Benchmarking af (affald)varmeforsyningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Benchmarking af (affald)varmeforsyningen"

Transkript

1 NOTAT Benchmarking af (affald)varmeforsyningen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en benchmarkmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de politiske forhandlingsudspil og supplerende ministerielt udarbejdede notater, vi har fået adgang til. Bemærk dog venligst, at der på nuværende tidspunkt (15. marts 2016) ikke er nogen endelig politisk afklaring af, hvordan affaldsenergianlæg mere præcist tænkes at indgå i benchmarking af varmeforsyningen Side 1 af 7 J.nr Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Tlf.: danskaffaldsforening.dk Baggrund I forlængelse af aftale om en Vækstpakke fra juni 2014, pågår der nu forhandlinger om en reform-opfølgning vedrørende incitamentbaseret regulering af fjernvarmesektoren. Det fremgår af et aftaleudkast 1, at der skal skabes tilskyndelse til at gennemføre effektiviseringer i fjernvarmesektoren på 0,5 mia. kroner i Det anføres, at de fleste fjernvarmeselskaber er naturlige monopoler med begrænset konkurrence, og hvor alle nødvendige omkostninger kan opkræves over forbrugernes varmeregning. Det skaber risiko for ineffektivitet. Incitamenter til effektiviseringer tænkes gennemført ved introduktion af en obligatorisk, regulatorisk benchmarking af varmeforsyningsvirksomhederne med individuelle effektiviseringskrav på grundlag af totale omkostninger 2. Det anføres samtidig i aftaleudkastet, at mere end 90% af de samlede danske fjernvarmelevering bliver omfattet af benchmarking-reguleringen. Dansk Affaldsforening har på møde i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet fået oplyst, at affaldsenergianlæggene vil være omfattet af reguleringen. Afslutningsvis belyser dette notat også to andre varianter: En variant af en udvidet benchmarking-model, hvor hele affaldsenergivirksomheden 1 Vi har haft lejlighed til at læse et udateret (både udateret og senere dateret?) aftaleudkast samt beskrivelse af model, dateret 20. januar Der er påbegyndt forhandlinger i løbet af februar 2016, og der er stillet spørgsmål til aftaleudkastet, som Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har besvaret i notat af 3. februar Bemærk at ministeriet har svaret, at der ingen forskel på indtægts- og omkostningsrammer er, hvis udgangspunktet er, at indtægter skal være lig med udgifterne.

2 (både affalds- og affaldsvarmesiden) benchmarkes og indtægtsrammereguleres. Og en variant, hvor affaldsenergianlæggene alene benchmarkes og indtægtsrammereguleres i forhold til varmesiden, men hvor anlæggene forpligtes af (aktie)selskabsgørelse og til at udbyde kommunalt affald fra husholdninger. Side 2 af 7 Det er nødvendigt at understrege, at de nævnte varianter på nuværende tidspunkt alene er hypotetiske muligheder, ligesom det fortsat er politisk uafklaret, hvordan benchmarking i varmeforsyningssektoren udmøntes. Sådan virker benchmarking-modellen (jf. udkast) Den nye regulering består grundlæggende af en omkostningsramme. Tanken er, at der skal være et øvre loft for, hvor meget et varmeforsyningsselskab må opkræve gennem varmeprisen. Hver varmeforsyningsvirksomhed får løbende nedreguleret sin årlige omkostningsramme. Dermed sænkes varmeprisen. Til at opnå denne omkostningsregulering skal der udvikles og afprøves en benchmarkingmodel. Denne model er det værktøj, som kan måle hver varmeforsyningsvirksomheds effektivitet, hvilket konkret sker ved at sammenligne de forskellige omkostninger med dem i de mest effektive varmeforsyningsvirksomheder. For at kunne sammenligne omkostningerne på tværs af virksomheder skal der først etableres en række forudsætninger og redskaber. Disse er nærmere beskrevet nedenfor. Når virksomhedernes omkostninger og effektiviseringspotentiale er opgjort, vil der blive udmeldt en årlig omkostningsramme. Den årlige omkostningsramme kan blive justeret ift. uforudsete ændringer. Dermed tages der højde for ændringer, som virksomhederne ikke selv har indflydelse på. Den praktiske tilrettelæggelse (jf. udkast januar 2016) Omkostningsrammen Energitilsynet skal opgøre en omkostningsramme for hver varmeforsyningsvirksomhed, som pålægges effektiviseringskrav. Omkostningsrammen indeholder alle planlagte omkostninger til drift, afskrivning og forretning. Afskrivning af anlægslån, køb af brændsler og andre forbrugsmaterialer, løn, løbende vedligehold af udstyr osv. indgår således i omkostningsrammen.

3 Den årlige omkostningsramme vil i det efterfølgende år blive justeret for en række upåvirkelige faktorer, som fx skatter, afgifter, graddage, ændringer i markedsstruktur m.v. Der vil ligeledes kunne ske korrektion i den årlige omkostningsramme, som følge af ændringer i både anlæggenes brændselsmiks såvel som teknologiudvikling og skifte, når disse er drifts- og samfundsøkonomisk hensigtsmæssige. Dermed stimuleres fortsat teknologiudvikling. Side 3 af 7 Den årlige omkostningsramme vil ligeledes omfatte omkostninger til vedligehold og eftersyn, der understøtter fortsat forsyningssikkerhed. Effektiviseringskravet Hver virksomhed får udmøntet et effektiviseringskrav. Enten et generelt effektiviseringskrav eller et individuelt effektiviseringskrav. Der forhandles aktuelt om udformning og fordeling af effektiviseringskravet. Hvordan aftalen lander er derfor uvist, både med hensyn til hvornår nogle forsyninger får individuelle krav, hvem det i givet fald vil være, og om det overordnede effektivitetsmål på forhånd fordeles ud på forskellige dele af varmesektoren. Reguleringsperioden Der sigtes mod en flerårig (to-årig 3 ) reguleringsperiode med årlige benchmarks og effektiviseringskrav. Udækkede omkostninger i enkelte år vil kunne fremføres til andre år inden for den samlede reguleringsperiode. Det giver en fleksibilitet, som ikke er mulig med den et-årige reguleringsperiode, som i dag gælder for varmeforsyningsvirksomhederne, idet disse skal efterregulere både over- og underskud i efterfølgende regnskabsår. Det antages, at en flerårlig reguleringsperiode øger virksomhedernes planlægningsmuligheder, giver muligheder for udjævne de årlige svingninger i varmepris og at utilsigtede besparelser i reinvesteringer forebygges. Parterne bag aftalen vil inden udgangen af 2020 evaluere sagen og drøfte behov for nye initiativer. Kontrol Energitilsynet gennemfører årligt kontrol med overholdelse af omkostningsrammen, og kontrol med opkrævningen for denne. Det anføres, at der kan overvejes yderligere tilskyndelser til effektiviseringer ved mulighed for at indregne forretning/overskud i forhold til at investere ekstraordinært. 3 EFK-ministeriet har i et notat af 3. februar 2016 svaret, at der To år indgår i beregningerne for at balancere mod årlig udsving

4 Forudsætninger for benchmarking-model (jf. udkast) Den regulatoriske benchmarking forudsætter: Standardisering af omkostninger 4, afskrivninger, forrentning, omkostningsfordeling 5 og regnskaber. Der tages udgangspunkt i den kontoplan, som benyttes i fjernvarmesektoren En årlig udmeldt omkostningsramme for den enkelte varmeforsyningsvirksomheds tilladte totalomkostninger (nødvendige omkostninger). Der forventes udsendt retningslinjer om forrentning 6. Der introduceres incitamenter til konsolidering (fritagelse for benchmarking for små selskaber, hvis de fusionerer inden 2020). Der tænkes udformet nye regler om forrentning, der skaber incitamenter til at investere og effektivisere. Side 4 af 7 Bagatelgrænser og undtagelser Der er indført en bagatelgrænse for virksomheder, der undtages fra benchmarking på 50 TJ (i affaldssammenhænge producerer landets mindste anlæg i Skagen ca. 100 TJ fjernvarme årligt). Industriel overskudsvarme 7 ser ud til at blive friholdt fra benchmarking, ud fra argumentationen at virksomhederne allerede er konkurrenceudsatte. Opfølgning på aftale Parterne bag aftalen vil mødes inden udgangen af 2019 og drøfte behovet for nye initiativer. Tidligere analyser 8 af prisloft/benchmarking-modeller Der indgik i rapporten Forbrænding af affald, december 2010, en beskrivelse af et prisloftscenarie. Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren resumerede i 2015 samme beskrivelse af prisloft/benchmarking-scenariet. Her er udgangspunktet, at der fastsættes et konkret prisloft for det enkelte anlæg, beregnet som den gennemsnitlige affaldstakst, anlægget må opkræve for behandlingen af affaldet. 4 Det anføres, at der tages udgangspunkt i den kontoplan, som er udarbejdet af Dansk Fjernvarme. 5 Der er i forhold til affaldsenergisektoren en særlig problematik omkring omkostningsfordelingen mellem el, varme og affald. 6 EFK-ministeriet har i notat af 3. februar 2016 svaret, at der gennemføres en selvstændig analyse af forrentning i forhold til gældende regulering, idet der ses på muligheden for at skabe incitament til at investere og effektivisere inden for rammerne af princippet om nødvendige omkostninger. 7 Endvidere lyder der rygter om intens lobbyisme for at holde varmen fra de centrale kraftværker ude af benchmarkingen. 8 Forbrænding af affald kan downloades fra Finansministeriets hjemmeside. Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren (2015) valgte ikke at offentliggøre deres udvalgsrapport.

5 Den beskrevne prisloftbenchmarking-model anfører her, at prisloftet korrigeres for anlæggenes varmepris. I analysearbejdet blev følgende parametre om prisloft-scenariet særlig fremhævet: Side 5 af 7 Effektiviseringspotentiale Varmepriser Kommunernes økonomi Borgere og virksomheders økonomi Kapacitetsregulering Konkurrencesituationen på markedet Miljø og klima, herunder genanvendelse Juridiske rammer Praktiske udfordringer. Hvis det skønnes hensigtsmæssigt kan sekretariatet udarbejde resumé af dette analysearbejde. Det samlede beregnede effektiviseringspotentiale Det fremgår at aftaleudkastetat, at benchmarkingmodellen kan understøtte en samlet effektivisering på 0,5 mia. kroner i Affaldsenergisektorens andel af denne effektivisering fremgår ikke. Det skal nævnes, at Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren (2015) beregnede, at en Benchmarking og Prisloftmodel i affaldsenergisektoren kunne skabe en effektivisering på 232 mio. kr. årligt. Ændring af sektorlovgivningen som følge af aftale om benchmarking i varmeforsyningen? Sekretariatet har via kontakter i Energistyrelsen fået bekræftet, at der allerede i forbindelse med de politiske beslutninger omkring el-reformen tilbage i 1999 blev gennemført tilpasninger af bl.a. Varmeforsyningsloven, som giver ministeren bemyndigelse til at udforme retsakter for obligatorisk benchmarking i varmeforsyningssektoren. Dog vil spørgsmålet om (nye) muligheder for at kunne indregne forrentning/overskud i nødvendige omkostninger formentlig nødvendiggøre nye tilpasninger af varmeforsyningsloven. Det kan ligeledes indebære skattepligt m.m. Såfremt benchmarkingen omfattes til at omfatte både fjernvarme og affald, vil der ligeledes være muligheder for, at ministeren vil kunne udmønte principper for benchmarking i affaldsforbrændingssektoren, som fremgår af politisk aftale i Igen vil spørgsmålet om eventuelt indreg-

6 ning af forrentning/overskud i forhold til affaldsforbrænding muligvis nødvendiggøre ændringer af Miljøbeskyttelseslovens gebyrbestemmelse ( 48). Afhængig af den konkrete politiske aftaletekst om benchmarking af varmeforsyningen, kan der blive tale om behov for andre lovændringer/tilpasninger. Side 6 af 7 Variant 1: Benchmarking og indtægtsrammeregulering af hele affaldsenergivirksomheden. Hvis der træffes beslutning om, at hele affaldsenergianlægget skal gennemgå en effektivisering ved benchmarking og indtægtsrammeregulering, er det sandsynligt, at affaldsenergianlægget ikke samtidig (på kort sigt) skal pålægges aktieselskabsgørelse og kommunerne forpligtes af udbud af kommunalt affald. Denne regulering fører jo i princippet til mindst samme effektivisering, som vil kunne tænkes opnået, hvis affaldet blev konkurrenceudsat. Forudsætningen for benchmarking og indtægtsrammeregulering af hele affaldsenergivirksomheden (dvs. både af affaldsbehandling såvel som energiproduktionen) vil være krav om ensartet kontering af alle omkostninger, der vedrører den forenede produktion. Dette vil formentlig blive fulgt op af krav om ensartede fordelingsprincipper for omkostninger til henholdsvis affaldssiden (dækkes via forbrændingstaksten) og omkostninger til affaldsvarmesiden (dækkes via afregningsprisen for affaldsvarmen). Afhængig af hvilket effektiviseringspres, som regulator får politisk mandat til at lægge ind i forhold til udmelding af en samlet årlig omkostningsramme for hvert affaldsenergianlæg, vil anlægget blive stillet over for krav om en given effektivisering (nedbringelse af omkostninger og/eller øget service for samme omkostninger). I princippet vil regulator kunne stille anlæggene overfor forskellige effektiviseringskrav for omkostninger, der relaterer sig til affaldsbehandlingen sammenlignet med omkostninger, der relaterer sig til affaldsvarmeproduktionen. Men eftersom fællesomkostningerne udgør langt hovedparten af de totale omkostninger, vil et øget effektiviseringspres muligvis snarere følge af ændret omkostningsfordeling mellem affald og varmen. Variant 2: Benchmarking og indtægtsrammeregulering af varmeproduktionen og indførelse af licitationsmodel (tvangsudbud og aktieselskabsgørelse) Hvis der træffes beslutning om, at alene varmeproduktionen på affaldsenergianlæggene skal gennemgå en effektivisering ved benchmarking og

7 indtægtsrammeregulering, er det sandsynligt, at affaldsenergianlægget samtidig skal pålægges aktieselskabsgørelse og at kommunerne i en overgang forpligtes af udbud af kommunalt, forbrændingsegnet affald. Effektiviseringen vil i så fald komme via krav til relative omkostningsreduktioner for affaldsvarmeproduktionen, samtidig med at de kommunale affaldsenergianlæg får incitamenter til at genere overskud via reduktion i omkostningerne for affaldsbehandlingen. Side 7 af 7

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme).

Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme). NOTAT Licitationsmodellen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en Licitationsmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de beskrivelser

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model NOTAT Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model Hvordan påvirkes medlemmer af Benchmarking & indtægtsrammeregulering i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Benchmarkingmodellens konsekvenser,

Læs mere

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN GÅ HJEM MØDER NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum, faglig chef Dansk Fjernvarme abi@danskfjernvarme.dk GÅ HJEM MØDER KOLDING, AALBORG OG RINGSTED Dagsorden Gennemgang af embedsværkets anbefaling:

Læs mere

NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN

NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN NY REGUELRING AF FJERNVARMESEKTOREN RÅDGIVNINGSGRUPPEØDE, 31. MAJ RUNE MOESGAARD, AFDELINGSCHEF POLITISK ØKONOMISK SEKRETARIAT DANSK FJERNVARME ORGANISATION 2016 Medlemmer Generalforsamling Bestyrelse

Læs mere

Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren

Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren Bilag 3 D. 07. april 2016 Reformopfølgning Regulering af fjernvarmesektoren Stemmeaftale mellem Regeringen (Venstre), Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative

Læs mere

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum Faglig chef EFFEKTIVISERING I FJERNVARMESEKTOREN Maj 2015 kom regeringen (den forrige) med Vækstinitiativ 2015 Forsyningssektor skal effektivisere

Læs mere

Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej?

Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej? Hvilke lovændringer i varmeforsyningen og den økonomiske regulering er på vej? Ny regering ~ Ny varmegruppe ~ Ny regulering Mercan-Ellen Nielsen Center for Forsyning Energistyrelsen meni@ens.dk Side 1

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors Nyt fra Energistyrelsen Tina Alander Lindfors Side 1 Indhold Varmeforsyningsloven kommuners hjemmel Ny projektbekendtgørelse Store varmepumper Energistyrelsens rejsehold Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren

Læs mere

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 ERFA HALM OG TRÆFLIS ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 10. november 2016 DANSK FJERNVARME-FAKTA 50 kommunalt ejede forsyninger og selskaber, som

Læs mere

HVAD ER STATUS FOR UDRULNING AF DEN NYE REGULERING? TEMADAG OM ENERGIFORLIGET

HVAD ER STATUS FOR UDRULNING AF DEN NYE REGULERING? TEMADAG OM ENERGIFORLIGET HVAD ER STATUS FOR UDRULNING AF DEN NYE REGULERING? TEMADAG OM ENERGIFORLIGET Michael Fibiger BAGGRUND Analyser mv. Ib Larsen udvalget: Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren (okt. 2015) McKinsey:

Læs mere

ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017

ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017 TEMADAG OM NY LOVGIVNING ENERGIDAGSORDEN FORÅR 2017 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 12. januar 2017 ENERGIPOLITISKE HASTESAGER 2016-17 Lovgivning om regulering af fjernvarmesektoren

Læs mere

Effektivisering af affaldsenergisektoren

Effektivisering af affaldsenergisektoren NOTAT Effektivisering af affaldsenergisektoren Dansk Affaldsforening bemærkninger til rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren september 2016 Indledende bemærkninger

Læs mere

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution www.pwc.dk Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution Den nye Elforsyningslov, der blev vedtaget af Folketinget 2. juni 2017, medfører nye rammer for den økonomiske regulering for

Læs mere

TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV. Astrid Birnbaum Faglig chef

TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV. Astrid Birnbaum Faglig chef TEMADAG OM NYESTE LOVGIVNING ENERGIPOLITISK STATUS MV Astrid Birnbaum Faglig chef SENESTE NYT OM FORHANDLING AF ENERGISPAREAFTALE NUVÆRENDE ENERGISPAREAFTALE 2020 Energispareindsatsen løber til og med

Læs mere

FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER

FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER ERFA-MØDE OM KRAFTVARME OG VARMEPUMPER FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER 29. maj 2018 BAGGRUND Ib Larsen udvalget: Moderniseret reg. i fjernvarmesektoren (okt. 2015) Politisk stemmeaftale

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME ERFA-TRÆF FOR ADMINISTRATION OG REGNSKAB AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME Birgitte Faaborg, konstitueret chef for faglig afdeling Dansk Fjernvarme GARANTIPROVISION 1. Statsstøttereglerne Kommissionens

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Emner 1. Kort om Energitilsynet hvem er vi? 2. Nye regler på varmeområdet 3. Nye afgørelser 4. Hvad kommer der

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af prisog levetidskatalog Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder hermed kvalificerede

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Emner Nyt fra Energitilsynet ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Ny regulering Nye forrentningsregler

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling?

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Temadag om varmepumper, 29. september 2016 v/ Marie Hindhede, kontorchef, Energistyrelsen Energistyrelsen 30. september 2016 Side

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder

Læs mere

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME OG AFFALDSSEKTOREN Varme fra affaldsforbrændingsanlæg er meget velkommen. Non-profit og prisloft er en nødvendig regulering,

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME John Tang ENERGIBESPARELSER Energispareaftale af 13. november 2012 Nye regler og retningslinier siden 2009-aftalen. Samlet besparelsesindsats 2013-14 +75% i forhold til

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat

TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat TEMADAG: MENS VI VENTER PÅ NY REGULERING HVILKEN RAMME FOR DEN ØKONOMISKE REGULERING SER VI IND I? Rune Moesgaard, Politisk økonomisk sekretariat INDLEDNING Vi står over for en fundamental anderledes økonomisk

Læs mere

NYE REGLER OM ENSRETNING AF REGN- SKABSÅR M.V. PÅ VARMEOMRÅDET

NYE REGLER OM ENSRETNING AF REGN- SKABSÅR M.V. PÅ VARMEOMRÅDET PUNKT 5 TILSYNSMØDE DEN 31. OKTOBER 2017 MED EFTERFØLGENDE ÆN- DRINGER GODKENDT AF FORMANDEN FOR ENERGITILSYNET NYE REGLER OM ENSRETNING AF REGN- SKABSÅR M.V. PÅ VARMEOMRÅDET 14. november 2017 Varme 17/10673

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 93 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 93 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 93 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning (Standardisering af regnskabsføring og dataindsamling mv.

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i 2012 - revisors opgave Indledning - baggrund for selvevalueringen Alle varmeforsyningsvirksomheder skal inden 1. december 2012 foretage en selvevaluering

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-24-2017 BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 14. oktober 2016 Varme 16/09581 TBHO ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR Energitilsynet skal i henhold til prisloftbekendtgørelsen 1 udmelde

Læs mere

Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg

Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg Bekendtgørelse om fastsættelse af prislofter og maksimalpriser for fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg Bekendtgørelse nr. 234 af 23. marts 2006 I medfør af 20, stk. 4, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

AFFALDPLUS E.T. J.NR. 13/10729 KLAGE FRA NÆSTVED VARME- VÆRK

AFFALDPLUS E.T. J.NR. 13/10729 KLAGE FRA NÆSTVED VARME- VÆRK Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 www.horten.dk Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Eigil Worm Dir +45 3334 4212 Mob +45 5234 4212 ewo@horten.dk

Læs mere

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015 HØRINGSUDKAST Dansk Fjernvarme Att. John Tang Merkurvej 7 6000 Kolding Sendt via mail mail@danskfjernvarme.dk og jt.@danskfjernvarme.dk Kopi til: Energitilsynet via post@energitilsynet.dk og tbho@energitilsynet.dk

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FORS Vand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07154 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Emner Generelle henvendelser ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Kontrolgruppens fokusområder

Læs mere

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019 FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR 1. oktober 2019 30 ansatte Primært økonomer Fokusområder Energi, klima og miljø Sundhed Transport Offentlige og private kunder 50% private 50%

Læs mere

Sendt pr. til og

Sendt pr.  til og Svendborg Kraftvarme A/S Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. Sendt pr. e-mail til kraftvarme@svendborg.dk og info@svendborgfjernvarme.dk 14. oktober 2016 Varme 16/09529 TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT

Læs mere

- Orientering og uddybning af forliget

- Orientering og uddybning af forliget En ny og forbedret regulering af den danske vandsektor - Orientering og uddybning af forliget Kontorchef Inger Bergmann, Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet Dagsorden 1. Baggrund for vandsektorforliget

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

ERFA MØDE BORNHOLM NYT FRA FJERNVARMEN

ERFA MØDE BORNHOLM NYT FRA FJERNVARMEN ERFA MØDE BORNHOLM NYT FRA FJERNVARMEN BREAKING NEWS Afgiftsanalysen fremlægges i dag 10-05-2016 Skatteministeren og energi-, forsynings- og klimaministeren vil tirsdag fremlægge den længe ventede tilskuds-

Læs mere

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse FORHØRINGSNOTAT 22. juli 2011 J.nr. 2302/1202-0014 Ref. rvn Side 1/6 Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse Energistyrelsen har sendt et udkast til en ny prisloftbekendtgørelse

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Favrskov Spildevand A/S Att.: Jakob Roland Juhl Torvegade 7 8450 Hammel Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00073 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Den nyeste lovgivning på varmeforsyningsområdet

Den nyeste lovgivning på varmeforsyningsområdet Den nyeste lovgivning på varmeforsyningsområdet Energiaftalen og de politiske aftaler om ny økonomisk regulering Anne Christine Matzon Specialkonsulent, cand.jur Center for Forsyning 3395 5615 acm@ens.dk

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Udviklingen i prislofterne i vandsektoren

Udviklingen i prislofterne i vandsektoren Udviklingen i prislofterne i vandsektoren December 2015 SIDE 2 KAPITEL 1 RESUMÉ OG HOVEDKONKLUSIONER Udviklingen i prislofterne i vandsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Høringssvar vedr. varmeforsyningsloven og standardisering af data

Høringssvar vedr. varmeforsyningsloven og standardisering af data Energistyrelsen ens@ens.dk CC: tmal@ens.dk og cap@ens.dk Journal-nummer: 2017-2773 Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr: s2017-513 Doknr: d2017-11386-11.0 10. august 2017 Høringssvar vedr. varmeforsyningsloven

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen NOTAT Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen Hvordan påvirkes medlemmerne af licitationsmodellens indførelse i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Licitationsmodellens konsekvenser,

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016 Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Indhold Status for energiselskabernes energispareindsats Evalueringen resultater

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HORSENS VAND A/S Alrøvej 11 8700 Horsens Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07014 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Thisted Drikkevand A/S Silstrupvej 12 7700 Thisted Den 20. december 2018 Sag nr. 18/19599 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 efter fusion KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Tønder Vand A/S Håndværkervej 4 6261 Bredebro Den 2. oktober 2018 Sag nr. 18/07289 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren Bilag 8 Dato 19. oktober 2018 sagsnr. 14120002 reference /pn Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren I nærværende notat er skitseret mulige konsekvenser af en liberalisering af affaldsenergisektoren.

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Din Forsyning Vand A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Den 7. juni 2018 Sag nr. 18/06947 Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen Dato: 26. januar 2015 Sag: BITE-14/12241 Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 23. december

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Vand Ballerup A/S Att.: Frank Bennetsen Ågerupvej 84-86 2750 Ballerup Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00287 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 9700 Brønderslev Den 19. november 2018 Sag nr. 18/14295 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 efter fusion Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og

Læs mere

(!'(}:, KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN. I er omfattet af vandsektorloven, og derfor skal I have fastsat en økonomisk

(!'(}:, KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN. I er omfattet af vandsektorloven, og derfor skal I have fastsat en økonomisk i (!'(}:, ------- ----- KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ARWOS VAND A/S Forsyningsvejen 2 Den 10. oktober 2018 6200 Aabenraa Sag nr. 18/07038 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 KONKURRENCE-

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 9. november 2018 i sag nr. VFL-17-2017 Assens Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 13. oktober

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07095 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Energi Viborg Vand A/S Industrivej 15 8800 Viborg Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13886 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 24. februar 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 160 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RUDERSDAL FORSYNING A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07242 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat Skanderborg, den 1. maj 2015 CEL/KBJ Vedr.: Udredning vedr. aftale om ny vandsektorlov DANVA giver med dette notat sine medlemmer en foreløbig udredning

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 25. oktober 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 176 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Erfaringer fra regulering af vandsektoren. Temadag 18. september 2017

Erfaringer fra regulering af vandsektoren. Temadag 18. september 2017 Erfaringer fra regulering af vandsektoren Temadag 18. september 2017 Emner 1. Grundlag bl.a. Aarhus Vand Historik Reguleringsmæssig åbningsbalance, værdisætning Indholdet i den økonomiske regulering Benchmarking

Læs mere

Skema med beskrivelse af ændringer i forbindelse med ny prisloftbekendtgørelse

Skema med beskrivelse af ændringer i forbindelse med ny prisloftbekendtgørelse Skema med beskrivelse af ændringer i forbindelse med ny prisloftbekendtgørelse Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 15. marts 2017 J nr. 2017-1443 /TBQ Titel Indledning Anvendelsesområde Ny titel

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Energi Viborg Vand A/S Att.: Henrik Juel Poulsen Bøssemagervej 8 8800 Viborg Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00068 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Aftalen mellem dansk fjernvarme og energiministeren

Aftalen mellem dansk fjernvarme og energiministeren Aftalen mellem dansk fjernvarme og energiministeren Hovedindhold af aftalen om energibesparelser nedskrevet til "kort format". Med baggrund i det energipolitiske forlig af 21. februar 2008 indgås der aftale

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. v/thomas Bjerring Qvist

Nyt fra Energistyrelsen. v/thomas Bjerring Qvist Nyt fra Energistyrelsen v/thomas Bjerring Qvist Side 1 Dagsorden Kort om Energi- Forsynings- og Klimaministeriet Ny kompetencefordeling mellem ministeriets departement og Energistyrelsen Politiske initiativer:

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Att.: Frank Steen Pedersen Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00088 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Forsyning Helsingør Spildevand A/S Att.: Annette Christensen Haderslevvej 25 3000 Helsingør Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00082 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Sådan håndterer fjernvarmeselskaberne POLKA

Sådan håndterer fjernvarmeselskaberne POLKA Sådan håndterer fjernvarmeselskaberne POLKA Gå-hjem-møde 27. SEPTEMBER 2018 Program 15:00-15:05 Velkomst 15:05-15:30 Den nye regulering af fjernvarmesektoren, v. Helene Waagstein Juhl, NIRAS 15:30-16:00

Læs mere

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Medlemsmøde Danske Vandværker FVD Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Indholdet i det politiske forlig af 29. april 2015 1,3 mia. kr i effektivisering fra 2014-2020 Spildevand 0,9

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Hillerød Vand A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00126 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Høringssvar om costdrivere

Høringssvar om costdrivere NOTAT Høringssvar om costdrivere Reference til udsendt notat Bruttoliste over Costdriverkategorier og vejledning af 12. april 2019,19/05905 Teknisk høring af vejledning 10-maj-2019 Side 1 af 88 J.nr. 4.1.37

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for SK Vand A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør Den 2. oktober 2018 Sag nr. 18/07253 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat en økonomisk

Læs mere

Elnetreguleringens udvikling. Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015

Elnetreguleringens udvikling. Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015 Elnetreguleringens udvikling Gå-hjem-møde om god regulering af naturlige monopoler den 24. april 2015 Men der er opnået gode resultater selvom der også har været mange sten på vejen Konsolideringen har

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 4 ------ ----- KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 Den 2. oktober 2018 9700 Brønderslev Sag nr. 18/07065 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I

Læs mere

FORSYNING FOR FREMTIDEN

FORSYNING FOR FREMTIDEN FORSYNING FOR FREMTIDEN ENERGIPOLITISK ÅBNINGSDEBAT DEN 5. OKTOBER 2016 #forsyningforfremtiden Side 1 Samling af forsyningsområdet i Energi, Forsynings- og Klimaministeriet Miljøministeriet: Affald-, vand-,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Glostrup Vand a/s Att.: Julie Maaløe Ørnebjergvej 7 2600 Glostrup Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00105 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen ndsættelse, på billedet det bagerst. Effektivisering af affaldssektoren Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Oversigt Baggrund Aktuel arbejdsgruppe Fremtidige rammer Dansk Fjernvarme - erfagruppe

Læs mere

Rammevilkår for licitationsmodel

Rammevilkår for licitationsmodel NOTAT Rammevilkår for licitationsmodel -affald til energiudnyttelse i et marked 09.09.2016 Side 1 af 7 J.nr. 4.1.29 Baggund Dette notat beskriver en model og 7 rammevilkår, der er nødvendige for at kommunalt

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af omkostningsfordeling ved samproduktion

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af omkostningsfordeling ved samproduktion Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af omkostningsfordeling ved samproduktion Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME Kate Wieck-Hansen NYT FRA FJERNVARMENS HUS Nye medarbejdere Lars Blunck Kommunikationschef, er startet 1. februar Anita Unnerup ny uddannelseskonsulent

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Birkerød Vandforsyning Amba Att.: Irene Weithaler Biskop Svanes vej 16 3460 Birkerød Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00043 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Regeringens forsyningsstrategi et overblik

Regeringens forsyningsstrategi et overblik Regeringens forsyningsstrategi et overblik Strategien indeholder en række initiativer, der samlet vil understøtte effektiviseringer på 5,9 mia. kr. årligt i 2025 Forsyning for fremtiden (September 2016)

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 408 Offentligt DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat Skanderborg, den 23. september 2016 Projektnr. 00208 bi, jj/cel, KBJ

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Afløb Ballerup A/S Att.: Frank Bennetsen Ågerupvej 84-86 2750 Ballerup Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00015 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

FORSYNING FOR FREMTIDEN TEKNISK GENNEMGANG FOR FOLKETINGETS EFK-UDVALG DEN 2. MARTS 2017

FORSYNING FOR FREMTIDEN TEKNISK GENNEMGANG FOR FOLKETINGETS EFK-UDVALG DEN 2. MARTS 2017 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 158 Offentligt FORSYNING FOR FREMTIDEN TEKNISK GENNEMGANG FOR FOLKETINGETS EFK-UDVALG DEN 2. MARTS 2017 Side 1 Side 2 Dagsorden 1. Baggrunden

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015 Nyt fra Energistyrelsen Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015 Indhold Status for energiselskabernes energispareindsats Opfyldelse af sparemålet Omkostninger Hvad viser evalueringen? Aktiviteter og

Læs mere

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen 24-11-2011 VAND /FIB Justeringer i prisloftbekendtgørelsen Dette papir indeholde en liste over emneområder, hvor det kan overvejes at justere reglerne i prisloftbekendtgørelsen. KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere