En håndsrækning til læreren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info"

Transkript

1 En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet og under hvert afsnit klargøres: Hvorfor temaet skal ind i undervisningen Hvordan gør man så OBS! Du kan downloade og printe håndsrækningen til hvert tema separat under temasiten, men kan også downloade og printe en samlet håndsrækning til alle temaerne under opgaver. Indholdsfortegnelse Hvorfor skal prostitution og kvindehandel ind i undervisningen?...1 Målgrupper...1 Sextilsalg.info består af...1 Hvordan gør man så?...1 Hvad mener du? - til læreren...2 Hvad ved du? - til elever...3 Unge...4 Unge og prostitution - har det noget med undervisningen i folkeskolen at gøre?...4 Tiltag i forhold til elevernes forældre...4 Unge - hvordan gør man så?...8 Aktivitet Aktivitet Aktivitet Aktivitet Aktivitet Materialet er udviklet af projekt PROSTITUTION & KVINDEHANDEL ved Ligestillingsafdeling under Socialministeriet. Projektet er forankret ved Kvindemuseet i Århus. Læs eventuelt mere på

2 1 Hvorfor skal prostitution og kvindehandel ind i undervisningen? Sextilsalg.info ønsker at skabe debat og at sætte holdninger i spil. De unge skal lære om prostitution og kvindehandel for at give dem en viden at tage stilling ud fra. De unge skal vide, hvilke konsekvenser det har at prostituere sig og til at købe sex. Mange unge er nysgerrige overfor og undrer sig over prostitution og handel med kvinder og børn til sexindustrien. imødekommer denne nysgerrighed på forskellige måder og inddrager mange forskellige nuancerer i forhold til prostitution og kvindehandel. Materialet præsenterer viden og giver grundlag for refleksion. Prostitution og kvindehandel er komplekse emner der findes ikke én sandhed men mange holdninger. Målgrupper Sextilsalg.info er primært målrettet folkeskolens overbygning og ungdomsuddannelser. Temaer og enkelte emner kan også anvendes i andre formidlingssituationer med ældre unge, eksempelvis på gymnasier. Sextilsalg.info består af en tematiseret webside med fortællinger, video, lyd og opgaver en webbaseret lærervejledning en håndsrækning med forslag til forløb Hvordan gør man så? Et undervisningsforløb med temaet prostitution og kvindehandel kan indledes med at lærere og elever tester, hvad de allerede ved om emnet Materialet kan perspektiveres differentieres tematiseres under temaerne ligger forslag til forløb bruges tværfagligt i samfundsfag, dansk og projektopgaven (link til læseplan) Alle fortællinger/opgaver ligger i printvenlige udgaver under de enkelte temaer.

3 2 Hvad mener du? - til læreren Bevidsthed om og forholden sig til egne holdninger, tanker, indignation, fordomme og forestillinger er vigtig, når målet er oplysning, debat og undervisning. Derved kan man skabe rammer for refleksion blandt eleverne. Prostitution kan være et svært emne at arbejde med. Der er i Danmark ikke en klar holdning til prostitution - hverken lovgivningsmæssigt, moralsk eller socialt er det muligt at skære ind til én gyldig sandhed. Tvært imod er der tale om flerstrengede og modsatrettede udmeldinger både holdningsmæssigt og lovgivningsmæssigt. Det anbefales derfor, at man ser nærmere på ens egen forståelse af prostitution, inden man starter med at undervise i temaet prostitution. For mange kan det være en fordel at se nærmere på, hvilke billeder man kobler på prostitution og lave en form for erindringsarbejde, en rejse tilbage i erindringerne hvor man ser på, hvornår og hvordan man har været i kontakt med prostitution. Det kan være i medier, aviser, bøger, på gaden, i uddannelsesregi eller lignende. Mange af disse indtryk og oplevelser er med til at præge det syn, man har på prostitution. Det bliver en del af den forståelse, der kommer til udtryk i dialog med andre mennesker. Såvel elever som lærere skal vide, at der ikke nødvendigvis findes entydige svar. Eleverne vil naturligt spørge til lærerens holdninger til forskellige temaer. Det er derfor nødvendigt, at man har afklaret med sig selv, hvad man mener. For eksempel hvad mener du om årsager til prostitution? konsekvenser af prostitution? nytten af oplysningskampagner? legalisering? kriminalisering? Under temaet Holdninger findes en quiz om danskernes holdninger til prostitution. Den er baseret på en undersøgelse Unge i prostitution og lovgivning - Evaluering af Straffelovens 223 a, Af Claus Lautrup. PRO-Centret, 2002.

4 3 Hvad ved du? - til elever Spørgeskemaet kan bruges til at afdække elevernes viden som indledning til temaet. Ved forløbets afslutning udfylder eleverne spørgeskemaet igen. På den måde kan man få en evaluering af, hvad der er sket i forløbet. Spørgeskema til elever før og efter undervisning Spørgsmål Ja - enig Man er prostitueret, når man lever af at sælge sex Man er prostitueret, når man får drinks og en køretur for et samleje Det er forbudt at sælge seksuelle ydelser, hvis man er under 18 år. Det er forbudt at købe seksuelle ydelser af nogle, der er under 18 år Lige mange mænd og kvinder er prostituerede mænd køber sex kvinder sælger sex De fleste prostituerede er narkomaner Det er lovligt at sælge seksuelle ydelser i Danmark Det er forbudt at købe seksuelle ydelser i Sverige Det er mest udenlandske kvinder, som sælger sex Det er mest enlige mænd, der køber sex Der tjenes lige så mange penge på handel med kvinder som på narkohandel Hvis prostitution ikke var tilladt, ville der være flere voldtægter Mænd har et større seksuelt behov end kvinder Nej - uenig Ved ikke Køn : dreng pige Alder

5 4 Unge Unge og prostitution - har det noget med undervisningen i folkeskolen at gøre? Ja fordi et stigende antal unge piger og drenge - befinder sig i gråzonen før der er tale om reel prostitution. De eksperimenterer og tilbydes penge, gaver mm. for at give seksuelle ydelser jo tidligere en mand begynder at købe sex, jo større er risikoen for at han fortsætter senere i livet Internettet På Internettet chatter unge uden for forældres og læreres rækkevidde. De udveksler ideer og erfaringer. For sårbare unge betyder det, at de kan få kontakter og udfordringer, som de har svært ved at håndtere. Det kan for eksempel være drenge, som er usikre på deres seksualitet. Der er risiko for, unge kommer i kontakt med voksne, som de ikke kan sige fra overfor og derved overskrider egne grænser, også seksuelt. Tiltag i forhold til elevernes forældre I medierne, på skolerne, blandt forældrene og politisk er der ofte fokus på og diskussion af de farer og seksualiserende, prostitutionslignende tilbud, der rettes mod børn og unge på Internettet, især via chatsiderne. Det er vigtigt, at disse temaer bliver taget ind i undervisningen, og det er vigtigt, at også forældre og børn taler sammen om dem. I undervisningen kan benyttes, der også kan give mulighed for at inddrage forældrene i forskellige grader. Eksempelvis kan samtaler om sikker chat fortsætte i hjemmet. I dette afsnit præsenteres ideer til hvordan forældrene kan inddrages i arbejdet med. Formålet er at skabe en fælles forståelsesramme og dermed skabe tryghed hos elever og forældre at give forældrene et reelt billede af de problemer, der kan være i forbindelse med eksempelvis chat og unge og prostitutionslignende adfærd - gråzoneproblematikken at inddrage forældrene gennem samtaler, debat og øvelser Aktivitet 1 Eleven bliver lærer Børn og unge kan noget deres forældre sjældent mestrer - de færdes hjemmevant på Internettet. Forældre kommer ofte til kort her. Du og eleverne kan give forældrene bedre kort på hånden til at takle farer ved chat, seksualiserende tilbud på internettet eller andre steder i de unges liv.

6 Eleverne bliver lærere for deres forældre - med det formål at inddrage forældrene i arbejdet og klæde dem bedre på til at takle unges brug af chat og eventuelle risici forbundet med dette. Gråzoneprostitution, lokken med penge for forskellige ydelser, hemmelige møder med personer de unge har mødt på internettet, er nogle af de unges oplevelser og udfordringer, som er vigtige at tage fat i. Under temaet Unge vil det være oplagt, at eleverne udarbejder opgaver, de kan gå hjem og bede deres forældre om at løse. Eller de løser nogle opgaver sammen med deres forældre til gavn for begge parter. Til eleverne og opgaveformulering til forældrene Hvad synes du dine forældre skal lære, som du selv synes er vigtigt? Hvad tror du dine forældre vil finde interessant? Hvad tror du, der vil undre og overraske dem? Hvilke opgaver vil du stille til dem? Hvilke Internetsider vil du vise dem? Ideliste Går eleverne i stå, kan man inspirere dem med følgende ideer vise forældrene rundt på og bede dem lave en profil eller gør det i fællesskab svare på spørgeskemaet til elever Hvad ved du - til elever i håndsrækning og eventuelt de spørgsmål, som også stilles til lærerne løs eksempelvis quiz under Holdninger - befolkningen ( eller under Unge : kom med dit bud ( se video med Helene, og snak om opgaverne der hører til 5 Aktivitet 2 Forældremøde med udgangspunkt i videoen under Unge Du skal fandme ikke kalde mig luder Ide til læreroplæg på forældremødet De seneste år er prostitution og kvindehandel kommet på dagsordenen. Også de unge er optagede af temaet. Ofte ser og hører de tilfældigt om emnerne gennem medierne, på Internettet, gennem film og bøger med mere. Børn og unge hører og ser meget. Det er vigtigt at erstatte myter og glamourøse forestillinger med reel viden. Der er nu et materiale på nettet som hedder, som giver mulighed for at få viden om emnerne og tale om de unges tanker og oplevelser. I forbindelse med udviklingen af materialet er nogle elever fra klasse blevet spurgt om deres holdninger til prostitution og kvindehandel. Eleverne bliver usikre, når man snakker om, det er prostitution, hvis man får eller betaler med ting (for eksempel bukser eller en cd) for en seksuel ydelse.

7 6 Det kommer bag på dem, hvor hurtigt der på nettet tilbydes køb af seksuelle ydelser i forhold til både unge mænd og unge piger. De har svært ved at forstå de kvinder og mænd, der sælger og køber sex. De tager klart afstand til handel med kvinder og børn. De tager klart afstand til bagmændene. De er generelt rystede over, at det er tilladt at være prostitueret. Hensigten med at arbejde med er at skabe refleksion og diskussion i klassen. Det er også en anledning til at se nærmere på internettet og de unges adfærd her. De unge færdes hjemmevante på Internettet. Det er et medie, der bruges til at holde kontakt med vennerne, og et medie, der skaber muligheder for at få nye venner og kontakter, som man ellers aldrig ville have fået. De fleste unge har stor fornøjelse af at have kontakt med andre unge på chatsiderne. De kan chatte med mange (ofte på samme tid) ), fortælle sjove og triste historier til hinanden. Der er en række udbydere af chatsider. Den mest benyttede chatside blandt unge er for tiden Grundlæggende bygger de alle på de samme principper. Man kan oprette en profil og chatte med venner og bekendte. Der kan også lægges billeder ind på chatten. De fleste chatsider har krav om sikkerhed, men de kan være vanskelige at overholde for udbyderen. De forsøger at skærme unge mod kontakter af seksuel karakter, og der er krav om, at man skal kunne identificere sig, så man er den man giver sig ud for at være, men der kan naturligvis altid snydes. Faldgrubber findes overalt på Internettet og chatsiderne. Der er mange eksempler på, at unge piger og unge mænd er blevet lokket til kontakter med ældre mænd, der har udnyttet de unge seksuelt. Der er eksempler på, at børn og unge oplever deres grænser overskrides, og det føles som overgreb. Der er eksempler på at unge går langt ud over egne grænser, også seksuelt, i chatten eller mødet med en fra chatten. De opdager for sent, at de ikke trives og har svært ved at komme væk igen. Vis videoen Du skal fandme ikke kalde mig luder Forældrene kan bagefter diskutere følgende: Hvordan kan det gå så galt for Helene? Hvordan forholder vi os som forældre? Hvad skal der til, før der er tale om reel prostitution? Hvad kan vi gøre - hvordan kan vi forebygge? Det kan være en ide også at tale om de forskellige grader af privatsfære som børnene og de unge gerne må have, kontra hvad man som forældre bliver nød til at se for at kunne bremse uhensigtsmæssig adfærd og kunne hjælpe børnene/de unge. Det er en svær balancegang, og det er relevant at spørge: Hvordan skal man som forældre forholde sig til de unges brug af chatsider? Kan man sætte sig med ens datter/søn og se, hvordan de bruger chatten?

8 7 Kan man få lov til at se, hvilken profil ens datter/søn har lavet? Gælder brevhemmeligheden også for chat? Diskussionen kan foregå som Cafemøde: Gruppeborde med papir og tuscher Et ark med diskussionsspørgsmål Kaffe og kage Forældrene placeres ved bordene, og de vælger en bordformand. Hun bliver siddende under hele diskussionen Efter en halv times diskussion skifter alle til nye grupper og her indleder bordformanden med at kort resume af den diskussion, der har fundet sted. Læreren kan vælge at deltage på lige fod. Det giver mulighed for, at hun hører, hvad der sker i alle grupper. Hun kan også sørge for. at der samles op i plenum - for eksempel ud fra spørgsmålet: Hvad skal vi satse på i forhold til de unge? Vil du vide mere Definitioner Definitioner af gråzoneprostitution, kommerciel seksuel udnyttelse af unge, ungdomsprostitution mm. kan blandt andet findes på side 10 i rapporten: Betalt seksuel udnyttelse af socialt udsatte unge. Af Mogens Holm Sørensen og Marie Luise Nørrelykke, VFC Socialt Udsatte og Kompetencecenter Prostitution, Indsatsstrategier På følgende link kan du læse om Regeringens projekt om prostitutionstruede unge Organisationer, der arbejder med unge og prostitution Kompetencecenter Prostitution se mere på

9 8 Unge - hvordan gør man så? Nedenstående aktiviteter relaterer sig til enkelte opgaver under temaet 'Unge'. Vælg en eller flere, klassen vil synes er interessante. Hvor intet andet er angivet, findes opgaverne under temaet. Aktivitet 1 Diskussion hvad mener I? For at aktivere elevernes holdninger og meninger kan eleverne som indledning til forløbet i grupper diskutere: Hvad synes du/i, prostitution handler om? Lav en brainstorm Hvornår mener du/i, man er prostitueret? Hvem beslutter, om man er prostitueret eller ej? Er det én selv eller er det omgivelserne? I grupperne skal eleverne nå til enighed og fremlægge for den øvrige klasse. Find eventuelt refleksionsopgaven under Befolkningens holdninger. Find opgaven Den grå zone skriv skemaet ud, udfyld det og tjek resultatet på fakta. Aktivitet 2 Se filmen Der er fandme ikke nogen, der skal kalde mig luder med Helene. Med udgangspunkt i spørgsmålene skal eleverne undersøge hvilke roller, de forskellige spiller. Fokus rettes ikke kun på Helene, men også på de drenge, hun omgås. Inddrag derfor med opgaven om unge, der køber sex i Data om kunder Aktivitet 3 Er der forskel? Kønsopdelte grupper Drengegrupperne læser Fyr søger rådgivning Pigegrupperne læser Den fortvivlede Vælg mindst to opgaver løs dem og diskuter i grupperne. Drengegrupperne læser Den fortvivlede Pigegrupperne læser Ung fyr søger rådgivning Vælg de samme opgaver løs dem og diskuter i grupperne. En drengegruppe går sammen med en pigegruppe. De undersøger, hvordan de to grupper har løst opgaverne. Er de løst forskelligt. Hvis ja - diskuterer grupperne hvorfor. Fremlægning i klassen.

10 9

11 10 Aktivitet 4 Læs En chat Løs og diskuter opgaverne i blandede grupper. Kombiner eventuelt med Sikker flirt Det Kriminalpræventive Råd har lavet en kampagne Sikker flirt for at hjælpe drenge og piger til at blive tydeligere i deres signaler. Find Rådets undervisningsmateriale her Aktivitet 5 Et produkt - Lav en folder eller en poster Med udgangspunkt i de opgaver, klassen har løst, skal man gruppevis udarbejde en folder, en hjemmeside eller en poster, der skal forebygge, at unge kommer i gråzonen. Målgruppen er andre unge. Folderne skal ligge på en ungdomsrådgivning, være til ungdomsskoler og -klubber. Temaer: - Internettet, chatsider og risikomomenter - Unge mand, hvor går du hen, hvis du har brug for hjælp? - Unge kvinde, hvor går du hen, hvis du har brug for hjælp? Der kan være krav om, at lovteksten indgår i produktet. Aktivitet 6 Sproget Læreroplæg (til inspiration) Sproget former vores verden. Vores forestillinger er knyttet til det sprog, vi bruger, når vi beskriver handlinger og følelser. Nogle ord er næsten værdineutrale - andre ord er værdiladede og fortæller noget om de normer, vi generelt har i vores kultur. Og specifikt i familien og i det nære miljø. Det sprog man kan bruge et sted går ikke et andet. Og vi bruger heller ikke det samme sprog hjemme og ude. Sammen med familie eller sammen med venner. Det handler om at være bevidst om, hvordan sprog virker og påvirker. Til arbejdet med sproget kan man inddrage følgende opgaver: Du skal fandme ikke kalde mig luder Flyt dig dog, din luder find opgaven under Holdninger Ord fremkalder tanker og forestillinger find opgaven under Holdninger Afslutningsvis kan det være interessant for eleverne at udfylde spørgeskemaet igen og på den måde åbne mulighed for, at de diskuterer om deres viden og holdninger har ændret sig undervejs.

En håndsrækning til læreren

En håndsrækning til læreren En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Unge - køb og salg af sex på nettet

Unge - køb og salg af sex på nettet Unge - køb og salg af sex på nettet En introduktion til Cyberhus undersøgelse af unges brug af internettet og nye medier til køb og salg af sex. Materialet er indsamlet og bearbejdet af Cyberhus.dk i efteråret

Læs mere

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på SSP Gladsaxe - 2017 Hvad er RedenUng? RedenUngs formål er at forebygge prostitution og gråzoneprostitution blandt unge under 18 år RedenUng har en oplysnings- og rådgivningsportal for unge, forældre og

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

Hvad er udfordringerne ved at tale prostitution i seksualundervisningen?

Hvad er udfordringerne ved at tale prostitution i seksualundervisningen? Hvad er udfordringerne ved at tale prostitution i seksualundervisningen? Reden København Christina Wind, akademisk projektmedarbejder i Reden København. Har tidligere arbejdet med forebyggelse i bl.a.

Læs mere

Sugar Sugar. Christina Wind Koordinator for RedenUng. Tilde Vig underviser & rådgiver.

Sugar Sugar. Christina Wind Koordinator for RedenUng. Tilde Vig underviser & rådgiver. Sugar Sugar Christina Wind cw@reden.dk Koordinator for RedenUng Tilde Vig underviser & rådgiver www.redenung.dk www.gråzoner.dk Definitioner Prostitution er en handel, hvor mindst to personer på markedsmæssige

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 173 Offentligt DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg torsdag den 6. april 2006 kl. 15.30 (SOU alm.

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Hvad mener du om Internettets fremtid?

Hvad mener du om Internettets fremtid? Hvad mener du om Internettets fremtid? Internettet blev tilgængeligt for almindelige mennesker i midten af 1990 erne. Siden er internettet blevet en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger internettet til

Læs mere

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 8.marts er en vigtig dag at fejre. Vi markerer, at vi er nået langt i kampen for ligestilling

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

DIT BARN - DIN ALKOHOLDNING

DIT BARN - DIN ALKOHOLDNING LÆRER-VEJLEDNING DIT BARN - DIN ALKOHOLDNING TAG STILLING TAL SAMMEN LAV AFTALER Et inspirationsmateriale til forældremøder i 7.-9. klasse om unge og alkohol DIT BARN - DIN ALKOHOLDNING Indholdsfortegnelse

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Digitale krænkelser på skemaet

Digitale krænkelser på skemaet Digitale krænkelser på skemaet Undervisning om digitale medier i forhold til køn, krop og seksualitet på gymnasiet Morten Emmerik Wøldike, projektleder og sociolog, mew@sexogsamfund.dk Program 1. Sex &

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen.

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen. Værdier/Visioner Seksualitet er en integreret del af alle mennesker. Som mennesker har vi et grundlæggende behov for nære relationer, kontakt, varme, intimitet og seksualitet, uanset om vi lever med eller

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en dansk prostitutionspolitik

Forslag til folketingsbeslutning om en dansk prostitutionspolitik 2008/1 BSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 12. november 2008 af Line Barfod (EL), Per Clausen (EL), Johanne Schmidt Nielsen (EL) og Frank

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

- Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung?

- Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung? PROGRAM 1. Hvornår er noget et seksuelt overgreb? 2. Grooming 3. Særligt udsatte børn/unge - Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung? 4. Børn/unge med krænkende adfærd

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

Trivselstimer 2015/2016:

Trivselstimer 2015/2016: 0. klassetrin Den gode klassekultur Aftale fælles sociale regler og normer i klassen. Inddrage børnene i fælles dialog, hvorigennem aftales konkrete regler og normer, som efterfølgende hænges op i klassen.

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen Den 17. oktober 2006 Undersøgelse af prostitution blandt unge og oplysningskampagne om HIV og prostitution. 1. Resume Forslaget

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

Forord. Klædt af på nettet

Forord. Klædt af på nettet Forord Klædt af på nettet personlige beretninger fra den virtuelle verdens gråzone Morten Bang Larsen Det kan være svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, når man kun er 14 år, og hele verden

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - svar fra 1.011 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - svar fra 1.011 danskere Holdninger til socialt udsatte - svar fra 1.11 danskere Epinion og Rådet for Socialt Udsatte, oktober 13 1 Introduktion Hvordan ser den danske befolkning på socialt udsatte er der socialt udsatte, hvem

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme.

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme. Vejledning Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget af det de tænker på. At voldsbegrebet

Læs mere

Digital dannelse. Introduktion til 1g SR-lederne. Introduktionsforløb for 1g - 2013

Digital dannelse. Introduktion til 1g SR-lederne. Introduktionsforløb for 1g - 2013 Introduktionsforløb for 1g - 2013 Digital dannelse Introduktion til 1g SR-lederne I det følgende er der to forskellige muligheder for, at eleverne kan arbejde med digital dannelse. Dels kan man arbejde

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DILEMMAKORT Målgruppe: Forældre i 3. og 4. klasse Om aktiviteten Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om online trivsel. Den er udviklet i samarbejde mellem Sex &

Læs mere

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt.

En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. En rapport om unges forbrug af rusmidler i nattelivet i Randers og deres erfaringer med rusmidler generelt. Rapporten er udarbejdet af : Forebyggelseskonsulent Anja Nesgaard Dal Rusmiddelcenter Randers

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen

Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol. v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Kursus til dig, der skal undervise frontpersonale i kort opsporende samtale om alkohol v. psykolog Anne Kimmer Jørgensen Indhold Trin 1: Spørge ind Hvordan kan frontpersonale spørge ind til alkoholvaner?

Læs mere

Dialog i det multietniske klasserum

Dialog i det multietniske klasserum Anne Wind, Sex & Samfund National konference om seksuel sundhed i Danmark: Seksuel sundhed og trivsel for alle 3-4/11 2015 Program for workshop Præsentation af Dialog i det multietniske klasserum Dilemma

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Hvad er gråzoneprostitution?

Hvad er gråzoneprostitution? Hvad er gråzoneprostitution? Når man bytter med seksuelle handlinger for at opnå popularitet, opmærksomhed, anerkendelse, tryghed, kærlighed, omsorg, bekræftelse, kontakt, venskab, social prestige, materielle

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed.

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. (Seksualitet

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Til BT om ligestilling og voldtægt

Til BT om ligestilling og voldtægt Feltperiode: Den 29-30. oktober 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1081 personer Stikprøven er vejet

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

Evaluering af kursusforløb om sex og kærlighed

Evaluering af kursusforløb om sex og kærlighed Evaluering af kursusforløb om sex og kærlighed Et gruppeforløb efteråret 2012 Evalueringsrapporten er udarbejdet november 2012 af Irene Bendtsen 1 Resume 20 borgere deltager på kurset om sex og kærlighed,

Læs mere

Seksualiserede medier

Seksualiserede medier Seksualiserede medier Generelt set giver besvarelserne i undersøgelsen udtryk for en meget homogen gruppe af unge på tværs af alder, geografi og uddannelsestype. Der er ingen af de nævnte faktorer, som

Læs mere

UDVIKLINGS HJULET. Fokus på forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge

UDVIKLINGS HJULET. Fokus på forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge UDVIKLINGS HJULET Fokus på forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge UDVIKLINGSHJULET Fokus på forebyggelse af seksuelle overgreb mod døgnanbragte børn og unge Usikkerhed og tvivl

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Justitsministeren og ministeren for børn, undervisning

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM Klassesættet Mobbestop - Bland dig ikke udenom indeholder materiale til, at klassen kan udarbejde sine egne samværsregler og øve sig på

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter

Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter Social og Sundhed Sagsnr. 205111 Brevid. 1417478 Evaluering af sammenlægning af Børne- og Familiecenter og Unge- og Familiecenter 27. marts 2012 Baggrund Byrådet besluttede den 30. marts 2011 at samle

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Friluftsliv på havnen

Friluftsliv på havnen Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 1-2 timer 6.-9. klasse OM UNDERVISNINGSFORLØBET FRILUFTSLIV PÅ HAVNEN Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i tre typer mennesker, der færdes på havnen: A) Familien,

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA-

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 7: Spørgeguide til brug for interview Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre?

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre? Trivsel for alle - Hvad kan du gøre? Hvad er SSP Samarbejde mellem: Skoler Socialforvaltning Politi Mål: At forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvordan sikrer vi så det? Undervisning i skoler

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 2 Konflikttrappen Dias 1/19? Hør om der er spørgsmål eller kommentarer. Konflikttrappen Formålet med denne lektion er at lære konflikttrappen at kende trin for trin at give indsigt i hvordan konflikter

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Sundhed og seksualitet:

Sundhed og seksualitet: Sundhed og seksualitet: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv have

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer Af Merete Holm Dalsgaard Kapitel 4 Kropsidealer 2. klasse 5. klasse SEKSUALUNDERVISNING I 0.-6. KLASSE Kropsidealer - 5. klasse SIDE 1 BESKRIVELSE Dette læringsforløb på fire lektioner handler om kropsglæde,

Læs mere

Hjælp Biblioteket til at blive bedre

Hjælp Biblioteket til at blive bedre Hjælp Biblioteket til at blive bedre Biblioteket vil gerne have din hjælp til at blive endnu bedre. Derfor gennemfører vi i øjeblikket en undersøgelse for at høre din mening om vores service og tilbud.

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere