Faglig evaluering af Skive Kommunes deltagelse i Plan09

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Faglig evaluering af Skive Kommunes deltagelse i Plan09"

Transkript

1 Faglig evaluering af Skive Kommunes deltagelse i Plan09 Projektets titel Multifunktionelle jordbrugslandskaber strategier, værktøjer og processer. Et Plan09-eksempelprojekt om udvikling af nye former for planlægning i det åbne land. Kort om projektet Projektet handler om udvikling af nye modeller for planlægning af multifunktionelle jordbrugslandskaber. På processiden handler projektet om, hvordan borgerne, med input fra kommune og eksterne eksperter, kan støttes i udarbejdelsen af lokalt forankrede planer (lokale udviklingsplaner)og visioner for det lokale landskab, og om hvordan disse planer kan indgå i kommunalplanlægningen for det åbne land. På indholdssiden drejer det sig om konkrete planforslag til, hvordan de forskellige landskaber kan/bør anvendes og struktureres. De lokale udviklingsplanplaner har tre overordnede outputs i forhold til kommunens planlægning og administration: Ønsker til en langsigtet overordnet udvikling for lokalområdet strategi Planer for udvikling af bosætnings, produktion og rekreation kortere sigte Konkrete projekter her og nu Elementer fra de to første output optages i kommuneplanens hovedstruktur med retningslinjer samt i rammedelen. Langt de flest projekter kan umiddelbart planlægges, fundraises og realiseres, mens andre behøver nye retningslinjer og rammer i kommuneplanen, før realiseringen er mulig. Specielt for Skive Kommune er, at fundraisingen og realiseringen er stærkt forankret i kommunens udviklingsafdeling. Et eksempel på strategi fra projektet er Rødding Æblets by i Salling, der målrettet ønsker en befolkningstilvækst med afsæt i æbletræets muligheder som landskabsforbedrende element, æblets muligheder i erhvervs-/produktudvikling samt aktiviteter omkring æblet og dets anvendelsesmuligheder, de styrker områdets sociale sammenhold og image. Eksempler på udvikling af bosætning og rekreation er udpegning af skovrejsningsområde ved Lihme samt konvertering af arealreservation til feriecenter til boliger med grønne fællesarealer ved Gyldendal. Et eksempel på et konkret projekt er erhvervelse og indretning af landbrugsejendom ved Selde til kombineret hest-o-tel og produktionsskole. Produktionsskolens aktiviteter skal ses i sammenhæng med livet i landsbyen Selde.

2 Projektets samarbejdspartnere Skive kommune og Skov & Landskab har sammen med fem borgergrupper udgjort de vigtigste partnerne i projektet. Derudover har konsulentfirmaet Thing & Wainø samt et ekspertpanel bestående af forskellige fageksperter deltaget i projektet. Projektet er organiseret som et udviklingsprojekt ledet af en kommunal afdelingsleder og med en kommunal kontaktperson knyttet til hver af de fem borgergrupper. Skov & Landskab har deltaget med faglige oplæg, konkrete landskabsanalyser, sparring med borgergrupperne samt design af processen. Arbejdet med de mange borgergrupper er en meget ressourcekrævende på kort sigte (1200 kommunale arbejdstimer over 1½ år) men vil forhåbentlig på langsigte være en god investering i kraft af lokalt ejerskab til kommuneplanen og dermed nemmere administration og sagsbehandling. I gennemsnit har der været afholdt ca. 12. aftenmøder med hver borgergruppe samt 3 fællesarrangementer.

3 Anvendte metoder Projektets hovedidé har været at gennemføre en borgerstyret landskabsplanlægning i fem lokalområder med fokus på landskabet og naturgrundlaget som ramme for forskellige hovedfunktioner: bosætning, rekreation/friluftsliv og jordbrug. SWOT analyser, udarbejdet af borgergrupperne, har været styrende for de problemstillinger grupperne har arbejdet med. Undervejs er borgergrupperne tilført viden fra eksterne eksperter vedr. noget så bredt som natur, landskab, kulturhistorie, flyttemønsteranalyser, værdibaseret dialoger, konsulentforslag til placering af nye boligområder m.m. Derudover er der i projektet udarbejdet en landskabsanalyse på sogneniveau i de 5 projektområder samt udviklet et landskabsdiagnoseværktøj. Landskabet og dets funktioner som ramme for projektet blev valgt for at sikre at borgergrupperne ikke ensidigt valgte at fokusere på enkeltinteresser og for at få borgergrupperne til at forholde sig konkret til deres lokale landskab (kvaliteter og problemer). For at kvalificere fremtidigt arbejde med borgergrupper i kommuneplanlægningen, har kommunen fået foretaget en uvildig evaluering af processen.

4 Erfaringer Projektet har allerede kastet en lang række erfaringer af sig, mens andre fortsat er under udvikling. Sidst nævnte vedrører primært forhold mellem de lokale udviklingsplaner og deres implementering i kommuneplanen samt realisering. Kommunen har i øjeblikket kommuneplanen i høring, så indenfor kort tid vil vi vide mere om muligheden for at realisere udviklingsplanerne efter den model, Plan09-projektet har været med til at forme. Tilsvarende arbejdes der i efteråret 2009 med metoder til konkret landskabsdiagnose med Lihme Sogn som case. I det følgende vil vi beskrive 5 udvalgte erfaringer fra projektet, som Plan09 har fundet særlige interessante. Mange af erfaringerne er dokumenteret i rapporten Evaluering af inddragelsesproces ved Plan09-eksempelprojekt nye planprincipper i det åbne land, som kommunen har fået udarbejdet af metopos ApS by- og landskabsdesign. Langstrakte borgerinddragelsesprocesser Projektet har i snart to år arbejdet med de 5 borgergrupper om at udvikle deres lokalområder. Det er utrolig lang tid at holde en gryde i kog, men trods det er det lykkedes. Det er der flere årsager til: Borgergrupperne er dannet ud fra lokale netværk og andre kontakter, som kommunen allerede havde kendskab til, dvs. de er håndplukkede med mulighed for selvsupplering lokalt. På den måde har der været et socialt forspring i forhold til andre borgerinddragelsesprocesser. Flere af deltagerne i borgergrupperne har i mange år arbejde projektorienteret, dog ikke med udviklingsstrategier, og kender derfor samarbejdsånden med kommunen. Den relativt lange opstartsfase fra projekt til strategi har givet grupperne lejlighed til at lære hinanden at kende, inden den mere uklare del af projektet begyndte mellem 1. og 2. workshop med tilhørende frustrationer. Arbejdet med konkrete projekter sideløbende med udarbejdelse af udviklingsstrategier har været en motivationsfaktor hos deltagerne. På den måde har der været god vekselvirkning mellem praktiske og teoretiske diskussioner. Flere projekter har i den forbindelse udviklet sig under Plan09, hvilket har gjort det muligt at vise de øvrige lokalsamfund, at det nytter noget at deltage i borgerinddragelsesprojekter. Motivation er vores eneste værktøj i sådanne processer. En faldgrube i forhold til fastholdelse af engagementer er, hvis der undervejs slækkes på kommunikationen. Der er vigtigt, at der fra starten er klarhed over, hvad formålet med projektet er, ligesom kommunikationen er yderst vigtig, når projektet afsluttes. Nogle mennesker har behov for klarhed over hele processen, hvilket har været svært at give i det konkrete projekt, da det i sig selv var et udviklingsprojekt og vejen derfor heller ikke var entydigt for tovholderen og de øvrige deltagere. Som beskrevet i den formelle evaluering, mener vi, at en alt for fastlagt proces vil bremse udviklingspotentialerne. Man skal hele tiden være klar til at ændre retning på baggrund af de erfaringer man løbende gør sig.

5 Det fører os til endnu en forklaring på fastholdelse af arrangementet tillid. Det er vigtigt, at der er tillid mellem borgergrupperne og de eksterne eksperter. Der blev opnået ved gentagende møder, hvor borgerne blevet møde i deres eget lokalområde, på deres præmisser og med ydmyghed. Tilsvarende skal der, som tidligere nævnt være tillid internt i gruppen, ligesom der skal være tillid til den kommunale kontaktperson. Sidstnævnte opnås ved engagement og villighed til at bidrage med oplysninger også udenfor møderne (ressourcekrævende). Vidensdeling Der har vist sig, at vidensdeling har været en af de største motivationsfaktorer i projektet. Ikke kun for borgergrupperne, men i lige så høj grad for projektets øvrige deltagere. I de mange situationer hvor ekstern viden har møde den lokale viden (1. og 2. workshop samt diverse aftenmøder), er der udsprunget en gensidig forståelse for lokalsamfundenes udviklingspotentialer både i forhold til faglighed som f.eks. landskabsforståelse, men også i forhold til proces (borgerinddragelse). Nogle grupper fremhæver det som særligt positivt, at de eksterne eksperter har været med til at åbne deres øjne for nye elementer i deres nærområde, som de ellers ikke har været opmærksomme på. Blandt andet har den tilførte viden givet mulighed for at diskutere nye emner på en ny måde, hvorpå interessen er blevet større og dermed engagementet. De eksterne eksperters evne til at tilgå lokalområdet med ydmyghed er af flere deltagere fremhævet som en vigtig faktor. De føler, at det er vigtigt, at de ikke er påtvunget en ny holdning til deres lokalsamfund. Samtidig har følelsen af, at borgernes viden om lokalsamfundet har kunnet give noget tilbage til de eksterne eksperter, givet selvtillid. Man føler i borgergrupperne, at der har været synergi mellem lokalkendskab og ekspertviden. Mange deltagende forskere og eksperter har i øvrigt udtrykt, at de har haft et tilsvarende udbytte af processen. Forståelsen for de eksterne eksperters roller og dermed berettigelse i projektet steg i takt med, at borgergruppernes overordnede forståelse for det endelige mål med Plan09-projektet og inddragelsesprocessen. Dette kan besværliggøre en god vidensdeling, når man arbejder med et udviklingsprojekt efter en skabelon, der i sig selv er under udvikling jf. ovenfor. Generelt er det erfaringen, at man ikke skal være bange for at tilføre viden, blot det sker på den rigtige måde. Er der først skabt tillid, er borgergrupperne meget vidensbegærlige. I det konkrete forløb kunne man formentlig have tilført mere viden tidligere i processen, måske netop fordi studiekredsene havde et socialt forspring. Tilsvarende ville en hurtigere præcisering af de lokale udviklingsplaners indhold og relation til kommuneplanlægningen have tydeliggjort en mere konkret anvendelse af den tilførte viden. En nem men nyttig vidensdeling i projektet, var udleveringen af analysemappen i forbindelse med 1. workshop. Samtlige borgergrupper havde stor glæde af mappens kortmateriale, herunder de historiske kort samt luftfoto. Analysemappen blev løbende suppleret med relevante oplysninger til gruppen gennem projektforløbet. Indlejring af læringsdimensionen i projektet gennem udarbejdelse af og kursusafholdelse i landskabsanalyse varetaget af forskere fra Skov & landskab har desuden muliggjort et kompetenceløft indenfor landskabsområdet for en bred vifte af kommunale medarbejdere.

6 Projektet har vist, at en tilpas tilførsel af viden til borgerne gjorde dem i stand til at udarbejde konkrete udviklingsplaner, der ikke var stort forskellige fra de planer de eksterne eksperter udarbejdede under 2. workshop. Tilsvarende ønskes udviklingen ikke på bekostning af landskab, natur eller kulturhistorie. Tværtimod er disse elementer et fundament i udviklingen og styrkes i forhold til det de tidligere regionplaner var i stand til. Der er således i processen skabt adskillige modeller for en række af de involverede kulturlandskaber. Lokal afvejning mellem forskellige interesser i det åbne land I samtlige borgergrupper sad repræsentanter med interesser i en eller flere af de tre tidligere beskrevne landskabsfunktioner. Det er projektets erfaring, at man ved at sætte de forskellige interesser sammen og give dem tid til at kende hinanden, kan skabe en åbenhed hvor interesseforskellene i vid udstrækning kan koordineres og foregå parallelt. De største udfordringer ligger, hvor en funktion er arealkrævende og vil gøre indhug på som regel landbrugsjord. Her er landmandens økonomiske afhængighed af både produktion og harmonikrav en oplagt barriere, der formentlig ikke stå til at løse i en borgergruppe. I den situation er det kommunen, der bliver nødt at gå ind og pege på en løsningsmodel. Der er dog ingen tvivl om, at hvor de berørte arealer er ejet af en lokal landmand, er vejen til en fornuftig løsning langt nemmere end ellers. Langt de flest landmænd har selv en stor interesse i en positiv udvikling af deres lokalområde og er ofte nøglen til et lokalområdes geografisk sammenhængskraft bl.a. i form af stier i det åbne land. Samtidig er det landmanden der har æren for bevarelsen af det lysåbne landskab herunder afgræssede ådale, som ofte bliver højt værdsat af øvrige borgere i lokalsamfundet.

7 Hvordan fra lokal udviklingsplan til kommuneplan På baggrund af den læring, der er sket gennem de respektive workshops, færdiggjorde borgergrupperne i samarbejde med kommunen og med hjælp fra Thing & Wainø deres forslag til strategier for lokalområderne. De endelige forslag (strategi og plan) blev indarbejdet i kommuneplanen som bilag og de dele af strategierne der havde planrelevans blev direkte indbygget i kommuneplanen som skitseret i den formelle evaluering under afsnittet barrierer i Planloven og andre love. Overgangen fra den lokale udviklingsplan til kommuneplan har været den del af processen, der har været mest tvivl om set med nogle af borgergruppens øjne. Optagelsen af de lokale planer i kommuneplanen har netop været et af de væsentligste udviklingselementer i projektet og har først været mulig at konkretiseret relativt sent i projektet, da man var afhængig af de foregående fasers output. Dette kombineret med manglende information fra kommunens kontaktpersoner på grund af tidspres på færdiggørelse af forslag til ny kommuneplanen har resulteret i frustrationer hos nogle af borgergrupperne, der har svært ved at forstå nogle af plandispositionerne som er foretaget af kommunen, og som er gengivet i kommuneplanforslaget. Man savner klarhed over de processer, der er gået i gang, efter at grupperne har sluppet materialet. En årsag til nogle af gruppernes frustrationer skyldes formentlig også manglende viden omkring kommuneplanen som udviklingsværktøj dens status. Men skulle måske have brugt mere tid på at formidle dette undervejs og samtidig have klarlagt, hvad der er projektniveau, og hvad der er kommuneplanniveau. Nogle af de konkrete tiltag som nogle af grupperne savner synliggjort i planen, behøver ikke være optaget i kommuneplanen for at kunne realiseres. De grupper, der i højere grad kan genkende deres udspil i kommuneplanforslaget, er også de der har følt sig guidet godt igennem processen. Fremstillingen af det endelige resultat af borgergruppernes arbejde i kommuneplanforslaget er i højre grad med til at præge deres opfattelse af hele processen i retrospektiv. De grupper som føler, at de har et godt overblik over hele processen, er også de mest positive.

8 Politisk forankring af planerne Projektets politiske forankring tager i første omgang udgangspunkt i den generelle orientering om projektet og Plan09, der lå forud for økonomiudvalgets godkendelse af deltagelse i projektet. Kort tid derefter arrangeres en bustur rund i kommunen, hvor forskellige problemstillinger indenfor natur- og landskabsforvaltning blev præsenteret. I den forbindelse præsenteredes mulighederne for at få problemstillingerne grundigere belyst i Plan09-projektet og ikke mindst chancen for kvalificerede løsningsforslag gennem sparring med de øvrige projektdeltagere. I en enkelt af borgergrupperne har der siddet en byrådspolitiker, mens der i andre har siddet flere med tæt kontakt til det politiske bagland for kommunalbestyrelsesmedlemmerne. Borgergrupperne har dog været åbne for alle politikere. Derudover har borgmesteren deltaget i flere af borgermøderne i projektet og er løbende holdt orienteret af chefen for den overordnede kommuneplanafdeling. Sidst men ikke mindst er der tydelige spor af projektet i det kommuneplanforslag, der netop er under politisk behandling og i høring. Måske fordi processen overordnet set er opfattet positivt af de deltagende borgergrupper, er behovet for politisk involvering mindre. Øvrige erfaringer Udover de 5 udvalgte erfaringer, har kommunen besluttet at evaluere på proces og produkt i større udstrækning, end dette dokument tillader. Evalueringen vil foreligge med udgangen af dette år.

9 Kontaktoplysninger Skive Kommune, Afdeling for By- og Landsbyudvikling Udviklingskonsulent, Anders Rask Skolevej 5, Breum 7870 Roslev Direkte Afdelingens Direkte telefon: Hovednummer:

Lokalsamfundets landskab

Lokalsamfundets landskab Anders Storgaard Rask, Skive Kommune og Lone Kristensen, Skov & Landskab, Åben land konferencen 2009 Lokalsamfundets landskab Om landskabsstrategier, samarbejde og det åbne lands planlægning erfaringer

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL!

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! ? Kontakt Hedensted Kommune Fritid & Fællesskab By & Landskab Tjørnevej 6 7171 Uldum byoglandskab@hedensted.dk Indledning

Læs mere

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi værdsætter højt, og som vi gerne vil værne om. Vi

Læs mere

Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune

Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune Den 15.05.2009 Sagsnummer: 09/4217 Udarbejdet af: Anders Laursen Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune Baggrund for evalueringen Borgerinddragelsesudvalget udarbejdede i efteråret

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet. Casebeskrivelse: "Making opportunities work"

Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet. Casebeskrivelse: Making opportunities work Til: Forum for Offentlig Topledelse Sekretariatet BORGMESTERSEKRETARIATET Dato: 4. februar 2004 Tlf direkte: 4477 2010 Fax direk- 4477 2733 E-mail: tvk@balk.dk Casebeskrivelse: "Making opportunities work"

Læs mere

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg Hvordan skaber vi en ny kommuneplan for det åbne land? De danske kommuner er godt i gang med processen om at skabe en ny generation af kommuneplaner,

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen

HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen HEDENSTED KOMMUNE Plan- og Udviklingsfunktionen Rapport: Projekt Landsbykataloger Planlægning for landsbyerne i Hedensted Kommune KL-J.nr.: 01.02.15 P16 EDH: 23647 / 171361 Juli 2002 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dialogbaseret planlægning for byudvikling og bynære skov- og naturarealer til sundhedsfremmende og rekreative formål.

Dialogbaseret planlægning for byudvikling og bynære skov- og naturarealer til sundhedsfremmende og rekreative formål. Anebjergspillet Kort beskrivelse (emne, formål og projektaktiviteter) Dialogbaseret planlægning for byudvikling og bynære skov- og naturarealer til sundhedsfremmende og rekreative formål. Skanderborg kommune

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst 0 Fællesforvaltning Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2017 Sagsid Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst Notatet er et oplæg til drøftelse af processen mod en ny Vision 2025 for velfærd

Læs mere

indarbejdelse af et kompetenceudviklingsforløb for kommunens medarbejdere i forbindelse med analyser, planlægning og sagsbehandling i det åbne land

indarbejdelse af et kompetenceudviklingsforløb for kommunens medarbejdere i forbindelse med analyser, planlægning og sagsbehandling i det åbne land Notat PLAN 09 PROJEKT HELHEDER OG KOMPETENCER I DET ÅBNE LAND NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4711 Fax 4810 4712 E-mail niraskon@niraskon.dk CVR-nr. 20940395 PROJEKTPLAN

Læs mere

Borgerinddragelse i boligkvarterer og landdistrikter (B1).

Borgerinddragelse i boligkvarterer og landdistrikter (B1). 3. brugerkonference Det gode samarbejde mellem kommuner og civilsamfund ; 22. nov. 2018, Phønex i Odense Borgerinddragelse i boligkvarterer og landdistrikter (B1). Lise Specht Petersen & Michael Fehsenfeld,

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015 Velkommen til borgermøde om 27. oktober 2015 Formål Først og fremmest sige tak for jeres bidrag Fortælle om Byrådets Fremhæve det væsentlige i strategien Mulighed for høringssvar Opfølgning på Planstrategi

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Plan09 og plankulturen til debat!

Plan09 og plankulturen til debat! Plan09 og plankulturen til debat! På programmet Plan09 og Fornyelse af planlægningen Hvad er plankultur? Værdier og kompetencer Eksempler Redskaber til udvikling af den lokale plankultur Et første bud

Læs mere

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri

Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri Projektbeskrivelse Lokaliseringsplanlægning af landbrugsbyggeri - et Realdania udviklingsprojekt i Ringsted Kommune 19-062007 Niels Helberg 1 Problemformulering Udviklingsprojektet er et samarbejdsprojekt

Læs mere

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Benyttes hvis kommunen allerede har indsendt ansøgning til empowermentprojektet Ansøger Kommune Hedensted Navn og titel på projektansvarlig HC Knudsen, beskæftigelseschef

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

1. Udvikling og organisering af samarbejdet mellem borgere, institutioner, erhverv og foreninger på Mols/Helgenæs for at styrke området som helhed.

1. Udvikling og organisering af samarbejdet mellem borgere, institutioner, erhverv og foreninger på Mols/Helgenæs for at styrke området som helhed. Ingen har det hele Tilsammen har vi alt! Hvad er Mols i Udvikling? Mols i Udvikling er en paraplyorganisation på Mols, som har det hovedformål at udvikle Mols og Helgenæs på lokalbefolkningens præmisser.

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune De senere år har kommunerne fået større fokus på borgerinddragelse. Tidligere var mange borgere medlem af et politisk parti og deltog via partimedlemskabet

Læs mere

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019 Organisering Fundamentet for BRN s samarbejdsmodel er en netværksorganisation, der består af en fast kerne af aktører samt en ad-hoc baseret organisering og involvering fra sag til sag, hvor vi sammensætter

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Borgerinddragelsespolitik. 1. Indledning...2

Borgerinddragelsespolitik. 1. Indledning...2 Notat Borgerinddragelsespolitik for Favrskov kommune 1. Indledning...2 Borger & Personale Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 Fax. 8664 6399 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk 2. Borgerinddragelse:

Læs mere

Multifunktionelle jordbrugslandskaber strategier, værktøjer og processer

Multifunktionelle jordbrugslandskaber strategier, værktøjer og processer Multifunktionelle jordbrugslandskaber strategier, værktøjer og processer Et Plan09-eksempelprojekt om udvikling af nye former for planlægning i det åbne land Breum Januar 2008 Multifunktionelle jordbrugslandskaber

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen)

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen) Dette skema skal udfyldes ved ansøgning til LUP-puljen. Der må gerne vedlægges bilag, men ansøgningsskemaet skal give et kort, præcist, samlet overblik over projektet. Journalnummer (udfyldes af Vordingborg

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Udarbejdet af Merete Hende og Mette Foss Andersen, 2014 1 Formål Dette

Læs mere

Danske landskaber mellem fortid og fremtid OPSAMLING. ved Niels Elers Koch Chefredaktør og leder af Trap Danmark

Danske landskaber mellem fortid og fremtid OPSAMLING. ved Niels Elers Koch Chefredaktør og leder af Trap Danmark Danske landskaber mellem fortid og fremtid OPSAMLING ved Niels Elers Koch Chefredaktør og leder af Trap Danmark Per Thor Andersen: De store samfundsforandringer og politiske forandringer afspejler sig

Læs mere

PLANLÆGNING FOR OG MED LANDSKABET - HVORDAN KAN DET

PLANLÆGNING FOR OG MED LANDSKABET - HVORDAN KAN DET PLANLÆGNING FOR OG MED LANDSKABET - HVORDAN KAN DET GRIBES AN? Lone Søderkvist Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, KU Planlægning for og med landskabet

Læs mere

Udarbejdelse af udviklingsplaner for alle interesserede landsbyer i Nyborg Kommune

Udarbejdelse af udviklingsplaner for alle interesserede landsbyer i Nyborg Kommune Udarbejdelse af udviklingsplaner for alle interesserede landsbyer i Nyborg Kommune Baggrund og motivation Det er et mål i kommuneplanen, at der skal udarbejdes udviklingsplaner for de 9 byzonelandsbyer

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Fremtidens. landskaber. om samarbejde og nye planer for indretning af det åbne lands. landskaber

Fremtidens. landskaber. om samarbejde og nye planer for indretning af det åbne lands. landskaber Fremtidens landskaber om samarbejde og nye planer for indretning af det åbne lands landskaber Om behovet for ny indretning. Og nye planformer Mange interesser kræver plads i det åbne land og traditionelle

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune:

Tidligere politiske beslutninger Denne indstilling bygger på følgende tidligere politiske beslutninger i Københavns Kommune: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik NOTAT Bilag 6: Politiske beslutninger om områdefornyelse i Kulbanekvarteret samt oversigt over projekter i Kvarterplanen Tidligere politiske

Læs mere

Tavlemøder der virker

Tavlemøder der virker Tlf. 7022 5252 Tavlemøder der virker Bedre styring af driften og flere forbedringer. Et dagligt møde på 10 minutter er nok. Af Claus Toft Friis, partner, Friis Management Aps Claus Toft Friis har mere

Læs mere

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Indhold 1. Introduktion og formål 3 2. Faserne i en evaluering af borgerinddragelsen 4

Læs mere

HVAD ER EN HELHEDSPLAN?

HVAD ER EN HELHEDSPLAN? AFTENENS PROGRAM Om baggrunden for Helhedsplanen Hvad er en helhedsplan og hvordan skal den bruges Mårslets første helhedsplan Præsentation af ny lokalsamfundsbeskrivelse Principper for byens udvikling

Læs mere

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj I udviklingskontrakten fremgår det, hvilke udviklingsmål vi skal arbejde med i årets løb. ene viser både, hvordan vi bidrager til realiseringen

Læs mere

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019.

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN er en del af den gensidige orientering mellem kommune og lokalråd om, hvilken udvikling

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner Evaluering af de boligsociale helhedsplaner I Københavns Kommune 2010 Kvarterudvikling, Center for Bydesign Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 2 Boligsociale helhedsplaner i Københavns Kommune Københavns

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Formålet med dette notat er formuleringen af formål, mål og succeskriterier for udviklingsprojektet Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen.

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016

Landsbyklynger. Pilotprojektet 2015-2016 Landsbyklynger Pilotprojektet 2015-2016 Baggrund I en situation hvor ændrede erhvervsmæssige og demografiske strukturer i yderområderne øger presset på tilpasning af den kommunale servicestruktur, er det

Læs mere

Lokal områdeplanlægning i det åbne land. Hvordan griber man det an? Erfaringer fra DIAPLAN

Lokal områdeplanlægning i det åbne land. Hvordan griber man det an? Erfaringer fra DIAPLAN Lokal områdeplanlægning i det åbne land. Hvordan griber man det an? Erfaringer fra DIAPLAN Kært barn har mange navne Helhedsplan,, mellemformsplan, landskabsstrategi, lokal områdeplan En lokal områdeplan:

Læs mere

Nørresundby, Stigsborg Havnefront. Værdi- og Kvalitetskatalog

Nørresundby, Stigsborg Havnefront. Værdi- og Kvalitetskatalog Punkt 11. Nørresundby, Stigsborg Havnefront. Værdi- og Kvalitetskatalog 2012-5422 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender ovennævnte Værdi- og Kvalitetskatalog som

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam

Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam Kvalitativ evaluering af pilotfasen for indsatserne - Forløb med koordinerende indsatsplan - RoSa s akutteam Præsentation anvendt til styregruppemødet den 28/2 2019 Evaluering af forløb med koordinerende

Læs mere

Præmisserne Processen!? Produktet???

Præmisserne Processen!? Produktet??? Plan 09 digital workshop den 28.8.2008 Digitale kommuneplaner Holbæk k Kommune: Præmisserne Processen!? Produktet??? Kommuneplanportalen? Visionsudvikling 2010??? Om forberedelse af digital kommuneplan

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. Ringkøbing-Skjern Kommune

SAMARBEJDSAFTALE. Ringkøbing-Skjern Kommune SAMARBEJDSAFTALE Ringkøbing-Skjern Kommune 1 1. Indledning: Ringkøbing-Skjern kommune og Frivilligcenter Ringkøbing-Skjern ønsker med denne samarbejdsaftale at sikre et godt og nært samarbejde, byggende

Læs mere

Lokalsamfunds- og Planudvalget: Opgaver og indsatser

Lokalsamfunds- og Planudvalget: Opgaver og indsatser Lokalsamfunds- og Planudvalget: Opgaver og indsatser Udarbejdet af: Sagsnummer.: Johanne Holten Dato: 20-08-2014 Version nr.: 5 00.22.00-P00-1-14 Indledning og baggrund Lokalsamfunds- og Planudvalget er

Læs mere

Vejledning Fælles Rum

Vejledning Fælles Rum Vejledning Fælles Rum Foto: Emilie Koefoed for Realdania Foto: Bjarke Ørsted for Realdania Foto: Leif Tuxen Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Vejledning Fælles Rum side 2 Introduktion

Læs mere

Forslag Borgerinddragelsespolitik

Forslag Borgerinddragelsespolitik Forslag Borgerinddragelsespolitik Vision: Faxe Kommune - vi gør afstanden kort Mission: Vi vil løse de kommunale opgaver i samarbejde med kommunens borgere, medarbejdere, og interessenter i overensstemmelse

Læs mere

Fremtidens landskaber. Lone Søderkvist Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Fremtidens landskaber. Lone Søderkvist Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Fremtidens landskaber Lone Søderkvist Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Fremtidens landskaber - et forsknings- og udviklingsprogram med udgangspunkt i 12 konkrete planprojekter Idéen:

Læs mere

Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter. Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI

Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter. Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter Svend Erik Rolandsen, projektchef, COWI Samspil mellem kommuneplanen og konkrete projekter Forskellige typer projekter i kommuneplanen Analyse- og udviklingsprojekter

Læs mere

Sammen bliver vi bedre. Medarbejdertrivsel og faglig refleksion i dagplejen

Sammen bliver vi bedre. Medarbejdertrivsel og faglig refleksion i dagplejen Sammen bliver vi bedre Medarbejdertrivsel og faglig refleksion i dagplejen En dagplejer arbejder mest alene i sit eget hjem. Selvom dagplejepædagogen kommer med jævne mellemrum, kan det nemt forekomme,

Læs mere

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Lindum DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive

Læs mere

Borgerinddragelsesplan for Naturpark Lillebælt. Bilag 5. Destination Lillebælt, Middelfart Kommune, Fredericia Kommune og Kolding Kommune.

Borgerinddragelsesplan for Naturpark Lillebælt. Bilag 5. Destination Lillebælt, Middelfart Kommune, Fredericia Kommune og Kolding Kommune. Borgerinddragelsesplan for Naturpark Bilag 5 Destination, Middelfart Kommune, Fredericia Kommune og Kolding Kommune. September 2013 1 Borgerinddragelsesplan for Naturpark Indhold 1. Forord... 2 2. Borgerinddragelse

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde

Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde Inspirationsmateriale til kvalitetsudvikling i det tværfaglige samarbejde For at få et redskab til at styrke kvaliteten i det tværfaglige samarbejde, er der i dette inspirationsmateriale samlet diverse

Læs mere

Kommuneplanlægning i Odense. Fremtidens kommuneplan

Kommuneplanlægning i Odense. Fremtidens kommuneplan 1982 1986 1993 1997 Fremtidens kommuneplan 2000? 2004 2009 2013 Inddeling af kommunen i lokale kommuneplanområder Rammehæfte for hvert lokalområde Høj grad af fortælling om / og beskrivelse af lokalområderne

Læs mere

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring.

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring. Foreningsudvikling Foreningstesten Et værktøj til dialog og afklaring Foreningstesten Indholdsfortegnelse Testen. Ledelse og organisation. Frivillige. Medlemmer og målgrupper. Aktiviteter og tilbud 9.

Læs mere

Dialogbaseret planlægning perspektiver og metode. Lone Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturressourcer, Københavns Universitet

Dialogbaseret planlægning perspektiver og metode. Lone Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturressourcer, Københavns Universitet Dialogbaseret planlægning perspektiver og metode Lone Kristensen Institut for Geovidenskab og Naturressourcer, Københavns Universitet Hvorfor nye plantilgange? Behov for nye opdaterede landskaber Behov

Læs mere

Kolding Kommune Fundraising-strategi vol Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0

Kolding Kommune Fundraising-strategi vol Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0 Kolding Kommune Fundraising-strategi vol. 2.0 Kolding Kommune Analyse og Udvikling Forord Kolding Kommunes fundraising-strategi skal bidrage til at skabe merværdi i realiseringen af kommunens vision og

Læs mere

Tips til et vellykket borgermøde. Anne Tortzen

Tips til et vellykket borgermøde. Anne Tortzen Tips til et vellykket borgermøde Anne Tortzen Punkter Hvorfor er det så svært? Et borgermøde er sandhedens time To eksempler: Energinet.dk og Hvidovre Udfordringer: - Hvordan inddrage politikerne? - Planlæggernes

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017

Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017 Status på landbruget i kommuneplanen og kommuneplan 2017 Seks kommuner er blevet interviewet angående landbruget i kommuneplanlægningen og status på kommunernes arbejde med kommuneplan 2017. Flere kommuner

Læs mere

Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010. Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6. www.skive.

Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010. Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6. www.skive. FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Åsted DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V6 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

Lokalsamfundets landskab Om landskabsstrategier, samarbejde og det åbne lands planlægning

Lokalsamfundets landskab Om landskabsstrategier, samarbejde og det åbne lands planlægning Jørgen Primdahl, Skov & Landskab og Henrik Willadsen, Skive Kommune Skov & Landskabskonferencen, Odense Congres Center, 28.01.2009 Lokalsamfundets landskab Om landskabsstrategier, samarbejde og det åbne

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune Dialogudvalg og Lokalråd Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 26. november 2009 Indhold UFormål med nærdemokratimodellenu 3 UDet politiske niveauu 3 UDet lokale

Læs mere

Bilag 4: Spørgeskema til undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Bilag 4: Spørgeskema til undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 Bilag 4: Spørgeskema til undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 Dette spørgeskema har til formål at evaluere og sætte fokus på københavnerdialog i Økonomiforvaltningen. Økonomiudvalget

Læs mere

Bueskydning Danmarks Frivillighedsstrategi

Bueskydning Danmarks Frivillighedsstrategi Bueskydning Danmarks Frivillighedsstrategi Indhold Baggrund Organisationen Udvikling og mål Hvordan Baggrund Organisationen Bueskydning Danmark bygger på frivillighed, og organisationen er afhængig af

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Ansøgningsvejledning

Ansøgningsvejledning September 2016 Ansøgningsvejledning Landdistrikter landet over står midt i den største omstilling i nyere tid. Befolkningstilvæksten til de større byer er accelereret, og det har efterladt især de mindre

Læs mere

Opfattelser af landskabet

Opfattelser af landskabet Jørgen Primdahl, Landskab og Planlægning, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Natur og Miljøkonferencen, Kolding den 19 maj 2015 Opfattelser af landskabet - om planlægningen af fremtidens landskab

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4. FORSLAG Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V5 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune som energikommune

Læs mere

EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT

EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT EFTERÅR 2016 NATURPARK PARTNERPROGRAM UDVIKLINGSPROJEKT AFRAPPORTERING VEDRØRENDE NATURPARKPARTNERSKABSPROCESSEN TIL FRILUFTSRÅDET INDLEDNING Naturpark Vesterhavet er beliggende i et helt særligt landskab

Læs mere

Procesplan for udarbejdelse af cykelstrategi

Procesplan for udarbejdelse af cykelstrategi Procesplan for udarbejdelse af cykelstrategi Om procesplanen Denne procesplan er udarbejdet til deltagende kommuner i projektet Nordiske Cykelbyer. Procesplanen er udarbejdet i samarbejde med de 11 deltagende

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK www.nordfynskommune.dk Østergade 23 DK-5400 Bogense Tel.: 64 82 82 82 Fax: 64 82 80 99 KOMMUNIKATIONSPOLITIK et fælles grundlag for god kommunikation Kommunikationspolitikken skal

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Målrettet erhvervsindsats

Målrettet erhvervsindsats Målrettet erhvervsindsats Et af initiativerne i regeringens strategi om vækst og udvikling i hele Danmark vedrører en målrettet erhvervsindsats i områder, der er præget af tilbagegang, men har et erhvervsgrundlag

Læs mere

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen,

Læs mere

Lokaludvalget 17. stk. 4

Lokaludvalget 17. stk. 4 Lokaludvalget 17. stk. 4 Byrådet besluttede 27. marts 2018 nedsættelse af et 17,4 udvalg for indeværende valgperiode 2018-2021. Udvalget skal styrke udviklingen i lokalområderne og skabe dialog og brobygning

Læs mere