Dansk - nu med elevplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk - nu med elevplaner"

Transkript

1 Dansk - nu med elevplaner

2 Elevplaner i Herning Lov og aftaler Læringssynet bag elevplaner Lars nu med plan Elevplaner på nettet - demo Øvelser i elevplan i læsning Porteføljen og elevplanen

3

4 Bekendtgørelse om elevplaner 1 Alle elever på alle folkeskolens klassetrin skal have en elevplan.

5 Bekendtgørelse om elevplaner 1 Stk. 2 En elevplan er betegnelsen for et eller flere fysiske eller elektroniske dokumenter, der udarbejdes på en folkeskole om hver enkelt elev...

6 Bekendtgørelse om elevplaner 3. Elevplanen skal indeholde oplysninger om resultatet af den løbende evaluering af undervisningen i alle fag.

7 Bekendtgørelse om elevplaner Stk. 2. Elevplanen skal indeholde oplysninger om den besluttede opfølgning..

8 Bekendtgørelse om elevplaner Stk. 4 Elevplanen kan indeholde oplysninger.. der kan bidrage til at eleven får en god skolegang.. (udhvilet, forberedt, adfærd m.m.)

9 Undervisning og læring - nu med og læringssyn

10 Formål fag og alsidig personlig udvikling Mange måder at lære på Lyst til at lære Folkeskolens formål At lære sammen med andre fag fag fag fag fag fag fag fag fag fag

11 Hirtshals Kommune. 191 elever i 5. årgang. Oktober 2006 Antal elever a 18b 18c 19 L Punkter i LUS

12 Formålet med elevplanen er at styrke grundlaget for undervisningens planlægning og tilrettelæggelse, 18.1

13 Udfordring af den enkelte i fællesskabet 18.1 Undervisningens tilrettelæggelse, herunder valg af undervisnings- og arbejdsformer, metoder, undervisningsmidler og stofudvælgelse, skal i alle fag leve op til folkeskolelovens formål og varieres, så den svarer til den enkelte elevs behov og forudsætninger.

14 Formålet med elevplanen er at styrke den løbende evaluering af elevens udbytte af undervisningen 13, stk.2

15 Løbende evaluering 13.2: Som led i undervisningen skal der løbende foretages evaluering af elevens udbytte heraf, herunder af elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder i fag og emner set i forhold til trin- og slutmål.

16 Evalueringsbegreber

17 Løbende målsætning 18 Stk. 4. På hvert klassetrin og i hvert fag samarbejder lærer og elev løbende om fastlæggelse af de mål, der søges opfyldt. Elevens arbejde tilrettelægges under hensyntagen til disse mål. Fastlæggelse af arbejdsformer, metoder og stofvalg skal i videst muligt omfang foregå i samarbejde mellem lærerne og eleverne.

18 Formålet med elevplanen er at styrke samarbejdet mellem skole og hjem indgår i den regelmæssige underretning om elevernes udbytte af skolegangen kvalificere drøftelsen

19 Løbende evaluering 13.2 Som led i undervisningen skal der løbende foretages evaluering af elevernes udbytte. Evalueringen skal danne grundlag for vejledning af den enkelte elev og for undervisningens videre planlægning.

20 Dansk - nu med læringssyn

21 Nærmeste udviklingszone " afstanden mellem det aktuelle udviklingstrin som det viser sig i uafhængig problemløsning og det nærmeste mulige udviklingstrin som det viser sig gennem problemløsning i samarbejde med voksne eller andre.. (Vygotsky, 1978, s. 86)

22 1. Rammer udfordringen derimod inden for elevens nærmeste udviklingszone, vil der ske en læring.

23 1. Rammer udfordringen indenfor det, eleven kan klare alene, sker der ingen udvikling. 2. Rammer udfordringen uden for elevens nærmeste udviklingszone vil eleven føle sig frustreret, og der vil ikke finde nogen læring sted.

24 Nuzo Der investeres ikke overflødig tid i det eleven allerede mestrer, og man bruger ikke tid på det der ligger for langt fra elevens kompetence til at han kan lære af at beskæftige sig med det Erik Håkansson: En ekstra chance inspiration fra Reading Recovery, Alinea 2002

25 Succeskriterier for eleverne præcise handlinger/mål skaber en hverdag med passende krav resultat: glade, engagerede og dygtige elever.

26 Succeskriterier for forældrene Forældrene oplever, at deres børn fungerer bedre i skolen. De kan støtte børnenes faglige og personlige udvikling i overensstemmelse med indgåede aftaler.

27 Succeskriterier for lærerne tydeliggørelse af lærerfagligheden, hvor hver enkelt elev udfordres svarende til hans/hendes behov og forudsætninger i fællesskabet.

28 Elevplan for Lars - nu med plan

29 Undervisningsmål - læringsmål Undervisningsmål Hvad man kan forvente elever almindeligvis kan og ved. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til (Trinmål) Læringsmål Mål med udgangspunkt i elevernes forskellige måder at lære på. Elevernes forskellighed medfører individuelle læringsmål.

30 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Status - læseholdning og læsevaner Lars er en rigtig god læser der læser dagligt for fornøjelse, for at tilegne sig viden og for at få oplevelser. Han læser i forskellige medier (bog, computer, blade, aviser) og læser mindst 15 sider pr. dag (registreres i læselog) Han kan fordybe sig i læsning i mindst 45 minutter og er god til at variere sit læsestof.

31 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Status - læsefærdigheder Han kan nærlæse tekster ved hjælp af studietekniske færdigheder som understregning, notater, afsnitsoverskrifter, mind-map og opstille sin viden i skema om et emne før læsningen, mål får læsningen og afslutter læsningen med at tage stilling til hvad han så lærte Lars læser 15o ord/minut i aldersvarende, fortællende tekster på lix og demonstrerer færdighed i punktlæsning og skimmelæsning.

32 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Status - viden om verden Lars har en solid viden om verden med et stort ordforråd og har tydeligvis ikke problemer med at læse tekster med stort indhold af abstrakte begreber.

33 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Status - viden om sprog og tekster Han ved at tekster bliver konstrueret med forskellige formål og til forskellige målgrupper og kan inddele ordene i en tekst i ordklasser og opdele ord i deres morfemdele (bøjning, afledning, rod, kitmorfem).

34 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Status - tolkende læsning Han kan demonstrere en detaljeret forståelse af teksten i relation til almindelig hverdagsviden og kan i samspil med andre redegøre for sin personlige tolkning, vurdering og perspektivering af teksten

35 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 Læringsmål - læsemål Han skal læse stadigt sværere og længere tekster og gradvist forøge sin læsehastighed ved at slippe den indre stemme og mindske antal af fiksationer pr læselinje. (læsekursus)

36 Læseudtalelse for Lars 6. c januar 2006 evaluering TL 1 i maj måned. Hastighedsprøver i forbindelse med læsekursus (før og efter)

37 Elevplaner på nettet - nu med eksempler

38 Når jeg gerne vil lære mere (4.-6.kl) Sæt kryds i den kolonne, der passer bedst på, hvordan du arbejder og trives i skolen Udfyldes af eleven i samarbejde med forældrene Læringsforudsætninger Jeg kan lide at arbejde alene Jeg deltager aktivt i timerne Jeg kan lide at fordybe og koncentrere mig Jeg er god til at lave projektarbejde Jeg kan godt lide praktisk arbejde Jeg arbejder bedst, når jeg har orden i mine ting Jeg arbejder gerne med computer Jeg har brug for at røre mig, når jeg arbejder i timerne Jeg er nysgerrig og har mod på at lære nye ting Jeg tør tro på mig selv Jeg føler mig godt tilpas i min klasse Jeg møder veloplagt og til tiden Jeg er glad for at gå i skole Det passer ikke Min vurdering Det passer nogle gange Det passer særdeles godt Fælles Mål hæftet: Elevernes alsidige personlige udvikling Lokale muligheder Mellemtrinnet kan her være fælles om udvælgelsen af udsagn og mål for området Årgangsteamet kan beskrive, hvordan eleverne inddrages Jeg overholder de aftaler, jeg indgår med andre elever og lærere Jeg hjælper med at løse konflikter, så alle i klassen kan have det rart Jeg påtager mig ansvar for fællesskabet ved f.eks. at overholde ordensreglerne Jeg synes alle er betydningsfulde, når vi laver gruppearbejde Jeg lytter til andres forslag og ideer Jeg kommer med ideer, når vi laver noget sammen

39 Faglige elevmål for perioden: til Udfyldes ved skole/hjemsamtalen i et samarbejde mellem klasselærer, elev og elevens forældre Humanistiske fag: Dansk, Kristendom, Historie, Samfundsfag, Engelsk, Tysk, Fransk (Blå fag) Naturfag: Matematik, Natur/Teknik, Fysik/Kemi, Biologi, Geografi (Røde fag) Praktisk/musiske fag: Idræt, Musik, Billedkunst, Håndarbejde, Sløjd, Hjemkundskab (Grønne fag) Læringsmål På baggrund af den løbende evaluering integreret i undervisningen Faglærerens forslag til elevens læringsmål er på indstiksarket Eleven har sammen med forældrene overvejet kommende mål Ved skole/hjemsamtalen besluttes de konkrete mål

40 Handleplan for perioden: til Udfyldes ved skole/hjemsamtalen i et samarbejde mellem klasselærer, elev og elevens forældre. 1. Faglige mål: Faglige mål er udarbejdet på baggrund af den løbende evaluering i undervisningen. 2. Sociale/samarbejdsmæssige og personlige mål: Hvordan er det gået med de mål, der blev opstillet sidst? Styrkesider: Mål for den kommende periode: Hvordan kan man se tegn på, at der bliver arbejdet mod målene? 3. Ansvars- og indsatsfordeling Skolens opgave: Tydelig ansvarsfordeling Skriftlig handleplan med faglige og sociale mål Aftaler for den kommende perioden skrives ved skole/hjemsamtalen De to aftalesider kopieres umiddelbart efter samtalen og gives med hjem Elevens opgave: Forældrenes opgave: Bilag fra støttelæreren vedlagt: Antal fraværsdage i perioden: Antal gange For sent : Forældreunderskrift Side 4

41 Dansk klasse Trinmål efter 4. klasse Det talte sprog (lytte og tale) bruge talesproget i forskellige sammenhænge udtrykke sig i forskellige genrer lytte aktivt og følge op med analytiske og vurderende spørgsmål Det skrevne sprog (læse og skrive) læse fag- og skønlitteratur sikkert og med passende hastighed samt læse op bruge forskellige læsemåder: oversigtslæse og punktlæse læse lette svenske og norske tekster skrive sammenhængende i fiktive og ikke-fiktive genrer i en kronologisk form bruge tegnsætning, nyt afsnit og anvende ordbog Sprog, litteratur og kommunikation bruge sproget som middel til konfliktløsning og formidling af viden vide, hvad en sætning er og kende forskellige ordklasser samtale om tekster og andre udtryksformer kende til og kunne tale med om genre, hovedindhold, tid, sted og handling Kan ikke endnu Er på vej Er godt på vej Kan næsten Kan Vurderes ikke på nuværende tidspunkt Lærerens bemærkninger: (Eventuel tilbagemelding på national test vedlægges: ) Forslag til læringsmål på baggrund af den løbende evaluering: Elevens bemærkninger: (Nåede du, hvad du ville? Hvad vil du gerne blive bedre til?) Brug evt. bagsiden I perioden fra sidste skole/hjemsamtale foretages den løbende evaluering i undervisningen og indstiksarket udfyldes med vurderinger samt forslag til elevens læringsmål for kommende periode. Dynamisk afkrydsningsskema inspireret af målcirkler

42 Matematik klasse Trinmål efter 6. klasse Arbejde med tal og algebra kende til samt regne med: hele tal, decimaltal og brøker kende tallenes ordning, tallinjen, positionssystemet og de fire regningsarter kende til brug af variable: i formler, i enkle ligninger og funktioner kende procentbegrebet og forbinde det med hverdagserfaringer kende koordinatsystemet og herunder sammenhængen mellem tal og tegning anvende lommeregner og computer ved gennemførelse af beregninger Arbejde med geometri benytte geometriske metoder og begreber i beskrivelse af fysiske objekter fra dagligdagen, herunder figurer og mønstre måle og beregne omkreds, areal og rumfang i konkrete situationer tegne og eksperimentere med geometriske figurer, bl.a. ved at benytte computer Matematik i anvendelse vælge og benytte regningsarter i forskellige sammenhænge anvende faglige redskaber, herunder tal, grafisk afbildning og statistik indsamle, behandle, beskrive og tolke data i tabeller, diagrammer m.m. foretage eksperimenter, hvori tilfældighed og chance indgår Kommunikation og problemløsning kende til eksperimenterende og undersøgende arbejdsformer beskrive løsningsmetoder gennem samtaler og skriftlige notater opstille og efterprøve løsningsforslag samt samarbejde med andre herom Lærerens bemærkninger: (Eventuel tilbagemelding på national test vedlægges: ) Forslag til læringsmål på baggrund af den løbende evaluering: Niveau 1 Klart under middel Niveau 2 Noget under middel Niveau 3 Tilfredsstillende Niveau 4 Meget tilfredsstillende Niveau 5 Meget flot og overbevisende Vurderes ikke på nuværende tidspunkt Elevens bemærkninger: (Nåede du, hvad du ville? Hvad vil du gerne blive bedre til?) Afkrydsningskriterier inspireret af de nationale test Brug evt. bagsiden Fagteamet drøfter, hvordan de opstillede mål kan evalueres/testes Lokale muligheder for fokusering på udvalgte trinmål

43 Skrive enkle tekster om egne oplevelser samt skrive ud fra fantasi, billeder og læste tekster Fagteamet ser på trinmålet og oversætter det til elevsprog for 1. og 2. klasse. Fagteamet udvælger, hvilke trinmål skolen vil fokusere på indstiksarket.

44 Skrive små historier du selv finder på og også om noget du selv har oplevet Eleven sætter sit eget læringsmål med baggrund i det oversatte trinmål og i samarbejde med dansklæreren ved den løbende evaluering i undervisningen

45 Målværktøjerne illustreret grafisk Målcirkel fællesmål/trinmål undervisningsmål Evaluering Statusdel Nye mål at skrive historier: Skrive en historie om en prinsesse En tur i skoven Elevmålcirkel læringsmål individuelle mål Jeg vil blive bedre til Kan ikke endnu Kan næsten Portefølje mit mål/arbejde Kan

46 e-plansværktøj artpage.aspx

47 Elevplan i dansk - nu med portefølje

48 Portefølje Eleverne placerer deres skriftlige arbejder i en portefølje.

49 Min værste fjende Du skal op råbte mor, åh jeg hader og gå i skole fordi jeg næsten altid for bank af Allan fra 9. Jeg tør næsten ikke gå ud sammen med mine lege kammerater Søren og Jesper fordig jeg er bange for at Allan skal komme. selv om jeg gå i 4 klasse, og er 10 år.

50 Simon du skal op nu elers kommer du forsent, jeg kommer. Så gik jeg ned og fik morgen mad. Henne i skolen stod som helt sedvalig Allan, lige henne forand trappen. Jeg gik langsomt der hen mod. da jeg var en meter fra ham ringede klokken jeg ånede lette op da Allan begyndte at gå hen mod sit klasse lokale jeg styrtede ind ad døren og ind i mit klasse lokale.

51 Da klokken ringede fikvater styrtede alle ud undtagen mig. Skal du ikke ud og lege med de andre, nej øh, hvorfor ikke spurte min lærer. Jeg har bare ikke lyst, sagde jeg. Du er vel ikke syg, sagde hun bekymret, nej det er bare fordi at Allan altid driller mig. Jamen dog hvorfor har du aldrig fortalt mig det. Jeg sagde ikke noget men kikkede bare ned i gulvet, kom nu så går vi over på kontoret og ringer til din mor.

52 Jeg gik stille med over på kontoret, min lærer ringede til min mor og fortalte hende det hele. min mor blev meget forskræket da hun hørte det, og kunne ikke for stå hvor for at jeg ikke havde sagt noget til hende. Bag efter gik vi ned i klassen, min lærer gik ned og hentede Allan.

53 Vi gik alle sammen over på lærerværelset, vi sad og snakkede længe og til sist sagde Allan til mig, jeg er ked ad det jeg har gjort ved dig, det må du undskylde. Det er i orden bare du ikke gør det mere. Det lover jeg. Og fra den dag rørte Allan mig ikke mere. Der ser i det betaler sig altid at sige det til en voksen. S L U T Skrevet af Karina. S Jensen 5.A

54 Min værste fjende (nu med røde streger) Du skal op råbte mor, åh jeg hader og gå i skole fordi jeg næsten altid for bank af Allan fra 9. Jeg tør næsten ikke gå ud sammen med mine lege kammerater Søren og Jesper fordig jeg er bange for at Allan skal komme. selv om jeg gå i 4 klasse, og er 10 år.

55 Simon du skal op nu elers kommer du forsent, jeg kommer. Så gik jeg ned og fik morgen mad. Henne i skolen stod som helt sedvalig Allan, lige henne forand trappen. Jeg gik langsomt der hen mod. da jeg var en meter fra ham ringede klokken jeg ånede lette op da Allan begyndte at gå hen mod sit klasse lokale jeg styrtede ind ad døren og ind i mit klasse lokale.

56 Da klokken ringede fikvater styrtede alle ud undtagen mig. Skal du ikke ud og lege med de andre, nej øh, hvorfor ikke spurte min lærer. Jeg har bare ikke lyst, sagde jeg. Du er vel ikke syg, sagde hun bekymret, nej det er bare fordi at Allan altid driller mig. Jamen dog hvorfor har du aldrig fortalt mig det. Jeg sagde ikke noget men kikkede bare ned i gulvet, kom nu så går vi over på kontoret og ringer til din mor.

57 Jeg gik stille med over på kontoret, min lærer ringede til min mor og fortalte hende det hele. min mor blev meget forskræket da hun hørte det, og kunne ikke for stå hvor for at jeg ikke havde sagt noget til hende. Bag efter gik vi ned i klassen, min lærer gik ned og hentede Allan.

58 Vi gik alle sammen over på lærerværelset, vi sad og snakkede længe og til sist sagde Allan til mig, jeg er ked ad det jeg har gjort ved dig, det må du undskylde. Det er i orden bare du ikke gør det mere. Det lover jeg. Og fra den dag rørte Allan mig ikke mere. Der ser i det betaler sig altid at sige det til en voksen. S L U T Skrevet af Karina. S Jensen 5.A

59 Holdning til skrivning og skrivevaner viser interesse i at lære at skrive skriver meget og gerne i længere tid skal skrive meget og gerne i længere tid

60 Ide få ideer til hvad der skal skrives nedskrive alle ideer i brainstorm besvare en stillet opgave vælge mellem flere ideforslag

61 Udtryksformer/genrer skrive handlingspræget (episk) skrive personlig genre som logbog og brev beskrive tanker og følelser (lyrisk) forholde sig bevidst til hensigt, afsender, modtager og medie

62 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a I Ide og udførelse af ideen Du skulle skrive en novelle der drejede sig om mobning. Din novelle fortæller om hvad der er galt og hvordan et mobningsproblem bliver løst. Du kommer godt ind under huden på din hovedperson. Vi føler med ham og forstår hans lettelse og angst.

63 Samle stof og disponere skrive ud fra viden, oplevelser, fantasi og erfaringer samle stof i bøger og på nettet søge information på forskellige måder samt forholde sig til resultaterne (delmål 6. klasse) overveje flere måder at begynde og slutte på opbygge spænding og skabe nysgerrighed

64 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a Komposition Din novelle er kronologisk opbygget, og man fornemmer hele tiden at du ved hvor vi er og hvad klokken er. Prøv alligevel at skrive noget om tiden nogle steder (lidt senere, om eftermiddagen, samme formiddag).

65 Skrive sammenhængende udelade ligegyldigheder i sin tekst skrive med sammenhængende rød tråd skrive informerende skrive sammenhængende ud fra skriveformålet

66 Fremstillingsformer anvende direkte tale skrive billedskabende om steder og personer skelne mellem at skrive beskrivende og berettende skrive argumenterende vælge fremstillingsform ud fra idé og hensigt

67 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a Fremstillingsformer Du slipper godt af sted med din direkte tale. Samtalerne fungerer godt. Men det er ofte svært at se hvor de begynder og hvem der siger hvad. Marker direkte tale med samtalestreg og skriv hvem der sagde hvad. - Jeg er bange for den stygge ulv, sagde grisen.

68 Sprog, syntaks og ordvalg bruge udsagnsord med liv og handling i og fastholde anvendt tid skrive præcist (ingen tvivl om hvem, hvad, hvor) skrive i forståelig syntaks og høre når den er ukorrekt sammenbinde sætninger på forskellig made skrive med personlig stil

69 Fortællerteknik vælge mellem 1. og 3. person-fortæller skrive med skiftende synsvinkel bruge saglig fortæller vælge den afsender/fortæller der er mest passende i forhold til idé og genre

70 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a Fortællerteknik Du fastholder fint Simon som jegfortælleren. Du bruger indvendigt syn så vi ved hvad han føler. Det er rigtigt godt. Prøv fx at skrive hvad han tænker da han møder Allan henne i skolen. Hvad er det fx der plejer at ske når han bliver mobbet af ham?

71 Respons lytte til andres tekster og læse egne tekster op i mindre grupper (delmål 2. klasse) give respons på andres tekster og modtage respons på egne tekster efter vejledning (delmål 6. klasse)

72 Stavning skrive med mellemrum mellem ordene skelne mellem lydrette og ikke-lydrette stavelser og ord skrive nutids-r korrekt og skelne mellem nutidsform og navneform dele ord ved linjeskift efter stavelse og morfem. skrive stumt d efter kort vokal og l, n og r samt tjekke stumme bogstaver i ordbog i tvivlstilfælde

73 Stavning angiver bøjningsmorfemer i et givet ord (- ene, -erne, -r, -er, -de, -t, -e) afgøre om præpositionsforbindelser (forholdsordsforbindelser)skrives i et eller to ord

74 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a Stavning J Jeg kan se at du har arbejdet meget med stavningen i din novelle. Der er rigtigt mange svære ord du har fundet ud af. Godt Karina. Du ved at du skal arbejde med lydregler i din stavning. Derfor skal du arbejde med disse staveord fra novellen:

75 Ordbog bruge ordbogen til at se hvordan et ord skal staves finde korrekt bøjningsform i ordbogen vide hvornår ord i egne tekst skal tjekkes i ordbogen bruge alfabetiseringsprincipper (fx ingenting før noget )

76 Tegnsætning og afsnit sætte punktum mellem helsætninger sætte komma mellem anførende sætning og replik sætte komma mellem ledsætninger der er sideordnede bruge afsnitsinddeling ved større spring i tid, sted og handling bruge tegn i forbindelse med direkte tale og citat bruge stort begyndelsesbogstav som startmarkør/efter punktum bruge stort/lille bogstav ved flerleddede størrelse

77 Min værste fjende december 2005 Skrevet af Karina 5. a Tegnsætning og afsnit Du er rigtig god til at inddele novellen i afsnit der viser at nu er der gået et stykke tid. Det kniber stadig med at sætte punktum. Lad Tina læse din novelle for dig. Prøv så selv om du kan høre hvor der skal være et ophold. Der skal du så bede hende sætte et punktum. Punktum kommer i øvrigt lige efter sætningens sidste ord. Og lad så helt være med at sætte komma. Vi skal have de punktummer på plads først.

78 Håndskrift bruge korrekt skrivestilling skrive med sammenbundet skrift skrive håndskrift med hastighed på bogstaver pr. minut bruge dekorativ skrift skrive læselig og personlig håndskrift

79 Computerskrift orddele ved linjeskift og skrive i spalter med harmonisk højrekant udarbejde passende overskriftsniveauer indsætte illustrationer i egne dokumenter bruge citatteknik, angive kilde og fodnote i egne tekster tilrettelægge layout ud fra tekstidé, hensigt og modtager

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-36 Geometri 1 Indlæring af geometriske navne Figurer har bestemte egenskaber Lære at måle vinkler med vinkelmåler

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole

Læseplan med del- og slutmål for faget dansk på Bøvling Friskole Efter 2. klasse prioriteres følgende højt: Sproglig opmærksomhed Bogstavindlæring/repetition Angrebsteknikker til stavning/læsning stavelsesdeling (prikke vokaler) morfemdeling (deling efter ordets stamme)

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013

Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Årsplan/aktivitetsplan for matematik i 6.c 2012-2013 Undervisere: Marianne Kvist (MKV) & Asger Poulsen (APO) Omfang: mandag kl. 10 00 11 20, onsdag kl. 10 00 11 20 4 lektioner pr. uge Matematikken i 6.c

Læs mere

Læringsmålstyret undervisning. Tinderhøj skole 04. marts 2015 Lene Heckmann

Læringsmålstyret undervisning. Tinderhøj skole 04. marts 2015 Lene Heckmann Læringsmålstyret undervisning Tinderhøj skole 04. marts 2015 Lene Heckmann Lene Heckmann Lærer, forfatter og udviklingskonsulent i Danmark og Norge Indehaver Læs mere på www.leneheckmann.dk Eller på www.facebook.com/leneheckmann

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål for matematik i 1. og 2. klasse. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne efter 2. klasse har tilegnet sig kundskaber og færdigheder,

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-35 Kendskab og skriftligt arbejde At finde elevernes individuelle niveau samt tilegne mig kendskab til deres

Læs mere

Plan for dansk - 5.-6. klasse Det talte sprog

Plan for dansk - 5.-6. klasse Det talte sprog Plan for dansk - 5.-6. klasse Det talte sprog bruge talesproget forståeligt og klart i samtale, samarbejde, diskussion, fremlæggelse og fremførelse udtrykke sig mundtligt i genrer som referat, kommentar,

Læs mere

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14:

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Udgangspunktet bliver en blød screening, der skal synliggøre summen af elevernes standpunkt. Det betyder i realiteten, at der uddeles 4 klasses

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Ringsted Lilleskole, Uffe Skak Årsplan for 5. klasse, matematik Som det fremgår af nedenstående uddrag af undervisningsministeriets publikation om fælles trinmål til matematik efter 6. klasse, bliver faget

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan for 4. klasse (dansk)

Årsplan for 4. klasse (dansk) Årsplan for 4. klasse (dansk) Periode Emne/ fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering Aug okt. Vi tager på lejrskole d. 28.-30. August. Helt ærligt H.C.A. forløb At give et indblik i og overblik over, hvad

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE

DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE DANSK i indskolingen SANKT BIRGITTA SKOLE December 2012 På Sankt Birgitta Skole er læsning et indsatsområde. I indskolingen har vi særligt fokus på den tidlige indsats. Allerede i 0. klasse har vi fokus

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Vejledning til individuelle undervisningsplaner

Vejledning til individuelle undervisningsplaner Vejledning til individuelle undervisningsplaner Den individuelle undervisningsplans baggrund Den individuelle undervisningsplan tager sit juridiske udgangspunkt i folkeskoleloven og dens ultimative krav

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Årsplan for 4. klasse (dansk)

Årsplan for 4. klasse (dansk) Årsplan for 4. klasse (dansk) Periode Emne/ fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering Aug okt. Helt ærligt Reklamer: trykte og digitale At give et indblik i og overblik over, hvad grundbogen vil byde på i løbet

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Status: 4.b er en klasse der består af ca. 20 elever. Der er en god fordeling mellem piger og drenge i klasser. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Appendiks 2 til Bilag 2 - Eksempler på tekster til tilbagemeldinger, case: Matematik i 6. klasse

Appendiks 2 til Bilag 2 - Eksempler på tekster til tilbagemeldinger, case: Matematik i 6. klasse Uddannelsesudvalget L 101 - Bilag 3 Offentligt Appendiks 2 til Bilag 2 - Eksempler på tekster til tilbagemeldinger, case: Matematik i 6. klasse Undervisningsministeriets udbud - Fremme af evalueringskultur

Læs mere

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk

Tandslet Friskole. Slutmål for dansk Tandslet Friskole Slutmål for dansk Marts 2013 På Tandslet Friskole arbejder vi ud fra de samme mål, som man gør i folkeskolen - Fælles Mål. På grund af skolens pædagogiske tilgang til undervisningen,

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

Elevplan Skrivekompetence med fokusnoter

Elevplan Skrivekompetence med fokusnoter Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan Skrivekompetence med fokusnoter STATUS skrive 2. klasse 4. klasse 6. klasse 9. klasse Skrive i div genrer skrive enkle

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold Årsplan for undervisningen i matematik på 4. klassetrin 2006/2007 Retningslinjer for undervisningen i matematik: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget matematik, udgør folkeskolens formål

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014

Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014 Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014 Undervisningen vil tage sit udgangspunkt i systemet Nisserne i Ådal, som børnene kender fra 1. klasse. Materialet består af læsebogen Viggos verden (som

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 4. klasse

Årsplan for natur/teknik 4. klasse Årsplan for natur/teknik 4. klasse Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge. At de udvikler tanker, sprog og begreber om natur og teknik.

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012

Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012 Årsplan for 5.klasse skoleåret 2011/2012 I 5. klasse bliver eleverne undervist og opdraget til at leve i et demokratisk samfund. Undervisningen vil derfor være præget af en demokratisk tankegang, ved at

Læs mere

LUS LæseUdviklingsSkema

LUS LæseUdviklingsSkema LUS LæseUdviklingsSkema Anna Trolles Skole Læseudvikling 1.-3. klasse At lære at læse er en lang proces, som aldrig stopper. Læsning og skrivning går hånd i hånd og er derfor begge en del af LUS For nogle

Læs mere

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Vanløse den 6. juli 2010 af Musa Kronholt Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik

Krumsø Fri- og Kostskoles. Læsepolitik Krumsø Fri- og Kostskoles Læsepolitik Indhold: Formål med Krumsøs læsepolitik...2 Krumsø Fri- og Kostskoles mål med læsning...2 Forventet læseniveau på de enkelte klassetrin...3 Læsehastighed...4 Fremgangsmåde

Læs mere

Årsplan for 3. klasse dansk

Årsplan for 3. klasse dansk Årsplan for 3. klasse dansk På følgende sider er min oversigt over danskundervisningen i 3. klasse i skoleåret 2013/2014. Da jeg anser det for vigtigt, at der er plads til elevernes interesse, samt pludselige

Læs mere

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen)

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Bog: Vi bruger grundbogssystemet Format, som er et fleksibelt matematiksystem, der tager udgangspunkt i læringsstile.

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

Årsplan for 3. klasse (dansk)

Årsplan for 3. klasse (dansk) Årsplan for 3. klasse (dansk) Målene indenfor det talte og det skrevne sprog og i sprog, litteratur og kommunikation er trinmål efter 4. klasse. Det forventes derfor ikke at eleverne kan opfylde disse

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer formulere sig skriftligt og mundtligt om matematiske påstande og spørgsmål og have blik for hvilke typer af svar, der kan forventes (tankegangskompetence) løse matematiske problemer

Læs mere

Bogklubben: Junior Pc-kørekort og Faget, fællesmål, IT-integration

Bogklubben: Junior Pc-kørekort og Faget, fællesmål, IT-integration Bogklubben. Projektet henvender sig til dansk i 6. klasse. Målet er at eleverne: Arbejder med procesorienteret skrivning i et skolesamarbejde Arbejder med i fællesskab at udvikle en spændende fortælling

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Forenklede mål for 5.-6. klasse: http://ffm.emu.dk/maal-struktur/humanistiske-fag/dansk Uge Emne Beskrivelse Trinmål Evaluering August/ September Tegneserier Der arbejdes

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION

ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION ELEVPLANER INFORMATION OG INSPIRATION Århus Kommune Børn og Unge ELEVPLANENS FORMÅL OG INDHOLD Skoleåret 2006/2007 er et læreår for arbejdet med elevplaner, hvor skolen skal arbejde med at finde en model

Læs mere

Årsplan for dansk i 6. 7. kl. 2006/07. Læse op og gengive egne og andres tekster i dramatisk form Læse lette norske og svenske tekster

Årsplan for dansk i 6. 7. kl. 2006/07. Læse op og gengive egne og andres tekster i dramatisk form Læse lette norske og svenske tekster Formål: Formål for faget: Citat fra Fælles Mål Dansk faghæfte 1 anno 2003 Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Årsplan for 4.A Brobyskolerne, Allested-Vejle afd. Hanna Vett 2013-2014. Indhold

Årsplan for 4.A Brobyskolerne, Allested-Vejle afd. Hanna Vett 2013-2014. Indhold Indhold Status... 2 Fagligt... 2 Socialt... 2 Sociale mål:... 2 Fysisk... 2 Klassens lærere... 2 Overordnet kalenderplan 2013 2014... 3 Dansk... 5 Formål... 5 Trinmål... 5 Det talte sprog... 5 Det skrevne

Læs mere

Skolens dagligdag. Skolens dagligdag er opbygget på følgende måde:

Skolens dagligdag. Skolens dagligdag er opbygget på følgende måde: Forældretilsyn Guldbæk Friskole Det fremgår af Guldbæk Friskoles retningslinier vedrørende tilsyn og friskolelovens 9, stk. 1, at: " Det påhviler forældrene til børn i en fri grundskole (forældrekredsen)

Læs mere

ÅRSPLAN M A T E M A T I K

ÅRSPLAN M A T E M A T I K ÅRSPLAN M A T E M A T I K 2013/2014 Klasse: 3.u Lærer: Bjørn Bech 3.u får 5 matematiktimer om ugen: MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Matematik Matematik Lektion 4 Matematik

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzx Vejledende læsehandleplan for lærerteamet i 1. klasse Slagelse Kommune, Center for Skole, maj 2010 1. udgave cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzx [Skriv tekst]

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram.

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram. Dansk i 2. klasse Danskfagets overordnede formål: at eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet at eleverne får lyst til at bruge sproget alsidigt og i samspil med andre

Læs mere

Læseplan og fælles mål for matematik på Engskolen Januar 2005

Læseplan og fælles mål for matematik på Engskolen Januar 2005 Læseplan og fælles mål for matematik på Engskolen Januar 2005 (Fælles mål faghæfte 12 matematik 1.udgave, 1.oplag 2003 ) Indhold 1. Indledning 2. Formål for faget matematik 3. Fælles mål 4. Læreplan 5.

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

D A N S K. Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende.

D A N S K. Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende. D A N S K Dansk er et sprog, og sprog er på én gang et fælles og et personligt anliggende. Fælles, fordi der i vores måde at kommunikere på, ligger spor af den verdensforståelse, det livssyn og den etik,

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Formål for faget matematik: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for at læse og er blevet

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Overordnet set kan man inddele matematikholdige tekster i to kategorier tekster i matematiksammenhænge og tekster i andre sammenhænge.

Overordnet set kan man inddele matematikholdige tekster i to kategorier tekster i matematiksammenhænge og tekster i andre sammenhænge. I Fælles Mål 2009 er faglig læsning en del af CKF et matematiske arbejdsmåder. Faglig læsning inddrages gennem elevernes arbejde med hele Kolorit 8, men i dette kapitel sætter vi et særligt fokus på denne

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

Historie 4. klasse. Evaluering. Indholdsplaner undervisningens faglige indhold

Historie 4. klasse. Evaluering. Indholdsplaner undervisningens faglige indhold Evaluering Indholdsplaner undervisningens faglige indhold Kan man være sikker på, at alle faglige områder inden for et fag er blevet berørt, blot fordi eleverne har fået det antal lektioner, som er tildelt

Læs mere

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Forord Denne guide hjælper dig til at komme hurtigt i gang med at bruge Elevplansværktøjet. Elevplansværktøjet er et webbaseret

Læs mere

Eleverne finder ord til deres ordbog i de tekster, de læser

Eleverne finder ord til deres ordbog i de tekster, de læser Min egen ordbog med Den Talende Bog, 1.-2. klasse Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Afkodning Eleven kan læse ord i tekster til klassetrinnet

Læs mere

Undervisningsplan. Fag : Dansk

Undervisningsplan. Fag : Dansk Tillæg til undervisningsministeriets fagmål (fælles mål). Fag : Dansk Gældende for Frederikssund Private Realskole. Undervisningsplan. Forord Det er skolens opgave at drive prøveforberedende undervisning.

Læs mere

FAMILIEFORMULERING. Mor Situation: Far. Barnets navn. Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer.

FAMILIEFORMULERING. Mor Situation: Far. Barnets navn. Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer. FAMILIEFORMULERING Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer. Mor Situation: Far Tanker Vigtige livsomstændigheder Vigtige livsomstændigheder Tanker Følelser

Læs mere

Læsepolitik for Snedsted Skole

Læsepolitik for Snedsted Skole September 2014 Læsepolitik for Snedsted Skole Snedsted Skole Hovedgaden 5 7752 Snedsted Tlf. 99173425 snedsted.skole@thisted.dk www.snedsted-skole.skoleintra.dk Indholdsfortegnelse Forord... 3 Læsning

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner

Giv eleverne førerkasketten på. Om udvikling af gode faglige læsevaner Giv eleverne førerkasketten på Om udvikling af gode faglige læsevaner Odense Lærerforening, efterår 2011 Elisabeth Arnbak Center for grundskoleforskning DPU Århus Universitet Det glade budskab! Læsning

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Matematik Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der

Læs mere

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012 Trinmål for faget dansk efter 2. klasse Det talte sprog Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Bruge talesproget til

Læs mere