Viborg Rutebilstation - en kompakt terminal med et dynamisk informationssystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Viborg Rutebilstation - en kompakt terminal med et dynamisk informationssystem"

Transkript

1 Viborg Rutebilstation - en kompakt terminal med et dynamisk informationssystem Af: Civilingeniør Ole M. Sørensen, Carl Bro as. Civilingeniør Thorkild Vestergård, Viborg Kommune, teknisk forvaltning 1.1. Baggrund I forbindelse med planlægningen af en ny rutebilstation i Viborg har Kommunen med støtte fra Trafikministeriet gennemført en række tekniske og økonomiske forundersøgelser. Allerede i begyndelsen af 90érne tog byrådspolitikerne beslutning om at bygge en ny banegård og terminal til rutebilerne. Arealmæssigt var det ikke muligt at afse mere plads til den stigende trafik, så kommunens teknikere fik derfor en bunden opgave med at skabe en kompakt terminal med et moderne informationssystem for bustrafikken. Projektet blev dog skrinlagt flere gange og i mellemtiden har teknikken udviklet sig, og kommunen har overtaget rutebilstationen fra vognmændene. Den nuværende rutebilstation, som er af midlertidig karakter, ligger nordvest for banegårdsbygningen og består primært af en asfalteret plads samt en baraklignende servicebygning. Rutebilstation betjener i dag 5 ekspresbuslinier, 1 fjernbuslinie, 17 regionalbuslinier, lokale buslinier samt 5 bybuslinier. I henhold til lokalplan nr. 143 har Kommunen i 1993/94 etableret en ny overordnet vejforbindelse mellem Vesterbrogade og Sct. Jørgens Vej via Banegårdspladsen. Hermed er centerringen afsluttet mod syd. I tilknytning til den nye vejforbindelse er der i lokalplanen udlagt arealer til henholdsvis den nye rutebilstation øst for den eksisterende banegårdsbygning og en ny svømmehal vest for bygningen på det areal, hvor den midlertidige rutebilstation i dag ligger. 1.. Krav og ønsker til terminalens funktion og udformning Med udgangspunkt i lokalplanens bestemmelser og de med DSB indgåede aftaler i forbindelse med Kommunens køb af arealet har Viborg Kommune fastlagt nogle overordnede krav til terminalens udformning og funktion: Rutebilstationen og banegården skal integreres til en samlet trafikterminal. Dette skal ske i et tæt samarbejde med DSB. Rutebilstationen skal indrettes som en kompakt terminal med et tilknyttet telematiksystem.

2 Antallet af holdepladser i busterminalen skal dimensioneres efter gældende køreplaner. Turistbusser skal kunne parkeres i området, men ikke i selve terminalen. Herudover er der opstillet en række detaljerede krav/ønsker vedrørende: Sikkerhed Komfort Kapacitet og trafikafvikling Økonomi Endelig er der som baggrund for den detaljerede planlægning af rutebilstationen opstillet en række kvalitetesparametre, som efterfølgende er benyttet til at evaluere en række alternative udformningsmodeller. Kvalitetsparametrene omfatter: Driftsforhold Passagerforhold Personaleforhold Forhold til omgivelser Økonomi 1.3. Alternative modeller for terminaludformning Som led i forundersøgelserne er der udarbejdet i alt 4 alternative udformningsmodeller. I alle modeller foreslås rutebilstationen udformet som en kompakt terminal med et moderne trafikinformationssystem til drift og styring. Samtidig er det målet at forbedre servicen for buspassagererne ved tilbud om "realtidsinformation". Endelig muliggør informationssystemet, at rutebilstationen kan indrettes med begrænset arealforbrug, korte gangafstande og stor overskuelighed. Til sammenligning af primært arealbehovet er der desuden udarbejdet et forslag til en traditionel busterminal med faste standpladser. I alle modeller forudsættes det, at der etableres en ny terminalbygning vinkelret på banegården og sammenbygget med denne. Passager- og personalefaciliteter vil derfor være ens i modellerne. I den nye terminalbygning etableres en port, som muliggør buskørsel mellem terminalen og Banegårdspladsen. I efterfølgende oversigt over de enkelte udformningsmodeller er driftsformen, antallet af holdepladser, arealforbruget samt tilkørselsforholdene vist. En busterminal med faste standpladser vil ikke kunne realiseres inden for det i lokalplanen reserverede areal, men vil kræve en større arealudvidelse mod sydøst, hvorved det ikke vil være muligt at bevare den eksisterende boligblok.

3 * ** Model Driftsform Antal pladser Type Areal Tilkørsel 0 Faste standpladser Perroner 8000 m Toldbodgade 1 Variable standpladser Perroner 300 m Toldbodgade Variable standpladser Perroner 3400 m Toldbodgade og Banegårdspladsen 3 Variable standpladser Perroner 3500 m Toldbodgade 4 Variable standpladser Øer 3700 m Toldbodgade eller Banegårdspladsen * ** Antal rutebiler (normallængde) + antal rutebiler (ledbusser) + antal bybusser + antal ekstra afsætningspladser. Arealet omfatter busterminalen excl. busdepot. I skemaet på næste side er de enkelte modeller evalueret i henhold til de opstillede kvalitetsparametre. I bedømmelsen er for hver parameter anvendt følgende tre (relative) værdier: Gode forhold: / Acceptable forhold: / Dårlige forhold:.

4 Model: Driftsforhold Tilgængelighed i forhold til rutenettet Fremkommelighed Kapacitet Terminaludformning m.h.p. manøvreforhold Terminaludformning m.h.p. fleksibilitet Passagerforhold Udveksling rutebil-tog (gangafstande) Udveksling rutebil-rutebil/bybus (gangafstande) Udveksling rutebil-korttidsparkering (gangafstande) Udveksling rutebil-langtidsparkering (gangafstande) Udveksling rutebil-kiss & ride /-taxi (gangafstande) Handicapegnede foranstaltninger Barriereeffekt/ Risikovirkning Orientering og synlighed Information Passagerfaciliteter og komfort Personaleforhold Overskuelighed for chaufførerne Overskuelighed for driftspersonale Sikkerhed/tryghed for chauffører og andet personale Servicefunktioner (velfærdslokaler) Forhold til omgivelser Luft- og støjforurening Energiforbrug og CO-udslip Barriereeffekt Arkitektonisk helhed Økonomi Anlægs- og vedligeholdelsesudgifter Rutebilstationens driftsudgifter Trafikselskabernes driftsudgifter Muligheder for etapevis udbygning Det er ikke forsøgt efterfølgende at lave en samlet værdianalyse ved vægtning af de enkelte parametre. På baggrund af evalueringen er det i Viborg besluttet, at model 1 skal være grundlag for projektforslaget.

5 1.4. Forundersøgelser vedrørende telematik Mulighederne for anvendelse af telematik til trafikafvikling og passagerinformation er nærmere undersøgt for følgende elementer: Passagerinformation Personaleinformation Busprioritering i signalregulerede kryds Buspositionering på indfaldsveje Koordinering mellem buslinier De enkelte elementer er herefter samlet i forskellige løsningsforslag i form af et strategisk beslutningsgrundlag vedrørende anvendelse af telematik i forbindelse med rutebilstationen i Viborg. Der er opstillet i alt 5 "strategier." Det overordnede valgkriterium er realtid kontra køreplantid, dvs. et valg mellem om informationen til passagerer, buschauffører mv. skal baseres på køreplanlagte tidstabeller eller faktisk forekommende tidsangivelser. Forslag A Løsningsforslaget er baseret på manuel betjening af skilte med pladsanvisning for ankommende busser og informationer på perron- og oversigtsskilte. Skiltene opbygges med en simpel teknologi, der er baseret på, at et begrænset antal sammenhørende buslinienumre og destinationer kan præsenteres på den givne perronstander. Der kan være tale om flapskilte, rulleskilte eller forud-prægede lysskilte. Til busterminaloperatøren forudsættes et strategisk velplaceret lokale med god oversigt over busterminalen. Betjeningspaneler kan indrettes med forskellige grader af automatik for at lette operatørens arbejde med valg af informationsindholdet på de dynamiske skilte. Der er ikke ID-udstyr på busserne, men der kan evt. anvendes telefon- eller radiokommunikation (tale), f.eks. til meddelelser om opståede forsinkelser. Forslag B Forslaget svarer til forslag A med undtagelse af følgende forhold: Der anvendes perron- og oversigtsskilte, som indeholder mindst tre informationer: buslinienummer, destination og afgangstidspunkt. Afhængig af busterminalens geometriske udformning, og dermed den nødvendige betragtningsafstand, kan perronskilte forekomme i forskellige varianter (LED, LCD, flip-dot, monitor eller "flapskilte"). Forslag C Dette forslag indeholder fuldautomatisk styring af pladsanvisning for ankommende busser, samt fuldautomatisk styring af skilte på terminalen. Dette foregår på grundlag af informationer fra ID-udstyr i busserne og ved hjælp af et dataanlæg på busterminalen. Denne type styring kræver normalt ikke manuelt indgreb. Der forudsættes anvendt ID-udstyr baseret på mikrobølgeteknik med en ID-brik

6 placeret i bussen. Forslag D Forslaget er i modsætning til de 3 foregående baseret på planlagte køreplaner. Et dataanlæg på busterminalen sørger for pladsanvisning til ankommende busser, og informationsindholdet for alle typer af dynamiske skilte. Denne type styring kræver, at der tages højde for mindre uregelmæssigheder i ankomsterne til terminalen. Det medfører, at der afsættes minimale tidsrum for hver busekspedition, hvilket vil medfører mindre fleksibilitet i busterminalens udnyttelse. Som følge af, at der opereres efter planlagte tidstabeller, er der ikke ID-udstyr på busserne. Der bør være adgang for manuel indgriben i tilfælde af uregelmæssigheder. Forslag E Forslaget er i lighed med forslag D baseret på planlagte køreplaner. Et dataanlæg på busterminalen sørger for pladsanvisning til ankommende busser, og informationsindholdet for alle typer af dynamiske skilte, men der er ikke centralt placeret oversigtsinformation. Løsningen er egnet til mindre busterminaler, hvor der er god oversigt over busafgangspladserne på terminalområdet Projektforslag På baggrund af forundersøgelserne er der for Viborg Rutebilstation udarbejdet et projektforslag baseret på udformningsmodel 1 og telematikløsning C. Busterminal Busserne er opstillet langs 6 parallelle perroner med front mod den nye terminalbygning. Ved hver perron kan holde to busser à 1 m samt en ledbus à 18 m. Yderligere er der etableret 3 reservepladser ved den nordøstlige perron. Disse kan i forbindelse med uregelmæssigheder og specielle ophobninger benyttes til afsætning af passagerer eller fungere som "minidepot" (jvnf. nedenstående). Terminalanlægget skal fungere for både bybusser, regionalbusser, E-busser og fjernbusser. Terminalen er indrettet således, at busserne ankommer fra øst via den nye adgangsvej og afgår mod vest via porten i den nye terminalbygning. I princippet kan afgang også ske mod øst, idet bussen blot vender i terminalen i lighed med de situationer, hvor bussen skal i depot. Selve terminalområdet vil være forbeholdt rutebundne busser. I busdepotet, der er udformet som en vendesløjfe, er der reserveret 5 pladser for de regionale busser og E-busserne. Endvidere er der langs kantstenen reserveret 5 holdepladser for langturs- og turistbusser. I tilknytning til depotet opføres en bygning med velfærdslokale samt toilet og bad.

7 Terminalbygning Bygningens stueetage deles af en port, der giver mulighed for ensrettet buskørsel (også med eventuelle todækkerbusser) mellem Banegårdspladsen og rutebilstationen. Stueetagen nærmest stationen anvendes til ventesal for buspassagerer, godsekspedition og kontor. Stueetagen på den anden side af porten anvendes til kiosk, - kontor eller lignende. I stationsbygningen ændres den eksisterende kiosk og café, så der bliver en attraktiv gangforbindelse mellem DSB's ventesal og ventesalen for buspassagerer. Trafikstyring og information I forbindelse med rutebilstationen etableres et telematiksystem med følgende grundelementer: Informationsstandere i ventesalene med dynamisk angivelse af ankomstog afgangstidspunkter for de næste ca. 30 rutebiler og bybusser. Dynamiske tavler på terminalpladsen med information for alle holdende busser ved perron 1-6 (linienummer, ankomst/afgangstid, retning og destination). Ankomsttavle med pladsanvisning til chaufføren ved indkørsel til busterminalen. Særligt lyssignal ved perronindkørsel til information om evt. pakketransport. Busidentifikation på bussernes rute mod terminalen (ca. 3-5 min før ankomst). Trafikinformationsterminal, hvor der er mulighed for forespørgsel på en enkelt afgang/linie. Når der ikke foretages forespørgsler, præsenteres information om de kommende ankomster og afgange. Udvidet standerinformation i ventesalen i form af et talemodul for svagtseende, som således automatisk kan få oplæst de næstfølgende ankomster/afgange. På informationsstanderen kan man samtidig få oplysninger om efterfølgende afgange eller eventuelle uregelmæssigheder i driften/omlægninger af ruter etc. I praksis kommer rutebilstationen til at fungere således (jvnf. vedlagte principskitse): Der etableres et system, der via en detektorenhed ved indkørsel til terminalen identificerer ankommende busser, hvorefter et computersystem finder den optima-

8 le busholdeplads i henhold til køreplansdata. Herudover skal systemet reagere på manuelt indtastede parametre som tilbageholdelse for koordinering, afhentning af pakker og assistance til handicappede. Den beregnede busplacering bliver sendt til en ankomsttavle, der står placeret lidt efter detekteringsudstyret. På denne ankomsttavle vises bussens rutenummer og destination kombineret med den bane/perron (alternativt depotet) chaufføren skal køre hen til. Busdetekteringen og visning af perronnummer gentages umiddelbart inden indkørsel til perronområdet. Bussen kører til bagerste frie plads i køen ved pågældende perron, hvor den bliver identificeret endnu en gang. Bussen bliver meldt på særlige perrontavler, der informerer passagererne om den aktuelle bus. Samtidig har bussen været meldt på infostandernes ankomstmonitorer i ventesalen. Herudover informeres der på afgangsmonitorer i ventesalen om bussens nye destination, rutenummer og afgangstid. Når bussen på første plads i perronen skal afgå, får chaufføren et afgangssignal ved hjælp af to i vejbelægningen indbyggede lamper. Ud fra kombinationen af lampesignalerne får chaufføren ordre om enten, at køre ud på rute via porten til Banegårdspladsen eller til bane 7. I denne bane kan der aflæsses passagerer, eller den kan benyttes som gennemkørselsvej til den nye adgangsvej til Toldbodgade, depot eller til bagerste plads i bane 1-6. Når chaufføren kører frem mod bane 7, får han at vide om han skal holde i eller køre igennem bane 7. Via udkørselstavlen bliver han derefter anvist til enten at køre tilbage til bane 1-6, til depotet eller til at køre ud på rute. Når bussen således kører afsted, bliver den atter detekteret og identificeret samt afmeldt i systemet. I chaufføropholdsrummet ved depotet opsættes indvendigt en informationsmonitor, der oplyser chaufførerne om, hvornår de skal køre frem til hvilken perron samt almene informationer. Herudover opsættes der udvendigt i busdepotet et informationsskilt, der giver fremkørselssignal for de enkelte busser. Via den centrale betjening placeret i trafikoperatørens kontor kan man gribe manuelt ind i hele processen og fx. ændre på bussernes afgangstider samt sende specielle informationer til informationsmonitorerne. I billetsalgskontoret skal der kunne rettes forespørgsler om ankomster og afgange via en PC-betjeningsenhed samt gives signal til chauffører om, at de skal henvende sig for nærmere information. I pakkeekspeditionen skal der via en PC-betjeningsenhed kunne foretages en pakkeekspedition og udfærdiges kvitteringer samt gives besked til chauffører om

9 afhentning af pakker eller anden information. Vej- og stianlæg Med anlæg af en rundkørsel på den nordlige del af banegårdspladsen færdiggøres den overordnede vejforbindelse Banegårds Allé - Toldbodgade. En ny adgangsvej giver fra Toldbodgade adgang til terminalen og til parkeringspladser og busdepot. De nye stianlæg består primært af stien langs banens nordside, som tilsluttes stibroen over banen og de eksisterende stier på sygehusområdet Det vigtigste fodgængerområde er arealet mellem den nye terminalbygning og busperronerne. Dette areal udformes i sammenhæng med Banegårdspladsen som en samlet plads med flisebelægning. Af hensyn til gangbesværede vil der kun være små niveauspring på pladsen. Kørearealerne vil være adskilt fra de rene fodgængerarealer ved hjælp af steler og belægningsskift. Ved perronerne vil der dog være et normalt kantstensopspring, så indstigning i bussen lettes. Af hensyn til de svagtseende vil der endvidere i belægningen være ledelinier mellem terminalbygningen og de enkelte perroner. Bil- og cykelparkering Korttidsparkering placeres langs banelegemet øst for terminalen. Korttids-parkeringspladsen er udformet med skråparkering. Pladsen er indrettet med 4 p- båse, hvoraf de er reserveret til handicappede. Langtidsparkering er ligeledes placeret langs banelegemet øst for busdepotet. Pladsen er i den viste udformning indrettet med 58 p-båse. Den overdækkede cykelparkering er placeret i de to skure langs henholdsvis Toldbodgade og "banestien". Skurene har hver plads til 10 cykler. Banegårdspladsen Banegårdspladsen udgør såvel i udformning som i valg af belægninger og udstyr en helhed. Funktionelt opdeles pladsen i princippet i halvdele. Den nordlige halvdel består af den relativt stærkt trafikerede rundkørsel, der samtidig giver adgang til pladsen. Endvidere indeholder den nordlige halvdel små pladser ved Jernbanegade, hvor der kan skabes mulighed for publikumsorienterede private eller offentlige servicefunktioner. Den sydlige del af pladsen indeholder afmærkede arealer til afsætning og optagning af passagerer (kiss & ride), en taxi-bane samt et afmærket kørespor, som også benyttes af udkørende busser fra rutebilstationen. For bilister, som skal afsætte eller optage passagerer og for taxi vil det endvidere være muligt at køre fra pladsen via en ensrettet vej syd om den kommende svømmehal.

10 Taxi-banen har plads til ca. 4 vogne, mens de afmærkede arealer til kiss & ride har plads til ca. 10 biler.

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Allerød Station. Kørearealet blev omprofileret og blev flisebelagt ved ombygningen og stoppestederne blev forsynet med nyt og tidssvarende udstyr.

Allerød Station. Kørearealet blev omprofileret og blev flisebelagt ved ombygningen og stoppestederne blev forsynet med nyt og tidssvarende udstyr. Allerød Station Allerød Stationsforplads blev i 1997 ombygget, således at busserne vest for stationen nu holder i en gadeterminal, hvor busserne holder mere logisk i forhold til kørselsretningen end før

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) satser markant på X bus nettet, med nye ruter og flere afgange. X busserne

Læs mere

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER Oktober 2014 HØRINGSBOG Indhold 1. Gennemførelse af høringen 3 1.1 Høringsbrev 4 1.2 Høringsparter 6 2. Resultater af høringen 7 Høringssvar

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Projektets titel er: Busfremkommelighed på Centerringen i Randers. 2. Resumé Projektet omfatter ombygning af den trafikalt overbelastede rundkørsel

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal 1. Projekttitel Ny trafikterminal i Frederikshavn 2. Resumé Frederikshavn station og busterminal ligger adskilt fra hinanden med

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni 2009

Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni 2009 Kultur og Planlægning Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 18 05 Kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni

Læs mere

Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler

Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler Vejforum 2012 Mogens Møller Via Trafik Morten Feldthaus 1 Formål med erfaringsopsamling Drage erfaringer fra eksempler på 3 forskellige typer af nyere busterminaler

Læs mere

RINGSTED BANEGÅRDSPLADS

RINGSTED BANEGÅRDSPLADS Til Ringsted Kommune Trafik, Vej og Park Rønnedevej 9 4100 Ringsted Att. Charlotte Brenneke Larsen Dokumenttype Notat Dato September 2013 Vurdering af trafikforholdene for taxier på. [Valgfri 2 - If no

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Overenskomsten omfatter følgende paragraffer: 1. Overenskomstens omfang. 2. Arealerhvervelse og ejerforhold. 3. Anlæggenes projektering og udførelse

Overenskomsten omfatter følgende paragraffer: 1. Overenskomstens omfang. 2. Arealerhvervelse og ejerforhold. 3. Anlæggenes projektering og udførelse Svendborg Trafikterminal OVERENSKOMST for Svendborg Trafikterminal mellem Svendborg Kommune, og DSB om etablering af en ny Trafikterminal i Svendborg med tilhørende busterminal, forpladsarealer samt bil-

Læs mere

Detailplanlægning af busterminal i Århus

Detailplanlægning af busterminal i Århus Teknisk hovedrapport Side 1 Detailplanlægning af busterminal i Århus Teknisk hovedrapport Januar 2003 Udgivelsesdato : 29. januar 2003 Projekt : 21.1835.01 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt : Niels Kjølhede

Læs mere

13 Stoppesteder og terminaler

13 Stoppesteder og terminaler 13 Stoppesteder og terminaler Store dele af dette kapitel er baseret direkte på vejreglerne for terminaler og vejreglerne for bustrafik. Begge vejregler findes tilgængelige på Vejdirektoratets hjemmeside.

Læs mere

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Præsentation TØF 2. oktober 2012 1. Om projektet -forudsætninger Interviews med involverede parter(fynbus, kommuner, operatører, DSB, AFA) 2.904 stoppesteder, ca. 1.400

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP ETAPE 2 AF LETBANER I ØSTJYLLAND Februar 2016 Byværksted 17. april 2016 Favrskov Kommune INDHOLD INDHOLD... 2 INVITATION TIL DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP... 3 DET ØSTJYSKE

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byfortætning og byomdannelse Mål Silkeborg Kommune vil: Skabe mulighed for yderligere byggeri i bymidten gennem fortætning og byomdannelse.

Læs mere

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal;

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Resumé Fremtidens omdrejningspunkt for den kollektive trafik i Frederikshavn Kommune Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Det er i dag ikke morsomt at være bruger

Læs mere

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab Forslag til organisationsplan for et trafikselskab 1. januar 2007 skal der være (mindst) 1 trafikselskab i funktion i Region Midtjylland. Der er tale om en ny myndighed, som på vegne af regionen og kommunerne

Læs mere

Fredeliggørelse af Østerbrogade. 1. Indledning. 2. Nuværende forhold

Fredeliggørelse af Østerbrogade. 1. Indledning. 2. Nuværende forhold Østerbro Lokaludvalg Teknik & Miljø Randersgade 35, parterre 2100 København Ø Att.: Linda Christensen Fredeliggørelse af Østerbrogade 1. Indledning Østerbro Lokaludvalg har på møde den 6.10.2010 anmodet

Læs mere

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland udbredelse af NT Live i Region Nordjylland ansøgning fremkommelighedspuljen resumé Er bussen kørt fra stoppestedet? Er den forsinket? Når jeg mit næste skifte? Usikkerhed og ventetid er nogle af de væsentlige

Læs mere

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik VEJFORUM BIDRAG 2014 Fremtidens bustrafik vinder indpas i vejreglerne Nye vejregelhåndbøger beskriver, hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler 24. oktober 2014 Forfattere: Mogens Møller,

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning Kommuneplanlægning Vordingborg kommune er centralt placeret i Øresundsregionen og den ny Femernregion som vigtig transportkorridor mellem Skandinavien og Europa via Gedser og den kommende faste forbindelse

Læs mere

PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN

PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN PROJEKTFORSLAG ISHØJUTEN PROJEKTFORSLAG FOR ISHØJUTEN Supercykelsti og grøn indfaldsvej til København GENERELT Formålet med projektet Ishøjruten er at etablere den del af supercykelstien, som ligger i

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C Side 1 INDSTILLING Til Århus Byråd Den 24. februar 2003 via Magistraten J.nr. 05.00P15/00/03545 Ref.: Tlf.nr. Anton Iversen

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Behandling af høringssvar høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Indholdsfortegnelse Takster... 2 Betjeningstidsrum, korrespondancer, afgangstider og frekvens... 2 Bredgade og Låsbygade... 3 Sdr.

Læs mere

Boligselskabet NordBo Stormgade og Nyhavnsgade Ansøgning om støtte til opførelse af 31 almene familieboliger og 100 almene ungdomsboliger (skema A).

Boligselskabet NordBo Stormgade og Nyhavnsgade Ansøgning om støtte til opførelse af 31 almene familieboliger og 100 almene ungdomsboliger (skema A). Punkt 21. Boligselskabet NordBo Stormgade og Nyhavnsgade Ansøgning om støtte til opførelse af 31 almene familieboliger og 100 almene ungdomsboliger (skema A). 2012-43871. By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter i Jammerbugt Kommune Ansøgning til Passagerpuljen Resumé Jammerbugt Kommune er udover at være Region Nordjyllands 5. største kommune også en stor turistmagnet,

Læs mere

P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1

P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1 P-norm Jammerbugt Kommune April 2007 Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 3. august 2007 Udgave nr. 1 Forord P-normen indeholder retningslinier for administration af bestemmelserne vedrørende parkeringsarealer.

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Overenskomsten omfatter følgende paragraffer: 1. Overenskomstens omfang. 3. Lokalplanlægning. 5. Tidsplan. 6. Betaling af anlæggene

Overenskomsten omfatter følgende paragraffer: 1. Overenskomstens omfang. 3. Lokalplanlægning. 5. Tidsplan. 6. Betaling af anlæggene OVERENSKOMST for Svendborg Trafikterminal mellem Svendborg Kommune, og DSB SOV (herefter benævnt DSB) om etablering af en ny Trafikterminal i Svendborg med tilhørende busterminal, forpladsarealer samt

Læs mere

Sager til beslutning. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

Sager til beslutning. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, Bygge- og Teknikudvalget DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 4. december 2002 Sager til beslutning 13. Evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro BTU 594/2002 J.nr. 0616.0016/02 INDSTILLING

Læs mere

Referat. TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

Referat. TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Referat Side 1 af 8 Til: Mødedeltagere Dato: 25. februar 2016 Sted: Aarhus Kunsthal Intern workshop om Trafik- og Mobilitetsplanen for Aarhus Midtby I nærværende notat beskrives de emner, som blev diskuterede

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Tekst til ansøgningsskema: Projektet: Projektets titel: Projektets hovedformål: Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Hovedstadsregionen skal være verdens bedste cykelregion med et højklasset

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

Turistbusser i København Handlingsplan med forvaltningens forslag til indsats

Turistbusser i København Handlingsplan med forvaltningens forslag til indsats KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse BILAG 1 Turistbusser i København Handlingsplan med forvaltningens forslag til indsats Arbejdet med at skabe rum til betjening af turister,

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

VVM for Vasevej. Referat for 2. borgermøde vedrørende projekt for Vasevej - Forslag til kommuneplantillæg 4 med VVM-Redegørelse

VVM for Vasevej. Referat for 2. borgermøde vedrørende projekt for Vasevej - Forslag til kommuneplantillæg 4 med VVM-Redegørelse VVM for Vasevej Referat for 2. borgermøde vedrørende projekt for Vasevej - Forslag til kommuneplantillæg 4 med VVM-Redegørelse Mødet afholdtes torsdag den 9. juni 2011 i Store Sal i administrationscentret

Læs mere

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene.

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Servicemål for kollektiv trafik 1. Nuværende servicemål regional kørsel Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Ved optælling af antal ture lægges følgende

Læs mere

Forbedrede forhold for bybuspassagererne

Forbedrede forhold for bybuspassagererne Forbedrede forhold for bybuspassagererne i Nordjylland Resumé Ansøgning til Passagerpuljen Grundproduktet i form af linjeføring og køreplaner er i dag veludviklet i de små bybus-systemer i Nordjylland.

Læs mere

Rejseplanens navnekonvention

Rejseplanens navnekonvention Rejseplanens navnekonvention November 2004 Formål. Konvention omkring navngivning af holdepladser skal medvirke til at reducere usikkerheden for brugerne sikre entydighed, internt såvel som eksternt gøre

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 04-10-2011 Dato: 26-08-2011 Sag nr.: TMU 85 Sagsbehandler: Charlotte Schleiter Kompetence: Fagudvalg [ ] Økonomiudvalget

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse

Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse Passagerpuljen, 5. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Navigation på rejsen 2. Resumé Projektet skal medvirke til at sikre kunderne i den kollektive trafik en god rejseoplevelse ved at forsyne

Læs mere

Københavns kollektivtransport

Københavns kollektivtransport Onsdag 21. sep. 2005 Transport i by - Oslo Københavns kollektivtransport Torben Knudsen (Per Gellert) tak@hur.dk Kommunalreform 1. januar 2007 Vision Værdier VT HUR København 1 nyt selskab (bus & lokalbane)

Læs mere

SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000

SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000 SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000 INDHOLD SPORVOGNE I ÅRHUS Århus Byråd igangsatte i samarbejde med Trafikministeriet i juni 1999 etableringen af et beslutningsgrundlag

Læs mere

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr.

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr. NOTAT Dato J. nr. 22. maj 2015 Udmøntning af Pulje til busfremkommelighed Nedenfor præsenteres de projekter som får støtte af Pulje til busfremkommelighed. Der udmøntes midler til 18 projekter til i alt

Læs mere

Midlertidig terminal, Ejlskovsgade

Midlertidig terminal, Ejlskovsgade By- og Kulturforvaltningen Byudvikling Byrum og Mobilitet Midlertidig terminal, Ejlskovsgade Dette notat beskriver kort baggrunden for etablering af en midlertidig terminal i Ejlskovsgade. Det beskriver

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Trafik og infrastruktur

Trafik og infrastruktur Ballerup Midt - mennesker i centrum Bilag 4 Trafik og infrastruktur Vejnettet Konkurrenceområdet er afgrænset af Motorringvej 4, Sydbuen, Vestbuen og Ballerup Byvej (Frederikssundsvej), som bærer meget

Læs mere

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY Af Jørgen Bunde Århus Kommune BAGGRUND ÅRHUS RUTEBILSTATION: EN OPLANDSSTATION Århus Rutebilstation fungerer idag som en central endestation for Århus Amts Rutebiler

Læs mere

Trafikplan for Rønne 2011-2021. Bilag C: Trafik på havnen

Trafikplan for Rønne 2011-2021. Bilag C: Trafik på havnen Trafikplan for Rønne 2011-2021 Bilag C: Trafik på havnen Bornholms Regionskommune Trafikplan for Rønne 2011 2021 Trafik på havnen Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 HAVNEOMRÅDET I RØNNE 4 1.1 Baggrund for løsningsforslag

Læs mere

Møde i arbejdsgruppen Tilgængelighedens By

Møde i arbejdsgruppen Tilgængelighedens By Referat Mødedato: Tirsdag 19. juni 2012 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:45 Teknik & Miljø Dato: 03-07-2012 Sagsnr.: 12/19650 Sagsbehandler: vpjho Mødested: Mødeleder: Referent: M1.8 på Viborg Rådhus Jesper

Læs mere

Trafikkaos eller topkarakter ved sports- og kulturarrangementer

Trafikkaos eller topkarakter ved sports- og kulturarrangementer Trafikkaos eller topkarakter ved sports- og kulturarrangementer Af: civilingeniør, trafikplanlægger Maria Thrysøe Krogh-Mayntzhusen Rambøll Nyvig as mtm@nyvig.dk Og: Afdelingsleder Martin Fischer Aalborg

Læs mere

Midttrafik har nu gennemgået jeres udkast til togkøreplanerne for K11.

Midttrafik har nu gennemgået jeres udkast til togkøreplanerne for K11. Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Spørgsmål 1254 Offentligt Fra: Karin Sørensen Sendt: 31. maj 2010 09:19 Til: 'britta.indraccolo@arriva.dk' Emne: Bemærkninger til togkøreplanerne Midttrafik har nu gennemgået

Læs mere

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Resumé Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Aalborg trafikterminal består af både Aalborg Busterminal for regionalbusser og bybusser samt

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSFOR BEDRINGER PÅ. Hvidovre Kommune. Beskrivelse af skitseprojekt. Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ

TRAFIKSIKKERHEDSFOR BEDRINGER PÅ. Hvidovre Kommune. Beskrivelse af skitseprojekt. Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ Til Hvidovre Kommune Dokumenttype TRAFIKSIKKERHEDSFOR Beskrivelse af skitseprojekt Dato BEDRINGER PÅ Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ Forbedring af cykelforhold på Avedøre Tværvej Revision A Dato 2014-10-01

Læs mere

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 30 Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 Gennemsnit af borgernes prioritering på hjemmesiden. Tema Point Uheld

Læs mere

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010 Principper for natbusbetjening - Høringsudgave Oktober 2010 Høringsudgave oktober 2010 Resumé Natbuskørsel er en lille, men vigtig del af Sydtrafiks tilbud af kollektiv trafik. Knap 500 personer benytter

Læs mere

Bilag 5 Igangsættelse af tilgængelighedsprojekt Rute 1 i Indre by

Bilag 5 Igangsættelse af tilgængelighedsprojekt Rute 1 i Indre by Bilag 5 Igangsættelse af tilgængelighedsprojekt Rute 1 i Indre by Teknik- og Miljøudvalget DAGSORDEN for ordinært møde onsdag den 8. november 2006 SAGER TIL BESLUTNING 30. Tilgængelighedsprojekt - midler

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

UDKAST. MT Højgaard A/S. 1 Indledning. Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning. 17. januar 2014 SB/PSA

UDKAST. MT Højgaard A/S. 1 Indledning. Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning. 17. januar 2014 SB/PSA UDKAST MT Højgaard A/S Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning 17. januar 2014 SB/PSA 1 Indledning I forbindelse med planerne for området omkring Sorgenfri Torv har Via Trafik analyseret de fremtidige

Læs mere

Notat Lokalisering af det fynske trafikselskab

Notat Lokalisering af det fynske trafikselskab Fyns Amt 17. maj 2006 Vejvæsenet 8-16-84-3-2006 JGH Notat Lokalisering af det fynske trafikselskab 1. Baggrund Den tekniske arbejdsgruppe på Fyn har nedsat en arbejdsgruppe til vurdering af mulige lokaliseringer

Læs mere

ITS til prioritering af cyklister

ITS til prioritering af cyklister ITS til prioritering af cyklister Eksempler på tiltag til prioritering af cyklister ved lyskryds Ute Stemmann Aalborg Trafikdage, 25. august 2015 Snelfietsroute (supercykelstier på hollandsk) 2 Siden 2005

Læs mere

Servicestandarder for trafikinformation. Skærme og højttalere

Servicestandarder for trafikinformation. Skærme og højttalere Servicestandarder for trafikinformation Skærme og højttalere 3. Version 19.01.2016 Indhold Side 1. Forord 3 2. Formål med servicestandarderne 4 3. Forklaring på de forskellige driftssituationer 5 4. Servicestandard

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

C y k e l p a r k e r i n g

C y k e l p a r k e r i n g C y k e l p a r k e r i n g B a n e g å r d s o m r å d e t, J a n u a r 2 0 0 4 BILAG 9 S T A D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K T A F D E L I N G E N M A G I S T R A T E N S 2. A F D E

Læs mere

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet).

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet). Bilag 8 Økonomiudvalgets møde den 20. september 2012 Plan og Udvikling Sagsnr. 73182 Brevid. 1338739 Ref. MOKP Dir. tlf. 46 31 35 46 dorteo@roskilde.dk NOTAT: Bilag 1 Forslag til rammer og krav for udviklingen

Læs mere

Ansøgning om puljemidler

Ansøgning om puljemidler Trafikstyrelsen Park og Trafik Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Ref.: Magnus Vilstrup Andersen Direkte tlf. 97 11 36 46 mavan@mariagerfjord.dk

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel: Ombygning af Stationspladsen i Frederiksværk

Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel: Ombygning af Stationspladsen i Frederiksværk Projektbeskrivelse 1. Projekttitel: Ombygning af Stationspladsen i Frederiksværk 2. Resumé Projektet består i en omlægning af Stationspladsen i Frederiksværk, i et samarbejdsprojekt mellem Halsnæs Kommune,

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMME TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold 1 3 Vurdering

Læs mere

KONTORLOKALER PÅ ÅBOULEVARDEN I AARHUS. Åboulevarden 49, 1. sal, 8000 Aarhus C

KONTORLOKALER PÅ ÅBOULEVARDEN I AARHUS. Åboulevarden 49, 1. sal, 8000 Aarhus C KONTORLOKALER PÅ ÅBOULEVARDEN I AARHUS Åboulevarden 49, 1. sal, 8000 Aarhus C BELIGGENHED OG OMRÅDET Ejendommen er beliggende centralt i Aarhus C tæt på byens faciliteter. Nærmeste nabo er Magasin ligesom

Læs mere

Randers Kommune. Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet.

Randers Kommune. Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet. Randers Kommune Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet. Historien Struktur Byrådet vedtog for omkring 25 år siden at al skiltning på kommunale bygninger i

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Naturstyrelsen (J. nr.: NST-130-00301) Midlertidig station ved Orehoved på Nordfalster

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Naturstyrelsen (J. nr.: NST-130-00301) Midlertidig station ved Orehoved på Nordfalster Bilag A VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Skema til brug for screening (VVM-pligt) Naturstyrelsen (J. nr.: NST-130-00301) Midlertidig station ved Orehoved på Nordfalster

Læs mere

Miljø og afløb WWW.RC.DK

Miljø og afløb WWW.RC.DK Miljø og afløb WWW.RC.DK RC BETONVARER RC Betonvarer er en alsidig betonvareproducent med stor kompetence indenfor levering af kundetilpassede løsninger til miljø- og afløbsbranchen. En stab af erfarne

Læs mere

3. rettelsesblad vedrørende 33. udbud. Spørgsmål og svar mv. fra tidligere rettelsesblad er markeret med gråt

3. rettelsesblad vedrørende 33. udbud. Spørgsmål og svar mv. fra tidligere rettelsesblad er markeret med gråt 29. juni 2012 3. rettelsesblad vedrørende 33. udbud Spørgsmål og svar mv. fra tidligere rettelsesblad er markeret med gråt Spørgsmål / Fejl 1 Fejl: I bilag D.2 anføres det, at tilbudsprisen i tildelingsmodellen

Læs mere

Servicestandard for højttalerudkald i tog. For togpersonalet

Servicestandard for højttalerudkald i tog. For togpersonalet Servicestandard for højttalerudkald i tog For togpersonalet Formålet er god trafikinformation til kunderne Standarden Folderen her henvender sig til dig som togfører i DSB og handler om standarden for

Læs mere

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet.

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet. Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Direktion lho@fynbus.dk Telefon direkte: 6311 2201 Den 29. august 2008 Høringssvar vedr. forslag til principper for bustrafik FynBus har i brev af 18. juni 2008

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen Herværende

Læs mere