UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B KWI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 27. juni 2017 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Thomas Lohse og Peter Mortensen (kst.)). 5. afd. nr. B : Miljø- og Fødevareministeriet v/miljøstyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Britta Moll Bown) mod v/ godsejer (advokat Henrik Frederik Dichman) Svendborg Rets dom af 26. februar 2016 (BS R6-593/2013) er anket af Miljø- og Fødevareministeriet v/miljøstyrelsen (tidligere Skov- og Naturstyrelsen henholdsvis Naturstyrelsen). Sagen drejer sig om opgørelsen af krav på midlertidig erstatning efter skovlovens 24, stk. 1, som følge af, at godset i perioden var afskåret fra at renafdrive bøgeskov og egeskov på grund af Miljø- og Fødevareministeriets påbud i medfør af skovlovens 21, stk. 1, vedrørende driften indtil vedtagelse af Natura 2000-skovplanen. For landsretten handler sagen om, i hvilket omfang der ved fastsættelsen af den midlertidige erstatning i medfør af skovlovens 24 skal tages hensyn til den tilvækst af bøg og eg, der skete i perioden, samt om hvilken netto-på-rod-pris for eg, der skal

2 - 2 - anvendes ved opgørelsen af den midlertidige erstatning. Endelig angår sagen, om erstatningsbeløb, som Naturstyrelsen allerede har udbetalt til, skal fratrækkes ved udbetalingen af den midlertidige erstatning. Miljøstyrelsen har nedlagt følgende påstande: Principalt frifindelse mod betaling af kr. til med procesrente fra den 21. juni 2013, og sideordnet, at - tilpligtes at tilbagebetale kr. med tillæg af procesrente fra den 11. marts 2016, subsidiært fra den 3. maj Subsidiært frifindelse mod betaling af kr. til med procesrente fra den 21. juni 2013, og sideordnet, at tilpligtes at tilbagebetale kr. med tillæg af procesrente fra den 11. marts 2016, subsidiært fra den 24. april har påstået stadfæstelse og frifindelse over for appellantens sideordnede påstande. har endvidere nedlagt påstand om: Principalt, at Miljøstyrelsen tilpligtes at anerkende, at den modregning, som styrelsen har foretaget den 8. marts 2016, i den i henhold til Svendborg Rets dom af 26. februar 2016 tilkendte erstatning, er uberettiget. Subsidiært, at Miljøstyrelsen tilpligtes at anerkende, at styrelsen alene i det af landsretten i denne sag tilkendte domsbeløb har modregningsadgang for erstatninger tilkendt for perioden 2. august 2010 til 30. november 2012, at Miljøstyrelsens modregningsadgang alene angår den erstatning, der knytter sig til et areal på 81,31 ha, og at styrelsen alene har modregningsret for værdien af den erstatning, der er tilkendt, dels for bøg respektive eg som primær kultur, dels for ær som ny kultur.

3 - 3 - Supplerende sagsfremstilling Den 17. december 2015 traf Natur- og Miljøklagenævnet afgørelse om blandt andet driftstabserstatning for de midlertidige rådighedsindskrænkninger, som i perioden 2. august 2010 til 30. november 2012 havde været underlagt på nogle af de 117 ha, som til Skov- og Naturstyrelsen, Fyn anmeldte til renafdrift den 5. juli Af nævnets afgørelse fremgår blandt andet: Erstatning for midlertidige rådighedsindskrænkninger Det følger af skovlovens 24, stk. 1, at der skal ydes erstatning for tab som følge af en afgørelse efter 17, dvs. der skal ydes erstatning for dokumenteret tab fra det tidspunkt, hvor styrelsen har truffet afgørelse om at ville foretage en vurdering efter 17, stk. 3, 1. pkt. Erstatning skal således udmåles for perioden 2. august 2010 til 30. november Efter Natur- og Miljøklagenævnets praksis udmåles erstatning for midlertidige rådighedsindskrænkninger som driftstabserstatning. Klager og Naturstyrelsen er enige om, at det areal, der skal udmåles erstatning for udgør 81,31 ha, svarende til den del af de i 2010 anmeldte arealer, der senere blev meddelt påbud efter 19 om. Natur- og Miljøklagenævnet har nævnsafgørelsen af 12. maj 2015 i sagen NMK om de indholdsmæssigt ens regler i naturbeskyttelsesloven slået fast, at der skal ydes erstatning for det indgreb i en anmelders rådighedsret, som følger af myndighedens afgørelse om at foretage en nærmere vurdering af de anmeldte aktiviteter uanset om myndigheden senere måtte nå frem til, at den anmeldte aktivitet kan tillades. Natur- og Miljøklagenævnet har i overensstemmelse hermed taget stilling til størrelsen af driftstabserstatningen for samtlige de anmeldte arealer på 117 ha, da klager i perioden har været afskåret fra at råde over alle de anmeldte arealer. Naturstyrelsen har gjort gældende, at det følger af Taksationskommissionens kendelse af 4. april 2013, at driftstabserstatning for manglende ny tilvækst af alternative bevoksninger skal opgøres ud fra en ny bevoksning af ær. Klager anfører heroverfor, at opgørelsen skal ske ud fra de konkret anmeldte aktiviteter i dette tilfælde renafdrift med henblik på ny bevoksning med nåletræer, juletræer og pyntegrønt. Efter Natur- og Miljøklagenævnets opfattelse skal driftstabserstatningen fastsættes ud fra de konkret anmeldte aktiviteter, som klager har været afskåret fra at gennemføre i perioden indtil Naturstyrelsen tog endelig stilling til driften af de anmeldte arealer. Der henvises til, at Taksationskommissionen i kendelsen af 4. april 2013 s. 4n har fastsat tabet ud fra manglende tilvækst af (anmeldt) ær (ahorn), uanset at en del af arealet er mindre egnet til denne produktion.

4 - 4 - Det er i forlængelse heraf nævnets opfattelse, at driftstabserstatningen skal fastsættes med udgangspunkt i de konkret anmeldte aktiviteter. Det er Natur- og Miljøklagenævnets opfattelse, at erstatningsfastsættelsen skal ske efter en konkret vurdering af det af parterne fremlagte materiale i overensstemmelse med de principper, som er kommet til udtryk i Taksationskommissionens kendelse. Natur- og Miljøklagenævnet har bedt SKAT om en udtalelse om størrelsen af det tab, som klager har lidt ved i perioden 2. august 2010 til 30. november 2012 ikke at kunne råde over de 117 ha skov, som klager anmeldte til afdrift med henblik på ny bevoksning med nåletræer, juletræer og pyntegrøn. SKAT har vurderet, at driftstabserstatningen for samtlige anmeldte 117 ha kan fastsættes til maksimalt kr Natur- og Miljøklagenævnet finder ikke grundlag for at tilsidesætte SKATs vurderinger og beregninger, og har derfor enstemmigt besluttet, at der i overensstemmelse med SKATs vejledende udtalelse skal tilkendes klager en driftstabserstatning for de anmeldte 117 ha på kr Af SKATs notat af 18. maj 2015 vedrørende Natura 2000, skovarealer, midlertidige og varige driftsrestriktioner fremgår blandt andet: Ejer har til sagen opgjort en række driftsmæssige værdier, renteberegninger m.v. SKAT finder, de anvendte værdier for anlægs- og kulturudgifter m.v. ligger inden for det normalt anvendte i skovbruget. Med i bedømmelsen over driftstabet for den periode på 2½ år, hvor ejer ikke havde råderet over en del af ejendommen skal medtages den tilvækst, der sker i perioden. For bøg, der er den helt dominerende træart på de to ejendomme, og i ejers anmeldelser fra 2010, må, på baggrund af de generelle tilvækstoversigter og en gennemsnitsalder i bevoksningerne på omkring 90 år og en skønnet bonitet på gennemsnitlig 1,3 forventes en tilvækst på 9 kbm. pr. ha. Svarende til, hvad ejer også selv har anført i sagen. For eg skønnes en årlig tilvækst på 6 kbm. pr. ha. Og for ær, rødel m.v. 5 kbm. pr. ha. SKAT skal samlet set foreslå, at der for det midlertidige påbud ydes en erstatning som påstået af ejer, idet der dog sker reduktion med værdien af den skønnede tilvækst i 2 vækstsæsoner. Under hensyn til at tilvæksten i vidt omfang sker på træer der har nået eller overskredet den optimale hugstalder, foreslås der anvendt en netto-på-rod kubikmeterpris på 800 for eg, 450 for bøg og 400 for andet løvtræ. Reduktionen opgøres da således: Eg 17,4 ha. á 2 x 6 kbm. á 800 kr kr.

5 - 5 - Bøg 63,98 ha. á 2x9 kbm. á 450 kr. Andet løvtræ 2,81 ha. á 2x5 kbm. á 400 kr. I alt kr kr kr. Der kan således opgøres en reduceret værdi på kr. Beløbet nedsættes yderligere med 8,8 % svarende til den del af det samlede areal, der jf. fredskovsforpligtelsen ikke må fældes fordi den ikke er hugstmoden. (der er taget udgangspunkt i en mindsteomdriftsalder på 100 år for bøg og 70 år for øvrige, ær, rødel m.v.) Den samlede erstatning for de midlertidige indgreb foreslås derfor ansat til kr. for 84,19 ha. Såfremt Natur- og Miljøklagenævnet finder, erstatningen for de midlertidige restriktioner skal udmåles på baggrund af det samlede areal på ca. 117 ha., finder SKAT, der henset til den manglende detaljerede opgørelse af bevoksningen på det resterende areal, må ske en forholdsmæssig ansættelse af erstatningen. Da det må antages, at værdien af bevoksningen på det yderligere areal i gennemsnit ikke overstiger værdien af bevoksningen på de ovenfor anvendte 84,19 ha. foreslås det at den samlede erstatning fastsættes til maksimalt ( x 117/84,19)kr. = kr. Det er oplyst, at Naturstyrelsen den 12. januar 2016 udbetalte kr. til til delvis opfyldelse af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 15. december 2015 vedrørende cirka 81 ha bøg og eg. Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 15. december 2015 blev af Naturstyrelsen den 13. januar 2016 påklaget til Taksationskommissionen for så vidt angår erstatningen for midlertidige rådighedsindskrænkninger. Taksationskommissionen afsagde kendelse i sagen (nr. 393) den 19. april Af kendelsen fremgår blandt andet: Erstatning for de midlertidige restriktioner Størrelsen af erstatningen fastsættes således, at kompenseres for sin mistede økonomiske vækst (forrentning) af den eksisterende bevoksning samt for sit tab på grund af forsinkelse og manglende tilvækst vedrørende den fremtidige kultur i den periode, hvor påbuddet har været gældende, dvs. fra den 2. august 2010 til den 30. november 2012, i alt ca. 2 1/3 år. Naturstyrelsens afgørelse af 2. august 2010 må forstås således, at det midlertidige påbud omfatter arealer med Natura 2000 skovtyper på ca. 81 ha. I overensstemmelse med det, der fremgår af detaljerede erstatningsopgørelse, skal der herefter alene udmåles erstatning vedrørende dette areal.

6 - 6 - Der er i beregningerne anvendt en årlig kalkulationsrente på 3 %, hvilket der mellem parterne er enighed om. Ved beregningen af tabet finder Taksationskommissionen, at der kan tages udgangspunkt i erstatningsopgørelser med bilag. For at nå frem til de reelle, konkrete tab skal der dog efter Taksationskommissionens opfattelse foretages nogle korrektioner som anført nedenfor. I opgørelsen over mistet økonomisk vækst af værdien af den stående bevoksning har taget udgangspunkt i en NPR-værdi for bøg på 500 kr./m 3 og kr./m 3 for eg. Der er for disse værdier ikke taget tilstrækkelig højde for fastmassetallet for kævler. NPR-værdierne reduceres derfor skønsmæssigt med 10 % til hhv. 450 kr./m 3 for bøg og 930 kr./m 3 for eg, hvilket indebærer, at det opgjorte tab ligeledes skal reduceres med 10 %. har ifølge godsets opgørelse mistet forrentning for en periode på 2 år og 6 måneder. Taksationskommissionen finder, at perioden rettelig udgør 2 år og 4 måneder. Denne korrektion af perioden medfører en samlet reduktion på ca. 6 % af det tab, har opgjort. Henset til, at de anmeldte bevoksninger i gennemsnit har en relativ ung alder, set i forhold til sædvanlig afdriftstidspunkt for de pågældende træarter, samt da der er tale om en periode på en begrænset periode på 2 år og 4 måneder, vurderes kvalitetsforringelse af vedmassen at have været meget begrænset. Omvendt har der i perioden været 2 års vedmassetilvækst i bevoksningerne, som der i opgørelse ikke er taget højde for. Værdien af vedmassetilvæksten vurderes at være større end et eventuelt tab som følge af kvalitetsforringelse af bevoksningen. Samlet set er det Taksationskommissionens skøn, at der i gennemsnit i de anmeldte bevoksninger har været en netto værditilvækst på kr./ha i perioden på 2 år og 4 måneder, som det opgjorte tab yderligere bør reguleres for. For så vidt angår tab af økonomisk vækst (forrentning) på den stående bevoksning kan tabet med ovennævnte korrektioner opgøres til følgende: kr. Som anført af Natur- og Miljøklagenævnet skal erstatningen vedrørende den fremtidige kultur beregnes ud fra tabet ved ikke at kunne foretage den anmeldte produktion. Beregningen skal således foretages i forhold de konkrete anmeldelser angående juletræer (nordmannsgran), pyntegrøn (nobilis klippegrønt) og sitka. Med ovennævnte korrektioner for både mistet økonomisk vækst af værdien af den eksisterende bevoksning og mistet værdi af anmeldte kultur, opgør kommissionen det samlede tab for de 81,31 ha, der indgår i erstatningsopgørelse, således: Den samlede erstatning for de 81,31 ha fastsættes derfor til kr., svarende til gennemsnitligt kr./ha.

7 - 7 - Ved stævning af 18. maj 2017 indbragte Taksationskommissionens kendelse af 19. april 2017 for Svendborg Ret. Af stævningen fremgik blandt andet: PÅSTAND: Miljø- og Fødevareministeriet v/miljøstyrelsen dømmes til at betale til v/ kr. med tillæg af sædvanlig procesrente fra sagens anlæg og til betaling sker. OVERORDNEDE BEMÆRKNINGER Denne sag drejer sig om størrelsen af det erstatningskrav, som (herefter BT ) har krav på. Erstatningskravet baserer sig på, at Styrelsen (herefter NS ) i medfør af Skovlovens 19 og 21 har meddelt midlertidige og varige pålæg til BT om særlig drift, af BTs skove. BT er på baggrund heraf berettiget til erstatning i medfør af Skovlovens 24. Taksationskommissionen tog ved kendelse af 19. april 2017 stilling til erstatningsudmålingen. Det er denne kendelse, der indbringes for Retten. ERSTATNINGSPÅSTANDEN Påstanden udgør erstatning for det midlertidige indgreb samt det varige indgreb. Erstatning for det midlertidige indgreb udgør: Driftstab kr. Ved mail af 8. marts 2016 meddelte Naturstyrelsen, at Naturstyrelsen ville betale den ved byretten i denne sag tilkendte erstatning på kr. med fradrag af den tidligere udbetalte erstatning. Naturstyrelsen betalte herefter: Sagsomkostninger for byretten: Erstatning: ,82 kr ,00 kr. Procesrente af kr. fra 21. juni 2013 til 18. marts 2014: ,59 kr. Procesrente af kr. fra 19. marts 2014 til 12. januar 2016: ,33 kr. Procesrente af kr. fra

8 januar 2016 til 11. marts 2016: ,47 kr. Fradrag for allerede udbetalt erstatning for midlertidige restriktioner: Diskontorente: ,00 kr ,82 kr. I alt til udbetaling: ,03 kr. For landsretten har Miljøstyrelsen fremlagt en revideret erstatningsopgørelse med en genberegning af erstatningen på grundlag af Taksationskommissionens kendelse af 19. april har for landsretten ligeledes supplerende fremlagt en revideret erstatningsopgørelse, hvorom det er oplyst, at tabet for eg er opgjort på grundlag af priserne på eg fra ApS, hvilket indebærer, at erstatningen for eg, der oprindeligt af var opgjort til kr., er reduceret til kr. Forklaringer Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af vidnerne,,, og. Der er endvidere afgivet supplerende partsforklaring af vidneforklaring af og. og Vidnet har supplerende forklaret blandt andet, at han har takseret arealerne med de cirka 81 ha bøg, som blev anmeldt i 2010, og de 39 ha bøg og eg, som blev anmeldt i På det tidspunkt kendte han ikke bevoksningerne i stævningen. Til brug for byretssagen bredte han principperne fra takseringen ud på alle arealerne. Han har udarbejdet oversigten over erstatning for forsinkede afdrifter af bøg og eg for Miljøstyrelsen til brug for sagen. Der er tale om en genberegning af erstatningsopgørelse. Den eneste forskel er, at han i modsætning til for bøg har modregnet tilvæksten. Når der ikke foretages renafdrift, er produktionsapparatet stadig

9 - 9 - til stede og vil fortsætte med at lave tilvækst. medtaget nogen tilvækst. har ikke i deres opgørelse I erstatningsopgørelse for hugst af bøg 2004 er der i 2009 lavet en reduktion for en tabsbegrænsende hugst, som foretog. Derfor er opgørelsen opdelt i to perioder fra i boks 4 henholdsvis fra i boks 5. Men opgørelsen tager alligevel ikke højde for tilvækst. Han har regnet med en tilvækst på 9 m3 pr. ha. Det areal, der svarer til m 3 årlig vedmasse bøg, som årligt anvender i perioden , kan beregnes ud fra, at vedmassen i 2004 var 421 m 3 pr. ha. Dette svarer til et areal på 23,8 ha og stemmer overens med de 166 ha og i alt m 3 bøg, som har dokumenteret var til rådighed. En hugstprognose laves ud fra en bevoksningsliste, der refererer til konkrete arealer, som findes i skoven. De m 3, der er skrevet med håndskrift på vedmassetabellen for primo 2001 i KW-planen, stammer fra en hugstprognose, der refererer direkte til bevoksninger i skoven. Bevoksningerne er vist på kortet. Hvis man ikke efterlever prognosen, vokser træerne videre. Der er ikke tale om budgettal. opgørelse over stående vedmasse i bøg med en diameter større end 50 cm i refererer også til konkrete arealer i skoven. Hugst- og tilvækstoversigten for bøg for er beregninger af tilvækst ud fra den konkrete hugst, der ifølge er foretaget. I 2002 var der således en faktisk afdrift på m 2. De m 3 hugst i 2005 var fra de 30,6 ha, som Taksationskommissionen traf afgørelse om den 4. april Det var reelt afdrift for Primo 2006 var der for diameter 60-64,9 cm bøg en vedmasse på m 3. Der var i året en tilvækst på 736 m 3, hvilket efter hugst på m 3 ultimo giver m 3. Det kan ikke være en faktisk hugst. Tilvæksten er beregnet som m 3 divideret med 409 m 3 pr. ha, der er et gennemsnitstal, som stammer fra hans taksation. Det giver cirka 81 ha, der er ganget med 9 m 3 pr. ha i tilvækst. Det giver samlet 736 m 3 i tilvækst. Denne tilvækst skulle delvist være blevet hugget med de m 3, der skal betales erstatning for. Uden Natura-2000 ville der således ultimo 2006 have stået m 3. Men i virkeligheden stod der m 3, på grund af forbuddet mod at renafdrive. I året efter var der derfor yderligere tilvækst ud fra primo m 3 og ikke, som det er anført, kun ud fra m 3. Eventuelle tabsbegræsende hugster er ikke trukket fra af Når ikke har oplyst

10 om omfanget af de enkelte tabsbegrænsende hugster, er det nødvendigt at akkumulere tilvæksten gennem hele perioden, men det giver det samme resultat, om tilvæksten regnes akkumuleret for hele perioden eller stykvis for hver delperiode. Hvis kun afdrev m 3 i 2012 kunne de gøre det på mindre end 166 ha. De resterende arealer kunne de afdrive på et senere tidspunkt. Han mener, at fakturaen af 23. november 2011 til Savværk viser, at der må være foretaget en tabsbegrænsende hugst, da der er tale om en måleliste for afdeling 237, der også fremgår af opgørelse. Af fakturaen fremgår, at har taget for ,88 kr. vedmasse ud af arealet. Tilvæksten er således blevet realiseret. Det forklarer, hvorfor der ifølge erstatningsopgørelse var 421 m 3 vedmasse i 2004, men kun 415 m 3 i Det er ikke fordi, der ikke har været en tilvækst, men fordi der er foretaget tabsbegrænsende hugst i For delperioden efter hugsten akkumuleres tilvækst som 388 m 3 i boks 4, hvortil der skal lægges tilvækst på 27 m 3, hvilket giver 415 m 3 i boks 5. En tilsvarende tabsbegrænsende hugst fremgår af øvrige fakturaer til. Savværk. Fakturaerne har betydning, fordi de kan sløre, at der har været en akkumuleret tilvækst på bevoksningerne. Der kunne i forhold til påbuddet lovligt foretages tabsbegrænsende hugst. Den relevante vedmasse er den, der skulle have været skovet, og ikke blev det. Den ekstra vedmasse, der var i 2012, skal ikke erstattes under den midlertidige erstatning, men erstattes under den varige erstatning. Erstatningskravet for tab på ny kultur er baseret på konkrete arealer, selv om placeringen i skoven af de 23, 8 ha ikke kendes. I erstatningsopgørelse for hugst af bøg 2005 er NPR-prisen i boks kr. for 2005, mens den i boks 2 er 511 kr. for Dette skyldes alene, at priserne ændrer sig negativt i perioden. I opgørelsen for eg anvendes i de tilsvarende bokse den samme NPR-pris på kr. for både 2004 og Han har i Miljøstyrelsens opgørelse regnet med en NPR-pris i 2012 på kr., som dokumenteret af ud fra fakturaer fra Savværk. I 2004 har han antaget, at prisen var kr., fordi der var en prisudvikling i perioden. har kun fremlagt prisen i Han har regnet tilbage til 2004-priser ved at trække 2 procent fra pr. år. De 2 procent er udledt af Natursty-

11 relsens salg af eg til Savværk. Der er indgået én prisaftale pr. sæson. For 2013 blev der solgt A-kævler over 60 cm til kr. pr. m 3. B-kævler i 60 cm blev solgt til kr. pr. m 3. I 2005 var priserne kun kr. for tilsvarende A-kævler henholdsvis kr. for tilsvarende B-kævler. Procentberegningen har han lavet på tværs af A-, B- og C-kvaliteter. For afdriften alene i 2004 var det rimeligt at anvende en procentudvikling på 3,7. For afdrift i 2005 var det rimeligt at anvende 4,0 procent. Han har anvendt en mellemløsning på 2 procent per år. Det prisfald, der også var i perioden, var i årene mellem 2008 og De er ikke taget med, fordi der ikke er rejst erstatningskrav for disse år for eg. Når erstatningen bliver så stor, er det fordi kræver forrentning frem til Forrentningen er for 8 år. Forrentningsperiodens udløb må nødvendigvis være ultimo Der må også regnes fra ultimo 2004, da skovloven først gjaldt fra oktober Tabellen fra Dansk Skovforenings prisstatistik viser prisudviklingen på egekævler på tværs af landet fra Den øverste kurve er A-kævler. Den midterste er B-kævler. Den nederste er C-kævler. Tabellen viser også en prisudvikling på gennemsnitligt 2 procent. Der er enkelte store udsving. Det kan skyldes, at kurven topper i en normal hugstsæson om vinteren, mens den dykker om sommeren. Faldene kan skyldes mindre skovejere, der har hugget, inden de fik solgt, og derfor må acceptere en lavere pris. De priser, han har anvendt, følger markedet. I Miljøstyrelsens opgørelse over erstatning på grundlag af Taksationskommissionens principper i sag nr. 393 er tilvækstberegningen anderledes end i den opgørelse, der ligger til grund for den principale påstand. I opgørelsen regnes tilvæksten som kr. pr. ha. pr. år, mens tilvæksten i den principale påstand er beregnet som m 3 pr. ha pr. år. Opgørelsen har han opgjort som Taksationskommissionen i kendelsen af 19. april Kommissionen anvendte en tilvækst på kr. pr. ha i en periode på 2 år og 4 måneder. Han har divideret med 2,33 for at få tilvæksten pr. år. Endvidere nedrunder Taksationskommissionen NPR-værdier med 10 procent, fordi der ikke er taget tilstrækkelig højde for fastmassetallet for kævler., idet træerne er tykkere for neden end for oven. Priserne på savværkerne regnes ud fra en reduceret vedmasse, kaldet fastmasse, da en del af vedmassen ikke kan udnyttes. Der er derfor mere vedmasse på rod end på savværket. Derfor reduceres NPR-værdierne med 10 procent.

12 Tilvæksten og reduktionen af NPR-prisen betyder, at prisen på 526 kr. pr. m 3 reduceres til 473 kr. pr. m 3 for bøg. Noget tilsvarende gælder for NPR-prisen på eg. Dermed forøges den samlede erstatning til kr. sammenlignet med kr. i den principale påstand. Han har lavet i alt omkring seks forskellige opgørelser over erstatningskravet. I Miljøstyrelsens opgørelse af 7. marts 2016 over udbetaling til efter byrettens dom er der modregnet kr. Tallet stammer fra SKATs beregning af tabet. De 84,19 ha i SKATs beregning må være en fejl. SKAT har taget udgangspunkt i de 81,31 ha, som har opgjort. Tallet er beregnet korrekt, men arealet er skrevet forkert. De kr. i SKATs beregning er den midlertidige erstatning til for 117 ha. Det er kun de cirka 81 ha heraf, der var omfattet af sagen i byretten. Ved modregningen har han brugt det tal, som SKAT er kommet frem til, bortset fra at der skal divideres med 81,31 ha i stedet for 84,19 ha. Han har skrevet notatet af 4. maj 2016 om modregning i erstatningen tilkendt af byretten. Han er enig i, at der er et overlap med de 81 ha i byretssagen og i Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse. Han er ikke sikker på, om han er enig i, at overlappet vedrører perioden fra 2. august 2010 til 30. november Tabellen i Taksationskommissionens afgørelse viser de ni arealer, der i 2010 blev anmeldt til afdrift. Der er overlap med alle de arealer, som landsretten skal tage stilling til. Eg skal ifølge Taksationskommissionens afgørelse afdrives i Af erstatningsopgørelse fremgår det ikke, hvornår eg skal afdrives, men det må være et sted mellem 2004 og Der kan ikke bare modregnes for perioden 2010 til Han ved ikke, hvornår der er afdrevet. Hvis det er sket i 2005, men det først anmeldes i 2010, kan der ikke betales erstatning to gange. I bilaget om bøg til hans notat, er de grønne arealer anmeldt i De sorte arealer er ikke anmeldt endnu. Nogle af arealerne i retssagen er også omfattet af anmeldelsen i Af de 40 ha eg i retssagen er de 16,66 ha eg omfattet af taksationssagen. Af de 166 ha bøg i retssagen er de 64 ha bøg omfattet af taksationssagen. De 64 ha kunne være afdrevet i 2004, men han ved ikke, om de er det. Han mener ikke, at man bare kan henføre de arealer, der overlapper, til de sidste to år i perioden, når det ikke vides, hvordan arealerne fordeler sig i erstatningsperioden, eller hvornår de ønskes afdrevet. De 16 ha eg, der er erstattet for 2004, kan ikke også erstattes nu i retssagen.

13 Vidnet har supplerende forklaret blandt andet, at når han i byretten forklarede, at NPR-værdien var 650 kr. pr. m 3, var det alene for den værdifulde del af træet. Man er nødt til også at se på resten af træet, når man taler NPR-værdi. Den samlede NPR-værdi er derfor væsentlig lavere end 650 kr. pr. m 3. Han foretog taksationen på af to områder, som ønskede at afdrive. Han målte stammediameteren i brysthøjde og bulhøjden. Diameteren er på den værdifulde del midt på stammen. Hvis stammen i brysthøjde er over 57 cm, er der stor sandsynlighed for, at den er over 50 cm midt på stammen. Det optimale er afdrift ved mere end 50 cm diameter midt på stammen. Det gælder både for Naturstyrelsens arealer i Als Nørreskov og for Sortimentsfordelingen for 2012 viser, at prisen for bøg ved en diameter på 57,5 cm er 511 kr. Ved 62,5 cm er prisen 510 kr. Træet vokser ca. 0,5 cm i diameter om året Det tager cirka 10 år at vokse fra 57,5 til 62,5 cm. Der er således en årrække et åbent vindue hvor det er optimalt at hugge. Jo længere man venter, jo større er risikoen for skader i form af rødmarv. For Bøg op til 110 år er der næsten ingen risiko for rødmarv. Over 150 år er der stor risiko for, at rødmarv er et problem. Jo lavere bonitetsgrad, jo bedre gror træerne. Ved en bonitet på én er jorden god til at vokse høje træer på; og træerne vokser hurtigere. Als Nørreskov har arealer, der er sammenlignelige med I er der boniteter på én og under én. Boniteten på på 1,3 er god. og har noget af det bedste løvskov i Danmark. Hvis under 1/3 af endediameteren af en kævle er rødkerne, er det en A-kævle. Er over 50 procent af diameteren rødkerne, er det maksimalt en C-kævle. Det er springet fra A- til B- kævle, der er afgørende. Ved takseringen i 2013 kunne han ikke se, om der var rødmarv. I et fældet parti bøgetræ lignede det normale partier, hvor rødmarv for de fleste kævler er et lille problem, og for nogle få er et stort problem. Der er ikke rødmarv i eg. Eg prissættes op til 60 cm. Egestammer skal være tykkere og ældre. Man kigger på barken efter mærker fra vanris, der giver små sorte pletter i træet.

14 Det er vanskeligt at prissætte eg. Eg kan blive væsentligt ældre end bøg. Hvis man venter alt for længe med at hugge, kan man få skader som f.eks. stjerneskøre, så den nederste del af stammen må skæres væk. Normalt hugges eg fra omkring 150-årsalderen. Han forhandler priser og indgår aftaler med Savværk,. De anvender normale principper i branchen. Han kender. Træet på listerne over Naturstyrelsens opnåede priser på eg kommer fra Sønderjylland og Østjylland. Sidst i perioden er der også træ fra Nordsjælland. Der kommer en del træ fra. Styrelsen afsætter træ til 5-6 savværker. Eg er meget efterspurgt til møbelproduktion, og efterspørgslen var stigende i perioden Prisen går derfor op, og han kan presse priserne op. Der har været et par år lige efter finanskrisen, hvor priserne var faldende. Der var dengang en generel stagnation i alle markeder. Priserne blev hurtigt stigende igen. I dag er priserne nogle hundrede kroner højere end i Savværk laver både møbeltræ, som skal være meget fint, og et gulvprodukt, hvor det ikke behøver at være rent træ. A-kvalitet er fuldstændig fejlfri. B- kvalitet har få fejl. C-kvalitet har lidt flere fejl. Prisen for f.eks. en A-kævle indgås for et år og aftales i september-oktober året før, forud for hugstsæsonen. Prisen er en pakkepris for alle de typer træ, som Savværk køber af Naturstyrelsen. Han går efter, at gennemsnitspriserne er så høje som muligt, og ikke nødvendigvis efter, at prisen for A-kævler er højest. Gammel eg giver også mulighed for mellemudnyttelser til andet formål, f.eks. egehegn, facader m.v. Toppene bruges til brænde eller flis. Der er god og stigende efterspørgsel efter flis. Varmeværkernes forbrug af flis er eksponentielt stigende. Naturstyrelsen sælger også træ til Savværk. Det er et savværk, der er specialiseret i eg, blandt andet til dyre kvalitetsgulve. De er dygtige til at bruge resten af træet. har været Naturstyrelsens vigtigste egetræs-kunde. Han har oplevet højere priser hos - end hos Savværk. vil kun have eg. Savværk køber også andre typer træ. Han vil sikre bredde i sin afsætning. Han sælger derfor eg billigere til Savværk, fordi det trækker noget salg af bøg med sig, så prisen samlet er fornuftig for Naturstyrelsen. Priserne på faktura til Savværk er lavere end den pris, han har fået på omkring kr. for A-kævler over 60 cm. For B-kævler har opnået kr., mens Naturstyrelsen kun har opnået kr. Det kan skyldes, at der på faktu-

15 raen ikke har været så meget eg, men mere bøg. Samlet har en bedre pris. derfor opnået Han ser markedet som mere entydigt stigende end kurverne over Dansk Skovforenings prisstatistik viser. Han kan ikke forstå droppene i priserne hen over året. Det er ikke prisfald, som han oplever. Han tror ikke, at udsætter sig for sådanne prisfald. Det må være nogle, som ikke udnytter markedet godt nok. har supplerende forklaret blandt andet, at hun studerede på landbohøjskolen fra Ær vokser hurtigere end bøg. De sendte 9 anmeldelser til styrelsen. Den efterfølgende kultur er nåletræer ikke juletræer. Ær anvendes som ny kultur, hvis der allerede er en massiv opvækst af ær, der er selvsåede. På andre arealer har de anvendt f.eks. nobilis, fordi det var det bedste i dén afdeling. Der foretages en konkret vurdering for hver afdeling. Hvis ær er der allerede, kan det være, at de tager imod den. Hvis den ikke er så massivt til stede, kan det være, at de vælger en anden træsort. Det vurderes, hvad der er mest økonomisk rentabel under hensyntagen til risikospredning og jordbundsforholdene. Ved den anden anmeldelse var sitkagran mere rentabel end bøg. Den anden anmeldelse den 5. juli 2010 og de senere anmeldelser skyldtes, at forhandlingerne om en frivillig aftale blev opgivet, og Naturstyrelsen meddelte, at der kun ville blive givet påbud vedrørende 30,63 ha fra den første anmeldelse og ikke for de 470 ha, der var forhandlet om. Det er hensigten, at den nye efterkultur skal etableres. På de 10,13 ha eg, der i oktober 2012 blev anmeldt til renafdrift, er der ikke foretaget en renafdrift, men der er foretaget tynding og plantet buxbom inden under egen. Der bruges gødning og pesticider, hvilket kræver anmeldelse. Anmeldelsen er gennemført. Der er ikke foretaget en hovedskovning, selv om den er anmeldt. Det er atypisk, men buxbom klarer sig bedst i skygge. De søgte om renafdrift, fordi de ikke vidste, hvad de måtte bagefter. Det var for at sikre sig mulighed for at disponere. De anmeldelser, der ikke udløste påbud, er blevet realiseret. Påbud efterleves.

16 Aldersklassetabellen primo 2001 i KW-planen viser, at der var nåletræer på 660 ha i Der er en ca fordeling af løv- og nåletræer. Siden 1970 erne er arealerne med nåletræer forøget, blandt andet fordi det har været rentabelt. Hendes far begyndte på det i I dag er der 903 ha løv- og ha nåletræer. Juletræerne er regnet med under pyntegrønt. Der er opkøbt ca. 200 ha, hvoraf 145 ha er tilplantet med nåletræer. Der plantes ca. 30 ha juletræer om året ud fra en forventning om at høste juletræer om året. Det kræver, at der plantes cirka træer, svarende til ca. 30 ha. Det samlede areal på ha er det bevoksede areal. Der er også ubevoksede arealer og søer, som er talt med i det fredskovspligtige areal.10 procent af arealet må være juletræer, hvorfor der må være cirka 178 ha juletræer. Der er også landbrugsarealer med juletræer på. Af nobilis/pyntegrønt plantes der cirka 6 ha om året. De har en fast 3-årig rullende kontrakt for plantning af juletræer, så planteskolen kan vurdere, hvor mange frø de skal plante. De overtager træerne, når de er tre år. Aftalen genforhandles hvert år. Det er derfor nødvendigt at finde de 30 ha hvert år. Derfor var det en streg i regningen, da de fik afslag på anmeldelse nr. 2. De kunne ikke foretage det træartsskifte, som var lovligt i henhold til skovloven. Derfor var det nødvendigt at købe yderligere ejendomme for at opfylde kontrakten og for at fastholde en stabil produktion. Det er opkøbet, der forøger nåletræsarealet. Det er ikke realistisk, at der skulle være ær på alle 470 ha. Det har aldrig været intentionen, at bøg skulle forsvinde. Erstatningsberegningen på cirka 40 millioner kr. fra 21. juli 2008 indsendt af hendes far er lavet af. Han blev ansat i Driftsformen dengang byggede på en konvertering til ær, i det omfang ær var til stede på arealet, og det i øvrigt var praktisk muligt. De 40 millioner kr. er beregnet ud fra konvertering til ær som et pragmatisk forsøg på at lave en samlet aftale. Hun vidste, at de arealer, som de anmeldte i 2005 og 2006 var blandt de 230 ha, der var beskyttede. Ved anmeldelsen i 2010 forventede hun delvist, at der ville blive givet påbud om driften for nogle af arealerne. De 81 ha skovafdelinger, der er nævnt i notatet om midlertidig erstatning for anden afdeling af påbud 1, indgår i bevoksningslister. Den første anmeldelse fra 2010 med 81 ha indgår i bevoksningslisterne.

17 Vidnet har supplerende forklaret blandt andet, at sortimentsfordelingen er baseret på salg i perioden og ikke Ved den anden anmeldelse var det alene nogle af arealerne, der skulle bruges til juletræer. Han har ikke lavet erstatningsopgørelsen ud fra konkrete arealer, fordi sagen er kommet til at strække sig over mange år. Der varen tomgangsperiode, hvori han var nødt til at give et bud på erstatningen, og komme med en model for beregningen heraf. Styrelsen kom ikke med nogen erstatningsopgørelse. Styrelsen justerede i hans model. Der blev lavet nogle forstmæssige kortslutninger, så alle kunne forstå modellen. Han kiggede på, hvad de havde af hugstmodent træ af eg og bøg. Det andet træ blev holdt uden for. Der var kortlagt 470 ha. I princippet kunne han have søgt erstatning for dem alle, men han skar det til. Han tog udgangspunkt i den vedmasse, som han med sikkerhed vidste, var til stede, og som han kunne bevise. Ellers skulle han have vurderet hvert enkelt areal, og hvad det kunne have været brugt til. Det ville have taget et år at lave en sådan vurdering. Arealerne havde forskellig bonitet. Der ville derfor blive flere tal for den samme træart. De valgte ær som efterfølgende bevoksning, fordi Taksationskommissionen havde accepteret dette og fastsat erstatningen til kr. pr. år. Hvis han havde brugt nåletræer i stedet, ville erstatningskravet have været millioner kr. Ved juletræer havde kravet været på over 100 mio. kr. Taksationskommissionen anerkendte i dens første kendelse et rentetab og et driftstab. Det er dét, hans beregning tager udgangspunkt i. Vedmassetabellen i KW-planen er et udkast til, hvad man kunne foretage sig i den næste periode. Af tabellen fremgår, at der kunne hugges m 3 bøg og m 3 eg. Planen opdateres løbende i en database. Bonitet er udryk for, hvor højt et træ er blevet ved en given alder. Hugst- og tilvækstoversigten for bøg for er beregnet ud fra en gennemsnitlig bonitet på 2,2. For 2005 er hugsten på m 3 taget fra Taksationskommissionens første kendelse. Der er regnet med en tilvækst på 0,5 cm pr. år. Uden tilvæksten ville det ikke være muligt at skove de m 3 om året. Der er således taget højde for tilvæksten.

18 NPR-prisen er almindelig at anvende. Det er avancen pr. m 3. En sandfærdig NPR-pris for fandtes i hans speciale, hvor han havde undersøgt, hvordan m 3 bøg var blevet solgt. Herudfra havde han lavet en sortimentsfordeling på grundlag af aktuelt solgt træ. Hvis et træ har en bestemt størrelse, fordeler det sig i de diametre, som følger af sortimentsfordelingen. Den ændrede NPR-pris fra 2005 til 2012 bygger på den samme sortimentsfordeling, men det er priserne, der har ændret sig. NPR-prisen er beregnet ud fra tre konkrete fakturaer til Savværk. Den er beregnet som gennemsnittet for disse tre fakturaer, der vedrører et lille sortiment, som omfatter andet træ end bøg og eg. Denne NPR-pris ligger væsentlig mere end 10 procent over den NPR-pris, han har anvendt i erstatningsopgørelsen. NPR-prisen på grundlag af sortimentsfordelingen fra specialet, der er anvendt i erstatningsopgørelsen, er således allerede sat ned. NPR-prisen på 595 kr. for 2005 er prisen for et minisortiment. Han har anvendt 526 kr. i erstatningsopgørelsen ud fra en stor mængde solgt træ Det er et andet sortiment med en meget større volumen. Arealet på 23,8 ha vedrørende tabet på ny kultur er et fiktivt tal beregnet som m 3 divideret med 421 m 3 pr. ha, som er et dækkende gennemsnit for en ejendom, som m 3 træ kan stå på et areal, der er både større eller mindre end 23,8 ha. Hvis m 3 kan stå på 20 ha, vil erstatningen for efterkulturen være mindre. NPR-prisen i 2010 var lavere på grund af finanskrisen. Han har således taget højde for prisændringer. NPR-prisen på eg i 2004 på kr. er beregnet ud fra al eg, der er solgt på fra Salget stammer primært fra områder uden for Natura 2000-områderne. Fakturaerne er ikke medtaget. Han vil gætte på, at der i perioden er solgt m 3 kævler. Der er lavet en minisortimentsfordeling som ved bøg. Men, der er et meget mindre datagrundlag, hvorfor han ikke kunne lave en NPR-pris for hvert af årene kun én samlet for perioden. Han antog, at han hverken skulle vinde eller tabe på NPR-prisen i perioden. Det er en antagelse til modellen. Han kiggede også på priser på eg fra Savværk. Han beregnede herefter mængderne af egetræ fra fakturaerne fra til Savværk med priserne fra

19 Savværk, således at han for de konkrete partier fik en NPR-pris fra Savværk. Det gav en NPR-pris, som kan sammenlignes med kr. Han har kun medtaget fem år. Det er det antal år, der skal bruges til den samlede mængde eg på m 3. Eg skal forrentes i 8 år og bøg i 7 år. Det gav en ny erstatningsopgørelse, hvor Savværks NPR-priser er anvendt for eg i stedet for en fast pris på kr. hvert år. Erstatningen faldt cirka 1,1 mio. kr., fordi der bruges en lavere pris. Han mener ikke, at der er stor forskel på Savværks og Savværks priser. Tallene fra Savværk viser, at der i NPR-priser for eg både er stigninger og fald ligesom i tallene fra Savværk. har ikke handlet med de seneste 20 år. Priserne fra Savværk er fordelt på kævler og flis. Priserne for flis er fra. Flisprisen var en smule stigende i perioden, men NPR-prisen er holdt konstant, fordi det handler om kævleprisen. Omkostningerne er også steget, så prisen er nogenlunde konstant. Prisstigningen bliver ædt op af ekstra omkostninger. Af egetræet er 462,2 m 3 flis og 475 m 3 kævler. Der er et optimum ved en diameter for bøg på 57,5 cm, hvor der opnås en NPR-pris på 511 kr. pr. m 3. Optimum er ikke et bestemt tidspunkt. De tager hele tiden en strategisk beslutning om, hvornår det er optimalt at høste. Når man bevæger sig væk fra optimum, sker der en værdiforringelse af det træ, der står tilbage. Når træerne er vokset ud over optimum, fås en NPR-pris på 415 kr. pr. m 3 ifølge Teglgaard. Massen forsvinder ikke, men sortimentet ændres fra A-kævler til B-kævler. 1 procent A-kævler om året bliver til B-kævler. Af de 11 procent A-kævler over 50 cm, der fremgår af sortimentsfordelingen, vil der efter 7 år ( ) kun være 4 procent tilbage, og der vil i stedet være 17 procent B-kævler i stedet for 10 procent. Det giver en ny NPR-pris på 457 kr. pr. m 3. Sandheden ligger nok et sted mellem 415 og 457 kr. pr. m 3. Miljøstyrelsens beregninger omfatter kun en diameterudvikling, når træet bliver tykkere. Hans beregning er lavet ud fra træ, der hugges til optimum. Styrelsen tager ikke hensyn til, at træet er blevet ældre, og dermed får en ringere kvalitet. Derfor skal de 511 kr. pr. m 3, som styrelsen anvender til at beregne værdien af tilvækst, skiftes ud med et tal mellem 415 og 457 kr. pr. m 3. Ved en pris på 450 kr. pr. m 3 forsvinder merværdien næsten, fordi der ikke hugges til optimum.

20 Heller ikke for eg har Miljøstyrelsen taget højde for den værdiforringelse, der vil spise tilvæksten. Kvalitetsforringelse i eg sker ved, at kernetræet løsner sig, så der opstår en cylinder op gennemtræet. Det går i stykker, når det skæres igennem. Hvornår det sker, afhænger af behandlingen af kulturen, jordbunden, sygdom mv. Der kan ikke sættes en alder på. Eg kan klare en større diameter end bøg og kan stå længere end bøg. Der høstes ved en konkret vurdering af optimum, og det er ligegyldigt, om det er 60, 62 eller 65 cm. Skoven var ikke mere værd i 2012 end i I 2004 var der et optimum, men bevoksningen er ikke mere værd. Påbuddet ændrer driften, så nogle træer skal blive stående og står i vejen ved afdriften. Træerne i afdeling 177 er blevet stående til 59,9 cm. Det kan være, fordi bøgen står sammen med andre træarter, der ikke kan tåle, at bøgen fjernes. Det er et mindre areal på 0,8 ha. Bevoksningslisten 2015 omfatter hele skovareal. Det fremgår af databasen, om der er foretaget grundflade- henholdsvis diametertaksation, så oplysningerne er mere nøjagtige. Ved fuldtaksation måler man alle træer. Den vil være ret præcis. Det er et stort arbejde at måle alle træer, hvorfor man ofte vælger at måle nogle træer inden for nogle cirkler af en kultur og beregner et gennemsnit. Der er ikke foretaget nogen fuldtaksation på Bevoksningslisternes m 3 -tal er lavt sat, så man ikke bliver overrasket ved salg. I Miljøstyrelsens oversigt over priser hos Savværk er der 9 sæsoner med, mens erstatningsopgørelsen vedrører 8 sæsoner. Han mener, at 2013 skal tages ud, for der er ingen tvivl om, at det hele begyndte i Dansk Skovforenings prisstatistik for egekævler omfatter kun det, der er indberettet til Skovforeningen. Det er ikke alle, der indberetter, hvorfor statistikken ikke er særlig stærk. Han ved ikke, hvad der ligger bagved af oplysninger. Fra 2004 til 2011 er der ifølge statistikken ikke den helt store udvikling i priserne på eg. Der er flere prikker inden for et år, fordi nogle små ejendomme har indberettet om sommeren. er ikke medlem af Dansk Skovforening og indberetter ikke tal. Skovbrugsejendomme omfattende ca. 80 procent af skovarealet, er medlemmer af foreningen, men mange indberetter ikke.

21 Han er enig i, at de 81,31 ha, som indgår i erstatningen fra byretten, også indgår i Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 17. december Det er hugstmodent træ, der står på arealet, og det er dét, der søges erstatning for. De søgte på hele arealet, fordi de ikke havde fået en afgørelse fra Naturstyrelsen. Afgørelsen kom under byretssagen. Derfor gives der en vis dobbelterstatning. For perioden fra 2. august 2010 til 30. november 2012 gives erstatning for ær som efterfølgende kultur og en forrentning af træet på de 81,31 ha. Hvis byrettens dom stadfæstes, er erstatningen 81,31 ha gange kr. pr. ha. pr. år i 2 år. Det giver kr. for den efterfølgende kultur. For bøg er erstatningen 64,64 ha gange 421 m 3 pr. ha gange 500 kr. pr. m 3 i 2010, forrentet med 3 procent i 2 år. Herfra skal trækkes værdien i 2012, hvor NPR-prisen var 511 kr. Dobbelterstatningen for bøg er herefter kr. For eg er erstatningen 16,66 ha gange den gennemsnitlige vedmasse på 300 m 3 pr. ha. gange kr. pr. m 3, forrentet med 3 procent. Herfra trækkes værdien i Dobbelterstatningen for eg er herefter kr. Samlet er det således kr., der skal modregnes, for ikke at få dobbelterstatning. Vidnet har supplerende forklaret blandt andet, at han har arbejdet på 8-10 skovdistrikter og har solgt m 3 træ. NPR-prisen for eg på kr. lyder en smule lavt i forhold til soliditet sammenlignet med andre skovdistrikter, men ligger tættere på end bøgeprisen. har siden 1700-tallet stået som grundlægger af ordnet skovbrug. Kvaliteten på træet har derfor været langt bedre end gennemsnittet. NPR-prisen er afhængig af, om der er hugget til optimum eller efter optimum. På den anden side af optimum begynder prisen at falde. Man henter ikke marginalt mere ved at vente. Det skyldes fejl i træet. Ved anmeldelsen af 27. september 2004 formodede han, at der var rødkerne i de anmeldte træer. Det havde de set udvikle sig kraftigt efter orkanen i De fleste af træerne stod mod vest og havde været udsat for stormen. De havde ikke afdrevet dem før 2004, fordi hugsten skulle tilrettelægges over lang tid. Underskoven skulle fjernes. Der var sat ær på roden i Det tager to år at forberede en skovning. Underskoven ville blive ødelagt ved fældning tidligere. Der var en ret høj brændeværdi i underskoven.

22 Aldersklassetabellen primo 2001 i KW-planen viser, at der er bøg på cirka 487 ha og eg på cirka 167 ha. At konvertere en del af arealet med bøg og eg til 470 ha ær ville være realistisk, i det omfang æren var til stede på arealet. Der var 99 ha ær i Men, æren er ikke til stede på alle arealer, og man ville ikke havde anvendt ær, hvor den ikke var til stede. Nåletræsproduktionen var i hans tid en smule nedadgående, og juletræsprisen var faldende. Man kan ikke sige, om et areal er for gammelt eller for ungt, når man driver efter et princip om, at den højeste afsætningspris opnås ved diameteren på cm. Han forestod salg af egetræ fra Opgørelsen over priser for Naturstyrelsens salg af træ til Savværk indeholder fornuftige priser i forhold til perioden både for A- og B-kævler. Han mener, at B-kævler lå en smule over i priser. Egetræ fra er bedre end gennemsnittet. Det er af betydning, hvor træet kommer fra. fik en højere pris, fordi de lå tættere på Savværk. Der er kortere transport, og det er savværket, der betaler transporten. Efterspørgslen på egetræ fra var god i perioden. Han kender ikke de andre distrikter. Prisudviklingen på eg har været stigende. Det er ikke overraskende, da der er stor efterspørgsel på møbeltræ. Vidnet har supplerende forklaret blandt andet, at han lavede den første skovplan for i KW-planen er en skovplan, der viser, hvor stor en tilvækst og beholdning af træ der er, og hvad man i en given, typisk 10-årig, periode kan høste af træ. Planen kan også anvendes, hvis man ønsker at nedbringe mængden af træ og vil vide, hvad man nedbringer. KW-planen tager ikke hensyn til optimum. Det er en oversigtlig plan, der skal hjælpe skovdistriktet med at tilrettelægge driften. Den bygger på et forsigtigt skøn. Optimum vil afhænge af blandt andet, at der er en vækst i diameteren, som langsomt øges, mens kvaliteten af træet bliver bedre og bedre, men markedsforholdene og jordforholdene skifter. Optimum vil ofte ligge før hugst ved de 120 år for bøg, som planen anvender. Der er ikke kun ét optimum. Jo større træerne bliver, jo mere vil de vokse i vedmasse. Stammen bliver tykkere og væksten i højden sker derfor på en bredere stamme. Tilvæksten øges til et maksimum, hvorefter den falder. Den maksimale tilvækst sker tidligt omkring år for bøg, men på dette tidspunkt giver deres dimension ikke en tilstrækkelig høj

23 pris. Den optimale forrentning vil typisk være på et andet tidspunkt end den optimale tilvækst. En skovejer vil typisk vælge en fornuftig fordeling mellem nåle- og løvtræer. En økonomisk stabil ejendom har forskellige varer på hylderne. Man kan også vælge løvtræ som det stabile, men kombinere med nåletræ som produktionstræer, fordi de forrenter sig bedre. I Vestjylland er der kun nåletræer, fordi det er det eneste, der kan gro. Han kan ikke svare på, hvilken diameter et bøgetræ på 120 år har. Det kræver viden om blandt andet hugst- og vækstforhold. Man kan aflæse det i bonitetsoversigter, men der kan være store afvigelser for den enkelte ejendom. Det primære formål med beregningen i KW-planen er at fastslå tilvæksten. Hvis der ikke fjernes noget, lægger modellen automatisk vedmasse på alle bevoksninger. Det er ikke realistisk, når man skal leve af skoven. Omdriftsalderen, som er sat til 120 år, angiver primært, at der på et tidspunkt skal tages noget ud af skoven, hvorved nogle arealer nulstilles. Øges omdriftsalderen fra 120 til 125 år for bøg er det en forlængelse ud over, hvad der er optimalt. Planen angiver, hvad der er af vedmasse, hvis man venter til 125 år. Den angiver ikke, at 125 år nødvendigvis er fornuftigt. Jo ældre bevoksningen er, desto større risiko er der for tab på grund af rødmarv. Ved fuld diameter skal man være varsom med at høste i tide, for at kvaliteten ikke skal blive forringet. Egetræ har en længere omdrift end bøg. Han kan ikke angive optimum, men det sker typisk på et senere tidspunkt end for bøg. Han kan ikke sætte tal på hvornår, hverken i forhold til alder eller diameter. En god egebevoksning med høj værdi kan blive påvirket af f.eks. vandstandsændringer, som skaber vanris, hvilket giver små sorte pletter og en forringelse af kvaliteten. Eg kan også have sygdomme som f.eks. stjerneskøre. Farvemarkeringen på kortet er blot en markering af de arealer, der i perioden når den alder, hvor de teknisk set kan afdrives. Det ville i givet fald være ved hovedskovning, hvor man fjerner alle træerne. Det er kun en prognose, ikke en driftsplan. Der er som eksempler udvalgt nogle bevoksninger, der kan renafdrives. Det er ikke udtryk for, at netop de udpegede

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1819007 - LRO UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 26. oktober 2018 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Peter Thønnings og Kristian Porsager Seierøe (kst.)). 2.

Læs mere

har nedlagt følgende påstande:

har nedlagt følgende påstande: Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. februar 2016 i sag nr. BS R6-16/2013 og sag nr. BS 593/ 2013 Godsejer mod Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV og Miljøministeriet

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B029200K-MJE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 8. maj 2015 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Alex Puggaard og Bo Bjerregaard (kst.)). 17. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 Sag 49/2018 (2. afdeling) A og B (advokat Elin L. Andersen) mod advokat C (advokat Jan Allan Svendsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere

Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere Anbefalinger 1 til due diligence ordning for skovejere 12. september 2016 KAH/TO EU s Tømmerforordning (EUTR) kræver, at ejer vurderer risikoen for, at træ, der fældes på ejendommen, er ulovligt fældet.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015 Sag 233/2014 Telia Danmark Filial af Nättjanster Norden AB (advokat Kim Breide Ulrich) mod HS 5 ApS (advokat Sophie Becher) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 Sag 215/2015 (1. afdeling) Advokat A (advokat Karsten Gudmand-Høyer) mod B Invest A/S (advokat Søren Hammer Westmark) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B116800A - AJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. maj 2016 af Østre Landsrets 11. afdeling (landsdommerne Ole Græsbøll Olesen, Peter Mørk Thomsen og Peter Rostgaard Ahleson (kst.)).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009).

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009). D O M afsagt den 11. juli 2013 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Hanne Harritz Pedersen og Marie L. Boel Ubbesen (kst.)) i ankesag V.L. B 1076 12 X ApS (advokat Peter Stanstrup,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Hyppige og svage hugstindgreb

Hyppige og svage hugstindgreb TROMPET Foto 1. Den ældste bevoksning vi så, afd. 25b. Lidt svagt hugget, men tæt på idealet med pæne kroner. Den er 78 år, 26 m høj, 40 cm i diameter. Stamtal 125/ha og vedmasse 210 m 3 /ha. Skønnet værdi

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

K E N D E L S E. [Klager] var den 23. april 2012 blevet bortvist fra [virksomhed] som følge af væsentlig misligholdelse.

K E N D E L S E. [Klager] var den 23. april 2012 blevet bortvist fra [virksomhed] som følge af væsentlig misligholdelse. København, den 30. januar 2018 Sagsnr. 2017-2302/HCH 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 5/2011 (1. afdeling) Niels Christian Knudsen (advokat Uffe Baller) mod Boligselskabet I.H. ApS (advokat Charles Lindberg) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012 Sag 103/2012 Hvam Maskinstation ved Peter Ardahl Jørgensen (advokat Torben F. Pedersen) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 Sagsnr. 2012-1390/3KR/AKC 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Ejendomshandler X v/klager klaget over indklagede. Sagens tema: Ejendomshandler X

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt den 21. august 2018 Sag BS 6892/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod B (advokat Mads Roikjer) og sag BS 6900/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod C (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B4324005 - CVT UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. november 2013 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ejler Bruun og Ann-Britt Belisario (kst.)). 3. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1236008 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, B. Tegldal og Nanna Bille (kst.)). 20. afd. nr. B-1236-14: Snogebæk

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)).

D O M. Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). D O M Afsagt den 11. december 2015 af Østre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lone Dahl Frandsen, Karsten Bo Knudsen og Birgitte Hersbøll (kst.)). 6. afd. nr. B-3221-14: Foreningen Euro-Mediterranean

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B Advokatfirmaet Vilh. Skouenborgs Eftf. Advokat Jens Duus Vejlands Allé 21-23 2300 København S Sendt pr. mail: jd@advoduus.dk Advokataktieselskab GammeltorvG 1457 København K Tel.

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE 9. FEBRUAR 2017 NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE En ny landsretsdom fastslår de principper, der skal tages udgangspunkt i, når erstatning

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. februar 2017 Sag 274/2016 A kærer Østre Landsrets afgørelse om fastsættelse af salær mv. i sagen: A (advokat Henrik Hesselberg Frandsen) mod Sirius International

Læs mere

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse.

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse. D O M Afsagt den 20. november 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Birgitte Grønborg Juul og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-2735-12: Jørgen Rønne (advokat

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag?

Udbud og tilbudsgivning i skovbruget. hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Udbud og tilbudsgivning i skovbruget hvordan sammenligner man dækningsbidrag? Formål med dagens indlæg En hvis mængde af driftsopgaver i skovbruget udbydes i dag i mere eller mindre formelle licitationer,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S2901001- CSN UDSKRIFf AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. april 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Karsten Bo Knudsen og Klaus Rugaard (kst.)). 5. afd. nr. S-2901-15:

Læs mere

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 0209 13 Grundejerforeningen Helmklit v/formand Kenn

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015).

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015). D O M afsagt den 12. februar 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Michael Klejs Pedersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1750 15 Anklagemyndigheden mod E2

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018395 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Kaj Kjærsgaard) 27. januar 2010 K E N D E L S E Billetlugen A/S (advokat Andreas Christensen, København) mod Det Kongelige Teater

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE År 1997, den 18. februar blev i S BS. 226/1996 mod Andelsselskabet Reerslev Vandværk v/formand F afsagt sålydende DOM: Sagsøgeren, S blev i 1983 tilsluttet sagsøgte,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 Sag 251/2012 (2. afdeling) Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. januar 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-583-17:

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha)

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha) 1.4 Skovene Det skovbevoksede areal på Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland distrikt omfatter 2895 ha. De mest betydende skove er Viborg Plantage, Hald Ege og de øvrige skove omkring Hald Sø, Vindum Skov,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020361 (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 K E N D E L S E Einar Kornerup Jylland A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Ejerforeningen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015).

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015). D O M afsagt den 27. juni 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Olav D. Larsen og Regitze Brosbøl Riskjær (kst.)) i ankesag V.L. B 0792 16 GF Forsikring A/S (advokat Michael

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-248.871 (Kirsten Thorup, Christian Østrup, Michael Jacobsen) 1. november 2004 K E N D E L S E H.O.Service A/S (advokat Lars Lindhard, Esbjerg) mod Boligforeningen 32 (advokat

Læs mere

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber:

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: En meter: 1 m. En kvadratmeter: 1 m. 1 m 2 1 m. En kubikmeter: 1 m 3 Radius-beregning af træet Find omkredsen af træet, mål i brysthøjde. Ca.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

D O M. Retten i Herning har den 5. april 2017 under medvirken af nævninger afsagt dom i 1. instans ( /2016).

D O M. Retten i Herning har den 5. april 2017 under medvirken af nævninger afsagt dom i 1. instans ( /2016). D O M afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Henrik Bjørnager Nielsen og Marianne Hornbjerg (kst.)) i nævningesag V.L. S 0753 17 Anklagemyndigheden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. København, den 28. januar 2016 Sagsnr. 2015-3211/GGR 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. Klagens tema: SKAT har klaget over [Advokatfirma

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021720 (Michael Ellehauge, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 12. august 2011 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Christina Heiberg-Grevy, Hellerup) mod Brand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 Sag 270/2012 (2. afdeling) 2840 Incorporated ApS (advokat Michael Elkiær Andersen) mod G-Star Denmark (advokat Morten Schwartz Nielsen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 9. marts 2018 Sag 137/2017 (1. afdeling) A (advokat René Bjerre) mod Skatteministeriet (advokat Sune Riisgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere