Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger"

Transkript

1 Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Nordisk Vejteknisk Forbund - udvalg 33 Tromsø, Norge 1-3. juli 2001 Akademiingeniør, Jørn Raaberg Materiale- og miljøafdelingen Vejteknisk Institut Vejdirektoratet Danmark

2 Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger 11. Indledning I 2000 afsluttede Vejteknisk Institut i samarbejde med 4 amtskommunale vejbestyrelser et større forskningsprojekt. Formålet med projektet var at opnå et grundlag for vurdering af stabilitet og holdbarhed af eksisterende asfaltbelægningsopbygninger. Denne artikel omhandler vurdering af stabilitet (resistens mod permanente deformationer) og holdbarhed (resistens mod vandfortrængning) af 10 udvalgte observationsstrækninger, som stod overfor slidlagsfornyelse, og som havde sporkøring hovedsageligt stammende fra asfaltbelægningen. Fra disse observationsstrækninger blev der udtaget prøver til laboratorieundersøgelser i form af borekerner dels i hjulsporene og dels mellem hjulsporene af hele asfaltbelægningen. De 10 observationsstrækninger er fordelt på 3 vejkategorier, som følger: 2 motorvejsstrækninger med en ÅDT > hovedlandevejsstrækninger med en ÅDT mellem og l landevejsstrækning med en ÅDT < For at undersøge om forskellige observationstrækninger ud fra deres holdbarhed og stabilitet kan klassificeres, som egnede belægningstyper til de 3 vejkategorier: Motorvej (M), hovedlandevej (Hldv) og landevej (Ldv), blev følgende laboratorieforsøg udført: Materialesammensætning. Holdbarhedstest, hvor de enkelte asfaltlags modstand mod vandfortrængning undersøges. Dynamisk krybetest, hvor asfaltsbelægningsopbygningens modstand mod permanent deformation undersøges. Planslib til undersøgelse af asfaltbelægnings strukturelle opbygning. 2. Materialeundersøgelse Til underbyggelse af resultaterne fra den dynamiske krybetest, holdbarhedstesten og planslibene blev materialesammensætningen bestemt af belægningsopbygningerne (de 3-4 øverste asfaltlag). Til materialeundersøgelsen blev der anvendt borekerner fra observationsstrækningerne udtaget i og udenfor hjulsporene. De enkelte lag blev adskilt ved skæring, og følgende materialeundersøgelser blev udført for hvert lag af belægningsopbygningerne: Densitet efter SV bestemt i og udenfor hjulspor Bitumenindhold udført på Strassentesteren efter prvi 30-13:1998 Blødhedspunkt k og r efter SV på genindvundet materiale Penetration efter SV på genindvundet materiale Kornkurve udført på Strassentesteren efter prvi 30-13:1998 på ekstraheret materiale Stendensitet efter SV på ekstraheret materiale Ud fra materialesammensætningen og densiteterne er de enkelte lags hulrumsindhold samt bitumenfyldningsgrad beregnet efter SV I tabel l ses udvalgte værdier fra materialeundersøgelsen fra 3 af de 10 observationsstrækninger.

3 Strækning M 11 Hldv 125 Ldv 608 Tabel 1 Materiale Borekerner Bitumen Beregnet hulrum I hjulspor (vol-%) Mellem hjulspor (vol-%) Bitumenfyldning (vol-%) Indhold Penetration Type (vægt-%) ABS 4,1 3,4 81 6,6 65 GAB 4,6 4,5 74 5,5 41 GAB 5,2 5,9 65 4,9 40 (1/10 mm) AB 3,9 5,2 71 5,0 101 GAB 3,4 5,4 71 5,1 109 GAB 2,1 2,7 84 5,5 122 AB 1,8 1,4 89 5,1 146 GAB 5,6 7,1 62 4,8 50 AB 10,9 9,1 52 4,8 25 Udvalgte data fra materialeundersøgelse af prøver udtaget fra 3 af de 10 observationsstrækninger. Det ses i tabel 1, at for strækning 125 lag 2 kan konstateres stor forskel i det beregnede hulrum mellem borekerner udtaget i og mellem hjulspor, hvilket indikerer sporkøring i dette lag. Desuden ses det, at strækningerne 125 og 608 indeholder asfaltlag med en relativ høj penetration, svarende til et blødere bindemiddel. For en landevejsstrækning som 608 er dette normalt, da trafikken ifølge de anvendte vejregler på netop denne vejtype ikke fordrer en hård type bindemiddel. Medens det for hovedlandevejsstrækning 125 kan være kritisk pga. risiko for sporkøring, da intensiteten af trafikken her er højere. 3. Holdbarhedstest (Vandfortrængning) Metoden, der normalt anvendes i Danmark til at bestemme modstanden mod vandfortrængning af et stenmateriale og en bitumen, er den såkaldte rulleflaskemetode. Denne metode tester kun en bestemt fraktion af stenmaterialet og siger ikke noget om selve asfaltblandingens egenskab. I dette projekt har Vejteknisk Institut anvendt en metode, hvor selve mixen testes. Holdbarhedstesten udføres ved at bestemme E-modulet ved hjælp af The Notthingham Asphalt Tester (NAT) [1] på enkelt lag fra 100 mm borekerner både før og efter, at prøvelegemerne har været udsat for varierende vand- og temperaturpåvirkning [2]. Der gøres opmærksom på, at det udelukkende er asfalt lag med en lagtykkelse større end 30 mm, der er blevet undersøgt, da prøvningsmetoden foreskriver en minimumslagtykkelse på 30 mm. Resultatet fra holdbarhedstesten angivet som middel ændringen af E-modulet i procent kan ses i figur l. Ændring af E-modul (%) 10 R 2 = 0, Bitume nfyldning sg rad (%) Figur 1 Resultater fra holdbarhedsundersøgelse af prøver udtaget fra observationsstrækningerne.

4 Det kan være hensigtsmæssigt at opdele materialerne efter deres ændring af E-modulet ved vand- og temperaturpåvirkning som følger: God modstand mod vandfortrængning: Ændring af E-modul 20% Mindre god modstand mod vandfortrængning: 20% < Ændring af E-modul 40% Dårlig modstand mod vandfortrængning: Ændring af E-modul > 40% Holdbarheden af de asfaltlag med en lagtykkelse mindre end 30 mm kan med fordel vurderes ud fra bitumenfyldningsgraden efter følgende kriterier: God modstand mod vandfortrængning: Bitumenfyldning 80% Mindre god modstand mod vandfortrængning: 60% Bitumenfyldning < 80% Dårlig modstand mod vandfortrængning: Bitumenfyldning < 60% 4. Dynamisk krybetest For at belyse belægningernes tendens til sporkøring blev der udtaget prøver i form af borekerner med en diameter på 150 mm af den fulde asfaltbelægningsopbygning uden for hjulsporene. Ved anvendelse af borekerner udtaget mellem hjulsporene opnår man tilnærmelsesvis en materialestruktur og egenskaber, som da materialet blev udlagt, pga. trafikintensiteten i disse positioner regnes for at have været ubetydelig. Der vil dog være sket en naturlig hærdning af bindemidlet, som vil have indflydelse på belægningens sporkøringsegenskaber. Der blev foretaget dynamisk krybetest efter FAS Metod [3] på fuld belægningsopbygning af de øverste 3-4 asfaltlag. Resultaterne fra den dynamiske krybetest fra 3 af de 10 observationsstrækninger kan ses i tabel 2. Vejstrækning Krybehastighed Total tøjning ÅDT Æ10 (/puls) () (1999) (1999) M 11 3, Hldv 125 7, Ldv 608 1, Tertiært flow før 3600 pulser Tabel 2 Resultater fra dynamisk krybetest udført på belægningsopbygninger fra 3 af de 10 observationsstrækninger. Ud fra resultaterne af den dynamiske krybetest kan observationsstrækningerne med fordel opdeles i følgende kategorier: God resistens mod permanent deformation: Krybehastighed 2,0 /puls. Mindre god resistens mod permanent deformation: 2,0 /puls < Krybehastighed 4,0 /puls Dårlig resistens mod permanent deformation: Krybehastighed > 4,0 /puls. Af tabel 2 ses det, at for landevejsstrækning 608 er anvendt en belægningsopbygning med gode sporkøringsegenskaber, hvilket ikke er teknisk optimalt, da trafikmængden/trafikbelastningen er relativ lav. Hvorimod der er anvendt en belægningsopbygning for motorvejsstrækning 11 med middel gode sporkøringsegenskaber, hvilket ikke er teknisk optimalt, da denne strækning er udsat for relativ store trafikmængder/trafikbelastninger. Desuden er asfaltmaterialerne på hovedlandevejsstrækning 125 ikke tilstrækkelige sporkøringsresistente i forhold til den aktuelle trafikbelastning/trafikmængde.

5 5. Planslib Vejteknisk Institut har i mange år anvendt tynd- og planslib i forbindelse med opklaring af skadessager. Ved hjælp af disse metoder har det i flere tilfælde været muligt at finde årsagen til, at en belægning er gået i stykker/under nedbrydning, hvor de gængse metoder ikke har kunnet give en årsag til problemet. Specielt ved sporkøring af en vejbelægnings asfaltlag vil de hulrum, der er indbygget i belægningen formindskes, ændre form og/eller orientering og ofte kunne ses som perler på en snor. I dette projekt er teknikken anvendt for at kunne observere i hvilke lag, man har kunnet registrere en eventuel sporkøring. Fra hver obsservationsstrækning er der lavet planslib af 3 borekerner (l mellem hjulsporet og 2 i hjulsporet), hvorpå der er blevet foretaget en hulrumsanalyse til bestemmelse af følgende parametre: Samlet indhold af hulrum i vol-%. Størrelse og fordeling af hulrumssnit. Form af hulrum, udtrykt ved en formfaktor (beskriver afvigelse fra cirkelform angiver cirkel og 0 angiver linjeform). Et eksempel på planslib fra en udvalgt observationsstrækning kan ses i figur 2 og 3. Slidlag 1. bærelag 2. bærelag Figur 2 Hulrumsfordeling i borekerne udtaget i hjulspor. Figur 3 Hulrumsfordeling i borekerne udtaget mellem hjulspor. Af figur 2 og 3 kan der observeres en hulrumsomlejring i det øverste bærelag for borekernerne udtaget i hjulspor sammenlignet med den respektive borekerne udtaget mellem hjulspor, hvilket indikerer at sporkøringen er opstået i det øverste bærelag. Dette betyder, at ved en senere reparation bør man fjerne både slidlag og øverste bærelag for at undgå yderligere sporkøring i vejbelægningerne. Resultatet fra hulrumsanalyse af planslibene fra udvalgte observationsstrækninger kan ses i tabel 3. Ved at foretage en sammenligning mellem tallene for formfaktoren i tabel 3 kan man få et overblik over i hvilke lag, der muligvis er problemer med sporkøring. Det har vist sig, at der sker en sammenpresning (tallet for formfaktor bliver mindre) i enkelte tilfælde, hvor laget ikke er sporkøringsresistent. I de viste tilfælde skulle der således være problemer med strækning 11's og 608's øverste lag. Ved både tallene for formfaktoren og for hulrummet skal det dog bemærkes, at antallet af undersøgte planslib (borekerner) er noget begrænset.

6 Vejstrækning Hulrumsindhold (%) Formfaktor Sektion Materialetype I hjulspor Mellem hjulspor I hjulspor Mellem hjulspor M 11 ABS 1,4 0, GAB 5,5 3, AB 0,9 1, Hldv 125 GAB 3,3 3, GAB 4,2 5, Ldv 608 AB 2,0 1, GAB 5,8 7, Tabel 3 Udvalgte data fra hulrumsanalyse af planslib fra prøver udtaget fra 3 af de 10 observationsstrækninger. 6. Diskussion En sammenligning mellem data fra materialeundersøgelsen og de udførte krybeforsøg viser, at for de strækninger, hvor der er anvendt bløde bindemidler, ser man en tilsvarende høj krybehastighed. Hvis trafikbelastningen er høj på den pågældende strækning, vil man kunne få problemer med sporkøring. Det valgte stenmateriale og kornkurven vil også have indflydelse på stabiliteten af belægningen. Den anvendte metode til bestemmelse af holdbarhed (vandfortrængning) har vist, at det er muligt at kunne differenciere mellem de undersøgte asfaltmaterialer. Ved en sammenligning mellem data fra materialeundersøgelsen og holdbarhedstesten ses, at asfaltmaterialer med højt indbygget hulrum har en mindre holdbarhed end asfaltmaterialer med et mindre indbygget hulrum, og asfaltmaterialer med et højt bitumenindhold har en bedre holdbarhed end asfaltmaterialer med et mindre bitumenindhold. I nedenstående figur 4 er sammenhængen mellem holdbarhed og stabilitet for de 10 observationsstrækninger vist, som krybehastigheden bestemt ved dynamisk krybeforsøg som funktion af bitumenfyldningen af det asfaltlag i belægningsopbygningen med den laveste værdi. Bitumenfyldningsgrad (%) A / B Krybehastig he d (/puls) C Motorvej Hovedlandevej Landevej Figur 4 Karakterisering af observationsstrækninger mht. stabilitet (krybehastighed) og holdbarhed (bitumenfyldningsgrad). Figuren understøtter, hvad der fremhæves i afsnittet vedrørende krybningsforsøgene. Belægning på landevejsstrækning 608 er valgt med gode sporkøringsegenskaber, men dårlig holdbarhed, hvilket ikke er teknisk optimalt vurderet ud fra den aktuelle trafikbelastning. Mens motorvejsstrækning 11 er valgt med mindre gode sporkøringsegenskaber, til trods for at trafikbelastningen her er relativ høj. Belægningerne 125, 152/614 og 332A er også valgt med asfaltmaterialer med for ringe sporkøringsegenskaber set i relation til den aktuelle trafikbelastning.

7 Det bør dog stærkt pointeres, at de i artiklen beskrevne klasser vedrørende sporkøringsegenskaber og holdbarhedsegenskaber ikke er egnet til mix design, hvor laboratoriefremstillede prøvelegemer anvendes. De nævnte klassificeringer er udelukkende relevante når en eksisterende vejbelægning skal repareres. De relative simple prøvninger kan bidrage til at klarlægge, om det er rentabelt evt. at fjerne ét eller flere asfaltlag før et nyt asfaltlag udlægges. 7. Konklusion I perioden blev 10 udvalgte eksisterende afsaltbelægningers sporkørings- og holdbarhedsegenskaber undersøgt i laboratoriet ved hhv. dynamisk krybetest og vandfortrængningsforsøg for derved at kategorisere belægningernes resistens mod sporkøring og vandfortrængning. De 10 observationsstrækninger er blevet klassificeret efter de undersøgtes materialers vandfortrængningsegenskaber ud fra ændring af E-modul ved vand og temperaturpåvirkning. Her er følgende klassificering anvendt: God modstand mod vandfortrængning: Ændring af E-modul 20% Mindre god modstand mod vandfortrængning: 20% < Ændring af E-modul 40% Dårlig modstand mod vandfortrængning: Ændring af E-modul > 40% For asfaltlag med en lagtykkelse mindre end 30 mm er de 10 observationsstrækninger blevet klassificeret efter bitumenfyldningsgraden af de enkelte asfaltlag som følger: God modstand mod vandfortrængning: Bitumenfyldning 80% Mindre god modstand mod vandfortrængning: 60% Bitumenfyldning < 80% Dårlig modstand mod vandfortrængning: Bitumenfyldning < 60% Ligeledes er der foretaget en klassificering efter strækningernes sporkøringsegenskaber ud fra krybehastigheden bestemt ved dynamisk krybetest. Følgende klassificering er anvendt: God resistens mod permanent deformation: Krybehastighed 2,0 /puls for motorveje og tungt trafikerede hovedlandeveje. Mindre god resistens mod permanent deformation: 2,0 /puls < Krybehastighed 4,0 /puls for hovedlandeveje. Dårlig resistens mod permanent deformation: Krybehastighed > 4,0 /puls for landeveje. Med denne inddeling kunne det konstateres, at der for nogle af de undersøgte observationsstrækninger, var valgt asfaltmaterialer, der ikke var tekniske optimale set i relation til de aktuelle trafikbelastninger/trafikmængder. En tilstandsvurdering som beskrevet i denne artikel er første trin i en optimal vedligeholdelsesstrategi for eksisterende asfaltbelægninger. Dette værktøj giver en vurdering af, hvordan asfaltbelægningens tilstand er her og nu. Tilstandsvurderingen giver hermed et godt grundlag for det efterfølgende valg af reparationsmetode, der kan forlænge belægningens levetid mest muligt ved brug af færrest muligt ressourcer. Referencer [1] BSI, DD 213:1993, Draft for development, Technical Committee B/510. [2] Lottman, R. P., Predicting Moisture-induced damage to asphalt concrete, Field evaluetion, National Cooperative Highway Research Pogram, Report 246, Transportation Research Board, May 1982 [3] Bestämning av deformationsresistens med dynamisk kryptest, FAS Metod

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger. Datarapport

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger. Datarapport Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Datarapport Vejteknisk Institut Rapport 99 2000 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut Elisagårdsvej 5 4000 Roskilde Telefon: 46 30 70 00 Telefax: 46 30

Læs mere

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag

Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Del 1. Stikprøvekontrol af asfalt slidlag Vejteknisk Institut har foretaget stikprøvekontrol under udlægningen af 80 kg/m 2 slidlag på en to-sporet landevej med en samlet bredde på 8 m. Slidlaget er udført

Læs mere

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand

Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand Danske asfaltbelægningers sporkøringsmodstand Vejteknisk Institut Rapport 107 2001 Vejdirektoratet Vejteknisk Institut Elisagårdsvej 5 4000 Roskilde Telefon: 46 30 70 00 Telefax: 46 30 71 05 Titel: Danske

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen SIDE Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Vejregler SIDE Opbygning af vejregler Vejregler Jura Teknik Økonomi AB9 SB TAB AAB SAB TBL TAG SAB-P SAB-P TBL-P TAG-P SIDE 3 Vejregelportalen Vejreglerne og udbudsforskrifterne

Læs mere

Vejforum 2005, program nr. 34

Vejforum 2005, program nr. 34 Drænasfalt - vejbelægninger i CT-skanner Af Civilingeniør, ph.d. Carsten Bredahl Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, can@vd.dk Vejteknisk Institut kan nu se ind i vejbelægninger uden at bruge

Læs mere

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Produktchef Bjarne Bo Jensen, NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Modificeret bitumen har været kendt og anvendt gennem mange år på det danske vejnet. På små jobs kan det

Læs mere

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet Ole Olsen Fagkoordinator Vejdirektoratet, Driftsafd. Syddanmark oo@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk www.ncc.dk Anvendelse af forskellige reparationsmetoder

Læs mere

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer Brændstofbesparende vejbelægninger Indledning Transportsektoren bidrager på verdensplan med ca. 20 % af den samlede udledning af drivhusgasser. Implementering af brændstofbesparende vejbelægninger vil

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt Produktion af asfalt 1 Bundne materialer Stenmaterialer Filler Bitumen Krav til asfaltmaterialer 2 Asfalt 3 1 Granit Stenmaterialer Knust Sigtning

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet Vejforum 2011 Erik Olesen, Vejrirektoratet Warm Mix Asfalt er en teknologi Hvor asfalt fremstilles ved lavere temperatur end traditionelt asfalt. Temperaturen er reduceret 20 40 C Energiforbruget er reduceret

Læs mere

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010.

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010. UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE Side nr. SKÆRVEMASTIKS, SMA 6+ 3 KOMBILAG,

Læs mere

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference:

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference: Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Stevns Kommune Slidlagsfornyelse på kommunens veje Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer

Læs mere

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag Afsnit 4.1 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Asfaltbeton og Pulverasfaltslidlag Asfaltbeton (AB) og Pulverasfalt (PA) er bituminøse belægningsprodukter, der er velegnede som slidlag på et bredt udsnit af færdselsarealer,

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Vejbelægninger SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Som led i de fortsatte bestræbelser på at udvikle og optimere støjdæmpende belægninger er der gennemført et EU forsknings- og udviklingsprojekt,

Læs mere

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3 AABENRAA KOMMUNE BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Konklusion 1 2 Introduktion

Læs mere

Demonstration 08 evaluering og planer

Demonstration 08 evaluering og planer Demonstration 08 evaluering og planer Fremtidens Vej skal være holdbar, vedligeholdelses- og miljøvenlig og så vidt muligt bygget af lokale råstoffer. Grundlaget for dagens vejbygning er skabt gennem erfaringer

Læs mere

TB-k (tyndlagsbelægninger)

TB-k (tyndlagsbelægninger) TB-k (tyndlagsbelægninger) Af Teknisk Chef Poul Henning Jensen, phj@pankas.dk Pankas A/S, Rundforbivej 34, 2950 Vedbæk Introduktion Tyndlagsbelægninger af kombinationstypen også benævnt TB-k belægninger

Læs mere

Energibesparelse i vejtransporten.

Energibesparelse i vejtransporten. Energibesparelse i vejtransporten. Af: Per Ullidtz, Dynatest International Bjarne Schmidt, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut Birgitte Eilskov Jensen, NCC Roads A/S Med den konstante fokus på energiforbrug

Læs mere

Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS)

Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS) Hvordan udbyder man støjreducerende slidlag (SRS) Metode til klassifikation af SRS Ved: Mikael Thau, LOTCON Dansk model for udbud af SRS Ved: Ole Olsen, Ribe Amt Metode til klassifikation af SRS ved Mikael

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt af Ole Grann Andersson Faglig leder, Teknologisk Institut Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark MUDP-projekt (Miljøstyrelsen, 2014) Lemminkäinen (ansøger),

Læs mere

Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark. Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark

Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark. Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark Deformation og High Modulus Asphalt Status i Danmark Erik Nielsen, Vejdirektoratet, Danmark Oversigt Deformation dansk definition af sporkøring Status i dag en funktion af historisk udvikling RST målinger

Læs mere

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG FINN THØGERSEN VEJDIREKTORATET 2 Baggrund, historisk Udviklingsprojekt Demonstration Sideudvidelser 1 3 DEFINITION Halvstiv belægning semi-rigid

Læs mere

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER Seniorforsker Hans Bendtsen Afdelingen for Trafiksikkerhed og Miljø Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1020 København K Tel: 33 93 33 38, Fax: 33 93 07 12 E-mail:

Læs mere

Vejdirektoratet - Bygværker 9. maj 2018 Særlige arbejdsbeskrivelser SAB-TEKNIK

Vejdirektoratet - Bygværker 9. maj 2018 Særlige arbejdsbeskrivelser SAB-TEKNIK Side 1 af 6 Brobelægninger Særlig arbejdsbeskrivelse for brobelægninger er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Betonbroer, Brobelægninger (Afsnit 11.1-11.6), november

Læs mere

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET PROJEKT BAGGRUND OG TEAM Projektet var initieret af ERA-NET ROAD et projekt under EU Kommissionen Projekt team: Karlsruhe Institute

Læs mere

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Bjarne Bo Lund-Jensen Produktchef, NCC Industry A/S Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter 1 Indhold 1. Hvad kan bidrage til mere bæredygtighed i asfalt

Læs mere

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) 2 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) Dette paradigme for Særlig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt

Asfalt Visioner april 2017 Visionær anvendelse af genbrug i asfalt Visionær anvendelse af Ole Grann Andersson Faglig leder Teknologisk Institut Hvorfor genbruge asfalt? Miljørigtig løsning! Asfalt: Stenmateriale + filler + bitumen: Kan genbruges 100 %. Reduceret råstofimport

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017

VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 VEJLEDNING PROJEKTERING AF BITUMENBASERET FUGTISOLERING OG BROBELÆGNING HØRINGSBOG MARTS 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN 3 2 HØRINGSBREV 4 3 RESULTAT AF HØRINGEN 8 4 HØRINGSSVAR 9

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

Bilag 4: Beregning af vejslid

Bilag 4: Beregning af vejslid Vejdirektoratet Side 1 1 INDLEDNING I dette bilag beskrives effekten for levetiden på slidlaget på motorveje og hovedlandeveje som funktion af andelen af modulvogntog i den samlede lastvognstrafik. Analyserne

Læs mere

Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements

Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements Cooee - CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements Cooee projektet er et samarbejdsprojekt mellem Roskilde Universitetet, DTU-BYG, NCC Roads og Vejdirektoratet.

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018 K E N D E L S E Pankas A/S (advokat Simon Heising, København) mod Haderslev Kommune (advokat Henrik Holtse, København)

Læs mere

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Modificeret bitumen i asfaltbelægninger Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Pankas A/S Internationalt Dansk ejet koncern med hovedkvarter i KBH Omsætning i 2008 ca.

Læs mere

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i Aabenraa Kommune Januar 2013 VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER I AABENRAA KOMMUNE 2 INDHOLD Sammenfatning 3 1 Baggrund 5 2 Aabenraa Kommunes vejnet 7 2.1 Vejklasser

Læs mere

Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse

Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Vej- og trafikområdet, hne@vd.dk Civilingeniør Carsten Bredahl Nielsen, Vejdirektoratet,

Læs mere

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND NOTAT Projektnavn Hovedeftersyn Skanderborg Kommune - 2018 Projektnr. 1100016990-003 Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 01 Version 0 Til Bodil Friis Nielsen Fra Marianne Würtz Kopi til Svend Erik Nielsen,

Læs mere

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger Civilingeniør, Lic.Techn. Christian Busch COWI A/S chb@cowi.dk Civilingeniør, Ph.D. Gregers Hildebrand Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Den danske vejsektor har fået et nyt værktøj til dimensionering

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT - AAB UDBUD FEBRUAR 2012

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT - AAB UDBUD FEBRUAR 2012 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE VARMBLANDET ASFALT AAB UDBUD FEBRUAR 2012 VARMBLANDET ASFALT AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 4 1.2 Underlag 4 1.3 Krav til specifikationer og

Læs mere

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus MÅLESTRATEGI I KOMMUNER NIELS DUJARDIN DAGSORDEN Indledning Vejens funktion Vejtekniske parametre Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker Målestrategier hvor ligger fokus INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Indhold Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.... 1 1.0 Baggrund...

Læs mere

Genanvendelse af asfalt som råmateriale i Koldblandet asfalt

Genanvendelse af asfalt som råmateriale i Koldblandet asfalt Genanvendelse af asfalt som råmateriale i Koldblandet asfalt RGS 90 har i samarbejde med Vejteknisk Institut og Nordisk Vejteknologi as gennemført et udviklingsarbejde og herunder udført en række fuldskalatestforsøg,der

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

RENOVERING AF BEFÆSTELSE

RENOVERING AF BEFÆSTELSE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. januar 2014 PJA RENOVERING AF BEFÆSTELSE HLDV. 439 >>> SUNDS - ILSKOV Spørgsmål og svar Spørgsmål vil så vidt muligt være anonymiserede, og anført i den rækkefølge

Læs mere

Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg

Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg Trends inden for asfaltbelægninger -------- Rapport fra det danske NVF Belægningsudvalg 16.05.2013 Trends indenfor asfaltbelægninger i Danmark Februar Marts April Maj Maj Maj Maj Arbejdsproces : Drøftelse

Læs mere

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible NCC Roads overfladebehandling En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible Holdbare Alternative Flotte Velegnede til både små og store opgaver

Læs mere

bindemidler og klæbemidler - veje

bindemidler og klæbemidler - veje specifikationer for bituminøse bindemidler til vejformål bindemidler og klæbemidler - veje UDBUD februar 2011 VejREGLER UDBUDSFORSKRIFT VEJE BINDEMIDLER OG KLÆBEMIDLER Specifikationer for bituminøse bindemidler

Læs mere

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Fase 1 (NVF): Hvad er udbredelsen af modificeret bindemiddel i OB i norden Fase 2 (Island): Trækforsøg i lab af OB med forskellige bindemidler Fase 3 (Island)

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012 VEJLEDNING UDBUD FEBRUAR 2012 FORORD Udbudsforskrifterne for Varmblandet asfalt er revideret af vejregelgruppen for asfalt, som medio 2011 havde følgende sammensætning: Tony K. Andersen, Vejdirektoratet,

Læs mere

Nogen af de skærpede krav blev gennemgået, der henvises til SAB.

Nogen af de skærpede krav blev gennemgået, der henvises til SAB. Ek se m pe l 2 af 7 1. Orientering KRA indledte mødet med at orientere om projektet i hovedtræk. Entreprisen Omfatter ca. 12,6 km motorvej + 12 ramper, 2 rastepladsanlæg, 1 rundkørsel + skærende veje.

Læs mere

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Genbrugsasfalt Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der opsamles meget større mængder genbrugsasfalt i Danmark end asfaltbranchen forbruger i nye asfaltprodukter. Ved en større sortering

Læs mere

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på:

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på: O V E R F L A D E B E H A N D L I N G Overfladebehandling Overfladebehandling er en holdbar, flot og økonomisk god løsning til vedligeholdelse af veje, stier, pladser - kort sagt til alle områder hvor

Læs mere

Vejforum 2017 B7: Klimavej. KLIMAVEJEN Nyt multifunktionelt belægningskoncept Ole Grann Andersson Teknologisk Institut

Vejforum 2017 B7: Klimavej. KLIMAVEJEN Nyt multifunktionelt belægningskoncept Ole Grann Andersson Teknologisk Institut Vejforum 2017 B7: Klimavej KLIMAVEJEN Nyt multifunktionelt belægningskoncept Ole Grann Andersson Teknologisk Institut KLIMAVEJEN Flerårigt projekt (2014-17), støttet af Miljøstyrelsen (MUDP) Mål: Nyt multifunktionelt

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE

VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER 2013 DRAGØR KOMMUNE Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450 Telefon 7244 7000 vejdirektoratet.dk SE 60729018 SIDE 2 af 17 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BAGGRUND...

Læs mere

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Funktionskontrakter fordele og (minimering af ) ulemper af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter og Partneringaftaler v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Vejregelgruppen består af René Olesen, Fredericia

Læs mere

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde

Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Beregningssoftware til vurdering af CO2 emission ved vejarbejde Martin Korsgaard Civilingeniør Colas Danmark A/S mko@colas.dk Indledning I en tid hvor der i høj grad er fokus på menneskeskabte klimaforandringer,

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Vurdering af Stenbeskyttelse Marts 2005 Udkast 16 marts 2005 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag

Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag GENANVENDELSE Affræsning af asfalt med fokus på genbrug i nye bæredygtige slidlag Når et udslidt asfaltslidlag skal fornyes, er det almindeligt, at det bortfræses til opnåelse af passende lysningshøjde

Læs mere

Forudsigelse af sporkøringsudvikling

Forudsigelse af sporkøringsudvikling Verificering af relationer mellem accelereret prøvning og vej Forudsigelse af sporkøringsudvikling Vejdirektoratet, Rapport 449 Forudsigelse af sporkøringsudvikling Verificering af relationer mellem accelereret

Læs mere

Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet

Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet Hvordan implementeres resultaterne på statsvejene? Erik Nielsen Befæstelser, Vejdirektoratet Intro Outtro Danmark og holdningen til genbrug/genanvendelse Danmarks historiske råstofudfordring Udfordringen

Læs mere

1 Baggrund og formål

1 Baggrund og formål Paper Emne: Personer pr. bil Til: Trafikdage 2003 Fra: Allan Christensen, Vejdirektoratet Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 26. juni 2003 1 Baggrund og formål Oplysninger om bilernes belægningsgrader

Læs mere

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6 ASFALTARBEJDER 2014 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:13/22743 DOK. NR.:50150-14_V1 2 Indholdsfortegnelse Asfaltprioriteringer 2014 4 Oversigtskort 5 Forudsætninger og beregningsresultater

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELÆGNINGER I HEDENSTED KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV

VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELÆGNINGER I HEDENSTED KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELÆGNINGER I HEDENSTED KOMMUNE 214-218 NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV 2 af 28 3 af 28 INDHOLDSFORTEGNELSE RESUMÉ... 4 Datagrundlaget... 4 Asfaltslidlagene: Tilstand og udvikling...

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV

VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER 2014-2018 FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV 2 af 25 INDHOLD RESUMÉ...3 Datagrundlaget...3 Slidlagenes tilstand og udvikling...3 1 BAGGRUND...5 Forudsætninger

Læs mere

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Udbuds- og anlægsforskrifter Varmblandet asfalt Maj 2004 Erstatter Nov. 2003 Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Forord Herværende revision af AAB Varmblandet asfalt nov. 1998 er gældende

Læs mere

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004 Notat Sag: Titel: Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse Analyse af antalstællinger Notatnr. 11-7 Rev.: Til: Bjarne Bach Nielsen, Allan Christensen Udarbejdet: Christian Overgård Hansen.

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

Asfaltsamarbejde går nye veje. - Birthe Dilling Berg Frederikshavn kommune - Martin Korsgaard Colas Danmark A/S

Asfaltsamarbejde går nye veje. - Birthe Dilling Berg Frederikshavn kommune - Martin Korsgaard Colas Danmark A/S Asfaltsamarbejde går nye veje - Birthe Dilling Berg Frederikshavn kommune - Martin Korsgaard Colas Danmark A/S En fortælling om Asfaltudbud traditionelt Der må gøres noget andet Det nye udbud Hvad har

Læs mere

Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg

Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg Livscyklusvurdering ved et motorvejsanlæg Knud A. Pihl Specialkonsulent, civilingeniør Vejdirektoratet; Vejteknisk Institut kap@vd.dk Sammendrag Livscyklusvurdering (forkortet LCA) er et værktøj, som kan

Læs mere

Vejledning til hovedeftersyn

Vejledning til hovedeftersyn Vejledning til hovedeftersyn Faaborg-Midtfyn Kommune November 2017 1. INTRODUKTION... 3 2. BELÆGNINGSSKADER... 5 1. REVNER PÅ LANGS, 0-1 M FRA KANT... 6 2. REVNER PÅ LANGS > 1 M FRA KANT OG REVNER PÅ TVÆRS...

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Figur 3, Eksempel på længdeprofil af en kommunevej og af en motorvej Profilhøjde (mm) Stationering (m)

Figur 3, Eksempel på længdeprofil af en kommunevej og af en motorvej Profilhøjde (mm) Stationering (m) Måling af kommunevejes jævnhed Teknisk Assistent Finn Sennek, Vejteknisk Institut e-mail: FS@VD.DK Akademiingeniør Bjarne Schmidt, Vejteknisk Institut e-mail: BJS@VD.DK Måling af kommunevejenes jævnhed

Læs mere

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Foreløbig TILSTANDSRAPPORT Hvedetoften og del af Havrevej RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT

Læs mere

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2 ALSFYNBROEN ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD 1 Formål

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for udbudskontrolplan (UKP-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet Arbejde: AAB ledningsgrave december 2008 og Ledningsgrave dateret

Læs mere

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Præsentation af resultaterne fra FoU projektet CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt Baggrund, genbrug Generelt fokus: Bæredygtige løsninger -

Læs mere

ABM type c til broer Indstampningstemperaturens indflydelse på materialeparametre ved Marshall -fremstilling og -prøvning.

ABM type c til broer Indstampningstemperaturens indflydelse på materialeparametre ved Marshall -fremstilling og -prøvning. ABM type c til broer Indstampningstemperaturens indflydelse på materialeparametre ved Marshall -fremstilling og -prøvning. Vejteknisk Institut Rapport 170 2009 Vejdirektoratet Niels Juuls Gade 13 Postboks

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Vejledning til supplerende AAB. Juli 2010.

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Vejledning til supplerende AAB. Juli 2010. UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER Vejledning til supplerende AAB Juli 2010 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE Side nr. 1. TILBLIVELSE 3 2. REMIX 4 3. KOLD AFFRÆSNING

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG!

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG! CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK - VEJLEDNING TIL MERE BÆREDYGTIGE ASFALTVEJE MED ØGET GENBRUG! Indhold Kortfattet vejledning fra det af Miljøstyrelsen støttede udviklingsprojekt med deltagelse af YIT

Læs mere

Anvendelsesområder for asfalt

Anvendelsesområder for asfalt Afsnit 1.3 Side 1 af 8 1. oktober 2002 Anvendelsesområder for asfalt Asfalt anvendes overvejende til anlæg og vedligeholdelse af færdselsarealer på veje, pladser, stier, broer m.v. Desuden anvendes asfalt

Læs mere

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT

Foreløbig TILSTANDSRAPPORT NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE TIL PRIVATE FÆLLESVEJE Foreløbig TILSTANDSRAPPORT Højvangsvej med 2 sideveje RANDERS KOMMUNE MILJØ og TEKNIK Laksetorvet 89 Randers TLF. 89 15 15 15 BILAGSOVERSIGT

Læs mere

Æ10-belastning på andre veje ved blot at registrere trafikken opdelt på de typiske køretøjsarter og så gange trafiktallene med Æ10 -faktorerne.

Æ10-belastning på andre veje ved blot at registrere trafikken opdelt på de typiske køretøjsarter og så gange trafiktallene med Æ10 -faktorerne. Dato Sagsbehandler Mail Telefon Dokument Side 26. januar 2016 Inger Foldager IFO@vd.dk +45 7244 3333 15/17211-3 1/5 Nye Æ10 faktorer i Mastra fra 2016 Vejdirektoratet har i 2015 gennemført en analyse med

Læs mere