Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret"

Transkript

1 Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:45 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Budget, regnskab og likviditet Låneadgang vedr mv. i 4 3 Forpligtende indkøbsaftale på biblioteksmedier og tidsskrifter 8 4 Handicapfaciliteter, billetmøllesystem og trappe ved vandrutsjebane i 10 Vandhuset 5 Ansøgning om frigivelse af rådighedsbeløb til Sømandskirken og vandskade 14 Hundelev Ungdomsklub. 6 Rente- og afdragsfrie lån i selvejende haller 16 7 Fastsættelse af takster for brug af kommunale bevægelseslokaler, træningssale 21 og gymnastiksale. 8 Frigivelse af midler til etablering af lokalefællesskab imellem skoler og 23 ungdomsklubber 9 Principper for overdragelse af kommunal ejendom (skoler og daginstitutioner) 28 til private aktører 10 Overdragelse af fællesarealer til grundejerforening Retningslinjer for tilskud til folkeoplysning Vedtægtsændringer for den selvejende institution Spejdergården Højvælde Drøftelse af principper for vindmølleplanlægningen Guldagervej 525, Hjørring. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan 46 for erhvervsformål 15 Godkendelse af takster for Hjørring Vandselskab Socialtilsyn Nord - takster Godkendelse af Sundhedsaftalen Årsberetning 2013 for Handicaprådet Årsberetning 2013 for arkiv 65

2 Pkt. Tekst Side 20 Retningslinjer for udarbejdelse af dagsordentekster til Byråd og politiske 68 udvalg 21 Eventuelt 70 Side 2.

3 Side Ø Budget, regnskab og likviditet 2014 Sagsfremstilling Direktionen orienterer om aktuelle forhold vedr. budget, regnskab og likviditet med henblik på efterfølgende drøftelse. Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

4 Side A Låneadgang vedr mv. i Resumé Der vil være mulighed for at optage lån i 2014 med i alt 29,925 mio. kr. for de af kommunen afholdte låneberettigede udgifter i 2014 opgjort til og med 13. november Endvidere foreslås: at der i løbet af januar 2015 hjemtages lån på 16,0 mio. kr. at et eksisterende lån på 59,007 mio. kr. efter udløb af nuværende renteswapaftale om fast rente til den 5. januar 2015 risikomæssigt afdækkes i lånets resterende løbetid til 4. januar 2028 ved indgåelse af ny renteswapaftale om fast rente. Sagsfremstilling Lånerammeopgørelse mv. for 2014: I de løbende likviditetsopgørelser for 2014 er det forudsat, at så vidt muligt hjemtager lån vedrørende 2014 allerede i 2014 af hensyn til kommunens vigende likviditetsudvikling. Den opgjorte låneadgang for 2013 blev tilsvarende først hjemtaget i april Af forsigtighedsgrunde er det valgt alene at opgøre den låneadgang Hjørring Kommune har på baggrund af de afholdte anlægsudgifter i 2014 til og med 13. november 2014, ligesom det af forsigtighedsgrunde ikke er medtaget skønnet låneadgang for 2014 via Hirtshals Havn på 20,0 mio. kr. Økonomisk Forvaltning udarbejder til Byrådets møde i marts 2015 en samlet lånerammeopgørelse for 2014 herunder opgørelse af deponeringsspørgsmålet for 2014, således at lån og deponering vedrørende 2014 kan blive foretaget inden udgangen af april 2015 jf. de i lånebekendtgørelsen fastsatte regler. Økonomisk Forvaltning har opgjort den foreløbige låneadgang for 2014 til i alt 29,925 mio. kr.: 10,400 mio. kr. vedr. kvalitetsfondsområderne. 8,000 mio. kr. fra lånedispensationspulje til kommuner med lav likviditet.

5 6,155 mio. kr. fra lånedispensationspulje til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale. 2,508 mio. kr. i energilån. 2,862 mio. kr. vedr. byfornyelse. Side 5. I det til sagen vedlagte bilag 1 har Økonomisk Forvaltning udarbejdet opgørelse, hvor det nærmere er angivet, hvordan ovennævnte låneadgang er opgjort. For 2015 har fået en lånedispensation på 16,0 mio. kr. fra lånepulje til kommuner med lav likviditet. Der er til denne lånedispensation ikke knyttet vilkår, før dette låneoptag kan foretages i Den maksimale løbetid for lånet er fastsat til 10 år. Økonomisk Forvaltning foreslår: At dette låneoptag på 16,0 mio. kr. under hensyntagen til likviditetsudviklingen foretages i løbet af januar At lånet optages som et variabelt forrentet lån i Kommunekredit. At lånet i april 2015 konverteres til et fast forrentet lån via en renteswap sammen med den resterende opgjorte låneadgang for Fortsat rentesikring af lån: har for et lån med en restgæld for nuværende på 59,007 mio. kr. for perioden 4. januar 2010 til 5. januar 2015 indgået swapaftale om fast rente, således at renten reelt for er fast i den aftalte periode. Omhandlede lån udløber 4. januar Det foreslås, at der efter en udbudsrunde indgås ny swapaftale om fast rente for lånet til udløb. Økonomisk Forvaltning vurderer, at renten med det nuværende renteniveau for en renteswap med fast rente i givet fald vil blive omkring 1 pct. p.a. Nærmere om låntagning: Låntagning fra lånedispensationspuljen til kommuner med lav likviditet må maksimalt have en løbetid på 10 år, mens øvrige lån må have en løbetid på op til 25 år. Der er jf. lånebekendtgørelsen mulighed for at sammenlægge den opgjorte låneadgang for 2014 til et lån med samme løbetid. Løbetiden for det påtænkte lån på 29,925 mio. kr. vil være 21 år.

6 Side 6. Lovgrundlag Bekendtgørelse nr af 17. december 2013 vedrørende kommunernes låntagning mv. Økonomi I det oprindelige budget 2014 er der budgetteret med et samlet låneoptag på 68,1 mio. kr. Der er forventning om, at de af Økonomi- og Indenrigsministeriet meddelte lånedispensationer for 2014 vil blive disponeret fuldt ud, mens den faktiske låneadgang vedr. Hirtshals Havn og energilån for 2014 formentlig bliver lavere end budgetteret for Optagelse af lån vil alt andet lige forbedre kommunens likviditet opgjort efter kassekreditreglen. Endvidere vil indgåelse af ny renteswapaftale om fast rente for lånet på godt 59 mio. kr. mindske s renterisiko, såfremt renten fremover stiger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Notat fra Økonomisk Forvaltning om opgørelse af foreløbig låneadgang for Direktionen indstiller, at Direktøren for Økonomisk Forvaltning bemyndiges til at optage variabelt forrentet lån i Kommunekredit henholdsvis medio december 2014 og medio januar 2015 med: o a) 29,925 mio. kr. vedrørende foreløbigt opgjorte låneadgang vedrørende o b) 16,00 mio. kr. vedrørende lånepuljen i 2015 til kommuner med lav likviditet.

7 at der i tilknytning til foreløbigt opgjort låneadgang vedr på 29,925 mio. kr. efter en udbudsrunde bliver tilknyttet en DKK-renteswap med fast rente i lånets løbetid på 21 år at der i tilknytning til eksisterende lån på 59,007 mio. kr. efter en udbudsrunde bliver tilknyttet en DKK-renteswap med fast rente til lånets udløb i 2028 at Økonomiudvalget efterfølgende orienteres om resultatet af ovennævnte Side 7. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

8 Side Ø Forpligtende indkøbsaftale på biblioteksmedier og tidsskrifter Resumé I henhold til økonomiaftalen, som er indgået imellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) om indgåelse af forpligtende indkøbsaftaler, igangsætter SKI udbud vedrørende indkøb af biblioteksmaterialer og tidsskrifter. Sagsfremstilling Kommunens samlede indkøb vedr. biblioteksmaterialer, herunder taskebøger til undervisningsområdet, og tidsskrifter udgør ca. 7,4 mio. kr. årligt, hvoraf ca. 2,0 mio. kr. vedr. taskebøger. Indkøbsvolumen ligger hermed over EU s udbudsgrænse. Som en udløber af økonomiaftalen for 2012 har SKI igangsat en udbudsproces vedr. de koordinerede og forpligtende indkøbsaftale for indkøbsområdet. Kommunens indkøb af biblioteksmaterialer er i dag konkurrenceudsat via et udbuds- og indkøbssamarbejde med Frederikshavns Kommune. Aftalen udløber ved udgangen af Indkøb af taskebøger og tidsskrifter er p.t. ikke konkurrenceudsat. Kommunens udbudspligt på området kan afløftes via en tilmelding til de koordinerede forpligtende indkøbsaftaler for indkøbsområdet. En juridisk udtalelse vedr. indkøb af taskebøger til undervisningsområdet konkluderer dog, at området ikke er udbudspligtigt. Tilmelding til de koordinerede og forpligtende indkøbsaftaler for biblioteksmaterialer og taskebøger skal ske i tidsrummet fra den 17. november til den 15. december 2014, og tidsskrifter i perioden fra 1. december til 19. december. Indkøbsaftalerne træder efter planen i kraft 1. kvartal 2015, med en løbetid på 4 år. De forskellige mulige udbudsformer for indkøbsområdet, besparelsespotentialet samt markedssituationen er beskrevet nærmere i bilaget. Jf. Økonomiudvalgets beslutning af 3. december 2011 tilmelder sig de forpligtende indkøbsaftaler på de indkøbsområder, hvor der er en

9 klar forventning om at kan opnå yderligere indkøbsbesparelser. Ved tilslutning til de forpligtende indkøbsaftaler for biblioteksmaterialer og tidsskrifter er der en forventning om at kan opnå yderligere indkøbsbesparelser. Vedr. taskebøger til undervisningsområdet er der ikke en forventning om, at der kan opnås yderligere indkøbsbesparelser på indkøbsområdet. Side 9. Lovgrundlag Udbudsdirektivet (2004/18/EF)-BEK nr. 712 af 15/06/2011. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Notat vedr. biblioteksmaterialer og tidsskrifter. Direktionen indstiller, at indkøb af biblioteksmaterialer og tidsskrifter tilmeldes de forpligtende indkøbsaftaler Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

10 Side Ø Handicapfaciliteter, billetmøllesystem og trappe ved vandrutsjebane i Vandhuset Resumé Ansøgning om frigivelse af anlægsmidler til handicapfaciliteter, billetmøllesystem og trappe ved vandrutsjebane i Vandhuset. Sagsfremstilling Ansøgning om frigivelse af anlægsmidler til handicapfaciliteter, billetmøllesystem og trappe ved vandrutsjebane i Vandhuset. Der ansøges om frigivelse af anlægsmidler på 0,170 mio. kr. til handicapfaciliteter 0,120 mio. kr. til billetmøllesystem 0,270 til 0,400 mio. kr. til trappe ved vandrutsjebane I alt 0,440 mio. kr. til 0,570 mio. kr. På Fritids- og Kulturudvalgsmøde den 10. december 2013 blev der reserveret op til 1,0 mio. kr. til handicapfaciliteter/omklædning i Vandhuset. Det vurderes, at der ikke kan laves en udvidelse af handicapomklædningen pt. uden at skulle lave en tilbygning til Vandhuset. Derfor er de reserverede midler på op til 1,0 mio. kr. ikke tilstrækkelige til at lave forbedret handicapomklædning i Vandhuset. I stedet ansøges der om frigivelse af anlægsmidlerne til følgende: forbedring af handicapfaciliteter i Vandhuset nyt billetmøllesystem foranstaltninger for at opnå en fremtidig godkendelse af trappe til vandrutsjebane Forbedring af handicapfaciliteter: Optimale adgangsforhold til bassinerne for handicappede samt øvrige gangbesværede og liggende brugere i Vandhuset. Overslagspris for nyt stoleliftsystem til nedsænkning i bassinerne er 0,090 mio. kr. Specialkørestole til handicappede for transport mellem omklædning og diverse badefaciliteter. Overslagspris for 5 stk. stole er 0,050 mio. kr.

11 Nuværende rengøringsrum indrettes til handicaprum for liggende handicapbrugere og der monteres nyt loftliftsystem. Overslagspris for loftliftsystem er 0,030 mio. kr. I alt 0,170 mio. kr. Side 11. Nyt billetmøllesystem: Der er et tiltagende problem med billetmøllen i Vandhuset i Hjørring. Vandhuset har siden opstart i 2008 kørt med samme billetmøllesystem. Billetmøllesystemet er ofte ude af drift på grund af slidtage, hvilket medfører en del reparationsomkostninger. Når møllen er ude af drift eller ved driftsforstyrrelser betyder det derudover, at det bl.a. binder personale ved møllen for at hjælpe brugerne ind. En mangel ved den nuværende billetmølle er, at systemet ikke er adgangs- og udgangssikret. Det betyder, at der er mulighed for at undvige systemet. Ved etablering af nyt billetmøllesystem i Vandhuset vil der blive en kontinuerlig drift samt sikring af at indgang og udgang til svømmebassinerne kun kan foregå gennem systemet. Et nyt billetmøllesystem vil koste ca. 0,120 mio. kr. Trappe til vandrutsjebane: For at opnå en fremtidig godkendelse af trappe til vandrutsjebane står den eksisterende ståltrappe til vandrutsjebanen overfor en omfattende renovering grundet slidtage og rustangreb i det aggressive svømmehalsmiljø. Renoveringen af trappen omfatter: demontering transport sandblæsning galvanisering transport opsætning Holdbarheden af renoveringen anslås til 5-6 år, hvorefter processen skal gentages. Overslagspris for renoveringen er 0,270 mio. kr. Alternativt kan nuværende ståltrappe udskiftes til en komposittrappe som er vedligeholdelsesfri, mere rengøringsvenlig og som samtidig er en forbedret og mere sikker adgang til vandrutsjebanen. En komposittrappe har en forventet levetid på op til år. Overslagspris for demontering og bortkøring af eksisterende ståltrappe samt levering og opsætning af ny komposittrappe er 0,400 mio. kr.

12 Lovgrundlag Bekendtgørelse nr. 868 af 3. juli 2014 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen. Side 12. Økonomi Forbedring/optimering af handicapforanstaltninger i Vandhuset på 0,170 mio. kr., nyt billetmøllesystem på 0,120 mio. kr. samt udgifter til trappe ved vandrutsjebane på 0,270 til 0,400 mio. kr. kan finansieres af de tidligere reserverede anlægsmidler af det afsatte rammebeløb vedr. vedligeholdelse af fritids- og kulturbygninger med restbeløb på 0,401 mio. kr. samt af ikke frigivne rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr. fra tidligere år. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ved færre nedbrud af billetmøllesystemet vil presset på personale mindskes. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Høring fra Tilgængelighedsudvalget. Kommunaldirektøren indstiller, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,170 mio. kr. til handicapfaciliteter i Vandhuset at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,120 mio. kr. til nyt billetmøllesystem at der tages stilling til de 2 alternativer for fremtidig godkendelse af trappe til vandrutsjebane i Vandhuset at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,270 mio. kr. ved valg af renovering af trappe eller 0,400 mio. kr. ved valg af udskiftning af trappe at anlægsudgiftsbevillingen på 0,440 mio. kr. eller 0,570 mio. kr. finansieres af det afsatte rammebeløb vedr. vedligeholdelse af fritids- og kulturbygninger med restbeløb på 0,401 mio. kr. samt af ikke frigivne rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr. fra tidligere år

13 Side 13. Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 2. december 2014: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget anbefaler, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,170 mio. kr. til handicapfaciliteter i Vandhuset at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,120 mio. kr. til nyt billetmøllesystem at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling til en ny trappe på 0,400 mio. kr. at anlægsudgiftsbevillingerne på i alt på 0,690 mio. kr. finansieres af det afsatte rammebeløb vedr. ikke frigivne rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr. fra tidligere år samt med 0,190 mio. kr. af det afsatte rammebeløb vedr. vedligeholdelse af fritids- og kulturbygninger med restbeløb på 0,401 mio. kr. Børge Bech deltog ikke i sagen behandling. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

14 Side S Ansøgning om frigivelse af rådighedsbeløb til Sømandskirken og vandskade Hundelev Ungdomsklub. Resumé Der ansøges om frigivelse af rådighedsbeløb på 0,129 mio. kr. til renovering af klokketårn på Sømandskirken i Hirtshals samt til genetablering af ungdomsklub i Hundelev efter vandskade. Sagsfremstilling Der ansøges om frigivelse af rådighedsbeløb på 0,129 mio. kr. til renovering af klokketårn på Sømandskirken i Hirtshals samt til genetablering af ungdomsklub i Hundelev efter vandskade. Sømandskirken: Der ansøges om 0,090 mio. kr. til følgende arbejder på Sømandskirkens klokketårn i Hirtshals. Renovering af klokkeophæng, messing kors og kugle i kirkens tårn. Reparation af tagmaterialet på spir og reparation af tårnlemme indvendigt samt isætning af 4 nye skoddeelementer i vindues huller i tårnet. Samlet omkostning incl. diverse lift leje mm. er på 0,090 mio.kr Hundelev Ungdomsklub: I forbindelse med regnskyl sommeren 2014 blev ungdomsklubbens lokaler på Hundelev Skole oversvømmet, med følge skader på brand og lyddæmpende gulvtæpper samt diverse inventar. Da skaden er opstået grundet en fejl i den teknisk installation har direktionen besluttet at ungdomsklubben skulle holdes skadesfri i denne sag, og at sådanne skader fremadrettet dækkes af det fagområde, som har ansvaret for bygningen. Samlet omkostning på udbedring af diverse skader for reetablering af ungdomsklubbens lokaler er på 0,039 mio.kr. Lovgrundlag Bekendtgørelse nr. 797 af 3.juli 2012 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen.

15 Økonomi Anlægsudgiftsbevillingen på 0,129 mio. kr. finansieres af det afsatte rammebeløb (konto ) vedligeholdelse af fritids- og kulturbygninger med restbeløb på 0,401 mio. kr. Side 15. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,129 mio. til renovering af klokketårn på Sømandskirken i Hirtshals, samt til genetablering af ungdomsklub i Hundelev efter vandskade at anlægsudgiftsbevillingen på 0,129 mio. kr. finansieres af det afsatte rammebeløb til vedligeholdelse af fritids- og kulturbygninger Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 2. december 2014: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Børge Bech deltog ikke i sagens behandling. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

16 Side Ø Rente- og afdragsfrie lån i selvejende haller Resumé Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet skal tage stilling til rente- og afdragsfrie lån i de selvejende haller. Sagsfremstilling Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet skal tage stilling til rente- og afdragsfrie lån i de selvejende haller. Der er indgået aftaler om kommunelån/kommunegarantier efter forskellige principper i de tidligere selvstændige kommuner, Sindal Kommune, Hirtshals Kommune, Løkken-Vrå Kommune og gl.. De eksisterende lån kan opdeles i følgende typer: Lån, der henstår rente- og afdragsfrit på ubestemt tid. Lån der forfalder til fuld indfrielse ved ejerskifte. Lån, der henstår rente- og afdragsfrit i en fastlagt periode. Rentefrie lån, der afdrages med et fast årligt afdrag. Følgende oversigt viser de rente- og afdragsfrie lån der foreligger: 1. Astrup- Sønderskovhallen 2. Hirtshals Idrætscenter Hovedstol Saldo pr Aftale grundlag Henstår på ubestemt tid. Afdrages til gælden er fuldt indfriet. Årligt afdrag er på Lendumhallen Henstår på ubestemt tid 4. Løkkenhallen Er forfaldet til indfrielse - Genforhandling skal iværksættes Løkkenhallen Forfalder til indfrielse ved ejerskifte Sindalhallen Henstår på ubestemt tid. 7. Sindalhallen Henstår på ubestemt tid.

17 8. Tannisbugthallen 9. Tornbyhallen 10. Tornbyhallen 11. Vråhallen 12. Vråhallen 13. Vråhallen Hovedstol Saldo pr Aftale grundlag Saldo forfalder til indfrielse Saldo forfalder til indfrielse 1.juli Forfalder til indfrielse ved ejerskifte. Forfalder til indfrielse ved ejerskifte. Forfalder til indfrielse ved ejerskifte. Er forfaldet til indfrielse - Genforhandling skal iværksættes. 14. Vråhallen Forfalder til indfrielse Vrejlev-Hæstruphallen 16. Vrejlev-Hæstruphallen 17. Vrejlev-Hæstruphallen I alt saldo Afdragsydelse stoppet. Forfalder til indfrielse Genforhandling iværksat, men der afventes afklaring omkring ny skolestruktur, der vedtages februar Forfalder til indfrielse 1.januar Genforhandling iværksat, men der afventes afklaring omkring ny skolestruktur, der vedtages februar Forfalder til indfrielse 1.januar Genforhandling iværksat, men der afventes afklaring omkring ny skolestruktur, der vedtages februar Side 17. Administrationen har opstillet følgende principper omkring forlængelse af lån/afdragsordning/eftergivelse af lån, der vedrører de rente- og afdragsfrie lån i de selvejende haller. 1. Forlængelse af lån/udsættelse af tilbagebetalingen. 2. Afdragsordning på lån, der forfalder til fuld indfrielse. 3. Udsættelse af afdragsydelse på eksisterende lån i en periode. 4. Eftergivelse/indfrielse ved ejerskifte.

18 1. Forlængelse af lån/udsættelse af tilbagebetalingen. Start på tilbagebetalingen af lånet kan aftales udskudt, hvis den selvejende institutions økonomiske situation ikke muliggør en tilbagebetaling af lånet. Den selvejende institution skal dokumentere, at der er iværksat tiltag, der forbedrer institutionens økonomiske situation og derved gør det muligt at tilbagebetale lånet efter et aftalt antal år. Side Afdragsordning af lån, der forfalder til fuld indfrielse. Hvis et lån forfalder i sin helhed, og foreningen ikke har mulighed for at tilbagebetale lånet på en gang, kan der aftales en afdragsordning over f.eks år. 3. Udsættelse af afdragsydelse på eksisterende lån i en periode. Den selvejende institution kan få godkendt udskydelse af afdrag i en periode. Betingelsen herfor er, at den selvejende institution, f.eks. på grund af et akut behov, er nødt til at foretage renoveringsarbejder, og at udskydelsen af afdragene kan finansiere det pågældende arbejde. Udsættelsen af betaling af afdrag kan desuden aftales med henblik på at løse den selvejende institutions økonomiske problemer. Det er dog en forudsætning, at den selvejende institution udarbejder en løsningsmodel, således at institutionen er i stand til at afdrage på lånet efter det aftalte antal år. 4. Eftergivelse af lån/ indfrielse ved ejerskifte. Lånet kan undtagelsesvist eftergives eller lånet forfalder til fuld indfrielse ved ejerskifte. Administrationen har opstillet følgende principper omkring nye lånoptag i de selvejende haller. Optagelse af nye lån. Selvejende institutioner er af forpligtet til at søge kommunen om godkendelse ved optagelse af nye lån. Denne kommunale betingelse er præciseret i de selvejende institutioners vedtægter. Tilladelse til optagelse af nye lån kan principielt godkendes, hvis der kan fremlægges et økonomisk bæredygtigt projekt. Der skal foreligge en beskrivelse af projektet, tidsplan, anlægsbudget, forventet driftsbudget samt mulighed for medfinansiering. Det skal fremgå af ansøgningen, om anlægget indebærer, at der forventes forøgede driftstilskud fra Hjørring Kommune. Det skal desuden fremgå, om der er søgt om støtte eller lån ved forskellige fonde, sponsorer m.v. og/eller ved andre kommunale forvaltningsområder/institutioner. Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget afgør om en ny afdragsydelse vil være tilskudsberettiget i tilskudsmodellen til selvejende haller.

19 Rykning af kommunalt lån i forbindelse med optagelse af nye lån. Ovennævnte er også gældende, hvis den selvejende institution ønsker at optage nye lån, og et eksisterende kommunalt lån skal rykke for det nye lån. En rykningspåtegning betinger, at det kommunale lån efter rykning ligger indenfor 80 pct. af mæglervurdering af ejendommens salgspris. Der kan gives dispensation. Side 19. I henhold til ovenforstående tabel og de opstillede principper henleder administrationen opmærksomheden på, at der p.t er følgende sager, der skal afklares i forhold til konkrete ansøgninger: 1. Tornbyhallen ansøger om yderligere udsættelse af tilbagebetaling af lån. Ansøgningen går på udsættelse af tilbagebetaling af lån fra år 2030 til år 2045, i forbindelse med nyt låneoptag til projekt ved Tornbyhallen, som er tidligere behandlet af Byrådet 2. Der foregår forhandling med Vrejlev Hæstruphallen i henhold til at de ikke kan indfri deres lån 1.januar Den videre forhandling afventer afklaring af skolestrukturen på Byrådsmødet i Februar, hvor Vrejlev Hæstruphallen står til at miste en driftsindtægt på kr, såfremt Vrejlev Hæstrup Skole lukkes. Vrejlev Hæstruphallen har ligeledes en udfordring med udbedring af halgulvet i størrelsesorden kr. 3. Der skal indledes forhandling med Idrætscenter Vendsyssel og Løkken Idrætscenter omkring lån der er forfaldne til indfrielse. 4. Løkken Idrætscenter er udfordret på akut rørskade der ikke kan afdækkes af forsikring. Skaden er anslået til ca kr. Der kommer særskilt sagsfremstilling vedr. dette. Lovgrundlag Kommunalfuldmagten. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser

20 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Side 20. Direktionen indstiller, at Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget udarbejder indstilling til Økonomiudvalg og Byråd Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 2. december 2014: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget indstiller, at alle lånene ændres til tilskud givet i form af lån, der forfalder ved ejerskifte. Afdrag på lån, hvor tilbagebetaling allerede er begyndt, indstilles. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

21 Side S Fastsættelse af takster for brug af kommunale bevægelseslokaler, træningssale og gymnastiksale. Resumé Fastsættelse af takster for anvendelse af kommunale bevægelseslokaler, træningssale, gymnastiksale samt til lokaler, der stilles fuldt ud til rådighed for en forening. Sagsfremstilling Folkeoplysningsudvalget indstiller, at der med virkning fra 2015 vedtages følgende takster for anvendelse af: 1. Kommunale bevægelseslokaler over 800 m2 med badefaciliteter og fast installeret udstyr, der ejes af foreningen. Takst: 150 kr. pr. time. 2. Træningssale: m2-84 kr. pr. time m2-63 kr. pr. time. 3. Gymnastiksale. Sale op til 249 m2-42 kr. pr. time. 4. Kommunale lokaler, der stilles fuldt ud til rådighed for en forening som en fast ordning eller for en tidsbegrænset periode. Takst: Maks. betaling af den gældende takst for lokalet i 14 timer pr. døgn. Ovennævnte takster vil bl.a. kunne anvendes til lokaler, der etableres i forbindelse med renovering af Vendiahallen, hvor der sker en udvidelse af arealet til foreningsaktiviteter på ca m2, idet der etableres 1. sals plan over begge sidebygninger. Lovgrundlag Folkeoplysningslovens 22 Stk. 1 Lokaler og udendørsanlæg stilles vederlagsfrit til rådighed med el, varme, rengøring og fornødent udstyr. Stk. 4. Hvis kommunalbestyrelsen inden for den folkeoplysende voksenundervisning eller det frivillige folkeoplysende foreningsområde yder frivillige supplerende tilskud til driftsudgifterne ved brug af foreningernes egne eller lejede private lo-

22 kaler, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at der opkræves gebyr ved brug af anviste lokaler, herunder haller og udendørsanlæg. Gebyret skal indgå i den pulje, som kommunalbestyrelsen anvender til frivillige supplerende lokaletilskud inden for det pågældende område. Side 22. Økonomi Indførelsen af taksten i nr. 1 vil få følgende indflydelse på budgettet for folkeoplysningsområdet: Merindtægter gebyr Vendiahallen kr. Mindreindtægter gebyr Atletcentret kr. Mindreudgifter lokaletilskud Atletcentret kr. Ialt nettoforbedring lokaletilskudsområdet kr. (Der er pt. ikke beregninger vedr. pkt. 2, 3 og 4. Indførelsen af gebyret på disse områder forventes dog ikke at medføre væsentlige merindtægter på folkeoplysningsområdet). Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at forslaget til takstændringerne fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet med anbefaling om godkendelse Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 2. december 2014: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

23 Side G Frigivelse af midler til etablering af lokalefællesskab imellem skoler og ungdomsklubber Resumé Der søges frigivet anlægsmidler til renovering og etablering af lokaler på skoler og undervisningssteder, der fremover skal indgå i lokalefællesskab med ungdomsskolens klubber. Sagsfremstilling Byrådet har i 2012 vedtaget en exitstrategi for den samlede kommunale bygningsmasse. Målet er at tilpasse bygningskapaciteten til det reelle behov for herved at begrænse udgifterne til bygningsdrift. Baggrunden for denne sag er således, at der kan frigives kommunale bygninger til salg eller andet brug. I 2013 forholdt Børne- og Undervisningsudvalget sig til exitsagen og vedtog en strategi for exit af overflødige bygninger på området. Exitstrategien på Børne- og Undervisningsområdet udmøntes i fem tematiske spor, der omfatter: Exit af SFO's bygninger hvor det er muligt. Etablering af storinstitutioner på dagtilbudsområdet. Ungdomsskolens aktiviteter flyttes ind på skolerne. Musikskolens fremtidige placering. Generel exit af bygninger og bygningsdele, der ikke længere benyttes. Denne sag omhandler det spor, der hvor ungdomsskolens aktiviteter flyttes ind på skolerne. Ungdomsskolen har i dag klubber i egne bygninger i Vrå, Sindal, Bindslev, Tornby, Skallerup, Hjørring (Godthåb), Løkken, Hirtshals og Ulvkær. I Vrå, Sindal, Bindslev og Tornby ligger der umiddelbare fordele i at samle aktiviteterne i skolens bygninger, mens der de andre steder er anderledes udfordringer. Når der etableres lokalefællesskab i mellem skole og ungdomsklub, er det vigtigt, at ungdomsklubben har egen indgang, og at der er enkelte lokaler, hvor de unge har mulighed for at præge indretningen. Ungdomsklubben skal således have

24 mulighed for at indrette et ungdomsmiljø, der adskiller sig fra det skolemiljø, der karakteriserer de øvrige lokaler på skolen. Side 24. Ungdomsskolens ledelse og de tekniske serviceledere fra de enkelte skoler har udarbejdet planer for de fire ungdomsklubber. Efterfølgende har Team Kommunale Bygninger udarbejdet overslag over anlægsudgifterne. Projekterne gennemføres, således at ungdomsklubberne flytter snarest muligt. Delprojekter: Ungdomsklub Projekt Exit Vrå Sindal Bindslev Vestergade 39 i Vrå er opført i ca. i år 1900 og er i generel dårlig stand. Grundsalg er i kontakt med en seriøst interesseret køber. Baggesvognvej 1, Ungdomsklubben flyttes til "Forstanderboligen" / Club 17, der ligger i forbindelse med Vrå Undervisningssted. På denne måde får Ungdomsskolen egne lokaler, og man kan udnytte skolens faglokaler i aftentimerne. De nye lokaler skal males, der skal udskiftes en dør og foretages andre småreparationer. Ungdomsklubben flyttes til etagen under administrationsbygningen på Sindal Sindal kan frigives til salg eller Undervisningssted. På denne måde får Ungdomsskolen egne lokaler, og man andre kommunale kan udnytte skolens faglokaler i formål. aftentimerne. Der skal etableres egen indgang til lokalerne i form af en overdækket trappe, lokalerne skal renoveres, og der skal etableres ventilation. Ungdomsklubben flyttes til andre lokaler, på Bindslev Undervisningssted. Ungdomsklubben kan fortsat benytte skolens faglokaler i aftentimerne. Der skal etableres et køkken, ekstra toiletter og foretages vedligeholdelsesog ombygningsarbejder. (Projektet konkretiseres i et samlet projekt for bygningens fremtidige benyttelse jf. ny skole- og dagtilbudsstruktur.) AT har afgivet omfattende påbud i den bygning, hvor der er ungdomsklub i dag. Skolen flytter fra august 2014 alle aktiviteter fra denne bygning. Anslået udgift

25 Ungdomsklub Projekt Exit Tornby I alt Ungdomsklubben flyttes til overflødige lokaler på Tornby Undervisningssted. Projektets endelige udformning afventer vedtagelse af ny skole- og dagtilbudsstruktur samt anlægsprojektet på Hirtshals Undervisningssted. Idet lokalerne i Tornby i en del af byggeperioden skal benyttes til genhusning. Kommunal skoledrift i bygningerne er en forudsætning for projektet. Midlerne afsættes samlet, så uforbrugte midler på de enkelte delprojekter kan bruges på de øvrige delprojekter. Hovedvejen 37, Tornby sættes til salg. Anslået udgift Side 25. Udbud og gennemførelse: Skolens tekniske serviceleder og Ungdomsskolen gennemfører projekterne i samarbejde med Team Kommunale Bygninger. I de tilfælde, hvor der er tale om bygningsmæssige ændringer, varetager Team Kommunale Bygninger rådgivningsopgaven. Anlægsopgaverne udbydes jf. de retningslinjer, der fremgår af Byrådets beslutning om organisering, udbud og økonomistyring i forbindelse med byggeopgaver. Finansiering: Der er i anlægsbudgettet for 2014 på Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets område afsat et rådighedsbeløb på 7,000 mio. kr. til bygningsændringer, der følger af exitstrategien. I forbindelse med Byrådets drøftelser om finansiering af s udgifter i forbindelse med oprydning, udbedring mv. efter skybrud og oversvømmelserne i oktober 2014 blev det besluttet at overføre 4,000 mio. kr. til Teknik og Miljøområdet. Som følge af denne reduktion af rådighedsbeløbet, kan BSU-området vanskeligt opfylde målet om at exitte 15 % af bygningerne indenfor den givne tidsramme. Der søges frigivet 1,850 mio. kr. til samlet finansiering af exitprojekterne i Sindal, Bindslev, Tornby og Vrå. De øvrige midler i rådighedspuljen søges frigivet til senere prioritering i Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse.

26 Økonomi Der søges frigivet 3,000 mio. kr. af rådighedspuljen i Anlægsoversigt for 2014 til bygningsændringer, der følger af exitstrategien. 1,850 mio. kr. anvendes til etablering af lokalefællesskab imellem skole og ungdomsklub. De øvrige midler frigives til senere prioritering af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget. Side 26. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd indstiller at der anvendes 1,850 mio. kr. til samlet finansiering af exitprojekterne i Bindslev, Sindal, Tornby og Vrå, at Byrådet bemyndiger Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget til at foretage den endelige prioritering af de resterende midler i Anlægspulje til bygningsændringer, der følger af exitprojekter, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 3,000 mio. kr. til bygningsændringer, der følger af exitprojekter, at anlægsbevillingen finansieres ved frigivelse af 3,000 mio. kr. afsat til bygningsændringer, der følger af exitprojekter, at anlægsprojekterne udbydes jf. Byrådets beslutning om organisering, udbud og økonomistyring i forbindelse med byggeopgaver, og at Team Kommunale Bygninger bemyndiges til at indgå entreprisekontrakter og købsaftaler jf. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalgets prioritering.

27 Side 27. Historik Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget , 24. november 2014: Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkendte indstillingerne. Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

28 Side A Principper for overdragelse af kommunal ejendom (skoler og daginstitutioner) til private aktører Resumé Der fastlægges principper og retningslinjer for håndtering og overdragelse af kommunal ejendom (skoler og daginstitutioner), der bliver til overs som følge af eventuelle ændringer i skole- og dagtilbudsstrukturen. Sagsfremstilling Den 27. november 2014 sender Byrådet forslag om ændring af skole- og dagtilbudsstruktur i høring. Forslagene indebærer muligheden for, at et antal skoler og daginstitutioner nedlægges. Den endelige beslutning her om kan træffes sidst i februar Imidlertid har forvaltningen kendskab til, at der indenfor tidsfristen er anmeldt friskoler i nogle af de områder, der er nævnt i forslagene, ligesom private aktører allerede har henvendt sig og efterspurgt vilkår mv. for evt. overtagelse af bygninger og inventar mv. Med denne sag fastlægges principper og retningslinjer for, hvordan skoler og daginstitutioner, der er til overs, herunder bygninger, anlæg og inventar i og omkring bygningerne håndteres og evt. afhændes. Sagen fremsættes vel vidende, at der ikke er truffet beslutning om fremtidens skole- og dagtilbudsstruktur. Der er således alene tale om, at imødekomme eventuelle private aktørers ønske om at kunne planlægge og disponere i tilfælde af, at et kommunalt tilbud ophører. Sagen omhandler disse kategorier af ejendom 1. Skoler og daginstitutionsbygninger og kommunalt ejede grundstykker der omgiver skoler og daginstitutioner. 2. Fast monteret inventar og udendørs anlæg herunder legepladser med diverse legeredskaber (gynger, klatrestativer mv.), idrætsanlæg (mål og atletikredskaber mv.) og udendørs undervisningsfaciliteter (redskabsskure, drivhuse, bålhytter, esser mv.). 3. Inventar herunder almindeligt inventar (møbler, hårde hvidevarer, der ikke er en forudsætning for drift og lamper i fællesrum, undervisningslokaler og personalerum), inventar i faglokaler og gymnastiksale og endelig serviceorganisationens køretøjer, redskaber og værktøj mv. 4. Samlinger herunder bogsamlinger (skolebibliotek), AV-udstyr, demonstrationssamlinger og særligt udstyr, redskaber, legetøj og værktøj.

29 5. Undervisningsmidler og beskæftigelsesmaterialer herunder skolebøger, klassesæt, undervisningsmaterialer samt værktøj og materialer til beskæftigelse. Side 29. Det skal bemærkes, at IT-udstyr af sikkerhedsmæssige grunde ikke må overdrages til private aktører, og at kunstværker og kunstnerisk udsmykning er en del af s samlede portefølje af kunst, og kan derfor ikke umiddelbart overdrages. Der er tre forhold, der sætter rammer for, hvordan kommunen skal forholde sig til ejendom og inventar. For det første skal kommunen behandle private aktører lige. Det vil sige, at kommunen ikke må tilgodese én privat aktør frem for en anden, og for det andet skal de kommunale midler anvendes bedst muligt til kommunale formål. Desuden skal kommunal ejendom generelt overdrages til markedspris. Markedsprisen fastsættes bedst, hvis der finder et udbud sted. Hvis det ikke umiddelbart er muligt, kan markedsprisen fastsættes ud fra erfaring eller kendskab til lignende handler eller udbud. Ad 1 og 2 Skole- og daginstitutionsbygninger, grundstykker, udendørs anlæg og fast monteret inventar Det fremgår af Budgetaftale : Parterne erkender mulighederne for oprettelse af private daginstitutioner og skoler. er indstillet på at afhænde de bygninger, der ikke fremover skal anvendes til kommunale formål, til en markedspris, der afspejler at kommunen kan have behov for en fortsat anvisningsmulighed til folkeoplysende aktiviteter. Overflødige skole- og dagtilbudsbygninger overdrages administrativt til økonomiområdet pr. 31. juli Budget til bygningsdrift indgår i det samlede omstillingsprovenu jf. Budgetaftale Grundsalg under Teknik og Miljøområdet har til opgave, at sælge bygninger og grundstykker til den private aktør i henhold til budgetaftalen og går i dialog med skoledistrikts- eller områdelederen om det enkelte salg herunder den faktuelle dato for overdragelse og øvrige enkeltheder om rømning af bygningen og evt. fjernelse af inventar og udendørs anlæg mv. Ad 3 5 Inventar, samlinger samt undervisnings- og beskæftigelsesmidler (herefter: inventar mv.) Inventar mv. kan, i det omfang den kommunale skole eller det kommunale dagtilbud i ikke skal bruge det eller vurderer det mest fordelagtigt, overdrages til private aktører samlet eller delvist. Overdragelsen finder sted til en pris, der aftales imellem den private aktør og skoledistriktslederen / områdelederen på en sådan måde, at prisen afspejler markedsprisen. De endelige aftaler godkendes af Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget.

30 Såfremt der kan opnås enighed om en pris for det samlede inventar, kan skolen eller daginstitutionen sælges med alt inventar. I disse tilfælde går beløbet til den daginstitution eller den skole, der skal overtage børn eller elever. Side 30. Principper for afklaring og overdragelse af inventar mv. 1. Inventar mv. tilhører og administreres af den skole / områdeinstitution, der dækker distriktet / området, hvor bygningen ligger. 2. Den kommunale skole eller områdeinstitution kan disponere over inventar mv. i det omfang, skolen eller områdeinstitutionen skal bruge dette til supplering, udskiftning eller dækning af et udvidet behov. 3. I det omfang den kommunale skole eller områdeinstitution herefter har overflødigt inventar mv. eller vurderer det fordelagtigt, kan dette overdrages til den private aktør. 4. Overdragelsen finder sted til en pris, der fastsættes af skoledistrikts- eller områdelederen efter drøftelse med den private aktør. 5. Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget godkender på et møde i marts 2015 aftalerne om overdragelse af inventar mv. Proces for afklaring og overdragelse af anlæg og inventar For at imødekomme eventuelle private aktørers ønske om at kunne planlægge og disponere, tilrettelægger forvaltningen en proces i samarbejde med skoledistriktsledere og områdeledere. Processen skal afklare og fastlægge markedspriser og øvrige vilkår for overdragelse af anlæg og inventar ud fra ovenstående principper. Processen har det mål, at BSU på et møde i marts 2015 kan godkende aftaler om overdragelse af anlæg og inventar mv. Processen igangsættes i alle områder, hvor der er mulighed for, at bygninger bliver overflødige. Der fastsættes priser på inventar mv., som ikke skal bruges i tilfælde af, at Byrådet i februar 2015 beslutter at nedlægge skoler eller dagtilbud. Processen iværksættes uanset, om der er en mulig privat aktør på banen. Processen tilrettelægges således at Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget kan godkende aftalerne om overdragelse af anlæg og inventar mv. i marts 2015, såfremt Byrådet i februar 2015 træffer beslutning om at nedlægge skoler eller daginstitutioner.

31 Side 31. Lovgrundlag Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendom, bek. 799 af 26. juni Kommunalfuldmagten. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktionen indstiller, at salg og overdragelse af tiloversblevne skole- og dagtilbudsbygninger og inventar mv. ved evt. ændring af skole- og dagtilbudsstruktur finder sted efter de principper og retningslinjer, der fremgår af sagen Historik Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget , 1. december 2014: Indstillingen tiltrædes. Beslutning Økonomiudvalget godkendte indstillingen med den tilføjelse, at stillingtagen til kunstværker med en økonomisk eller historisk værdi sker i Økonomiudvalget. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

32 Side A Overdragelse af fællesarealer til grundejerforening Resumé Byrådet skal tage stilling til overdragelse af vej- og fælles friarealer til den nyoprettede grundejerforening for en del af Fælledvej i Hundelev. Sagsfremstilling Medio 2011 indledte en proces med henblik på at få oprettet en grundejerforening for et boligområde ved Fælledvej i Hundelev. Der var kun en enkelt kommunal byggegrund tilbage, der var ubebygget. Ifølge den gældende lokalplan for området, Lokalplan 35, 8.5, har grundejerne pligt til, efter krav fra Kommunalbestyrelsen, at tage skøde på fællesarealerne inden for lokalplanens område. Der er nu oprettet en grundejerforening, og den nye bestyrelse har fået godkendt sine vedtægter, jf bilag 1. Bestyrelsen har underskrevet en købsaftale, hvor overdrager vej- og fælles friarealer vederlagsfrit til grundejerforeningen, jf. bilag 2, 3 og 4. Vej- og fællesarealer er vurderet til 0 kr. Grundejerforeningen overtager samtlige forpligtelser vedrørende vejanlæg og øvrige arealer. Lovgrundlag 2, stk. 2, nr. 6 i bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentlig udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendom. Kommunalfuldmagten. Økonomi Arealerne overdrages vederlagsfrit til grundejerforeningen. Arealerne er vurderet til 0 kr. Grundejerforeningen overtager samtlige forpligtelser på arealerne.

33 Side 33. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Vedtægter af 5. maj Købsaftale med købers underskrift. 3. Matrikelkort 17am og 69b. 4. Matrikelkort 17h. Direktionen indstiller, at vej- og fælles friarealer overdrages vederlagsfrit til den nyoprettede Grundejerforening for en del af Fælledvej i Hundelev (matr. nr. 17h, 17am og 69b alle Hundelev By, Jelstrup) Beslutning Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Vivi Jensen, Peter Duetoft og Daniel Rugholm deltog ikke i mødet.

34 Side P Retningslinjer for tilskud til folkeoplysning 2015 Resumé Godkendelse af retningslinjer 2015 for tilskud til 1. Folkeoplysende voksenundervisning. 2. Aktiviteter i frivillige folkeoplysende foreninger. Sagsfremstilling Folkeoplysningsudvalget fremsender forslag til retningslinjer for tilskud for Området er delt i 2 hovedområder: 1. Voksenundervisning 2. Aktiviteter i frivillige foreninger. Beskrivelse af tilskudsordningerne: Voksenundervisning Omfatter: Undervisning, studiekredse, foredrag, debatskabende aktiviteter og aktiviteter tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer. Der ydes tilskud til: Aflønning af lærere, foredragsholdere og ledere (tilskudstilsagn på maks. 1/3 af lønudgifterne til almen undervisning, studiekredse og foredrag og maks. 5/7 af lønudgifterne til handicapundervisning og instrumentalundervisning). Debatskabende aktiviteter (Foreningen skal afsætte 10 pct. af tilskudstilsagnet til undervisning til debatskabende aktiviteter). Fleksible tilrettelæggelsesformer (Foreningen kan anvende 40 pct. af tilskudstilsagnet til fleksible tilrettelæggelsesformer, der bl.a. kan være åbne studieværksteder, workshops og IT-baseret undervisning). Lokaletilskud til private lokaler, hvis det ikke er muligt at anvise egnede offentlige lokaler. Frivillige folkeoplysende foreninger. Omfatter: Aktiviteter i frivillige folkeoplysende foreninger, som f.eks. idræt, spejder, ungdomsklubber og hobbyaktiviteter. Der ydes:

35 Aktivitetstilskud, kursustilskud, kørselstilskud til turneringskampe og individuelle officielle mesterskaber samt kørselstilskud til handicappede. Tilskud til halleje og til øvrige lokaler og lejrpladser. Side 35. Der er godkendt ca. 210 foreninger under folkeoplysningsområdet. Ca. 20 foreninger modtager tilskud under voksenundervisningsområdet og ca. 155 foreninger modtager tilskud under det frivillige foreningsområde. De resterende ca. 45 foreninger, hvor hovedparten af medlemmerne er voksne, får kun tilbud om at få stillet kommunale lokaler til rådighed for aktiviteterne. Forslag til justeringer af ordningerne: Voksenundervisningsområdet: Der laves en tilføjelse med henblik på at foretage en afgrænsning mellem voksenundervisningens og idrætsforeningernes aktiviteter omkring idræt, motion og bevægelse. Som grundlag for afgrænsningen anvendes notatet "Fælles Forståelse", som idrættens organisationer og Oplysningsforbundenes Fællesråd har udarbejdet i Der foretages en ændring, således at fordeling af ekstra midler til den folkeoplysende voksenundervisning, herunder også fordeling af tilbagebetalinger fra tidligere år, sker efter den fastsatte fordelingsnøgle for det pågældende år. Den ekstra tildeling sker dog kun til foreninger, som har anvendt deres forskudstilsagn. Det frivillige foreningsområde: Kørselstilskudsreglerne justeres, således at maks. holdstørrelse for bordtennis forhøjes fra 3 til 6 personer, som svarer til reglerne i gældende reglement for bordtennis. Kursustilskud til leder- og instruktøruddannelse ændres, således at maks. kursusramme til de enkelte foreninger beregnes i forhold til regnskabstallet for medlemstal/aktivitetstilskud (hidtil i forhold til budgettal). Der ydes som hidtil et kursustilskud, der svarer til 15% af aktivitetstilskuddet. Reglerne for lokaletilskud til ordinær vedligeholdelse og forsikring præciseres ved henvisning til positivlister. Lokaletilskud til træningssale opdeles i 2 grupper ( m2) og ( m2) og gymnastiksale defineres som sale op til 249 m2. (Hidtil har træningssale omfattet sale, der er m2 og gymnastiksale som sale op til 200 m2).. (Jf. særskilt sag vedr. forslag til takstændringer for 2015). Tilretning af takster i henhold til kommunens takstblad for 2015 for sportshaller og svømmehaller samt Folkeoplysningsbekendtgørelsen for øvrige lokaler.

36 Lovgrundlag Folkeoplysningsloven 11 (voksenundervisning) Kommunalbestyrelsen fastsætter en tilskudsmodel på baggrund af lokale forhold. Grundlaget for beregningen af tilskuddet skal fremgå af modellen. Kommunalbestyrelsen kan fastsætte en vægtning mellem fag og emner. Side 36. Folkeoplysningsloven 19 (det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde) Kommunalbestyrelsen fastsætter en tilskudsmodel på baggrund af lokale forhold. Grundlaget for beregningen af tilskudstilsagnet skal fremgå af modellen. Økonomi Det samlede budget for 2015 for folkeoplysningsområdet er 16,8 mio. kr. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Udkast til retningslinjer for tilskud til voksenundervisning for Udkast til retningslinjer for tilskud frivillige folkeoplysende foreninger for Notatet "Fælles Forståelse" vedr. afgrænsning af idræt. 4. Positivliste for tilskudsberettigede udgifter til ordinær vedligeholdelse 5. Positivliste for tilskudsberettigede udgifter til forsikring. Direktionen indstiller, at forslag til retningslinjer for 2015 fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet med anbefaling af godkendelse Historik Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget , 2. december 2014: Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget anbefaler, at indstillingen følges. Beslutning

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:45 Mødested: Mødelokale A Fraværende: Følgende sager behandles:

Læs mere

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1 Hjørring Kommune Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 2015 Kommunal tilskudsordning til folkeoplysende voksenundervisning i h.t. "Lov om

Læs mere

Referat af Åben dagsorden

Referat af Åben dagsorden Referat af Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:50 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 11:00 Mødested: Hjørring Gymnasium og Hf-kursus - Skolevangen

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 18:15 Mødested: Fraværende: Mødelokale 122 1. sal Henning Sigsgaard Henrik Kudahl Anders

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget Opgaver på fritidsområdet 2014 Gennemgået for Kultur- og Fritidsudvalget den 5. marts 2014

Kultur- og Fritidsudvalget Opgaver på fritidsområdet 2014 Gennemgået for Kultur- og Fritidsudvalget den 5. marts 2014 Kultur- og Fritidsudvalget Opgaver på fritidsområdet 2014 Gennemgået for Kultur- og Fritidsudvalget den 5. marts 2014 Lovgrundlag Regler fastsat i Lov om støtte til folkeoplysning Folkeoplysningsloven.

Læs mere

Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune.

Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune. U D K A S T Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune. 1. Godkendelse af aftenskoler Folkeoplysningsudvalget (eller kommunalbestyrelsen) godkender folkeoplysende virksomhed,

Læs mere

Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune

Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune 1. FORMÅL Bestemmelserne i dette regelsæt fastsætter reglerne for støtte til Folkeoplysende Voksenundervisning. Reglerne følger Folkeoplysningsloven jævnfør lovbekendtgørelse nr. 535 af 14. juni 2004,

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Jernved Idrætsforening søger fritagelse om indfrielse af pantebrev... 4 3 Prioritering

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget torsdag den 01. februar 2007

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget torsdag den 01. februar 2007 Referat fra møde i torsdag den 01. februar 2007 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 2, Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Valg af formand og næstformand... 1 2. FOU - Fastsættelse af mødedage og tidspunkt...

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 21.11.2013 Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 21.11.2013 Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 21.11.2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Kultur og Borgerservice Justering af driftsaftale for Atletion Aftalen om driften

Læs mere

Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Åbent tillægsreferat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:20 Mødested: Mødelokale 122,

Læs mere

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune Regler for tilskud til aftenskoler i Halsnæs Kommune Indholdsfortegnelse Afsnit Emne Side 1. Formål 2 2. Undervisningens omfang 2 3. Begrænsninger 2 4. Foreningskrav 3 5. Ansøgning og tilskudstilsagn 4

Læs mere

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1 Hjørring Kommune Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Fritid og Kultur 2009 Kommunal tilskudsordning til folkeoplysende voksenundervisning i h.t. "Lov

Læs mere

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til din aftenskole

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til din aftenskole TILSKUDSGUIDE Sådan får du tilskud til din aftenskole 2 INDHOLD INDLEDNING... 4 HVAD KAN MAN FÅ TILSKUD TIL?... 5 BETINGELSER FOR AT FÅ TILSKUD... 5 ANSØGNINGSFRISTER... 5 TILSKUDSBEREGNING... 6 10 % DEBATPULJE...

Læs mere

Fleksible tilrettelæggelsesformer

Fleksible tilrettelæggelsesformer Lederhåndbog side 9.2.1 Fleksible tilrettelæggelsesformer Fleksible tilrettelæggelsesformer Folketinget vedtog i december 2006 en ændring af folkeoplysningsloven, der bl.a. giver aftenskolerne mulighed

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Referat Åben dagsorden Økonomiudvalget 20142017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:15 Mødet afsluttet: kl. 12:35 Mødested: Ekstraordinært Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven Kulturafdelingen Sagsnr. 18.15.00-P21-1-15 Dato:15.12.2015 Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med den folkeoplysende

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 17:00 Mødested: Mødelokale

Læs mere

Regler. for. lokaletilskud til foreninger i. Halsnæs Kommune

Regler. for. lokaletilskud til foreninger i. Halsnæs Kommune Regler for lokaletilskud til foreninger i Halsnæs Kommune Indholdsfortegnelse Afsnit Emne Side 1. Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 2 2. Lokaletilskud 2 3. Andre lokaler 3 4. Fælles bestemmelser

Læs mere

Årsberetningen indberettes på en formular, som der linkes til fra Conventus.

Årsberetningen indberettes på en formular, som der linkes til fra Conventus. Notatark Sag: 00.00.00-ø40-1-12 Dato: 01.02.2016 Tilskudsregler for Kultur & Fritid 2016 Folkeoplysende foreninger En godkendt forening, der modtager kommunale tilskud skal senest den 1. maj indsende en

Læs mere

Principper og retningslinjer for tilskud m.v. til Kultur- og Folkeoplysende virksomhed i Læsø Kommune.

Principper og retningslinjer for tilskud m.v. til Kultur- og Folkeoplysende virksomhed i Læsø Kommune. Principper og retningslinjer for tilskud m.v. til Kultur- og Folkeoplysende virksomhed i Læsø Kommune. Læsø Kommune afsætter i sit budget beløb til Kultur- og Folkeoplysende virksomhed samt tilskud til

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C V Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling Antal

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 73/2010 (1. afdeling) Jetsmark Idrætsforening (advokat Ole Borch) mod Jammerbugt Kommune (advokat Mogens Moe) Biintervenienter til støtte for appellanten:

Læs mere

Retningslinjer for Tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Køge Kommune

Retningslinjer for Tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Køge Kommune Retningslinjer for Tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Køge Kommune Retningslinjerne er udarbejdet i overensstemmelse med reglerne i Folkeoplysningsloven og bekendtgørelser hertil samt de politiske

Læs mere

Frederikssund Kommune Kultur og fritid 26. juli 2011. Kommentarer vedr. ændringer

Frederikssund Kommune Kultur og fritid 26. juli 2011. Kommentarer vedr. ændringer Frederikssund Kommune Kultur og fritid 26. juli 2011 Folkeoplysningsloven Lov nr. 574 af 7. juni 2011 Tekst markeret med blåt er ny tekst Bekendtgørelse af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning,

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:15 Mødested: Mødelokale A Fraværende: Viggo Bilde og Peter

Læs mere

Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3

Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Kultur- og Fritidsudvalg Referat Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: Mødet hævet kl.: 15.10 Indkaldte: kl. 13.00 repræsentanter fra Aftenskolesamrådet, pkt. 87 kl. 13.45

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 08.02.2011 på Ribe Kunstmuseum SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Ribe Kunstmuseum - orientering og rundvisning... 4 3 Forslag til anvendelse af bygningen

Læs mere

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.09.12.htm

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.09.12.htm Page 1 of 10 Sæby Kommune Referat Økonomiudvalget Ordinært møde Mødedato tirsdag den 12. september 2006 Tidspunkter 11:00-12:00 Lokale Mødelokale 2 Fraværende Bemærkninger Tommy Thomsen med afbud Page

Læs mere

KONSEKVENSBEREGNING VED OMLÆGNING AF HØJENE HALLEN TIL SELVEJE GENNEM SALG

KONSEKVENSBEREGNING VED OMLÆGNING AF HØJENE HALLEN TIL SELVEJE GENNEM SALG KONSEKVENSBEREGNING VED OMLÆGNING AF HØJENE HALLEN TIL SELVEJE GENNEM SALG Nærværende bilag uddyber de forudsætninger, som ligger til grund ved beregning af konsekvenserne ved omlægning af Højene Hallen

Læs mere

Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135

Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135 Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135 Kulturudvalget afholder møde: Referat Den 1. september 2005 Kl. 16.00 Hals Kommune på administrationsbygningen. (Mødelokalet mellem kommunaldirektør

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. december 2014. Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter.

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. december 2014. Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter. Dagsorden onsdag den 17. december 2014 Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering - December...

Læs mere

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2004.07.06.htm

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2004.07.06.htm Page 1 of 9 Sæby Kommune Referat Økonomiudvalget Ordinært møde Mødedato tirsdag den 6. juli 2004 Tidspunkter 09:00 - Lokale Mødelokale 2 Fraværende Bemærkninger Page 2 of 9 Indholdsfortegnelse 272. Lokalplan

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 19. november 2015 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Camilla

Læs mere

Forslag 3.1 (2012-2015)

Forslag 3.1 (2012-2015) Forslag 3.1 03.32.50.1 Bibliotekerne 39.668.000 kr. Reduktionsområde: Ophør af kommunens medlemskab af Danmarks Bibliokteksforening Beskrivelse: Udmelding af Danmarks Biblioteksforening. Der betales årligt

Læs mere

3. Principbeslutning omkring Højenehallen som selvejende institution

3. Principbeslutning omkring Højenehallen som selvejende institution 04.04.00-P00-4-15 3. Principbeslutning omkring Højenehallen som selvejende institution Resumé Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget skal tage stilling til Højenehallen som selvejende institution, og

Læs mere

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

TILSKUDSGUIDE. Sådan får du tilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde TILSKUDSGUIDE Sådan får du tilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 2 INDHOLD INDLEDNING... 4 BETINGELSER FOR AT FÅ TILSKUD... 5 ANSØGNINGSFRISTER... 5 TILSKUDSREGNSKABSSKEMA... 5 TILSKUD

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Jan Find Petersen, Preben Juhl Rasmussen, Birgit Sørensen, Frank Müller-Bøgh,

Læs mere

Regler for fordeling og benyttelse af lokaler og udendørsanlæg

Regler for fordeling og benyttelse af lokaler og udendørsanlæg Regler for fordeling og benyttelse af lokaler og udendørsanlæg Indholdsfortegnelse: 1. Generelle bestemmelser 2. Hvem kan låne lokaler? Folkeoplysende foreninger Lokalelånsberettigede foreninger Foreninger

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune Initialer: bhh Sag: 306-2012-16511 Dok.: 306-2012-286990 Oprettet: 28. november 2012 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Baggrund Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens

Læs mere

Hjørring Kommune. Notat By, Kultur & Erhverv

Hjørring Kommune. Notat By, Kultur & Erhverv Hjørring Kommune Notat By, Kultur & Erhverv 31-08-2017 Side 1. Sag nr. 04.04.00-P00-4-15 Uddybende svar på de 6 spørgsmål i henvendelse fra Arbejdsgruppen for overdragelse af Højene Hallen fra kommunal

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 19:15 Mødested: Fraværende: Bemærkninger Mødelokale 122 1. sal Anders Weirum og Jette

Læs mere

Retningslinier for benyttelse af lokaler og udendørsanlæg i Gribskov Kommune

Retningslinier for benyttelse af lokaler og udendørsanlæg i Gribskov Kommune Retningslinier for benyttelse af lokaler og udendørsanlæg i Gribskov Kommune Formål Gribskov Kommune anviser i prioriteret rækkefølge til den frie folkeoplysende virksomhed, egnede ledige lokaler, herunder

Læs mere

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet

Hjørring Kommune. Til Folkeoplysningsudvalget. Høring vedrørende mulige besparelser på Folkeoplysningsområdet Hjørring Kommune Til Folkeoplysningsudvalget Plan og Udvikling Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Høring vedrørende mulige besparelser

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008 Referat fra møde i onsdag den 21. maj 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Jesper Kejlhof Peter Walsøe Lena Holm Jensen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU

Læs mere

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Formålet med skemaet er at indsamle detaljerede oplysninger om tilskud, aktiviteter og deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning og det

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 2016 1 Indhold Undervisningsordning 3 Ordningens mål er 3 Ordningen omfatter 3 Hvad er voksenundervisning

Læs mere

Kommunal støtte til rideklubber

Kommunal støtte til rideklubber Kommunal støtte til rideklubber 1 Kommunal støtte til Rideklubber Dansk Ride Forbund Telefon: 43 26 28 28 www.rideforbund.dk Eftertryk tilladt med kildeangivelse 2 Dansk Ride Forbund har i samarbejde med

Læs mere

Referat af møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 01. december 2008 kl. 17:00 i Aars udvalgsværelse 4

Referat af møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 01. december 2008 kl. 17:00 i Aars udvalgsværelse 4 Referat af møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 01. december 2008 kl. 17:00 i Aars udvalgsværelse 4 Indholdsfortegnelse 001. Ansøgninger om tilskud til voksenundervisning for 2009 3 002. Mødekalender

Læs mere

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring:

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Notat Status på befordringsområdet Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Der skal frem mod budgetlægningen for 2015 arbejdes videre med at klarlægge, om KL og Regeringen har ret i, at der

Læs mere

Retningslinier for Tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger i Køge Kommune

Retningslinier for Tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger i Køge Kommune Retningslinier for Tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger i Køge Kommune Køge Kommune giver tilskud til folkeoplysende foreninger i Køge Kommune. En folkeoplysende forening er en forening der

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 5. september 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse for halleje...3

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. R-601 Reduktion i budgettet til lokaletilskud til de folkeoplysende foreninger og aftenskoler Politikområde 602 Folkeoplysning Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Lokaletilskud

Læs mere

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Pkt.nr. 11 Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at punkterne 12.112.11, pkt. 12,17,

Læs mere

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED

FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED KULTUR OG FRITID RETNINGSLINJER FOR TILSKUD TIL FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED GODKENDT I BYRÅDET DEN 27. NOVEMBER 2012 1 BAGGRUND Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens 6 en årlig beløbsramme

Læs mere

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret

Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Borgmesterkontoret Åbent referat Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15.30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal Hjørring Rådhus

Læs mere

der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede 16-24 årige.

der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede 16-24 årige. Pkt.nr: 10 Sent udviklede 16-24 årige - ny linie påproduktionsskolen. 226183 Indstilling: der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Møde slut: 16:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Opfølgning på temadag for Byrådet den 11. juni 2009 2 2. Ændret anvendelse af Torvet

Læs mere

Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde

Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde Fo Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde Retningslinjer for tilskud til egne og lejede lokaler r Allerød Kommune Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger... 3 Formål... 3 Lovgrundlag...

Læs mere

Retningslinjer. for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Gældende for Hovedområde 1

Retningslinjer. for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Gældende for Hovedområde 1 Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 201 1 Indhold Undervisningsordning 3 Ordningens mål er 3 Ordningen omfatter 3 Hvad er voksenundervisning

Læs mere

Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4

Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4 Kultur- og Fritidsudvalg Referat Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4 Afbud/fraværende: Per Jakobsen fraværende ved behandling af pkt. 36-38. Mødet hævet kl.: 17.40. Indkaldte: Kl. 15.00 - Kunstudvalget,

Læs mere

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. marts 2013 Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet 1. Resume Midttrafik har endnu ikke truffet beslutning om eventuel tilslutning til

Læs mere

Økonomiudvalgets møde 11. september 2000 Punkt 21: Anbefales godkendt af Kommunalbestyrelsen som indstillet af Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomiudvalgets møde 11. september 2000 Punkt 21: Anbefales godkendt af Kommunalbestyrelsen som indstillet af Kultur- og Fritidsudvalget. Pkt.nr. 27 Ny lov principiel afgørelse vedrørende lokaletilskud. 281516 Indstilling: Skole og Kulturforvaltningen indstiller: 1. at Kultur og Fritidsudvalget anbefaler Folkeoplysningsudvalgets indstilling

Læs mere

Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri

Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. december 2014 Almene boliger 2014-2018 og kommunalt grundsalg til alment byggeri Plan for nybyggeri af almene ungdoms- og familieboliger

Læs mere

Uddannelsesudvalget. Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6

Uddannelsesudvalget. Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6 Uddannelsesudvalget Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6 MØDEDELTAGERE Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Emilie Tang (V) Jørgen Bech (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Pelle

Læs mere

1) Politiske beslutninger om nyt by- og pendlercykelsystem

1) Politiske beslutninger om nyt by- og pendlercykelsystem Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 1: Redegørelse for nyt by- og pendlercykelsystemet I forlængelse af forespørgslen om nyt by- og pendlercykelsystem på Borgerrepræsentationens møde den 10. oktober 2013

Læs mere

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016 Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016 Ark Pol. Omr. Prioritering Nr Projektnavn Afledt drift i 2016 2016 2017 2018 2019 Prioritet 1 71 A3 1 PC'er i folkeskolen

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 17.45 Mødested: Mødelokale 122 Fraværende: Henrik Kudahl, Claus Mørkbak

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT

FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SIDE 1/5 FOLKESKOLEREFORM - SAMLET ØKONOMISK OVERSIGT SAGSFREMSTILLING: Regeringen og et flertal af folketingets partier har indgået forlig om reform af folkeskolen. Børne- og Undervisningsudvalget blev

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- og Kulturudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. oktober 2008 Lokale: 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:45-17:00 Eskild Andersen, Formand (A) Gitte Krogh (V) Runa Christensen (V) Marianne

Læs mere

REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR

REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR REFERAT FRA FOLKEOPLYSNINGSUDVALGETS MØDE DEN 23. APRIL 2007 KL. 17.00 I ADMINISTRATIONSBYGNINGEN LØGSTØR Indholdsfortegnelse 12. Tilskud til voksenundervisning 2007 3 13. Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Ny lov - principiel afgørelse vedrørende lokaletilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde.

Ny lov - principiel afgørelse vedrørende lokaletilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. Pkt.nr. 2 Ny lov - principiel afgørelse vedrørende lokaletilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. 312218 Indstilling: 1. at udvalget tager stilling til, hvorvidt udvalget kan anbefale

Læs mere

Beløb i 1.000 kr. R2014 B2015 B2016 BO2017 BO2018 BO2019

Beløb i 1.000 kr. R2014 B2015 B2016 BO2017 BO2018 BO2019 Anlæg Budgetbemærkningerne til anlægsprojekter er i budget 2016 samlet i ét afsnit. Beskrivelserne er opdelt under de forskellige udvalg og center. Der er alene anlægsprojekter under Fritids- og Kulturudvalget

Læs mere

Proces og rammer BUDGET

Proces og rammer BUDGET Proces og rammer BUDGET 2016 Budgetlægning 2016-2019 Indledning Kommunalbestyrelsen vedtog den 27. januar 2015 Tidsplan og proces for budget 2016. Processen er struktureret omkring 3 spor Spor 1 Struktur

Læs mere

Tilskudsguide. Sådan får du tilskud til din aftenskole

Tilskudsguide. Sådan får du tilskud til din aftenskole Tilskudsguide Sådan får du tilskud til din aftenskole Tilskudsguide_aftenskoler_2015.indd 1 29-10-2014 10:29:07 I denne folder får du overblik over de tilskudsmuligheder, der er for aftenskoler inden for

Læs mere

Sagsoversigt. 1. Godkendelse af dagsorden. Beslutning Økonomiudvalget den 20-04-2015. 2. Uddeling af midler fra lokalråds - og landdistriktspuljer

Sagsoversigt. 1. Godkendelse af dagsorden. Beslutning Økonomiudvalget den 20-04-2015. 2. Uddeling af midler fra lokalråds - og landdistriktspuljer Formålet med landdistriktspuljen er at tilskynde landdistriktsaktører til at igangsætte initiativer, der kan Økonomiudvalg 20.04.15 Johnny Søtrup (Borgmester)(V), Henrik Vallø(C), Henning Ravn(V), Jakob

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18. Budget 2005-2008. 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18. Budget 2005-2008. 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18 Budget 2005-2008 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Fritids- og Kulturudvalget

Læs mere

REFERAT SOCIALUDVALGET

REFERAT SOCIALUDVALGET REFERAT SOCIALUDVALGET den 05.06.2012 i Borgmesterens mødelokale Afbud John M Schmidt (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetforslag 2013-2016 - tekniske ændringer -Socialudvalget...

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Udkast til Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Folkeoplysningsudvalgets forslag af 10.11.11 1. Præsentation og målsætning 1 Det folkeoplysende arbejde, som foregår i kommunens foreningsliv aftenskolerne,

Læs mere

som ellers skulle ske ved virksomhedens eventuelle ophør.

som ellers skulle ske ved virksomhedens eventuelle ophør. Spørgsmål til Borgmesteren og forvaltningen vedrørende sagen på byrådsmødet den 28. juni om køb af inventar, sponsoraftale, samt tilpasning af lejeaftale med AB A/S Enhedslisten stemte for beslutningen

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 20-08-2015 Kl. 17:07 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 20-08-2015 Kl. 17:07 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 20-08-2015 Kl. 17:07 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Jan Find Petersen, Preben Juhl Rasmussen, Birgit Sørensen, Herdis Linde

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

NOTAT. Forslag til administrative retningslinjer for en støjpulje i Køge Kommune. 1. Resumé af forslag til støjpulje

NOTAT. Forslag til administrative retningslinjer for en støjpulje i Køge Kommune. 1. Resumé af forslag til støjpulje NOTAT Projekt Kunde Analyse af trafikstøj på Ringvejsstrækningen i Køge Køge Kommune Dato 2015-03-02 Til Thomas Meier, Køge Kommune Fra Rambøll, Allan Jensen Forslag til administrative retningslinjer for

Læs mere

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019 Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019 Formålet med skemaet er at indsamle detaljerede oplysninger om tilskud, aktiviteter og deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 77 78 8. Kultur- og Fritidsudvalget Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/I Budget 2014 Kultur U 8.036.400 I -144.000 Idræt U 10.162.900 I - 3.413.500 Folkeoplysning

Læs mere

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler.

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler. NOTAT Dato Borgmestersekretariatet Notat til Økonomiudvalget om regler for opførelse og finansiering af almene boliger/støttet byggeri Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Økonomiudvalget har bedt om at få udarbejdet

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Bilag til. Vedtægt for. Folkeoplysningsudvalget. I Assens Kommune

Bilag til. Vedtægt for. Folkeoplysningsudvalget. I Assens Kommune Bilag til Vedtægt for Folkeoplysningsudvalget I Assens Kommune 1. De økonomiske rammer 2.1 Sikre rammerne for, at børn, unge og voksne kan etablere og tage del i den frie folkeoplysende virksomhed 6.1

Læs mere

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole Statsforvaltningen Midtjylland Det kommunale tilsyn E-mail: midtjylland@statsforvaltning.dk 1. marts 2013 (UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

Læs mere

Råderetten og andre muligheder for forbedring af boligen.

Råderetten og andre muligheder for forbedring af boligen. Råderetten og andre muligheder for forbedring af boligen. Princippet i råderetten er, at den enkelte lejer selv bestemmer, hvad der skal ændres, og selv sørger for, at arbejdet/installationer bliver udført

Læs mere

Notat om scenarier for Ydesvej 4, Grenaa Sportel og vandrerhjem med tilhørende inspektørbolig Stadionallé 7, 8500 Grenaa

Notat om scenarier for Ydesvej 4, Grenaa Sportel og vandrerhjem med tilhørende inspektørbolig Stadionallé 7, 8500 Grenaa o Kultur- og udviklingsafdelingen Dato: 19. januar 2011 Reference: Jesper Due Direkte telefon: 89 59 40 84 E-mail: Jesper.Due@norddjurs.dk Journalnr.: 10/884 Notat om scenarier for Ydesvej 4, Grenaa Sportel

Læs mere

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale Hjørring Kommune 15. marts 2017 Låneramme- og deponeringsopgørelse for 2016 Rulning fra 2015 til 2016 af lånedispensationer: a) Lånedispensation på det borgernære område Byrådet besluttede på møde den

Læs mere

Klage over Varde kommunes afgørelse af 17. december 2013 vedrørende tilskud til Blåvandshuk Folkedanserforening

Klage over Varde kommunes afgørelse af 17. december 2013 vedrørende tilskud til Blåvandshuk Folkedanserforening Klage over Varde kommunes afgørelse af 17. december 2013 vedrørende tilskud til Blåvandshuk Folkedanserforening Side: 1 Indledning Blåvandshuk Folkedanserforening er ikke enig i Varde Kommunes afgørelse

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børn og Skoleudvalget Kvartalsregnskab - pr. 30. september 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere