Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme)."

Transkript

1 NOTAT Licitationsmodellen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en Licitationsmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt på de beskrivelser og vurderinger af Licitationsscenariet, som fremgår af rapport om en ændret organisering og effektivisering af affaldsenergisektoren, som et embedsmandsudvalg har udarbejdet, henholdsvis december 2010 og maj Side 1 af 5 J.nr Dansk Affaldsforening Vodroffsvej 59, Frederiksberg C Baggrund Tlf.: danskaffaldsforening.dk Grundtanken i licitationsmodellen er at skabe en konkurrence om affaldsbrændslet mellem affaldsenergianlæggene i Danmark (EU). Dette tænkes gennemført ved at pålægge kommuner og fælleskommunale selskaber at udbyde deres behandling af forbrændingsegnet affald. Samtidig ophæves kommunernes anvisningspligt og hvile-i-sig-selv princippet. En nærmere redegørelse for Licitations-modellen fremgår af rapporten Forbrænding af affald afrapportering fra den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende organisering af affaldsforbrændingsområdet, december 2010 samt Rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren, 2015 (udateret ikke offentliggjort dokument). Der har 13. januar 2016 været afholdt et uformelt møde 1 om Licitationsmodellen med Energistyrelsen. Opsamling fra mødet indgår som bilag til dette notat. Udbud af kommunalt affald (husholdningsaffald) Licitationsmodellen tager udgangspunkt i en situation, hvor affaldsforbrænding (energiudnyttelse) markedsudsættes. Der følger samtidig krav om at affaldsenergianlæg udskilles i aktieselskaber 2. Kommunerne har stadig anvisningsretten for husholdningsaffald, men de skal udbyde forbrænding / energiudnyttelse af dette affald 3. Det gælder uanset at kommunerne ville kunne sende affaldet til deres eget anlæg. 1 Netop fordi var tale om et uformelt møde er opsamlingen fra mødet alene baseret på sekretariatets sammenfatning af svar på spørgsmål, som var fremsendt til Energistyrelsen forud for mødet. 2 Det antages at der ligeledes forudsættes selskabsmæssig udskillelse af produktion og distribution af fjernvarme (affaldsvarme). 3 Anvisningsretten er indskrænket til alene at anvise til forbrænding (energiudnyttelse), men ikke til bestemte anlæg (før udbud).

2 Kommunerne skal sørge for indsamling og allokering gennem udbud af husholdningsaffald samt varetage myndighedsopgaver, herunder miljøregler og miljøtilsyn. Husholdningerne er forpligtede til at følge de kommunale ordninger. Kommunerne sikrer håndtering af det forbrændingsegnede affald gennem udbud og kontrakter med affaldsenergianlæg samt medforbrændings- og/eller bioforgasningsanlæg. Side 2 af 5 Fuld licitation indebærer, at kommunerne skal gennemføre udbudsforretninger på behandling af alt husholdningsaffald til affaldsenergiudnyttelse samt efterfølgende opfølgning på og controlling af udbudsforretningen. Det skønnes at medføre ekstra transaktionsomkostninger for husholdningskunderne 4. Det fremstår uklart, om myndighederne f.eks. af sundhedshensyn forventer at regulere husholdningsaffaldet sådan, at det kun kan udbydes til anlæg inden for en radius svarende til Danmark og husholdningsaffaldet dermed alene tænkes behandlet på et indenlandsk marked, og/eller om udbud også kan/skal tænkes i en bredere europæisk kontekst. Ligeledes fremstår det uklart, hvordan overgangen til udbud skal foregå forventer myndighederne f.eks. i år 1 at sætte alt kapacitet på markedet, eller vil markedet blive åbnet som en glidende overgang. Det er ligeledes uklart om kommunerne fremadrettet har egentlig kapacitetsforpligtigelse for husholdningsaffaldet eller ej 5. Som udgangspunkt påhviler denne de nationale stater. Dermed er det staten, der har forpligtelsen, medmindre staten bestemmer anderledes. Kommunerne har hverken kapacitetspligt eller anvisningsret for virksomhedernes forbrændingsegnede affald. Prissætning af affaldsforbrænding (affaldsenergiudnyttelse) Taksten for affaldsforbrænding (affaldsenergiudnyttelse) er markedsbestemt for både husholdningsaffald og erhvervsaffald. Hvert affaldsenergianlæg har mulighed for at sætte forskellige takster for affaldsforbrænding til forskellige kunder, herunder kommuner. Brug af prisdifferentiering vil være underlagt samme krav som i andre kommercielle selskaber, hvor det er bestyrelsens ansvar, at prispolitikken er i virksomhedens interesse. 4 Her Rapport (2015) Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren, Figur 14 samt side 32 5 Af Forbrænding af affald (dec. 2010) fremgår det at kommunerne fortsat har kapacitetsforpligtigelsen for husholdningsaffald. Direkte adspurgt har Energistyrelsen dog i januar 2016 ændret svaret, således at staten fremadrettet har det endelige kapacitetsansvar. Det bør dog afklares nærmere om det gælder både for husholdningsaffald og erhvervsaffald.

3 Kommuner og erhvervsvirksomheder kan vælge mellem affaldsenergianlæg, hvor deres samlede behandlingsomkostninger er mindst, altså laveste affaldstakst. Det antages, at prisforskellene mellem anlæggene udjævnes af fælleskommunale indkøb og af mellemhandlere inden for affaldshåndtering 6. Side 3 af 5 Prissætningen for kommunalt affald tænkes at ske via udbudsproceduren, og dermed afhænge af konkrete leveringsbetingelser og aftaleforhold (kontraktlængder, typer etc.). For forbrændingsegnet erhvervsaffald er forventningen 7, at markedet vil være mere fleksibelt. Det vil dog formentlig afhænge af de faktiske markedsudsatte mængder af forbrændingsegnet affald, og generelle behandlingskapacitetsforhold i markedet (Danmark/EU). Affaldsenergianlæggene har mulighed for at optjene overskud, men også at få underskud. Hvile-i-sig-selv princippet ophæves i forhold til affaldsforbrændingen, mens varmepriserne tænkes reguleret som hidtil. Varmeprisregulering Regulering af affaldsvarmepriserne vil fortsat følge principperne om den laveste pris af enten den omkostningsbestemte pris, substitutionsprisen/kontraktprisen, eller prisloftet. Da varmeprisen fremadrettet på de centrale værker vil være omfattet af et effektivitetskrav, vil prisloftet afspejle dette. Det anføres 8 at denne regulering fortsat vil yde en vis grad af beskyttelse mod urimelige ændringer af varmeprisen som følge af eventuelt pres på indtjeningen på anlæggene. Det vurderes 9 at kapaciteten vil have en tendens mod underkapacitet, hvilket kan medføre et samfundsøkonomisk tab, idet varmeforsyning på alternative brændsler kan være dyrere. Etablering af ny kapacitet Enhver ny kapacitetsændring (udvidelse/udfasning) er fortsat betinget af myndighedsmæssig godkendelse efter enten Elforsyningsloven eller Varmeforsyningsloven. For affaldsenergianlæg, mindre end 25 MW, vil det 6 Her Forbrænding af affald, side 110, afsnit regulering af prissætning. 7 Her Forbrænding af affald, side 110, afsnit regulering af prissætning. 8 Her Rapport (2015), side 31, afsnit varmepriser. 9 Her Rapport (2015), side 31, afsnit varmepriser.

4 være kommunalbestyrelsen, der som varmeplanmyndighed og efter reglerne i den såkaldte projektbekendtgørelse - har ansvaret for varmeforsyningen. Dvs. kommunalbestyrelsen skal bl.a. sikre mod overkapacitet af varme inden for fjernvarmenettet. Der vil imidlertid ikke længere være noget krav om dokumentation af affaldsgrundlaget og statslig godkendelse heraf. Der vil således være mulighed for udvidelse af kapaciteten, hvis kommunalbestyrelsen giver projektsamtykke efter bl.a. energilovgivningen. Side 4 af 5 Transport af affald Det er vurderet 10 at transportniveauet i Licitationsmodellen vil være lavere end alle andre scenarier. Det begrundes primært i, at der er forventning om lav udenrigshandel med forbrændingsegnet affald. I markedet antages det, at nogle af de lange transporter bliver overflødiggjort, fordi markedet forventes at være kendetegnet ved fælleskommunale indkøb og mellemhandlere. Hvis sidstnævnte forudsætninger ikke holder, vil licitation føre til øget transport af affald. Ændringer i sektorlovgivning som følge af aftale om licitation for alt forbrændingsegnet affald Ændring af Miljøbeskyttelsesloven/Affaldsbekendtgørelsen således at anvisningsretten (benyttelsespligten), kapacitetsforpligtigelse og hvile-i-sig selv-princippet ophæves, og samtidig lovhjemmel til at kommuner kan drive affaldsenergianlæg på et kommercielt grundlag. Lovhjemmel, der forpligter kommuner til at udskille deres affaldsenergi-produktionsvirksomhed i selvstændige aktieselskaber. Dertil kommer (formentlig) tilpasninger i Energilovgivningen, afgift- /beskatningsregler, regler om lånegaranti/garantiprovision samt ændringer i det kommunale regnskab og budget f.s.v.a. affaldsenergianlæg. Overgangsordninger og undtagelser Der er peget på praktiske udfordringer i at sikre rammerne for markedsudviklingen samt en overgang fra den eksisterende situation til den konkurrenceudsatte situation. Der findes dog ikke beskrivelser af egentlige overgangsordninger eller eventuelle undtagelser fra kravet om licitation (fx anlæg på mindre øer eller andre særlige geografiske beliggenheder). 10 Her Forbrænding af affald (dec. 2010), side 127.

5 Tidligere analyser 11 af Licitations-modellen Der indgik i rapporten Forbrænding af affald, december 2010, en beskrivelse af licitationsscenariet. Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren resumerede i 2015 (næsten 12 ) samme beskrivelse af licitationsscenariet. Side 5 af 5 I analysearbejdet blev følgende parametre om licitations-scenariet særlig fremhævet: Effektiviseringspotentiale Varmepriser Kommunernes økonomi Borgere og virksomheders økonomi Kapacitetsregulering Konkurrencesituationen på markedet Miljø og Klima, herunder genanvendelse Juridiske rammer Praktiske udfordringer. Hvis det skønnes hensigtsmæssigt kan sekretariatet udarbejde resumé af dette analysearbejde. Det samlede beregnede effektiviseringspotentiale i licitationsmodellen Det fremgår at de gennemførte beregninger af effektiviseringspotentialet i affaldsenergisektoren, som licitationsmodellen vil kunne understøtte en samlet effektivisering på mellem 350 mio. kroner (2010 rapport 13 ) og 665 mio. kroner ( rapport). 11 Forbrænding af affald kan downloades fra Finansministeriets hjemmeside. Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren (2015) valgte ikke at offentliggøre deres udvalgsrapport. 12 I rapportudkast (s. 29, 2015) står dog Kapacitetsforpligtigelsen vil blive ophævet og dermed fremtidigt påhvile staten. 13 År 2010 rapporten er en henvisning til Forbrænding af affald, hvor der efter rapportens offentliggørelse i december 2010, blev gennemført en nedjustering af effektiviseringspotentialet til 350 mio. kr. 14 År 2015 rapporten er en henvisning den beregning, som Arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren (2015) gennemførte.

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen

Benchmarking af (affald)varmeforsyningen NOTAT Benchmarking af (affald)varmeforsyningen Dette notat er et forsøg på at beskrive, hvordan centraladministrationen forestiller sig en benchmarkmodel. Derfor er teksten udformet så tekstnært som muligt

Læs mere

Effektivisering af affaldsenergisektoren

Effektivisering af affaldsenergisektoren NOTAT Effektivisering af affaldsenergisektoren Dansk Affaldsforening bemærkninger til rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren september 2016 Indledende bemærkninger

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model

Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model NOTAT Konsekvensbeskrivelse Benchmarking-model Hvordan påvirkes medlemmer af Benchmarking & indtægtsrammeregulering i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Benchmarkingmodellens konsekvenser,

Læs mere

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren

Bilag 8. Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren Bilag 8 Dato 19. oktober 2018 sagsnr. 14120002 reference /pn Notat vedr. liberalisering af affaldsenergisektoren I nærværende notat er skitseret mulige konsekvenser af en liberalisering af affaldsenergisektoren.

Læs mere

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen

Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen NOTAT Konsekvensbeskrivelse Licitationsmodellen Hvordan påvirkes medlemmerne af licitationsmodellens indførelse i affaldsenergisektoren? Dette notat omfatter en analyse af Licitationsmodellens konsekvenser,

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, takker hermed for det fremsendte materiale vedr. ovennævnte bekendtgørelse. Miljøstyrelsen Dok.nr: 48758 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 17. januar 2011 HØRINGSSVAR JOURNALNUMMER MST 7759-00121 Miljøstyrelsen har med brev af 16. december 2010 anmodet om høringsparternes kommentarer

Læs mere

Rammevilkår for licitationsmodel

Rammevilkår for licitationsmodel NOTAT Rammevilkår for licitationsmodel -affald til energiudnyttelse i et marked 09.09.2016 Side 1 af 7 J.nr. 4.1.29 Baggund Dette notat beskriver en model og 7 rammevilkår, der er nødvendige for at kommunalt

Læs mere

Forbrænding af affald

Forbrænding af affald Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende organisering af affaldsforbrændingsområdet December 2010 Forbrænding af affald - Afrapportering fra den tværministerielle

Læs mere

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør

DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET. Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME STRATEGI PÅ AFFALDSOMRÅDET Kim Behnke, vicedirektør DANSK FJERNVARME OG AFFALDSSEKTOREN Varme fra affaldsforbrændingsanlæg er meget velkommen. Non-profit og prisloft er en nødvendig regulering,

Læs mere

Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren

Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Stormgade 2-6 1470 København K Att.: efkm@efkm.dk; hhl@eaea.dk Høringssvar til rapportudkast Konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren Indledende bemærkninger Dansk

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158247 8. februar 2013 NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED

Læs mere

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen ndsættelse, på billedet det bagerst. Effektivisering af affaldssektoren Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Oversigt Baggrund Aktuel arbejdsgruppe Fremtidige rammer Dansk Fjernvarme - erfagruppe

Læs mere

Varmeforsyningslovens prisregulering og etableringskrav

Varmeforsyningslovens prisregulering og etableringskrav N O T AT 20. februar 2014 Ref. rvn/fbe Forsyning Side 1/5 Varmeforsyningslovens prisregulering og etableringskrav 1. Definition af et kollektivt varmeforsyningsanlæg Varmeforsyningsloven (VFL) regulerer

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere

Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet

Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00102 Ref. RH; CFM; JEBLS D. 7. juni 2011 Høringsnotat: Rapport fra den tværministerielle arbejdsgruppe om organisering af affaldsforbrændingsområdet Rapporten har været

Læs mere

Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren

Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren RAPPORT Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren Rapport afgivet af arbejdsgruppen til effektivisering af affaldsforbrændingssektoren Offentliggjort af Energistyrelsen i september 2016. Indhold 1.

Læs mere

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Vejle Fjord 11. november Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Forsyningsstrategi konkurrenceudsættelse af: 1. Genanvendelig affald 2. Affaldsenergisektoren Beslutninger bør tages på et oplyst grundlag

Læs mere

forbrænding af affald

forbrænding af affald Kommunernes fremtidige rolle vedrørende forbrænding af affald Analyse af konsekvenser for kommuner og kommunale anlæg ved konkurrenceudsættelse, herunder pligt til udbud af husholdningsaffald Kommunernes

Læs mere

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen

Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen. Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Modul 2 Dag 1 Kommunerne og Statsforvaltningen Birgitta Bundgaard, Miljøstyrelsen Overblik Kort om Folketing, regering og miljøministeren Miljøstyrelsen regeludarbejdende og regelfortolkende myndighed

Læs mere

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1 Udbud af ydelsen forbrænding af affald 2 februar 2017 Oplægsholder Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner 1 Oversigt Udbud og udbudsreglerne Særligt om in-house Udbud i mulige fremtidige situationer

Læs mere

Varmeforsyningsloven og område 4

Varmeforsyningsloven og område 4 Varmeforsyningsloven og område 4 Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temamøde om Landsbynærvarme Dansk Fjernvarme, marts 2014 Hvad siger loven? Varmeforsyningslovens formål er bl.a. at: fremme den mest samfundsøkonomiske,

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

Mundtlig beretning Generalforsamling 2016

Mundtlig beretning Generalforsamling 2016 Mundtlig beretning Generalforsamling 2016 Tilbageblik på 2015 Driften af selskabet Når vi ser tilbage på 2015 kan vi glæde os over en stabil drift af kraftvarmeværket med kun få kortvarige, uplanlagte

Læs mere

Afskaf affaldsafgiften

Afskaf affaldsafgiften Afskaf affaldsafgiften Jacob H. Simonsen 1 Hvorfor er problemstillingen afgørende Pr. 12. december 2010 kan det forbrændingsegnede erhvervsaffald bevæge sig frit i EU Affaldsproducenten har et retskrav

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

forbrænding af affald

forbrænding af affald Kommunernes fremtidige rolle vedrørende forbrænding af affald Analyse af konsekvenser for kommuner og kommunale anlæg ved konkurrenceudsættelse, herunder pligt til udbud af husholdningsaffald Kommunernes

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 1 Offentligt Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Den 13. marts

Læs mere

januar 2010 Af Jacob Brandt

januar 2010 Af Jacob Brandt januar 2010 Af Jacob Brandt A F FA L D S G E B Y R E R EFTER DEN REVIDEREDE AFFALDSBEKENDTGØRELSE Med den nye affaldsbekendtgørelse er der indført en mere detaljeret regulering af de kommunale affaldsgebyrer,

Læs mere

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse

- kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse. Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Forbud og hjemler - kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, den 3. september 2015 2 Kildesorteret erhvervsaffald til materialenyttiggørelse Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 08-02-2011 ITE 4/0120-0401-0061 /ASL/MAL Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 17. januar 2011 en almindelig

Læs mere

De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion

De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion ØSTERGADE 38 1100 KØBENHAVN K TLF. 33 33 81 00 WWW.LINDCAD.DK De retlige aspekter om myndighed og drift en introduktion DAKOFA den 24. august 2011 Advokat (L) Jacob Brandt De retlige aspekter Hvorfor er

Læs mere

31/82 32/82 33/82 34/82 35/82 36/82 37/82 38/82 39/82 40/82 41/82 42/82 43/82 44/82 45/82 46/82 47/82 48/82 49/82 50/82 51/82 Bilag 2 Svar på spørgsmål fra ENT Til Energitilsynet Besvarelse af Energitilsynets

Læs mere

Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme

Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme Lovgivning med betydning for mikrokraftvarme Finn Bertelsen, Energistyrelsen Dansk Mikrokraftvarme Afslutningskonference, 23. september 2014 Hvad siger loven? Varmeforsyningslovens formål er bl.a. at:

Læs mere

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015 Miljøstyrelsens sagsbehandling af kommunale behandlingsanlægs anmeldelse om fortsat behandling af kildesorteret erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse Orienteringsmøde onsdag den 29. april 2015

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Ny Affaldsbekendtgørelse

Ny Affaldsbekendtgørelse Ny Affaldsbekendtgørelse Introduktion Ny affaldsbekendtgørelse udstedt 18. december 2009. Justeret bekendtgørelse udstedt 13. januar 2010. Fodnoten til bilag 6 B om forbrænding slettet Undtagelse for restprodukter

Læs mere

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport

Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport 15-11-2014 2 Samfundsøkonomisk værdi af affaldsimport, - 15-11-2014 Udarbejdet for Dansk Affaldsforening af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220

Læs mere

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund KARA/Noveren I/S Bestyrelsen København 15. november 2013 Johan Weihe Partner T +45 72 27 34 53 jhw@bechbruun.com Sagsnr. 005168-0075 jhw/jhw/sap Notat Modernisering af affaldsforbrændingssektoren 1. Baggrund

Læs mere

Nyt på affaldsområdet

Nyt på affaldsområdet Nyt på affaldsområdet Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Johan Weihe og specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Lovforslag på lovprogrammet - Modernisering af affaldsforbrændingssektoren

Læs mere

Reno Djurs tilvejebringelse af forbrændingskapacitet

Reno Djurs tilvejebringelse af forbrændingskapacitet Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 15. april 2015 Reno Djurs tilvejebringelse af forbrændingskapacitet 1. Formål og indhold i Formålet med notatet er at belyse en række aspekter i forholdet mellem

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus

Gebyrdifferentiering - affaldsret. Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus Gebyrdifferentiering - affaldsret Temadag om affaldsgebyrer, den 21. august 2018, Aarhus 2 Gebyrdifferentiering den juridiske ramme Miljøbeskyttelseslovens 48 Affaldsbekendtgørelsens kapitel 8 Lighedsprincippet

Læs mere

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private

Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private Notat Jord & Affald J.nr. MST-7779-00105 Ref. bpc Den 12. april 2011 Definition af affaldsproducent vurderet i forhold til affald frembragt ved håndværkeres og anlægsgartneres aktiviteter hos private I

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Emner Generelle henvendelser ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Kontrolgruppens fokusområder

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) cob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) Jacob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Strategiplan

Svendborg Kraftvarme A/S. Strategiplan Svendborg Kraftvarme A/S Strategiplan 2017-2020 Forord Dette er den tredje strategiplan siden selskabets stiftelse i 2010. Strategiplanen er udarbejdet af selskabets bestyrelse og direktion og den tegner

Læs mere

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.

Bestyrelsen for AVV I/S DAGSORDEN. for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9. 17. januar 2012 1600 DAGSORDEN for møde i bestyrelsen for AVV-Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S tirsdag 17. januar 2012, kl. 9.00 Mødested: AVV-administrationen Mandøvej 4 Hjørring Fraværende: Ingen

Læs mere

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI

MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI MARKANTE GEVINSTER VED ØGET IMPORT AF AFFALD TIL ENERGI Frem mod 2020 er der markante samfundsøkonomiske gevinster ved at udnytte disponibel kapacitet i de danske affaldsenergianlæg. Øget import af affald

Læs mere

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse

FORHØRINGSNOTAT 22. juli Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse FORHØRINGSNOTAT 22. juli 2011 J.nr. 2302/1202-0014 Ref. rvn Side 1/6 Energistyrelsens forhøringsnotat vedr. en ny prisloftbekendtgørelse Energistyrelsen har sendt et udkast til en ny prisloftbekendtgørelse

Læs mere

Vurdering af moderniseringsmodel-frit Erhvervsaffald

Vurdering af moderniseringsmodel-frit Erhvervsaffald 15. MAJ2014 J.nr.: 7509699 PIN/ADR Pr. mail niebu@mst.dk Miljøstyrelsen Att.: Funktionsleder Niels Bukhalt Børsgade 4 1215 København K Vurdering af moderniseringsmodel-frit Erhvervsaffald l. Indledende

Læs mere

Udbudsretten i relation til kontrakter om affaldsforbrænding

Udbudsretten i relation til kontrakter om affaldsforbrænding Notat Dato: 4. juli 2011 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Udbudsretten i relation til kontrakter om affaldsforbrænding Indledning Sammenfatning Notatets formål er at redegøre for de udbudsretlige

Læs mere

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10

Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens Side 1 af 10 Hvad kan der konkluderes om effekterne af affaldsreformens første fase? 08.02.2016 Side 1 af 10 J.nr. 4.10.1.1 Indledning KL og Dansk Affaldsforening vil med dette notat lave en komprimeret gennemgang

Læs mere

Bilag 7. Direktør Poul Kristensen Energnist Uldjydevej Herning. Afslag på ansøgning fra Energnist om affaldsgrundlag

Bilag 7. Direktør Poul Kristensen Energnist Uldjydevej Herning. Afslag på ansøgning fra Energnist om affaldsgrundlag Bilag 7 Direktør Poul Kristensen Energnist Uldjydevej 2 7400 Herning Kontor/afdeling FOR Dato 13. september 2018 J nr. 2016-4936 lbr/jsl Afslag på ansøgning fra Energnist om affaldsgrundlag Energnist har

Læs mere

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018

AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN. Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 AFFALDSENERGI NU OG I FREMTIDEN Dansk Affaldsforenings Årsmøde fredag den 23 marts 2018 HVAD ER AFFALDSENERGI? Kommunalt El Affald Energi Erhverv Varme Produktionsmidler - Maskinel - Mandskab - Hjælpestoffer

Læs mere

Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 8. april 2015 Aarhus Generalforsamling 2015 1. Resume Der skal inden udgangen af maj afholdes ordinær generalforsamling i Aarhus.

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2012-2013 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 202-203 Forord Nærværende dokument er den første virksomhedsplan for Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplanen er udarbejdet det af selskabets direktion og

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S 7. april 2016 1/8 Indholdsfortegnelse 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Hovedudfordringer ved en

Hovedudfordringer ved en Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 238 Offentligt Hovedudfordringer ved en fuld åbning af postmarkedet Miniseminar for Trafikudvalget den 12. marts 2008 De overordnede rammer på postområdet

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

N O T AT 26. februar 2015

N O T AT 26. februar 2015 N O T AT 26. februar 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført

Læs mere

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010

Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark. Resultater og dokumentation Final November 2010 Scenarier for liberalisering af affaldsforbrænding i Danmark Resultater og dokumentation Final November 21 Indholdsfortegnelse 1 Overblik over modellen 3 2 Scenarier og følsomhedsanalyser 4 2.1 Scenarier

Læs mere

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning.

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158988 NOTAT 1. INDLEDNING Hvidovre Fjernvarmeselskab A.m.b.A. ("Selskabet") har anmodet Hvidovre Kommune ("Kommunen")

Læs mere

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde PROTOKOL til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30 Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde 1. Formanden orienterer 2. Formandskabet orienterer 3. Administrationen

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning

Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning Indbydelse til at afgive tilbud på udarbejdelse af standardkontoplan/konteringsvejledning Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 10. november 2017 J nr. 2017-5414 Indledning Energistyrelsen indbyder

Læs mere

Det fremtidige grundlag for affaldsforbrænding

Det fremtidige grundlag for affaldsforbrænding Det fremtidige grundlag for affaldsforbrænding i Hjørring 23-05-2011 Udarbejdet af: Ea Energianalyse Frederiksholms Kanal 4, 3. th. 1220 København K T: 88 70 70 83 F: 33 32 16 61 E-mail: info@eaea.dk Web:

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Oktober 2018 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2015

Svendborg Kraftvarme A/S. Virksomhedsplan for 2015 Svendborg Kraftvarme A/S Virksomhedsplan for 205 Forord Virksomhedsplanen for 205 er udarbejdet af selskabets direktion og redegør for initiativer, som der skal arbejdes med/iværksættes i løbet af 205

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune Sagsnr. 88.00.00-G01-5-15 Cpr. Nr. Dato 27-4-2015 Navn Sagsbehandler Karina Christensen Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune 1 Introduktion Dette notat sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse

Læs mere

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Økonomi Indkøb Tlf. 46 11 20 38 MAJBA@rudersdal.dk Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 2. REGLER FOR INDKØB AF MADSERVICE...2 2.1

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Må man tjene penge på (affalds)varme?

Må man tjene penge på (affalds)varme? Må man tjene penge på (affalds)varme? Advokat Klavs V. Gravesen 7. marts 2011 Regler, der hindrer overskud på varmeforsyning 1. Miljøretligt hvile-i-sig-selv-princip, jf. miljøbeskyttelseslovens 48 om

Læs mere

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1.

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1. Dato: 24. juni 2015 Sag: BET-15/05842 Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

- Orientering og uddybning af forliget

- Orientering og uddybning af forliget En ny og forbedret regulering af den danske vandsektor - Orientering og uddybning af forliget Kontorchef Inger Bergmann, Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet Dagsorden 1. Baggrund for vandsektorforliget

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Resume I Energnist-oplandet produceres ca. 456.000 ton forbrændingsegnet affald pr. år og forsyningssikkerheden sikres

Læs mere

Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering. www.energiogmiljo.dk

Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering. www.energiogmiljo.dk Selskabsgørelse af forbrændingssektoren Overvejelser om kommende regulering 1 Det vil jeg tale om Organisation Åbningsbalance Skatteforhold Finansiering Stranded costs Varmepris Medarbejdere Ledelse Samarbejde

Læs mere

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE Udbudsstrategi Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE CENTRALFORVALTNINGEN PARK ALLÉ 160 2605 BRØNDBY TELEFON 43 28 28 28 MAIL CENTRAL@BRONDBY.DK WEB WWW.BRONDBY.DK REDAKTION ØKONOMIAFDELINGEN TRYK BRØNDBY

Læs mere

FORSLAG TIL HARMO- NISERING AF SER- VICEPAKKER PÅ PLE- JECENTRE I TØNDER KOMMUNE

FORSLAG TIL HARMO- NISERING AF SER- VICEPAKKER PÅ PLE- JECENTRE I TØNDER KOMMUNE FORSLAG TIL HARMO- NISERING AF SER- VICEPAKKER PÅ PLE- JECENTRE I TØNDER KOMMUNE Delnotatet præsenterer de lovgivningsmæssige forudsætninger for servicepakker og en vurdering af, hvilke servicepakker,

Læs mere