Sagsbehandler Nanna Hedegaard Scheuer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagsbehandler Nanna Hedegaard Scheuer"

Transkript

1 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T S C I E N C E U D D A N N E L S E R A M M E R F O R S T U D I E I N T R O D U K T I O N P Å B A C H E L O R U D D A N N E L S E R P Å S C I E N C E G Æ L D E N D E F R A SEPETMBER 2016 Sagsbehandler Nanna Hedegaard Scheuer Studieintroduktionen på bacheloruddannelserne på SCIENCE planlægges, afvikles og evalueres med udgangspunkt i nærværende fælles rammer samt KU s fælles retningslinjer for studieintroduktionsforløb. Institutterne har inden for disse rammer metodefrihed til og ansvar for at planlægge, afvikle og evaluere studieintroduktionen. Herudover skal studieintroduktionen generelt overholde gældende regler ved KU og SCIENCE, herunder eksempelvis økonomi og regnskab. ns@science.ku.dk Prodekan for uddannelse er ansvarlig for rammerne for studieintroduktionen, som lever op til KUs fælles kvalitetssikringspolitik. Rammerne for studieintroduktionen består af en gouvernancestruktur, obligatoriske elementer samt fælles kvalitetsmål. Organisering af studieintroduktionen For hver bacheloruddannelse er ét institut ansvarlig for studieintroduktionen. Alle institutter har udpeget en studiestartskoordinator, der er daglig ansvarlig for at planlægge og gennemføre studieintroduktionen. Studiestartskoordinatoren refererer i denne funktion til viceinstitutleder for. SCIENCE Uddannelse driver studiestartsforum 1, hvor studieintroduktionen på SCIENCE koordineres på tværs af institutter og mellem institutter og 1 Studiestartsforum er et koordinerende mødeforum for studiestartskoordinatorer. Der er knyttet et grupperum på KUnet til studiestartsforum.

2 fakultetssekretariatet. SCIENCE Uddannelse er endvidere garant for at sikre vidensniveauet i forummet og er derfor forpligtet til at være opdateret på aktuel viden og forskning på studieintroduktionsområdet. SIDE 2 AF 9 Aktiviteter og ansvarsfordeling Studieintroduktionen på SCIENCE foregår fra de nye studerende modtager deres optagelsesbrev til og med blok 2. Aktiviteter i studieintroduktionen og ansvar for de forskellige områder fremgår herunder: Studieintroduktion Aktivitet Ansvarlig Rolleudførende Studiestartssider på web (kommunikation fra optagelsesbrev til Koordinering, implementering og generel og karriere, Karriere, SCIENCE Uddannelse og med uge 35) studieintroducerende information SCIENCE Uddannelse Uddannelsesspecifik Studiestartskoordinator studieintroducerende information Campusuge (uge 35) Planlægning og Studiestartskoordinator gennemførsel af program samt involvering og evt. uddannelse af andre aktører. Obligatoriske oplæg, SCIENCE IT og SCIENCE Kommunikation, SCIENCE Uddannelse SCIENCE Kommunikation SCIENCE IT Økonomi Administrationschef Besluttes på instituttet eller viceinstitutleder for på instituttet Hyttetur (valgfrit) Planlægning og Studiestartskoordinator gennemførsel af program samt involvering og evt. uddannelse af andre aktører.

3 Blok 1 og 2 Fagspecifik Studieleder, øvrige SIDE 3 AF 9 studieintroduktion relevante besluttes på som ekstra instituttet curriculære aktiviteter Fagspecifik Studieleder, studieintroduktion i kursusansvarlig og øvrige en relevante besluttes på instituttet Generel introduktion som ekstra curriculære aktiviteter (SPOT) Fælles kvalitetsmål for uge 35, blok 1 og 2 Der er fælles kvalitetsmål for studieintroduktionen på SCIENCE, der samtidig sikrer lokal metodefrihed. Kvalitetsmålene indeholder fem fokusområder med tilhørende læringsmål, som institutterne i deres planlægning af studieintroduktionen skal understøtte. Fokusområder og læringsmål findes i bilag 1. Der udvikles et inspirationskatalog med aktiviteter, der understøtter fokusområder og læringsmål. Kataloget bliver årligt drøftet og behandlet i studiestartsforum og VILU kredsen og kan findes på KUnet. Studiestartssider på web Studiestartssiderne er fælles kvalitetssikret information til alle nye bachelorstuderende i perioden fra optagelsesbrev til uge 35. Studiestartsiderne er placeret på KUnet på de studerendes uddannelsessider. Formålet med studiestartssiderne er 1. de studerende kun skal orientere sig ét sted for at blive klædt på med den viden de har brug for til deres studiestart 2. at de med det samme bliver ledt ind på KUnet så de lærer at orientere sig på deres uddannelseside samt 3. at den information, de modtager, er kvalitetssikret af SCIENCE Uddannelse. Campusuge Campusugen foregår i uge 35. Den skal vare ml. 3 og 5 dage.

4 Institutterne planlægger program for campusugen i forhold til kvalitetsmål og i forhold til lokale behov. Der er tre obligatoriske aktiviteter i campusugen: SIDE 4 AF 9 1. Introduktion til ved SCIENCE Uddannelse, (bidrager til at understøtte fælles kvalitetsmål) 2. IT-systemer ved SCIENCE IT (bidrager til at understøtte fælles kvalitetsmål) 3. Studiestartsundersøgelse ved SCIENCE Kommunikation. Studiestartskoordinatorerne orienteres hvert år i studiestartsforum om indhold, rammer og snitflader, så de har mulighed for at planlægge de obligatoriske oplæg i sammenhæng med resten af programmet. Hyttetur (valgfrit) Institutterne træffer selv beslutning om de ønsker at afholde en hyttetur. Hytteturen skal betragtes som et tilbud til de studerende, derfor må aktiviteter, der skal opfylde læringsmål ikke udelukkende være placeret på hytteturen. I forbindelse med de studerendes tilmelding til hytteturen skal programmet desuden være gennemsigtigt, så det er tydeligt, hvad de kan forvente. Blok 1 og 2 Der er fælles kvalitetsmål for studieintroduktionen i løbet af blok 1 og 2. Kvalitetsmålene skal indfries i form af ekstra curriculære aktiviteter og i forbindelse med en. Det er et krav at nogle kvalitetsmål indfries i en. Evaluering og opfølgning En væsentlig aktivitet i arbejdet med studieintroduktionen er at sikre opfølgning og udvikling af studieintroduktionen. På næste side fremgår et skema for, hvordan ansvaret med at evaluere, behandle evalueringen og sikre relevant opfølgning er fordelt samt hvem, der har en rolle i arbejdet.

5 SIDE 5 AF 9 Evalueringsaktivitet Ansvarlig Rolleudførende Konsulteres Udvikle evaluerings skabeloner Behandling af evalueringen og indstilling til næste års studieintroduktion Fælles kvalitetsmål for både campusuge og blok 1 og 2 aktiviteter Studiestartssider Fælles kvalitetsmål for både campusuge og blok 1 og 2 aktiviteter Studiestartssider Programspecifikt: Campusuge og evt. hyttetur Prodekan, Studiestarts koordinator Viceinstitutleder for, Studiestartskoordi nator studiestartskoordi nator Undervisnings udvalg Studiestartskoordi nator Studiestartskoordi nator studieleder Programspecifikt: Generel Referencegruppe Blok 1 og 2 studieintro for SPOT aktiviteter Fagspecifik Studieleder studieintro karrierevejledning en Formålet med at udvikle fælles skabeloner for evalueringerne i studieintroduktionen er at understøtte en gennemsigtig evalueringsproces på tværs af institutter. Skabelonen skal sætte rammen for hvad vi evaluerer, hvordan vi evaluerer og hvornår vi evaluerer. Formålet med ansvarsfordelingen er endvidere at tydeliggøre, hvem der har ansvar for at behandle evalueringer, følge op på resultaterne og lave indstillinger til næste års studieintroduktion og til rammer for studieintroduktionen.

6 Bilag 1: Fælles kvalitetsmål for studieintroduktionen på bacheloruddannelser på SCIENCE Studieintroduktionen skal planlægges med udgangspunkt i fem fokusområder, der er fælles for alle uddannelser på SCIENCE. Fokusområderne har til formål at understøtte at flest mulige studerende får de bedste forudsætninger for at blive studieparate og får en tryg start på uddannelsen. Områderne er: 1. Etablering af fællesskab 2. Introduktion til det faglige, sociale og studenterpolitiske miljø 3. At være studerende på universitetet 4. Din uddannelse 5. Praktisk overblik og faciliteter SIDE 6 AF 9 Til hvert fokusområde er der formuleret en række læringsmål som konkretiserer, hvad det er for et udbytte som den studerende skal have af studieintroduktionen. Institutterne skal understøtte fokusområderne og læringsmålene i deres planlægning af studieintroduktionen. Det er op til det enkelte institut at definere og planlægge aktiviteter, der understøtter læringsmålene. Som inspiration på tværs af institutter udvikles et inspirationskatalog. er tovholder på kataloget som alle institutter bidrager til. I læringsmålene, der knytter sig til hvert fokusområde, skelner vi mellem to niveauer for læring: 1. at få velkomst til eller blive introduceret til. Dette niveau handler om, at nye studerende skal have en helt basal viden om et givent emne. Det forventes ikke at den studerende kan gentage eller omsætte den viden, men i stedet at den studerende kan bruge den basale viden som grundlag for næste gang, de skal arbejde videre med emnet. 2. at opnå kendskab. Dette niveau handler om, at den studerende skal have en mere uddybende introduktion til et givent emne, og at den studerende skal kunne sætte det i relation til andre former for viden samt deres egen situation. Til de fleste fokusområder er der formuleret læringsmål, der knytter sig til henholdsvis campusugen og blok 1 og 2. Når nogle emner går igen begge steder, så handler det altså om, at den studerende skal have en helt basal viden om et emne til at starte med, som kan danne grundlag for flere input i løbet af blok 1 og 2. Herunder gennemgås hvert fokusområde med tilhørende læringsmål.

7 Fokusområder og læringsmål SIDE 7 AF 9 Fokusområde 1: Etablering af fællesskab Et godt socialt tilhørsforhold er vigtigt for at klare sig godt på uddannelsen. Det har betydning for den studerendes tilbøjelighed til at komme på campus, deltage i en og andre aktiviteter samt udveksle information peer-to-peer. en gruppe af medstuderende som de kender rigtig godt og er trygge ved et godt socialt netværk med studerende på årgangen og med nogle af de ældre studerende fået introduktion til nogle af underviserne på 1. år. Fokusområde 2: Introduktion til det faglige, sociale og studenterpolitiske miljø De nye studerende skal opbygge en faglig identitet og fagligt tilhørsforhold, og derfor skal de introduceres til det faglige, sociale og studenterpolitiske miljø på uddannelsen. Campusugen er endvidere et godt tidspunkt til at blive introduceret til foreninger og politiske organer, fordi de studerende får mulighed for tidligt at skabe tilknytning og engagere sig i interessante tilbud. fået velkomst til instituttet/det faglige miljø på uddannelsen fået velkomst til det sociale miljø herunder de sociale foreninger fået velkomst til de politiske organer, og hvordan man kan deltage for politisk indflydelse. Efter blok 2 har de nye studerende: kendskab til instituttet/det faglige miljø på uddannelsen kendskab til det sociale miljø herunder de sociale foreninger kendskab til de politiske organer, og hvordan man kan deltage for politisk indflydelse. Fokusområde 3: At være studerende på universitet Nye studerende skal lære mange nye studie-, forberedelses- og planlægningsværktøjer i forbindelse med at blive universitetsstuderende og

8 blive studerende på en specifik uddannelse. For mange er det en vanskelig proces at bevæge sig fra at være elev til at blive studerende. SIDE 8 AF 9 fået introduktion til hvad det vil sige at være universitetsstuderende på den pågældende uddannelse blandt andet i forhold til tidsforbrug, arbejdsindsats og studieteknikker fået introduktion til god videnskabelig praksis og plagiering kendskab til s tilbud på SCIENCE. Efter blok 2 har de nye studerende: kendskab til studieplanlægning og studieteknik kendskab til god videnskabelig praksis og plagiering haft mulighed for at være en del af en studie-, arbejds- eller læsegruppe. Fokusområde 4: Din uddannelse Nye studerende skal vide hvilket uddannelsesforløb de står overfor både hvad angår indhold, struktur og krav. Det er vigtigt i forhold til deres konkrete forberedelse til kurserne, men også i forhold til deres forventningsafstemning af hvilken uddannelse, de er startet på, og hvilke muligheder den giver. kendskab til kurser og aktiviteter i blok 1 og 2, både hvad angår skema, arbejdsformer, forberedelse, litteratur og øvrige anskaffelser fået introduktion til uddannelsens opbygning, kurser og sammenhæng mødt deres studieleder fået introduktion til studieordninger, rammer og regler for deres uddannelse, samt hvor de kan finde informationer om dette (KU net, uddannelsessider og KU-mail) fået introduktion til hvilke faglige muligheder og jobperspektiver uddannelsen giver. Efter blok 2 har de studerende: fået kendskab til uddannelsens opbygning, hvordan kurserne hænger sammen med hinanden, samt muligheder for valg undervejs.

9 fået kendskab til hvilke faglige muligheder og jobperspektiver uddannelsen giver. SIDE 9 AF 9 Fokusområde 5: Praktisk overblik og faciliteter Nye studerende skal navigere i rigtig mange nye systemer, lokaliteter, forkortelser osv. Hvis ikke de får styr på disse praktiske udfordringer, så kan det støje så meget, at det er svært at koncentrere sig om det faglige og studietekniske. introduktion til de praktiske og tekniske ressourcer, der findes på uddannelsen/fakultetet/universitetet, f.eks. print, kantine, IT-support, lokaler, adgangskort, bibliotek, studiepladser osv. introduktion til IT-systemer og hjemmesider: KUnet, Absalon og andre relevante hjemmesider introduktion til campus, så de kan orientere sig hvor findes hvad?

Rammer for God bachelorstudiestart på KU

Rammer for God bachelorstudiestart på KU KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT JANUAR 2019 Vedr. Rammer for God bachelorstudiestart på KU UDDANNELSESSERVICE Sagsbehandler Uddannelsesservice FRUE PLADS 4 1168 KØBENHAVN K Rammer beskrevet i dette sagsnotat

Læs mere

Rammer for God kandidatstudiestart for internationale bachelorer på KU Sagsbehandler Uddannelsesservice

Rammer for God kandidatstudiestart for internationale bachelorer på KU Sagsbehandler Uddannelsesservice KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT JANUAR 2019 Vedr. Rammer for God kandidatstudiestart for internationale bachelorer på KU Sagsbehandler Uddannelsesservice UDDANNELSESSERVICE FRUE PLADS 4 1168 KØBENHAVN

Læs mere

P R O C E D U R E F O R K AN D I D A T S T U D I E S T AR T 6. AUGUST 2015

P R O C E D U R E F O R K AN D I D A T S T U D I E S T AR T 6. AUGUST 2015 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T P R O C E D U R E F O R K AN D I D A T S T U D I E S T AR T 6. AUGUST 2015 SCIENCE UDDANNELSE

Læs mere

Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet

Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet Retningslinjer og alkoholpolitik for rusugen på Arts, Aarhus Universitet Baggrund Med fusionen af tre tidligere fakulteter til Arts er der opstået behov for at skabe en fælles ramme med fælles retningslinjer

Læs mere

Retningslinjer for studiestarten på Arts, Aarhus Universitet

Retningslinjer for studiestarten på Arts, Aarhus Universitet Retningslinjer for studiestarten på Arts, Aarhus Universitet Formål Formålet med retningslinjerne er at skabe en fælles ramme for en fagligt funderet praksis for studiestarten på de enkelte uddannelser.

Læs mere

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet Studiestartsstrategi Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet 30 06 2008 Indholdsfortegnelse 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ikrafttrædelse... 3 2.0 Studiernes ansvarsområder... 4 2.1 Velkomstpakke/informationspakke...

Læs mere

Karen Rønnow Grete Bertelsen. Kommunikation målrettet fastholdelse af nyoptagne kandidatstuderende Sagsbehandler Anna Helqvist og Else-Marie Baun

Karen Rønnow Grete Bertelsen. Kommunikation målrettet fastholdelse af nyoptagne kandidatstuderende Sagsbehandler Anna Helqvist og Else-Marie Baun K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Karen Rønnow Grete Bertelsen S A G S N O T A T R E V I S I O N 2 0 1 7 21. APRIL 2017 Vedr.

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET REV.

KØBENHAVNS UNIVERSITET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET REV. KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 REV. MARTS 2016 SCIENCE har i henhold til KU s fælles kvalitetssikringspolitik

Læs mere

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende FAGLIG DAG Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende Institut for Statskundskab har i samarbejde med Center for Læring og Undervisning i efteråret 2010 gennemført en temadag om studieteknik

Læs mere

Workshop: Fastholdelsesstrategi. Ledelsens rolle

Workshop: Fastholdelsesstrategi. Ledelsens rolle Workshop: Fastholdelsesstrategi Ledelsens rolle GRETE BERTELSEN, PRODEKAN, KU SCIENCE FINN BORCHSENIUS, PRODEKAN, AU SCIENCE AND TECHNOLOGY Program for workshoppen Program 8 min Oplæg om fastholdelsesstrategier

Læs mere

Delpolitik for: Studiestart

Delpolitik for: Studiestart Godkendt i direktionen: 2. juni 2006 Senest opdateret: 6. april 2009 Delpolitik for: Studiestart 1.0 Formål Gennem etablering af delpolitik for studiestart for alle bachelor-, kandidat- og masteruddannelser

Læs mere

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET 1. Målet med studiestarten Studiestarten forstås bredt set som aktiviteter for nye studerende gennem det første

Læs mere

Semester- og uddannelsesevaluering for 6. semester Bacheloruddannelsen i Idræt

Semester- og uddannelsesevaluering for 6. semester Bacheloruddannelsen i Idræt Semester- og uddannelsesevaluering for 6. semester Bacheloruddannelsen i Idræt Svarprocent Distribueret 72 71,3% Nogen svar 1 1,0% Gennemført 28 27,7% I alt 101 100,0% Spørgsmål til semestret: 6. semester

Læs mere

Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi

Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi Svarprocent Ikke-gennemført 1 6,7% Nogen svar 1 6,7% Gennemført 13 86,6% I alt 15 100,0% Spørgsmål til semestret:

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning.

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning. DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for systematisk undervisningsevaluering og -opfølgning på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE 15. JULI 2014 Denne

Læs mere

Principper for studiestarten

Principper for studiestarten Principper for studiestarten 0. Formål Syddansk Universitet ønsker at integrere alle nye studerende på bedste vis i det faglige og sociale liv på deres nye studie. Alle studerende skal hjælpes til at blive

Læs mere

Leverancer og skabelon til studiestartssiderne på SCIENCE 2012 30. MARTS 2012

Leverancer og skabelon til studiestartssiderne på SCIENCE 2012 30. MARTS 2012 DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Institutkoordinatorer Studieintroduktionen 2012 Leverancer og skabelon til studiestartssiderne på SCIENCE 2012 30. MARTS 2012 DET NATURVIDENSKABELIGE

Læs mere

Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på Første Studieår ved Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet

Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på Første Studieår ved Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på Første Studieår ved Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Gældende fra og med ruskursus 2015 Revideret 6. februar 2015 Målet

Læs mere

Semesterevaluering for 2. semester Bacheloruddannelsen i Sundhedsteknologi

Semesterevaluering for 2. semester Bacheloruddannelsen i Sundhedsteknologi Semesterevaluering for 2. semester Bacheloruddannelsen i Sundhedsteknologi Svarprocent Ikke-gennemført 3 8,1% Nogen svar 2 5,4% Gennemført 32 86,5% I alt 37 100,0% Spørgsmål til projektmodulet: Eksperimentel

Læs mere

Pædagogisk psykologi

Pædagogisk psykologi PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2019 Campus Aarhus D. 29.-30. august, 2019 Aarhus Universitet 8000 Aarhus VELKOMMEN TIL DPU Kære nye studerende, Tillykke med din optagelse og velkommen til pædagogisk psykologi

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber.

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Nærværende rammer beskriver evalueringsplaner og praktiske anliggender, der er aftalt mellem studienævn, Institut for Farmaci,

Læs mere

Anbefalinger til indsatser til professionalisering af studiegruppearbejdet i læreruddannelsen (Bilag 1)

Anbefalinger til indsatser til professionalisering af studiegruppearbejdet i læreruddannelsen (Bilag 1) Anbefalinger til indsatser til professionalisering af studiegruppearbejdet i læreruddannelsen (Bilag 1) Formålet med dette notat er at sætte retning og rammer for arbejdet på national og lokal plan med

Læs mere

Idé-DB DSR IDÉKATALOG. til studiemiljøet på. Danmarks Biblioteksskole. De Studerendes Råd Danmarks Biblioteksskole Maj 2008

Idé-DB DSR IDÉKATALOG. til studiemiljøet på. Danmarks Biblioteksskole. De Studerendes Råd Danmarks Biblioteksskole Maj 2008 Idé-DB DSR IDÉKATALOG til studiemiljøet på Danmarks Biblioteksskole De Studerendes Råd Danmarks Biblioteksskole Maj 2008 Indledning Idé-DB er et forum under DSR, De Studerendes Råd, hvor de studerende

Læs mere

Opfølgning på Læringsbarometer 2018

Opfølgning på Læringsbarometer 2018 Gør tanke til handling VIA University College Opfølgning på Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Indledning Svarprocent: 62 % for campusuddannelse og særligt tilrettelagt forløb 70% for NET-uddannelsen På Sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på School of Medicine and Health ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på School of Medicine and Health ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Mål for ruskursus samt kommissorium for rusplanlæggere og rusinstruktører på School of Medicine and Health ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Gældende fra og med ruskursus 2017 Revideret 06.04.2017

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

Principper for studiestarten

Principper for studiestarten Principper for studiestarten 0. Formål Syddansk Universitet ønsker at integrere alle nye studerende på bedste vis i det faglige og sociale liv på deres nye studie. Alle studerende skal hjælpes til at blive

Læs mere

Mat/Stat Mandag Tirsdag Morgenmad m. rusvejledere Aud. 4: Erhvervsvejledning

Mat/Stat Mandag Tirsdag Morgenmad m. rusvejledere Aud. 4: Erhvervsvejledning Program og programmål Skemaer Mat/Stat Mandag Tirsdag 7.00-8.00 Morgenmad m. rusvejledere Aud. 4: 8.00-9.00 Morgenmad m. rusvejledere 10.00 Aud. 4: velkomst v. studie- og inst.leder+tap Rundtur+socialisering

Læs mere

Delpolitik for: Før uddannelsen

Delpolitik for: Før uddannelsen Delpolitik for: Før uddannelsen Tidspunkt for ikrafttræden: 19. juni 2008 1.0 Formål Gennem udviklingen af en delpolitik for Før uddannelsen at synliggøre og sikre en fortsat positiv udvikling af universitetets

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? 1 19.06.2018/Pia

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec Pkt. 4b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec Pkt. 4b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt. 4b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. NOVEMBER 2018 Vedr. Danske Universiteters og Danske Studerendes Fællesråds

Læs mere

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt om klinisk undervisning med Ergoterapeutuddannelsen ved University College Nordjylland (UCN). Målsætningen for klinisk

Læs mere

SCIENCE Fælles rammer for studieintroduktion på bacheloruddannelserne i

SCIENCE Fælles rammer for studieintroduktion på bacheloruddannelserne i K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET SCIENCE Fælles rammer fr studieintrduktin på bachelruddannelserne i 2013-2015 (Opdateret d. 15. maj 2014) De fælles rammer fr studieintrduktin er frlænget g dermed

Læs mere

Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige Fakultet; Gældende fra studieåret 2010/2011

Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige Fakultet; Gældende fra studieåret 2010/2011 D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Studiestart E17. Vi glæder os til at se dig!

Studiestart E17. Vi glæder os til at se dig! Studiestart E17 Billede af tutorkorpset, som tager imod dig den 1. september 2017. De glæder sig til at møde dig og de andre nye pædagogstuderende! For at sikre, at du kommer godt i gang med din studiestart,

Læs mere

SDU s principper for studiestarten

SDU s principper for studiestarten SDU Uddannelseskvalitet SDU s principper for studiestarten Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.: 13. juni 2018 Godkendt af: Direktionen

Læs mere

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Når en skoles medarbejdere skal udvikle læringsmålstyret undervisning, har ledelsen stor betydning. Det gælder især den del af ledelsen,

Læs mere

Anbefalinger for God Undervisning/læring

Anbefalinger for God Undervisning/læring Anbefalinger for God Undervisning/læring Overordnet Vi anerkender god undervisning på lige for med god forskning Der skal være incitatment for underviserne til at dygtiggøre sig og udvikle undervisning

Læs mere

SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017

SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017 SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017 Strategi for vejledning tager udgangspunkt i: Relevante mål i Syddansk Universitets udviklingskontrakt 2012-14 bl.a. smidigere overgang til arbejdsmarkedet

Læs mere

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul)

Læs mere

Hvilket hold var du på? Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har kvalificeret mig til eksamen

Hvilket hold var du på? Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har kvalificeret mig til eksamen Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har fremmet min læring i forhold til målene nævnt ovenfor Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er

Læs mere

D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T

D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET E V A L U E R I N G S R A P P O R T F O R B A C H E L O R - O G K A N D I D A T U D D A N N E L S E N I I N F O R

Læs mere

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter Københavns Universitet har fælles retningslinjer for undervisningsevaluering

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

DIGITALISERING AF EVALUERING

DIGITALISERING AF EVALUERING DIGITALISERING AF EVALUERING Intern uddannelsesdag om educational-it Aarhus Universitet, 8. oktober 2015 DIGITALISERING AF UNDERVISNING PÅ BSS 1. Implementering af Blackboard i 2013 1. 1.200 undervisere,

Læs mere

D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T

D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for systematisk undervisningsevaluering og -opfølgning på Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab.

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for Folkesundhedsvidenskab Studieleder Lisbeth E. Knudsen Institutleder Mette Madsen

Læs mere

Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017

Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017 Bachelor i Innovation & Digitalisering, semester- og uddannelsesevaluering, forår 2017 Samlet status Blot en studerende ud af 3 mulige, har valgt at besvare evalueringsskemaet. Modul 14: Bachelorprojekt

Læs mere

Opsummering af indsatser PBL

Opsummering af indsatser PBL 3.1 Vores eksisterende forskningsresultater indenfor PBL afdækkes. Der iværksættes desuden en række forsknings- og uddannelses-udviklingsprojekter, der skal udforske og udfordre AAU s PBLpraksis yderligere

Læs mere

Opsummering af indsatser PBL

Opsummering af indsatser PBL 3.1 Vores eksisterende forskningsresultater indenfor PBL afdækkes. Der iværksættes desuden en række forsknings- og uddannelses-udviklingsprojekter, der skal udforske og udfordre AAU s PBLpraksis yderligere

Læs mere

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET

RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET RETNINGSLINJER OG VEJLEDNINGER FOR TUTORER VED SCIENCE AND TECHNOLOGY, AARHUS UNIVERSITET 1. Om studiestarten Studiestarten forstås bredt set som aktiviteter for nye studerende gennem det første halve

Læs mere

2: Delpolitik for studiestart Opfølgning 2009/2010

2: Delpolitik for studiestart Opfølgning 2009/2010 2: Delpolitik for studiestart Opfølgning 2009/2010 Del-element Standard Ansvar NAT indikatorer og proces: NAT ansvar: Dato for implementering Imple. /Nej Der afholdes årligt ultimo august et Fakultetsset

Læs mere

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne Navn: Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: I dette arbejdsark skal du indsætte navnet på den eller de personer, der

Læs mere

Studiemiljøevaluering 2015 Designskolen Kolding

Studiemiljøevaluering 2015 Designskolen Kolding Studiemiljøevaluering 2015 Designskolen Kolding Samlet rapport Studiemiljøevalueringen blev gennemført i efterårssemesteret 2015. BA-evalueringen har en svarprocent på 41% svarende til 90 studerende. Herudover

Læs mere

Opfølgning på evaluering det samlede notat til studiezonen

Opfølgning på evaluering det samlede notat til studiezonen Opfølgning på evaluering det samlede notat til studiezonen Modul/ semester: 10, hold BoSE14 Dato for evaluering: 7/2 2017 Modul/semesteransvarlig: Kirstine Rosendal Antal studerende/mulige der har svaret

Læs mere

Uddannelsesevaluering på Arts

Uddannelsesevaluering på Arts Notat Uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere indsatsområder

Læs mere

I gennemgangen af tilfredshedsmålingen er der taget udgangspunkt i de 6 områder, der er udarbejdet indsatskort for i rapporten:

I gennemgangen af tilfredshedsmålingen er der taget udgangspunkt i de 6 områder, der er udarbejdet indsatskort for i rapporten: Opfølgning på den kombinerede studentertilfredshedsundersøgelse og undervisningsmiljøvurdering 2013 er sket i Studiesamarbejdsudvalget (SSU) ved Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus (FIA). Her er handlingsplanen

Læs mere

Til studieledere og institutledere på humaniora. Vedr.: Ansættelse af tutorer til studiestarten 2008-09. Sagsbehandler: Luise Hvidt

Til studieledere og institutledere på humaniora. Vedr.: Ansættelse af tutorer til studiestarten 2008-09. Sagsbehandler: Luise Hvidt D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til studieledere og institutledere på humaniora S A G S N O T A T Vedr.: Ansættelse af tutorer til studiestarten

Læs mere

SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT

SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT SKEMA TIL AFRAPPORTERING EVALUERINGSRAPPORT OBS! Excel-ark/oversigt over fagelementernes placering i A-, B- og C-kategorier skal vedlægges rapporten. - Følgende bedes udfyldt som del af den Offentliggjorte

Læs mere

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Indhold Indledning...2 Lovgrundlag...2 Formål...2 Målsætning 1: Retningslinjer og krav...2 Målsætning 2: Professionel vejledning...2 Målsætning

Læs mere

Tea Malthesen TLF

Tea Malthesen TLF K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S A M F U N D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Medlemmer af Dialogforum M Ø D E R E F E R A T 11. SEPTEMBER 2017 Forum Dialogforum FAKULTETSSEKRETARIATET

Læs mere

Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning programbeskrivelse for indsatsen i 2015 Sagsbehandler: Allan Birkmose, SCIENCE Ledelsessekretariat

Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning programbeskrivelse for indsatsen i 2015 Sagsbehandler: Allan Birkmose, SCIENCE Ledelsessekretariat K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T S A G S N O T A T 12. MARTS 2015 Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning 2014-2016 programbeskrivelse

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College. Studiemiljøundersøgelsen 2016 Psykomotorikuddannelsen

Gør tanke til handling VIA University College. Studiemiljøundersøgelsen 2016 Psykomotorikuddannelsen Gør tanke til handling VIA University College Studiemiljøundersøgelsen 2016 Psykomotorikuddannelsen 1 Bring ideas to life VIA University College Proces - Undersøgelsen blev gennemført i november-december

Læs mere

L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M

L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M V E L K O M M E N P Å L Æ R E R U D D A N N E L S E N I N Ø R R E N I S S U M TUTORHOLDET 2011 PROGRAM INTRO 1. årgang Kære nye studerende på Læreruddannelsen i Nørre Nissum Vi glæder os til at se dig,

Læs mere

Velkommen til alle nye Maskinteknik-studerende

Velkommen til alle nye Maskinteknik-studerende Velkommen til alle nye Maskinteknik-studerende Her kan du finde al relevant information omkring din studiestart, herunder Introduktionsdagene og Holdets Time Figur 1 - http://christian-schou.dk Introprogrammet

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Opsamling på handlingsplan vedrørende: Opfølgning på Undervisningsevalueringer 2014 med en årlig opsummering af resultater

Opsamling på handlingsplan vedrørende: Opfølgning på Undervisningsevalueringer 2014 med en årlig opsummering af resultater Opsamling på handlingsplan vedrørende: Opfølgning på Undervisningsevalueringer 2014 med en årlig opsummering af resultater Med relation til Processtandard for god undervisning i VIA pædagoguddannelse.

Læs mere

Studiegrupper. Vejledende retningslinjer K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET

Studiegrupper. Vejledende retningslinjer K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K Studiegrupper Vejledende retningslinjer Indhold Studiegrupper 3 Hvorfor skal du arbejde i grupper på universitetet? 3 Hvad bliver

Læs mere

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Peder Andersen

Læs mere

Uddannelse i praksis

Uddannelse i praksis Uddannelse i praksis Lokal kvalitetsaftale om uddannelse i praksis Sociale Forhold & Beskæftigelse Uddannelseshandleplanen MSB Indledning Denne lokale kvalitetsaftale sætter fælles retningslinjer for,

Læs mere

Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære studerende! Du sidder nu med en Guide for studerende, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen

Læs mere

Offentlig Innovation & Digitalisering Modul og semesterevaluering, 5. semester, efterår 2016

Offentlig Innovation & Digitalisering Modul og semesterevaluering, 5. semester, efterår 2016 Offentlig Innovation & Digitalisering Modul og semesterevaluering, 5. semester, efterår 2016 Indhold Indledning... 2 Mundtlig modulevaluering Forretningsudvalgsmøder (FU-møder)... 3 Elektronisk modul-

Læs mere

Fraværende: Dorte Kousholt, Lene Mejer Frederiksen, Signe Marie Hinge (studievejleder)

Fraværende: Dorte Kousholt, Lene Mejer Frederiksen, Signe Marie Hinge (studievejleder) Møde den: 13. november 2015 D 120 Uddannelsesnævnsmøde Pædagogisk psykologi Referat Til stede: Charlotte Mathiassen, Simon Nørby, Lene Myong, Kristine Kousholt, Anne Maj Nielsen (afdelingsleder), Nina

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2019

Studiemiljøundersøgelsen 2019 DET TEKNISKE FAKULTET Studiemiljøundersøgelsen 2019 Bacheloruddannelsen i Lærings- og Oplevelsesteknologi Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelse April 2019 Materialet er udarbejdet af TEK Uddannelse, april

Læs mere

Evaluering af undervisning på FARMA

Evaluering af undervisning på FARMA Didaktisk enhed 19/1 2010 Evaluering af undervisning på FARMA om formålene med evaluering og fremtidige procedurer for undervisningsevaluering, herunder offentliggørelse af evalueringsrapporter. Baggrund:

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

Evaluering af fag og undervisningsforløb

Evaluering af fag og undervisningsforløb Evaluering af fag og undervisningsforløb Spørgeskema til studerende Evaluering af: For hold: Hvorfor evaluere? Evaluering anses for at være vigtig for at vi kan forbedre undervisningen. Din og de øvrige

Læs mere

Faggruppens evalueringsrapport (udarbejdet på faggruppens evalueringsmøde)

Faggruppens evalueringsrapport (udarbejdet på faggruppens evalueringsmøde) 1 UCL, Læreruddannelsen. Evaluering af undervisning. Skabelon til faggruppens evalueringsrapport. Oktober 2012 Faggruppens evalueringsrapport (udarbejdet på faggruppens evalueringsmøde) Faggruppe: Psykologi

Læs mere

Vedr.: Studieintroduktion Sagsbehandler: Tina Charlotte Madsen

Vedr.: Studieintroduktion Sagsbehandler: Tina Charlotte Madsen D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T R E T N I N G S L I N J E R F O R S T U D I E I N T R O D U K T I O N 2 0 1 0 8. MARTS 2010 Vedr.:

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Modul Evaluering. Spørgeskema til studerende. Du har nu afsluttet Sygeplejerskeuddannelsens Modul x og vi vil bede dig om at evaluere modulet.

Modul Evaluering. Spørgeskema til studerende. Du har nu afsluttet Sygeplejerskeuddannelsens Modul x og vi vil bede dig om at evaluere modulet. Modul Evaluering Spørgeskema til studerende Evaluering af modul: For hold: Kære studerende på hold xxxx. Du har nu afsluttet Sygeplejerskeuddannelsens Modul x og vi vil bede dig om at evaluere modulet.

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Sciences Indledning Nedenstående model tager udgangspunkt i den overordnede model for uddannelsesevaluering på Aarhus Universitet og baserer

Læs mere

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT Plakat og signaturprojekt i tema 2 i Evaluering af projekter i puljen til vidensunderstøttelse af implementering af

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2019

Studiemiljøundersøgelsen 2019 DET TEKNISKE FAKULTET Studiemiljøundersøgelsen 2019 Bacheloruddannelsen i Mechatronics Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelse April 2019 Materialet er udarbejdet af TEK Uddannelse, april 2019. Kontaktoplysninger:

Læs mere

på Institut for Statskundskab

på Institut for Statskundskab københavns universitet institut for statskundskab på Institut for Statskundskab 1 en samtale mellem studerende og undervisere Samtalen mellem studerende og undervisere, og studerende imellem, har altid

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2019

Studiemiljøundersøgelsen 2019 DET TEKNISKE FAKULTET Studiemiljøundersøgelsen 2019 Bacheloruddannelsen i Innovation and Business Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelse April 2019 Materialet er udarbejdet af TEK Uddannelse, april 2019.

Læs mere

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Kim Jensen Telefon: 9940 9900 Email: kje@adm.aau.dk Dato: 30-04-2014 Sagsnr.: 2014-409-00021 Ansvarsområder for skole og studienævn

Læs mere

Temamøde med Over- og afdelingssygeplejersker. Mandag den 4. oktober Kl

Temamøde med Over- og afdelingssygeplejersker. Mandag den 4. oktober Kl Temamøde med Over- og afdelingssygeplejersker Mandag den 4. oktober Kl. 9.00-11.30 Program Velkommen og præsentation af programmet Den reviderede sygeplejerskeuddannelse v/ Inger Lise Den nye Social og

Læs mere

Undervisningsstruktur

Undervisningsstruktur Undervisningsstruktur Undervisningen ved Science & Technology er i dag organiseret i kvarterer, dvs. i fire undervisningsperioder á 7 uger med efterfølgende eksamensperioder. Den struktur blev indført

Læs mere

STUDIESTARTSFORLØB. Efteråret 2015

STUDIESTARTSFORLØB. Efteråret 2015 STUDIESTARTSFORLØB Efteråret 2015 Som studerende på bacheloruddannelsen eller sidefagsuddannelsen ved institut for psykologi tilbydes du at indgå i et studiestartsforløb. Studiestartsforløbet strækker

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera ret 2015 Indhold Indledning... 2 Forretningsudvalget (FU)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Møde den 9. oktober 2015... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

NFLT d. 22.november. pkt. Studieintroduktion model 2012; implementering i 2012 og videreførelse af projektet

NFLT d. 22.november. pkt. Studieintroduktion model 2012; implementering i 2012 og videreførelse af projektet DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET NFLT d. 22.november pkt. SAGSFREMSTILLING 16. NOVEMBER 2011 Studieintroduktion model 2012; implementering i 2012 og videreførelse af projektet Sagstype

Læs mere

Navigating in Higher. Bilag 2: Komplet spørgeskema med svar fra undervisere

Navigating in Higher. Bilag 2: Komplet spørgeskema med svar fra undervisere Navigating in Higher Education - NiHE Et to-delt blik fra studerende og undervisere på faglige, sociale og personlige perspektiver på undervisningen Bilag 2: Komplet spørgeskema med fra undervisere au

Læs mere