Bil, fly og andre transportmidler. Grundforløb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bil, fly og andre transportmidler. Grundforløb"

Transkript

1 Bil, fly og andre transportmidler Grundforløb

2 Indholdsfortegnelse Indhold Indholdsfortegnelse Generelt for skolen Praktiske oplysninger Skolens pædagogiske og didaktiske overvejelser Overordnet bedømmelsesplan Overordnede bestemmelser om vurdering af elevernes kompetencer Eksamensregler Indgangen Bil, fly og andre transportmidler Praktiske oplysninger Medarbejdere Adresse Didaktiske og metodiske overvejelser Kriterier for vurdering af elevens kompetencer og forudsætninger Introsamtalen Undervisningen i grundforløbet Fælles kompetencer Særlige kompetencer entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker Personvognsmekaniker særlige kompetencer EUX entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker Ny mesterlære Bedømmelsesplan Fremgangsmåde ved vurdering af elevens egnethed ved optagelse i skolepraktik Skolens kriterier og fremgangsmåde ved optagelse af elever i uddannelser og skolepraktik med adgangsbegrænsning Eksamensregler Overgangsordninger

3 1. Generelt for skolen 1.1 Praktiske oplysninger Erhvervsskolerne Aars er dit bedste afsæt til arbejdsmarkedet og de videregående uddannelser. Du kan tage en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller Voksen- og videreuddannelser. Din fremtid starter her! Erhvervsskolerne Aars er Himmerlands største uddannelsescenter med over elever på ungdomsuddannelserne og 200 deltagere på voksenuddannelserne. Fælles for alle uddannelser er, at du på Erhvervsskolerne Aars oplever en stor grad af nærhed, engagement og udfordringer. Vi tilbyder følgende uddannelser: Handelsgymnasiet (Hhx) Teknisk Gymnasium (Htx) Voksen- og videreuddannelse Erhvervsuddannelser: Merkantil (HG) Bygge og anlæg Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Bil, fly og andre transportmidler Strøm, styring og it Produktion og udvikling Mad til mennesker Lærerne på Erhvervsskolerne Aars er ildsjæle, der brænder for deres fag, har erfaring fra erhvervslivet, og som altid er up to date med den nyeste viden på deres fagområde. På Erhvervsskolerne Aars er der tid og plads til alle, og du vil aldrig blive én i mængden. Her tager vi udgangspunkt i dine kompetencer og karrieredrømme og sammensætter dit uddannelsesforløb efter dine behov. Derfor får du, som elev på Erhvervsskolerne Aars, de rigtige udfordringer på de rigtige tidspunkter. Indretning og faciliteter Erhvervsskolerne Aars er også en levende skole, hvor indretningen og faciliteterne indbyder til hygge og afslapning også efter skoletid. Vores nydesignede kantineareal, Oasen, er blevet et samlingssted for eleverne, der på kryds og tværs af uddannelserne, slapper af og hyggesnakker i frikvartererne eller efter skole. Du kan også prøve kræfter med vores boldbane, motionsbane, tennisbane og golfbane eller deltage i de mange fester og caféarrangementer på skolen. Vores populære skolehjem huser mere end 200 beboere fra bl.a. Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen, som vi er landsskole for. Og skal du på kursus eller efteruddannelse, kan du få fuld forplejning og overnatning på erhvervskollegiet. 3.

4 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske overvejelser Visionen for skolen er, at vi vil være Danmarks bedste erhvervsskole. Vi skaber kompetencer til en fremtid med succes - gennem engagerede medarbejdere og en pædagogik, der fokuserer på at give den enkelte de rigtige udfordringer på de rigtige tidspunkter. Vi har sat følgende langsigtede mål: Uddannelsesparate unge og voksne undervises med fokus på den enkeltes faglige, sociale og personlige udvikling så denne gennemfører sin ungdomsuddannelse, opnår gode resultater, efterspørges i erhvervslivet, kvalificeres til videreuddannelse og bidrager til samfundets udvikling. Dette mål når vi ved: At undervisningen bedst muligt fokuserer på at give den enkelte elev de rigtige udfordringer på de rigtige tidspunkter. o differentieret, målrettet og elevtilpasset undervisning (holddeling, 2-lærerordning, individuel faglig vejledning etc.) o variation i læringsformer som fx holdundervisning, værkstedsundervisning, laboratoriearbejde, værkstedsarbejde, projektarbejde, vejledning, åbent værksted, virtuel undervisning, lektiecafe, fysisk udfoldelse o hvorledes lærerne ved fælles forberedelse, gennemførelse og evaluering kan sikre den enkelte elevs samlede uddannelse. En styrkelse af elevernes sociale netværk og sammenhold o anvendelse af cooperative learning og lærersammensatte elevteams som en integreret del af undervisningen i alle skolens ungdomsuddannelser. o fokus på gennemførelse af elevaktiviteter, der medvirker til udvikling af elevernes sociale netværk og sammenhold At det faglige niveau er i fokus i en anvendelsesorienteret undervisning. At rollemodeller fra aftagerne inddrages i undervisningen. At elevernes innovative kompetencer styrkes. At tidssvarende teknologi og medier anvendes i undervisningen. At elevindflydelse præger hverdagen. Fokus på forældre-/virksomhedskontakt Fokus på arbejdet med at sikre en god overgang mellem grundforløb og hovedforløb samt skabe netværk for at sikre lærepladser til de unge. Synliggøre elevernes fremtidsmuligheder efter endt uddannelse h 1.3 Overordnet bedømmelsesplan Skolen vurderer, om en elev har fulgt undervisningen i tilstrækkelig grad til at blive indstillet til eksamen. Skolen foretager løbende bedømmelse af elevens præstationer i henhold til efterfølgende bedømmelsesplan. Formålet med den løbende bedømmelse er, at hjælpe og vejlede eleven og give grundlag for udstedelse af en skolevejledning. Den løbende bedømmelse omfatter alle uddannelsens mål og elementer, som i øvrigt indgår i den afsluttende bedømmelse. Afsluttende bedømmelse foretages i henhold til de mål, der er fastsat for undervisningen i henhold til beskrivelsen af undervisningsfagene, når de pågældende undervisningsdele er gennemført. Ved den afsluttende bedømmelse fastsættes en afsluttende karakter, der kan være en standpunkts-, en eksamens- eller en prøvekarakter. 4.

5 Standpunktskarakteren udtrykker elevens standpunkt i forhold til de fastsatte mål for undervisningen på det tidspunkt karakteren gives. Den afsluttende bedømmelse finder sted i form af eksamen, hvis dette følger reglerne om de enkelte fag eller uddannelser. Ved eksamen gælder bekendtgørelse om eksamensordning på erhvervsskolerne. Karakterskala Alle prøver, der indgår i eksaminer, bedømmes efter 7-trinsskalaen. Standpunktskarakterer gives ligeledes efter 7- trinsskalaen. 12 Den fremragende præstation 10 Den fortrinlige præstation 7 Den gode præstation 4 Den jævne præstation 02 Den tilstrækkelige præstation 00 Den utilstrækkelige præstation -3 Den ringe præstation Skolens løbende bedømmelse I forbindelse med undervisningens gennemførelse, foretager lærerne en løbende bedømmelse af eleven med henblik på at støtte og vejlede eleven i det videre uddannelsesforløb. Den enkelte faglærer foretager i grund- og valgfag samt projekter en løbende bedømmelse af eleven med følgende formål: at hjælpe og vejlede eleven at give grundlag for udstedelse af karaktermeddelelse at evaluere undervisningens indhold og metoder Den løbende bedømmelse foretages på grundlag af elevens aktivitet i den daglige undervisning, afleverede opgaver samt prøver afholdt på passende tidspunkter. Derudover kan den løbende bedømmelse være baseret på: observation af elevens lærerprocesser skriftlig respons på afleverede opgaver selvrettede opgaver en samtale omkring indholdet af elevens portefolio temaevaluering i grupper Faglæreren afgiver normalt terminskarakterer, når halvdelen af den planlagte undervisning i faget er gennemført. Karakteren udtrykker elevens færdigheder i forhold til fagets mål på dette tidspunkt. Faglæreren kan vælge at supplere denne elevvurdering med elevsamtaler. Bedømmelsen foretages på baggrund af de bedømmelseskriterier, der fremgår af skolens bedømmelsesplan. Skolens afsluttende bedømmelse I forbindelse med undervisningens gennemførelse foretager lærerne en afsluttende bedømmelse af eleven med henblik på at støtte og vejlede eleven i det videre uddannelsesforløb. Ved fagets afslutning afgiver faglæreren en standpunktskarakter i det pågældende fag. 5.

6 Karakteren skal udtrykke elevens kompetencer i forhold til fagets mål. Bedømmelsen foretages på baggrund af de bedømmelseskriterier, der fremgår af skolens bedømmelsesplan. Den afsluttende bedømmelse har følgende formål: at hjælpe og vejlede eleven at give grundlag for udstedelse af karakterbevis at give grundlag for udstedelse af skolevejledning, grundforløbsbevis eller skolebevis. Den afsluttende bedømmelse foretages på grundlag af elevens aktivitet i den daglige undervisning, afleverede opgaver samt prøver afholdt på passende tidspunkter Derudover kan bedømmelsen være baseret på: observation af elevens læreprocesser skriftlig respons på afleverede opgaver selvrettede opgaver en samtale omkring indhold af elevens portfolio temaevaluering i grupper Det fremgår af lokal undervisningsplan for de enkelte grundfag, hvis et grundfag afsluttes med eksamen, hvilke prøver der afholdes og formen for den enkelte prøve. Antallet af prøver for eleven er: 0 prøve i skoleperioder på 0-20 uger 1 prøver i skoleperioder på uger 2 prøver i skoleperioder på uger 3 prøver i skoleperioder på 61 uger og derover. En omprøve i et fag, hvori der tidligere er aflagt prøve, medregnes ikke i det anførte antal prøver. I valgfag, der ikke afsluttes med prøve, giver faglæreren en standpunktskarakter, som træder i stedet for prøvekarakteren. I enkelte valgfag kan standpunktskarakteren afløses af udstedelse af eksternt bevis eller anden bedømmelse. I slutningen af skoleperioden bestemmer ministeriet ved lodtrækning for den enkelte skole i hvilke grundfag eleven skal til prøve. Tillige udgør det sidste temaprojekt et eksamensprojekt med ekstern censor. Skolen bestemmer ved lodtrækning, hvilke valgfag eleven skal til prøve i. I forløbet for personer med en anden gymnasial uddannelse end hhx (Hg-S for studenter), vil der være tale om eksamen i temaprojekt. Hvis faget ikke udtrækkes til eksamen, bliver standpunktskarakteren overført til beviset. Bedømmelseskriterier De nærmere regler om bedømmelseskriterier for de enkelte grundfag fremgår af skolens lokale undervisningsplaner. Fagprøve. Mulighed for reeksamination. Fritagelse for prøve For elever, der har fået merit i ét eller flere grundfag til eksamen, reduceres antallet af prøver tilsvarende. Dispensationer Elever med særlige forudsætninger kan søge dispensation fra gældende regler ved eksamen. Det kan dreje sig om at få eksamensopgaver tilrettelagt på en særlig måde (f.eks opgaver med punkt, på lyd- eller billedbånd eller i forstørrelse) samt om dispensation fra tidsrammerne. 6.

7 Hvis du derfor mener, at du ikke er i stand til at gennemføre prøver og eksaminer på de almindeligt gældende vilkår, skal du skrive en ansøgning, hvori du forklarer hvilke ændringer du mener at have behov for og hvorfor. Ansøgning kan evt. bilægges udtalelse(r) fra faglærer(e) i de(t) berørte fag. Hvis du skal have tillæg af tid, kræves som hovedregel, at du har modtaget specialpædagogisk støtte i den forudgående undervisning. Ansøgningen stiles til skolen. Skolen behandler din ansøgning, og du modtager skriftlig afgørelse. Du kan få et ansøgningsskema hos din studievejleder. Skolen kan i særlige tilfælde dispensere for bestemmelser, der alene fremgår af skolens lokale bedømmelsesplan. Eksamensplan Skolen udarbejder en eksamensplan, som udleveres til elever og lærere på sidste normale undervisningsdag. Eksamensplanen skal indeholde oplysninger om: 1. Tidspunkt for de enkelte prøvers afholdelse 2. Regler om hjælpemidler mv. 3. Afleveringsfrister for projektopgaver 4. Antal eksemplarer, som skriftlige opgaver skal afleveres i. 5. Procedure for bedømmelse ved eksamen Grundforløbsprojekt Grundforløbsprojektet kan eksamineres individuelt eller i grupper. Elever informeres forud for projektets start om hvilken form der er valgt ved det enkelte grundforløbsprojekt. Projektet afleveres i 3 eksemplarer inden for den frist, som er angivet i eksamensplanen. Skolen kan efter en konkret vurdering tillade, at projekter kan omfatte andet end skriftligt arbejde. Da projektet er eksamensgrundlag, betragtes manglende aflevering som udeblivelse fra eksamen. Eksaminationstiden for eksamensprojekter er 30 minutter ved individuel eksamen. 20 minutter pr. person ved gruppeeksamen. Dokumentation som eksamensgrundlag Definitionen af begrebet dokumentation fremgår af lokale undervisningsplaner for de enkelte grundfag. I de fag, hvor dokumentationen har form som et projekt, skal denne udarbejdes individuelt. Skolen kan efter en konkret vurdering tillade, at projekter kan omfatte andet end skriftligt arbejde, medmindre andet fremgår af grundfagsbekendtgørelsen for det pågældende fag. Da dokumentationen er eksamensgrundlaget, betragtes manglende aflevering som udeblivelse fra eksamen. Dokumentation eller andet skriftligt grundlag skal afleveres senest 14 dage før eksamensudtrækningen finder sted. Skolevejledning Ved slutningen af enkelte skoleperioder udsteder skolen en skolevejledning til eleven. Skolevejledningen udstedes kun, hvis grundforløbsbevis eller skolebevis ikke kan eller skal udstedes. Skolevejledningen indeholder oplysninger om: 1. Standpunktskarakterer i forhold til slutmålene for undervisningen i de afsluttede grundfag, områdefag og valgfag. 2. Eksamenskarakterer for grundfag, temaprojekter og eventuelle valgfag. Skolens vurdering af eventuelle behov for supplerende undervisning kan danne grundlag for revision af elevens personlige uddannelsesplan. 7.

8 Hvis skolevejledningen udstedes for en elev med uddannelsesaftale, tilsendes kopi af skolevejledning til praktikvirksomheden. Grundforløbsbevis Når grundforløbet er afsluttet, udsteder skolen et bevis for gennemført grundforløb, såfremt eleven efter skolens samlede vurdering har opnået de nødvendige faglige, almene og personlige forudsætninger for at kunne fortsætte i et hovedforløb, herunder opfylde evt. krav efter reglerne om den pågældende uddannelse for den eller de uddannelser, eleven ønsker at fortsætte i. Et bevis for gennemført grundforløb skal indeholde oplysning om den obligatoriske og valgfri undervisning, eleven har gennemført med angivelse af standpunkts- eller prøvekarakterer for de enkelte fag og karakteren for eventuel afsluttende prøve i grundforløbet. Beviset skal indeholde oplysning om hvilke(t) hovedforløb eller specialer eleven vil kunne fortsætte i, på tidspunktet for bevisets udstedelse. Hvis grundforløbsbevis udstedes for en elev med uddannelsesaftale, tilsendes kopi af grundforløbsbevis til praktikvirksomheden. kolebevis Når alle skoleperioder i uddannelsen er gennemført og nedenstående betingelser er opfyldt, udsteder skolen et skolebevis. 1. Den afsluttende fagprøve skal være bestået. 2. Gennemsnitskvotienten skal være mindst 02. Skolen beregner gennemsnitskvotienten med 1 decimal af alle afsluttende karakterer i grundfag, områdefag og specialefag samt eksamensprojekt(er). Skolebeviset affattes i overensstemmelse med eksamensbekendtgørelsen og skal indeholde oplysninger om: 1. Betegnelse for uddannelsen 2. Angivelse af de fag, eleven har gennemført 3. De standpunktskarakterer eleven har opnået i grundfag 4. De standpunktskarakterer eleven har opnået i områdefag 5. De standpunktskarakterer eleven har opnået i specialefagene 6. Eksamenskarakterer for grundfag 7. Eksamenskarakterer for temaprojekt(er) 8. Eksamenskarakter for fagprøve Hvis betingelserne for udstedelse af skolebeviset er opfyldt, udsteder skolen en skolevejledning. Skolebevis, som udstedes for en elev med uddannelsesaftale, tilsendes i kopi til praktikvirksomheden. Praktikerklæring Skolen fremsender praktikerklæring til praktikvirksomheden senest en måned inden den sidste praktikperiodes afslutning. Uddannelsesbevis Uddannelsesbeviset er dokumentation for, at eleven har opnået kompetence inden for uddannelsen. 8.

9 Uddannelsesbeviset udstedes når: 1. Skolebevis er udstedt 2. Afsluttende praktikerklæring er udstedt Uddannelsesbeviset angiver betegnelsen for den gennemførte uddannelse herunder det gennemførte speciale og evt. profil. Skolen tilsender uddannelsesbevis til praktikvirksomheden senest 3 dage før udlæringsdato. Formål Formålet med skolens bedømmelsesplan er, at angive reglerne for den løbende og afsluttende bedømmelse af eleven. Bedømmelsesplanen er fastlagt på baggrund af følgende referencedokumenter: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser BEK nr. 834 af 27/ Bekendtgørelse om grundfag og centralt udarbejdede valgfag i erhvervsuddannelserne BEK nr af 16/ Bekendtgørelse om prøver og eksamener i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser BEK nr. 41 af 16/ Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse BEK nr. 262 af 20/03/2007 Bekendtgørelse om merit for visse fag i ungdomsuddannelser mv. (meritbekendtgørelsen) BEK nr. 539 af 19/ Overordnede bestemmelser om vurdering af elevernes kompetencer I starten af grundforløbene realkompetencevurderes hver enkelt elev, og samtlige elever screenes i en læsetest. Resultaterne heraf indgår i arbejdet med udarbejdelsen af elevens personlige uddannelsesplan Hver elev får udarbejdet en personlig uddannelsesplan, og af den fremgår på erhvervsuddannelserne uddannelsesønske, varigheden af grundforløbet og de særlige tiltag, som gælder for den pågældende elev såsom specialpædagogisk støtte og erhvervspraktik. Kontaktlærernes opfølgning Kontaktlærerne har pligten til at følge op på elevernes uddannelsesplaner. Der skal som minimum være afholdt en opfølgningssamtale inden efterårsferien på gymnasierne i november. Hvis der opstår behov undervejs, gennemføres samtaler - evt. med inddragelse af vejledere og elevens forældre. 1.5 Eksamensregler Ved skriftlig eksamen påser et antal tilsynsførende, at eksamensreglementet overholdes. Ingen af lærerne må føre tilsyn med egne elever i prøvefaget. Skolen udpeger de tilsynsførende. Eleven skal selv medbringe skriveredskaber samt tilladte hjælpemidler (lommeregnere, ordbøger, noter, rapporter, mv.). Elever, der har glemt tilladte hjælpemidler, kan ikke påregne af kunne låne disse på skolen. Eleven får udleveret eksamenspapir og kladdepapir. Eksamenslokalet åbnes 15 minutter, før eksamen begynder. Ingen må komme ind i lokalet, før de tilsynsførende er tilstede. Eleven skal møde så tidligt, at de kan sidde på de anviste pladser 10 minutter før den skriftlige eksamens begyndelse. 9.

10 En skriftlig prøve gennemføres som individuel skriftlig besvarelse af skriftligt formulerede opgaver. Opgaveløsningen skal ske uden vejledning inden for et afgrænset tidsrum, der er fastsat i reglerne om de pågældende fag. En mundtlig prøve gennemføres som en dialog mellem eleven og eksaminator og kan omfatte selvstændig fremlæggelse og besvarelse af spørgsmål. Prøven kan tage udgangspunkt i spørgsmål udvalgt ved lodtrækning eller i en projektrapport eller lignende. En skriftlig prøve er påbegyndt, når uddeling af opgaverne er begyndt. En mundtlig prøve er begyndt, når eleven har trukket et spørgsmål. Ved eksamensformer, hvor der ikke eksamineres på grundlag af et eksamensspørgsmål, er eksamen påbegyndt, når eleven er kommet ind i eksamenslokalet. En elev, der kommer for sent til en mundtlig prøve, har ikke krav på at deltage i prøven, og kan forvente at få karakteren 0. Skolen kan dog tillade eleven at deltage, hvis skolen anser det for udelukket, at den pågældende kan have modtaget nogen oplysning om opgaven, og finder, at forsinkelsen er rimeligt begrundet, få tilbud om at blive eksamineret på et senere tidspunkt. En elev, der forlader stedet før prøvens afslutning uden tilladelse fra og uden ledsagelse af en tilsynsførende, har afbrudt eksamen. En elev, der under prøveforløbet groft overtræder skolens eksamensreglement, kan af skolen bortvises fra prøven. En elev, der gribes i utvivlsomt og uretmæssigt forsøg på at skaffe sig eller give en anden elev hjælp til besvarelse af en opgave, skal straks bortvises fra prøven. Skolen kan tillade elever, der bortvises fra en prøve, at aflægge prøven ved førstkommende eksamenstermin. Bliver en elev syg eller på anden måde uforskyldt forhindret i at gennemføre en prøve, der indgår i eksamen, tilrettelægger skolen en sygeeksamen, der gennemføres snarest muligt efter den ordinære eksamen. Sygdom på en eksamensdag skal meddeles skolen senest om morgenen på eksamensdagen (senest kl. 8.00). Sygdom skal normalt være dokumenteret med en lægeerklæring. For opgaver, der udarbejdes af ministeriet, gælder, at opgavekuverten først må åbnes ved prøvens begyndelse. Alle eksemplarer af opgaverne skal blive i eksamenslokalet, indtil prøven er afsluttet. De tilsynsførende skal sikre, at besvarelserne kan identificeres, herunder ved oplysning om skolens navn, elevens navn og fødselsdato, fagets navn og den tilsynsførendes underskrift. Når en elev ønsker at aflevere sin besvarelse, skal en tilsynsførende tilkaldes. Eleven afgør selv, hvilket materiale der skal afleveres. Det er elevens eget ansvar, at renskriften indeholder det, der skal bedømmes. De originale opgavebesvarelser ved skriftlige prøver udleveres til elever, der ønsker det, når eksamens- eller prøvebevis er udleveret og klagefristen er udløbet, uden at der er rejst en klagesag vedr. besvarelsen. Besvarelser, der ikke er udleveret, kan tilintetgøres efter 1 år. Hvis en ny prøve resulterer i en lavere karakter, gælder den højeste karakter. I øvrigt gælder den sidst opnåede karakter. Hvis en elev ikke har bestået en eksamen, der er sammensat af flere prøver, for hvilke der er fastsat en samlet beståelsesgrænse, udsteder skolen enkeltfagsbevis for de beståede prøver, medmindre eleven vælger at tage alle prøver i eksamen om. 10.

11 2. Indgangen Bil, fly og andre transportmidler 2.1 Praktiske oplysninger Grundforløber "Bil, fly og andre transportmidler" består af de to dele "Fælles kompetencer" og "Særlige kompetencer", og har en varighed på uger. Fælles kompetencer udbydes til alle indgangens uddannelser: Bådmekaniker Cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Flymekaniker Karrosseriuddannelsen Lastvognsmekaniker Personvognsmekaniker Vognmaler "Særlige kompetencer" udbydes inden for uddannelserne: Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Personvognsmekaniker Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Per Stig Andersen som træffes på Til afdelingen er knyttet sekretær Jette Mose som træffes på Til afdelingen er også knyttet uddannelses- og erhvervsvejleder Søren Hansen som træffes på Link til medarbejdere i afdelingen : Adresse Erhvervsskolerne Aars Østre Boulevard Aars Tlf aars@erhvervsskolerne.dk 11.

12 2.2 Didaktiske og metodiske overvejelser På indgangen Bil, fly og andre transportmidler lægger vi vægt på størst mulig grad af tværfaglig undervisning, praksisnærhed samt anerkendende pædagogik. Den individuelle tilrettelæggelse af uddannelsesplaner tager udgangspunkt i vurderinger af den enkelte elevs kompetencer. På skolen tilrettelægges den enkelte elevs uddannelsesplan i samarbejde med eleven. Skolen tilrettelægger undervisningen så eleven kan drage videst mulig nytte af samværet om læring med andre elever. Skolen kvalificerer eleven til erhvervslivet gennem 37 timers ugentlig læring. Lærerne er organiseret i teams, og her løses faglige og pædagogiske udfordringer i relation til undervisningen. Undervisningen er opdelt i grundforløbspakker med forskellige specialer inden for mekanikerfaget. Undervisningen veksler mellem teoretiske og praktiske emner og opgaver, med det formål at den enkelte elev kan koble teori til praksis. De enkelte specialers kompetencer, og de almene kompetencer, organiseres så de er integreret i de enkelte emner og opgaver. Undervisningsdifferentiering Differentieringen tager udgangspunkt i elevens standpunkt og behov. Undervisningen tilrettelægges inden for grundforløbets rammer, således at undervisningen tilpasses elevens forudsætninger. Måden, hvorpå der differentieres, er afhængig af kompetencer, undervisningens indhold og aktivitet. Et forløb kan for eksembel tilrettelægges således, at elevens erfaringer inddrages og danner grundlag for belysning og vurdering af en problemstilling. En anden anvendt differentierings-metode er at arbejde med fælles kernestof inden for et emne, hvorefter der individuelt eller i grupper arbejdes med delemner. I anden undervisningssituationer differentieres ved hjælp af yderligere metoder, for eksempel: Tiden, der er til rådighed for opgaveløsningen, Opgavemængde og opgavetype, Arbejdsmetoder og hjælpemidler. 2.3 Kriterier for vurdering af elevens kompetencer og forudsætninger Kompetencevurderingen foretages med henblik på at vurdere levens forudsætninger for uddannelsen. De undervisningsmæssige forudsætninger og behov afklares i løbet af uddannelsens første 2 uger. Kompetencevurderingen inderholder eksembelvis en introsamtale, faglige- og sociale temaer og opgaver. På baggrund af vurderingen udarbejdes en personlig uddannelsesplan. Kompetencevurderingen indebærer eventuelt godskrivning eller supplerende tilbud på baggrund af tidligere gennemført forløb anden uddannelse, vurdering af reelle kompetencer, særlige behov. 12.

13 Afklaringen resulterer i en tilpasset uddannelsesplan med eksempelvis: fritagelse for eksamen og/eller for undervisning, praktikophold i virksomheder, mulighed for at arbejde mere med de obligatoriske fag, fag på højere niveau, særlig støtte. Uddannelsesplanen føres ajour, når der sker ændringer i elevens forløb, som minimum ved overgang fra grund- til hovedforløb Introsamtalen Forud for eller ved opstart på grundforløbet afholder kontaktlæren introsamtale med eleven. Ved introsamtalen fremvises elevens eksamenspapirer og personlige uddannelsesplaner fra UU. Under samtalen vil kontaktlæren, sammen med eleven, afklare om der eventuelt kan være behov for specialpædagogisk støtte, eller om der er andre forhold der har betydning for deltagelsen i undervisningen. Endvidere afstemmes elevens forventninger til grundforløbet, og skolens forventninger til eleven. 2.4 Undervisningen i grundforløbet Et obligatorisk grundforløb er opbygget på følgende måde: Læringsaktiviteter Målet for undervisningen som helhed og for de enkelte emner og moduler er indlagt i forskellige læringsaktiviteter: Kompetencevurdering Fagligt modul 1 (fælles kompetencer) Virksomhedsforlagt undervisning (VFU aftale formular fremsendes særskilt) Fagligt modul 2 (særlige kompetencer) Førstehjælp og elementær brandbekæmpelse Osv. Elevens arbejdstid Skoleundervisningen gennemføres, så elevernes arbejdstid for undervisningsforløb og projekter, herunder hjemmearbejde, svarer til arbejdstiden for en fuldtidsbeskæftiget på arbejdsmarkedet. Elevens hjemmearbejde kan ud over almindelige lektier omfatte færdiggørelse af opgaver samt forberedelse til elevstyrende læringsprocesser. 13.

14 Fælles kompetencer Forløbet "fælles-kompetencer", inklusiv 2 ugers kompetencevurdering, indeholder følgende: De fælles kompetencemål, som eleven skal opfylde for at påbegynde skoleundervisning i et hovedforløb inden for fællesindgangen "Bil, fly og andre transportmidler" i henhold til bekendtgørelse: BEK nr. 383 af 26/04/2012, 4. Eleven kan: 1) udføre enkle vedligeholdelses- og serviceopgaver på transportmidler i indgangens uddannelser, 2) udføre enkle af- og demonteringsopgaver på baggrund af viden om de elektriske systemer, 3) anvende it til faglig informationssøgning og kommunikation, 4) vurdere og kontrollere, om eget arbejde opfylder fastsatte kvalitetsmæssige krav, 5) planlægge og udføre enkle faglige opgaver inden for indgangens uddannelser ved hensigtsmæssig anvendelse af materialer, værktøjer og maskiner, 6) tilgodese egen og andres sikkerhed ved sikkerheds- og miljømæssig forsvarlig udførelse af arbejdet i henhold til gældende regler og 7)planlægge og udføre mindre arbejdsopgaver ud fra grundlæggende viden om ergonomi. stk. 2 For at begynde på skoleundervisning i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Førstehjælp og elementær brandbekæmpelse, herunder færdselrelateret førstehjælp for elever, der erhverver kørekort som led i uddannelsen. Varighed 0,5 uge 2) Arbejdsmiljø (modul 1) varighed 1,0 uge. Stk 3. For at begynde på skoleundervisning i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne endvidere have erhvervet Arbejdstilsynets bevis for "Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater". Forløbet "fælles kompetencer" kan være opbygget med følgende indhold: 14.

15 Særlige kompetencer entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker Forløbet "særlige kompetencer" i grundforløbet for entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker: De særlige kompetencemål, som eleven skal opfylde for at påbegynde skoleundervisning i et hovedforløb, er, at eleverne kan: 1.) udføre enkle justerings- og reparationsopgaver på benzin- og dieselmotorer ud fra deres forståelse for de fire takter og tillige kan anvende måleudstyr til udmåling af slitage på benzin- og dieselmotorer, 2) udføre enkle fejlfindingsopgaver på elektriske systemer ud fra deres viden om Ohms lov, 3.) udføre reparationsopgaver på hydrauliske systemer ud fra diagrammer på entreprenør- eller landbrugsmaskiner og tillige udvælge det rette materiale i forbindelse med opbygning af enkle hydraulikanlæg, 4.) vælge det rette svejsemateriale i forbindelse med udførelse af reparationsvejsning med MAG-svejsning på materialer over 10 mm, 5.) udvælge det rette materiale ved konstruktion af maskinemner i materialer over 10 mm, herunder også valg af gevindtype ud fra given arbejdstegning og 6.) vedligeholde de mest gængse værktøjer til reparation og vedligeholdelse af entreprenør- og landbrugsmaskiner. Forløbet "særlige kompetencer" på grundforløbet for entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker uddannelsen kan indeholde følgende: Personvognsmekaniker særlige kompetencer Forløbet "særlige kompetencer" i grundforløbet for personvognsmekaniker: 1.) udføre mekanisk adskillelse og samling af diesel- og/eller benzinmotorer og redegøre for dieselmotorers og/eller benzinmotorers grundlæggende opbygning og virkemåde, herunder de fire takter, 2.) udføre mekanisk adskillelse og samling af styretøj og bremser på personvogne og/ eller lastvogne og redegøre for bremsers og styretøjs grundlæggende opbygning og virkemåde på personvogne og/ eller lastvogne, 3.) løse almindeligt forekommende problemer ved adskillelse af mekaniske emner for eksempel udtage knækkede skruer og bolte samt reparere ødelagte gevind på baggrund af viden om forskellige gevindtyper, 4.) redegøre for en grundlæggende viden om elektriske grundbegreber for eksempel AC/DC spænding, strøm, modstand, effekt, frekvens, ohms lov og effektformlen, 5.) redegøre for en grundlæggende viden om elektriske komponenter og kredsløb for eksempel viden om modstande, kondensatorer, spoler, dioder, transistorer eller lysdioder. Desuden viden om serie- og parallelkredsløb, ensretterkredsløb og grundlæggende digitale kredsløb, 15.

16 6.) gennemføre enkle målinger på elektriske kredsløb med udgangspunkt i læsning af basale el-diagrammer for eksempel spændingsmåling, strømmåling og måling af modstand under anvendelse af multimeter, 7.) anvende mekanisk måleudstyr herunder skydelære, mikrometerskrue, gradskala og måleure, 8.) anvende en grundlæggende viden om naturfaglige og miljømæssige problemstillinger i forbindelse med personvogns- og/eller lastvognsområdet herunder forskellige energibæreres betydning for bæredygtig kørsel. Desuden viden om naturfaglige og miljømæssige aspekter i forbindelse med den teknologiske udvikling af køretøjer herunder en grundlæggende viden om elbiler og hybridbiler, 9.) håndtere benzin, olie og andre gængse kemikalier korrekt i forbindelse med arbejdsopgaver på værkstedet, 10.) anvende og vedligeholde almindeligt forekommende håndværktøjer korrekt, 11.) anvende almindeligt forekommende løftegrej på værkstedet sikkerhedsmæssigt korrekt på baggrund af fabrikantens anvisninger, 12.) kommunikere hensigtsmæssigt mundtligt og skriftligt i relation til medarbejdere, leverandører og kunder EUX entreprenør- og landbrugsmaskinemekaniker Et EUX-forløb omfatter alle kompetencemål og fag i BEK nr. 383, Bilag 3 stk. 3. For EUX-forløb gælder endvidere følgende: Uddannelsen varer fire år og seks måneder inklusiv grundforløbet, der varer 40 uger. Skoleundervisningen i hovedforløbet varer 70 uger. Hovedforløbet er opdelt i mindst fire skoleperioder vekslende med mindst fire praktikperioder. For at begynde på skoleundervisningen i hovedforløbet skal eleverne opfylde målene for følgende grundfag: 1. Dansk, C. niveau 2. Matematik, C. niveau 3. Engelsk, C. niveau 4. Fysik, C. niveau 5. Samfundsfag (grundfag), C. niveau 6. Industriteknologi, C. niveau Grundforløbet afsluttes med en grundforløbsprøve, samt én prøve i et grundfag efter udtræk blandt alle elevernes grundfag med prøve. En EUX-uddannelse på Erhvervsskolerne Aars tager 4½ år og starter i august. Opbygning af EUX-uddannelsen: Én eksamen v/udtræk Min. Én eksamen v/udtræk Fysik-projekt Kemi Min. Én eksamen v/udtræk Større skriftlig opgave Engelsk Svende- Prøve Eksamens- Projekt Grundforløb 1. Praktik 1. Hovedforløb 2. Praktik 2. Hovedforløb 3. Praktik 3. Hovedforløb 4. Praktik 4. Hovedforløb 40 uger 12 uger 18 uger 32 uger 18 uger 32 uger 18 uger 34 uger 16 uger Grundforløbsprøve Min. Én eksamen v/udtræk Teknologiprojekt Matematikprojekt Teknikfagsprojekt 16.

17 2.5 Ny mesterlære Der er besluttet følgende procedurer for kontaktlærerarbejdet i forbindelse med mesterlæreelever: Eleven tildeles en kontaktlærer, som følger eleven gennem hele mesterlæreforløbet, og har ansvaret for elevens uddannelsesplan. Kontaktlæreren kontakter virksomheden og aftaler tid til en kompetencevurdering, der fører til udarbejdelse af elevens uddannelsesplan uddannelsesplanen udarbejdes i virksomheden. Uddannelsesplanen skal indeholde aftaler om skoleundervisning. Med mindre eleven kan opnå godskrivning, skal han gennemføre førstehjælp og elementær brandbekæmpelse i kursusform, herunder færdselsrelateret førstehjælp. Det aftales, hvornår kontaktlæreren besøger eleven i virksomheden. Kontaktlæreren sikrer, at der sker en løbende evaluering af elevens oplæring. Kontaktlæreren informerer elevadministrationen om eventuel skoleundervisning for eleven, således at eleven indkaldes til den pågældende skoleundervisning. Virksomheden og kontaktlæreren udarbejder i samarbejde en praktisk opgave, som eleven skal afslutte forløbet med at udføre. Opgaven udføres i virksomheden. Bedømmelsen af den praktiske opgave gennemføres af virksomhed og kontaktlærer i samarbejde. Bedømmelsen indgår i den samlede helhedsvurdering af eleven. Der foretages en afsluttende kompetencevurdering af eleven. Kontaktlæreren sikrer, at der udstedes bevis for gennemført praktisk oplæring. Beviset påføres eventuel supplerende undervisning, der skal gennemføres i hovedforløbet. Uddannelsesplanen justeres herefter. 2.6 Bedømmelsesplan Løbende bedømmelse Bedømmelse er det praktiske og konstruktive redskab, der anvendes i forhold til elevens udvikling og opnåelse af personlige og faglige kompetencer. Den løbende bedømmelse er et centralt element i afdelingens kvalitetssikring og består af: bedømmelse af elevens faglige kompetencer, bedømmelse af elevens personlige kompetencer. Bedømmelse af faglige kompetencer Der bedømmes efter hver læringsaktivitet, hvor elev og lærer gennemgår den udførte læringsaktivitet. Den konkrete bedømmelse af de faglige kompetencer er beskrevet i den enkelte læringsaktivitet, hvor det fremgår, hvad der bedømmes, og hvordan bedømmelsen foregår. Førstehjælp og elementær brandbekæmpelse bedømmes med karakteren bestået eller ikke bestået. Det er vigtigt at bemærke, at eleven i grundforløbet skal erhverve grundlæggende faglige kompetencer og færdigheder, og at bedømmelsen foretages i forhold til dette niveau. Bedømmelse af personlige kompetencer Bedømmelse af elevens personlige kompetencer bygger dels på selvevaluering dels på lærergruppens bedømmelse. Rent praktisk sker denne bedømmelse gennem en løbende vurdering af eleven i undervisningen. Lærerteamet foretager en fælles vurdering af elevernes udvikling ved teammøder. De personlige kompetencer bedømmes ud fra en faglig synsvinkel ved en vurdering af, hvordan eleven optræder i professionsmæssig sammenhæng eksempelvis ved betjening og vejledning af kunder, samarbejde med kolleger samt ansvarlighed over for materiel og sikkerhed ved udøvelse af kørsel. Afsluttende bedømmelse Oversigt over bedømmelsesform Fag Bedømmelsesform Bemærkninger Førstehjælp og elementær brandbekæmpelse Bestået/ikke beståelse Bevis udstedes Arbejdsmiljø (modul 1) Standpunktskarakter efter 7-trinsskala 17.

18 Arbejdsmiljø og sikkerhed, svejsning og termisk skæring ( 26) Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater Fælles kompetencemål Særlige kompetencemål Grundforløbsprøve Gennemført/ikke gennemført Gennemført/ikke gennemført Gennemført/ikke gennemført Gennemført/ikke gennemført Eksamenskarakter efter 7-trinsskala Bevis udstedes Bevis udstedes Afvikles gennem læringsaktiviteter Afvikles gennem læringsaktiviteter Der medvirker ekstern censor Grundforløbsprøve: Bil, fly og andre transportmidler Karakter Beskrivelse, jævnfør bekendtgørelse nr. 262 / 2007 Vejledende beskrivelse: Eksempler: 12 Karakteren 12 givesfor den fremragendepræstation, demonstrererudtømmende opfyldelse af fagets, mål med ingen eller få uvæsentlige mangler. En præstation til 12 er kendetegnet ved: Eleven kan sikkert og hensigtsmæssigt med få uvæsentlige mangler anvender specialmodulets begreber og modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebærer, at: Eleven forklarer modulets anvendte grundlæggende faglige begreber og modeller. Eleven relaterer modulets anvendte faglige teori til den erhvervsfaglige praksis og omvendt. Eleven klart og sikkert bruger fagsprog. Eleven sikkert kan lave beregninger af faglig/teoretisk relevans. Eleven kan arbejde med faget på en sikkerheds- og arbejdsmiljø mæssig korrekt måde og kan sikkert forklare den anvendte metode. Eleven bearbejder resultaterne og sætter dem i sammenhæng med teorien. Eleven vælger selvstændigt dokumentationsform Eleven skelner mellem væsentlig og uvæsentligt. Eksempler på uvæsentlige mangler ved en præstation til 12 være: Et glemt fagudtryk, hvor eleven senere kan forklare det. Et forkert anvendt fagudtryk, som eleven retter med hjælp. Huller i viden, som eleven i dialog efterfølgende dækker. Eleven resonerer sig frem til et svar på et spørgsmål, han/hun ikke umiddelbart kan svare på. 10 Karakteren 10 givesfor den fortrinligepræs-tation, der demonstrerer omfattendeopfyldelse af fagets mål, med noglemindre væsentlige mangler. En præsentation til 10 er kendetegnet ved: Eleven kan - med få og uvæsentlige mangler - anvende specialmodulets begreber og modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebærer at: Eleven forklarer modulets anvendte grundlæggende faglige begreber og modeller. Eleven relaterer med nogen sikkerhed den faglige teori til den erhvervsfaglige praksis- og omvendt. Eleven kan lave beregninger af faglig relevans Eleven kan arbejde med faget på en sikkerheds - og arbejdsmiljømæssigt Eksempler på mangler ved en præstation til 10 kan være: Et glemt fagudtryk, hvor eleven senere kan forklare det med hjælp Eleven bruger fagsproget, og udtrykker sig sammenhængende. Eleven overfører med nogen sikkerhed viden mellem teori og praksis, og har forståelse for sammenhængen. Dokumentationen er udarbejdet på et højt 18.

19 korrekt måde og kan forklare den anvendte arbejdsmetode. Eleven bearbejder resultaterne og sætter dem i sammenhæng med teorien. Eleven skelner mellem væsentligt og uvæsentligt. sprogligt niveau. En præsentation til 7 er kendetegnet ved: Eleven kan - med en del mangler anvende specialmodulets begreber og modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebær at: Eksempler på mangler ved en præstation til 7 kan være: 7 Karakteren 7 gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler. Eleven forklarer, anvendte, enkle, grundlæggende faglige begreber og modeller. Eleven relaterer med lidt usikkerhed den faglige teori til den erhvervsfaglige praksis og omvendt. Eleven udtrykker sig sammenhængende, men bruger fagsproget lidt usikkert. Eleven kan lave enkle beregninger af faglig relevans. Eleven kan arbejde med faget på en sikkerheds- og arbejdsmiljømæssigt korrekt måde og kan med hjælp forklare anvendte arbejdsmetode. Eleven kan udarbejde relevant dokumentation. Få fagudtryk, der ikke kan forklares eller er misforstået. Eleven mangler viden om enkeltstående elementer, men kan forklare den overordnede sammenhæng. Eleven overfører usikkert viden mellem teori og praksis, men har forståelse for sammenhængen Upræcist hverdagssprog erstatter fagudtryk. 4 Karakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets, mål, med adskillige væsentlige mangler En præsentation til 4 er kendetegnet ved: Eleven kan med mindre væsentlige mangler anvende faglige begreber modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebærer at: Eleven forklarer, med nogen usikkerhed anvendte, enkle, grundlæggende faglige begreber og modeller. Eleven relaterer med usikkerhed den faglige teori til den erhvervsfaglige praksis - og omvendt. Eleven udtrykker sig sammenhængende, men bruger fagsproget usikkert Eleven kan lave simple beregninger med en faglig relevans. Eleven kan arbejde med faget på en sikkerheds- og arbejdsmiljø mæssigt korrekt måde, og kan med en del hjælp forklare den anvendte arbejdsmetode. Eleven kan udarbejde relevant dokumentation, men med en del eller mindre mangler. Eksempler på mangler ved en præstation til 4 kan være: En mindre del fagudtryk og begreber der ikke kan forklares eller er misforstået Eleven mangler viden om flere elementer, men kan forklare den overordnede sammenhæng. Eleven kan delvis overføre viden mellem teori og praksis, men har forståelse for sammenhæng. Upræcist og mangelfuldt hverdagssprog erstatter fagudtryk. 02 Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. En præsentation til 02 er kendetegnet ved: Eleven kan med væsentlige mangler anvende specialmodulets faglige begreber modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebærer at: Eleven har svært ved at anvende faglige begreber og modeller korrekt. Eleven kan med hjælp relatere den faglige teori til den erhvervsfaglige praksis- og omvendt. Eleven udtrykker sig usammenhængende og bruger Eksempler på mangler ved en præstation til 02 kan være: Et delfagudtryk og begreber, der ikke kan forklares eller er misforståede Eleven har sporadisk viden om emnet og kan kun delvist forklare den overordnede sammenhæng. Eleven kan ikke 19.

20 fagsprog usikkert. Eleven kan udføre beregninger, men der optræde fejl. Eleven kan arbejde med faget, men mangler forståelse for metoden. Arbejdet er præget af mangel på overblik og systematik. Eleven kan udarbejde dokumentation, men den er mangelfuld og indeholder en del irrelevant materiale. overføre viden mellem teori og praksis, men har forståelse for sammenhængen. Hverdagssprog erstatter fagudtryk Karakteren 00 gives for denutilstrækkelige præstation, der ikkedemonstrerer enacceptabel grad af opfyldelse af fagets mål Karakteren-3 gives for den helt uacceptable præstation. En præsentation til 00 er kendetegnet ved: Eleven kan med betydelige mangler anvende faglige begreber modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger. Dette indebærer at: Eleven har meget svært ved at anvende faglige begreber og modeller korrekt. Eleven kan med meget hjælp relatere den faglige teori til den erhvervsfaglige praksis- og omvendt. Eleven udtrykker sig usammenhængende og kender ikke fagsproget. Eleven kan ikke uden hjælp udføre beregninger. Eleven kan ikke - uden hjælp arbejde med faget, mangler forståelse for metoden. Arbejdet er præget at stor mangel på overblik og systematik. Eleven kan ikke udarbejde dokumentation, som er anvendelig. En præsentation til -3 er kendetegnet ved: Eleven kan ikke anvende specialmodulets faglige begreber og modeller korrekt. Der er ikke udarbejdet en brugbar dokumentation. Eksempler på mangler ved en præstation til 00 kan være: Mange fagudtryk og begreber, der ikke kan forklares eller er misforståede. Eleven har mangelfuld viden om emnet og kan ikke forklare den overordnede sammenhæng. Eleven kan ikke overføre viden mellem teori og praksis, og har manglende forståelse for sammenhængen. Hverdagssprog har svært ved at erstatte fagudtryk. 2.7 Fremgangsmåde ved vurdering af elevens egnethed ved optagelse i skolepraktik Hvis eleven opfylder nedenstående betingelser, vil eleven blive erklæret egnet til optagelse i skolepraktik, hvis der ikke er adgangsbegrænsning på den ønskede uddannelse. 1. For at blive optaget i skolepraktik, skal eleven derfor have gennemført de kompetencemål, der er særlige for dette hovedforløb. 2. Indstilling til skolepraktik foregår efter en helhedsvurdering af elevens egnethed til at gennemføre hele uddannelsen. Hvis eksamen i grundforløbsprojektet er bestået, betragtes eleven som fagligt egnet til skolepraktik. 3. Eleven skal deltage i informationsmøde om skolepraktik ved grundforløbets afslutning. a. Eleven skal underskrive blanket som dokumentation for at have modtaget og forstået information om EMMA kriterierne. 4. Eleven skal senest 5 dage efter afsluttet grundforløbet, opfylde nedenstående a. Eleven skal være registreret som praktikpladssøgende b. Eleven skal have synlig profil på c. Praktikcenter Aars skal have modtaget tilmeldingsblanket til skolepraktik d. Hvis eleven ikke ønsker skolepraktik og er under 18, kræver fravalg underskrift af værge. 20.

21 e. Eleven skal have 3 uddannelsesønsker i elevplan.dk f. Eleven skal dokumentere at eleven er aktivt søgende i g. Praktikcenter Aars skal have modtaget målrettet ansøgning, hvor eleven redegør for hvordan eleven opfylder EMMA kriterierne. 5. Hvis disse krav er opfyldt vil eleven blive indkaldt til en EMMA samtale på det Praktikcenter som udbyder uddannelsen. Praktikcenter Aars sender ansøgninger om optagelse i skolepraktik videre til de Praktikcentre som der er samarbejdsaftaler med. 6. Hvis eleven efter den personlige samtale vurderes til at være egnet til optagelse i skolepraktik, udarbejdes der en skoleaftale. 7. Eleven påbegynder skolepraktik en måned efter at grundforløbet er afsluttet. Eleven er gennem hele forløbet tilknyttet en kontaktlærer/praktikpladskonsulent. 2.8 Skolens kriterier og fremgangsmåde ved optagelse af elever i uddannelser og skolepraktik med adgangsbegrænsning Hvis eleven fra grundforløbet søger ind på en uddannelse med adgangsbegrænsning skal eleven opfylde de i pkt. 2.7 nævnte punkter. Den personlige EMMA samtale danner ud fra en helhedsbetragtning grundlag for beslutningen om hvilke elever der optages. Dog vil eleven altid blive optaget i skolepraktik hvis Eleven har uforskyldt mistet sin uddannelsesaftale. Eleven har afsluttet en kort uddannelsesaftale uden at afslutte uddannelsen. 2.9 Eksamensregler Grundforløbsprøven Prøven er praktisk og varer 4 timer med votering og består af følgende aktiviteter: 2 dage før den praktiske prøve trækker eleven et emneområde for prøven På dagen for den praktiske prøve, trækker eleven opgaven der skal løses, inden for emneområdet. Eleven skal på 4 timer løse den trukne opgave i værkstedet. Sammenlagt 30 minutter ud af de 4 timer, vil eksaminator og censor overhøre eleven. Når eleven har meldt klar til aflevering, vil eksaminator og censor votere. Der gives karakter efter 7-trinsskalaen Ved vurderingen indgår elevens præstation ved eksamen, med vægt på den mundtlige og praktiske præstation. Ved bedømmelsen lægges der vægt på, om den praktiske arbejdsopgave udføres sikkerhedsmæssigt korrekt. Nøgleordene for bedømmelsen er kvalitet (herunder korrekt behandling af værktøj, målinger og måleudstyr, motorer, køretøjer, data og lign. Der henvises i øvrigt til skolens gennerelle eksamensregler Overgangsordninger I forbindelse med overgangen fra MTL grundforløbet til grundforløbet for Bil fly og andre transportmidler vil elever, som påbegyndte MTL grundforløbet ved sidste indtag i marts 2008, sammen med elever der påbegyndte MTL grundforløbet januar 2008, men som ikke er færdige til juli 2007, få mulighed for at færdiggøre deres grundforløb efter MTL grundforløbets lokale uddannelsesplan. For elever, som påbegynder grundforløbet for Bil, fly og andre transportmidler til august 2008 vil den nye lokale uddannelsesplan være gældende. 21.

Lokal undervisningsplan 2014 Mad til mennesker

Lokal undervisningsplan 2014 Mad til mennesker Lokal undervisningsplan 2014 Mad til mennesker Indholdsfortegnelse 1.0 Generelt for skolen 3 1.1 Praktiske oplysninger 3 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske overvejelser 4 1.3 Overordnet bedømmelsesplan

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE GVU-UDDANNELSE SPECIALE Personvognsmekaniker/Montør Personvognsmekaniker NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND

Læs mere

Råd og vink om beviser inden for erhvervsuddannelserne

Råd og vink om beviser inden for erhvervsuddannelserne Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test September 2015 Råd og vink om beviser inden for erhvervsuddannelserne Denne

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for matematik niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3 4 PRØVERS

Læs mere

Svendeprøvevejledning produktør

Svendeprøvevejledning produktør Svendeprøvevejledning produktør (Censorvejledning) August 2011 Formål med vejledningen... 3 Retningslinjer for den praktiske prøve... 4 Dagens forløb... 4 Trækning af to opgaver samt forberedelse... 5

Læs mere

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Fagprøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen November 2014 1 Regler for fagprøve på social- sundhedsuddannelsen, trin 1, Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Læs mere

Lastvognsmekaniker (udkast 3)

Lastvognsmekaniker (udkast 3) Bilag 5 Lastvognsmekaniker (udkast 3) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til lastvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Ved mundtlig eksamen skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål.

Ved mundtlig eksamen skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål. Eksamensregler Regler vedrørende EKSAMEN Mød altid i god tid til en eksamen. Ved skriftlig eksamen skal man sidde på sin plads og være klar senest 10 minutter før prøvens start. Man skal altså møde senest

Læs mere

Eksamensreglement for EUD

Eksamensreglement for EUD Eksamensreglement for EUD Bestemmelser vedrørende eksamen findes i: - Hjemmestyrets Bekendtgørelse nr. 14 af 23/06/2008 om karakterskala og anden bedømmelse - Selvstyrets bekendtgørelse nr.4 af 18.marts

Læs mere

Handelsgymnasiet Ribe HHX

Handelsgymnasiet Ribe HHX Handelsgymnasiet Ribe HHX Eksamensreglement 2015 1 En eksaminand, der overtræder skolens eksamensreglement, kan bortvises fra prøven. Det er altid og kun skolens ledelse, der kan beslutte at bortvise en

Læs mere

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014 Trin 1. Revideret maj 2014 Prøvebestemmelser Trin 1, Social- og hjælperuddannelsen Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 01. januar 2013 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på trin

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 4.2 1. Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for mejeristuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang produktion

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Projektopgaven Skriftlig prøve Mundtlig prøve Side 4 Bedømmelsesplan

Læs mere

Lærervejledning. For afvikling af prøver og censorvirksomhed

Lærervejledning. For afvikling af prøver og censorvirksomhed For afvikling af prøver og censorvirksomhed 1. Indholdsfortegnelse Indhold 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Afgivelse af standpunktsbedømmelse... 3 Ved ikke-bestået standpunktsbedømmelse i et grundfag eller

Læs mere

Ved mundtlig eksamen/prøve skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål.

Ved mundtlig eksamen/prøve skal man være til stede i god tid og gerne en eksaminationstid før man selv skal trække spørgsmål. Eksamensregler Regler vedrørende eksamen og prøver. Mød altid i god tid til en eksamen/prøve. Ved skriftlig eksamen/prøve skal man sidde på sin plads og være klar senest 10 minutter før prøvens start.

Læs mere

Eksamensreglement for de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser pa CELF

Eksamensreglement for de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser pa CELF Eksamensreglement for de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser pa CELF Gældende for: Teknisk- og Merkantil grundforløb og hovedforløb samt Produktionsskolebaseret erhvervsuddannelser, Individuelle

Læs mere

EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år

EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år EKSAMENSGUIDE for Højere Handelseksamen på Grenaa Handelsskole H2. år 2010 Indholdsfortegnelse: Forord Diverse praktiske oplysninger Eksamensreglement Øvrige regler ved mundtlig eksamen Vilkår for anvendelse

Læs mere

h Ribe Handelsskole Ribe Handelsskole Hhx

h Ribe Handelsskole Ribe Handelsskole Hhx Ribe Handelsskole Hhx Eksamensreglement 2013 1 En eksaminand, der overtræder skolens eksamensreglement, kan bortvises fra prøven. Det er altid og kun skolens ledelse, der kan beslutte at bortvise en elev

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Oktober 2015 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016

Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016 Vejledning, eksamener og årsprøver HHX 2016 Maj 2016 Indhold 1. Afsluttende standpunktskarakterer... 1 1.1 Karakterskala... 1 1.2 Eksamener/årsprøver... 1 1.3 Karakterer... 2 2. Eksamensreglement og regler

Læs mere

Censorvejledning for. Teknisk designer

Censorvejledning for. Teknisk designer Juli 2013 Censorvejledning for Teknisk designer Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk 2 Generel vejledning 3 Indledning 3 Censorerne 3 Honorarregler

Læs mere

Bestået/ikke bestået. Bevis udstedes. Bestået/ikke bestået. Bestået/ikke bestået

Bestået/ikke bestået. Bevis udstedes. Bestået/ikke bestået. Bestået/ikke bestået BEDØMMELSESPLAN MATEMATIK NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE Som en del af grundforløbet i indgangen Dyr, planter og natur, tilbydes eleven at gå til eksamen i matematik på et F-niveau. I grundforløbet, indenfor

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang bygnings- og brugerservice

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang bygnings- og brugerservice BEK nr 384 af 26/04/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 001.67L.391 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb.

Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb. Forord Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb. Vi vil gerne fortælle dig om de regler og den praksis, der gælder og samtidig give dig nogle gode prøvetips.

Læs mere

Eksamensreglement for EUD

Eksamensreglement for EUD Eksamensreglement for EUD Bestemmelser vedrørende regler for prøver og eksamen findes i: Bekendtgørelse om grundfag og centralt udarbejdede valgfag i erhvervsuddannelserne BEK nr. 882 af 06/07/2007 (gældende

Læs mere

INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5

INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 VIGTIGE DATOER... 3 EKSAMENSFAG... 3 SKRIFTLIGE EKSAMINER OG ÅRSPRØVER... 4 MUNDTLIGE EKSAMINER/ÅRSPRØVER... 5 Forberedelse... 6 Eksamination... 6 SÆRLIGE SITUATIONER...

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri & Teknologi Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Enkeltstående uddannelse Uddannelse Maler-uddannelsen Evt. trindeling / afstigningsmulighed Ingen

Læs mere

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Svendborg Erhvervsskole Hovedforløb EUD/EUX Business 1 Indhold VELKOMMEN TIL DET MERKANTILE HOVEDFORLØB KONTOR MED SPECIALER PÅ Svendborg Erhvervsskole 4 1. GENERELT

Læs mere

Prøvebestemmelser Prøve i grundfag. Social- og Sundhedsassistentuddannelsen

Prøvebestemmelser Prøve i grundfag. Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Prøvebestemmelser Prøve i grundfag Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen November 2014 1 Prøvebestemmelser for prøve i grundfag på Social- og Sundhedsuddannelsen,

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og Udstedelsesdato: 28.03.2008 landbrugsmaskinuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 28/2/2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 203 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 32 af 2. marts 203 om

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 Grundfaget Naturfag afsluttes med en eksamen på 1. Hovedforløb. I følgende dokument beskrives, hvorledes Nordjyllands Landbrugsskole

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Udstedelsesdato: 04/06/2009 Udstedt af det faglige udvalg for Ejendomsserviceteknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 145 af 29/02/2008

Læs mere

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen side 1 side 2 Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen Varde, maj 2016 Caseopgaverne handler alle sammen om casevirksomheden Dansk Supermarked Group Du

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2011 Laboratorietandtekniker Udstedt af Tandteknikerfagets Faglige Udvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 857 af 11/07/2011 Bekendtgørelse

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX

Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX Campus Bornholms eksamensregler for HF, HHX, HTX og STX Indhold Eksamensvilkår... 1 Mødetid... 2 Udeblivelse... 2 Hvornår er en prøve begyndt?... 2 Sygdom eller udeblivelse af andre uforskyldte grunde...

Læs mere

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen side 1 side 2 Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen Varde, maj 2016 Caseopgaverne handler alle sammen om casevirksomheden Dansk Supermarked Group Du

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2016 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 01-08-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen. inden for Digital media

Uddannelsesordning for uddannelsen. inden for Digital media Undervisningsministeriet den 14. december 2007 Sagsnr. 108.534.021 Uddannelsesordning for uddannelsen Udstedelsesdato: 28. marts 2008 inden for Digital media Udstedt af det faglige udvalg for digital media

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1638 af 15/12/2015

Læs mere

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Når jeg har taget engelsk på en anden uddannelse, skal jeg vel ikke have engelsk igen, vel? Citatet illustrerer en ofte hørt situation

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline pc-supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline pc-supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. 07. 2013 Frontline pc-supporter Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 372 af 15. april 2013 om uddannelserne

Læs mere

Personvognsmekaniker (udkast 4)

Personvognsmekaniker (udkast 4) Bilag 5 Personvognsmekaniker (udkast 4) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til personvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse... 2 1. Formål og omfang... 4. 1.1. Formål... 4 1.2. Omfang... 4 2.1 Grundlag...

Indhold. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse... 2 1. Formål og omfang... 4. 1.1. Formål... 4 1.2. Omfang... 4 2.1 Grundlag... Eksamenshåndbog Rybners September 2015 Indholdsfortegnelse Indhold Indholdsfortegnelse... 2 1. Formål og omfang... 4 1.1. Formål... 4 1.2. Omfang... 4 2. Grundlag... 4 2.1 Grundlag... 4 3. Ansvar... 4

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg)

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Skolens bedømmelsesplan De merkantile erhvervsuddannelser Tradium Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Nedenstående bedømmelsesplan gælder for grundforløbet på Tradium (hg) 2014 og 15. Bedømmelsesplanen

Læs mere

Vejledning i standpunktsbedømmelse

Vejledning i standpunktsbedømmelse Vejledning i standpunktsbedømmelse De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 om uddannelserne

Læs mere

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Case-eksamen:... 2 Øvrige prøver:... 2 Mundtlig prøve:... 2 Skriftlig prøve:... 3 Praktisk prøve... 4 Generelle regler:... 4 Censorer:...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Web-integrator Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/4/2013 om uddannelserne i

Læs mere

Eksamensreglement og anvendelse af it

Eksamensreglement og anvendelse af it Eksamen og terminsprøver 2014/2015 Eksamensreglement og anvendelse af it 2 INDHOLDSFORTEGNELSE EKSAMENSREGLEMENT Overtrædelse af eksamensreglementet 4 Eksamensstart 4 Mødetid 4 Tilsynsførende 4 Hjælpemidler

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Skuemestervejledning. Juni 2011. Entreprenørmaskinmekaniker. Landbrugsmaskinmekaniker. Personliftmekaniker. Landbrugssmed.

Skuemestervejledning. Juni 2011. Entreprenørmaskinmekaniker. Landbrugsmaskinmekaniker. Personliftmekaniker. Landbrugssmed. Juni 2011 Skuemestervejledning Entreprenørmaskinmekaniker Landbrugsmaskinmekaniker Personliftmekaniker Landbrugssmed Materielmekaniker Kranmekaniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN AGRO 40 ENGELSK

BEDØMMELSESPLAN AGRO 40 ENGELSK BEDØMMELSESPLAN AGRO 40 ENGELSK NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 BEDØMMELSESPLAN ENGELSK Som en del af grundforløbet i indgangen Dyr, planter og natur, tilbydes eleven at gå til eksamen i engelsk på et

Læs mere

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER Udarbejdet af Niuernermik Ilinniarfik, Nuuk August 2008 Side 1 af 11 sider INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med uddannelsen... 3 2. Optagelse...

Læs mere

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1½ år Studieordning STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Prøvevejledning redigeret april 2015 Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Indhold Prøvevejledning - Den pædagogiske Assistentuddannelse... 2 Danskprøve... 4 Samfundsfagsprøve...

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding 2015-16

Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding 2015-16 Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding 2015-16 IBC s evalueringsplan for hhx-uddannelsen er udarbejdet på baggrund af nedenstående bekendtgørelser: LBK nr. 691 Bekendtgørelse om uddannelsen til

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser. April 2013.

Generelle prøvebestemmelser. April 2013. Generelt. Reglerne i de generelle prøvebestemmelser tager udgangspunkt i Ministeriet for Børn og Undervisnings bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser nr. 863 af

Læs mere

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005.

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Uddannelsens eksamensformer, interne og eksterne prøver Seminariets uddannelse og prøvebestemmelser

Læs mere

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglementet er gældende for EUX elever på såvel grund- som hovedforløb. Gældende fra august 2015. Lovgrundlag: Bekendtgørelse nr. 1009 af

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedelsesdato: 1.juli 2013 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 386 af 26/4/2012 om uddannelserne i

Læs mere

Eksamensreglement og anvendelse af it

Eksamensreglement og anvendelse af it Eksamen og terminsprøver 2015/2016 Eksamensreglement og anvendelse af it INDHOLDSFORTEGNELSE EKSAMENSREGLEMENT Eksamensstart 3 Mødetid 3 Prøvestart 3 Prøvevagt 3 Hjælpemidler 4 Mundtlig eksamen 4 Sygdom

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne I medfør af 22, 27, stk. 4 og 5 og 63, stk. 2 i inatsisartutlov nr. 10 af 19. maj 2010 erhvervsuddannelser og kurser

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

IBC Handelsgymnasiet HHX Kolding. Evalueringsplan

IBC Handelsgymnasiet HHX Kolding. Evalueringsplan IBC Handelsgymnasiet Kolding Indholdsfortegnelse for 1...4 Den løbende evaluering...4 Den afsluttende evaluering...6 Årsprøver/eksamen...6 for 2...8 Den løbende evaluering...8 Den afsluttende evaluering...10

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tjener

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tjener Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2012 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: torsdag d. 13. december kl. 14. til torsdag d. 20. december kl. 14.

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 2015. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 2015. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for gastronomassistenter. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende prøve Projektopgave Side 4 Praktisk bedømmelse Hygiejne og kvalitetssikring Planlægning

Læs mere

Ringvej 3 5800 Nyborg Tlf. 65 45 27 01 E-mail: nyborg@tietgen.dk Hjemmeside: www.tietgen.dk/nyborg

Ringvej 3 5800 Nyborg Tlf. 65 45 27 01 E-mail: nyborg@tietgen.dk Hjemmeside: www.tietgen.dk/nyborg Skolens navn: Indgang: Tietgen Nyborg TietgenSkolen Ringvej 3 5800 Nyborg Tlf. 65 45 27 01 E-mail: nyborg@tietgen.dk Hjemmeside: www.tietgen.dk/nyborg Den merkantile indgang Medarbejdere: Øverst ansvarlige

Læs mere

Skuemestervejledning

Skuemestervejledning Juni 2013 Skuemestervejledning Film- og tv-produktionstekniker Film- og tv-assistent Billedmediernes Faglige Udvalg Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk

Læs mere

Udkast af august 2015. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Udkast af august 2015. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelser Udkast af august 2015 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (Måling af elevtrivsel og virksomhedstilfredshed, centralt stillet prøve m.v.) I bekendtgørelse nr. 1010 af 22.

Læs mere

Svendeprøvevejledning. Overfladebehandleruddannelsen. (Censorvejledning for skuemestre og lærere)

Svendeprøvevejledning. Overfladebehandleruddannelsen. (Censorvejledning for skuemestre og lærere) Svendeprøvevejledning Overfladebehandleruddannelsen (Censorvejledning for skuemestre og lærere) August 2011 Formål med vejledningen... 3 Retningslinjer for svendeprøven... 4 Udarbejdelse af svendeprøveopgaver...

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Den Pædagogisk Assistent Uddannelse Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2016 2.0 Hovedforløb, trin 2... 1 2.1 Praktiske oplysninger... 1 2.2 Pædagogiske,

Læs mere

Skuemester- og lærervejledning for specialet. Industritekniker

Skuemester- og lærervejledning for specialet. Industritekniker Maj 2013 Skuemester- og lærervejledning for specialet Industritekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene

Læs mere

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole Skriftlige prøver Generelt 1. Det er aldrig lovligt at kommunikere med andre end eksamensvagterne under en skriftlig prøve. Og denne kommunikation

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 380 af 18. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor Eksamensreglement HG 2014-2015 Underviser og censor Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Denne folder er Tradium s regler til underviser

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 488 af 21/04/2015 om uddannelsen til

Læs mere

Bestemmelser og retningslinier for afgangsprøverne (eksamen) på Guldberg Skole

Bestemmelser og retningslinier for afgangsprøverne (eksamen) på Guldberg Skole Bestemmelser og retningslinier for afgangsprøverne (eksamen) på Guldberg Skole Formålet med prøverne er at dokumentere, i hvilken grad eleven opfylder de mål og krav, der er fastsat for faget og uddannelsen.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Folkeskolens obligatoriske afgangsprøver består af fem bundne prøver og to prøver til udtræk. Det fremgår af folkeskolelovens 14, stk. 2.

Folkeskolens obligatoriske afgangsprøver består af fem bundne prøver og to prøver til udtræk. Det fremgår af folkeskolelovens 14, stk. 2. Orientering om forhold omkring Folkeskolens Afgangsprøver - Suldrup Skole -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Prøvefagene i 9.

Læs mere

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne

Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Prøver, Eksamen og Test Vejledning om beviser inden for erhvervsuddannelserne Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

November 2010. Skuemestervejledning. Elektronikoperatør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.

November 2010. Skuemestervejledning. Elektronikoperatør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser. November 2010 Skuemestervejledning Elektronikoperatør Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Side 1 af 10. Prøveperiode og prøvetidspunkter. kl. 9.00-10.00 FP9 Dansk, retskrivning (pilotforløb digital samt papir)1

Side 1 af 10. Prøveperiode og prøvetidspunkter. kl. 9.00-10.00 FP9 Dansk, retskrivning (pilotforløb digital samt papir)1 Orientering om folkeskolens prøver pa Midtskolen Denne orientering giver dig vigtig information om prøverne og viden om de regler der knytter sig til prøverne samt konsekvenser af eventuelle overskridelser

Læs mere

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik Odense Tekniske Skole og AMU-Fyn Afdeling Byggeri & Teknologi & Struktørafdelingen på AMU-Fyn Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Anlæg, byggeri og installation Uddannelse Struktør Speciale(r)

Læs mere

Lokal undervisningsplan for den merkantile indgang på Djurslands Erhvervsskoler - sommer 08

Lokal undervisningsplan for den merkantile indgang på Djurslands Erhvervsskoler - sommer 08 Lokal undervisningsplan for den merkantile indgang på Djurslands Erhvervsskoler - sommer 08 Djurslands Erhvervsskoler (DJES) er en kombinationsskole, og udbyder derfor både tekniske og merkantile uddannelser.

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere