Det er et generelt princip i hjernen,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er et generelt princip i hjernen,"

Transkript

1 1. Den sociale hjerne - den mediale frontallap og andre dele Af Anders Gade Det er et generelt princip i hjernen, at jo vigtigere en funktion er, des flere neuroner (nerveceller) er specialiseret for denne funktion, og des større plads optager den i hjernen. Hjerneforskere taler om, at funktioner er»repræsenteret«i hjernen.»repræsentationen«er så de hjernedele og hjerneprocesser, hvor aktivitet er ansvarlig for den pågældende funktion eller i hvert fald har en sammenhæng med den. I synsbarken optager repræsentationen af centralsynet, dvs. de få grader omkring fiksationspunktet, hvor vi ser skarpt, næsten halvdelen af pladsen. På samme måde er der i motorisk kortex (hjernebark) foran den store centralfure uforholdsmæssig megen plads sat af til hænder og læber. I somatosensorisk kortex umiddelbart bagved er der ligeledes sat mest plads af til de kropsdele, hvor vi har den største følsomhed for berøring. Mennesket er et socialt væsen, og naturligvis har vores forståelse af os selv i sociale sammenhænge og vores forståelse af andre et grundlag i hjernen. Der er megen plads»sat af«til det sociale, og alligevel er den systematiske udforskning af den»sociale hjerne«ny. Det er der flere grunde til. Hjerneforskning er udfordrende, og det har taget lang tid og mange kræfter at opnå den nuværende forståelse (boks 1). Studier af patienter med hjerneskade spillede oprindeligt en helt central rolle og udnyttes fortsat. Men ikke mindst for den begyndende forståelse af den»sociale hjerne«har metoder til at danne billeder af hjernens struktur og funktion været afgørende. Det gælder især funktionel magnetskanning (fmri, boks 2), som kan vise de områder i hjernen, som er aktive ved en given funktion. Noget af det»sociale«er bevidst, men vi påvirkes også på utallige ubevidste måder af den sociale sammenhæng, som det vil fremgå af mange af denne bogs kapitler. Fagligt taler man om»social kognition«som fællesnævner for feltet, eventuelt»social neurovidenskab«. Mange af de centrale begreber stammer fra eksperimentel socialpsykologi. De bliver i tiltagende

2 grad også anvendt i studier af kliniske tilstande, hvor mange symptomer afspejler svigt i den sociale hjerne. Her har studier af især autisme (kapitel 10) været væsentlige for en begyndende forståelse af de bevidste former for forståelsen af andres tanker, hensigter og følelser, som betegnes mentalisering eller»theory of mind«(kapitel 2). Fælles for resultaterne af udforskningen af mekanismer i den normale»sociale hjerne«og svigt hos patienter er, at de sjældent er enkle eller noget, som man kunne have gættet sig til. Social udelukkelse, hvad enten det er fra legen i børnehaven eller det sociale fællesskab på kontoret, kan tjene som et eksempel på, hvordan sociale fænomeners repræsentation i hjernen kan være umiddelbart overraskende. Socialpsykologer (Eisenberger et al., 2003) undersøgte det med fmri i Boks 1 Hjernen og dens funktioner har været genstand for videnskabelige undersøgelser i nu 150 år, men kun langsomt har den givet sine hemmeligheder fra sig. Hvis vi begrænser os til opdagelser af de store funktioners lokalisation, så nåede man de første 100 år stort set kun at lokalisere sproget (HjerneForum 2004: Hjernen og sprog), følesans og motorik (HjerneForum 2009: Hjernen i bevægelse) og synet (HjerneForum et virtuelt boldspil, hvor forsøgspersonen i en del af spillet blev hægtet af, mens de to andre»spillere«spillede videre. Denne situation udløste aktivitet i to områder, som er en del af hjernens»smertenetværk«(se også kapitel 4). Aktiviteten i det ene af de to områder, den såkaldte gyrus cingularis anterior bagerst i den mediale frontallap, havde nøje sammenhæng med graden af»social smerte«ved at blive udelukket af fællesskabet. Her ser vi tilsyneladende, at en social mekanisme udnytter og er bygget oven på en evolutionsmæssigt tidligere og mere grundlæggende mekanisme. Hvis de»sårede følelser«har at gøre med aktivitet i smerteområder, kan en simpel hovedpinepille så hjælpe? Ja, tilsyneladende (DeWall et al., 2010). Samme forskergruppe har også vist, at individuelle forskelle i, hvor følsom man er for social udelukkelse, og hvor meget smer- 2010: Hjernen og synet). Først i løbet af 1950 erne og 60 erne begyndte man at forstå de specielle bidrag fra den højre hjernehalvdel. Frontallapperne var da fortsat»gådefulde«. Den»sociale hjerne«er ikke identisk med frontallapperne, men dele af frontallapperne er centrale for forståelsen af, hvordan social forståelse og adfærd er styret af hjernen, så det er et godt sted at starte.

3 teområderne reagerer ved udelukkelse, har at gøre med en genetisk variation med kendt betydning for fysisk smertefølsomhed (genet for μ-opioid receptoren, som er følsom for morfin). De måske vigtigste mekanismer i social kognition er i hjernens frontallapper. I for præcist 50 år siden - mødtes de fremmeste forskere med interesse for frontallappernes funktion til et symposium i Pennsylvania for at gøre status. Hans-Lucas Teuber fra Boston holdt det afsluttende foredrag og opsummerede heri situationen under titlen»mysteriet om frontallappernes funktion hos mennesket«. Der var ikke mangel på observationer og data, men de var modstridende og uforståelige. Teuber foreslog at vende den traditionelle synsmåde på hovedet. I stedet for at gå fra sansemodtagelsen og frem burde man overveje, hvordan de forreste (anteriore) strukturer i hjernen påvirkede de bagvedliggende (posteriore) sensoriske strukturer. Han henviste til, hvordan man hos patienter med læsioner fortil havde beskrevet problemer med»vilje«og»værdier«, og han pegede på behovet for at finde måder, hvorpå man kunne gøre studier af også disse aspekter af adfærden objektive. Teuber foreslog, at der måtte være en mekanisme, hvormed de motoriske strukturer informerer de sensoriske strukturer om kommende ændringer, så de er forberedte herpå - en forventnings-mekanisme.»vi må forlade traditionelle stimulus-respons ideer. Betydningen af de frontale strukturer ligger ikke i reaktionen på stimuli udefra, men i forventningen om dem og i forberedelsen til dem«(teuber, 1964, p. 440). Dette blev begyndelsen på den forståelse af frontallappernes funktion i styring og modulation (»eksekutive funktioner«), som har udmøntet sig siden (Gade & Øksnebjerg, 2009). Det er en historie overvejende om frontallappernes yderside. Frontallapperne har også en underside og en medialside, altså fladerne i midtlinjen, og her nærmer vi os den»sociale hjerne«. En nøgle til forståelse af hjernens dele er anatomien, specielt hvilke dele er knyttet sammen af forbindelser, så de kan påvirke hinanden. Det var også anatomen Walle Nautas synspunkt. Han foreslog, at man især burde interessere sig for forbindelserne mellem den nederste halvdel af frontallapperne og det limbiske system, som blandt andet har med følelseslivet at gøre.»gensidigheden i de anatomiske forbindelser antyder, at frontal kortex både monitorerer og modulerer limbiske mekanismer«(nauta, 1971, p. 182). Som det vil fremgå af flere af denne bogs kapitler, var dette en fremsynet og rigtig tanke. Der er aspekter af social adfærd, som ikke har med følelser at gøre, fx væsentlige dele af mentalisering.

4 Men intuitivt fornemmer man, at emotioner indtager en privilegeret stilling i udvikling og regulering af vores sociale liv, og det bekræftes af forskningen fra de sidste ca. 10 år. Der er også vigtige elementer af den»sociale hjerne«, som befinder sig uden for frontallapperne, men deres medialside er det væsentligste element, og de andre elementer får deres sociale funktion i samspil med den mediale frontallap. Hvorfor er denne forskning først udviklet så længe efter mange andre områder af hjernens funktion? Èn årsag er, at den bygger på erkendelser opnået i 1980 erne og 90 erne om frontallappernes og de limbiske områders funktioner. Der har været en smule relevant dyreforskning, men mange af de mest interessante sociale forhold er vanskelige at studere i dyr, selv om mange af de ubevidste sociale mekanismer er ens eller ligner. Mest afgørende er måske, at de teknikker til billeddannelse af hjernens funktioner, som dominerer forskningen - fx funktionel magnetskanning (»functional magnetic resonance imaging«, fmri) er ret nye. De første studier med fmri kom i Først efter 10 års teknisk og matematisk udvikling af metoden kunne de forsøg udføres, som skulle afsløre den»sociale hjerne«. De relevante områder i frontallapperne var dog blevet antydet tidligere af læsionsstudier, dvs. studier af patienter med læsion. Boks 2. Funktionel magnetskanning (fmri) fmri er den vigtigste metode i udforskning af hjernemekanismer ved social kognition hos mennesker. Populært sagt måler man»aktivering«. Man kan fx måle, at et eller flere hjerneområder er mere aktive hos den ene gruppe end den anden i»hviletilstand«, eller mere aktive i en eksperimentel opgave (fx at se på bange ansigter) end i en kontrolopgave (fx neutrale ansigtsudtryk). I magnetskanneren skaber man med et kraftigt magnetfelt, og elektromagnetiske radioimpulser, signaler (den magnetiske resonans), hvis egenskaber afspejler egenskaber ved vævet, og som kan omdannes til billeder i kraft af matematiske modeller. Ved fmri måler man iltindholdet i blod, som under normale forhold er tæt koblet til stofskifte, og dermed områdets»aktivering«. Her, som på andre forskningsområder, bør man være skeptisk over for nye fund og metoder, indtil de er gentaget af andre uafhængige forskere.

5 Orbitofrontal (OFC) og ventromedial præfrontal kortex (vmpfc) Den første beskrivelse af en patient med læsion i den mediale frontallap er fra Da beskrev Harlow jernbanearbejderen Phineas Gage, som 20 år tidligere havde fået en jernstang gennem hjernen, som især tog de mediale dele af PFC. Om ham skrev Harlow, at».. hans sind er så radikalt ændret, at hans venner og bekendte sagde, at han var»ikke længere Gage««. Den historie og Antonio Damasios senere beskrivelse og studier af lignende patienter har jeg tidligere skrevet udførligt om (Gade, 1997, side ). Der har i alle årene siden Harlow været mange beskrivelser af enkelttilfælde med personlighedsændringer, og især ved læsioner i OFC blev disse ændringer ofte beskrevet med termer som ubekymret barnlighed, umoral, svigagtighed, tyvagtighed og trodsighed. Termen»pseudopsykopati«blev populær efter Blumer og Bensons beskrivelse:»den»pseudopsykopatiske«type af Figur 1.1. Tværsnit af frontallapperne lige ved spidsen af corpus callosum (cc). Der er tradition for entydige betegnelser for de tre store segmenter af den laterale frontallap (den superiore, mediale og inferiore frontale gyrus), men for undersiden og medialsiden er det langt mere rodet. Den orbitale præfrontale eller orbitofrontale kortex (OFC) er på undersiden, men dens mediale del overlapper med den ventromediale præfrontale kortex (vmpfc). Snittet her svarer til den lodrette stiplede linje i figur1.3. Figur 1.2. Læsioner i ventromedial præfrontal kortex (vmpfc). Farverne angiver overlapning af læsion hos seks patienter, således at den mørkerøde farve viser det område, hvor alle seks havde læsion. Disse patienter er repræsentative for andre patienter med vmpfc-læsioner fra Damasios gruppe. Fra Krajbich et al. (2009). Gengivet med tilladelse af Society of Neuroscience.

6 Figur 1.3. Den sociale hjernes elementer. Øverst hjernens medialside, hvor de vigtigste områder er den mediale præfrontale kortex (mpfc) og præcuneus. Forkortelser: CC: Corpus callosum; ACC: Gyrus cingularis anterior (d: dorsal; v: ventral); OFC: Orbitofrontal kortex; vmpfc: Ventromedial præfrontal kortex. Den stiplede linje mellem gyrus cingularis og præfrontal kortex (og andre steder) skal antyde, at der ikke er nogen skarp afgrænsning. Nederst hjernens lateralside. Den temporo-parietale overgangszone (TPJ: temporo-parietal junction), temporalpolen og den dybe fure øverst i temporalappen (STS: superior temporal sulcus). Figuren kan sammenholdes med figur 7.1, som viser de samme dele i et tredimensionalt billede. Insula er skjult, så det ikke kan ses på hjernen her, men dets placering er vist i figur 3.3. frontallaps-personlighed kan bedst karakteriseres af manglen på voksen takt og mådehold«(blumer & Benson, 1975, p.158). Disse ændringer blev tilskrevet orbitofrontal kortex, som er på frontallappernes underside og har navn efter øjenhulerne 10 (orbita), og som hyppigt er læderet ved hovedtraumer. Orbitofrontal kortex (OFC) er tæt forbundet med bl.a. amygdala og nucleus accumbens i den ventrale striatum (basalganglierne). OFC medvirker til en konstant op-

7 datering af værdier, både sociale og andre, som er baseret på indlæring med belønning (accumbens) eller straf (amygdala). Information om belønning er mest til den mediale del af OFC, mens straf i højere grad repræsenteres i den laterale del. I Damasios beskrivelse er begrebet»somatiske markører«central. Somatiske markører er signaler fra kroppen, overvejende fra det sympatiske autonome nervesystem, som hjælper til at lade følelsesmæssige faktorer få indflydelse på vores sociale valg. De repræsenteres i første omgang i bl.a. insula, og de får en mere varig repræsentation i præfrontale strukturer i forbindelse med holdninger og værdier. Damasio lagde vægt på disse patienters dårlige valg i dagliglivet, især i sociale sammenhænge, og han betegnede deres læsioner som»ventromediale«, selv om andre har betegnet lignende læsioner som medialt orbitale. Det kan virke forvirrende, at den læsion, som af den ene forfatter betegnes»orbitofrontal«, af den anden betegnes som»ventromedial«. Forklaringen er dog enkel nok, og der er ikke nogen umiddelbar løsning på problemet. Jeg har prøvet at illustrere det i figur 1.1, som viser, hvordan den mediale del af orbitofrontal kortex (OFC) er identisk med den nederste del af den ventromediale præfrontale kortex (vmpfc). For at gøre ondt værre er der også uklarhed om afgrænsningen af vmpfc til de andre sider. Vi er nødt til at diskutere det, for dette område er sammen med resten af den mediale præfrontale kortex (mpfc) de vigtigste for vores sociale forståelse og færdigheder. Brodmanns klassiske inddeling af hjernebarken på cellearkitektonisk grundlag bruges fortsat. Den er temmelig korrekt mange steder i hjernen, men ikke i de ventrale dele af den mediale frontallap. Usikkerheden har blandt andet handlet om, i hvilken udstrækning denne kortex er»præfrontal«eller mere»primitiv«limbisk eller paralimbisk kortex. Dette område er øget voldsomt i relativ størrelse fra aber til mennesker. Det gælder ikke mindst Brodmanns område 10, som er den»allerfineste«del af præfrontal kortex omkring frontallappens pol, men som ifølge nye anatomiske studier har»bredt«sig over store dele af den mediale frontallap (Öngür et al., 2003). Ved fmri-studier af»det sociale«strækker aktiveringen sig også typisk ind tæt mod corpus callosum, og betegnelsen»den ventromediale præfrontale kortex (vmpfc)«er ved at blive sædvane, selv om den er upræcis, og det følger vi i denne bog. I figur 1.3 har jeg undladt at trække en skarp grænse mellem gyrus cingularis anterior (ACC: anterior cingulate cortex) og vmpfc i erkendelse af, at der ikke er konsensus, og at der 11

8 måske i virkeligheden er tale om gradvise overgange. 12 Medial frontal kortex Gyrus cingularis er den store vinding (eller vindinger; hos mange personer er den delt i to), som går i en bue om corpus callosum. Dens anteriore del udgør den bagerste del af den mediale frontallap. Den ventrale del af ACC (vacc) har stærke forbindelser til amygdala og andre limbiske strukturer i temporallappen, nucleus accumbens og orbitofrontal kortex (OFC). Den dorsale del (dacc) er tæt forbundet med især dorsolateral præfrontal kortex og præmotoriske områder. ACC spiller en vigtig rolle i integration af emotionel og kognitiv information, i emotionsregulering (vacc) og monitorering af adfærd, tanker og emotioner for»konflikter«eller»fejl«(dacc). Ved læsioner eller dysfunktion i ACC ses forstyrrelser i motivation og målrettet adfærd (Gade, 2009a): apati, perseveration, stereotypier. Den mediale præfrontale kortex (mpfc) foran ACC er den væsentligste struktur for forståelsen af én selv (kapitel 5 og 6) og for mentalisering (kapitel 2) og for mange andre aspekter af social kognition, så den kommer til at fylde meget i resten af bogen. Dens afgrænsning er hverken skarp eller klar, og dens forbindelser til andre dele af hjernen er heller ikke helt lette at karakterisere. Kendskab til et områdes forbindelser til resten af hjernen er normalt baseret på anatomiske studier af aber, men ved mpfc kan de være misvisende. Dette område har jo netop undergået større ændringer i evolutionen fra aber til mennesker end resten af hjernen. Med de sidste ca. 10 års udvikling af specielle fmri-teknikker kan man godt danne sig et indtryk af de funktionelle forbindelser og sågar af fiberforbindelser hos mennesker. De antyder, at mpfc er forbundet med de andre områder i den»sociale hjerne«vist i figur 1.3. En gradient op-ned i mpfc vedrører graden af det kognitive henholdsvis affektive. Jo højere oppe, des mere uafhængig er funktionen af det emotionelle, mens vmmpf modtager information fra amygdala og andre limbiske strukturer og synes at repræsentere indlæring om sociale forhold, hvor det følelsesmæssige input er væsentligt. Præcuneus og den posteriore gyrus cingularis (PCC) Præcuneus er et område i den mediale parietallap, som har været overset i forskningen indtil for nylig, bl.a. fordi der sjældent er læsioner i dette område. Det ligger foran cuneus, som er den mediale occipitallap umiddelbart under og bagved. Det har sammen med den posteriore gyrus cingularis (PCC) en rolle i hukommelse og Alzheimers sygdom (Gade, 2009b, side

9 160) og omtales da som regel med betegnelsen det»retrospleniale område«(området bag splenium, som er den bagerste del af CC). Præcuneus er tæt og gensidigt forbundet med PCC, så de to i visse henseender kan virke som en enhed. Grænsen mellem de to er heller ikke skarp (figur 1.3 øverst), og i fmri-studier aktiveres de typisk sammen. Markante forbindelser til frontallapperne, især mpfc, er formentlig væsentlige for dens rolle i social kognition, som har at gøre med perspektiv (selv vs. andre og selvbevidsthed )(Cavanna & Trimble, 2006). Præcuneus har højere stofskifteniveau i hvile end noget andet område i hjernen og regnes sammen med PCC for et af de tre kerneområder i det såkaldte»default netværk«(kapitel 6). Dens rolle i selvbevidsthed er omtalt i kapitel 5. Der er i litteraturen mange forslag til, hvad PCC s specifikke rolle kan være, men reelt ved man det ikke (Vogt & Laureys, 2009). Den temporo-parietale overgangszone (TPJ) TPJ-området hører til»default netværket«(kapitel 6). Det spiller en central rolle i både aspekter af selvet og mentalisering, altså forståelsen af andre. En rolle i selvet er lettest at forstå. Især højre TPJ er kritisk for nogle fysiske aspekter af selvet, som knytter oplevelsen af»jeg et«til både kroppen og handlinger, så man oplever sig selv som den handlende. At vi oplever vores»jeg«i kroppen er så selvfølgeligt, at vi har svært ved at forestille os, at det kunne være anderledes. Men det har et grundlag i hjernen. I TPJ er der en integration af kropsskema baseret på input fra de forskellige sanser. Dette mentale kropsskema knyttes til selv-oplevelsen, formentlig i kraft af de tætte forbindelser til mpfc og præcuneus. Det måske mest dramatiske eksempel på forstyrrelse i denne integration, så enheden mellem det mentale og det kropslige selv opløses, kan ses ved autoskopi og»ud-af-kroppen oplevelse«(blanke et al., 2004; Blanke & Thut, 2007). Ved autoskopi er selvperspektivet bevaret i den fysiske krop, men man ser samtidig sig selv ude i rummet, eventuelt som spejlbillede. Ved ud-af-kroppen oplevelse er perspektivet flyttet ud, så man ude fra rummet (typisk et punkt svævende nogle meter over) ser sig selv, dvs. sin krop. Her er der, ud over den manglende integration af visuel, proprioceptiv og taktil information, også vestibulær dysfunktion. Observationer med mange forskellige metoder (læsioner, spontane epileptiske anfald, elektrisk stimulation, transkraniel magnetisk stimulation) har vist, at disse fænomener skyldes dysfunktion af TPJ. Ved autoskopi er det som regel i venstre side, ved ud-af-krop som regel højre side. Elementer af ud-af-kroppen 13

10 oplevelsen kan også skabes hos normale forsøgspersoner ved at skabe konflikt mellem forskellige kropssignaler ved hjælp af spejle eller videoteknologi (Ehrsson et al., 2007). Måske får TPJ en rolle i forståelsen af andre, fordi den grundlæggende bygger på vores selvforståelse. Superiore temporale sulcus (STS) Den superiore temporale sulcus er dyb, så området i virkeligheden er stort med langt det meste af denne kortex på furens sider snarere end på hjernens overflade. Man har siden 1960 erne vidst, at der her er en samordning af information fra alle sansesystemer, og at denne multimodale repræsentation er anatomisk knyttet til de mest integrative områder i frontallappen. Den ligner på denne måde TPJ, og der er en stadig diskussion af, om man skal se dem som ét sammenhængende eller to distinkte områder. Tilsyneladende giver denne meget specielle anatomi mulighed for at understøtte forskellige funktioner afhængigt af, hvilke netværk STS aktuelt indgår i. Anteriore dele har fx en funktion i samordning af lyd og syn, som kan understøtte sprogforståelse, når vi samtidig med at lytte ser den talendes mundbevægelser. Denne funktion og andre har som fællesnævner, at der indgår perception af bevægelse og specielt 14»biologisk bevægelse«. Hvis fx enkle geometriske figurer som trekanter og firkanter i fmri-forsøg bevæger sig på en måde, som kan tolkes som»menneske-lignende«, så aktiveres STS. En del studier tyder på, at STS er specielt kritisk for tolkning af den intention, som ligger bag en bevægelse, og allermest når denne intention har en social betydning fx en andens skift i blikretning mod den person, som ligger i skanneren. STS indgår i både et netværk for mentalisering (kapitel 2) og netværk for mere automatiske spejlsystemer (kapitel 3). Temporalpolen Temporallappernes spidser, dens poler, består af kortex, som traditionelt har været betegnet som»paralimbisk«ligesom den bagerste del af orbitofrontal kortex (OFC), som den har tætte forbindelser med gennem fiberbundtet fasciculus uncinatus. Den har også tætte forbindelser med amygdala, som ligger umiddelbart bagved på medialsiden (figur 1.4). Dens specifikke rolle i mentalisering og social kognition mere generelt er lidt af et mysterium. Ydersiden af temporallapperne bag polen er lagerområder for vores erhvervede viden, og forbindelser herfra ind i polen er overvejende auditive foroven og visuelle forneden. En hel del tyder på, at denne semantiske (betydningsmæssige) repræsenta-

11 tion i polerne bliver unik, dvs. specifik for enkelte individer og ting, fx personnavne, specifikke bygninger og specifikke personers ansigter. Temporalpolernes mulige roller i social og emotionel processering er gennemgået i en oversigtsartikel af Olson et al. (2007). De foreslår, at en generel funktion af temporalpolerne kan være at knytte følelser til de elaborerede sensoriske stimuli, hvilket så danner grundlag for personlige semantiske erindringer. Det kan næppe forklare alle temporalpolens roller i social kognition. Fx er der også noget, som tyder på en repræsentation i højre temporalpol af sociale begreber som fx høflig og nærig. Amygdala Amygdala regnes af mange for den mest centrale limbiske struktur. Den er et knudepunkt for hjernens bearbejdning af indtryk ved at signalere, om noget nyt skal tildeles speciel interesse eller ej. Det er især emotionelle stimuli, frem for alt det potentielt farlige, som aktiverer den, og den påvirker dernæst processer i en række andre dele. Den er tæt forbundet med alle ventrale (nedre) dele af den»sociale hjerne«(temporalpol, vmpfc, OFC, insula). Det er input fra amygdala og i mindre grad andre limbiske strukturer, som giver emotionel farvning til de social-kognitive processer. Det kan diskuteres, om det er rimeligt at regne en struktur som amygdala med i den»sociale hjerne«. Den har næppe specifik betydning for sociale processer. Men amygdala, og andre limbiske strukturer som insula og ventrale striatum, er vigtige medspillere i kraft af følelsernes betydning for det sociale liv. De vil derfor dukke op i mange af de følgende kapitler. Figur 1.4. Temporalpolen (i lyslilla) mellem OFC og amygdala. Øverst er den vist på lateralsiden af hjernen på Brodmanns cellearkitektoniske kort fra Nederst er den vist på hjernens underside på et billede fra 1880 erne. Amygdala er vist skematisk, for den ligger indlejret i temporallappen uden at nå ned til bunden. 15

12 De store spørgsmål Lieberman (2007), Frith og Frith (2012) og andre har peget på bl.a. de følgende to delvist uafklarede og vigtige spørgsmål, som går på tværs af de store forskningsemner som forståelsen af selvet og forståelsen af andre. (i) Det første spørgsmål handler om en skelnen mellem kontrollerede versus automatiske processer, som her i bogen vil blive behandlet i kapitel 2 (mentalisering) og 3 (spejlsystemer). Bygger vores forståelse af andres adfærd, hensigter og følelser (mentalisering) på de mere automatiske processer i såkaldte»spejlsystemer«, eller er der tale om uafhængige og adskilte processer, som måske endda kan være i opposition til hinanden? (ii) Et andet vigtigt spørgsmål er, i hvilken udstrækning emotioner er væsentlige for den givne funktion. I mange tilfælde synes forståelsen af både selv og andre at findes i udgaver, som kan være mere kognitive eller mere emotionelle, og den skelnen kan være vigtig også i kliniske tilstande. Det spørgsmål vil dukke op i næsten alle kapitler. Referencer Blanke, O., Landis, T., Spinelli, L., & Seeck, M. (2004). Out-ofbody experience and autoscopy of neurological origin. Brain, 127, Blanke, O. & Thut, G. (2007). Inducing out-of-body experiences. In S.Della Sala (Ed.), Tall tales about the mind & brain: Separating fact from fiction (pp ). Oxford: Oxford University Press. 16 Blumer, D. & Benson, D. F. (1975). Personality changes with frontal and temporal lobe lesions. In D.F.Benson & D. Blumer (Eds.), Psychiatric aspects of neurologic disease (pp ). New York: Grune & Stratton. Cavanna, A. E. & Trimble, M. R. (2006). The precuneus: a review of its functional anatomy and behavioural correlates. Brain, 129,

13 Dewall, C. N., MacDonald, G., Webster, G. D., Masten, C. L., Baumeister, R. F., Powell, C. et al. (2010). Acetaminophen reduces social pain: behavioral and neural evidence. Psychological Science, 21, Ehrsson, H. H. (2007). The experimental induction of out-of-body experiences. Science, 317, Eisenberger, N. I., Lieberman, M. D., & Williams, K. D. (2003). Does rejection hurt? An FMRI study of social exclusion. Science, 302, Frith, C. D. & Frith, U. (2012). Mechanisms of social cognition. Annual Review of Psychology, 63, Gade, A. (1997). Hjerneprocesser. Kognition og neurovidenskab. København: Frydenlund. Gade, A. & Øksnebjerg, L. (2009). Præfrontal kortex: Forstyrrelser i eksekutive funktioner og social kognition. I A.Gade, C. Gerlach, R. Starrfelt, & P. M. Pedersen (Eds.), Klinisk neuropsykologi (pp ). København: Frydenlund. Gade, A. (2009b). De kliniske amnesisyndromer. I A.Gade, C. Gerlach, R. Starrfelt, & P. M. Pedersen (Eds.), Klinisk neuropsykologi (pp ). København: Frydenlund. Gade, A. (2009a). Forstyrrelser i motivation og målrettet adfærd. I A.Gade, C. Gerlach, R. Starrfelt, & P. M. Pedersen (Eds.), Klinisk neuropsykologi (pp ). København: Frydenlund. Krajbich, I., Adolphs, R., Tranel, D., Denburg, N. L., & Camerer, C. F. (2009). Economic games quantify diminished sense of guilt in patients with damage to the prefrontal cortex. Journal of Neuroscience, 29, Lieberman, M. D. (2007). Social cognitive neuroscience: a review of core processes. Annual Review of Psychology, 58, Nauta, W. J. (1971). The problem of the frontal lobe: a reinterpretation. Journal of Psychiatric Research, 8, Olson, I. R., Plotzker, A., & Ezzyat, Y. (2007). The Enigmatic temporal pole: a review of findings on social and emotional processing. Brain, 130, Ongur, D., Ferry, A. T., & Price, J. L. (2003). Architectonic subdivision of the human orbital and medial prefrontal cortex. Journal of Comparative Neurology, 460, Teuber, H. L. (1964). The riddle of frontal lobe function in man. In J.M.Warren & K. Akert (Eds.), The frontal granular cortex and behavior (pp ). New York: McGraw-Hill. Vogt, B. A. & Laureys, S. (2009). The primate posterior cingulate gyrus: Connections, sensorimotor orientation, gateway to limbic processing. In B.A.Vogt (Ed.), Cingulate neurobiology and disease (pp ). Oxford: Oxford University Press. 17

Autisme, motivation og skolevegring

Autisme, motivation og skolevegring Autisme, motivation og skolevegring Psykolog Karen Bøtkjær kab@centerforautisme.dk Program for 6. november 2014: Motivation og neuropsykologi Hvad er forklaringen på skolevegring hos børn og unge med en

Læs mere

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Neuro- og informationspsyk, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Neuro- og informationspsyk, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Neuro- og informationspsyk, seminarhold incl. forelæsning Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 27. oktober 2010 Eksamensnummer: 250 27. oktober 2010 Side 1 af 5 1. Afasi

Læs mere

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital Vanskelige at opdage og forstå Anerkendes ofte sent eller slet ikke

Læs mere

Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt med barnet, mister nervesystemet muligheden for affektiv udvikling.

Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt med barnet, mister nervesystemet muligheden for affektiv udvikling. Når man i voksenlivet udsættes for manglende reaktion fra andre, og der ikke længere finder en spejling sted, påvirkes man psykisk og immunforsvaret svækkes. Hvis omsorgspersonen ikke kan indgå i et resonansfelt

Læs mere

Hjerne, autisme og sansebearbejdning

Hjerne, autisme og sansebearbejdning Hjerne, autisme og sansebearbejdning Aspergerforeningen, Odense 4. april 2013 Elisa la Cour Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk elc@psyk-ressource.dk 3161 6503 Autisme og hjernen Autismespektrum

Læs mere

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag Købmagergade 44, lok. 1. Hold Folkeuniversitetet København

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag Købmagergade 44, lok. 1. Hold Folkeuniversitetet København Kognitionspsykologi Hold 4106 Folkeuniversitetet København ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1 Aftenens program Hjernen fortsat fra sidst Metoder til undersøgelse

Læs mere

Cortex Cerebri. Hjernebarken. Carsten Reidies Bjarkam. Professor, Overlæge, Ph.D. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital

Cortex Cerebri. Hjernebarken. Carsten Reidies Bjarkam. Professor, Overlæge, Ph.D. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Cortex Cerebri Hjernebarken Carsten Reidies Bjarkam. Professor, Overlæge, Ph.D. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Hjernebarken, cortex cerebri Hovedcomputeren! Øverst i CNS hirakiske

Læs mere

Emotion. Motorik. Kognition

Emotion. Motorik. Kognition Emotion c Motorik Kognition Teoretisk forståelse c Selvagens Metode/re dskaber Forståelse af hvorfor barnet gør, som det gør c Min indflydelse på at det går, som det går Hvilken vej skal jeg gå, og hvad

Læs mere

Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling

Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling Start, styr, stop den frontale hjerne og eksekutive funktioner Ida Unmack Larsen, cand. psych., Ph.d. Neurologisk afdeling Kognitive funktioner Hvad er eksekutive funktioner? Vi kalder dem også styringsfunktioner:

Læs mere

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Er din kaffe varm? Om automatreaktioner og følelsesmæssig regulering Det er de færreste af os, som tager en stor slurk af den kaffe, vi lige har hældt

Læs mere

Psykolog Knud Hellborn

Psykolog Knud Hellborn Psykolog Knud Hellborn Deltids ansat PPR, Halsnæs Kommune Systemisk Narrativ metode og terapi NAP Theraplay Medeudvikler af Emotional Development Scale NUSSA udviklings- og legebaseret børnegruppeprogram

Læs mere

Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk

Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk Neuroaffektiv udviklingspsykologi Brobygning mellem den nyeste hjerneforskning og udviklingspsykologi Fokus på samspillet mellem barn og omsorgsgiver. Skovgården www.skolehjemmet-skovgaarden.dk Den neomammale

Læs mere

Højre del af hjernen kontrollerer venstre side af kroppen og omvendt.

Højre del af hjernen kontrollerer venstre side af kroppen og omvendt. Hjernens anatomi Hjernen består af storhjernen (cerebrum), lillehjernen (cerebellum) og hjernestammen. Man deler vævet i denne del af hjernen ind i hvid og grå substans. Grå substans er selve nervecellerne

Læs mere

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1. Hold 4106. Folkeuniversitetet København

Kognitionspsykologi. ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak. Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1. Hold 4106. Folkeuniversitetet København Kognitionspsykologi Hold 4106 Folkeuniversitetet København ved cand.psych., ph.d. Kamilla Miskowiak Onsdag 17.15 19.00 Købmagergade 44, lok. 1 Kursusplan 1) 10. september Introduktion 2) 17. september

Læs mere

Hvad sker der i hjernen, når vi lærer, og hvor ved vi det fra? Christian Gerlach, Syddansk Universitet cgerlach@health.sdu.dk

Hvad sker der i hjernen, når vi lærer, og hvor ved vi det fra? Christian Gerlach, Syddansk Universitet cgerlach@health.sdu.dk Hvad sker der i hjernen, når vi lærer, og hvor ved vi det fra? Christian Gerlach, Syddansk Universitet cgerlach@health.sdu.dk Disposition Hjernens udvikling Sprogets udvikling Hukommelse & læring Hjernens

Læs mere

LÆRING MED EN HJERNE, DER FUNGERER ANDERLEDES

LÆRING MED EN HJERNE, DER FUNGERER ANDERLEDES HJERNE OG LÆRING NOVEMBER 2014 LÆRING MED EN HJERNE, DER FUNGERER ANDERLEDES LOUISE BØTTCHER, LEKTOR, UNI VERSITET Hvis man har en hjerne, der er anderledes fx på grund af en medfødt hjerneskade, hvad

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Neuropsykologisk undersøgelse af præfrontale funktioner ved demensudredning

Neuropsykologisk undersøgelse af præfrontale funktioner ved demensudredning Neuropsykologisk undersøgelse af præfrontale funktioner ved demensudredning - Analyse af Wisconsin kortsortering og Seks Elementer (modificeret) Speciale udarbejdet af Laila Clemmensen Vejleder: Anders

Læs mere

SIGNALEMENT AF EN 0-1 ÅRIG HJERNE

SIGNALEMENT AF EN 0-1 ÅRIG HJERNE SIGNALEMENT AF EN 0-1 ÅRIG HJERNE Modelfoto 18 Når et barn er cirka 1 år, har det i forhold til ved fødslen tredoblet sin hjernestørrelse! Hvad kan vi, for eksempel med social kontakt, forvente af en 1

Læs mere

Det limbiske system. Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet

Det limbiske system. Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet Det limbiske system Carsten Reidies Bjarkam. Ekstern Lektor Anatomi, Institut for Biomedicin, Health Aarhus Universitet Professor, Overlæge, PhD. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Phineas

Læs mere

Velkommen. Hvad er forandring?

Velkommen. Hvad er forandring? Velkommen. Jeg håber du bliver glad for denne lille bog. I den, vil jeg fortælle dig lidt om hvad forandring er for en størrelse, hvorfor det kan være så pokkers svært og hvordan det kan blive temmelig

Læs mere

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet.

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Børneneuropsykolog Pia Stendevad 1 Alle er forskellige Sorter i det, I hører

Læs mere

Den nuværende opfattelse af ASD* til undervisning. Professor Rita Jordan

Den nuværende opfattelse af ASD* til undervisning. Professor Rita Jordan Den nuværende opfattelse af ASD* til undervisning Professor Rita Jordan Autisme center for uddannelse og forskning Birminghams Universitet, England Herning, April 2009 * ASD ( Autisme Spectrum Disorder)

Læs mere

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? 1 Hvordan kan man få kunden til at købe noget? Når kunden ikke selv er herre over sine egne beslutninger? Når vi træffer beslutninger

Læs mere

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Connie Nissen, børneergoterapeut aut. Præsentation

Læs mere

NEUROPSYKOLOGI - hvad kan den bruges til?

NEUROPSYKOLOGI - hvad kan den bruges til? NEUROPSYKOLOGI - hvad kan den bruges til? Lektor Hana Malá Rytter, cand.psych., Ph.D. The Unit for Cognitive Neuroscience (UCN) og Center for Integrative Cognitive Neuroscience (CInCoN), Københavns Universitet

Læs mere

Hjernens basale hjerneganglier og lateral ventrikler

Hjernens basale hjerneganglier og lateral ventrikler Hjernens basale hjerneganglier og lateral ventrikler Basale hjerneganglier og capsula interna De indgår i det ekstrapyramidale system De har vigtige opgaver når det gælder kontrol af bevægelser Vigtigste

Læs mere

Indledning. 1. Hjernens natur

Indledning. 1. Hjernens natur Indledning 1. Hjernens natur Forholdet mellem arv og miljø Mennesker har et biologisk beredskab til at deltage i kulturen Arv er miljøpåvirkelig Sårbarhed og miljøpåvirkning Genernes betydning Den hierarkiske

Læs mere

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester Fredag den 6. januar 2012 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets

Læs mere

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik Ann-Elisabeth Knudsen cand. mag. i dansk og psykologi, konsulent og foredragsholder. Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik De følgende to artikler er skrevet af Ann-Elisabeth Knudsen. Artiklerne indgår

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie

Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie Neuropsykologiske tests i forskningsprojektet Metropolit - et aldringsstudie Naja Liv Hansen, læge, Ph.d. Stud. Center for Sund Aldring, Kbh. Universitet Enhed for funktionel billeddiagnostik, Glostrup

Læs mere

Undervisningsplan FORÅR 2008. Påskeuge ingen undervisning

Undervisningsplan FORÅR 2008. Påskeuge ingen undervisning Undervisningsplan FORÅR 2008 1. 5. februar Introduktion til faget Hana Malá 2. 12. februar Hjernens opbygning og funktion Hana Malá 3. 19. februar Metoder, Anatomi og Nyt fra forskningen Hana Malá 4. 26.

Læs mere

Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010. Baggrund Master opgave Perspektivering

Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010. Baggrund Master opgave Perspektivering Jim Jensen Ergoterapeut Masteruddannelse i Rehabilitering Syddansk Universitet 2010 Baggrund Master opgave Perspektivering Arbejdserfaring Reaktionen fra patienter i aktiviteter, som de tidligere havde

Læs mere

Hvilken effekt har hashensskadevirkninger på forældrefunktionerne?

Hvilken effekt har hashensskadevirkninger på forældrefunktionerne? Hvilken effekt har hashensskadevirkninger på forældrefunktionerne? Udgangspunkt Killen, Kari (2009) Sveket. Barn i risiko-og omsorgsviktsituasjoner. Oslo. Kommuneforlaget. Kvello, Øyvind (2010) Barn i

Læs mere

Forståelse af problemskabende adfærd

Forståelse af problemskabende adfærd Forståelse af problemskabende adfærd - gennem den tredelte hjerne Hvordan og hvorfor opstår problemadfærden? Hvordan forebygges problemadfærd? Hvordan motiveres der til en mere hensigtsmæssig adfærd? Jane

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Psykosociale konsekvenser for børn med epilepsi - 1 Plan Introduktion Hjernen set fra psykologens stol Vanskeligheder med indlæring, opmærksomhed, social kognition Psykosociale

Læs mere

Følelser og mentaliserende samspil

Følelser og mentaliserende samspil Følelser og mentaliserende samspil ISAAC konference 2014, cand. mag. i musikterapi og psykologi Hvad er mentaliserende samspil Udvikling af følelsesmæssige og sociale kompetencer Følelsesmæssig stimulation

Læs mere

Udviklingsmæssig affektiv neuropsykologi

Udviklingsmæssig affektiv neuropsykologi Neuropsykologi Af Susan Hart Udviklingsmæssig affektiv neuropsykologi Der sker i disse år væsentlige fremskridt i forskningen vedrørende hjernens anatomi og fysiologi inden for det affektive område. Dette

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

Sov dig rask. Samt en snært af Mozart. Præsentation af Steen Cnops Rasmussen

Sov dig rask. Samt en snært af Mozart. Præsentation af Steen Cnops Rasmussen Sov dig rask Samt en snært af Mozart 1 Præsentation af Steen Cnops Rasmussen Aftenen bygger bl.a. på 4 års studier og monitorering af 1000 børn i KBH s dagplejer, herunder for tidligt fødte børn Efteruddannelse

Læs mere

Historien om HS og kræft

Historien om HS og kræft Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Hvad er sammenhængen mellem Huntingtons Sygdom og kræft? HS-patienter har mindre risiko for at

Læs mere

Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning

Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning Om børn i plejefamiliers sansemotoriske udvikling, deres hjerner og deres behov for god tilknytning Konference for familieplejekonsulenter afholdt i Svendborg, d. 22. maj 2015 Præsentation af underviser

Læs mere

Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Styr på foldningen

Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Styr på foldningen Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Nyt studie kaster lys over hvorfor nogle hjerneområder nedbrydes før andre i HS Hvorfor dør kun

Læs mere

DOES 4 OMRÅDER AF SÆRLIG SENSITIVITET

DOES 4 OMRÅDER AF SÆRLIG SENSITIVITET DOES 4 OMRÅDER AF SÆRLIG SENSITIVITET Elaine Aron har inddelt beskrivelsen af det særligt sensitive træk i fire hovedområder, som kan give et overblik over forskellige aspekter ved trækket. D står for

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse SPECIALPÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal kunne håndtere specialpædagogiske problemstillinger i sit professionelle virke inden for almenpædagogiske praksisfelter, såvel som

Læs mere

Fra akut til kronisk - psykologisk set

Fra akut til kronisk - psykologisk set Fra akut til kronisk - psykologisk set v. Karina Røjkjær, Cand. Psych. Aut. Danske Fysioterapeuters Fagfestival den. 30. oktober 2014 Biopsykosocial forståelse Psykologiske faktorer Adfærd Følelser Tanker

Læs mere

Neuroinformatik: Maskinforståelse af hjernen?

Neuroinformatik: Maskinforståelse af hjernen? Neuroinformatik: Maskinforståelse af hjernen? Finn Årup Nielsen, Neurobiologisk Forskningsenhed, Københavns Universitetshospital Rigshospitalet og Informatik og Matematisk Modellering, Danmarks Tekniske

Læs mere

Er du en sensitiv leder?

Er du en sensitiv leder? Er du en sensitiv leder? 15-20 procent af alle mennesker er sensitive, og rigtig mange ender i en lederstilling, fordi man som sensitivt menneske er rigtig god til at mærke stemninger i grupper og tune

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

Hvorfor har vi brug for salt?

Hvorfor har vi brug for salt? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Højeffekts-hjerneskanninger afslører natriumændringer ved HS En ny hjerneskanningsteknik afslører

Læs mere

Cutting - Det som ligger bag Handleguide

Cutting - Det som ligger bag Handleguide Cutting - Det som ligger bag Handleguide Teenagehjernen Teenageperioden er den periode, hvor hjernen fortsat vokser stærkt, og hvor de følelsesstyrede hjerneområder har mest at skulle have sagt. Balancen

Læs mere

Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv

Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv Neurodagen 4. okt. 2016: Hjernen i socialt perspektiv Nye veje i socialt og pædagogisk arbejde gennem affektregulering, tilknytning og mentalisering til tidlig opsporing, forebyggelse og behandling v/jens

Læs mere

Forskellige slags samtaler

Forskellige slags samtaler Samtalens kunst Helt intuitivt har vi mange sociale og kommunikative kompetencer til at skelne mellem forskellige slags samtaler med forskellige formål Forskellige slags samtaler Smalltalk Fortællinger

Læs mere

Undervisningsplan FORÅR 2008. 1. 5. februar Introduktion til faget Hana Malá. 2. 12. februar Hjernens opbygning og funktion Hana Malá

Undervisningsplan FORÅR 2008. 1. 5. februar Introduktion til faget Hana Malá. 2. 12. februar Hjernens opbygning og funktion Hana Malá Undervisningsplan FORÅR 2008 1. 5. februar Introduktion til faget Hana Malá 2. 12. februar Hjernens opbygning og funktion Hana Malá 3. 19. februar Metoder, Anatomi og Nyt fra forskningen Hana Malá 4. 26.

Læs mere

Forsøg: Stroopeffekten

Forsøg: Stroopeffekten Forsøg: Stroopeffekten Baggrund John Ridley Stroop rapporterede i 1935 et fænomen i Journal of Experimental Psychology, der blev kendt som Stroop-effekten. Stroops påpegning af fænomenet var motiveret

Læs mere

Når vi spørger elever på skolerne, hvad de kunne ønske sig at forandre i rummet, så nævner de ofte runde former og bløde ting.

Når vi spørger elever på skolerne, hvad de kunne ønske sig at forandre i rummet, så nævner de ofte runde former og bløde ting. ER SKOLEN FOR FIRKANTET? Vi har firkantede rum, vinduer og døre, firkantede borde, firkantede tavler og computerskærme, lige vægge og lige lange gange for ikke at nævne firkantede bøger. Det kan synes

Læs mere

Neuropædagogik og demens

Neuropædagogik og demens - Hvad kan neuropædagogikken byde ind med?? 1 Indhold Hvad er neuropædagogik? Neuropsykologiske processer: - Arousal - Sansning og perception - Venstre og højre hjernehalvdel - Hukommelse - Eksekutive

Læs mere

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013

Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv. Neurokonferencen 2013 Musik og musikalitet - i et neuropædagogisk perspektiv Neurokonferencen 2013 Sang Æblemand kom indenfor Æblemand kom indenfor Har du nogle æbler Med til mig i dag Tak ska du ha Erfaringsudveksling Anvender

Læs mere

Den kognitive model og DoloTest

Den kognitive model og DoloTest Den kognitive model og DoloTest I udviklingen af DoloTest har vi sørget for, at den tager udgangspunkt i den kognitive model, da det er af stor betydning for anvendeligheden i den pædagogiske indsats med

Læs mere

Børn, bevægelse og udvikling (læring)

Børn, bevægelse og udvikling (læring) Børn, bevægelse og udvikling (læring) o er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o o o o o Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet.

Læs mere

Temadag for kliniske undervisere

Temadag for kliniske undervisere Temadag for kliniske undervisere Navn: Hans Henrik Kleinert Uddannet: Psykoterapeut MPF Specialfysioterapeut Faktabox: Født 1953 Fysioterapeut 1977 Psykologistudie 1980-1985 Psykoterapeut 2000 Supervisor

Læs mere

Kroppen i livet og livet i kroppen

Kroppen i livet og livet i kroppen Kroppen i livet og livet i kroppen Om kroppen som klangbund for stemninger og følelser samt bedre mental sundhed Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og Udviklingsenheden, Center

Læs mere

Sprogets byggeklodser og hjernens aktivitet ved sproglige processer Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Sprogets byggeklodser og hjernens aktivitet ved sproglige processer Regionshospitalet Hammel Neurocenter Sprogets byggeklodser og hjernens aktivitet ved sproglige processer Lisbeth Frølund, cand. mag. i audiologopædi Formål med sprog Udtrykke behov Give/modtage information Udveksle holdninger, følelser m.m.

Læs mere

AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018

AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018 AUTISME SILKEBORG BIBLIOTEK 21. MARTS 2018 Præsentation Helle Fiirgaard Andersen, autisme pædagog og autisme konsulent i Silkeborg Kommune. Erik, tilknyttet Aktivitetshuset. Mette, samarbejder med Erik

Læs mere

Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020

Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020 Positiv Neuropædagogisk Efteruddannelse med særligt henblik på samarbejdet med mennesker med udviklingsforstyrrelser. Efterår 2020 Neuropædagogisk efteruddannelses forløb med praksiscertificering. Modul

Læs mere

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE

FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE UDSATTE BØRN KL's konference om udsatte børn 22. marts 2017 Session 2 FORÆLDRE PÅ ALLE STRENGE FÅ MUSIKKEN TIL AT SPILLE Susan Hart, Cand. Psyk. Aut., specialist i børnepsykologi og psykoterapi Neuro-

Læs mere

Det præfrontale. kompas. Det limbiske kompas. Det autonome. kompas

Det præfrontale. kompas. Det limbiske kompas. Det autonome. kompas Det præfrontale kompas Det limbiske kompas Det autonome kompas Aktivitet Arousalregulerings-akse Aksen for hedonisk tone Ubehag Behag Passivitet Kompasset for energiforvaltning og kropssansningsfornemmelse

Læs mere

Sprog, krop og hjerne

Sprog, krop og hjerne Sprog, krop og hjerne o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o o o o o Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet.

Læs mere

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund Neuropædagogisk efterudddannelse,, Landsbyen Sølund Begrebet neuropædagogik er en konstruktion af begreberne neuro, som henviser til nerve og pædagogik, der henviser til opdragelseskunst. Neuropædagogik

Læs mere

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Kursuseftermiddag på ICDPs konferencen på d. 6. oktober 2016: Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Berørt og bevæget Samt om betydningen af gode og sunde samspil i forbindelse

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Hvordan andre påvirker hjernens valg

Hvordan andre påvirker hjernens valg Hvordan andre påvirker hjernens valg Thomas Zoëga Ramsøy Decision Neuroscience Research Group Copenhagen Business School & Danish Research Centre for Magnetic Resonance Hvidovre Hospital OG Toke Fosgaard

Læs mere

HVORDAN SKAL MAN TILRETTELÆGGE LÆRING OG UNDERVISNING AF BØRN OG UNGE MED HJERNESKADER ELLER DYSFUNKTIONER?

HVORDAN SKAL MAN TILRETTELÆGGE LÆRING OG UNDERVISNING AF BØRN OG UNGE MED HJERNESKADER ELLER DYSFUNKTIONER? HVORDAN SKAL MAN TILRETTELÆGGE LÆRING OG UNDERVISNING AF BØRN OG UNGE MED HJERNESKADER ELLER DYSFUNKTIONER? LOUISE BØTTCHER, CAND. PSYCH, PHD UNI VERSI TET BØRN OG UNGE MED ANDERLEDES HJERNER - HVEM KAN

Læs mere

Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse.

Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse. Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse. Ved Nicolaj Suhr Ledelses & Organisationskonsulent UCN act2learn Ledelse og HR LIDT OM HJERNEN Hjernen i fire områder Kortex

Læs mere

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester Fredag den 6. januar 2012 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets

Læs mere

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc.

EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Hogan Assessment Systems Inc. EQ EVNEN EMOTIONEL INTELLIGENS TIL AT IDENTIFICERE OG HÅNDTERE EGNE OG ANDRES FØLELSER Rapport for John Doe ID UH555936 Dato 06 Juli 2016 2013 Hogan Assessment Systems Inc. Introduktion Hogan EQ vurderer

Læs mere

UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK

UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK UDDANNELSESFORBUNDET MODUL 1 ADHD OG ASF - KERNESYMPTOMER LISELOTTE RASK AUTISME GENNEMGRIBENDE UDVIKLINGSFORSTYRRELSE MEDFØDT GENETISK BETINGET FORSTYRRELSE I CENTRALNERVESYSTEMET GRUNDET IKKE AFKLAREDE

Læs mere

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus

Læs mere

Udfordringen. Nikotin i kroppen hvad sker der?

Udfordringen. Nikotin i kroppen hvad sker der? Gå op i røg For eller imod tobak? Udfordringen Denne udfordring handler om nikotin og beskriver nikotinens kemi og den biologiske påvirkning af vores nerveceller og hjerne. Du får et uddybende svar på,

Læs mere

Genovervejelse af symptomerne på Huntingtons Sygdom

Genovervejelse af symptomerne på Huntingtons Sygdom Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Klare tanker om de tidligste symptomer på HS og hvilke områder i hjernen, der kontrollerer dem

Læs mere

Vi har behov for en diagnose

Vi har behov for en diagnose Vi har behov for en diagnose Henrik Skovhus, konsulent ved Nordjysk Læse og Matematik Center hen@vuc.nordjylland.dk I artiklen beskrives et udviklingsprojekt i region Nordjylland, og der argumenteres for

Læs mere

Intro Den kognitive Børnesamtale

Intro Den kognitive Børnesamtale Intro Den kognitive Børnesamtale Sikon 2012 Christina Sommer www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk tlf. 31664661 Selvforståelsesforløb * Hvordan fungerer hjernen * Personlighed sociale evner * Kognitiv

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution VoksenUddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Hvad er så vigtigt ved målinger?

Hvad er så vigtigt ved målinger? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Spændende opdagelse i blodceller fra patienter med Huntingtons Sygdom Mængden af huntingtinprotein

Læs mere

Alle børn bevæger sig i skolen

Alle børn bevæger sig i skolen Alle børn bevæger sig i skolen Konferencen 2017 Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme og ADHD Master i Læreprocesser Certificeret Studio III og ATLASS-træner www.neuro-team.dk

Læs mere

Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast)

Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast) Spørgeskema: Autism-Good-Feeling (udkast) Peter Vermeulen, PhD Autisme Centraal, Gent, Belgium, 2014 Baggrund: Spørgeskemaet Autisme-Good-Feeling er et uformelt assessment værktøj. Formålet med værktøjet

Læs mere

At undersøge virkningen af idræt

At undersøge virkningen af idræt Idrætspsykologisk forskningsprojekt Retspsykiatrisk Afdeling Nyk. Sj. Mål: At undersøge virkningen af idræt v. Jim Toft, Ph.D. studerende i Idræt t og psykologi Projekt design 2 års forberedelse til design

Læs mere

CASEMETODEN. Knut Aspegren 02.12.2003

CASEMETODEN. Knut Aspegren 02.12.2003 1 CASEMETODEN Knut Aspegren 02.12.2003 Casemetoden er en form af probleminitieret analyse og læring. Den stammer oprindeligt fra Harvard Business School, hvor man allerede i 1920-erne begyndte at bruge

Læs mere

RE-EKSAMEN NERVESYSTETMET OG BEVÆGEAPPARATET I. Tirsdag d.13. februar timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen.

RE-EKSAMEN NERVESYSTETMET OG BEVÆGEAPPARATET I. Tirsdag d.13. februar timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. AALBORG UNIVERSITET RE-EKSAMEN NERVESYSTETMET OG BEVÆGEAPPARATET I Tirsdag d.13. februar 2018 3 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets opgaver: Opgave

Læs mere

Undervisningsplan revideret fra d.11.marts

Undervisningsplan revideret fra d.11.marts 1. 2. 3. 4. 5. 6. FORÅR 2008 5. februar 12. februar 19. februar 26. februar 4. Marts 11. Marts Undervisningsplan revideret fra d.11.marts Introduktion til faget Hana Malá Hjernens opbygning og funktion

Læs mere

Samarbejd med din hjerne...

Samarbejd med din hjerne... Samarbejd med din hjerne - Endometriose Foreningen 1 Samarbejd med din hjerne... Henrik Hjorth Samarbejd med din hjerne - Endometriose Foreningen 2 Hvad jeg gerne vil præsentere Hjerneforskningen og hvorfor

Læs mere

Neurobiologi, modning og overgreb

Neurobiologi, modning og overgreb Neurobiologi, modning og overgreb Startpunkt Nervesystemet og cortex udvikles primært gennem stimulation og ikke ved passiv modning Den sociale stimulation er især vigtig Daniel Stern har demonstreret

Læs mere

Øjenbevægelser er hjernens spejl

Øjenbevægelser er hjernens spejl Øjenbevægelser er hjernens spejl Inge Wilms, Lektor PhD Institut for Psykologi Københavns Universitet IBOS- Syn & Hjerne, d. 6-7 september 2017 Cromwell hotel Korsør 05/09/2017 2 Agenda Øjet og øjenbevægelser

Læs mere

INTRODUKTION TIL AUTISME

INTRODUKTION TIL AUTISME INTRODUKTION TIL AUTISME d. 18 maj, kl. 19-21 V. Psykolog Lise S. Westermann PROGRAM Program Hvad er autismespektrumforstyrrelser Diagnoser Komorbiditet Diagnosesystemer Hvilke udfordringer og styrker

Læs mere

Demens hos personer med udviklingshæmning - I teori, praksis og i forskning Lise Cronberg Salem

Demens hos personer med udviklingshæmning - I teori, praksis og i forskning Lise Cronberg Salem Demens hos personer med udviklingshæmning - I teori, praksis og i forskning Lise Cronberg Salem Læge, ph.d. Nationalt Videnscenter for Demens Rigshospitalet Disposition Hvad er demens Demens hos udviklingshæmmede

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

MOTIVATION. ASF og Motivation 20-09-2013. Asperger Personale Træf 19.09.2013

MOTIVATION. ASF og Motivation 20-09-2013. Asperger Personale Træf 19.09.2013 2 3 ASF og Motivation Asperger Personale Træf 19.09.2013 Christian A. Stewart Ferrer Specialpsykolog i klinisk børnepsykologi Specialpsykolog i psykoterapi Cand.pæd.psych. (aut.), cand.mag., fhv. lektor

Læs mere

Jagten på Hjernens Hemmeligheder

Jagten på Hjernens Hemmeligheder - DENMARK Jagten på Hjernens Hemmeligheder Leif Østergaard Overlæge, professor, dr. med., centerleder Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab & MINDLab Neuroradiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital

Læs mere