Tilmelding kun til Anders:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilmelding kun til Anders:"

Transkript

1 Deltagere: Afbud: Tilmelding kun til Anders: Anne Fløche Toft Learnmark, Anders Harbo Andersen AARHUS TECH, Tove Jensen Silkeborg HS, Malene Troldtoft SOSU Horsens-Vejle-Fredericia, Anne-Marie Kjær Bygholm LS, Helle Laage Hunø AARHUS TECH, Tina Lindholm SOSU S-T-V, Berit Gade Jensen UC Holstebro, Jørgen Fredberg UC Holstebro, Emma Søe JU Beder, Anette H. Sørensen JU Beder, Agnethe L Knudsen SOSU Randers/Grenå, Marianne T. Olesten SOSU Randers/Grenå, Marianne Warburg SOSU Skive-Thisted-Viborg, Line Märcher Ottosen vucaarhus, Hanne Nagel Learnmark Lone W. Sørensen AARHUS TECH, Kirsten Frits Campus Vejle, Mødeleder: Randy Kjærgaard Learnmark, Referent: Anne Fløche Toft Helle Hunø Nr. Overskrift Indhold 0. Velkomst og kaffe Mødested: Learnmark - Auditoriet på Horsens HS Horsens Stadionsvej 2, 8700 Horsens Godkendelse af dagsorden Tid min Ansvarlig 20 Alle Status på skolerne: Tove Jensen(Handelsskolen Silkeborg): Screeninger på nye elever og tilbagemeldinger. Tiltag på baggrund af tilbagemeldinger i klasserne. Ikke ekstra dansk. Stort udbytte af SPS-konferencen i Aarhus. Bruger mere tid på SPS-elever (mentor og studiestøtte) Marianne (sosu Grenaa): Underviser og læsevejleder. Pres på læsevejlederdelen. Test og screening. Studiestøtte anvendes i timerne i stedet for lektiecafé. Elever vil gerne hjem, når de har fri. Annette (JUC Beder): 2 læsevejledere. Andre aktiviteter, derfor stilstand i læsevejledning. SPS-konferencen i Aarhus har givet viden, især til diagnoserne og de forskellige former for støtte, der er brug for. Debat: ADHD og Asberger brug for sekretærfunktion. 1. Status på skolerne Arne (Silkeborg): Arbejder med SPS og screening. I tilbagemelding/samtale afdækkes, hvilken støtte der er brug for. Åbner for fokus på elever med særlige behov også hos underviserne. For at sikre timer til SPS og læsevejledning er det vigtigt at få instruktionstimer, så der ikke lægges undervisning i skemaet. Har ikke specifikke timer med læsevejlederfunktionen. Samarbejde med mentorer. Agnete (sosu Randers): IT-rygsæk er klar ved studiestart. Giver en dags undervisning i faglig læsning/studieteknik på alle GF-hold. 2 timer på andre hold. Kurset laves ud fra grundbogen på uddannelsen. Screening Læsetekster for voksne og efterfølgende samtale. Tolærersystem i dansktimerne (Studiestøttetimer). Instruktion med 10 opgaver (Huset Ventura har lavet opgaver til instruktionen) Evaluerer efter instruktion. Kurser på undervisningsteam i faglig læsning. Malene (sosu Horsens): Sps vejleder, tosprogsvejleder og læsevejleder. Funktioner skal adskilles så SPS- 80 Alle 1 (5)

2 afdelingen ikke tager al tid på bekostning af læsevejledertiden. Studieteknik på alle hold. Elever kommer til læsevejlederen med problemer (læsepædagog). Fokus på at at lærerne deltager og lærer de ting, der er brug for, fx at bruge F-U-E læsnings værktøj og lære CD ord at kende (læsevejleder). Læsevejledning for alle på hele skolen hvordan få lærerne involveret? Anne Marie (landbrugsskole): Læsevejleder (har ikke SPS) rollen er tænkt som vejledning af kolleger. Behovet er tilsyneladende ikke stort. Andre funktioner tager tiden fra dette arbejde. Læsevejledermøder er et godt forum til at få fokus på læsevejlederdelen. Inge (Herning): Læsevejledning på Auto og produktion og udvikling, hvor behovet er størst. Til foråret afdækning af lærernes behov og undervisning af dem. Starter på de positive lærerteam. 2 læsevejledere. Hanne Nagel (Teknisk Learnmark): SPS-vejledning. Mange af bøgerne på de tekniske skoler er Digitale. Derfor ikke arbejde med at få lærerne til at give det digitalt. Fokus på at opgaver laves digitalt.. Læsevejleder (100 timer pr. år). Bruger timerne på studiestøtte. Indirekte læsevejledning til lærerne gennem vejledning af eleven. Det fungerer godt at læsevejledning af faglærerne kommer ind gennem bagdøren og ikke i store kurser. Debat: Læsevejleder læringsvejleder, fx F-U-E læsning. Fx: jeg kan godt læse det, men hvad står der? Jørgen (UC Holstebro): 4 læsevejledere. Udbreder viden om læsevejledning og funktionen og hjælper enkelte lærere med udformning af opgaver. Ikke behov for hjælp til eleverne, da der ikke er meget læsning på GF. Tester elever og sørger for at de får nødvendig hjælp. Vanskeligt at holde fast i læsevejledning, når interessen ikke er så stor. Læsevejlederne holder møder sammen. Debat: LV på tekniske skoler er forskellig fra de merkantile og pædagogiske uddannelser, da der ikke er tradition for metatænkning og helheder, men de tekniske uddannelsers tekster er konkrete. F-U-E værktøjer kan introduceres og bruges konkret. Berit (UC Holstebro): Faglærer og læsevejleder. SPS og den tekniske del af dette tager meget tid. Fx Windows 8, som eleverne kan, og skal derefter til at bruge et andet styresystem på Styrelsens SPS-maskinerne. Bruger tosprogstest (den lange), som er et godt værktøj, så ressourcer bruges rigtigt på tosprogede, så de kan sendes på andre kurser (fx. VUC) hvis der er brug for det. 2 (5)

3 Camilla (sosu Thisted): Eneste læsevejleder 32 timer pr. uge med en assistent. Fokus på planlægning og at bruge hjemsøgte timer på holdene. Læringscafé med elever, der skal komme. 5 ugers planer for hver elev, fx i bogen. Læsestrategier osv. Line (VUC Aarhus): Screener alle dansk og DSA-elever (systimes digitale test). Har testet 315 elever laver forløb rettet mod enkelte og grupper af elever. Tekniske udfordringer med digitale test. Skal markere over for lærerne at det er læsevejledning, og ikke en hjælpefunktion til diverse andre problematikker. Fokus på læsning. Andre skal have de tilbud, som de har behov for. Systimescreeningen viser, hvilke problemer eleverne har. Brugervenlig og giver godt overblik til, som lærerne kan bruge. Debat: Brug af Systimescreeningen Tina (sosu Skive): sps-vejleder, tosprogskoordinator, læsevejleder. Fuld tid. Efteråret projekt Faglig læsning og faglig skrivning kompetenceudvikling for underviserne. Læsespor på alle hold: elever skal læse min. 15 min hver dag. Succes selvvalgte tekster. Giver bedre læsning. Marianne (Sosu Skive): Bliver brugt ved indkøb af nye bøger. Arbejder på at få lærerne til at bruge ibøger. Alle ungdomsudd. i Skive kommune: Den røde tråd. Samarbejde med folkeskolerne om Faglig læsning, så eleverne har hørt om det, når de starter på uddannelse. Lone (Aarhus Tech): screening, studieteknik og faglig læsning- kurser. Bruger meget tid på SPS. Lærerne brug af CDord og Scanread, da der bruges meget papir materiale. Lærere efterspørger kurser i CDord. Lærere kommer med opgaver, for at tjekke for gråzoneord. Efterlyser materiale til studieteknik. Debat: materiale til læsevejledning ligger på hjemmesiden til at lægge velegnet materiale til studieteknik ind på hjemmesiden. Sendes til Anders shan@aarhustech.dk Helle (Aarhus Tech): Funktionen er ved at være implementeret. Faglærere kommer med spørgsmål og opgaver, screeninger og tilbagemeldinger fungerer som hjælp til faglærerne. Anders (Aarhus Tech): Orientering om funktionen på Aarhus Tech. 8 læsevejledere, der holder møde en gang om måneden. Timetal fastlagt ud fra årselevtal. Den med flest timer har 16 timer /uge. Anne (Learnmark): 2 vejledere, kun den ene til dette mø- 3 (5)

4 de. Screener alle nye elever digitalt (dan-mat). Problemer med teknik. Studiecafé (fremmøde i studiecafé nedskriver fravær - fungerer godt). Introducerer til IT-rygsæk. Licens til CD ord. Mangler lærerressourcer til at bruge SPS-timer. Nyligt ansatte 2 lærere, der udelukkende er med som SPS-lærere i timerne. Debat: Studiebogsmaterialer lagt over til Nota. Giver fordele, da der er et helt bibliotek. Ordblinde og undervisere/vejledere kan få adgang. IT-rygsække: eleverne vil helst have CD ord. Nogle skoler vælger Licens på CDord. Der kan derudover søges scannerpen, som giver 5 timer instruktion. Næste møde den på Aarhus Tech. Efter mødet afholdes generalforsamling. Der er gratis middag og spisning efter generalforsamling. 2. Kommende møder indhold 1. Introduktion til Hands-on kursus til læsevejledernes hjemmeside. Alle medbringer en eller flere opgaver/tekster evt. på USB, som man tænker andre læsevejledere vil kunne brug. På mødet gennemgås hvordan man lægger det ind på hjemmesiden. Besøg også læsevejledernes facebookgruppe: her 2. Gennemgang af systimes screening 10 Alle 3. EUD læsevejlederforeningen Alle har adgang til at læse materialet på hjemmesiden. Der er bl. a. nyt fra regionerne og undervisningsmaterialer. Vil man selv bidrage med nyt til hjemmesiden, skal man have et login, det får ved henvendelse til ahan@aarhustech.dk. 20 Ahan 0. Kl : Fælles frokost Frokost 30 Alle Mobil IT-teknologi for ordblinde ved Christian Bork 4. Kl : Mobil itteknologi for ordblinde CB fortalte sin historie som ordblind frem til at arbejde selvstændigt med IT-teknologi for ordblinde. Android telefon. Gennemgang af Apps Brug af Dictus til telefon. Sms og Kalender 90 ChB 4 (5)

5 Mobile 112 Læser tekst op, skrivning, tage billede af tekst (eks. Gadenavne, busser etc.) Fra adresse til GPS C-pen (uden ledning) Eksempler på oplæsning i arbejdet (Super Marked, Sosu osv) Bevilges af Jobcenter, når man er i fast arbejde. Krak. Gem kontakter med adresser. E17. Skønlitteratur og faglitteratur.kan nu læse skønlitterære bøger. Et spændende og inspirerende foredrag 5. Næste møde(r) - Husk at skrive 24.3 i kalenderen 10 Alle 6. Evt. 10 Alle 240 Evaluering af mødet Vælg et tal mellem 1-10 og giv en kort begrundelse: konstruktiv / anerkendelse af mødet Det var et godt møde Super, fantastisk god mødeledelse, debat og inspirerende oplæg! Emner til senere dagsorden Efteruddannelse af læsevejledere Hvilket regi? Hjemmesiden Systimescreening Generalforsamling den i Aarhus Næste møde i Aarhus Mødeleder: Referent: Ansvarlig 5 (5)

REFERAT FRA LÆSEVEJLEDERNETVÆRKSMØDE REGION MIDT MANDAG DEN 28. JANUAR KL

REFERAT FRA LÆSEVEJLEDERNETVÆRKSMØDE REGION MIDT MANDAG DEN 28. JANUAR KL Deltagere: Tilmelding kun til Rita Nissen: rn@djhhadsten.dk med cc til Anders: ahan@aarhustech.dk Lone W. Sørensen (AARHUSTECH), Lone B. Pedersen (AARHUSTECH), Helle L. Hunø(AARHUSTECH), Anders H. Andersen

Læs mere

Målsætning for læseindsats på JU

Målsætning for læseindsats på JU Målsætning for læseindsats på JU 2018 Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indhold Indledning... 2 Målsætning for den pædagogiske/didaktiske læseindsats... 3 Interne kurser...

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats 2016

Handlingsplan for læseindsats 2016 Handlingsplan for læseindsats 2016 Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2015... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2015 under før efter ude inde inde kan ikke kan næsten kan selv Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2013 Erhvervsuddannelserne Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2012... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2012 Erhvervsuddannelserne Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2011... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

* Thyborøn. Geografiske adresser: 3 i Thisted 2 i Nykøbing 1 i Thyborøn 1 i Fjerritslev

* Thyborøn. Geografiske adresser: 3 i Thisted 2 i Nykøbing 1 i Thyborøn 1 i Fjerritslev Geografiske adresser: 3 i Thisted 2 i Nykøbing 1 i Thyborøn 1 i Fjerritslev * Fjerritslev HHX og HTX EUD merkantil EUD teknisk Landbrugsskolen (Fiskeriskolen) KVU og kursuscenter Godt 2000 årselever, heraf

Læs mere

Læsehandlingsplan med specialpædagogisk støtte

Læsehandlingsplan med specialpædagogisk støtte Læsehandlingsplan med specialpædagogisk støtte Gældende for EUC Nordvest Planen er udarbejdet i henhold til: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 367 af 19/04/2016 58 for læsevejledning Bekendtgørelse

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2014 Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2013... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder

OBU VIRK. Ordblindeundervisning for virksomheder OBU VIRK Ordblindeundervisning for virksomheder ORDBLINDHED? Man kan være ordblind uden rigtig at vide det. Mange ordblinde lærer nemlig at klare sig rigtig godt, selvom de har svært ved at stave, skrive

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2011 Erhvervsuddannelserne Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2010... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Informationsmøde om STEP 10. Tirsdag den 15. januar 2019 kl 19.00

Informationsmøde om STEP 10. Tirsdag den 15. januar 2019 kl 19.00 Informationsmøde om STEP 10 Tirsdag den 15. januar 2019 kl 19.00 STEP 10 - starten på din ungdomsuddannelse Dagsorden Politisk proces omkring udliciteringen Formålet med 10.klasse - generelt Profiler på

Læs mere

Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne.

Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne. Cand. Mag. Marianne Petersen og læsevejleder for erhvervsskolerne. Repræsenterer alle 3 nuværende ansatte lærevejledere, og refererer også til tidligere ansatte læsevejledere, som har været med til at

Læs mere

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse

Læse- og skriveteknologi til ordblinde. i skole og uddannelse Læse- og skriveteknologi til ordblinde Erik Arendal i skole og uddannelse Specialkonsulent, Rådgivnings- og støtteenheden, Aarhus Universitet Team for Læse- og skrivevejledning Tidligere Hjælpemiddelinstituttet

Læs mere

Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet )

Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet ) Projektoplæg: Støtte til svage læsere i brobygningsforløb ( Ordblinde-projektet ) Evalueringen af videnpiloten Brobygning til uddannelse peger på, at en forholdsvis stor gruppe af de unge, der er i målgruppen

Læs mere

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold

SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold SPS til ordblinde elever på EUD/EUX Tietgen Business Inspiration til struktur og indhold www.tietgen.dk/tkc Kontaktoplysninger METTE LARSEN Ordblindeundervisning og SPS MOBIL 30 72 24 40 MELA@TIETGEN.DK

Læs mere

National digital sprogscreening af EUD-elever

National digital sprogscreening af EUD-elever Læsevejledningen 20.02.15 National digital sprogscreening af EUD-elever introduktion Læsevejledningen 20.02.15 Deltagere evidencenter, Det Nationale Videncenter for e-læring NVL, Nationalt Videncenter

Læs mere

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder

Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Erik Arendal Læse- og skriveteknologi - for unge med læse- og skrivevanskeligheder Gylling, 20. april 2017 Rådgivnings- og støttecentret/rsc, Aarhus Universitet. Tidl. Hjælpemiddelinstituttet og Socialstyrelsen

Læs mere

IT OG ORDBLINDHED. Ressourcecenteret Dalby Skole, Kolding

IT OG ORDBLINDHED. Ressourcecenteret Dalby Skole, Kolding Indhold Hvilke IT-muligheder tilbydes på Dalby Skole for ordblinde? CD ord 10 Læse-og skrivestøtte Intowords Cloud Læse-Skrivestøttte Intowords på tablet/ipad Hvor finder jeg bøger og undervisningsmaterialer,

Læs mere

Evaluering af. efterår 2013

Evaluering af. efterår 2013 Evaluering af Brobygning for 10. klasser efterår 2013 Brobygningskurser - nogle tal 2072 koordineringer (elevkurser) 148 brobygningskurser udbudt i UU Nordvestjylland 131 af disse kurser gennemført 17

Læs mere

Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens

Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens Uddannelsesvejledere Social- og Sundhedsskolen har 4 uddannelsesvejledere 2 i Fredericia og 2 i Horsens.

Læs mere

Powerpoint fra oplægget medsendes dette referat samt offentliggøres på skolens hjemmeside.

Powerpoint fra oplægget medsendes dette referat samt offentliggøres på skolens hjemmeside. Referat fra lokalt uddannelsesudvalg (LUU) For det pædagogiske område 10. maj 2011 kl. 13.00 16.00 Deltagere Hanne Nielsen, Merete Lorentsen, Vibeke Kristensen, Karin Mathiesen, Jørgen Nielsen, Jonna Lauritsen,

Læs mere

Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april Kl Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324

Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april Kl Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324 Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april 2018. Kl. 9.00-12.00 Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324 Mødedeltagere: Anette Mussmann, Birgitte Rud, Birthe Mikkelsen,, Lilian Abrahamsen,

Læs mere

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning

Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning Indhold Viborg Kommunes Læringscenter for Læsning... 3 Hvorfor er Læringscenter for Læsning en god ide?... 5 Hvordan foregår undervisningen?... 5 Hjælpemidler...

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Referat fra møde i LUA

Referat fra møde i LUA Referat fra møde i LUA Dato: Fredag d. 2. oktober 2015 Kl. 10.00 12.00 i mødelokale 1 Social & SundhedsSkolen, Herning Deltagere: Repræsentant fra Hospitalsenheden Vest: Erna Leth; suppleant for Bente

Læs mere

Mødeindkaldelse. Dagsorden. Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30. Sted: Campus Århus N, lokale 33.11

Mødeindkaldelse. Dagsorden. Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30. Sted: Campus Århus N, lokale 33.11 Mødeindkaldelse Mødeforum: Overordnet samarbejdsorgan for klinisk undervisning Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30 Sted: Campus Århus N, lokale 33.11 Mødeleder: Deltagere: Afbud: Referent: Bodil Primsø Tove

Læs mere

InnovationsSkoler Midt

InnovationsSkoler Midt InnovationsSkoler Midt evidencenter Tobias Kidde Skov Pædagogisk konsulent Skov@aabc.dk Program kl. 12.00-16.00 12.00-12.30 Velkomst og sandwich 12.30-13.00 Introduktion til projektet iskolermidt 13.00-14.00

Læs mere

Skolens handleplan for sprog og læsning

Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens handleplan for sprog og læsning Indhold Skolens handleplan for sprog- og læsning..... 3 Inspiration til skolens handleplan for sprog og læsning.... 7 2 Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens

Læs mere

Basiskursus LST og tidlig indsats. Ordblinde og fremmedsprogsundervisning. Matematikundervisning for elever med dysleksi

Basiskursus LST og tidlig indsats. Ordblinde og fremmedsprogsundervisning. Matematikundervisning for elever med dysleksi Her ser du et samlet udbud af de kurser KCL tilbyder for samarbejdende skoler i Århus Kommune i skoleåret 2018/19. Basiskursus 1 + 2 LST og tidlig indsats Ordblinde og fremmedsprogsundervisning Matematikundervisning

Læs mere

Referat fra mødet i Skole-Praktik forum, trin 1 onsdag, den 30. november 2016 kl på Social & SundhedsSkolen Herning, Døesvej, Holstebro

Referat fra mødet i Skole-Praktik forum, trin 1 onsdag, den 30. november 2016 kl på Social & SundhedsSkolen Herning, Døesvej, Holstebro Referat fra mødet i Skole-Praktik forum, trin 1 onsdag, den 30. november 2016 kl. 9.00-12.30 på Social & SundhedsSkolen Herning, Døesvej, Holstebro 1. Godkendelse af dagsorden og prioritering af punkter

Læs mere

-Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen

-Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen -Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen 2018-19 Læsevejledning 0. 3. klasse AKTIVITET INDHOLD LÆSEVEJLEDERENS ROLLE AUGUST Information om årshjulet og testning på 0. 8. 21.8.: 1. danskfagudvalgsmøde

Læs mere

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse.

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse. Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: Forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens

Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens Samlet beskrivelse af fastholdelsestiltag for Social- og Sundhedsskolen Fredercia-Vejle-Horsens Kontaktlærer Du får som elev på Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens en kontaktlærer, som vil

Læs mere

Tosprogskoordinator Et fastholdelsestiltag i uddannelserne

Tosprogskoordinator Et fastholdelsestiltag i uddannelserne Tosprogskoordinator Et fastholdelsestiltag i uddannelserne Hvem? Astrid Bojesen, Fredericia-Vejle Marlene Troldtoft, Horsens Hvorfor? Målet med funktionen er at give tosprogede elever gode betingelser

Læs mere

Jens Erik Kajhøj Side 1

Jens Erik Kajhøj Side 1 Pædagogisk konsulent Jens Erik Kajhøj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående Jura E-mail: jens.erik.kajhoj@stukuvm.dk Tlf.: 33 92 60 03 E-mail: sps@stukuvm.dk

Læs mere

Der var en uformel præsentation og velkomst af deltagerne i LUU. Der er endnu ikke udnævnt en repræsentant fra Randers Kommune.

Der var en uformel præsentation og velkomst af deltagerne i LUU. Der er endnu ikke udnævnt en repræsentant fra Randers Kommune. Referat fra lokalt uddannelsesudvalg (LUU) For det pædagogiske område 8. september 2011 kl. 13.00 16.00 Deltagere Hanne Nielsen, Karin Mathiesen, Jørgen Nielsen, Jonna Lauritsen, Birgit Nielsen, Kenneth

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Fredag den 13. januar 2017, kl Kantinen, Rådhuset, Bytoften 2, Varde. Ikke tilstede: Referent: Lene Pedersen

Fredag den 13. januar 2017, kl Kantinen, Rådhuset, Bytoften 2, Varde. Ikke tilstede: Referent: Lene Pedersen 05-01-2017 Ref.: Lene Pedersen Sagsnr.: 17/11 Dokument nr.: 3158/17 Dagtilbudsledermøde Fredag den 13. januar 2017, kl. 9.00 11.30. Kantinen, Rådhuset, Bytoften 2, Varde Ikke tilstede: Referent: Lene Pedersen

Læs mere

Social & SundhedsSkolen Herning og sundheds - og ældrechefer ved kommunerne: Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande og Herning

Social & SundhedsSkolen Herning og sundheds - og ældrechefer ved kommunerne: Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande og Herning Referat Møde: Sted: Social & SundhedsSkolen Herning og sundheds - og ældrechefer ved kommunerne: Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande og Herning Mødelokale 1, Social & SundhedsSkolen,

Læs mere

VELKOMMEN TIL INFOAFTEN PÅ HOLSTEBRO HHX

VELKOMMEN TIL INFOAFTEN PÅ HOLSTEBRO HHX VELKOMMEN TIL INFOAFTEN PÅ HOLSTEBRO HHX PROGRAM Præsentation om os, om HHX Grundforløb og studieretningsforløb Læsevejledning Studievejledning Sociale arrangementer Praktisk info Efter HHX PRÆSENTATION

Læs mere

Langhøjskolens ordblindehandleplan

Langhøjskolens ordblindehandleplan Langhøjskolens ordblindehandleplan 1 I ordblindehandleplanen beskrives Langhøjskolens beredskab for at opdage hhv. elever med risiko for læsevanskeligheder, elever med læsevanskeligheder og elever med

Læs mere

SkanKomp Projekt tidslinje 2011 & 2012

SkanKomp Projekt tidslinje 2011 & 2012 2011 Q1 Serviceassistent Regionshospitalet Randers "Skive Tekniske Skole; CFK & Jobrotation Randers; Tradium" 180/36 (18*+18) (medarbejder/vikarer), *voksne elever. 1470/54 Undervisnings uger 750 ugers

Læs mere

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående jura Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

Elevplankonference september 2014

Elevplankonference september 2014 Elevplankonference september 2014 Den årlige Elevplankonference afholdes igen i år på Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense SØ. Målgruppen for konferencen er medarbejderne og ledere på institutioner,

Læs mere

Læsevejledning på ZBC

Læsevejledning på ZBC Læsevejledning på ZBC zealand business college Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 Handelsskolevej 3 4700 Næstved Tlf. 5578 8888 Chr. Richardtsvej 43 4760 Vordingborg Tlf. 5578 8888 Læsevejlederens

Læs mere

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter er i sommeren 2016 blevet evalueret gennem et digitalt spørgeskema udsendt til læsevejlederne

Læs mere

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet

Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet Nyt Center under opbygning Forskning og udvikling af undervisning med brug af it Grundskole, ungdomsuddannelser og videregående

Læs mere

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi 23. september 2014 Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi I løbet af februar og marts 2015 gennemfører foreningen Forum100% i samarbejde med Danske Erhvervsskoler, Lederne og Gymnasieskolernes

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

Referat fra LUU-møde for social og sundhedsområdet Tirsdag 17 februar 2015 Deltagere: Fra skolen: Afbud: Drøftelsespunkter

Referat fra LUU-møde for social og sundhedsområdet Tirsdag 17 februar 2015 Deltagere: Fra skolen: Afbud: Drøftelsespunkter Referat fra LUU-møde for social og sundhedsområdet Tirsdag 17 februar 2015 Deltagere: Irene Winter, Bente Juulsgaard, Kasper Soelberg, Ilse Rasmussen Fra skolen: Else Ravn Rasmussen, Lotte Herskind, Lonnie

Læs mere

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Nedenstående strategi skal anvendes på Langholt skole i forbindelse med elever, der udviser tegn på ordblinde problematikker

Læs mere

Referat af møde i Uddannelsesudvalget hos VUC Syd mandag den 29. februar 2016 kl , VUC Syd, Campus Tønder, lokale HP.

Referat af møde i Uddannelsesudvalget hos VUC Syd mandag den 29. februar 2016 kl , VUC Syd, Campus Tønder, lokale HP. Dato: 25/01/2016 Referat af møde i Uddannelsesudvalget hos VUC Syd mandag den 29. februar 2016 kl. 10.00-12.00, VUC Syd, Campus Tønder, lokale HP. Deltagere Christian Bock, Henrik Mehlsen, Jens Egon Jørgensen,

Læs mere

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole

Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Rammer for specialundervisning 2010/2011 på Nærum Skole Indholdsfortegnelse Side 1: Side 2: Side 2: Side 2: Side 3: Side 3: Side 4: Side 5: Side 5+6: Side 6: Indledning Prioritering og fordeling af specialundervisningsresurserne

Læs mere

SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE

SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE INDBYDELSE TIL SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE D. 1-6-11 KL. 9-15 PÅ REGIONSHOSPITALET, SKIVE FESTSALEN PÅ 6. ETAGE RESENVEJ 25, 7800 SKIVE DELTAGERE: ANSÆTTENDE MYNDIGHEDER OG PRAKTIKANSVARLIGE SOSU-SKOLENS LEDELSE

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Kolding B: Næstved C: Svendborg D: København E: Odense F: Helsingør G: Frederikshavn H: Aarhus I: Herning J: Ålborg K: Silkeborg L: Randers M: Fredericia N: Hillerød O: Køge P: Horsens

Læs mere

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn.

På kortet er 23 byer i Danmark markeret med en tom firkant. Skriv det bogstav i firkanten som passer til byens navn. Navn: Klasse: A: Køge B: Holstebro C: Ålborg D: Frederikshavn E: Vejle F: Horsens G: Viborg H: Aarhus I: Silkeborg J: Hillerød K: Herning L: Sønderborg M: Næstved N: Roskilde O: Kolding P: Helsingør Q:

Læs mere

Om samarbejde og fastholdelse ( og lidt om rekruttering)

Om samarbejde og fastholdelse ( og lidt om rekruttering) Om samarbejde og fastholdelse ( og lidt om rekruttering) Baggrund for oplægget... Aktualitet! (SOSU som fokusområde, Momentumanalyse, FOA/KL rapport, COWI-analyse i Region Midt, dimensioneringsdagsorden)

Læs mere

Læsevejlederuddannelsen

Læsevejlederuddannelsen udbyder i samarbejde med Læsevejlederuddannelsen - de gymnasiale uddannelser Nyt hold 2014-2015 i Aarhus Tid Mandage kl. 9.00-15.00 i perioden 30.09.14 til 13.04.15. Sted Aarhussalen, Skt. Knuds Torv 3,

Læs mere

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen

LÆSNING I OVERBYGNINGEN. Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Handleplan for læsning i overbygningen LÆSNING I OVERBYGNINGEN Kompetente læsere Elevernes faglige læsning bør være i fokus i hele grundskoleforløbet. Uanset fag arbejder læreren

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen 2018 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så

Læs mere

UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER

UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER AARHUS AU UNIVERSITET UDDANNELSE TIL MATEMATIKVEJLEDER PÅ DE GYMNASIALE UDDANNELSER Identifikation af og støtte til studerende med specifikke matematikvanskeligheder Foto: Søren Kjeldgaard, AU Kommunikation

Læs mere

SKOLE-PRAKTIKMØDE SOSU ASSISTENTER

SKOLE-PRAKTIKMØDE SOSU ASSISTENTER SKOLE-PRAKTIKMØDE SOSU ASSISTENTER Tidspunkt: 3. september 2009 Deltagere: Arbejdsgivere, praktikansvarlige og skolen Referent: Anne Høyrup Referat AD 1. orientering vedrørende SOSU uddannelsen Fællestaxameteret

Læs mere

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING

DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING DIGITALE VÆRKTØJER TIL LÆSNING OG SKRIVNING ANNE VEDSTED HANSEN, OPTAGELSE AVH@.DK ERIK ARENDAL, RÅDGIVNINGS- OG STØTTECENTRET ERA@.DK DAGENS AGENDA Introduktion Brugerperspektiv Digitale værktøjer Hvad

Læs mere

Referat fra EUD-læsevejledernes GENERALFORSAMLING 29. februar 2016

Referat fra EUD-læsevejledernes GENERALFORSAMLING 29. februar 2016 Referat fra EUD-læsevejledernes GENERALFORSAMLING 29. februar 2016 Deltagere: Kirsten Frits, Campus Vejle Jette Vinther, EUC nordvest Bodil Pedersen, Ilse Senbergs, Mette Vang SOSU Sjælland Pernille Schwarz,

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

Den lokale læsehandlingsplan på Social- og Sundhedsskolen Syd Læsevejledningen november 2010

Den lokale læsehandlingsplan på Social- og Sundhedsskolen Syd Læsevejledningen november 2010 Social- og Sundhedsskolen Syd Den lokale læsehandlingsplan på Social- og Sundhedsskolen Syd Bjergparken 6200 Aabenraa Telefon 73 33 43 00 www.sosu-syd.dk e-mail: sosu@sosu-syd.dk Indholdsfortegnelse Forord...

Læs mere

Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april Kl Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324

Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april Kl Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324 Møde implementeringsgruppen Dato: 16. april 2018. Kl. 9.00-12.00 Sted: Social- og Sundhedsskolen i Horsens lokale 324 Mødedeltagere: Anette Mussmann, Birgitte Rud, Birthe Mikkelsen,, Lilian Abrahamsen,

Læs mere

Afbud: Marianne Roth Sørensen, Silja Junker Jørgensen, Helle Svendsen, Marie Kaas, Karin Horsted, Anette Bisgaard

Afbud: Marianne Roth Sørensen, Silja Junker Jørgensen, Helle Svendsen, Marie Kaas, Karin Horsted, Anette Bisgaard Ergoterapeutforeningen Nørre Voldgade 90 DK-1358 København K Tlf: +45 88 82 62 70 Fax: +45 33 41 47 10 cvr nr. 19 12 11 19 etf.dk Referat af RB-møde tirsdag 3. maj 2016 Deltagere: Jørgen Peschardt, Anne

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Referat fra møde i LUU onsdag den 21.05.15, kl. 09.00 12.00, lokale 240 på SOSU Nykøbing F., Vestensborg Allé 78, 4800 Nyk. F.

Referat fra møde i LUU onsdag den 21.05.15, kl. 09.00 12.00, lokale 240 på SOSU Nykøbing F., Vestensborg Allé 78, 4800 Nyk. F. Tilstede: Kjeld Saul, Pia Lindquist Nielsen, Christina Graungaard, Birgit Hansen, Birte Engen, Lise Rasmussen, Jørgen Lücking Houmøller, Ulla Mikkelsen, Anne Bjerregaard, Kirsten Velschow, Hanne Stilling,

Læs mere

Ordblindeugen UGE 40. Biblioteket i Herning Østergade 8. Det er gratis at deltage oktober. OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding

Ordblindeugen UGE 40. Biblioteket i Herning Østergade 8. Det er gratis at deltage oktober. OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding Ordblindeugen 2016 PROGRAM UGE 40 3.-9. oktober Biblioteket i Herning Østergade 8 Det er gratis at deltage OBS: enkelte arrangementer kræver tilmelding 1 Ordblindeugen2016UGE 40 Uge 40 med fokus på ordblinde

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Fastholdelsesstrategi, erhvervsgymnasiale uddannelser

Fastholdelsesstrategi, erhvervsgymnasiale uddannelser Fastholdelsesstrategi, erhvervsgymnasiale uddannelser EUC Nord har stort fokus på skolens fastholdelsesstrategi med det formål at forebygge og mindske fravær og frafald på erhvervsgymnasiet. Det har stor

Læs mere

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange:

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange: 2015 Hornum skole Dette arbejder vi med i alle årgange: Læsebånd Læsekontrakter Flydende læsning Faglig læsning: o Læsestrategier o Notatteknik Motivering for læsning Evaluering Gældende pr. 1. august

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013

REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013 REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013 LUU Lokalt Uddannelses Udvalg LEU Lokalt Efteruddannelses Udvalg Til stede: Eva Pedersen Viborg Kommune Nina Jexen Thisted og Morsø Kommune Lone G. Kolbæk Region Midt, Regionshospital

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen VIA University College Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg Mødedato: Den 23. juni 2014 kl.

Læs mere

Lyshøjskolen, 2012. Vi ønsker dialog om læring med alle parter! Teamet anno 2012

Lyshøjskolen, 2012. Vi ønsker dialog om læring med alle parter! Teamet anno 2012 , 2012 Skolebiblioteket og skolen som læringscenter Vi ønsker dialog om læring med alle parter! Teamet anno 2012 Indhold Skolebiblioteket og skolen som læringscenter... 1 Status... 3 Hvem er tilknyttet

Læs mere

Jens Erik Kajhøj Side 1

Jens Erik Kajhøj Side 1 Pædagogisk konsulent Jens Erik Kajhøj Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående Jura E-mail: jens.erik.kajhoj@stukuvm.dk Tlf.: 33 92 60 03 E-mail: sps@stukuvm.dk

Læs mere

Både Region og Kommuner vil prøve at undersøge muligheden for at der installeres CD-ord på de

Både Region og Kommuner vil prøve at undersøge muligheden for at der installeres CD-ord på de Referat fra LUU-møde for social og sundhedsområdet 20. november 2012 Deltagere: Birgitte Sandahl, Ilse Irene Rasmussen, Linn Agnethe Bertelsen, Johnny Nielsen, Annemarie Sørensen. Fra skolen: Vibeke Nielsen,

Læs mere

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning: Den læsning og skrivning mennesker

Læs mere

Resultatlønskontrakt 2016 evaluering

Resultatlønskontrakt 2016 evaluering Resultatlønskontrakt 2016 evaluering Basisramme Emne Evaluering Vægtning Målopfyldelse 1. Fokus på uddannelserne og rekruttering Sikre at flere unge vælger uddannelsesområdet sundhed-, omsorg og pædagogik

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) - i dansk på hf

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) - i dansk på hf Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) - i dansk på hf Alle elever har dansk på A-niveau i de gymnasiale uddannelser. Det er et af de fag, der siden 2005 har gennemgået nogle af de største forandringer.

Læs mere

REFERAT/ DAGSORDEN. 3. VIA-DSR møde Punkt 1. Valg af ordstyrer og referent. Deltagere [Navne] Gæster. Afbud [Navne]

REFERAT/ DAGSORDEN. 3. VIA-DSR møde Punkt 1. Valg af ordstyrer og referent. Deltagere [Navne] Gæster. Afbud [Navne] 3. VIA-DSR møde 2017 Sted: Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg Lokale B172 Mødedato: 11. maj 2017 Kl. 16-19 Deltagere [Navne] Gæster Afbud [Navne] Forberedelse: Hvert Campus skal have skrevet

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

Organisering af DSA- indsatsen på NFS. - Styrkelse af tosprogede elevers faglighed

Organisering af DSA- indsatsen på NFS. - Styrkelse af tosprogede elevers faglighed Organisering af DSA- indsatsen på NFS - Styrkelse af tosprogede elevers faglighed Læringsmål At inspirere og motivere til at bruge vejledere til! at udvikle en kultur, hvor man taler om didaktik! at udvikle

Læs mere

REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE

REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE REFERAT AF SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE D. 15-09-2011 KL. 9-15 PÅ SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN STV DELTAGERE: ANSÆTTENDE MYNDIGHEDER OG PRAKTIKANSVARLIGE SOSU-SKOLENS LEDELSE OG SKOLEPRAKTIK-KOORDINATORER REFERENT:

Læs mere

Dagsorden. Referat fra Skolepraktikrådsmøde 30. august 2011

Dagsorden. Referat fra Skolepraktikrådsmøde 30. august 2011 Referat fra Skolepraktikrådsmøde 30. august 2011 Fra praksis Annette Dippel Larsen, Ruth Skriver, Mette Kitnæs, Anne-Marie Sørensen, Stefi Olesen, Vera Larsen, Susanne Pallesen, Birgit Søndergaard Fra

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Vurdering og indstilling af projekter Uddannelsespulje

Vurdering og indstilling af projekter Uddannelsespulje af projekter Uddannelsespulje 01. At mestre valget Karrierelæring i ungdomsuddannelserne Århus Statsgymnasium Samlet budget 2.500.000 kr. Ansøgt beløb 1.878.000 kr. Egenfinansiering 623.000 kr. Egenfinansieringsgrad

Læs mere

Bilag: Erhvervsuddannelserne

Bilag: Erhvervsuddannelserne Bilag: Erhvervsuddannelserne Dette bilag viser hvordan tilmeldingen til erhvervsuddannelserne fordeler sig på erhvervsuddannelsesinstitutionerne for 2013 og 2014. Bilaget indeholder 15 tabeller. Tabel

Læs mere

REFERAT/ DAGSORDEN. VIA-DSR møde. Punkt 1. Valg af ordstyrer og referent. Deltagere [Navne] Gæster [Navn] under pkt.

REFERAT/ DAGSORDEN. VIA-DSR møde. Punkt 1. Valg af ordstyrer og referent. Deltagere [Navne] Gæster [Navn] under pkt. VIA-DSR møde Sted: Campus Holstebro Gl. Struervej 1 7500 Holstebro Lokale A367 Mødedato: 15. december 2016 Deltagere [Navne] Gæster [Navn] under pkt. [#] Afbud [Navne] Dagsorden 1. Valg af ordstyrer og

Læs mere

SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE

SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE INDBYDELSE TIL SKOLE-PRAKTIKFORUM MØDE D. 11. SEPTEMBER 2013 KL. 9-15 PÅ SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN DELTAGERE: ANSÆTTENDE MYNDIGHEDER OG PRAKTIKANSVARLIGE SOSU-SKOLENS LEDELSE OG SKOLEPRAKTIK-KOORDINATORER

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Lær IT. Efterår 2014

Lær IT. Efterår 2014 Lær IT Efterår 2014 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til efterårets Lær Mere Om IT kurser Denne sæson har vi valgt at fokusere på, hvordan man får oprettet en Digital postkasse samtidig

Læs mere

REFERAT/ DAGSORDEN. Biblioteksudvalgsmøde. Campus Horsens. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden. Afbud Caroline Bach; Emilie Høck Hesselaa Andersen

REFERAT/ DAGSORDEN. Biblioteksudvalgsmøde. Campus Horsens. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden. Afbud Caroline Bach; Emilie Høck Hesselaa Andersen Biblioteksudvalgsmøde. Campus Horsens Sted: Chr. M. Østergaards Vej 4 8700 Horsens Mødedato: 26. november 2018 Deltagere Ulla Sparre, Torben Busk, Morten Carter, Caroline Bach, Dorte Wiwe Dürr, Sine Damhus

Læs mere

Årsrapport 2010 om FVU og Ordblinde til VUC Fyn fra AOF Center Fyn

Årsrapport 2010 om FVU og Ordblinde til VUC Fyn fra AOF Center Fyn Årsrapport 2010 om FVU og Ordblinde til VUC Fyn fra AOF Center Fyn Indholdsfortegnelse: 1 Indledning Side 3 2 Antal kursister på FVU Side 3 3 Antal årskursister på FVU Side 3 4 Antal kursister på ordblinde

Læs mere

Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder. Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne

Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder. Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne Åben skole arrangement v/kvalitetspatruljen 24. januar 2012 Jordbrugets Uddannelsescenter i Århus Damgaards

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere