SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN FAGLIGE MÅL OG HANDLINGSPLAN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN FAGLIGE MÅL OG HANDLINGSPLAN 2013-2015"

Transkript

1 SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN FAGLIGE MÅL OG HANDLINGSPLAN

2 2 INTRODUKTION TIL Socialpædagogerne i Fremtiden Socialpædagoger løser vigtige kerneopgaver i det danske samfund. De seneste år har det sociale arbejde været under pres både økonomisk og fagligt. Uanset om vi vil det eller ej, så kommer der i de kommende år til at ske ændringer på det socialpædagogiske område. Den forandringsproces skal vi være med til at forme. Vi kan påvirke udviklingen, hvis vi tør gå nye veje og komme med offensive løsningsforslag. På Socialpædagogernes kongres i 2012 vedtog vi strategien Socialpædagogerne i Fremtiden, der frem mod 2020 sætter retningen for udviklingen af indsatsen overfor borgerne, for udviklingen af vores egen faglighed og for arbejdslivet for socialpædagoger i form af 10 pejlemærker. Hovedbestyrelsen har efter kongressen arbejdet videre med strategien og formuleret faglige mål for Socialpædagogerne og en handlingsplan for udmøntning af Socialpædagogerne i Fremtiden for I faglige mål er pejlemærkerne konkretiseret, og handlingsplanen er hovedbestyrelsens beslutning om, hvilke udviklingsaktiviteter og andre initiativer vi vil iværksætte for at realisere dele af strategien. Hovedbestyrelsen har valgt at prioritere fire pejlemærker for perioden , hvor vi vil udvikle ideer, sætte en ny dagsorden og iværksætte nye aktiviteter, og dermed være med at skabe bedre vilkår for socialpædagoger og borgere indenfor de områder. Pejlemærkerne og de aktiviteter der er vedtaget, er ikke svaret på alle udfordringer som socialpædagoger og borgere på det sociale område oplever. Det skal opfattes som visioner og handlinger, man skal forsøge at tænke ind i det socialpædagogiske arbejde, i forskellige sammenhænge både lokalt og nationalt. Nogle gange giver det meget mening, andre gange kan det måske blot rykke en lille smule ved de gængse opfattelser og løsninger. Velfærdssamfundet er i en brydningstid i disse år. Vi har som socialpædagoger meget at bidrage med, når vi tænker vores unikke kompetencer inden for inklusion og udvikling ind i nye rammer og nye roller. Strategien og handlingsplanen er vores måde at sætte os selv i centrum for den udvikling og give os selv nye roller og nye rammer. Vi glæder os til at gå i gang med udviklingsprojekterne og de lokale aktiviteter, der bringer os tættere på Socialpædagogerne i Fremtiden. Hovedbestyrelsen, Socialpædagogernes Landsforbund

3 KAPITEL 1 Socialpædagogerne i fremtiden: Vision og pejlemærker 3 Et bedre velfærdssamfund Der er mennesker med forskellige behov inden for det socialpædagogiske område. Nogle kan støttes til et liv, hvor de ikke længere har brug for hjælp og støtte. Andre kan ikke blive helt uafhængige, fordi de har et psykisk eller fysisk handicap, som de altid vil have, men de kan understøttes i at leve et liv med muligheder. Socialpædagogers unikke kompetence er at møde det enkelte menneske, der hvor det er, og opbygge en relation. Den gode relation betyder, at socialpædagogen har helt særlige muligheder for at støtte den enkelte og samfundet med at inkludere og udvikle det enkelte menneskes potentiale og leve et liv med muligheder. Den socialpædagogiske kerneydelse kan bruges på mange flere områder i velfærdssamfundet, end tilfældet er i dag. Danmark har forpligtet sig til at leve op til FN s konvention om rettigheder for personer med handicap og FN s konvention om børns rettigheder. Vi har et velfærdssamfund, som på mange måder tager hånd om mennesker med særlige behov, men der skal ske forbedringer. Socialpædagogernes vision: Socialpædagogerne ønsker et solidarisk samfund, hvor alle mennesker har mulighed for at leve et godt liv og være en del af samfundet. Den socialpædagogiske faglighed skal være synlig og anerkendt for sine resultater. Socialpædagogikken skal indgå i mange dele af samfundet, fordi den gør en forskel for den enkelte og betaler sig for samfundet. Socialpædagoger skal have et indholdsrigt arbejdsliv, med ordentlige løn- og ansættelsesforhold, og opleve høj trivsel på arbejdspladsen. Ingen skal være nødt til at forlade faget.

4 4 Pejlemærker for fremtiden 1. Et menneskeligt netværk Vi har alle brug for mennesker, der holder af os, og som vi betyder noget for i hverdagen. Alle skal have mulighed for at skabe sig et nært menneskeligt netværk. Det er vores opgave at tilbyde socialpædagogisk støtte, så der er de rette rammer og vilkår til at opbygge menneskelige relationer. 2. Hjemmet i centrum Alle har ret til et hjem, der er deres. Et hjem, hvor de kan lide at være og som de selv har indrettet. Hjemmet må ikke bære præg af at være en institution og der må ikke være arbejdspladser i hjemmet. 3. Støtte med ud i livet Plads til alle plads til forskelligheder. Alle skal have mulighed for at udvikle deres kompetencer og bidrage til samfundet. Der er så vidt muligt ingen isolerede foranstaltninger. Der gives fleksibel socialpædagogisk støtte med på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og på boligområdet. 4. Trygge, selvvalgte livsforløb Vi skal alle have et trygt og sammenhængende liv. Indsatsen skal tilrettelægges, så den giver kontinuerlige forløb. Den socialpædagogiske støtte og tilbuddene skal tilpasses borgerens behov og valg. Mennesker, der er udsatte og mennesker med handicap skal have mulighed for selv at træffe beslutninger i deres eget liv. 5. Tidlig hjælp og støtte Indsatsen skal tilrettelægges, så der tages hånd om de sociale problemer, når de opstår. En stærkt funderet socialpædagogisk indsats skal stå for, og være en vigtig del af en forebyggende aktivistisk socialpolitik. Alle borgere skal være med til at spotte sociale problemer, og på den måde være en del af den tidlige indsats. 6. Nationale mål og høj kvalitet Der skal opstilles nationale mål for inklusion, så der arbejdes efter samme målsætninger, uanset hvor i landet man bor. For at sikre kvalitet i indsatsen, skal der udarbejdes faglige forløb for centrale målgrupper. Forløbene bygger på den bedste viden på området og udvikles løbende af faglige eksperter. Der skal være specialiseret socialpædagogisk støtte til mennesker med særlige behov.

5 5 7. Socialpædagogik med dokumenteret effekt Socialpædagogikken skal være en velfunderet faglighed baseret på et teoretisk grundlag, med fælles begreber, egen uddannelse, opdeling i specialiseringer, forskningsprogrammer og metoder, der løbende evalueres og udvikles, på baggrund af praksisviden, så socialpædagoger kan give den bedste støtte. Socialpædagoger skal arbejde med kortsigtede og langsigtede mål og sætte ambitiøse succes-kriterier. 8. Fagligt stærke miljøer For at give den bedst kvalificerede socialpædagogiske støtte, er det vigtigt, at det er stærke faglige miljøer, der udvikler indsatsen. En løbende opkvalificering og kompetenceudvikling skal understøtte, at socialpædagogerne kan skabe gode resultater. Socialpædagoger indgår i samarbejder på tværs af professioner. 9. Et selvstyrende arbejdsliv Socialpædagoger kommer til at få et endnu større ansvar i hverdagen. For at få de bedste resultater og et godt arbejdsmiljø er det vigtigt, at der er stor indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdet og udviklingen af fagligheden. Der skal være en socialpædagogisk ledelse, som kan understøtte den faglige udvikling og give den enkelte socialpædagog mulighed for at træffe faglige beslutninger under ordentlige arbejdsforhold. 10. Fleksibilitet og tryghed Socialpædagoger får nye roller og nyt ansvar. Der skal sikres tryghed og klare rammer gennem overenskomster, hvor ansvar er afspejlet i løn- og ansættelsesvilkår. Overenskomst og rammer skal beskytte den enkelte mod at blive udbrændt og understøtte et godt arbejdsliv, hvor der også er mulighed for at planlægge sin fritid, lade op og blive inspireret. Der skal være løbende kompetenceudvikling og adgang til supervision og sparring, og der skal være et godt sikkerhedsnet ved skiftende opgaver.

6 6 KAPITEL 2 Faglige mål for Socialpædagogerne Udvikling af indsatsen overfor borgerne Socialpædagogerne arbejder for: At der etableres netværksarbejde med socialpædagoger som facilitatorer over hele landet, så alle borgere kan indgå i menneskelige netværk. Derfor arbejder Socialpædagogerne også for, at socialpædagoger har de fornødne kompetencer og det fornødne faglige ansvar til at udføre offensivt netværksarbejde i lokalsamfundet. At borgerne får den nødvendige støtte til og mulighed for at træffe egne valg i forhold til deres hjem, og mulighed for at værne om privatlivets fred. Den socialpædagogiske støtte kan komme i hjemmet, men er ikke en del af hjemmet. Derfor arbejder Socialpædagogerne også for at sikre gode faglige fællesskaber for socialpædagoger og et godt arbejdsmiljø for socialpædagoger i private hjem. At der udarbejdes en inklusionspolitik i alle kommuner og for alle lokalområder med handlingsplaner for, hvordan familier og borgere med særlige behov bliver inkluderet. Der skal være adgang til en fleksibel socialpædagogisk støtte, der følger en gennem livet. At borgere kender til deres rettigheder i lovgivning og konventioner. At indsats og støtte er målrettet borgernes behov, så livet er sammenhængende og borgeren er med i alle store beslutninger. Der skal være mulighed for at søge rådgivning og få sin sag prøvet, derfor arbejder Socialpædagogerne for en Børneombudsmand og en borgertelefon. At der tages hånd om sociale problemer når de opstår. Der skal være økonomiske incitamenter til en tidlig indsats. Socialpædagogerne arbejder for, at indsatsen organiseres i nærmiljøcentre med opsøgende tværfaglige team i hver kommune, hvor socialpædagoger spiller en vigtig rolle. Udvikling af fagligheden Socialpædagogerne arbejder for: At socialpædagogikken er en velfunderet faglighed med fælles sprog og anerkendte metoder, der løbende udvikles. At der sker en national specialeplanlægning hvert 4. år, der fastlægger målgrupper, vidensbehov og sikrer de fornødne tilbud og adgang til udgående specialviden.

7 Der skal etableres nationale dokumentationsmodeller for den socialpædagogiske indsats. 7 En grunduddannelse der har faglig tyngde i forhold til de udfordringer, der er på det specialiserede sociale område og de roller socialpædagoger skal indtage fremover. En grunduddannelse med tæt samspil med praksis og som er med til at producere viden på området og styrke indsatsen og dokumentationen. At socialpædagoger er en eftertragtet professionsgruppe, der efterspørges på stadig flere områder. At alle socialpædagoger har ret til 2 ugers efteruddannelse om året, og at der etableres specialiserede langvarige efteruddannelser for socialpædagoger. Parterne skal være med til at definere efteruddannelsesbehov og udbud på det socialpædagogiske område. At der afsættes tid til faglig udvikling og sparring på alle arbejdspladser. Udvikling af arbejdslivet Socialpædagogerne arbejder for: At alle socialpædagoger har tryghed i ansættelsen. Gennemskuelige og fleksible arbejdstidsregler med udgangspunkt i arbejdsopgaven og den enkeltes mulighed for fleksibel planlægning. At man i alle livets faser kan være socialpædagog både som senior og småbørnsforældre. Den enkelte socialpædagog skal have stor indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og faglige prioriteringer og beslutninger i forhold til borgerne. Socialpædagogisk ledelse. Der skal være rum til faglig ledelse og til selvledelse i faglige team. Ingen skal være nødt til at forlade faget pga. dårligt arbejdsmiljø, derfor skal socialpædagoger have adgang til supervision, støtte og krisehåndtering. Sikkerhed på jobbet, der skal være klare rammer for arbejdet, så arbejdet som socialpædagog er lige så sikkert som andre brancher. Tryghed for socialpædagoger ved ledighed i form af lønkompensation og kvalificerings- og jobmuligheder.

8 8 KAPITEL 3 Handlingsplan De pejlemærker, der er prioriteret for perioden, er pejlemærke 1: Et menneskeligt netværk, pejlemærke 6: Nationale mål og høj kvalitet, pejlemærke 8: Fagligt stærke miljøer og endelig pejlemærke 10: Fleksibilitet og tryghed. Det er hovedsagelig indenfor de fire pejlemærker, at hovedbestyrelsen har iværksat en række projekter, der skal skabe bedre vilkår for socialpædagoger og de borgere de arbejder med. I handlingsplanen her er beskrevet en række centrale projekter, som Socialpædagogerne centralt (SLc) og de enkelte kredse er inddraget i og som skal bidrage væsentligt til realisering af visionerne indenfor de prioriterede pejlemærker. Nogle af udviklingsprojekterne og aktiviteterne arbejder indenfor flere af pejlemærkerne. Vi har valgt, at de kun står under et pejlemærke det de primært skal realisere, for at sikre overskuelighed i handlingsplanen. Ud over det vil hver enkelt kreds drøfte, hvordan man i kredsen vil arbejde for at realisere de prioriterede pejlemærker og beslutte en række aktiviteter på baggrund af det. Ligeledes vil de prioriterede pejlemærker indgå i SLc s arbejde med mål for 2014 og PEJLEMÆRKE 1: Et menneskeligt netværk Socialpædagogernes vision Vi har alle brug for mennesker, der holder af os og som vi betyder noget for i hverdagen. Alle skal have mulighed for at skabe sig et nært menneskeligt netværk. Det er vores opgave at tilbyde socialpædagogisk støtte, så der er de rette rammer og vilkår til at opbygge menneskelige relationer. Når vores vision er realiseret, er der ingen børn som voksne, der imod egen vilje lever isoleret og ensomt i lange perioder. Det betyder, at socialpædagoger får en central rolle i forhold til at arbejde aktivt og udviklende med at sikre menneskelige netværk for alle borgere i forskellige arenaer i forskellige livfaser. Målet er, at vi som borgere opbygger relationer til hinanden, uanset om vi har særlige behov eller ej.

9 Tegningen er fra Socialpædagogernes kongres 2012, hvor deltagerne i grupper arbejdede med pejlemærkerne. Dette er en af gruppernes illustration af Et menneskeligt netværk,

10 10 Udvikling af tilbud til borgerne Der skal udvikles lokalt netværksarbejde over hele landet. Noget skal etableres fra bunden, andet skal videreudvikles fra allerede eksisterende tilbud. Alle skal have tilbud om og mulighed for at være en del af et omsorgsfuldt menneskeligt netværk. Familien skal styrkes og inddrages, uanset hvor skrøbelig den er. Civilsamfundet aktiveres i netværk. Menneskelige netværk faciliteres og udvikles af professionelle, så fagligheden er med til at skabe gode varige løsninger. AKTIVITETER : ET MENNESKELIGT NETVÆRK Udvikling af modeller for netværksarbejde Hovedbestyrelsen har iværksat et udviklingsprojekt, hvor formålet er, at borgerne får mulighed for at opbygge menneskelige netværk, der ikke er en del af en professionel relation. Konkret skal projektet udvikle modeller for, hvordan man lokalt kan arbejde med netværk. Projektet skal også komme med bud på socialpædagogernes nye roller, herunder brug af nye teknologiske muligheder som redskab. Udviklingsprojektet er igangsat og forventes afsluttet i foråret Nationalt skal vi med projektet sætte en ny dagsorden overfor politikere og skabe fælles rammer for fremtidens netværksarbejde. Lokalt skal vi arbejde for, at kommunerne har lokalt netværksarbejde, der skaber bedre livsmuligheder og bygger på socialpædagogisk faglighed. Regeringens frivilligcharter Regeringen fremlagde i juni 2013 et nyt frivillighedscharter, der lægger rammerne for samspillet mellem frivillige og den offentlige sektor. Socialpædagogerne arbejder både nationalt og lokalt for at sikre, at regeringens frivillighedscharter realiseres, så det spiller tæt sammen med Socialpædagogernes ønsker til mere netværksarbejde, hvor socialpædagoger indtager en faciliterende rolle. SUCCESKRITERIER: 30 arbejdspladser har en strategi for netværksdannelse i De har enten brugt eller ladet sig inspirere af netværksmodellerne. Socialministeriet udvikler netværksstrategier inden kommuner har inden 2016 indgået aftale med Socialpædagogerne om at udvikle lokalt netværksarbejde.

11 PEJLEMÆRKE 6: Nationale mål og høj kvalitet 11 Socialpædagogernes vision Der skal opstilles nationale mål for inklusion, så der arbejdes efter samme målsætninger, uanset hvor i landet man bor. For at sikre kvalitet i indsatsen, skal der udarbejdes faglige forløb for centrale målgrupper. Forløbene bygger på den bedste viden på området og udvikles løbende af faglige eksperter, og der skal være specialiseret socialpædagogisk støtte til mennesker med særlige behov. Når vores vision er realiseret, har alle borgere i Danmark lige muligheder for omsorg og støtte af høj kvalitet, uanset hvor komplicerede behov den enkelte har, eller hvor hun bor. Det betyder også, at det socialpædagogiske arbejde evalueres ud fra nationale og lokale mål og der skabes synlige resultater. Nye initiativer, der skal styrke kvaliteten Politikere udarbejder nationale mål således, at de 98 kommuner fastholdes i ensartet kvalitet. Der beskrives faglige forløb indenfor centrale målgrupper, de faglige forløb er beskrevet på baggrund af den bedste viden på området. Der følges op på om kommunerne tilbyder den bedste støtte og de faglige forløb. Der foregår en national specialeplanlægning hvert 4. år, der fastlægger målgrupper, vidensbehov og tilbud. AKTIVITETER : NATIONALE MÅL OG HØJ KVALITET Udvikling af model for nationale og lokale mål Hovedbestyrelsen har iværksat et projekt, hvor formålet er at formulere mål for høj kvalitet på det socialpædagogiske område, så der sikres høj kvalitet og faglighed i indsatsen over hele landet. Projektet skal også komme med konkrete bud på, hvordan man kan beskrive faglige forløb for udvalgte målgrupper, faglige forløb, der står på den bedste viden på området. Udviklingsprojektet er i gangsat og forventes afsluttet i foråret Nationalt skal vi påvirke regeringens arbejde med sociale 2020 mål og inspirere til nationale faglige forløb. Lokalt skal vi drøfte med arbejdspladserne og kommunerne, hvordan vi kan arbejde med fælles mål og faglige forløb.

12 Tegningen er fra Socialpædagogernes kongres 2012, hvor deltagerne i grupper arbejdede med pejlemærkerne. Dette er en af gruppernes illustration af Nationale mål og høj kvalitet,

13 Nationalt forskningsprogram for socialpædagogik Formålet er at udarbejde et konkret forslag til nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde, som kan fungere som indspil i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i Tilsynsreformen og evalueringen af kommunalreformen Socialpædagogerne arbejder fortsat med at påvirke udmøntningen af den nye tilsynsreform samt implementeringen af evalueringen af kommunalreformen, således at disse understøtter Socialpædagogernes arbejde med nationale mål for høj kvalitet og fokus på faglighed. Ved overenskomstforhandlingerne i 2013, blev det aftalt at gennemføre et inklusionsprojekt med KL i Partssamarbejde om Udvikling af Kerneydelsen (PUK). Dette projekt skal styrke faglighed og kvalitet på det socialpædagogiske område. SUCCESKRITERIER: Der er etableret nationale mål for inklusion inden 2018, hvori Socialpædagogernes input er afspejlet. Der er etableret kommunale mål for inklusion inden 2019, hvori Socialpædagogernes input er afspejlet. Der er etableret en national social specialeplanlægning senest i 2016, hvori Socialpædagogernes input er afspejlet. At anvendelsen af dokumentationen er indtænkt fra begyndelsen, når der etableres nye dokumentationsprocedurer.

14 14 PEJLEMÆRKE 8: Fagligt stærke miljøer Socialpædagogernes vision For at give den bedst kvalificerede socialpædagogiske støtte, er det vigtigt, at det er stærke faglige miljøer, der udvikler indsatsen. En løbende opkvalificering og kompetenceudvikling skal understøtte, at socialpædagoger kan skabe gode resultater. Socialpædagoger indgår i samarbejde på tværs af professioner. Når vores vision er realiseret, er faglig dialog og sparring prioriteret og anerkendt på alle arbejdspladser. Socialpædagoger efteruddannes kontinuerligt, så indsatsen hele tiden bygger på den nyeste viden på området. Det betyder også, at socialpædagoger er den fortrukne samarbejdspart, når nyt skal udvikles tværprofessionelt. Samtidig betyder vores høje faglighed, at det socialpædagogiske arbejde udelukkende bliver udført af socialpædagoger. Nye initiativer, der skal styrke faglige miljøer Socialpædagoger kommer til at arbejde mere alene i nærmiljøet, på arbejdspladser mv. Derfor er det afgørende, at der bliver skabt faglige miljøer, hvor man mødes og udvikler fagligheden. Alle socialpædagoger skal være en del af et fagligt miljø med adgang til sparring og supervision, og hvor arbejdsgiver/ leder har afsat den fornødne tid til dialog og supervision. Det understøttes af, at alle arbejdspladser og kommuner skal udarbejde en faglig udviklingsplan for arbejdspladsen og medarbejderne. Vi skal have en velbeskrevet faglighed, vi kan dele med hinanden og stå på i de faglige miljøer, derfor skal kernen i socialpædagogikken beskrives i teorigrundlag mv. Hvis vi skal have stærke faglige miljøer, betyder det, at alle socialpædagoger skal have ret til efteruddannelse. AKTIVITETER : FAGLIGT STÆRKE MILJØER Systematisk videre- og efteruddannelse Hovedbestyrelsen vil arbejde med temaet og eventuelt iværksætte et projekt. Formålet er at få sat fokus på og udviklet forslag til en systematisk indsats på videre- og efteruddannelse til socialpædagoger. Den nuværende aktivitet på området undersøges og vi skal have bud på, hvad indholdet skal være og hvordan, der kan skabes rammer for og rettigheder til videre- og efteruddannelse.

15 Tegningen er fra Socialpædagogernes kongres 2012, hvor deltagerne i grupper arbejdede med pejlemærkerne. Dette er en af gruppernes illustration af Fagligt stærke miljøer,

16 16 Beskrivelse af den socialpædagogiske faglighed, metoder og sprog og dets termer Hovedbestyrelsen ønsker at styrke det fælles sprog, som fx socialpædagoger, uddannelsessteder og forvaltningen bruger om det socialpædagogiske arbejde og dets resultater. At få beskrevet grundfagligheden og centrale metoder. Det skal gøres med inddragelse af praksis og forskere. Etablering af faglige selskaber for socialpædagoger Hovedbestyrelsen har iværksat et udviklingsprojekt, der skal undersøge muligheden for at etablere faglige selskaber, der kan give alle Socialpædagogernes medlemmer et unikt fællesskab om deres specifikke socialpædagogiske faglighed. De faglige selskaber skal på den lange bane styrke den socialpædagogiske faglighed og vidensgrundlaget om den socialpædagogiske indsats. Projektet skal komme med bud på opbygningen af selskaberne, indholdet i selskabernes arbejde, den lokale forandring og den centrale sekretariatsbetjening. Udviklingsprojektet startes i begyndelsen af Fokus på socialpædagogisk faglighed i grunduddannelsen Med beslutningen om en ny pædagogisk grunduddannelse med styrket specialisering skal Socialpædagogerne arbejde målrettet på, at de studerende kvalificeres til fremtidens faglige udfordringer. Prioriteret indsats på psykiatriområdet Hovedbestyrelsen har iværksat er udviklingsprojekt, hvor formålet er at skabe bedre forhold for borgerne i psykiatrien ved at styrke den socialpædagogiske faglighed i psykiatrien. Projektet påbegyndes i 2013 og forventes afsluttet i Synliggørelse af det socialpædagogiske arbejde og dets værdi i valgkampe Både nationale og lokale valgkampe er en god anledning til at synliggøre værdien af det socialpædagogiske arbejde. Derfor vil Socialpædagogerne i forbindelse med kommunal- og regionsvalget 2013 samt et kommende folketingsvalg påvirke den offentlige dagsorden og gå i dialog med kandidater fra de politiske partier. SUCCESKRITERIER: Antallet af socialpædagoger, der får efteruddannelse er fordoblet i At have fælles termer, der bruges i praksis, uddannelsen, ministerium mv. Der er en stigning i medlemmernes oplevelse af at indgå i et fagligt miljø på arbejdspladsen og hos Socialpædagogerne.

17 PEJLEMÆRKE 10: Fleksibilitet og tryghed 17 Socialpædagogernes vision Socialpædagoger får nye roller og nyt ansvar. Der skal sikres tryghed og klare rammer gennem overenskomster, hvor ansvar er afspejlet i løn- og ansættelsesvilkår. Overenskomst og rammer skal understøtte et godt arbejdsliv, hvor der også er mulighed for at planlægge sin fritid, lade op og blive inspireret. Der skal være løbende kompetenceudvikling og adgang til supervision og sparring, og der skal være et godt sikkerhedsnet ved skiftende opgaver. Når vores vision er realiseret, har vi socialpædagogiske arbejdspladser med høj trivsel. Man bliver ikke syg eller kommer til skade af at være socialpædagog, og der er høj jobsikkerhed, herunder korte ledighedsperioder og hurtig omplacering ved arbejdspladsnedlæggelser. Nye initiativer, der skal understøtte fleksibilitet og tryghed Der er brug for øget sikkerhed i det socialpædagogiske arbejde, det kan være i form af politikker og instrukser i hver kommune og implementeret på alle arbejdspladser. Fx bør der ikke være enearbejde med udadreagerende borgere. Der er brug for tilbud til socialpædagoger, der er stressede eller oplever et dårligt arbejdsmiljø. Kompetencerne til at tilrettelægge det faglige arbejde skal ligge lokalt. Det er A-kassen, der er jobcenter for socialpædagoger, og der er en god kontakt med arbejdsmarkedet og nye jobåbninger. Færre socialpædagoger går på førtidspension, og der skal være mindre sygefravær på de socialpædagogiske arbejdspladser. AKTIVITETER : FLEKSIBILITET OG TRYGHED Styrket arbejdsmiljø Hovedbestyrelsen har besluttet et stort udviklingsprojekt, der skal komme med forslag til, hvordan man kan øge trivslen på socialpædagogiske arbejdspladser og dermed forebygge nedslidning og sygefravær. Projektet skal munde ud i en politisk strategi samt en konkret handlingsplan for området. Projektet er påbegyndt sommer 2013 og forventes afsluttet i slutningen af Lokal plan for indsats ved store forandringsprocesser Formålet er at sikre bedre processer i forbindelse med større forandringsprocesser på socialpædagogiske arbejdspladser. De lokale kredse vil undersøge,

18 Tegningen er fra Socialpædagogernes kongres 2012, hvor deltagerne i grupper arbejdede med pejlemærkerne. Dette er en af gruppernes illustration af Fleksibilitet og tryghed,

19 om der kan udarbejdes fælles retningslinjer for Socialpædagogernes indsats ved store forandringsprocesser. 19 Retningslinjer for sikkerhed på socialpædagogiske arbejdspladser Der iværksættes i perioden et arbejde, hvor der udarbejdes forslag til retningslinjer for sikkert socialpædagogisk arbejde, der skal implementeres på alle arbejdspladser. Nye jobområder for socialpædagoger Formålet er at afdække nye jobområder for socialpædagoger, samt at igangsætte opsøgende arbejde for at få socialpædagoger ansat inden for nye områder, hvor den socialpædagogiske faglighed kan gøre gavn for borgerne. Projektet iværksættes i SUCCESKRITERIER: I 2018 er socialpædagogernes sygefravær faldet. I 2018 er antallet af socialpædagoger, der kommer ud for en arbejdsskade faldet. Socialpædagoger oplever større trivsel og indflydelse på deres arbejdsliv. Der er et fald i trusler og vold på socialpædagogiske arbejdspladser.

20

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER INSTRUKTION TIL ORDSTYRER OM DEBATKITTET 1. Debatkittet handler om de 10 pejlemærker i Socialpædagog ernes Landsforbunds strategi: Socialpædagogerne i fremtiden. 2. Debatkittet er et redskab til at få

Læs mere

Socialpædagogerne i fremtiden.

Socialpædagogerne i fremtiden. Socialpædagogerne i fremtiden. Socialpædagogerne i fremtiden er en politisk strategi. Kongressen 2012 Har været og er omdrejningspunktet for hele forbundets politiske udviklingsindsatser og nye aktiviteter.

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Indledning: Vores afholdte skolechef gennem 12 år har valgt at gå på pension. Vi søger derfor hans afløser til tiltrædelse 1. april 2015

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Forord Strategi for inklusion i Skanderborg kommune Børn og Unge 0 17 år Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre

Læs mere

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år Inklusion - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Strategi for inklusion Børn og unge 0-17 år Forord Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre værdien af inklusion

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Det sammenhængende børne- og ungeliv

Det sammenhængende børne- og ungeliv Det sammenhængende børne- og ungeliv - vejen til ny velfærd for børn, unge og deres familier i Odense 14. februar 2013 Vores udfordring Vi har en dobbelt udfordring i Odense: Vi har høje ambitioner for

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Specialsektorens frivillighedspolitik

Specialsektorens frivillighedspolitik Specialsektorens frivillighedspolitik 1 Frivillige kan tilføje en ekstra dimension I Region Nordjylland tror vi på, at fremtidens velfærd skabes i et samspil mellem borgeren, den offentlige sektor og civilsamfundet.

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

Vi er også elektrikere!

Vi er også elektrikere! Vi sørger for Danmarks elektrikere Vi er også elektrikere! Der er en ting, der gør Dansk El-forbund til noget særligt. Vi beskæftiger os med dit fag. Faktisk har de fleste af os selv en baggrund som elektrikere.

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune 1. Indledning Frederiksberg Kommune har som mål, at flest mulige børn skal inkluderes i almenområdet fremfor at blive henvist til særlige specialtilbud.

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Den socialpædagogiske. kernefaglighed

Den socialpædagogiske. kernefaglighed Den socialpædagogiske kernefaglighed 2 Kan noget så dansk som en fagforening gøre noget så udansk som at blære sig? Ja, når det handler om vores medlemmers faglighed Vi organiserer velfærdssamfundets fremmeste

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Fødevareministeriets personalepolitiske paraply

Fødevareministeriets personalepolitiske paraply Fødevareministeriets personalepolitiske paraply Fælles rammer - Overordnede målsætninger Fødevareministeriets mission er at skabe rammer for bæredygtig og sikker fødevareproduktion og et udviklingsorienteret

Læs mere

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen Arbejdsmarkedsstyrelsen Policycenteret Arbejdsmarkedscentre: Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen For at sikre en fremtidig udvikling af velfærdssamfundet, bliver det

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Opsamlingsnotat. Fællesseminar mellem Det lokale Beskæftigelsesråd og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Allerød Kommune

Opsamlingsnotat. Fællesseminar mellem Det lokale Beskæftigelsesråd og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Allerød Kommune Opsamlingsnotat Fællesseminar mellem Det lokale Beskæftigelsesråd og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Allerød Kommune 7. februar 2011 Indledning Det lokale Beskæftigelsesråd og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Handicap og psykiatripolitik

Handicap og psykiatripolitik Handicap og psykiatripolitik Vedtaget i Byrådet i oktober 2008 Forord Handicap- og Psykiatripolitik er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i den første valgperiode i den nye Middelfart

Læs mere

Politik for udviklende fællesskaber

Politik for udviklende fællesskaber Politik for udviklende fællesskaber - Inklusionspolitik for området 0-18 år i Billund kommune Hvilke værdier er inklusionspolitikken baseret på? Inddragelse Ejerskab Kvalitet Sammenhæng Dialog Værdisæt:

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Du vil få et udfordrende job og vil blandt andet kunne se frem til følgende ansvarsområder

Du vil få et udfordrende job og vil blandt andet kunne se frem til følgende ansvarsområder Visionær HR-chef Ønsker du et lederjob, hvor du har indflydelse på at skabe innovative, effektive og attraktive arbejdspladser? Så er stillingen som HR-chef i Greve Kommune noget for dig! Du skal være

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen 1. Indledning Da vores nuværende viceskoleleder har søgt nye udfordringer, er stillingen som viceskoleleder ledig til besættelse snarest muligt.

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter,

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter, Faglig dialogguide ved det årlige tilsynsbesøg: 1. Sociale relationer barn/voksen kontakten Alle børn og unge har ret til positiv voksenkontakt hver dag og udsatte børn og unge har et særligt behov for

Læs mere

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og

Læs mere

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE Et recoveryorienteret jobstøtteprojekt for fleksjobgodkendte borgere med psykiske lidelser. Vi vil sikre mennesker med en psykisk lidelse en plads på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat.

FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. FAGPOLITIK A. Temaer, der er væsentlige for vores område, skal være synlige i den politiske debat. Det betyder, at tillidsrepræsentanten er kandidat til næstformandsposten i MED-udvalget. er kandidat som

Læs mere

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI 23. MARTS 2015 KBA 201403376 INDLEDNING Strategien for ansvarsområde Kompetence og Arbejdsliv (KOA) udgør det faglige og politiske grundlag for Finansforbundets

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016

Beskæftigelsesplan 2016 gladsaxe.dk Vejen til uddannelse og job Beskæftigelsesplan 2016 Vision og mission Gladsaxe Byråd har, i udkastet til kommunestrategien for 2014-2018, formuleret følgende overordnede vision: Gladsaxe Kommune

Læs mere

Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv.

Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv. Det offentliges rolle i forhold til sygefravær, kontanthjælp, førtidspension mv. Seminar i Arbejdsmarkedskommissionen Thomas Mølsted Jørgensen Juni 2008 1 Andelen af modtagere af sygedagpenge, der ender

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Pædagogisk faglighed Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Hovedopgaven for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud er, at fremme trivsel, sundhed, udvikling

Læs mere

Integrationsministeriet har anmodet om LO s bemærkninger til forslag til lov omdanskuddannelse

Integrationsministeriet har anmodet om LO s bemærkninger til forslag til lov omdanskuddannelse Sagsnr. 50.10-00-348 Vores ref. HBØ/kni Deres ref. 2002/5100-2 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Peter S. Willadsen Den 17. januar 2003. + ULQJRYHUXGNDVWWLOIRUVODJWLOORYRPGDQVNXGGDQQHOVHWLOYRNVQHXGO

Læs mere

Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning.

Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning. Mundtlig beretning Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning. I den skriftlige beretning har vi forsøgt at beskrive, hvad der har fyldt

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

REGION SJÆLLANDS POLITIK FOR INDSATS MOD VOLD, TRUSLER, MOBNING OG CHIKANE

REGION SJÆLLANDS POLITIK FOR INDSATS MOD VOLD, TRUSLER, MOBNING OG CHIKANE REGION SJÆLLANDS POLITIK FOR INDSATS MOD VOLD, TRUSLER, MOBNING OG CHIKANE PROFESSIONELLE ARBEJDSMILJØER VI TAGER ANSVAR Odsherred Kalundborg Holbæk Lejre Roskilde Greve GENSIDIG RESPEKT Solrød Sorø Ringsted

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE)

STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) GODT VIDERE I LIVET STRATEGI FOR BYENS VETERANER (MED BEHOV FOR SÆRLIG STØTTE) FORORD De danske soldater yder en stor indsats i flere af verdens brændpunkter for at fremme lokalt demokrati og fred. Vores

Læs mere

Etisk. Værdigrundlag FOR SOCIALPÆDAGOGER

Etisk. Værdigrundlag FOR SOCIALPÆDAGOGER Etisk Værdigrundlag FOR SOCIALPÆDAGOGER ETISK VÆRDIGRUNDLAG FOR SOCIALPÆDAGOGER SOCIALPÆDAGOGERNE 2 Forord Socialpædagogernes Landsforbund vedtog på kongressen i 2004 Etisk Værdigrundlag for Socialpædagoger.

Læs mere

Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov

Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov I et hønsehus i en lille by boede der en dreng ved navn lille Virgil. Hønsehuset var bagerens, men lille Virgil havde fået

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Evaluering af ressourcepædagoger

Evaluering af ressourcepædagoger Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evaluering af ressourcepædagoger Evalueringen tager udgangspunkt i den politiske

Læs mere

Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn

Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn Forord... 2 En fagforening der er til for medlemmerne... 2 Vi er én fagforening... 3 Vi er en ambitiøs fagforening... 3 3F Sydfyn er åben

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Udviklingsstrategi 2016. Udviklingsstrategi 2016

Udviklingsstrategi 2016. Udviklingsstrategi 2016 Udviklingsstrategi 2016 1 Indledning Greve Kommune skaber sammen med borgere og virksomheder rammer for et attraktivt og udviklende fællesskab. Denne overordnede kerneopgave danner rammen for arbejdet

Læs mere

STRATEGINOTAT NOVEMBER 2010

STRATEGINOTAT NOVEMBER 2010 STRATEGINOTAT NOVEMBER 2010 Jordemødre på fremtidens arbejdsmarked Mission Jordemødre sikrer sunde familier Borgernes sundhedstilstand starter med graviditeten, og derfor kan jordemødre spille en langt

Læs mere

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER Januar 2013 STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox.

Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid. Skole- og dagtilbudsafdelingen Juni 2014 Billeder:Colourbox. Arbejdsgruppe 8: - Fleksibel anvendelse af medarbejdernes arbejdstid Juni 2014 Billeder:Colourbox.dk Læs om folkeskolereformen og de øvrige arbejdsgrupper på www.norddjurs.dk/folkeskolereformen 2 Forord

Læs mere

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID HK MEDLEMMERNES VALGOPLÆG 2015 INDLEDNING I løbet af 2015 skal der være folketingsvalg i Danmark. HK støtter ikke bestemte partier eller politikere. Vi samarbejder

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Skovsgård Tranum Skole

Skovsgård Tranum Skole Skoleudviklingsplan for Skovsgård Tranum Skole 2015 1 Indhold Følgende indhold i kvalitetsrapporten giver anledning til særlig opmærksomhed:... 3 Svarende skal findes i følgende SMTTE-modeller:... 4 Teamarbejdet...

Læs mere

Villaen. - fra børnehjem til fremtidens børnehjem. Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 73 Offentligt

Villaen. - fra børnehjem til fremtidens børnehjem. Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 73 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 73 Offentligt Villaen - fra børnehjem til fremtidens børnehjem Kerteminde Kommune ønsker i et tæt samarbejde med Social Tilsyn Syd at være foregangskommune

Læs mere