Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 38. ØSY/TIE Dato

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 38. ØSY/TIE Dato"

Transkript

1 Side 1 af 38 Årsafslutning ØSY/TIE Dato Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen 2018 Overblik Formål En årsafslutning er overordnet set et meget essentielt element i et hvert virksomhedsregnskab. Når du har afsluttet bogføring for hele dit regnskabsår, skal du afslutte året. En årsafslutning er en opgørelse over alle respektive konti i et regnskab og deres status. I denne vejledning kan du læse en generel beskrivelse af de grundlæggende opsætninger og funktionalitet i forbindelse med årsafslutningen 2018 i Navision Stat (NS). Vejledningen beskriver, hvad du skal være særlig opmærksom på under processen, og hvordan årsafslutningsarbejdet tilrettelægges hensigtsmæssigt. Vejledningen beskriver bla., hvordan du årsafslutter dit regnskabsår, regler for periodisering, afstemning af konti, oprettelse af nye nummerserier og hvordan indlæsning af lønposter foretages mellem to år. Bemærk: Vejledningen vises årsafslutningen i et NS9.2 regnskab, men kan sagtens bruges til andre versioner af NS regnskaber.

2 Indholdsfortegnelse Side 2 af 38 Overblik... 1 Formål... 1 Målgruppe... 3 Hvorfor er det vigtigt?... 3 Copyright... 3 Inden Årsafslutningen... 4 Vigtige datoer... 4 SKS Perioder... 4 SKS Aktivitetsperiode... 5 Sådan bruges Arbejdsdato i årsafslutningsperioden... 5 Opstart af regnskabsår Opret ny nummerserie... 7 Regnskabsopsætning, Bogf. tilladt til... 9 Anlægsopsætning, Anlægsbogf. Tilladt til... 9 Brugeropsætning, bogf. tilladt til Analyse Opret nyt år Håndtering af Periode Indlæsning af SLS lønposter periode Afstemning af periode Afstemning af Bankkonti Bogføring af udbetalinger i udbetalingskladden Afstemning af periode 12 - SKS Rapporter Afslut regnskabsår Håndtering af periode 13 efterpostering vedrørende gammelt år Bevillingsafregning Datooverførsel mellem Navision, SKS og SB Specielt for kunder serviceret af SAM Bruger med direkte adgang til NS Liste over konti der nulstiller til andre konti Opdatering af SLS poster i periode Afstemning af periode Nulstilling af Finans Afstemning af årsafslutningen Eksportdimensioner til SKS ØDUP/SKS Synkronisering /Eksportering Anbefalinger til periodisering Generel periodisering Periodisering af E-bilag fra Indfak Kontering ved flytning mellem årene GIS håndtering Datostyring Datostyring på SKS konti Datostyring på delregnskab Datostyring Dimensionsbro... 35

3 Andre afledte opsætninger og kørsler til Datostyring Side 3 af 38 Målgruppe Vejledningen henvender sig til de brugere der skal foretage årsafslutte i Navision Stat. Hvorfor er det vigtigt? En årsafslutning er en proces der kun foretages en gang om året. Denne vejledning er derfor tænkt, som en hjælp til de medarbejder, der skal foretage årsafslutte mellem år 2018 og 2019 i Navision Stat (NS). Copyright En delmængde eller hele emner i teksten af denne dokumentation til Microsoft Dynamics NAV er blevet ændret af Moderniseringsstyrelsen Microsoft Corporation and Moderniseringsstyrelsen. All rights reserved.

4 Inden Årsafslutningen Side 4 af 38 Vigtige datoer Vigtige datoer for årsafslutningen 2018, som du skal være opmærksom på. Periode 12 slutter Dato Afslut år skal foretages Dato slutter (efterposter institution) Dato slutter (Der må kun posteres med godkendelse fra Moderniseringsstyrelsen eller Finansministeriet). Dato Nulstilling af Finansposter kan foretages i perioden Dato til SKS Perioder Sti: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Generel Integration/ØDUP Integration Inden du går i gang med din årsafslutning, skal du sikre dig, at de nye SKS perioder for 2019 er modtaget i NS. Ud over det viste, ses også den relevant bogføringskreds i billedet.

5 SKS Aktivitetsperiode Side 5 af 38 Sti: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Generel Integration/ØDUP Integration Inden du kan afslutte regnskabsåret d , skal du undersøge om regnskabet har modtaget den nye SKS Aktivitetsperiode for årsafslutningen SKS Aktivitetsperiodetabellen indeholder oplysninger om den periode, hvor der kan foretages årsafslutning i NS. Oplysningerne vedligeholdes centralt og replikkeres ud fra SKS. Datoerne i SKS Aktivitetsperiodetabellen kan ikke ændres lokalt. Bemærk: Findes der regnskaber, hvor tidligere år ikke er årsafsluttet, skal du skrive til modstoko@modst.dk, som kan sende sagen videre til NS Udvikling, som kan hjælpe med at få åbnet op, så årsafslutning kan foretages. Kontroller at SKS Aktivitetsperioden i dit regnskab er opsat som nedenstående skærmbillede. Ud over det viste, ses også den relevant bogføringskreds i billedet. Sådan bruges Arbejdsdato i årsafslutningsperioden I forbindelse med årsafslutningen skal du være meget opmærksom på din arbejdsdato. Nummerserien og bogføringsdatoen er styret af din arbejdsdato. Det betyder, at hvis du fx vil bogføre et bilag til nyt år før den , skal du skifte arbejdsdato, for at få tilbudt et nummer fra den nye nummerserie i Du skal ligeledes ændre arbejdsdatoen, hvis du står i 2019 og skal bogføre en postering i periode 12 og 13. Dette kan dog kun ske indenfor de tilladte tidsfrister i periode 12 og 13.

6 Du kan ændre din arbejdsdato på to måder. Den ene måde er under det blå punkt i venstre hjørne, hvor du skal vælge Angiv Arbejdsdato. Side 6 af 38 Indtast den ønskede dato og tryk OK. Du kan også ændre arbejdsdatoen nederste i venstre hjørne. Her kan du altid se din arbejdsdato og hvilke regnskab du arbejder i. Hvis du klikker på arbejdsdatoen får du mulighed for at ændre arbejdsdatoen til en anden dato.

7 Bemærk: Når året er lukket, skal du altid bruge arbejdsdatoen den , som anvendes i suplementsperioden 13.1 og Posterne vil så komme ind som efterposteringer i regnskabet. Du kan læse mere om efterposter under punktet Opret nyt regnskabsår. Side 7 af 38 Får du denne fejl i forbindelse med bogføringen af poster, skyldes det, at du har opsat begrænsning på Bogf. tilladt til i regnskabsopsætningen. Du kan læse mere om hvordan du ændre datoen under afsnittet Regnskabsopætning, Bogf. tilladt til. Opstart af regnskabsår 2019 Opret ny nummerserie Et bilagsnummer skal være entydigt og må kun anvendes en gang. Der skal derfor oprettes nye nummerserier til nye år. Du opretter de nye bilagsnumre under stien: Afdelinger/Økonomistyring/Opsætning/Generelt Du opretter ny nummerserie ved at marker den nummerserie, som skal have en ny forekomst. På Handlingsbåndet og fanen Naviger vælger du Handlingen Linjer under handlingsgruppen Serie. Opret en ny linje med startdato , og lad startbilagsnummeret starte med 19 eller 2019 for finansår Bemærk: At anvende året i starten af nummerserien, som vist i eksemplet, gør at numrene bliver entydige inden for året, hvilket netop er et revisionskrav.

8 Side 8 af 38 Her ses et eksempel hvor 19 er anvendet, som en del af nummerserien. Her ses et eksempel hvor år 2019 er anvendt, i starten af nummerserien. Bemærk: Der skal IKKE oprettes ny nummerserie på debitorer og kreditorer (stamdata). I salgsmodul må nummerserierne KUN bestå af tal. Anvender du automatisk bankkontoafstemning, skal du vente med at oprette en ny nummerserie til den finanskladde, som du anvender til Automatisk Bankkontoafstemning. Først når den sidste bankpostfil fra

9 Danske Bank, der vedrører gammelt år, er indlæst opretter du ny nummerserie her. Dette skyldes, at der sker en renummering af bilagsnumrene i kladden, når de overføres fra bankkontoafstemning til kladden. Det er derfor vores anbefaling, at der oprettes specielle kladdenavn med en sigende navngivning, der kun anvendes til automatisk bankkontoafstemning. Hvis du ønsker en ny nummerserie i Udbetalingskladden, skal du først oprette den, efter du har foretaget årsafslutningen. Dette skyldes, at der også her sker en renummering af bilagsnumre til den nye nummerserie. Side 9 af 38 Regnskabsopsætning, Bogf. tilladt til Det kan være en god ide at opsætte en begrænsning for bogføringen frem i tiden således, at fx en købsfaktura ikke kan bogføres med forkert forfaldsdato, der forfalder langt frem i tiden. Eller hvis du vil sikre, at dokumenter vedrørende gammel år, ikke bogføres i nyt år, kan datoen i feltet Bogf. tilladt til opsættes midlertidigt med , og bruges til at styre bogføringen. Er der bilag til nyt åre ændres datoen til fx , og tilbage igen. Først når alt vedrørende gammelt år er bogført ændre feltet Bogf. tilladt til fx , som vist herunder. Du kan ændre Bogf. tilladt til i regnskabsopsætningen under stien: Afdelinger/Økonomistyring/Opsætning/Virksomhed Anlægsopsætning, Anlægsbogf. Tilladt til I anlægsopsætningen har du ligeledes mulighed for at begrænse den tilladte anlægsbogføring. Dette gøres fra stien: Afdelinger/Økonomistyring/Anlæg/Anlægsopsætning

10 Side 10 af 38 Brugeropsætning, bogf. tilladt til Anvender du begrænsning direkte på brugerne, skal du huske at rette for brugerne under stien: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Brugere/Brugeropsætning Analyse Vi anbefaler at der oprettes en ny analyse for Dette gør du fra stien: Startside/Analyser eller under Opsætning/Programopsætning/Økonomistyring/Finans/Dimensioner og Analyser Når analysen vælges ind på anfordringsbilledet på div. rapporter, vil bevægelse og saldi vedrørende indeværende år blive vist. Vær særlig opmærksom på startdatoen i analysen, idet analysen opdateres fra denne dato. Bemærk: Som standard er en analyse begrænset til at indeholde 4 dimensioner. Der kan til gengæld oprettes flere analyser med forskellige kombinationer af dimensioner. For at opdatere analysen skal du vælge punktet Opdater i Handlingsbåndet.

11 Opdatering af analyse kan tage lang tid, og kan godt spærre for bogføring derfor anbefales det, at analysen oprettes/opdateres når der ikke arbejdes på systemet. Side 11 af 38 Bemærk: Som noget nyt skal analyser aktiveres, hvis den automatisk skal opdateres ved bogføring. Vælg fanen Handlinger i Handlingsbåndet og derefter punktet Aktivér opdatering ved bogføring. Opret nyt år Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Periodiske aktiviteter/regnskabsår Inden du kan begynde bogføringen i det nyt regnskabsår for 2019, skal der oprettes et nyt regnskabsår. Marker linjen med startdato På Handlingsbåndet under Handlingsgruppen Proces vælger du Handlingen Nyt år.

12 Side 12 af 38 Du vil nu se nedenstående anfordringsbillede, hvor du skal opsætte dine indstillinger, for oprettelse af nye år. Står du på først periode i nytår( ), vil systemet automatisk tilbyde dig de indstillinger du ser herunder. Du skal så bare vælge OK. Navn Startdato Antal perioder Beskrivelse Her vises den første dato i det nye regnskabsår. Feltet vil automatisk være udfyldt med den dato du står på. I dette felt skal du angive antallet af

13 perioder, der skal oprettes regnskabsår for. Side 13 af 38 Bemærk: Det er kun muligt at oprette et regnskabsår for 12 perioder, det ses ved at der kommer denne fejl. Periodelængde Her angives regnskabsperiodens længde. 1M = 1 måned. Vigtigt! Tjek at alle 12 måneder er oprettet inden du forlader billedet. Tjek også at der i periode er flueben i feltet Nyt regnskabsår.

14 Håndtering af Periode 12 Side 14 af 38 Sidste dag for bogføring i periode 12 er den 14. januar 2019, hvorefter regnskabstal kan hentes fra Statens Koncern System (SKS) tirsdag morgen den 15. januar Du kan bogføre i periode 12 til og med den Poster der skal bogføres i periode 12, skal bogføres med en arbejdsdato fra til Arbejdsdatoen den må KUN bruges til efterposter, når periode 12 er lukket. Inden du afslutter regnskabsåret, er der nogle ting, som du skal havde foretaget i periode 12. Nedenfor gennemgås disse: Importer SLS poster Afstem periode 12 Afstemning af Bankkonti Bogføring af udbetalinger i udbetalingskladden Afstemning af periode 12 - SKS Rapporter Indlæsning af SLS lønposter periode 12 Lønposter fra SLS for periode 12, skal opdateres og bogføres inden du afslutter året, senest Du indlæser lønposterne fra stien: Afdelinger/Økonomistyring/Periodiske aktiviteter/sls/indlæs lønposteringer Lønposterne fra SLS, der skal indlæses i NS indeholder både bagudløn og efterreguleringer vedrørende gammelt år, samt forudløn for nyt år. Derfor skal posterne indlæses over to gange, med to forskellige arbejdsdatoer. Start med at sætte arbejdsdatoen til den Herefter kontrollerer og indlæser du løngenerationen (lønposterne) på normal vis. Åben kladden, hvor posterne er overført til og SLET de linjer, der vedrører nyt år. Kladden med lønposter, der vedrører bagudløn og efterreguleringer vedrørende gammelt år, kan nu bogføres. Inden du indlæser forudløn for nyt år, skal du igen ændre arbejdsdatoen til en dato i nyt år. Bemærk: Kladden posterne indlæses i må ikke være åben når arbejdsdatoen ændres. Kontroller og indlæs løngenerationen igen. Åben kladden hvor posterne er overført til og bogfør posterne vedrørende forudløn. Bemærk: Det er vigtigt at SLS posterne vedrørende periode 12 bogføres med arbejdsdatoen den inden d Bliver posterne bogført med

15 datoen , vil posterne i SKS være konverteret til periode 13, som efterpost i regnskabet. Dog åbnes der først for bogføring i periode 13 d Side 15 af 38 Afstemning af periode 12 Når du afstemmer periode 12, så skal du afstemme, som du plejer ved at trække rapporten SKS afstemning. Rapporten kan køres fra stien: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Rapporter/Regnskabsopgørelse Med denne rapport kan du foretage en automatisk afstemning mellem SKS og NS. Uddata vises pr. SKS konto eller finanskonto for den angivne SKS periode. Du kan definere, hvad du skal medtage i rapporten ved at angive filter på rapportens anfordringsbillede.

16 Side 16 af 38 Navn Indstillinger: Periode Detaljeret Afstemningsniveau Medtag poster SKS Post Type Vis poster SKS Afstemning: KontoNr Beskrivelse Her skal du vælge den periode, som du ønsker at afstemme. I forbindelse med afstemning af periode 12 skal du vælge Hvis du markere dette felt vises rapporten på delregnskabsniveau. Her kan du vælge mellem: SKS konto: Her vises saldi på den 4 cifrede artskonto. Finanskonto: Her vises saldi på finanskontoen som er artskonto + frispecifikation. Bemærk: ved afstemning af periode 12 og 13, bør rapporten køres med finanskonto, så evt. differencer på frispecifikation fanges og omposteres i gammelt år. Her kan du vælge mellem: Begge: Her medtages både alle poster for de enkelte perioder og efterposterne. Kun alm. Poster: Her medtages posteringer ekskl. efterposteringer for de enkelte perioder. Kun efterposter: Her medtages kun efterposteringer for de enkelte perioder. Her kan du vælge mellem: Normal: Her medtages kun postering, som ikke er markeret med primo eller fejl. Primo: Her medtages kun postering, som er markeret med primo Fejl: Her medtages kun posteringer, som er markeret med fejl. Ressort: Her medtages kun posteringer, som er markeret ned Ressort. Her kan du vælge mellem: Alle posteringer: Her medtages alle posteringer. Eksklusiv tomme linjer: Her frasorteres linjer, hvor alle saldi er nul. Kun afvigelser: Her vises kun de linjer, hvor der er afvigelse mellem saldi i Navision og SKS Her kan du angive de SKS konti, der skal med i rapporten. Hvis du vil have vist de eksisterende konti, skal du klikke på teksten Angiv en værdi, derefter på pilen til højre. DelregnskabNr Bemærk: Vælger du ikke noget ind, vises alle konti i rapporten. Her kan du angive de Delregnskabskoder, der skal med i rapporten.

17 Navn Side 17 af 38 Beskrivelse Hvis du vil have vist de eksisterende Delregnskaber, skal du klikke på teksten Angiv en værdi, derefter på pilen til højre. Afstemning af Bankkonti Vigtigt! Du skal være opmærksom på, at dine SKB konti i NS stemmer pr med kontoudtogene fra banken. Det er ikke tilladt at bogføre på SKB-konti efter periode 12 er lukket. Det vil sige, at hvis du anvender automatisk bankkontoafstemninger, skal den sidste fil vedrørende regnskabsåret 2018 være indlæst senest den Bogføring af udbetalinger i udbetalingskladden Efter må bogføringsdatoen i udbetalingskladden ikke ændres til en dato i gammelt år, da det vil give difference på SKB udbetalingskontoen. Betalinger skal ALTID følge dags dato. Så har du bogførte købsbilag i gammelt år efter d , skal du huske at ændre arbejdsdatoen til nyt år inden du åbner Udbetalingskladden og danner dit betalingsforslag. Afstemning af periode 12 - SKS Rapporter Hvis du ønsker at afstemme periode 12, og mangler en SKS rapport, der kan vise resultatopgørelse, balance og bevillingsregnskab, kan du gå ind i mappen Årsrapport 2018 i SKS Dynamisk rapportering. Du kan vælge imellem: Balance Bevillingsregnskab, indtægter og udgifter Resultatopgørelse, ver. 2 bygger på aktuel periode Afslut regnskabsår Det er MEGET vigtigt, at du afslutter året den 15. januar Afslut år foretages fra samme sted, hvor du oprettet nyt år. Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Opsætning/Virksomhed vælg Regnskabsperioder Efterposter i periode 13, kan ikke bogføres før året er afsluttet. Forsøger du alligevel at bogføre med arbejdsdatoen d , vil du få nedenstående fejl.

18 Du afslutter året ved at stå på startdatoen , og vælger punktet Afslut år fra Handlingsbåndet og handlingen Proces. Du skal være opmærksom på, at når regnskabsåret er afsluttet, kan det ikke åbnes igen, og perioderne i det afsluttede år kan ikke ændres. Side 18 af 38 Når regnskabsåret er afsluttet, kan du kun bogføre i regnskabsåret med arbejdsdatoen , som er lig med periode 13. Posterne vil blive markeret som efterposteringer. Bemærk: Hvis du mangler at påføre en årsafslutningskonto på en finanskonto i kontoplanen, vil du i forbindelsen med kørslen Afslut år blive gjort opmærksom på den aktuelle finanskonto, der mangler årsafslutningskonto.

19 Side 19 af 38 Ved manglende årsafslutningskonti i kontoplanen opsættes de fra stien: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Kontoplan Er der flere konti, der mangler en årsafslutningskonto, kan du med fordel vælge Rediger liste på Handlingsbåndet og lavet et avanceret filter på kontotype = konto. På den måde kan du hurtigt løbe alle finanskonto igennem og se hvilke konti, der mangler årsafslutningskonto. Vælg Kontoplan, klik på pilen og vælg Avanceret filter. Vælg Kontotype og sæt filter til Konto. Find feltet Årsafslutningskonto. Udfyld den relevante årsafslutningskonto de steder, hvor de mangler. Vigtigt! Det er vigtigt at der vælges den rigtige finanskonto med frispecifikation, som årsafslutningskonto. Vælges en forkert og der nulstilles til en anden finanskonto med frispecifikation, kan der ikke afstemmes i beholdningsafstemningen, hvis ikke der medtages ultimo poster. Dette uanset om posterne er omposteret efterfølgende.

20 Side 20 af 38 Vælg Afslut år. Du får nu denne meddelelse der oplyser dig om at regnskabsåret fra til er afsluttet. Stemmer datoerne, svare du Ja til at regnskabsåret afsluttes. Bemærk: Indeholder meddelelsen datoer fra tidligere år, er der ikke årsafsluttet i det år NS vil prøve at afslutte. I skal her kontakte modstoko@modst.dk, som kan hjælpe med at åbne tidligere år, så de kan afsluttes. Alle perioder vedrørende 2018 er nu lukket og datoen låst. Bemærk: Alle poster der bogføres efter Afslut år er foretaget bliver nu efterposter.

21 Side 21 af 38 Håndtering af periode 13 efterpostering vedrørende gammelt år. Periode 13 er opdelt i to underperioder. Periode 13.1 løber fra den 15. januar til 30. januar 2019, og kan bruges af institutionen til efterpostering. Efter udgangen af denne periode kan der kun foretages bogføring med Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsens forudgående godkendelse. Moderniseringsstyrelsen anbefaler, at periode 13.1 reserveres til bogføring af følgende typer poster: Væsentlige fejlrettelser. Transaktioner, der først kan bogføres, når periode 12 er afsluttet. Periodisering mellem årene. Bevillingsafregning. Periode 13.2 løber fra 31. januar 2019 til 6. februar 2019, og efter udgangen af denne periode kan der ikke længere foretages bogføring i relation til årsafslutningen. Bogføringen i periode 13.2 må, som tidligere nævnt, udelukkende omfatte væsentlige fejlrettelser, der på forhånd er godkendt af Finansministeriet eller Moderniseringsstyrelsen. Udgangspunktet for Moderniseringsstyrelsen definition af væsentlige fejlrettelser er poster, der har væsentlig betydning for det samlede økonomiske resultat, og

22 hvor en manglende rettelse vil have reelt betydning for, om regnskabet kan betragtes som retvisende. Side 22 af 38 Alle bogføringer i periode 13, skal bogføres med arbejdsdato Ved bogføring, sker der automatisk en markering i feltet Efterpost. I kontoplanen i handlingsbåndet under fanen Naviger og handlingen Poster kan du se om en post er en efterpostering. Det gør du ved at tjekke om der er markering i feltet Efterpost. Feltet kan du bruge til at skelne mellem almindeligt poster og efterposter. Det er muligt i rapporterne Kontoudtog med 8 dimensioner, Finanspost med dimensioner og SKS Balance at sætte filter på Kun efterposter, du vil så kun se poster der vedrører periode 13. Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Kontoplan Mangler kolonnen Efterpost under Finansposter, kan den hentes under Vis Kolonne. Højre klik på en overskrift og vælg Vis kolonne. Tilføj Efterpost, og flyt det opad til den ønskede placering. Tryk ok. Bevillingsafregning Bevillingsafregninger skal udelukkende bogføres i NS. Dette gælder både for de udgiftsbaserede og de omkostningsbaserede bevillingsområder, hvorefter de automatisk vil blive overført til Statens Budgetsystem (SB). Inden periode 13.1 afsluttes (den ) skal bevillingsafregningen være bogført.

23 Bevillingsafregningen kan imidlertid først bogføres, når al anden bogføring er afsluttet. Bogføring af fejlrettelser, periodiseringsoversigter mv. skal derfor være foretaget, inden den endelige bogføring af bevillingsafregningen foretages. Side 23 af 38 Det er op til de enkelte departementer, at tilrettelægge de konkrete tidsterminer for registreringer af bevillingsafregningen i periode 13.1, og for kunder serviceret af Statens Administration (SAM) udmeldes tillige terminer for, hvornår bilag vedr. bevillingsafregningen skal være modtaget. De gældende retningslinjer for håndteringen af bevillingsafregningen er nærmere beskrevet i Moderniseringsstyrelsens vejledning om bevillingsafregningen Du finder materialet under nedenstående sti: /vejledninger/ Datooverførsel mellem Navision, SKS og SB Eksport mellem Navision, SKS og SB foretages hyppigere, i hele periode 13, af hensyn til bevillingsafregningen, og den store mængde eksporterede poster. Tidspunkterne for dataoverførsler ses i tabellen nedenfor. De angivne tider kan dog ændres, hvis der bliver behov for det. Bemærk: Dataoverførelsen der anvendes til bevillingsafregning vil alene berøre tabeller i SB. Overførslen vil derfor ikke slå igennem i SKS. Specielt for kunder serviceret af SAM Ved anvendelse af DDI, skal kunden indtaste en posteringsbestilling til bevillingsafregning. Det er vigtigt, at det aftales med kunderne, hvad de bør skrive i bestillingsafregningen. Hvis ikke andet er aftalt. Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Indrapportering til ØSC

24 Det viste konteringseksempel nedenfor viser, hvordan en bestilling fx kan indtastes ved Tidligere års reservation. Side 24 af 38 Posteringsbestilling indrapporteres af kunden, som tydeligt angiver i bestillingsbeskrivelsen, at accept og bogføring skal ske straks. Det er vigtigt, at kunden husker, at bogføringen skal ske i periode 13.1, og på datoen SAM skal være opmærksom på, når disse bestillinger kommer, da de skal acceptere og bogføre bestillingerne STRAKS. Har kunden tydeligt angivet, at det vedrører Bevillingsafregningen, er det nemt for SAM medarbejderen, at holde øje med feltet Bestillingsbeskrivelse på bestillingen i bestillingsoversigten. Ønsker kunden, at se de bogførte poster, kan der udskrives en finansjournal umiddelbart efter bogføringen og gemmes som PDF eller lign, som kan sendes til kunden.

25 Bruger med direkte adgang til NS Har du fuld adgang til NS udenom ØSC Indrapporteringssnitfladen, skal bevillingsafregning indtastes direkte i en finanskladde. Side 25 af 38 Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Finans og Finanskladder Det er vigtigt, at du anvender periode 13.1 og datoen til bevillingsafregningsposter. Bevillingsafregningsposter skal indtastes, som de sidste poster i periode Liste over konti der nulstiller til andre konti. Her ses konti I skal være opmærksom på, der ikke nulstiller til sig selv. Flere af kontiene er vigtigt i forhold til bevillingsafregningen, og den måde behandlingen af afregningerne i SB(Statens Budgetsystem) foretages. Opdatering af SLS poster i periode 13 Opdatering af SLS poster for første lønkørsel kan tidligst foretages efter året er lukket den og anden lønkørsel kan foretages den Bemærk: Indlæses posterne før d vil regnskabet ikke stemme i periode 12. SLS poster vedrørende gammelt år, skal være indlæst og bogført den Filerne indeholder både lønposter til nyt år og efterregulering vedrørende gammelt år. Derfor skal lønposterne også her indlæses over to gange. Se hvordan under Indlæsning af SLS lønposter periode 12.

26 Afstemning af periode 13 Afstemning af periode 13 sker over to gange. Der bliver ikke lukket for bogføringen mellem periode 13.1 og periode 13.2 i NS og SKS. Det betyder, at du skal være særlig opmærksom på, at trække SKS afstemningsrapporten i NS efter sidste bogføring i periode Side 26 af 38 Der er derfor vigtigt at følgende sker: Periode 13.1 Når sidste post i periode 13.1 er bogført den , og inden, du begynder at bogføre i periode 13.2 skal du trække SKS afstemningsrapporten. Bemærk: Som nævnt flere steder i vejledningen må der kun bogføres i periode 13.2 efter aftalt med Finansministeriet eller Moderniseringsstyrelsen. Periode 13.2 Når periode 13.2 er slut d trækkes den endeligt SKS afstemningsrapporter, til afstemning af den fulde periode 13. Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Rapporter For kunder tilknyttet SAM, er det SAMs opgave at trække SKS afstemningsrapporten, der viser data fra både NS og SKS. Rapport trækkes og tilknyttes i Regnskabserklæringen til afstemning af periode 13.2 mellem SKS og NS, som endelige afslutning af periode 13. Bemærk: Hvis du, som selvejeinstitutioner, anvender SKS perioder, skal du selv foretage afstemning af periode 13, da selvejerinstitutioner ikke eksporter poster til SKS. Det er her muligt at trække rapporten SKS Balancen efter periode 13.1 og efter periode Nulstilling af Finans Nulstilling af Finans består af en kørsel, som danner poster til nulstilling af resultatopgørelsen. Når nulstillingsposterne er bogført, er regnskabsåret afsluttet. Bemærk: Der skal være foretaget Afslut år under Regnskabsperioder, før resultatopgørelsen kan nulstilles. Se også side 18. Moderniseringsstyrelsen anbefaler at kørslen Nulstil Finans først køres efter den 31. januar 2019 af hensyn til bevillingsafregningen, som skal indrapporteres i periode 13.1, som det sidste. Nulstilling af Finans kan dog foretages i perioden til Kørslen Nulstil finans overfører årets resultat til egenkapitalen i balancen og nulstiller derved resultatopgørelseskonti. Kørslen danner poster med samme

27 dimensionskombination, som overføres til en kladde til bogføring, alt efter hvilke indstillinger der er valgt. Posterne er markeret som U-poster(Ultimo). Dvs. at posterne efter bogføring alle er stemplet med bogføringsdatotypen U Side 27 af 38 Bemærk: Det er yderst vigtigt at posterne ikke rettes og at U foran datoen ikke fjernes. Fjernes u et bliver det normal poster, som vil blive eksporteret til SKS. Bemærk: Resultatopgørelsen nulstilles til egenkapitalen, og balancekonti afsluttes til sig selv eller i nogle tilfælde til en anden balancekonto. De konti der nulstiller til en anden balancekonto kan du se under afsnittet Bevillingsafregning. Vær opmærksom på, at du selv skal markere de dimensioner, der skal nulstilles. Det er derfor muligt, at undlade at nulstille en dimension. Som udgang punkt bør alle dimensioner nulstilles. Der kan dog være forhold, fx hvis der er projekter der afvikles over flere år, kan du undlade at markere dimensionen, således at projektet hverken årsafsluttes eller nulstilles. Du foretager nulstilling af Finans fra Handlingsbåndet i kontoplanen/handlingsgruppen Proces og Handlingen Årsafslutning, eller under stien: Afdelinger/Økonomistyring/Periodiske aktiviteter/regnskabsår Anfordringsbilledet udfyldes med de relevante oplysninger. Se også skemaet herunder. Tryk ok.

28 Side 28 af 38 Navn Beskrivelse Indstillinger Regnskabsårets slutdato Her er angivet sidste dato i det afsluttede regnskabsår ( ). Finanskladdetype Her angiver du den finanskladdetype, som bogføringsforslaget skal overføres til. Finanskladdenavn Bilagsnr. Bogføringsbeskrivelse Nulstil pr. Konc.virksomhedskode Dimensioner Klik på AssistButton til højre i feltet for at se de finanskladdetyper, der findes. Her angiver du finanskladdenavnet, som bogføringsforslaget skal overføres til. Klik på AssistButton til højre i feltet for at se de finanskladdenavne, der findes. Hvis du har udfyldt feltet Finanskladdetype og Finanskladdenavn ovenfor, udfylder kørslen automatisk dette felt med det næste tilgængelige nummer fra nummerserien for kladdenavnet. Du kan også udfylde feltet manuelt. Her angiver du en tekst, som posterne i bogføringsforslaget skal bogføres med. I eksemplet er årstallet indtastet efter teksten som systemet automatisk generere. Marker feltet, hvis der skal oprettes en post for hver konc.virksomhedskode. Feltet anvendes typisk ikke. Bemærk: Hvis du ikke vil nulstille pr. Konc.virksomhedskode, oprettes der kun en post for hver konto. Her angives de dimension, der skal indgå i årsafslutningen samme med finanskontoen. Du skal klikke på AssistButton til højre og marker de dimensioner, som skal nulstilles. Lagerperioden er lukket Bruges ikke i statsløsningen. Du får nu en meddelelse, hvor du skal tjekke om det år der foreslås afsluttet er korrekt. Tryk Ja for at køre kørslen.

29 Der kommer nu denne meddelelse, så du kan følge med i hvor lang kørslen er. Side 29 af 38 Når kørslen er færdig kommer denne meddelelse som fortæller, hvor mange kladdelinjer der er dannet. Der dannes et kladdeforslag med bogføringsdato U , ud fra de filter der er angivet på anfordringsbilledet. Posterne der er dannet i kladden må ikke editeres kun bogføres. Ellers stemmer resultatopgørelsen ikke. Bemærk: Viser det sig at der skal rettes i kladden, må det kun ske efter aftale med Moderniseringsstyrelsen. Eksemplet herunder viser poster der nulstiller til egenkapitalen og poster der nulstilles til en anden konto i balancen.

30 Vigtigt! Der kan i midlertidig blive behov for at lave efterposteringer til gammelt år efter kørslen Nulstilling af Finans er foretaget. Det vil typisk være poster der vedrører periode 13.2, som er indtastet efter aftale med Finansministeriet eller Moderniseringsstyrelsen. Efter bogføringen af disse poster skal kørslen Nulstilling af Finans, køres igen. Kørslen dannes kun nye poster, som ikke er nulstillet før. Køres kørslen ikke igen på de nye poster også selv om de giver nul, er regnskabet ikke markeret som værende årsafsluttet. Side 30 af 38 Bemærk: Kørslen kan tage lang tid, afhængig af posteringsmængden. Der dannes ikke kladdelinjer såfremt poster med samme finanskonto og dimensionskombination, total set går i nul. Afstemning af årsafslutningen 2018 Du kan kontrollere at årsafslutningen for 2018 er gået godt ved at trække rapporten Balance i NS med datofilter U Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Rapporter/Regnskabsopgørelse Kreditor samlekontoen kan du afstemme ved at udskrive rapporten Balance. Udfyld med datointerval I finanskonto vælger du 9515xx og 9518xx. I Posteringstype vælger du Begge. Sammenhold rapporten med rapporten Kreditor - afstemning saldo til dato pr Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Gæld/Rapporter /Kreditor-afstemning saldo til dato. Bemærk: Debitor samlekontoen kan afstemmes på samme måde, blot hedder rapporten her Debitor afstemning saldo til dato. Sti: Afdelinger/Økonomistyring/Finans/Rapporter/Diverse Bemærk: Rapporterne kan kun sammenholdes såfremt, du ikke har bogført direkte på samlekontoen for kreditorer og debitorer. Eksportdimensioner til SKS I forbindelse med rapportering til SKS, har du adgang til detaljerede oplysninger om de regnskabstal, der er overført fra NS til SKS. Rapporteringen medtager alle dimensioner, som er oprettet i regnskabet, som ikke er spærret. Der vil derfor findes de samme dimensioner og dimensionsværdier i både NS og SKS. Oprettes en ny dimension i NS, overføres denne automatisk næste gang, der eksporteres til SKS.

31 ØDUP/SKS Synkronisering /Eksportering Side 31 af 38 Modtager du en af nedenstående meddelelse, når du åbner regnskabet, er der fejl i synkroniseringen, eller der er ikke eksporteret data til SKS, med de centrale systemer. Speciel i den periode der er årsafslutning er det vigtigt at have fokus på dette. Kontakte modstoko@modst.dk, hvis der kommer fejl ved åbning af regnskabet svarende til nedenstående. I din henvendelse skal det fremgå hvilken database, og hvilken bogføringskreds det drejer sig om. Bemærk: Ved periodeafslutningerne periode 13.1 den , og 31.2 den er det vigtigt, at henvendelsen sker straks. Anbefalinger til periodisering Generel periodisering Da du, indtil periode 13 er afsluttet, har mulighed for at bogføre poster både i 2018 og 2019, er det vigtigt, at få posteret bilagene i det rigtige år. De nuværende regler for periodisering er: Køb udgiftsføres i det finansår, hvor varen leveres. Anskaffelsen (anlæg) udgiftsføres i det finansår, hvor det leveres. Afskrivning foretages, når købet tages i brug. Løn udgiftsføres i det finansår, hvor arbejdet udføres. I den periode, hvor du kan postere bilag til bogføring i både 2018 og 2019, skal du være særlig opmærksom på din arbejdsdato, da denne er styrende for, hvilken bogføringsdato og nummerserie posteringen tilknyttes. Du kan med fordel opdele dine bilag, hvis det er muligt til bogføring i 2018 og 2019, og håndtere alle bilag samlet under den rigtige arbejdsdato. Skal du ændre arbejdsdato hele tiden, er der større chance for at du glemmer at ændre den. Periodisering af E-bilag fra Indfak2 Det er vigtigt, at du tjekker: bogføringsdato, bilagsdato og forfaldsdatoen på de dokumenter der ligger klar til accept i Indgående Faktura og Kreditnota (Hed før Indgående Købsdokumenter ), inden du accepterer dem. Det er vigtigt, at de accepteres med den rigtige arbejdsdato. Vær derfor opmærksom på, at du i en periode ikke kan masseacceptere alle dokumenter på en gang. Er dokumenterne accepteret med forkert arbejdsdato bliver udgiften bogført i forkert finansår.

32 Bemærk: En model kunne være at tjekke bogføringsdatoen på de dokumenter der er modtaget fra INDFAK2 i Indgående Faktura og Kreditnota. Gå i rollecentret og sæt arbejdsdatoen så den passer med dem der er færrest af. I Indgående Faktura og Kreditnota accepterer disse dokumenterne enkeltvis. Ret derefter arbejdsdatoen så den passer med resten. De kan nu masseaccepteres. Bemærk: Hvis ikke kolonnen der indeholde Bogføringsdatoen kan ses i oversigten, kan den hentes via Vis kolonne. Side 32 af 38 Indgående Faktura og Kreditnota tilgås under Stien: Afdelinger/Køb/Ordrebehandling/E-Bilag Bemærk: Modtagne kreditnotaer fra Indfak 2 indeholder ikke datoer, der kan bruges til at styre arbejdsdatoen. Det anbefales derfor, at du tjekker den oprindelige faktura, hvis det er vigtigt, at kreditnotaen bogføres i samme år som fakturaen er bogført. Kontering ved flytning mellem årene Har du, ved en fejl, accepteret et dokument i det forkerte år, kan du anvende en mellemregningskonto fx 6111/9511, i stedet for indtægt- eller udgiftskontoen, når du bogfører din faktura. Efterfølgende skal du så foretage en ompostering i det rigtige år, hvor du flytter udgiften fra konto 6111/9511 til den konto, der oprindelig skulle have været konteret på. Når nulstilling er foretaget vil kontoen 6111/9511 gå i nul i begge år. Her vises et eksempel, på en kontering mellem årene. Fakturaen blev udgiftsført i 2018, men udgiften skulle være konteres i : Bogføring af faktura : 9511xx Kreditor x x 2019: Ompostering af udgiften: 9511xx 2280xx x x 2019: Udbetalingskladden: Kreditor Bank x x Her vises et eksempel, hvor en faktura udgiftsføres i 2018, men betalingen forfalder i 2019: Har du en faktura, der skal udgiftsføres i 2018, med arbejdsdato 30 eller efter Her vil betalingen altid forfalde i 2019, her skal du bogføre din faktura med en arbejdsdato i gammelt år. Dit udbetalingsforslag skal du lave med en arbejdsdato i nyt år 2019.

33 2018: Bogføring af faktura Udgiftskonto Kreditor x x 2019: Udbetalingskladde: Kreditor Bank x x Side 33 af 38 GIS håndtering Omkring GIS håndteringen henvises der til bilag GIS håndtering til årsafslutningen Det gælder både den generelle del og RejsUd2 delen. Datostyring Her beskrives, hvordan datostyring virker i forbindelse med opstart og afslutning af året. Datostyring på SKS konti Sti: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Generel Integration/ØDUP Integration og SKS kontoplan Opretter SKS en ny SKS konto, bliver kontoen automatisk oprettet i SKS kontoplanen i NS. SKS sender sammen med kontoen en åben/lukke periode, som oversættes og opdateres i felterne Startdato og Slutdato. Dvs. oprettes en ny konto pr , kan der først bogføres på kontoen fra den dato. Bemærk: Eksemplerne nedenunder er manipulerede data, for at vise hvordan datostyring virker. Nedenstående eksempel viser en konto der først må bogføres på pr

34 Prøver du at bogføre på en dato der ligger før som her på datoen kommer der en fejlmeddelelse, og bogføring kan ikke foretages. Side 34 af 38 Sender SKS en lukkeperiode på en konto fx perioden d , oversættes denne dato til d i NS. Der kan så ikke bogføres på kontoen på datoen den Prøver du at bogføre på en dato der ligger efter som her på datoen kommer der en fejlmeddelelse, og bogføring kan ikke foretages. Datostyring på delregnskab

35 Sti: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Generel Integration/ØDUP Integration/SKS Delregnskaber Side 35 af 38 Når der oprettes nye delregnskaber i SKS, bliver de stemplet med en åben/lukke periode, som sendes fra SKS til NS. Ved modtagelse i NS opdateres felterne Startdato og Slutdato automatisk. Er startdatoen kan der først bogføres på delregnskabet fra den dato. Dette sikrer, at der ikke opstår uoverensstemmelse mellem NS og SKS på delregnskabsniveau. Bemærk. Et delregnskab kan godt skifte underkonto ved fx Ressortændringer. Der vil i så fald blive oprettet en ny forekomst, hvor der ved et årsskifte vil kunne forefindes to forekomster, der er åbne samtidig. Eksemplet viser et spærret delregnskab, hvor der ikke må bogføres efter d Datostyring Dimensionsbro Det er via Startdatoen i Dimensionsbroen muligt, at opsætte en ny mapning mellem et segment og en dimension. Er segment 2 sat op til, at mappe til fx formål, men i stedet skal mappen til FLformål fra det nye regnskabsår, skal der oprettes en ny mapning. Dimensionsbroen tilgås fra stien: Afdelinger/Opsætning/Programopsætning/Generel Integration/ØDUP Integration/Dimensionsbro Herfra kan du fra Handlingsbåndet oprette en ny mapning ved at vælge Ny.

36 Side 36 af 38 Navn Beskrivelse Delregnskabskode I dette felt skal du angive hvis mapningen skal gælde for et delregnskab. Hvis feltet er tomt, vil mapningen gælde for alle delregnskabskoder. SLS segment type Her skal du angive SLS dimensionstypen. Du kan vælge mellem segment 2-6. Startdato Her kan du angive en startdato, hvor dimensionsmapningen skal gælde fra. Type Her skal du angive hvilke type, som dimensionsbroen skal mappes til. Det er muligt at mappe til: Dimension, Alias, Sag eller Sagsopgave Dimensionstype Her skal du vælge en dimensionstype. Klik på AssistButton, for at se hvilke valgbare dimensionstyper. I eksemplet ovenfor oprettes en ny forekomst og der indsættes en ny kombination på segment 4 med en startdato , hvor der vælges FL-formål i stedet for FM_PROJEKT i Dimensionstypen. Når du så modtager en løngeneration, der indeholder lønposter for både nyt og gammelt år, vil posterne vedrørende gammelt år blive oprettet i kladden med værdierne fra f FM_PROJEKT, og posterne vedrørerene nyt år vil blive oprettet med værdierne fra Fl-Formål. Andre afledte opsætninger og kørsler til Datostyring Modtages denne meddelelse, når regnskabet åbnes, er der opsat en slutdato på en Dimensionsværdi, som er overskredet.

37 Side 37 af 38 Vi anbefaler, at når denne meddelelse kommer, at du kører kørslen Spær dimensionsværdier fra Stien: Afdelinger/Økonomistyring/Periodiske aktiviteter/finans Når denne kørsel køres, spærres alle de dimensionsværdier, hvor slutdatoen er overskredet. Spærringen sker kun på dimensionsværdier, der ikke er en delregnskabsværdi. Skal en delregnskabsværdi lukkes, skal dette foretages i SKS. Navn Dimensionskode Beskrivelse Her angives den dimensionskode, for hvilke der skal ske en spærring af dimensionsværdier. Bemærk: Delregnskab styres centralt fra, og der kan derfor ikke spærres dimensionsværdier på delregnskab. Når Dimensionskoden er udfyldt, med den ønskede dimensionskode, trykkes OK. Du får nu nedenstående meddelelse.

38 Side 38 af 38 Ja: Dimensionsværdier under den angivne dimensionskode på kørslens anfordringsbillede spærres. Nej: Kørslen Spærr af dimensionsværdier annulleres. Bemærk: Prøver du at vælge Delregnskab i filtret, kommer denne meddelelse, og delregnskabsværdien spærres ikke.

Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 42. ØSY/TIE Dato

Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 42. ØSY/TIE Dato Side 1 af 42 Årsafslutning ØSY/TIE Dato 31.10.2017 Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen 2017 Overblik Formål En årsafslutning er overordnet set et meget essentielt element i ethvert virksomhedsregnskab.

Læs mere

Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 43. ØSY/MAI/TIE Dato

Årsafslutning. Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen Overblik. Side 1 af 43. ØSY/MAI/TIE Dato Side 1 af 43 Årsafslutning ØSY/MAI/TIE Dato 31.10.2016 Tidsplan og vejledning til Årsafslutningen 2016 Overblik Formål En årsafslutning er overordnet set et meget essentielt element i ethvert virksomhedsregnskab.

Læs mere

Vejledning til årsafslutning 2014

Vejledning til årsafslutning 2014 Side 1 af 28 Vejledning til årsafslutning 2014 ØS/ØSY/IRN/TIE 31.oktober 2014 Navision Stat 5.4.01 og 5.4.02 Formål Vejledningen indeholder en beskrivelse af, hvordan årsafslutningsprocessen er i Navision

Læs mere

Vejledning til årsafslutning 2015

Vejledning til årsafslutning 2015 Side 1 af 39 Vejledning til årsafslutning 2015 ØS/ØSY/TIE Navision Stat 7.0 Formål Vejledningen indeholder en beskrivelse af, hvordan årsafslutningsprocessen er i Navision Stat 7.0 for år 2015. Samtidig

Læs mere

Vejledning til årsafslutning 2013 25. oktober 2013

Vejledning til årsafslutning 2013 25. oktober 2013 Vejledning til årsafslutning 2013 25. oktober 2013 ØS/ØSY/IRN/TIE Indledning: Vejledningen indeholder en beskrivelse af hvordan man årsafslutter i Navision Stat 5.x for året 2013. Vejledningen beskriver

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning i årsafslutning 2018 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning i Navision Stat. Vejledningen

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning i årsafslutning 2017 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning i Navision Stat. Vejledningen

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave

Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave Vejledning 10-12-2014 Vejledning i årsafslutning 2014 i Navision Stat Selvejer-udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning

Læs mere

Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave

Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave Vejledning 02-02-2016 Vejledning i årsafslutning 2015 i Navision Stat Selvejer udgave 1 Indledning Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de aktiviteter, der skal/bør foretages ved årsafslutning

Læs mere

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud:

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud: Afslutning af regnskabsår Overgang til nyt regnskabsår sker i flere faser, idet de sidste bilag, der vedrører det gamle regnskabsår, jo typisk først er bogført nogle måneder inde i det nye regnskabsår.

Læs mere

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud:

Et typisk forløb for regnskabsårsafslutning ser derfor således ud: Afslutning af regnskabsår Overgang til nyt regnskabsår sker i flere faser, idet de sidste bilag, der vedrører det gamle regnskabsår, jo typisk først er bogført nogle måneder inde i det nye regnskabsår.

Læs mere

Årsafslutning NAV 2016

Årsafslutning NAV 2016 Årsafslutning NAV 2016 Indhold Formål med denne beskrivelse 2 Punkt 1 Åbning af ny regnskabsperiode 3 Punkt 2 Lukning af regnskabsperiode 4 Punkt 3 Procedure ved nulstilling af resultatopgørelsen 5 Punkt

Læs mere

Årsafslutning Brugervejledning. AdvoForum A/S

Årsafslutning Brugervejledning. AdvoForum A/S Årsafslutning Brugervejledning AdvoForum A/S Årsafslutning...3 Checkliste for årsafslutning...3 Kontoplan...3 Regnskabsperioder...3 Nulstil resultatopgørelse...3 Bogføring af kladde...4 Efterposteringer...4

Læs mere

Bilag til GIS håndtering i forbindelse med Årsafslutning november 2018

Bilag til GIS håndtering i forbindelse med Årsafslutning november 2018 Bilag til GIS håndtering i forbindelse med Årsafslutning 2018 20. november 2018 ØSY/TIE/SKH Dette bilag omhandler hvordan GIS skal håndteres i forbindelse med Årsafslutning 2018. Følgende forhold beskrives:

Læs mere

Internt statsligt køb og salg i Navision Stat

Internt statsligt køb og salg i Navision Stat Internt statsligt køb og salg i Navision Stat 6. juni 2017 ØSY/TIE/CPS Forberedelse og midlertidig håndtering i overgangsperiode Indledning Som det fremgår af Moderniseringsstyrelsens vejledning om internt

Læs mere

INDLÆSNING AF LØNPOSTER I NAVISION STAT. Side 1 af 16

INDLÆSNING AF LØNPOSTER I NAVISION STAT. Side 1 af 16 Side 1 af 16 Indhold Kontrol af lønposter... 1 Eksempler på fejl og rettelser:... 5 Segment 1 fejl... 5 Dimensionsbro opsætningen eksisterer ikke... 7 Oprettelse af lønfinanskladdelinjer... 9 Bogføring

Læs mere

Nye Dimensioner. 1. step: Sti: Finans\Opsætning\Dimensioner\Dimensioner, her opretter du nye dimensioner.

Nye Dimensioner. 1. step: Sti: Finans\Opsætning\Dimensioner\Dimensioner, her opretter du nye dimensioner. Nye Dimensioner Skal der i forbindelse med årsskifte anvendes nye dimensioner, skal du være opmærksom på, at der skal foretages en del opsætninger i Navision Stat. Dette dokument beskriver step for step,

Læs mere

Regnskabsafslutning for finansår 2008

Regnskabsafslutning for finansår 2008 Til brugere af Navision Stat Regnskabsafslutning for finansår 2008 18. november 2008 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Årsafslutning, tidsterminer og administrative... 3 2.1. Periode 12... 3 2.2.

Læs mere

Vejledning i rapporter

Vejledning i rapporter Vejledning i rapporter 1 Indledning... 2 2 Finans... 3 2.1 Balance... 3 2.2 Finans - kontokort... 5 2.3 Kontoudtog med dimensioner... 8 2.4 Dim. Kontokort... 11 2.5 Dimensioner i alt... 14 2.6 Dimensioner

Læs mere

Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger

Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger Vejledning Fordeling af formål i Navision Stat via funktionen udgiftsfordelinger Februar 2018 Om denne vejledning Formålsindrapportering til UVM forudsætter, at diverse indtægter og udgifter fordeles ud

Læs mere

Regnskabsafslutning for finansår 2009

Regnskabsafslutning for finansår 2009 Til brugere af Navision Stat Regnskabsafslutning for finansår 2009 17. november 2009 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Årsafslutning, tidsterminer og administrative... 3 2.1. Periode 12... 4 2.2.

Læs mere

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2.

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2. Side 1 af 25 Navision Stat 7.1 ØSY/TIE/CPS Dato 01.08.17 Kvikguide til håndtering af RejsUd2 i Navision Stat Formål I forbindelse med overgang til RejsUd2, er der krav om at alle data vedrørende kreditorer

Læs mere

August Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx

August Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx 1 Vejledning i finansfordelinger i Navision Stat 5.2.xx... 1 Hvornår?... 3 Oprettelse af fordelingsnøgler i Navision hvordan?... 3 Oprettelse af Udgiftsfordelinger

Læs mere

Tidsplan til årsafslutningen 2014

Tidsplan til årsafslutningen 2014 Tidsplan til årsafslutningen 2014 Tidsplanen henvender sig til kunder og medarbejdere i. Tidsplanen indeholder en beskrivelse af hvilke opgaver der skal løses, i forbindelse med årsafslutningen. Der er

Læs mere

Udgiftsfordeling i NS 5.4.01

Udgiftsfordeling i NS 5.4.01 Udgiftsfordeling i NS 5.4.01 Brugervejledning 1.0 17.02.2014 1 Indledning Indhold 1 Indledning... 3 2 Udgiftsfordeling af posteringer på hjælpeformål... 3 2.1 Oprettelse af fordelingsnøgler i Navision...

Læs mere

Årsafslutning i ectrl

Årsafslutning i ectrl Årsafslutning i ectrl Denne vejledning er en gennemgang af, hvordan man nemt og bekvemt kommer gennem årsafslutningen i ectrl. Opret nyt regnskabsår Det første man skal foretage sig er at oprette det nye

Læs mere

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op.

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Bankafstemning Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Aktivering af bankafstemning For at aktivere

Læs mere

Dimensioner opsætning. Dimensioner opsætning. Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet.

Dimensioner opsætning. Dimensioner opsætning. Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet. Dimensioner opsætning Dimensioner kan anvendes til forskellige former for rapportering i systemet. Eksempelvis kan man vælge at have en kontoplan med få konti og i stedet anvende dimensioner til rapportering.

Læs mere

Indlæsning af tilskud fra UVM

Indlæsning af tilskud fra UVM Indlæsning af tilskud fra UVM Brugervejledning version 1.0 Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Download bogføringskladde fra brevportalen... 3 Gem regneark på din arbejdsplads... 3 Bearbejdning

Læs mere

Når der bogføres automatisk på momskontiene dannes der også momsposter. Momsposterne bruges til at danne et grundlag for momsafregningen.

Når der bogføres automatisk på momskontiene dannes der også momsposter. Momsposterne bruges til at danne et grundlag for momsafregningen. Moms Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Navision håndterer flere landes momsregler bl.a. differentieret moms. Denne fleksibilitet

Læs mere

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti Bank Management / Bankafstemning Ideen bag modulet er, at du importerer alle dine transaktioner fra din bank, og så forbliver disse transaktioner i Uniconta, på samme måde som alle andre transaktioner.

Læs mere

Skolepenge og Indbetalinger

Skolepenge og Indbetalinger Skolepenge og Indbetalinger Afstemning af abonnementskørsel... 3 Abonnementskørsel... 5 Fil til PBS og/eller faktura sendes med posten.... 7 Basisløsning:... 7 Totalløsning fil til PBS... 9 Afsendelse

Læs mere

Tjekliste ved overgang til DB Webservice

Tjekliste ved overgang til DB Webservice Tjekliste ved overgang til DB Webservice ØSY/TIE 23. april 2018 Baggrund Danske Bank ønsker at udfase brugen af deres API løsning. API løsningen erstattes af er en ny afsendelsesmetode DB webservice. DB

Læs mere

Vejledning til Kreditormodulet

Vejledning til Kreditormodulet Vejledning til Kreditormodulet Indhold Indstillinger vedr. kreditormodulet.... 3 Opsætning af Bank... 4 Oprettelse af kreditor... 4 Oprettelse og bogføring af købs faktura... 5 Bogførte købs bilag - oversigt...

Læs mere

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen.

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Moms Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Navision håndterer flere landes momsregler bl.a. differentieret moms. Denne fleksibilitet

Læs mere

Tidsplan til årsafslutningen 2015

Tidsplan til årsafslutningen 2015 Tidsplan til årsafslutningen 2015 Tidsplanen til årsafslutning 2015 henvender sig til kunder og medarbejdere i. Planen indeholder en beskrivelse af hvilke opgaver, der skal løses i forbindelse med omtalte

Læs mere

VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf:

VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf: VEJLEDNING Skolepenge og Indbetalinger med Totaltløsning Support tlf: 46761892 1 Indholdsfortegnelse Afstemning af abonnementskørsel... Abonnementskørsel... 6 Fil til Nets... 8 Afsendelse af fil til Nets...

Læs mere

Professionel håndtering af klinikregnskab

Professionel håndtering af klinikregnskab Professionel håndtering af klinikregnskab Kom godt i gang med TDfinans. Dette introduktionshæfte beskriver, hvordan du nemt og hurtigt kommer i gang med at bruge TDfinans, og hvordan du løser de daglige

Læs mere

Regnskabsafslutning for finansår 2007

Regnskabsafslutning for finansår 2007 Til brugere af Navision Stat Regnskabsafslutning for finansår 2007 6. december 2007 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Årsafslutning, tidsterminer og administrative procedurer... 2 2.1. Periode

Læs mere

Årsafslutning, Dan primo. Hvad skal der gøres ved årsafslutning. Opret næste regnskabsår

Årsafslutning, Dan primo. Hvad skal der gøres ved årsafslutning. Opret næste regnskabsår Årsafslutning, Dan primo Når et regnskabsår er afsluttet, alle bilag er bogført og beholdningskontiene er afstemt, skal der dannes primotal i næste regnskabsår. Det vil sige, at årets resultat skal opgøres

Læs mere

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012 Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 10. januar 2012 frigivet obligatorisk servicepack, Navision Stat 5.3 med tilhørende systeminfo og vejledninger. Dette skriv er

Læs mere

Vejledning om. Automatisk Bankkontoafstemning i. Navision Stat via API eller Business Online

Vejledning om. Automatisk Bankkontoafstemning i. Navision Stat via API eller Business Online Vejledning om Automatisk Bankkontoafstemning i Navision Stat via API eller Business Online Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvordan kontoafstemning... 3 3. Bestillinger... 3 3.1 Bestilling via

Læs mere

Hvorfor er kreditor og betaling ikke låst?

Hvorfor er kreditor og betaling ikke låst? Hvorfor er kreditor og betaling ikke låst? 15.04.16 TIE/CPS/ØSY Hvorfor er der ikke låst for editering af kreditorer og udbetalinger? Af og til bliver vi mødt med spørgsmålet om, hvorfor det er muligt

Læs mere

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en Version 1 10. juni 2011 Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01 DDI en Oplæg juni 2011 til Kulturministeriet Bestillingsoversigt i DDI en - Bestillingsoversigten åbnes via Indrapportering til ØSC \Bestillingsoversigt,

Læs mere

Hvordan bogfører jeg via en gentagelseskladde Brugervejledning, Microsoft Dynamics C5/NAV

Hvordan bogfører jeg via en gentagelseskladde Brugervejledning, Microsoft Dynamics C5/NAV Sådan bogfører du via en gentagelseskladde i NAV/C5 Gentagelseskladde funktionen i NAV/C5 giver mulighed for at danne kladdelinjer, som gentages med faste intervaller. Det sættes op på de enkelte kladdelinjer,

Læs mere

Navision Stat Kvikguide til decentral indrapportering. Indhold: 1. juli 2010 ØKO/JKH

Navision Stat Kvikguide til decentral indrapportering. Indhold: 1. juli 2010 ØKO/JKH Navision Stat 5.1.04 1. juli 2010 ØKO/JKH Kvikguide til decentral indrapportering Guiden indeholder en overordnet beskrivelse af den decentrale indrapporteringsløsning, samt en kort gennemgang af de funktioner

Læs mere

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014 Vejledning December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål med denne vejledning... 3 2 Hent filer med kontoskema og kolonneformat...

Læs mere

Vejledning til nyt regnskabsår

Vejledning til nyt regnskabsår Vejledning til nyt regnskabsår Skift til nyt regnskabsår... 3 Klar til at beregne og bogføre skolepenge i det nye regnskabsår.... 4 Bogfør det gamle år færdig og genberegn... 4 Fil til revisor:... 5 Bogføring

Læs mere

Navision Stat Kvikguide til Håndtering af Direct Debit. Overblik. Side 1 af 9. ØSY/TIE Dato:

Navision Stat Kvikguide til Håndtering af Direct Debit. Overblik. Side 1 af 9. ØSY/TIE Dato: Side 1 af 9 Navision Stat 7.0.01 ØSY/TIE Dato: 06.07.16 Kvikguide til Håndtering af Direct Debit Overblik Formål Dokumentet giver en overordnet beskrivelse af hvordan Direct Debit på elektroniske dokumenter

Læs mere

Side 1 af 20 Spørgsmål og svar til anlægsmodulet

Side 1 af 20 Spørgsmål og svar til anlægsmodulet Side 1 af 20 Spørgsmål og svar til anlægsmodulet 27. august 2010 KUN/MAI Indledning Denne vejledning beskriver de hyppigste stillede spørgsmål til anlægsmodulet. Vejledningen tager udgangspunkt i den nye

Læs mere

Navision Stat 7.0. Abonnementsløsningen. Overblik. Side 1 af 32. 11. maj 2015 ØS/ØSY/TIE

Navision Stat 7.0. Abonnementsløsningen. Overblik. Side 1 af 32. 11. maj 2015 ØS/ØSY/TIE Side 1 af 32 Navision Stat 7.0 11. maj 2015 ØS/ØSY/TIE Abonnementsløsningen Overblik Formål Abonnementsløsningen ligger placeret under Salg & marketing, og består af et Abonnementskort, som kæder debitor

Læs mere

Orienteringsmøde om årsafslutning 2014

Orienteringsmøde om årsafslutning 2014 Orienteringsmøde om årsafslutning 2014 13. November 2014 november 2014 1 DAGSORDEN 1. Velkomst + evalueringen af årsafslutning 2013 - Erik Hammer 2. Tidsplan for årsafslutningen 2014 - Søren Ring Hansen

Læs mere

Vejledning om årsafslutning Oktober 2019

Vejledning om årsafslutning Oktober 2019 Vejledning om årsafslutning 2019 Oktober 2019 Indhold Indhold 2 1. Indledning 3 1.1 Departementernes ansvar 3 1.2 Institutionernes ansvar (Navisionbrugere) 3 1.3 Institutionernes ansvar (øvrige brugere)

Læs mere

Vejledning om årsafslutningen for 2014

Vejledning om årsafslutningen for 2014 Vejledning om årsafslutningen for 2014 Oktober 2014 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Departementernes ansvar 3 1.2 Institutionernes ansvar (Navision brugere) 3 1.3 Institutionernes ansvar (øvrige brugere) 4

Læs mere

CapLegal Bogholderi BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK

CapLegal Bogholderi BRANCHEINDSIGT I SYSTEM CAPTO.DK CapLegal Bogholderi Indhold Indledning... 3 Rollecenter...3 Udskriv/udskrifter...6 Finans-/kassekladde... 7 Bogføring sagskladde (sagsomkostninger)...8 Bogføringsskabelonkode...9 Anvendelse af bogføringsskabelonkoder...

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at der er nogle rutiner omkring

Læs mere

AGIDON Årsskifte Produktionsskoler. Vejledning til årsskifte for Produktionsskoler. Årsskifte Produktionsskoler

AGIDON Årsskifte Produktionsskoler. Vejledning til årsskifte for Produktionsskoler. Årsskifte Produktionsskoler AGIDON Årsskifte Produktionsskoler Vejledning til årsskifte for Produktionsskoler Årsskifte Produktionsskoler Opgaver omkring årsskifte Indhold Økonomi:... 2 Opret nyt regnskabsår... 2 Bogføringsperioder...

Læs mere

Fordelinger, Kontoskema og årsafslutning 2011. Peter Rauff, UNI C

Fordelinger, Kontoskema og årsafslutning 2011. Peter Rauff, UNI C Fordelinger, Kontoskema og årsafslutning 2011 Peter Rauff, UNI C Fordelinger Flere måder at fordele formål på Manuel indtastning i omposteringskladde Brug af fordelingsnøgle i omposteringskladde Brug af

Læs mere

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2.

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2. Side 1 af 24 Navision Stat 9.0 ØSY/STO Dato 13.11.17 Kvikguide til håndtering af RejsUd2 i Navision Stat Formål I forbindelse med overgang til RejsUd2, er der krav om at alle data vedrørende kreditorer

Læs mere

I Winfinans.NET er det muligt at konsolidere posteringer fra datterselskaber i et moderselskab.

I Winfinans.NET er det muligt at konsolidere posteringer fra datterselskaber i et moderselskab. Konsolidering I.NET er det muligt at konsolidere posteringer fra datterselskaber i et moderselskab. Posteringerne fra datterselskaberne bliver posteret som totaler for hver konto månedsvis i moderselskabet.

Læs mere

Forbedringer i Navision Stat 5.4

Forbedringer i Navision Stat 5.4 Forbedringer i Navision Stat 5.4 26. marts 2013/PRA Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 11. januar 2013 frigivet obligatorisk Servicepack, Navision Stat 5.4 med tilhørende

Læs mere

Vejledning om årsafslutning Oktober 2016

Vejledning om årsafslutning Oktober 2016 Vejledning om årsafslutning 2016 Oktober 2016 Side 2 af 16 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Departementernes ansvar 3 1.2 Institutionernes ansvar (Navision brugere) 4 1.3 Institutionernes ansvar (øvrige brugere)

Læs mere

Salgsprocessen i Navision. Registrering af salgsfaktura og klarmelding.

Salgsprocessen i Navision. Registrering af salgsfaktura og klarmelding. Salgsprocessen i Navision Registrering af salgsfaktura og klarmelding. ADMIEKP 20 03 2009 Indholdsfortegnelse 1 Salgsfakturering ikke elektronisk faktura 3 1.1 Fanebladet Generelt 4 1.1.1 Sælgerkode 5

Læs mere

Udsøgning af betalinger - kreditorer

Udsøgning af betalinger - kreditorer Quickguide 09.07.2013 Udsøgning af betalinger - kreditorer Indhold 1 Hvornår?... 1 2 Hvad?... 1 3 Processen:... 2 3.1 Danne betalingsforslag... 2 3.2 Beskrivelse af felter... 3 3.3 Opsætning af kriterier

Læs mere

Regnskabsafslutning for finansår 2008

Regnskabsafslutning for finansår 2008 Til departementerne m.fl. Regnskabsafslutning for finansår 2008 18. november 2008 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Årsafslutning, tidsterminer og administrative procedurer... 2 2.1. Afslutning

Læs mere

For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Afdelinger - Økonomistyring Finans Finansbudgetter:

For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Afdelinger - Økonomistyring Finans Finansbudgetter: Finansbudget Budgetmodulet i Navision anvendes til at opsamle de budgettal, som ønskes. Det er muligt at oprette flere budgetter for samme periode. Når budgettet er oprettet, bruges det til sammenligning

Læs mere

Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S

Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S Kom godt i gang Årsafslutning Unik System Design A/S Vejle & København CVR 17 51 26 72 T +45 76 42 11 00 @ unik@unik.dk W unik.dk 1 Indhold Årsafslutning... 3 Kort fortalt... 3 Foreløbig årskørsel... 4

Læs mere

Kvikguide til kørslen Sæt/Slet Alias spærringer.

Kvikguide til kørslen Sæt/Slet Alias spærringer. Side 1 af 12 Navision Stat 9.2 ØSY/MAI Dato 9. november 2018 Kvikguide til kørslen Sæt/Slet Alias spærringer. Når en institution benytter Alias, og der sendes en forespørgselsfil fra RejsUd til Navision,

Læs mere

Vejledning om årsafslutning Oktober 2018

Vejledning om årsafslutning Oktober 2018 Vejledning om årsafslutning 2018 Oktober 2018 1. Indhold 1. Indhold 2 1. Indledning 3 1.1 Departementernes ansvar 3 1.2 Institutionernes ansvar (Navisionbrugere) 3 1.3 Institutionernes ansvar (øvrige brugere)

Læs mere

Kvikguide til Navision Stat 9.2

Kvikguide til Navision Stat 9.2 Side 1 af 18 Kvikguide til Navision Stat 9.2 ØSY/STO 30. oktober 2018 Kørslen Anonymisering/Sletning af data Overblik Kørslen Anonymisering/Sletning af data understøtter anonymisering og/eller sletning

Læs mere

// Visma Mamut Årsafslutning

// Visma Mamut Årsafslutning // Visma Mamut Årsafslutning Årsafslutning Indhold Indledning... 4 Årsafslutning... 4 Periodeafslutning... 5 Årsafslutning i Visma Mamut... 6 Bogføring i to regnskabsår... 6 Overfør midlertidig "Primo

Læs mere

Opsætning på kreditor

Opsætning på kreditor Opsætning på kreditor For at overførsel af betalinger kan foretages til dit homebanking, kræver det noget opsætning på dine leverandører. Opsætningen foretages på fanebladet Betaling på kreditoren. I feltet

Læs mere

Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før.

Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før. FERIEAFREGNING FOR OPTJENINGSÅRET 2014: Det ny ferieår starter 1. maj 2015. Feriepenge for optjeningsåret 2014 må udbetales 1 måned før. Før man gør det, skal der køres en ferieafregning for optjeningsåret

Læs mere

Vejledning om årsafslutning Oktober 2017

Vejledning om årsafslutning Oktober 2017 Vejledning om årsafslutning 2017 Oktober 2017 Side 2 af 16 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Departementernes ansvar 3 1.2 Institutionernes ansvar (Navision brugere) 4 1.3 Institutionernes ansvar (øvrige brugere)

Læs mere

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer

Kontoudtog debitorer. Kontoudtog debitorer Kontoudtog debitorer Nedenstående beskrivelse tager udgangspunkt i DSM kontoudtog II, men en stor del af beskrivelsen vil være gældende for øvrige DSM kontoudtogs-rapporter. Kontoudtoget viser alle poster

Læs mere

Navision Stat 7.0. Kvikguide til Stakke. Overblik. Side 1 af 11. ØSY/STO 12. maj 2015

Navision Stat 7.0. Kvikguide til Stakke. Overblik. Side 1 af 11. ØSY/STO 12. maj 2015 Side 1 af 11 Navision Stat 7.0 ØSY/STO 12. maj 2015 Kvikguide til Stakke Overblik Formål I denne kvikguide får du en forklaring på, hvad en Stak er, hvad de enkelte stakke indeholder og hvilken type rollecenter

Læs mere

Om bevillingsafregning 2013. November 2013 Version 1.1

Om bevillingsafregning 2013. November 2013 Version 1.1 Om bevillingsafregning 2013 November 2013 Version 1.1 Indhold 1 Indledning 3 2 Hvad er nyt 4 2.1 Bogføring i de lokale økonomisystemer 4 2.2 Statens Budgetsystem 4 2.3 Primo beholdninger på det udgiftsbaserede

Læs mere

Årsafslutning af løn år TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5.

Årsafslutning af løn år TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5. Årsafslutning af løn år 2018 TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5. Det følgende er en vejledning i afslutning af lønåret 2018 i TransSoft Lønmodul. Læs hele denne vejledning igennem

Læs mere

Oprettelse af anlæg... 2. Oprettelse af Hoved- og underanlæg... 8. Bogføring via Anlægskladde... 11. Bogføring via Anlægskassekladde...

Oprettelse af anlæg... 2. Oprettelse af Hoved- og underanlæg... 8. Bogføring via Anlægskladde... 11. Bogføring via Anlægskassekladde... Anlægskartotek Anlægskartotek Indholdsfortegnelse Oprettelse af anlæg... 2 Oprettelse af Hoved- og underanlæg... 8 Bogføring via Anlægskladde... 11 Bogføring via Anlægskassekladde... 14 Bogføring af købsfaktura

Læs mere

Håndbog til E-conomic. Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger

Håndbog til E-conomic. Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger Håndbog til E-conomic Til brug ved bogføring i Mødrehjælpens lokalforeninger Håndbog til E-conomic undervisning Udarbejdet af Hanne Jakobsen, bogholderiet og Lone Sørensen, frivilligafdelingen Denne håndbog

Læs mere

Opfølgning via Rollecenter

Opfølgning via Rollecenter Opfølgning via Rollecenter 11.05.16 JZK/CPS/ØSY Anvendelse af rollecentret I rollecentret er der en række stakke og aktiviteter der har til formål at: Give overblik over arbejdsopgaver Vise mængden af

Læs mere

Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender Indbetalingskladder.

Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender Indbetalingskladder. Debitorer udligning af poster I det følgende vil vi gennemgå Udligning af ét bilag Udligning af flere bilag Efterudligning Udligning af debitorbilag foretages under Afdelinger Økonomistyring - Tilgodehavender

Læs mere

Årsafslutning af løn år 2015. TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5.

Årsafslutning af løn år 2015. TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5. Årsafslutning af løn år 2015 TransSoft A/S Løn & Fortolker for Microsoft Dynamics C5. Indholdsfortegnelse 1. Afregn særlig opsparing - dette skal laves før årets sidste lønkørsel... 2 2. Kør årets sidste

Læs mere

Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder:

Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder: Kassekladde Kassekladden finder du under Afdelinger Økonomistyring Finans Finanskladder: Generelt om kassekladden Kladdenavne En kassekladde identificeres ved kladdenavnet. Du kan oprette så mange kladder,

Læs mere

Optjeningsåret skal normalt blot bekræftes ved at trykke OK, da det aktuelle år 2018 automatisk er indsat i dialogboksen.

Optjeningsåret skal normalt blot bekræftes ved at trykke OK, da det aktuelle år 2018 automatisk er indsat i dialogboksen. FERIEAFREGNING FOR OPTJENINGSÅRET 2018: Det nye ferieår starter 1. maj 2019. Feriepenge for optjeningsåret 2018 må udbetales 1 måned før. Før man kan gøre dette korrekt, så skal der køres en ferieafregning

Læs mere

De fire talsøjler til venstre er for feriedage, og de fire talsøjler til højre er for feriepenge.

De fire talsøjler til venstre er for feriedage, og de fire talsøjler til højre er for feriepenge. FERIEAFREGNING FOR OPTJENINGSÅRET 2016: Jan/Jens 24-03-2017 Det ny ferieår starter 1. maj 2017. Feriepenge for optjeningsåret 2016 må udbetales 1 måned før. Før man gør det, skal der køres en ferieafregning

Læs mere

Mamut Stellar Banking

Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking understøtter betalinger på en overskuelig måde, og det er muligt at fratrække evt kreditnotaer fra en Saldobetaling før den gennemføres. Dermed får man automatisk

Læs mere

Afslutning af Løn år 2012

Afslutning af Løn år 2012 Afslutning af Løn år 2012 Det følgende er en punkt for punkt vejledning i afslutning af år 2012 i TransSoft Lønmodul. Læs hele vejledningen igennem før årets sidste lønkørsel påbegyndes. Vejledningen skal

Læs mere

Generelt om budget For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Økonomistyring Finans Budgetter:

Generelt om budget For at anvende budgetmodulet skal man åbne budgetvinduet. Vælg Økonomistyring Finans Budgetter: Finansbudget Budgetmodulet i Navision anvendes til at opsamle de budgettal, som ønskes. Det er muligt at oprette flere budgetter for samme periode. Når budgettet er oprettet, bruges det til sammenligning

Læs mere

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2.

Alt der vedrører kreditors stamdata, herunder bank og betalingsoplysninger skal således vedligeholdes i NS og hentes fra NS til RejsUd2. Side 1 af 27 Navision Stat 9.0 ØSY/MAI Dato 20. november 2018 Kvikguide til håndtering af RejsUd2 i Navision Stat Formål Når RejsUd2 anvendes, er der krav om at alle data vedrørende kreditorer registreres

Læs mere

Vejledning om bevillingsafregning for 2014

Vejledning om bevillingsafregning for 2014 Vejledning om bevillingsafregning for 2014 Oktober 2014 Indhold 1. Indledning 3 2. Processen 4 2.1 Den generelle tidsplan 4 2.2 Departementernes rolle 4 2.3 Institutionernes rolle 5 2.4 Godkendelse af

Læs mere

Periodisering af indtægter og udgifter. Periodisering af indtægter og udgifter

Periodisering af indtægter og udgifter. Periodisering af indtægter og udgifter Periodisering af indtægter og udgifter For at fordele en indtægt eller en udgift i en periode, ud over den periode hvor transaktionen blev bogført, kan man bruge funktionen til automatisk periodisering

Læs mere

Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder.

Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder. Debitorer udligning af poster I det følgende vil vi gennemgå Udligning af ét bilag Udligning af flere bilag Efterudligning Udligning af debitorbilag foretages under Økonomistyring - Tilgodehavender - Indbetalingskladder.

Læs mere

Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice

Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice Side 1 af 34 Navision Stat 9.0 ØSY/TIE 17.11.2017 Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice Overblik DB webservice er en ny afsendelsesmetode til afsendelse af betalinger, direkte til

Læs mere

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5 Indhold Datatransport... 2 Import & Eksport af data... 2 Generelt... 2 Import/eksport.... 4 Felter i Import og Eksport... 5 Trykknapper til Import og Eksport... 7 1 Alle... 7 2 Slet... 7 3 Editor... 7

Læs mere

Oprettelse og opdatering af kreditorer

Oprettelse og opdatering af kreditorer Oprettelse og opdatering af kreditorer 05.07.18 ØSY/CPS Restriktiv behandling af kreditorer og tilknyttede betalingsdata For at reducere muligheden for svig for egen vindings skyld, er der i Navision Stat

Læs mere

Vejledning og kommentarer til ny version

Vejledning og kommentarer til ny version Vejledning og kommentarer til ny version Udgave: SummaSummarum 4 Version: 4.00 Frigivelse: 30. november 2011 Med frigivelsen af denne nye hovedversion, SummaSummarum 4, følger en mængde ny funktionalitet

Læs mere

Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt.

Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt. Finanskladde Finanskladden åbnes ved at klikke på menupunktet Finanskladde under fanen Dagligt. Her vises en oversigt over kladder i det aktuelle modul. Du kan vælge mellem at få vist åbne eller lukkede

Læs mere

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl

Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl Udligning af debitorer og kreditorer i ectrl En af de mange funktioner til styring af skyldige fakturaer hos leverandører eller tilgodehavender hos kunder er åbenpostudligning. Åbenpostudligningen går

Læs mere