Resultat af undersøgelse om skolevægring i Egedal kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resultat af undersøgelse om skolevægring i Egedal kommune"

Transkript

1 Resultat af undersøgelse om skolevægring i Egedal kommune Generelt om undersøgelsen Undersøgelsen er foretaget i perioden 4. juni til 6. august 2017 på initiativ fra Egedal Autismeforening. Vi har opfordret alle uanset tilhørsforhold til foreningen til at besvare undersøgelsen, hvis de har haft et barn med skolevægring i skoleåret 2016/2017. Undersøgelsen inkluderer derfor både besvarelser for børn med og uden diagnoser. Undersøgelsen består af et spørgeskema på 13 sider og i alt 30 spørgsmål. Spørgsmålene handler om alt lige fra baggrundsdata om alder, køn, skole til spørgsmål om skolevægringens årsag og længde samt modtagelse af sygeundervisning under fraværet. Der blev modtaget 44 besvarelser. 8 besvarelser var ikke gennemført og er sorteret fra. De resterende 36 besvarelser danner grundlaget for denne analyse. Besvarelserne er indsamlet via nyhedsbrev til medlemmer af Autismeforeningen i Egedal, via opslag i flere forskellige facebookgrupper for Egedalborgere samt via artikel i lokalavisen. Respondenterne er overvejende kommet fra opslag i facebookgrupperne. Spørgeskemaet, de rå data samt forældrenes beskrivelser til undersøgelsen kan hentes på vores hjemmeside: Definition på skolevægring Skolevægring er i denne undersøgelse defineret som uvilje fra barnets side mod at gå i skole enten pga. ubehag eller angst. Barnet er jævnligt eller gennem længere tid helt eller delvist fraværende fra skolen. Fraværet kan både bestå i fysisk fravær såvel som mentalt. Dvs. at barnet møder i skole men nægter at deltage i undervisningen. Der er tydelige tegn på mistrivsel, og det er kravet om skole, der er den udløsende stressfaktor for barnet og ikke andre faktorer i barnets liv.

2 Hovedkonklusioner Undersøgelsen har fundet frem til 36 elever i Egedal, der har haft skolevægring i skoleåret 2016/2017. Det reelle antal må antages at være højere, da vores undersøgelse kun er nået ud til et udsnit af Egedals familier. Ud af de 36 børn der har haft skolevægring i skoleåret 2016/2017 er der kun 5 børn, der ved skoleårets udløb, var kommet i trivsel igen. 61% af børnene med skolevægring har en diagnose, såsom adhd, angst eller autisme. Derudover havde endnu flere af børnene andre lignende vanskeligheder. En diagnose må derfor ses som en klar risikofaktor for at udvikle skolevægring. Der er en klar forskel på drenge og piger med skolevægring. Hvor drengene i 76% af tilfældene har en diagnose, så gælder det kun for 27% af pigerne. Det tyder på, at der er et mørketal i forhold til pigerne, at de måske ikke udredes i det omfang de burde. De hyppigst angivne årsager til skolevægringen er negative oplevelser i skolen, særlig sårbarhed/angst samt manglende viden om barnets handicap. 36% af børnene udviklede skolevægring på trods af, at de gik i et specialtilbud. Af de 23 elever der gik i alm. folkeskole og slet ingen specialundervisning fik, der havde 43% en diagnose. Flertallet af børnene har haft langvarig skolevægring (mere end 2 år), og 31 ud af 36 børn har stadig skolevægring. For de få børn der er kommet ud af skolevægringen, har den gennemsnitligt varet i 1 år og 7 måneder. Børnene har typisk vist tegn på mistrivsel længe før de udviklede skolevægring. I 42% af sagerne viste børnene tegn på mistrivsel i mere end et år før skolevægringen begyndte. De hyppigste tegn på mistrivsel var utilfredshed med andre elever eller lærere, dalende aktivitet i timerne og jævnlige klager over hhv. mavepine, hovedpine og træthed. Skolevægringen har for 48% af børnene betydet fravær fra skole i mere end halvdelen af tiden målt på antal dage pr. uge. Når fravær overstiger 15 dage på et skoleår, så skal barnet ifølge lovgivningen tilbydes sygeundervisning. I kun 4 ud af de 36 tilfælde er børnene blevet tilbudt sygeundervisning. Forældrene orienteres ikke om muligheden, og de forældre der beder om det, får afslag. På trods af den megen fravær og børnenes tegn på mistrivsel, har forældrene ikke oplevet at børnenes vanskeligheder blev taget alvorligt, eller at der blev grebet tidligt nok ind. Således angiver 18 ud af de 36 at de slet ingen støtte fik.

3 Af de resterende 18 vurderer kun 17%, at støtten var tilstrækkelig i nogen grad. Resten vurderer at støtten enten var ringe eller slet ikke tilstrækkelig. Ingen vurderer støtten som tilstrækkelig. Konsekvenserne af skolevægringen for barnet og familien er massive. Forældrene svarer, at det går ud over barnets selvværd og selvtillid. Barnet mistrives, isolerer sig og udvikler angst. Barnet kommer bagud i sin faglige og sociale udvikling. Forældrene fortæller, at det påvirker hele familien negativt. Konfliktniveauet i familien stiger og både forældre og søskende udvikler stress. Flere forældre får svært ved at passe deres arbejde, må langtidssygemeldes og ender enten med at blive fyret eller må opsige deres job. Skolevægringen får omfattende og gennemgribende konsekvenser for familien.

4 Undersøgelsens resultater Baggrundsdata om barnet Spørgsmål 1: Barnets alder Skolevægring rammer børn i alle aldre i Egedal. Lige fra indskoling til udskoling. Det ser dog ud til, at der sker en stigning i antallet, når børnene bliver 10 år og opefter. Når det kommer til børn med vanskeligheder som adhd og autisme, så er det vigtigt, at de bliver udredt tidligt, så man kan foregribe, at deres vanskeligheder først opdages, når kravene i skolen bliver for store, og de pludselig knækker. Det er velkendt at vanskelighederne for mange med adhd og autisme først viser sig i de større klasser, når kravene til at begå sig socialt og kunne arbejde i grupper og løsere strukturer bliver større. Skolevægring er den yderste konsekvens, når vanskelighederne ikke opdages i tide, og barnet eller den unge gennem længere tid er blevet presset over evne.

5 Tidlig opsporing er dog kun den ene del af den nødvendige indsats. Fokus på hvordan man afhjælper de øgede krav, den løsere undervisning stiller til de sårbare børn, er den anden. Spørgsmål 2: Barnets køn Der er flest drenge i Egedal, der rammes af skolevægring. 7 ud af 10 børn med skolevægring er drenge. Sammenholdes dette spørgsmål med spørgsmålet om alder, så ses der en skævvridning i forhold til på hvilke alderstrin skolevægringen indtræder. For pigernes vedkommende er der et signifikant udslag ved års alderen. Hele 6 ud af de 11 piger i undersøgelsen fik skolevægring, som årige. For drengenes vedkommende er indtræfningen af skolevægringen mere jævnt fordelt over de forskellige aldersgrupper. Overrepræsentationen af drenge i forhold til piger, der udvikler skolevægring kan pege på flere ting. Der er flere drenge end piger, der får diagnoser og dermed har vanskeligheder, der kan lede til skolevægring. Der kan dog også være ting ved undervisningen der favoriserer pigerne, og dermed gør det lettere for dem at passe ind.

6 Uanset hvad så peger kønsforskellen på, at der kan være opstillede strukturer eller krav i skolerne, der især udfordrer drengene, og som det giver mening at få identificeret og kigget på. Når pigerne så markant har en overrepræsentation, der udvikler skolevægring i starten af mellemtrinnet, giver det mening at se på, hvad det er for krav, der introduceres her, som gør at pigerne står af. Spørgsmål 3: Diagnoser 6 ud af 10 af de skolevægrende børn har en diagnose. De 61% der har svaret ja til dette spørgsmål, svarer til at 22 børn ud af de 36 har en diagnose. De 22 børn fordeler sig på følgende diagnoser: Angst og OCD (2) ADHD (8) Autismespektrumsforstyrrelse (12) Krydser man denne besvarelse med spørgsmål 2 om køn, så ses det, at der er en gevaldig overvægt af drenge, der samtidig med deres skolevægring - også har en diagnose. 19 ud af de 25 drenge i denne undersøgelse, svarende til 76% har en diagnose.

7 For pigernes vedkommende gælder det omvendt kun for 3 ud af de 11 piger, der har haft skolevægring i skoleåret 2016/2017, svarende til 27%. Ser man på forholdet mellem drenge og piger, der har både diagnose og skolevægring, så udgør drengene hele 86% og pigerne kun 14%. Det ser ud til, at børn med autisme udgør en fremtrædende gruppe blandt de børn, der har udviklet skolevægring. 2 af forældrene der har angivet ADHD som diagnose, skriver endvidere, at barnet enten har træk af autisme eller er i udredning for autisme. Disse 2 besvarelser er ikke talt med som autisme. Vi mener det er yderst påfaldende, at der er så stor forskel på hvor stor en andel af hhv. pigerne og drengene, der har en diagnose, og som udvikler skolevægring. Vi tænker at der er et mørketal i forhold til pigerne. At deres vanskeligheder ikke spottes og at flere af dem i virkeligheden har underliggende vanskeligheder, der burde udredes i forhold til skolevægringen. Spørgsmål 4: Andre vanskeligheder Af de 22 der svarede ja til at barnet havde en diagnose, der angiver 10, at børnene har andre vanskeligheder udover den primære diagnose. 3 af disse som ikke har autismediagnoser, angiver sociale vanskeligheder som en ekstra udfordring. Af de 14 der svarede nej til at barnet havde en diagnose havde 5 af børnene alligevel andre vanskeligheder, der kan sidestilles med en diagnose. Her dækker svarene over angst og depression. Kun 9 ud af de 36 børn har tilsyneladende ifølge forældrene ikke nogen underliggende vanskeligheder andet end generel mistrivsel, der kan have været medvirkende til skolevægringen. Næst efter autisme og adhd, er angst den hyppigst angivne diagnose. Angst er ofte det første symptom, der opdages hos forældrene, når et barn i virkeligheden har autisme. Det giver derfor rigtig god mening at kigge efter dybereliggende årsager, når et barn har angst. En af autismens kerneproblematikker er sociale vanskeligheder. Idet dette træk kan findes blandt flere af respondenterne end dem, der angiver autisme som diagnose, gør at vi mener, det er overordentligt vigtigt at have fokus på netop denne del af børns udvikling i forhold til risikoen for at udvikle skolevægring.

8 Hvis skolevægring skal håndteres succesfuldt er det vigtigt, at børnenes vanskeligheder udredes korrekt. Når et barn begynder at vise tegn på mistrivsel, så bør det som det første undersøges, om der er underliggende årsager, der kan forklare mistrivslen, så der kan sættes ind med en indsats målrettet barnets vanskeligheder. Spørgsmål 5: Baggrund for skolevægring De 5 hyppigste grunde til skolevægringen er: Negative oplevelser i skolen Særlig sårbarhed/angst Manglende viden/støtte og anerkendelse af barnets handicap/vanskeligheder Skift af lærere Sociale vanskeligheder

9 Der mangler tilstrækkelig viden og støtte til sårbare elever, der har brug for forudsigelige og faste rammer samt hjælp til at trives socialt. Der mangler fokus på i tilstrækkelig grad at understøtte børnenes sociale kompetencer. Spørgsmål 6: Modtog barnet specialundervisning inden skolevægring 64% af børnene modtog ingen form for støtte inden barnet udviklede skolevægring. 19% modtog støttetimer i almindelig folkeskole. De sidste 17% modtog støtte enten i specialklasse, gruppeordning eller på specialskole. 36% af eleverne har modtaget specialundervisning og har dermed været i et forløb med ekstra fokus på deres udvikling og trivsel - og alligevel har de udviklet skolevægring. Det peger på, at man i de specialiserede indsatser ikke i tilstrækkelig grad formår at sætte de rette indsatser i værk, eller at børnene måske ikke i tilstrækkelig grad visiteres til tilbud, der er vidtgående nok. Af de 23 elever der slet ingen specialundervisning har fået, der har 10 af børnene, dvs. 43%, en diagnose.

10 Når et barn har velbeskrevne vanskeligheder indenfor angst, adhd og autisme og det slet ingen støtteforanstaltninger har fået og senere udvikler skolevægring, så får man den tanke, at der trods bedre vidende om barnets behov, er blevet sparet på støtten. Vi finder det uhyggeligt at vi gennem denne undersøgelse har fundet frem til hele 10 børn i Egedal på et enkelt skoleår, som er knækket i skolen på trods af velbeskrevne behov, og som trods dette alligevel ikke har fået nogen støtte. Det tyder på at inklusionsindsatsen i Egedal skal gås efter i sømmene. Inklusion bør altid være til barnets bedste. I de tilfælde hvor den ikke er det, feks. fordi der ikke prioriteres de nødvendige midler til inklusionen, der har barnet bedst af at komme over i et specialtilbud. Spørgsmål 7: Hvor gik barnet i skole inden udvikling af skolevægring Der er især 2 skoler der stikker ud i forhold til antal børn, der udvikler skolevægring. Det er Balsmoseskolen og Toftehøjskolen. Slagslunde Skole stikker også ud i undersøgelsen, når man tager højde for skolens lavere elevtal.

11 Det bør undersøges, om der er forhold på de specifikke skoler, der gør, at der tilsyneladende er en højere andel elever, der udvikler skolevægring her. Er der den nødvendige specialviden til stede? Og visiteres børn med behov for udredning og specialundervisning videre til de tilbud de bør? På Balsmoseskolen findes der en afdeling for børn med autisme. Det, at der er en højere andel af børn med diagnoser her, kunne være en udslagsgivende faktor i forhold til en højere andel af børn med skolevægring. Omvendt kan man sige, at det at skolen rummer en specialafdeling burde gøre, at man var særligt rustede til at imødekomme disse børns behov. Vi kan af vores data se, at der for 86% af børnene med skolevægring på Balsmoseskolen, ligger en diagnose bag. For skolerne som helhed er tallet 61%. Det er altså væsentligt forhøjet. Laver man en lignende sammenligning for hhv. Toftehøjskolen og Slagslunde skole, så ligger de begge lavere mht. antallet af diagnosebørn med skolevægring end både Balsmoseskolen og den generelle undersøgelse. Her er det kun i 50% af tilfældene, der ligger en diagnose bag. På baggrund af disse udsving kunne det blandt andet give mening at kigge på, om Balsmoseskolens gruppeordning for børn med autisme i tilstrækkelig grad er specialiseret og gearet nok til deres opgave. Børnene med autisme, der visiteres hertil, er gennem årene blevet tungere. Både fordi man i mindre grad gør brug af specialskoler, og fordi de lettere tilfælde i højere grad inkluderes. For Toftehøjskolen og Slagslunde skole kunne man kigge på, om de evt. i mindre grad end de andre skoler gør brug af PPR i forhold til udredning af børn med vanskeligheder. Det kunne være, man kunne sænke antallet af børn med skolevægring på disse skoler, hvis man mere rettidigt gik ind og afdækkede børnenes behov. Spørgsmål 8: Hvor går barnet i skole nu 36% angiver at barnet går på den samme skole som tidligere. 11% af børnene, hvilket svarer til 4 skolebørn i Egedal, er helt holdt op med at gå i skole. 53% svarer at barnet er påbegyndt et andet skoletilbud. Det ser ud til at dette spørgsmål ikke har været formuleret klart nok. En stor del af børnene med skolevægring går jo ikke længere i skole - men hører stadig til en skole. Besvarelserne bærer præg af forskellig tolkning af spørgsmålet.

12 De 53% (svarende til 19 børn) har angivet alt lige fra at børnene er helt ophørt med skole, til påbegyndt skoletilbud i andre kommuner, privatskoler, hjemmeundervisning og til at børnene er kommet i enten specialtilbud eller dagbehandlingstilbud. Fordelingen på andre skoletilbud ser således ud: 2 elever er skiftet til privatskole 1 er flyttet til folkeskole i anden kommune 6 elever har fået andet skoletilbud i kommunen 5 elever har fået et dagbehandlingstilbud 1 elev hjemmeundervises 4 elever går hjemme Resultatet for dette spørgsmål tyder på, at det at få skolevægring ofte fører til et skoleskift. Dette kan både være det rigtige og bedste for barnet, men det siger også noget om, at man mislykkedes med at få barnet tilbage til sin normale klasse igen. Hvis vi ser lidt frem i undersøgelsen til spørgsmål 12, så bider vi mærke i, at på trods af at flere eleverne har skiftet skole, så er det alligevel et fåtal som ihvertfald på den korte bane efterfølgende er kommet i trivsel igen. Det ser altså ikke ud til at et skoleskift i sig selv er den gyldne løsning. Der er derfor i langt højere grad brug for, at børnenes aktuelle skoletilbud tager ansvaret på sig for at løse problemerne med skolevægringen, og ikke blot smider håndklædet i ringen og afventer at nogen andre overtager problemet.

13 Det at skolevægring gøres til et spørgsmål om korrekt skoleplacering gør at indsatserne for at få barnet på fode igen udskydes. Alle går og venter på at barnet får plads på en ny skole, der så skal tage sig af skolevægringen. I den periode - som kan tage år - forværres barnets tilstand. Det skal i højere grad være muligt at flytte de nødvendige ressourcer hen til barnet ud fra barnets aktuelle behov uden at hjælpen er betinget af, hvilken slags skoletilbud barnet går i. Har barnet skolevægring - og har i en periode brug for eneundervisning - så skal dette kunne lade sig gøre, uanset om man går på almindelig folkeskole eller går i et dagbehandlingstilbud.

14 Baggrundsdata om skolevægringen Spørgsmål 9: Hvornår startede skolevægringen Der er stor variation i hvornår børnene udviklede skolevægring, og hvor længe den har varet. Fælles for alle besvarelserne er dog, at uanset hvornår skolevægringen startede, så har alle børnene stadig haft skolevægring i løbet af skoleåret 2016/2017. Det er skræmmende at se, at vi har børn i kommunen, som gennem flere år har mistrivedes i skolen og været ramt af skolevægring. Langt over halvdelen af børnene har haft skolevægring i mere end 2 år. En enkelt helt op til 6 år af barnets skoletid. Skolevægring er altså noget der udvikler sig over tid og som har tendens til at kunne blive kronisk. Det fordrer en hel særlig indsats baseret på viden om de mekanismer, der fører til skolevægringen. I øjeblikket kaster vi håndklædet i ringen og gør enten intet eller overlader løsningen til private dagbehandlingstilbud. Måske skulle vi opkvalificere os selv til at tage hånd om problemerne i tide.

15 Spørgsmål 10: Hvor lang tid før skolevægringen, viste barnet tegn på mistrivsel I 42% af tilfældene har der været tegn på mistrivsel i mere end et 1 år før skolevægringen begyndte. I 22% af tilfældene har der højst været tegn på mistrivsel en måned før. Der er et stort forbedringspotentiale i tidligere opsporing og indsats over for de mange børn, der har vist tegn på mistrivsel i en meget lang periode før de udviklede egentlig skolevægring. Det er skræmmende, at så mange børn ikke er grebet i tide. Når hele 22% ikke har udvist tydelige tegn på mistrivsel før skolevægringen begyndte, så er der grund til at være ekstra obs og handle hurtigt, når de mindste tegn spottes. Spørgsmål 11: De første tegn på mistrivsel i skolen Der er en række konkrete tegn på mistrivsel i skolen, man kan være opmærksomme på. De hyppigste tegn er: Utilfredshed med andre elever eller lærere Dalende aktivitet i timerne Jævnlige klager over mavepine

16 Jævnlige klager over hovedpine Jævnlige klager over træthed Svært ved at komme ud af sengen om morgenen Negativ omtale af sig selv Søvnproblemer

17 Der bør udarbejdes vejledning til fagpersonerne på skolerne om, hvilke tegn man bør være særlige opmærksomme på og reagere på, så man kan fange udvikling af skolevægring i opløbet.

18 Spørgsmål 12: Har barnet stadig skolevægring 78% af børnene havde ved skoleårets udgang stadig skolevægring. Kun 22% af børnene, svarende til 8 børn, havde i løbet af året fået forbedret deres tilstand. (Se dog spm. 14). Jo længere tid der går, før der gribes ind i forhold til et barns skolevægring, jo mere kronisk bliver tilstanden, og jo sværere (og dyrere) bliver det at få barnet på rette kurs igen. Noget tyder på, at børnenes problemer får lov at vokse sig store før nogen griber ind. Der bør arbejdes ihærdigt på at få tidlige indsatser på plads, der ikke kun er tidlige - men også i tilstrækkeligt omfang adresserer de udfordringer, barnet har. Vi tænker problemet tildels skyldes, at skolerne ikke er villige nok til at ofre det, det koster at bringe et kuldsejlet barn på ret køl igen. De indsatser der iværksættes er ikke tilstrækkelige, og regningen sendes fra skolerne videre til socialforvaltningen.

19 Spørgsmål 13: Hvornår sluttede skolevægringen (Varighed) Dette spørgsmål er kun besvaret af de 8 forældre, der svarede Nej på forrige spørgsmål. Ud fra de 8 forældres angivelse af starttidspunkt for skolevægringen og sluttidspunkt, kan vi beregne varigheden. Skolevægringen havde i de 8 tilfælde varet hhv. 12, 23, 14, 18, 44, 21, 17 og 3 måneder. Den gennemsnitlige varighed for skolevægringen i de 8 tilfælde var 19 måneder, svarende til 1 år og 7 måneder. Det at skolevægring typisk strækker sig langt mere end et år, illustrerer vigtigheden af, at børnene tilbydes sygeundervisning mens skolevægringen står på. Ellers risikerer det massive faglige efterslæb at blive endnu en grund til at barnet fastholdes i skolevægringen. Spørgsmål 14: Hvad førte til at skolevægringen sluttede Dette spørgsmål er kun besvaret af de 8 forældre, der svarede Nej til spørgsmål 12. De 8 forældre har givet følgende grunde til at skolevægringen sluttede: 3 fik nyt skoletilbud 2 fik et specialtilbud 1 forlod folkeskolen (sidste skoledag) 2 går hjemme Først og fremmest er det for dette spørgsmål et meget lille datagrundlag at udlede noget på. Der er dog et flertal, hvor et skoleskift har ført til forbedret tilstand. Det er dog forstemmende, at der reelt er 3 ud af de 8 børn, som i virkeligheden ikke har overkommet deres skolevægring, men i stedet slet ikke går i skole. Det er altså indtil videre kun lykkedes Egedal Kommune at hjælpe 5 ud af de ialt 36 børn med skolevægring i denne undersøgelse tilbage i skole i skoleåret 2016/2017!

20 Det er på alle måder et nedslående resultat, der bør føre til tæt opfølgning på de indsatser, der fremadrettet indføres på dette område. Spørgsmål 15: Fraværets omfang Vi har fået besvarelser for fraværets omfang pr. kvartal i skoleåret 2016/2017 med tanke på at beskrive udviklingen af skolevægringen over tid. Udviklingen henover skoleåret for hver enkelt barn giver dog kun mening hvis den sættes i kontekst af hver enkelt barns historik. Vi har derfor istedet valgt at præsentere hvordan fraværets omfang så ud ved skoleårets udgang, dvs. sidste kvartal af skoleåret 2016/2017: Undersøgelsen viser at 48% af eleverne med skolevægring har været fraværende fra skole i halvdelen af tiden eller mere i forbindelse med deres skolevægring. 11 børn havde intet fravær 6 børn havde fravær ca. 1 dag om ugen 2 børn havde fravær ca. 2 dage om ugen 4 børn havde fravær ca. halvdelen af tiden

21 2 børn havde fravær størstedelen af tiden 11 børn var helt fraværende De 11 børn uden fravær dækker dog både over børn, der møder op hver dag trods stor modstand og angst og som ikke deltager i undervisningen, og så de børn fra spørgsmål 14, hvor forældrene i besvarelserne ikke tænker det som fravær fra skole, når børnene er blevet taget helt ud af skolen og nu hjemmeundervises istedet. Uanset om barnet kun er fraværende en gang om ugen eller er væk størstedelen af tiden, så skal fraværet tages alvorligt, og sygeundervisning skal tilbydes, hvis fraværet overstiger 15 skoledage på et skoleår. Der er i lovgivningen ingen krav om, at fraværet skal være sammenhængende. Det er alene det samlede antal, der er afgørende. Der bør følges op på al ureglementeret fravær, og hvis der ligger mistrivsel til grund, skal der tages hånd om problematikken med det samme. Vi oplever at skolerne i stedet for at tage medansvar for problemet, gør det forældrenes opgave alene at få børnene i skole. Ofte tænkes problemet kun som et fysisk problem - at barnet ikke møder op, og ikke til et psykisk. Man skal være obs på, at skolevægring ikke kun handler om manglende fremmøde. Der er også en del elever der har så stor angst ved skolen, at det fylder ekstremt i deres hverdag. De kommer i skole, men de deltager ikke - og forældrene bruger megen energi og kræfter i hjemmet på at få børnene i skole hver dag. Når børnene kommer hjem, afreagerer de på forældrene og familien. Efter en længere periode med skjult skolevægring, kan barnet til sidst ende med også at udvikle tydelig skolevægring i form af manglende fremmøde.

22 Sygeundervisning i hjemmet Spørgsmål 16: Har skolen iværksat undervisning i hjemmet mens dit barn havde skolevægring I kun 11% af tilfældene (svarende til 4 elever) er der iværksat lovpligtig sygeundervisning af eleven, mens barnet havde skolevægring. I hele 89% af tilfældene er der ikke levet op til Bekendtgørelsen om sygeundervisning af elever i folkeskolen og frie grundskoler. Det svarer til 32 børn der ikke har modtaget den undervisning de ifølge lovgivningen har ret til i skoleåret 2016/2017. Det er yderst alvorligt, at skolerne i Egedal ikke lever op til deres forpligtigelse om at tilbyde sygeundervisning til elever, der har mere end 15 dages fravær. Det betyder, at eleverne der mistrives i skolen, ikke blot har de primære årsager til skolevægringen at slås med, men også kommer voldsomt bagud fagligt i skolen og dermed får endnu sværere ved at komme tilbage igen. Vores oplevelse er, at skolerne bevidst undgår at tildele sygeundervisning i hjemmet, da det er omkostningsfuldt at sætte en hel lærer af til en elev 6-10 timer om ugen. Vi må dog insistere på at lovgivningen overholdes, og at der strammes gevaldigt op her.

23 Siden skolerne har svært ved selv at administrere overholdelsen af dette, så kunne det eventuelt afhjælpes ved at øremærke en pulje til sygeundervisning centralt, som der så kunne trækkes på ved behov, i stedet for at økonomien skal findes ude på de enkelte skoler. Spørgsmål 17: Hvor mange timers undervisning om ugen Dette spørgsmål er kun besvaret af de 4 ud af 36 forældre, hvis børn har modtaget sygeundervisning i hjemmet. Børnene har i de fire tilfælde modtaget undervisning i hhv. 3, 8, 7 og 6 timer ugentligt. Dvs. gennemsnitligt 6 timer pr. uge. Et realistisk ugentligt timeantal for sygeundervisning er ifølge Skole og Forældre mellem 6-10 timer. Vi finder det derfor trist, at det gennemsnitlige timeantal for de få (4) elever, der har modtaget sygeundervisning ligger på et minimum. Det bør tilstræbes at eleverne får den undervisning, der er nødvendig, for at de ikke kommer bagud i forhold til deres kammerater og klassetrin.

24 Spørgsmål 18: Hvor længe gik der, fra skolevægring blev konstateret og til undervisning i hjemmet blev iværksat Dette spørgsmål er kun besvaret af de 4 forældre, hvis børn har modtaget sygeundervisning i hjemmet. 1 barn har fået iværksat sygeundervisning hurtigt, dvs. mindre end en måned efter skolevægringen blev konstateret. 1 barn har fået sygeundervisning mindre end 2 måneder efter. De sidste 2 børn har ventet mere end 3 måneder på at sygeundervisningen blev iværksat. Sygeundervisning skal iværksættes umiddelbart efter det konstateres, at barnet ikke kan følge den almindelige undervisning. Det vil sige inden for få uger, ikke måneder.

25 Spørgsmål 19: Hvorfor er der ikke iværksat sygeundervisning Dette spørgsmål er besvaret af de 32 forældre, hvis børn ikke har modtaget sygeundervisning på trods af ret til det ifølge lovgivningen. Forældrene har i besvarelsen af dette spørgsmål kunne angive mere end en grund. Den hyppigste begrundelse for at barnet ikke har modtaget sygeundervisning er, at forældrene ikke har været klar over at muligheden fandtes, fordi skolen ikke har oplyst om det. 56% angiver at skolen ikke har fortalt om det 41% fortæller at de ikke har bedt om det 25% angiver at skolen har afslået muligheden selv om forældrene har bedt om det. 31% mener ikke det har været relevant i deres tilfælde. 19% angiver andre årsager. I kommentarerne er der nogen, der mener, at sygeundervisning ikke tæller, hvis man kun har on/off fravær, dvs i skole halvdelen af tiden. Der er endvidere en, der angiver, at skolen på trods af 4 ansøgninger fra forældrene om hjemmeundervisning, har ignoreret dem alle.

26 Sygeundervisning er en ret alle børn har, så snart de har mere end sammenlagt 15 skoledages fravær. Det kan altså ikke gradbøjes. Alle børnene i denne undersøgelse burde være tilbudt sygeundervisning i hjemmet. Det uanset om forældrene mente det var relevant, selv havde bedt om det osv. Retten til sygeundervisning gælder også, selvom man har on/off fravær. Reglen er, at behovet skal vurderes, når man har mere end 15 dages fravær i alt på et år.

27 Særlige foranstaltninger i forbindelse med skolevægringen Spørgsmål 20: Hvem tog først initiativ til at adressere problemet med skolevægringen I hovedparten af tilfældene (86%) har det været forældrene, der først har råbt vagt i gevær og som har påpeget problemet med skolevægringen. I kun 2 tilfælde (6%) har det været en lærer eller pædagog, der har reageret først. I de sidste 3 tilfælde (8%) har det været en klubpædagog, den ene forældre og CSD der har reageret. Det vil selvfølgelig oftest være forældrene, der ser de første tegn på mistrivsel. Det er dog skræmmende, at det i så overvejende grad er forældrene og ikke fagpersonerne i skolen, der tager initiativ til at gøre noget ved skolevægringen, der tydeligt manifisterer sig i skolen i form af øget fravær og manglende deltagelse i undervisningen. Der er behov for en øget tillid til forældrenes observationer og bekymringer. Der er behov for, at lærerne og pædagogerne klædes på til at skelne alvorlige tegn på mistrivsel, der skal handles på, og mindre klager.

28 Spørgsmål 21: Hvem tog I kontakt til for at få støtte Lærerne og pædagogerne er dem, der hyppigst tages kontakt til for at få hjælp til skolevægringen. Dernæst er det skolelederen der oftest inddrages. Skolepsykolog og sagsbehandler er i mindre grad involveret. Af andre involverede angiver forældrene blandt andet børnepsyk, egen læge samt råd og vejledningsteamet på kommunen. En enkelt har også haft fat i centerchefer og borgmester. Forældrene - kan man se af procenterne - har i snit henvendt sig til 2-3 forskellige faggrupper for at få hjælp til deres børn. Når det kommer til noget så alvorligt som skolevægring, så er der i den grad brug for en koordinerende indsats. Det er vigtigt, at både skolepsykolog og sagsbehandler kommer i spil.

29 Der er behov for en sammenhængende strategi for hvordan skolevægring håndteres. Hvilke faggrupper skal inddrages hvornår, hvem er kontaktperson og tovholder, og hvem har ansvaret for indsatsen.. Spørgsmål 22: Gav henvendelsen anledning til støtte Over halvdelen af forældrene angiver, at de på trods af henvendelse til skole og kommune ikke oplevede nogen støtte. En henvendelse fra forældrene om et barns mistrivsel og skolevægring bør altid tages alvorligt og bør føre til afhjælpende tiltag. Vi tænker, den manglende hjælp kan skyldes, at lærerne og pædagogerne ikke ved, hvordan de skal tackle en sådan henvendelse. Eller at der kan være uenighed om, hvor problemet er lokaliseret eller dets størrelse. I forhold til vores undersøgelsesresultat om de tidlige tegn på mistrivsel, og at det er forældrene der først spotter disse, så mener vi, at det bør tages alvorligt, når forældrene tager kontakt for at få løst trivselsproblemer, der opleves at have relation til skolen.

30 Spørgsmål 23: Hvilken støtte blev iværksat I halvdelen af de 36 sager blev der på trods af skolevægringen ikke iværksat nogen støtte. I de 18 sager der blev iværksat støtte, blev den givet i form af: Ekstra fokus fra lærere (4) Psykolog (1) Hjemmeundervisning (1) 5 timers støtte af inklusionsvejleder (1) Indstilling til PPR (1) 12 timers støtte i skolen (2) En særlig opgavebog barnet kunne arbejde i (1) Henvisning til andet skoletilbud (1) Flyverkorpset (1) Fælles netværksmøde og tildeling af en kendt støtte (1) Reduceret skema, fjernede timer med de lærere der gav anledning til konflikter (1) AKT lærer 2 timer om ugen (1) Visitation til 12 timers støtte fra næste skoleår (1) Årsagen til skolevægring er ofte kompleks og kræver en tværfaglig indsats. Af de indsatser, der er iværksat i halvdelen af sagerne, ser det ikke ud til, at man har forsøgt at finde ind til årsagen til skolevægringen. Man har kun forsøgt at lindre symptomerne.

31 Således har kun 1 ud af de 18 børn fået tilbudt behandling ved psykolog og en anden blevet henvist til PPR. 3 er blevet nægtet udredning/behandling via PPR. Resten har kun fået støtte i form af mindre tiltag eller ekstra fokus/støttetimer. Sammenholdt med resultatet i spørgsmål 12, der viser at kun 5 børn er kommet ud af skolevægringen, må det konkluderes at indsatserne ikke slår til. Spørgsmål 24: Hvor længe gik der fra skolevægringen blev konstateret til støtten blev iværksat Dette spørgsmål er besvaret af de 18 respondenter, der svarede ja til, at der var blevet iværksat støtte. Svarene fordeler sig således: 0 måneder (4) 1 måned (3) 2 måneder (1) 3 måneder (1) 4 måneder (2) 6 måneder (1) 9 måneder (1) 10 måneder (2) 12 måneder (3) De 18 respondenter har svaret alt mellem 0 til 12 måneder, med et gennemsnit på 5 måneder fra skolevægringen var konstateret til støtten blev iværksat. Undersøgelsen har dog her en fejl, da det højeste antal måneder der kunne svares var 12, så 3 af svarene kunne i realiteten være højere. Det er nødvendigt, at blive langt skarpere på at tilbyde familierne hurtig hjælp. Så snart skolevægringen konstateres, bør der lægges en plan for, hvordan barnet kan komme tilbage på sporet igen.

32 Spørgsmål 25: Var hjælpen tilstrækkelig Dette spørgsmål er besvaret af de 18 respondenter, der svarede ja til, at der var blevet iværksat støtte. Af disse svarer 2 ud af 3, at hjælpen slet ikke var tilstrækkelig. 1 ud af 3 mener, at hjælpen hjalp i ringe eller nogen grad. Ingen af de familier, der fik støtte, oplevede hjælpen som værende tilstrækkelig. Det må mane til eftertanke, når ikke en eneste af de 36 familier, der har oplevet skolevægring i skoleåret 2016/2017 vurderer, at den hjælp skole og kommune har leveret, har hjulpet tilstrækkeligt på barnet skolevægring. 18 familier har slet ikke fået hjælp, og af de 18 der har - er der ikke en eneste, der har været tilfreds med indsatsen. Det tyder på, at skolerne og kommunen ikke er klædt godt nok på til at løse problemerne med skolevægring, og at der er behov for en voldsom opkvalificering på dette område. Man kunne feks. kigge mod de kommuner, der har oprettet kompetencecentre med specialpædagogisk viden på inklusionsområdet. Man kunne kigge på, om der er

33 tilstrækkelige ressourcer i PPR til udredning og screening af børnene. Man kunne kigge på om, der er den rette sammensætning af kompetencer i PPR - og meget mere. Måske skal psykologerne i PPR krydres med nogen, der har mere praktisk pædagogisk erfaring, der kan indkaldes som rådgivere i skolevægringssager. Måske skal det være lettere for forældrene at få hjælp fra PPR. I forhold til de mange tilfælde af børn med angst, giver det mening at kigge på muligheden for at tilbyde behandling af dette.

34 Vurdering af fagpersoners håndtering af skolevægringen Spørgsmål 26: Vurdering af fagpersonernes håndtering af skolevægringen Der er generel større utilfredshed med indsatsen fra fagpersonerne, end der er tilfredshed. Skolelederne scorer dårligst i forhold til håndteringen skolevægringen. Hele 66% af forældrene mener, at deres indsats enten har været meget ringe eller ringe. Kun 3% (svarende til 1 respondent) mener at skoleledelsens indsats har været rigtig god. Næst efter skolelederne er der størst utilfredshed med skolepsykologerne. For det første har de slet ikke været inddraget i hver tredje sag. Det på trods af at flere af børnene både har komplekse vanskeligheder i form af diagnoser og skolevægring. Når skolepsykologerne endelig har været inddraget, så har tilfredsheden været lille. Besvarelserne af dette spørgsmål bærer præg af det, vi har set i tidligere spørgsmål, at indsatsen i forhold til skolevægringen har været mangelfuld.

35 Pædagogerne er naturligt nok ikke inddraget i alle sager, da de ikke spiller den store rolle i de større klasser. Det er dog problematisk at skolepsykolog og sagsbehandler ikke har været inddraget i en tredjedel af sagerne. Når der er tale om skolevægring, bør der som minimum sættes ind med tværfaglige netværksmøder, hvor både psykolog bringes i spil i forhold til mulig udredning og behandling, og sagsbehandler sættes i spil i forhold til anden hjælp og støtte til familien. Der tegner sig en tendens til at skolevægringen bliver familiens problem alene, og at skolerne ikke i tilstrækkelig grad bruger de muligheder der er, for at bringe andre fagligheder i spil. Skolevægringens konsekvenser Spørgsmål 27: Skolevægringens konsekvenser for barn og familie Skolevægringen har store konsekvenser for barnet og familien. Forældrene beskriver, hvordan skolevægringen går ud over barnets selvværd og selvtillid. Hvordan barnet mistrives, isolerer sig og udvikler angst. Hvordan barnet kommer bagud fagligt. Hele familien påvirkes negativt, søskende bliver utrygge og reagerer. Konfliktniveauet i familien stiger og flere familiemedlemmer udvikler stress. Flere forældre får svært ved at passe deres arbejde, må langtidssygemeldes og ender enten med at blive fyret eller må opsige deres job. Skolevægringen får økonomiske konsekvenser for familien. Nogle føler sig så magtesløse over den manglende hjælp fra kommunen, at de overvejer at flytte. Dette var en meget kort opsummering af de oplevede konsekvenser i de 36 familier. Samtlige besvarelser kan ses i bilaget. Konsekvenserne for familierne er så omfattende og gennemgribende, at det er helt ubegribeligt, at der skal gå så lang tid før skolevægringen adresseres og familierne oplever at få hjælp.

36 Skolevægring er ikke kun et massivt problem for det berørte barn, det er ødelæggende for en hel familie. Omkostningerne til at rette skuden op, når man først er nået derud er i en størrelsesorden, så det KUN kan gå for langsomt med at tænke i forebyggende indsatser i stedet. Vi mener, at de mange skolevægringssager er et symptom på, at vores indsatser på inklusionsområdet er mangelfulde, og at vores specialtilbud ikke er specialiserede nok. Det er på tide, at der investeres i ordentlig inklusion, ordentlige specialtilbud og investeres i medarbejder med særlige kompetencer indenfor specialpædagogik. Der skal laves en plan for hvordan, der kan sættes tidligt og massivt ind i forhold til tidlige tegn på skolevægring. Alle skoler skal kunne trække på kompetent rådgivning på dette område. Forældrenes evaluering af tiltagene Spørgsmål 28: Tiltag med største positive effekt på skolevægringen Svarene til dette spørgsmål er meget blandede, men sammenfattende er der især 3 svar, der går igen. Skift til mere specialiseret skoletilbud, henvisning til udredning og behandling - og at barnet er holdt op med at gå i skole, og nu i stedet går hjemme. Samtlige 36 svar til dette spørgsmål kan ses i bilag. Det er sørgeligt, at der blandt de 36 besvarelser ikke rigtig er nogen, der peger på tiltag med en reel effekt. Den løsning der umiddelbart har hjulpet de fleste, er helt at holde deres børn hjemme fra skole. Dette er dog ikke en holdbar løsning i længden men alene udtryk for brandslukning.

37 Spørgsmål 29: Hvad kunne være gjort bedre Sammenfattende så efterlyser forældrene, at der var iværksat en tidligere indsats, at de var blevet mødt med større samarbejdsvilje og forståelse, at der var blevet lyttet, og at de var blevet taget alvorligt. At lærerne og skolen havde større specialviden og viden om barnets handicap, at barnet havde fået det skoletilbud, som fagpersoner havde anbefalet, og at der var taget udgangspunkt i barnets behov i stedet for økonomi. Svarene til dette spørgsmål peger på en lang række andre problemstillinger, og det kan anbefales at læse samtlige svar til dette spørgsmål i bilaget. Med mere end 36 opsamlede erfaringer med skolevægring på et enkelt skoleår, så ville det være klædeligt, at kommunen tog disse forældres oplevelser til efterretning og inddrog dem i en evaluering af indsatsen på området. Vi vil gerne foreslå kommunen, at der indbydes til et dialogmøde, hvor interesserede forældre kunne møde op og dele deres oplevelser med mulighed for at relevante centerchefer og fagpersoner kunne opsamle og benytte denne viden i den fremtidige indsats. Vi mener, der ligger rigtig mange brugbare erfaringer fra de mange knap så vellykkede forløb, som kan bruges til at forbedre indsatsen fremadrettet. Spørgsmål 30: Kontakte med yderligere spørgsmål Vi har fået tilladelse til at kontakte 27 ud af de 36 respondenter, hvis vi har yderligere spørgsmål. Vi har dermed mulighed for at få uddybet svarene til denne undersøgelse i 75 % af besvarelserne.

Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017

Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017 1. Velkommen Denne spørgeskemaundersøgelse har til formål at afdække udbredelsen af skolevægring i Egedal i dette skoleår, og hvordan familierne oplever den hjælp, der bliver givet i forbindelse hermed.

Læs mere

Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017. Q1 Barnets alder. Besvaret: 36 Sprunget over: 0 14% 14% 14%

Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017. Q1 Barnets alder. Besvaret: 36 Sprunget over: 0 14% 14% 14% Q1 Barnets alder 17% 1 12% 4% 3% 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 6 3 7 2 8 4 9 2 1 5 11 17% 6 12 3 13 5 14 3% 1 15 5 16 17 18 I ALT 36 1 / 31 Q2 Barnets køn 1 8 69% 6 4 31% Dreng Pige Dreng 69% 25 Pige

Læs mere

Skoleangst hos børn med autisme

Skoleangst hos børn med autisme Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 203 Offentligt Inklusionsundersøgelse 2018 Skoleangst hos børn med autisme Siden inklusionsloven i 2012 har Landsforeningen Autisme hvert

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne.

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne. Punkt 5. Orientering om analyse vedrørende elever i fortsat reduceret skema og som modtager ydelser efter Serviceloven, og evaluering af kendskabet til handlevejledningen for bekymrende fravær 2016-007738

Læs mere

Børn med AUTISME i skolen

Børn med AUTISME i skolen Inklusionsundersøgelse 2017 Børn med AUTISME i skolen Siden inklusionsloven i 2012 har Landsforeningen Autisme hvert år taget temperaturen på børn med autismes trivsel i skolen. Undersøgelsen i år, April

Læs mere

2014 Årsrapport Forældrerådgivningen

2014 Årsrapport Forældrerådgivningen 2014 Årsrapport Forældrerådgivningen Indhold Kort resume af Årsrapport 2014... 2 Om Forældrerådgivningen... 2 Forældrerådgivningens rådgivere... 3 Antal henvendelser... 4 Hvilke problemstillinger henvender

Læs mere

Skole og Forældre. Årsrapport for Forældrerådgivningen 2012

Skole og Forældre. Årsrapport for Forældrerådgivningen 2012 Skole og Forældre 24. juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvor mange henvender sig til Forældrerådgivningen?... 4 Hvem henvender sig til Forældrerådgivningen?... 5 Hvilke børn henvender forældrene

Læs mere

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm.

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. Punkt 4. Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. 2018-059920 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets og Familieog Socialudvalgets

Læs mere

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 TUBA Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 Moos-Bjerre Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 29935208 moos-bjerre.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen

Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen Danmarks Lærerforening 28. september 2009 Undersøgelse om specialundervisning i folkeskolen Danmarks Lærerforening har sammen med Megafon gennemført en undersøgelse om specialundervisning i perioden 25.-31.

Læs mere

Indhold Resume Henvendelser Hjemmeside Problemstillinger Om Forældrerådgivningen

Indhold Resume Henvendelser Hjemmeside Problemstillinger Om Forældrerådgivningen Årsrapport 2018 Indhold Resume... 3 Henvendelser... 4 Antal henvendelser... 4 Hvem henvender sig til Forældrerådgivningen... 5 Børnenes alder og køn... 5 Skoleform... 7 Hjemmeside... 8 Problemstillinger...

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus KommuneBørn og Unge Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus KommuneBørn og Unge Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Notat vedr. trivsel og fravær i udskolingen 1. Indledning Der er udarbejdet et notat om trivsel og fravær i udskolingen med udgangspunkt

Læs mere

Lidt mere end halvdelen 53% af forældrene vurderer, at deres børn har konflikter i skolen. Et tal, der er faldt en smule de sidste par år.

Lidt mere end halvdelen 53% af forældrene vurderer, at deres børn har konflikter i skolen. Et tal, der er faldt en smule de sidste par år. Side 1 af 17 Flere børn med autisme går ikke i skole Så simpel er konklusionen på Landsforeningen Autismes inklusionsundersøgelse. Hele 35 % af børn med autisme går på nuværende tidspunkt ikke i skole

Læs mere

RELATION MELLEM SKOLEVÆGRING OG SYMPTOMER PÅ ANGST, OCD OG DEPRESSION

RELATION MELLEM SKOLEVÆGRING OG SYMPTOMER PÅ ANGST, OCD OG DEPRESSION RELATION MELLEM SKOLEVÆGRING OG SYMPTOMER PÅ ANGST, OCD OG DEPRESSION Et forløb over 3 formiddage i efteråret 2018 for ansatte i UngiAarhus Undervisere: Gritt Graugaard Bonde, Marianne Schødt Thorlund

Læs mere

Handlevejledning bekymrende fravær. Skoleudvalget 20. marts

Handlevejledning bekymrende fravær. Skoleudvalget 20. marts Handlevejledning bekymrende fravær Skoleudvalget 20. marts Skoleudvalget og Familie- og Socialudvalget besluttede i foråret 2017: At der skal implementeres en handlevejledning om bekymrende fravær Der

Læs mere

nr. 1 1 / 36 Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017 Side 12 : Afrunding

nr. 1 1 / 36 Undersøgelse af forekomsten af skolevægring i Egedal Kommune i skoleåret 2016/2017 Side 12 : Afrunding nr. 1 Indsamler: FBside - Handicap Egedal (Weblink) Påbegyndt: 6. juni 2017 12:30:56 Sidst ændret: 6. juni 2017 12:40:02 Tidsforbrug: 00:09:05 IP-adresse: 85.218.225.95 Pt sygemeldt fra arbejde. Har fået

Læs mere

Fravær. som pædagogisk udfordring. Lidt om oplægget

Fravær. som pædagogisk udfordring. Lidt om oplægget Fravær som pædagogisk udfordring Jan Sejersdahl Kirkegaard, PPR Chef Lidt om oplægget Præsentation og baggrund. Et signalement på fravær! Hvorfor al den opmærksomhed på fravær? Et nationalt perspektiv!

Læs mere

Inkluderende tiltag på. Dronninggårdskolen. Dronninggårdskolen. Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet.

Inkluderende tiltag på. Dronninggårdskolen. Dronninggårdskolen. Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet. Inkluderende tiltag på Dronninggårdskolen Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet. Jørn Nielsen Dronninggårdskolen Rønnebærvej 33 2840 Holte Tlf.: 4611 4500 Dronninggaardskolen@rudersdal.dk

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn der modtager vidtgående specialundervisning

Spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn der modtager vidtgående specialundervisning Spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn der modtager vidtgående specialundervisning Spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn der modtager vidtgående specialundervisning 2009 Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Høringssvar vedr. Køge Kommunes nye Strategi for inkluderende fællesskab i skole og SFO 18. Januar Skolebestyrelsen Ellebækskolen

Høringssvar vedr. Køge Kommunes nye Strategi for inkluderende fællesskab i skole og SFO 18. Januar Skolebestyrelsen Ellebækskolen Høringssvar vedr. Køge Kommunes nye Strategi for inkluderende fællesskab i skole og SFO 18. Januar 2019 Skolebestyrelsen Ellebækskolen Høringssvar vedr. Køge Kommunes nye Strategi for inkluderende fællesskab

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Forældrerådgivningen Skole og Forældre

Forældrerådgivningen Skole og Forældre 2013 Forældrerådgivningen Skole og Forældre ÅRSRAPPORT 2013 SKOLE OG FORÆLDRE Kvægtorvsgade 1, 1710 Kbh. V. Indhold Forord... 2 Hvor mange henvender sig til Forældrerådgivningen?... 2 Hvem henvender sig

Læs mere

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion

N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion 1 21-06-2010 N O TAT Kvantitative indikatorer (nøgletal) om tidlig opsporing og inklusion De kvantitative indikatorer (nøgletal) er blevet udarbejdet i samarbejde mellem KL og 10 kommuner i projektet Udsatte

Læs mere

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og har i Aftalen om kommunernes økonomi for 2013 aftalt, at der skal ske en årlig afrapportering af status

Læs mere

Spørgeskema vedr. skoleforløb og aktuel status vedr. voksne med autismespektrumsforstyrrelser, til forældre

Spørgeskema vedr. skoleforløb og aktuel status vedr. voksne med autismespektrumsforstyrrelser, til forældre Spørgeskema vedr. skoleforløb og aktuel status vedr. voksne med autismespektrumsforstyrrelser, til forældre Dette spørgeskema har til formål at indsamle oplysninger om aktuel status og om grundskoleforløbet

Læs mere

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Intro En torsdag eftermiddag

Læs mere

Resume Om Forældrerådgivningen Problemstillinger Hjemmesiden

Resume Om Forældrerådgivningen Problemstillinger Hjemmesiden Årsrapport 2017 Indhold Resume... 2 Om Forældrerådgivningen... 3 Mission... 4 Antal henvendelser... 5 Platform for henvendelse... 6 Børnenes alder og køn... 6 Hvem henvender sig til Forældrerådgivningen...

Læs mere

Visitation til specialpædagogiske tilbud i folkeskolen og hvad skal der til for at inklusion lykkes?

Visitation til specialpædagogiske tilbud i folkeskolen og hvad skal der til for at inklusion lykkes? Visitation til specialpædagogiske tilbud i folkeskolen og hvad skal der til for at inklusion lykkes? Jan Kirkegaard, Pædagogisk chef, PPR og Specialpædagogik Program 1. Præsentation 2. Dagens program 3.

Læs mere

Inklusionsundersøgelse 2018

Inklusionsundersøgelse 2018 Inklusionsundersøgelse 2018 1 Inklusionsundersøgelsen 2018 Inklusion er en stor udfordring for folkeskolen i Randers Kommune. Kommunens skoler og elever er i en situation, hvor man fra politisk hold ønsker

Læs mere

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019 Før-psykiatri Børn og unge i psykisk mistrivsel, hvor udfordringerne overstiger det, der kan løftes i et traditionelt kommunalt rådgivningstilbud,

Læs mere

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat.

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat. AN AL YS E NO T AT 15. maj 2012 Evaluering af inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning Danmarks Lærerforening har i samarbejde med Herningegnens Lærerforening gennemført en evaluering af inklusionsprojektet

Læs mere

Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort?

Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort? Hvad siger den internationale forskning om inklusion? Hvad har 12 kommuner foreløbig gjort? Professor Niels Egelund Direktør for CSER Camilla B. Dyssegaard Postdoc, autoriseret psykolog Lidt facts om udviklingen

Læs mere

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde November 2018 www.ballerup.dk Principper for modellen Alle børn skal have et skoletilbud, hvor de trives, lærer og udvikler sig. Tidlige

Læs mere

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen

Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen Evaluering af dagtilbudssocialrådgiverfunktionen 1. Aktviteter... 3 1.1 Overordnet aktivitet... 3 1.2 Familierådgivningsforløb... 3 1.3 Konsultationer/faglig sparring... 6 2. Tilfredshed... 7 2.1 Tilfredshed

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

DANSKE PATIENTER. Børn som pårørende. Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende

DANSKE PATIENTER. Børn som pårørende. Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende DANSKE PATIENTER Børn som pårørende Undersøgelse blandt Danske Patienters medlemsforeninger vedrørende børn som pårørende Børn som pårørende Baggrund Hvert år oplever 82.000 danske børn, at deres mor eller

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

Alle børn og unge skal med i fællesskabet. BUPL s udspil om sårbare børn og unge 2019

Alle børn og unge skal med i fællesskabet. BUPL s udspil om sårbare børn og unge 2019 Alle børn og unge skal med i fællesskabet BUPL s udspil om sårbare børn og unge 2019 Alle børn og unge skal med i fællesskabet Virkeligheden i dag er, at fællesskabet ikke er for alle. Det rammer særligt

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra efteråret 2014.

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra efteråret 2014. Dato 051114 Dok.nr. 148052-14 Sagsnr. 14-3899 Ref. siko Evaluering i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, efterår 2014 Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 Behandlingsskolerne

FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2016 Behandlingsskolerne FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 16 Behandlingsskolerne I løbet af marts 16 gennemførte vi på Behandlingsskolerne en forældretilfredshedsundersøgelse. Formålet var at få belyst forældrenes tilfredshed

Læs mere

Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion

Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion 29. september 2011 Høringssvar fra ADHD-foreningen til Københavns Kommunes Tidlig indsats og Inklusion Indledning ADHD-foreningen hilser udviklingen, hvor mange kommuner, herunder Københavns Kommune, udvikler

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet

Notat. Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Vedrørende udfordringer på specialundervisningsområdet Dato: 06.12.2017 Center for Børn og Voksne Team Stab horsholm.dk Der er et merforbrug på Børn- og Skoleudvalgets budgetområde til specialundervisning

Læs mere

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Aarhus Kommune Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Til Byrådsservice Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende unge uden tilstrækkeligt folkeskoletilbud Peder Udengaard, Camilla Fabricius

Læs mere

Elevundersøgelse 2013-14

Elevundersøgelse 2013-14 Elevundersøgelse 13-14 Første del En undersøgelse af elevers oplevede pres i gymnasiet. Elevbevægelsens Hus Vibevej 31 2 København NV Indhold Indledning Datagrundlag 4 5 DEL 1: Profil på alle respondenter

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Ressourcecenter for inklusion af uopmærksomme og impulsive børn 8. november 2010

Ressourcecenter for inklusion af uopmærksomme og impulsive børn 8. november 2010 Vision: Ud fra en overordnet målsætning om at styrke inklusion af børn og unge med opmærksomhedsforstyrrelser, ADHD og lettere autisme tilstande, går Ishøj og Vallensbæk Kommune sammen om at etablere et

Læs mere

Underretninger om børn, der mistrives

Underretninger om børn, der mistrives 13. februar 2018 Underretninger om børn, der mistrives Næsten ni ud af ti af de ansatte i dagtilbud føler sig klædt på til at opdage børn, der mistrives, og hele 93 procent svarer, at de ved, hvad de skal

Læs mere

Survey: Inklusion på de frie grundskoler Saved at May 18, :49 PM

Survey: Inklusion på de frie grundskoler Saved at May 18, :49 PM Survey: Inklusion på de frie grundskoler Saved at May 18, 2015 12:49 PM PAGE 1 Undersøgelse af inklusion på de frie grundskoler Formålet med denne spørgeskemaundersøgelse er at afdække omfanget af og tilgange

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for.

Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for. Unge- og Skoleafdelingen Iværksættelse af skoletilbud for dit barn. 23. august 2017 Visitationsudvalget har den 9. august 2017 truffet afgørelse om skoletilbud for. Afgørelse På baggrund af Psykologisk

Læs mere

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Det tværgående arbejde med at støtte de unge mod det gode liv En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Udarbejdet i samarbejde med Analyse, Viden & Strategi November 2017 Indhold

Læs mere

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år

Evalueringsnotat: Efterladte børn i alderen 2-15 år : 1 Et kort overblik over efterladte børn i alderen 2-15 år Vi ønsker med dette notat at give et indblik i karakteristika og belastningsgrad hos de børn, som har modtaget et tilbud hos Børn, Unge & Sorg

Læs mere

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø...

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 1 Indhold Selvstændiges arbejdsmiljø... 3 De selvstændige i undersøgelsen... 3 Jobtilfredshed og stress... 5 Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 9 Selvstændige lederes fokus på arbejdsmiljø... 9 De

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17

Skoleåret 2015/16. Skoleåret 2016/17 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget 20. februar 2018 Status på den fælles fraværsindsats og fraværsmåltal Baggrund

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE ÆNDREDE ARBEJDSGANGE 2 DIGITALE MØDER I STEDET FOR FYSISKE 3 REJSETEAMET 4 VISITERINGSMODEL PÅ DET SPECIALPÆDAGOGISKE OMRÅDE ( TÆTTERE STYRING & FAGLIG OPKVALIFICERING)

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Søerne. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Søerne. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25 Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts 2017 Side 1 af 25 Folkeskolen Blandt respondenterne svarer 73 procent, at de er tilfredse eller meget tilfredse på

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler.

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Skolestrukturundersøgelse Kobberbakkeskolen, Afd. Uglebro Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER til national indsats for børn med sygefravær Anbefalinger til national indsats for børn med sygefravær 30 procent af danskerne vurderede i 2013, at de lever med enten sygdom

Læs mere

Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning:

Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning: Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning: PPR skal sikre, at der etableres en enkel og opsøgende indsats over for børn med angst og inddrage deres

Læs mere

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29

Inklusionsundersøgelse. Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Inklusionsundersøgelse Allerød Hørsholm Lærerforening Kreds 29 Elever med særlige behov Er der i dine klasser elever med faglige, sociale eller adfærdsmæssige problemer? Har du elever i dine klasser, som

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse KERTEMINDE KOMMUNE Casebeskrivelse 58 Overblik Region: Region Syddanmark Kommunestørrelse: 23.787 Socioøkonomisk indeks: Mellem Antal folkeskoler: 7 (inkl. et 10. klassecenter) Antal elever: Total:3146

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Tværfagligt samarbejde om børn og unge. Store Praksisdag 26. januar Chefpsykolog Malene Hein Damgaard Fællesrådgivningen for Børn og Unge

Tværfagligt samarbejde om børn og unge. Store Praksisdag 26. januar Chefpsykolog Malene Hein Damgaard Fællesrådgivningen for Børn og Unge Tværfagligt samarbejde om børn og unge Store Praksisdag 26. januar 2017 Chefpsykolog Malene Hein Damgaard Fællesrådgivningen for Børn og Unge Program Kort om mig Hvornår kan vi samarbejde? Kommunal organisering

Læs mere

Skole- og fritidsundersøgelse 2015

Skole- og fritidsundersøgelse 2015 Skole- og fritidsundersøgelse 2015 Afdækning af pædagogiske vilkår og børns trivsel og læring i Nordsjælland BUPL Nordsjælland Indholdsfortegnelse 1. Opsummering... 2 2. Hovedtal... 3 3. Børns trivsel

Læs mere

Effekten og tilfredsheden af Fyraftensmøderne i efteråret 2012

Effekten og tilfredsheden af Fyraftensmøderne i efteråret 2012 Effekten og tilfredsheden af Fyraftensmøderne i efteråret 2012 1. Introduktion Denne rapport præsenterer de foreløbige resultater for fyraftensmøderne i Projekt Unfair. Rapporten skal redegøre for effekten

Læs mere

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. 26. februar 2015 Ulighed blandt børn 86 procent af FOAs medlemmer, som arbejder med børn under 6 år, oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 PROGRAM 1. Baggrund for undersøgelsen 2. Formål med undersøgelsen 3. Undersøgelsesdesign

Læs mere

Specialundervisning og segregering, 2012/2013

Specialundervisning og segregering, 2012/2013 Specialundervisning og segregering, 2012/2013 Skolerne nærmer sig målet om, at andelen af elever i den almindelige folkeskole skal øges til 96 procent af eleverne. I 2012/2013 var 5,2 procent af eleverne

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Antallet af diagnosticerede børn i forhold til almenskoleområdet

Antallet af diagnosticerede børn i forhold til almenskoleområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Til BUU Antallet af diagnosticerede børn i forhold til almenskoleområdet 2009-2012 Bestilling I forbindelse med behandling af kvalitetsrapporten

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1 Vurdering af klager Hvordan kan du bruge værktøjet En elev eller elevens forældremyndighedsindehaver kan klage over skolen, hvis de ikke mener, ledelsen har reageret rigtigt på mobning eller mobbelignende

Læs mere

Specialpædagogiske indsats. Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018

Specialpædagogiske indsats. Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018 Specialpædagogiske indsats Børne- og Skoleudvalget den 18. april 2018 KB beslutning december 2016 Kriterier for den specialpædagogiske indsats i Albertslund (0-18 år) Læringsmiljøer /børne og læringssyn

Læs mere

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte.

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Det er væsentligt at fremhæve, at serviceniveauerne er retningsgivende, beslutninger skal bero på et individuelt skøn. Specialpædagogisk bistand til førskolebørn Specialinstitutioner til småbørn 0-6 årige,

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET

BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET 2010 BRUGERUNDERSØGELSE AF SAGSBEHANDLINGEN I ADOPTIONSNÆVNET OG SEKRETARIATET Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 Felt og fremgangsmåde 3 2. Basisoplysninger om respondenterne 3 3. Kontakten til Adoptionsnævnets

Læs mere

Undersøgelse af inklusion i grundskolen

Undersøgelse af inklusion i grundskolen Undersøgelse af inklusion i grundskolen Tabelrapport skoleledere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Page 1 / 41 Dette bilag til EVA s undersøgelse af inklusion i grundskolen, indeholder i tabelform resultaterne

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO Danmarks Privatskoleforening 9.10. 2013 Lone Beyer Rådgivning i Socialstyrelsen 1. september 2010 Rådgivning etableres i Socialstyrelsen

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen

Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Evaluering af familierådslagning i Børne- og Ungerådgivningen Udarbejdet af: EPO Dato: --9 Sagsid.:..-A-- Version nr.:. Indholdsfortegnelse Indledning Brugerundersøgelsens resultater Resultater af de indledende

Læs mere

Inkluderende tiltag på Dronninggårdskolen

Inkluderende tiltag på Dronninggårdskolen Inkluderende tiltag på Dronninggårdskolen Grænsen for inklusion finder vi hos os, de voksne, der er omkring barnet. Jørn Nielsen Inklusion er en dialektisk proces, hvor man respekterer og profiterer af

Læs mere

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen

Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Notat Dato 4. marts 2013 MEB Side 1 af 9 Undersøgelse: Det specialiserede socialområde efter kommunalreformen Socialpædagogernes Landsforbund (SL), HK kommunal og Dansk Socialrådgiverforening (DS) har

Læs mere

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning Ressourcecenteret hvem er vi? Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter er et fagligt team og forum bestående af skolens afdelings og ressourcecenterleder, specialundervisningslærere, dansk som andetsprogslærere,

Læs mere

23. februar 2014 Gruppeordningen på Søborg Skole: Gruppeordningen på Søborg Skole er organiseret som beskrevet i Gladsaxe Kommunes tilbudsvifte

23. februar 2014 Gruppeordningen på Søborg Skole: Gruppeordningen på Søborg Skole er organiseret som beskrevet i Gladsaxe Kommunes tilbudsvifte Supplerende beskrivelse og status vedr. gruppeordningen på 23. februar 2014 Gruppeordningen på : Gruppeordningen på er organiseret som beskrevet i Gladsaxe Kommunes tilbudsvifte 1. Tilbudsviften beskriver

Læs mere

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler FORORD I Vordingborg Kommune tager

Læs mere