Styrk tryghed og trivsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrk tryghed og trivsel"

Transkript

1 VÆRKTØJ Styrk tryghed og trivsel Kortlæg, forebyg og håndter konflikter og voldsomme hændelser på specialskoler KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BØRNE- OG UNDGDOMSFORVALTNINGEN

2

3 Indhold 02 Introduktion 03 TRIN 1 Trivselsskema 11 TRIN 2 Aftaleskema 15 TRIN 3 Registreringsskema 19 Gode råd og eksempler I kan downloade værktøjet og TRIO vejledningen her Det er også muligt at få råd og vejledning i Børne- og Ungdomsforvaltningens MEDsekretariat, der kan henvise Jer til andre skoler, som har erfaringer med metoden. I kan kontakte MED-sekretariatet her: arbejdsmiljo@buf.kk.dk

4 2 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN INTRO Hvad er konflikthåndteringsmetoden? Konflikthåndteringsmetoden er et værktøj, som I kan bruge til systematisk at kortlægge, forebygge og håndtere konflikter og voldsomme hændelser på arbejdspladsen. Formålet er at minimere konflikter og voldsomme hændelser ved at styrke trivslen for børn og samtidig forebygge belastninger, arbejdsulykker og sygefravær for medarbejdere. Konflikthåndteringsmetoden er udviklet på baggrund af erfaringer fra specialskoler i København i samarbejde med Arbejdsmiljø København. Den baserer sig på viden om, hvad der virker inden for pædagogik, læring og arbejdsmiljø. Erfaringen viser, at stærke arbejdsfællesskaber med en fælles pædagogisk tilgang og håndtering af arbejdsmiljøet er det bedste udgangspunkt for at nedbringe konflikter og voldsomme hændelser. FÆLLES PÆDAGOGISK TILGANG OG BØRNEPERSPEKTIV Den fælles pædagogiske tilgang i Konflikthåndteringsmetoden tager udgangspunkt i viden om medarbejdernes relationskompetence og Low Arousal-teknikker, som har afgørende betydning for børns læring og trivsel. Den fælles tilgang sætter lærer- og pædagogteams bedre i stand til sammen at undersøge, hvilke pædagogiske tiltag der er mest hensigtsmæssige i konkrete situationer. HVEM SKAL ANVENDE VÆRKTØJET? I kan bruge Konflikthåndteringsmetoden til at bringe jeres eksisterende viden om pædagogik og arbejdsmiljø i spil, og således systematisere jeres håndtering af konflikter og forebyggelse af voldsomme hændelser. Metoden er velegnet til at anvende i teams og i skolens Ressourcecenter/Pædagogisk Læringscenter (RC/PLC), hvor MED/TRIO også har en vigtig rolle i at gå foran. Metoden består af tre trin med hver sit skema, som beskrives på de følgende sider. TRIN 1: Trivselsskema til forebyggelse og håndtering af konkrete situationer, hvor barn professionel situationer eller barn barn situationer er udfordret eller konfliktfyldte TRIN 2: Aftaleskema til fastlæggelse af tilgange, aftaler og indsatser for medarbejdere, TRIO og ledelsen TRIN 3: Registreringsskema til registrering af konkrete episoder med mindre voldsomme hændelser. Til sidst i publikationen finder I gode råd og eksempler.

5 1 trin TRIVSELSSKEMA

6 4 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 HVAD ER TRIVSELSSKEMAET Trivselsskemaet er det første trin i Konflikthåndteringsmetoden og anvendes til forebyggelse og håndtering af konfliktfyldte situationer. Det vil sige situationer mellem barn professionel eller mellem barn barn. Trivselsskemaet er et værktøj, der understøtter både børnefællesskabet og et sikkert arbejdsmiljø ved systematisk dialog om handlingsmuligheder, der kan nedtrappe situationer, som bidrager til anspændthed og konflikter. HVORNÅR SKAL VI BRUGE DET når I oplever, at et barns adfærd i situationen er under pres når der er behov for at kunne handle hurtigt og entydigt når der er behov for en fælles professionel tilgang til at øge trivslen i børnegruppen når der er risiko for gentagne arbejdsulykker og/eller magtanvendelser. HVORDAN BRUGER VI DET Trivselsskemaet bruges i teams, der har kendskab til børnegruppen. Prioriter de situationer og børn, I vil udarbejde et Trivselsskema for. Fremgangsmåde 1. Afsæt tid til arbejdet med Trivselsskemaet på jeres teammøder 2. Udvælg de børn, hvor I oplever, at jeres nuværende pædagogiske metoder ikke er tilstrækkelige i forhold til at forebygge udadreagerende adfærd 3. Udfyld Trivselsskemaet og juster det løbende, når der sker forandringer eller nye observationer 4. Inddrag RC/PLC i tide og informer ledelsen/trio gennem Aftaleskemaet og opfølgningssamtaler 5. Registrer og anmeld alle mindre voldsomme hændelser i Registreringsskemaet 6. Ved alvorlige voldsomme hændelser kontakt jeres TRIO. Dialogen i teamet er vigtig for at styrke jeres observationer af børn og til at dele viden om hensigtsmæssige måder at møde børnefællesskabet på. Trivselsskemaet er et godt værktøj til at introducere nyansatte og vikarer i, hvordan I arbejder med særligt udfordrede relationer, og de aftaler I har indgået. GUIDE TIL UDFYLDNING AF TRIVSELSSKEMAET Trivselsskemaet består af fem kategorier og farvezonerne grøn, gul og rød. Zonerne viser en overgang fra en tilstand i høj trivsel (lav arousal) til en tilstand i højt alarmberedskab og anspændthed (høj arousal). De forskellige tilstande kan være længerevarende eller afløse hinanden fra minut til minut. I udfylder skemaet ved at besvare spørgsmålene under hver kategori og farvezone. På de følgende sider finder I en forklaringsguide og et eksempel på et udfyldt Trivselsskema. I kan finde mere inspiration til udfyldning i bilagene Gode råd og eksempler. Vær opmærksom på, at de nævnte eksempler under hver kategori ikke er en facitliste og kan variere fra barn til barn afhængig af den konkrete situation. Der kan være tale om andre eller flere kendetegn, hvor det med jeres kendskab til barnet beror på en professionel vurdering af kendetegn hos det enkelte barn.

7 FORKLARING PÅ DE 3 ZONER I TRIVSELSSKEMAET TRIVSELS/HVERDAGS-ZONE Balance ESKALERINGS-ZONE Tiltagende anspændthed og/eller frustration Trivsels/hverdagszonen er kendetegnet ved adfærd, hvor barnet virker i mest mulig balance med sig selv og andre (lav arousal). Den professionelles rolle er primært at understøtte de faktorer, som bidrager til trivsel. Eskaleringszonen er kendetegnet ved, at barnet er tiltagende anspændt og/eller frustreret. Den professionelles rolle er primært at være på forkant ved at observere signalerne og forebygge yderligere optrapning. Målet er at understøtte tilbagevenden til grøn zone. 5 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 BELASTNINGS/KAOS-ZONE I affekt og i højeste alarmberedskab Belastnings/kaoszonen er kendetegnet ved en tilstand, hvor barnet er i affekt og i højeste alarmberedskab, hvor følelserne har taget over (høj arousal). Den professionelles rolle er primært at skabe en oplevelse af sikkerhed for barnet, andre involverede og sig selv.

8 6 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 FORKLARING PÅ DE 5 KATEGORIER I TRIVSELSSKEMAET KATEGORI 1 Ydre påvirkninger Konteksten Rammer og betingelser, som bidrager til hhv. optrapning eller nedtrapning af trivselsniveauet (arousalniveauet) i relation til barnet. Det omfatter alt fra de fysiske rammer, relationerne mellem børnene, læringsmiljøet, aktiviteter, hjemlige forhold, søvn til evt. medicinering. Ved at beskrive de ydre påvirkninger kan den professionelle bevidst forebygge disse. KATEGORI 2 Barnets reaktion på situationen Observerbare signaler De fysiske og/eller verbale udtryk barnet typisk reagerer med. Det er fx ændringer i motorik, sprogbrug og kontaktform. Adfærden signalerer om barnet er i hhv. høj trivsel (grøn zone), begyndende frustration (gul zone) eller i høj arousal (rød zone). Ved kendskab til barnets typiske signaler ved tiltagende arousal niveau, kan den professionelle bevidst forebygge eskalering af konflikter. KATEGORI 3 Barnets mestringsstrategier Barnets egne ressourcer og strategier til at berolige sig selv og genskabe kontrollen. Det kan være strategier som fx at afskærme sig selv for larm med høreværn eller kaste et penalhus i vrede fremfor at slå ud. Hvad der umiddelbart ser ud som en problemskabende adfærd, kan være en mestringsstrategi ift. at takle situationen ud fra bedste evne. Ved kendskab til barnets mestringsstrategier kan den professionelle bevidst anerkende og støtte barnet i udviklingen af disse.

9 7 KATEGORI 4 Fælles pædagogisk afstemning De professionelle afstemmer deres pædagogiske/didaktiske tilgang, så den imødekommer det enkelte barns behov og evner og understøtter trivsel og lav arousal. Ud fra fælles erfaringer beslutter de professionelle sig for den tilgang, der virker hensigtsmæssig ift. det enkelte barn. Det er også vigtigt, at de professionelle forholder sig til, hvordan der passes på de øvrige børn under og efter en episode. En fælles tilgang kan bidrage til et godt teamsamarbejde, hvor alle trækker i den samme retning. KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 KATEGORI 5 Godt og sikkert arbejdsmiljø Et godt og sikkert arbejdsmiljø handler om medarbejderperspektivet, hvor arbejdet organiseres, så de professionelle kan føle sig trygge og så vidt muligt undgå nedslidning og arbejdsskader. Samtidig giver et sikkert arbejdsmiljø de bedste betingelser for at løse kerneopgaven til gavn for barnet. Det handler bl.a. om at beskrive fælles retningslinjer, hensigtsmæssige fysiske rammer og konkret ledelsesmæssig- og kollegial støtte i dagligdagen.

10 8 EKSEMPEL PÅ UDFYLDT TRIVSELSSKEMA KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 Trivselsskema TRIVSELS/- HVERDAGSZONE Balance YDRE PÅVIRKNINGER Konteksten Hvilke situationer, bidrager til trivsel? Klar struktur i fag/ aktiviteter giver forudsigelighed Roligt læringsmiljø med få afbrydelser og minimal støj Mobil/iPad er lagt væk BARNETS REAKTION PÅ SITUATIONEN Observerbare signaler Hvilken adfærd er tegn på trivsel? Imødekommende i sin kontakt til andre Spørger om hjælp, hvis opgaver driller Fortæller, når noget er ved at blive svært BARNETS MESTRINGS- STRATEGIER Hvilke ressourcer og styrker kommer i spil ved trivsel? Holder ofte fokus ved at pille ved ting Vælger at gå væk, når det er nok Afleder sig selv, mens man venter på sin tur FÆLLES PÆDAGOGISK AFSTEMNING Hvilke pædagogiske og didaktiske virkemidler fremmer trivsel? Tilpas behovet for struktur i løbet af dagen Ignorer ukvemsord Mere opmærksomhed på hensigtsmæssige initiativer GODT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ Hvad bidrager til tryghed og trivsel i teamet? Sæt så vidt muligt kendt personale på Vær på forkant, hvis der sker noget uforudsigeligt ESKALERINGS- ZONE Tiltagende anspændthed og/eller frustration Hvilke situationer medvirker til frustration? Behovet for indlagte pauser opfyldes ikke Vikar eller ny voksen For store krav i fag/ aktiviteter Konflikt med venner Støj og uro Udsættelse af behov Hvad er de første tegn på frustration? Taler med høj stemme og gentager sig selv Diskuterer uden at lytte Klager over, at det er kedeligt Skubber/sparker til ting og møbler Hvordan forsøger barnet at mestre situationen? Spiser frokost alene Tager høreværn på Råber Gå væk Vender sig væk Ignorerer kontakt fra andre Hvad kan bidrage til at nedtrappe situationen? Juster yderligere krav Indlæg ekstra pauser Accept af manglende oprydning Konflikter tages i opløbet Minimer ventetid så vidt muligt Hvad skaber sikkerhed når konflikter optrappes? Tilbyd personaleskift for at aflede og aflaste Lad ikke vikarer/nye kollegaer alene Lav et system, der sikrer adgang til hurtig hjælp Orienter nærmeste kollegaer BELASTNINGS/- KAOSZONE I affekt og i højeste alarmberedskab Hvad medvirker til et højt konfliktniveau? Irettesættelse eller afvisning fra andre Høje krav til fleksibilitet/impulskontrol Oplevelse af brudte aftaler/forventninger Oplevet uretfærdighed Mangel på søvn Regulering i medicin Hvilken adfærd kan forekomme når konfliktniveauet er optrappet? Slag, spark, bid og riv kan forekomme Fysiske/verbale trusler om at ville slå eller sparke Kast med ting/stole ud i rummet eller for at ramme andre Vælte møbler/ ødelægge ting Hvad kan genskabe evnen til at håndtere situationen? Forlader lokalet højlydt Bruger mange ukvemsord og trusler fremfor at slå ud Græder i frustration Skubber til ting/ personer for at skabe afstand Hvilke pædagogiske tiltag kan medvirke til at ingen kommer til skade? Bevar roen udadtil og vær anerkendende Vær kortfattet og præcis i dine anvisninger Afvent indgriben for ikke at optrappe konflikten Sørg for at andre børn i nærheden kommer væk fra situationen Hvordan tager I hånd om egen og hinandens sikkerhed? Overvej placering, så du kan fjerne dig, hvis der f.eks. bliver kastet med ting Vurder risiko i forhold til behov for hjælp, før man går ind i en konflikt Fjern straks kasteskyts og skarpe genstande Overvej magtanvendelse, når der er risiko for, at andre kan komme til skade

11 9 TRIVSELSSKEMA Trivselsskema TRIVSELS/- HVERDAGSZONE Balance YDRE PÅVIRKNINGER Konteksten Hvilke situationer, bidrager til trivsel? BARNETS REAKTION PÅ SITUATIONEN Observerbare signaler Hvilken adfærd er tegn på trivsel? BARNETS MESTRINGS- STRATEGIER Hvilke ressourcer og styrker kommer i spil ved trivsel? FÆLLES PÆDAGOGISK AFSTEMNING Hvilke pædagogiske og didaktiske virkemidler fremmer trivsel? GODT OG SIKKERT ARBEJDSMILJØ Hvad bidrager til tryghed og trivsel i teamet? KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 1 ESKALERINGS- ZONE Tiltagende anspændthed og/eller frustration Hvilke situationer medvirker til frustration? Hvad er de første tegn på frustration? Hvordan forsøger barnet at mestre situationen? Hvad kan bidrage til at nedtrappe situationen? Hvad skaber sikkerhed når konflikter optrappes? BELASTNINGS/- KAOSZONE I affekt og i højeste alarmberedskab Hvad medvirker til et højt konfliktniveau? Hvilken adfærd kan forekomme når konfliktniveauet er optrappet? Hvad kan genskabe evnen til at håndtere situationen? Hvilke pædagogiske tiltag kan medvirke til at ingen kommer til skade? Hvordan tager I hånd om egen og hinandens sikkerhed?

12

13 2 trin AFTALESKEMA

14 12 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 2 HVAD ER AFTALESKEMAET Aftaleskemaet ligger i forlængelse af Trivselsskemaet og er det næste trin i Konflikthåndteringsmetoden. Skemaet hjælper jer med at danne et overblik over fælles aftaler og til at indarbejde de pædagogiske- og arbejdsmiljømæssige tiltag, som I har skrevet ned i Trivselsskemaet. Aftaleskemaet skaber en organisatorisk læring, så jeres gode erfaringer udbredes, og de mindre gode erfaringer imødekommes fremadrettet. HVORNÅR SKAL VI BRUGE DET Det udfyldte Trivselsskema leder til en række aftaler, som I skal skrive ned i jeres Aftaleskema. Her kan I også notere, hvis øvrige personer skal involveres, som fx ledelsen, RC/PLC og nyansatte. HVORDAN BRUGER VI DET Når I har skrevet de fælles aftaler ned, bruges aftaleskemaet løbende. I kan fx have Aftaleskemaet på som et fast dagsordenspunkt på teammøder og lave løbende justeringer og nye aftaler efter behov. GUIDE TIL UDFYLDNING AF AFTALESKEMAET Skemaet udfyldes i teamet og tager udgangspunkt i følgende spørgsmål: Fælles pædagogisk tilgang: o Hvordan understøtter I, at alle børn oplever, at der er brug for dem i børnefællesskabet? o Hvordan kan I skabe kontakt og afstemning, fx ved smil, venlige ord eller spejling? o Hvordan understøtter I børnenes oplevelse af samhørighed, selvbestemmelse og kompetencer? o Hvordan kan børnenes initiativer integreres i undervisningen? o Hvordan kan I anerkende børnenes mestringsforsøg, understøtte deres behov og styrke deres selvværd? o Hvordan kan I få større forståelse for børnenes handlinger? Fx hvordan tror I at børnene ville beskrive læringsmiljøet og relationen til jer? o Hvilke aftaler skal I lave for at få en fælles og afstemt pædagogisk tilgang? Arbejdsmiljøindsatser i teamet og organisationen: o Hvordan kan I støtte hinanden før, under og efter konfliktsituationer? o Hvordan organiserer I jer, så det er muligt i praksis? o Har I gennemgået lokalernes indretning med børne- og arbejdsmiljøøjne? o Er der behov for at omprioritere eller inddrage andre ressourcer fx RC/PLC, personale eller fordeling af børn? o Hvad skal der aftales for at sikre medarbejdernes arbejdsmiljø og sikkerhed? Er det fx muligt at tilkalde hurtig hjælp eller at trække sig ved en optrappet konfliktsituation? Aftaler med ledelsen: o Hvad skal afklares med ledelsen, og hvad skal ledelsen orienteres om? o Er der behov for en ledelsesmæssig indsats?

15 13 Hvem skal inddrages: o Hvilke medarbejdere, vikarer, forældre mm. skal orienteres og inddrages? o Hvordan skal de øvrige børn orienteres og inddrages? TRIO og organisatorisk læring: o Hvornår drøfter TRIO Aftaleskemaerne? o Hvem sikrer at Registreringsskemaerne anmeldes i SafetyNet? o Er der et mønster, som giver anledning til målrettede indsatser eller aftaler? o Er der andre teams med lignende problemstillinger, som kan drage nytte af samme type tiltag? Se Aftaleskemaet på næste side. KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 2

16 14 AFTALESKEMA KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 2 Aftaleskema FÆLLES PÆDAGOGISK TILGANG HVAD AFTALER VI? HVEM GØR HVAD HVORNÅR? HVORNÅR FØLGER VI OP? ARBEJDSMILJØ INDSATSER I TEAMET OG ORGANISATORISK AFTALER MED LEDELSEN HVEM SKAL INDDRAGES? ANBEFALINGER TIL TRIO MHP. PÅ ORGANISATORISK LÆRING OG FOREBYGGELSE

17 3 trin REGISTRERINGSSKEMA

18 16 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 3 HVAD ER REGISTRERINGSSKEMAET I Registreringsskemaet værktøjets sidste trin registrerer I mindre voldsomme hændelser, som ikke medfører sygefravær, eksempelvis riv, krads, slag, skub og spark samt grænseoverskridende adfærd og trusler. Ved alvorlige voldsomme hændelser skal I henvende jer til jeres TRIO. En voldsom hændelse, der går ud over medarbejdere, betegnes i Arbejdsmiljøloven som en arbejdsulykke med vold og trusler om vold. I Københavns Kommune er der nul-tolerance i forhold til hændelser med vold eller trusler, hvilket betyder at alle episoder skal anmeldes. Det gælder uanset om barnet havde til hensigt at gøre skade eller ej. Registrering af mindre voldsomme hændelser i Registreringsskemaet skaber systematik og giver viden, som bruges til at tilrettelægge jeres forebyggende indsats, så den tager højde for udfordringerne på jeres arbejdsplads. Registreringer i Registreringsskemaet: kaster lys over omfanget og karakteren af hændelser er en forudsætning for målrettet forebyggelse og nedbringelse af lignende episoder fungerer som dokumentation for den enkelte medarbejder i forhold til eventuel erstatning på den korte eller lange bane bidrager til statistik i BUF og på landsplan. HVORNÅR SKAL VI BRUGE DET Registreringsskemaet anvendes ved arbejdsulykker, der indbefatter mindre voldsomme hændelser uden sygefravær, med eksempelvis riv og krads, slag, skub og spark samt grænseoverskridende adfærd og trusler. HVORDAN BRUGER VI DET Registreringsskemaet er et forenklet, tidsbesparende afkrydsningsskema, der bruges ved mindre voldsomme hændelser uden sygefravær. Samtidig er det med til at sikre, at der ikke sker underrapportering. Registreringsskemaet udfyldes af den skadelidte medarbejder, hvorefter hændelserne samlet anmeldelse i SafetyNet af en arbejdsmiljørepræsentant eller leder. Registreringsskemaet udfyldes præcist og kortfattet. GUIDE TIL UDFYLDNING AF REGISTRERINGSSKEMAET På næste side finder I en guide til udfyldning af Registreringsskemaet.

19 SKADELIDTES NAVN: BARNETS NAVN: LEDERS UNDERSKRIFT: GUIDE TIL UDFYLDELSE AF REGISTRERINGSSKEMA Registreringsskema til mindre voldsomme hændelser uden fravær SKADELIDTES CPR: KLASSE/GRUPPE: BARNETS ALDER: MÅNED: DATO BESKRIV OPTAKTEN TIL HÆNDELSEN BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE FYSISKE SKADE TIDSRUM 2 BESKRIV HVOR HÆNDELSEN FOREGIK, OG HVAD DER SKETE 4 BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE PSYKISKE SKADE 6 SAFETYNET STATISTIK UDFYLDES AF AMG BESKRIV FRA 1-5 GRADEN AF DIN FYSISKE/PSYKISKE SKADE 1 = LAV 5 = HØJ SLAG, SPARK, SKUB RIV, KRADS, NIV BID, SPYTTET PÅ KAST MED GENSTANDE SKRIG, RÅB VERBALE TRUSLER KRÆNKENDE SPROGBRUG PSYKISK PÅVIRKNING ANDET: HVIS DU HAVDE BRUG FOR HJÆLP I SITUATIONEN, VAR DET SÅ MULIGT AT FÅ DEN? 7 8 JA NEJ 17 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 3 1 Skriv dato for hændelsen. 2 Tidsrummet er et cirka tidspunkt. Flere mindre hændelser med samme barn inden for en given tidsramme, fx kl , kan anføres i samme række. 3 Beskriv, hvad der skete lige op til hændelsen. Hvad gjorde du, hvad gjorde barnet osv. 4 Hvor skete hændelsen? Fx i klassen, i skolegården, på gangen, på tur. Hvad skete der i situationen, hvor hændelsen opstod? Fx ved krav, ved skift, ved konflikt eller lignende. 5 Beskriv din fysiske skade helt konkret som fx ondt i v/arm, blåt mærke i h/ben, hovedpine, ondt i ører. 7 Skriv med tal fra 1 5, hvor fysisk eller psykisk påvirket du er. Det handler om din vurdering: 1 2 Hændelser der kun giver overfladiske skader 3 Kommet til skade, fx fået et mærke, er øm, forskrækket 4 5 Er kommet til skade og har fx tydelige mærker, blåt mærke, sår eller bid, oplevet alvorligere trusler, er psykisk påvirket i alvorligere grad (chokeret, rystet eller fortvivlet). 8 Hvis du havde brug for hjælp i situationen, havde du så mulighed for at få den? Sæt X. 6 Beskriv din psykiske påvirkning helt konkret, som fx voldsomt forskrækket, udtrættet, angst, vrede, sitren i kroppen, svimmelhed, kvalme, hukommelsessvigt, koncentrationsbesvær, synsforstyrrelser, osv.

20 18 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN TRIN 3 SKADELIDTES NAVN: BARNETS NAVN: LEDERS UNDERSKRIFT: REGISTRERINGSSKEMA Registreringsskema til mindre voldsomme hændelser uden fravær SKADELIDTES CPR: KLASSE/GRUPPE: BARNETS ALDER: MÅNED: DATO BESKRIV OPTAKTEN TIL HÆNDELSEN BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE FYSISKE SKADE TIDSRUM BESKRIV HVOR HÆNDELSEN FOREGIK, OG HVAD DER SKETE BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE PSYKISKE SKADE SAFETYNET STATISTIK UDFYLDES AF AMG BESKRIV FRA 1-5 GRADEN AF DIN FYSISKE/PSYKISKE SKADE 1 = LAV 5 = HØJ SLAG, SPARK, SKUB RIV, KRADS, NIV BID, SPYTTET PÅ KAST MED GENSTANDE SKRIG, RÅB VERBALE TRUSLER KRÆNKENDE SPROGBRUG PSYKISK PÅVIRKNING ANDET: HVIS DU HAVDE BRUG FOR HJÆLP I SITUATIONEN, VAR DET SÅ MULIGT AT FÅ DEN? JA NEJ DATO BESKRIV OPTAKTEN TIL HÆNDELSEN BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE FYSISKE SKADE BESKRIV FRA 1-5 GRADEN AF DIN FYSISKE/PSYKISKE SKADE 1 = LAV 5 = HØJ SLAG, SPARK, SKUB RIV, KRADS, NIV BID, SPYTTET PÅ KAST MED GENSTANDE SKRIG, RÅB TIDSRUM BESKRIV HVOR HÆNDELSEN FOREGIK, OG HVAD DER SKETE BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE PSYKISKE SKADE VERBALE TRUSLER KRÆNKENDE SPROGBRUG PSYKISK PÅVIRKNING ANDET: HVIS DU HAVDE BRUG FOR HJÆLP I SITUATIONEN, VAR DET SÅ MULIGT AT FÅ DEN? JA NEJ DATO BESKRIV OPTAKTEN TIL HÆNDELSEN BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE FYSISKE SKADE BESKRIV FRA 1-5 GRADEN AF DIN FYSISKE/PSYKISKE SKADE 1 = LAV 5 = HØJ SLAG, SPARK, SKUB RIV, KRADS, NIV BID, SPYTTET PÅ KAST MED GENSTANDE SKRIG, RÅB TIDSRUM BESKRIV HVOR HÆNDELSEN FOREGIK, OG HVAD DER SKETE BESKRIV KONKRET DIN EVENTUELLE PSYKISKE SKADE VERBALE TRUSLER KRÆNKENDE SPROGBRUG PSYKISK PÅVIRKNING ANDET: HVIS DU HAVDE BRUG FOR HJÆLP I SITUATIONEN, VAR DET SÅ MULIGT AT FÅ DEN? JA NEJ

21 GODE RÅD OG EKSEMPLER (BILAG)

22 20 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BILAG Gode råd og eksempler Her finder I erfaringsbaserede gode råd og eksempler, som kan støtte jer i arbejdet med Trivselsskemaet. Vær opmærksom på, at børn reagerer forskelligt. Eksemplerne kan derfor variere fra barn til barn. Arbejdet med barnets reaktion Eksempler på adfærd og signaler, der kan være tegn på ændret adfærd i gul og rød zone: o Motorisk urolig o Flakker rundt o Dimser med ting o Irritabel o Bliver let ked af det o Bliver let vred o Bekymrer sig o Flakker med øjnene o Ekstra lyd/lys følsom o Kort lunte o Opsøger konflikter o Smækker med døren o Kaster med ting o Verbalt konfronterende o Driller/provokerer o Samarbejder ikke o Lytter ikke o Ingen dialog o Skælder ud o Koldt tomt blik o Ingen øjenkontakt o Sparker/slår til ting o Siger ukvemsord o Svarer hårdt igen o Isolerer sig o Går i affekt o Udadreagerende adfærd mod andre børn o Udadreagerende adfærd mod medarbejdere o Råber o Apatisk o Selvskade Inspireret af: Uhrskov, T. & Naver, K. (2017) LA2 Metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. Socialstyrelsen. Fælles pædagogiske afstemninger ved hjælp af Low Arousal-teknikker Low Arousal er en pædagogisk metode til at forsøge at undgå, at mennesker følelsesmæssigt eller sensorisk bliver overstimuleret og ender i konflikter eller episoder med voldsomme hændelser. Når børn bliver overstimulerede og oplever et højt stressniveau eller high arousal, kan de miste kontrol over sig selv, over deres adfærd og over situationen. Hvis de ikke er i kontrol, giver det en oplevelse af kaos. En udadreagerende adfærd kan ses som et forsøg på at genvinde balancen. Din adfærd som professionel smitter af på andre. Du kan forebygge en optrapning ved at fremstå rolig. o Træk vejret dybt for at understøtte din ro o Hav eventuelt en hjælpesætning til dig selv, som hjælper dig med at finde roen o Tal langsomt og med korte sætninger.

23 21 Du kan understøtte, at andre bevarer eller finder tilbage til roen ved at hjælpe den anden til at få kontrollen tilbage. Ro på den anden: o Udtryk et neutralt kropssprog stil dig eventuelt med siden til o Lad din øjenkontakt fokusere på andet end barnet. Kig fx på ting i rummet, se ud af vinduet etc. o Giv barnet plads omkring sig o Giv barnet mulighed for at trække sig o Hold igen med krav o Tal afdæmpet og roligt o Kom med forslag til barnet om, hvordan I kommer videre herfra i den konkrete situation o Giv tid lad barnet få en tænkepause. KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BILAG Inspireret af: Uhrskov, T. & Naver, K. (2017) LA2 Metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. Socialstyrelsen. Fælles pædagogisk afstemning med relationskompetente handlinger Ifølge skoleforsker Louise Klinge påvirker lærernes relationskompetencer børn og unges trivsel og læring. Hendes forskning har kortlagt præcise kendetegn ved lærerens relationskompetence, som kan bruges til at tale professionelt om børn på. For at trives og lære har børn og unge brug for at blive mødt omsorgsetisk Lærerens og elevernes samarbejde om en faglig dagsorden kan opstå, når læreren bestræber sig på, at hver enkelt elev og klassen som helhed trives i et fagligt fællesskab. Det betyder bl.a. at læreren er opmærksom på elevernes fysiske behov, ved f.eks. at lade elever, der snøfter, gå ud og pudse næse, eller ved ikke at lade eleverne sidde stille for længe ad gangen. Læreren handler med andre ord omsorgsetisk. Desuden skal læreren have en både generel og specifik viden om eleverne og deres lærings- og udviklingsprocesser. Denne viden er bl.a. nødvendig, for at læreren kan stille realistiske krav til sine elever og sørge for, at den faglige formidling tilpasses elevernes niveau. For at trives og lære har børn og unge brug for at blive mødt af afstemmere Når læreren agerer relationskompetent betyder det fx at bringe sig på bølgelængde med eleverne, så lærerens ord og handlinger hjælper eleverne med at fastholde koncentrationen og muliggør, at de kan og vil følge lærerens lederskab. Små ting som smil, opadgående toneleje, venlige ord og nikken spiller en afgørende rolle. Det er særligt gennem de træk ved lærerens kommunikation, eleverne oplever, at læreren har dem på sinde. At de betyder noget. TYPISKE AFSTEMMERE: Typiske afstemmer kan være: timing i turgivning og -tagning; opadgående toneleje; smil; latter; øjenkontakt og berøring ved god relation; spejling; imødekommenhed overfor forslag; venlige ord; nikken; stille og rolig tale; passende intensitet.

24 22 TYPISKE FEJLAFSTEMMERE: KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BILAG Afbrydelse; nedadgående toneleje, himlen med øjnene, at vende ryggen til den anden, der taler; afvisning af forslag, råben; kontrollerende tone og ordvalg; upassende intensitet. For at trives og lære har børn og unge brug for at opleve samhørighed, kompetence og selvbestemmelse Observationer og elevinterviews viser tre psykologiske behov, som skal imødekommes for, at eleverne engagerer sig i undervisningen. De tre behov er oplevelsen af selvbestemmelse, kompetence og samhørighed. Det sker først og fremmest, når eleverne kan se, at undervisningen er meningsfuld, når opgaverne er tilpassede deres faglige niveau, og når de føler sig værdifulde i klassens fællesskab. SÅDAN GIVER DU ELEVER MULIGHED FOR AT OPLEVE KOMPETENCE: o Sørg for struktur med klare og meningsfulde retningslinjer og mål o Giv så ofte som muligt optimalt udfordrende opgaver o Tal selv så lidt som muligt, og skab rum for elevernes udfoldelse o Muliggør, at elever kan bidrage på mange måder. Ikke kun verbalt, men også gennem fx kreativ udsmykning af klassen og løsning af praktiske opgaver o Giv informativ og anerkendende feedback o Vær sikker på, at eleverne har forstået opgaven o Understøt dine krav og anvisninger med gestik, sådan at dine forventninger ikke drukner i ord o Vær opmærksom på elevernes behov for bevægelse og variation for bedst at kunne fastholde fokus. SÅDAN GIVER DU ELEVER MULIGHED FOR AT OPLEVE SELVBESTEMMELSE: o Vis, at faget er vigtigt, og gør det vedkommende o Forfølg ofte elevernes initiativer o Vær lydhør og forsøg at sætte dig i elevernes sted o Skab ofte plads til undrende spørgsmål og spontane ytringer o Giv valgmuligheder o Begrund dine krav og de regler, der håndhæves o Brug negativ emotionalitet som brugbar information o Anvend formative evalueringer. SÅDAN GIVER DU ELEVER MULIGHED FOR AT OPLEVE SAMHØRIGHED: o Vis værdsættelse af respekt og omsorg for alle elever o Lad eleverne tale med og more sig med hinanden så ofte som muligt o Hav det sjovt sammen med eleverne det kan sagtens ledsage et fagligt fokus o Udvis interesse i hver enkelt elev o Lad hver elev opleve, at der er brug for ham eller hende o Lyt med nærvær, når eleverne taler o Skæld mindre ud.

25 Organisatoriske tiltag, der bidrager til et godt og sikkert arbejdsmiljø Tiltagene skal altid vurderes i forhold til jeres konkrete arbejdsplads og karakteren af de episoder, I kan komme i. Udvælg relevante tiltag eller justér dem, så de passer til jeres hverdag. Listen er ikke udtømmende. Før en episode med voldsomme hændelser: o Tjek de lokale retningslinjer for forebyggelse og håndtering af voldsomme hændelser, og se hvilke muligheder og aftaler I har o Tjek de fysiske rammer. Er lokalerne lyse og venlige eller er der pladsmangel, som øger konflikter? Er der støj og uro? o Tjek lokaler og fjern skarpe genstande, som kan anvendes som kasteskyts i en ophedet situation o Aftal på forhånd særlige tiltag ift. børn med uforudsigelig adfærd, som kan blive udadreagerende. Det kan fx være aftaler om ture ud af huset, særlige aftaler med gårdvagter, vikarer mm. 23 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BILAG o Organiser jeres arbejde, så I enten er to, eller så I kan komme hurtig I kontakt og få hjælp i tilspidsede situationer. Ved sygdom skal planen justeres og meldes ud o Aftal, at alle medarbejdere altid kommer til undsætning, også selvom det er kollegaer fra andre teams. Forlad ikke stedet før situationen er under kontrol o Orienter hinanden om børn, der er særlig sårbare og har en øget risiko for at gå i affekt. Vær på forkant og forberedte på, hvordan I støtter hinanden. Afblæs, når det ikke er aktuelt mere o Undlad at lade nyansatte og vikarer være alene i klasser, hvor risikoen for voldsomme hændelser med vold er tilstede o Aftal, hvem der tager sig af de andre børn under en optrappet konflikt o Aftal, hvornår en kollega tager over (voksenskift kan være nedtrappende). Ved en episode med voldsomme hændelser: o Gå ikke ind i en optrappet konflikt, der kan eskalere, før du har tilkaldt hjælp o Gå ikke mellem to børn, der slås, før du har tilkaldt hjælp o Hav en mobiltelefon på dig og indtast numrene på forhånd o Tænk på egen og andres sikkerhed først. Fjern andre børn, og træk dig, hvis muligt. o Grib kun ind, hvis barnet eller andre er i fare (evt. magtanvendelse) o Giv, hvis muligt, barnet i affekt en udvej. Undlad at diskutere eller stille krav. Giv plads og mulighed for at genoprette roen. Tag først dialogen med barnet, når der er ro på o Kontakt ledelsen og orienter om situationen hurtigst muligt efter. Ledelsen vurderer, om der er behov for opfølgning. Efter en episode med voldsomme hændelser: o Når situationen er afsluttet, vurderer I, om der er behov for at involverede taler situationen igennem, eller om der skal indkaldes en afløser, inden arbejdet fortsættes o Inden I forlader arbejdspladsen, afsættes fx 10 min. i teamet til at spørge til de involverede. Følg jeres retningslinjer i kollegial psykisk førstehjælp o Aftal hvem der følger op med barnet/børnene og hvornår

26 24 o Aftal hvem der følger op med forældre KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BILAG o Aftal hvem og hvordan kollegaer orienteres o Anmeld episoden som en arbejdsulykke leder eller AMR hjælper den ramte medarbejder o Teamet drøfter arbejdsulykker på hvert teammøde med henblik på justering af aftaler for at forebygge lignende episoder o TRIO analyserer med faste mellemrum alle registrerede episoder med voldsomme hændelser og iværksætter forebyggende initiativer fremadrettet o Sørg for, at I har et fast punkt på jeres teammøder, hvor I kan drøfte jeres arbejdsmiljø. Overvej hvordan I kan støtte hinanden konstruktivt ift. belastninger o Involvér ressourcepersoner (PPR, RC/PLC, kompetencecenter mm), hvis I har brug for ekstra støtte til håndtering af konkrete børn o Aftal supervision fra en professionel både i forhold til jeres egen pædagogiske praksis med vanskelige barn- eller forældrerelationer og ift. til jeres håndtering af høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Styrk tryghed og trivsel VÆRKTØJ Børne- og Ungdomsforvaltningen Maj 2019 Design: FJORD Visuel kommunikation Illustrationer: Gitte Skov

27 I kan downloade skemaer til TRIN 1-2 & 3 her

28 Konflikthåndteringsmetoden er et værktøj, som I kan bruge til systematisk at kortlægge, forebygge og håndtere konflikter og voldsomme hændelser på arbejdspladsen. Formålet er at minimere konflikter og voldsomme hændelser ved at styrke trivslen for børn og samtidig forebygge belastninger, arbejdsulykker og sygefravær for medarbejdere. Læs mere om metoden her BØRNE- OG UNDGDOMSFORVALTNINGEN MED Sekretariat 1600 København V T M arbejdsmiljo@buf.kk.dk

Lad arbejdsulykker give inspiration til målrettede arbejdsmiljøindsatser!

Lad arbejdsulykker give inspiration til målrettede arbejdsmiljøindsatser! Lad arbejdsulykker give inspiration til målrettede arbejdsmiljøindsatser! Workshop 303 - AM:2018 Signe Wilms Raun, Special konsulent Center for Policy Helle Bille Nattestad, Lærer og AMR Frejaskolen i

Læs mere

Styrk tryghed og trivsel

Styrk tryghed og trivsel VEJLEDNING Styrk tryghed og trivsel Bliv klogere på TRIOens opgave i guiden til værktøjet KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN BØRNE- OG UNDGDOMSFORVALTNINGEN Vejledning til TRIO 2 KONFLIKTHÅNDTERINGSMETODEN Konflikthåndteringsmetoden

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

RELATIONSKOMPETENCE I ARBEJDSFÆLLESSKABER

RELATIONSKOMPETENCE I ARBEJDSFÆLLESSKABER RELATIONSKOMPETENCE I ARBEJDSFÆLLESSKABER Når samspillet med unge fremmer trivsel og udvikling både fagligt, socialt og personligt Oplæg v. Louise Klinge Produktionsskolernes årsmøde d. 19.4.18 kl. 13.30-14.15

Læs mere

Samlet varig ændring

Samlet varig ændring INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Der søges om midler fra: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Bedre trivsel og færre voldsomme episoder på specialskoler og almene skoler

Læs mere

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen VELKOMMEN 1 Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen I kan kontakte Helle Lerche Nielsen på 20 77 85 50 el. eb1d@kk.dk At få inspiration og konkrete redskab til at

Læs mere

Temadag DSR d

Temadag DSR d VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND Temadag DSR d. 29.09.2016 AGENDA HVORDAN ARBEJDER VI MED VOLD OG TRUSLER I REGION NORDJYLLAND? Kortlægning Regionens fælles grundlag Low arousal som tilgang i situationerne

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte.

Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold og trusler mod ansatte. NOTAT Dato: 31. marts 2016 Kontaktoplysninger Ledelsescenter Jura, HR og Strategi Sct. Bendtsgade 1 4100 Ringsted Vejledning om håndtering af vold og trusler Ringsted Kommune har nultolerance overfor vold

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven?

Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven? Hvordan kan arbejdsmiljø styrke arbejdsfællesskabet og kerneopgaven? Workshop 102 AM:2018 Signe Wilms Raun, Specialkonsulent Børne-, og Ungdomsforvaltning, Københavns Kommune November 2018 Dagsorden Forskellige

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere

Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Projekt styrket indsats i at skabe tryghed og sikkerhed for både borgere og medarbejdere Temadag for AMR & TR SL d. 1.11.2018 Kristina B. Sørensen, Inger Petersen og Gitte Leve Clausen Projekt styrket

Læs mere

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold På Vipperød Skole betragtes og behandles et overgreb mod en enkelt medarbejder som et overgreb på skolen som helhed. Ansvaret for medarbejderens sikkerhed

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by

Formål med en Beredskabsplan for Børnehusene i Assens by Beredskabsplan/psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet ved Børnehusene i Assens by. Indledning: Beredskabsplanen beskriver, hvordan man skal forholde sig på arbejdspladsen,

Læs mere

Studio III på Geelsgårdskolen

Studio III på Geelsgårdskolen Studio III på Workshop på Forårsseminar 2019 for Samrådet af specialskoleledere v/susanne Mejer Sørensen Studio III er en tilgang, der giver viden om og værktøjer til: Håndtering af udfordrende adfærd

Læs mere

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 8. maj 2018 Marlene Schjøtz Hvad kendetegner borgernes adfærd

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader.

Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. September 2010 Til sikkerhedsgruppen Rive/kradse skemaer Skemaerne er tænkt som et let tilgængeligt redskab til at registrere mindre overgreb eller episoder, der ikke anmeldes som arbejdsskader. Skemaerne

Læs mere

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter skal være med til at skabe åbenhed og synlighed omkring arbejdet med at forebygge vold og trusler på vores arbejdsplads. Vold, chikane og trusler mod medarbejdere

Læs mere

INSPIRATION TIL AT SKABE GODE RELATIONER TIL SINE ELEVER/KURSISTER

INSPIRATION TIL AT SKABE GODE RELATIONER TIL SINE ELEVER/KURSISTER INSPIRATION TIL AT SKABE GODE RELATIONER TIL SINE ELEVER/KURSISTER FYRAFTENSMØDER FOR UDDANNELSESFORBUNDET VED V. LOUISE KLINGE EFTERÅRET 2016 ILLUSTRATIONER AF LISBETH EUGENIE 1 LÆRER-ELEV-RELATIONENS

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold.

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold. Vedtaget: LMU: 24/04-02 Revideret: 03/02-04 VOLDSPOLITIK En voldspolitik på arbejdspladsen skal skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Vold og trusler om vold

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Revideret 22.02.18 Retningslinjer for håndtering af trusler,

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC

04/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Med retningslinjer, mod trivsel og tryghed Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 3. maj 2018 Marlene

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel

Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Mestringsskema i kombination med BVC Øget fokus på tryghed og trivsel Del I Del II Del III OM METODEN OG MANUALEN METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN PIXI-UDGAVE Satspuljeprojekt: Styrket indsats til

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer ARBEJDSMATERIALE Tværfaglig Enhed, Børn og Unge Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Sammen kan vi gøre en forskel Jo tidligere vi sætter

Læs mere

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1

Forord. Udarbejdet: Maj Side 1 Forord I Fredensborg Kommune skal det være sikkert og trygt at arbejde. Fredensborg Kommune har nul-tolerance overfor vold og trusler om vold mod kommunens ansatte. Selvom statistikkerne over arbejdsulykker

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang

Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang Studio III Training Systems Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en Low Arousal tilgang www.studio3danmark.dk 1 Håndtering af udfordrende adfærd ud fra en low arousal tilgang Hans Kastbjerg Pædagogisk

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 2. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

Møllehusets Omsorgsplan

Møllehusets Omsorgsplan Møllehusets Omsorgsplan 2011 Udarbejdet af Forstander.: Nina Overgaard Nielsen Arbejdsmiljørepræsentant.: Jane Torp Omsorgsplan i forbindelse med voldsepisoder. Formål med voldspolitik. Vold på arbejdspladsen

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde

Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Brønderslev og Hjørring kommuner AMO årsmøde Forebyg vold og trusler på arbejdspladsen Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for Arbejdsmiljøs rejsehold Rejseholdet Formidler forskningsbaseret viden Viser

Læs mere

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014.

Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. Konflikthåndtering og forebyggelse af vold Arbejdsmiljøseminar for uddannelsesforbundet, d. 16 sep og d. 23 oktober, 2014. 1 FORMÅL Større bevidsthed om trusler og forebyggelse af vold Konflikthåndtering

Læs mere

Professionel relationskompetence kendetegn og betingelser

Professionel relationskompetence kendetegn og betingelser Professionel relationskompetence kendetegn og betingelser ICDP-konference Relationelle ståsteder d. 5.10.18 v. Louise Klinge Illustrationer af Lisbeth Eugenie Christensen Relationen mellem fagperson og

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

Politik og handleplaner til fastholdelse og fremme af trivsel og omsorg på vores skole

Politik og handleplaner til fastholdelse og fremme af trivsel og omsorg på vores skole Politik og handleplaner til fastholdelse og fremme af trivsel og omsorg på vores skole På Bramsnæsvigskolen er trivsel og glæde fundamentet for et lærende miljø, hvor vi arbejder, på at det enkelte barn

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Kasperskolens mobbepolitik og strategi.

Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Hvornår mobbes der? Der mobbes, når en elev udsættes for gentagen negativ eller ondsindet adfærd fra et eller flere individer og har vanskeligt ved at forsvare sig

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Registrering af vold. Et redskab til forebyggelse af vold. Region Midtjylland Regionshuset Viborg, Skottenborg 26 postboks 21, 8800 Viborg

Registrering af vold. Et redskab til forebyggelse af vold. Region Midtjylland Regionshuset Viborg, Skottenborg 26 postboks 21, 8800 Viborg Registrering af vold Et redskab til forebyggelse af vold Region Midtjylland Regionshuset Viborg, Skottenborg 26 postboks 21, 8800 Viborg www.rm.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Hvorfor registrere voldsepisoder 3

Læs mere

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes.

Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Stresspolitik 2016 Ørsted Børneby ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle børn og medarbejdere trives, og hvor alle former for stress og tilløb til stress bekæmpes. Definitioner omkring stress: Positivt

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Antimobbestrategi for Kongevejens Skole. Gældende fra Januar 2013

Antimobbestrategi for Kongevejens Skole. Gældende fra Januar 2013 KONGEVEJENS SKOLE Antimobbestrategi for Kongevejens Skole Gældende fra Januar 2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil sikre et trygt undervisningsmiljø, hvor børn og unge trives og

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg kommune 2013 1 Formål Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede

Læs mere

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus

Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplan ved vold, trusler og anden krænkende adfærd på Odder Rådhus Indsatsplanen omhandler arbejdsrelateret fysisk og psykisk vold. Arbejdsrelateret vold omfatter både risiko for og episoder med fysisk

Læs mere

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole Antimobbestrategi Ganløse Skole og Slagslunde Skole 1 Formål 3 Begreber 4 Forebyggende 5 Indgribende 7 Når mobning er en realitet handleplan 8 2 Formål Vi accepterer ikke mobning på vores skole. Vi vil

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Fagfestival i Brønderslev Kommune

Fagfestival i Brønderslev Kommune Fagfestival i Brønderslev Kommune Tirsdag d. 6. august 2019: Udadreagerende elever i indskolingen Hvordan praktiserer vi vores børnesyn? Mette Christensen Jensen Lektor, UCN Læring & Pædagogik Hvem er

Læs mere

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland.

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland. Retningslinjer til håndtering af arbejdsulykker Disse retningslinjer skal efterleves af de enheder, der implementerer det elektroniske anmeldelsessystem for arbejdsskader Opus Arbejdsskade under den administrative

Læs mere

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel

Tal om Trivsel. genvej Til Trivsel Tal om Trivsel genvej Til Trivsel og motivation er i g de hvad sk ber Til at opdage mistrivsel? mistrivsel? Mistrivsel kan være svær at få øje på, når medarbejderne ikke selv henvender sig og fortæller

Læs mere

VEJLEDNING I DEESKALERING

VEJLEDNING I DEESKALERING VEJLEDNING I DEESKALERING Indhold Vejledning i deeskalering 5. Udgave, April 2016 Region Sjælland Psykiatrisk Forskningsenhed Lene Lauge Berring, sygeplejerske, cand.cur. lelb@regionsjaelland.dk Illustrationer

Læs mere

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER.

SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE ARBEJDSULYKKER PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. SÅDAN HÅNDTERER DU ALVORLIGE PÅ ARBEJDSPLADSEN FØR, UNDER OG EFTER. TIL DIG, SOM ER TILLIDSREPRÆSENTANT ELLER ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Brolæggerstræde 9 1211 København K 7248 6000 www.sl.dk 2 SÅDAN HÅNDTERER

Læs mere

Antimobbestrategi for Ubberud Skole

Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategien har til formål at forebygge mobning på Ubberud Skole ved at: - skabe og styrke gode og trygge fællesskaber mellem eleverne - gøre elever, lærere

Læs mere

Store Heddinge skole. Definition af mobning: Mobbepolitik

Store Heddinge skole. Definition af mobning: Mobbepolitik Mobbepolitik Store Heddinge skole Store Heddinge skole bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning accepteres ikke på skolen. Det forventes

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø. Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune

Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø. Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune 2018-2020 Den gode APV dialog: APV dialogen er karakteriseret ved At der er kort fra kortlægning til handling At

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns/unges trivsel og til tidlig opsporing FORMÅL Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede brug,

Læs mere

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 Trivselsplan Skolen på Islands Brygge 2018 Indhold Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 1 Trivselsplanens formål Med udgangspunkt i skolens værdigrundlag og de nationale

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER.

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. SOLRØD KOMMUNE Årsplan 2018 MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. DE SMÅ BØRNEHAVER, HVOR ALLE KENDE ALLE 1. Indledning - Mosebo og Pilebo er to små 40 børns børnehaver der beliggende tæt ved Solrød station (Mosevej

Læs mere

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold

Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold Kom i gang med at forebygge og håndtere trusler og vold FYSISK VOLD Fysisk vold er angreb mod kroppen, f.eks. overfald kvælningsforsøg knivstik spark slag skub benspænd fastholdelse kast med genstande

Læs mere

Arbejdsmiljø- og sundhedspolitik

Arbejdsmiljø- og sundhedspolitik Arbejdsmiljø- og sundhedspolitik Odder Kommune vil være en sikker, sund og udviklende arbejdsplads Det er en arbejdsplads: 1. Som har et arbejdsmiljø, som lever op til kravene til arbejdsmiljøcertificering

Læs mere

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Syvstjerneskolen Gældende fra den 15.11. 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Syvstjerneskolen lægger vægt på at skabe et udbytterigt og trygt læringsmiljø, hvor trivsel

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE HJALLERUP BØRNEHAVE retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE INDHOLD Definition af vold, mobning og sexchikane side 2 Hensigtserklæring.... side 2 Vi vil forebygge vold og mobning,

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af barnet og familiens trivsel 1 TIDLIG OPSPORING OG INDSATS I SUNDHEDSPLEJEN FORMÅL Formålet med at anvende trivselsskemaet

Læs mere

Spørgerammen for TU19

Spørgerammen for TU19 Her finder I den fælles spørgeramme, som består af 11 temaer med i alt 24 spørgsmål. Med mindre andet fremgår er svarkategorierne: 7 (i meget høj grad) - 1 (slet ikke), samt kategorien (ved ikke). Trivsel

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Den sunde arbejdsplads

Den sunde arbejdsplads Den sunde arbejdsplads Sundheds- og omsorgsområdet Områdeudvalget marts 2017 15-03-2017 Side 1 Indledning Følgende notat er udarbejdet af områdeudvalget på Sundheds- og omsorgsområdet og præsenteres på

Læs mere

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg

Forårskonference. Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Forårskonference Middelfart 8.marts 2012 Ved Margit Mullarkey og Hans Kastbjerg Studio III er en organisation Studio III er en engelsk forsknings- og undervisningsorganisation, hvis overordnede formål

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Børnehuset Petra Tilsynsnotat 2016 Institution: Børnehuset Petra Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv hvilke overvejelser

Læs mere

Erfamøde for sociale tilbud på børneområdet 16. maj Socialtilsyn Øst Socialtilsyn Hovedstaden

Erfamøde for sociale tilbud på børneområdet 16. maj Socialtilsyn Øst Socialtilsyn Hovedstaden Erfamøde for sociale tilbud på børneområdet 16. maj 2019 Tid og sted: Danske Handicaporganisationer. Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup Socialtilsyn Øst Socialtilsyn Hovedstaden Workshop om magtanvendelser

Læs mere

Udkast. Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane. Koncern HR, 1. september Indledning

Udkast. Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane. Koncern HR, 1. september Indledning Politik for indsats mod vold, trusler, mobning og chikane Indledning Denne politik beskriver indsats mod vold, trusler, mobning og chikane i Region Sjælland samt de selvejende institutioner, som Region

Læs mere