Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 1"

Transkript

1 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 1 Indhold: Indledning Side 1 Startskærmen Side 2 Indtastning af udtryk Side 2 Tegning af grafer (plotning) Side 5 Løsning af ligninger og uligheder Side 7 Indsættelse af tekst Side 10 Udskrivning og afslutning af Derive Side 14 Opgave Side 15 Indledning. Disse noter kan benyttes i 1.g bruger-kurset og er beregnet til elever på matematisk linje. Aarhus Katedralskole har valgt at satse på matematik-programmet Derive 5 som skolens matematik-program og har erhvervet programmet på en institutionslicens. Skolens ansatte kan frit installere programmet på egen PC medens elever kan anskaffe programmet til privat brug for en rimelig licens-pris. Derive 5 kan installeres på PC'er med Windows 95, 98, ME, 2000 & XP og efter installationen placeres følgende ikon på skrivebordet : Når programmet startes vises følgende informationsboks: Det anbefales at starte Derive med factory default settings og disse noter er skrevet på den baggrund. Derive har egen hjemmeside på web-adressen: Startskærmen.

2 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 2 Startskærmen. Fra oven og nedefter består startskærmen af:? En titel-bjælke? En menu-bjælke? En værktøjs-bjælke med kommandogenveje? Et (tomt) arbejdsark (algebra-vindue)? En status-bjælke? En indtastnings-bjælke med indtastningsfelt? Et panel med græske bogstaver samt et panel med matematiske symboler Et typisk arbejdsforløb med Derive består i at man indtaster matematiske udtryk i indtastningsfeltet og udfører kommandoer fra værktøjs-bjælken på disse. Indtastning af udtryk. Indtastningsfeltet består af én enkelt linje (dette kender I fra de fleste lommeregnere) og det betyder at f.eks. følgende brøk: x? x 2? 2 4 indtastes som: (x+2)/(x^2+4) Klikkes med musen i indtastningsfeltet placeres den lodrette skrivemarkør i feltet (alternativt kan man klikke på knappen Author Expression i værktøjs-bjælken: ).

3 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 3 Eksempel 1. Indtast udtrykket 2/3?24 i indtastningsfeltet og tryk på <ENTER>-tasten (kvadratrodstegnet kan hentes fra panelet med matematiske symboler). Straks placeres indholdet af indtastningsfeltet som udtryk nr. 1: #1 i arbejdsarket skrevet i normal notation (bemærk at Derive selv har indsat det udeladte gangetegn umiddelbart før kvadratrodstegnet). I statusbjælken kan vi se at det er brugeren (user) der har indtastet dette udtryk. Udtryk #1 er markeret hvilket bl.a. betyder at kommando-knapperne i værktøjsbjælken virker på dette udtryk. I værktøjsbjælken findes flg. 2 knapper: Approximate. som betyder henholdsvis Simplify og Trykkes på Simplify -knappen i værktøjsbjælken fås resultatet i udtryk #2 vist her under. Derive har omskrevet?24 til 2??6 og har ganget dette tal på brøkens tæller. Trykkes herefter på Approximate -knappen fås en tilnærmet værdi som udtryk #3. I statuslinjen vises at der er tale om et resultat som følge af en approximation af #2 og samtidig vises den tid det har taget Derive at lave approximationen.

4 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 4 Bemærk også at dine indtastninger vises i venstre side af skærmen medens Derive s svar vises midtpå. Redigering af tidligere indtastede udtryk: Klik med musen på udtrykket i arbejdsarket for at markere dette og tryk herefter på <ENTER>-tasten. Straks placeres det markerede udtryk fra arbejdsarket i indtastningsfeltet klar til redigering. Flytning af udtryk i arbejdsarket: Klik med musen på det udtryk i arbejdsarket du ønsker at flytte. Hold herefter venstre musetast nede og træk med musen. En vandret linje vises under trækningen og man slipper blot musen når den vandrette linje er på det sted hvor man ønsker udtrykket placeret i arbejdsarket. Sletning af udtryk: Markér udtrykket (klik f.eks. på det med musen) og tryk på <Delete>-tasten. Eksempel 2. Derive mestrer symbolmanipulation i modsætning til de fleste lommeregnere. Indtast x/3+x/4 i indtastningsfeltet. Man kan direkte fra indtastningsfeltet få et udtryk behandlet via de små knapper umiddelbart til venstre for feltet. 7? x Tryk her på Simplify -knappen (=-tegnet) og Derive leverer prompte svaret 12 oppe i arbejdsarket. Samtidig fortæller statusbjælken med Simp(User) at udtrykket er et resultat af at simplificere et udtryk som brugeren (du) har indtastet. Man kan få Derive til eksplicit at vise både det brugeren indtaster og eksempelvis Derive s efterføgende simplifikation blot ved at skrive et lighedstegn (=) efter udtrykket i Indtastningsfeltet og herefter trykke på <ENTER>-tasten (Se figuren her ovenover). Statusbjælken fortæller hvorledes de 2 udtryk på begge sider af lighedstegnet er fremkommet (User=Simp(User)) og her har Derive faktisk måttet bruge 1 millisekund på beregningerne! Eksempel 3. Derive kan arbejde med meget store tal (mange lommeregnere stopper ved tal af størrelsesordenen ). Prøv at indtaste ved at skrive 1234^56 i indtastningsfeltet

5 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 5 (Potensopløftnings-operatoteren: ^ findes både på tastaturet og på Derive s panel med de matematiske symboler) og herefter trykke på = -knappen ( Simplify ). For at se størrelsesordenen af tallet kan du trykke på? -knappen ( Approximate ) og det viser sig at tallet 1234 ganget med sig selv 56 gange er af størrelsesordenen (Uha-da-da). Tegning af grafer (plotning). Derive kan tegne i både 2 og 3 dimensioner. Vi vil her nøjes med at se på graftegning i 2- dimensioner. Trykker man på -knappen i værktøjs-bjælken erstattes arbejdsarket (algebra-vinduet) af et tomt graf-vindue og samtidig ændres udseendet af menu-bjælker, værktøjs-bjælker etc.. Trykkes atter på -knappen i det nye vindue tegnes grafen for det udtryk der var markeret i arbejdsarket. Eksempel 4. Indtast y=x^2-2 i indtastningsfeltet og tryk på = -knappen. Udtrykket befinder sig nu, markeret, i arbejdsarket. Tryk herefter på -knappen for at skifte til graf-vinduet. Tryk her atter på -knappen for at tegne grafen for y = x 2 2. Man kan zoome ud og ind, ændre inddeling på akserne etc.. og dette overlades trygt til læseren. Man kan gå tilbage til arbejdsarket (algebra-vinduet) ved at vælge Window i menuen og derefter punktet: 1 Algebra 1.

6 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 6 Eksempel 5 (fortsættelse af eks. 4). Det kan bestemt være en fordel at kunne se både algebra-vinduet/arbejdsarket og grafvinduet og dette kan opnås ved at i menu-bjælken, f.eks., at vælge: Window Tile Vertically. Man kan herefter skifte mellem de 2 vinduer ved at klikke i dem. Vælg nu graf-vinduet. Vi vil placere en forklarende tekst ved grafen så derfor vælger vi fra menu-bjælken: Insert Annotation (F12). Herefter vises vinduet herunder og vi skriver den forklarende tekst (her er er fonten Verdana valgt). Trykkes OK placeres teksten i grafvinduet og med musen kan vi efterfølgende klikke i teksten og trække den på plads med musen. Det færdige resultat ses herover til højre. Eksempel 6. Indholdet af grafvinduet kan indsættes direkte i arbejdsarket (algebravinduet) ved i grafvinduet at udføre kommandoen: File Embed. Herved er der foretaget en frosset affotografering af graf-vinduet. Figuren her til højre viser resultatet. Det indefrosne grafvindue kan til enhver tid gøres interaktivt ved at dobbeltklikke i det.

7 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 7 Man kan selvfølgelig også kopiere graf-vinduet over i Windows-klippebordet med kommandoen: Edit Copy. Herefter kan det frosne billede indsættes i en tekst i et tekstbehandlingsprogram etc. Via : Edit Paste (Rediger Sæt ind). Eksempel 7. Man kan sagtens plotte flere grafer i det samme graf-vindue. Start forfra med et tomt arbejdsark/algebra-vindue. Åbn graf-vinduet ved at klikke på:. Vis begge vinduer ved at vælge: Window Tile Vertically i menu-bjælken. Klik i arbejdsarket/algebra-vinduet og indtast flg. 2 udtryk: y=x 2-2 og y=2x+1. Markér de 2 udtryk efter tur og plot dem i graf-vinduet. Forsyn dem med forklarende tekst. Zoom ud (f.eks. via -knappen) så begge skæringspunkter ses. I graf-vinduet vælges nu: Options Trace plots (F3) og med pilop/pilned-tasterne vælges den rette linje. Herefter spadseres ud af denne med højrepil-tasten til skæringspunktet (3,7) nås. Resultatet kunne f.eks. se ud som herunder: Løsning af ligninger og uligheder. Vi viser her nogle eksempler på hvorledes Derive kan bruges til at løse ligninger og uligheder. Vi bruger i den forbindelse Derive s indbyggede SOLVE-funktion.

8 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 8 Eksempel 8. Vi vil løse ligningen x + 3 = 2x 3(x-4) +5(x+1). Start med at indtaste ligningen i indtastningsfeltet og trykke <ENTER>. I værktøjsbjælken vælges Solve -knappen: og i løsningsvinduet vælges Solve. Herefter genererer Derive #2 og #3 vist i arbejdsvinduet herunder og 1.grads-ligningen er løst. Man kan direkte løse en ligning i indtastningsfeltet ved at skrive f.eks.: SOLVE(t+4=t+3(t-1),t) i indtastningsfeltet og trykke på = -knappen til venstre for feltet. (se figur herunder) Den generelle syntaks er som følger: SOLVE(<udtryk>,<løsningsvariabel>)

9 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 9 Eksempel 9. Ligningen x 2 = - 4 har som bekendt ingen løsninger med de reelle tal som grundmængde. Skriver vi imidlertid følgende i Derive: SOLVE(x^2=-4,x) får vi dette resultat: Der er her tale om 2 komplekse løsninger og da dette bestemt kan forvirre kan man udelukke denne mulighed ved specifikt at angive grundmænden til de relle tal, R. Dette gøres helt banalt ved at skrive: SOLVE(x^2=-4,x,real) og vi finder: Dvs.: Ingen løsninger L = Ø. Eksempel 10. Vi vil løse uligheden x+3<2(x-1)+3. Vi indtaster følgende i Derive s indtastningsfelt: SOLVE(x+3<2(x-1)+3,x) Hvorefter et tryk på = -tegnet til venstre for feltet giver os resultatet: x > 2 i arbejdsarket: Vi løser dobbeltuligheden x<2x+3<x+2 ved at skrive: SOLVE(x<2x+3<x+2,x) og finder at: 3 < x < -1. Dette sidste udtryk kan plottes og vi får flg. billede: (se næste side)

10 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 10 Det Derive her har plottet er i virkeligheden en punktmængde, M beskrevet ved: M = {(x,y) -3 < x < -1? y? R} Indsættelse af tekst. Man kan indsætte tekst i arbejdsarket/algebra-vinduet på hele 3 forskellige måder i Derive. 1. Skriv teksten i indtastningsfeltet omgivet af citationstegn: <tekst>. Efter tryk på <ENTER>-tasten placeres teksten som et nyt udtryk med eget #-tegn (se figur herunder).

11 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side Indsæt en tekst-rude via menu-bjælken: Insert Text object (F5) eller via værktøjsbjælken. Herefter indsættes en tekstbehandlings-rude hvori f.eks. en forklarende tekst kan skrives. Teksten kan formatteres ved at indsætte en ekstra tekstformatterings-værktøjslinje: Window View Toolbars Formatting Toolbar Derives arbejdsark/algebra-vindue ser nu ud som vist i figuren på næste side og enkel formattering af teksten er nu mulig.

12 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 12 Den ekstra menu-bjælke er indsat her Når tekst-ruden forlades forsvinder hjælpe-rammen udenom og formatterings-bjælken bliver inaktiv. Redigering af tekst-rude: Sletning af tekst-rude: Klik et sted i teksten, hvorved hjælpe-rammen dukker op og formatterings-bjælken aktiveres. Vælg tekst-ruden ved at klikke et sted i teksten. Tryk på <ESC>-tasten og derefter <Delete>-tasten. 3. Derive understøtter en teknologi der akronymiseres OLE (Object Linking and Embedding). Hvis ens favorit-tekstbehandlingsprogram også understøtter denne teknologi har man adgang til avanceret tekst-indsættelse. I det følgende benyttes tekstbehandlingsprogrammet Word 97 (den udgave der følger med Office97-pakken). Start med at skrive et enkelt ord eller en enkelt linje i Word. Marker teksten og kopier den til Windows klippebord:rediger Kopier (Edit Copy) eller Ctrl+c Sørg nu for at Derive er det aktive program og indsæt teksten fra klippebordet med: Edit Paste eller Ctrl+v I Derives arbejdsark/algebra-vindue dukker der nu et OLE-objekt op, markeret med en rammme med 8 små firkanter til dimensionering af denne (se 1. figur på næste side). Objektet er indeholdt (object-embedding) i Derives algebra-vindue og ønsker man at redigere teksten dobbeltklikkes der i rammen hvorefter der linkes (object-linking) direkte til Word!! Den 2. figur på næste side illustrerer forholdene.

13 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 13 OLE-objektet, linket til Word, vises som en ramme med 8 små håndtag. Ved at dobbeltklikke i OLE-objektet startes Word og objektet kan redigeres ganske som et Word-dokument. Word-linkningen afbrydes efter endt redigering ved at trykke på <ESC>-tasten. OLE-objektet er nu atter omgivet af rammen med de 8 små håndtag og klikkes der udenfor denne ramme forsvinder den. Figuren på næste side viser resultatet hvor vi bl.a. har indføjet et billede i word-objektet. Med muligheden for at indsætte grafer (fra graf-vinduet) og OLE-objekter (fra ens favoritprogrammer) i arbejdsarket/algebra-vinduet har man med Derive 5 et perfekt værktøj til at producere flotte naturvidenskabelige artikler, eksempelvis matematik-afleveringsopgaver

14 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 14 Udskrivning og afslutning af Derive. Arbejdsarket/algebra-vinduet kan udskrives ved, f.eks., at vælge: File Print fra menubjælken. Det kan undertiden betale sig at tjekke Derives bud på hvorledes udskriften kommer til at se ud på papiret. Dette gøres ved at vælge: File Print Preview (se figuren herunder).

15 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 15 Derive afsluttes ved at vælge: File Exit. Vil man gemme sit arbejdsark vælges: File Save As.. hvorefter man angiver et fornuftigt filnavn og trykker på <GEM>-knappen. Derive-arbejdsark gemmes altid med filtypen: dfw. Ved genstart af Derive vælges: File Open kan hentes ind til videre bearbejdning. hvorefter det tidligere gemte arbejdsark Vi slutter denne introduktion til Derive med en lille opgave men før vi kaster os ud i denne skal her blot nævnes at Derive kan meget, meget mere end vi her har beskrevet. Vi nævner i flæng: Plotning af graf-familier 3D-plot med animationsmulighed Symbolsk differentiation Symbolsk integration Løsning af differentialligninger Definition af egne funktioner med := operatoren Derive kan således sagtens bruges gennem hele gymnasieforløbet og eventuelt videre ind i en efterfølgende højere uddannelse. Opgave. I denne lille opgave vil vi prøve at bestemme skæringspunkterne mellem 2 cirkler i planen ved hjælp af Derive (opgaven kan også løses analytisk uden brug af Derive). Den første cirkel har centrum i (1,1) og radius 4 medens den anden cirkel har radius 3 og centrum i (5,3). De 2 cirkler kan beskrives ved 2 ligninger: (x-1) 2 + (y-1) 2 = 4 2 og (x-5) 2 + (y-3) 2 = 3 2 Disse 2 ligninger benævner vi eq1 og eq2 i Derive under brug af definitions-operatoren :=. Indskriv følgende 2 udtryk i Derive: #1 eq1:= (x-1) 2 + (y-1) 2 = 4 2 #2 eq2:= (x-5) 2 + (y-3) 2 = 3 2 Ved at navngive de 2 cirkelligninger bliver det lettere at referere til dem senere hen. Åbn nu Derive s graf-vindue og sørg for at både arbejdsarket/algebra-vinduet og graf-vinduet er synligt. Tegn de 2 cirkler. (Hvis cirklerne ikke er helt runde vælges: Set Aspect Ratio i Graf-vinduet og der trykkes på <reset>-knappen). Klik nu med musen på de 2 skæringspunkter og noter disse foreløbige værdier. Skæringspunkterne opfylder begge ligninger og vi benytter nu Derive s SOLVE-funktion til at finde disse. Indskriv følgende udtryk i Derive: #3 SOLVE(eq1? eq2, [x,y]) Bemærk at der nu er 2 løsningsvariabler x og y og at disse skal angives kommasepareret omgivet af firkantede parenteser (en 2-dimensional DERIVE-vektor).

16 Introduktion til matematikprogrammet Derive 5 Side 16 Simplify og Approximate og sammenlign med de aflæste værdier. Et trick man kan benytte når man skal finde eventuelle skæringspunkter mellem 2 cirkler er at bestemme skæringslinjen (dvs. den rette linje som går gennem skæringspunkterne) ved at trække de 2 ligninger fra hinanden, idet man herved eliminerer de kvadratiske led: x 2 og y 2. Indskriv følgende i Derive: #6 eq3:=eq1-eq2 Simplify udtrykket og tegn grafen for den herved fremkomne skæringslinje i graf-vinduet. Bestem, via Derive, en ligning for skæringslinjen på formen: y = ax +b. Indsæt graf-vinduet i arbejdsarket og forsyn arket med tekst-kommentarer der dokumenterer tankegangen. Slut af med at gemme arbejdsarket og udskriv det på printer. ========================OPGAVE SLUT======================== Man kan flytte rundt med Derive s paneler ved at dobbeltklikke i de parallelle streger

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Mathcad Survival Guide

Mathcad Survival Guide Mathcad Survival Guide Mathcad er en blanding mellem et tekstbehandlingsprogram (Word), et regneark (Ecel) og en grafisk CAS-lommeregner. Programmet er velegnet til matematikopgaver, fysikrapporter og

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Kom hurtigt i gang Maplesoft, 2014

Kom hurtigt i gang Maplesoft, 2014 Kom hurtigt i gang Maplesoft, 014 Kom hurtigt i gang med Maple Start Maple. Opstartsbilledet sådan ud Klik på knappen New Document, og du får nyt ark altså et blankt stykke papir, hvor første linje starter

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8

Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8 Lineær Programmering i GeoGebra Side 1 af 8 Grundlæggende find selv flere funktioner, fx i GG s indbyggede hjælpefunktion. Vær opmærksom på at grænsefladen i GeoGebra ændrer sig med tiden, da værktøjet

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 1 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

DENNE LILLE MANUAL TIL GEOGEBRA DÆKKER NOGENLUNDE DE EMNER, DER VEDRØRER FOLKESKOLEN TIL OG MED 10. KLASSE.

DENNE LILLE MANUAL TIL GEOGEBRA DÆKKER NOGENLUNDE DE EMNER, DER VEDRØRER FOLKESKOLEN TIL OG MED 10. KLASSE. Geogebra. DENNE LILLE MANUAL TIL GEOGEBRA DÆKKER NOGENLUNDE DE EMNER, DER VEDRØRER FOLKESKOLEN TIL OG MED 10. KLASSE. (dvs. det er ikke alle emner i SYMBOLLINIEN, der beskrives). Navnet GEOGEBRA er en

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Billedbeskæring & Irfan View

Billedbeskæring & Irfan View Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Hvordan redigerer jeg billeder?...2 Installation af Irfan View...2 Opsætning af Irfan View...5 Gem med en fornuftig billedtype...5 Irfanview på dansk...6 Brug

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER I dette kapitel gennemgås de almindelige regnefunktioner, samt en række af de mest nødvendige redigerings- og formateringsfunktioner. De øvrige redigerings- og formateringsfunktioner

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

Athena DIMENSION Tværsnit 2

Athena DIMENSION Tværsnit 2 Athena DIMENSION Tværsnit 2 Januar 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 2.1 Menuer og værktøjslinier............................

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls 18-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Microsoft Word 2010. Huskesedler til fremstilling af

Microsoft Word 2010. Huskesedler til fremstilling af Microsoft Word 2010 Huskesedler til fremstilling af CV Punktopstilling... 3 Billeder... 5 Tabeller... 7 Kanter... 9 Sidehoved og sidefod... 11 A5-folder... 12 thoremil.dk Word 2010 2 thoremil.dk Punktopstilling

Læs mere

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra Klaus Frederiksen & Christine Hansen Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra - Dynamisk geometriundervisning www.bricksite.com/ckgeogebra 01-03-2012 Indhold 1. Intro til programmets udseende...

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

Prezi. Aldrig mere gammeldaws slideshows!? Version: December 2012

Prezi. Aldrig mere gammeldaws slideshows!? Version: December 2012 Prezi Aldrig mere gammeldaws slideshows!? Version: December 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Prezi?...4 Hvordan finder jeg Prezi?...5 Skoletube og Prezi...5 Lav din første Prezi-præsentation...5 Indtast

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

Geogebra Begynder Ku rsus

Geogebra Begynder Ku rsus Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Geogebra Begynder Ku rsus Kompendiet indeholder: Mål side længder Mål areal Mål vinkler Vinkelhalveringslinje Indskrevne cirkel Midt normal Omskrevne cirkel Trekant

Læs mere

Introduktion til GeoGebra

Introduktion til GeoGebra Introduktion til GeoGebra Om navne Ib Michelsen Herover ses GeoGebra's brugerflade. 1 I øverste linje finder du navnet GeoGebra og ikoner til at minimere vinduet, ændre til fuldskærm og lukke I næste linje

Læs mere

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia.

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Camtasia guide Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Redigering af video Det forventes at læsere af denne guide allerede har Camtasia installeret. 1. Hvis du har valgt at redigere i din

Læs mere

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008

Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 Excel tutorial om indekstal og samfundsfag 2008 I denne note skal vi behandle data fra CD-rommen Samfundsstatistik 2008, som indeholder en mængde data, som er relevant i samfundsfag. Vi skal specielt analysere

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

Brugervejledning til Graph

Brugervejledning til Graph Graph (brugervejledning) side 1/17 Steen Toft Jørgensen Brugervejledning til Graph Graph er et gratis program, som ikke fylder meget. Downloades på: www.padowan.dk/graph/. Programmet er lavet af Ivan Johansen,

Læs mere

Initialmåling for deltager

Initialmåling for deltager Initialmåling for deltager Kundedemo - Demohold Deltagerkode - leif Kendt pensum Mulig tilvækst 25% 25% af de pensum relaterede spørgsmål blev besvaret rigtigt. I gang med tekstbehandling 1 Tilpasse opsætning

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og Funktioner Lærervejledning 12-02-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Indhold Introduktion... 3

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner Start et nyt dokument Start Word: Dobbeltklik på ikonen på skrivebordet (hvis der er en!). Klik på Word-ikonen i proceslinjen

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

Solid Edge 2D Drafting

Solid Edge 2D Drafting Solid Edge 2D version 106 - tutorial: Solid edge 2d er et gratis tegneprogram, der er genialt til Teknologi. Det kan bruges til at tegne maskintegninger med mål, til at tegne skitser til fysik-afleveringer,

Læs mere

Projekt Ny Sundhedsrådgivning

Projekt Ny Sundhedsrådgivning Projekt Ny Sundhedsrådgivning Vejledning til elektronisk formular: "Besøgsnotat konsulent" Dansk Kvæg Afd. Udvikling 4.november 2004, PML Indholdsfortegnelse: Formål:... 3 Generelt:... 3 Krav til afvikling:...

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice. AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice

AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice. AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice AluData: Regneark og brevfletning i LibreOffice Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. LibreOffice Calc...2 2.1. Vi lægger et simpelt budget i Calc...2 2.2. Afslutning...12 3. Brevfletning...12 3.1.

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Velkommen til Stifikseren!

Velkommen til Stifikseren! Powered by Velkommen til Stifikseren! Du har nu fået et meget effektivt værktøj til på én gang at lette dit arbejde og kvalificere dine elevers udbytte af deres og din indsats i forhold til deres skriftlige

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter IT-Brugerkursus Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling Indholdsfortegnelse Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Oprettelse af mapper Navngivning og omdøbning af mapper Sletning af mapper

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Microsoft Visio 2013 DK

Microsoft Visio 2013 DK Peter Kragh Hansen Microsoft Visio 2013 DK ISBN nr.: 978-87-93212-11-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Introduktion... 1 Skabeloner og stencils...2 Visio 2013 arbejdsskærmen... 5 Stencils...5 Sidens

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS e-service Titelblok i OrCAD Capture og Capture CIS Side 1 af 11 Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS Note skrevet af : Nordcad Systems Technical Support Revision : April 2003, Release 14.2/9.2.3,

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Betjeningsvejledning. Winformatik

Betjeningsvejledning. Winformatik Betjeningsvejledning Winformatik Udgivet af: KIMIK it A/S Industrivej 1 3900 Nuuk Grønland Sidst opdateret den 12. maj 2009 af Kenneth Skovbjerg Blomgren Andre steder du også kan finde hjælp: http://support.kimik-it.gl/

Læs mere

Nspire 4.2 kom godt i gang

Nspire 4.2 kom godt i gang Nspire 4.2 kom godt i gang Disse 3 knapper åbner nyt dokument, henter eksisterende dokument og gemmer det åbne dokument Her kan dokumentet lukkes Indstillinger Indstillinger 1. Først skal vi have den rigtige

Læs mere

Når eleverne skal opdage betydningen af koefficienterne i udtrykket:

Når eleverne skal opdage betydningen af koefficienterne i udtrykket: Den rette linje og parablen GeoGebra er tænkt som et dynamisk geometriprogram, som både kan anvendes til euklidisk og analytisk geometri Eksempel Tegn linjen med ligningen: Indtast ligningen i Input-feltet.

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Opdateret den 13. maj 2014 Indhold Introduktion... 3 Sådan opretter du et nyt dokument via menuen 'AU'... 4 Dialogboksen Dokumentoplysninger... 6 Side1: Dokumentoplysninger...

Læs mere

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling!

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2009 Formater tekst Brug billeder Kopier/indsæt Med mere Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra

Læs mere

Introduktion... 2 Installation... 2 Billedoverblik... 3 Diasshow... 4 Billedfremvisning... 7 Billedbehandling... 9 Konvertér og omdøb...

Introduktion... 2 Installation... 2 Billedoverblik... 3 Diasshow... 4 Billedfremvisning... 7 Billedbehandling... 9 Konvertér og omdøb... Billeder: Tastevejledning IrfanView Introduktion... 2 Installation... 2 Billedoverblik... 3 Diasshow... 4 Billedfremvisning... 7 Billedbehandling... 9 Konvertér og omdøb... 12 Konvertér til andet filformat...12

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx 1 Opret en nyhed 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR Gå ind på din hjemmeside, fx https://afd154-0.lejerbo.dk I øverste højre hjørne klikker du på Mit Lejerbo eller hængelåsen. Du sendes til login-siden

Læs mere

Vejledning Bilindretning

Vejledning Bilindretning http://vanconfig.raaco.com Klik for at acceptere installation af TurnTool værktøj. Start med at lave en ny konfiguration ved at klikke på Start indretning. Du har mulighed for at vælge disse sprog og valuta

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System MTD-Log for NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System for NS-Proces-Alarm. Side 1 Generelt PC-Logging Systemet er et dataopsamlings system, der kun kan benyttes sammen med NS-Proces-Alarmen.

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Microsoft Visio 2010 DK

Microsoft Visio 2010 DK I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Introduktion... 1 Skabeloner og stencils...2 Visio 2010 arbejdsskærmen... 4 Stencils...4 Sidens egenskaber...7 Faneblade og trykknapper i Visio 2010... 10 Quick Access

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning Skal man omskrive noget om til en kompakt tekst, eller til specifikt sprog, så kan matematiken være et meget fornuftigt alternativ. Matematiken er et sprog som mange forstår, eller i hvert fald kan lære

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

REFWORKS vejledning til Nationale Kliniske Retningslinjer Fagkonsulentens version (december 2013)

REFWORKS vejledning til Nationale Kliniske Retningslinjer Fagkonsulentens version (december 2013) REFWORKS vejledning til Nationale Kliniske Retningslinjer Fagkonsulentens version (december 2013) 2013 Indholdsfortegnelse 1. Refworks og Nationale Kliniske Retningslinjer... 3 2. Log ind i RefWorks...

Læs mere