NOTAT. Analyse af ungdomsskolen. 1 Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Analyse af ungdomsskolen. 1 Indledning"

Transkript

1 NOTAT Analyse af ungdomsskolen Økonomi og Analyse Regitze Schiødtz Larsen 4. juli Indledning Baggrund Udvalget for Børn, Uddannelse og Integration blev på deres møde den 10. april 2013 orienteret om ungdomsskolens organisering, budget og regnskab for 2012 samt budget og foreløbigt forbrug for På efterfølgende udvalgsmøde den 14. maj 2013 foreslog administrationen en besparelse på 1,4 mio. kr. på ungdomsskolen fra Her besluttede udvalget at tage stilling til en eventuel besparelse på deres møde i august På deres møde den 6. juni 2013 besluttede udvalget, at forslaget vedrørende besparelse på UngSlagelse fra 2014 ikke besluttes for indeværende, idet der er igangsat en analyse af Ungdomsskolens tilbud, økonomi og organisering. Analysen forelægges udvalget på møde i august 2013, med henblik på at resultatet heraf kan oversendes til budgetforhandlingerne vedrørende budget " Formål/indhold Dette notat indeholder en analyse af ungdomsskolen med fokus på indhold, økonomi og organisering. Analysen har desuden til formål at anvise besparelser hvis muligt. Analysen foreligges Udvalget for Børn, Uddannelse og Integration på deres møde i august med henblik på at oversende en eventuel beslutning om besparelse på området til budgetforhandlingerne vedrørende budget Konklusion Efter en hård opbremsning for fire år siden, har ungdomsskolen i Slagelse de seneste år haft mindreforbrug. Det akkumulerede mindreforbrug var ved udgangen af 2012 på 1,8 mio. kr. Ungdomsskolens ledelse følger økonomien for de enkelte hold og aktiviteter tæt i to adskilte systemer. Ifølge ledelsen styres ungdomsskolen i høj grad efter, hvad de unge vil have. Derfor foretages internt løbende evalueringer af ungdomsskolen målt på løbende statistik og historik. Ungdomsskolen tilbyder i dag de unge i Slagelse Kommune en bred vifte af hold og aktiviteter, der i høj grad opfylder de lovmæssige bestemmelser. Der er derfor inden for disse rammer mulighed for at tilpasse ungdomsskolens tilbud, såfremt dette ønskes. Ungdomsskolens lederløn udgør i dag ca. 23 pct. af de samlede lønninger.

2 Side2/12 Det er Byrådet, der beslutter budgetrammen for ungdomsskolen, og dermed om en besparelse skal finde sted. Det skal dog bemærkes, at det i sidste ende er ungdomsskolens bestyrelse der udmønter budgettet, og dermed hvor og hvordan pengene bruges inden for den gældende ramme. 2 Ungdomsskolerne i Danmark Formål og lovgivning Ungdomsskolen har rødder i folkeoplysningen. Den er underlagt en fleksibel rammelovgivning og et frit lærervalg, hvilket åbner mulighed for andre lærertyper end i folkeskolen. Den kommunale ungdomsskole er med til at sikre de unge uddannelse og et godt liv. Ungdomsskolens overordnede formål fremgår af Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler, LBK nr. 997 af 08/10/2004, 1: Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, give dem forståelse af og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse forøget indhold samt udvikle deres interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund. Ungdomstilbuddet skal jf. 3 omfatte: 1. Almen undervisning. 2. Prøveforberedende undervisning. 3. Specialundervisning. 4. Undervisning særligt tilrettelagt for unge indvandrere i dansk sprog og danske samfundsforhold. Kommunalbestyrelsen kan, jf. 3, stk. 2, beslutte, at ungdomstilbuddet desuden skal omfatte: 1. Undervisning i færdselslære og undervisning i knallertkørsel Heltidsundervisning. 3. Andre aktiviteter, som i overensstemmelse med ungdomsskolens formål kan indgå i kommunens samlede ungdomspolitik. 4. Undervisning i dansk som andetsprog for udlændinge mellem 18 og 25 år. (5.) Endvidere kan kommunalbestyrelsen beslutte, at ungdomsskoletilbuddet skal omfatte klub- og anden fritidsvirksomhed, jf. 3, stk Den 19. januar 2013 trådte en ny bekendtgørelse for kørekort i kraft. Samtidig blev reglerne for knallertuddannelse ændret, således at ungdomsskolerne nu skal udbyde knallertundervisning til de unge.

3 Side3/12 3 Ungdomsskolen i Slagelse Organisering Ungdomsskolen i Slagelse er organiseret sammen med 10. klassecentret Xclass. Tilsammen udgør de UngSlagelse. De nærmere regler om Slagelse Kommunes styrelse af UngSlagelse fremgår af dennes styrelsesvedtægt, godkendt af Byrådet den 27. februar Som bilag hertil foreligger Plan for Slagelse Kommunes heltidsundervisning, klub og almenundervisning mv. i henhold til Ungdomsskoleloven. Planen indeholder bl.a. bestemmelser om kommunens ungdomsskoleordning, herunder angivelse af lederstillingernes art og antal samt om antallet af medlemmer i bestyrelsen for UngSlagelse. Byrådet har i forbindelse med styrelsesvedtægten og bilag hertil besluttet, at ungdomsskolen skal omfatte undervisning og aktiviteter inden for følgende virksomhedsområder: Almen undervisning Prøveforberedende undervisning Specialundervisning Undervisning særligt tilrettelagt for unge indvandrere i dansk sprog og danske samfundsforhold Undervisning i færdselslære og undervisning i knallertkørsel Heltidsundervisning og anden dagundervisning med socialpædagogisk sigte Klubvirksomhed Anden fritidsvirksomhed Den nuværende ledelsesopbygning kan illustreres i følgende diagram, jf. bestyrelsens årsberetning 2012/2013:

4 Side4/12 Af diagrammet fremgår det, at der i Ung Slagelse er i alt 7 lederstillinger. Disse er fordelt på 6 ledere. Tilknyttet ungdomsskoledelen er en overordnet virksomhedsleder for hele UngSlagelse, en souschef samt tre afdelingsledere. Byrådet godkendte ved møde den 27. februar 2012, at det daværende ledelsesniveau skulle bevares i en toårig implementeringsperiode frem til 1. august Herefter evalueres opbygningen. Tilbud og aktiviteter Ungdomsskolens tilbud i Slagelse kan opdeles i tre områder: Ungdomsskolens fritidsdel, klubber og heltidsundervisning. Ungdomsskolens fritidsdel Ungdomsskolens formål er ifølge lovbekendtgørelsens 1, at de unge skal have mulighed for at fæste og uddybe deres kundskaber samt at dygtiggøre dem til samfundslivet. Derfor tilbyder ungdomsskolen specialundervisning og prøveforberedende fag, et bredt udvalg af almene fag inden for kunst, familie, sociale områder, natur og sundhed samt en masse andre hold, der er med til at aktivere og socialisere de unge. Knallertundervisning og førstehjælpskurser er også hold, som tiltrækker mange unge. Ungdomsskolen tilbyder også ferieaktiviteter for de unge; eksempelvis er man netop startet på dette års sommerprogram, der tilbyder forskellige aktiviteter til de unge. Klub Byrådet har jf. Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler 3, stk. 3 besluttet, at ungdomsskoletilbuddet skal omfatte klub- og fritidsvirksomhed. Slagelse Ungdomsskole har klubber fordelt på to adresser; Byskovvej 2 i Slagelse og Blomstervænget 5 i Dalmose. Klubben i Slagelse består af en fritidsklub og en ungdomsklub. Fritidsklubben er for børn i klasse, og drives som kommunes øvrige fritidsvirksomheder fra kl alle skoledage. Ungdomsklubben er for børn fra 7. klasse og op til 18 år, og holder åbent fire aftener om ugen i perioden september til maj. I Dalmose har ungdomsskolen en ungdomsklub for børn fra 7. klasse og op til 18. år. Klubben drives på Dalmose Skole, og har åben tre aftener om ugen i perioden september til maj. På fritidsklubben er der brugerbetaling, mens ungdomsklubberne for de lidt ældre børn er gratis. Klubtilbud i Slagelse Kommune er fra målgruppen 5. klasse til 18 år organiseret under tre forskellige lovgivninger; dagtilbudsloven, folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Turnusanalysen på

5 Side5/12 dagtilbudsområdet 2 lagde op til en sammenlægning af alle klubber under samme lovgivning, men folkeskolereformen har udsat stillingtagen på området. En fordel ved én organisation under samme center/lovgivning er muligheden for at prioritere ressourcerne fleksibelt, hvor der er behov, når der er behov. Des flere opgaver på ungeområdet, der samles i én organisation, des bedre er muligheden for at få overblik over, koordinere og prioritere indsatser og ressourcer. Det er som følge af folkeskolereformen sandsynligt, at der skal flyttes midler fra ungdomsskolens fritidsklub grundet en længere skoledag og dermed et reduceret pasningsbehov. Heltidsundervisning Ungdomsskolen har et alternativt tilbud til de elever, der af forskellige årsager får alt for lidt ud af det almindelige folkeskoletilbud. Undervisningen er samlet i Korsør, hvor der er plads til i alt 25 elever. Alle elever visiteres til skoletilbuddet. Fra ungdomsskolens side har man ønsket at udvide opgaveporteføljen, og derfor har man taget initiativ til flere tilbud blandt andet eneundervisning, et tilbud til drop-out -elever samt et samarbejde med Perron 3, der er et gratis tilbud til unge med forbrug af rusmidler. Økonomi Ungdomsskolens budget er opdelt i to separate rammer; ungdomsskolen inkl. klubber og heltidsundervisning, hvoraf sidstnævnte er takstfinansieret med midler fra specialundervisningsområdet og derfor har et nulsumsbudget. Nedenstående tabeller illustrerer fordeling af løn og øvrig drift på de to områder for perioden Ungdomsskole inkl. klubber kr. Korr. Budget Resultat Korr. Budget Resultat Korr. Budget Resultat Korr. Budget Løn Øvrig drift Udgifter Indtægter I alt Heltidsundervisning kr. Korr. Budget Resultat Korr. Budget Resultat Korr. Budget Resultat Korr. Budget Løn Øvrig drift Udgifter Indtægter I alt Turnusanalysen forløb over en 1½årig periode, og blev afsluttet ultimo 2012.

6 Side6/12 I 2012 havde ungdomsskolen ud af et korrigeret nettobudget på i alt 10,7 mio. kr. et mindreforbrug på 1,8 mio. kr., som er blevet overført til Mindreforbruget skyldtes ifølge ungdomsskolens ledelse, at man de seneste år har oplevet en nedgang i elevtilmeldinger. Dette kan hænge sammen med, at ungdomsskolen for fire år siden foretog en hård opbremsning efter et større merforbrug. Som konsekvens begrænsede man udbuddet af aktiviteter væsentligt, og dermed faldt antallet af elever også. Oven i det hele flyttede man ungdomsskolens aktiviteter i Slagelse fra Søndermarkskolen til Nymarkskolen, hvilket har gjort det en udfordring at fange de unge i Slagelse. Styring Ifølge ungdomsskolens ledelse kan økonomien i ungdomsskolen være vanskelig at styre. Man er udfordret af, at man ikke på forhånd ved, hvor mange elevtilmeldinger man får til en given aktivitet. Ved udbud af et hold bestemmes på forhånd de forventede udgifter til løn og materialer ved et forventet antal elever. Er der så få tilmeldinger til holdet, at det ikke kan oprettes, vil der heller ikke være udgifter forbundet hermed. Oplever man derimod, at antallet af tilmeldinger er meget større end det forventede, kan udgifter til løn og materiale ligeledes risikere at stige. Man har dog i administrationen visse knapper at styre på; ved øgede udgifter kan man forkorte sæsonen ved eksempelvis tidlig juleferie. For at begrænse omfanget af hold der bliver dyrere end ventet, kan man sætte et maksimum på antal pladser. Hvis der er større interesse end forudset, oprettes ventelister. Ungdomsskolen fordeler i dag alle driftsudgifter på de enkelte hold og aktiviteter. Lønudgifter til undervisere er derimod ikke opdelt, og det kan derfor være svært at få et mere detaljeret indblik i ungdomsskolens økonomi. Årsagen hertil er rent teknisk, og ungdomsskolens ledelse følger i stedet de præcise udgifter på de enkelte aktiviteter i et separat system. Antal elever pr. hold Der er for oprettelse af hold sat en minimumsgrænse bestemt af bestyrelsen for UngSlagelse. Den er for almen undervisning 12 elever og for specialundervisning 5 (i enkelte tilfælde 3), dog kan ungdomsskolens ledelse dispensere. Ved dispensation vurderes typisk holdets målgruppe, økonomi, sandsynligheden for at flere elever tilmelder sig mv. Det sker dog også, at hold i løbet af en sæson oplever frafald af elevantal, og at antal deltagere kommer under minimumsgrænsen. Her foretager ledelsen ligeledes en vurdering, blandt andet ud fra hvor tæt holdet er på sæsonafslutning, hvor stort et frafald der er tale om osv. I indeværende sæson har man blandt andet måtte lukke et specialhold med 8 tilmeldte pga. for ustabilt fremmøde, hvor kun 1-2 elever mødte op pr. undervisningsgang. Nedenstående tabel giver en oversigt pr. 22. maj 2013 over antal hold og elever fordelt på ungdomsskolens aktiviteter. Antal hold Antal elever Antal elever pr. hold, gennemsnit Almen undervisning Prøveforberedende undervisning

7 Side7/12 Specialundervisning Undervisning for unge indvandrere Færdselsundervisning i knallert Heltidsundervisning 25 Klubber 1 fritidsklub 2 ungdomsklubber 52 børn i klasse 183 unge fra 7. klasse op til 18 år 52 i fritidsklub 137 i ungd.klub Slagelse 46 i ungd.klub Dalmose Antal elever angiver hvor mange elever der er tilmeldt, og ikke nødvendigvis hvor mange der møder op til undervisningen. Lektiecafeerne har eksempelvis rigtig mange tilmeldte elever, men knap så mange fremmødte pr. gang. Et eksempel er Eggeslevmagle Skole i Skælskør, der har 172 tilmeldte elever fordelt på 3 hold, mens antallet af fremmødte pr. gang kun er ca elever. Det skal endvidere præciseres, at elevantallet angiver det nuværende antal tilmeldte, og tager altså ikke højde for at flere (eller færre) elever kan have været tilmeldt ved holdets oprettelse. Der skal derfor tages forbehold for, at den viste tabel kan give et skævt billede af ungdomsskolen. Ungdomsskolens fritidsdel I sæsonen havde ungdomsskolen et forbrug på ca timer til undervisning i alle fritidstilbud (herunder hold og ture) fordelt på 183 hold. Nyere tal opgøres først ved afslutning af sæson , men ungdomsskolens ledelse forventer her et lignende antal forbrug af timer. Lønforbruget for undervisere var i 2012 på 2,7 mio. kr., dvs. en gennemsnitstimeløn på 185 kr. I indeværende sæson har ungdomsskolen på nuværende tidspunkt haft et forbrug på 1643,5 3 timer til ture, dvs. lejrskoler og fritidsaktiviteter i form af endagsture, teaterture, fodboldkampe mv. Antages det samlede timeforbrug for indeværende sæson at være lig med forbruget sidste sæson, vil ture udgøre 11,3 pct. af det samlede timeforbrug. Ungdomsskolens ledelse Ungdomsskolen har i 2013 et korrigeret nettobudget på 11,7 mio. kr. Heraf udgør lønninger i budgettet for ungdomsskole inkl. klubber i alt 7,5 mio. kr. Heltidsundervisning er her undladt, da dette budget er takstfinansieret og dermed et nulsumsbudget. Lønudgifter til ledelse, jf. korr. budget kr. Løn i alt Løn, ledelse* i alt Løn til ledelse i pct. af løn i alt Ungdomsskole inkl. klubber % * Løn, ledelse: Forventet løn til ledere jf. Silkeborg Data Af tabellen fremgår, at løn til ungdomsskolens ledelse i 2013 forventes at udgøre 23 pct. af alle lønudgifter. Til sammenligning var den faktiske sats herfor 24 pct. i Løn til ledelse på området for ungdomsskole inkl. klubber indeholder: arbejdstimer + 135,5 undervisningstimer konverterede timer (primært ledere, disse timer koster ikke ungdomsskolen noget)

8 Side8/12 Løn til virksomhedslederen for UngSlagelse Løn til ungdomsskolens souschef Løn til afdelingsleder for ungdomsskolens fritidsdel Delvist løn til afdelingsleder for ungdomsskolens klubdel (den resterende løn bogføres som øvrig løn under klubber) På det almene skoleområde i Slagelse Kommune er gennemsnittet for lederløn ca. 8 pct. af alle lønudgifter. Til sammenligning må ungdomsskolens lederløn derfor umiddelbart betragtes som værende meget høj. Selvom lederne er ansat på samme vilkår, kan en egentlig sammenligning mellem ungdomsskolen og det almene skoleområde dog være svær, da lederne skal løse forskellige opgaver. Sammenlignes i stedet med ungdomsskoler i andre kommuner opstår den udfordring, at der er stor forskel på de enkelte ungdomsskoler afhængig af geografi/demografi, opgaveportefølje, budget og meget mere. Holbæk Kommune har en ungdomsskole, UngHolbæk, som til en vis grad kan sammenlignes med UngSlagelse. Den består af den almene ungdomsskole, ungdomsklubber, heltidsundervisning og et 10. klassecenter. Desuden har man en masse andre aktiviteter som ungdomsrådgivning, SSP, et kriminalitetsforebyggende projekt og meget andet. I UngHolbæk er der et ledelsesteam på 10 ledere til et budget på ca. 32,0 mio. kr. Til sammenligning har UngSlagelse 7 lederstillinger fordelt på 6 ledere og et budget på ca. 30,3 mio. kr. Det kan derfor være svært at konkludere, hvad der er et normalt og acceptabelt niveau for lederløn i forhold til de samlede lønudgifter. Som nævnt tidligere besluttede Byrådet den 27. februar 2012, at ledelsesopbygningen skulle bevares frem til august 2014, hvorefter ledelsesniveauet evalueres. 4 Fremtidens ungdomsskole I januar 2011 vedtog bestyrelsen for UngSlagelse visionen UngSlagelse Vi vil være bedst Vi spiller med, med et ønske om en organisation, der prioriterer kvalitet og udvikling i undervisningen, tilbudsviften og aktiviteter højt. Ved samme lejlighed vedtog bestyrelsen også et mål og en række pejlemærker for UngSlagelse. Med målet I en tryg atmosfære motiverer vi alle unge til at udvikle sig personligt, socialt og fagligt samt at tage aktiv del i et demokratisk samfund understøttes ønsket om, at alle unge skal have mulighed for at deltage i kompetente læringsmiljøer samt at udvikle og danne sociale relationer. Desuden ønskede man, at målet skulle evalueres på succeskriterier blandt andet målt ved antal cpr-elever der benytter ungdomsskolen, procentvis andel af målgruppen der benytter ungdomsskolen og elevernes evaluering. 4 Ifølge ungdomsskolens ledelse foretages løbende evalueringer af den oplevede kvalitet, målt på løbende statistik og historik. 4 Udkast til Kommunikationsstrategi , UngSlagelse

9 Side9/12 Ungdomsskolen i Slagelse tilbyder i dag heltidsundervisning, klub i hhv. Slagelse og Dalmose samt et bredt udvalg af hold og aktiviteter. Nedenstående tabel viser ungdomsskolens budget, korrigerede budget og forventet regnskab for Ungdomsskolen kr. Budget Korrigeret budget Forventet regnskab 5 I alt Hvordan fremtidens ungdomsskole i Slagelse skal se ud med hensyn til indhold, organisering og økonomi, afhænger af, hvad man vil med ungdomsskolen. Beslutter Byrådet, at budgetrammen skal ændres i forhold til hvad den er i dag, er det i sidste ende bestyrelsen for UngSlagelse der fastlægger, hvor og hvad penge bruges på inden for de gældende rammer, jf. Styrelsesvedtægt for UngSlagelse pr. 27. februar Beslutter man at udvide ungdomsskolens budget fra 2014, får ungdomsskolen mulighed for at tilbyde flere eller dyrere hold og aktiviteter til de unge. Ønsker man derimod at mindske budgettet, opstilles i nedenstående modeller eksempler på, hvordan eventuelle besparelser kan udmøntes. Det skal dog bemærkes, at de opstillede scenarier tager udgangspunkt i antagelser om udgifter til materiale og løn, og kan variere fra år til år. Der er derfor tale om vejledende beløb. Mulige scenarier 6 Ungdomsskolen tilbyder i dag ud over heltidsundervisning og klubber et bredt udbud af hold og aktiviteter. Ønsket er, at alle unge skal gå i ungdomsskolen, og udbuddet af aktiviteter er midlet til at nå dette mål. Med et ønske om at favne bredt, er fokus på de unges ønsker til en ungdomsskole. Dermed vil man i høj grad skulle opbygge ungdomsskolen omkring de unge, og derfor vil en helt central øvelse være at undersøge, hvad der på tidspunktet er populært blandt de unge. En afledt effekt af ikke længere at tilbyde populære hold kan være, at færre unge deltager i ungdomsskolens tilbud. Mest populært i sæsonen 2012/2013 er lektiecafeerne og knallertundervisning/førstehjælp; begge tilbud med mere end 300 tilmeldte elever. Følgende hold har dog også pr. februar 2013 haft mange tilmeldte: Kreativ design (47) All English (40) Musical (36) Science + (31) Motocross (27) Spansk (26 i Slagelse) 5 Forventet regnskab ifølge ungdomsskolens ledelse. 6 Det skal bemærkes, at de opstillede scenarier tager udgangspunkt i antagelser om udgifter til materiale og løn, og kan variere fra år til år. Der er derfor tale om vejledende beløb.

10 Side10/12 Blandt de dyreste hold i 2012 var Motocross, Musical og Gokart. Derudover har ungdomsskolen også haft væsentlige udgifter til lejrskoler og fritidsaktiviteter. Ifølge ungdomsskolens ledelse er der flere gode grunde til fortsat at udbyde de populære, men dyre hold: Motocross har været særdeles efterspurgt blandt de unge drenge; blandt andet deltager mange unge fra Slagelse Nordby. Med dette tilbud har man lavet en plads, hvor de unge kan mødes om noget andet end skole, hvor mange måske ikke oplever den samme succes. Desuden skabes et fællesskab på tværs af forskellige grupper. At få fat i netop denne gruppe unge til ungdomsskolen kan have en positiv effekt på de unge såvel som de udsatte områder de bor i. Som modstykke til Slagelses Motocrosshold har man i Korsør Gokartholdene, som ligeledes er populært blandt de unge. Musicalholdene henvender sig til en anden gruppe unge, som får glæde og gavn af at samles og samarbejde om et fælles projekt. Lejrskoleture omfatter blandt andet skiture og studieture. Studieture til eksempelvis Paris, London eller Barcelona er primært til de elever, der op til turen har fulgt et sproghold relevant for destinationen. Turen giver de unge en mulighed for at afprøve de tillærte egenskaber fra kurset, og unge som ellers aldrig har været i udlandet får her muligheden. Desuden lærer de i unge at begå sig blandt andre og i nye omgivelser. En lille del af udgifterne til lejrskole dækkes af brugerbetaling, men størstedelen betales af ungdomsskolen. Fritidsaktiviteterne omfatter blandt andet fodboldtur til Parken eller rollespilsarrangementer. Graden af brugerbetaling afhænger blandt andet af turens relevans; jo mere undervisning eleverne har haft i relation til turen, jo mindre brugerbetaling. Lejrskoler og fritidsaktiviteter nuværende udgiftsniveau kr : I sæsonen 2012/2013 har ungdomsskolen haft udgifter til fritidsaktiviteter og lejrskoler for ca kr. plus løn til underviser for 1643,5 timer. Eleverne har selv i denne sæson betalt ca kr. Anvendes gennemsnitslønsatsen fra 2012 på 185 kr. pr. time, er ungdomsskolens samlede udgifter til lejrskoler og fritidsaktiviteter ca kr. Udgifterne til lejrskole kan mindskes ved enten færre/kortere ture eller større brugerbetaling. Ved færre/kortere ture mindskes de udgifter, der er forbundet med løn og dækning af rejse for undervisere såvel som ungdomsskolens bidrag til elevernes rejseudgifter. Med brugerbetaling, hvor eleverne selv betaler hele deres del af rejsen, vil ungdomsskolen kun have løn- og rejseudgifter til de undervisere der deltager i turene. Dette kan dog have den konsekvens, at flere elever ikke har råd til at deltage i turen, og måske vil der være så få tilmeldte at turen aflyses. Ved færre ture, større brugerbetaling eller slet ingen lejrskoler og fritidsaktiviteter vil ungdomsskolen med udgangspunkt i nuværende udgiftsniveau kunne spare op til kr.

11 Side11/12 Motocross og Musical nuværende udgiftsniveau kr : Ungdomsskolen tilbyder en masse forskellige hold, hvor der er stor forskel på størrelsen af udgifter. Til Motocross holdene havde man i 2012 udgifter for (hvoraf en del er engangsinvesteringer). Dertil kommer lønudgifter til 244 timer 7 oveni. Anvendes samme lønsats som tidligere vurderes de samlede udgifter til ca kr. Musical-holdet havde i 2012 nettoudgifter på ca plus lønudgifter til 749,5 timer 8. Dette giver udgifter for omkring kr. Desuden er der to hold relateret til musicalen: Musicalband og Kostumehold. Udgifter hertil kan rundt regnet løbe op i kr. Der vil derfor være mange penge at spare på disse hold, men ifølge ungdomsskolens ledelse vil en sådan besparelse ikke være helt uden konsekvenser: Hold som Motocross og Musical er med til at få fat i bestemte grupper unge, som ikke nødvendigvis er interesseret i ungdomsskolens boglige tilbud, og denne gruppe unge vil man sandsynligvis miste, hvis holdene spares væk. De vil i stedet skulle finde andre fritidsinteresser. Hvad angår musical-delen har ungdomsskolen netop indgået et samarbejde med Musikskolen gældende fra den kommende sæson 2013/2014. Vælger man her at kræve en vis egenbetaling, kan ungdomsskolens udgifter mindskes. Ved ikke længere at udbyde de to dyre hold Motocross og Musical kan man med udgangspunkt i nuværende udgiftsniveau spare op til omkring kr. Gokart nuværende udgiftsniveau kr : Også Gokart er blandt ungdomsskolens dyrere hold. I 2012 var udgifterne hertil ca kr. plus 168 timer. Dette giver samlede udgifter for ca kr. Da Gokartholdene tiltrækker samme målgruppe som Motocross, vil en besparelse herpå ligeledes kunne have samme konsekvens: At ungdomsskolen ikke længere har tilbud rettet mod netop denne gruppe unge. Mindre populære hold nuværende udgiftsniveau kr : Blandt ungdomsskolens mindre populære hold er: Akustisk guitar (7) Spansk (7 i Eggeslevmagle) Madlavning (7 i Eggeslevmagle) Guitar (8) Foto (6) Band (7) Musicalband (8) Her er mange musikalske hold. Derfor kan samarbejdet med Musikskolen også her være en fordel. Det skal her bemærkes, at elevantallet er antallet ved holdets afslutning, og der kan derfor tidligere have været tilmeldt flere elever. Fjernes disse mindre populære hold opnås alt andet lige en 7 Motocross: 136 undervisningstimer og 108 arbejdstimer 8 Musical: 160 undervisningstimer og 589,5 arbejdstimer

12 Side12/12 besparelse på mellem og kr. 9 Der er således tale om en beskeden besparelse. For at opnå en større besparelse er det således ikke nok at fjerne de mindst populære hold, da de som oftest ligeledes er blandt de billigste. Folkeskolereformen Den 13. juni 2013 blev regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative enige om en folkeskolereform. Fra august 2014 bliver det blandt andet obligatorisk for skolerne at tilbyde tid til faglig fordybelse og lektiehjælp, mens det er frivilligt for eleverne at bruge. Der indføres undervisning i andet fremmedsprog fra 5. klasse og obligatorisk valgfag fra 7. klasse. Desuden forpligtes kommunerne at sikre et samarbejde mellem folkeskole og det lokale idræts-, kultur- og foreningsliv. Folkeskolen og de kommunale musik- og billedskoler forpligtes til gensidigt samarbejde. Det er endnu ikke klart, hvordan ungdomsskolerne påvirkes af folkeskolereformen. At skolerne fra august 2014 blandt andet skal tilbyde faglig fordybelse og lektiehjælp, kan have en effekt på antallet af elever, der vil benytte sig af ungdomsskolens tilbud om lektiehjælp. Ungdomsskolen har i indeværende sæson haft udgifter til ca. 525 undervisningstimer til lektiecafeer. Dertil kommer øvrige udgifter på ca kr. Ungdomsskolen er interesseret i at bistå folkeskolen med valgfag, hvormed man vil kunne samle elever fra flere skoler. Dermed tilbydes eleverne også et større udvalg af valgfag. Vigtige fokuspunkter i forbindelse med ungdomsskolens arbejde med folkeskolereformen vil være et intensivt og fleksibelt samarbejde om blandt andet inklusions- og motivationsdagsordenen timer x lønsats som varierer alt efter om der er tale om undervisningstimer eller arbejdstimer. Intervallet bliver derfor mellem kr. Derudover øvrige udgifter på maks kr.

Den almene ungdomsskole

Den almene ungdomsskole Den almene ungdomsskole 1 Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, give dem forståelse af og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse

Læs mere

Samarbejdet mellem folkeskolen og ungdomsskolen.

Samarbejdet mellem folkeskolen og ungdomsskolen. Samarbejdet mellem folkeskolen og ungdomsskolen. GRUNDLAG: Lovgrundlaget: Skolerne skal i højere grad åbne sig over for det omgivende samfund. Der skal skabes en større inddragelse af det lokale idræts-,

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALER UNGDOMSSKOLEN:

PARTNERSKABSAFTALER UNGDOMSSKOLEN: NOTAT Uddrag Analyse af ungdomsskolen 2.0 I forbindelse med fritidsaktiviteter, heldagsskole og diverse projekter har Ungdomsskolen en del samarbejdspartnere. Nedenstående tabel lister de foreninger, klubber

Læs mere

Notat til BUI maj 2013

Notat til BUI maj 2013 Notat til BUI maj 2013 UngSlagelse består af Xclass, 10. klassecentret i Slagelse og Ungdomsskolen med hver deres selvstændige buget. Fra medio maj 2013 er hele UngSlagelses ledelse og sekretariat samlet

Læs mere

KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter)

KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter) Analyse til Budget 2020 20. august 2019 KAN- OG SKAL-OPGAVER PÅ Skoleområdet (Albertslund Ungecenter) Baggrund I forbindelse med processen for budget 2019 har Kommunalbestyrelsen vedtaget en analyseplan

Læs mere

Styrelsesvedtægt for UngSlagelse

Styrelsesvedtægt for UngSlagelse Styrelsesvedtægt for UngSlagelse Godkendt af Byrådet 27. februar 2012 Indledning Side 2 / De nærmere regler om Slagelse Kommunens styrelse af UngSlagelse fremgår af denne styrelsesvedtægt for samt af planen

Læs mere

UNGDOMSSKOLEPLAN 2008 NORDFYNS UNGDOMSSKOLE

UNGDOMSSKOLEPLAN 2008 NORDFYNS UNGDOMSSKOLE NORDFYNS UNGDOMSSKOLE Side Forord. Hovedtanken i ungdomsskoleplanen er, at tilbuddene i ungdomsskolen skal tage udgangspunkt i unges ståsted og interesser og derfor tilrettelægges fleksibelt ud fra de

Læs mere

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 2017/18. UngSlagelse. Center for uddannelse. Henning Rasmussen 2017/18

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 2017/18. UngSlagelse. Center for uddannelse. Henning Rasmussen 2017/18 Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 27/8. Identifikation. Skolens navn *.2 Skolekode *.3 Forvaltning.4 Ungdomsskoleinspektør.5 Skoleår.6 Udfyldt af *.7 Telefon (direkte) UngSlagelse 3332 Center

Læs mere

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017 Ungdomsskoleplan Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune pr. 27. september 2017 Indhold 1. Ungdomsskolens lovgrundlag...3 2. Formål med virksomheden...3 3. Favrskov Kommunes ungdomsskoleordning...3

Læs mere

Plan for Slagelse Kommunes heltidsundervisning, klub og almenundervisning mv.

Plan for Slagelse Kommunes heltidsundervisning, klub og almenundervisning mv. Plan for Slagelse Kommunes heltidsundervisning, klub og almenundervisning mv. i henhold til Ungdomsskoleloven Bilag til styrelsesvedtægt for UngSlagelse Bilag til styrelsesvedtægt for UngSlagelse Ungdomsskoleplanen

Læs mere

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken. Identifikation. Skolens navn.2 Skolekode. Ungdomsskoleinspektør. Skoleår.5 Udfyldt af.6 Telefon (udfylder).7 E-mail (udfylder) UngSlagelse 2 Henning Rasmussen

Læs mere

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE FAVRSKOV KOMMUNE UNGDOMSSKOLEPLAN RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE: INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 UNGDOMSSKOLENS LOVGRUNDLAG... 3 FORMÅL MED VIRKSOMHEDEN... 3

Læs mere

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 2014/15. UngSlagelse. Center for Uddannelse. Henning Rasmussen 2014/15

Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 2014/15. UngSlagelse. Center for Uddannelse. Henning Rasmussen 2014/15 Indberetningsskema til ungdomsskolestatistikken 214/15 1. Identifikation 1.1 Skolens navn * 1.2 Skolekode * 1.3 Forvaltning 1.4 Ungdomsskoleinspektør 1.5 Skoleår 1.6 Udfyldt af * 1.7 Telefon (direkte)

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. er der i budget

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler LBK nr 438 af 08/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter

Læs mere

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af. lov om ungdomsskoler Side 1 af 9 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 K Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Ungdomsskolen apitel 1 a (Ophævet) (Ophævet) (Ophævet) Ungdomskostskoler Klage m.v. Ikrafttrædelses-

Læs mere

Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole

Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole Plan for Faxe Kommunes Ungdomsskole Sidst redigeret 13-11-2012 Vedtaget i yrådet dato: 1 Oversigt over ungdomsskolevirksomheden. Efter lov om ungdomsskoler påhviler det kommunalbestyrelsen at tilbyde ungdomsskolevirksomhed

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35

Kultur- og Fritidsudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 40.35 Bevillingsområde 40.35 Folkeoplysende og fritidsaktiviteter mv. 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter: Ballerup og Måløv Idrætspark, East Kilbride Badet og idrætsanlæg med klubhuse og idrætshaller.

Læs mere

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede

Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogede børn og unge i Nordfyns kommune. Definition af tosprogede Tosprogsområdet er reguleret af folkeskoleloven og dagtilbudsloven. Undervisningsministeriet tager i sin praksis udgangspunkt i den

Læs mere

3 modeller for fremtidig organisering af ungdomsskolen

3 modeller for fremtidig organisering af ungdomsskolen NOTAT Center for Skole Trine Rose 12. oktober 2011 3 modeller for fremtidig organisering af ungdomsskolen Baggrund På baggrund af Børn- og Ungeudvalgets ønske om en revidering af ungdomsskolens styrelsesvedtægt

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter: Ballerup Idrætsby bestående af Ballerup- og

Læs mere

Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune

Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune Forpligtigende samarbejde mellem Klub Egedal og Ung Egedal 1. Indstilling/anbefaling Klub Egedal og Ung Egedal indstiller følgende: 1. At det forpligtigende

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af UngAalborg

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af UngAalborg Punkt 5. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af UngAalborg 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå

Læs mere

Indhold Bilag U1: Ungdomsskolens struktur og styring... 2 1.2 Undervisningssteder ... 2 2.1 Frit skolevalg

Indhold Bilag U1: Ungdomsskolens struktur og styring... 2 1.2 Undervisningssteder ... 2 2.1 Frit skolevalg Indhold Bilag U1: Ungdomsskolens struktur og styring... 2 1.2 Undervisningssteder... 2 2.1 Frit skolevalg... 3 Bilag U3: Undervisningens ordning og omfang... 3 3.1 Målgruppe... 4 3.2 Holddannelse... 5

Læs mere

Plan for Hvidovre Ungdomsskoles virksomhed

Plan for Hvidovre Ungdomsskoles virksomhed Plan for Hvidovre Ungdomsskoles virksomhed Planen er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den xx.xx 201x Indhold Indledning...1 Oversigt over ungdomsskolevirksomheden...2 Beskrivelse af ungdomsskolevirksomheden...4

Læs mere

Referat. UngSlagelses bestyrelse. Willemoesvej 2B, Slagelse, 1. sal, personaleloungen

Referat. UngSlagelses bestyrelse. Willemoesvej 2B, Slagelse, 1. sal, personaleloungen Referat UngSlagelses bestyrelse Mødedato 23. april 2015 kl. 19.00-21.00 Mødelokale Willemoesvej 2B, Slagelse, 1. sal, personaleloungen Fraværende Jannick J. Johansen, Alexander Boisen, Unnie B. Hansen,

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen

Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Ungdomsskolen Budgetproces207 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Ungdomsskolen Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 METODE... side 3 DATAGRUNDLAG... side 4 ANALYSE.. side 5 Tabel 1:

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Heltidsundervisning (UP) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) Dagundervisningen

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Kommunikationsstrategi 2011-2014 UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Indledning UngSlagelse har længe haft et ønske om flere brugere. Èn af de udfordringer som UngSlagelses står overfor er, et

Læs mere

Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa. Den 20. november 2013. Aarhus Kommune

Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa. Den 20. november 2013. Aarhus Kommune Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa Den 20. november 2013 Den Vedrørende 11. november journal 2013 NR.: 2013-613/1054 Statsforvaltningen har i skrivelse af 16. oktober 2013 rettet henvendelse

Læs mere

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Gennem fælles værdier i Børne- og Ungepolitikken og ved skolechefens overordnede ledelse skabes

Læs mere

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen NOTAT Dato: 7. Januar 2014 Afdeling: CFD/CFS Sags nr.: 330-2013-89248 Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen Med afsæt i

Læs mere

Princip for den sammenhængende dag og undervisningens organisering på Søborg Skole

Princip for den sammenhængende dag og undervisningens organisering på Søborg Skole Princip for den sammenhængende dag og undervisningens organisering på har læring i sigte. Vi er optagede af skabe det bedst mulige læringsmiljø, hvor eleverne lærer så meget de kan, og hvor den enkelte

Læs mere

Rebild Kommunale Ungdomsskole, Ungdomshuset, Sveriggårdsvej 4A, 9520 Skørping Tlf. 99 88 83 60

Rebild Kommunale Ungdomsskole, Ungdomshuset, Sveriggårdsvej 4A, 9520 Skørping Tlf. 99 88 83 60 Redegørelse vedrørende Ungdomsskolen. Hvad er der sket? Bestyrelsen har behandlet budget 2011 på bestyrelsesmøde d. 7. oktober. 2010. Her orienterede undertegnede bestyrelsen om besparelsesforslaget for

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler

Bekendtgørelse af lov om ungdomsskoler LBK nr 375 af 04/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 013.62S.391 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Budgetområde: 513 Skoler og fritidsområdet

Budgetområde: 513 Skoler og fritidsområdet Budgetområdet indeholder til folkeskolen, skolefritidsordninger, fritidsklubber, befordring af skolebørn, kommunens specialskoler, sprogstimulering af førskolebørn, bidrag til statslige og private skoler,

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR HADERSLEV KOMMUNALE UNGDOMSSKOLE

STYRELSESVEDTÆGT FOR HADERSLEV KOMMUNALE UNGDOMSSKOLE STYRELSESVEDTÆGT FOR HADERSLEV KOMMUNALE UNGDOMSSKOLE 1 Indholdsfortegnelse Ungdomsskolens styrelsesvedtægt Kapitel I Kommunalbestyrelsen side 3 Kapitel II Ungdomsskolebestyrelsen side 3 Kapitel III Ungdomsskolebestyrelsens

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

Folkeskolereformens økonomi

Folkeskolereformens økonomi KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 2: Folkeskolereformens finansieringsudfordring I det følgende præsenteres Københavns Kommunes samlede finansiering af folkeskolereformen,

Læs mere

Klubberne er oprettet og drives efter reglerne i dagtilbudslovgivningen.

Klubberne er oprettet og drives efter reglerne i dagtilbudslovgivningen. Bevillingsområde 40.39 Klubber og byggelegepladser Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Bevillingsrammen på 40,3 mio. kr. udviser et mindre forbrug på 0,7 mio. kr., svarende til et samlet

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Dialog- og aftalestyring Mariagerfjord Ungdomsskole Aftale 2012/13

Dialog- og aftalestyring Mariagerfjord Ungdomsskole Aftale 2012/13 Dialog- og aftalestyring Mariagerfjord Ungdomsskole Aftale 2012/13 Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKRIVELSE AF MARIAGERFJORD UNGDOMSSKOLE... 3 MÅLSÆTNINGER OG INDSATSOMRÅDER... 5 ÅRSHJUL... 8 Side 2

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Udvalget for Kultur og Fritid. Bevillingsoversigt

Udvalget for Kultur og Fritid. Bevillingsoversigt Udvalget for Kultur og Fritid Bevillingsoversigt Bemærkninger Bevilling Faste ejendomme Hovedfunktion 00.25 Udgifter 1.576 Indtægter 215 Netto 1.361 Ad 1-6 1. Gasværkvej 1, Hobro Værksted, kr. 68.000 2.

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 8:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: Ungdomsskolen, Lundbækvej 5, 2665 Vallensbæk Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Specialklasser (RUK) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) Dagundervisningen

Læs mere

Oplæg for deltagere på messen.

Oplæg for deltagere på messen. 1 Oplæg for deltagere på messen. Side 1 2 Baggrunden for skolereformen Den danske folkeskole står over for store udfordringer Det faglige niveau særligt i læsning og matematik er ikke tilstrækkeligt højt

Læs mere

Vangeboskolens økonomiske situation

Vangeboskolens økonomiske situation Vangeboskolens økonomiske situation Analyse af perioden fra 2013/14 og frem Februar 2017 1 Indledning Igennem de seneste 4 år har den økonomiske situation på Vangeboskolen ændret sig i betydelig grad.

Læs mere

Ungdomsskolen i tal. En statistisk fremstilling af ungdomsskolens virksomhed skoleåret 1998/99. Undervisningsministeriet 2000 Tal om uddannelse nr.

Ungdomsskolen i tal. En statistisk fremstilling af ungdomsskolens virksomhed skoleåret 1998/99. Undervisningsministeriet 2000 Tal om uddannelse nr. Ungdomsskolen i tal En statistisk fremstilling af ungdomsskolens virksomhed skoleåret 1998/99 Undervisningsministeriet 2000 Tal om uddannelse nr. 5 Ungdomsskolen i tal Publikationen indgår i Institutionsstyrelsens

Læs mere

VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF KØGE KOMMUNES UNGDOMSSKOLEVIRKSOMHED

VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF KØGE KOMMUNES UNGDOMSSKOLEVIRKSOMHED VEDTÆGT FOR STYRELSEN AF KØGE KOMMUNES UNGDOMSSKOLEVIRKSOMHED 1 Kapitel 1: Sammensætning og valg. 1 Der er oprettet én ungdomsskolebestyrelse for kommunens ungdomsskolevirksomhed som er: ungdomsskoleundervisning

Læs mere

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget

5. FOLKESKOLER. Kapitel 5: Politikområde Folkeskoler. Halsnæs Kommune Budget 5. FOLKESKOLER Fra august 2014 skal den nationale Folkeskolereform implementeres med betydelige indvirkninger på budgettets sammensætning på skolerne. I skrivende stund er det endelige lovforslag fremsendt

Læs mere

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld Overordnet konklusion: Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar 2014 Tabel 1: (1.000 kr.) Forventning til årets resultat samt forventet overførsel fra

Læs mere

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail:

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail: Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf. 6190 3500. Mail: holmegaardsskolen@hvidovre.dk Februar 2018 Princip: Undervisningens organisering Formål: Undervisningens organisering skal skabe rammer,

Læs mere

Udvalget for Kultur og Fritid BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID. Bevillingsoversigt DRIFT OG REFUSION BUDGET 2014 HELE KR.

Udvalget for Kultur og Fritid BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID. Bevillingsoversigt DRIFT OG REFUSION BUDGET 2014 HELE KR. Udvalget for Kultur og Fritid soversigt BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID BUDGET 2014 HELE 1.000 KR. NOTE DRIFT OG REFUSION BUDGET BEVILLING UDGIFTER INDTÆGTER UDGIFTER INDTÆGTER Udvalget

Læs mere

Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger

Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger Rammenotat vs. 4 Gældende politiske beslutninger Skole og kulturafdelingen 2017 Indhold Indledning...1 Gældende politiske beslutninger...2 Nationalt...2 Folkeskolereformen er særligt fokus på nedenstående

Læs mere

Scenarier for fremtidens ungdomscenter

Scenarier for fremtidens ungdomscenter NOTAT Center for Dagtilbud og Skole Scenarier for fremtidens ungdomscenter 2. september 2015 15/10718 Fra ungdomscenter til 10. klassecenter I dag er cirka en tredjedel af eleverne i 10. klasse på Ungdomscenteret

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 40.35 Bevillingsramme 40.35 Folkeoplysning, frivillighed og fritidsaktiviteter mv. Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Som følge af en ændring af Styrelsesvedtægt for Ballerup Kommune gældende

Læs mere

Odense Kommunes. ungdomsskolepolitik

Odense Kommunes. ungdomsskolepolitik Odense Kommunes ungdomsskolepolitik Indholdsfortegnelse Forord 04-05 Formål 06-07 Struktur og organisering 08-09 Målgruppe 10-11 Aktiviteter 12-15 Unge med særlige behov 16-17 Netværk og samarbejde 18-19

Læs mere

Styrelsesvedtægt for UngSlagelse

Styrelsesvedtægt for UngSlagelse Styrelsesvedtægt for UngSlagelse Godkendt af Byrådet 27. februar 2012 Indledning Side 2 / 8 De nærmere regler om Slagelse Kommunens styrelse af UngSlagelse fremgår af denne styrelsesvedtægt for samt af

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 DATO: 12-05-2010 STED: THORSENSVEJ 11, 2, 4800 NYKØBING F. TIDSPUNKT: KL. 19.00 AFBUD: Orientering den 12. maj 2010 J.NR. SAGSID. 25453 INITIALER LPE ÅBEN SAG 1. Folkeskolens

Læs mere

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen 9. august 2004 Af Søren Jakobsen GRUNDSKOLEN Det gennemsnitlige tilskud pr. elev på grundskoleniveauet er faldet med 1,6 procent eller med 750 kr. fra 2001 til 2004 i gennemsnit (2004 prisniveau). Den

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165

NOTAT. Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Analyse af skolernes merforbrug i 2010 Til: Familie- og uddannelsesudvalget Dato: 3. marts 2011 Sagsbeh.: pz/dep Sagsnr.: 10/25165 Baggrund for analysen 3 af

Læs mere

Virksomhedsaftale Center for Uddannelse og UngSlagelse

Virksomhedsaftale Center for Uddannelse og UngSlagelse Virksomhedsaftale Center for Uddannelse og UngSlagelse 1 Indledning Virksomhedsaftalen beskriver udmøntningen i den enkelte virksomhed, af de politikker som Byrådet har vedtaget på Børn- og Ungeområdet.

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets

Læs mere

Alle børn skal lære mere

Alle børn skal lære mere Skolereformen Kontaktforældremøde 5. maj 2014 Alle børn skal lære mere Skolebestyrelsesformand Birgit Bach-Valeur Program 19.00 Velkomst v/ skolebestyrelsens formand Birgit Bach-Valeur 19.05 Valg til skolebestyrelsen

Læs mere

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskolelovens 16 b, hvorefter kommunalbestyrelsen, for så vidt angår den understøttende

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 DATO: 24-03-2010 STED: THORSENSVEJ 11, 2, 4800 NYKØBING F. TIDSPUNKT: KL. 19.00 FRAVÆRENDE: AFBUD: ANNEMETTE S. JOHNSEN, HENRIK STAMPE Orientering den 24. marts 2010

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Fritids- og Ungdomsklubber Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Heltidsundervisning (UP) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et merforbrug på -11,5 mio. kr. inkl. overførsler fra regnskab 2014. Børn og unge

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER

KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 283 KULTUR- OG FRITIDSUDVALG BEMÆRKNINGER 284 00.25.13 Andre faste ejendomme samt 05.32.32 Bie Centret Udgifter 2.738 Indtægter -280 Netto 2.458 Budgetafsnittet omfatter Adelgade 26 (Bies Gård, Forhus,

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Afvigelse ift. korrigeret budget

Afvigelse ift. korrigeret budget Børn og unge med særlige behov (aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo august 2014 1. Sammenfatning Tabel 1.1.: Forventning til årets resultat samt forventet overførsel fra 2014 til 2015 (1.000 kr.) Årets

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

Dialogbaseret Aftalestyring. Aftale 2007 Ungdomsskolen

Dialogbaseret Aftalestyring. Aftale 2007 Ungdomsskolen Dialogbaseret Aftalestyring Aftale 2007 Ungdomsskolen 2007 1 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning...2 2.0 Den politiske ramme...3 3.0 Den faglige ramme...4 4.0 Institutionsrammen...5 5.0 Den administrative

Læs mere

v/børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og adm. dir. Else Sommer KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

v/børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og adm. dir. Else Sommer KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget 2014 og folkeskolereform Dialogforum for folkeskolen d. 25. september 2013 v/børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og adm. dir. Else Sommer Et fagligt løft af folkeskolen Budget 2014 Den

Læs mere

Forligspartierne ønsker, at folkeskolens faglige niveau skal forbedres og har disse tre overordnede mål for folkeskolen:

Forligspartierne ønsker, at folkeskolens faglige niveau skal forbedres og har disse tre overordnede mål for folkeskolen: Aftalen mellem Regeringen, Venstre og DF om folkeskolen Regeringen, Venstre og DF har indgået en aftale om folkeskolen. Hvis de konservative siger ok til forliget, hvilket de indtil videre ikke har været

Læs mere

2) Hvordan skal du/vi konkret arbejde for at lykkes med missionen (og dermed retfærdiggøre ungdomsskolens eksistens)?

2) Hvordan skal du/vi konkret arbejde for at lykkes med missionen (og dermed retfærdiggøre ungdomsskolens eksistens)? Opgave 1 Ungdomsskolens Mission (kerneopgave/mening/eksistensberettigelse) Ungdomsskolebestyrelsen har defineret UngSlagelses mission således: Ung Slagelse skal udfylde følgende behov: I en tryg atmosfære

Læs mere

Hyldgård 17-03-2014. Ny folkeskolereform

Hyldgård 17-03-2014. Ny folkeskolereform Hyldgård 17-03-2014 Ny folkeskolereform Oplæg 23-05-2013 Skolerne er i fuld gang med at lave en masterplan for et nyt læringshus Undervisning i skole og leg i SFO Læring i undervisning og fritid Ny folkeskolereform

Læs mere

De iværksatte pilotprojekter i Roskilde Kommune har stadig stor relevans, da projekternes delelementer rummes inden for den indgåede aftale.

De iværksatte pilotprojekter i Roskilde Kommune har stadig stor relevans, da projekternes delelementer rummes inden for den indgåede aftale. Velfærd Sagsnr. 227538 Brevid. 1688028 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Aftale: Et fagligt løft af folkeskolen 12. juni 2013 Regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti har indgået

Læs mere

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april.

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april. Børn og unge med særlige behov (aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo august 2016 1. Sammenfatning Det forventede regnskab for 2016 udviser pr. ultimo august 2016 et merforbrug på 1,3 mio. kr. Heri indgår

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

UNGDOMSSKOLESTATISTIK 2011/2012

UNGDOMSSKOLESTATISTIK 2011/2012 UNGDOMSSKOLESTATISTIK 2011/2012 Klik evt. i indholdsfortegnelsen for at gå til den valgte side! Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Om statistikken... 2 Figur 1 og tabel 1: Cpr-elever og hold-elever...

Læs mere

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Forelagt Skoleudvalget den 12. september 2019 Den 20. august 2019 Afdelingen for Børn, Skole og Kultur, Dragør Kommune 1 Sammenfatning Dette notat indeholder

Læs mere

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre Omlægning af klubområdet Lovgivning Jf. dagtilbudsloven skal byrådet sikre, at dag-, fritids- og klubtilbud m.v. medvirker til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik. Klubtilbud m.v. indgår

Læs mere

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Folkeskoleloven pålægger kommuner at sikre, at der finder samarbejder og partnerskaber sted mellem de kommunale skoler og andre institutioner og

Læs mere

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter

Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3c - Undervisningsudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Korr. Budget Forbrug august 1. FR Afvigelse Undervisningsudvalget (inkl. modposter på andre udvalg)

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere