Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse"

Transkript

1 Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse Vi er 16 mennesker på Lokallistens kandidatliste, og vi er en skøn blanding af mænd og kvinder med forskellig baggrund: Selvstændige, kommunalt ansatte og folk der er beskæftigede i det private erhvervsliv. Geografisk er vi også godt spredt i kommunen, og der er alt fra forældre med småbørn til bedsteforældre iblandt os. Det kan næsten ikke blive mere repræsentativt. Fælles for os er, at vi har et stærkt ønske om at sætte gang i en ny bevægelse i vores kommune. Vi har stor tillid til vores medborgere. Vi tror på, at der er masser af evner, kreativitet og vilje til at være med til at udvikle de lokalsamfund, vi bor og lever i, og de fællesskaber vi er en del af. Men det kræver, at vi bliver inddraget at der bliver udviklet et reelt folkestyre. De folkevalgte skal bane vejen for, at det lokale engagement og initiativ kan vokse og blomstre. Vi vil bygge fremtidens kommune på et stærkere fællesskab, og vi har nogle helt konkrete bud på, hvordan vi får skubbet denne bevægelse i gang. Det kan du læse nærmere om i det følgende under overskrifterne: Lidt mere om os, Levende lokalsamfund, Børnene i centrum, Aktivt medborgerskab, Den gode arbejdsplads og Økonomisk genopretning og stabilitet. Vi har holdninger til en lang række andre emner, men i dette valgoplæg har vi valgt at fokusere på de temaer, der presser sig alle mest på i vores kommune. God læselyst!

2 LIDT MERE OM OS Lokallisten er en tværpolitisk liste, der ønsker at drive Holbæk Kommune på en ny måde. Vi vil styrke det lokale demokrati, rykke flere beslutninger ud i lokalsamfundene og arbejde for det brede politiske samarbejde. Frivillighed, lokale initiativer og borgergrupper skal bakkes op både i tanke, handling og med penge. Holbæk Kommune skal være kendt for det tætte samarbejde mellem folkevalgte og borgere i lokalsamfundene. Vi vil bringe borgere og politikere tættere på hinanden. Aktive borgere er helt afgørende for at sikre levende og blomstrende lokalsamfund. Mindre bysamfund uden engagerede beboere vil have svære kår fremover, bl.a. fordi arbejdspladser rykker mod de største købstæder og København. Lokallisten vil noget andet, noget mere. Vi vil trække udviklingen i en ny retning. Vi tror, at væksten i kommunen skal komme fra levende lokalsamfund, som tiltrækker især børnefamilier fra bl.a. hovedstadsområdet. Lokallisten ønsker en helt ny dialog og vekselvirkning mellem lokalsamfundene og kommunen meget tættere bånd ja, vi kalder det et forpligtende samarbejde. Og vi vil sætte konkret handling bag ordene. Vi ønsker at forankre både lokal udvikling og det frivillige arbejde i et nyt permanent udvalg, Udvalget for lokal udvikling. Og netop fordi Holbæk Kommune består af mange små byer, er begrebet byråd ikke retvisende. De 31 folkevalgte skal de næste fire år samles i en kommunalbestyrelse, altså en bestyrelse for hele kommunen. Holbæk Kommune er inde i en økonomisk svær periode, og det er langt fra første gang. Det vil Lokallisten ændre på. Vi er klar til at foretage vanskelige valg og prioriteringer for igen at få overskud og handlemuligheder. Krone for krone vil vi finde penge til nye tiltag, og vi er åbne for alle forslag. Vi vil altså gerne tage ansvaret på os. Derfor har vi sammen med Radikale Venstre og Konservative fremlagt en flerårig genopretningsplan, hvor vi henover den kommende valgperiode får rettet op på både økonomi og serviceniveau. Genopretningsplanen kan ses på Lokallistens hjemmeside.

3 LEVENDE LOKALSAMFUND Lokallisten vil styrke udviklingen af lokalsamfundene i Holbæk Kommune i ord, handling og med penge. Vi vil sætte de kræfter fri, der findes i vores mange byer og mindre samfund. Helt konkret øremærker vi i 2018 en pulje på 10 millioner kroner til lokale initiativer og projekter, der kan skabe nye aktiviteter og fællesskaber i lokalsamfundene. For at sikre en tættere dialog mellem borgere og politikere vil Lokallisten oprette et nyt fagudvalg - Udvalget for Lokal Udvikling som alene skal arbejde for at skabe og opretholde grobund for levende lokalsamfund i Holbæk Kommune. Udvalget vil på skift holde sine møder i en stationsby eller landsby i kommunen, så de folkevalgte uden filter møder egnens frivillige, ildsjæle og iværksættere. I alle lokalsamfund skal der være mulighed for udstykninger og nye boligområder gerne med plads til alternative boformer som eksempelvis andelsbofællesskaber, øko-landsbyer eller storparceller. I et tæt samarbejde mellem de folkevalgte og de lokale borgere udarbejdes en vision og en strategi for hvert lokalsamfund, så hver by og egn får sin egen profil. Projekterne kan handle om miljø, sport, natur, boliger, kultur, trafik, undervisning eller noget helt andet. Et øget lokalt engagement skal understøttes af en ny, decentral kommunal struktur, hvor skoler, institutioner og plejehjem får langt større selvbestemmelse. Dermed vil flere beslutninger bliver taget i lokalområdet, og det vil være lettere for borgere og de lokale, kommunale enheder at skabe projekter i fællesskab. Vi ved, at skoler og daginstitutioner står ubenyttede hen mange aftener måske kan de bruges til nye aktiviteter, foredrag, udlejning eller lignende. Omvendt er en forældregruppe måske klar til at hjælpe med en cykelbane, som også skolen kan gøre brug af i idræt eller et særligt anlæg, der kan bortlede regnvand i børnehaven. Det lokale samarbejde og engagement kan give helt nye muligheder. Hvis det skal lykkes, skal udviklingen foregå i et forpligtende samspil mellem de folkevalgte og folk i lokalsamfundene. Det kræver et stort engagement i lokalsamfundet, hvis vi skal have vendt afviklingen til en ny og sprudlende udvikling.

4 BØRNENE I CENTRUM Lokallisten vil bevare alle nuværende skoler og daginstitutioner, og vi understreger vores vilje ved at afsætte 20 mio. ekstra til småbørnsområdet i Uden stærke skoler og daginstitutioner flytter børnefamilierne ikke til de mindre samfund i Holbæk Kommune, og lige nu er der så få pædagoger i kommunens daginstitutioner, at både kvaliteten og arbejdsglæden er i fare. Der er akut behov for mere pædagogisk personale. I Danmark er næsten alle småbørn i daginstitution mange timer dagligt. De møder verden og udvikler sig i samspil med jævnaldrende børn og de voksne, der er omkring dem. Stille og roligt socialiseres de ind i vores samfund. Daginstitutionen skal være et trygt og godt sted at være, hvor børnene hjælpes til at udvikle deres potentiale af tilstrækkeligt mange og fagkompetente voksne. Derfor vil vi arbejde målrettet på at nå den anbefalede normering nemlig en pædagog til seks børnehavebørn, og en pædagog til tre vuggestuebørn. Det kan vi ikke gennemføre på én gang, men vi tager et stort skridt i den rigtige retning allerede i Med bedre normeringer følger en klar politisk forventning om øget tidlig og forebyggende indsats, således at færre børn får behov for særlig støtte. For at skabe ny gejst skal de kommunale skoler og daginstitutioner ud over penge have væsentlig større selvbestemmelse. De lokale ledere og forældrebestyrelser skal kunne administrere og prioritere tildelte rammebeløb. Den enkelte arbejdsplads vælger selv, hvor de vil købe ind, hvem der skal gøre rent, hvem der skal ansættes som servicemedarbejder, og hvordan pengene i øvrigt skal bruges i hverdagen. Institutioner og skoler bliver en mere aktiv del af lokalsamfundet. Men forældre og andre i lokalsamfundet må nødvendigvis give en hånd med i en ny, positiv udvikling, hvis de lokale daginstitutioner og skoler skal bevares og udvikles. Der vil altid være opgaver, som vi selv kan løfte, så personalet i skoler og daginstitutioner kan bruge alle deres ressourcer på kerneopgaver og dermed skabe en bedre hverdag for børnene. Det handler om at alle hjælper til det styrker også det lokale fællesskab. Og det er ikke en spareøvelse! Det overskud, der kan skabes lokalt, skal blive i lokalsamfundet. Både politikere og borgere skal forpligte sig. Borgerne tager et større ansvar for deres lokalområde, politikerne freder skoler og institutioner. Det er den måde, hvorpå vi sammen kommer videre.

5 AKTIVT MEDBORGERSKAB De sidste år har lukkede butikker og nedlagte skoler taget luften ud af lokalsamfundene, og det har indimellem knebet med kræfter til at finde styrken i fællesskabet. Men nu er mange små samfund igen begyndt at rejse sig, især på grund af lokale ildsjæle, energiske borgere og et fornyet ønske om at skabe et fællesskab og dét er en udvikling, Lokallisten vil bakke aktivt op. Vi vil skubbe bag på lokale kræfter, personer og grupper, der vil gå forrest for at styrke udviklingen og støtte mennesker i lokalsamfundet. Vi vil bakke op, når beboere arbejder for en ny legeplads, et gadekær, et lokalt grønt miljøprojekt, en skaterbane eller noget helt andet. Det kan sagtens være projekter, der også indbefatter skoler, børnehaver og ældrecentre. Men vi vil også være opmærksomme på initiativer, der handler om at hjælpe udsatte grupper og mennesker i lokalsamfundet altså frivilligt arbejde, der handler om at inkludere og integrere. En professionel relation kan aldrig helt erstatte en naturlig og frivillig relation imellem to medmennesker, der føler et personligt ansvar for hinanden. Vi vil fremme rummelighed og fællesskab og bekæmpe den ensomhed, som mange mennesker føler. For at give det frivillige arbejde maksimal politisk opmærksomhed, ønsker Lokallisten at oprette et stående udvalg Udvalget for lokal udvikling der alene har til formål at sikre opbakningen til frivillige og udviklingen af de lokale samfund i Holbæk Kommune. For Lokallisten er opbakningen til frivilligheden ikke en spareøvelse vi vil bruge 10 millioner kroner i 2018 på at støtte lokale initiativer. Et øget lokalt engagement og medborgerskab skal have som mål at gøre noget godt for lokalsamfundet. Frivilligheden skal ikke tage over, hvor besparelserne sætter ind men forhåbentligt kan man med en frivillig indsats sikre, at skoler og institutioner kan bruge deres ressourcer på kernevelfærden i lokalsamfundene. Det er en klar melding fra Lokallisten: Brug kræfter på at løfte jeres lokalsamfund, så er vi til gengæld klar til at støtte gode projekter, ligesom vi lover at holde fingrene fra de kulturbærende institutioner i lokalsamfundene som fx. skoler, daginstitutioner, biblioteker og ældrecentre.

6 DEN GODE ARBEJDSPLADS Holbæk Kommune er arbejdsgiver og arbejdsplads for medarbejdere. Det er et stort ansvar og kræver stærkt lederskab og det er en opgave, kommunen ikke har klaret godt nok i de senere år. Flere bølger af besparelser har skabt utryghed hos de kommunale medarbejdere, og de usikre vilkår har sat sig spor i arbejdsglæden. Og hvem vil i øvrigt søge arbejde i en kommune, som hele tiden bliver fremhævet for sine besparelser og slunkne kasse? Lokallisten vil med en finansieret plan og større decentral styring af kommunale enheder skabe ro og stabilitet på de kommunale arbejdspladser. Det styrker og motiverer både lederne og frontmedarbejderne, når de får større selvbestemmelse og kortere vej fra beslutning til udførelse. Samtidig vil vi genopbygge medarbejdernes tillid til den kommunale ledelse. Blandt andet vil vi skabe en ny MED-struktur, så de ansatte i højere grad end i dag er i direkte dialog med de politiske udvalg. Vi vil også insistere på den rette balance imellem de mål, vi sætter, og de ressourcer, der er til rådighed for at nå dem. Og dørene til både politikere og ledere skal være åbne, når medarbejderen har noget på hjerte. Vi skal være ærlige om det serviceniveau, vi har råd til. Borgerne skal vide, hvilken service de kan forvente, så presset flyttes fra de ansatte til politikerne, når der er utilfredshed med det, kommunen kan tilbyde. Det er medarbejderne, der er kommunens ansigt udadtil, de møder borgerne og ved, hvor skoen trykker. Som borgere vil vi gerne møde engagerede, fagligt kompetente og glade medarbejdere, der har overskud til at udføre det arbejde, de er ansat til. Derfor skal vi have arbejdsglæden tilbage. Medarbejderne skal inddrages i et tæt samarbejde med borgere og politikere, hver gang vi udvikler politik i vores kommune. Vi er hinandens forudsætninger, og vi lykkes kun, hvis vi gør det sammen!

7 ØKONOMISK GENOPRETNING OG STABILITET De seneste års politik med økonomiske lapperier i Holbæk Kommune har vist, at det er alt for dyrt at være fattig. Lokallisten vil både med budgettet for 2018 og i hele valgperioden stå bag budgetter, der genopretter den kommunale økonomi også selv om vi må vælge til og fra undervejs. Målet er, at vi får stabiliseret økonomien med det samme, så vi ikke hele tiden skal foretage besparelser, skabe usikkerhed for medarbejderne og forringe kvaliteten i borgernes hverdag. Vi lægger ikke skjul på, at det bliver nødvendigt med en skarp prioritering nu-og-her. Til gengæld skaber vores genopretningsplan støt og roligt økonomisk råderum i de kommende år, så flere områder kan prioriteres. Lokallisten ønsker at skabe et direkte medejerskab til og et klart medansvar for budgetterne i de kommunale enheder fx. folkeskoler, plejecentre og daginstitutioner. Vi har en stærk tro på, at det giver et helt særligt ansvar, når pengene forvaltes af dem, der kender den lokale hverdag bedst. Når vi lægger indflydelse og beslutninger ud til lokalsamfundene, vil vi kunne høste en økonomisk gevinst, fordi der vil være brug for færre centralt placerede medarbejdere. En decentralisering vil skabe plads til nye måder at organisere arbejde og opgaver på ude på de kommunale arbejdspladser. Og ikke mindst: Al erfaring viser, at øget arbejdsglæde vil mindske sygefraværet. Vi tror, at arbejdsro og stabilitet i sig selv er godt for den kommunale økonomi efter en periode med stor usikkerhed. Men det er ikke muligt at rette op på alle forhold på én gang. Der er grænser for, hvor meget vi må hæve skatten, og Kommunernes Landsforening har sammen med regeringen sat en øvre grænse for, hvor mange penge vi må bruge på service til borgerne. Lokallisten mener, at det er i alles interesse, at kommunen kommer på fode igen vi nyder alle godt af det kommunale fællesskab. Derfor mener vi også, at vi alle, i den nuværende situation, må bidrage til genopretningen. Der er brug for ekstra indtægter i en periode, og dem må vi drive ind både via personskatten, ejendomsskatten og dækningsafgiften. Lokallisten har sammen med Radikale Venstre og Konservative fremlagt en flerårig genopretningsplan. Planen er et udtryk for en klar prioritering, som sikrer den nødvendige genopretning, ro og stabilitet omkring kommunens samlede økonomi. Samtidig skabes der råderum til de investeringer, der skal bringe kommunen ind i en positiv udvikling. Planen kan i sin helhed læses på Lokallistens hjemmeside.

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Målsætning Lokallisten, Radikale Venstre og Konservative er enige om følgende overordnede økonomiske målsætning:

Målsætning Lokallisten, Radikale Venstre og Konservative er enige om følgende overordnede økonomiske målsætning: Den 10. september 2017 Forslag til flerårig genopretningsplan Beskrivelse af situationen Holbæk Kommune er nu landets fattigste målt på kassebeholdningen. Der er et akut efterslæb på vedligeholdelse af

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag 2018-2021 Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokallisten, Radikale Venstre, Konservative og Venstre er enige om at fremlægge et samlet

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik:

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik: Økonomisk politik: SKATTETRYK Venstre ønsker i denne valgperiode, at fastholde det nuværende kommunale skattetryk. Der er stadig en del opgaver, inden for kernevelfærden, der skal løses, og Venstre ønsker

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Opsamlingsskemaer til debatten

Opsamlingsskemaer til debatten Opsamlingsskemaer til debatten Bæredygtige børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg skoler og 1. runde: Lokalt forankret Kan vi få noget mere ro omkring eksistensen af vores folkeskoler Hvad er

Læs mere

HOLBÆK I FÆLLESSKAB KONCERNLEDELSENS STRATEGIPLAN 2017+

HOLBÆK I FÆLLESSKAB KONCERNLEDELSENS STRATEGIPLAN 2017+ HOLBÆK I FÆLLESSKAB KONCERNLEDELSENS STRATEGIPLAN 2017+ Indledning Koncernledelsens Strategiplan sætter retning for hele organisationen med udgangspunkt i byrådets vision, politikker, strategier og budget.

Læs mere

Velfærd er førsteprioritet

Velfærd er førsteprioritet Velfærd er førsteprioritet Politisk aftale For valgperioden 2018-21 for Holbæk Kommune Følgende partier og liste er en del af aftalen: Socialdemokratiet Dansk Folkeparti Enhedslisten Socialistisk Folkeparti

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Generelt Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Om Vesthimmerlands Kommune Vesthimmerlands Kommune i Region Nordjylland blev etableret ved Kommunalreformen i 2007. Kommunen har ca. 37.500 indbyggere og

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

Strategier i Børn og Unge

Strategier i Børn og Unge Strategier i Børn og Unge Børn og Unge arbejder med strategier for at give ramme og retning, fordi vi tror på, at de bedste løsninger på hverdagens udfordringer bliver fundet, ved at ledere og medarbejdere

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde!

Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde! Tale vedr. frivilligcharter, den 29. oktober 2013 Dialogmøde i Hanstholm Kære alle! Jeg vil gerne indlede med at byde jer alle velkommen til dagens dialogmøde! Jeg er meget glad for, at så mange har tilmeldt

Læs mere

Velkommen til Skive Kommune

Velkommen til Skive Kommune Velkommen til Skive Kommune Skive i tal år 2016 Borgere i kommunen: 46.600 Ledighed: 2,5 % I Skive by: 20.500 Areal: 690 m 2 Arbejdspladser: 22.000 Kystlinje: 190 km Arbejdspladser i Skive Kommune: 4.500

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Økonomisk Politik. Godkendt i Byrådet den [skriv dato]

Økonomisk Politik. Godkendt i Byrådet den [skriv dato] l Økonomisk Politik 1 Godkendt i Byrådet den [skriv dato] Forord Fredensborg Kommunes økonomi kan på mange måder sammenlignes med en almindelig husholdningsøkonomi. Vi skal have balance mellem indtægter

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen GOD LEDELSE i Børne- og Ungdomsforvaltningen Forord Offentlig ledelse er på alles læber i disse år. På debatsiderne i enhver avis, på snart sagt alle konferencer om den offentlige sektor og sågar som et

Læs mere

Der er behov for sammenhængende forebyggelse

Der er behov for sammenhængende forebyggelse December 2010 HEN Fremtidens kriminalitetsforebyggende arbejde: Der er behov for sammenhængende forebyggelse Resume Der er behov for at udvikle det forebyggende arbejde i forhold til kriminalitet blandt

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi værdsætter højt, og som vi gerne vil værne om. Vi

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede 1 Debatoplæg: Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede børn og unge Fællesskabet 1. Udsatte børn og unge skal med i fællesskabet: Udgangspunktet for arbejdet med udsatte og

Læs mere

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Desiderius Erasmus Vi voksne, er her for børnenes skyld!!! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan Folkeskolen skal mindske

Læs mere

Ledelsesgrundlaget Maj 2015

Ledelsesgrundlaget Maj 2015 Ledelsesgrundlaget Maj 2015 Ledelsesgrundlaget og visionen Viborg Kommunes vision har overskriften Vilje Vækst Velfærd. Det hedder bl.a. i Visionen: Viborg er en forgangskommune. Gennem nytænkning, dialog

Læs mere

IDé + INITIATIV = INDFLYDELSE

IDé + INITIATIV = INDFLYDELSE IDé + INITIATIV = INDFLYDELSE VELKOMMEN I FRIE BØRNEHAVER OG FRITIDSHJEM Denne pjece er til dig, som er ny forælder i en af Frie Børnehaver og Fritidshjems tilknyttede selvejende eller private institutioner.

Læs mere

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp Page 1 of 5 søg redaktion nyt job annoncer tema skriv til os print artikler leder noter opslagstavlen debat årgange 23/2008 Børn snydt for to milliarder I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Medborgerskab En tværgående politik 2015

Medborgerskab En tværgående politik 2015 Medborgerskab En tværgående politik 2015 En politik for medborgerskab Sønderborg Byråd har en vision om, at kommunen skal være i vækst og et sted, hvor borgerne lever det gode liv. Vækst og arbejdspladser

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Åbenhed skaber tillid og med disse to værdier intakt, vil fælleskabet opleves stærkere og større.

Åbenhed skaber tillid og med disse to værdier intakt, vil fælleskabet opleves stærkere og større. Oure Friskole, børnehave og Vuggestue. 27.04.2016 Formandens beretning 2015/16 Åbenhed, tillid og fællesskab. Det har jeg valgt at lade være overskriften på dette års beretning. Måske vil denne beretning

Læs mere

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA

VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED VENSTRE I FREDERICIA VENSTRES VALGPROGRAM ET STÆRKERE FREDERICIA, HVOR ALLE SKAL MED 2017 VENSTRE I FREDERICIA Vision Fremtidens Fredericia skal være centrum for udvikling og vækst. Med stolthed skal vi i Fredericia gå endnu

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Besøg 02. februar Fra kommunesammenlægningen til Holbæk i fællesskab

Besøg 02. februar Fra kommunesammenlægningen til Holbæk i fællesskab Besøg 02. februar 2016 Fra kommunesammenlægningen til Holbæk i fællesskab >Emner i oplægget - Kommunalreformen - Udviklingen af lokaldemokrati - Ny velfærd Holbæk i Fællesskab - Spørgsmål og refleksion

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Indledning Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere

Læs mere

inden for 3 år giver et overskud til gavn for lokalområdets andre aktiviteter. (OH instruks) (PP Evaluering) I bestyrelsen er vi af den overbevisning

inden for 3 år giver et overskud til gavn for lokalområdets andre aktiviteter. (OH instruks) (PP Evaluering) I bestyrelsen er vi af den overbevisning Velkommen til generalforsamling Det går godt i LAG Nord, vi får mange og gode ansøgninger. (PP ansøgninger) I bestyrelsen er det fortsat følgende 5 pejlemærker, der ligger til grund for vores prioriteringer

Læs mere

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 7. januar 2015 Dok.nr.: 2014/0026876 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Borger, netværk og civilsamfund

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Budgetstrategi 2014 2017

Budgetstrategi 2014 2017 Budgetstrategi 2014 2017 Indledning Den økonomiske situation Kommunerne står i en vanskelig økonomisk situation. Finanskrisen har betydet stagnerende vækst, faldende skatteindtægter og stigende ledighed.

Læs mere

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved

KV17 12 Dogmer Bedre Næstved KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Radikale Venstre, Næstved Kommune Det handler om mennesker, 10.10.2017 KV17 12 Dogmer Bedre Næstved Vi i Radikale Venstre i Næstved Kommune mener, at der er brug for nye tilgange

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til.

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Vi vil også gerne gentage vores tilfredshed med en fælles aftale med

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Frivillighed og lokaldemokrati Erfaringer fra Holbæk Kommune, Danmark. Julie Becher Holbæk Kommune

Frivillighed og lokaldemokrati Erfaringer fra Holbæk Kommune, Danmark. Julie Becher Holbæk Kommune Frivillighed og lokaldemokrati Erfaringer fra Holbæk Kommune, Danmark Julie Becher Holbæk Kommune > Mit bidrag til konferensen i dag 1. Frivillighed nationale tendenser i Danmark 2. Frivillighed erfaringer

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Det kommunale selvstyre før, nu og i fremtiden?

Det kommunale selvstyre før, nu og i fremtiden? Det kommunale selvstyre før, nu og i fremtiden? - Set gennem mine kommunale briller Kommunalt selvstyre Kommunestyret er en vigtig del af det danske samfund siden grundloven 1849 Hvad er kommunalt selvstyre

Læs mere

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil!

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Vision for Holbæk Kommune Holbæk Kommunes byråd, maj 2010 Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil Vi skal: - sikre en sund

Læs mere

Job- og kompetenceanalyse. Skoleleder til Damagerskolen

Job- og kompetenceanalyse. Skoleleder til Damagerskolen Job- og kompetenceanalyse Skoleleder til Damagerskolen Indhold Indledning... 3 Damagerskolen... 3 Greve Kommune... 4 Opgaver og ansvarsområder... 5 Succeskriterier... 5 Personlige og faglige kompetencer...

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Plejeboliger og naboskaber. Om lokalsamfund, ressourcer og aktive borgere

Plejeboliger og naboskaber. Om lokalsamfund, ressourcer og aktive borgere Plejeboliger og naboskaber Om lokalsamfund, ressourcer og aktive borgere Om at tænke ressourcebaseret Hvorfor overhovedet tænke ressourcebaseret og hvad betyder det? Et grundlæggende og anderledes syn

Læs mere

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016 Borgerdialog og MED-møde Budgetproces 2016 Frederikssund Kommune Budget 2016 Frederikssund Kommune skal til enhver tid drives så effektivt som muligt til glæde for alle borgere og virksomheder. Den aktuelle

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

Ledelsesgrundlaget. Fem grundholdninger til ledelse

Ledelsesgrundlaget. Fem grundholdninger til ledelse Ledelsesgrundlaget Fem grundholdninger til ledelse 2 Indhold 3 Fakta - Ledelsesgrundlaget og visionen................................. 4 Forord..................................................................

Læs mere

Overordnede rammer. Vision. Vi satser på viden, der vil frem.

Overordnede rammer. Vision. Vi satser på viden, der vil frem. Overordnede rammer Vision Ballerup Kommunes motto vi satser på mennesker dækker over kommunens vision frem mod 2020. Ballerup Kommune vil være en sund kommune, hvor det sociale ansvar involverer alle.

Læs mere

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik Sammen om det gode liv Sønderborg Kommunes socialpolitik 2017-2020 1 Indhold Sammen om det gode liv...3 Indledning...5 Værdier...7 Sammen er vores mål...7 Værdighed...9 Sociale fællesskaber... 11 Beskæftigelse...13

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet)

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Andre forslag: - sammen når vi endnu længre - sammen skaber vi fremtiden - sammen mod fremtiden - sammen skaber vi velfærd - og

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge trives Byrådet besluttede den 22. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Lær af de private institutioner, så de kommunale bliver et tilvalg f.eks. ved at kigge på: Færre lukkedage Bedre normering (er de

Læs mere

LEDELSESNETVÆRKET. Prioritering, nye organisationsformer og kvalitet for færre penge. Budgettilpasninger og bæredygtige institutioner v/ Klaus Nørskov

LEDELSESNETVÆRKET. Prioritering, nye organisationsformer og kvalitet for færre penge. Budgettilpasninger og bæredygtige institutioner v/ Klaus Nørskov LEDELSESNETVÆRKET Prioritering, nye organisationsformer og kvalitet for færre penge Ny frivillighed og Velfærdsopgaver ressourcer? v/ Stieg Eriksen Budgettilpasninger og bæredygtige institutioner v/ Klaus

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere