Børn der kommer til mig i Motorikken kan eksempelvis være børn, der har et eller flere problemer af nedenstående art:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børn der kommer til mig i Motorikken kan eksempelvis være børn, der har et eller flere problemer af nedenstående art:"

Transkript

1 Vanda Hundrup Træningsadresse: Tokkerbakken 18 Ellebjergvej Risskov 8240 Risskov Tlf.: eller Tlf.: bhundrup@post12.tele.dk Adoption og Samfund Jeg er motoriklærer og har arbejdet med sansemotorisk usikre børn igennem 11 år. Har eget træningssted i Risskov hvorfra jeg hjælper børn til igennem leg/stimuli til selv at integrere deres sanser og stimulere deres motorik. Jeg ser i Motorikken børn fra mange forskellige steder i landet og har heriblandt også mange adopterede børn, som ikke er alderssvarende sansemotorisk. Desuden er jeg foredragsholder og underviser inden for emnet samt forfatter til kompendiet Børns Motoriske Udvikling Udgivet af DGI. Jeg træffes bedst efter arbejdstid kl. 18 på privatnr. Børn der kommer til mig i Motorikken kan eksempelvis være børn, der har et eller flere problemer af nedenstående art: Hyperaktiv/inaktiv Børn med taleproblemer Opmærksomheds- koncentrationsproblemer Læseproblemer Finmotoriske problemer Sociale problemer Motoriske problemer Børn der mangler overskud i hverdagen, - irritable, utrygge, uglade, utilpasse m. fl. Sanseintegration betyder orden det modsatte er kaos Grundlaget for al læring er, at man har et velfungerende sanseapparat. Mange børn får ikke mulighed for optimal sansemotorisk stimuli. Problemet kan starte bl.a. i / under: Fostertid (for passiv fosterliv, sygdom, tilsætning, forgiftning, forurening m.m.) Fødsel (komplikationer, iltmangel, for tidligt fødte m.m.) Tidlig barnealder (at være uønsket, sygdom, sociale- fysisk og psykiske forhold m.m.) Adoptivbørn ( adskillelse, tidligt svigt, store psykiske omvæltninger) Manglende stimuli (en stor del af børnene får ikke de stimuli, som deres sanser om motorik har brug for). Arv og tradition i hjemmet spiller også ind. En forfinet levevis kan være en trussel for ikke at udvikle sig sansemotorisk (f.eks. inaktiv beskæftigelse, servicering af barnet, misforstået overbeskyttelse, overvågning i pasningsordning, stress og travlhed i barnets hverdag).

2 Side 2 af 8 Labyrintsansen = Vestibulærsansen = hovedbalancesansen Den første af vores tre basale sanser. Placering og udseende. Menneskets labyrintsans har navn efter dets udseende nærmest lignende en labyrint. Sansen sidder i det indre øre. Den er forbundet med høreorganet og består af 3 buegange, der er beskyttet af knogler. De 3 buegange ligger i tre planer og er væskefyldte. Hver kanal er kun 0,1 mm bred og 15 mm lang. Labyrintsansen er en sans, der ikke er særlig bevidst for os, men som har stor indflydelse på de fleste hjernefunktioner: Talen Hjernens parathed Muskeltonus = Normal muskelspænding Bevidst balance Mave tarmfunktionen Hjerte karfunktionen Lillehjernen Funktion: Labyrintsansen registrer hovedets bevægelser, stilling og om man accelererer eller decelerer i hastighed. Disse organer har en evne til at mærke om man er ved at komme ud af balance, - inden man kommer det. Denne sans kan også omtales som vores ubevidste balancesans, da den arbejder på det ubevidste plan og således er en forudsætning for den bevidste balance.

3 Side 3 af 8 Labyrintsansen Det overreagerende labyrintsystem (det stille barn ) Den normale hjerne bearbejder labyrinttære sanseindtryk og bruger informationer fra dem til at udforme hensigtsmæssig planlægning. For at kunne bruge de labyrinttære indtryk er hjernen nødt til at kunne dæmpe unødige impulser. Nogle børn overreagerer på labyrintær stimulering, deres hjerner er imidlertid ikke i stand til at dæmpe eller modulere aktiviteten. Der er to former for hypersensitivitet overfor labyrintær indtryk: Utryghed overfor tyngdekraften og intolerance overfor bevægelser. Eksempler på utryghed overfor tyngdekraften: føler frygt, uro eller mathed i uvant stilling, eller blot ved forestilling om samme føler sig truet, hvis andre mennesker flytter rundt med ham tillader sig ikke engang at stå i nærheden af andre gynger, karruseller og andre legeredskaber, der bevæger kroppen, kan gøre ham bange svinge hurtigt om hjørnet i en bil, kan bringe ham ud af fatning bruger meget tid på at være bange for at falde Eksempler på intolerance overfor bevægelser: føler ubehag (måske truet) ved hurtige bevægelser eller ved at snurre rundt disponeret for køresyge bliver hurtigt svimle ved leg i karruseller eller andre bevægelige legeredskaber særligt sensitive bliver dårlige ved blot at se andre eller noget dreje rundt (øjenrefleks)

4 Side 4 af 8 Labyrintsansen Det underreagerende labyrintsystem (det hurtige barn) Der er to typer labyrintforstyrrelser, der almindeligvis påvirker indlæring og adfærd: Hjernen kan enten underreagere eller overreagere på indtryk. Sammenlignet med radioen kan styrkeknappen stilles for lavt eller for højt og hvis hjernen ikke reducerer det, kan det ikke opnå hensigtsmæssig respons. Eksempler på underreagerende labyrintsystem: rumlige opfattelsesproblemer flytte rundt på møbler ofte fjendtlig, aggressiv, indesluttet ikke finde hjem, hvis ude at lege ved kørsel i bil, føler ikke lodret- vandret stilling svært ved at føle hvor tæt de er på andre inden de støder ind i dem kan selv finde vej et sted hen, men ikke forklare andre vejen føler ingen svimmelhed, eller alt for hurtig svimmelhed kan have indflydelse på boglig indlæring (rumlig opfattelse f.eks. bytte om på 14 og 41) udtrættes hurtigt. Underspændt tonus. ikke orienteret til at genvinde balancen. klassens klovn for at more de andre ofte dårlig integration af de to kropshalvdele forvirrede over besked til venstre- og højre hånd, skal først tænke. bege cerebrale hemisfærer gør de samme ting i stedet for at specialisere. Tyngdemæssig sikkerhed er det fundament vi bygger vort forhold til andre mennesker.

5 Side 5 af 8 Taktilsansen / Følesansen Følesansen er den anden af vore tre basale sanser. Placering: Vi har to følesystemer. Der er meget tæt forbindelse mellem de to systemer. Følesansen sidder i huden, den omgiver os. Den beskyttende, undersøgende sans er den mest primitive sans. Den er desuden ubevidst. Den diskriminerende følesans er bevidst for os. Den bruges til at lære omverdenen at kende. Disse to systemer optræder igennem en blanding, men til tider med mest vægt på det ubevidste plan og sjældent på det bevidste system. Det sidste system udvikles senere end det første. Vores følesans, (berøring, smerte- og temperatursans) er knyttet til forskellige sanseceller i hud og slimhinder. Tættest sidder sansecellerne på slimhinderne, fødderne, hænderne og på vores forside frem for vores rygside. Funktion Det beskyttende system aktiveres under let berøring, smerte- og temperatursvingninger. Eks. 1: Jeg bliver aet let å kinden. Eks. 2: Jeg brænder min hånd. før jeg når at tænke, trækker jeg hånden til mig. Det diskriminerende system aktiveres ved fast tryk og aktiv berøring. Ved hjælp af dette system udforsker og lærer barnet om omverdenen. Eks. Vi mærker forskel på ru, glat, tung, let, kantet o.s.v. Vi mærker hvis noget er kantet, ru og mærker tyngde osv. Det diskriminerende system er vigtig for evnen til at planlægge motorisk aktivitet. Følesansen indgår også som en del af balancen. Det er sværere at holde balancen på et blødt underlag end et fast. Her registreres tryk forskelle ikke så godt som på faste underlag. Den beskyttende følesans har betydning for: Overlevelse Hovedrejsningsrefleksen Bevægelsers præcision Psykisk og social kontakt med andre Den diskriminerende, undersøgende følesans har betydning for: at man lærer omverdenen at kende

6 Side 6 af 8 Taktil overfølsomhed Hudsensibiliteten varierer meget hos børn. Nogle er meget følsomme over for berøring, har altså en lav tærskelværdi for taktil stimulering. Disse børn vil derfor få langt mere taktil stimulering end børn, der har en høj tærskelværdi over for berøring. Nogle børn er født med taktil hypersensibilitet (overfølsomhed) og oplever berøring som smerte eller kildren. Disse børn vil ikke kunne føle velbehag ved nær kropskontakt, men udvise taktil skyhed, det vil sige barnet undgår berøring, fordi den opleves som ubehagelig. Et taktilt sky barn vil undgå at: få knus og kys blive kildret sidde på skødet holde i hånd stå i kø blive vasket få redt håret få klippet sine negle og hår grise sine fingre til gå på bare tæer Det taktilt overfølsomme barn vil have vanskeligheder ved at få skabt balance i sit centralnervesystem som følge af den utilstrækkelige taktile kommunikation med omgivelserne. Som en kompensation for dette har disse børn ofte et stort behov for at være motorisk aktive. Barnets negative reaktion på berøring kan let give problemer i forældre - barnforholdet og stiller store krav til forældrenes forståelse for barnets afvisning af knus og omfavnelse. Årsagen til overfølsomheden er ikke klarlagt.

7 Side 7 af 8 Kinæsthesisansen= Muskel-led og senesansen = stillingssansen. Den 3. af vores 3 basale sanser. Som de 2 føromtalte sanser arbejder også denne på det ubevidste plan. Placering: Denne sans er som navnet antyder i vores muskler, led og sener. Denne sans har ikke nogen mulighed for at arbejde præcist, hvis ikke labyrint- og taktilsansen er velfungerende. Hjernen fortæller musklerne, hvad de skal gøre, men det er sanseindtrykkene fra kroppen, der gør det muligt for hjernen. Eksempel: som en geodat planlægger et landkort, planlægger barnet sit kropskort ved at bruge sin krop aktivt. Forudsætning for at kende alt udenfor kroppen er at have fuldt kendskab til egen krop. Formål: Vores muskel,led og senesans har til formål at fortælle os om vores stilling her og nu uden synets hjælp. Sansen er med i alle bevægelser. Bevægelsernes præcision er det vi først og fremmest tillægger muskel-led og senesansen. Hvis denne sans ikke melder nøjagtigt tilbage til hjernen, bliver bevægelserne klodsede og kluntede. Desuden sorterer følgende under denne sans: Rum- og retningsfornemmelse Begreberne: Foran, bagved, ved siden af, under, over og omkring Hastighed Afstandsbedømmelse Muskel-led og senesansen har indflydelse på: At man hele tiden ved besked om kroppens stilling nu og her Kropsbevidsthed Muskeltonus = normal muskelspænding Bevidst balance Hånd/øje koordination Fod/ øje koordination En forudsætning for at lære rummet uden for det personlige rum at kende, er at man kender sin egen krops formåen og rækkevidde.

8 Side 8 af 8 Barnets sansemotorik skal ikke måles i hvor god det er til at stå på ét ben, men hvilket overskud og livskvalitet, barnet har. Hvordan hjælper træningen? Vi ved hvad der er karakteristisk for børn, der har besvær med at integrere deres sanser. Vi ved også hvor forskellige, de kan være. Inden for disse rammer kan der være stille, bange, men også hyperaktive og voldsomme børn. Motoriske og personlige symptomer For at gøre tolkningen af træningsresultatet lettere, deles symptomerne i to grupper: Motoriske symptomer bliver tolket som udholdenhed, behændighed, stabilitet, balance, bevægelsessamspil. Det personlige bliver tolket som barnets adfærd og hvordan det selv føler sig tilpas. Der findes glimrende litteratur omkring emnet hvorfra nogle af oplysningerne til disse sider kan ses. Blandt disse er: Børn og Motorik Kropumulige Unger Klodsmajor og englebørn Taktil Kommunikation A. Brodersen & B. Pedersen Gudrun Gjesing Tóra Tóroddsdóttir Lis Thrane Mortensen Med venlig hilsen Vanda Hundrup

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag?

Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Hvad har du stjålet fra dit barn i dag? Idræt, leg og bevægelse Fie Illum & Anette Bundgaard Hvad stiller vi skarpt på? Leg & Bevægelse Hvorfor? Forudsætning for Livsduelighed & Trivsel Forudsætning for

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Primære sanser. Indholdsfortegnelse

Primære sanser. Indholdsfortegnelse Primære sanser Indholdsfortegnelse Indsatsområde: Primære sanser Hvorfor arbejde med Primære sanser Grundmotorikken Grundlege Færdigheder Kreativitet Hvad er primære sanser Følesansen taktilsansen Tegn

Læs mere

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer Dagplejen Holstebro 2016 Motorikdagplejen Hvorfor Motorikdagplejen? Dagplejen Holstebro har

Læs mere

Krop og bevægelse et oplæg om motorik.

Krop og bevægelse et oplæg om motorik. Tirsdag d. 29. Maj 2012 Krop og bevægelse et oplæg om motorik. v/ VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter for Sundhed, Kost og Motion Mail: gsa@viauc.dk VIA UCVIA / PSS Fokus

Læs mere

BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING

BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING BARNETS SANSEMOTORISKE UDVIKLING Et barn udvikler sig lige fra fødslen; det sanser, undersøger og eksperimenterer. Udviklingen sker i socialt samspil med omverdenen. I kontakten med nærværende voksne og

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

BOLDMASSAGE STORE BOLDE

BOLDMASSAGE STORE BOLDE BOLDMASSAGE STORE BOLDE Bagsiden af kroppen Stor bold Skumgummi hård massagebold blød massagebold Fitness bold Badebolde Bolden skal på jordomrejse på kroppens yderside samlende Kroppens grænser 1 KROPSSTATUS

Læs mere

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke.

Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Sanse-stimulering i passende mængde Børn bør hverken over- eller understimuleres. Der skal være balance mellem krop og psyke. Nogle børn har det sværere end andre. De er klodsede, usikre og tør ikke være

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

Leg dig til en god motorik. - motorikken kan være en forudsætning

Leg dig til en god motorik. - motorikken kan være en forudsætning Leg dig til en god motorik - motorikken kan være en forudsætning Leg dig til en god motorik - motorikken kan være en forudsætning Skrevet af pædagog og motorikvejleder Heidi Aasborg & Projektleder Lars

Læs mere

Klub Æblebørn. April 2013

Klub Æblebørn. April 2013 Klub Æblebørn April 2013 Hej og Velkommen til april måneds Guld-tema her i Klub Æblebørn. Jeg håber du har haft en dejlig påske med dine børn. Jeg brugte de 3 dage op til helligdagene på et businesskursus,

Læs mere

Frilandsbørnehaven Enghøj

Frilandsbørnehaven Enghøj Sansemotorik Stimulering, af børns sanser, er en meget væsentlig faktor i barnets udvikling og indlæring. Her har vi samlet nogle ideer, som I forældre kan være opmærksomme på i dagligdagen. Hold øje med

Læs mere

Sanse Motorik - Det bedste til dit barn

Sanse Motorik - Det bedste til dit barn PRIMÆRE REFLEKSER HOS BØRN Primære reflekser er, herhjemme, et meget lidt beskrevet område, når vi taler om børns motorik. Det er ærgerligt, for reflekserne har stor betydning for børns udvikling både

Læs mere

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode

Indledning. Prøvespørgsmål. Afgrænsning/metode Indholdsfortegnelse Indledning...1 Prøvespørgsmål...1 Afgrænsning/metode...1 Hvad er motorik...2 Barnets udvikling 3 4 år...2 Barnets udvikling 4 5 år...3 Barnets udvikling 5 6 år...3 Sansemotorisk udvikling

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser:

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Årshjul. Januar Februar -Marts. Ansvarlige :Tina L, Agnete og Annette. Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Labyrintsansen

Læs mere

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7 til 1½ og 3½ år INDLEDNING Dette motorikhæfte er ment som en rettesnor for, hvad man kan forvente, at børn på 1½ år og 3½ år kan motorisk. Hæftet kan give dig en god fornemmelse for hvilke af børnene i

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Røde kinder og snavsede fingre Oplæg: Rend og hop i naturen, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt

Læs mere

Bevægelseseksamen, oktober Bevægelseseksamen

Bevægelseseksamen, oktober Bevægelseseksamen Bevægelseseksamen 1-10-2009 Sansemotorisk udvikling 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning..3 2. Problemformulering..4 3. Emneafgrænsning 4 4. Arbejdsmetoder/metodeangivelser 4 5. Definitioner.5 6. Børns

Læs mere

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup

IDRÆTSBØRNEHAVE. IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup IDRÆTSBØRNEHAVEN MÆLKEBØTTEN Tommerup Pædagogisk idræt Leg Bevægelse Idræt Idræt: En aktivitet, spil/øvelse. Bevæger kroppen efter bestemte regler, alene eller sammen med andre, i konkurrence. Kroppen

Læs mere

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab Udrednin 0 Den motoriske udvikling Barnet bliver ikke født med en forståelse for verden eller sig selv. Med omgivelsernes kærlige og

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

- brug af hjælpemidler (eks skohorn,specialkop + service, mosgummi, toiletstol, boardmaker)

- brug af hjælpemidler (eks skohorn,specialkop + service, mosgummi, toiletstol, boardmaker) Krop og bevægelse Kroppen er et meget komplekst system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation. De følelsesmæssige og erkendelsesmæssige

Læs mere

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019

Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser. PsykInfo, d. 19. september 2019 Kropsbevidsthed: At finde ro via sine sanser PsykInfo, d. 19. september 2019 Hvem er jeg? Camilla Elmkær-Koch Ergoterapeut, uddannet i Esbjerg i 2009 Har arbejdet kortvarigt på neurologisk afsnit på SVS

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Praktikopgave. Birgit Rævsager STU 3. Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser

Praktikopgave. Birgit Rævsager STU 3. Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser Praktikopgave Birgit Rævsager STU 3 Sanseintegration hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser Christine J. Jørgensen 2. praktikperiode 12. August 2013 31. Januar 2014 Praktikvejleder: Katrine Dyrby

Læs mere

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til.

Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Et synligt handicap, en brækket arm eller ben er noget alle kan forholde sig til - men noget vi ikke lige kan se, kan vi ikke forholde os til. Autisme eller HSP-adfærd kan ikke ses, og derfor kan omverdenen

Læs mere

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog

Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation. hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Basale kropsfunktioner i forhold til kommunikation hos børn og unge med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog Fysiske forudsætninger for nonverbal kommunikation Basale sanser Basal motorisk kontrol

Læs mere

Sansemotorik Barselscafé 2015. Tove Gelsing

Sansemotorik Barselscafé 2015. Tove Gelsing Sansemotorik Barselscafé 2015 Tove Gelsing Den sansemotoriske udvikling. Barnets sansemotoriske udvikling begynder allerede i fostertilværelsen. Men ved fødslen er alle sanser åbne og efterhånden som barnet

Læs mere

Født for tidligt. Til forældre ved udskrivelse fra hospitalet. www.praematur.dk

Født for tidligt. Til forældre ved udskrivelse fra hospitalet. www.praematur.dk Født for tidligt Til forældre ved udskrivelse fra hospitalet Dansk præmatur Forening www.praematur.dk Denne pjece er forfattet og udgivet af: Dansk Præmatur Forening 1. oplag 2007 Oplag: 5.000 eksemplarer

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen

Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen Adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen Nedenstående punkter kan ses som adfærdsmæssige indikationer på problemer med sansebearbejdningen. Enkelte afkrydsede punkter eller adfærd,

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Syn og hjernefunktioner.

Syn og hjernefunktioner. Syn og hjernefunktioner. De fleste forbinder synet med øjnene. Og det er da også rigtigt, at det vi ser opfanges af øjnene, men det er hjernen der tolker og forstår det, vi ser. Det er også hjernen, der

Læs mere

INTRODUKTION TIL SANSEMOTORIK

INTRODUKTION TIL SANSEMOTORIK Børne- og Ungdomsforvaltningen INTRODUKTION TIL SANSEMOTORIK KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Illustrationer Annette Carlsen Udviklet af Ergoterapeut, Claire Haigh Ludvigsen Fysioterapeut,

Læs mere

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning

Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Temadag hos PROTAC, d. 8. september 2015 i Århus om: BØRN OG DERES SARTE SANSESYSTEMER relateret til kropslige sanser og til relationer og tilknytning Connie Nissen, børneergoterapeut aut. Præsentation

Læs mere

Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion:

Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion: Babyaktiviteter Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion: FOAs trykkeri Aktivitetskort for de små

Læs mere

Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN

Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN Konferencen: UD AT MÆRKE VERDEN Krop imiterer krop Forudsætninger for at udvikle sig motorisk de første 3 år. Oplæg v/ Grethe Sandholm VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle?... s. 2 Hej skal vi tumle?... s. 4 Føl dig frem og se hvad der sker... s. 6 Muskler og led bliv bare ved...

Læs mere

Krop og bevægelse i naturen

Krop og bevægelse i naturen Krop og bevægelse i naturen Grethe Sandholm, Pædagog, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Mail: gsa@viauc.dk Krop og bevægelse Grethe Sandholm Uderummet Uderummet starter

Læs mere

Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2013.

Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2013. Projekt Klar, Parat Husum Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2013. Materialet Klar, Parat Leg for småbørnsfamilien er skrevet og udarbejdet

Læs mere

Stærke og sunde børn

Stærke og sunde børn Oplæg ved konferencen 29 september 2008 i Landstingssalen, Christiansborg Arrangeret af: Grønne spirer og Friluftsrådet Stærke og sunde børn Hvad sker der i hovedet og kroppen, når vi færdes i naturen?

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

De forunderlige sanser

De forunderlige sanser De forunderlige sanser Fokus på sanserne og sensoriske aspekter - særligt hos mennesker med stress, som følge af autisme og mental retardering Tirsdag d. 23. februar 2016 og Pernille Fynne Program d. 23.

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen Aktive børn lærer bedre og trives bedst Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden

Læs mere

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet

Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Kursuseftermiddag på ICDPs konferencen på d. 6. oktober 2016: Om sansemotorik, motorik og sanseintegration i forbindelse med temaet Berørt og bevæget Samt om betydningen af gode og sunde samspil i forbindelse

Læs mere

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter

Fald og faldforebyggelse. Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Fald og faldforebyggelse Poliocafe 7. nov 2016 Marc Hemmingsen, Ellen Madsen og Merete Bertelsen, Fysioterapeuter Faldhyppighed -Danmark Omkring 1/3 af alle over 65 år falder mindst en gang om året, og

Læs mere

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere Praksis hæfte Udarbejdet af Lars Dalhoff Træningsøvelser inspiration til fysisk træning af børn Opvarmning og koordinationstræning: (handler

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

Undersøgelsen Tidligere Indsats

Undersøgelsen Tidligere Indsats Undersøgelsen Tidligere Indsats 1 Undersøgelsen Tidligere indsats Undersøgelsen Tidligere indsats Udgave 2 Maj 2016 Vends Motorik- og Naturskole Tryk: MV Tryk ISBN 978-87-999090-0-1 Nekrolog Nyrup d. 18.

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Gode tiltag i dagplejen i Allerød FOA

Gode tiltag i dagplejen i Allerød FOA Side 1 af 5 Onsdag den 25.03.2015 Gode tiltag i dagplejen i Allerød Hermed en fortælling fra dagplejen i Allerød kommune, som handler om glade og selvbevidste børn. FACEBOOK TWITTER MAIL Nye tiltag i dagplejen

Læs mere

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage Line Neess Dag A Silkeborg ASSAGE I PÆDAGOGISK ARBEJDE Kan give bredere forståelse af barnets: Handlinger Reaktioner Intentioner Strategier Massage er et redskab til at arbejde

Læs mere

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige

MINI-MOTORIK. Kursus i motorik og leg for 5-6 årige MINI-MOTORIK Kursus i motorik og leg for 5-6 årige Program 30 min 75 min 15 min Introduktion og teori Praktiske øvelser Gode råd og refleksioner Tak for i dag FORMÅL OG PRAKSIS FØLGES AD Praksis det gør

Læs mere

Københavns Kommune, Sundhed og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2011.

Københavns Kommune, Sundhed og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2011. Projekt Klar, Parat Husum Københavns Kommune, Sundhed og Omsorgsforvaltningen og Forebyggelsescenter Vanløse. København, 2011. Materialet Klar, Parat Leg for familien er skrevet og udarbejdet af Liselotte

Læs mere

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Indhold Forord....................................... s. 3 Forældrenes reaktion......................... s. 4 Hvordan skal man forberede sig?..............

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Sansestimulerende hjælpemidler

Sansestimulerende hjælpemidler Sansestimulerende hjælpemidler i arbejdet med udadreagerende borgere v/ ergoterapeut Jane Mosholm Vorting Hvad er sanseintegration Menneskets sanser og deres betydning Den gode søvn Sansestimulerende hjælpemidler

Læs mere

Klinik for ergo- og fysioterapi Rigshospitalet Balance og svimmelhed

Klinik for ergo- og fysioterapi Rigshospitalet Balance og svimmelhed Balance og svimmelhed Klinik for Ergo- og Fysioterapi Rigshopitalet Blegdamsvej 9 2100 Kbh. Ø 1 Svimmelhed Svimmelhed opstår som følge af en uligevægt mellem balanceorganet, synet og stillingssansen. Summen

Læs mere

Hverdagen med præmature børn

Hverdagen med præmature børn Hverdagen med præmature børn Af Jonna Jepsen Mange familier med for tidligt fødte børn oplever, at børnenes adfærd er væsentligt anderledes end andre børns. Det er naturligvis ekstra tydeligt i familier

Læs mere

Vedr. Sennels Børnehave

Vedr. Sennels Børnehave Vedr Sennels Børnehave Plads til forskelle Jeg er mor til to tvillingepiger på 5 år, som går i Sennels børnehave Da jeg i december 2008 gik i fødsel var det ikke en glædelig begivenhed, da det var 13 uger

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

Motorik i undervisningen. Leg og de tre basale sansesystemer

Motorik i undervisningen. Leg og de tre basale sansesystemer Motorik i undervisningen Leg og de tre basale sansesystemer Københavns Kommuneskolers Idrætslærerforening KKI Workshop på Bellahøj Skole, Torsdag d. 17.nov. 2011. Indholdsfortegnelse 1 1. De tre basale

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Spektrum Sansedynen 1/6

Spektrum Sansedynen 1/6 Spektrum Sansedynen 1/6 Introduktion til Spektrum Sansedynen Mange mennesker med fysiske- og/eller psykiske problematikker oplever søvnbesvær. Det kan være vanskeligt at falde i søvn og ligeledes undgå

Læs mere

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening BALANCE Træningsprogram Svimmel genfind balancen Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening Udarbejdet af Fotos Layout Trykt og udgivet af Der er ydet støtte til

Læs mere

Til institutioner og dagplejere

Til institutioner og dagplejere Født for tidligt? Til institutioner og dagplejere Født for tidligt I Danmark fødes ca. 7,3% af en årgang for tidligt, dvs. ca. 4500 børn. Flere og flere af de ekstremt for tidligt fødte overlever, og dermed

Læs mere

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg og bevægelse i en pædagogisk sammenhæng. Det er en måde at sætte fokus på bevægelse, idræt og sundhed gennem leg og læring. Pædagogisk

Læs mere

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden.

1. Beskrivelse af det terapeutiske formål samt vejledning i udførelse af metoden. Introduktion 1 Navn Til forældre og pædagogisk personale. Dette udleverede kompendium med Wilbarger Metoden, som du nu skal i gang med og er blevet instrueret i, er udarbejdet personligt til *, og må derfor

Læs mere

Sansemotorik. Tirsdag d. 15. marts 2011. Kirsten Bundgaard Neuro-Team

Sansemotorik. Tirsdag d. 15. marts 2011. Kirsten Bundgaard Neuro-Team Sansemotorik Tirsdag d. 15. marts 2011 Kirsten Bundgaard Neuro-Team Specialist i pædiatrisk fysioterapi Pædagogisk konsulent Certificeret Studio III træner Master i læreprocesser Hvorfor har mit barn motoriske

Læs mere

Hypermobilitet/bløde led hos børn. - Sådan kan I hjælpe. Hvad menes med hypermobilitet hos børn?

Hypermobilitet/bløde led hos børn. - Sådan kan I hjælpe. Hvad menes med hypermobilitet hos børn? Hypermobilitet/bløde led hos børn - Sådan kan I hjælpe Hvad menes med hypermobilitet hos børn? Hypermobilitet betyder øget bevægelighed ud over det normale. Hypermobilitet kan både være i et enkelt led,

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN

FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD NYHED! KLIK HER OG LÆS MERE OM BOGEN FÅ ET BARN DER STRUTTER AF SELVVÆRD I Superbarn får du masser af inspiration til at stimulere dit barn - uanset om det er tre måneder og skal lære at ligge på maven, tre år og måske lidt af en klodsmajor,

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle?... s. 2 Hvem står bag Hej skal vi tumle?... s. 3 Hvorfor skal vi tumle?... s. 4 Hej skal vi tumle?... s. 5

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Den sansemotoriske udviklings betydning for det tidligt frustrerede barns udvikling

Den sansemotoriske udviklings betydning for det tidligt frustrerede barns udvikling Den sansemotoriske udviklings betydning for det tidligt frustrerede barns udvikling Selvorganisation hos tidligt frustrerede Forfatter: Kim Haagen Mathiesen Studienummer: 22111214 Vejleder: Leif Christensen

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev Få mere viden om: Hvordan hjernen fungerer. Hvad den betyder for, hvordan vi tænker og handler. Hvad der sker, hvis hjernen bliver udsat for en skade. Lær om hjernen Til patienter og pårørende på Neuroenhed

Læs mere

MENNESKET ER SKABT TIL BEVÆGELSE

MENNESKET ER SKABT TIL BEVÆGELSE BEVÆGEGLÆDE LIVSSTIL... Lazytown.. MENNESKET ER SKABT TIL BEVÆGELSE Børn bevæger sig for at komme fra et sted til et andet, deltage i en leg for bevægelsens egenværdi Derudover har bevægelsen Biologisk

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2018 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Stedfortræder

Læs mere

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene?

Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Hvad menes med øget bevægelighed i leddene? Alle børn er født smidige, men i vores arbejde som fysioterapeuter ser vi en del børn, som er ekstra bevægelige i deres led. Det kan være arveligt. Det behøver

Læs mere

Bliv klogere på stress

Bliv klogere på stress Bliv klogere på stress Eksamensangst Eksamensangst Lars Worning Master i filosofi og psykologi Speciale i angst Kropsterapeut Manu Vision Coach CCC larsworning@hotmail.com Telefon 60820089 Angst, stress,

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn s. 4 - Amning og mad s. 5 - Hjælp til at passe jeres barn

Læs mere

Alle børn bevæger sig i skolen

Alle børn bevæger sig i skolen Alle børn bevæger sig i skolen Konferencen 2017 Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme og ADHD Master i Læreprocesser Certificeret Studio III og ATLASS-træner www.neuro-team.dk

Læs mere

Pædagogisk idræt. Politik. Dokumentation. Værdier. Pædagogiske principper & metoder. Rammer og struktur. De 4 fokusområder. Kost. Forældresamarbejde

Pædagogisk idræt. Politik. Dokumentation. Værdier. Pædagogiske principper & metoder. Rammer og struktur. De 4 fokusområder. Kost. Forældresamarbejde Politik Dokumentation Værdier Pædagogiske principper & metoder Rammer og struktur Pædagogisk idræt De 4 fokusområder Kost Forældresamarbejde Personaleudvikling Pædagogisk idræt defineres som idræt, leg

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Velkommen til børns motorik. 27. Marts 2012. sundhedsplejersken.dk

Velkommen til børns motorik. 27. Marts 2012. sundhedsplejersken.dk Velkommen til børns motorik 27. Marts 2012 sundhedsplejersken.dk Databasen Børns sundhed Baserer sig på sundhedsplejerskers journaler i 9 kommuner 7839 børn er med i analyserne Indskoling 2009/2010 30,2

Læs mere

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Søren Hertz, Gitte Haag, Flemming Sell 2003 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme. Adoption og Samfund 1 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Når adoptivfamilien har problemer og behøver

Læs mere

Mammen Fri - en institution i bevægelse

Mammen Fri - en institution i bevægelse 1 Mammen Fri - en institution i bevægelse Visionen for MammenFri vuggestue og børnehave er, at børn og voksne oplever fællesskab, glæde og udvikling gennem arbejdet med kropslighed og fysisk udfoldelse

Læs mere