buster i børnebiffen 2017

Relaterede dokumenter
buster i børnebiffen 2017

KRIBLE KRABLE KURSUS Onsdag d. 23 maj 2018 med Naturskolerne i Sønderborg Kommune

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Evaluering af læreplan Børneuniverset

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Transmogrifmaskinen - fra barn til bille. Et tværfagligt undervisningsforløb i dansk og natur/teknologi. Elevhæfte

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Spil fødekæde-stratego

Velkommen til Børnehuset Søsterhøj

Evaluering af pædagogiske læreplaner

GREEN SCREEN ALSION. Undervisningshæfte Skolebesøg den

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

Termometeret. Temarapport

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti.

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne samt uge 6 i februar.

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

KLAR-pædagogik og læringsmiljø i Løve børnehave. Dagens gang

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Signe s Signe dagpleje

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Hvor lang tid tager det? Udfyldelsen af spørgeskemaet for et barn tager ca minutter som forberedelse til forældresamtalerne.

Mål og indikatorer på vej mod to år

Principper for sammenhæng mellem de pædagogiske læreplaner og årsplanerne i indskolingen.

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Projekt skabelon. Planlægningsdelen: Antal børn og alder: 13 børn i alderen 10 måneder til 2,5år.

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD AKTIVITETSTEMA NATUR

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Sommer Juni, Juli, August

Lav ure med sand og sol

Hvad siger dit barn? Om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Termometeret. Temarapport

Vigtigt at vide om dagtilbud i Gentofte Kommune

Klar til skole. personlige kompetencer sociale kompetencer sprog krop og bevægelse naturen og naturfænomener kulturelle udtryksformer og værdier.

Dyrs tilpasning. Hej med dig!

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina.

Vandhulsdetektiver. Et tværfagligt undervisningsforløb i natur/teknologi, matematik og dansk

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

ISTID OG DYRS TILPASNING

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan

BIBIs DRØMMEHJEM I DAC - vil du se, hvor jeg bor?

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA NATUR- FÆNOMENER

Note fra Slangerup Børnehave

Hvad siger dit barn? Et tilbud om sprogvurdering af dit 3-årige barn

Mål og indikatorer på vej mod fire år

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan?

Transkript:

Børnebiffen i dyrenes verden buster Inspirations- og arbejdsmateriale til arbejdet med film i børnehaver og institutioner Sabaku, BUSTER 2017 Introduktion Film er et rigtig godt medie at arbejde med i børnehaven, og kortfilmpakkerne i dette års festivalprogram for institutioner, BUSTER i Børnebiffen, knytter sig tæt til udvalgte temaer fra de pædagogiske læreplaner. Vi har derfor lavet en serie af inspirations- og arbejdsmaterialer, der kan inspirere, og gøre det lidt lettere for jer at bruge filmoplevelsen aktivt i institutionen både før og/eller efter biografbesøget. Det er nemlig vores ambition at tilbyde film til oplevelse, læring og dialog også til de mindste. Film er rigtige gode at arbejde med i børnehaven, fordi film kan: være indgang til svære emner styrke det nonverbale sprog være en magisk oplevelse, der kan bruges som afsæt til samtaler med børnene Børn påvirkes fysisk og følelsesmæssigt af filmoplevelser, hvilket skaber et godt grundlag for at tale med børnene om deres oplevelser efter filmen. Det efterfølgende arbejde med filmene i institutionen kan i høj grad også være med til at kvalificere børnenes medieforståelse, i en verden hvor film ofte udgør en stor del af deres hverdag. Årets program præsenterer filmpakker med tre temaer: venskab, vejrfænomener og dyr. Hver pakke skaber et fantastisk grundlag for at starte samtaler og aktiviteter med børnene, der målretter sig læreplanernes temaer. Alle materialerne egner sig til de 3-6 årige. På de følgende sider har vi samlet idéer og forslag til hvordan I kan arbejde med lige præcis denne filmpakke i jeres institution. Vi ønsker jer god fornøjelse i både biografen og i den efterfølgende leg og dialog om filmene.

buster BØRNEBIFFEN I DYRENES VERDEN Dette inspirationsmateriale er et forslag til pædagogiske lege og aktiviteter i børnehaven. Aktiviteterne tager udgangspunkt i filmpakken Børnebiffen i dyrenes verden. Filmpakken er udformet på baggrund af områder i de pædagogiske læreplaner og har naturens vilde dyr som overordnet tema. Dette inspirationsmateriale tager udgangspunkt følgende punkter i de pædagogiske læreplaner: Krop og bevægelse Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier 1: GÆT ET DYR Leg denne leg forud for en dialog med børnene om forskellige dyr. Børnene skiftes til at efterligne et selvvalgt dyr. Barnet skal gennem opførsel, bevægelse og lyde prøve, at få de få de andre børn til at gætte dyret. Brug legen som et springbræt til at tale om forskellige dyrearter: Hvor dyret bor henne? Hvad æder det? Hvordan sover det? Hvilke andre dyr er dets fjende? Er det et rovdyr eller en planteæder? Findes dyret i Danmark eller er det et mere eksotisk dyr?

buster 2: FIND DYR I NATUREN Tag et smut ud i haven eller en tur i skoven eller parken for at gå på jagt efter smådyr. Det skal I bruge: Et syltetøjsglas Et låg eller folie med huller i Evt. en lup Brug et gammelt syltetøjsglas eller et drikkeglas med folie over, begge med små lufthuller i låget. Fang dyret og sæt det forsigtigt ned i glasset. Undersøg det nærmere, for eksempel med en lup. Hvor mange ben har det? Og hvor mange forskellige dyr kan I finde? HUSK at sætte dyrene fri igen. I kan også bygge jeres eget hjem til regnorme eller myrer. Find mere inspiration i referencelisten i bunden af dette materiale. 3: LAV ET AKVARIUM Lav et akvarium med dertilhørende fisk med en papkasse. Det skal I bruge: En papkasse Karton og andet flot papir til fisk og planter Tape eller lim Evt sand og muslinger Lav et akvarium med dertilhørende fisk med en papkasse. Lav en flot baggrund, vandplanter og fisk af karton, papir, maling mm. Brug lim eller tape til at sætte planter og bund fast og hæng fiskene på i akvariets loft. I kan tage en tur på stranden og hente sand og muslinger, der kan limes fast og fungere som bund. Vi har hentet inspiration hos tatjanaknudsen.blogspot.com, hvis flotte akvarie I kan se her:

buster 4: KATEGORISÉR DYR Leg med børnene om dyrearter med de medfølgende ark her i materialet. Udskriv de to medfølgende ark med de tre dyregrupper: insekter, fisk og pattedyr samt arket med forskellige dyr, og klip dyrene ud. Børnene kan også farvelægge dyrene. Tal med børnene om, at der findes mange forskellige slags dyr og hvordan man kan kende dyregrupperne fra hinanden. Lad børnene kategorisere dyrene i forskellige grupper ved at lægge de udklippede dyr på et af de tre felter på arket Dyregrupper. I kan også bruge små plastik-dyr eller lade børnene tegne deres egne dyr. Referencer og inspirationslinks Materialet her er en samling af fantastiske idéer og aktiviteter, og I kan selv dykke længere ned i det store internet og finde meget mere inspiration. Vi har bl.a. hentet inspirationen på de følgende sider: Dyrene i arbejdsarkene er fra denne side, hvor I kan finde flere dyr at kategorisere og lege med: http://www.gratisskole.dk/ Inspiration til flere aktiviteter med fokus på insekter og smådyr kan findes på Naturvejlederforeningen side: www.kriblekrable.nu og på DR Ramasjangs side: www.dr.dk/ramasjang/krible-krable Find inspiration til hjemmelavde akvarier på bloggen her: http://tatjanaknudsen.blogspot.dk/2014/04/farverige-saltvandsakvarier.html Dette materiale er samlet og arbejdsarkene produceret af BUSTER (2017) BUSTER er en del af CPH PIX

KLIP DYRENE UD buster COL.36.1.1.da www.gratisskole.dk

DYREGRUPPER buster Materiale ID: COL.790.1.1.da www.gratisskole. Insekter ID: COL.860.1.1.da m N K De har seks ben De har skellet uden på kroppen Deres krop er delt i tre: Hoved, mave og krop Fisk De lever i vand De har gæller i stedet for lunger De har finner og hale Pattedyr Navn: De har pels De føder levende unger De laver mælk, som ungerne drikker