Matematikhuset hjælp. Matematikhuset Mikro Værkstedet A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Matematikhuset hjælp. Matematikhuset 3.1.0. Mikro Værkstedet A/S"

Transkript

1 Matematikhuset hjælp Matematikhuset Mikro Værkstedet A/S

2 Matematikhuset hjælp: Matematikhuset Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S

3 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Logind Mellemste Etage De fire regningsarter Tal og algebra Problemregning Geometri Opgavetyper Skriv svar Multiple choice Matrix Menulinje og indstillinger Oplæsning Ordbog Hjælp Indstillinger Taleindstillinger Skriftindstillinger Opgavetype Andre indstillinger Lommeregner Skitseblokken Navigeringsfunktioner på menulinjen Øverste etage Nødder Butikker Spillerummet Opgaverummet Nederste etage Arbejdsplan Rapportering Import/Eksport Udveksling af data CAPA server Offline tilstand Udveksling af opgavefiler Benyttelse af princippet fra tidligere version Import/export Håndtering af netværksproblemer... 33

4

5 Forord Matematikhuset Matematikhuset er et program med mange nye faciliteter, der indeholder opgaver til alle klassetrin. Grafikken er tilpasset, så den er alderssvarende til de tre trin: Yngste trin, mellemste trin og afsluttende trin.

6 vi Forord Matematikhuset består af tre etager, der indeholder: Opgaver til yngste trin, mellemste trin og afsluttende trin Nøddeopgaver på fire niveauer Butikker Spillerum Arbejdsplan Rapportering Import/Eksport Nederste etage Registrering Registrerings/Administreringsværktøjet er kun relevant for lærere og administratorer. Værktøjet bruges til at administrere klasser og elever Arbejdsplan I arbejdsplanen kan læreren vælge de opgaver eleverne skal arbejde med. Dette kan gøres for hele klassen, for grupper af elever og for enkelte elever. Det er muligt at vælge mellem alle opgaver i hele Matematikhuset. Hvis en elev er registreret som bruger på mellemste trin, vil læreren således kunne vælge opgaver fra yngste trin og afsluttende trin uden de kan se det, men eleven vil stadigvæk skulle arbejde med opgaverne på det trin, de er blevet registreret på. Eleven kan også stille opgaver til sig selv. Rapportering Her kan læreren læse og udskrive rapporter over de opgaver, som eleverne har arbejdet med, hvis de er registreret. Den enkelte elev vil ligeledes kunne læse og udskrive egne rapporter. Import/Eksport Her kan der importeres og eksporteres data, så det er muligt flytte egne data mellem computere, der har installeret Matematikhuset Mellemste etage På mellemste etage er der døre med indgang til de tre trin samt en dør, hvorfra denne vejledning til Matematikhuset kan hentes. Øverste etage Alle elever vil have adgang til disse døre uanset, hvilket klassetrin de er registreret på. Nødder Butikker Spillerum Opgaverum

7 Kapitel 1. Logind Når Matematikhuset åbnes vises følgende logindbillede. Logind med netværk For at der skal kunne logges ind som registreret bruger, skal der være installeret en CAPAserver, som eleven er registreret på. Når brugeren har indtastet sit brugernavn og kodeord bliver Logind aktiv. Hvis man ønsker at arbejde som anonym bruger, klikkes på Spring over, hvorved man har adgang til alle trin i Matematikhuset Læs også afsnittet om fejlmeddelelser i forbindelse med brug af CAPA.

8

9 Kapitel 2. Mellemste Etage Når eleverne logger ind på et af de tre trin får de adgang til følgende døre: De fire regningsarter Tal og algebra Problemregning Geometri Som standard kan elever kun benytte den dør på mellemste etage som svarer til elevens alderstrin.en lærer kan for den enkelte elev ændre denne regel ved at tilføje eleven til en eller to specielle grupper i administrationsværktøjet: Hvis en elev tilhører gruppen matminus, vil døren eller dørene for yngre elever også være åbne Hvis en elev tilhører gruppen matplus, vil døren eller dørene for ældre elever også være åbne Grupperne skal oprettes i administrationsværktøjet, hvis de ikke allerede findes De fire regningsarter Her findes der reoler med hylder, der indeholder bøger. Når der klikkes på en reol vises antallet af bøger. Er der kun en bog på hylden, åbnes denne direkte.

10 4 Mellemste Etage Holdes musen hen over en bog, vil der blive vist en kort beskrivelse af bogens indhold Tal og algebra Dette billede er fra mellemste trin, og tilsvarende reoler findes ligeledes på yngste trin og afsluttende trin.

11 Problemregning Problemregning Dette billede er fra afsluttende trin. Antallet af reoler og hylder varierer på de tre trin Geometri I geometrirummet findes opgaver, der er relateret til geometri. Geometriske begreber, omkreds, areal og rumfang. Desuden er der arbejde med tallinjer og koordinatsystemet.

12 6 Mellemste Etage Her skal eleven trække de sammensatte tal ned på tallinjen. Eleven skal ved aflæsning løse opgaven.

13 Kapitel 3. Opgavetyper 3.1. Skriv svar Ved skriv svar skal eleven selv skrive sit svar. Afgivelse af svar kan foretages enten ved at klikke på Svar eller ved brug af Enter. Hvis svaret kræver en benævnelse, vil der blive vist et rullepanel til højre for svarfeltet, hvor eleven skal vælge korrekt benævnelse. Rigtigt svar giver 4 point. Forkert svar 0 point.

14 8 Opgavetyper 3.2. Multiple choice Ved multiple choice skal eleven klikke på det korrekte svar. Svaret vælges ved klik med musen. Rigtigt svar i første forsøg giver 3 point. Ingen point ved andet eller tredje forsøg Matrix Man kan bevæge sig rundt i matrixen ved hjælp af musen eller piletasterne eller gå til næste felt ved hjælp af Tab-tasten. Felterne bliver farvet blå ved korrekt svar og røde ved forkert svar. Det er muligt at rette forkerte svar. Vær opmærksom på, at valg af farver kan vælges i indstillinger i menulinjen. Der tildeles et point for hvert felt, der er udfyldt korrekt. Der trækkes 2 point for hvert felt, der er udfyldt forkert. Rettes forkerte svar inden opgaven afsluttes, tildeles der fuldt point.

15 Kapitel 4. Menulinje og indstillinger 4.1. Oplæsning Ved klik på dette ikon kan teksten læses højt. Det kræver blot, at taleindstillingerne er slået til. Se senere under indstillinger Ordbog Ved klik på dette ikon åbner liste med ordforklaringer på de matematikord, der er anvendt i programmet. Ordene er listet i alfabetiske orden. Der kan søges efter et ord ved at skrive enten hele ordet eller de første bogstaver i ordet. Det er muligt at tilføje eller rette egen tekst Hjælp Her kan der hentes hjælp til opgaverne. Hjælpen er tilpasset den aktuelle opgave og det aktuelle trin Indstillinger Her kan der foretages forskellige indstillinger i programmet.

16 10 Menulinje og indstillinger Taleindstillinger Indstillinger for tale Her kan sættes indstillinger for tale samt justering af stemmeindstillinger. Talen aktiveres fra menulinjen med mindre at Oplæs automatisk er slået til. Bemærk at funktionen Oplæs automatisk kun virker, hvis en af de øvrige funktioner er aktiv. Vær opmærksom på, at ændringerne først slå igennem ved den næste opgave Skriftindstillinger Valg af skrifttype, størrelse og farve.

17 Opgavetype 11 Når man ændre på skriftstørrelsen vil det slå igennem i alle opgaverne i Matematikhuset. Da nogle opgaver indeholder en del tekst, er der sat en begrænsning på +9 i skriftstørrelsen. Vær opmærksom på at den tegnstørrelse, der anvendes er relativ i forhold til tegnstørrelsen, som vælges i programmet. Hvis Matematikhuset fx anvender punkt 10 til en tekst, så vil +9 betyde, at teksten vil blive vist i punkt Opgavetype Valg af opgavetype. Hvis både skriv svar og multiple choice er mulige, vil brugeren kunne vælge mellem: Skriv svar, Multiple choice eller Begge slags.

18 12 Menulinje og indstillinger I de tilfælde hvor opgaverne kun er lavet til multiple choice eller til skriv svar, vil indstillingerne ikke slå igennem. Her vil en anonymbruger kunne vælge, hvor mange opgaver der skal stilles før bogen automatisk lukkes. Her er der også mulighed for at indstille programmet til at gå videre til næste opgave, hvis eleven har svaret forkert. Farveskema: Det er muligt at ændret indstillinger for farverne, så eventuelle farveblinde også tilgodeses. Ændringer af indstillingerne gælder for følgende bøger: Matrix, Tallinjer og Koordinatsystemet Andre indstillinger Andre indstillinger Selvom indstillingerne slås fra, gælder det kun visning på skrivebordet. Point mv. vil fortsat blive vist i brugerens rapport. Statuscirkel viser antal løste opgaver samt, hvor mange rigtige og forkerte opgaver, der er svaret på. Programmet er her indstillet til at vise 10 opgaver. Er programmet indstillet til et andet antal opgaver, vil statuscirklen blive tilpasset hertil. Når statuscirklen bliver åbnet bliver den vist øverst i venstre side. Den kan med venstre musetast flyttes hen på siden, hvor det ønskes. Bemærk, at cirklen fra start af vil være helt blå Lommeregner Her kan der hentes hjælp til opgaverne. Hjælpen er tilpasset den aktuelle opgave og det aktuelle trin.

19 Skitseblokken 13 Lommeregneren kan flyttes rundt på skrivebordet ved at klikke med venstre musetast på den øverste del af lommeregneren. Musetasten holdes nede, mens lommeregneren flyttes til det ønskede sted. Ved nogle af bøgerne er lommeregneren ikke aktiv. Dette vises ved, at den er gråtonet. Det gælder fx opgaverne i de fire regningsarter mv. Når der stilles opgaver i arbejdsplanen, er det muligt at vælge om lommeregner skal være tilgængelig eller ej. Hvis der ikke foretages noget valg her (-), vil indstillingen af lommeregneren være den samme som programmet er sat til. Lommeregneren på afsluttende trin har de samme funktioner, men den er grå så det passer med grafikken på afsluttende trin. Indtastningen på lommeregneren skal ske ved at klikke på tasterne med musen eller ved at anvende taltasterne på tastaturet. Ved klik på denne tast sendes resultatet af det beregnede til svarfeltet. Denne funktion kan kun anvendes ved opgaverne Skriv svar. Man kan regne videre med resultatet fra forrige indtastning ved indtastning af et regnetegn eller ved klik på ikonet, hvorved resultatet fra forrige opgave bliver vist i displayet Skitseblokken Ved klik på dette ikon, bliver en skitseblok åbnet på højre side i bogen. Skitseblokken er blevet væsentligt forbedret i Matematikhuset. Der er gitterlinjer som standart og der er kommet en del nye funktioner. Skitseblokken er delt op i 5 områder, hvert område med egne funktioner.

20 14 Menulinje og indstillinger. Her kan eleven skrive tekst og bogstaver, samt lave enkle tegninger. Funktionerne for de enkelte ikoner kan læses ved at føre musen hen på ikonet. Område 1: Indsæt linje mellem to punkter Indsæt trekant Indsæt firkant Indsæt billede Linjefarve Slet

21 Skitseblokken 15 Område 2: Skrifttype Skriftstørrelse Fed Kursiv Understreg Skriftfarve Indsæt tekst Område 3: Fjern tekstbokse Indsæt tom kasse Indsæt figur Slet tællemateriale Tællemateriale: Kan anvendes som praktisk værktøj. Ved at klikke på symbolet kan man vælge forskellige figurerer, som kan understøtte forståelsen. Klik det ønskede antal figurer. Hver gang man

22 16 Menulinje og indstillinger klikker, kommer der en ny figur. Figurerne kan også samles i en kasse, der viser hvor mange figurer man har i kassen. Område 4: Indsæt matematiske tegn Vis/skjul tern Område 5: Fjern ternindhold Læg markeret element forrest Læg markeret element bagerst Forstørrelse - gælder kun på indsatte figurer 4.7. Navigeringsfunktioner på menulinjen Klik på pil til højre giver mulighed for at gå tilbage til forrige opgave. Læg i tænkeboks. Opgaver som eleven ikke kan magte at løse på det pågældende tidspunkt kan gemmes. Disse opgaver bliver samlet, og vil kunne hentes frem igen fra Opgaverum på reolen Tænkeboksen. Giver mulighed for at gå til næste opgave uden at løse den aktuelle opgave.

23 Navigeringsfunktioner på menulinjen 17 Lukker den aktuelle del af programmet.

24

25 Kapitel 5. Øverste etage Når eleverne logger ind får de adgang til følgende døre:nødder - Butikker - Spillerum - Opgaverum 5.1. Nødder I hvert af de fire niveauer er der 20 opgaver. Sværhedsgraden er stigende fra niveau 1 til niveau 4. Her er vist, hvordan der kan arbejdes med at afgive svar på opgaverne. Eleven har taget en kopi af tegningen nederst på venstre side i bogen og sat den ind i skitseblokken. 5-tallet er placeres i et af rummene. Der findes ikke rigtigt eller forkert svar på nøddeopgaverne. Det er processen i arbejdet med nødderne, der skal fokuseres på og ikke så meget resultatet. Svar på opgaven afgives på skitseblokken, der findes i menulinjen nederst på skærmen, når nøddeopgaverne åbnes. Elevens svar på skitseblokken vil kunne åbnes af læreren og eleven selv i Rapportering Butikker Her findes butikken Grønthandleren. Brugerne får stillet opgaver, som de skal løse. Det kan fx være: I dag er der tilbud på appelsiner 4 stk. for 12. kr. Eleverne skal så lægge antallet på vægten der viser antallet efterhånden som appelsinerne bliver placeret. Herefter skal de tage penge fra pungen, lægge dem i kassen og bagefter svare på, hvor meget de har sparet i forhold til normalprisen.

26 20 Øverste etage 5.3. Spillerummet I spillerummet trænes nogle af de matematiske færdigheder på en sjov og motiverende måde ved hjælp af webbaserede spil. Spillene foregår på tid, og eleverne kan konkurrere om at komme på en scoringsliste for hele landet. Der vil løbende blive lagt nye opgaver ind i spillerummet, så Matematikhuset er under fortsat udvikling. Når eleven klikker på døren ind til spillerummet åbnes en side med 7 spillekonsoller, hvoraf de 6 er aktive. Spil: Ormespillet Kaninjagt Muselabyrint Vandkamp Planetkrig Quiz De fem første spil indeholde de samme kategorier, men måden eleverne skal arbejde med spillene på er meget forskellige. Quiz-spillet er et spil, hvor eleverne kan kæmpe mod hinanden fra hver sin computer. Her er det muligt at invitere andre, der er logget på til at spille mod hinanden. Der findes opgaver, der er tilpasset hvert af de tre trin. For at eleven skal kunne spille på sit eget niveau, kræver det, at eleven er registreret som bruger. På startsiden findes en vejledning, der beskriver, hvordan de enkelte spil spilles.

27 Spillerummet 21 Vandkamp: Muselabyrint: Planetkrig:

28 22 Øverste etage Kaninjagt: Besvares alle spørgsmål i opgavesættet rigtigt og indenfor en given tidsramme, kan eleven komme på en High Score liste.

29 Opgaverummet Opgaverummet Når læreren har stillet opgaver til eleven i Arbejdsplan, vil der lyse en lampe over døren til Opgaverummet. På den måde kan eleverne se, at de har fået tildelt nye opgaver. Eleven vil også kunne stille opgaver til sig selv. I Opgaverummet er der fire reoler: Nye opgaver: Her står de opgaver som læreren eller eleven selv har stillet. Når eleven har åbnet en bog, vil den automatiske blive flyttet til reolen I Gang Med. I gang med: Her står de opgaver som eleven har åbnet, men som de ikke er færdige med at løse. Når eleven har løst opgaverne i en bog, vil bogen ikke være synlig på reolen mere. Hvordan eleven har løst opgaverne, vil kunne læses i Rapportering. Tænkeboksen indeholder de opgaver, som eleven har sendt i tænkeboksen. Ommer: Når der stilles opgaver i Arbejdsplanen kan der vælges, at de opgaver eleven springer over eller ikke løser korrekt sendes til reolen med Ommer. Har man gemt en opgave som en fil (*.mmv), kan man efterfølgende hente den ind igen ved klik på Indlæs opgave fra fil i opgaverummet eller indlæse den fra arbejdsplanen ved klik på Hent opgaver og derefter Hent fra fil. Det er også muligt at klikke på en fil af typen *.mmv hvorefter Matematikhuset logind automatisk bliver åbnet. Efter logind går man direkte til opgaverummet. Indlæser et opgavesæt fra fil Gemmer et opgavesæt som en fil. Denne er kun aktiv når der er opgaver på reolen.

30

31 Kapitel 6. Nederste etage 6.1. Arbejdsplan I arbejdsplanen kan læreren stille opgaver. Det er også muligt for eleven at stille opgaver til sig selv. For at kunne stille opgaver til egne elever, skal læreren være registreret som bruger tilhørende egen klasse. Vælg afleveringsdato og tidspunkt for, hvornår eleverne skal have løst opgaverne. Når opgaverne er valgt klikkes der på Send til elever, og herefter er det muligt at vælge elev(er). Opgavenavn: Teksten i feltet Opgavenavn er valgfri, kan fx være Addition eller andet sigende. Besked til elever: Ønsker læreren at give en besked til eleverne, kan det gøres i dette felt. Forkerte løste opgaver: Her kan læreren vælge hvordan forkerte løste opgaver skal behandles. Behandles som løst med fejl: Eleven går blot videre og opgaven vil blive vist i Rapportering med fejl. Flyttes til Ommer: Opgaven vil blive flyttet til reolen Ommer i opgaverummet. Eleven vi så senere kunne arbejde med opgaven. Behandles som uløst: Opgavesættet er først færdigt når alle opgaver er løst korrekt Skal løses korrekt før næste opgave: Eleven skal løse opgaven korrekt, før næste opgave stilles.

32 26 Nederste etage Ny: Vælg Ny og der vises en oversigt over alle opgaverne i Matematikhuset. Her vises en oversigt over reolerne og bøgerne i Matematikhuset. Sættes der flueben i Lav en af hver slags vil der blive tildelt en opgave af hver type i den pågældende bog. Vær dog opmærksom på, at der så vil blive stillet opgaver fra alle tre trin. Vælg de(n) opgaver som klassen/eleven skal arbejde med og sæt de ønskede indstillinger. Type: Her vælges mellem multiple choice, skriv svar eller begge slags. Nogle af opgaverne er udarbejdet, så der kun vil være mulighed for at vælge mellem multiple choice eller skriv svar, i så fald vil det ikke være muligt at vælge mellem indstillingerne. Det er ikke muligt selv at vælge om opgaverne er matrixopgaver, da dette er knyttet til den enkelte bog. Fra bog til bog: Vælges der kun 1 bog vil samtlige opgaver være fra den pågældende bog. Vælges der flere bøger, vil opgaverne blandes fra de pågældende bøger.

33 Arbejdsplan 27 Antal: Her vælges det antal opgaver, som eleven skal arbejde med, før opgavesættet vil blive betragtet som løst. Bland: Alle de valgte opgaver vil ligge i den samme bog, og blive stillet i den rækkefølge de er valgt. Vælges der Bland vil opgaverne blive stillet i tilfældig rækkefølge. Hjælp: Hvis eleven må hente hjælp til opgaverne skal Ja vælges. Ønsker man at stille opgaver til en prøve, kan hjælpen vælges fra. Ordbog: Hvis eleven må slå op i ordbogen, skal Ja vælges. Ønsker man at stille opgaver til en prøve, kan ordbogen vælges fra. Lommeregner: Hvis lommeregneren er valgt fra, kan eleven ikke aktivere den på skrivebordet. Skitseblok: Hvis skitseblokken er valgt fra, kan denne ikke aktiveres fra skrivebordet. Hent opgaver: Læreren kan hente tidligere stillede opgaver ved klik på Hent Opgaver i arbejdsplanen. Husk at angive i hvilken periode opgaverne er blevet stillet og til hvilken elev. Når opgaverne er hentet markeres den opgaver, der skal hentes ind i arbejdsplanen, herefter klikke på Hent. Der kan kun hentes en opgave af gangen, men procedurens kan gentages indtil de ønskede opgaver er lagt i arbejdsplanen. Herefter kan vælges hvilke elever opgaverne skal sendes til. På denne side kan der også hentes opgaver, som tidligere er gemt som en fil af typen *.mmv Når opgaverne og de ønskede indstillinger er valgt klikkes på Send til elever, og en liste over eleverne i den valgte klasse blive vist.

34 28 Nederste etage Når opgaverne og de ønskede indstillinger er valgt klikkes på Send til elever, og en liste over brugerne af Matematikhuset bliver vist. Vælg den klasse som opgaverne skal sendes til, og sæt flueben ved de elever, der skal have opgaverne tildelt. Kun lærerens egne klasser vises med mindre der er sat flueben ved Vis alle Rapportering For at få adgang til at egne elevers rapporter, skal læreren være registreret som bruger tilhørende egen klasse. Er læreren ikke tilknyttet klassen, skal der sættes flueben ved "Vis alle klasser og grupper". Nu bliver alle grupper, klasser og elever synlige i rapporteringsdelen. Læreren kan her se sin klasse og elever få en status over de opgaver eleverne har arbejdet med, dem de er i gang med og forfaldne opgaver. Eleverne kan ligeledes se deres egen rapport.

35 Rapportering 29 Husk at angive i hvilket tidsrum, der ønskes rapport over. Inden rapporten kan laves, skal der markeres, hvilke områder, der skal medtages i rapporten. Dette gøres ved at vælge Rapportindstillinger. Marker de områder, der skal vises en rapport over og klik på Ok. Herefter markeres de opgavesæt, der skal laves en rapport over. Ønskes rapport over alle opgavesæt holdes Ctrl-tasten nede mens der klikkes på A, hvorved alle opgavesættene bliver markeret med blåt. Ønskes der kun rapport over udvalget opgavesæt, så holdes Ctrl-tasten nede mens der klikkes på de ønskede opgavesæt. Når de ønskede opgavesæt er markeret vælges Vis rapport.

36 30 Nederste etage Rapporten vises som en HTML-fil og ønskes den gemt, klikkes på Gem. Dataene i rapporten kan også eksporteres til Excel. Højreklik på rapporten og vælg Eksporter til Microsoft Excel. Rapporten kan udskrives ved at højreklikke med musen inde i rapporten. Ved klik på skitse åbnes en HTML-fil med det svar som eleven har afgivet på skitseblokken, men det kræver at visning af skitseblokken er medtaget i rapportindstillingerne Import/Eksport Brugere af Matematikhuset kan eksportere og importere deres data. Import og Eksport gemmer både bøger og oplysninger om elevens arbejde mv. og ikke kun en enkelt bog som er tilfældet ved Gem som fil i opgaverummer og arbejdsplanen. Det giver mulighed for, at eleven kan arbejde med programmet både på skolen og hjemme. Det kræver blot at Matematikhuset er installeret begge steder. Når brugeren ønsker at eksportere sine data til fx til USB-stik vælges Eksport og navn på det sted, hvor USB-stikket er placeret. Fx E:\ herefter klikkes på knappen Eksporter. Data vil nu blive overført til USB-stikket. Når de ønskede indstillinger er foretaget klikkes på Afslut. Den elev, der vil eksportere data fra skolens pc er, skal være logget ind som registreret brugere. Eksport/import til egen maskine kan ske uden at være registreret brugere med mindre, der er flere brugere af Matematikhuset på denne pc. Når eleven har arbejdet hjemme med opgaverne og gerne vil importere data til skolens pc, vil der blive spurgt om brugernavn fordi brugeren er registreret her. Det er vigtigt, at USB stikket kun bruges personligt, da der lægges data i to mapper på USB en, som ikke er knyttet til en bestemt bruger. Når der eksporteres vil disse to mapper blive dannet. Hvis disse mapper ikke slettes vil man næste gang man vil eksportere data, får man oplyst at der allerede er data og om man ønsker at fortsætte. Dette skal man svare ja til, hvis man ønsker at overføre nye data. Når brugeren ønsker at importere sine data fra fx et USB-stik vælges Import og navn på det sted, hvor USB-stikket placeret. Fx e:\ herefter klikkes på knappen Importer. Data vil nu blive overført til Matematikhuset på computeren.

37 Kapitel 7. Udveksling af data Data i Matematikhuset kan være opgaver, opgaveløsninger og indstillinger. I det følgende beskrives hvordan data udveksles i Matematikhuset CAPA server Matematikhuset understøtter Mikro Værkstedet's nye avanceret teknologi 'CAPA' til udveksling og lagring af data. Når man bruger CAPA, ligger data på en fælles server. Herved kan data let udveksles mellem lærer og elev. Programmet til opsætning af en CAPAserver distribueres som et særskilt program og det er derfor ikke beskrevet nærmere her. Der findes ligeledes et særskilt CAPA administrationsprogram til opsætning af Matematikhuset's eller skolens brugere. Hvis programmet er installeret på PC'en, kan det startes fra programmenuen eller fra døren Registrering i Matematikhuset. Programmet er ikke beskrevet nærmere her. Når først en PC er sat op til at benytte CAPA og Matematikhuset's elever er oprettet i CAPA, fungerer udvekslingen og lagring af data automatisk, dvs uden at brugeren behøver kende til CAPA. Undtaget er dog tilfældet af netværksproblemer som beskrevet i næste kapitel. Man sætter PC'en op til at benytte CAPA ved hjælp af et særskilt konfigurationsprogram. Programmet kan startes fra programmenuen eller ved at klikke på knappen Konfigurer i loginboksen Offline tilstand Hvis brugeren vil arbejde i Matematikhuset et sted hvor der ikke er netværksforbindelse til CAPA, kan man vælge at arbejde offline. Det gøres ved at klikke på knappen Spring over i loginboksen. Hvis man inden har skrevet sit sædvanlige brugernavn i feltet Bruger, vil ens data blive gemt næste gang man igen bruger Matematikhuset med CAPA. Hvis feltet Bruger i stedet er tomt, arbejdes som anonym bruger og data vil ikke automatisk blive gemt. Brugeren kan dog altid sørge for at vigtig data (f.eks opgaveløsninger) bliver gemt på CAPA ved at gemme data som opgavefiler som beskrevet nedenfor Udveksling af opgavefiler Opgaver og opløsninger kan udveksles som filer af typen *.mmv på følgende steder: I arbejdsplanen kan man gemme opgaver ved at klikke på knappen Gem som fil. Herefter kan man f.eks. sende filen til elever som en vedhæftet fil pr. mail eller gemme opgavesættet til senere brug. En lærer kan også opbygge en samling af opgavesæt til genbrug. I arbejdsplanen kan man fra dialogen Hent opgaver indlæse opgaver i arbejdsplanen. I opgaverummet kan man ved hjælp af knappen Gem opgave som fil gemme opgaver på en fil fra reolen "Nye opgaver" eller reolen "I gang med". Knappen vises kun hvis der faktisk er

38 32 Udveksling af data opgaver på en af reolerne. Knappen er meget nyttig hvis en elev ønsker at lave et opgavesæt færdigt hjemme. Når opgavesættet er gemt på en fil kan eleven f.eks. tage filen med hjem på et USB-stik. I opgaverummet kan man ved hjælp af knappen Indlæs opgave fra fil lægge opgaver fra fil op på reolen "Nye opgaver" eller på reolen "I gang med". Knappen bruges f.eks. når en elev er hjemme og skal lave et opgavesæt færdigt. I rapportering kan man ved hjælp af knappen Gem på fil gemme opgaveløsninger på en fil. Herefter kan man f.eks. sende filen til læreren som en vedhæftet fil pr. mail. I rapportering kan man ved hjælp af knappen Vis fra fil få vist indholdet af et opgavesæt. Hvis opgavesættet tilhører en selv, så lægges opgaveløsningerne i stedet ind i rapporteringsværktøjet som andre opgaver. Eleverne har kun adgang til at se rapporter over egne opgaver. I Windows stifinder kan man åbne en *.mmv fil med Matematikhuset. Det svarer til knappen Indlæs opgave fra fil eller til knappen Vis fra fil, afhængig af om filen indeholder opgaver eller opgaveløsninger Benyttelse af princippet fra tidligere version. Hvis der på en skole (mod forventning) ikke er mulighed for at benytte CAPA, kan man i stedet benytte dataudvekslingsprincippet som blev brugt i tidligere versioner af Matematikhuset. Man skal i Konfigurationsværktøjet fjernes afkrydsningen af Anvend CAPA Service. Herefter kan man logge ind med brugernavn "administrator" og kodeord "Mathus". Detaljer omkring denne brug kan findes i brugermanualen for Matematikhuset version som findes på installationscd'en og på Mikro Værkstedets supportsider Import/export Bruges når brugeren ønsker at eksportere sine data til fx USB-stik. Se Afsnit 6.3.

39 Kapitel 8. Håndtering af netværksproblemer Hvis du forsøger at logge ind som registreret bruger med netværk, og der ikke er adgang til netværket, får du følgende meddelelse. Hvis du er logget ind og netadgangen forsvinder og du forlader programmet, så vil følgende meddelelse blive vist næste gang du logger ind. Hvis meddelelsen skyldes at du ikke blev logget rigtig ud sidste gang du brugte denne PC, fx pga strømsvigt eller netværkssvigt, anbefales det, at du vælger Fortsæt. Hvis du ikke har lukket Matematikhuset korrekt og åbner fra en anden pc, vil du få følgende meddelelse. Hvis meddelelsen skyldes at du ikke blev logget rigtig ud sidste gang du brugte denne PC, fx pga strømsvigt eller netværkssvigt, anbefales det, at du vælger Fortsæt.

40

Matematikhuset Matematikhuset Spillerummet

Matematikhuset Matematikhuset Spillerummet Matematikhuset Matematikhuset Spillerummet Side 1 af 28 Indholdsfortegnelse Forord... 3 De fire døre... 4 Geometrirummet... 4 Tallinjer...5 Koordinatsystemet...5 Øverummet... 6 Opgavetyper...6 Skriv svar...6

Læs mere

Vejledning. trin. Nederste etage

Vejledning. trin. Nederste etage Vejledning til Matematikhuset til web Forord Matematikhusett til web er et program med mange faciliteter, der indeholder matematiske udfordringer til alle klassetrin. Grafikken er tilpasset, så den er

Læs mere

MatematikVærktøjet - Niveau 1

MatematikVærktøjet - Niveau 1 Mikro Værkstedet MatematikVærktøjet - Niveau 1 Brugervejledning MatematikVærktøjet - Niveau 1 1 1. FORORD MatematikVærktøjet niveau 1 er et værktøj for både elev og lærer. Et værktøj til eleverne til at

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Spørgsmål til dag 10 send venligst ønsker på mail inden torsdag til Peter og Per Gennemgående opgave og Excel v/peter Lidt Internet tips Filer og mapper Øvelse med

Læs mere

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016

BitLocker. Vejledning: Kryptering University College Lillebælt - IT-afdelingen - 1016556/16-03-2016 BitLocker BitLocker kan bruges til kryptering af drev for at beskytte alle filer, der er gemt på drevet. Til kryptering af interne harddiske, f.eks. C-drevet, bruges BitLocker, mens man bruger BitLocker

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere www.pralemappen.dk v4 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til pralemappen.dk 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Indstillinger der gælder hele skolen...side 4 1.4

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del II Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Opret en Google konto (punkt 1-4).. 3 Upload filer fra computeren til Google docs

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE Af Martin Lohse Mikkelsen IT-vejleder - Side 1 af 37 Forord Dette dokument skal hjælpe dig med brugen af skolens VDI system. Et VDI-system er en virtuel computer, som

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen

AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen side 1 af5 Åben Windows stifinder 1) Klik på startknappen 2) Klik på alle programmer 3) Skriv Windows stifinder Eller tryk på Windowsknappen hold den nede og tryk på E 4) Klik på ikonet Windows stifinder

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning 02092015AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning Indledning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer Indledning

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer Indledning 040915 ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås, hvordan man kan få en computer og ipad'en til at spille sammen : * Hvordan overføres fotos fra PC til ipad? * Hvordan

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Installation af DriverPrint - Windows

Installation af DriverPrint - Windows Installation af DriverPrint - Windows DriverPrint er hvor du installer FollowMePrint printeren på din computer, hvilket giver dig mulighed for at printe direkte fra dokumentet i stedet for at printe det

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 KAPITEL E-MAIL På din hjemmeskærm finder du en app ved navn Mail. Appen er et mailprogram, som kan vise og håndtere dine e-mails på en enkel og overskuelig

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning DPSD undervisning Vejledning til rapport og plan opsætning Side 1 Vejledning Oversigt over vejledningerne Opret en simpel listerapport... 2 Opret en krydstabuleringsrapport... 14 Opret en visualiseringsrapport...

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj.

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj. IntoWords Læse- og skriveværktøj med oplæsning og ordforslag. En app med mange af de samme muligheder som CD-ord på en computer. Denne app er udviklet af Mikroværkstedet/MV-Nordic. Da Thisted kommune har

Læs mere

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014

Introduktion. Unifaun Online 29-04-2014 Introduktion Unifaun Online 29-04-2014 2 Indhold 1 Introduktion til Unifaun Online... 3 1.1 Grundlæggende navigering... 3 1.2 Søgning af information... 3 1.3 Indtastning af faste oplysninger... 4 1.4 Din

Læs mere

Opgavestyring i Elevplan Vejledning. Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb

Opgavestyring i Elevplan Vejledning. Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb Opgavestyring i Elevplan Vejledning Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb 1 Flow Pædagogisk IT kørekort Mentorforløb 2 Opgaver oprettes på et læringselement, eller et udbudt læringselement Opgaver oprettes

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Funktionsbeskrivelse af Telenor Dialer... 5 Telenor Dialer OneNumber Mobile... 6 Telenor Dialer OneNumber.... 6 Installation af Telenor Dialer...

Læs mere

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00

Lectio. Overgang til Lectio Eksamensmodul. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Lectio Overgang til Lectio Eksamensmodul 1992-2008 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Præsentationer Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 8 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 21 Vejledende løsning... Side 22 GoogleDocs Præsentationer

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 5 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut måned... 9 Godkendte/afviste måneder...

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 2.1. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 2.1. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 2.1 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 2.1 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.91, 21. april 2010 Indholdsfortegnelse Forord... ix 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

Brugermanual. Brugsanvisning til LS kliniksystemet. almindelige sekretæropgaver. Sekretær

Brugermanual. Brugsanvisning til LS kliniksystemet. almindelige sekretæropgaver. Sekretær Total-Data Tlf.: 48 48 39 07 Elverdalen 21 4700 Næstved www.total-data.dk Brugermanual Sekretær Brugsanvisning til LS kliniksystemet almindelige sekretæropgaver Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Minikursus i Outlook 2010. Lidt om Navigation i outlook E-mails (Skriv, send, læs, organisér mail m.m.) Kontaktpersoner og grupper Kalender

Minikursus i Outlook 2010. Lidt om Navigation i outlook E-mails (Skriv, send, læs, organisér mail m.m.) Kontaktpersoner og grupper Kalender Minikursus i Outlook 2010 Lidt om Navigation i outlook E-mails (Skriv, send, læs, organisér mail m.m.) Kontaktpersoner og grupper Kalender Outlook 2010 Søren E. Larsen, EUC Sjælland. Rev. februar 2013

Læs mere

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre ForældreIntra er en udvidelse af hjemmesiden. I modsætning til de øvrige dele af hjemmesiden, som er åbne for alle internetbrugere, så er ForældreIntra et beskyttet område, hvor kun forældre til elever

Læs mere

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole Opstartsvejledning til ipad Tinderhøj Skole Den første skærm når du starter din ipad Sæt fingeren på pilen og træk den til højre. Vælg sprog En ipad kommer med mulighed for at vælge mange forskellige sprog.

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen

Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen Håndtering af penge Et opslagsværk Café Rejseladen Find svar på Hvordan laver jeg? Hvad gør jeg hvis? Kort og godt en førstehjælpskasse til frivillige i Café Rejseladen Café Rejseladen håndbog håndering

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! AGROSOFT POCKETPIGS 981 002 640 Ver. 02 03-10-2013 2 981 002 640 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Generelt om brugen af Pocket... 4 1.1 Svinedata... 4 1.2 Opbygning... 5 1.3 Brugen

Læs mere

Tabulex Daginstitution Børn

Tabulex Daginstitution Børn Tabulex Daginstitution Børn Vejledning til administratorer 4. september 2015 Side 1 af 16 Indhold Indledning... 3 Hvad er Tabulex Børn?... 3 Hvordan logger man på?... 3 Administrator-delen... 4 1. Afd./grupper...

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE creative 1.5 BLOMSTRET CLUTCH Sy denne smukke blomstrede clutch, som er pyntet med broderier fra PFAFF creative 1.5 sy- og broderimaskinen. Embroidery Intro-softwaren til din PC gør det nemt at kombinere

Læs mere

Læselandet 2. Brugervejledning. mikrov.dk

Læselandet 2. Brugervejledning. mikrov.dk Læselandet 2 Brugervejledning 1 mikrov.dk Indhold LÆSELANDET ORD OG SÆTNINGER 3 STYRING 3 MENUEN 4 INDSTILLINGER 5 BRUGERPROFIL TILPAS PROGRAMMET TIL BRUGEREN 6 RESULTAT 7 INDSTILLINGER I ØVELSERNE 8 KNAPPER

Læs mere

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S Brugervejledning GALLERIET Mikro Værkstedet A/S INDHOLDSFORTEGNELSE 1. SØG I GALLERIET. s. 2 1.1 Fritekstsøgning... s. 3 Bladre. s. 4 Gode råd til fritekstsøgning.... s. 4 Avanceret søgning.. s. 4 Søgning

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE Katalog 2013 - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ADGANG OG LOGIN... 2 2. STAMDATA... 2 3. TEKSTER... 4 (OBS: DER ER IKKE TEKSTER I 2013 KATALOGET)...

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI)

Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Vejledning til indberetning via Citrix-løsning Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Systemkrav... 4 Installation af Citrix-klient... 5 Tilpasning

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness...2 2. Sådan foretager man en søgning...3 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning?...4 a. Gem en søgning...4 b.

Læs mere

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen Indhold Indledning... 4 Første gang... 4 Log ind som Administrator og ændre kodeord... 4 Opret Redaktør (dig selv)... 4 Log ind... 4 Log ind med dit eget brugernavn ( Redaktør )... 4 Log ind som Administrator...

Læs mere

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk BRUGERMANUAL 8. MARTS 2012 Ruteplanlægning i RUT Røde Korsindsamlingen RødeKors.dk INDHOLD 1 Introduktion til RUT... 3 2 Sådan finder du og logger på RUT... 4 3 Et par tips... 4 4 Planlægning af ruter...

Læs mere

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 Brugervejledning People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 1 Start programmet Isæt USB-nøglen i et ledigt USB-stik på computeren. Klik på: Klik på ikonet, når mappen på USB-nøglen er åbnet. Skulle

Læs mere

GENERELT PATIENTADMINISTRATION

GENERELT PATIENTADMINISTRATION 1.1 Log på - log af 1.2 Vælg Afdeling 1.3 Søgemuligheder 2.1 Patient administration GENERELT PATIENTADMINISTRATION PERSONALEADMINISTRATION 3.1 Opret nyt personalemedlem 3.2 Redigere personaleoplysninger

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 RUTruteplanlægningsvejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 Indhold 1. Introduktion til RUT... 2 1.1 Om vejledningen... 2 2. Log på RUT... 4 3. Sådan planlægger du ruter... 6 4. Sådan finder

Læs mere

Spørgeskema på HVAL.DK

Spørgeskema på HVAL.DK Skive, d. 24-05-2006 Journal nr. 7.5.286 Spørgeskema på HVAL.DK Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med Videndeling. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010 Indhold Moderniseringsstyrelsens regneark med lønkørslerne hentes... 2 Trinvis indlæsning af regneark i Outlook 2010... 2 Aktiver importfunktion... 2 Udpeg Excel-ark... 4 Importér aftaler... 6 Afslutning...

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

ViewDEX Guide. Helle Precht University College Lillebælt

ViewDEX Guide. Helle Precht University College Lillebælt ViewDEX Guide Helle Precht University College Lillebælt Indhold Intro... 1 Imagedb billeder til brug i billedanalysen... 2 Ressources programmering af billedanalysen... 3 Opsætning af billeder til billedanalysen...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med "Opret nyt slideshow". Dette fører en til "Rediger slideshow".

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med Opret nyt slideshow. Dette fører en til Rediger slideshow. Hjælp til Praksisskærm Redigering i Praksisskærm Redigeringsdelen består af 2 sider. Den ene side - "Oversigt over slideshows" indeholder oversigten over ens slideshows. Den anden - "Rediger slideshow"

Læs mere

Online-timeseddelregistrering

Online-timeseddelregistrering Online-timeseddelregistrering Denne vejledning giver dig et overblik over, hvordan du kommer i gang med at foretage registrering af dine timesedler i vores online-tidsregistreringssystem, som hedder AXP.

Læs mere

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Om Seas-Nve Citrix Reciver 2015 Tidligere kunne Citrix kun tilgås fra en Browser (eks. Internet explorer, Safari,

Læs mere

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Forord Denne guide hjælper dig til at komme hurtigt i gang med at bruge Elevplansværktøjet. Elevplansværktøjet er et webbaseret

Læs mere

Vejledning til Privat-konferencer

Vejledning til Privat-konferencer Vejledning til Privat-konferencer 6. udgave, oktober 2008 Tilpasset FirstClass version 9.106, dansk 2 1 Om Privat-konferencer... 4 2 Oprettelse af hovedkonference... 5 2.1 Fremgangsmåde... 5 2.2 Standardopsætning

Læs mere

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Importer brugerdata... 4 2.1 Automatisk import... 4 2.2 Manuel import... 5 3 Når du har importeret, sker der følgende...

Læs mere

Vejledning ver. 1/0. CampTaks Webbaseret opgørelsesværktøj. Caravan- og trailerreparatører

Vejledning ver. 1/0. CampTaks Webbaseret opgørelsesværktøj. Caravan- og trailerreparatører Den 29. juli 2011 Vejledning ver. 1/0 til CampTaks Webbaseret opgørelsesværktøj for Caravan- og trailerreparatører INDHOLDSFORTEGNELSE side Forord... 3 Forudsætninger/systemkrav.... 4 Anlæg ny skadesag/rapport...

Læs mere

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 7. juli 2015 IT-AFDELINGEN Vejledning Arbejde i Citrix Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login Norddjurs

Læs mere

Vejledning. Her vælger man egenskaber for printerdriveren. i printerdriverens funktioner

Vejledning. Her vælger man egenskaber for printerdriveren. i printerdriverens funktioner Vejledning Her vælger man egenskaber for printerdriveren i printerdriverens funktioner Her ligger den profil der nulstiller hele driveren. Her kan også ligge andre profiler som ofte bliver brugt. Her gemmes

Læs mere

STAMOPLYSNINGER FOR EKSTERNE

STAMOPLYSNINGER FOR EKSTERNE STAMOPLYSNINGER FOR EKSTERNE Denne side udfyldes af en økonomimedarbejder eller en sekretær og distribueres via en kontaktperson på KU. Kontaktperson på KU Sted Institut eller enhed på et fakultet Skriv

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Dynamicweb Exchange Opsætning

Dynamicweb Exchange Opsætning Brugervejledning Dynamicweb Exchange Opsætning OUTLOOK 2003 Document ID: UG-4008 Version: 1.30 2006.07.04 Dansk UG-4008 - Dynamicweb Exchange Opsætning, Outlook 2003 JURIDISK MEDDELELSE Copyright 2005-2006

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Excel for nybegyndere

Excel for nybegyndere cm Excel for nybegyndere 2007-2010 Indhold: Kolonner Rækker Celler Formellinjen Regnefunktioner (de 4 regningsarter) Kolonnebredde Værktøjslinjen Startside Søjlediagram. Udskrivning Hvor høje er vi? 185

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Quickquide for DVR/NVR optager

Quickquide for DVR/NVR optager Quickquide for DVR/NVR optager 1. Login I. Brugere og funktioner 2. Hovedmenu I. De forskellige ikoner 3. Live visning 4. Skema 5. Søgning 6. Web menu I. Regulær II. Bevægelsesdetektering III. Alarm I.

Læs mere