Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT)"

Transkript

1 Kontaktperson: Generelle tilskud mv.: Rikke M. Friis, tlf , Lov- og cirkulæreprogram: Anders Andersen, tlf , Dokumentnr /07 Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT) Generelle tilskud til regionerne i 2007 og 2008, lov- og cirkulæreprogram 1. Fastsættelse af bloktilskud Folketingets Finansudvalg tiltrådte fredag den 22. juni 2007 aktstykke nr. 175 af 13. juni 2007 (bilag 1). Aktstykket omfatter bl.a. en midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2007 og fastsættelsen af regionernes bloktilskud for Midtvejreguleringen af bloktilskuddet for 2007 foretages som følge af en række særlige reguleringer og Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT), hvor regionerne i 2007 kompenseres for de opgaveændringer i 2007, der er påført regionerne, efter aktstykket for 2006 blev tiltrådt. For 2007 fastsætter aktstykket regionernes bloktilskud på baggrund af det i økonomiaftalen for 2008 aftalte udgiftsniveau samt reguleringer for færre eller flere opgaver, som har konsekvenser for regionerne i 2008 (DUT). Hertil kommer en række særlige reguleringer. Indenrigs- og Sundhedsministeriet udsender ultimo juni en tilskudsvejledning til regioner, hvoraf de enkelte regioners bloktilskud på sundhedsområdet og regional udviklingsområdet fremgår. Bloktilskuddet for 2008 på sundhedsområdet er fastsat til mio. kr. Heraf udgør reguleringerne som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 167 mio. kr. og en række særlige reguleringer -55 mio. kr., jf. tabel 1. I bloktilskuddet fastsat i økonomiaftalen indgår finansiering af omlægning af forskningspuljen og midler vedr. psykiatriaftalen for De er begge beskrevet i vejledningspunktet Aftale om regionernes økonomi for 2008, og beskrives derfor ikke yderligere i dette vejledningspunkt. Tabel 1. Fastsættelse af bloktilskud til regioner i 2008 på sundhedsområdet. Mio. kr. Bloktilskud fastsat sfa. økonomiaftalen (inkl. bloktilskud vedr. forskningspulje og psykiatriaftale ) Lov- og cirkulæreprogram 167 Særlige reguleringer (ekskl. regulering vedr. forskningspulje og psykiatriaftale ) -55 Bloktilskud i Regionernes bloktilskud blev på aktstykket fra 2006 fastsat til mio. kr. Bloktilskuddet midtvejsreguleres i 2007 med 197,5 mio. kr. som følge af lov- og cirkulæreprogrammet og 2.312,2 mio. kr. som følge af en række særlige reguleringer. Det samlede bloktilskud udgør derved ,8 mio. kr. i 2007.

2 Side 2 Tabel 2. Bloktilskuddet for 2007 til regioner inkl. midtvejsregulering. Mio. kr. Tilskudspulje budget Lov- og cirkulæreprogram 197 Særlige reguleringer Bloktilskud inkl. midtvejsregulering Bloktilskuddet til regional udvikling fastsættes i 2008 til mio. kr. Heri indgår en regulering som følge af lov- og cirkulæreprogrammet på 3,8 mio. kr. Regionernes bloktilskud blev på aktstykket for 2006 fastsat til mio. kr. Bloktilskuddet midtvejsreguleres i 2007 med 3,8 mio. kr. som følge af lov- og cirkulæreprogrammet, så det samlede tilskud i 2007 udgør mio. kr. En række særlige reguleringer i 2007 og 2008 beskrives under afsnit 1, mens reguleringerne som følge af lov- og cirkulæreprogrammet beskrives i afsnit 2. Opjustering af generelt tilskud i forlængelse af amternes regnskaber mv. Regionernes bloktilskud forhøjes i 2007 med mio. kr. Bloktilskudsforhøjelsen skyldes en forventet meraktivitet i 2007, herunder fremrykning af udvidet frit valg fra 2 til 1 måned. Endelig regulering af medicingaranti for 2006 Som led i økonomiaftalen for 2007 blev der fasatsat et skøn for medicinudgifterne i 2006 på mio. kr. Skønnet indebar, at regionerne fik udbetalt en midtvejsregulering af garantien på 797 mio. kr. svarende til 75 pct. af afvigelsen til det oprindeligt forudsatte niveau. Udgifterne i regnskabet for 2006 lå 54 mio. kr. over det nye skøn, hvilket indebærer en endelig regulering på 41 mio. kr. Regional medfinansiering af digitaliseringsstrategien Der er lanceret en ny strategi for digitalisering af den offentlige sektor. Regionernes bloktilskud reguleres i 2007 med -13,8 mio. kr. og i perioden afholder regionerne udgifter for 56,9 mio. kr. I 2008 reguleres bloktilskuddet med 24,4 mio. kr. Projekt digital forvaltning Projekt Digital Forvaltning videreføres. Det er aftalt, at der i perioden afholdes årlige udgifter på 6,7 mio. kr. Samarbejdsprojekt for den decentrale offentlige sektor

3 Side 3 Samarbejdsprojektet blev aftalt i forbindelse med sidste års aftale, hvor der blev aftalt, at regionerne afholder 10 mio. kr. af udgifterne. Der er endvidere enighed om at forlænge samarbejdsprojektet til EPJ-organisationen Det blev i forbindelse med sidste års aftale aftalt, at regionerne afholder 13,5 mio. kr. af udgifterne til den nationale EPJ-organisation i Lov- og cirkulæreprogram 2006/07 I henhold til Det Udvidede Totalbalanceprogram (DUT) medfører udgiftsmæssige konsekvenser af love, bekendtgørelser, vejledninger mv., at det regionale bloktilskud reguleres. Reglerne for DUT fremgår af Finansministeriets vejledning nr. 172 af 5/ Nedenfor er kort redegjort for de punkter på lov- og cirkulæreprogrammet, som har givet anledning til kompensation, og derfor er optaget på lov- og cirkulæreprogrammet. Kompensationen for 2007 er angivet i 2007-prisniveau, mens kompensationsbeløb for 2008 og frem er angivet i 2008-prisniveau. Pris- og lønudviklingen for det regionale område forventes at blive 2,8 pct. fra 2007 til Midtvejsreguleringen for 2007 udbetales i de generelle tilskud i oktober, november og december Beløbene på lov- og cirkulæreprogrammet fremgår også af bilag 2 og 3 (bilag til aktstykket til Folketingets finansudvalg med regulering af de generelle tilskud for henholdsvis sundhed og regional udvikling). En række sager har været drøftet i forbindelse med lov- og cirkulæreprogrammet, men har ikke givet anledning til kompensation, og er derfor ikke optaget på aktstykket. Disse er listet til slut i afsnittet. INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Lov nr af 20/ om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang og lov om apoteksvirksomhed (1 måneds behandlingsfrist, adgang til Medicinprofilen mv.) Bloktilskuddet øges med 0,8 mio. kr. årligt fra Kompensationen vedrører lovens 150, stk. 3, 2. pkt., hvorefter Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte regler om, at en tilskudspris skal opretholdes prisperioden ud, uanset at et billigere lægemiddel bliver tilgængeligt inden for prisperioden, som varer 14 dage.

4 Side 4 Ændringen er begrundet i, at det gældende regelsæt for beregning af tilskudspriser giver apotekerne praktiske problemer med at levere lægemidler med fuldt tilskud. Lægemiddelstyrelsen genberegner således tilskudspriser i løbet af en prisperiode ved leveringssvigt for det billigste lægemiddel og hver gang, det billigste lægemiddel igen kan leveres. Konsekvenserne af 1 måneds behandlingsfrist er forhandlet i forbindelse med den generelle økonomiaftale for Eventuelle krav til indretning og implementering af EPJ, som medfører merudgifter (jf. lovens ministerbemyndigelse), vil blive taget op som særskilt DUT-sag. Lov nr. 534 af 8/ om ændring af lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien og retsplejeloven (Revision af psykiatriloven mv.) Med ikrafttrædelse 1/ har Folketinget vedtaget en række ændringer af psykiatriloven og retsplejeloven. Den samlede kompensation udgør 2,7 mio. kr. i 2007 og 2,8 mio. kr. årligt fra 2008 og frem. Ændringerne i lovgivningen omfatter: Der indføres pligt til at beskikke patientrådgivere til enhver der tvangsfikseres, udsættes for fysisk magtanvendelse, beskyttelsesfikseres, undergives personlig skærmning i mere end 24 timer og ved brug af personlige alarm- og pejlesystemer, særlige dørlåse eller anden aflåsning. Hvis en tvangsfiksering udstrækkes længere end 48 timer, skal der foretages en skriftlig vurdering af spørgsmålet om fortsat anvendelse af tvangsfiksering ved en læge, der ikke er ansat på det pågældende afsnit (second opinion). Så længe en tvangsfiksering opretholdes, skal der foretages en fornyet lægelig vurdering af spørgsmålet om fortsat anvendelse af tvangsfiksering så ofte, som forholdene tilsiger det, dog mindst 4 gange i døgnet. Med henblik på at gennemgå og bearbejde patientens oplevelser i forbindelse med udøvelse af tvang, skal der ved ophør af enhver tvangsforanstaltning tilbydes patienten én eller flere eftersamtaler. Ankeadgangen for tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering og aflåsning overføres fra Patientklagenævnet til domstolene. Lov nr. 273 af 1/ om kvalitet og sikkerhed af humane væv og celler til behandlingsformål Formålet med vævsloven et at gennemføre EU-direktiv 2004/23 af 31/ om fastsættelse af standarder for kvaliteten og sikkerheden ved donation, udtagning, testning, behandling, opbevaring og distribution af celler og væv (Vævsdirektivet).

5 Side 5 Med loven implementeres et kvalitets- og sikkerhedssystem, som skal sikre borgerne en fortsat høj grad af beskyttelse i forbindelse med anvendelse af humane væv og celler i patientbehandlingen. Til moderdirektivet knytter sig to tekniske direktiver: 1. Teknisk direktiv vedrørende donation, udtagning og testning. 2. Teknisk direktiv vedrørende behandling, opbevaring og distribution. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i 2006 udsendt en vejledning og en bekendtgørelse i tilknytning til det 1. tekniske direktiv: Vejledning nr. 55 af 3/ og bekendtgørelse nr. 753 af 3/ om kvalitet og sikkerhed ved donation, udtagning og testning (humane væv og celler). Der er ligeledes i 2006 udsendt to bekendtgørelser i tilknytning til det 2. tekniske direktiv: Bekendtgørelse nr. 879 af 18/ om kvalitet og sikkerhed ved testning, forarbejdning, konservering, opbevaring, distribution, import og eksport af humane væv og celler samt bekendtgørelse nr af 13/ om tilladelse til og kontrol med håndtering af humane væv og celler. Med bekendtgørelserne indføres bl.a. krav om implementering og efterfølgende drift af et kvalitetssystem og et sporingssystem på de regionale vævscentre. På årets aktstykke kompenseres regionerne med 9,6 mio. kr. i 2007 og 9,9 mio. kr. årligt fra 2008 og fremefter. Denne kompensation vedrører det 2. tekniske direktiv. Der er herudover kompenseret for vævsloven på sidste års aktstykke (jf. Økonomisk Vejledning Generelle tilskud til amterne i 2006 og regionerne i 2007, lov- og cirkulæreprogram, udsendt 29/6-2006). Denne kompensation vedrører 1. tekniske direktiv. Forankring af læbeganespaltecenteret i Vestdanmark under sundhedsloven Det er besluttet at forankre læbeganespaltecentret i Vestdanmark under sundhedslovgivningen. Formålet hermed har været at sikre ensartede tilbud til borgerne i hele landet, idet det østdanske center blev besluttet overført i Hvis det vestdanske center fortsat blev drevet efter folkeskoleloven, ville der have været en mulighed for kommunal overtagelse og efterfølgende risiko for uensartet udvikling i tilbuddene til læbeganespaltepatienter. Regionernes bloktilskud tilføres 12,1 mio. kr. i 2007 og 12,4 mio. kr. fra 2008 og frem. Overførsel af finansiering af eksperimentel behandling til regionerne I økonomiaftalen om regionernes økonomi for 2007 er det aftalt, at udgifterne til eksperimentel behandling fremover afholdes af regionerne på linie med udgifterne til øvrige behandlingstilbud.

6 Side 6 Regelsættet er fremgået af 49, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 109 af 21/ om ret til sygehusbehandling og befordring mv., som vil blive revideret. Den reviderede bekendtgørelse forventes udsendt snarest. Regionernes kompensation udgør 143,2 mio. kr. i 2007 og 147,2 mio. kr. i 2008 og følgende år. Kompensationen er fastlagt på baggrund af udgifterne til eksperimentel behandling i 2006 i Danmark samt til eksperimentel behandling i udlandet (inklusive udgifter til befordring og ophold). Bekendtgørelse nr. 85 af 25/ om økonomiske rammer for frit valg til private specialsygehuse Med finanslovaftalen for 2007 blev der afsat yderligere 2 mio. kr. årligt til den særlige konsulentordning for ALS-patienter ved Institut for Muskelsvind. Regionerne kompenseres med 2,0 mio. kr. i 2007 og 2,1 mio. kr. årligt fra 2008 og fremover. Refusion af udgifter til sygehjælp fra Nederlandene Indenrigs- og Sundhedsministeriet har efter nederlandsk opsigelse af den hidtidige aftale - forhandlet en ny aftale med Nederlandene om (delvis) undladelse af mellemstatslig refusion af udgifter til sygehjælp efter EF-retten. Den nye aftale, som er trådt i kraft med virkning fra 2007, indebærer, at regionerne kan indhente refusion af udgifter til sygehjælp, der gives til nederlandske sikrede under ophold i Danmark samt til visse nederlandske sikrede, der bor i Danmark. Ministeriet har orienteret om aftalen ved brev af 1/ Bloktilskuddet reduceres med regionernes merindtægter, som er opgjort til 3,3 mio. kr. i 2007 (3,4 mio. kr. årligt fra 2008). Nye retningslinier for insulinpumpebehandling Sundhedsstyrelsen har den 15/ udsendt nye faglige retningslinier for anvendelse af insulinpumper i behandlingen af diabetes, type 1. Det antages, at de nye retningslinier vil føre til øget anvendelse af pumpebehandling og dermed bedre behandling af de diabetikere, der har problemer med at styre tilførsel af insulin ved selvinjektion, navnlig børn. Det er på den baggrund aftalt, at regionerne kompenseres for de øgede udgifter, der følger af retningslinierne. Kompensationen udgør 13,2 mio. kr. i 2007 og 20,6 mio. kr. i 2008 og følgende år. Det er endvidere aftalt at følge området de kommende år med henblik på at vurdere udviklingen i omfanget af insulinpumpebehandling. Screening af gravide for hepatitis B (permanentgørelse) Permanentgørelse af 2-årig forsøgsordning.

7 Side 7 Formålet med screeningen er at sikre, at gravide med kronisk hepatitis B infektion bliver identificeret, så alle børn kan blive vaccineret ved fødslen for at hindre, at de får en kronisk hepatitis B infektion. Et sekundært formål er at sikre undersøgelse og vaccination af husstanden til gravide med kronisk hepatitis B infektion for at forebygge yderligere tilfælde. Bloktilskuddet tilføres 1,2 mio. kr. årligt fra 2007 og frem. Hørescreening af nyfødte (permanentgørelse) Med finanslovaftalen for 2004 blev der igangsat et landsdækkende to-årigt forsøg med screening af alle nyfødte for hørenedsættelse (neonatal hørescreening). Det er nu besluttet at gøre forsøgsordningen permanent med tilbud om screening af alle nyfødte for hørenedsættelse. Formålet med ordningen er at diagnosticere medfødt permanent høretab, så behandlingen kan indledes tidligt og børnene derved kan opnå en bedre sprog- og taleudvikling samt social tilpasning. Kompensationen udgør 15,0 mio. kr. i 2007 og 15,4 mio. kr. i 2008 og følgende år. Gratis influenzavaccination til alle over 65 år (permanentgørelse) Ifølge finanslovaftalen for 2007 gøres ordningen med gratis influenzavaccination til personer over 65 år permanent, så disse personer i fremtiden sikres mulighed for hos lægen eller i eget hjem at få gratis influenzavaccination. Herudover skal tilbuddet om gratis influenzavaccination udvides til at omfatte førtidspensionister og kronisk syge efter en lægelig vurdering. Der forventes udsendt revideret bekendtgørelse i august Bloktilskuddet reguleres med 0,8 mio. kr. årligt fra Lov nr af 22/ om ændring af lov om sygehusvæsenet (Driftsoverenskomster med hospicer og frister for tilbud om alkoholbehandling) Teknisk regulering vedrørende lov nr af 22/ om ændring af lov om sygehusvæsenet (Driftsoverenskomster med hospicer og frister for tilbud om alkoholbehandling), da der ved en fejltagelse ikke er blevet lagt en stigende profil ind på aktstykket fra 2006 for årene 2009 og Indholdet i loven og baggrunden for den økonomiske kompensation er beskrevet i Amtsrådsforeningens budgetvejledning Generelle tilskud til amterne i 2005 og 2006, lov- og cirkulæreprogram, udsendt 27/ Kompensationen udgør 7,1 mio. kr. i 2009 og 14,2 mio. kr. i Entydig placering af ansvaret for frigørelse af fastklemte

8 Side 8 Ansvaret for frigørelse placeres entydigt, så ambulanceberedskabet som hidtil efter behov indleder frigørelse med værktøj, der muliggør basal frigørelse og som kan medtages i ambulancerne. Sværere frigørelsesopgaver, som kræver værktøj ud over det, der medbringes i ambulancerne, varetages af det kommunale redningsberedskab. Regionernes bloktilskud reduceres med 4,5 mio. kr. i 2008 (halvårsvirkning) og 9,0 mio. kr. årligt fra Udligning vedrørende bløderbehandling Regionerne udlignes for udgifter til meget dyre faktorpræparater ved sygehusbehandling af visse bløderpatienter. Der ydes tilskud til udligning af udgifter, der overstiger 1 mio. kr. pr. patient pr. finansår. Udligningen foretages to år efter, at udgifterne er afholdt. Udligningen er udgiftsneutral for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, idet udgiften optages som en lovbunden udgift på finanslovforslaget i det efterfølgende finansår. Udligningen i 2008 udgør -38,1 mio. kr. BESKÆFTIGELSESMINISTERIET Lov nr. 175 af 27/ om ændring af lov om arbejdsmiljø (Justering af screening mv.) Lovændringerne omhandler justering af arbejdsmiljøreformen og medfører ændringer i bestemmelserne om screening, rådgivningspåbud og smileyordningen. De tidligere problem- og periodepåbud er afløst af et rådgivningspåbud, der meddeles under særlige betingelser. Der kan nu meddeles påbud om gennemførelse af en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø med henblik på Arbejdstilsynets efterfølgende stillingtagen. Undersøgelsen skal gennemføres af en autoriseret arbejdsmiljørådgiver, og undersøgelsen er ikke nødvendigvis betinget af en overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Påbud om undersøgelse vil således medføre udgifter til brug af autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Regionernes bloktilskud reguleres med 0,2 mio. kr. i 2007 og 0,6 mio. kr. fra 2008 og følgende år. MILJØMINISTERIET Cirkulære nr. 111 af 14/ om indberetninger for 2006 om jordforureninger Formålet med indberetningen er at give grundlag for, at der kan skabes samlede oversigter over miljømyndighedernes indsats. Indberetningerne omfatter en elektronisk indberetning til ROKA (Register Over Kortlagte Arealer) og en skriftlig indberetning. Bloktilskuddet tilføres 0,1 mio. kr. i TRANSPORT- OG ENERGIMINISTERIET Lov nr. 127 af 8/ om ændring af lov om jernbane (Krav om beredskab) Med ændringen af jernbaneloven blev varigheden af lokomotivføreruddannelsen ved privatbanerne øget fra ca. 3 måneder til 10 måneder. I henhold til lovens bemærkninger er nettoudgiften til uddannelse af en lokomotivfører kr og fratrukket udgifter til den hidtidige uddannelse er nettomerudgiften for privatbanerne pr. uddannet lokomotivfører kr Gennemsnitligt

9 Side 9 uddanner privatbanerne 18 lokomotivførere om året. Den årlige kompensation udgør på baggrund heraf 3,7 mio. kr. i 2007 og 3,8 mio. kr. i 3008 og fremover. Oversigt over punkter på lov- og cirkulæreprogrammet, som ikke har givet anledning til kompensation JUSTITSMINISTERIET Bekendtgørelse nr. 437 af 6/ om vejtransport af farligt gods SOCIALMINISTERIET Lov nr. 211 af 13/ om ændring af lov om social service (Revision af reglerne om magtanvendelse) Bekendtgørelse nr af 12/ om magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet Vejledning nr af om træning i kommuner og regioner INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Praksisreservelægeordningen (Finanslovens ) (1) Forebyggelse af spredning af MRSA. Vejledning Sundhedsstyrelsen oktober 2006 Cirkulære nr. 27 af 9/ om statsligt aktivitetsafhængigt tilskud i 2007 til regionernes sygehusvæsen mv. Henførelse af sundhedslovens ydelser under koordineringsreglerne i EF-forordning 1408/71 Cirkulære nr. 149 af 21/ om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler og behandling af personer for stofmisbrug BESKÆFTIGELSESMINISTERIET Lov nr af 20/ om ændring af lov om arbejdsskadesikring m.fl. (Fælles opkrævning af arbejdsgiverbidrag mv.) Lov nr. 174 af 27/ om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet (Ændring af godtgørelsesniveauet)

10 Side 10 Lov nr af 20/ om seniorjob Lov nr af 20/ om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. (Forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) Lov nr af 20/ om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love (Forlængelse af arbejdsgiverperioden mv.) Lov nr. 194 af 24/ om ændring af lov om arbejdsskadesikring mv. (Opfølgning af anbefalinger fra arbejdsskadeudvalgene) Bekendtgørelse nr af 14/ om uddannelsesaktivitet og indberetningspligt ved deltagelse i vejledning og opkvalificering efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats Bekendtgørelse nr af 20/ om flyttehjælp Bekendtgørelse nr af 20/ om tilskud til regioner og kommuner, der indgår elevkontrakt med voksne i henhold til lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser Bekendtgørelse nr. 99 af 31/ om indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr Bekendtgørelse nr. 100 af 31/ om anvendelse af trykbærende udstyr Bekendtgørelse nr.601 af 13/ om tilskud til virksomheder, der indgår uddannelsesaftale med voksne KULTURMINISTERIET Lov nr. 174 af 24/ om ændring af arkivloven (Udvidet tilgængelighed) Bekendtgørelse nr af 14/ om licens MILJØMINISTERIET Lov nr. 148 af 30/ om ændring af lov om planlægning (Revision af detailhandelsbestemmelserne) Lovforslag nr. 161 af 22/ om ændring af lov om råstoffer (ophævelse af fartøjsgodkendelse mv.) Vejledning nr af 1/ om nuancering af kortlagte boliggrunde

11 Side 11 Bekendtgørelse nr af 13/ om indsatsplaner Bekendtgørelse nr af 14/ om definition af lettere forurenet jord Forslag til national allokeringsplan for Danmark i perioden

12 Side 12 BILAG 1 Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K. nr. 175 Finansministeriet. København, den 13. juni a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens generelle tilskud til kommunerne for finansåret 2008 fastsættes til ,9 mio. kr. Heraf udgør balancetilskud ,1 mio.kr. jf. lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. I forbindelse hermed søges om tilslutning til: - at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2005 til 2008 udgør 10,2 pct. - at der ved beregning af loftet for grundskyld for 2008 anvendes en skønnet stigning i det kommunale udskrivningsgrundlag for på 1,9 pct. Reguleringsprocenten udgør hermed 4,9 pct. - at det kommunale bloktilskud forøges med 5,8 mio.kr. i 2007 til finansiering af driften af fem pladser på sikrede døgninstitutioner. - at det kommunale bloktilskud forøges med 10,3 mio. kr. fra 2008 til finansiering af driften af fem pladser på sikrede døgninstitutioner. - at det kommunale bloktilskud for 2007 forøges med 16,0 mio.kr. vedr. kommunal medfinansiering af meraktivitetspulje til strålebehandling. - at indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges til at forhøje tilskuddet til særligt vanskeligt stillede kommuner med 150 mio.kr. i Beløbet finansieres ved en tilsvarende reduktion af det kommunale bloktilskud. - at indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges til ikke at afregne en regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007, jf. 1, stk. 1, i lov nr. 492 af 7. juni 2006 om regulering af statstilskuddet til kommunerne i at der sker en midtvejsregulering af det kommunale bloktilskud for 2007 på 424 mio. kr. som følge af udgiftsudviklingen på det tunge sociale område, som kommunerne har overtaget fra amterne. - at socialministeren bemyndiges til at forestå en gradvis omlægning til det generelle statstilskud til kommunerne af de permanente driftstilskud til kommunale og regionale aktiviteter støttet af puljen til

13 Side 13 socialt udsatte grupper, kvindekrisecenterpuljen og puljen til psykiatriaftalen at nedsætte den kommunale grundkapital for plejeboliger til 7 pct. med virkning fra 1. januar at det kommunale bloktilskud reduceres med 3,0 mio.kr. i 2008 til finansiering af arbejdet med EPJ. - at det kommunale bloktilskud i 2008 og fremover reduceres med 13,5 mio. kr. til finansiering af fællesoffentlige projekter på sundhedsområdet. - at det kommunale bloktilskud årligt i perioden reduceres med 6,7 mio. kr. til finansiering af det tværoffentlige Projekt Digital Forvaltning. - at det kommunale bloktilskud i perioden reduceres med i alt 97,2 mio. kr. til udmøntning af digitaliseringsstrategien, heraf 69,0 mio. kr. i at det kommunale bloktilskud i 2008 reduceres med 10 mio.kr. til finansiering af Samarbejdsprojektet for den decentrale offentlige sektor. - at det kommunale bloktilskud i 2007 forhøjes med 431,2 mio. kr. som følge af DUT-sager på årets lov- og cirkulæreprogram, jf. bilag 1. Finansministeriet anmoder endvidere om Finansudvalgets tilslutning til, at statens tilskud til regionerne til finansiering af sundhedsområdet fastsættes til ,8 mio. kr., og at statens tilskud til finansiering af regionale udviklingsopgaver fastsættes til 1.689,0 mio. kr. for finansåret 2008, jf. lov om regionernes finansiering. I forbindelse hermed søges om tilslutning til: - at der for 2008 afsættes et aktivitetsafhængigt tilskud til regionerne på 2.437,8 mio.kr. til finansiering af aktivitet på sygehusområdet. - at det regionale bloktilskud på sundhedsområdet i 2007 forhøjes med mio.kr. i forlængelse af amternes regnskaber for 2006 mv. - at det regionale bloktilskud på sundhedsområdet fra 2008 og fremover forhøjes med 4.792,5 mio.kr. af hensyn til en balanceret udvikling i den regionale økonomi. - at det regionale bloktilskud vedrørende regional udvikling fra 2008 og fremover forhøjes med 130,6 mio.kr. af hensyn til en balanceret udvikling i den regionale økonomi. - at det regionale bloktilskud på sundhedsområdet for 2007 midtvejsreguleres med 41 mio.kr. til endelig regulering af medicingarantien i at anvende en reguleringsandel på 75 pct. ved den endelige regulering af medicingarantien for 2007 i at staten delvis garanterer regionernes udgifter til medicintilskud i 2008, således at 75 pct. af afvigelsen mellem et skønnet udgiftsniveau på mio.kr. i regionerne og udgifterne i

14 Side 14 regionernes regnskaber for 2008 fordeles i 2009 på regionerne med en foreløbig midtvejsregulering i 2008 af statens tilskud til sundhedsområdet. - at regionernes bloktilskud på sundhedsområdet forhøjes med 85,0 mio.kr. i 2007 som følge af Psykiatriaftalen for at regionernes bloktilskud på sundhedsområdet forhøjes med 87,4 mio.kr. i 2008 som følge af Psykiatriaftalen for at regionernes bloktilskud på sundhedsområdet reduceres med 13,5 mio.kr. i 2008 til finansiering af arbejdet med EPJ. - at bloktilskuddet til regionerne til sundhedsområdet årligt i perioden reduceres med 6,7 mio. kr. til finansiering af det tværoffentlige Projekt Digital Forvaltning. - at det regionale bloktilskud til sundhedsområdet i 2007 reduceres med 13,8 mio. kr. til finansiering af digitaliseringsstrategien. - at det regionale bloktilskud til sundhedsområdet reduceres i perioden med i alt 56,9 mio. kr. til finansiering af digitaliseringsstrategien, heraf 24,4 mio. kr. i 2008, 17,4 mio. kr. i 2009 og 15,1 mio. kr. i at det regionale bloktilskud til sundhedsområdet i 2008 reduceres med 10,0 mio.kr. til finansiering af Samarbejdsprojektet for den decentrale offentlige sektor. - at det regionale bloktilskud til sundhedsområdet i 2007 forhøjes med 197,5 mio.kr. som følge af DUT-sager på årets lov- og cirkulæreprogram, jf. bilag 2. - at det regionale bloktilskud vedr. regional udvikling i 2007 forhøjes med 3,8 mio.kr. som følge af DUT-sager på årets lov- og cirkulæreprogram, jf. bilag 2. b. Staten yder årligt tilskud til kommunerne, jf. lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, samt til regionerne, jf. lov om regionernes finansiering. Tilskuddene fastsættes af finansministeren med tilslutning fra Folketingets Finansudvalg. Kommuner og regioner skal senest den 1. juli året forud for tilskudsåret have meddelelse om størrelsen af det samlede tilskud. Regeringen indgik den 10. juni 2007 aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for Den 10. juni 2007 indgik regeringen aftale med KL om kommunernes økonomi for Aftalen med KL Aftalen med KL omfatter økonomien i Det er i aftalen forudsat, at kommunernes serviceudgifter i 2008 udgør mio. kr. Hertil kommer yderligere reguleringer i medfør af DUT-princippet. Kommunernes udgifter i 2008 er løftet med i alt 850 mio.kr. i forhold til det aftalte niveau for 2007 for at sikre fuld kompensation for de overtagne amtslige opgaver vedr. særligt det tunge sociale område og specialundervisningsområdet.

15 Side 15 Kommunernes udgifter i 2008 er løftet med 1,3 mia.kr. til ældre, børn, socialområdet og for at imødegå et demografisk udgiftstræk. Kommunerne har fra 1. januar 2007 overtaget genoptræningsopgaven fra amterne. Der afsættes yderligere 300 mio.kr. i 2008 til området. Der ydes i 2008 et midlertidigt balancetilskud i kommunerne på mio. kr. Regeringen og KL er enige om, at der hermed under ét er sikret finansiering til de aftalte udgifter. Fastsættelsen af den kommunale balance i 2008 er baseret på den forventede kommunale medfinansiering på sundhedsområdet med udgangspunkt i det aftalte udgifts- og aktivitetsniveau i det regionale sundhedsvæsen i Regeringen og KL er enige om, at en eventuel afvigelse fra det forudsatte i kommunernes udgifter til medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen generelt ikke indgår i opgørelsen af de aftalte udgiftsrammer for den kommunale økonomi. Der er enighed om, at eventuelle afvigelser fra det forudsatte niveau for den aktivitetsbestemte medfinansiering kan drøftes i forbindelse med en midtvejsvurdering af aktiviteten i Regeringen og KL er enige om, at der sker en midtvejsregulering af bloktilskuddet i 2007 på 424 mio. kr. som følge af udgiftsudviklingen på det tunge sociale område, som kommunerne har overtaget fra amterne. Det er i aftalen forudsat, at kommunernes grundbidrag på sundheds- og udviklingsområderne for 2008 vil udgøre henholdsvis og 113 kr. pr. indbygger. Reguleringen er fastsat på basis af et skøn for den regionale pris- og lønudvikling fra på 2,8 pct. inkl. medicin. Det er forudsat, at udgifterne til førtidspension, kontanthjælp, aktivering, introduktionsprogrammet på integrationsområdet, erhvervsgrunduddannelse, ledighedsydelse, sygedagpenge, boligstøtte, personlige tillæg og tilskud til fleksjob mv. udgør i alt 42,0 mia. kr. i kommunerne i Regeringen og KL er enige om, at der i 2008 i tilfælde af væsentlige ændringer i skønnet for udgifterne til indkomstoverførsler sammenholdt med de øvrige forudsætninger for aftalen vil være behov for at neutralisere dette i relation til den indgåede aftale. Regeringen og KL er enige om, at kommunernes aktive indsats kan påvirke størrelsen af indkomstoverførslerne. På det kommunale bloktilskud for 2008 foretages en foreløbig regulering på 1.855,3 mio. kr. vedrørende den skønnede udvikling i kommunernes udgifter til de budgetgaranterede områder fra 2006 til 2008 og en efterregulering vedrørende udviklingen fra 2004 til 2006 på -888,5 mio. kr. Det kommunale bloktilskud reguleres permanent med -149,8 mio. kr. vedrørende udviklingen i kommunernes udgifter til de budgetgaranterede

16 Side 16 områder fra 2005 til Forhøjelsen af midlerne til særtilskud til vanskeligt stillede kommuner fra 2007 med 150 mio.kr. videreføres til Forhøjelsen finansieres af bloktilskuddet. Kommunerne har som følge af lovgivningen om midlertidig binding af overskudslikviditet deponeret likviditet på i alt 6,5 mia.kr. Regeringen vil fremsætte lovforslag med henblik på, at de deponerede midler frigives over en treårig periode startende fra 2008 i lige store rater. Regnskaberne for 2006 viser en overskridelse af de genåbnede budgetter på i alt 1,1 mia.kr., når der tages højde for faktuelle fejl vedr. opgørelsen af de genåbnede budgetter samt kommunale meropgaver i medfør af DUT. Under hensyntagen til bl.a. ændrede forudsætninger for pris- og lønudviklingen og den skønnede virkning af fremrykkede betalinger til amterne vil der i henhold til lov nr. 492 af 7. juni 2006 om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007 skulle ske en modregning i kommunernes bloktilskud for 2007 på 541 mio.kr. For så vidt angår de kommuner, der har overskredet det genåbnede budget for 2006, har regeringen tilkendegivet, at den vil søge tilslutning til, at modregningen i kommunernes bloktilskud vil blive erstattet af en fastfrysning i fem år af tilsvarende deponerede midler op til størrelsen af kommunernes samlede deponerede likviditet. Regeringen vil søge tilslutning til, at den ordning, der gælder i 2007 for deponering i relation til forsyningsområderne, videreføres i 2008 og frem, ligesom ordningen vedrørende låntagning. Der er i aftalen finansieret et bruttoanlægsniveau på 14,0 mia.kr. Regeringen og KL er endvidere enige om, at kommunerne har mulighed for at afholde meranlæg på 2 mia.kr. som følge af frigivelsen af deponerede midler. Hertil kommer, at der gives særskilt låneadgang inden for en dispensationspulje på 800 mio.kr. målrettet skoleinvesteringer mv. og især forbeholdt kommuner, der ikke har mulighed for at tilvejebringe finansiering via frigivelse af deponeret overskudslikviditet. Regeringen og KL har aftalt, at der inden for en aftalt ramme på 750 mio.kr. kan foretages en målrettet justering af indkomstskatter, som kan understøtte, at enkeltkommuner kan opretholde en langsigtet balance mellem udgifter og indtægter. Regeringen vil søge tilslutning til, at skattestoppet overholdes ved, at der foretages en modgående nedsættelse af den statslige skattesats. Skatteombytningen ligger dermed inden for rammerne af regeringens skattestop. Rummet for den kommunale skattejustering sammensættes af en reduktion af statsskatten svarende til 500 mio.kr. samt 250 mio.kr. svarende til, at kommunerne i 2008 anvender det uudnyttede rum vedrørende skattefastsættelsen i Regeringen har givet tilsagn om frit lejde til de kommuner, der sænker skatten i 2008 og fremefter. Til de kommuner, som ikke er sammenlagt

17 Side 17 ved kommunalreformen, har regeringen endvidere fastholdt sit tilsagn om frit lejde fra og med budgetåret Regeringen har meddelt, at den vil søge tilslutning i Folketinget til en modgående regulering i det kommunale balancetilskud for 2008, hvis skatteudskrivningen i 2008 overstiger det aftalte niveau for kommunerne under ét. For at sikre, at udviklingen af fællesoffentlige digitale løsninger sker i tæt dialog og samarbejde mellem de fællesoffentlige parter, er der enighed om at videreføre Projekt Digital Forvaltning til og med Regeringen og KL er enige om, at kommunerne afholder 6,7 mio. kr. årligt i perioden til finansiering af den kommunale andel. Med henblik på at gennemføre den nye strategi for digitalisering af den offentlige sektor reduceres det kommunale bloktilskud i perioden samlet set med 97,2 mio. kr., heraf 69,0 mio. kr. i For at at sikre, at kommunerne kan gennemføre det planlagte byggeri i forbindelse med plejeboliggarantiens opfyldelse pr. 1. januar 2009, er regeringen og KL indstillet på inden sommerferien at drøfte mulige geografiske løsninger for en forhøjelse af maksimumsbeløbet. For yderligere at sikre kommunerne mulighed for at planlægge byggeaktiviteten i den resterende periode indtil garantiens ikrafttræden er regeringen og KL enige om at nedsætte den kommunale grundkapital for plejeboliger til 7 pct. med virkning fra 1. januar Den kommunale grundkapital for de øvrige almene boligtyper, herunder almindelige ældreboliger, er fortsat 14 pct. Med kommunalreformens opgavefordeling er det kommunerne, der skal sørge for, at der er det nødvendige antal pladser på sikrede døgninstitutioner. Kommunerne kan opfylde deres forsyningsforpligtelse ved samarbejde med regionerne, og regionerne skal efter aftale med kommuner etablere sikrede døgninstitutioner. Regeringen og KL er enige om, at der sker særskilt kompensation for såvel anlæg som drift af yderligere fem pladser på sikrede døgninstitutioner med ibrugtagen 1. juni 2007, som ekstraordinært er etableret i Derudover vil regeringen søge satspuljepartiernes tilslutning til at finansiere etableringen af yderligere 10 pladser i 2008 svarende til 16 mio.kr. Med henblik på at fremme offentlige-private samarbejdsprojekter afsættes der i 2008 en lånepulje på 100 mio. kr. Kommunernes nye rolle på sundhedsområdet nødvendiggør, at kommunerne indgår som part i en række fællesoffentlige sundhedsprojekter (MedCom, Sundhedsportalen og Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet). De samlede kommunale udgifter til deltagelse i disse projekter udgør i alt 13,5 mio. kr. årligt i 2008 og fremover. De kommunale udgifter finansieres af bloktilskuddet.

18 Side 18 Aftalen med Danske Regioner Der er aftalt et samlet niveau for nettodriftsudgifterne (eksklusive medicintilskud) på mio. kr. på sundhedsområdet i Nettodriftsudgifterne på området for regional udvikling udgør mio. kr. i Hertil kommer reguleringer i medfør af DUT-princippet. Aftalen indeholder et bloktilskud på sundhedsområdet på mio. kr. Bloktilskuddet på sundhedsområdet er for 2008 og frem forhøjet med 4.792,5 mio.kr. af hensyn til en balanceret udvikling i den regionale økonomi. Hertil kommer reguleringer i medfør af DUT-princippet m.v. Aftalen indeholder et bloktilskud vedrørende regional udvikling på mio. kr. Bloktilskuddet vedr. regional udvikling er for 2008 og frem forhøjet med 130,6 mio.kr. af hensyn til en balanceret udvikling i den regionale økonomi. Hertil kommer reguleringer i medfør af DUTprincippet. Der er i aftalen taget udgangspunkt i det forventede aktivitetsniveau for 2007 svarende til en aktivitetsvækst på sygehusene på 4,9 pct. i forhold til Med aftalen løftes aktiviteten på sygehusområdet i 2008 med 1,9 mia.kr., svarende til en aktivitetsvækst i forhold til 2007 på 3,9 pct. Det tilvejebringes ved et realløft på 950 mio.kr. og produktivitetsforbedringer på 2 pct. Produktivitetskravet på 2 pct. er således uændret i forhold til 2007-aftalen. Der er aftalt et samlet løft af udgiftsniveauet fra 2007 til 2008 til sygehusområdet på mio.kr. til generel aktivitetsudvikling, herunder fremrykningen af det udvidede frie sygehusvalg, nye behandlingsformer, kræftmedicin, uddannelse mv. Endvidere afsættes 300 mio. kr. til sygesikring ekskl. sygesikringsmedicin. Det statslige aktivitetsbestemte tilskud til sygehusområdet udgør i ,8 mio.kr., heraf 150,9 mio.kr. til strålebehandling. Opgjort inkl. kommunalt aktivitetsbidrag udgør den samlede aktivitetspulje 3.037,5 mio.kr. Der er lagt til grund for aftalen, at det kommunale aktivitetsbestemte bidrag udgør mio. kr. Regionerne vil i 2008 endvidere modtage finansiering i form af kommunernes grundbidrag og udviklingsbidrag, som i 2008 vil udgøre hhv mio.kr. og 617 mio.kr. Det samlede statslige aktivitetsbestemte tilskud til sygehusområdet udbetales med 100 pct. af DRG-taksten ekskl. kommunal medfinansiering indtil 1.130,8 mio. kr., heraf vedrører 150,9 mio.kr. strålebehandling. De resterende 1.307,0 mio. kr. udbetales med 70 pct. af DRG-taksten ekskl. kommunal medfinansiering. Regionernes aktivitetsbestemte tilskud på 2.437,8 mio. kr. for 2008 udbetales á conto i starten af året og opgøres endeligt ved udgangen af 1. kvartal 2009 på grundlag af den aktivitet i regionerne i 2008, som er

19 Side 19 indberettet senest den 1. marts Udgifterne til medicintilskud i 2006 udgjorde mio. kr. på landsplan. Via den aftalte medicingaranti kompenseres 75 pct. af merudgifterne i regionerne i forhold til det forudsatte niveau. Regionerne kompenseres dermed med i alt 41 mio.kr., idet der tidligere er foretaget en foreløbig midtvejsregulering. Det skønnes, at regionernes udgifter til medicintilskud i 2007 udgør mio. kr. på landsplan. Det svarer til forudsætningen i aftalen om regionernes økonomi for 2007, hvorfor der ikke foretages midtvejsregulering af medicingarantien for Det er lagt til grund for aftalen, at regionernes udgifter til medicintilskud i 2008 udgør mio.kr. 75 pct. af en eventuel afvigelse mellem dette beløb og udgifterne i regnskabet for 2008 reguleres over bloktilskuddet og fordeles i 2009 på regionerne med en foreløbig midtvejsregulering i 2008 i regionernes bloktilskud. Der er i 2008 aftalt et samlet bruttoanlægsniveau i regionerne på mio. kr. på sundhedsområdet. Heraf er afsat en låneramme på 900 mio. kr. til anskaffelse af medico-teknisk udstyr m.v. Lånerammen fordeles efter bloktilskudsnøglen. Der afsættes en låneramme i 2007 på 50 mio.kr. til projektering i forbindelse med den nye sygehusstruktur. Der er enighed om at afsætte yderligere 75 mio.kr. fra 2008 til regional udvikling. Der er derudover enighed om at afsætte yderligere 50 mio.kr. til kortlægning af og oprydning på jordforurenede grunde. Regeringen vil søge tilslutning til at gennemføre en regulering af bloktilskuddet til sundhedsområdet i 2007 på mio. kr. på baggrund af amternes regnskab for 2006 samt aftale om regionernes økonomi for Det fælles offentlige Projekt Digital Forvaltning videreføres frem til udgangen af Projektet sekretariatsbetjenes af Den Digitale Taskforce. I perioden fra afsættes 6,7 mio. kr. årligt fra det statslige tilskud til sundhedsområdet. Med henblik på gennemførelse af den nye strategi for digitalisering af den offentlige sektor reduceres det regionale bloktilskud i perioden med i alt 56,9 mio. kr., heraf 24,4 mio. kr. i 2008, 17,4 mio. kr. i 2009 og 15,1 mio. kr. i I 2007 reduceres det regionale bloktilskud med 13,8 mio.kr. Øvrige elementer i aftalerne Det er ved fastsættelsen af det statsgaranterede udskrivningsgrundlag lagt til grund, at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2005 til 2008 udgør 10,2 pct.

20 Side 20 Skønnet over udskrivningsgrundlaget i 2008 hviler i øvrigt på en forudsætning om uændret lovgivning. Ved efterfølgende ændringer heri med virkning for 2008-grundlaget foretages der efterregulering med henblik på neutralisering af virkningerne. Ved beregningen af statsgarantien for den enkelte kommune er der i beregningsgrundlaget (udskrivningsgrundlaget for 2005) korrigeret for overførslen af skat af aktieindkomst og skat af begrænset skattepligtige til staten. Der er med virkning fra og med 2003 indført et loft over grundlaget for beregning af grundskyld. Skønnet for stigningen i udskrivningsgrundlaget, som indgår i reguleringsprocenten for forhøjelse af den afgiftspligtige grundværdi, fastsættes til 1,9 pct. Reguleringsprocenten udgør herefter 4,9 pct. Som opfølgning på kommuneaftalen for 2003 bemyndiges socialministeren til at forestå en gradvis omlægning til de generelle statstilskud til kommunerne af de permanente driftstilskud til kommunale og regionale aktiviteter støttet af puljen til socialt udsatte grupper på Som opfølgning på satspuljeaftalen for 2003 er kvindekrisecenterpuljen på samt puljen til psykiatriaftalen på også omfattet af ordningen. Konkret sker omlægningen ved, at tilskud fra puljen til kommuners og regioners driftsudgifter efter det enkelte projekts første to år omlægges med en femtedel ad gangen til bloktilskuddet. Princippet for modellen er aftalt mellem satspuljepartierne og socialministeren i januar 2003, jf.»rapport om udmøntning af pulje til socialt udsatte grupper«, april Aftalen mellem satspuljepartierne forudsætter, at Københavns Kommune uanset omlægningen til bloktilskud vedvarende skal sikres en samlet dækning på 100 pct. af de bevilgede driftsudgifter til de berørte aktiviteter for puljen til socialt udsatte grupper. Der sker en overførsel fra puljen til socialt udsatte grupper på -16,9 mio.kr. i 2007, 10,5 mio. kr. i 2008, 41,5 mio.kr. i 2009 og 55,9 mio.kr. i 2010 fra til det kommunale bloktilskud på Der sker en overførsel fra kvindekrisecenterpuljen på 0,3 mio.kr. i 2008, 0,5 mio.kr. i 2009 og 0,8 mio.kr. i 2010 fra til det kommunale bloktilskud på Der sker en overførsel vedrørende Psykiatriaftalen på -0,1 mio.kr. i 2008, 2,8 mio.kr. i 2009 og 8,5 mio.kr. i 2010 fra til det kommunale bloktilskud på Refusionsordningen for særligt dyre enkeltsager, som afholdes af kommunen efter lov om social service, bortset fra udgifter til dag- og klubtilbud efter 20 og 33 i lov om social service, aftrappes gradvist over en fireårig periode fra 2007 til Aftrapningen af refusionsniveauerne indebærer en modgående regulering af det kommunale bloktilskud på 572,6 mio. kr. i 2008, 923,8 mio. kr. i 2009 og 1.264,2 mio. kr. i 2010 og frem. I forbindelse med ændringsforslagene til FL07 blev det hidtidige særlige tilskud til forskning i H:S omlagt til regionernes bloktilskud til sundhedsområdet. Omlægningen indebærer en regulering på 48,6 mio. kr. i 2008, 64,1 mio. kr. i 2009 og 79,2 mio. kr. i 2010.

21 Side 21 Der sker en overførsel fra i forbindelse med Psykiatriaftalen for på 85,0 mio. kr. i 2007 og 87,4 mio. kr. i 2008 og frem til regionernes bloktilskud på sundhedsområdet. Pris- og lønudviklingen på det kommunale område fra er fastsat til 3,3 pct. (ekskl. overførsler) og 3,2 pct. (inkl. overførsler). Der anvendes en skønnet satsreguleringsprocent for 2008 på 2,6. Pris- og lønudviklingen på det regionale område fra er fastsat til 3,1 pct. (ekskl. medicintilskud) og 2,8 pct. (inkl. medicintilskud). Generelle tilskud til kommuner i 2008 Efter lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommunerne yder staten til samtlige kommuner et årligt generelt tilskud. Det generelle tilskud til kommunerne for finansåret 2008 søges fastsat til ,9 mio. kr., heraf udgør balancetilskuddet ,1 mio. kr. Opgørelsen heraf er sket med udgangspunkt i det foregående års tilskud med regulering for pris- og lønudviklingen, jf. bilag 1. Det generelle tilskud til kommunerne for 2008 er reguleret som følge af ændringer i den bindende statslige regulering af kommunernes virksomhed (Det Udvidede Totalbalanceprincip), jf. Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. I vedlagte bilag 1 er givet en samlet specifikation og oversigt over den søgte tilskudsfastsættelse De søgte tilskudsbeløb for 2008 vil blive indarbejdet i forslag til finanslov for På det kommunale bloktilskud for 2008 foretages en foreløbig regulering på 1.855,3 mio. kr. vedrørende den skønnede udvikling i kommunernes udgifter til de budgetgaranterede områder fra 2006 til 2008 og en efterregulering vedrørende udviklingen fra 2004 til 2006 på -888,5 mio. kr. Det kommunale bloktilskud reguleres permanent med -149,8 mio. kr. vedrørende udviklingen i kommunernes udgifter til de budgetgaranterede områder fra 2005 til Generelle tilskud til kommuner i 2007 De generelle tilskud til kommunerne for 2007 søges reguleret med 431,2 mio. kr. som følge af Det Udvidede Totalbalanceprincip mv., jf. Lov om udligning og generelle tilskud til kommuner og 428,9 mio.kr. som følge af andre reguleringer. I vedlagte bilag 1 er givet en samlet specifikation og oversigt over den søgte tilskudsfastsættelse i Den søgte ændring af de generelle tilskud for finansåret 2007 finansieres inden for rammerne af finansloven for 2007, herunder ved træk på de enkelte ministeriers reserver til finansiering af bindende regelændringer. Ændringerne af de generelle tilskud for finansåret 2007 kan specificeres således på under- og standardkonti:

22 Side Kommuner 20. Statstilskud til kommuner Udgift: Overførsler til kommuner ,1 mio. kr. Tilskud til regioner i 2008 Efter lov om regionernes finansiering yder staten et årligt tilskud til regionerne til finansiering af sundhedsområdet og et årligt tilskud til finansiering af de regionale udviklingsopgaver. Tilskuddet til finansiering af sundhedsområdet søges fastsat til ,8 mio. kr. i 2008, og tilskuddet til finansiering af de regionale udviklingsopgaver søges fastsat til 1.689,0 mio.kr. Det generelle tilskud til regionerne for 2008 er reguleret som følge af ændringer i den bindende statslige regulering af kommunernes virksomhed (Det Udvidede Totalbalanceprincip), jf. Lov om regionernes finansiering. I vedlagte bilag 2 er givet en samlet specifikation og oversigt over den søgte tilskudsfastsættelse De søgte tilskudsbeløb for 2008 vil blive indarbejdet i forslag til finanslov for Tilskud til regioner i 2007 De generelle tilskud til regionerne for 2007 søges reguleret med 201,3 mio. kr. som følge af Det Udvidede Totalbalanceprincip mv., jf. Lov om regionernes finansiering og 2.312,2 mio.kr. som følge af andre reguleringer. I vedlagte bilag 2 er givet en samlet specifikation og oversigt over den søgte tilskudsfastsættelse i Ændringerne af de generelle tilskud for finansåret 2007 kan specificeres således på under og standardkonti: Regioner 10. Statstilskud til sundhedsområdet Udgift: Overførsler til regioner ,7 mio. kr Regioner 20. Statstilskud til udviklingsopgaver Udgift: Overførsler til regioner... 3,8 mio. kr. Andre bevillingsforhold Af den samlede regulering til kommunerne og regionerne i 2007 søges en del finansieret ved forbrug af reserven til midtvejs- og efterregulering af bloktilskuddet. Dette kan specificeres således på under- og standardkonti: Midtvejsregulering af det kommunale bloktilskud 10. Midtvejsregulering af det kommunale bloktilskud

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010 Aftale om regionernes økonomi i 2011 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 12. juni 2010 aftale om regionernes økonomi for 2011. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Notat om udmøntning af DUT-reguleringer i 2008 på det somatiske område.

Notat om udmøntning af DUT-reguleringer i 2008 på det somatiske område. Regionshuset Viborg Sundhedsøkonomi Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Notat om udmøntning af DUT-reguleringer i 2008 på det somatiske

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011 Aftale om regionernes økonomi i 2012 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 2. juni 2011 aftale om regionernes økonomi for 2012. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\568860\dokumenter\akt190.fm 27-06-08 10:49:08 k01 pz 1 Bilag Finansministeriet. København, den 19. juni 2008. 190 a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

- at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2007 til 2010 udgør 8,8.

- at fremskrivningsprocenten for udskrivningsgrundlaget fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2007 til 2010 udgør 8,8. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 180 Aktstykke Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K nr. 180 Finansministeriet. København, den 19. juni 2009. a. Finansministeriet anmoder hermed

Læs mere

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi N O T A T 27-06-2016 Sag nr. 16/1332 Dokumentnr. 32066/16 Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 9. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2012 Udsendt juni 2012

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2012 Udsendt juni 2012 Aftale om regionernes økonomi i 2013 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 9. juni 2012 aftale om regionernes økonomi for 2013. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009 2007/2 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-54 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned.

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned. N O T A T Aftale om regionernes økonomi i 2016 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 20. august aftale om regionernes økonomi for 2015. Aftalen kan findes her: http://regioner.dk/- oe-konomi/-oekonomiaftaler/~/media/e0d316c40ebf40fe84ac3ba393252319.ashx

Læs mere

- at fremskrivningsprocenten for det statsgaranterede udskrivningsgrundlag fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2008 til 2011 udgør 8,2.

- at fremskrivningsprocenten for det statsgaranterede udskrivningsgrundlag fra det korrigerede beregningsgrundlag for 2008 til 2011 udgør 8,2. Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens bloktilskud

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt Dokumentnr. 35553/07 De statslige aktivitetsafhængige puljer i 2008 Regeringen og Danske Regioner indgik den 11-06-2007 aftale om regionernes økonomi i 2008. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i punktet

Læs mere

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen N O T A T Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2007 til 2012. Endvidere er der foretaget mindre

Læs mere

Aktstykke nr. 154 Folketinget Bilag Afgjort den 23. juni Finansministeriet. København, den 15. juni 2011.

Aktstykke nr. 154 Folketinget Bilag Afgjort den 23. juni Finansministeriet. København, den 15. juni 2011. Aktstykke nr. 154 Folketinget 2010-11 Bilag Afgjort den 23. juni 2011 154 Finansministeriet. København, den 15. juni 2011. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2009 Udsendt juni 2009

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2009 Udsendt juni 2009 Aftale om regionernes økonomi i 2010 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 13. juni 2009 aftale om regionernes økonomi for 2010. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under Regionernes økonomi.

Læs mere

Aktivitetspuljen 2017

Aktivitetspuljen 2017 Aktivitetspuljen 2017 Regeringen og Danske er indgik den 9. juni 2016 aftale om regionernes økonomi for 2017 (ØA17). Principperne for udbetaling af den statslige, aktivitetsbestemte pulje og fastsættelse

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...4 1.1. Strukturreformen...4 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...5 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...7 2. Regionernes indtægter i

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

Notat vedrørende regulering af budgetrammer 2016 som følge af DUT

Notat vedrørende regulering af budgetrammer 2016 som følge af DUT shuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat vedrørende regulering af budgetrammer 2016 som følge af DUT 1. Indledning I forlængelse

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt Økonomisk politik Den statslige aktivitetsafhængige pulje i 2007 Regeringen og Danske Regioner indgik den 10-06-2006 aftale om regionernes økonomi i 2007. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i budgetvejledningspunktet

Læs mere

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol,

a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige resultater af den statslige udgiftskontrol, Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 155 Offentligt Aktstykke nr. 155 Folketinget 2017-18 Bilag 155 Finansministeriet. København, den 27. juni 2018. a. Finansministeriet orienterer hermed Finansudvalget om væsentlige

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen

Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 L 71 Bilag 14 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen Ændringsforslag til Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009. Dokumentnr. 37584/08 Kommunal medfinansiering 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik den 14-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2009. Den kommunale medfinansiering er en af regionernes finansieringskilder

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer. til Regionsrådets møde den 20.

Bilag. Region Midtjylland. Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer. til Regionsrådets møde den 20. Region Midtjylland Regulering af bloktilskud for 2008 og forslag til budgetomplaceringer Bilag til Regionsrådets møde den 20. august 2008 Punkt nr. 1 Notat vedr. midtvejsregulering af bloktilskuddet for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering) Økonomi Økonomisk Sekretariat Chefkonsulent Hans Henrik Assmann Direkte +4597648488 hhka@rn.dk 9. august 2016 NOTAT Regulering af budgetrammer 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer (midtvejsregulering)

Læs mere

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009 Indtægtssiden Udskrivningsgrundlaget Nedenstående oversigt viser skøn over udviklingen i udskrivningsgrundlag 2007 til 2012. Udskrivningsgrundlaget for personskat er basis for den væsentligste indtægt

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL september 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL16 29. september 2015 Der er med finanslovforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

Bilag Afgjort den 3. september 2015. Finansministeriet. København, den 26. august 2015.

Bilag Afgjort den 3. september 2015. Finansministeriet. København, den 26. august 2015. Aktstykke nr. 158 Folketinget 2014-15 (2. samling) Bilag Afgjort den 3. september 2015 158 Finansministeriet. København, den 26. august 2015. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Aktivitetspuljen 2018

Aktivitetspuljen 2018 NOTAT Aktivitetspuljen 2018 07-07-2017 EMN-2017-02702 1060187 Thomas Ljungberg Jørgensen Regeringen og Danske Regioner indgik den 6. juni 2017 aftale om regionernes økonomi for 2018 (ØA18). Principperne

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2016 (løbenr /16)

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2016 (løbenr /16) NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2016 (løbenr. 122292/16) Note 1 Socialpolitik, nettodrift (serviceudgifter) Der overføres 665.000 kr. i 2016 fra socialpolitik til generelle tilskud. Overførslen skyldes

Læs mere

Finansudvalget. Aktstk Offentligt

Finansudvalget. Aktstk Offentligt Finansudvalget Aktstk. 160 - Offentligt Finansudvalget Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 09-06-2009 a. Undervisningsministeriet anmoder

Læs mere

Aktstykke nr. 163 Folketinget Bilag Afgjort den 24. juni Finansministeriet. København, den 17. juni 2010.

Aktstykke nr. 163 Folketinget Bilag Afgjort den 24. juni Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. Aktstykke nr. 163 Folketinget 2009-10 Bilag Afgjort den 24. juni 2010 163 Finansministeriet. København, den 17. juni 2010. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 I efteråret 2007 vedtog de fem regioner deres andet årsbudget budgetterne for 2008. Alle budgetter blev vedtaget med meget brede flertal i regionsrådene. Og budgetterne

Læs mere

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006.

Den kommunale indkomstskat - personskatterne opkræves med hjemmel i lovbekendtgørelse nr. 725 af 26. juni 2006. 1.000 k r. Bu dget B udge toversla g lø be nde priser 2013 2014 2015 2016 Udgi ft 9.94 8 9.01 4 9.2 48 9.4 88 Indtæ gt 2.282.22 6 2. 313.40 2 2.3 84.0 06 2.4 49.0 31 Refusion Nett o -2.272.27 8-2. 304.38

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Bloktilskudsreguleringer 2009 og 2010

Bloktilskudsreguleringer 2009 og 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Christian Lehmann Afdeling: Økonomisk Sekretariat E-mail: Christian.Lehmann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/11926 Telefon: 76631656 Dato: 2. september 2009 Bloktilskudsreguleringer

Læs mere

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget.

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. Da de specifikke finansieringsforslag kan virke meget tekniske har vi for overskuelighedens skyld, sammenfattet

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Midlerne udmøntes til forsikringsområdet hvorfra udgifterne til arbejdsskadeerstatninger

Midlerne udmøntes til forsikringsområdet hvorfra udgifterne til arbejdsskadeerstatninger Reguleringer af budgetrammer for 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. Vedtagelse af love eller lov- og cirkulæreændringer kan medføre økonomiske konsekvenser for regionerne. Som en del af DUT-fordelingsprincipperne

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015

Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL august 2015 Administrative korrektioner af udgiftslofter på teknisk FFL16 25. august 2015 Der er med finanslovsforslaget for 2016 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2016-2018 i medfør

Læs mere

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi NOTAT Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi 07-07-2017 EMN-2017-03127 1070218 Sanne Nørgaard Laursen Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 6. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 322 Offentligt Sagsnr. 2018-3667 Doknr. 549396 Dato 14-08-2018 10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

Læs mere

KL har på baggrund heraf udsendt nye skøn for den forventede vækst i udskrivningsgrundlaget og bloktilskudspuljen mv. for årene 2014-2019.

KL har på baggrund heraf udsendt nye skøn for den forventede vækst i udskrivningsgrundlaget og bloktilskudspuljen mv. for årene 2014-2019. ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 11.august 2015 Økonomibilag nr. 5 2015 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 25.20.00-S55-2-14 Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Læs mere

Bloktilskud og DUT-forhandlinger

Bloktilskud og DUT-forhandlinger Bloktilskud og DUT-forhandlinger Generelle tilskud til amterne i 2006 og regionerne i 2007, lov- og cirkulæreprogram Folketingets Finansudvalg tiltrådte torsdag den 29-06-2006 aktstykke nr. 189 af 14-06-2006.

Læs mere

(Oprettelse af ny særtilskudspulje og forlængelse af overgangsordningen i forbindelse med refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet)

(Oprettelse af ny særtilskudspulje og forlængelse af overgangsordningen i forbindelse med refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet) Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 86 Offentligt Enhed Finansiering Sagsbehandler nmj Koordineret med Sagsnr. 2016-9047 Doknr. 432063 Dato 08-12-2016 Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 44 Folketinget 2012-13 Afgjort den 13. december 2012 44 Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. a. Økonomi- og Indenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Udmøntning af bloktilskudsreguleringer for 2016

Udmøntning af bloktilskudsreguleringer for 2016 Område: Økonomi Udarbejdet af: Christian Lehmann Afdeling: Økonomisk Sekretariat E-mail: Christian.Lehmann@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 16/29429 Telefon: 76631656 Dato: 23. august 2016 Udmøntning af

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 5 2012 Dato: 7. august 2012 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2012-515 Dok.nr: 2012-140068 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL17 29. august 2016 Der er med finanslovforslaget for 2017 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017-2019 i medfør af

Læs mere

Bruttoudgifter - Statsrefusion = Nettoudgift Arbejdsmarkedsudvalget - Statstilskud (budgetgaranti, beskæftigelsestilskud,

Bruttoudgifter - Statsrefusion = Nettoudgift Arbejdsmarkedsudvalget - Statstilskud (budgetgaranti, beskæftigelsestilskud, Økonomi- og indkøb Marts 2013 Statens finansiering af udgifter på arbejdsmarkedsområdet Den aktive beskæftigelsesindsats finansieres delvist af staten og delvist af kommunerne. Statens finansiering sker

Læs mere

Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi NOTAT Økonomisk vejledning 2019: Aftale om regionernes økonomi Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 5. juni aftale om regionernes økonomi for 2019. Aftalen mellem regeringen og KL blev indgået

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt juni 2008 Aftale om regionernes økonomi i 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 14. juni aftale om regionernes økonomi for 2009. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under Regionernes økonomi.

Læs mere

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012 Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K Samtlige regioner T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Dato: 30. juni 2011 Enhed: Kommunaløkonomi Sagsbeh.: BS Sags nr.: 1103617 Dok. nr.: 568367

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2014 1. Prognose for indtægter 2014 Økonomistaben har foretaget en beregning af indtægterne fra skatter og generelle tilskud for 2014 på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for 2018-2021 for Hjørring Kommune 1) Statsgaranti I det foreliggende budgetmateriale er der foreløbigt valgt det statsgaranterede udskrivningsgrundlag

Læs mere

Det bemærkes, at DUT-midlerne i budgetoplægget er afsat i en samlet pulje. Det indstilles, at midlerne udmøntes som beskrevet i dette notat.

Det bemærkes, at DUT-midlerne i budgetoplægget er afsat i en samlet pulje. Det indstilles, at midlerne udmøntes som beskrevet i dette notat. Reguleringer af budgetrammer for 2015 som følge af lov- og cirkulæreændringer. Vedtagelse af love eller lov- og cirkulæreændringer kan medføre økonomiske konsekvenser for regionerne. Som en del af DUT-fordelingsprincipperne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget Lovforslag nr. L 127 Folketinget 2016-17 Fremsat den 8. februar 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud

Læs mere

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2014.

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2014. Samtlige regioner Sagsnr. 2013-07243 Doknr. 115097 Dato 28. juni 2013 Budgetlægningen for 2014 Til brug for regionernes budgetlægning for 2014 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten.

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2017

Kommunal medfinansiering 2017 Side 1 Kommunal medfinansiering 2017 Regeringen og Danske Regioner indgik den 9. juni 2016 aftale om regionernes økonomi for 2017 (ØA17). Denne vejledning beskriver beregningen af den forudsatte kommunale

Læs mere

Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT)

Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT) Dokumentnr. 34627/07 Økonomiaftaler, bloktilskud og lov- og cirkulæreprogram (DUT) Aftale om regionernes økonomi for 2008 Regeringen og Danske Regioner indgik søndag 11-06-2007 aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Aktstykke nr. 117 Folketinget Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014.

Aktstykke nr. 117 Folketinget Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014. Aktstykke nr. 117 Folketinget 2013-14 117 Beskæftigelsesministeriet. København, den 28. maj 2014. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til i 2014 at disponere i alt 1.139,0

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 15. maj 2016 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.00-A00-11-15 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

I forbindelse hermed søges om tilslutning til:

I forbindelse hermed søges om tilslutning til: Bloktilskudsaktstykket for 2014 Folketingets Finansudvalg Christiansborg 1218 København K Finansministeriet. København, den 14. juni 2013. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Korrektioner af udgiftslofter for 2017

Korrektioner af udgiftslofter for 2017 Korrektioner af udgiftslofter for 2017 31. august 2018 Der er foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017 i medfør af budgetlovens 8 og Lov om fastsættelse af udgiftslofter

Læs mere

Generelle tilskud. Økonomiudvalget. 07 Renter, tilskud, udligning, skatter m.v. 62 Tilskud og udligning. Specielle bemærkninger til budgettet

Generelle tilskud. Økonomiudvalget. 07 Renter, tilskud, udligning, skatter m.v. 62 Tilskud og udligning. Specielle bemærkninger til budgettet 1.000 k r. B u dg et B u dg et ov ers lag lø be n d e p r iser 2 0 1 3 2 0 1 4 2 01 5 2 0 1 6 U d gi ft 44.17 5 4 4.9 75 45. 702 46.44 5 In d tæ g t 1. 221.40 6 1.21 0.2 74 1.2 08. 690 1. 210.21 9 Refu

Læs mere

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 16. august 2014 Økonomibilag nr. 5 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 25.20.00-S55-1-14 Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2013 Dato: 16. august 2013 Tlf. dir.: 44776316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1275 Dok.nr: 2013-117504 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen)

Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen) Økonomi Økonomisk Sekretariat Chefkonsulent Hans Henrik Assmann Direkte +4597648488 hhka@rn.dk 6. juli, 2017 NOTAT Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen)

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Udmøntning af puljebeløb på det somatiske sundhedsområde i budget 2008. til Regionsrådets møde den 16.

Bilag. Region Midtjylland. Udmøntning af puljebeløb på det somatiske sundhedsområde i budget 2008. til Regionsrådets møde den 16. Region Midtjylland Udmøntning af puljebeløb på det somatiske sundhedsområde i budget 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 16. januar 2008 Punkt nr. 10 Regionshuset Viborg Sundhedsstaben Sundhedsøkonomi

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg

Center for Beskæftigelse & Omsorg Center for Beskæftigelse & Omsorg Økonomioverblik på beskæftigelsesområdet Dette notat har til hensigt at forklare, hvordan finansieringen på beskæftigelsesområdet er skruet sammen og hvilke mekanismer

Læs mere

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 18. januar 2011 Sagsbehandler Anette Thede Telefon direkte 76 16 73 55 Sagsid 2011-52 Notat Økonomiske konsekvenser af finansloven

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2013

Kommunal medfinansiering 2013 Side 1 Kommunal medfinansiering 2013 Regeringen og Danske Regioner indgik den 9. juni 2012 aftale om regionernes økonomi for 2013. Den 1. januar 2012 trådte den nye ordning for kommunal medfinansiering

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering

NOTAT: Konjunkturvurdering Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 233717 Brevid. 1717829 Ref. LAOL Dir. tlf. 4631 3152 lasseo@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2014-2017 20. august 2013 I budgettet for rammen indkomstoverførsler

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 4. maj 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-8-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014 Skatter Budget 2011-2014 Skatter De kommunale skatter udgøres for langt hovedpartens vedkommende af personskatter med 91,2 pct. af de samlede skatter. Den næststørste skattekilde er ejendomsskat med 7,6

Læs mere

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelser af den kommunale skatteudskrivning 2007/2 LSF 173 (Gældende) Udskriftsdato: 27. oktober 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-53 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

forslag til investeringsplan for sundhedsområdet godkendes som ramme for forslag til budget 2014.

forslag til investeringsplan for sundhedsområdet godkendes som ramme for forslag til budget 2014. Forslag til budget 2014: 1. behandling Resumé Efter indgåelsen af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner 4. juni 2013 godkendte forretningsudvalget 18. juni 2013 det forelagte forslag til

Læs mere

Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget

Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget N O TAT Opdatering september 2010 Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2009 til 2014. De nye skøn har konsekvenser for KL s skøn for balancetilskuddet

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Dokumentnr. 32942/09 Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Regeringen og Danske Regioner indgik den 13-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2010. Denne økonomiske vejledning omhandler midtvejsreguleringen

Læs mere

Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009

Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009 Velfærdsministeriet Dato: 29. august 2008 Kontor: Kommunaløkonomisk kt. J.nr.: 2007-2413-701 Sagsbeh.: Fil-navn: kommissorium 08-09 final Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde i 2008 og 2009

Læs mere

Regeringen. Aftale om kommunernes økonomi for 2007 Den 12. juni 2006

Regeringen. Aftale om kommunernes økonomi for 2007 Den 12. juni 2006 Aftale om kommunernes økonomi for 2007 Den 12. juni 2006 1. Indledning Etableringen af de nye kommuner med nye opgaver 1. januar 2007 markerer overgangen til en ny offentlig struktur, hvor kommunerne varetager

Læs mere

2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli Forslag. til

2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli Forslag. til 2016/1 LSF 127 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2016-9047 Fremsat den 8. februar 2017 af økonomi- og

Læs mere

Hjørring Kommune. Notat. Indledning. Økonomi og Finans, Økonomisk Forvaltning. Notat vedr. midtvejs- og efterregulering 2017

Hjørring Kommune. Notat. Indledning. Økonomi og Finans, Økonomisk Forvaltning. Notat vedr. midtvejs- og efterregulering 2017 Hjørring Kommune Notat Økonomi og Finans, Økonomisk Forvaltning 28-08-2017 Side 1. Notat vedr. midtvejs- og efterregulering 2017 Indledning Finansministeriet har den 14. juni 2017 fremlagt bloktilskudsakstykke

Læs mere

Aktstykke nr. 125 Folketinget Bilag Afgjort den 19. juni Finansministeriet. København, den 11. juni 2014.

Aktstykke nr. 125 Folketinget Bilag Afgjort den 19. juni Finansministeriet. København, den 11. juni 2014. Aktstykke nr. 125 Folketinget 2013-14 Bilag Afgjort den 19. juni 2014 125 Finansministeriet. København, den 11. juni 2014. a. Finansministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at statens

Læs mere

Skatteprocenter. Indkomstskat

Skatteprocenter. Indkomstskat Skatteprocenter I budgetforslaget for 2011 14 er der budgetteret med uændrede skatteprocenter i forhold til budget 2010. Skatteprocenterne for Dragør Kommune i 2011 fremgår af nedenstående tabel. Tabel

Læs mere

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d N O T A T Pris- og lønudviklingen 2006-2008, juni 2007 - udsendt d. 25-06-2007 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske Regioner i april 2007, og indeholdt skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2016 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-3-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode.

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode. Økonomi- og lønafdelingen Notat af 3. august 2011 Refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet i 2011 I forbindelse med den samlede aftale om finansloven 2011 blev der i november 2010 indgået en række aftaler

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Region Syddanmark. Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30.

Region Syddanmark. Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30. Region Syddanmark Likviditetsoversigt og forventet årsresultat. Kvartalsindberetning for juli kvartal 2007. 1. januar til 30. september 2007 2 Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning 3 2 Forventet årsresultat

Læs mere

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien.

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien. Bilag 1 Økonomisk vurdering på det efterspørgselsstyrede område I det følgende gives en status på budgetvurderingen på det efterspørgselsstyrede område. Det omhandler følgende områder: Meraktivitet på

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2010-2013 Nr. 9 ØKONOMI & PLANLÆGNING Konsulent & Planlægning Dato: 18. september 2009 Tlf. dir.: 4477 2231 Fax. dir.: 4477 2743 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2009-4695 Dok.nr:

Læs mere