Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne."

Transkript

1 Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med at kommunikere på net og mobil. Det er vigtigt at huske de positive sider, selvom oplægget viser nogle af de negative sider af børn og unges sociale liv online. Formålet med oplægget er: At vise, at digitale medier fylder i børn og unges sociale liv At vise, hvilke udfordringer medierne giver børn og unge At give ideer til, hvordan voksne kan involvere sig og støtte positiv brug af digitale medier Spørgsmål til salen: Start med at stille disse spørgsmål ud til de tilhørende. Er dit barn på Facebook? Er du selv? Ved du, hvor mange sms er dit barn sender om dagen? Markeringer giver et godt billede af de voksnes kendskab til børns hverdag Fakta: Facebook-brug bliver seriøs fra års alderen. Det er almindeligt blandt unge teenagere at sende over 100 sms er om dagen. Danske børn bruger i gennemsnit 113 minutter om dagen online (EU Kidsonline undersøgelse 2010) Slide 3 Tre pointer for at vise, at voksne ikke kan lægge deres egen opfattelse af internettet ned over deres børn: Første pointe: Medierne er nødvendige i børn og unges liv: Det er et vilkår, at online kommunikation er del af børns dagligdag. Hvis man ikke er online, kan man ikke følge med i de daglige hændelser. Det kan sammenlignes med, hvis man ikke havde fjernsyn i 1980 erne.

2 Den amerikanske forsker Dania Boyd sammenligner mediebrug med tøjbrug: nogle går rigtig meget op i det og bruger det til at markere identitet, andre ser det bare som en nødvendighed, men det viser stadig nogen om, hvem de er Slide 4 Tre pointer for at vise, at voksne ikke kan lægge deres egen opfattelse af internettet ned over deres børn: Anden pointe: På nettet viser man, hvem man er Nettet giver uanede muligheder for at vise sig frem og udveksle med andre. Børn og unge bruger spil, chat, Facebook, Youtube til at eksperimentere med deres identitet. De bruger også nettet til at arbejde med deres status. Det sker i virtuelle verdener og spil og det sker på Facebook og Youtube. Ens sociale status kan være meget forskellig i klassen og på nettet. Nogle uge bruger meget tid på at arbejde med status på Facebook. Slide 5 Tre pointer for at vise, at voksne ikke kan lægge deres egen opfattelse af internettet ned over deres børn: Tredie pointe: Børn og unge skelner ikke værdimæssigt mellem online og offline Der er en tydelig generationsforskel i forhold til mediebrug. Børn og unge har ikke et indbygget kodeks, der siger, at det er mere værdifuldt at tale sammen face to face end at chatte eller sms e. Nogle børn og unge mener, at et knus over mobiltelefonen er ligeså meget værd som et fysisk knus. Det giver diskussioner i mange familier. Slide 6 Smartphones Når børn og unge har en smartphone med netadgang, kan de i princippet være online hele tiden. Der er ikke lavet undersøgelser om, hvordan det påvirker børn og unges adfærd, men man kan forestille sig, at unge kommer til at bruge mere tid online. Slide 7 Hvad laver børn og unge på nettet: Spil og virtuelle verdener Mange forældre synes ikke, at børnene skal bruge meget tid på at spille. Men faktisk kan man lære mange ting i virtuelle verdener, som man ikke lærer ved at se fjernsyn. Og der er så mange forskellige verdener, at alle kan finde noget, der passer Man kan for eksempel spille krigspil, spille fodbold, passe heste, lave biler, lege fotomodel Meget læring ved at spille: Et interaktivt alternativ til passive medier Skabe, undersøge og forstå en ny verdens systemer (transport, penge, osv.) Øve sig i at have ansvar for områder/ting

3 Øve sociale kompetencer Lege med identitet for eksempel ved at klæde sig ud Slide 8 Eksempel på spil / virtuelle verdener GoSuperModel er et dansk produceret univers for de årige piger FIFA er en virtuel verden for drenge, der elsker fodbold Disneys Club Penguin henvender sig til de mindre børn. Her kan de starte med at lave deres egen figur Slide 9 Sociale netværk eller sociale medier kan være Twitter, Linkedin eller Google+, men for de unge lige nu er det stadig mest Facebook. Der er mange grunde til, at Facebook har slået igennem. Når det især appellerer til unge, er det fordi det egner sig til at være i tæt kontakt med venner. Måske også fordi det egner sig så godt til at kigge ind i andres privatliv og altså at spejle sig i andre. Hvad laver man? Er tilgængelig Viser hvem man er Tjekker venner og bekendte Deler links, spil, apps, billeder, videoklip Skriver eller modtager kommentarer Chatter Møder nye venner og kærester Laver aftaler Slide 10 Rasmus Seebachs profil på Facebook Slide 11 Hver dag kommer der masser af nye medier og apps på markedet. Det er umuligt at holde styr på dem alle, og det er der heller ikke nogen, der forventer, at du skal. Spørg i stedet dit barn, hvilke medier og apps, det bruger og bed på en interesseret måde om en digital rundvisning. Vis positiv interesse i stedet for negativ kontrol. Så bliver det nok også nemmere at holde sig opdateret på dit barns digitale færden fremover Slide 12 Som forælder kan det være nyttigt at vide lidt om de mest brugte medier udover Facebook. Instagram er en app, hvor man deler billeder fra sin hverdag med venner / dem man "følger."

4 - På Instagram følger mange også personer, de ikke kender i virkeligheden, fordi vedkommende lægger flotte billeder op. Fortæl dit barn, at man ikke behøver lade dem, man selv følger, få adgang til ens egne billeder. - På Instagram er det vigtigt at slå privatindstillingerne til - ellers har alle brugere på app'en adgang til ens personlige billeder. Her har brugeren f.eks. lagt et barndomsbillede op. Det er ikke sikkert, hun ville synes, det var rart, at fremmede havde adgang til billedet. - Snak med dit barn om, hvilke billeder man bør lægge op. Fortæl barnet, at selvom man kun har givet venner adgang til billedet, så er det stadig lagt på internettet, og man må derfor gå ud fra, at det ikke bare kan slettes igen. Man bør derfor kun lægge billeder på Instagram, som man ikke har nogen grund til senere at fortryde. Slide 13 Snapchat er en populær app blandt børn og unge. Man tager et billede - ofte af sig selv - skriver en lille tekst på det og sender det til ens venner. Det kan være en hyggelig godnat-hilsen, og det er dejligt at se et billede af sine venner i stedet for bare at læse en besked. Billedet er synligt for modtageren i maks. 10 sekunder. Det forleder nogle til at tro, at billedet derefter forsvinder helt væk - og at man derfor kan sende dristigere billeder. Tal med dit barn om, at man skal bruge samme omtanke på Snapchat som på Facebook og internettet generelt. Det er altid muligt for modtageren af billedet at tage et screenshot (foto af skærmen), hvis vedkommende ønsker at bevare billedet. Selvom man kun sender billeder til sine bedste venner, skal man altid tænke sig om, før man trykker send. Slide 14 Hvad laver børn og unge på nettet: viser sig frem De større børn er i fuld gang med at finde ud af hvem de er, og nettet giver alle muligheder for at spejle sig i andre. De unge laver det samme på nettet som de gør i ungdomsklubben: tjekker hinanden ud, forsøger at nærme sig den, de er forelskede i, forsøger at se så godt ud som muligt og have nogle interessante meninger. Men de bliver også sårbare, når de viser sig frem på nettet. Tonen kan være meget kontant, og ikke alle unge har blik for konsekvenserne af online kommunikationen. Slide 15 Eksempler på steder, hvor man kan vise, hvem man er: Speek et forum med fuldt offentlige profiler ligesom Arto.

5 Youtube stedet, hvor man kan lægge sin egen video op. Slide 16 Geolokation På både google og Facebook og Foursquare kan man vise, hvor man er. Det kan bruges til at finde sine venner, men først og fremmest bruges det til at markere, at man befinder sig et sted, der giver status. For eksempel er der rigtig mange, der tjekker ind på Facebook, når de er på Roskilde Festival. Mange gør det også i dagligdagsaktiviteter som cafebesøg. Slide 17 3 grunde til at det kræver erfaring at færdes online Der er god grund til at voksne bør involvere sig i deres børns online liv. For selvom børnene måske færdes hjemmevant på internationale spilsider, så er det ikke sikkert, at de har modenhed til at forstå alle konsekvenser af deres handlinger. Her er tre forklaringer på, hvorfor digital kommunikation kræver erfaring, som børn ikke altid har: På sms skal man klare sig uden kropssprog Man siger, at kropssproget udgør 93% af kommunikation - fagter, holdning, stemme, øjne. Kun 7% er de rene ord. Sms er altså en ret krævende form for kommunikation - måske er det ikke så mærkeligt, at der ofte sker misforståelser og eskalering af konflikter netop på sms og Facebook. Grænsen mellem privat of offentlige er flyttet Nettet giver uanede muligheder for at dele billeder, beskeder, links, video osv. Det betyder også, at man ikke har kontrol med de ting, man lægger ud på nettet. Hverken billeder eller beskeder. Det kræver godt overblik at kunne forudse konsekvenserne af alle sine handlinger online Ikke alt er, hvad det giver sig ud for at være Internettet er adgang til både godt og skidt. Som barn kan det være svært at gennemskue, når hjemmesider eller personer giver sig ud for at være noget andet, end de er. Hvis man er lidt for tillidsfuld, kan man blive snydt for sine penge eller udnyttet seksuelt på nettet. Slide 18 Hvad kan der ske? De væsentligste risici online. Ligesom offline skal børn og unge gøre sig nogle erfaringer på den hårde måde. Vi undgår nok ikke at børn oplever at blive snydt eller misforstået online, men når det gælder de alvorlige risici online som seksuelle overgreb og mobning, skal voksne spille en rolle for at forebygge. Slide 19 Konflikter på net og mobil

6 Der er mange eksempler på, at børn og unge bliver uvenner i skolen, og bruger net og mobil som et redskab i konflikten. Skænderiet fortsætter på chatten eller mobilen når de kommer hjem, nogle gange i form af trusler det er nemmere at true en anden med tæsk på sms, end hvis man står ansigt til ansigt. Når konflikter foregår digitalt er det sværere for forældre og lærere at opdage det og følge med. Udveksling af beskeder på sms kan foregå i det skjulte, og små konflikter kan vokse sig store meget hurtigt. Svært for en voksen at vide, om der skal gribes ind eller ej. Eksempel: Det sker ofte, at veninder udleverer password til deres profil, som del af venindekultur og fortrolighed. Når det så går galt i venskabet misbruges passwordet til at lave om i profilen, og konflikten har udviklet sig til chikane. Slide 20 Fakta om digital mobning Slide 21 Mobbedefinition vigtigt at det er et gruppefænomen. Slide 22 Digitale medier kan ændre mobbemønstre - nogle gange til det værre. Ingen fred efter skole: De unge er konstant online og derfor konstant udsat, hvis de bliver mobbet. Det kan foregå hvor som helst og når som helst. At slukke er også ensbetydende med at man udelukker sig yderligere fra det sociale fællesskab, så det er ikke en mulighed. Acceleration og offentliggørelse: Brugen af internet og mobil betyder, at et mobbeoffers udsatte position forstærkes ved, at øgenavne eller fotos meget hurtigt kan spredes til mange. Afstand: Parterne står ikke ansigt til ansigt som i traditionelle mobbesituationer. Uden kropssprog, stemmeføring mv. går meget af kommunikationen tabt. Det gør, at det, der kommunikeres kan virke meget hårdt. Konsekvens: Man hopper lettere med på legen - også børn/unge der normalt ikke ville gøre det i ansigt til ansigt situationer. Slide 23 Hadesider på Facebook Facebook kan bruges til at hænge andre ud offentligt. Det er ofte en side, som er anonymt oprettet, og hvor der står et udsagn om en person som for eksempel mads er nederen. Andre kan så, anonymt igen, like siden det må være meget sårende at vide at så mange har været inde og støttet mobberne. Det kan være svært at få fjernet denne slags sider fra Facebook. Hvis I kommer ud for denne slags, så kontakt Red Barnets hotline, da de kan kontakte Facebook direkte. Slide 24 Privatliv og grænser Tal for alvorlige grænseoverskridende oplevelser

7 Sexting = at sende sexede/udfordrende fotos på sms. Unge piger sender for eksempel nøgenbillede til veninder for at opnå status, men forstår ikke konsekvenserne af, at billederne bliver offentliggjort. Det kan have en høj pris. Det er relevant at have dialog med de helt unge om grænser: Hvad ønsker de at signalere, og er det faktisk de signaler, de udsender? Føler de sig presset til at overtage en kultur, de egentlig ikke har lyst til at overtage? Er de bevidste om, at billeder på nettet kan kopieres og misbruges i andre sammenhænge? Slide 22 Det er vigtigt at lære de unge om Slide 25 Eksempel på en Hot or not side, hvor unge ligger billeder op af sig selv eller andre. Derefter kan alle gå ind og give billedet point, og der gives ofte flest point til de mest sexede/udfordrende billeder. Der findes en række af denne slags sider, både danske og udenlandske. Slide 26 Netmøder og seksuelle overgreb Tallene viser, at de fleste børn og unge har fine oplevelser med at møde netvenner i virkeligheden Det er heldigvis kun få, der oplever de alvorlige seksuelle overgreb, men risikoen er der. K s historie viser hvordan unge frivilligt går med til grænseoverskridende seksuelle ting, fordi den voksne er dygtig til at manipulere unge piger og drenge til at tro på, at de er noget helt specielt. Slide 27 Nogle forældre har berøringsangst i forhold til børnenes sociale liv på chat, netmødesteder og mobil. De er så imponerede over, hvad deres børn kan rent teknisk, at de tænker: Det har du fuldstændig styr på. De glemmer den umodenhed, en 12-årig har overfor det sociale spil der foregår på nettet. Det er vigtigt at se bagom medierne. Internet og mobil skaber nok forandringer i kommunikation og kultur, men det er kun redskaber. Slide 28 og 29 Forældrerådene indeholder både sikkerhedsråd og regler for god stil. Slide 30 Diskuter hvad skolens muligheder og rolle er.

8 Slide 31 og 32 sikkerchat-hjemmesiden er undervisningsmaterialer, men der er også en side til forældre. Slide 33 Kontakt og opfølgning

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

UNGE OG SOCIALE MEDIER

UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGES LIV PÅ NETTET De fleste børn og unge kender ikke til et liv uden internet og mobiltelefon. De skelner ikke mellem deres online-liv og det virkelige liv - det er ofte det samme.

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder?

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder? Dit barns sociale liv på net og mobil Hvad er din rolle som forælder? 1 Indhold Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Digital trivsel og forældresamarbejde Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Tænkepause Hvor mange af jer har en mobil? Hvor mange er på nettet dagligt? Hvor mange er på Facebook? Hvor

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB.

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB. VOX-POP Erfaringer fra tilfældige 6.-8. klasser i det indre København Digital trivsel og forældresamarbejde Kolding den 26. november 2013 Gitte Jakobsen, Red Barnet vågne morgenid mad 1. Frikvarter skole

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Børn og unge og deres verden på sociale medier

Børn og unge og deres verden på sociale medier Børn og unge og deres verden på sociale medier Ved Lykke Møller Kristensen, rådgiver og forfa8er 9l bogen: Børn & Sociale Medier Baseret på interviews med børn og unge, analyser og undersøgelser. KONKRETE

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at klæde læreren

Læs mere

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd. Sundhedsplejerskens undervisningsplan Mod til at vælge - Forebyggelse af risikoadfærd Sundhedsplejerskens undervisningsplan Sundhedspædagogisk tilbud i 6. klasse 2014-2015 Et samarbejde mellem sundhedsplejen og SSP i Silkeborg Kommune Indhold

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER 1 KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici, som er helt

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

[www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk]

[www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk] [www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk] http://www.youtube.com/wa tch?v=qvj-t0bl-mw Facebook,snapchat mm. Ung anno 2014 ricisis og muligheder Forældreholdninger

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING?

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING? Ordet mobning kommer af det engelske mob, som betyder pøbel eller gruppe, og frit oversat betyder mobning pøbel- eller gruppegerning. Det ligger altså i ordet, at der er tale om en gruppe, der terroriserer

Læs mere

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvilebjergskolen juni 2018 12 1 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvordan vi forebygger og stopper mobning Hvilebjergskolen skal være et godt og trygt sted for

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller.

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for: Mercantec Gældende fra: 01.05.2017 Formål: Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med antimobbestrategien er give medarbejderne på Mercantec handlemuligheder

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

Rødding Skoles trivselspolitik

Rødding Skoles trivselspolitik Rødding Skoles trivselspolitik Rødding skole er som folkeskole lære- & værested for børn med forskellige hjemlige forhold. Skolen skal tage hensyn til hver enkelt elev såvel som til fællesskabet. Den må

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

SIKKERHEDSLISTE HOTLINE til dig, der er truet. svarer døgnet rundt

SIKKERHEDSLISTE HOTLINE til dig, der er truet. svarer døgnet rundt SIKKERHEDSLISTE til dig, der er truet HOTLINE 70 27 76 66 svarer døgnet rundt Denne folder er til dig, der er på flugt fra din familie og dit netværk på grund af vold, trusler eller tvang. Hvis du er bange

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS

ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS ANTIMOBBESTRATEGI LEARNMARK HORSENS SEPTEMBER 2017 Mobning er et socialt fænomen, der involverer to eller flere personer, hvor en eller flere udfører en eller gentagne handlinger, der overskrider den andens

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 MEDIERÅDET For Børn og Unge Februar 2009 Zapera A/S Robert Clausen, rc@zapera.com, 3022 4253. Side 1 af 53 Ideen og baggrunden for undersøgelsen. Medierådet for

Læs mere

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor:

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor: 10 SOCIALE MEDIER Formål: Dette princip omhandler alle former for teknologi, som eleverne benytter i skolen. Princippet gælder uanset om teknologien er ejet af skolen eller af elever/forældre. Målsætning:

Læs mere

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 1 BESKYT DIN COMPUTER OG ANDRE ENHEDER 2 BESKYT DINE PERSONLIGE OPLYSNINGER 3 BESKYT DINE ELEKTRONISKE

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Jeg er jo bare sammen med mine venner

Jeg er jo bare sammen med mine venner Jeg er jo bare sammen med mine venner - Om samvær på Oplæg på konferencen HvoR SkAl vi LeGE?, den 11. maj 2009 Malene Charlotte Larsen malenel@hum.aau.dk / http://malenel.wordpress.com Om mig Ph.d.-stipendiat

Læs mere

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018.

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Indledning De digitale medier og redskaber vokser frem i samfundets udvikling, og har ligeledes også fundet vej ind i børnenes kultur. I høj grad er de digitale redskaber

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

SIKKERHEDSLISTE HOTLINE til dig, der er truet. svarer døgnet rundt

SIKKERHEDSLISTE HOTLINE til dig, der er truet. svarer døgnet rundt SIKKERHEDSLISTE til dig, der er truet HOTLINE 70 27 76 66 svarer døgnet rundt Denne folder er til dig, der er på flugt fra din familie og dit netværk på grund af vold, trusler eller tvang. Hvis du er bange

Læs mere

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Hvad er vores vision? Hvor skal værdiregelsættet lede os hen? Vi ønsker en skole hvor alle trives, og hvor alle er trygge ved at være. Vi tager ansvar for hinanden,

Læs mere

Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam

Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam Brugen af digitale medier i ungdomsserien Skam Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Læringsmål Eleven kan diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget

Læs mere

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser.

DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. DREJEBOG 3x Undervisningsforløb a to timer, med indlagt pause. Forløbet er en kombination af oplæg og gruppeøvelser. Modul 1: Digital Adfærd Hvornår er vi digitale Frame 1: Hvornår er vi digitale Intro:

Læs mere

Antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Kundby Friskole. Denne strategi gælder for alle skolens elever, både i skoletiden og i SFO.

Antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Kundby Friskole. Denne strategi gælder for alle skolens elever, både i skoletiden og i SFO. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for Kundby Friskole Denne strategi gælder for alle skolens elever, både i skoletiden og i SFO. Alle parter omkring eleverne er bekendte med strategien og er ansvarlige

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Mediepolitik Når børn og unge bruger så megen fokus på digitale medier skal vi forholde os til det som klub skole - bibliotek mm. Vi skal forholde os

Mediepolitik Når børn og unge bruger så megen fokus på digitale medier skal vi forholde os til det som klub skole - bibliotek mm. Vi skal forholde os Mediepolitik Når børn og unge bruger så megen fokus på digitale medier skal vi forholde os til det som klub skole - bibliotek mm. Vi skal forholde os til alle aspekter: Spil, mobiltelefon. Chatsites, fysisk

Læs mere

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Guide For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Facebookvenner med eleverne? Ja og nej! Der kan være flere grunde til at være venner med sine elever på nettet, men først og fremmest bør

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns digitale liv og trivsel Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns Vilkår» BørneTelefonen» ForældreTelefonen» FagTelefonen» Uddannelsesafdelingen» Bisidning» Politisk arbejde, projekter mm.

Læs mere

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 -

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Blokeringslister - 4 - Kontrol af, hvordan du deler

Læs mere

NEJ TAK, til mobning på Storebæltskolen.

NEJ TAK, til mobning på Storebæltskolen. NEJ TAK, til mobning på Storebæltskolen. Vi tror på, at børn gør det rigtige hvis de kan Vi er på Storebæltskolen opmærksomme på, at vores elever har udviklingsforstyrrelser på det kognitive, sociale og

Læs mere

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29

Med venlig hilsen Personalet og forældrerådet i klub B29 Medlemmernes og forældres brug af computer, computerspil, mobiltelefon og andre digitale apparater i almindelighed er med tiden blevet en større og større del af vores liv og derved også klubbens. Dermed

Læs mere

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet

Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed og identitet N. Zahles seminarieskole d. 1.11.2016 Lone Smidt Pædagogisk fagmedarbejder og projektleder Sex & Samfund Børn og unges digitale liv - kropsbevidsthed

Læs mere

Anti-mobbestrategi. Til elever og forældre på alle afdelinger. Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri.

Anti-mobbestrategi. Til elever og forældre på alle afdelinger. Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri. Anti-mobbestrategi Til elever og forældre på alle afdelinger Sammen kan vi stoppe mobning, digital mobning og ondsindet drilleri. Måske er indholdet af denne lille folder ikke aktuelt for dig og dine forældre

Læs mere

Anti - mobbestrategi - Trivselspolitik

Anti - mobbestrategi - Trivselspolitik Anti - mobbestrategi - Trivselspolitik Det bedste middel mod mobning er god trivsel blandt børn og voksne. Tiltag til at forhindre mobning kunne derfor med god grund beskrives i en trivselspolitik. Denne

Læs mere

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter.

Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. august 2017. Revideres senest 1. august 2020. FORMÅL Vi vil med vores antimobbestrategi fremme trivslen på Brårup Skole og Brårup Fritidscenter. Den skal sikre, at vi

Læs mere

Notat vedrørende netetik

Notat vedrørende netetik Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse Juli 2016 Notat vedrørende netetik 9. A har lige fået spisefrikvarter. Monica sidder og ser på billederne, som Alex lige har opdateret fra weekendens fest. Der er mange

Læs mere

Definition af mobning & digital mobning

Definition af mobning & digital mobning Mobbehandleplan Store Heddinge skole Store Heddinge Skole bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning accepteres ikke på skolen. Det forventes

Læs mere

TÆT PÅ DIGITALE UNGE

TÆT PÅ DIGITALE UNGE TÆT PÅ DIGITALE UNGE CENTER FOR DIGITAL PÆDAGOGIK / GENERATOR KONFERENCE MØDECENTER ODENSE 29.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK TÆT PÅ DIGITALE UNGE Facebook, Instagram og Youtube

Læs mere

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger

Digital dannelse og trivsel. Inspiration til lærere og pædagoger Digital dannelse og trivsel Inspiration til lærere og pædagoger Introduktion I forlængelse af læreplanen for trivsel Den Robuste Generation sættes her fokus på digital trivsel og digital dannelse. Hæftet

Læs mere

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling.

Børneliv. Årsagerne til mobning kan være mange, og det er ikke altid, at mobning er en bevidst handling. Børneliv HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen)

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL

Læs mere

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Co-funded by the European Union Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Referencer Anne

Læs mere

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Co-funded by the European Union Co-funded by the European Union Referencer Anne Mette Thorhauge adjunkt på Institut for Medier, Erkendelse og

Læs mere

Bliv ven med de sociale medier. Velkommen... Ved konsulenterne Thomas Kantsø & Lykke Fehmerling fra Djøf karriere og kompetencecenter

Bliv ven med de sociale medier. Velkommen... Ved konsulenterne Thomas Kantsø & Lykke Fehmerling fra Djøf karriere og kompetencecenter Bliv ven med de sociale medier Velkommen... Ved konsulenterne Thomas Kantsø & Lykke Fehmerling fra Djøf karriere og kompetencecenter Hvorfor er vi her i dag. Vi bad om jeres input til det her kursus på

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

Anti-mobbestrategi for Risingskolen

Anti-mobbestrategi for Risingskolen Anti-mobbestrategi for Risingskolen Skolens kerneopgave Alle elever skal opleve personlig optimisme, og udvikle sig i fællesskaber Kerneværdier - skolens værdigrundlag som tager sit udgangspunkt i skolens

Læs mere

Har du en profil på internettet? En profil på internettet kan fx være, hvis du har din egen side på Facebook eller Arto.

Har du en profil på internettet? En profil på internettet kan fx være, hvis du har din egen side på Facebook eller Arto. Sæt kryds ud for det svar, som du synes passer på dig. Hvor ofte bruger du internettet? 1. Hver dag 2. Næsten hver dag 3. Mindst 1 gang om ugen 4. Et par gange om måneden 5. 1 gang om måneden 6. Sjældnere

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen Grooming processer online Psykolog Kuno Sørensen Konvergens Voksne opsøgende online typer De venskabssøgende (Hvor det vigtige er at opbygge og opretholde venskaber, de føler sig på bølgelængde med børn.

Læs mere

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet

Læs mere

Forældre. Sociale medier

Forældre. Sociale medier Forældre Sociale medier Din søn har i nogen tid været uvenner med Morten fra klassen. En dag kommer han hjem og fortæller, at han glemte at logge af Facebook på skolens computer, da de lavede opgaver.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR

DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR DER ER SÅ MEGET FORÆLDRE IKKE FORSTÅR Hvad skal jeg vide når mit barn går online? Guide til forældre med 7 12-årige børn 11 råd til at tackle dit barns online-liv 1 Interessér dig for dit barns online-liv

Læs mere

På mobilen og nettet kan jeg li som være mere rå og cool. Af AMOK konsulent Jo Niclasen

På mobilen og nettet kan jeg li som være mere rå og cool. Af AMOK konsulent Jo Niclasen På mobilen og nettet kan jeg li som være mere rå og cool Af AMOK konsulent Jo Niclasen jo@mobbeland.dk Den moderne legeplads 2% 6årige og ned har en mobil 81% 9-10årige har en mobil 26% 9-10årige har en

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

SINDING-ØRRE MIDTPUNKT

SINDING-ØRRE MIDTPUNKT SINDING-ØRRE MIDTPUNKT I Sinding-Ørre Midtpunkt går læring hånd i hånd med høj trivsel! HVAD ER MOBNING? Det vi forstår ved mobning er en systematisk forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person,

Læs mere

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på SSP Gladsaxe - 2017 Hvad er RedenUng? RedenUngs formål er at forebygge prostitution og gråzoneprostitution blandt unge under 18 år RedenUng har en oplysnings- og rådgivningsportal for unge, forældre og

Læs mere

Lærervejledning - forældremøde

Lærervejledning - forældremøde Lærervejledning - forældremøde 13 december 2018 Forældrene spiller en vigtig rolle for klassens trivsel. Det er derfor en god ide at tale om forældrenes rolle allerede tidligt i elevernes skoleliv, og

Læs mere