Månedsplan Januar, februar 2012 Børnehuset Ørnebo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Månedsplan Januar, februar 2012 Børnehuset Ørnebo"

Transkript

1 Månedsplan Januar, februar 2012 Børnehuset Ørnebo Overordnet tema: Inklusion (Fastelavn og vinter) Sociale kompetencer og alsidig personlig udvikling Mål og metode I januar og februar måned vil vi i forhold til inklusion, med udgangspunkt i børnenes sociale kompetencer og alsidige personlig udvikling, have fokus på fantasi, rolleleg, omsorg og fællesskaber. Derudover ønsker vi at videreudvikle børnefællesskaberne med afsæt i inklusions pædagogikken. For at støtte børnene i deres empati, altså deres forståelse for andre, er det nødvendigt at kunne sætte sig i andres sted. Dette kan vi kun når vi er i stand til at kunne genkende andres følelser hos os selv. Rolleleg, udklædning og ansigtsmaling er med til at understøtte og udvikle disse følelser og denne empati. Vores fokus vil derfor rette sig mod disse aktiviteter, hvilket også er i tråd med fastelavn, som vi holder i februar. I rolleleg er fantasien vigtig for at kunne deltage i lege, ligesom fantasien er fundament for vores innovative tænkning. Omsorg og empati er også hinandens følgesvende. Som opfølgning på julens tema, hvor vi havde fokus på omsorg over for hinanden, vi vil i de kommende måneder specifikt have fokus på, hvordan vi kan drage omsorg for dyrene i naturen om vinteren. Se nærmere under afsnittet natur og natur fænomener. Med udgangspunkt i børnefællesskaber vil vi i de kommende måneder udarbejde en fælles legeliste for alle børn i Ørnebo, fordi vi ved at det at have kendskab til hinanden også uden for institutionen styrker børnenes forståelse for hinanden og som vi allerede praktiserer i ny i børnehave gruppen. Listen vil hænge på forældretavlerne og vil komme til at indeholde navn i alfabetisk orden, samt adresse og telefon nr. Vi vil fortsætte med at dele børnene op i de aldersopdelte fokusgrupper, der vil snarest hænge opslag om hvilke aktiviteter de enkelte børn deltager i og hvornår aktiviteten finder sted. Tegn At børnene indgår i forskellige rollelege på forskellige niveauer alt efter deres udvikling. At børnene igennem udklædning og ansigtsmaling lever sig ind i forskellige roller. At de bruger deres fantasi, både i leg og til at tænke kreativt. At børnene udviser empati. At flere børn leger sammen uden for institutionen.

2 Krop & Bevægelse I vinterperioden 2012, har vi fokus på sansning, samt grov- og finmotoriske færdigheder. Mål (hvorfor?) Vi arbejder med sansning, ved hjælp af sne, is og vand, samt andre forskellige materialer naturen byder på, i denne kolde tid. Vi skal klippe og klistre fastelavnspynt for at stimulere finmotorikken. Grovmotorisk går vi på ture ud i vinternaturen, af alternative ruter og stier. Dette gør vi for at børnene oplever nye måder at stimulere og prøve kræfter med egen krop på og derved tilegne sig kropsliggjorte erfaringer hvad end vejret byder på sne, blæst eller slud. Metode (hvordan?) Vi stimulerer sanserne ved at lege med sne is og vand, samt ved selv at eksperimentere med at fryse vand til is, og smelte det igen. Vi opsætter forskellige motoriske aktiviteter (grov- kontra finmotorik), for at ramme et så bredt interessefelt som muligt. Finmotorisk skal vi klippe masker, tønder og katte, samt klistre diverse ting på disse (fjer, palietter, øjne, m.m.), som i sidste ende skal sættes på fastelavnsris. Derudover går vi på vinterture i naturens vilde terræn, for at udfordre kroppens grovmotoriske færdigheder. Vi benytter os af kælke når det er muligt. Tegn (hvad vil vi se?) At børnene, gennem sansning, får en forståelse af naturens virke, og hvordan denne påvirker kroppen (eks. kold, våd, m.m.). Vi forventer at børnene tilegner sig forskellige finmotoriske kompetencer. Vi forventer at børnene bliver bevidste om at gøre brug af kroppen på alternative måder, samt tilegner sig grovmotoriske færdigheder, og i sidste ende gør brug af erfaringer fra naturturene til at udfolde sig fysisk på legepladsen (Kropsliggjorte erfaringer som lagres i Habitus). Kulturelle udtryksformer og traditioner Februar måned er fuld af forskellige kulturelle aktiviteter og traditioner. Som en del af vores læreplan, er det at

3 arbejde med kulturelle udtryksformer og værdier vigtigt, fordi det medvirker til at berige og inspirere barnets dets udvikling. Det giver barnet et varieret opfattelse af sig selv, andre og dets omgivelserne. Børnene skal møde en mangfoldighed af kulturelle oplevelser/aktiviteter. Fastelavn er en gammel hedensk tradition. I gamle dage fejrede man at fasten skulle til at gå i gang med at holde en fest (som så var fastelavn). Det var dengang en fest der mest henvendte sig til de voksne (de festede, klædte sig ud og drak rigelige mænger alkohol). I gamle dage kunne det gå voldsomt for sig, eksempelvis på Amager hvor man rev hovedet af en gås og slog katten af tønden med en levende kat i tønden. I dag slår vi også katten af tønden, dog uden levende dyr involveret. Hvorfor puttede man en levende kat i tønden? Man troede på at man kunne slippe for pest hvis man slog en kat ihjel, denne tradition stoppede dog i 1830 erne hvor en Pastor på Mors fik det stoppet. Fastelavnsriset er også en gammel tradition som gik ud på at man tog nogle friske birkegrene som man brugte til at vække sine forældre fastelavns søndag, man slog på sengen (ikke forældrene ) og det ville give frugtbarhed. Traditionen med at vække forældrene er ikke så udbredt længere i Danmark, nu er fastelavnsriset mest brugt til at være en slags pynt op til fastelavn, man pynter med eksempelvis katte og tønder (traditionen lever dog stadig i Tyskland). Det med at klæde sig ud, brugte nogle oprindeligt til at løbe rundt på gaderne og skræmme hinanden. Mål: Vi vil give børnene en introduktionen til og indsigt i nogle af de forskellige traditioner vi har omkring fastelavn. Vi vil give børnene en oplevelse af hvad traditioner kan være, så de kan lære at få indsigt i forskellige traditioner f.eks. fastelavn, fastelavnsfest m.m. Det er vigtigt, for børnene at lære, at fastelavn fejres og hvorfor man slår katten af tønden. Metode: Vi vil snakke med børnene om, hvorfor man fejrer fastelavn (snakke om hvordan man gjorde i gamle dage) og hvorfor man møder udklædt til selve dagen. Vi vil klippe fastelavnspynt, masker, katte osv. der vil blive lavet fastelanvsris med børnene, stuen skal pyntes op, og børnene vil få deres fastelanvsris med hjem. Vi vil bage fastelavnsboller med børnene, og efterfølgende spise dem Tegn: At børnene snakker om fastelavn og de traditioner der er forbundet hermed. At der bliver dialog mellem børn og børn og børn og voksne om fastelavn og traditioner. At børnene er nysgerrige, undersøgende, spørgende og optaget af fastelavns aktiviteter.

4 Natur og naturfænomener: Mål: At børnene får en forståelse af at skiftende temperaturer har indvirkning på naturen. Metode: At børnene kan sætte ord på, hvad der er kendetegnene ved vinteren. Børnene oplever sneen og hvad den kan bruges til. Børnene får en forståelse af, hvorfor vi fodrer fugle om vinteren. Vi laver forsøg, f.eks. hvad sker der hvis man sætter et glas vand udenfor i frostvejr og hvad sker der når man tager det ind igen. Kan man puste sæbebobler udenfor, når det er frostvejr? Vi kigger på istapper, is på vandpytterne, rimfrost på træer og græs. Vi taler om hvorfor man kan se sin egen ånde, når det er frostvejr. Vi taler om at jorden er hård og det derfor kan være svært for dyrene/fuglene at fidne mad og derfor hjælper vi til. Vi taler om at nogle fugle trækker mod syd om vinteren pga. kulde. Tegn: Vi tager på tur og bruger vi bruger legepladsen med kælke. Vi bygger snemænd, sneengle og kaster med snebolde. Naturværkstedet laver foderkugler og hænger op på legepladsen. Vi taler om at jorden er hård og det derfor kan være svært for dyrene/fuglene at finde mad og derfor hjælper vi til. Vi taler om at nogle fugle trækker sydpå om vinteren pga. kulden. Børnene selv laver forsøg med sne, is og vand. Børnene fortæller, taler med hinanden og de voksne om vinter. Børnene bliver inspireret til selv at kælke og lege sneengle, og lave snebolde. Børnene lægger mærke til at fuglene spiser foderet og taler om det. og evt. spørger om vi skal lave mere.

5 Sprog: Mål: Nu er julen slut og nu går vi for alvor ind i vinteren, det betyder bl.a. andre aktiviteter, andet vejr osv. det betyder derfor også flere/nye ord. I februar er det jo ydermere fastelavn, og her dukker der, ligesom omkring jul, en del ord op, som er meget sæsonbetonede. Disse ord har børnene kun en begrænset tid til at høre, bruge og lære, og mange af de tosprogede børn har heller ikke nogen relationer til fastelavns-ordene, da de ofte ikke bliver brugt derhjemme, og ordene findes måske ikke engang på deres modersmål. Ordforrådet er en forudsætning for at kunne udtrykke sig og for at kunne forstå de ting, der foregår. Det er derfor vigtigt at sætte ord på alle de ting og handlinger, der omgiver barnet, fordi man på den måde kan forære barnet en værdifuld viden om sproget. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på detaljer og nuancer, så børnene, ikke mindst børn med dansk som andetsprog, ikke kun hører ord som stol og hund, men ved, at der findes forskellige slags stole og hunde, og at disse er en del af kategorierne møbler og dyr. Derfor er det oplagt at fokusere på ordforråd og sprogforståelse i disse måneder, ligeledes vil vi fokusere på børnenes fortællekompetence, idet vi oplever, at børnene generelt har en mangelfuld fortællekompetence, dvs. at de har svært ved at fortælle en sammenhængende historie eller om en oplevelse, de har haft. Igennem fortællinger kan børn lære flere ting, bl.a. forskellen mellem virkelighed og fantasi. Fortællingerne udvikler børns kritiske lytteevne, deres tænkning, deres tolkning af det sagte ord, og de lærer at observere, både det de selv ser, når de taler, og det de oplever, når de lytter. Metode: At spille billedlotteri med forskellige vinter-/fastelavnsbilleder (ligger i personalerummet) er en god måde at udvide ordforrådet på. Start med at give hvert barn en spilleplade og tal om, hvad der er på billederne ( Hvad er det? Hvad bruger man den til? Hvad farve er den? osv.) På denne måde øges børnenes viden om de forskellige ord. Det er vigtigt, at den der råber op (uanset om det er et barn eller en voksen) benævner, hvad der er på billedet. Vendespil/Memory med forskellige vinter-/fastelavnsbilleder (ligger i personalerummet) er også en god måde at øge ordforrådet på. Inden I starter bør den voksne udvælge relevante billeder alt efter børnenes alder og udviklingstrin. Dernæst viser den voksne børnene kortene og taler med børnene om, hvad det er, spørg f.eks. børnene om, hvorvidt de også selv har set en sådan, eller hvad man bruger den til osv. Sig, hvad der er på kortene, hver gang I vender et kort, f.eks. Det er en snemand!, husk også at benævne flertalsformen, når der er stik f.eks. Nu har du 2 snemænd! Spillet kan varieres ved f.eks. at aftale, at spillerne skal sige en sætning om billedet, f.eks. Snemandens næse er en gulerod!, Snemanden er hvid!. Her kan børnene opleve/høre f.eks. bestemte former og flertal. Har et barn svært ved det eller siger noget ukorrekt, så sig da den korrekte sætning uden at rette på barnet. Indirekte korrektion. Vær en tydelig voksen og gentag barnets sætninger korrekt. Siger barnet f.eks. Bamse nej sove, sig da: Nå, bamse vil ikke sove, siger barnet f.eks.: Se, to koer!, svar da: Ja, der er to køer. Husk at være anerkendende og ikke at rette direkte på barnet ved f.eks. at sige: Nej det hedder det ikke, det hedder, det kan tage lysten til at tale (og eksperimentere med sproget) fra barnet, hvis det er den reaktion, det får hver gang. En følekasse er god måde at lade børnene sanse de nye ord. Saml nogle vinter-/fastelavnsting i

6 en pose (der er en pose med vinter-/fastelavnsting i personalerummet) og vis tingene til børnene og tal med dem om, hvad det er, lad tingene gå rundt så alle børnene mærker dem. Dernæst lægges tingene tilbage i posen og følekassen tages frem (der står en i personalerummet). Vis børnene hvordan den fungerer; en ting fra posen lægges i følekassen (uden at børnene ser, hvad det er) og børnene skal stikke hånden ind i kassen og gætte, hvad det er. Kims leg med vinter-/fastelavnsord styrker ikke blot ordtilegnelsen, men også den sproglige hukommelse. Denne leg kræver et tørklæde og en pose med vinter-/fastelavnsting (der er en pose med vinter-/fastelavnsting i personalerummet). Alle tingene lægges foran børnene og benævnes, lad børnene røre ved alle tingene inden I begynder; tal om hvad det er og hvad det evt. bruges til. Før legen går rigtigt i gang, forklarer den voksne, at han/hun vil tage en genstand væk, og at børnene på skift skal se, om de kan finde ud af, hvad der er væk/mangler. Lad børnene se på alle genstandene og dæk genstandene til med tørklædet. Snup forsigtigt en genstand og gem den i tørklædet, som tages væk. Nu skal børnene så gætte, hvad der mangler. Samtale om/fortælle historier ud fra billedbøger er også befordrende for både ordforråd, sætningsopbygning og fortællekompetence. Det er vigtigt at I ikke bare læser historien højt. Tal om og stil spørgsmål til billederne og handlingen osv. Senere, når børnene kender bogen, kan I lade dem fortælle om billederne/handlingen. Her er det godt at opfordre og hjælpe børnene til at bruge hele sætninger. Samtale om/fortælle historier om fokusordene. Lad børnene vælge et fokusordskort og snak med dem om, hvad det er, hvordan det ser ud (farver, stor/lille osv.), hvad det kan bruges til, har de et derhjemme osv. Det kan også være fantasihistorier, hvor f.eks. fastelavnskatten kan tale og fortælle om, hvordan det er at være på en tønde, der bliver slået på. Sproget skal bruges. Som pædagog har man ikke kun til opgave at fylde sprog/ord på ; barnet skal også have mulighed for selv at bruge sproget aktivt, til at kommunikere med andre børn og voksne. Det er f.eks. meget vigtigt at være opmærksom på at gøre plads til svar i en samtale, dvs. sørge for pauser, ligesom det er vigtigt at give børnene tid til at tænke. Tegn: At børnene begynder at bruge og forstå flere vinter-/fastelavnsord. At børnene bruger fokusordene. At børnene fortæller historier (både opdigtede og om ting de har oplevet), så andre børn og voksne kan forstå dem og deltage i en samtale om dem. Fokusord: Børnehave: kat maske fastelavnsris snemand kælk fuglemad foderkugle snebold sneboldskamp fastelavnsboller istap kostume vintergæk erantis Vuggestue: kat maske fastelavnsris snemand kælk fuglemad snebold

7 Sange: Børnehave: Boller op, boller ned Kan du gætte? Bjørnen sover Snemand Frost og Frk. Tø Snuesangen Vuggestue: Boller op, boller ned Kan du gætte? Bjørnen sover Rim & remser: Bøger: Pia Taulov: Bartoldy helt hen i vejret Gunilla Wolde: Totte og Malene klæder sig ud (Berit køber 2 eksemplarer?) Astrid Lindgren: Emils store billedbog

8

Månedsplan for december

Månedsplan for december Månedsplan for december Overordnet fokus: Inklusion og eksklusion Barnets alsidige og personlige udvikling og sociale kompetencer. I december måned vil vi arbejde med juletiden som tradition. Man siger,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige kompetencer

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017

Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017 Trivselsbørnehavens Pædagogisk Læreplan 2017 Indeholder: 1. Indledning 2. De 6 læreplanstemaer + børn med særlige behov 3. Smitte-modeller til læreplanstemaerne Indledning: De 6 læreplanstemaer + børn

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Læreplan. Lystrup dagpleje

Læreplan. Lystrup dagpleje Læreplan Lystrup dagpleje Alsidig personlig udvikling. Dagtilbuddets mål: - at have indlevelse i andre - at tage initiativ - at være psykisk robust - at udvikle kendskab til sig selv - at handle selvstændigt

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup

Generel pædagogisk læreplan. Slangerup Generel pædagogisk læreplan Slangerup Indholdsfortegnelse Indhold Personlige kompetencer... 3 Sociale kompetencer... 3 Sproglige kompetencer.... 4 Krop og bevægelse... 4 Kultur og kulturelle udtryksformer....

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.:

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: Pædagogisk læreplan Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=158274#kap2 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for

Læs mere