SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven"

Transkript

1 SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven

2 SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven

3 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion af fagbøger kan i mange tilfælde være en smule udfordrende i klasse, men i dette forløb tager fagbøgerne udgangspunkt i de erfaringer, eleverne selv har gjort sig gennem deres undersøgelser i skolehaven, og den viden og erfaring de i forvejen har om den plante/afgrøde, de vælger. Dette betyder, at eleverne får et praktisk og håndterbart udgangspunkt for arbejdet med fagbøger. Klassen skal sammen producere én fagbog, der omhandler høsten af planter i skolehaven. Forløbet vil medvirke til at skærpe elevernes sproglige opmærksomhed, de vil lære nye fagtermer, og deres evne til at lytte vil blive trænet. Bøgerne kan bruges som en opsamling og portfolio af den viden, eleverne får igennem arbejdet i skolehaven og træne dem i at arbejde undersøgende med et produkt for øje. Hvis eleverne ikke tidligere har været i skolehaven, vil det være en fordel for elevernes læring, at der bliver arbejdet tværfagligt med natur/teknologifaget, så eleverne også får et indblik i processen op til høsten og erfaringer med dyrkning af haven. Fagbogen vil kunne fungere som en slags manual for høst til andre brugere af skolehaven. Formål Formålet med forløbet er, at eleverne gennem klasseundervisning og undersøgelser lærer genren faglitteratur at kende, og at de selv bliver producerende inden for genren. Eleverne anvender den erfaring og viden, de allerede har om en plante, og bygger videre på deres viden gennem undersøgelser i skolehaven. Gennem arbejdet med fagbøger får eleverne mulighed for at kombinere deres baggrundsviden med ny viden og sammenfatte det til deres egen tekst. De får trænet deres fremstillingskompetencer, når de skal stille forundringsspørgsmål, og når de skal lave layout på deres side af bogen. Klassetrin klasse TID PÅ ÅRET August - september

4 SIDE 4 DANSK fagbogen i skolehaven FÆLLES MÅL KOMPETENCEOMRÅDE KOMPETENCEMÅL Færdigheds- og vidensmål LÆSNING Eleven kan læse enkelte tekster sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge. Tekstforståelse Eleven kan kombinere tekst og baggrundsviden til at skabe sammenhængende forståelse. Eleven har viden om samspillet mellem tekstens informationer og læserens viden. FREMSTILLING Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i nære sammenhænge og velkendte situationer. Forberedelse Eleven kan formulere forundringsspørgsmål. Eleven har viden om enkle ideudviklingsmetoder. Forberedelse Eleven kan bruge enkel skabeloner til at strukturere sit stof. Eleven har viden om enkel disposition. Fremstilling Eleven kan udarbejde enkle tekster med billeder og skrift. Eleven har viden om sprogets opbygning i ord og sætninger og om sammenhæng mellem skrift og billede.

5 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 5 EksemplER på læringsmål Eleverne kan bruge et mindmap til at arkivere deres baggrundsviden. Eleverne kan forudsige/gætte, hvad en tekst handler om ud fra forside og titel, og benævne genren. Eleverne kan fremstille en elektronisk bog i lyd, ord og billeder, som beskriver en plante. Eleven kan lytte til læreren i haven og bruge de oplysninger, de får i deres senere arbejde. Eleven kan stille spørgsmål, der er relevante i forhold til deres egen plante. Formuleret til eleverne - Du skal kunne udfylde et mindmap over det, du ved om planten. - Du skal kunne genkende en fagbog. - Du skal på skrift og i tale kunne beskrive, hvordan din plante ser ud, hvordan man skal passe den, hvornår man ved, at den er klar til høst, og hvad den kan bruges til. - Du skal kunne lave en side til en fagbog om din plante, hvor du bruger billeder og tekst. - Du skal kunne bruge noget af den viden, du får i skolehaven i din bog. - Du skal kunne stille spørgsmål om din plante, når du er i haven.

6 SIDE 6 DANSK fagbogen i skolehaven BESKRIVELSE AF UNDERVISNINGSAKTIVITETEN Omfang og forløb LEKTION 1 LEKTION 2 LEKTION LEKTION 6-7 LEKTION 8-9 LEKTION 10 August August September September September September/oktober Hvad er en fagbog? Mindmapping Høstundersøgelser En fagbog bliver til, del 1 En fagbog bliver til, del 2 Evaluering I KLASSEN I KLASSEN I SKOLEHAVEN I KLASSEN I KLASSEN I KLASSEN Planlægning Forløbet skal ligge i august-september, hvor mange planter er klar til høst. Hvis du har mulighed for at arbejde tværfagligt med klassens natur/teknologilærer, vil det være fremmende for kvaliteten af den fagbog, eleverne skal lave. På den måde vil eleverne også få mulighed for flere besøg i haven, og de kan dermed bedre følge deres egen plante. Eleverne vil lære flere fagtermer, og fagbogen vil få et mere erfaringsbaseret udtryk. Det er vigtigt, at besøget i skolehaven planlægges sådan, at der også er en pædagog sammen med klassen i de pågældende lektioner. Du skal på forhånd vide, hvilke planter der er i skolehaven, så eleverne ved, hvilke de kan vælge imellem. Arbejdsform Eleverne arbejder i par under første del af forløbet, mens de arbejder individuelt med at beskrive hver deres plante under selve produktionen af fagbogen. Hver time indledes og afsluttes med klassesamtale. Materialevalg Selve produktionen af fagbøgerne kan enten udføres ved at anvende digitale læremidler eller ved at producere fagbøgerne analogt. Hvis du vælger at arbejde med digitale fagbøger, skal du være opmærksom på, at det kan være en rigtig god ide at tage billeder, når klassen er i haven. Det gælder også, når det ikke er med et danskfagligt formål. På den måde kan eleverne få et billede af planterne i deres forskellige stadier, og eleverne får mulighed for at bruge egne billeder til at illustrere fagbogen. Alternativt kan de bruge tjenester på nettet, hvor elever med Uni-Login gratis og lovligt kan hente billeder (se link side 15). Vælger man at arbejde analogt med produktionen af fagbøger, kan eleverne enten tegne/ male billeder af deres plante, eller de kan presse dem, hvorefter de lamineres og sættes i fagbogen.

7 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 7 GennemførSEL af undervisningsforløb LEKTION 1. HVAD ER EN FAGBOG? Intro I denne lektion skal eleverne lære, hvad en fagbog er, og hvordan man genkender genren. Eleverne skal også lære at bruge nøgleord, som en måde at holde styr på vigtige termer fra en fagbog. Materialer Papir og blyant eller computer/ipad Gennemførsel Start med at fortælle klassen, at de sammen skal lave en bog, der handler om, hvordan man høster. Læg allerede nu forståelsesspor ud i forhold til, hvordan eleverne kan tænke høst: Hvordan ved man, at en plante er moden, og hvordan kan man undersøge det? Hvilke ting skal man tage hensyn til, når man høster? Hvad kan planterne bruges til, efter de er høstet? Fortæl, at den type bog kaldes for en fagbog, og at eleverne, inden de kan komme i haven og undersøge alle de ting, først skal vide lidt om, hvad en fagbog er. Oprids forskellene på skønlitteratur og faglitteratur. Klassen læser fælles en fagbog (se liste side 15). Kender de mon andre eksempler på fagbøger? Tal om, hvilke fordele der er ved henholdsvis et stikordsregister og en indholdsfortegnelse. Hvilke ord var vigtige for, at man forstod teksten (nøgleord)? TIPS Det er praktisk at lægge arbejdsarket i en plasticlomme, så det ikke bliver fugtigt og umuligt at skrive på. Bind eventuelt en snor med en blyant i enden af plasticlommen. Små elever kan have svært ved at holde styr på en blyant, når de bliver optaget af deres undersøgelser.

8 SIDE 8 DANSK fagbogen i skolehaven LEKTION 2. MINDMAPPING Intro Eleverne skal i denne lektion lære at bruge et mindmap til at vise, hvad de har lært om fagbøger. De skal også lave et mindmap, hvor de skriver, hvad de allerede ved om den plante, de skal skrive om. Hvis I arbejder analogt, er det en god ide at lade eleverne understøtte det skrevne med en tegning. Materialer Papir og blyant/computer/ipad Eventuelt et program til mindmapping, f.eks. MindMeister (se link side 15) Du skal have fagbøger med, som eleverne skal læse (se liste side 15) Gennemførsel Eleverne inddeles i grupper. Eleverne skal læse de fagbøger, du har taget med til dem, og skrive nøgleord ind i mindmappet, mens de læser. Grupperne læser på skift deres nøgleord op for klassen, der skal gætte på, hvad gruppens fagbog handlede om. Hvis de øvrige elever slet ikke kan gætte, hvad en bog handler om ud fra gruppens nøgleord, skal I snakke om, hvordan gruppen kan finde ord, der bedre beskriver emnet. Når klassen har været igennem arbejdet med at finde nøgleord til en given fagbog, skal de blive mere specifikke omkring, hvad de ønsker, at deres egen fagbog skal handle om. Eleverne præsenterer deres mindmaps på klassen. Måske der er nogle, der ved mere om planten det føjes så til deres mindmap med det samme. Eleverne snakker i deres grupper om, hvad der kunne være spændende at vide mere om forundringsspørgsmål. Rund timen af med en snak om, hvad der skal ske i skolehaven.

9 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 9 Arbejdsark Navn: Klasse: Hvad ved du i forvejen om din afgrøde/plante? Hvad vil du gerne undersøge? Hvad har du fundet ud af gennem dine undersøgelser?

10 SIDE 10 DANSK fagbogen i skolehaven LEKTION HØSTUNDERSØGELSER Intro Eleverne skal nå meget på deres tid i skolehaven. De skal undersøge den plante, de har valgt. Det kan for eksempel være, hvor tæt planterne står, hvor mange planter der er, hvordan man kan se eller føle, at de er modne. Eleverne kan dufte og smage henholdsvis en umoden og en moden plante for at undersøge, om man kan dufte eller smage, om den er moden (vær dog opmærksom på, at det ikke er alle planter, man må spise rå). Eleverne skal også stille spørgsmål til det, de ikke umiddelbart kan finde ud af via undersøgelser, og de skal forberede illustrationer til deres side i fagbogen. Materialer Papir, penalhus Opladede telefoner, ipads/digitale kameraer Plasticlommer Eventuelt opslagsværker Arbejdsark (side 9) Gennemførsel Eleverne planlægger, hvilke former for illustrationer fagbøgerne kan have. Det kan være tegninger, fotos eller pressede og laminerede planter. Klassen deles i to: Gruppe 1: Arbejder undersøgende i haven med deres plante. Gruppe 2: Tegner skitser, finder eksemplarer til presning eller tager billeder af deres plante. Når I ankommer til haven, kan det være en god ide at spørge eleverne om, hvad de vil undersøge i forhold til høsten af deres plante. Eleverne kan få inspiration af hinanden til, hvordan de kan bestemme, om planten er moden eller ej. I kan også tale om, hvorvidt der er forskel på udbyttet af planter, der står tæt, og de, der står knap så tæt. Uddel arbejdsark (side 9), så alle elever har et fælles udgangspunkt for deres undersøgelser. TIPS Det er vigtigt, at eleverne kun arbejder med blyantsskitser i haven, da tusch og farver har det med at løbe, hvis de bliver udsat for fugt.

11 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 11 Lektion 6-7. EN FAGBOG BLIVER TIL, del 1 Intro I denne del af forløbet skal eleven starte på arbejdet med at producere sin side i fagbogen Høst i skolehaven. Eleverne skal arbejde med at disponere, hvad han/hun har lært i forhold til det at høste en plante. Materialer Computere/iPads eller papir og blyant Gennemførsel Du opsummerer på turen i skolehaven, og eleverne fortæller, hvad de fik ud af deres undersøgelser og spørgsmål i skolehaven. Hvad har vi lært? Eleverne laver først, enten på papir eller på en tablet, en skitse over deres fagbog. Derefter skriver de dispositionen, som i dette tilfælde meget vel kan bruges senere til indholdsfortegnelse. Skitserne hænges op i klassen. Eleverne skal give hinanden respons på deres dispositioner. Måske nogle kan finde på mere eller kan komme med forslag til en anden rækkefølge. Måske har én taget et billede eller tegnet en tegning, der ville passe perfekt ind i en anden elevs bog?

12 SIDE 12 DANSK fagbogen i skolehaven Lektion 8-9. EN FAGBOG BLIVER TIL, del 2 Intro Eleverne skal i denne lektion i gang med at producere deres fagbøger. Hvis du vælger at arbejde analogt, skal du påregne tid til, at eleverne enten får farvelagt eller presset deres planter. Materialer Computer/iPad apps/programmer (Word, google docs, pages eller andet tekstbehandlingsprogram) Gennemførsel Som lærer udstikker du tidsrammen for arbejdet (1-2 lektioner). Du kan eventuelt sætte en ramme for tekstarbejdet i form af spørgsmål som: Hvordan kan man se, om planten er klar til høst? Hvordan skal planten høstes? Hvad kan planten bruges til? Eleverne går i gang med produktionen af fagbøger. Når elevernes sider til fagbogen er færdige, skal der læses korrektur. Lad eleverne læse hinandens, men se dem over skulderen, og vejled undervejs. Eleverne præsenterer deres fagbøger for hinanden i klassen og eventuelt ved et forældrearrangement i skolehaven.

13 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 13 Lektion 10. EVALUERING Intro I denne lektion skal eleverne evaluere via en aktivitet, hvor de fagbøger, som klassen har udarbejdet, vurderes. Gennemførsel I elev-elev-evalueringen består evalueringen af et sæt spørgsmål forfattet af dig som lærer. Responsgruppen skal vurdere, om deres klassekammerater opfylder de krav, der er stillet: - Har fagbogen en indholdsfortegnelse, og er den overskuelig? (Er der anført sidetal, står indholdet pænt langs venstre margen?) - Er der et stikordsregister? Er det placeret bagerst i bogen? Er det alfabetisk ordnet? - Er billederne hensigtsmæssigt placeret? Er de skarpe? Passer de til teksten? Din evaluering er en fortsættelse af elevernes respons, men af en fremadrettet og mere formativ karakter. Eleverne evalueres mundtligt og individuelt ud fra de mål, der var sat for forløbet. Her skal fokus ikke være på, hvad eleven har glemt eller udeladt i sin fagbog, men være fremadrettet og med fokus på, hvad eleven skal arbejde på indtil næste gang, eleven skal arbejde undersøgende og producerende.

14 SIDE 14 DANSK fagbogen i skolehaven Forslag til evaluering Tegn på læring Når du som lærer løbende i undervisningen vurderer elevernes faglige udbytte, kan du for eksempel være opmærksom på følgende tegn på elevernes læring: Eleven genfortæller indholdet af fagbogen ved hjælp af nøgleord. Eleven tegner og skriver idéer til fagbogen i et enkelt mindmap. Eleven skriver overskrifter, der er forbundet med høsten af en given plante og stikord til disse overskrifter. Eleven beskriver den valgte plante. Eleven limer/indsætter foto af sin plante på et stykke papir/ i et tekstdokument og skriver flere sammenhængende sætninger, der forklarer fotoet. Forslag til udfordringsopgaver Elever, der bliver hurtigt færdige med deres side af fagbogen, kan lave et stikordsregister eller en indholdsfortegnelse. De elever, der har let ved opgaven, kan udfordres ved, at de skal arbejde med interviewteknik inden besøget i skolehaven. De kan lære om åbne/lukkede spørgsmål, lære at stille hv-spørgsmål og ikke mindst at stille nye forundringsspørgsmål som respons på de svar, de får i skolehaven. Spørgsmålene kan enten stilles med det samme eller formuleres på skrift. Der kan arbejdes med billedtekster til elevernes illustrationer. Elever, der har vanskeligt ved at læse eller skrive, kan bruge læse-skrive-teknologi, når de skal producere deres fagtekst og læse fagbøger i begyndelsen af forløbet (se link side 15). De kan også indtale teksten fremfor at skrive den. Eller indtale dele af teksten og skrive resten med hjælp fra læreren eller LST. IDÉ Hvis eleverne har tegnet deres planter, kan du overveje at lade dem farvelægge med akvarel, det kan blive meget smukt, også når det bliver kopieret.

15 DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 15 LINKS OG LITTERATUR LINKS Polfoto MindMeister AppWriter Adgang for alle Presning af blomster LITTERATUR Om faglig læsning Her kan du kan finde ideer til arbejdet med nøgleord og fagbøger generelt Læs med! af Hanne Fabrin De små fagbøger, CFU udlånssamling 3C5B B2-AC43-611FFEEFF991%7d&fb=ja Klik på link i PDF og gå direkte til materialet!

16

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation.

I forløbet arbejdes der med danskfagets færdigheds- og vidensmål inden for kompetenceområderne fremstilling og kommunikation. Danskforløb 1.-2. klassetrin: Folder til nye elever på skolen Forløbet er entreprenørielt ved fokusering på, at eleverne udvikler ideer på baggrund af viden og erfaringer, og at de gennem deres handlinger

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven SIDE 1 DANSK avisen i skolehaven DANSK Avisen i skolehaven SIDE 2 DANSK avisen i skolehaven DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN 3 DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Dette forløb kombinerer arbejdet med at fremstille

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Ukrudt i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI UKRUDT I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Ukrudt i skolehaven

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Undervisningsforløb. - Eventyr i en modtageklasse. Baggrund for forløbet:

Undervisningsforløb. - Eventyr i en modtageklasse. Baggrund for forløbet: Undervisningsforløb - Eventyr i en modtageklasse Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen

Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Vejnoveller fra Sophienborgsskolen Angiv fag, klassetrin, kompetenceområde og færdigheds- og vidensmålpar for forløbet. Der må gerne være mere end et færdigheds- og vidensmålpar per forløb, men antallet

Læs mere

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer

Frøken Ignora. Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse. Sammensat af Kathrine Møller Meyer Frøken Ignora Et undervisningsforløb på ipad i 2. klasse Sammensat af Kathrine Møller Meyer Materialet er lavet med tilladelse fra Forfatter Katrine Marie Guldager, Illustrator Charlotte Pardi og Forlaget

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X fodbold Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Kampen i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Kampen i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI KAMPEN I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Kampen i skolehaven

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, A3-papir, tusher eller farver Introduktion I dette koncentrat beskrives Afrika

Læs mere

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse Hellige steder Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan læse enkle faglige tekster og udtrykke sig sprogligt enkelt om deres indhold Eleven kan udtrykke sig om enkelte begivenheder

Læs mere

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven

MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Såning i skolehaven SIDE 1 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK Såning i skolehaven SIDE 2 MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN MATEMATIK SÅNING I SKOLEHAVEN SIDE 3 MATEMATIK Såning i skolehaven INTRODUKTION I dette forløb skal

Læs mere

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNINGS FORLØB UNDER VISNING LOKALE RÅVARER I MIN MAD

IND SKO LING LOMA IND SKO LING LOMA UNDERVISNINGS FORLØB UNDER VISNING LOKALE RÅVARER I MIN MAD S FORLØB og matematik Formålet med forløbet er at øge elevernes kendskab til de danske og lokale råvarer, da råvarekendskab er en vigtig del af maddannelse. Eleverne skal gennem aktiv deltagelse blive

Læs mere

Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger af ord, når jeg får læst en tekst højt

Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger af ord, når jeg får læst en tekst højt Årsplan Dansk 1. klasse 2015/2016 1. Fortolkning temaer gennem samtale Oplevelse og indlevelse lege sprog, billeder og enkel poetisk sprogbrug og billeder Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger

Læs mere

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl?

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 1 DANSK. Poesi i skolehaven

DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 1 DANSK. Poesi i skolehaven SIDE 1 DANSK POESI I SKOLEHAVEN DANSK Poesi i skolehaven SIDE 2 DANSK POESI I SKOLEHAVEN DANSK POESI I SKOLEHAVEN SIDE 3 DANSK Poesi i skolehaven INTRODUKTION Alle børn burde have mulighed for at kende

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det?

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal Faktabokse Landkort Udgivelsesår

Læs mere

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven

MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN SIDE 1 MATEMATIK. Udstykning af skolehaven SIDE 1 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK Udstykning af skolehaven SIDE 2 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN 3 MATEMATIK UDSTYKNING AF SKOLEHAVEN INTRODUKTION

Læs mere

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server?

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server? Opgaver: Wozniacki Opgaver: Caroline Wozniacki Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema

Læs mere

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Årsplanen er et redskab til at skabe overblik over, hvilke kompetence-, færdigheds- og vidensmål forenklede Fælles Mål for det enkelte fag, der inddrages

Læs mere

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet.

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet. Årsplan Dansk 2. klasse 2015/2016 1. Læsning læse enkle sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekst finde ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider Jeg kan finde informationer om et emne

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk, 1.-4. klasse Omfang: 2-8 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at producere egne digitale u-landskalendere, som eleverne

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 3. - 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne arbejde med fabelgenren gennem fem udvalgte fabler af Æsop, H. C. Andersen

Læs mere

Undervisningsforløb/aktivitet

Undervisningsforløb/aktivitet Undervisningsforløb/aktivitet I denne undervisningsaktivitet sættes der fokus på, om Danmark skal sige officielt undskyld for den tidligere rolle som slavenation. Aktiviteten tager udgangspunkt i samme

Læs mere

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Emne: Folk og røvere i Kardemommeby Fælles Mål (færdigheds- og vidensmål) Forberedelse Eleven kan forberede læsning gennem samtale i klassen måder til at skabe

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Månestenen #29 Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til den digitale

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

Beton, et stærkt materiale

Beton, et stærkt materiale Beton, et stærkt materiale Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Natur/teknologi Forløbet kan udvikles ved at kombineres med Håndværk og Design 6. klasse Undersøgelse, kommunikation

Læs mere

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus FRA FÆLLES MÅL Kompetenceområde: Kommunikation og it/ fremstilling - frit formuleret Vidensmål:

Læs mere

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Udarbejdet af lærer Anne Mette Olesen Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Billedkunst valgfag + tværgående tema

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb Dansk og innovation Fag Klassetrin Kompetenceområder Færdigheds- og vidensmålpar Kommunikation (dialog) Dansk Indskoling Kommunikation og Fremstilling Eleven kan veksle mellem at lytte og ytre sig Eleven

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Årsplan for dansk 2. årgang

Årsplan for dansk 2. årgang Årsplan for dansk 2. årgang 2015 2016 Uge 33-34: 2.A Tværfagligt forløb i dansk med udgangspunkt i Cyklistforbundets skolekampagne Alle børn cykler Materialer: Undervisningsmateriale fra ABC hverdagssituationer.

Læs mere

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag Bilag til Merete Brudholms artikel Bilag 1 Til drøftelse i klassens lærerteam Hvilke læsemåder behersker eleverne i relation til genrerne fortællende og informerende tekster, og hvilke skal implementeres

Læs mere

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation

5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation 5 grunde til at Afrika bliver vigtig for din generation Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, A3-papir, tusher eller farver

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender

Børnenes Egen U-landskalender Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til elevernes

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre

Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk/Islamisk kunst en verden af mønstre Arabisk og islamisk kunst har i mange år præget store dele af verden. Bortset fra algebra, trigonometri, optikken, astronomi og de mange andre videnskabelige

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT 3. - 4. KLASSETRIN TIL LÆRE R EN OLE LUND KIRKEGAARD DRAGEN Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin Af Mille Roedahl og Helena Patscheider,

Læs mere

Udeskoleforløb Naturlyrik

Udeskoleforløb Naturlyrik Udeskoleforløb Naturlyrik Naturlyrik Fag: Dansk Klassetrin : 2-4.klassetrin Sted: Naturen i nærheden Årstid: Hele året Formål: Eleverne skriver digte OM naturen I naturen og lærer om forskellige digtformer.

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Høstdag i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI HØSTDAG I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Høstdag i skolehaven

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Karrieremuligheder i en virksomhed

Karrieremuligheder i en virksomhed Karrieremuligheder i en virksomhed Uddannelse og job; eksemplarisk forløb i 7.-9. klasse. Faktaboks I forløbet arbejdes med følgende 2 kompetenceområder og mål: Komptenceområde: Fra uddannelse til job

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Eleven kan lave sit eget værk med kamelen som motiv. Eleven kender kamelens kendetegn og farver og nuancer.

Eleven kan lave sit eget værk med kamelen som motiv. Eleven kender kamelens kendetegn og farver og nuancer. Opgaveark Billedkunst, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Kameler i farver I denne opgave skal eleverne male deres egne kamelbilleder. Kamelen er et dyr med tydelige kendetegn, så med lidt indledende skitsearbejde

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation Klasse: 8. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation Kursus: Søgning på nettet Skriv en fagtekst: Sprogets udvikling

Læs mere

Mægtige maskiner. Piloteringsmaskinen. Inddragelse af tv-programmer i indskolingen

Mægtige maskiner. Piloteringsmaskinen. Inddragelse af tv-programmer i indskolingen Mægtige maskiner Piloteringsmaskinen Inddragelse af tv-programmer i indskolingen Af Mette Bech Pædagogisk konsulent for dansk i indskolingen CFU Sjælland Inspiration til forløb om fagtekster i 2-3. klasse

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Opgaver: Halloween. 4. Find også eksemler på to ting, som hører med til nutidens halloweenfest, men som ikke hørte med til kelternes nytårsfest.

Opgaver: Halloween. 4. Find også eksemler på to ting, som hører med til nutidens halloweenfest, men som ikke hørte med til kelternes nytårsfest. Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Rooney. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Rooney. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

INKLUSION GENNEM IT. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense

INKLUSION GENNEM IT. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense INKLUSION GENNEM IT Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense OM MIG... Iben Brink Haahr Lærerudd i 1997 Dansk- og klasselærer i 1a Læsevejleder Læse- skriveudvikling IT i faget Supplerende undervisning

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE DIDAKTISKE MÅL: AT FORBINDE LÆRNGSMÅL OG ELEVERNES MEDBESTEMMELSE Dette forløb udgør en prototype på et danskforløb til 4. klasse, som er udviklet

Læs mere

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet.

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Lærerark Hvordan føles det at have KOL? Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Kort om opgaven Læreren

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem.

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem. Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem. Stamoplysninger om undervisningen. Uddannelse Hotel- og Restaurantskolen Varighed Fag/forløb/antal moduler Ca. 15 moduler Underviser Maria-Emilie Keller

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Kære læsevejledere Så er alle børnebillederne væk, og I får som lovet de kedelige slides. I fik undervisningsforløbet udleveret, så her er næsten kun

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015

Kompetenceområdet fremstilling. Mandag den 3. august 2015 Kompetenceområdet fremstilling Mandag den 3. august 2015 Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge et læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet Fremstilling I har viden om kompetenceområdet Fremstilling

Læs mere

Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål

Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål Med folkeskolereformens ikrafttræden i august 2014 var Forenklede Fælles Mål klar til brug. De enkelte skoler kunne vælge, om de allerede i skoleåret 14/15

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

ipads i undervisningen

ipads i undervisningen ipads i undervisningen Nyhedsartikler Fokus: Målsætning - lærer- og elevevaluering 6.a + Monica Bovedt (MB), Strandskolen september 2014 Undervisningsforløb i nyhedsartikler Indholdsfortegnelse: 1. Forløb

Læs mere

Målstyret undervisning i danskfaget

Målstyret undervisning i danskfaget Målstyret undervisning i danskfaget 1. december 2014 Multimodale tekster i danskfaget Professor Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Slides på www.jeppe.bundsgaard.net De nye Fælles

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

LÆRERENS MASKINRUM. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense

LÆRERENS MASKINRUM. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense LÆRERENS MASKINRUM Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense MIT PROGRAM Min baggrund Mit årshjul - mine ressourcer Et forløb i 6a Brug biblioteket Samarbejde Følg med på: ibenblog.skoleblogs.dk

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere