Kommunikative funktioner og levende billedmedier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunikative funktioner og levende billedmedier"

Transkript

1 1 Kommunikative funktioner og levende billedmedier Henrik Juel Revideret udgave af paper præsenteret ved: The 16th Nordic Conference for Media and Communication Research, Kristiansand, 2003 En væsentlig del af betydningsdannelsen i moderne medier med levende billeder og lyd - tv, film, video, websites - foregår via træk ved medieproduktet eller "medieteksten" som ikke umiddelbart lader sig oversætte til verbalsproglige størrelser eller tegn. Kropssprog, billedbeskæring, kamerabevægelser, klip og den vertikale montage af billed-lyd er træk som fortjener at blive analyseret i deres egen ret som fænomenologisk givne og kommunikative elementer. Et langt stykke af vejen bliver disse tilsyneladende rent formmæssige eller æstetiske træk til indholdsmæssige elementer og en del af den samlede kommunikation mellem producent og bruger. Jeg vil forsøge at vise hvordan Roman Jakobsons gamle teori om 6 basale sprogfunktioner kan nyfortolkes i en fænomenologisk retning så den frigjort fra det snævert sproglige eller tegnteoretiske kan blive et kraftfuldt og dog enkelt værktøj til analyse af komplekse kommunikative funktioner i moderne filmiske medier. F.eks. bliver det muligt via begreber som fatisk, emotiv og referentiel funktion at redegøre for hvordan et lidt rystende, håndholdt kamera, som bevæger sig hen ad en gade, både kan fortælle noget om hvordan gaden ser ud og samtidig formidle en følelse af frygt og ophidselse, som uden ord fortæller, at fotografen (eller en hovedperson i det fiktive univers) øjensynligt er bange, og at krig er forfærdelig. Fordelen ved en sådan teori om kommunikative funktioner er, at den kan operere med glidende overgange og flertydighed i vægtningen af de forskellige kontekst-afhængige træk. En kamerabevægelse betyder ikke altid det samme, men den får altid en betydning, og som regel peger den på flere forhold på en gang. Endvidere bliver det muligt at analysere på de karakteristiske dynamiske træk ved filmiske medier, både spændingen mellem lyd og billede og spændingen mellem før og efter (overgange, klip).

2 2 Og sidst men ikke mindst kan teorien om kommunikative funktioner kaste et nyt lys over fx. de traditionelle diskussioner om tv-nyheders og dokumentarfilms forhold til sandhed og objektivitet: det bliver klart, at også moderne billedmedier må have andre væsentlige opgaver end at leve op til abstrakte erkendelsesidealer fra den tidlige positivisme. Jakobsons model I Roman Jakobsons foredrag fra 1958 (publiceret som "Closing Statements: Linguistics and Poetics" i Style in Language ed. Thomas A. Sebeok, 1960) optræder to analysemodeller, som strukturelt ligner hinanden meget, men som handler om noget forskelligt. Den første er en kommunikationsmodel og benævner, som Jakobson formulerer det, de konstitutive faktorer i enhver tale-handling eller i enhver verbal kommunikativ akt: CONTEXT MESSAGE ADDRESSER...ADDRESSEE CONTACT CODE Her bliver der så at sige set på kommunikationsprocessen udefra og på en ganske traditionel måde: der er en afsender og en modtager, og derimellem skal nogle andre elementer være på plads: der skal være en kontakt eller kanal, hvorigennem en meddelelse, som handler om noget, nemlig konteksten, kan formuleres inden for en fælles kode eller forforståelse. Det mere overraskende kommer i udviklingen af den næste model, idet Jakobson begynder at udpege, hvordan hver af de konstitutive faktorer i kommunikationen kan afspejle sig konkret i den enkelte meddelelse forstået som tekst eller talehandling. Her ser vi på meddelelserne indefra, så at sige, nu er der tale om en analysemodel, som ikke går på kommunikation generelt, men på specifikke udsagn, altså en tekstanalyse-model. Vi er inde for at se, hvad der kan vise sig i meddelelsen, i det, som i den første model hed "message". Det er denne analysemodel jeg mener kan udvides til også at gælde for billeder, film, tv-programmer, web-sites og andre moderne medieprodukter eller medie-tekster (andre har haft samme ide, specielt

3 3 vil jeg nævne Lisbeth Thorlacius' udvikling af en Jakobson-inspireret model i Visuel kommunikation på websites, Roskilde Universitetsforlag 2002). Den eneste lille terminologiske ændring jeg tillader mig i forhold til Jakobsons original er at benævnelsen "metakommunikativ" erstatter "metalingual ", netop for at vise at nu drejer det sig om en model til analyse af alle slags meddelelser, ikke kun verbalsproglige. REFERENTIAL EMOTIVE POETIC CONATIVE PHATIC METAKOMMUNIKATIV Fra lingvistik til medie-analyse: Jakobson selv refererer til både skriftlig og mundtlig sprogbrug, nogle gange til hele tekster andre gange til kun ganske korte udtryk eller udbrud. Som god lingvist taler han om sprogets basale aspekter, verbale budskaber og den verbale kommunikation, men samtidig bliver det ud fra hans eksempler klart, at han er ved at bevæge sig ud over det i snæver forstand verbalsproglige og inddrager andet end ord og deres leksikale betydning. Tonefaldet hører med til det betydningsgivende i "teksten" eller talen: det ses af Jakobsons historie om skuespilleren ved Stanislawskij Teateret, som var i stand til at formidle halvtreds forskellige meddelelser eller "budskaber" blot via det korte udtryk "denne aften". Jakobson nævner også at babyer (via pludren, øjenkontakt osv.) er i stand til eller ivrige efter at påbegynde og opretholde en kommunikation tidligere end de er i stand til at sende eller modtage informativ kommunikation. Og da han netop bruger dette for at eksemplificere en funktion, den fatiske, som også "talende" fugle er i stand til, viser det at funktionerne skal forstås bredt som kommunikative funktioner knyttet til den konkrete interaktion, nemlig til de givne tegnfænomener eller det produkt - teksten i bred forstand - som udveksles mellem afsender og modtager. Det kan være andet end ord, en øjenkontakt eller pludren fx., og der kan ikke være noget principielt i vejen for at sådanne fænomener kommer til os via medier eller er en del af selve medie-kommunikationen.

4 4 Og et nok så afgørende træk er at Jakobson med sine eksempler viser at betydningsdannelsen er situationel eller kontekst-afhængig og at det er muligt at kombinere flere slags udtryk eller funktioner: med ord kan man sige et, samtidig med at tonefaldet peger på noget andet og mimikken måske på noget tredje. Indholdsanalyse: Men skal Jakobson's analysemodel udvides til at gælde ikke kun for de verbalsproglige tekster men også for alle andre slags medieprodukter - og altså være en model til indholdsanalyse af kommunikative funktioner generelt set - så er det vigtigt samtidig at afgrænse den fra analyser eller beskrivelser af forhold som ligger uden for det, som kan ses eller høres i selve meddelelsen eller medieproduktet. Hvordan et givent tv-program modtages af bestemte brugere, eller hvad producenten havde af gode intentioner, falder ikke inden for modellens rækkevidde. Modellen handler kun om hvad der viser sig i produktet, i selve tvprogrammet eller på computerskærmen, og som vi kan pege på, når vi vil analysere det. En bestemt baggrundsfarve på en hjemmeside eller en panorering i en dokumentarfilm: det er træk som vi i analysen kan pege på og fortolke betydningen af. Og for en sådan indholdsanalyse - som jo rent faktisk burde hedde en form-analyse, idet den ser på de former eller fænomener, som er givne i medieproduktet - er det sat uden for en foreløbig parentes, hvad vi ellers måtte have hørt eller vil få at høre om producentens eller brugers motiver, livsstil og seksuelle observans. Kun det, som ytrer sig i og ved meddelelsen (produktet, "teksten"), er udgangspunktet for analysen af de kommunikative funktioner. Eksempelvis kan producent og speaker på tv-nyhederne have et stærkt ønske om at opretholde en god kontakt med seerne, og derfor benytter de den kendte teknik at henvende sig til skiftende kameraer for hvert nyt nyhedsindslag. Det giver en stærk kontaktfornemmelse - den fatiske funktion - når tv-værten henvender sig så tilsyneladende direkte til kameraet og dermed seerne. Men nogle gange går det jo galt, og tvværten kigger i det forkerte kamera. Så hjælper det ikke meget, at intentionerne var gode, for uvægerligt ændrer det indslagets karakter.

5 5 Den fatiske funktionen i programmet bryder sammen for en stund - og bliver derved netop påfaldende - vi har ikke øjenkontakt med værten, men ser vedkommende fra siden og bliver måske så forstyrrede eller irriterede, at vi ikke hører, hvad nyhedsindslaget handler om. Og værten må typisk vende sig "rigtigt" og gentage oplæsningen. Et andet eksempel kunne være en hjemmeside fuld af blinkende bannerreklamer og jingles. Selv om mange brugere efterhånden er så vant til den slags, at de måske let abstraherer fra det i søgningen på nettet efter andre oplysninger eller oplevelser, så må den visuelle og auditive kommercielle "baggrundsstøj" siges at høre med til den samlede konkrete kommunikation det pågældende sted: om ikke andet så som irriterende påkaldelser og overtalelsesforsøg ("se her", "spil og vind"), som nok ikke er så hensigtsmæssige over for alle brugere. Men de hører med til hjemmesidens faktiske former, det er mediefænomener vi kan se og høre, og der kan så foretages en nærmere indholdsanalyse af, hvad de gør eller ikke gør for kommunikationen det pågældende sted. En kommerciel hjemmeside henvender sig måske meget venligt til brugerne og forsikrer at firmaet kun er der for kundernes skyld. Det kan godt være det er løgn og blot noget web-masteren har designet og skrevet for ikke at sige ligeud, at de er der for at tjene penge. Men de venlige ord og indbydende billeder er til stede på sitet, som faktiske fænomener vi kan se og snakke analytisk om, og hvor vi som regel kan blive enige i grove træk, om hvilke kommunikative funktioner de opviser. Om de bestemte virkemidler falder i vores individuelle smag, og om vi får tillid til firmaet er langt fra sikkert - men vi kan med rimelig sikkerhed blive enige i analysen om, at der er visse stilistiske og tillids-appellerende træk til stede på hjemmeside. Modellen hjælper os netop til at se, hvordan der er forskellige virkemidler og stilistiske træk på spil. Funktionerne og flertydigheden: Jeg mener altså det vil være i god overensstemmelse med Jakobson's indsigt at tale om en model til analyse af de seks basale kommunikative funktioner i ethvert medieprodukt. Hvorfor der lige netop er seks basale kommunikative funktioner og hvorfor Jakobson's terminologi, dvs. benævnelse af hver enkelt funktion, er velvalgt, vil jeg prøve at

6 6 vise efterhånden, ligesom jeg gerne vil holde fast i det helt afgørende princip, at funktionerne optræder flere sammen, som samtidige aspekter eller aktører. Men i de enkelt tilfælde - dvs. i de konkrete tekster eller medieprodukter - er det forskellige funktioner som er dominerende eller fremtrædende. Modellen gør det altså muligt at analysere på den flertydighed, på den mangfoldighed af med-betydning og dobbelt-meddelelse og måske også dissonans, som er så karakteristisk for konkret sprog- og mediebrug. Hver gang vi siger noget eller kommunikerer i medierne, gør vi flere ting på een gang, og vi er alle vant til at læse mellem linierne, høre om tonefaldet understreger eller modsiger, om kropssproget røber noget helt andet, og om historie-programmet på tv viser mere om en selvoptaget studievært end om historie. Og med modellen i hånd kan man forholdsvis enkelt påvise, hvordan tv-vejret kommer til at handle om andet end vejret. Og hvordan en hjemmeside om vejret igen har andre medbetydninger som medkommunikeres, selv om vejrudsigten på en måde skulle være den samme. På denne måde kan man gå et skridt videre end til den banale kliche, at i kommunikation er det ikke kun hvad der siges eller vises, som er vigtig, det er også hvordan det siges eller vises. For den ikke-banale indsigt er, at hvordan noget siges eller vises, er det, som siges og vises. Den referentielle funktion: Når et medieprodukt handler om eller peger på eller viser noget om en sag eller et emne - og det er jo trods alt ofte tilfældet - så er den referentielle funktion tilstede. "Referentiel" kommer af det latinske refero (omtrentligt: jeg bringer tilbage, vender mig mod, giver besked) og har således samme rod som "relatere" (uregelmæssigt latinsk verbum). Hvad der vises hen til er konteksten, det som meddelelsen eller medieproduktet handler om, altså typisk noget uden for selve programmet eller kommunikationssituationen, noget "ude i verden" så at sige. Her skal man dog passe på ikke at læse en alt for materiel eller positivistisk metafysik ind i modellen: hvad der refereres til behøver ikke være positive videnskabelige kendsgerninger, det kan udmærket være spøgelser, følelser, værdier, abstrakte begreber eller vejret i overmorgen på en opdigtet planet.

7 7 Som et almindeligt eksempel på medieprodukter, hvor den referentielle funktion ser ud til at være i højsædet, kan man nævne tvnyheder. De handler jo om noget, forskellige sager og begivenheder. Men det bør ikke overses, at der også er andre kommunikative funktioner på spil, og at disse af og til kan blive mere dominerende lige midt i nyhedsprogrammet: den sociale (eller psudo-sociale) kontakt med seeren, det billede nyhedsværten og tv-stationen kommer til at give af sig selv, påvirkningen af seerne, det tekniske apparat og kommunikationen selv (bliver især tydelig ved teknisk uheld eller genre-brud). Disse andre aspekter hører med, alle seks basale kommunikative funktioner er principielt til stede hele tiden, latent kunne man sige, spørgsmålet for analysen er blot, hvilke der er påfaldende og særligt fremtrædende de konkrete steder i medieproduktet. Omvendt skal man ikke overse, at selv den mest usandsynlige romantiske fiktions-film eller animerede science-fiction også har en referentiel funktion: det handler måske om kærlighed, venskaber, loyalitet, fremtiden og teknologi - og kan man ikke se sådanne abstrakte temaer særligt tydeligt, så kan man da i det mindste sige, at det handler om en person, som gør sådan og sådan, der er en rumstation, som ser ud på en bestemt måde, og hvor der så sker noget underligt osv. Eller der er en lazer-pistol på billedet. Så er vi tilsyneladende ved at være helt nede på det, som i en noget uheldig terminologi (som også Jakobson i foredraget lægger luft til) omtales som det "denotative" plan, eller det plan hvor billedet "bare" er en afbilding eller repræsentation af noget. Som om et billede altid bare var et tegn for en ting! Men nej, et billede er aldrig bare et billede af noget "derude i virkeligheden" eller en gentagende re-præsentation. Et billede er også altid samtidig en præsentation for nogen foretaget af nogen - og dette kan ses i billedet og i filmen. Lazer-pistolen skal vinkles og beskæres og belyses på en eller anden måde for at være med i filmen - det kan vi se - måske fremstår den fallisk eller truende eller æstetiseret eller med andre betydninger - det kan vi diskutere og fortolke på med udgangspunkt i filmen - måske holdes billedet af pistolen så længe, at den ikke blot bliver påfaldende som symbol eller indikation på handlingsplanet (denne pistol vil nok blive brugt senere i filmen), men også som et tegn i filmen på klipperens eller afsenders intentioner (læg

8 8 nu godt mærke til dette). Filmklippets længde er et givet fænomen som vi kan se og mærke har komplex betydning i konteksten, det er ikke et simpelt tegn eller en afbilding. På samme måde er der flere funktioner til stede og flere medbetydninger end det strengt informative eller referentielle på en hjemmeside med køreplansoplysninger. Måden det alt sammen er sat op på, skifttyperne, farverne, skemaerne såvel som symbol-forklaringer viser noget om afsender, henvender sig til publikum på en bestemt måde, refererer implicit til en tradition for køreplans-formidling osv. Sagt med Jakobsons ord lige efter afbildingen af første model, så kan vi næppe finde "messages that would fulfill only one function". Heller ikke radioprogrammer, reality-tv eller sms-beskeder kan vi nøjes med at betragte som rent oplysende eller referentielle: den gode analyse ser på hvilke andre kommunikative handlinger der også er på spil. Den emotive funktion: Sagt med moderne ord drejer det emotive sig om det image, det brand eller billede, som programmet eller hjemmesiden tegner af afsender. Selve meddelelsen eller medieteksten tages som et "symptom" på hvordan afsender har det, og det "ekspressive" kunne være en anden mulig term (nævner Jakobson også), da det her drejer sig om det, som udtrykkes om afsenderen og dennes indstilling til det, der vises eller tales om. I den analytiske fremgangsmåde betyder det at lede efter elementer med emotiv funktion altså at undersøge, hvor i det givne medieprodukt der optræder symptomer på afsenderens holdning og attitude. Er der noget som indikerer at afsenderen er vred eller ironisk (nævnes af Jakobson), eller hvordan kan vi ellers karakterisere afsender: seriøs, barnlig, humoristisk, nervøs, pertentlig, sjusket? Alle den slags afsender-egenskaber indikeres ikke kun af det som explicit siges, men også af stil og iscenesættelse. Det emotive betyder etymologisk set det, som kommer ud eller væk fra subjektet og først i en senere sprogbrug bliver det til det (overdrevent) følelsesmæssige eller emotionelle. Jakobson advarer faktisk imod at kalde eller ligestille det emotive med det emotionelle, og det ser jeg god grund til at gentage, da det er et af de punkter som ofte misforstås - både af studerende og af introducerende lærebøger. For den analytiske model er det ikke særlig givtigt at sidestille emotiv med almindelig rhetorisk pathos eller stærke følelser og kun se efter det: det er mere

9 9 givtigt at eftersøge hele spektret af mulige attituder og holdninger, og en meget neutral, kølig, saglig, ikke-emotionel studievært i tvnyhederne fremviser altså også en emotiv funktion. Skulle tv-oplæseren tilfældigvis have stærke, men perfekt skjulte følelser, så må de emotive tegn, vi faktisk ser, siges at være det rolige, forstandige og, om man vil,"objektive" eller "neutrale" ved studieværten. Og igen: Selv om en studievært skulle begynde at tale om sine egne stærke lidenskaber og heftige sindsbevægelse ved en tidligere lejlighed, så vil det emotive ikke nødvendigvis træde i forgrunden lige nu: det emotionelle kan faktisk omtales på en primært "referentiel" måde. På samme vis skal man huske at en skuespillers stærke lidenskabelige udtryk kan være velkalkulerede og indøvede og at skuespilleren altså foregiver følelser. Det vi ser i filmen er imidlertid visse specifikke udtryk (ansigtsudtryk) og derfra tolker vi nogle følelser hos den fiktive person (ikke skuespillerens). Det er der ikke noget mærkeligt i, men de filmiske virkemidler kan også bruges til at udtrykke filmskaberens holdning til bestemte karakterer: skurken stilles i bogstavelig forstand i et dårligt lys, helten filmes fra heroiserende vinkler, den intenderede "happy end" markeres med glad underlægningsmusik. Mere interessant er det måske at se efter emotive funktioner i dokumentariske film og tv-programmer netop de steder, hvor man ellers forventer fokus på det referentielle. Her kan alle de træk, som udgør repertoiret af filmiske virkemidler - fx. klipning, kameragang, belysning, billedbeskæring, ledsagemusik osv. - være indikatorer for afsenders holdning og attitude. Det er måske især, når man ikke er enig med producenten, at de emotive træk træder frem: fx. kan man irriteres over at bestemte statsledere og politikere filmes i autoritativ position og beskæring (en face) og får alt for lang og veltilrettelagt taletid direkte i kameraet, hvorimod måske kritikere eller menigmand får en summarisk og udvendig behandling og ikke får lov at se og tale direkte til kamera. Analytisk gælder det om at være opmærksom på disse holdningsmæssige - emotive - træk ved mediefremstillingen, som fortæller noget om produceren, fotografen, lydteknikeren eller klipperen, også hvor man ikke umiddelbart er irriteret eller uenig.

10 10 Da Hans Blix holdt sin sidste (meget betydningsfulde) tale i FN's sikkerhedsråd før Irak-krigen blev han filmet siddende skråt oppefra og fra siden på ret stor afstand og med en baggrund af andre personer, som rakte papirer frem og tilbage, sad uroligt osv. Det gav et distanceret og usikkert indtryk rent formidlingsmæssigt. Transmissionen kan sammenlignes med en af præsident Bush's tv-taler i samme tidsrum, hvor hele opstillingen signalerede autoritet, ro, sikkerhed, troværdighed. De filmiske virkemidler (billedbeskæring, kameravinkel, billedkomposition) blev brugt forskelligt og blev en væsentlig del af hver meddelelse. Kamera-arbejdet alene kan gøre en person mere eller mindre troværdig - i hvert fald et stykke tid! Den conative funktion Det latinske conor betyder jeg stræber eller forsøger, og den conative funktion udgøres af orienteringen imod modtageren: hvad er det i programmet eller hjemmesiden, som forsøger at påvirke eller overtale modtageren, hvordan bliver modtageren tiltalt eller positioneret. Jakobson nævner, at det i sproget er nemt at se den conative funktion på spil de steder, hvor der optræder vokativ og imperativ, altså tiltaleformer og bydeformer. Og han nævner også, at her er der ikke en sandhedsfunktion på spil: hvis nogen siger "længe leve dronningen" eller "spis!", så kan man ikke så godt spørge om det er sandt eller falsk. Så har man misforstået den pågældende talehandlings kommunikative funktion (den er ikke primært referentiel eller konstaterende). Man kan sige, at det conative er det samme som signal-funktionen i en meddelelse: hvad er det for elementer, som vil have modtager til at gøre noget, eller som siger noget om modtager. Igen er det vigtigt at bemærke, det ikke er den faktiske modtager. Der vil i børne-tv typisk være en række træk, som angiver at det er et program beregnet for børn: scenografien, måden de voksne taler til kameraet på osv., og selv om det skulle være en gammel medieforsker, der ser programmet, så er disse kommunikative træk stadig til stede i programmet. I en periode var ungdomsprogrammer let genkendelige på massiv brug af skødesløs steady-cam med vidvinkel og pågående close-ups. Det kan man se som et stilistisk modelune, men det kan også tolkes som en mimen af og henvendelse til en ungdommelig, bevægelig, fræk og eksperimenterende målgruppe.

11 11 Reklamer er oplagte eksempler på mediebrug som har conative træk - skulle man i hvert fald tro. Og hvis reklamen meget enkelt og explicit siger, at man skal købe eller vælge dette eller hint, så er det nemt at pege på. Lidt mere kompliceret er det med de reklamer, som vi godt ved er ude på at sælge os noget, men hvor der tilsyneladende ikke optræder imperativer eller andre enkle overtalelses-strategier. Måske nævnes eller vises varen blot i sammenhæng med et lækkert livsstilsmiljø. Hvori består så det conative? Det kan man diskutere, hvilket jo ikke er usædvanligt i fortolkningsvidenskaberne. Måske kan man pege på, at blot fremhævelsen eller gentagelsen af varenavn og varebillede viser, at reklamen forsøger at få modtager til at huske dette, og at de smukke modeller eller det lækre livsstilsmiljø søger at påvirke modtagers associationer og impulser bare ved at blive vist. For hvorfor skal vi ellers se det vi ser? Faktisk kan man ofte umiddelbart genkende genren reklame-spot, når man zapper rundt på tv, blot ved at fornemme, at billeder og scener ikke har anden begrundelse. Men så må man retfærdigvis også sige, at selv meget informative eller instruktive undervisningsfilm eller en brugermanual til et teknisk apparat, som man kan se som pdf-fil på internettet, jo også har dette aspekt: ud over at være referentiel, så er det conative også i det mindste latent til stede. Undervisningsvideoens billeder og manualens tegninger har også en "se her!" karakter, det ligger så at sige i enhver mediepræsentation og enhver tale, at nogen skal se og høre eller læse den. Og der tales og fremvises til seeren eller brugeren på en bestemt måde hver gang - det bliver især tydeligt, når man som bruger føler, at man er for dum til at forstå det, som beskrives i manualen. Ligesom enhver mediefortælling har en fortæller indbygget, så har den også en tilhører eller tilskuer indbygget, og man kan fremanalysere nogle træk ved den implicitte tilskuer: forventes det at vedkommende er en voksen, som forstår tysk fx.? Det conative kan altså både være et signal til modtageren og en (samtidig) karakteristik af den forventede modtager. Sammenligner man med den klassiske retoriks tre appel-former hører logos og pathos til det conative, mens ethos hører til det emotive. Den fatiske funktion

12 12 Den fatiske funktion er tydelig, hvor der er træk i medieproduktet, som henviser til kommunikations-kanalen eller kontakten mellem afsender og modtager. Lidt frækt kan man påstå, at megen moderne mediebrug primært ser ud til at varetage denne sociale funktion: mobil-telefoner og sms-beskeder har ofte mere karakter af kontakt-redskaber end informations-redskaber. Det er ikke så væsentligt, hvad der siges og skrives, det væsentlige er at man lige bekræfter hinanden i at være til stede. Også midt i telefon-samtaler er der tydelige fatiske træk, måske netop fordi man ikke ser hinanden og måske ikke er helt sikker på, at forbindelsen og forståelsen er der. Så skal man hele tiden sikre kontakten ved at sige " jah" og "hmm" og "uhm" eller mere spørgende ved at sige "du ved" og "ik'?" Envejsmedierne som radio og tv har også særlige træk, som kan underbygge den fatiske funktion. Som nævnt er oplæserens eller studieværtens øjenkontakt med kameraet (seeren) et meget bevidst brugt træk. Radioprogrammer kan siges at varetage den fatiske funktion ved at sørge for en tydelig og velreguleret lyd til lytteren, og ved omhyggeligt at beskrive eller orientere om de forhold, som ikke kan ses "jeg har nu fået en gæst i studiet", eller ved reportager "jeg står nu her på havnen i Århus". Eller endnu mere direkte (hvor det også er conativt): "bliv her på kanalen, vi er tilbage efter nyhederne". Fatiske træk ved en web-site bliver også tydelige, når de bryder sammen: fx. hvis links mellem siderne ikke fungerer eller designet er uoverskueligt og uklart for brugeren. At være i overensstemmelse med konventioner og traditioner mht. design og funktionalitet kan ses som en forudsætning for opretholdelse af kontakt (men ikke særlig påfaldende), ligesom et nybrud eller en utraditionel opsætning kan virke kontakt- eller interesse-skabende (mere iøjnefaldende). En animeret banner-reklame er ved sit blinkeri og bevægelighed nærmest fysiologisk tiltrækkende for øjet, og også hele billede- og lyddynamikken i film og tv kan betragtes som fatiske træk. I spændingsfilm er suspence-teknikker og parallelt klippede handlingsspor - ligesom god fortælleteknik i øvrigt - en del af kontakten og har altså fatisk funktion. Den meta-kommunikative funktion

13 13 Jakobson taler om den meta-linguistiske funktion, men denne foreslår jeg altså omdøbt til meta-kommunikativ, når analysemodellen skal gælde for andre meddelelser eller medieprodukter end de rent sprogbaserede. Det meta-kommunikative er til stede, hvor teksten forklarer noget om sig selv, hvor den så at sige træder et skridt tilbage eller ser på sig selv udefra. Standardeksemplet fra Jakobson er leksikale ordforklaringer, men han gør også opmærksom på, hvordan vi uden at vide det også rent dagligdags foretager meta-operationer: når vi spørger om modtageren forstår, hvad vi siger, eller beder samtalepartneren forklare det sagte. Det meta-kommunikative retter sig altså imod den benyttede "kode" som Jakobsen kalder det, eller man kan sige at meddelelsen peger på den fælles forforståelse, på konventionerne for kommunikationen og på meningen med de specifikke anvendelser af mediemæssige virkemidler. Eksempler fra tv-verdenen kunne være nyhedsoplæserens "dette var hvad vi valgte at bringe" eller en advarsel om at man vil vise ubehagelige billeder fra en krigs-zone. Eller eksempler kunne være programoversigten mellem programmerne eller bare kanalens "vandmærke" i hjørnet af skærmet - det er kommentarer til det øvrige indhold og står formmæssigt ud. På sammen måde kan man opfatte indledningslogo og titler og rulleteksterne på spillefilm eller copyrightsymbolet på en købe-video. På web-sites og i computerprogrammer er det ikke ualmindeligt heller at se meta-kommunikative kommentarer eller symboler. Den animerede lille hjælper og spørge/svar funktionen i Mikrosoft Word kan være et eksempel. Det kan diskuteres om den almindelige afmærkning af links med en blå understregning har en metakommunikativ funktion og om intertekstuelle referencer kan kaldes metakommunikative. Men der er ikke noget mærkeligt eller udsædvanligt i dette, at grænserne mellem de forskellige funktioner i analysemodellen viser sig at være flydende. Dels er det jo udgangspunktet at alle kommunikative funktioner principielt er til stede i større eller mindre grad, dels kan det netop betragtes som forskellige syns- eller brugsvinkler på samme sag. En god analysemodel kan skabe klarhed, men den må samtidig fastholde det

14 14 mangetydige og fler-funktionelle i menneskelig interaktion og kommunikation. Den poetiske funktion Den sidste funktion Jakobson omtaler og som han bruger det meste af artiklen/foredraget på er den poetiske funktion. Alt det øvrige har faktisk været en hurtig oversigt over nogle basale sprogfunktioner som forudsætning for at fordybe sig i spørgsmålet om, hvad poesi og digtning er. Den poetiske funktion er til stede, hvor meddelelsen sætter fokus på sig selv som meddelelse, altså hvor teksten gør opmærksom på sig selv som tekst og (i min videre udlægning) hvor medieproduktet gør opmærksom på sig selv og sine virkemidler som medieprodukt - gerne på en legende eller "poetisk" måde. Det kan være værd at bemærke her, at "poetisk" kommer af det græske poiesis, som betyder, at det er gjort, forfærdiget, skabt, tilvirket. Medieprodukter, som i særlig grad gør opmærksom på deres egen tilvirkningsproces eller kunstfærdige udformning, fx. ved en særlig vellykket (eller mislykket) brug af virkemidler, en flot (eller bare påfaldende) klipning, design, montage, eller hvad det nu kan være, har altså en fremtrædende poetisk funktion. Det betyder ikke nødvendigvis at filmen eller hjemmesiden eller tv-programmet er specielt digterisk eller æstetisk vellykket, blot at de æstetiserende eller forarbejdningsmæssige træk bliver fremtrædende. Jakobson nævner, at man kan recitere et meget langt digt, fordi man har lyst til at bruge taletiden så længe som muligt, men at det ikke ændrer ved at digtet som tekst selv først og fremmest har det poetiske som intention (fx. via rim, rytme og lyriske træk). Igen er det altså produktets fænomenologiske egenskaber som er afgørende, ikke forfatterens intentioner eller brugerens (mis)brug af teksten. Der behøver heller ikke være tale om stor digterisk kunst eller filmkunst, Jakobson selv nævner hverdagseksempler, hvor man fx. vælger en bestemt ordstilling, fordi det lyder bedre, ikke fordi det markerer en særlig betydning eller rangordning. Med et udmærket eksempel jeg hørte fra en studerende på Ålborg Universitet, så er reklamesloganet "Hvem ka'? Bilka!" et godt eksempel på den poetiske funktion.

15 15 Jeg foretrækker at bruge den originale betegnelse, den poetiske funktion, frem for at tale om den æstetiske eller "æstetik", idet det sidste alt for nemt leder ind i lange diskussioner om smag osv. og altså begynder at se på medieprodukterne ud fra en bruger eller publikumsvinkel. Det væsentlige for den analytiske praksis - som i øvrigt udmærket kan anvendes produktivt, som led i en forbedring af påtænkt formidling eller kommunikation - er at kunne pege på de træk ved medieproduktet, som især viser forarbejdnings- eller designaspektet. Altså at produktet er æstetiseret eller "smukseret", om man vil. Det drejer sig analytisk set om at identificere træk med poetisk funktion, eller - så ok da - æstetiseringen, så kan man senere diskutere, om det er god eller dårlig æstetik. Afsluttende: Når modellen her opererer med netop seks funktioner, er det fordi der jo er netop fem andre elementer (i den første model) som meddelelsen selv kan pege på - og derudover, som det sjette, kan meddelelsen altså pege på sig selv i den poetiske funktion. Det er naturligvis muligt at gå videre og underinddele, ligesom man kan begynde at inddrage fx. den faktiske reception eller afsender frem for kun at se på det tekst- eller medieprodukt-immanente. Men som analytisk model finder jeg ovenstående forholdsvis enkel og nem at håndtere - samtidig med at den kan fastholde det flertydige og komplekse i moderne kommunikationsmidler. Især de levende billeders dynamiske, flerstrengede og tids-baserede træk, som ellers kan være svære eller misvisende at fortolke som enkle tegn, kan komme til deres ret som betydningsbærende, når synsvinklen er kommunikative funktioner. Klip, kamerabevægelser, samspil af lyd og billede - der foregår mange ting i de moderne medier samtidig, og når vi kommunikerer gør vi mange ting på een gang. Også meget mere end en enkelt model kan rumme. Men når vi skal tale analytisk og teoretisk om hvad der er på spil i den konkrete medie-tekst, så er det vigtigt at benytte en model, som kan kaste lys over flertydigheden, ikke ved at se bort fra den, men ved at se den i øjnene og holde den i ørerne.

Kommunikative Funktioner INDHOLDSANALYSE - på tværs af medier. Henrik Juel September 2018

Kommunikative Funktioner INDHOLDSANALYSE - på tværs af medier. Henrik Juel September 2018 Kommunikative Funktioner INDHOLDSANALYSE - på tværs af medier Henrik Juel September 2018 Kommunikation er meget mere end udveksling af sand/falske deskriptive udsagn (fakta) Når vi kommunikerer gør vi

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER - OM ARGUMENTATION ONLINE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om debatten på sociale medier. Vi kommer omkring - argumentation og kommunikation Hvad kendetegner argumentation?

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1 Bedre Lytning DANMARK Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 2 Lytningens kunst At høre eller at lytte - det er spørgsmålet At lytte er en svær kunst inden for kommunikationen.

Læs mere

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN Program 1. Billedromanen som genre Medier og modaliteter lidt fra sidste gang I forhold til Bakhtin 2. Opgaver og øvelser omkring Engelbert H Analyse

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. ENGELSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

STORYTELLING EN BRANDSTRATEGI. Introduktion til konceptet 1. At være et menneske er at have en historie at fortælle. Isak Dinesen (Karen blixen)

STORYTELLING EN BRANDSTRATEGI. Introduktion til konceptet 1. At være et menneske er at have en historie at fortælle. Isak Dinesen (Karen blixen) STORYTELLING EN BRANDSTRATEGI Introduktion til konceptet 1 At være et menneske er at have en historie at fortælle Isak Dinesen (Karen blixen) Den gode historie Den gode historie bevæger os, får os til

Læs mere

HTX BUBBLEFUN EVENT

HTX BUBBLEFUN EVENT HTX BUBBLEFUN EVENT - 2015 PLAKAT RAPPORT VIDEO Lavet af: Andreas Heise, Mathias Larsen Indledning Denne rapport er delt op i 2 dele. Da den er udarbejdet fælles i klassen og internt i grupper. Del 1 er

Læs mere

Smag på reklamen - analyse og fortolkning

Smag på reklamen - analyse og fortolkning Side: 1/10 Smag på reklamen - analyse og fortolkning Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Reklamer Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: I denne aktivitet skal

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Det er vigtigt at være en god formidler og taler

Det er vigtigt at være en god formidler og taler Formidlingsartikel Det er vigtigt at være en god formidler og taler Sprog er et af de mest centrale redskaber i vores liv og dagligdag. Sprog gør det muligt for os at kommunikere med hinanden og påvirke

Læs mere

Dagene vil veksle mellem faglige oplæg og gruppedrøftelser hvori der indgår case-arbejde.

Dagene vil veksle mellem faglige oplæg og gruppedrøftelser hvori der indgår case-arbejde. Planlægning af målrettede indsatser, der peger hen imod Fælles mål Forudsætninger for udvikling af kommunikation og tale/symbolsprog Tilgange: software, papware, strategier og metoder... Dagene vil veksle

Læs mere

Test af Repræsentationssystemer

Test af Repræsentationssystemer Test af Repræsentationssystemer Identificér dit foretrukne repræsentationssystem Testen kan give dig et fingerpeg om din måde at bruge dine sanser/repræsentationssystemer på, og samtidig kan du finde dine

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

LÆRINGSMÅL CASE: DANSK SUPERMARKED OPGAVEN BESTÅR AF TRE DELE: INDIVIDUEL TID:

LÆRINGSMÅL CASE: DANSK SUPERMARKED OPGAVEN BESTÅR AF TRE DELE: INDIVIDUEL TID: INDIVIDUEL TID: 1030-1230 LÆRINGSMÅL Eleven kan vurdere teksters afsender og målgruppe, skaffe sig overblik over multimodale teksters opbygning og afgøre, hvordan en tekst skal læses Eleven har viden om

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 4 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed,

Læs mere

Presse- og kommunikationsrådgiver for borgmesteren på Frederiksberg

Presse- og kommunikationsrådgiver for borgmesteren på Frederiksberg David Munis Zepernick, c.s.p. seniorkonsulent i Kraft & Partners, PR- og kommunikationsopgaver for bl.a. It-firmaerne CSC Nordic, Edlund og Netop Business Solutions Presse- og kommunikationsrådgiver for

Læs mere

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Forundersøgelsens resultater Arbejdsgruppen har indledningsvis holdt et strategiseminar, hvor Sociologerne Jakob Demant (Center for Rusmiddelforskning) og Lars Fynbo

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM?

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? OM DOKUMENTARFILM Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 DEL 1 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? Dokumentarfilm handler om virkeligheden. Den viser os ægte følelser, mennesker og oplevelser. Du har helt

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Workshop om Analyserende artikler Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Program Om analyserende opgaver med digitale tekster Eksempel på digital tekst Gruppearbejde: a) Analyse af digitalt eksempel

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløb 1 og 2 - Afsluttende prøve i Dansk Gældende ved prøver, der afholdes efter 1. august 2015 1 Indhold DANSK NIVEAU F... 3 DANSK NIVEAU E... 8 DANSK NIVEAU D...13 DANSK NIVEAU

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Mere om at give og modtage feedback

Mere om at give og modtage feedback Mere om at give og modtage feedback Der synes bred enighed om principperne for god feedback. Jeg har i 2006 formuleret en række principper her: http://www.lederweb.dk/personale/coaching/artikel/79522/at

Læs mere

CPH:DOX* 2018 FACES PLACES

CPH:DOX* 2018 FACES PLACES Velkommen på CPH:DOX! CPH:DOX er Danmarks internationale dokumentarfilmfestival, der hvert år afholdes i Danmark. Som en del af festivalen laver vi med skoleprogrammet UNG:DOX filmvisninger for elever

Læs mere

Unge - køb og salg af sex på nettet

Unge - køb og salg af sex på nettet Unge - køb og salg af sex på nettet En introduktion til Cyberhus undersøgelse af unges brug af internettet og nye medier til køb og salg af sex. Materialet er indsamlet og bearbejdet af Cyberhus.dk i efteråret

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

Analyse af og undervisning i og med filmen

Analyse af og undervisning i og med filmen Analyse af og undervisning i og med filmen 1. Arbejde i teams omkring analyse af filmen CL-strukturen ekspert-puslespil 2. Genren ungdomsfilm definition i forhold til Supervoksen 3. Teamdrøftelse af undervisningsmaterialet

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Cykelhandler projekt KOM / IT

Cykelhandler projekt KOM / IT 2015 Cykelhandler projekt KOM / IT Indhold Indledning... 2 Tidsplan... 2 Fase 1 - Problemanalyse... 3 Informations problem... 3 Markedsundersøgelse... 3 Analyse af deres eksisterende medieprodukter...

Læs mere

Crossmedia Øvelse 1 Case: Danmarks Indsamling

Crossmedia Øvelse 1 Case: Danmarks Indsamling Bechmann Petersen: Hvad er formålet med Danmarksindsamlingen? At indsamle penge til børn på flugt syd for Sahara Placer Danmarksindsamlingen i figur 8, s. 31 i På tværs af medierne, ud fra jeres nuværende

Læs mere

forklare forskellen mellem forklare forskellen mellem Eleven bør være i stand til at skelne mellem sin egen subjektive smag inden for kunst og æstetik

forklare forskellen mellem forklare forskellen mellem Eleven bør være i stand til at skelne mellem sin egen subjektive smag inden for kunst og æstetik Billedkunst Faglige mål med kommentarer fra vejledningen 2017 B STX C STX Kommentarer undersøge en problemstilling gennem en vekselvirkning mellem praksis, analyse og teori undersøge en problemstilling

Læs mere

På egne veje og vegne

På egne veje og vegne På egne veje og vegne Af Louis Jensen Louis Jensen, f. 1943 Uddannet arkitekt, debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på forlaget Jorinde & Joringel.

Læs mere

FORMIDLINGS- ARTIKEL

FORMIDLINGS- ARTIKEL FORMIDLINGS- ARTIKEL + OVERVEJELSER OMKRING ARTIKLENS FORMIDLING 50 Shades of Green en undersøgelse af uklare begreber i miljøkommunikation Specialeafhandling af Signe Termansen Kommunikation, Roskilde

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af Undervisningsvejledning Min egen kirke Informationssøgning og hjemmeside-produktion for 5. - 6. klasse Kolofon Materialet er samlet af Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Thisted og Morsø Provstier Konsulent

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Oliver Marco van Komen Afsluttende opgave 02-05-2014. Kost ved slidgigt. Case 2. Personlig fysisk hjælp

Oliver Marco van Komen Afsluttende opgave 02-05-2014. Kost ved slidgigt. Case 2. Personlig fysisk hjælp Kost ved slidgigt Case 2. Personlig fysisk hjælp Problemobservering Sygdommen slidgigt også kaldes artrose er den mest udbredte led sygdom overhovedet, det kan medføre voldsomme smerter. Sygdommen påvirker

Læs mere

Skriftlig opgave. Reklamefilm

Skriftlig opgave. Reklamefilm Skriftlig opgave Reklamefilm Materiale Tekst 1. Thomas Nielsen: Her er årets værste tv-reklamer, Søndags-Avisen 16.-18. december 2011. Tekst 2. Thomas Nielsen: Søren Fauli: Had er ikke dårligt, Søndags-Avisen

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Projektplan... 3. Vores research... 4 HCI... 5. Formidlingsmetode og teori... 6. Valg af Målgruppe... 8. Layout flyer...

Indholdsfortegnelse... 2. Projektplan... 3. Vores research... 4 HCI... 5. Formidlingsmetode og teori... 6. Valg af Målgruppe... 8. Layout flyer... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Projektplan... 3 Vores research... 4 HCI... 5 Formidlingsmetode og teori... 6 Valg af Målgruppe... 8 Layout flyer... 9 Vores flyer... 10 Kildefortegnelse...

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Elev-manual til journalistisk arbejdsform

Elev-manual til journalistisk arbejdsform Elev-manual til journalistisk arbejdsform Når I arbejder som journalister i skolen, skal I igennem fem forskellige faglige område. I skal: Finde en sag Skaffe jer viden Strukturer jeres stof Optage billeder

Læs mere

- lev livet grønnere, sjovere og smartere...

- lev livet grønnere, sjovere og smartere... Reklamer & kampagner V i ser dem i tv, biografer og busser. I aviser og blade. På internettet. Hver eneste dag og alle vegne fra bliver vi bombarderet med reklamer og kampagner for alle mulige varer og

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Juli 2016 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kvalitetsmodellens standard for kommunikation Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske

Læs mere

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik.

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik. ETIK Plan for i dag Intention Hvad er hensigten med det, vi skal igennem? Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BArapportskrivning omkring etik. Det kan være nyttigt at kende sin

Læs mere

Danish Entrepreneurship Award

Danish Entrepreneurship Award Danish Entrepreneurship Award - Videopitchkonkurrencen Guide og bedømmelseskriterier Danish Entrepreneurship Award - Videopitchkonkurrencen Er jeres team med i Idékonkurrencen til Danish Entrepreneurship

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport

Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15. Avis artikel rapport Ditlev Nielsen 2.g Kom/it 9/10/15 Avis artikel rapport Indholdsfortegnelse: Indledning Side 3 Problemformulering Side 3 Afsender Side 3 Budskab Side 3 Medie Typografi Side 4-6 Medie Farver Side 7-9 Medie

Læs mere

Læseplan for valgfaget medier

Læseplan for valgfaget medier Læseplan for valgfaget medier Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Medieproduktion 4 Medieanalyse 6 Indledning Faget medier som valgfag er etårigt og kan vælges i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Lyngby Fotoklub januar 2009

Lyngby Fotoklub januar 2009 Lyngby Fotoklub januar 2009 Om Komposition Oplæg til en medlemsaften af Jørgen Aage Jensen og Finn Worsø Indledning Der findes eksempler på colleges i USA hvor man på fotograferingsuddannelserne afviser

Læs mere

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer Resumé ark Sammenfattet form af de vigtigste temaer Persondata ark. Klient Efternavn: Fornavn(e): Køn: Fødselsdag: Interview-dato: Hjemmeadresse: Tlf: Interviewet person (hvis det er en anden) Efternavn:

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

PRÆSENTATIONSWORKSHOP DAG 2: PERSONLIG FORMIDLING OG ARBEJDE MED MODSTAND

PRÆSENTATIONSWORKSHOP DAG 2: PERSONLIG FORMIDLING OG ARBEJDE MED MODSTAND PRÆSENTATIONSWORKSHOP DAG 2: PERSONLIG FORMIDLING OG ARBEJDE MED MODSTAND PROGRAM 09.00-15.00 09.00-09.30 Velkomst, program og indflyvning til dagen Tanker fra sidst og opsamling på hjemmeopgaven 10.15-10.30

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år. Den tidlige indsats

Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år. Den tidlige indsats Sprogudvikling og støtte i udviklingen af sproget hos børn fra 0-3 år Den tidlige indsats Indledning Med denne lille pjece om sprog har vi valgt meget kort at trække nogle af de ting frem, der er vigtige,

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Den nye bollemodel (2002)

Den nye bollemodel (2002) 1 Roskilde Universitetscenter, Institut for Kommunikation, journalistik og datalogi, PO.Box 260. 4000 Roskilde. (2002) Bruno Ingemann in Tekster skal ses! Nøgleord: Kommunikation, planlægning, målgruppe,

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier Læseplan for valgfaget medier Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Medieproduktion 4 Medieanalyse 6 Indledning Faget medier som valgfag er etårigt og kan vælges i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Analyse af værket What We Will

Analyse af værket What We Will 1 Analyse af værket What We Will af John Cayley Digital Æstetisk - Analyse What We Will af John Cayley Analyse af værket What We Will 17. MARTS 2011 PERNILLE GRAND ÅRSKORTNUMMER 20105480 ANTAL ANSLAG 9.131

Læs mere

Hattersly s hjælp til billedkritik

Hattersly s hjælp til billedkritik Hattersly s hjælp til billedkritik Hvad gør man, hvis man har svært ved at udtrykke sig uden om billeder, man skal bedømme? Hvor får man hjælp til at analysere et billede og formulere sin mening herom?

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: Juridisk Politisk Sekretariat RADIO- OG TV-NÆVNET 5. juli 2010 Sagsnr: 2009-012920 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere