Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning"

Transkript

1 Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik

2 Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen Dit liv på nettet og er i sammenkobling med forforståelsen en hjælp til at klæde forældre (3.-5. klasse) på til præsentationen. Manuskriptet forklarer hvad der foregår i præsentationen på det relevante slide og er tænkt som en kort baggrundsviden for oplægsholderen, eller hvis der opstår tvivl om indholdet i præsentationen. Manuskriptet kan også følges kronologisk, men man kan også udelade et eller flere slides undervejs. Manuskriptet vil gennem præsentationen vise, hvilket emne der er tale om på slidet - om det er en øvelse, samt evt. anvendelige spørgsmål. Undervejs skal oplægsholderen klikke på slidet for at aktivere flere punkter i hvert slide. Dette kan med fordel øves på forhånd. Udstyr It udstyr: Computer med adgang til internettet. Højttalere, da der er videoer undervejs. Manus forældreoplæg Slide 1 - Dit barns liv på nettet Slide 2 Indledende billede Børns legekulturer har ændret sig markant, siden vi selv var børn :-) Slide 3-4: Hvad er de største digitale udfordringer som forældre idag? Dette slide er et åbent spørgsmål til forældrene med eksempler på nogle af de kendte tematikker, som forældre ofte nævner. Skab en indledende diskussion om aktuelle udfordringer.

3 Slide 5 - apps og sociale medier Her vises en række af de mest populære apps og sociale medier i målgruppen. Spørg åbent om forældrene kender de fleste, og om det passer godt med deres egen billede af, hvilke fællesskaber, der hitter hos børnene. Dette kan være med til at give forældrene en idé om omfang og udbredelse, når børnene kommer hjem og siger, at alle andre er på. Slide 6 aldersgrænse på apps og sociale medier Aldersgrænsen på forskellige sociale medier er til diskussion blandt klassens forældre. Aldersgrænsen handler ofte om amerikansk markedsføringslov frem for omtanke for barnets sikkerhed. Det er helt ok at fastholde aldersgrænsen som forælder, men det kan også skabe meget stress, hvis barnets føler sig uden adgangsbillet til de andres online fællesskaber. Evt. spørgsmål til forældrene: Har I lavet nogle særlige aftaler om aldersgrænser derhjemme? Slide 7 - aldersgrænse på apps og sociale medier Dette slide skal forsøger at tegne et billede af, hvor gamle børn i dag er, når de færdes på de forskellige sociale medier. Evt. spørgsmål til forældrene: Hvordan stemmer aldersangivelserne overens med jeres egne erfaringer med jeres børn og de forskellige apps? Er de yngre/ældre, når de kommer på? Slide 8 - Apps & Sociale medier Tilbage til oversigten over de sociale medier Slide 9 11: Instagram Indledende spørgsmål til forældrene: Er jeres barn/børn på Instagram? Hvad er det gode ved dette sociale medie? Rigtig mange børn er vilde med Instagram, fordi det fungerer som en slags scrapbook for deres sociale liv og det, de generelt interesserer sig for. Hvis ikke alle i fx en klasse er på Instagram, kan det skabe nogle dynamikker, som man som forældre må være sig bevidst om. På slide 11 kan man på det første billede se, hvordan nogle fx er blevet tagget i et billede, mens andre ikke er. Her kan man tale med forældrene om, hvilken betydning og tyngde dette kan have for børnenes trivsel. Et like og et tag betyder mere, end det syner af. På det andet billede vises et klassisk Instagrambillede af en hyggetur til byen. Hvis man ikke har et liv med fx råd til caféture, eller ingen har at gå på café med, kan det for nogle børn være svært at blive konfronteret med sådanne opslag hver dag på fx Instagram. Evt. spørgsmål til forældrene: Hvad deler dine børn med vennerne på Instagram? Hvad ser de i løbet af en dag på Instagram? Hvad fortæller de?

4 Slide 12: Anonymitet - Instagram I 2015 blev en 12-årig pige hængt ud på Instagram og der blev oprettet en let tilgængelig hadeside, hvor man nemt kunne like og dermed bidrage til digital mobning. Episoderne på slidet er blot et eksempel på, hvordan det kan gå, når én person blåstempler en hadeside og flere følger med. For det enkelte barn kan hele verden bryde sammen og det kan have fatale konsekvenser for deres liv og deltagelse i sociale fælleskaber. For dem der liker er det måske blot et like og noget alle andre gør uden man tænker videre over det. Evt. spørgsmål til forældrene: Hvordan kan I som forældre være med til at bidrage til at jeres børn har god stil på sociale medier? Slide 13: Snapchat Indledende spørgsmål til forældrene: Er jeres barn/børn på Snapchat? Hvad er det gode ved dette sociale medie? Klik herefter videre til ordene på slidet, som beskriver Snapchat og hvad der er særligt ved det. Snapchat er ofte beskrevet som værende mest ægte, fordi det er flygtigt og man kun kan se det ganske kort tid (10 sekunder). På den måde tør flere børn og unge at tage billeder af sig selv, som ikke er glansbilleder af virkeligheden, men som tværtimod gerne må fremstå som man er. Evt. spørgsmål til forældrene: Hvor mange er på Snapchat med jeres børn? Hvad deler de med jer? Hvad deler I med dem? og hvilken værdi er der i at skrive sammen dér frem for fx sms? Slide 14-15: Facebook Indledende spørgsmål til forældrene: Er jeres barn/børn på Facebook? Hvad er det gode ved dette sociale medie? På slide 15 skitseres nogle få karakteristika ved Facebook lige nu. Facebook er for rigtig mange børn og unge blot en platform for planlægning en slags paraply for diverse aktiviteter, hvor både nære og fjerne relationer færdes. I dag deler få børn og unge billeder offentligt på FB, det er for det meste den ældre generation af Facebookbrugere. Børn og unge ved at fx Onkel Leif og mor kigger med og de begrænser derfor deres færden til fx grupper. Slide 16 - Youtube Indledende spørgsmål til forældrene: Er jeres barn/børn på Youtube? Hvad er det gode ved dette sociale medie? Youtube er en platform for ubegrænset underholdning og for børn og unge har det en værdi, at de netop selv kan navigere i det og vælge til og fra efter behov og interesse. Ofte er det forbundet med en fascination af andre børn og unge, som fx har en Youtube kanal.

5 Som forældre er det væsentligt at være sig bekendt med, hvor ens børn færdes på Youtube og af og til spørge ind, se med og vise interesse i det indholdsmæssige. Evt. spørgsmål til forældrene to og to: Hvad ser dit barn på Youtube? Hvorfor tror du at det lige netop er den person/kanal, de følger? Slide 17 Steam Steam er en fælles spilportal, som mange børn og unge bruger. I denne sammenhæng skal den blot igangsætte en diskussion om netværksspil som socialt medie. Især drengene bruger oftere spil som sociale medier i denne aldersgruppe. Slide 18 21: Danske børns spillevaner Annemette Thorhauge fra Københavns Universitet har lavet en undersøgelse omkring danske børns spillevaner (i alderen år). Det generelle billede viser at der er en markant forskel på, hvilke spil piger og drenge spiller. Pigerne spiller mest spil, hvor de kan spille alene, hvor det for drengene handler om konkurrencen og det sociale i at spille med hinanden i hold. Citatet kan være med til at understrege drenge og pigers forskellige brug af apps. Her kan man med fordel stille forældrene spørgsmålet om, hvad pigerne så får ud af at være på spil apps? Slide 22-23: Forskellen på drenge og piger Som nævnt i det tidligere er drenge ofte mest aktive, når det handler om holdspil og spil apps. I spil er et indhold, som har en vis distance til dem selv som personer. Som pige kan det derimod være sårbart at være på sociale medier, fordi de fx deler flere billeder af sig selv end drenge gør. Ligesom piger helt naturligt er hurtigere udviklet end drenge og eksperimenterer med sig selv, er også deres liv på nettet en afprøvning af følelser i relation til sig selv og omverden. Evt. spørgsmål til forældrene: Hvordan kan man støtte sit barn i at navigere på sociale medier og spil apps, så de får gode positive oplevelser og bliver gode mediebrugere? Slide 24-25: Mobil hele tiden? Her kan man tale med forældrene omkring gode rutiner i forbindelse med søvn. Det er vigtigt at forældrene tør stille krav til børnenes brug af telefonen om aftenen og indgå aftaler, men også turde tage snakken omkring afhængigheden af at vide, hvad der foregår mens man sover. På den måde kan man skabe et godt og trygt hverdagsliv sammen, hvor telefonen ikke får lov at styre og definere fx sovetider. Slide 25 viser overskriften fra en undersøgelse fra 2013, som viste at vi tjekker vores telefon op til gange om dagen. Her kan man tale med forældrene om at være rollemodeller i forhold til den mobiladfærd, som man også ønsker fra sine børn. Hvis man selv går og trykker på sin telefon flere gange på en time, når man er sammen som familie, vil ens børn højst sandsynligt tænke det som helt normalt og gøre det samme. Dette kan man evt. tage op til diskussion.

6 Slide 26 smartphonen som søvnrøver Slidet kan åbne op for snakken om, hvordan skærmlyset fra telefonen kan forstyrre hjernen, give søvnunderskud og i værste fald alvorlige helbredsproblemer. Forskningen de sidste par år har slået fast, at det stærke lys fra smartphones er med til at fortælle kroppen, at den skal være vågen. Smartphonen ud af soveværelset! Slide 27 Generationskløf Hvor voksne har været vant til at vælge digitale medier TIL, forventes det i dag, at børnene er på de fleste sociale medier. De vil sige at de i stedet aktivt skal vælge FRA. Vi voksne skal lære, at børnene sagtens kan have værdifulde fællesskaber som udelukkende eksisterer online. Vi skal prøve at undlade at skelne mellem online og offline. Til gengæld kan vi lære børnene værdien ved mediernes fravær. Det er helt ok at lave tidsbegrænsninger og mediefri zoner eksempelvis ingen tændte skærme mellem på hverdage - vær dog selv en god rollemodel Slide 28 Hvilke regler har I? Del erfaringer i rummet med mediefri zoner. Slide Sprog og ironi Børn og unge taler meget i billeder og video; men mange konflikter opstår, når basal tekst (kommentarspor på Instagram, Facebook Messengeren, SMS'er) skal afkodes af modtageren. Tal med børnene om, at vi opfatter ironi og humor forskelligt. Det er vigtigt at vi skaber et filter i hovedet, der fortæller os, hvornår det er bedre at vente med at skrive. Smiley'er og emojis kan være med til at understøtte betydningen men de kan også gøre betydningen endnu værre for modtageren. Efterfølges af 5 råd som skal tages med hjem til barnet Slide Det tavse flertal skal lære at sige fra Emnet her er flertalsmisforståelser. Rigtigt mange børn tager det som en blåstempling af adfærden, når indflydelsesrige personer i netværket liker eller kommenterer på en negativ side. Lær barnet at hvis det føles forkert, skal man handle på den følelse. Eksemplet fra Instagram viser det gode ved, at en række personer netop tager afstand fra en meget negativ handling. Dermed dør interessen for siden hurtigt. Slide 35 Onlinekonflikter opsøg en voksen Lær barnet, at man altid skal opsøge voksne ved konflikter, og at man altid skal handle, hvis man møder en person der bliver ubehagelig Luk, anmeld og blokér er gode værktøjer. Slide privatliv hjælp dit barn med at styre det

7 Privatliv på sociale medier handler om mange forskellige ting. Som udgangspunkt har de sociale medier ikke nogen særlig interesse i at beskytte og begrænse, fordi det giver færre sidevisninger. Når dit barn kommer på de sociale medier bør du betinge, at privatlivet sættes lidt restriktivt Instagram: Du bør sikre dig, at barnet har en privat profil, hvor man godkender følgere. På den måde slipper man for ubehagelige kommentarer fra fremmede og man lukker Google ude, så barnets billeder og videoer ikke kan findes ved søgninger. Du kan også fjerne kendte bandeord og udtryk fra kommentarer og selv definere en række ord som ikke kan forefindes i barnets kommentarspor. Facebook: I kan starte med at gennemgå jeres egne indstillinger på Facebook med barnet. Gå i privatlivsindstillingerne og sørg for at profilen kun er åben for venner og at det kun er venner, der kan kontakte barnet. Facebook har også gode råd, hvis du oplever at en anden person er/bliver ubehagelig. Snapchat: Snapchat har ikke mange indstillinger; men det er væsentligt at barnet kun tilføjer andre snapchatbrugere, som man kender fra det fysiske liv. Sørg for at det kun er venner, der kan se barnets billeder/videoer samt skabe kontakt. Youtube: Youtube er en kæmpe drivkraft. Det er spændende at få sin egen kanal med personlige videoer. Husk at indstillingerne giver dig mulighed for at begrænse hvem der kan se videoen. I nogle tilfælde kan det være en god ide at gøre en video 'skjult' så det kun er folk med linket der kan se den. Eller helt privat, så det kun er dig selv. Du kan også fjerne muligheden for at skrive kommentarer, hvis du er bange for meget negative kommentarer. Slide 49 5 timer i sekundet Der uploades ca 5 timers video i sekundet. Det siger meget om Youtubes popularitet. Børn vil hellere have en direkte ung-til-ung kontakt frem for tv, som voksne har udvalgt. Husk at kigge med over skulderen og få en fornemmelse af, hvilke kanaler og youtubere dit barn kan lide at følge. Slide 50 - Billeder Tal med barnet om profilbilleder og billeder generelt. Billeder sender klare signaler om hvem du er. Det er vigtigt at barnet lærer udtrykket digitale fodspor, som blandt andet er de billeder, videoer og oplysninger, andre finder om dig på nettet for at sammenstykke hvem du er. Husk samtykke, når du deler billeder/video, hvor der optræder andre. Når man deler billeder/video afgiver man kontrol (alt kan kopieres og gengives i evighed) man kan ikke fortryde.

8 Slide StarWars Kid Videoen viser en dreng der for 13 år siden optog sig selv på video, hvorefter 4 klassekammerater deler den på Youtube. Sidenhen er videoen blevet ikonisk, fordi den netop viser hvor meget kontrol man kan miste. Mod drengens vilje er videoen blevet set mange millioner gange. Hvad vil det sige at noget bliver viralt? Lovgivning om private oplysninger: Gør det klart for barnet, at man kan bryde loven hvis man deler private oplysninger, pinlige/private billeder og video. Det er meget væsentligt at børnene ved at alle har ret til privatliv. Slide 54 - Det er ikke så slemt som det lyder Når man ser overskrifter i aviser og på nettet, kan man nemt få det indtryk at sociale medier bliver vores undergang. Husk dog på at langt de fleste unge har et godt og balanceret ungdomsliv med de sociale medier. De har brug for at blive guidet ift etikken og brug for at kende til lovgivning. I langt de fleste tilfælde er børn og unge fornuftige og reflekterede. De har dog hårdt brug for at I som forældre fastholder en interesse for deres online-liv. På den måde bliver man nemlig også den, som børnene går til hvis der er konflikter eller andre negative situationer. Slide 55 - Opsamling Læs opsamlingen op for gruppen og gør opmærksom på materialet Der er så meget forældre ikke forstår.. som opsummerer mange pointer fra oplægget.

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

UNGE OG SOCIALE MEDIER

UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGES LIV PÅ NETTET De fleste børn og unge kender ikke til et liv uden internet og mobiltelefon. De skelner ikke mellem deres online-liv og det virkelige liv - det er ofte det samme.

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at klæde læreren

Læs mere

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR Hvad skal jeg vide når mit barn går online? Guide til forældre med 7 12-årige børn 11 råd til at tackle dit barns online-liv 1 Interessér dig for dit barns online-liv

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at

Læs mere

BØRNS LIV OG LEG MED MEDIER. Stine Liv Johansen, medieforsker, ph.d.

BØRNS LIV OG LEG MED MEDIER. Stine Liv Johansen, medieforsker, ph.d. BØRNS LIV OG LEG MED MEDIER Stine Liv Johansen, medieforsker, ph.d. GRUNDLÆGGENDE SPØRGSMÅL HVILKEN BETYDNING HAR MEDIERNE I BØRN OG UNGES LIV? HVORFOR - OG HVORDAN - SKAL VI FORHOLDE OS TIL IT OG DIGITALE

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

BØRN ER IKKE DIGITALE BUZZWORDS OG REALITETER I EN MEDIALISERET BARNDOM

BØRN ER IKKE DIGITALE BUZZWORDS OG REALITETER I EN MEDIALISERET BARNDOM BØRN ER IKKE DIGITALE BUZZWORDS OG REALITETER I EN MEDIALISERET BARNDOM Stine Liv Johansen, medieforsker, ph.d. GRUNDLÆGGENDE SPØRGSMÅL BØRN ER IKKE DIGITALE - HVAD BETYDER DET? HVAD ER DIGITAL DANNELSE

Læs mere

Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam

Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Læringsmål Eleven kan diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet

Læs mere

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Digital trivsel og forældresamarbejde Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Tænkepause Hvor mange af jer har en mobil? Hvor mange er på nettet dagligt? Hvor mange er på Facebook? Hvor

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB.

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB. VOX-POP Erfaringer fra tilfældige 6.-8. klasser i det indre København Digital trivsel og forældresamarbejde Kolding den 26. november 2013 Gitte Jakobsen, Red Barnet vågne morgenid mad 1. Frikvarter skole

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

Notat vedrørende netetik

Notat vedrørende netetik Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse Juli 2016 Notat vedrørende netetik 9. A har lige fået spisefrikvarter. Monica sidder og ser på billederne, som Alex lige har opdateret fra weekendens fest. Der er mange

Læs mere

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser.

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. Modul 1: Digital Adfærd Hvornår er vi digitale Frame 1: Hvornår er vi digitale Intro:

Læs mere

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Til lærere og pædagoger Indhold 4 ALDERSGRÆNSER 8 TÆNK OGSÅ I ALTERNATIVER 4 ANSVAR FOR HINANDEN 9 SOCIALE MEDIER FORSTYRRER MÅSKE 5 PRIVATLIV 9 SAMARBEJDE

Læs mere

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29 Medlemmernes og forældres brug af computer, computerspil, mobiltelefon og andre digitale apparater i almindelighed er med tiden blevet en større og større del af vores liv og derved også klubbens. Dermed

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål 4cases Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål Først præsenteres en konkret case, derefter relateres casen til generelle problematikker omkring deling af krænkende materiale, og til sidst skitseres forskellige

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DILEMMAKORT Målgruppe: Forældre i 3. og 4. klasse Om aktiviteten Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om online trivsel. Den er udviklet i samarbejde mellem Sex &

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

SSP Furesø. Alle de andre gør det. Digital adfærd og trivsel samt alkohol. Temadag om sociale overdrivelser og flertalsmisforståelser.

SSP Furesø. Alle de andre gør det. Digital adfærd og trivsel samt alkohol. Temadag om sociale overdrivelser og flertalsmisforståelser. Alle de andre gør det Digital adfærd og trivsel samt alkohol SSP Furesø Temadag om sociale overdrivelser og flertalsmisforståelser. Undervisningsforløb med lærervejledning. SSP Furesø Paltholmterrasserne

Læs mere

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet N. Zahles seminarieskole d. 1.11.2016 Lone Smidt Pædagogisk fagmedarbejder og projektleder Sex & Samfund Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER 1 KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici, som er helt

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

DIGI-TRYG. Fag og mål. Omfang

DIGI-TRYG. Fag og mål. Omfang DIGI-TRYG Gør eleverne i stand til at færdes trygt på nettet. Fag og mål Dansk, indskoling (0.-3. klasse). Kommunikation It og kommunikation. Omfang Forløbet strækker sig over 6 lektioner á 45 minutter.

Læs mere

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser.

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. Dialogguide Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. 2 Om undervisning i Digital Dannelse Undervisningsmaterialet inviterer de unge til dialog og reflektion

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA-

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM Gode råd til forældre med 0-18 årige børn GODE SÆTTER GRÆNSER, SÅ VI VED, HVORDAN VI SKAL OPFØRE OS, NÅR VI BLIVER VOKSNE ELEV I 5. KLASSE Digitale medier herunder

Læs mere

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn

SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM. Gode råd til forældre med 0-18 årige børn SUNDE MEDIEVANER NOGET VI ER FÆLLES OM Gode råd til forældre med 0-18 årige børn GODE SÆTTER GRÆNSER, SÅ VI VED, HVORDAN VI SKAL OPFØRE OS, NÅR VI BLIVER VOKSNE ELEV I 5. KLASSE Digitale medier herunder

Læs mere

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om:

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om: Intro Hvad vil det sige at være en god rollemodel for brug af digitale medier? Der er nok lige så mange svar på det spørgsmål, som der er familier. Samtidig er der også nogle elementer, der med stor sandsynlighed

Læs mere

Take Away Biblioteket

Take Away Biblioteket Take Away Biblioteket Herning Bibliotekerne er også DIT bibliotek! Vi er hele kommunens bibliotek også selvom du bor langt fra et fysisk bibliotek. Derfor har vi samlet de bedste af vores tilbud, som vi

Læs mere

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser.

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. Modul 1 Digital Adfærd Hvornår er vi digitale? Frame 1: Hvornår er vi digitale? Intro:

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Undersøgelse om sikker internetbrug. Medierådet for Børn og Unge

Undersøgelse om sikker internetbrug. Medierådet for Børn og Unge Undersøgelse om sikker internetbrug Medierådet for Børn og Unge Resumé udarbejdet af Medierådet for Børn og Unge Debatten om datadeling uden samtykke er aktuel som aldrig før, men hvad lærer børn hjemmefra?

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG BØRNEINDBLIK 3/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2014 1. ÅRGANG 4. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES LIV PÅ SOCIALE MEDIER JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG Næsten alle 13-årige er aktive

Læs mere

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan Mod til at vælge - Forebyggelse af risikoadfærd Sundhedsplejerskens undervisningsplan Sundhedspædagogisk tilbud i 6. klasse 2014-2015 Et samarbejde mellem sundhedsplejen og SSP i Silkeborg Kommune Indhold

Læs mere

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns digitale liv og trivsel Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns Vilkår» BørneTelefonen» ForældreTelefonen» FagTelefonen» Uddannelsesafdelingen» Bisidning» Politisk arbejde, projekter mm.

Læs mere

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme?

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme? SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om, hvordan algoritmer er med til at afgøre, hvad vi læser og ser. Vi kommer omkring - algoritmer

Læs mere

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers

Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers Princip for brug af sociale medier, mobiltelefoner og tablets - Sådan gør vi på Øster Hornum Børneunivers Indhold Net-etik... 2 Anvendelse af mobiltelefoner samt tablets fokus på elever... 4 Fotografering,

Læs mere

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 -

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Blokeringslister - 4 - Kontrol af, hvordan du deler

Læs mere

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet

Læs mere

Nyt profilbillede. Nina. #digitalpænt. Dilemma nr. 1. Dilemma nr. 1. Nyt Profilbillede

Nyt profilbillede. Nina. #digitalpænt. Dilemma nr. 1. Dilemma nr. 1. Nyt Profilbillede Dilemma nr. 1 Nyt Profilbillede #digitalpænt Nina Dilemma nr. 1 Nyt profilbillede Ninas baggrund Nina elsker at shoppe tøj og bruge tid med sine veninder. Hun følger mange bloggere og youtubere, og ser

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Sociale medier og deling

Sociale medier og deling Sociale medier og deling Deltagere skal lære om beskyttelse af personlige oplysninger i forbindelse med, hvordan de deler oplysninger og kommunikerer med andre online, særligt hvad angår brugen af sociale

Læs mere

Lærervejledning - forældremøde

Lærervejledning - forældremøde Lærervejledning - forældremøde 13 december 2018 Forældrene spiller en vigtig rolle for klassens trivsel. Det er derfor en god ide at tale om forældrenes rolle allerede tidligt i elevernes skoleliv, og

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING?

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING? Ordet mobning kommer af det engelske mob, som betyder pøbel eller gruppe, og frit oversat betyder mobning pøbel- eller gruppegerning. Det ligger altså i ordet, at der er tale om en gruppe, der terroriserer

Læs mere

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Guide For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Facebookvenner med eleverne? Ja og nej! Der kan være flere grunde til at være venner med sine elever på nettet, men først og fremmest bør

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 9 Transskribering, Mand 24 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Bruger Facebook rigtig meget Kigger lidt på Instagram Elsker at bruge

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT LÆRERVEJLEDNING, KRISTENDOMSKUNDSKAB OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber,

Læs mere

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv'

Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' SAMFUND Danske børn sviner hinanden til i Fortnite: 'Hæng dig selv' 31. jan. 2019, 05:57 af Sebastian Goos De helt unge kan i værste fald bruge spillene til at mobbe hinanden. Red Barnet vil nu lave en

Læs mere

Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Ineva Viden til udvikling ineva.dk

Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Ineva Viden til udvikling ineva.dk Hvorfor er mitassist.dk blevet en succes? Hvad har Inevas opgave været i forhold til mitassist.dk? Løbende evaluering og opsamling på resultater Afrapportering på opstillede mål, indikatorer og succeskriterier

Læs mere

En guide til at begå sig på de sociale medier

En guide til at begå sig på de sociale medier En guide til at begå sig på de sociale medier Tiltræk flere gæster med de sociale medier 66% forbrugere siger, * afat alle de besøger en restaurants side på de sociale medier, før de spiser der For at

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 TEENAGERE deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 De sociale medier medfører store forandringer i vores sociale liv - og dermed også vores fællesskab, kultur og omgangsformer.

Læs mere

Facebook for kiropraktorer. Aarhus, fredag d. 11. november 2016 Trine-Maria Kristensen

Facebook for kiropraktorer. Aarhus, fredag d. 11. november 2016 Trine-Maria Kristensen Facebook for kiropraktorer Aarhus, fredag d. 11. november 2016 Trine-Maria Kristensen Trine-Maria Kristensen Cand. Scient. Soc (PR) Rådgivning om sociale medier siden 2005 Kunder som Danske Bank, Nybolig,

Læs mere

Handleplan for brug af digitale strategier i Agerskov Børnehus

Handleplan for brug af digitale strategier i Agerskov Børnehus Handleplan for brug af digitale strategier i Agerskov Børnehus 1. Indledning s.2 Hvad er formålet med en it strategi? s.2 Handleplan for digital strategi s.3 2. Hvordan børnenes digitale parathed og dannelse

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang spillet Del 1: Kom godt i gang Introduktion spillet er et rollespil med tre spillerunder. I hver runde skal man spille en rolle, og skrive sine kommentarer i hånden på en spilleplade. Spillepladen efterligner

Læs mere

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvilebjergskolen juni 2018 12 1 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvordan vi forebygger og stopper mobning Hvilebjergskolen skal være et godt og trygt sted for

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Tweet dine råd. - og gør dem levende med Vine og Instagram

Tweet dine råd. - og gør dem levende med Vine og Instagram Tweet dine råd - og gør dem levende med Vine og Instagram Indhold Twitter Opret Twitter Indstillinger og Twitter Skriv en Tweet Brug af Twitter Brug af flere Twitter konti Vine Opret Vine Optag Vine Del

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Læseplan for SSP Ung Sorø

Læseplan for SSP Ung Sorø Læseplan for SSP Ung Sorø 2017 2018 2 Det vil SSP Ung Sorø SSP Ung Sorø vil med den kriminalpræventive undervisningsguide gøre det nemt for skoler og undervisere at invitere den kriminalpræventive undervisning

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil: Have tolerante børn Skabe trygge forpligtende fællesskaber Have at ethvert barn oplever at være

Læs mere

Målgruppeanalyse HELLO GREAT WORKS PART OF THE NORTH ALLIANCE

Målgruppeanalyse HELLO GREAT WORKS PART OF THE NORTH ALLIANCE Målgruppeanalyse Følgende sider vil præsentere en bred målgruppebetragtning samt en mindre inddeling af børn i alderen 0-16 år. For hver undermålgruppe er børnenes medievaner og kognitive færdigheder beskrevet

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller.

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for: Mercantec Gældende fra: 01.05.2017 Formål: Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med antimobbestrategien er give medarbejderne på Mercantec handlemuligheder

Læs mere

Den uimodståelige teknologi

Den uimodståelige teknologi Den uimodståelige teknologi Få kontrollen tilbage i dit teknologiliv Danica Forebyggelse & Sundhed, viden og værktøjer Den uimodståelige teknologi Smartphones, tablets og andre former for forbrugerelektronik

Læs mere

Sociale medier og marketing

Sociale medier og  marketing Sociale medier og Emailmarketing Agenda 1. Kanaler der forpligter 2. De sociale kanaler 3. FB - Betalt 4. FB Organisk 5. LinkeIn 6. Emailmarketing Du skal være social Vær oprigtig interesseret Tal MED

Læs mere

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 9/2014 1. ÅRGANG 18. DECEMBER 2014 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET Børn fra velstillede

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere