PÆDAGOGISK LÆREPLAN OG BØRNEMILJØVURDERING. FOR DAGPLEJEN, ISHØJ KOMMUNE.

Relaterede dokumenter
Læreplaner Børnehuset Regnbuen

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Vuggestuens lærerplaner

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Læreplan for Selmers Børnehus

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Signe s Signe dagpleje

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Den voksne går bagved

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.:

Pædagogisk læreplan Hyllinge

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Transkript:

Dagplejens læreplan 2010-2012. 1 PÆDAGOGISK LÆREPLAN OG BØRNEMILJØVURDERING. FOR DAGPLEJEN, ISHØJ KOMMUNE. Pædagogiske principper og værdier: Læreplanen bygger på de pædagogiske principper og værdier, som er tilgængelige på dagplejens hjemmeside. Forældrebestyrelsens involvering: Forældrebestyrelsen har læst og haft mulighed for at kommentere på læreplanen.

Dagplejens læreplan 2010-2012. 2 Tema 1. - Barnets alsidige udvikling. At styrke barnets selvværd, ved at: alle børn i dagplejen skal føle og være set og hørt. at vi ser positivt på børnenes forskellighed. at vi viser og lærer børnene positiv adfærd. at alle børn føler sig som en del af mindst 1 gruppe. Dagplejeren skal udvise glæde og positivitet i samvær med barnet. Lade børnene få mange sejre ved at de lærer at kunne udføre mange ting selv. f.ex lade dem dække bord. Øve sig i at tage tøj af og på selv. Lade barnet selv vælge legetøj. Dagplejeren skal sørge for at få en god kontakt til det enkelte barn. Lytte til barnet og læse barnet. Respektere barnets mening. Udvise empati. Dagplejeren skal fremstå som det gode eksempel og være anerkende overfor barnet. Hjælpe og støtte barnet i at dyrke små venskaber. Vi skal kunne ændre vaner, rutiner og gruppe- sammensætning, så alle børn føler sig inkluderet. i et fællesskab. Tegn på læring: At barnet viser glæde og at barnet er trygt hos dagplejeren. At barnet viser glæde og sammenhørighed med gruppen. At børnene er gode ved hinanden. At barnet kan se andres behov, og så småt vente på tur og deles om legetøjet. At barnet selv kan træffe små valg. Dokumentation og evaluering af temaet. Fortællinger til forældrene. Digitalbilleder. Lade barnet være med til ophængning af billeder. Barnets kuffert. Evalueres løbende i legestuegruppen. Hvad virker godt. Er der noget vi skal ændre. Trives alle børn?

Dagplejens læreplan 2010-2012. 3 Tema 2. - Barnets sociale kompetencer. At børnene er trygge og tillidsfulde i den lille og store gruppe. At udvikle og støtte børnenes fællesskabsfølelse. At støtte børnene i at danne små venskaber. At støtte barnet i at udtrykke følelser og behov. Lære børnene at hjælpe hinanden. f.eks række hinanden ting. Selv at være det gode eksempel vise omsorg og tage vare på andre. Tage barnet alvorligt og anerkende deres følelser. Sætte ord på. Opfordre børnene i at se på hinanden i en konflikt. Se på hvordan begge parter har det. Hjælpe barnet med at få sat ord på følelserne. Lære barnet at kunne sige til og fra. Dagplejeren sammensætter børnene bevidst, så man udnytter børnenes kompetencer. Støtter børnene i at danne små venskaber, også på tværs af gruppen, så man gør det muligt. at børnene ses ved f.eks rytmik, legeplads, legestue og besøg hos hinanden. Lave nogle fælles aktiviteter, så fællesskabet i både den lille og store gruppe øges. Lave fællesskaber, så alle er en del af et eller flere fællesskaber. Tegn på læring: At barnet kan udtrykke sig på en hensigtsmæssig måde. At barnet kan forstå andre børns følelser og behov. At barnet kan udsætte egne behov til fordel for et andet barn. At børnene hjælper hinanden. At børnene opsøger hinanden i legen. At børnene viser genkendelsens glæde, når de mødes. Dokumentation og evaluering: Digitalfotos. Udstilling i legestuen af fælles oplevelser. Ophæng i legestuen om dagens aktivitet. Barnets bog / kuffert Fortællinger til forældre. Evalueres løbende i legestuegruppen. Hvad gik godt. Hvad skal ændres.

Dagplejens læreplan 2010-2012. 4 Tema 3. - Sprog. At børnene får optimal mulighed for at udvikle sprog. Barnet skal lære at sætte ord på ønsker, handlinger og følelser. At barnet støttes i at bruge sit kropssprog og aflæse andres og lærer at lytte til andre. Dagplejeren taler med børnene om de ting de ser og gør. På biblioteket lånes bøger og musik. Læse bøger sammen, synge sange, hvor ordene ledsages af bevægelser. Lege med rim og remser, spille billedlotteri. Synge læse dagplejens egen sangbog. Bruge bøgerne og metoden dialogisk oplæsning. Gå til rytmik, hvor de lærer at sprog og bevægelse hænger sammen. Begreber som: op, ned, hen, ud, ind, oven på, under bruges.. Give barnet små opgaver, så de lærer at modtage små beskeder. Sætte ord på følelser. Læse bøger, der omhandler billeder af følelser(glæde, sorg, vrede osv). Tegn på læring: At barnets sprog udvikles, at de siger nye ord, danner sætninger. At de kan synge de vante sange. At barnet bruger sproget til at udtrykke behov og ønsker. At barnet kan lytte til andre børn. At barnet kan sætte ord på følelser. Dokumentation og evaluering: Barnets sprog udvikler sig. Dagplejer og forældre taler sammen om barnets sproglige udvikling. Evalueres løbende i legestuegruppen. Fortæller de gode historier til hinanden. Hvad virker godt. Er der noget vi skal ændre. Trives alle børn?

Dagplejens læreplan 2010-2012. 5 Tema 4. - Krop og bevægelse. Barnet skal lære sin krop at kende. Opleve glæde og accept for egen krop. At barnet aktivt bruger sin krop både grov og finmotorisk. At barnet bliver selvhjulpet. Tiltag, aktiviteter og pædagogiske metoder : Kursus. Motorikforløb for alle dagplejere med formål, at dagplejerne får indsigt og viden om den motoriske udv, sanseintegration, ideer til lege, sundhed, fysisk aktivitet og træning af egen krop. Dagplejeren inspirerer barnet til bevægelse ved selv at bruge kroppen. Sanglege, fingerlege, danse, spille bold, løbe, kravle, hoppe, klatre. Gå til rytmik/ gymn en gang ugentlig. Bruge forskellige redskaber i gymnastiksalen. Gå ture, Bruge naturen. Finde steder, hvor børnene kan løbe. Besøg på legepladser, gå på line på kanten af sandkasser og træstammer. Deltage i grønt løb, Idrætsdag, dragedag og bal i Byhaven. Finmotorikken trænes ved at tegne, male, klippe, spise selv, samle små ting op, hælde mælk fra lille kande, spise med ske og gaffel,, bolledej, modellervoks, perler på snor. Dagplejeren støtter/guider og giver tid til at barnet selv deltager i af-og påklædning. Sætter ord på kropsdele, taler om og afprøver, hvad vi kan bruge vores krop til. At være intensivt fysisk aktive i 20 min. 2 gange om ugen. Tegn på læring. Barnet får en bedre motorik, og viser glæde ved fysisk udfoldelse. Barnet udfordrer sig selv og vil gerne afprøve nogle nye ting. At barnet viser interesse for selv at prøve at tage tøj af - og på.. At barnet kender benævnelserne på sin krop, og er glad for sin krop. At barnet ved, hvad vi kan bruge vores krop til. (se med øjne, smage med mund, lugte med næse, løbe på fødderne. osv.). Dokumentation og evaluering. Tage billeder af aktiviteterne. Fortællinger til forældre. evaluering: Refleksion og drøftelse løbende i legestuegruppen. Hvad virker godt. Er der noget vi skal ændre. Trives alle børn? Evalueres med dagplejepædagog min. 1 gang i kvartalet i legestuen og på

Dagplejens læreplan 2010-2012. 6 Tema 5. Natur og naturfænomener. At børnene lærer naturen at kende. At børnene lærer respekt for naturen. At børnene oplever naturen på forskellige årstider. At børne kender begreberne luft, vand og ild. Vi skal bruge naturen på alle årstider. Snakke dagligt om vejret. Give os god tid til at undersøge, opleve og bruge vores sanser.. Samle ting op, kigge på det, undersøge det, sætte ord på.. Kigge i bog om emnet. Kigge efter dyr under krukker og andre steder. Lære at være god ved dyrene. Lære børnene ikke at smide affald i naturen. Lære børnene ikke at knække grene o. lign. At respektere naturen og miljøet. Besøg på Ishøj Naturcenter. Tegn på læring. At børnene opfører sig ordentlig i naturen. Ikke smider affald, ikke ødelægger. At børnene behandler dyr ordentligt. At børnene udviser nysgerrighed og viden om naturen. At børnene kan lide at færdes i naturen. Dokumentation og evaluering. De indsamlede ting kan bruges til en udstilling - collage. Give børnene nogle af de indsamlede ting med hjem. Barnets kuffert. Digitalbilleder. Fortællinger. Samle ting i naturen, vise det til forældre. Give det med hjem. evaluering. Drøftes løbende i legestuegruppen i middagspausen. Hvad virker godt. Er der noget vi skal ændre. Trives alle børn?

Dagplejens læreplan 2010-2012. 7 Tema 6. - Kulturelle udtryksformer og værdier. At barnet stifter bekendtskab med forskellige kulturelle tilbud. At barnet får mulighed for at udtrykke sig igennem, form, farve og sang. At skabe gode traditioner. ex. jul, påske, fastelavn osv. Tage på ture. f.eks til Zoologisk have, Børneteater, Bibliotek, Besøge museum med de store børn. ex Arken eller Nationalmuseet. Vagtskifte ved Amalienborg. Tegne, male, modellere, sanglege, danse, klæde sig ud, optræde for hinanden. Bruge dagplejens egen sangbog. Tilbagevendende traditioner såsom, Fællestur for hele dagplejen til Dyrehaven og Bakken., Synge sange om årstider og højtider. Lave jul, påske og fastelavnspynt. Afholde jule- og fastelavnsfester i legestuen. Tegn på læring: At barnet fortæller om turen, oplevelsen. Måske bruger sin krop til at vise, hvordan soldaten marcherer, hvordan aben klør sig osv. At barnet viser glæde ved at udtrykke sig kreativt. Kender farverne, At barnet udtrykker ønske om at tegne, male, modellere osv. At barnet synger af sig selv. Selv synger de sange som står i dagplejens sangbog. At barnet gerne vil deltage i traditionerne og evt vil kunne genkende det fra sidste år. Dokumentation og evaluering. Fortællinger til forældre, Digitalfoto, Gruppens egen sangbog., lave lille udstilling, pynt ophænges, Sætte opslag legestuen om dagens aktiviteter. Evalueres og drøftes løbende i legestuegruppen. Hvad virker godt. Er der noget vi skal ændre. Trives alle børn?

Dagplejens læreplan 2010-2012. 8 Børn med særlige behov. Mål: For børn med særlige behov gælder generelt samme mål, som for de øvrige børn. Dog under hensynstagen til barnets vanskeligheder. At børn med særligt behov også skal være del af en gruppe. Hvilke børn har dagplejen gode erfaringer med. Det kan være for tidligt fødte børn, som kan være psykisk og følelsesmæssigt skrøbelige, som har brug for særlig støtte. Børn med lavt immunforsvar, som ofte bliver syge i vuggestuen. Disse børn plejer hurtigt at komme over det, når de overflyttes til dagpleje, og de opnår derved højere trivsel. Børn med kontakt og spisevanskeligheder. Disse børn har vi fået henvist fra KAS Nordvang flere gange. Ofte har de brug for en meget rolig hverdag, og en stabil voksenkontakt. Handicappede børn. Børn med små og store handicaps. Disse børn kan stimuleres og støttes på mange måder i dagplejen. Børnene overflyttes senere til special-institution. Sårbare og overfølsomme børn., som dagplejen har mulighed for at give stor tryghed og forudsigelighed i hverdagen. Børn med unge eller umodne forældre. Disse forældre skal til at lære forældrerollen, og kan ofte få en god støtte af en erfaren og omsorgsfuld dagplejer. Metoder: I dagplejen er det muligt, at et barn tæller for 2 eller 3 pladser. På den måde kan der støttes efter barnets behov. Dagplejeren kommer på relevante kurser, og deltager ofte i møder og undersøgelser på hospital og lignende, sammen med forældrene. Dagplejeren kan modtage besøg i hjemmet af andre fagpersoner, f.ex talepædagog, psykolog, fysioterapeut osv. Det er væsentligt, at barnet og dagplejeren, så vidt muligt deltager i socialt samvær med andre børn., så barnet også får lært sociale færdigheder, og oplever glæden ved at tilhøre et fællesskab.. Ved lidt sårbare børn med specifikke vanskeligheder, støtter dagplejeren barnet, efter behov. Dokumentation og evaluering: Vi observerer barnet. Fortællinger til forældre, dagplejepædagog og andre fagpersoner. Digitale foto. Så vidt muligt som beskrevet i læreplanen.