Østeuropæisk beskæftigelse i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Østeuropæisk beskæftigelse i Danmark"

Transkript

1 Østeuropæisk beskæftigelse i Danmark siden 2000 Af Den største gruppe af indvandrere til Danmark i 2. kvartal 2017 kom fra Rumænien, mens den næststørste gruppe kom fra Polen. Dette afspejler, at indvandringen fra Østeuropa er steget betydeligt siden årtusindskiftet, og østeuropæiske arbejdere er i stigende grad blevet ansat af danske virksomheder, som ser dem som en mulighed for at tiltrække mere arbejdskraft. Desuden er der en gruppe af østeuropæiske uddannelsessøgende. Der er dog stor spredning i omfanget af indvandringen, og fra de største indvandrelande er næsten to ud af tre mænd, typisk i alderen år. Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse indvandringen fra Østeuropa og indvandrernes tilknytning til arbejdsmarkedet siden Analysens hovedkonklusioner Antallet af østeuropæiske indvandrere er steget betydeligt siden år 2000 og nettoindvandringen de seneste fire har været på personer Langt de fleste i den erhvervsaktive alder er beskæftiget og ansat som lønmodtagere Omfanget af indvandringen varierer betydeligt mellem landene og en største indvandring er kommet fra Polen og Rumænien Indvandrerne er ofte beskæftiget som lønmodtagere i manuelle job i eksempelvis handel og transport, fremstilling og landbrug, mens kun ca. 10 pct. er inden for bygge og anlæg Den geografiske fordeling i Danmark varierer med oprindelseslandet, og de østeuropæiske indbyggere udgør en større andel i den sydlige del af Jylland og nogle kommuner i hovedstaden end i landet som gennemsnit

2 Indhold 1 Bedre mulighed for at indvandre til Danmark Underoverskrift... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 2 Metode og data Større indvandring fra Østeuropa Opholdsgrundlag for indvandrere Geografisk spredning i Danmark af indvandrere fra... 8 Østeuropa Beskæftigelse for østeuropæiske indvandrere... 9 Bilag 1 Overskrift Bilag 2 Overskrift Side 2 af 12 1 Bedre mulighed for at indvandre til Danmark Antallet af indvandrere er steget betydeligt siden årtusindeskiftet, og det skyldes blandt andet, at et stort antal af landene er blevet optaget i EU, hvilket har gjort det lettere for deres borgere at indvandre og søge beskæftigelse eller uddannelse i Danmark og andre EU-lande. Samtidig er der blevet åbnet for borgere for tredje lande, så de også har mulighed for at søge og være beskæftiget eller uddanne sig i Danmark. Det drejer sig om bl.a. Green-card ordningen, beløbsordningen og positivlisten, jf. De Økonomiske Råd (2017). EU optog 10 Øst- og Centraleuropæiske lande i 2004 og 2007, og indbyggerne i disse lande har herefter haft mulighed for at søge beskæftigelse i EU-landene. Danmark har en overgangsaftale indtil 2009, men allerede i forbindelse med højkonjunkturen i fandt et betydeligt antal borgere fra de Øst- og Centraleuropæiske lande job i Danmark. Mulighederne for at arbejde i Danmark er også blevet forbedret for borgere fra tredje lande uden for EU og Norden. Der er således oprettet flere forskellige erhvervsordninger, der gør det muligt for arbejdskraft med særlige kvalifikationer at søge og få job i Danmark. Der er således oprettet en positivliste med job, hvortil det er muligt at få arbejdstilladelse for borgere fra tredje lande, jf. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (2017). Desuden er der oprettet særlige regler for eksempelvis montører, arbejdere på boreplatforme og fodermestre i landbruget. Det afspejler et ønske hos arbejdsgiverne om, at de kan rekruttere medarbejdere uden for Danmark og EU. Endelig har studerende og praktikanter fra såvel EU-land som lande uden for EU fået bedre mulighed for at komme til Danmark for at gennemføre dele af deres uddannelse.

3 2 Metode og data Fokus for analysen er indvandringen fra Østeuropa siden årtusindskiftet og deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Indvandringen er afgrænset til personer, der oprindeligt er udvandret fra Østeuropa og har bosat sig i Danmark. Dette inkluderer ikke efterkommere efter indvandrere, da opvækst i Danmark giver en langt bedre baggrund for at søge beskæftigelse i landet. Side 3 af 12 Populationen indeholder kun personer med bopæl i Danmark, og det er i den forbindelse underordnet, om personerne er beskæftiget i danske eller udenlandske virksomheder, men i opgørelsen af beskæftigelsen medgår kun beskæftigelse på dansk registrerede virksomheder. Analysen bygger på tal fra Statistikbanken og fra registerdata fra Danmarks Statistik. Indvandrere er registreret i folkeregistret og andre offentlige registre, og disse oplysninger er bearbejdet og anonymiseret af Danmarks Statistik. Registerdata giver mulighed for at kombinere oplysningerne på mange forskellige måder, hvilket gør det muligt at afprøve en række sammenhænge. Definitionen af Øst- og Centraleuropa varierer mellem institutioner, men en geografisk afgrænsning er dog, at lande vest for Ural bjergene, vest for Ural søen og Kaukasus er en del af Europa. I denne analyse indgår dog ikke indvandrere fra Georgien, Armenien og Aserbajdsjan, da indvandringen herfra er ubetydelig i denne sammenhæng. Til gengæld indgår Rusland i beregningerne, selvom landet geografisk betegnes som en transkontinental nation. I nogle sammenhænge bliver de baltiske lande regnet for en del af Nordeuropa, men i denne sammenhæng regnes de til Østeuropa. 3 Større indvandring fra Østeuropa Indvandringen fra Østeuropa har ligget mellem personer de seneste fire år, jf. figur 3.1. Det er et helt andet niveau end tidligere, hvor der i 1990'erne var en meget beskeden indvandring, hvis vi ser bort fra flygtninge fra borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Baggrunden for denne stigning ligger i forbedrede muligheder for at kunne flytte til Danmark og finde beskæftigelse eller gennemføre en uddannelse. Det gælder i nogen grad også for indbyggere fra lande uden for EU som Ukraine og Rusland. Der er dog betydelig forskel i størrelsen af indvandringen mellem landene, idet den største del af indvandringen kommer fra en håndfuld land. Den største gruppe af indvandrere er kommet fra Polen og Rumænien, og der er også kommet mange fra Ukraine, Litauen og Bulgarien, jf. figur 3.2.

4 ANALYSENOTAT Det kan umiddelbart virke overraskende, at indvandringen også kommer fra de fjernere østeuropæiske lande. Hverken Rumænien, Ukraine eller Bulgarien ligger i umiddelbar geografisk nærhed af Danmark, hvilket gør det til en lang rejse at komme til Danmark, og Ukraine er ikke medlem af EU, hvilket indsnævrer deres muligheder for at arbejde i EU-lande som Danmark. Figur 3.1: Nettoindvandringen fra Østeuropa Side 4 af 12 Anm.: Østeuropa inkluderer her Rusland og Moldova, mens Armenien, Georgien og Aserbajdstan ikke indgår i beregningen. Kilde: Statistikbanken, Danmarks Statistik Der er også en godt mænd og kvinder fra Bosnien-Hercegovina, men langt de fleste af dem er kommet som flygtninge i forbindelse med borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990'erne. De seneste 15 år har der derimod været en mindre udvandring fra Danmark af borgere med oprindelse i Bosnien-Hercegovina. Der er ikke så mange indvandrere fra lande uden for EU bortset fra indvandrere fra Rusland, Ukraine og Bosnien-Hercegovina, hvilket kan skyldes, at kravene for at opnå opholdstilladelse udelukker en stor del af indbyggerne i landene uden for EU fra at søge til EU lande som Danmark. Det gælder således for indbyggere i Albanien, Moldova og Serbien. Indvandringen er også lav fra lande som Estland, Tjekkiet og Slovenien, hvor afstanden er mindre end fra Bulgarien og Rumænien. Det viser, at internationale vandringer afhænger af mange faktorer, hvoraf afstanden ikke nødvendigvis spiller den samme rolle, som den kan have gjort for 50 år siden. Kønsfordelingen mellem indvandrerne er omtrent ligelig for de fleste oprindelseslande, men fra Polen, Rumænien og Bulgarien er hovedparten mænd, mens godt 60 pct. af indvandrerne fra Rusland er kvinder.

5 Figur 3.2: Antallet af indvandrere i starten af 2017 Ungarn Ukraine Tjekkiet Slovenien Slovakiet Serbien Rusland Rumænien Polen Montenegro Moldova Makedonien Litauen Letland Kroatien Kosovo Hviderusland Estland Bulgarien Bosnien-Her. Albanien Kvinder Mænd Side 5 af Note: Status pr. 1. januar Kilde: Statistikbanken, Danmarks Statistik Den geografiske afstand kan spille en rolle for omkostningen ved at komme til Danmark, ligesom de kulturelle forskelle kan være en større eller mindre udfordring ved at udvandre til et andet land og være beskæftiget der. På den anden side er gennemsnitsindkomsten i de tre nævnte lande blandt de højeste i Østeuropa, når der korrigeres for købekraften af indkomsten målt ved BNP pr indbygger, jf. figur 3.3. Derved er gevinsten ved at flytte til Danmark og arbejde ikke så stor, som det er tilfældet for indbyggere i Rumænien, Bulgarien og Ukraine. Beskæftigelsesmulighederne i oprindelseslandene kan også spille en rolle for beslutningen om at flytte til et andet land, ligesom mulighederne for offentlig service kan påvirke beslutningen.

6 Figur 3.2: BNP pr. person i udvalgte lande i Østeuropa, 2015 Ungarn Ukraine Tjekkiet Slovenien Slovakiet Rusland Rumænien Polen Litauen Letland Kroatien Estland Bulgarien Side 6 af BNP pr. person PPP BNP pr. person Kilde: UN Statistics, National Accounts, Statistisk Årbog 2017, Danmarks Statistik Det afhænger dog også af, om indvandringen til Danmark er begrundet i et ønske om permanent at flytte, eller det er en midlertidig flytning i forbindelse med beskæftigelse eller uddannelse. Studieophold og praktikophold i forbindelse med en uddannelse til landmænd vil således typisk være midlertidige, omend indvandrerne kan have mulighed for at finde mere permanenter opholdsgrundlag efterfølgende. Aldersmæssigt er det de yngre, som udgør hovedparten af indvandrerne, og personer i 20'erne og 30'erne er de to største aldersgrupper, jf. figur 3.4. Polen er det land fra Østeuropa med den største gruppe af indvandrere i Danmark, og den største aldersgruppe fra Polen er i 30'erne. Der er også kommet mange indvandrere fra Rumænien og Litauen, hvor den største gruppe er i 20'erne. Her spiller de uddannelsessøgende en væsentlig rolle, idet hovedparten kommer til Danmark, mens de er i 20'erner, mens indvandrere med beskæftigelse som opholdsgrundlag ofte er lidt ældre. Derimod er der flere over 50 år fra det tidligere Jugoslavien og de nye stater med oprindelse i Jugoslavien, som kan være kommet før årtusindeskiftet som såkaldte "gæstearbejdere" eller de har fået asyl i forbindelse med borgerkrigen i landet.

7 Figur 3.3: Aldersfordeling for indvandrere fra Østeuropa, Total Polen Litauen Rumænien 0-9 år år år år år år år år Side 7 af 12 Note: Status pr. 1. januar Kilde: Statistikbanken, Danmarks Statistik 3.1 Opholdsgrundlag for indvandrere Opholdsgrundlaget for indvandrere varierer betydeligt med oprindelseslandet, hvor lønarbejde spiller den dominerende opholdsgrund for langt de fleste af de medtagne lande, mens uddannelse også spiller en forholdsvis stor rolle for de lande med en forholdsvis begrænset indvandring til Danmark. Erhverv dækker i denne forbindelse over opholdsgrundlag, som giver tilladelse til ophold og beskæftigelse som lønmodtager, selvstændig, praktikant eller au pair, mens uddannelse dækker forskellige typer af uddannelser. "Familie" dækker over opholdsgrundlaget familiemæssig sammenføring, som kan være relateret til personer med vidt forskellige opholdsgrunde som Asyl eller Erhverv. "Øvrige" er forskellige andre typer af opholdsgrunde som eksempelvis Asyl, personer med "tilstrækkelige midler" eller andre årsager. Endelig er en del af indvandrerne kommet inden opholdsgrundlaget blev registreret digitalt, hvorfor deres opholdsgrundlag ikke kan findes. Det sidste gælder bl.a. flygtninge ankommet i 1990'erne og såkaldte gæstearbejdere i 1970'erne og 1980'erne. Rusland og Ukraine er nogle af landene i Østeuropa uden for EU, hvorfor indbyggere i disse lande skal have særlig tilladelse til indvandre til Danmark i forbindelse med eksempelvis familiesammenføring, hvilket spille en rolle for indvandringen fra de to lande. Ligeledes benytter indbyggere i de to lande muligheden for at komme i uddannelsespraktik i Danmark, hvor der er formidlingsbureauer, som skaffer praktikanter til især landmænd, der vil ansætte en elev eller praktikant fra disse lande.

8 Figur 3.4: Opholdsgrundlag for indvandrere fra Østeuropa, 2016 Ungarn Ukraine Rusland Rumænien Polen Makedonien Litauen Letland Bulgarien Bosnien-Her. Andre Side 8 af 12 0% 20% 40% 60% 80% 100% Erhverv Uddannelse Familie Øvrigt Mangler Anm.: Praktikanter og au pair er her indregnet under opholdsgrundlaget Erhverv. Det spiller hovedsagelig en rolle for indvandring fra Ukraine. Alderen for alle grupper er år. "Andre" dækker over de resterende lande i Østeuropa som Albanien, Estland og Hviderusland samt nationalitetsbetegnelser, som er ophørt som Tjekkoslovakiet, Jugoslavien og Sovjetunionen. Kilde: Statistikbanken. 3.2 Geografisk spredning i Danmark af indvandrere fra Østeuropa De østeuropæiske indvandrere er spredt ud over hele landet, og den største koncentration inden for en enkelt kommune er i København, hvor 13,5 pct. af dem bor. Dernæst er der mange østeuropæiske indvandrere i Århus kommune (4,8 pct.) og i Odense og Aalborg kommune (3,5-4,0 pct.). Det er dog bemærkelsesværdigt, at der er østeuropæiske indvandrere i alle kommuner, og at deres andel af befolkningen varierer en del over landet. Østeuropæiske indvandrere udgør derimod den største andel af kommunens samlede befolkning i Horsens, hvor knap 5,5 pct. af befolkningen består af østeuropæiske indvandrere. De udgør også over 5 pct. af befolkningen i Ishøj og Brøndby. De 25 kommuner med den højeste koncentration af østeuropæere ligger i Hovedstaden og i Jylland, jf. figur 3.5. Derimod er der en langt mindre andel af østeuropæiske indvandrere i Dragør, Odsherred og Lejre samt i nogle af Ø-kommunerne som Læsø, Bornholm, Ærø og Fanø, hvor de alle steder udgør under 1,5 pct. af befolkningen. En grund til denne fordeling kunne være befolkningstilvækst eller befolkningstilbagegang i kommunerne, og de tre af Ø-kommunerne har de seneste år ofte haft befolkningstilbagegang, mens Dragør, Odsherred og Lejre har haft befolkningsfremgang. Det er således ikke alene den generelle befolkningsudvikling, men det kan også være andre forhold som beskæftigelse, forbindelser til arbejdsgivere, priser på leje- og ejerbolig samt uddannelsesinstitutioner, som kan være afgørende for indvandrernes bosætning.

9 Figur 3.5: Geografisk fordeling af østeuropæiske indvandrere, 2016 Side 9 af 12 Kilde: Statistikbanken, Danmarks Statistik. 3.3 Beskæftigelse for østeuropæiske indvandrere Hovedparten af de østeuropæiske indvandrere i den erhvervsaktive alder er beskæftiget, og det gælder i særlig grad for de indvandrere, som har opholdsgrundlag knyttet til beskæftigelse enten som et regulært job, praktik eller en anden aktivitet. Det er knap 85 pct. af indvandrerne mellem 20 og 59 år med erhvervsdeltagelse som opholdsgrundlag, der er i job eller arbejder som selvstændig, jf. figur 3.6. Næsten alle i job arbejder fuld tid, og kun en meget lille andel arbejder på deltid, hvilket er en væsentlig forskel til danskere i arbejdsstyrken, hvor en væsentlig andel af de beskæftigede arbejder mindre end fuld tid.

10 Figur 3.6: Beskæftigelse for indvandrere fra Østeuropa, 2015 Fuld 0,5-0,9 Alle Erhverv 0-0,5 Side 10 af 12 Ingen 0,00 20,00 40,00 60,00 80,00 100,00 Anm.: Praktikanter og au pair er her indregnet under opholdsgrundlaget Erhverv. Det spiller hovedsagelig en rolle for indvandring fra Ukraine. Kilde: Egne beregninger på registerdata. Selv blandt indvandrere med uddannelse som opholdsgrundlag synes over 60 pct. af indvandrerne at være i beskæftigelse, og det samme gælder for indvandrere med familiesammenføring som opholdsgrundlag. Fordelingen af beskæftigelsen på brancher er dog langt fra den samme for østeuropæiske indvandrere og for den øvrige del af de beskæftigede, jf. figur 3.7. Der er omtrent 20 pct. af indvandrerne med erhvervsmæssigt opholdsgrundlag beskæftiget i landbrug mv. Til sammenligning er der kun 2 pct. af de beskæftigede inden for landbrug mv. Der er også omtrent 20 pct. af indvandrerne med erhvervsmæssigt opholdsgrundlag inden for erhvervsservice, mens der er godt 12 pct. på arbejdsmarkedet som helhed. Til gengæld er der kun knap 16 pct. af de østeuropæiske indvandrere inden for offentlig administration, undervisning mv., mens der er 33 pct. på arbejdsmarkedet som helhed. Her er der kun 7 pct. af de østeuropæiske indvandrere med erhvervsmæssigt opholdsgrundlag. Inden for byggeri og anlæg er der knap 10 pct. af de østeuropæiske indvandrere med erhvervsmæssigt opholdsgrundlag, mens der er omtrent 6 pct. på det danske arbejdsmarked. Det betyder, at der er flere indvandrere med job i bygge og anlæg end gennemsnittet for arbejdsmarkedet, men andelen af indvandrerne i arbejde i branchen er fortsat lavere end inden for landbruget. Der er således ikke den store koncentration blandt indvandrere fra Østeuropa på Bygge og anlæg, men branchefordelingen tyder på, at mange indvandrere arbejder med manuelt arbejde som eksempelvis Landbrug mv. og Erhvervsservice, men der er relativt færre indvandrere inden for Information, finansiering mv., hvor eksempelvis sproglige kvalifikationer kan spille en rolle.

11 Figur 3.7: Branchemæssig beskæftigelse for indvandrere fra Østeuropa, 2015 Kultur mv. DK Indv Indv. erhverv Offentlig bran. Erhvervsservice Information mv. Handel mv. Bygge og anlæg Industri mv. Landbrug mv. Side 11 af 12 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 Anm.: Praktikanter og au pair er her indregnet under opholdsgrundlaget Erhverv. Det spiller hovedsagelig en rolle for indvandring fra Ukraine. Kilde: Egne beregninger på registerdata. Erhvervsindkomsten for indvandrere fra Østeuropa er ofte lavere end indkomster for den øvrige befolkning, hvor der er godt 25 pct. med en erhvervsindkomst over kr. i 2015, mens der kun er godt 10 pct. af de polske indvandrere og godt 5 pct. af de rumænske indvandrere, som har en tilsvarende indkomst. Selv om de ikke har erhvervsindkomst er det dog muligt, at de har anden indkomst f.eks. i form af uddannelsesstøtte. Figur 3.8: Erhvervsindkomst for østeuropæiske indvandrere, ,00 25,00 Polen Rumænien Alle indv Befolk 20,00 15,00 10,00 5,00 0,00 Anm.: Indkomsterne er beregnet for aldersgruppen år. Kilde: Egne beregninger på registerdata.

12 Erhvervsindkomsterne for indvandrer er lavere end for befolkningen som helhed, og flere af indvandrerne har ingen erhvervsindkomst. Selvom indvandrerne arbejder på fuld tid, synes de således ikke at nå den samme indkomst, hvilket formodentlig kan henføres til den type af job, som de bestrider. Der er relativt få topchefer og med arbejde på højt fagligt niveau, mens der er forholdsvist mange med beskæftigelse på grundniveau. Bilag 1 Overskrift Side 12 af 12 Figur B1.1: Note: Kilde: Egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik Bilag 2 Overskrift Figur B2.1: Note: Kilde: Egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere

Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere 24. april 218 218:7 Østeuropæiske indvandrere er i beskæftigelse i næsten lige så høj grad som vesteuropæere Af Jesper Grunnet-Lauridsen, Thomas Thorsen, Michael Drescher og Elias Stapput Knudsen Siden

Læs mere

Jobfremgangen er ikke båret af nytilkommen arbejdskraft

Jobfremgangen er ikke båret af nytilkommen arbejdskraft Jobfremgangen er ikke båret af nytilkommen arbejdskraft Indvandreres beskæftigelse er et tilbagevendende emne i den offentlige debat. Ofte behandles udenlandsk arbejdskraft i statistikken som en samlet

Læs mere

Job for personer over 60 år

Job for personer over 60 år Job for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB @kl.dk Seniorerne over 60 år fortsætter i stigende grad på arbejdsmarkedet, men hvilke job er de beskæftiget i, og i hvor høj grad er seniorerne

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING OPBYGNING Ankestyrelsens notat Integration: Status og udvikling indeholder en række hovedtal om indvandrere og efterkommere i Danmark. 1 Notatet omfatter tre afsnit, der

Læs mere

Indvandrere og efterkommere

Indvandrere og efterkommere Indvandrere og efterkommere - Få styr på definitionerne - Hvordan er sammensætningen i befolkningen lige nu Dorthe Larsen Indvandrere og efterkommere Indvandrere er født i udlandet. Ingen af forældrene

Læs mere

Nytilkommet arbejdskraft er koncentreret hos 1 pct. af virksomhederne

Nytilkommet arbejdskraft er koncentreret hos 1 pct. af virksomhederne Nytilkommet arbejdskraft er koncentreret hos 1 pct. af virksomhederne Den procent af virksomhederne i Danmark, som har mest nytilkommet arbejdskraft fra EU10- lande og ikke-vestlige lande, har omkring

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4 LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4 Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Efterspørgselen på arbejdskraft Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål Opfølgning jobcentrets mål Udenlandsk

Læs mere

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva Analyse 08. marts 2016 Danske børnepenge til udenlandske EUborgere Af Kristine Vasiljeva Dette notat opgør, hvor stort et beløb Danmark udbetaler i børnepenge o. lign. til borgere fra andre EU lande. Antallet

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft

Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 Thomas Michael Klintefelt, Chefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2018 Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft En stor

Læs mere

Rapporten er lavet på grundlag af FLIS, og der er små unøjagtigheder i data, men ikke noget der rykker på det store billede.

Rapporten er lavet på grundlag af FLIS, og der er små unøjagtigheder i data, men ikke noget der rykker på det store billede. Notat Til: Økonomiudvalget Kopi til: Fra: Henrik Egedorf 05. juli 2017 Sags id: 17/14869 Udenlandske statsborgere i Assens Kommune Til opfølgning på udenlandske statsborgere har økonomi udviklet en rapport,

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 Udgiver Ankestyrelsen, August 2014 Kontakt: Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon 33 41 12 00 Hjemmeside www.ast.dk E-mail ast@ast.dk Redaktion:

Læs mere

Lav løn blandt midlertidig udenlandsk arbejdskraft

Lav løn blandt midlertidig udenlandsk arbejdskraft Lav løn blandt midlertidig udenlandsk arbejdskraft Der findes få arbejdende fattige blandt fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere, som permanent er bosat i Danmark. Blandt personer, som er midlertidigt i Danmark,

Læs mere

Bilag 5 Clusteranalyser på vestlige/ikke-vestlige lande samt EU/EØS/Resten af Europa/Resten af verden

Bilag 5 Clusteranalyser på vestlige/ikke-vestlige lande samt EU/EØS/Resten af Europa/Resten af verden 23. november 18 Befolkning og Uddannelse Bilag 5 Clusteranalyser på vestlige/ikke-vestlige lande samt EU/EØS/Resten af Europa/Resten af verden For at give et indtryk af, hvordan indvandrere og efterkommere

Læs mere

Store lønforskelle for nytilkommen udenlandsk arbejdskraft

Store lønforskelle for nytilkommen udenlandsk arbejdskraft Store lønforskelle for nytilkommen udenlandsk arbejdskraft Der er stor forskel i lønindkomsterne for nytilkommen udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Mens en lønmodtager fra Bulgarien har en månedlig gennemsnitslønindkomst

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 6

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 6 Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen Efterspørgselen på arbejdskraft Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål Opfølgning jobcentrets mål Opfølgning på jobcentrets indsats

Læs mere

Økonomisk analyse. Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU

Økonomisk analyse. Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU Økonomisk analyse 3. januar 218 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU - De seneste fem

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING Fokus på ikke-vestlige lande

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING Fokus på ikke-vestlige lande INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2017 - Fokus på ikke-vestlige lande Maj 2017 1 Indhold OPBYGNING 4 1. BEFOLKNING 6 1.1 Sammenfatning vedr. befolkningstal 6 1.2 Indvandrere og efterkommere i Danmark 7

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 243 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 243 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 243 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk www.bm.dk CVR

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 April 2016 1 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 Udgiver: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, april 2016 Hjemmeside: www.uibm.dk E-mail: uibm@uibm.dk

Læs mere

Analyse. Hvem indvandrer til Danmark? 19. maj 2016. Af Alexander Karlsson og Edith Madsen

Analyse. Hvem indvandrer til Danmark? 19. maj 2016. Af Alexander Karlsson og Edith Madsen Analyse 19. maj 216 Hvem indvandrer til Danmark? Af Alexander Karlsson og Edith Madsen Indvandringen til Danmark har de sidste år været på et højt niveau. Denne analyse ser på statsborgerskab og opholdsgrundlag

Læs mere

JANUAR MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 1

JANUAR MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 1 JANUAR MÅNED Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen (ikke opdateret) Efterspørgselen på arbejdskraft (ikke opdateret) Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål (ikke data

Læs mere

Repatriering i Marts 2018

Repatriering i Marts 2018 Repatriering i 2012-2017 Marts 2018 Opsummering Efter en kraftig stigning i antallet af repatrierede fra 2009 til 2011, er antallet stabiliseret på 300-350 repatrierede årligt i perioden 2014-2017. De

Læs mere

Betragtes det samlede antal modtagere (inkl. herboende), har der været følgende tendenser:

Betragtes det samlede antal modtagere (inkl. herboende), har der været følgende tendenser: Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt Notat 4. december 2015 J.nr. 15-2366409 Person og Pension khk Børnecheck til vandrende arbejdstagere 2008-2013 I det følgende

Læs mere

Indvandring en nødvendighed på arbejdsmarkedet

Indvandring en nødvendighed på arbejdsmarkedet Indvandring en nødvendighed på arbejdsmarkedet Indvandring har været et centralt politisk tema i Danmark i årevis, og diskussionerne centrerer sig ofte om, hvordan indvandringen særligt fra østeuropæiske

Læs mere

Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft

Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft Lønindkomst for udenlandsk arbejdskraft Der er stor forskel i lønindkomsterne mellem udenlandske arbejdere fra vestlige og østlige lande. Ser man på medianindkomsterne, så modtager midlertidige arbejdere

Læs mere

Bilag 4 Notat om ny landegruppering

Bilag 4 Notat om ny landegruppering 27. juni 2018 Befolkning og Uddannelse Bilag 4 Notat om ny landegruppering Motivation Danmarks Statistik har anvendt definitionen vestlige/ikke-vestlige lande i statistikker og analyser siden 2002. Definitionen

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 September 2016 1 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2016 Udgiver: Udlændinge- og Integrationsministeriet, september 2016 Hjemmeside: www.uibm.dk E-mail: uibm@uibm.dk

Læs mere

Stigning i Østeuropæisk arbejdskraft i Danmark

Stigning i Østeuropæisk arbejdskraft i Danmark Stigning i Østeuropæisk arbejdskraft i Danmark Mens udenlandsk arbejdskraft fra de nordiske lande og Vesteuropa er faldet de seneste fire år så stiger antallet af lønmodtagere i Danmark fra Østeuropa.

Læs mere

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017

ÆLDRE I TAL Antal Ældre Ældre Sagen Marts 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Antal Ældre - 2017 Ældre Sagen Marts 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 4. kvartal 2018

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 4. kvartal 2018 Nøgletal for området International Rekruttering Efter 4. kvartal 218 Erhvervsområdet Dansk og udenlandsk arbejdskraft på brancheniveau Figur 1: Antal beskæftigede i Danmark beregnet for november 218 fordelt

Læs mere

Befolkning i København 1. januar 2014

Befolkning i København 1. januar 2014 30. juli 2014 Befolkning i København 1. januar 2014 Den 1. januar 2014 boede der 569.557 personer i København. I løbet af 2013 steg folketallet med 10.117 personer. I 2014 steg antallet af indvandrere

Læs mere

Befolkning i København 1. januar 2013

Befolkning i København 1. januar 2013 30. juli 2013 Befolkning i København 1. januar 2013 Den 1. januar 2013 boede der 559.440 personer i København. I løbet af 2012 steg folketallet med 10.390 personer. I 2013 steg antallet af indvandrere

Læs mere

Dommervagten Årene

Dommervagten Årene Dommervagten Årene 2007-2009 Udgivet af Københavns Politi, OPA (Operativ Planlægning og Analyse) ved Viggo Billstrøm INDHOLD FREMSTILLEDE I ALT side Væsentlige punkter. Kendelser.. Sigtelser Herkomst..

Læs mere

Dommervagten Årene

Dommervagten Årene Dommervagten Årene 2007-2010 Udgivet af Københavns Politi, OPA (Operativ Planlægning og Analyse) ved Viggo Billstrøm INDHOLD FREMSTILLEDE I ALT side Væsentlige punkter. Kendelser.. Sigtelser Herkomst..

Læs mere

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 3. kvartal 2018

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 3. kvartal 2018 Nøgletal for området International Rekruttering Efter 3. kvartal 218 Erhvervsområdet Dansk og udenlandsk arbejdskraft på brancheniveau Figur 1: Antal beskæftigede i Danmark beregnet for august 218 fordelt

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande Udenlandsk arbejdskraft i Danmark og andre lande Udenlandsk arbejdskraft har i høj grad bidraget til fremgangen på det danske arbejdsmarked gennem de seneste år. En analyse i Økonomisk Redegørelse, december

Læs mere

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse 24. maj 2013 ANALYSE Af Malene Lauridsen & Karina Ransby Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse Selv om beskæftigelsen generelt er faldet, er der i løbet af det seneste år

Læs mere

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 1. kvartal 2018

Nøgletal for området International Rekruttering. Efter 1. kvartal 2018 Nøgletal for området International Rekruttering Efter 1. kvartal 218 Erhvervsområdet Dansk og udenlandsk arbejdskraft på brancheniveau Figur 1: Antal beskæftigede i Danmark beregnet på fjerde kvartal 217

Læs mere

Orientering. Befolkning i København 1. januar maj Ledelsesinformation

Orientering. Befolkning i København 1. januar maj Ledelsesinformation 2007 Orientering Ledelsesinformation 16. maj 2007 Befolkning i København 1. januar 2007 Den 1. januar 2007 boede der 503.699 personer i København. I løbet af 2006 steg folketallet med 2.541 personer. I

Læs mere

AUGUST MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 8

AUGUST MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 8 AUGUST MÅNED Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen (ikke opdateret) Efterspørgselen på arbejdskraft (ikke opdateret) Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål (ikke opdateret)

Læs mere

Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015

Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015 Befolkningsregnskab for kommunerne, 2010-2015 Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 24 Formålet med analysenotat er at belyse de forskellige årsager til den enkelte kommunes befolkningsudvikling.

Læs mere

Indvandrerne og arbejdsmarkedet

Indvandrerne og arbejdsmarkedet Indvandrerne og arbejdsmarkedet Annemette Lindhardt Amy Frølander Indvandrerne og arbejdsmarkedet Udgivet af Danmarks Statistik December 2004 Oplag: 600 Danmarks Statistiks Trykkeri, København Pris: 122,00

Læs mere

Prøvedeltagere og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017

Prøvedeltagere og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017 og resultater af indfødsretsprøven fra november 2017 Opsummering 3.545 personer deltog i indfødsretsprøven 30. november 2017. 54 pct. bestod prøven. HVEM BESTÅR INDFØDSRETSPRØVEN? Jo ældre prøvedeltagere,

Læs mere

Nyt overblik over udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Nyt overblik over udenlandsk arbejdskraft i Danmark Arbejdsmarkedsstyrelsens nyhedsbrev om Jobindsats.dk Nr. 7, 15. januar. 2010 Nyt overblik over udenlandsk arbejdskraft i Danmark, side 1 Tag højde for aldersfordelingen når andelen af indvandrere og danskere

Læs mere

Flygtninge og indvandreres bosætning

Flygtninge og indvandreres bosætning Flygtninge og indvandreres bosætning Af, Niels Henning Bjørn NIHB@kl.dk Signe Frees Nissen SIFN@kl.dk Den danske flygtningepolitik og integrationen af flygtninge er blevet udfordret de seneste år, hvor

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Dato: 12.06.2009 Kontor: ØA Jnr. Sagsbeh.: THH Besvarelse af spørgsmål nr. 136, stillet af Folketingets

Læs mere

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet BILAG 2 Dato: 6.oktober 2010 Kontor: Analyseenheden Status og udvikling på integrationsområdet I dette notat beskrives status og udvikling i centrale nøgletal for nydanskeres integration i Danmark. Først

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April Etnicitet og statsborgerskab

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April Etnicitet og statsborgerskab Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik April 2016 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser, én om etnisk

Læs mere

En ny chance for alle

En ny chance for alle En ny chance for alle Indvandreres beskæftigelse: Status Indvandreres beskæftigelse: Status Analysen, der er nr. et af tre i forbindelse med En ny chance for alle, er udarbejdet af Arbejdsmarkedsstyrelsen

Læs mere

Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund.

Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Opgørelse viser, at hver femte af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Den nyeste opgørelse af indsatte og klienters etniske baggrund i Kriminalforsorgen, foretaget den 6. november 2007,

Læs mere

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked

Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Dato: 2. marts 219 Udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked Michel Klos Ref.nr.: D19-13416 Udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er et emne, der fra tid til anden dukker op på

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning i København 1. januar 2004

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning i København 1. januar 2004 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Befolkning i København 1. januar 2004 Nr. 10. 11. maj 2004 Befolkning 1. januar 2004 Lis Søgaard Hansen Tlf.: 33 66 28 19 1. Indhold Datagrundlag og

Læs mere

Tal fra kriminalforsorgen - August 2019

Tal fra kriminalforsorgen - August 2019 Tal fra kriminalforsorgen - August Koncernledelsessekretariatet, 20. august Indledning Tal fra kriminalforsorgen er udarbejdet af Direktoratet for Kriminalforsorgen og har til formål løbende at give et

Læs mere

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK 7. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELIG OG LEVEVILKÅR Resumé: STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK Der er stor forskel på toppen og bunden i Danmark. Mens toppen, den gyldne

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Orientering. Befolkning i København 1. januar Ledelsesinformation. 16. maj juli 2008

Orientering. Befolkning i København 1. januar Ledelsesinformation. 16. maj juli 2008 2007 Orientering Ledelsesinformation 7. juli 2008 16. maj 2007 Befolkning i København 1. januar 2008 Den 1. januar 2008 boede der 509.861 personer i København. I løbet af 2007 steg folketallet med 6.162

Læs mere

Unges mobilitet i Danmark

Unges mobilitet i Danmark Unges mobilitet i Danmark Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Efter finanskrisen i 2008 har befolkningen flytninger resulteret i en betydelig omfordeling af befolkningen i Danmark, hvor flere er flyttet

Læs mere

Østeuropa vil mangle arbejdskraft

Østeuropa vil mangle arbejdskraft 4. april 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting & Morten Bjørn Hansen Østeuropa vil mangle arbejdskraft Østeuropa står over for et markant fald på 22 pct. af befolkningen i alderen 15-69 år frem mod 2050.

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 Århus Kommune Økonomisk Afdeling, Statistisk Kontor Oktober 2003 Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 -------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Forbruget af sundhedsydelser København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Forbruget af sundhedsydelser København 1998-2000 Nr. 17. 30. juli 2003 Forbruget af sundhedsydelser i København Martha Kristiansen Tlf.: 33 66 28 93

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2019 Fokus på ikke-vestlige lande

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2019 Fokus på ikke-vestlige lande INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2019 Fokus på ikke-vestlige lande Juni 2019 Udgiver: Udlændinge- og Integrationsministeriet, juni 2019 Hjemmeside: www.uim.dk E-mail: uim@uim.dk Redaktion: Heino Jespersen

Læs mere

Analyse 26. marts 2014

Analyse 26. marts 2014 26. marts 2014 Indvandrere fra østeuropæiske EUlande går mindst til læge Af Kristian Thor Jakobsen Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Flyttemønstre og fordeling af ikkevestlige indvandrere på tværs af kommuner. Af Kristian Thor Jakobsen, Nicolai Kaarsen og Christoffer Weissert

Flyttemønstre og fordeling af ikkevestlige indvandrere på tværs af kommuner. Af Kristian Thor Jakobsen, Nicolai Kaarsen og Christoffer Weissert Notat 30. september 01 Flyttemønstre og fordeling af ikkevestlige indvandrere på tværs af kommuner Af Kristian Thor Jakobsen, Nicolai Kaarsen og Christoffer Weissert Siden integrationsloven i 1999 har

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. Juni Etnicitet og statsborgerskab

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. Juni Etnicitet og statsborgerskab Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik Juni 2017 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser over klienter

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

Opgørelsen vedrørende statsborgerskab er baseret på de indsatte, der opholdt sig i fængsler og arresthuse den 10. december Se tabel 6.

Opgørelsen vedrørende statsborgerskab er baseret på de indsatte, der opholdt sig i fængsler og arresthuse den 10. december Se tabel 6. Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Juridisk kontor April 2014 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to væsensforskellige opgørelser, én om etnisk oprindelse og én om statsborgerskab.

Læs mere

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK 25. ausgust 2015 Professor, mag. scient. soc. Lisbeth B. Knudsen Institut for Sociologi og socialt Arbejde Aalborg Universitet, Kroghstræde 5, 9220 Aalborg

Læs mere

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år

Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Erhvervsdeltagelse for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at analysere udviklingen i arbejdsstyrken for personer over 60 år i lyset af implementeringen

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema 6. grænsearbejdere i 3. kvartal 11 Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Stigende aktiveringsgrad for dagpengemodtagere

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Borgere fra 3. lande med ophold til erhverv er en god forretning for de offentlige kasser

Borgere fra 3. lande med ophold til erhverv er en god forretning for de offentlige kasser 2. juni 2016 ANALYSE Af Lotte Katrine Ravn & Maja Appel Borgere fra 3. lande med ophold til erhverv er en god forretning for de offentlige kasser Udlændinge, der er kommet til Danmark på f.eks. et greencard,

Læs mere

Vækst i befolkningen er afhængig af tre faktorer fødte, tilflytning fra resten af landet, og indvandring fra udlandet.

Vækst i befolkningen er afhængig af tre faktorer fødte, tilflytning fra resten af landet, og indvandring fra udlandet. BEFOLKNINGENS UDVIKLING OG UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT INDLEDNING Befolkningen er per definition Nordjyllands vigtigste ressource. Både i forhold til den offentlige service og udvikling i erhvervslivet. Fx

Læs mere

Mange job med relativt få timer om ugen

Mange job med relativt få timer om ugen 11. oktober 2016 2016:17 Mange job med relativt få timer om ugen Af Thomas Thorsen, Jesper Grunnet-Lauridsen og Michael Drescher Fra 1. oktober 2016 betyder 225-timersreglen, at kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 12-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Langdistancependlere er i højere grad mænd, personer med en lang videregående uddannelse og topledere.

Langdistancependlere er i højere grad mænd, personer med en lang videregående uddannelse og topledere. A nalys e Langdistancependlere Af Nadja Christine Andersen Denne analyse belyser, hvilke karakteristika langdistancependlere har og om deres pendlingsmønstre er vedvarende over tid er langdistancependling

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning i København 1. januar 2005

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning i København 1. januar 2005 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Befolkning i København 1. januar 2005 Nr. 4. 29. april 2005 Befolkning 1. januar 2005 Lis Søgaard Hansen Tlf.: 33 66 28 19 1. Indhold Datagrundlag og

Læs mere

AUGUST MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 7

AUGUST MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 7 AUGUST MÅNED Indhold: Sammenfatning (side 2) Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen (delvist nye tal) Efterspørgselen på arbejdskraft (ikke nye tal) Arbejdsfordelinger Opfølgning

Læs mere

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Marts 2019 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2018, Bornholm

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat ØKONOMISK ANALYSE 1. februar 219 Udenlandsk arbejdskraft i Danmark stiger fortsat I Danmark var der 21.314 udenlandske beskæftigede omregnet til fuldtidspersoner i 218. Det er en ny rekord. Antallet steg

Læs mere

INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE.

INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE. INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE. Nærværende rapport om Indvandrere og efterkommere i Århus Kommune (ÅK) - udvalgte Århustal er en opfølgning på rapporten Indvandrere i Danmark fra Danmarks

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernsekretariatet Juni 2018

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernsekretariatet Juni 2018 Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernsekretariatet Juni 2018 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser over indsatte og tilsynsklienter i Kriminalforsorgen.

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

Mobilitet blandt udenlandsk arbejdskraft. Udarbejdet for Beskæftigelsesministeriet

Mobilitet blandt udenlandsk arbejdskraft. Udarbejdet for Beskæftigelsesministeriet Mobilitet blandt udenlandsk arbejdskraft Udarbejdet for Beskæftigelsesministeriet MOBILITET BLANDT UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT 2017 Højbjerre Brauer Schultz Højbjerre Brauer Schultz Frederiksholms Kanal 1,

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 26-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm August 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen på Bornholm målt som udviklingen

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 4 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet om kvinder og

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING. Maj 2018

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING. Maj 2018 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING Maj 2018 1 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2018 - Fokus på ikke-vestlige lande Maj 2018 2 Indhold OPBYGNING 5 1. BEFOLKNING 6 1.1 Sammenfatning af befolkningstal 6 1.2

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 23-01-2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning i København, Region Hovedstaden og hele landet, 1. januar 2017 Den 1. januar 2017 boede der 602.481 personer i København. I løbet af 2016 steg folketallet med

Læs mere