flyt fødderne og løb let!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "flyt fødderne og løb let!"

Transkript

1 Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning -

2 DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som noget nyt har Dansk Håndbold Forbund i år indført et teknisk satsningsområde på håndboldskolerne. Formålet er at få alle håndboldskoler over hele landet til at bruge noget tid på et udvalgt emne, som i 2002 er blevet koordinations- og bevægelsestræning. En god almen koordinationsevne giver forbedrede forudsætninger for at kunne lære mere håndbold-specifikke teknikker. I materialet gives der eksempler på en række øvelser, som træner samarbejdet mellem arme og ben, krydskoordination, løbeteknik og rytme. Alle ved, hvor vigtigt, det er at kunne bevæge sig hurtigt og hensigtsmæssigt på banen. Det gælder både i forsvars- og angrebsspillet. Tendensen er, at tempoet i håndboldspillet fortsat øges. Det vil derfor være helt afgørende for spillernes muligheder for at gøre sig gældende, at de har et godt benarbejde. I dette materiale er der mange forslag til, hvordan man kan arbejde med dette emne. Alle spillere bør derfor trænes i at flytte fødderne og løbe let. Materialet er inddelt i fire afsnit: LØBE- OG KOORDINATIONSØVELSER BEVÆGELSESØVELSER VED LANG SNOR LØBE- OG STEPØVELSER MED PARALLELLE SNORE STEP- OG BEVÆGELSESØVELSER MED STOKKE OG RINGE Det er ikke tanken, at man skal lave en lektion, hvor man gennemgår øvelser fra start til slut. Det vil være for omfattende, koncentrationskrævende og give flimmer på skærmen for børnene. Det kan foreslås, at man anvender øvelserne således: 1. Sammensæt et program på ca. 30 min. med øvelser fra to af afsnittene. 2. Anvend udvalgte øvelser som en del af opvarmningsprogrammerne. 3. Lad udvalgte øvelser indgå i skud- og contratræning. Det er bedre at lade børnene lave tre gentagelser af 10 øvelser frem for at lade dem lave 30 øvelser én gang!!! GOD FORNØJELSE

3 LØBE- OG KOORDINATIONSØVELSER Øvelserne i dette afsnit er velegnede som en del af opvarmningen og kan udføres både ude og inde. Det kan måske være svært for spillerne at beherske øvelserne allerede første gang de prøves, men det er erfaringen, at der efter nogle få gentagelser kan opnås gode resultater. Gentag derfor øvelserne flere gange i ugens løb. Man kan med fordel udvælge et antal øvelser, som gentages flere gange fremfor at gennemgå alle øvelser én gang. Det vil ikke give den store koordinationsmæssige effekt. 1. Løb med små skridt Der løbes almindeligt fremad, men med små skridt i en jævn og rolig rytme. 2. Løb med armbevægelse Der løbes igen almindeligt fremad med små skridt. Mens der løbes bevæges armene så hænderne skiftevis klapper lår og bryst. Arme og ben skal følges ad i samme rolige rytme. 3. Løb med udvidet armbevægelse Som øvelse 2, men nu bevæges armene i en rytme med fire punkter: Klap lår, klap bryst, stræk arme, klap bryst klap lår, klap bryst, stræk arme o.s.v. Arme og ben følges fortsat ad i samme rolige rytme. 4. Løb med knæløftninger Der løbes i et roligt tempo med almindelige (høje) knæløftninger. Knæene skal helst løftes så højt, at låret er i vandret position fokus: Det er knæene, som skal løftes og ikke bagdelen, som skal sænkes. Hold overkroppen ret. 5. Løb med hælspark Igen løbes i roligt tempo, hvor der laves almindelige hælspark. Hælene skal gerne helt op at ramme bagdelen. 6. Løb med krydsende armbevægelse (foran kroppen) Idet der løbes fremad, løftes indersiden af foden op mod knæhøjde og modsat arm føres ned, så den klapper indersiden af foden (højre hånd til venstre fod). fokus: Fødderne skal løftes, så man ikke kommer til at løbe foroverbøjet.

4 7. Løb med krydsende armbevægelse (bagved kroppen) Der løbes fremad med en hælsparklignende bevægelse. Når en fod løftes, føres modsatte arm bagom kroppen, så hånden klapper indersiden af foden (højre hånd til venstre fod). fokus: Undgå at løbe foroverbøjet hold kroppen ret. 8. Løb med krydsende armbevægelse (kombineret) Øvelse 6 og 7 kombineres, sådan at på de to første skridt løftes indersiden af foden, som klappes foran kroppen og på de to næste skridt laves der hælspark med klap bagved kroppen (hele tiden højre hånd til venstre fod). 9. Knæløftninger og hælspark Der løbes fremad med skiftevis to knæløftninger og to hælspark fokus: Hop kroppen ret. Løb med små skridt og i en jævn rytme. 10. Knæløftning på hvert fjerde skridt (højre) Der løbes almindeligt fremad med små skridt. På hvert fjerde skridt laves der en knæløftning: Altså knæløftning på hvert andet skridt på højre ben. fokus: Knæet skal løftes det er ikke bagdelen, som skal sænkes. Hold den samme rytme i løbet på alle skridt. 11. Knæløftning på hvert fjerde skridt (venstre) Som øvelse 10, men denne gang er det venstre knæ, som løftes. fokus: Som øvelse Hælspark på hvert fjerde skridt (højre) Samme som øvelse 10, men nu med hælspark med højre ben i stedet for knæløftning. 13. Hælspark på hvert fjerde skridt (venstre) Samme som øvelse 12, men nu med venstre ben. 14. Knæløftning på hvert tredje skridt Der løbes almindeligt fremad med små skridt. På hvert tredje skridt laves der en knæløftning. Knæløftningen sker altså skiftevis med højre og venstre ben.

5 15. Hælspark på hvert tredje skridt Som øvelse 14, men med hælspark i stedet for knæløftning. 16. Knæløftning og hælspark på samme ben (højre). Der løbes almindeligt fremad med små skridt. Med højre ben laves der hele tiden skiftevis knæløftning og hælspark 17. Knæløftning og hælspark på samme ben (venstre). Som øvelse 16, men det er nu med venstre ben, der laves knæløftning og hælspark. 18. Løb med strakte ben (fremad) Der løbes fremad på strakte ben og med strakt vrist. Tryk af på hver enkelt fodisætning. fokus: Fodisætning på forfoden. Hold overkroppen ret, men ikke for tilbagelænet. 19. Løb med strakte ben (baglæns) Som øvelse 18, men nu løbes der baglæns. fokus: Som øvelse Gadedrengeløb Almindeligt gadedrengeløb med kraftigt afsæt opad. fokus: Der skal sættes af opad ikke fremad. Armene må gerne arbejde med i bevægelsen. 21. Gadedrengeløb med armsving Gadedrengeløb, som øvelse 20, men nu svinges armene med ind foran kroppen. Armene trækkes hele tiden ind over det løftede knæ i løbebevægelsen.

6 BEVÆGELSESØVELSER VED LANG SNOR Øvelserne i dette afsnit laves alle ved en lang snor (ca. 6-8 meter). Et reb eller sammenbundne sjippetove som på videoen kan benyttes. Man kan også lave øvelserne med udgangspunkt i en linie på halgulvet - snoren skærper dog opmærksomheden eller en kridtstreg udendørs på (fodbold)banen. Øvelserne i dette afsnit vil også være velegnede som en del af opvarmningsprogrammet. 1. Zig-zag-løb Der løbes langs snoren. Fodisætning med højre fod sker på venstre side af snoren og modsat. fokus: Små skridt jævn rytme. Fodisætninger tæt på snoren. Løft knæene, når benene føres fremad. 2. Løb med udfald på hvert fjerde skridt (højre) Der løbes fremad på venstre side af snoren. På hvert fjerde skridt (hvert andet på højre fod) laves der et udfaldsskridt over på højre side af snoren. fokus: Små skridt jævn rytme. Tryk af på udfaldsskridtet. 3. Løb med udfald på hvert fjerde skridt (venstre) Samme som øvelse 2, men nu løbes der på højre side af snoren og udfaldsskridtet laves med venstre fod over på venstre side af snoren. 4. Løb med udfald og afleveringsfinte til højre Samme som øvelse 2, men nu har spilleren en bold i hånden. Samtidigt med udfaldsskridtet laves en afleveringsfinte til højre side og med højre hånd, når udfaldsskridtet laves til højre. fokus: Timingen i udfaldsskridtet og afleveringsfinten. Lav en markant bevægelse i afleveringsfinten. 5. Løb med udfald og afleveringsfinte til venstre Samme som øvelse 4, men nu laves udfaldsskridtet til venstre side (øv. 3), afleveringsfinten laves til venstre side med venstre hånd.

7 6. Løb med udfald og dribling til højre Samme som øvelse 4, men i stedet for afleveringsfinten laves der nu en dribling samtidigt med udfaldsskridtet. Bolden er i højre hånd. fokus: Timingen i udfaldsskridtet og driblingen. Driblingen foregår ved siden af foden ikke foran kroppen. 7. Løb med udfald og dribling til venstre Samme som øvelse 6, men med udfaldsskridt til venstre side (øv. 3). Driblingen foretages samtidigt med udfaldsskridtet. Bolden er i venstre hånd. 8. Små step over snoren Man står på den ene side af snoren med siden til bevægelsesretningen. Man arbejder frem og tilbage over snoren og til siden i bevægelsesretningen. Når bevægelsesretningen er til venstre er det hele tiden venstre fod, som flyttes først. Modsat, når man bevæger sig mod højre. fokus: Små bevægelser træd tæt på snoren. Forsøg at kigge fremad ikke ned på fødderne. 9. Små step over snoren med armbevægelse Som øvelse 8, men nu arbejdes der også aktivt med armene. Venstre og højre arm skiftevis løftes og sænkes. 10. Små step med én fod over snoren (venstre) Som øvelse 8, men nu er det kun venstre fod, som føres over snoren, mens højre fod hele tiden flyttes på den samme side af snoren i bevægelsesretningen ( mod venstre). 11. Små step med én fod over snoren (højre) Som øvelse 10, men nu er det højre fod, som føres over snoren. Bevægelsesretningen er mod højre. 12. Små step med én fod over snoren (v.) med armbevægelse Som øvelse 10. Idet venstre fod føres over snoren løftes begge arme. 13. Små step med én fod over snoren (h.) med armbevægelse Som øvelse 12. Det er nu højre fod, som føres over, mens armene samtidigt løftes.

8 14. Slalomhop på samlede fødder Man hopper fremad langs snoren på samlede fødder. Man hopper slalom, så der landes og sættes af på skiftevis den ene og den anden side af snoren. Man har front mod bevægelsesretningen. fokus: Små lette hop tæt på snoren. Hop på forfoden. 15. Slalomhop på én fod Som øvelse 14, men nu hoppes der kun på én fod. Der hoppes en tur på højre og en tur på venstre. fokus: Små lette hop tæt på snoren. Hop på forfoden. 16. Samlede hop over snoren Man står med siden til bevægelsesretningen og hopper på samlede fødder i zig-zag frem og tilbage over snoren. 17. Samlede hop med dobbelt vending Man står med en fod på hver side af snoren og hopper fremad med parallelle fødder. På det tredje hop vender man 180 grader og hopper omgående retur. Efter to mellemhop laver man en ny dobbelt vending. Man laver skiftevis vendingen venstre om og højre om. fokus: Undgå for lange og for kraftfulde hop. Gulvberøringen mellem de to 180 graders vendinger skal være meget kortvarig.

9 LØBE- OG STEPØVELSER MED PARALLELLE SNORE Øvelserne i dette afsnit er hensigtsmæssige at placere i slutningen af opvarmningsprogrammet, idet der arbejdes med hurtige og eksplosive bevægelser. Øvelserne kan kombineres med contra- /skudtræning, hvor spillerne modtager en bold, når de er igennem banen og herefter løber/dribler frem til afslutning. Til at gennemføre øvelserne har man brug for otte snore (1-2 meter lange), hvoraf to bør have en farve, der klart adskiller dem fra de øvrige. Dette har betydning øvelserne 4 og 6. På videoen er anvendt sjippetove, som er en meget fleksibel og relativt billig rekvisit. Der kan naturligvis også bruges andre former for snore, lige som det er muligt at markere banen med tape eller med stokke f.eks. fra springstativer. Ulempen ved stokkene er dog, at de nemt kan rulle, hvis man træder på dem eller støder til dem med fødderne. Banen opstilles således: -- afstand -- ml. to snore: Ca. 60 cm (to fødder) Snor nr. 3 har anden farve el. markering Snor nr. 6 har anden farve el. markering 1. Løb med én fodisætning mellem hver snor Der startes med løb et par meter før første snor, sådan at der opnås en god løberytme før snorene. Der fortsættes i løb med én fodisætning mellem hver snor. Når banen er gennemført, kan der eventuelt fortsættes med en kort spurt (5-10 meter) fokus: Løft knæene løb let. Hurtig skridtfrekvens. Der løbes på forfoden. 2. Løb med med fodisætning mellem hver anden snor Som øvelse 1, men nu laves der fodisætning mellem hver anden snor. Der skal nu løbes med længere skridt fokus: Som øvelse 1 Undgå at der springes mellem snorene. Det er løb! Der kan laves mange variationer af øvelserne 1 og 2 ved at ændre på afstanden mellem snorene, så der f.eks. skal veksles mellem korte og lange skridt.

10 3. Løb med to fodisætninger mellem hver snor Som øvelse 1, men nu med to fodisætninger mellem hver snor. Da det på én tur vil være den samme fod, der føres først over snorene, bør der for hver tur startes skiftevis med højre og venstre fod. fokus: Løft knæene løb let. Hurtig skridtfrekvens. Jævn rytme (ikke 1-2 pause 1-2 pause ). Undgå at trampe (knæene løftes ikke). Undgå at bøje meget forover løb med ret overkrop. Der løbes på forfoden. 4. Løb med to fodisætninger og returbevægelser Som øvelse 3, men nu foretages der en returbevægelse på snor nr. 3 og snor nr. 6 (de lyserøde snore på videoen). Returbevægelsen foregår sådan, at hvis man træder over snoren med venstre fod først, er det også venstre fod, der først træder bagud. 5. Sideløb med to fodisætninger mellem hver snor Nu løbes der med siden til bevægelsesretningen med to fodisætninger mellem hver snor. Hvis man bevæger sig til venstre skal det være venstre fod, som går først over og naturligvis højre fod, når bevægelsen går mod højre. Der løbes skiftevis mod højre og venstre. fokus: Løft knæene løb let. Hurtig skridtfrekvens. Jævn rytme (ikke 1-2 pause 1-2 pause ). Undgå at trampe (knæene løftes ikke). Undgå at bøje meget forover løb med ret overkrop. Der løbes på forfoden. 6. Sideløb med to fodisætninger og returbevægelse Som øvelse 5, men nu foretages der en returbevægelse på snor nr. 3 og snor nr. 6 (de lyserøde snore på videoen). Bemærk at der skal laves tre fodisætninger ved returbevægelsen (se slow-sekvensen på videoen). 7. Løb med tre fodisætninger mellem hver snor Der løbes nu igen almindeligt fremad, men med tre fodisætninger mellem hver snor. Det betyder, at det skiftevis er højre og venstre fod, som går først over næste snor.

11 Foddominans Lige som vi er henholdsvis højre- og venstrehåndede, har vi også en fod, som er den dominerende og stærkeste. Dette vil ofte komme til udtryk i disse øvelser, hvor den dominerende fod vil føre an. Den vil gå først i nogle af disse øvelser, hvis træneren ikke er opmærksom på, at spilleren skifter mellem begge fødder. Et typisk udtryk for foddominans kan ses i de øvelser, hvor der arbejdes sidelæns. Her kan der ved kraftig foddominans ske det, at den stærke fod krydser indover. Ved en lidt mindre grad af foddominans vil fødderne pege i bevægelsesretningen. Vær opmærksom på, at fødderne helst skal være parallelle med snorene. Spilleren bør være tilnærmelsesvis lige stærk i begge fødder, så han/hun f.eks. magter at finte godt til begge sider eller at bevæge sig lige hurtigt og effektivt til begge sider i forsvaret.

12 STEP- OG BEVÆGELSESØVELSER MED STOKKE OG RINGE Øvelserne i dette afsnit udføres med stokke (ca. 1 meter lange) og almindelige hulahopringe. Har man ikke disse ting, kan begge dele erstattes med sjippetove (el. lign. snor), som er en god fleksibel rekvisit. Man kan også lave markeringer med tape eller andet. Øvelse 5 afsluttes med skud på mål. I princippet kan alle øvelserne kombineres med skud. Det er dog vigtigt, at der fortsat fokuseres på de rigtige detaljer i bevægelserne, som for alle øvelser er: fokus: Der arbejdes med step knæene skal altså løftes. Hurtig skridtfrekvens. Undgå store skridt. Bevægelserne foregår på forfoden. Tryk af fra gulvet, når der skiftes retning. 1. Stepbevægelser sidelæns Der laves stepbevægelser sidelæns langs stokkene. For enden af stokkene laves der et kraftigt afsæt, idet der skiftes retning. Opstilling til øv. 1 og 2: Afstanden ml. stokkene er ca. 60 cm (to fødder) 2. Stepbevægelser frem og tilbage Som øvelse 1, men nu laves der stepbevægelser frem og tilbage omkring stokkene. 3. Stepbevægelser sidelæns forskudt opstilling Som i øvelse 1 laves der stepbevægelser sidelæns langs stokkene, som nu er placeret i en forskudt opstilling. Opstilling til øv. 3 og 4: 4. Stepbevægelser frem og tilbage forskudt opstilling Som i øvelse 2 laves der stepbevægelser frem og tilbage omkring stokkene, som nu er placeret i en forskudt opstilling. Afstand ml. stokkene: 60 cm 5. Stepbevægelser sidelæns lille forskydning med skud Igen laves der stepbevægelser sidelæns langs stokkene med kraftige afsæt, når der skiftes retning. Hver anden af stokkene er halvt forskudte, så der er en lidt længere bevægelse inden retningsskift. Ved enden af banen afsluttes med skud. Der varieres ved at forskyde stok 2 og 4 til den anden side og lave bevægelsesretningen modsat. Derved slutter man med en bevægelse mod venstre før skuddet. Øvelsen kan også laves med stepbevægelser frem og tilbage. skud Opstilling til øv. 5:

13 6. Stepbevægelser sidelæns - frem og tilbage kombineret Der arbejdes med stepbevægelser omkring den angivne opstilling. På den enkelte tur arbejdes der hele tiden med front i samme retning. Fra startstedet (a) laves der stepbevægelser sidelæns til venstre og pilene følges banen rundt. Næste gang startes der fra (b) mod pilenes retning. Der kan også startes med stepbevægelser fremad fra punkterne (a) og (b). a b 7. Stepbevægelser omkring én stok første variation Hver spiller arbejder omkring hver sin stok. Ved denne variation står spilleren med front mod stokken og arbejder herfra med stepbevægelser sidelæns samt step hen over stokken (som returbevægelsen ved de parallelle snore øv. 4). Arbejdsperioden bør være sekunder. 8. Stepbevægelser omkring én stok anden variation Igen arbejder hver spiller ved hver sin stok. Ved denne variation står spilleren i udgangssituationen med siden til stokken og kan arbejde med stepbevægelser frem og tilbage samt step hen over stokken (som returbevægelsen ved de parallelle snore øv. 6). Arbejdsperioden bør være sekunder. 9. Samlede hop fra hulahopring Spilleren er placeret i en hulahopring. Herfra laves der samlede hop ud fra ringen og retur i fire retninger: Fremad, bagud, til venstre og til højre. I alt 8 10 hop pr. spiller herefter pause. fokus: Landingen (gulvkontakten) udenfor ringen skal være kortvarig. 10. Stepbevægelser omkring to ringe Spilleren er placeret mellem de to ringe med siden til ringene. Herfra kan der arbejdes med stepbevægelser frem og tilbage og til siderne ind i ringene (som returbevægelsen ved de parallelle snore øv. 6). Arbejdsperioden bør være sekunder. Opstilling til øv. 10 og 11: μ μ Afstanden ml. ringene er ca. 60 cm (to fødder)

14 11. 8-talsbevægelser omkring to ringe Spilleren arbejder med stepbevægelser i en 8-talsbane omkring de to ringe. Spilleren har hele tiden front i den samme retning. Anden gang går bevægelsen i den modsatte retning. Arbejdsperioden bør være sekunder.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

Talentfulde fodboldpiger

Talentfulde fodboldpiger Talentfulde fodboldpiger Årgang 2001 >>Sin egen bedste stjernespiller

Læs mere

Øvelser til større børn

Øvelser til større børn som bedrer bevægelse, styrke, balance og stabilitet i fødderne. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Tlf. 97 66 42 10 SÅDAN GØR DU ØVELSE

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt hofteled Du har fået indsat et kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte BENSVING Formål: Smidighed i ryg og hofte Lig på ryggen med armene ud til siden, benene bøjede og skulderne i mod gulvet Kør roligt knæene ud til siden til de rører jorden og tilbage igen Hold fødderne

Læs mere

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver Ajax 1 Banen: 20 X 40 Øvelsen opstilles som pasnings Y, dog behøver der kun at være en kegle helt ude. Der spilles frem til midten, som ligger bolden af for første spiller, der nu spiller den helt ud.

Læs mere

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale Forord I skolerne hersker der nok ingen tvivl om, at man for at tilgodese trinmål i såvel idræt som musik har brug for at inddrage dans i undervisningen. Der er nok heller ingen tvivl om det gavnlige ved

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007 Dokumentation Indhold Hold Bolderobring Hold Defensivt Forsvar Hold Finte mand-mand Hold Krydsspil Hold Krydsspil 2 Hold Mand-mand Hold Offensivt

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Du skal have et kunstigt hofteled. Derfor skal du til informationsdag på sygehuset, hvor du bliver vejledt og instrueret, så du

Læs mere

Halvliggende vristspark

Halvliggende vristspark Halvliggende vristspark Anvendes til afleveringer over lange distancer, sideskift, indlæg fra siden, målspark, hjørnespark og skud på mål. Tilløb Tilløbet skal være vinklet i forhold til sparkeretningen

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

Træningsprogram for kommende elever

Træningsprogram for kommende elever Træningsprogram for kommende elever Maj: - Vi fokuserer på center/core og knætræning, så vi er klar til at give den gas når skoleåret starter til august. I maj måned starter vi stille ud med 2 træninger

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser Indholdsfortegnelse - Alle øvelser 1. Opvarmning 1.1. Opvarmningsøvelser In the air tonight Opvarmning før løbetræning Kegletrekanten Løbe med høje knæløft 1 til 3 Løbe med hælspark 1 til 3 Løbe med armsving

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic

BRUGSANVISNING. Flexaball Classic BRUGSANVISNING Flexaball Classic Generel introduktion: Body-træningsgymnastikboldene giver mulighed for at lave en alsidig træning af kroppen. Spændinger/kramper løsnes, mave-og rygmusklerne styrkes og

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

Opvarmning. Formålet med opvarmning: at øge kroppens fysiske og psykiske præstationsevne at øge motivationen ( få lyst til ) at forebygge skader.

Opvarmning. Formålet med opvarmning: at øge kroppens fysiske og psykiske præstationsevne at øge motivationen ( få lyst til ) at forebygge skader. Opvarmning Definition på opvarmning: En alsidig og systematisk bearbejdelse af legemets kredsløb og bevægeapparat med det formål at opnå størst mulig sikkerhed mod belastningsskader samt størst mulig effekt

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse Lektionsplaner Indeatletik i folkeskolen for 4. 6. klasse Dette materiale er udarbejdet af Dansk Atletik Forbund v/ronja Egsmose, oktober 2007 Materialet er målrettet mod folkeskolelærere, der ønsker at

Læs mere

Afleveringer. Variation

Afleveringer. Variation Afleveringer Der opstilles en række kegler i to forskellige farver. Der stilles en spiller ved hver kegle, resten stiller sig ved start keglen. Første spiller skal nu spille bolden frem til første spiller

Læs mere

Offensiv forsvarstræning

Offensiv forsvarstræning Offensiv forsvarstræning Fredag d. 31. oktober 2008 JHF kreds 4 Anders Thomsen Ass. Træner - SK Aarhus Elitehåndbold A/S anderslthomsen@tdcadsl.dk - +45 20104014 Forsvarstræning en holdning. En klog mand

Læs mere

DcH Bjerringbro. D - Programmet. Gældende fra marts 2015. TU og KU

DcH Bjerringbro. D - Programmet. Gældende fra marts 2015. TU og KU DcH Bjerringbro D - Programmet Gældende fra marts 2015 TU og KU Rev. 19/3 2015 D-klassen D-klassen er ikke en officiel klasse indenfor DcHs lydighedsprogram. Dette vil sige, at det kun er muligt at stille

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse:

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse: Træningsmanual Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse Se billedet Nr. 2 sætter i gang, spiller nr. 3 på fjerneste fod, som vender og spiller op på nr. 4 der lægger den af, imens kommer nr. 5 ned i banen

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE Er du klar til at hoppe i bikinien om en måned? Hvis ikke, så spring om bord på I FORMs supereffektive Sommer-Bootcamp. Med en fokuseret indsats kan du efter 30 dage erobre

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

idræt for atletik alle i skolen s46 Aktiv rundt i danmark Inspirationshæfte

idræt for atletik alle i skolen s46 Aktiv rundt i danmark Inspirationshæfte atletik idræt for alle i skolen Af Kirse Ellegaard Breddekonsulent i Dansk Atletik Forbund. Øvelsesbeskrivelser er sammenfattet af undervisningsmateriale af Ronja Egsmose og Atletik for sjov. Aktiv rundt

Læs mere

D H F s T R Æ N E R U D D A N N E L S E. Opvarmning. og skadesforebyggende træning

D H F s T R Æ N E R U D D A N N E L S E. Opvarmning. og skadesforebyggende træning D H F s T R Æ N E R U D D A N N E L S E Opvarmning og skadesforebyggende træning Indhold Udgiver Dansk Håndbold Forbund Faglig bearbejdelse Ulrik Jørgensen Anders Poulsen Benny Nielsen Klaus Larsen Martin

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

Træning til patienter med nyt hofteled

Træning til patienter med nyt hofteled Træning til patienter med nyt hofteled Før operationen Jo bedre fysisk form du er i før operationen, des hurtigere kommer du i gang med daglige gøremål efter operationen. Musklerne er ofte svage på grund

Læs mere

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk Opvarmningsprogram Lav altid dette træningsprogram, inden du går i gang med øvelserne, uanset hvad du har lavet af træning, inden du skal i gang. Opvarmningsprogrammet kan også bruges som et lille træningsprogram

Læs mere

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram Patientinformation Skulderøvelser Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Skulderøvelser UDLEVERET TIL: UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 88 83 42 31 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til at svømmerne skal hoppe rundt som kænguruer, men tag endelig andre dyr med i legen.

At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til at svømmerne skal hoppe rundt som kænguruer, men tag endelig andre dyr med i legen. Leg og plask: Hoppe kænguru hop i bassinet Her menes at svømmeren tør hoppe og plaske rundt i bassinet uden at være bange for at få vand i øjnene. At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til

Læs mere

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006 Forsvarstræning Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Bliv inspireret af Mik Hagenbo! 2006 Teori vedr. offensivt orienteret forsvarsspil

Læs mere

Teknisk progression Hæk

Teknisk progression Hæk Teknisk progression Hæk For unge og uerfarne hakkeløbere er trin 1 og til dels trin 2, der hvor langt størstedelen af fokus bør være, og først når dette beherskes, giver det mening at gå videre. Det kan

Læs mere

Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter!

Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter! Nyt træningskoncept: Prøv det før dit træningscenter! Bliv smidig, sej og stærk på én gang piloxing pilates + boksning Kan man kombinere så forskellige motionsformer som boksning og pilates? Ja, det kan

Læs mere

Koordination & teknik. for talentfulde fodboldpiger. i Sønderjylland

Koordination & teknik. for talentfulde fodboldpiger. i Sønderjylland Koordination & teknik for talentfulde fodboldpiger i Sønderjylland Verdensklasse Ekspert Talent 1 Teknikmærket er udarbejdet som et supplement til DBU s teknikmærke og som hjælp og inspiration til den

Læs mere

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis det

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

4 x 15. er nok. om ugen. minutter. Skyhøj forbrænding. sundhed. program til dig

4 x 15. er nok. om ugen. minutter. Skyhøj forbrænding. sundhed. program til dig NEM + TRÆNINGS- GUIDE program til dig Skyhøj forbrænding 4 x 15 minutter om ugen er nok De ekstra kilo, som mange kvinder bokser med, er et tegn på, at vi træner dumt, mener træner Anna Bogdanova. Den

Læs mere

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1 i praksis U-8 4 i praksis 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

Har du også et ømt punkt?

Har du også et ømt punkt? Har du også et ømt punkt? Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler. Selvfølgelig

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner

Læs mere

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-Klassen

DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-Klassen DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING B-KLASSEN B-KLASSEN 1. Fri ved fod 10 x 2 = 20 2. Stå 10 x 1 = 10 3. Sid 10 x 1 = 10 4. Dæk 10 x 1 = 10 5. Apport 10 x 1,5 = 15 6. Spring 10 x 1,5 = 15 7. Fremadsendelse

Læs mere

Teknisk progression. Længdespring

Teknisk progression. Længdespring Teknisk progression Længdespring Den tekniske progression på dette niveau, beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af længdespring. Her kan det, i forhold til en praktisk og måske

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

DHIF RaceRunning. Styrketræning

DHIF RaceRunning. Styrketræning DHIF RaceRunning Styrketræning 2013 Styrketræning Bryst 1 Rygliggende med lille bold under skulderbladene. Fødderne er i gulvet og knæene er bøjet. Evt. lille bold mellem knæene. Evt. med vægtmanchetter

Læs mere

LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE

LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE BEGREB FORKLARING Across (cross) Den frie fod krydser foran den bærende for og tager Angle Se Diagonal Back Baglæns Back Coaster Step Træde tilbage, samle til, træde frem. Alle

Læs mere

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere.

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere. Nr.9835 Alder: 6-12 år - Tid: 5 min. Nr.9834 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Peters hjul 2 Vedkommende spiller den videre til en ny og så videre, indtil bolden ender hos den der Handlespil i gang ved at

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING 10 minutter. Middel puls. Løb, cykling, sjippetov, cross trainer, stepper, etc. ELEVATED LUNGES 2 runder á 15 gentagelser (på hvert ben). Kig lige ud ikke på din fod. Tag et

Læs mere