Delanalyse 1 Overordnet beskrivelse af Ankesystemet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Delanalyse 1 Overordnet beskrivelse af Ankesystemet"

Transkript

1 Arbejdsgruppen for analyse af ankesystemet på det specialiserede socialområde Delanalyse 1 Overordnet beskrivelse af Ankesystemet Maj 2019

2 Side 2 af 13 Indhold Generelt om Ankestyrelsen... 3 Afgørelser... 4 Praksiskoordinering... 5 Vejledning... 6 Behandling af de konkrete sager... 6 Retsfølger... 7 Særligt om Ankestyrelsens brug af hjemvisning... 7 Prøvelsens omfang retssikkerhedslovens Skønsmæssige bestemmelser... 9 Rammer for efterprøvelse af serviceniveau Ikke bundet af parternes påstande Ankestyrelsens (særlige) kompetencer på området for udsatte børn og unge første og anden instans Klager over børn og unge-udvalgets afgørelser Ankestyrelsen som anden instans Ankestyrelsens egendriftbeføjelse Ankestyrelsen som første instans Ankestyrelsen som klageinstans på det specialiserede socialområde... 13

3 Side 3 af 13 Generelt om Ankestyrelsen Ankestyrelsen blev oprettet i 1973 og har afdelinger i København, Aalborg og Ringsted. Ankestyrelsen har ved udgangen af 2017 ca. 540 årsværk, hvoraf en stor del er jurister. Ankestyrelsen varetager opgaver på tværs af lovgivningen under en række ministerområder, fortrinsvis Børne- og Socialministeriet og Beskæftigelsesministeriet, men også Økonomi- og Indenrigsministeriet og andre ministerområder. Ankestyrelsen hører ressortmæssigt under Økonomi- og Indenrigsministeriet. Ankestyrelsen har løbende fået tilført nye opgaver og sagsområder. Den største nyere ændring er ansvar for det kommunale og regionale tilsyn fra 1. april 2017, jf. Lov nr. 176 af 21. februar Ankestyrelsen er klageinstans i konkrete klagesager og praksiskoordinerende myndighed på det sociale og beskæftigelsesmæssige område. Ankestyrelsen leverer også sekretariatsbistand til seks selvstændige nævn og til et udvalg. Derudover har Ankestyrelsen ansvaret for det kommunale og regionale tilsyn, der fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Som led i Ankestyrelsens praksiskoordinerende arbejde gennemfører Ankestyrelsen praksisundersøgelser på primært social- og beskæftigelsesområdet. Derudover forestår Ankestyrelsen lærings- og task force forløb i kommunerne om god sagsbehandling, udarbejder principafgørelser samt forestår undervisning inden for styrelsens lovområder. Ankestyrelsens afgørelser spænder over det meste af den sociale og beskæftigelsesmæssige lovgivning og bidrager dermed til at fastlægge praksis på et bredt område. Ankestyrelsen traf i 2017 i alt afgørelser, hvoraf de kommunale sager udgjorde knap halvdelen svarende til , jf. tabel 1.

4 Side 4 af 13 Tabel 1 Antal afgjorte sager i perioden Områder Kommunale klagesager social og beskæftigelse Arbejdsskadesager Familieret Tvang og Magt (udsatte børn og unge) Klagesager fra Udbetaling Danmark Underretningssager Nævn Øvrige I alt Sager hvor Ankestyrelsen har modtaget en underretning om en bekymring for et barn eller en ung. Dette notat omhandler primært Ankestyrelsens opgaver på det specialiserede sociale område, hvor kommunerne er førsteinstans, samt udvalgte dele af børneområdet (tvangsanbringelser og underretningssager), hvor børn og unge-udvalgene er førsteinstans og Ankestyrelsen er henholdsvis anden instans (tvangsanbringelse) og første instans (underretningssager). Ankestyrelsen træffer afgørelser, koordinerer praksis og yder vejledning Afgørelser Siden 1. juli 2013, hvor de sociale nævn blev nedlagt og opgaverne overført til Ankestyrelsen, har Ankestyrelsen været den eneste ankeinstans på hele det sociale område, hvor kommunerne træffer afgørelse som første instans. På dele af børneområdet forholder det sig lidt anderledes. Her er Ankestyrelsen første instans i sager, hvor der underrettes til Ankestyrelsen, eller i sager, som styrelsen tager op af egen drift i medfør af servicelovens 65, og anden instans i tvangsmæssige sager, hvor der klages over afgørelser truffet af kommunens børn og unge-udvalg. Ankestyrelsens afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Ankestyrelsens hovedformål i klagesagsbehandlingen er at anlægge en helhedsvurdering af sagen og at sikre en effektiv retsbeskyttelse af borgeren. I sager af principiel eller generel betydning skal Ankestyrelsens principafgørelser også bidrage til at koordinere praksis på landsplan. Ud over at afgøre den konkrete sag foregår Ankestyrelsens prøvelse derfor på et mere overordnet niveau. Gennem afgørelsen af en eller flere sager skal Ankestyrelsen afklare fortolknings- og tvivlsspørgsmål til gavn for førsteinstansernes behandling af kommende tilsvarende sager.

5 Side 5 af 13 Ankestyrelsens principafgørelser er bindende for førsteinstanserne og fungerer som retskilder. Ankestyrelsens afgørelser indgår dermed i de retskilder, der regulerer retsanvendelsen på det sociale område, på linje med andre retskilder efter den juridiske retskildelære i rækkefølgen: retsregler, herunder love og bekendtgørelser, domme og udtalelser fra Folketingets Ombudsmand. Ankestyrelsen er selvfølgelig i sine afgørelser underlagt de nævnte øvrige retskilder, som står over Ankestyrelsens kompetence. At Ankestyrelsens principafgørelser er bindende retskilder, betyder, at de også er bindende for, inden for hvilke rammer kommunerne skal handle. Ankestyrelsen kan ikke fastsætte selve serviceniveauet, og der kan ikke klages over kommunernes generelle serviceniveau, jf. 60, stk. 3 i retssikkerhedsloven hvoraf det fremgår: Stk. 3. Afgørelser om det generelle serviceniveau, herunder hvilke tilbud og pladser der skal være til rådighed i kommunen og takster for tilbuddene, kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Der er imidlertid klageadgang for de enkelte afgørelser, som kommunen har truffet, og Ankestyrelsen kan dermed tage stilling til, om en afgørelse, der henviser til og eventuelt er begrundet med kommunens serviceniveau, er i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i lovregler og med respekt for retssikkerhedslovens 69, hvorefter Ankestyrelsen kan efterprøve retlige spørgsmål, jf. gennemgangen nedenfor. Praksiskoordinering Det fremgår af retssikkerhedslovens 76 og kap. 6 i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område nr af 13. november 2017 (retssikkerhedsbekendtgørelsen), at Ankestyrelsen har pligt til på landsplan at koordinere, at afgørelser, som kan indbringes for Ankestyrelsen, træffes i overensstemmelse med lovgivningen. Ankestyrelsen kan, som led i opgaven med at koordinere praksis gennemføre såkaldte praksisundersøgelser, hvor styrelsen gennemgår en række ensartede typer af sager fra udvalgte kommuner i forhold til gældende ret, som fastlagt ved lov, bekendtgørelser og landsdækkende praksis. Ankestyrelsen koordinerer også praksis ved at tilbyde en bred vifte af vejledningsinitiativer, jf. nedenfor. Egen drift Sager om særlig støtte har Ankestyrelsen mulighed for at tage en sag op af egen drift efter servicelovens 65, når det må antages, at en kommunalbestyrelse i en konkret sag ikke har foretaget de fornødne sagsbehandlingsskridt eller ikke har truffet de fornødne afgørelser i overensstemmelse med barnets eller den unges bedste. Ankestyrelsen kan da pålægge kommunalbestyrelsen at foretage de fornødne sagsbehandlingsskridt eller at træffe de fornødne afgørelser. Hertil kan Ankestyrelsen selv træffe en foreløbig afgørelse om foranstaltninger.

6 Side 6 af 13 Ankestyrelsen skal blandt andet gennem praksiskoordinering sikre ligebehandling af borgerne i alle dele af landet. Ligebehandlingen skal ses i relation til lovgivningens rammer og Ankestyrelsens praksis. Vejledning Ankestyrelsen yder retlig vejledning ved offentliggørelsen af styrelsens principafgørelser, ved omtale af praksis i Nyt fra Ankestyrelsen, telefoniske henvendelser, dialogmøder, læringsaktiviteter mv. Vejledningen begrænser sig til vejledning af generel karakter om forståelsen af lovgivning og praksis. Ankestyrelsen kan ikke yde konkret vejledning om, hvilken konkret afgørelse der skal træffes i den enkelte sag. Behandling af de konkrete sager Ankestyrelsen træffer administrative afgørelser i sager om klage over kommunalbestyrelsens afgørelser, medmindre Ankestyrelsen finder, at sagen har principiel eller generel betydning og derfor skal behandles i et møde med deltagelse af beskikkede medlemmer. Ankestyrelsen kan også beslutte at en sag, som kan afgøres administrativt skal behandles på et møde. Klage over Børn- og Unge-udvalgenes afgørelser behandles altid i et møde. Ankestyrelsen er ikke bundet af parternes påstande og er uafhængige af instruktioner vedrørende afgørelsen af den enkelte sag, jf. retssikkerhedslovens 68. Når Ankestyrelsen modtager en sag fra kommunen, vil kommunen sende de akter i sagen, som forelå, da kommunen traf sin afgørelse. Ankestyrelsen vil indhente yderligere eksisterende oplysninger i det omfang, de er nødvendige for sagens afgørelse. Ankestyrelsen vil ikke selv foranstalte udredninger eller undersøgelser, som ikke forelå ved sagens behandling i kommunen. Hvis det er nødvendigt at få nogle væsentlige forhold yderligere belyst, for at sikre, at der træffes en korrekt afgørelse, vil Ankestyrelsen hjemvise sagen til kommunen med henblik på at kommunen tilvejebringer det nødvendige og tilstrækkelige dokumentationsgrundlag og træffer ny afgørelse. Med et nødvendigt og tilstrækkeligt grundlag menes et faktisk og retligt materiale, som kan sikre borgeren en rigtig afgørelse på kortest mulig tid. Ankestyrelsens rolle er således at sikre rigtig anvendelse af lovregler og praksis på det sociale område, så borgeren får en korrekt afgørelse. Ankestyrelsen foretager en legalitetsvurdering af førsteinstansens afgørelse. Det vil sige, en vurdering af afgørelsens lovmedholdelighed i forhold til lovgivning og praksis.

7 Side 7 af 13 Det betyder, at afgørelsen skal være i overensstemmelse med de materielle bestemmelser i fx serviceloven, forvaltningsloven, retssikkerhedsloven og forvaltningsretlige grundsætninger som fx lighedsgrundsætningen. Også lovgivningens overordnede formålsprincipper skal iagttages, fx servicelovens 2. Retsfølger Ankestyrelsens afgørelse kan gå ud på at afvise, stadfæste, hjemvise 3, ophæve eller ændre kommunens afgørelse. Særligt om Ankestyrelsens brug af hjemvisning Ankestyrelsen er meget bevidst om konsekvenserne af en hjemvisning for borgeren og kommunen, herunder særligt det faktum at hjemvisningen indebærer en yderligere tidsperiode, før borgeren kan få en afklaring af det materielle indhold af sin sag. Ankestyrelsen er derfor opmærksom på i videst muligt omfang at tilgodese klageres ønske om en hurtig og korrekt afgørelse ved at træffe en endelig materiel afgørelse i stedet for at hjemvise sagen. Det er en forudsætning for, at Ankestyrelsen kan træffe afgørelse, at det nødvendige og tilstrækkelige grundlag for at kunne træffe en korrekt afgørelse er til stede. En afgørelse om hjemvisning forudsætter samme grundige gennemgang og vurdering af den enkelte sags forhold som en afgørelse om stadfæstelse eller ændring samt en gennemarbejdet begrundelse for hjemvisningen. En ankemyndighed skal aktivt medvirke til, at en sag får den materielt rigtige afgørelse. Myndigheden skal derfor i almindelighed inddrage nye forhold (nova) i klagesagen, herunder mellemkommende, nye oplysninger, påstande og anbringender, og er som udgangspunkt også berettiget og forpligtet til at træffe afgørelse på grundlag af ændrede faktiske forhold. Ved afgørelsen om hjemvisning angiver Ankestyrelsen så vidt muligt retningslinjer eller bestemte anvisninger for, på hvilke områder sagen skal oplyses yderligere inden førsteinstansen skal træffer en ny afgørelse. Hjemvisning kan også komme på tale i sager, hvor førsteinstansen ikke har taget stilling til sagen i sin helhed, men afvist allerede fordi en delbetingelse ikke er opfyldt. Afgørelsen om at hjemvise en sag træffes efter en konkret vurdering af den enkelte sag. 2 Afgørelsen skal også være i overensstemmelse med grundloven, EU retlige regler og internationale konventioner, som Danmark er forpligtet af. 3 Adgangen ti at hjemvise en sag til fornyet behandling omfatter ikke sager, hvor der er klaget over en tvangsmæssig foranstaltning over for et barn eller en ung under 18 år.

8 Side 8 af 13 I sager der omfatter flere elementer, kan det nogle gange være nødvendigt, at Ankestyrelsen foretager en delvis hjemvisning. Det indebærer, at Ankestyrelsen stadfæster/ændrer enkelte forhold og hjemviser andre forhold til nærmere belysning. Det kan for eksempel være tilfældet, når der ikke er oplysninger i sagen, der kan dokumentere fx udmåling af hjælpen. Prøvelsens omfang retssikkerhedslovens 69 Det følger af retssikkerhedslovens 69, at Ankestyrelsen kan efterprøve retlige spørgsmål. Ankestyrelsen følger domstolenes og Folketingets Ombudsmands praksis, og styrelsens efterprøvelse af skønsmæssige afgørelser er derfor i overensstemmelse med den efterprøvelse, som altid kan finde sted ved domstolene. Ved en lovændring, der trådte i kraft 1. juli 2002, blev de sociale ankeinstansers mulighed for at efterprøve kommunernes afgørelser præciseret, hvilket blandt andet skulle understrege borgernes retssikkerhed ved også at kunne klage over skønsmæssige afgørelser 4. Det blev således præciseret, at Ankestyrelsen kan efterprøve skønsmæssige afgørelser, men kan ikke ændre et af kommunen lovligt udøvet skøn. Formuleringen afløste den tidligere formulering, som lød: Det sociale nævn og Ankestyrelsen kan kun, når der foreligger særlige omstændigheder, efterprøve det skøn, der indgår i en afgørelse truffet af kommunen eller amtskommunen. Det fremgår af forarbejderne til den oprindelige ordlyd (før juli 2002), at det var yderst vigtigt, at ankeinstansernes prøvelse ikke er snævrere end domstolenes. Den ændrede formulering af bestemmelsen (efter juli 2002) var ikke en ændring af gældende ret, men en præcisering af hvad det er, Ankestyrelsen efterprøver, således at Ankestyrelsens prøvelsesadgang kom på linje med domstolenes prøvelsesadgang. Når det var nødvendigt at præcisere prøvelsesadgangen ved en lovændring, var det på baggrund af en udvikling, hvor domstolenes efterprøvelse gik i retning af en mere og mere intensiv prøvelse sammenholdt med en tvivl om rækkevidden af den daværende bestemmelse i forhold til ankeinstansernes prøvelsesadgang. Formålet med ændringen var således at sikre, at de administrative ankeinstansers prøvelsesadgang blev styret af de samme retlige principper, som domstolene anvender. Baggrunden for den nuværende formulering fremgår af lovbemærkningerne til lovforslaget fremsat i At det hele tiden har været lovgivers intention, at ankeinstanserne skal foretage en retlig efterprøvelse af skønsmæssige afgørelser, fremgår ligeledes af bemærkningerne. Om prøvelsens omfang fremgår: 4 Se i øvrigt også kapitel 7 i publikationen Det specialiserede socialområde en analyse af den statslige regulering og ankesystemet, juni Lovforslag L 169, fremsat den 20. marts 2002.

9 Side 9 af 13 Det fremgår af bemærkningerne til den gældende [før juli 2002] bestemmelse i 69, at ankeinstansernes efterprøvelse af skønsmæssige afgørelser i alt væsentlighed skal svare til den efterprøvelse, som domstolene og Folketingets Ombudsmand foretager af skønsmæssige afgørelser. Der er således altid en række forhold, som ankeinstanserne skal efterprøve, selv om en bestemmelse i større eller mindre grad giver kommunen eller amtskommunen mulighed for at foretage et skøn, når den skal træffe en afgørelse. De sociale ankeinstanser skal altid efterprøve, om kommunen eller amtskommunen har respekteret de almindelige forvaltningsretlige principper om lovlig forvaltning (fx magtfordrejningslæren, lighedsgrundsætninger m.v.). De sociale ankeinstanser efterprøver ligeledes fuldt ud, om sagen er tilstrækkeligt oplyst, om sagens faktiske omstændigheder er rigtige, om der er sket fejl i sagsbehandlingen samt det almene juridiske grundlag for efterprøvelsen. De sociale ankeinstansers efterprøvelse omfatter efter forslaget også en efterprøvelse af lovligheden af de kriterier, som kommunen eller amtskommunen har lagt til grund, og om kommunen eller amtskommunen har foretaget et individuelt skøn. Det anføres endvidere, at den foreslåede præcisering af prøvelsesretten indebærer, at kommunernes og amtskommunernes ret til at fastlægge serviceniveauet fortsat respekteres. Det bemærkes i den forbindelse, at der sjældent i de bestemmelser, der giver myndigheden mulighed for at tale om et skøn, er tale om et frit skøn, men om et retligt bundet skøn. Ved et retligt bundet skøn forstås, at loven angiver en vis ramme for forvaltningens administration af bestemmelsen. Når der i loven er angivet en vis ramme for bestemmelsens anvendelse, er der også dermed angivet en vis binding i administrationen af bestemmelsen med hensyn til, hvilke momenter der skal inddrages i vurderingen, og det vil bero på fortolkning, hvor langt denne binding rækker. Skønsmæssige bestemmelser er således overvejende retligt normerende, og afgørelsen vil derfor være undergivet en intensiv retlig efterprøvelse. Skønsmæssige bestemmelser Mange af servicelovens bestemmelser indeholder krav om, at der skal foretages en konkret og individuel vurdering af det konkrete tilfælde i forhold til reglens anvendelsesområde. Kommunen skal derfor inden for skønstemaet altid foretage en konkret og individuel vurdering af den enkelte sags omstændigheder, og må ikke sætte skøn under regel. Det er vanskeligt at finde lovbestemmelser, der overlader kommunen et frit skøn, da bestemmelsen typisk vil indeholde en overordnet om end ofte vag retningslinje for skønnets udøvelse. En afgørelse, der indeholder et skønsmæssigt element, kan Ankestyrelsen efterprøve fuldt ud med henblik på en vurdering af, om skønnet er foretaget lovligt. Det indebærer en vurdering af, om der er begået sagsbehandlingsfejl af betydning for sagens afgørelse

10 Side 10 af 13 om sagen er tilstrækkeligt og korrekt oplyst det juridiske grundlag for sagens afgørelse om de kriterier, kommunen har lagt til grund, er lovlige og en vurdering af, hvordan de er prioriteret og vægtet - herunder, at påse, at kommunen ikke har sat skøn under regel, det vil sige, at kommunen har udarbejdet interne retningslinjer, som betyder, at der reelt ikke vil blive foretaget et individuelt skøn eller at påse, at kommunen ikke har inddraget uvedkommende hensyn. For eksempel udelukkende har lagt vægt på økonomiske eller ressourcemæssige hensyn at lighedsgrundsætningen er overholdt at kompensationsprincippet er overholdt at der ikke ved afgørelsen forfølges ulovlige formål Jo mere indgribende en skønsmæssig afgørelse er, jo mere intenst kan den efterprøves. Det antages herudover med støtte i retspraksis at det forhold, at en kommunal afgørelse er mangelfuldt begrundet og dokumenteret, kan føre til en mere intensiv prøvelse af skønnet. Tidligere Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft Hansen har i Festskrift for Ole Krarup i 1995 givet udtryk for, at en upræcis formuleret regel uden videre kan fremtræde som temmelig præcis i den aktuelle situation, for eksempel gennem et kontant og udførligt udsagn i lovforslagsbemærkningerne eller ved en fast og langvarig administrativ praksis. For hver gang en afgørelse træffes ved at inddrage og afveje skønnets kriterier, forfines den anvendte regel. Spillerummet for skøn kan således være blevet indsnævret som følge af en mangeårig udmøntet praksis, idet lighedsgrundsætningen skal prøves også i forbindelse med afgørelser, der har et skønselement. Lighedsgrundsætningen er et grundlæggende og ulovreguleret forvaltningsretligt princip om, at forvaltningsmyndigheden skal træffe identiske afgørelser over for borgere i sager med identiske omstændigheder. Princippet kan også udtrykkes således, at offentlige myndigheder ikke må udøve usaglig forskelsbehandling. Udover lighedsgrundsætningen spiller også kompensationsprincippet en væsentlig rolle på det specialiserede socialområde. Princippet indebærer, at en person med nedsat funktionsevne i videst muligt omfang får kompensation for følgerne af den nedsatte funktionsevne. Kompensationen kan blandt andet ske ved at stille særlige ydelser til rådighed, som specielt imødekommer den enkelte persons individuelle behov. Princippet kommer bl.a. til udtryk i FN s Handicapkonvention, men fremgår ikke direkte i en lovbestemmelse. Kompensationsprincippet tager udgangspunkt i, at kompensationsbehovet er forskelligt fra person til person og fra handicap til handicap, og er en vurdering af den enkelte persons individuelle behov. Formålet med hjælpen er således, at den enkelte kan leve et liv som andre på samme alder og i samme livssituation.

11 Side 11 af 13 Hvis Ankestyrelsen vurderer, at skønnet er foretaget lovligt og i overensstemmelse med ovenstående principper, så kan Ankestyrelsen ikke tilsidesætte skønnet. Ankestyrelsen kan således ikke tilsidesætte et lovligt udøvet skøn. Rammer for efterprøvelse af serviceniveau Efter servicelovens 138 kan kommunerne inden for lovens rammer træffe beslutning om at fastsætte generelle vejledende serviceniveauer for den lokale udmøntning af hjælp efter loven. Der er ikke et ubegrænset råderum for kommunerne. Serviceniveauet skal ligge inden for lovens rammer. De regler, der er i loven for de enkelte tilbud og ydelser, skal overholdes, retssikkerhedsloven skal overholdes, ligesom forvaltningsretlige regler og grundsætninger også skal overholdes. Hvis den regel i serviceloven, som det lokale serviceniveau knytter sig til, indeholder bestemte hensyn, der skal tages i betragtning ved en afgørelse, kan serviceniveauet ikke tilsidesætte disse hensyn, når der skal træffes afgørelse, dvs. at obligatoriske kriterier, der fremgår af fx loven, bekendtgørelsen eller fast retspraksis, skal lægges til grund uanset, hvad der står i det lokale serviceniveau. Serviceniveauet kan heller ikke på forhånd udelukke en bestemt type foranstaltning eller give et fast økonomisk maksimum for en given foranstaltning. Det følger af serviceloven, at kommunen har ret og pligt til at inddrage økonomiske hensyn. Hensynet til kommunernes økonomi kan dog aldrig stå alene. I forhold til en stillingtagen til et fastsat serviceniveau, når Ankestyrelsen efterprøver en afgørelse, hvor kommunen har fastsat et serviceniveau, skal Ankestyrelsen respektere det generelle kommunale serviceniveau, men efterprøve, i hvilket omfang kommunen administrerer dette inden for lovens rammer og i overensstemmelse med servicelovens krav om konkret og individuel vurdering. Ankestyrelsen kan ikke tilsidesætte en lovlig kommunal afgørelse og sætte en anden i stedet alene med henvisning til, at Ankestyrelsen synes, at en anden løsning er en mere rimelig eller hensigtsmæssig løsning, hvis den oprindelige afgørelse var lovlig og kunne afhjælpe borgerens problem. Ikke bundet af parternes påstande På nogle områder er Ankestyrelsens efterprøvelse mere intensiv end domstolene. For eksempel er Ankestyrelsen ikke bundet af parternes påstande, jf. retssikkerhedslovens 68, stk. 1. Af hensyn til borgerens retssikkerhed skal Ankestyrelsen, uanset hvad borgeren eller kommunen påberåber sig i sagen, træffe den indholdsmæssige rigtige afgørelse ud fra gældende ret. Det betyder også, at Ankestyrelsen har mulighed for at forholde sig selvstændigt til de faktiske omstændigheder i sagen, herunder rent fagkyndige vurderinger, der indgår i bedømmelsen af de faktiske omstændigheder.

12 Side 12 af 13 Ankestyrelsens (særlige) kompetencer på området for udsatte børn og unge første og anden instans Klager over børn og unge-udvalgets afgørelser Ankestyrelsen som anden instans Børn og unge-udvalget træffer som første instans i et møde afgørelse på de områder, der er opremset i servicelovens 74. Det drejer sig om de foranstaltninger, der kan iværksættes uden samtykke (de tvangsmæssige foranstaltninger) så som tvangsmæssige undersøgelser, anbringelse uden for hjemmet, overvåget samvær, afbrudt samvær, kontrol med breve mv. Det fremgår af servicelovens 168, at afgørelser truffet af børn og unge-udvalget i henhold til 74 kan indbringes for Ankestyrelsen. Der er fuld prøvelsesret, det vil sige, at retssikkerhedslovens 69 finder ikke anvendelse på disse sager. Ankestyrelsen træffer disse afgørelser i et møde med deltagelse af 2 ankechefer, 2 beskikkede og 1 børnesagkyndig (som ikke har stemmeret). Ankestyrelsens afgørelser efter servicelovens 168 kan indbringes for domstolene. Ankestyrelsens egen drift beføjelse Ankestyrelsen som første instans Ankestyrelsen kan tage sager op af egen drift, hvis Ankestyrelsen vurderer, at kommunalbestyrelsen ikke har foretaget de fornødne sagsbehandlingsskridt eller truffet de fornødne afgørelser i overensstemmelse med barnets eller den unges bedste. Ankestyrelsen kan: 1. pålægge kommunalbestyrelsen at foretage de fornødne sagsbehandlingsskridt eller træffe de fornødne afgørelser. 2. selv træffe en foreløbig afgørelse, hvis der er behov for foranstaltninger 3. selv træffe afgørelser efter servicelovens - 51, gennemføre undersøgelsen under ophold på en institution eller indlæggelse på sygehus uden samtykke, - 58, anbringelse uden for hjemmet uden samtykke - 63, lægelig undersøgelse og behandling uden samtykke og - 68a, videreført anbringelse 4. pålægge kommunalbestyrelsen at gennemføre en afgørelse efter nr. 1 3 og kan desuden bestemme, at den skal gennemføres inden for en nærmere angivet tidsfrist, hvis det må anses for nødvendigt. Ankestyrelsen træffer disse afgørelser i et møde med deltagelse af 2 ankechefer, 2 beskikkede og 1 børnesagkyndig (som ikke har stemmeret). Hvis Ankestyrelsen ikke finder grundlag for at tage sagen op af egen drift og mødebehandle sagen afslutter Ankestyrelsen sagen administrativt. Ankestyrelsens afgørelser efter 65 kan indbringes for domstolene.

13 Side 13 af 13 Ankestyrelsen som klageinstans på det specialiserede socialområde Det følgende handler primært om Ankestyrelsen som klageinstans på det specialiserede socialområde det vil sige dele af lov om social service, lovbekendtgørelse nr. 988 af 17. august 2017 (serviceloven). Det fremgår af tabel 2, at Ankestyrelsen har truffet afgørelser på servicelovens område i Tabel 2 Antal afgørelser og omgørelsesprocenter på servicelovens område i perioden Børn Økonomisk hjælp 11 Merudgiftsydelse 41 + tilbagebetaling Tabt arbejdsfortjeneste 42, 43 + tilbagebetaling Børn Foranstaltninger 52 stk. 3 nr. 1-9, 55, 69 stk. 1 Voksne - Socialpædagogisk bistand 85 Voksne Kontante tilskud til 95 Voksne Borgerstyret personlig assistance 96 Voksne Merudgifter 100 Voksne Botilbud Antal Omgørelse Antal Omgørelse Antal Omgørelse 0 0 pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct pct. Hjælpemidler pct pct pct. Forbrugsgoder pct pct pct. Biler 114 og pct pct pct. Boligindretning pct pct pct. Øvrige pct pct pct. I alt Anm.: Omgørelsesprocenter er beregnet som andelen af realitetsbehandlede sager, hvor Ankestyrelsen enten har truffet afgørelse om enten at hjemvise sagen eller at ændre kommunens afgørelse.

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 25-04-2012 02-04-2013 50-13 5200031-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 25-04-2012 02-04-2013 50-13 5200031-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 25-04-2012 02-04-2013 50-13 5200031-12 Status: Gældende Principafgørelse om: kommunens forpligtelse - nævnets kompetence - retlig

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 20-06-2013 28-06-2013 93-13 4300174-12 Status: Gældende Principafgørelse nævnets kompetence - valg af anbringelsessted - ændring

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-03-2012 02-10-2012 157-12 4300006-12 Status: Gældende Principafgørelse nævnets kompetence - faktisk forvaltningsvirksomhed

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 3. Klager over afgørelser truffet i 2014...

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt pr. mail til lzhj@sm.dk med kopi til jurint@sm.dk Høringssvar fra KL vedr, foreslåede ændringer af retssikkerhedsloven Børne- og Socialministeriet

Læs mere

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Helhedsbetragtning Helhedsvurdering Helhedssyn Helhedsvisitation Hvad siger juraen? krav og udfordringer?

Læs mere

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget.

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Notat Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Ankestyrelsens statistik for 2017 Omgørelsesprocenterne opgøres for henholdsvis det samlede socialområde, børnehandicapområdet og

Læs mere

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget.

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Notat Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Ankestyrelsens statistik for 2018 Omgørelsesprocenterne opgøres for henholdsvis det samlede socialområde, børnehandicapområdet og

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 3. Klager over afgørelser truffet i 2013...

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Indhold Indledning... 3 1. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 2. Klager over afgørelser truffet i

Læs mere

Magtanvendelse overfor anbragte børn og unge. Workshop 7

Magtanvendelse overfor anbragte børn og unge. Workshop 7 Magtanvendelse overfor anbragte børn og unge Workshop 7 2 Ankestyrelsens tre hovedopgaver At træffe afgørelse i klagesager, som øverste administrative klageinstans, på sagsområder, der spænder bredt over

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om nødvendige merudgifter - ferie - hjælpere - serviceniveau - efterprøvelse af kommunens skøn

Ankestyrelsens principafgørelse om nødvendige merudgifter - ferie - hjælpere - serviceniveau - efterprøvelse af kommunens skøn KEN nr 10104 af 02/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 5200050-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Det specialiserede socialområde en analyse af den statslige regulering og ankesystemet

Det specialiserede socialområde en analyse af den statslige regulering og ankesystemet Det specialiserede socialområde Det specialiserede socialområde en analyse af den statslige regulering og ankesystemet Juni 2011 Juni 2011 Det specialiserede socialområde en analyse af den statslige regulering

Læs mere

Der er stadig alt for mange fejl i kommunernes sagsbehandling på socialområdet, det viser de nye danmarkskort

Der er stadig alt for mange fejl i kommunernes sagsbehandling på socialområdet, det viser de nye danmarkskort Der er stadig alt for mange fejl i kommunernes sagsbehandling på socialområdet, det... Page 1 of 3 St1 Of 500411111INIS-TERIET e Lovstof English Cookies Regeringen.dk in ARBEJDSOMRÅDER N. MINISTERIET v

Læs mere

Få dage efter at en kommune havde afslået en borgers ansøgning om merudgiftsydelse, trådte der nye, mere lempelige regler om merudgifter i kraft.

Få dage efter at en kommune havde afslået en borgers ansøgning om merudgiftsydelse, trådte der nye, mere lempelige regler om merudgifter i kraft. 2011 14-3 Inddragelse af nye, mere lempelige mellemkommende regler i forbindelse med remonstration og administrativ prøvelse på det sociale område Få dage efter at en kommune havde afslået en borgers ansøgning

Læs mere

Sådan klager du over ulovlig praksis

Sådan klager du over ulovlig praksis Sådan klager du over ulovlig praksis - hvilke muligheder har du? Hvis man som socialrådgiver bliver direkte eller indirekte pålagt at arbejde i modstrid med loven eller på kanten af denne, vil det være

Læs mere

I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmålet giver spørgsmål 56 (SOU alm. del) mig anledning til indledningsvis at understrege nogle forhold:

I forlængelse af besvarelsen af samrådsspørgsmålet giver spørgsmål 56 (SOU alm. del) mig anledning til indledningsvis at understrege nogle forhold: Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 20. december 2012 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26.

Læs mere

Velkommen til studiebesøg i Ankestyrelsen

Velkommen til studiebesøg i Ankestyrelsen Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 325 Offentligt Velkommen til studiebesøg i Ankestyrelsen Program for dagen 10.30 10.50 Velkommen om Ankestyrelsen v. styrelseschef Thorkil Juul 10.50 11.05 Børneområdet

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Status: Gældende Principafgørelse personkreds - magtanvendelse - flytning - samtykke

Læs mere

Samarbejdet med kommunen

Samarbejdet med kommunen Alfa1 Danmark Medlemskursus Samarbejdet med kommunen søndag d.25.maj 2014 Byggecentrum, Middelfart Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Opgaven lød Kommunerne er de senere år blevet

Læs mere

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att.

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att. Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks 260 3900 Nuuk Greenland Att. inin@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-04-2013 30-08-2013 98-13 5200582-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgiftsydelse - barnepige - aflastning - sandsynliggjorte

Læs mere

KEN nr af 02/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr af 02/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 10100 af 02/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 4300027-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Bilag 1 Den 12. februar 2019 Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Baggrund for opstart af arbejdet Borgercenter Handicap indleder arbejdet med at beskrive

Læs mere

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer En partsrepræsentant i en sag hos Ankestyrelsen klagede til ombudsmanden over at Ankestyrelsen havde givet afslag på at få oplyst navnet

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Udbetaling Danmark og retssikkerhed

Udbetaling Danmark og retssikkerhed Socialudvalget 2011-12 L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8 Offentligt Udbetaling Danmark og retssikkerhed Resumé Det har været en afgørende præmis for etableringen af Udbetaling Danmark, at borgernes retssikkerhed

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

Sager bag Ankestyrelsens omgørelser v. Randi Westergaard, leder af myndighedsområdet Socialenheden for Voksne

Sager bag Ankestyrelsens omgørelser v. Randi Westergaard, leder af myndighedsområdet Socialenheden for Voksne Tema: Sager bag Ankestyrelsens omgørelser 2018 v. Randi Westergaard, leder af myndighedsområdet Socialenheden for Voksne Social- & Sundhedsudvalget den 26. august 2019 Begrebsafklaring Ankestyrelsen kan

Læs mere

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse DUKH-nyt DUKH Nyt: Nr. 10 Januar 2019 Merudgifter efter servicelovens 100 af DUKH-konsulent Inga Petersen Om DUKH-nyt: DUKH har en lovgivningsmæssig forpligtelse til at formidle vores erfaringer om udviklingen

Læs mere

Nyt fra Ankestyrelsen

Nyt fra Ankestyrelsen Nyt fra Ankestyrelsen Lov om aktiv beskæftigelsesindsats og aktivloven Ankechef Lone Birgitte Christensen Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Praksisundersøgelse om kommunernes visitation af unge marts

Læs mere

Helhedssyn i sociale sager

Helhedssyn i sociale sager Helhedssyn i sociale sager En kæmpe ambition - og kan det overhovedet lade sig gøre? DemensKoordinatorer i DanmarK Årskursus 2015 Hvad er sociale sager? Det er fx sager om: Social rådgivning og vejledning

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 18-07-2013 30-08-2013 99-13 5200893-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter - enkeltstående - løbende udgifter

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Status: Gældende Principafgørelse gratis advokatbistand - udgifter - samvær under anbringelse

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn FOU nr 2012.0019 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2012-19. Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Resumé

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 Sag 90/2016 L (advokat Karoly Laszlo Nemeth, beskikket) mod Anders Aage Schau Danneskiold Lassen (advokat Lotte Eskesen) I tidligere instanser er

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen

Udkast til Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen Social- og Indenrigsministeriet Familieret J.nr. 2015-4664 npwi 2. juli 2015 Udkast til Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen I medfør af 58 i lov om retssikkerhed og administration på det

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER VEDTÆGT FOR S BORGERRÅDGIVER Kapitel I Generelt om borgerrådgiverfunktionen i Tårnby Kommune 1. Tårnby Kommunes borgerrådgiverfunktion er etableret med hjemmel i Lov om kommunernes styrelse 65 e. Stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen

Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen I medfør af 58 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, jf. lovbekendtgørelse nr. 1064 af 21. august 2018, fastsættes: Kapitel

Læs mere

Socialudvalget tog d. 31. august 2016 Socialforvaltningens handleplan for styrket myndighedsindsats i sociale børnesager i København til efterretning.

Socialudvalget tog d. 31. august 2016 Socialforvaltningens handleplan for styrket myndighedsindsats i sociale børnesager i København til efterretning. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget Anbringelsessager i København Socialudvalget tog d. 31. august 2016 Socialforvaltningens handleplan for styrket myndighedsindsats i sociale

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Hjemmelsgrundlaget for anbringelse uden samtykke af børn og unge af forældre uden lovligt ophold eller med processuelt ophold

Hjemmelsgrundlaget for anbringelse uden samtykke af børn og unge af forældre uden lovligt ophold eller med processuelt ophold Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2018-19 SOU Alm.del - Bilag 106 Offentligt Folketinget, Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg 1240 København K Hjemmelsgrundlaget for anbringelse uden

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om ældrecheck - efterbetaling - formue - nye oplysninger - genoptagelse - ulovbestemt grundlag

Ankestyrelsens principafgørelse om ældrecheck - efterbetaling - formue - nye oplysninger - genoptagelse - ulovbestemt grundlag KEN nr 9208 af 03/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 5. april 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-3816-07268 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009 2009 4-6 Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag En far klagede til det sociale nævn over at kommunen ikke havde partshørt ham inden kommunen traf afgørelse

Læs mere

Skrivelse om ændring af lov om social service(kontinuitet I anbringelsen m.v.)

Skrivelse om ændring af lov om social service(kontinuitet I anbringelsen m.v.) SKR nr 9192 af 22/04/2009 Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Socialmin., j.nr. 2009-610 Senere ændringer til forskriften Ingen Skrivelse om

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen

Bekendtgørelse om forretningsorden for Ankestyrelsen BEK nr 721 af 19/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2013-1042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013 2013-21 Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne En far klagede på vegne af sin voksne søn, som han også var værge for, over, at et kommunalt bo-

Læs mere

Jette S. Linnemann Souschef

Jette S. Linnemann Souschef Mariagerfjord Byråd Nordre Kajgade 1 9500 Hobro 1. april 2011 TILSYNET Sagsbehandling overladt til Falck Hjælpemidler. Det Sociale Nævn har rettet henvendelse til det kommunale tilsyn i anledning af, at

Læs mere

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet Retssikkerhed for den udsatte borger Rammeaftalen / socialområdet Hvad er retssikkerhed? Mange forsøg på definition et par eksempler Samfundsforholdenes regulering sker ved retsregler, der er klare og

Læs mere

** De afviste afgørelser fra Ankestyrelsen tæller ikke med i omgørelsesprocenten, da Ankestyrelsen ikke har behandlet disse sager.

** De afviste afgørelser fra Ankestyrelsen tæller ikke med i omgørelsesprocenten, da Ankestyrelsen ikke har behandlet disse sager. Sagsbeskrivelse Job- og Ydelsessekretariatet og Socialsekretariatet har modtaget Ankestyrelsens statistik på Social- og Beskæftigelsesområdet for 2018. Af tabellen nedenfor fremgår udfaldet af Ankestyrelsens

Læs mere

for statsforvaltningens udtalelse.

for statsforvaltningens udtalelse. X Ved skrivelse af 4. november 2009 har X på vegne af Enhedslisten i Aalborg anmodet Statsforvaltningen Nordjylland om at tage stilling til, hvorvidt den kommunale myndighed i Aalborg har handlet ulovligt

Læs mere

Thisted Kommune Asylgade Thisted Klagevejledning til unge, der er fyldt 12 år, ved afgørelser om bl.a. ændret anbringelsessted

Thisted Kommune Asylgade Thisted Klagevejledning til unge, der er fyldt 12 år, ved afgørelser om bl.a. ændret anbringelsessted Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Emne: Ankestyrelsens afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder

Emne: Ankestyrelsens afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder Notatark Emne: s afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder 13. oktober 2018 - Sagsnr. 18/26740 - Løbenr. 246575/18 Kolding Kommune træffer på det sociale område en række forskellige afgørelser

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung.

Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. LOVREGLER MED MENING Nedenfor kan du se de lovbestemmelser, der er relevante i forbindelse med din underretning om bekymring for et barn eller en ung. Bekendtgørelse om underretningspligt over for kommunen

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Holmens Kanal 22 1060 København K tha@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K

Læs mere

Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108

Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108 Folketinget Christiansborg 1240 København K København, d. 16. september 2016 Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108 I forbindelse med socialtilsynenes regodkendelse af sociale tilbud

Læs mere

Udtalelse om kvalitetsstandarder vedr. hjælp efter servicelovens 83

Udtalelse om kvalitetsstandarder vedr. hjælp efter servicelovens 83 Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Ankestyrelsen Att.: Ann-Britt Møller ast@ast.dk abmm@ast.dk Dato: 04-07-2017 Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPIVR Sagsnr.:

Læs mere

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen.

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen. xxxxx xxxxx Du har ved brev af 17. juli 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland i forbindelse med, at AA Kommune har udmeldt dine børn fra børnehave, og at BB Kommune har accepteret

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt KEN nr 11009 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Afgørelse om re-godkendelse som socialt tilbud

Afgørelse om re-godkendelse som socialt tilbud Til Dato 02. november 2015 Center Nord Att.: Anni Schøtt Fjordvejen 28, Bremdal 7600 Struer Afgørelse om re-godkendelse som socialt tilbud Socialtilsyn Midt har d. 27-08-2015 modtaget jeres ansøgning om

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om opholds- og handlekommune - hjemvisning - borger er flyttet - stedlig kompetence

Ankestyrelsens principafgørelse om opholds- og handlekommune - hjemvisning - borger er flyttet - stedlig kompetence KEN nr 11331 af 21/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-2210-56364 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse

Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse Dato 20. juni 2018 Sagsbehandler Julie Flagsø Mail juf@vd.dk Telefon +45 7244 3013 Dokument 18/05987-13 Side 1/5 Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Kompensationsprincippet

Kompensationsprincippet Kompensationsprincippet En af handicapprincipperne, der skal inddrages, når der skal træffes afgørelse på det sociale område. Princippet beskriver følgende: Samfundet tilbyder mennesker med en betydelig

Læs mere

Den Sociale Database

Den Sociale Database Den Sociale Database Undersøgelse om frister for afgørelser i sociale sager Retssikkerhedslovens 3, stk. 2 Kommuneskema Kommune Kontaktperson Telefonnummer Afsendt dato E-post Underskrift Indsendes eller

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn KEN nr 10597 af 25/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-213-42137 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter ved forsørgelsen - børn - ferielejr

Læs mere

Touretteforeningens Generalforsamling

Touretteforeningens Generalforsamling Touretteforeningens Generalforsamling Udredning og sociale støttemuligheder søndag d.24.marts 2013 Tåstrup Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Dansk lovgivning fælles lovgivning

Læs mere

2013 Udgivet den 22. maj 2013. 21. maj 2013. Nr. 493. (Forenkling af klagestrukturen på det sociale og beskæftigelsesmæssige område)

2013 Udgivet den 22. maj 2013. 21. maj 2013. Nr. 493. (Forenkling af klagestrukturen på det sociale og beskæftigelsesmæssige område) Lovtidende A 2013 Udgivet den 22. maj 2013 21. maj 2013. Nr. 493. Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse ophæves og erstattes af principafgørelse 26-18

Ankestyrelsens principafgørelse ophæves og erstattes af principafgørelse 26-18 Ankestyrelsens principafgørelse 93 16 ophæves og erstattes af principafgørelse 26-18 Ankestyrelsens overvejelser i forbindelse med den nye principafgørelse om modregning i børne- og ungeydelsen for manglende

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

BU - Årsstatistik 2017, Ankestyrelsens behandling af klager i 2017 over Lejre Kommunes afgørelser på social- og beskæftigelsesområdet

BU - Årsstatistik 2017, Ankestyrelsens behandling af klager i 2017 over Lejre Kommunes afgørelser på social- og beskæftigelsesområdet 11-04-2018 19:00 Side 1 BU - Årsstatistik 2017, Ankestyrelsens behandling af klager i 2017 over s afgørelser på social- og beskæftigelsesområdet Sagsnr.: 15/4894 Resumé: Sagen præsenterer en oversigt over

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Notat med vurdering af lovligheden af fritagelse for betaling af bådfortøjningsafgift i Hvidovre Havn. NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Økonomi- og Stabsforvaltningen Juridisk Afdeling Sagsbehandler: Jakob Tønners

Læs mere

Ankestyrelsen. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted. Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato.

Ankestyrelsen. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted. Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato. Ankestyrelsen Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhuset 8722 Hedensted Vi sender her en kopi af Ankestyrelsens brev af dags dato. Ankestyrelsen er også sekretariat for fire nævn: Klagenævnet for Specialundervisning

Læs mere

Nedenfor følger en nærmere redegørelse for ministeriets opfattelse.

Nedenfor følger en nærmere redegørelse for ministeriets opfattelse. Statsforvaltningen tilsynet@statsforvaltningen.dk Sagsnr. 2014-6189 Doknr. 217161 Dato 27-04-2015 Orientering til Statsforvaltningen om Økonomi- og Indenrigsministeriets retsopfattelse vedrørende det kommunale

Læs mere

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen Københavns kommune Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen 1. halvår 216 26-9-216 Antal Antal Figur 1. Udvikling i antal klager (21-216) Tallene fra 21-213 er opgjort den 28. oktober 214 og tallet for

Læs mere

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren Lov Vejledninger Principafgørelser Fra Ankestyrelsen Kommunens skøn og vurdering i den Enkelte borgers sag Afgørelse i borgerens sag, Som kan ankes

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 26. august 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 26. august 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 26. august 2008 til en borger 26-08- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK STATSFORVALTNINGEN SYDDANMARK Statsforvaltningen har modtaget Deres henvendelse af 29.

Læs mere

Samtlige kommuner m.fl. 20. maj 2010

Samtlige kommuner m.fl. 20. maj 2010 Departementet, Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail sm@sm.dk J.nr. 2010-795 Samtlige kommuner m.fl 20. maj 2010 Orientering om ændring af lov om retssikkerhed og administration

Læs mere

Orientering om Ankestyrelsens Ankestatistik 2017

Orientering om Ankestyrelsens Ankestatistik 2017 Punkt 11. Orientering om Ankestyrelsens Ankestatistik 2017 2018-021868 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s og Beskæftigelsesudvalgets orientering, at der orienteres om Ankestyrelsens

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR Til: Justitsministeriet. Høring over forslag til lov om ændring af forvaltningsloven (Klare juridiske rammer for effektiv digital forvaltning) Høringsbrev

Læs mere

Hjælp til håndcykel. Trænings-/behandlingsredskab. Administrativ praksis. Underretning af Folketinget

Hjælp til håndcykel. Trænings-/behandlingsredskab. Administrativ praksis. Underretning af Folketinget FOB 05.427 Hjælp til håndcykel. Trænings-/behandlingsredskab. Administrativ praksis. Underretning af Folketinget En borger klagede på vegne af sin handicappede søn over at de sociale myndigheder havde

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt

Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt Den fulde tekst fra Retsinformation.dk Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt Resumé: Principafgørelsen fastslår Gensidig forsørgelsespligt

Læs mere

Afgørelse om re-godkendelse med væsentlige ændringer som socialt tilbud

Afgørelse om re-godkendelse med væsentlige ændringer som socialt tilbud Dato 30-10-15 Til DNS ITP Skorkærvej 8 6990 Ulfborg Afgørelse om re-godkendelse med væsentlige ændringer som socialt tilbud Socialtilsyn Midt har d. 05-05-2015 modtaget jeres ansøgning om at blive regodkendt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Lovforslag nr. L 162 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Lovforslag nr. L 162 Folketinget Lovforslag nr. L 162 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af børne- og socialministeren (Mai Mercado) Forslag til Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Læs mere

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje.

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 11/07286 AFSLAG PÅ DISPENSATION FRA VEJBYGGELINJE I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere

Bekendtgørelse om andre aktører

Bekendtgørelse om andre aktører BEK nr 1128 af 04/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 9. marts 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2012-0016993 Senere ændringer

Læs mere