unge, der oplever skoledagen som lang og svær. Det vil give elever ne praktisk erfaring, styrke arbejdsrelaterede kompetencer og desuden give dem indblik i muligheden for en evt. erhvervsuddannelse.

12 #6 Vi kræver, at Kommuner skal investere i en samlet plan for fritidsjob alle forvaltninger har en særlig medarbejder, der har fokus på fritidsjob. Deres opgave er at tænke fritidsjobs ind i den forvaltning, som de arbejder i, og bidrage til koordineringen af kommunens samlede plan i et tæt samarbejde på tværs af forvaltningerne. sagsbehandlere som er tilknyttet en familie samarbejder med hinanden for at sikre, at de unge får et fritidsjob. alle kommuner skal tænke unge ind i driften af byen. Fritidsjobbere kan fx hjælpe til med drift og vedligeholdelse af byens grønne arealer eller med renhold af gader og andre befærdede områder. Det er også vigtigt, at kommuner tænker fritidsjobs ind i sociale klausuler. I mødet med kommunen ser vi, at mange unge og deres forældre oplever en ukoordineret indsats og mangel på en fælles plan for familien. Det gør det svært for de unge at få viden om og støtte til at komme i fritidsjob. Et af de problemer, vi ofte støder på, er, at der mangler en samlet koordinering og kommunikation på tværs af kommunen, når det handler om at lægge en plan for en ung. Typisk har børn og forældre forskellige sagsbehandlere, og derfor er det svært at samle de gode intentioner for familien og for de unge, der ønsker et fritidsjob. Hele kommunen skal forpligte sig på at løfte fritidsjobområdet ved at prioritere samarbejdet på tværs af forvaltningerne. Vi skal væk fra silotænkning. Og der skal findes midler på tværs af forvaltninger til at understøtte fritidsjob om rådet og rådgivningen til de unge, der har behov for det for at komme i fritidsjob. Kommun en løfter til daglig en myriade af praktiske opgaver, der alle bidrager til, at byen fungerer for os, der bor i den. Kommunale områdefornyelsesindsatser er gode til at skabe fritidsjobmuligheder for unge, når de giver et område et socialt og fysisk løft. Der er brug for, at forvaltningerne tænker mere som områdefornyelserne og skaber fritidsjobs, der engagerer unge i driften og udviklingen af byen.

13 Mine forældre har ikke noget arbejde, og de er heller ikke gode til dansk, så jeg får kun hjælp af mine søskende. Der er mange ting, som jeg ikke ved omkring et arbejde. Det ville fx være rart, hvis mine forældre kunne hjælpe mig med, hvordan jeg skal melde ferie, løn og alle de der ting. Ibrahim, 17 år.

14 #7 Forældre skal bakkes op, så flere unge får et fritidsjob Vi kræver, at 1 2 familier med få ressourcer informeres bedre om fritidsjob. Vi skal give forældre viden om mulighederne for, at deres børn kan få et fritidsjob. De skal kende til alle de gode gevinster, der følger med for de unge, og hvad et fritidsjob konkret indebærer. De skal have viden om, hvordan de som forældre kan bakke op og støtte i fastholdelsen af et fritidsjob. både kommunale og ikke-kommunale aktører, der arbejder med forældre, skal have konkret og opdateret viden om fritidsjob, som de kan formidle videre til dem. Det kan være sagsbehandlere, sprogskoler, moskeer, kirker, lokale forældreorganisationer og boligsociale helhedsplaner. Det kan være gennem forældrekurser, informationsaftener, samtaler eller let tilgængeligt materiale. Når forældre engagerer sig i deres børns liv og aktivt støtter dem i at søge og have et fritidsjob, er der langt større chance for, at de unge trives og fastholder deres fritids job. 10 Men det kan som forælder være svært at spørge ind til et fritidsjob og hjælpe med at prioritere det, hvis man ikke ved nok om det. Især i udsatte boligområder mangler en del forældre viden om arbejds markedet og om muligheden for, at deres børn kan komme i arbejde. 11 Forældrene skal kende betydningen af et fritidsjob og de fordele, som det medfører også i forhold til de unges gennemførelse af uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet senere i livet. Derfor er det vigtigt, at vi allesammen bakker op om forældrene.

15 Jeg vil hellere fortælle en arbejds giver, at jeg er fra grænsen til Frederiksberg, end at han ser negativt på mig som en typisk ung fra Nørrebro. Fenek, 19 år.

16 #8 Tal unge op, så de tror på egne evner Vi kræver, at 1 2 der fortælles flere positive historier om unge fra udsatte byom råder. De gode historier fylder ikke nok i mediebilledet. Der er mange, som lykkes med både job og uddannelse. De positive fortællinger skal frem! De skal være med til at skabe ringe i vandet og give unge troen på sig selv, så de fx søger og fastholder et fritids job. der skabes medborgere frem for modborgere! Politikere skal have fokus på de løsninger, der rent faktisk virker i udsatte byområder, frem for at fastholde stereotyper og fortællinger om parallelsamfund, der skaber frustration og splittede modborgere. Et fritidsjob er en billet til medborgerskab! Debatten om unge fra udsatte byområder har ofte fokus på negative fortællinger. Det fremmer ikke unges muligheder for at tage et fritidsjob. Vi er med til at opretholde og skabe parallelsamfund, når vi udelukkende fokuserer på problemerne. Det er med til at fastholde unge i en negativ fortælling, der både påvirker, hvordan samfundet opfatter de unge, og hvordan de unge forstår og ser sig selv. Vi skal bryde den negative fortælling om unge fra udsatte byområder! Vi skal sikre, at de får større tiltro til egne evner, og at de får lyst til at bidrage endnu mere til samfundet. Unge skal vokse op med troen på, at vi som samfund vil dem. Og at der er plads på arbejdsmarkedet til dem. Derfor skal vi i fællesskab tale unge op, så alle unge får mod på at deltage i samfundet og fx tage et fritidsjob. Og på den måde blive en del af fremtidens arbejdsstyrke.

17 #9 Vi kræver, at Der skal skabes flere fritidsjobs virksomheder gentænker fritidsjob og genopliver nogle af de klassiske, som nu er erstattet af fx automatisering og robotter. Det ER vigtigt, at vi skaber flere fritidsjobs til unge - det er en nødvendig investering i fremtidens arbejdskraft. Fordi fritidsjob ikke er det samme i dag, som det var for 30 år siden, er der behov for, at vi tænker ud af boksen og skaber nye måder for de unge at have et fritidsjob på. flere virksomheder går sammen om at skabe lokale netværk med fokus på at skabe fritidsjobs til unge. Det lokale erhvervsliv skal forpligte sig på at tage et fælles socialt ansvar for, at unge i lokalområdet bliver til stærke samfundsborgere og en aktiv del af arbejdsstyrken. Med stærke lokale virksomhedsnetværk sikrer vi, at virksomheder på tværs af brancher arbejder sammen om det mål. 12 Eksisterende fritidsjobindsatser kan med fordel tænkes ind i disse netværk. alle arbejdspladser har en politik for at ansætte unge, der kommer fra ressourcesvage familier. Det gælder for både erhvervslivet, kommunen og civilsamfundet. Hvis flere unge fra ressourcesvage familier skal lykkes med et fritidsjob, er det vigtigt, at der er en klar politik, som støtter denne målgruppe. Der er brug for intern opbakning og for, at der afsættes ressourcer til forløbet.

18 Vi har brug for, at erhvervslivet skaber flere fritidsjobs. For selvom dele af erhvervslivet, især detail- samt restaurationsbranchen allerede løfter en stor opgave og har mange unge i fritidsjob, er det slet ikke nok. Der er brug for, at andre brancher også melder sig på banen! Der er brug for, at alle investerer endnu mere i fx oplæring. Flere unge fra ressourcesvage familier skal have en reel chance for at få og lykkes med deres første fritidsjob. Det skal ikke kun være den dygtige unge, der får et fritidsjob pga. fx forældrenes hjælp og netværk. Vi oplever, at fritidsjobbere skubbes til siden af self service kasseapparatter i supermarkeder og at jobs som fejedrengen ikke længere eksisterer. Men når det sker, skal vi skabe nogle nye eller overveje hvilken værdi, det rent faktisk skaber at have en ung i fritidsjob! Vi har været i dialog med mindre virksomheder og kommunale aktører, der vælger fritidsjobbere fra, fordi de ikke kan overskue, hvad de unge må og ikke må, eller ikke magter administrationen. Flere ser de unge som en byrde i stedet for en gevinst, især når det drejer sig om unge fra ressourcesvage familier. Vi bliver nødt til at have en anden indstilling som samfund! Vi har som samfund en forpligtelse i at gøre vores allerypperste, så de unge kan udleve deres fulde potentialer. Vi appel lerer derfor til, at arbejdsgivere fra alle sektorer forpligter sig til at skabe endnu flere fritidsjobs!

19 Henvisninger 1: Udspillet, Alle handlinger har konsekvenser, kan findes på regeringens hjemmeside: Regeringen.dk 2: Undersøgelse fra Den Sociale Kapitalfond konkluderer: Sandsynligheden for at den enkelte unge havde modtaget en fængselsdom (betinget eller ubetinget) som 25-årig, var ca. 20 pct. lavere blandt målgruppens unge med fritidsjob sammenlignet med dem uden. Risikoen var samtidig 30 pct. lavere for unge med fritidsjob, hvis der udelukkende ses på unge med ikke-vestlig baggrund opvokset i lavindkomstfamilier. wp-content/uploads/2017/11/fritidsjob-til-udsatteunge-er-en-god-investering-for-samfundet_web.pdf 3: Forskning viser, at unge med fritidsjob klarer sig bedre i skolen. Kausalforbindelsen er ved at blive undersøgt, men registeranalyser viser tydeligt, at danske teenagere, som arbejder efter skole, har lavere fravær og får bedre karakterer: videnskab.dk/kultur-samfund/unge-med-fritidsjobklarer-sig-bedre-i-skolen 4: 5: VIVE rapport om elevernes oplevelser af skolen i folkeskolereformens tredje år: files/ /elevernes_oplevelser_af_skolen_i_ folkeskolereformens_tredje_r.pdf 6:

20 7: Undersøgelse foretaget af Skolelederforeningen og Virksomhedsforum For Social Ansvar (VFSA): vfsa.dk/wp-content/uploads/pressemeddelelse-skolevirksomhed-samarbejde.pdf 8: Anbefalinger til samarbejdet mellem skoler og erhvervsliv foretaget af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA): Anbefalinger pdf; Rapport fra 2015 udgivet af Ministeriet for Børn, Undervisning og ligestilling, Kommunernes Landsforening og Dansk Industri: kommunale evalueringer: modul/samarbejde-mellem-skoler-og-virksomheder-iudskolingen 9: Anbefalinger til samarbejdet mellem skoler og erhvervsliv foretaget af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA): Anbefalinger pdf 10: Clearinghouse/Ebog_-_foraeldreinvolvering_og_foraeldresamarbejde.pdf s : 12: I Gladsaxe Kommune, har lokale virksomheder haft stor succes med at gå sammen i virksomhedsnetværket, VUVA: Images/GladsaxeLiv/VUVA-brochure.pdf Flere Unge i Fritidsjob Nu et Manifest FRAK Fritidsakademiet c/o Støberiet Blågårds Plads 5, 2. sal DK-2200 København N CVR: Layout: Sigrun.nu

21 Gå med os det sker ikke af sig selv!! Det er rigtig godt at tjene sine egne penge. Jeg kan købe de ting, jeg har lyst til. Og så føler jeg et større ansvar i min hverdag. Abdallah, 15 år og arbejder i Fakta Q. Vi tror på, at arbejde er nøglen til en lyse re fremtid for unge på kanten. Derfor inve sterer vi i de unge, anerkender dem, og gør dem gode til at arbejde. Det gør vi ved at træne dem i at have et fritidsjob, så de får sved på panden, penge på lommen og arbejds erfaring på CV et. De oplever at lyk kes i et fællesskab, og at vi hjælper dem videre - til glæde for dem selv og sam fundet. FRAK er en socialøkonomisk virksomhed med base på indre Nørrebro. Vi hjælper boligsocialehelhedsplaner, områdefor nyel ser og andre kom munale aktører, private virksomheder og borgere med at gøre en forskel for unge på kanten. FRAK er støttet af VELUX FONDEN og Københavns Kommune. En særlig grøn gren af FRAK støttes af den A.P. Møllerske Støttefond. Kontakt os, hvis du vil vide mere om vores arbej de:

Flere unge i fritidsjob

Flere unge i fritidsjob Flere unge i fritidsjob! NU ET MANIFEST ET OPRÅB Det hér er et opråb fra Nørrebro om forandring! Vi råber op, fordi vi har en drøm om, at flere unge skal lykkes med at bryde den negative sociale arv.

Læs mere

Flere unge i fritidsjob

Flere unge i fritidsjob Flere unge i fritidsjob! NU ET MANIFEST ET OPRÅB Det hér er et opråb fra Nørrebro om forandring! Vi råber op, fordi vi har en drøm om, at flere unge skal lykkes med at bryde den negative sociale arv.

Læs mere

VIDENS INDSAMLING FRITIDSJOB. Til unge i udsatte boligområder

VIDENS INDSAMLING FRITIDSJOB. Til unge i udsatte boligområder VIDENS 02 INDSAMLING FRITIDSJOB Til unge i udsatte boligområder 1 1 FRITIDSJOB FORMER FREMTIDEN Et arbejde som reklameomdeler, kasseassistent eller rengøringshjælp er mange unges første erfaring med arbejdsmarkedet.

Læs mere

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede 1 Debatoplæg: Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede børn og unge Fællesskabet 1. Udsatte børn og unge skal med i fællesskabet: Udgangspunktet for arbejdet med udsatte og

Læs mere

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser 1 Fritidsjobsindsatser 2 Program Børn og unge aktiviteter i selvevalueringerne Effekter af fritidsjob Fire veje til fritidsjob Debat i plenum og i grupper 3 De mest udbredte aktiviteter 33 Væresteder og

Læs mere

Der er behov for sammenhængende forebyggelse

Der er behov for sammenhængende forebyggelse December 2010 HEN Fremtidens kriminalitetsforebyggende arbejde: Der er behov for sammenhængende forebyggelse Resume Der er behov for at udvikle det forebyggende arbejde i forhold til kriminalitet blandt

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

High:five. Job til unge på kanten

High:five. Job til unge på kanten High:five Job til unge på kanten High:five er et landsdækkende projekt i regi af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar. www.highfive.net Kære virksomheder Der er brug for en indsats i forhold til unge på

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget. Evaluering af pejlemærker 2017

Arbejdsmarkedsudvalget. Evaluering af pejlemærker 2017 Evaluering af pejlemærker 2017 Februar 2018 Indhold Arbejdsmarkedsudvalgt...3 AMU 1 Jobcentret har en tættere kontakt og en styrket dialog med virksomhederne...3 AMU 2 Flere unge har en ordinær uddannelse...4

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Get2Ed 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Navn: Rasmus Brandt Lauridsen E-mail: rabla@aarhus.dk Telefon: 41857299 Arbejdssted:

Læs mere

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arbejdsmarkedsudvalget...3 AMU 1 Jobcentret har en tættere kontakt og en styrket dialog med virksomhederne...3

Læs mere

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE BØRN, UNGE OG FRITID Folkeskolereformen i Gentofte Kommune - til dig, der har barn eller ung i vores folkeskoler FOLKESKOLEREFORMEN I GENTOFTE Når børn og unge til august begynder på et

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FOLKESKOLENS SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR OG SKOLELEDERFORENINGEN

UNDERSØGELSE AF FOLKESKOLENS SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR OG SKOLELEDERFORENINGEN UNDERSØGELSE AF FOLKESKOLENS SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER VIRKSOMHEDSFORUM FOR SOCIALT ANSVAR OG SKOLELEDERFORENINGEN JUNI 217 1 OM UNDERSØGELSEN I forbindelse med projekt Folkeskolen.Vores.Hele livet har

Læs mere

ROSKILDE VEJLEDNING. Erhvervslivet

ROSKILDE VEJLEDNING. Erhvervslivet ÅBEN SKOLE ROSKILDE VEJLEDNING Erhvervslivet Indholdsfortegnelse Om Åben Skole 3 Hvad siger reformen? 4 Hvorfor samarbejde? 5 Hvad med faciliteter? 6 Hvad med økonomien? 6 Hvad kan virksomhederne gøre?

Læs mere

BLIV ERHVERVSMENTOR og tag del i et stærkt netværk af erhvervsledere

BLIV ERHVERVSMENTOR og tag del i et stærkt netværk af erhvervsledere BLIV ERHVERVSMENTOR og tag del i et stærkt netværk af erhvervsledere GØR EN FORSKEL UNGE PÅ KANTEN IND I FÆLLESSKABET Der er få ting i livet, der er mere tilfredsstillende end følelsen af at vokse fagligt

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

High:five. J o b t i l u n g e p å k a nte n

High:five. J o b t i l u n g e p å k a nte n High:five J o b t i l u n g e p å k a nte n Kære samarbejdspartnere i kommuner, politi og kriminalforsorg r er brug for en indsats i forhold til unge på kanten. High:Five er startet af Virksomhedsforum

Læs mere

Bilag 1 - Interviewguides

Bilag 1 - Interviewguides Bilag 1 - Interviewguides De unge, UU-vejledere, Virksomhedsleder, lærer og Fritidsjobkonsulent Gitte Interviewguide de unge Hver er de unge alder, fritidsjoberfaringer, skole Betydningen af at have et

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg vil vi skabe et arbejdsmarked i Odense præget af socialt ansvar og med

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé:

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé: Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C Indstilling om Unge i erhverv 1. Resumé: ÅUF / Marts 2016 I ethvert menneskes liv spiller arbejde en central rolle. Det gælder også for unge, som gennem erhvervsfaring

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

UNGDOMSUDDANNELSER Bred indsats skal få unge på skolebænken Af Ivan Mynster Fredag den 10. februar 2017

UNGDOMSUDDANNELSER Bred indsats skal få unge på skolebænken Af Ivan Mynster Fredag den 10. februar 2017 UNGDOMSUDDANNELSER Bred indsats skal få unge på skolebænken Af Ivan Mynster Fredag den 10. februar 2017 Del: Der skal tages en række forskellige midler i brug, hvis flere unge skal i gang med og fastholde

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

AFRAPPORTERING TIL KØBENHAVNS KOMMUNE SAGSNUMMER:

AFRAPPORTERING TIL KØBENHAVNS KOMMUNE SAGSNUMMER: AFRAPPORTERING TIL KØBENHAVNS KOMMUNE SAGSNUMMER: 2015-0210158 1 MAN LÆRER AT ARBEJDE HÅRDT Jeg er blevet bedre til samarbejde med voksne og folk jeg ikke kender og så er jeg blevet mere selvstændig. Jeg

Læs mere

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2?

Folkeskolereformen. Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen ÅR 2 Folkeskolereformen erfaringer efter år 1 Hvad har vi lært og hvordan tænkes år 2? Folkeskolereformen trådte i kraft i august 2014. Ét år er gået, og vi vil i dette nyhedsbrev give

Læs mere

UddannelsesHusets Mentornetværk

UddannelsesHusets Mentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Mentornetværk Projekt Indslusning til arbejdsmarkedet Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk

Læs mere

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé:

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé: Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C Indstilling om Unge i erhverv 1. Resumé: ÅUF / April 2016 Arbejde spiller en central rolle i ethvert menneskes liv. Det er derfor vigtigt, at unge får erfaringer

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen

Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen Til borgmesteren og kommunalbestyrelsen Dato: 11. august 2016 KL har i maj/juni 2016 gennemført den femte undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger om omstillingen til en ny skole og opfølgning

Læs mere

HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET

HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET HVORDAN? LYST TIL LÆRING EGMONT FONDENS STRATEGI FOR STØTTE PÅ LÆRINGSOMRÅDET 2013-2016 ELEMENTER I STRATEGIEN HVORFOR? UDFORDRINGER BEHOV HVAD? VISION AFGRÆNSNING HVEM? MÅLGRUPPER UDGANGSPUNKT HVORDAN?

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion

BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for BLAND DIG I BYEN Medborgerskab + inklusion Københavns Integrationspolitik 2011-2014 Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan understøtter

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 115 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Åbent samråd den 2. februar 2016 Titel Svar på følgende spørgsmål: Spørgsmål Q: Hvad er

Læs mere

Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI KONKLUSION...

Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI KONKLUSION... Indhold INDLEDNING... 2 FACEBOOK LOKALT... 2 AKTIVITET PÅ FACEBOOK... 3 VIRKSOMHEDSKONTAKT... 5 STATUS JUNI 2016... 5 KONKLUSION... 6 1 INDLEDNING Vi har i løbet af de seneste tre år undersøgt muligheden

Læs mere

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage

Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune. Alle skal bidrage Koordineret Integrationsindsats for nytilkomne flygtninge i Fredericia Kommune Alle skal bidrage Alle flygtninge og familiesammenførte, der ankommer til Fredericia, udgør en ressource både som almindelige

Læs mere

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker

Politik for det rummelige arbejdsmarked. - et arbejdsliv til alle mennesker Politik for det rummelige arbejdsmarked - et arbejdsliv til alle mennesker Politik vision og retning I Kolding Kommune vil vi: skabe vækst i mængden af rummelige job & opgaver, så der bliver mere efterspørgsel

Læs mere

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser.

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser. Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 10. maj 2017 Fælles strategi for udsatte boligområder 1. Resume Med afsæt i Aarhus-fortællingens vision om en god by for alle har Aarhus Kommune

Læs mere

Forældrefiduser Ny survey fra 2014

Forældrefiduser Ny survey fra 2014 Forældrefiduser Ny survey fra 2014 Analyse Danmark A/S har for Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden foretaget en survey i starten af 2014 med henblik på at afdække forældrenes oplevelse af og involvering

Læs mere

På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007.

På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007. Retsudvalget REU alm. del - Bilag 368 Offentligt Folketingets retsudvalg På anmodning fremsendes notat forelagt Retsudvalget den 8. februar 2007. Projektgruppens erfaringer: Politimand, UU-vejleder, socialrådgiver,

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

Vollsmose. Fra udsat boligområde til bydel i Odense

Vollsmose. Fra udsat boligområde til bydel i Odense Vollsmose Fra udsat boligområde til bydel i Odense Dagsorden Vollsmoses historie Fakta om Vollsmose i dag Vollsmose Sekretariatet - et partnerskab Et indblik i Vollsmose Sekretariatets arbejde Gåtur i

Læs mere

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013 Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådet har i 2013 fået svar fra mere end 3.000 små og mellemstore virksomheder på spørgsmål om

Læs mere

GUIDE. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Indsatsområde Vision. Overordnet mål. Overordnet succeskriterium. Formål.

GUIDE. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Indsatsområde Vision. Overordnet mål. Overordnet succeskriterium. Formål. Indsatsområde Vision GUIDE Problemkompleks Overordnet mål Overordnet succeskriterium Formål Succeskriterium Tryghed og Trivsel Vision: er trygt, præget af tillid og fællesskaber og åbner sig ud mod det

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER

BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER BYENS BØRN BYENS UNGE BYENS UDDANNELSER Valgprogram for Radikale Venstre København Kommunalvalget 2017 Vores politik peger hverken mod højre eller venstre men fremad. Mod en bedre fremtid for vores børn.

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU Punkt 2. Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU 2016-002127 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaemnet og tilkendegiver i hvilket omfang konklusionerne skal

Læs mere

Projektet har i overvejende grad ramt områdets drenge med en minoritetsbaggrund, men er i lige så høj grad åben for pigerne.

Projektet har i overvejende grad ramt områdets drenge med en minoritetsbaggrund, men er i lige så høj grad åben for pigerne. Aktivitetsnavn: Rene BB (Lommepengeprojekter i CFBU kataloget) Indhold og praksis (aktivitetsbeskrivelse): Ifølge Landsbyggefondens database er det i 2016 37,3% af beboerne i alderen 20-24 år, der har

Læs mere

SÆT DE LOKALE VIRKSOMHEDER I SPIL

SÆT DE LOKALE VIRKSOMHEDER I SPIL SÆT DE LOKALE VIRKSOMHEDER I SPIL De unges første skridt mod job bl danmarks almene boliger Guide til virksomhedssamarbejde Et samarbejde med det lokale erhvervsliv kan skabe netværk, muligheder og jobåbninger

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere

AMBITION FOR RØDE KORS HOVEDSTADENS SOCIALE ARBEJDE

AMBITION FOR RØDE KORS HOVEDSTADENS SOCIALE ARBEJDE AMBITION FOR RØDE KORS HOVEDSTADENS SOCIALE ARBEJDE 2018-2021 Fællesskaber i hovedstaden Mange mennesker i hovedstaden lever et godt liv. De er en del af fællesskaber, har tætte venner, gode kolleger

Læs mere

ROSKILDE VEJLEDNING. Skoler og kulturinstitutioner

ROSKILDE VEJLEDNING. Skoler og kulturinstitutioner ÅBEN SKOLE ROSKILDE VEJLEDNING Skoler og kulturinstitutioner Indholdsfortegnelse Om Åben Skole 3 Hvad siger reformen? 4 Hvorfor samarbejde? 5 Hvordan samarbejde? 6 Eksempler på aktivitetstyper 7 Hvad med

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet 2008/1 BSF 171 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Mette Frederiksen (S), Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Pernille

Læs mere

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst

Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Strategi for etablering af Socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune 2015-2020 - Vejen til mere rummelighed, livskvalitet og vækst Forestil dig en virksomhed, der tjener penge på almindelige markedsvilkår

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI UD KA ST ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 321 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd i Social- Indenrigs- og Børneudvalget

Læs mere

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning Ansøgning Industriens uddannelser Fremtidens uddannelser Ansøgning på vegne af DS Håndværk og Industri Skive-Viborg & Omegn: Kasserer Jørgen Jacobsen, Vestermarken 25, Vester Jølby, 7950 Erslev. Tlf: 2363

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes og

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om?

Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om? Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om? - Hvad sker der? Uddannelsesplanen hedder den plan, som Landstinget vedtog i 2005. Planen viser en masse konkrete initiativer, der skal styrke uddannelse.

Læs mere

Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger

Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger December 2012 Bilag 2: Resumé af fokusgruppeinterview med lærere og pædagoger Baggrund En skolekonsulent fra Pædagogisk Udvikling har i foråret 2012 foretaget ni fokusgruppe interviews af en times varighed

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen -den danske folkeskolereform

Et fagligt løft af folkeskolen -den danske folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen -den danske folkeskolereform Kontorchef Jesper Bøjer Jensen Videnskontoret Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 1 Baggrund og forberedelse Reformens elementer

Læs mere

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Denne vejledning er ment som en hjælp til udarbejdelsen af klubbydelsplanen gældende fra januar 2014 til januar 2016. Målgruppen for arbejdet

Læs mere

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog

Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ. ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog Juni 2018 FLYGTNINGEKVINDER PÅ ARBEJDSMARKEDET Løsningskatalog INDHOLD Baggrund 3 Udfordringen med at få flygtningekvinder i arbejde 3 Temaer for integrationsindsatsen 4 Sundhed og sygdomsopfattelse 5

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg INTEGRATIONSPOLITIK 2019-2022 - Det mangfoldige Frederiksberg 1 FORORD Borgmester og Socialudvalgsformand - afventer endelig godkendelse af politikken Retningen for integrationspolitikken alle er en del

Læs mere

Den uddannelsespolitiske strategi

Den uddannelsespolitiske strategi Den uddannelsespolitiske strategi 20.02 2017 Uddannelsesudvalget Et stående udvalg, der er nedsat den 1. januar 2016 Fredericia Byråd ønsker at bygger bro mellem uddannelser og erhvervsliv og understøtter

Læs mere

NY BOLIGSOCIAL INDSATS UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE. billede MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016.

NY BOLIGSOCIAL INDSATS UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE. billede MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016. NY BOLIGSOCIAL INDSATS 2017-2020 billede UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016 Version 2 TIL DIG, DER BOR I AAB S AFDELING 50 billede Boligforeningen

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

Indsats og metode Flere skal med

Indsats og metode Flere skal med Flere skal med Praktisk info Antal borgere i Faxe kommune: 35916 Antal Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere: 239 Antal borgere i Bruttomålgruppen:126 Antal borgere i indsatsgruppen 51 Mål For projekt

Læs mere

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg.

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Krisen i verden og i Danmark har betydet, at det er nødvendigt med nogle fælles

Læs mere

Unge vores fælles fremtid BUPL s ungeudspil 2018

Unge vores fælles fremtid BUPL s ungeudspil 2018 Unge vores fælles fremtid BUPL s ungeudspil 2018 »Da vi begyndte som rollemodeller for fire år siden, diskuterede vi, om vi skulle forsøge at hjælpe de drenge, der allerede var havnet i kriminalitet. Men

Læs mere

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE De boligsociale

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET UDDANNELSE DER FØRER TIL BESKÆFTIGELSE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGISKE FOKUSOMRÅDER FAKTA OM UDDANNELSE I ODENSE 1. Unge skal bevidst vælge ungdomsuddannelse, der fører til beskæftigelse 2.

Læs mere

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED 2017 VENSTRE I FREDERICIA Vision Fremtidens Fredericia skal være centrum for udvikling og vækst. Med stolthed skal vi i Fredericia gå endnu

Læs mere

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018.

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018. Punkt 5. Orientering om samarbejde med boligorganisationerne Alabu Bolig og Lejerbo om boligsocial helhedsplan i Aalborg øst, for perioden 1. januar 2017-31. januar 2021 2016-072864 Skoleforvaltningen

Læs mere

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring Integration Indledning Radikal Ungdom har en vision om et samfund bestående af demokrati og åbenhed, hvor mennesker uanset etnisk oprindelse, religion, seksuel orientering og politisk overbevisning kan

Læs mere

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Oplæg KL PPR-konference 20. juni 2017 Mit oplæg Om udfordringerne på unge- og uddannelsesområdet Om ekspertudvalgets, KL s og regeringens udspil Om kerneopgaven Uddannelse

Læs mere

CFBU EFFEKTMÅLING07 LEKTIECAFÉER. En udstrakt hånd til børn og unge i udsatte boligområder

CFBU EFFEKTMÅLING07 LEKTIECAFÉER. En udstrakt hånd til børn og unge i udsatte boligområder CFBU EFFEKTMÅLING07 LEKTIECAFÉER En udstrakt hånd til børn og unge i udsatte boligområder 1 ICH BIN, DU BIST... 1 Mange børn og unge i udsatte boligområder har vanskeligt ved dansk stil, tyske gloser og

Læs mere

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan ,

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan , Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan 2017-2021, Intensive sundhedsplejerskebesøg i et hyppigere omfang end sædvanligt Opsporing og forebyggelse af brugen af stoffer blandt unge Drop

Læs mere

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN 2018-2021 2018-2021 BEBOERPROJEKT PULS 1 AAB 2017 MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET Boligforeningen AAB, AKB, København, SAB samt Boligforeningen 3B har

Læs mere

VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE

VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE VORES DNA RØDE KORS Vi har en vigtig identitet og rolle i Røde Kors-bevægelsen. Røde Kors' historie og principper er ressourcer og pejlemærker i vores arbejde som en global

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

OPTIMERING AF EFFEKTER OG INVESTERINGER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. Den 4. maj 2016

OPTIMERING AF EFFEKTER OG INVESTERINGER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. Den 4. maj 2016 OPTIMERING AF EFFEKTER OG INVESTERINGER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN Den 4. maj 2016 HVAD VIL JEG KOMME IND PÅ? Kort om refusionsomlægningen Hvordan kan der arbejdes med at skabe bedre effekter? og hvordan

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere