Beretning Tele Vest - har med bistand fra vores socialrådgiver - skaffet ca kr. hjem fordelt på 11 sager.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beretning Tele Vest - har med bistand fra vores socialrådgiver - skaffet ca kr. hjem fordelt på 11 sager."

Transkript

1 Beretning 2017 Bestyrelsen Tele Vest Bestyrelsen består af syv medlemmer og tre suppleanter, der alle er valgt af generalforsamlingen. Fem bestyrelsesmedlemmer er næsten eller helt fuldtidsfrikøbte. Hele bestyrelsen varetager et bredt udsnit af faglige opgaver og varetager også praktiske administrative opgaver sammen med vores to ansatte. Vi har fem faste udvalg, der har det faglige ansvar for hvert deres område. Hvert af disse udvalg har deres egen beretning. Det er organiserings, - uddannelses, - overenskomst, - miljø og ungdomsudvalgene. Vores udgangspunkt er synlighed og værdi for dine kontingentindbetalinger. Vores tillidsrepræsentanter er hér en vigtig del af vores synlighed og kontakt ud til medlemmerne. Det er også derfor, afdelingen mødes med tillidsrepræsentanterne fire gange om året til TR Forums møderne. Fra bestyrelsen har vi været ude til medlemsmøder både forår og efterår. Medlemsmøderne er en skøn blanding af information og spørgsmål fra deltagerne. Der har deltaget ca. 750 af vores medlemmer på medlemsmøderne, et tal som vi er meget tilfreds med. Her ud over deltager vi i Klubmøder, og vi har afholdt to medlemsdage i hhv. Slet og i Kolding. Medlemmerne modtager nyhedsbreve fra afdelingen, hvor vi prøver at give et indblik i afdelingens laden og gøren. Som medlem kan du også følge med i referater fra bestyrelses- og TR Forums møder. Informationen om samarbejde og forhandlinger ligger i Landsklubben og virksomhedsklubberne. Værdi for kontingentet I 2017 har den tilpassede overenskomst, i hård valuta, en værdi på mindst fra ,- kr. optil , kr. for den enkelte. De tunge drenge i værdiskabelsen er feriefridagene, pensionsindbetalingen, fritvalgslønkontoen, selvvalgt uddannelse og fuld løn under sygdom og barsel. Her til kommer gode tillæg ved vagter, overtidsbetaling og en grundløn, der ligger et godt stykke over mindstelønnen. Vi yder hjælp ved afsked og skulle du blive ramt af langtidssygdom, hjælper vi overfor arbejdsgiver og kommune. Vi hjælper ved jobskifte og efteruddannelse. Skulle du blive ramt af en arbejdsskade hjælper vi dig igennem sagsforløbet med bistand fra vores socialrådgiver. Metal har kørt en stor faglig sag for en uberettiget afsked et af vores medlemmer. Vi vandt sagen for medlemmet, som fik en meget stor kompensation og fik slået beskyttelsen af tillidsvalgte fast. Tele Vest - har med bistand fra vores socialrådgiver - skaffet ca kr. hjem fordelt på 11 sager. Vi har pt. 14 verserende sager.

2 Ole M. Andersen har mere om sagen i sin beretning fra vores overenskomstudvalg. Hver dag prøver vi at forsvare dit arbejdsmiljø og forbedre dine arbejdsforhold. Alt det kan du læse mere om i de efterfølgende udvalgsberetninger. Prisen for dit medlemskab i Forbundet og Metal Tele vest er 2,05 kr. pr. arbejdstime, når du har indregnet skattefradraget. Dette kan vi kun forsvare, ved at vi stadig har en høj organisationsprocent. Vi er udfordret på salgsområderne, både i Erhverv og YouSee. Vi yder her en stor hvervningsindsats, og i 2017 har vi igen hvervet mange nye medlemmer. Der er desværre en stor udskiftning af medarbejdere, der hurtigt finder nyt arbejde udenfor TDC, og er væk igen som medlemmer. Vi kan ikke forstå TDCs politik på dette område. Man tager mange helt unge ind - med meget lidt erhvervserfaring og næsten ingen erfaring på Teleområdet - til en lav løn og med høje salgsmål. Det vil give en høj gennemgang, til skade for kunder og de andre medarbejdere i TDC. Vi prøver hele tiden at få TDC til at ændre deres politik på dette område, og vi kan se de første tiltag, hvor TDC, blandt andet i Kolding, tager ældre medarbejdere ind. TDC i 2017 Det er helt specielt at skulle skrive om udviklingen i TDC for I skrivende stund venter vi på nye ejere, og vi ved ikke hvilken vej de vil dreje TDC var midtvejs, i den tre års strategiplan Pernille og bestyrelsen i TDC havde udstukket. En strategi der skulle få stoppet TDCs kunde- og indtjeningsnedgang. Der var udstukket et benhårdt budget, hvor medarbejderne igen ville opleve fyringsrunder og effektiviseringer. I løbet af 2017 kunne vi se, at det næsten frie fald i kunder og indtjening fladede ud. Og i Mobil oplevede vi kundetilgang og for første gang gav mobilforretningen overskud. Derfor sluttede medarbejderne også op om strategien, selv om det virkelig har været en hård periode. Nu kunne mange igen se en fremtid for arbejdspladsen. De største ting, der skete i TDC følger her: Vi solgte TDC Sverige og TDC Hosting. Det blev besluttet, at kundevente opgaver, som hoved regel, ikke skulle være outsourcede. Derfor blev - først dele af Erhverv - insourcet igen, senere kom de sidste 800 medarbejdere fra Sitel hjem til YouSee igen. Det drejer sig om Support og Billing. Der kom nye topledere i flere enheder. Operations stod uden ledelse et stykke tid, hvilket gav store udfordringer for medarbejderne og samarbejdet.

3 De mange nye ledere har givet store udfordringer på samarbejdsområdet. Der skulle skaffes hurtige resultater, hvilket tit er gået udover samarbejdet med medarbejderne. Det er en stor opgave at holde ledelsen fast på den samarbejdsaftale, der er aftalt imellem os bød desværre også på flere fyringsrunder. Vi slap ikke for budgetfyringer, det vil sige, at der er blevet fyret medarbejdere, der faktisk ikke kunne undværes. Flere er blevet genansat som konsulenter. Der er blevet satses stort på Gigaspeed i Coaxnettet, som en del af vores medlemmer har været med til at lave. Mobilnettet blev for anden år i træk kåret til Danmarks bedste. Det lykkes også at opkøbe nye og videreføre gamle licenser, som skal bruges til at køre et mobilnet. Vi fik sat gang i salget af pair bonding og sat gang i forsøget med hybridbredbånd, der kombinerer bredbånd på kobber med mobilbredbånd. Forsøgene ser ind til videre lovende ud. På kobberområdet mangler der en klar strategi. Vi har ikke fuldt udnyttet de fremskudte DSLAM, der er opsat i stor stil. De er ikke blevet markedsført og kunderne i de områder, hvor de er blevet opsat, kender ikke de muligheder, de giver. Her kunne TDC virkelig kapre mange kunder, som ville give arbejde til vores medlemmer. TDC opkøbte Mobilselskabet Plenti for at stoppe priskrigen, og der kom nye kunder i butikken. Sidst på året begyndte Erhverv at vinde flere udbudsrunder på det offentlige område. Det er positivt, ellers var der forsvundet endnu flere arbejdspladser har været en hård omgang, med et ekstra hårdt pres på medarbejderne. Det oplever vi meget klart på de henvendelser, vi får på kontoret, og i vores samtaler med tillidsrepræsentanterne. En del medarbejdere har forladt TDC. For manges vedkommende på grund af sygdom. Mange er ramt af stress, men kommer heldigvis op igen, ved hjælp af os, TDC eller gode kollegaer. Det er ikke kun i TDC, at mange oplever at kravene, der bliver stillet, ikke hænger sammen med det, vi kan levere, eller tror vi skal levere på vores arbejdsplads. Alle arbejdsmarkedsforskere advarer imod den stigende tendens, der er på stresstilfælde. Det er et emne, vi må og skal arbejde mere med i fremtiden. Hvilke mekanismer er det, der udløser stress, som har fatale følger for vores helbred. Vi skal også huske på, vi har et helt liv, hvor vores privat liv og arbejdsliv hænger sammen. Vil vi for meget, og glemmer at koble fra en gang imellem. Har du privattid, hvor du laver lige det, du synes allermest om? Forbundet Dansk Metal - Medlemsstabilisering I 2018 har vi særligt fokus på medlemsstabilisering.

4 Vi har et mål om, at vi i 2018 bryder udviklingen og får et år, hvor antallet af medlemmer, der forlader os, af den ene eller anden grund, går lige op med antallet af nye medlemmer. En stabilisering af medlemstallet er helt afgørende for vores organisatoriske, faglige og politiske styrke. Vi står ganske enkelt på en langt stærkere platform i både politiske og faglige forhandlinger centralt og lokalt, jo flere vi er. Trepartsaftale I efteråret kom der en trepartsaftale i hus om efter- og videreuddannelse. Det var en meget svær fødsel. Til gengæld fik vi en aftale, som ligger i god forlængelse af overenskomstaftalen fra foråret. Som teknologien udvikler sig, kan man ikke gå et helt arbejdsliv uden at dygtiggøre sig undervejs. Derfor bliver efter- og videreuddannelse stadig vigtigere. Det stiller krav til arbejdsgiverne, men det stiller også krav til os selv. Det skal simpelthen være lige så naturligt at planlægge sin efteruddannelse, som det er at planlægge sin ferie. Så det er en vigtig aftale, der er indgået. Først og fremmest kæmpede vi med næb og klør mod omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne. Altså den nedskæring på 2 procent, som uddannelserne skal gennemføre hvert år. Vi kom ikke i mål med at få nedskæringerne helt afskaffet. Men vi fik afsat 150 millioner kroner til en kvalitetspulje. Puljen blev senere gjort større i forbindelse med finansloven. Det er selvfølgelig ikke nok, og samlet set ender erhvervsuddannelserne med et minus på kontoen, men erhvervsuddannelserne var som udgangspunkt slet ikke en del af trepartsaftalen, så på den måde var det et vigtigt ekstra resultat. Når det gælder selve VEU-området, får vi nu ét system med én indgang. Det skulle gerne betyde, at hverken virksomheder eller arbejdstagere længere skal rende fra Herodes til Pilatus for at finde de relevante kurser. Det er vigtigt. For som alle ved, har efter- og videreuddannelsesindsatsen været for nedadgående i de seneste år. Og det har derfor været nødvendigt at gentænke både organisering og økonomi i systemet. Nu etableres der én indgang til VEU-systemet i form af en national elektronisk platform, hvor lønmodtagere kan søge og tilmelde sig kurser. Samme sted kan arbejdsgivere søge godtgørelse, når deres medarbejdere er på kursus. Det skulle gerne være med til at øge søgningen på kurserne. Der bliver også etableret en såkaldt omstillingsfond på i alt 400 mio. kr. Den skal give ufaglærte og faglærte mulighed for at efteruddanne sig, for at videreudvikle sig og for at skifte spor i takt med de ændringer, der sker på arbejdsmarkedet.

5 Så får vi også sat fokus på de danskere, der ikke kan regne eller læse eller kun gør det meget dårligt. Vi kan som samfund ikke være bekendt, at så mange mangler basale færdigheder, der er helt nødvendige på nutidens og i endnu højere grad på fremtidens arbejdsmarked. Derfor er det også godt, at der bliver afsat 100 mio. kr. til at få flere virksomheder i gang med en aktiv indsats for, at flere skal blive bedre til at læse, regne og skrive. Der kommer også en kvalitetspulje til AMU på 140 mio. kr. over de kommende fire år. Det skal være med til at løfte kvaliteten og dermed også interessen for at tage AMU-kurser. Og endelig bliver VEU-godtgørelsen hævet fra 80 procent til 100 procent af højeste dagpengesats for de medarbejdere, der tager på AMU-kursus. Alt i alt er det derfor en god aftale, som forhåbentlig vil få mange flere kolleger til at tage meget mere efter- og videreuddannelse. Medlemskommunikation 2.0 I har nok lagt mærke til, at vi har fået nye Metal Magasiner. I har måske også besøgt det nye område det personlige feed på Metals hjemmeside. Metal Magasinet er blevet til tre magasiner et industri-magasin, et for transportområdet og et for it, tele og medie-medlemmer. På danskmetal.dk er der kommet et såkaldt personligt feed. Her kan man vælge at læse historier om det, der passer på lige netop én selv man kan vælge et brancheområde, og inden for det kan man få historier, der passer på om man er under uddannelse, i arbejde, ledig eller senior. Baggrunden for alt det nye på kommunikationsfronten er først og fremmest to ting: For det første er vi en del af den digitale udvikling. Vores historier skal være lette at dele på de sociale medier og det er de altså ikke, når de kun er trykt på papir. Samtidig er det lettere for os at holde øje med, hvad der faktisk interesserer medlemmerne at læse, når de læser det på hjemmesiden. For det andet er det en vigtig del af det, vi tilbyder, at vi kender medlemmernes fag. Det kan vi nu vise i endnu højere grad, at vi gør. Vi ved også, at det er vigtigt for jer som medlemmer, at vi tilbyder noget, der er relevant for jer. Det kommer vi meget tættere på med vores nye, flotte medier. Alka Som I ved, var Metal med til at sælge Alka i december sidste år. Det var en stor beslutning for os. Men når alt kommer til alt, var det ikke en svær beslutning. Det var det eneste rigtige at gøre for at sikre, at Alka kan overleve som et stærkt forsikringsselskab. Den digitale udvikling betyder nemlig, at der er behov for en kæmpeinvestering i ny teknologi i Alka. Den investering kunne kun komme via et salg.

6 Vi har sikret, at medlemsfordelene for eksisterende Alka-kunder fortsætter i 5 år, og at der fortsat vil være tilbud om rabat til nye medlemmer. Salget giver Metal en indtægt på cirka 670 mio.kr. De penge skal vi investere fornuftigt og langsigtet. Vi arbejder derfor på at bygge ungdomsboliger på resten af den grund, vores forbundshus står på i Sydhavnen i København. Det er en god investering af flere årsager. For det første har vi jo grunden i forvejen, og for det andet er det næsten umuligt for folk med almindelige indtægter at skaffe boliger til deres børn ikke mindst i Københavnsområdet, hvor vores grund ligger. Det problem vil vi gerne være med til at afhjælpe, så det også bliver muligt for bl.a. vores medlemmer at få børnene godt i vej. For det andet vil ungdomsboligerne give et godt økonomisk afkast år efter år. Metal Ligaen Dansk Metal har siden 2014 været navne- og hovedsponsor for Metal Ligaen og Metal Cup. Alle medlemmer af Dansk Metal har gratis adgang inklusiv en ledsager til alle kampe i Metal Ligaens grundspil samt alle kampe i Metal Cup. Desuden kan medlemmer få rabat på billetter til slutspillet i Metal Ligaen. Hver sæson er der cirka indgange til ishockey i Metal Ligaen på Metalkort. Det skal ses i lyset af, at Metal Ligaen normalt har cirka tilskuere pr. sæson. Dansk Metal forlængede for nyligt aftalen for Metal Ligaen, så den nu gælder frem til april Det betyder, at Metalmedlemmer også fremadrettet har gratis indgang til grundspilskampe som i dag. Metal Speedway League Dansk Metal har været engageret i dansk speedway i mange år, og siden 2010 har Dansk Metal lagt navn til den bedste danske speedway liga, Metal Speedway League. Alle medlemmer af Dansk Metal har gratis adgang til alle matcher i Metal Speedway League også semifinalen og superfinalen. Dansk speedway er noget af verdens bedste, og sponsoratet giver altså både synlighed og konkrete medlemsfordele. Det betyder, at I blandt andet, at når I går til speedway, vil I altid møde Metal der er altid en Metal-afdeling til stede. Så mød op og få en snak og få lidt ekstra ud af kontingentkronerne. PVA Bestyrelsen Mogens Jensen Organiserings- & Agitationsudvalg Organiserings- & Agitationsudvalget i Dansk Metal Tele Vest er etableret som et matrixudvalg. Udvalget består af 4 medlemmer.

7 Afhængig af opgavernes karakter indhentes relevante personer fra typisk ungdomsudvalg, klubudvalg eller bestyrelsen i Tele Vest. Udvalgsmedlemmer: Claus Stavad Allan Niss Tobias Tolstrup Gert Rothemejer / Formand for udvalget. Udvalgets arbejdsgrundlag/ kommissorium Det er udvalgets opgave at være medvirkende til at Dansk Metal bliver mere synlige på TDCs lokationer. En af tillidsrepræsentanternes vigtigste opgaver er fastholdelse af nuværende medlemmer, samt sørge for at nyansatte får kendskab til Dansk Metal og efterfølgende bliver meldt ind. Det vil være udvalgets opgave at bakke tillidsrepræsentanterne op omkring dette arbejde. Udvalget skal endvidere medvirke til at der iværksættes medlemsarrangementer. Udvalget er et aktivt udvalg. Udgangspunktet er, at der til hvert møde foreligger konkrete tiltag på dagsordenen. Desværre har udvalget i perioden 17/18 været ramt af længerevarende sygdom og problemer omkring TR-frihed, hvilket har medvirket til lavere mødeaktivitet og aktiviteter i det hele taget. Heldigvis er der kommet nogle dygtige og aktive tillidsrepræsentanter i ungdomsudvalget, der har kunne tage over på hvervningsaktiviteter og arrangementer. Herunder medlemshvervning i Slet, i YouSee butikker i Tele Vests område samt call-centret i Kolding. I det forgangne år har der været forskellige arrangementer og medlemstilbud, herunder konkurrencer om biografbilletter, billetter til Classic Race, julearrangement i Metal Østjylland samt køb af sæsonkort til Tivoli Friheden til særpris. Synlighed I form af forskellige tiltag, herunder Metal Infodag, afdelingsbesøg I Slet, hvor undertegnede og øvrige bestyrelsesmedlemmer og udvalgsmedlemmer fra Metal Tele Vest har stået til rådighed omkring spørgsmål af faglig karakter, eksempelvis temadag med Claus Stavad omkring uddannelse/ikuf. Afdelingens tillidsrepræsentantdækning og medlemsdækning er et væsentligt tema i udvalget. Medlemsmæssigt er fokusområderne: YouSee, Itadel, IT og dele af Erhverv. Butiksområdet er også fokusområde, hvor Alpay Ata er Tele Vests eneste tillidsrepræsentant - og i øvrigt den eneste på landsplan.

8 Alpay har være medvirkende til, at vi har fået en del nye medlemmer i det forgangne år. Alpay har som nævnt ovenfor fået supplerende hjælp til hvervningen af Aron Jensen, Rasmus Topholm og Morten Amtoft fra Ungdomsudvalget. Antallet af Tele Vest tillidsrepræsentanter er selvfølgelig - af forskellige årsager ikke et statisk antal, men har i de senere år balanceret omkring 50. Her og nu er der 50 tillidsrepræsentanter. 31 er i Slet, 16 Operations tillidsrepræsentanter udenfor Slet, 1 fra Eltel samt 2 fra Huawei. Den 15. november 2017 afholdt organiseringsudvalget den store årlige Metal Infodag i Slet: En række samarbejdspartnere var inviteret med herunder AL-Bank, PFA, ALKA forsikring, TJM forsikring, GF forsikring samt SuperUsers. Der var også en Uddannelses-/ IKUF stand repræsenteret ved Peter Bechmann fra Tele Vest og Charlotte Sarkel fra TDC. Eventhall deltog med sjove aktiviteter og fine tilbud til Tele Vest medlemmer. Der er efterfølgende lavet en rabataftale med Eventhall. Konkurrencer, pølser med det hele og sodavand var der også til medlemmerne. Det var muligt at melde sig ind i Metal til kampagnepris - og på dagen fik vi 10 nye medlemmer. Organiseringsudvalget er en del af de hvervekampagner Metal Tele Vest afholder. Tobias Tolstrup er primært med vedrørende aktiviteter på YouSee området, herunder besøg i centret i Kolding. Formanden for Tele Vests Organiserings- & Agitationsudvalg, Gert Rothemejer, er Tele Vests repræsentant i Forbundsudvalget. Der afholdes to årlige møder ét i marts og ét i september. Da undertegnede, Gert Rothemejer, stopper som faglig sekretær ved generalforsamlingen den 24. april 2018, har jeg gearet ned i det forløbne år med arbejdet uden for huset og overladt møderne i Forbundsudvalget til Tobias Tolstrup fra Tele Vests organiseringsudvalg. Og det har han selvfølgelig klaret fremragende Temaerne på forbundsmøderne har eksempelvis været: medlemmernes brug af afdelingen/dansk Metal, medlemsfastholdelse, hvervekampagner, organisering af lærlinge/elever, Online kurser, pilotprojekt IT-Data, tillidsrepræsentantuddannelse, medlemsudvikling samt andet organiseringsrelevant. Til sidst et kæmpe skulderklap til udvalgets medlemmer for solidt og aktivt arbejde i det forgangne år og tak til tillidsrepræsentanter, suppleanter og arbejdsmiljørepræsentanter for solid opbakning. Sidst men ikke mindst tak til alle de medlemmer, der støttede op omkring udvalgets arrangementer

9 På vegne af Organiserings- & Agitationsudvalget Metal Tele Vest Gert Rothemejer Marts 2018 Ungdomsudvalg Året i ungdomsudvalget er gået rigtigt godt, vi har afholdt et passende antal møder henover året, og besluttet, at vi gerne vil afholde et ungdomsarrangement her i foråret for de unge under 35 år. Mange forslag blevet vendt og vurderet, og valget faldet på, at vi gerne vil invitere unge under 35 år, til en bowlingtur, med lidt forplejning, og noget faglig snak. Målet var, at mødes den 23. marts Af flere årsager har vi desværre været nødt til at rykke arrangementet til 18. maj Vi håber i udvalget på mange deltagere, der er dog et max. antal pladser nemlig 50 stk. Udvalget er henover året desværre blevet lidt svækket i størrelse/antal udvalgsrepræsentanter, og det er lidt en udfordring, at vi faktisk kun er 3-4 stk. (herunder mig, som jo på ingen måde er ung). Uagtet det, er gruppen velfungerende, og har senest også indgået i Hverveudvalgets arbejde, i samarbejde med det øvrige Hverveudvalg, og det arbejde der ligger her. Vores unge har været rundt på YouSee lokationer i både Slet og Kolding, og de har skam også været rundt i Telebutikkerne og vist flaget og haft en masse, rigtigt gode snakke med medarbejderne de steder. Det har også medført en pæn pulje af nye medlemmer, så hertil kan man kun sige: Veludført arbejde. Vi er på ingen måde færdig med at være synlig her i Ungdomsudvalget, og vi stiller gerne op til besøg i andre afdelinger. Faktisk er næste skridt allerede planlagt. Selvom vi er få i Udvalget: Tobias Tolstrup, Rasmus Topholm, Aron Jensen (N.F.) og mig som tovholder er gruppen velfungerende, rummer masser af energi og gode ideer, så kan vi godt mærke, at der er masser af arbejde. Vi håber inderligt, at der tilgår nye unge TR under 35, som kunne få interesse for vores udvalg og arbejde i øvrigt. Som tovholder for de unge, må jeg sige, at jeg er stolt over den tilgang og den energi, der ligger ved de unge TR, og jeg ser med fortrøstning frem til samarbejdet i det kommende år. Det kan kun blive godt. Venligst Jutze Arbejdsmiljø Overordnet set har der været meget stille omkring arbejdsmiljø i Mange års god og konstruktiv dialog, hvor vi i TDC har været gode til at spotte udfordringer, dokumentere hvordan vi løser dem og se mulighederne, skal ses som det vi i dag høster frugten af.

10 Det betyder ikke, at vi ikke har udfordringer, for det har vi, arbejdet er sat i gang. Når arbejdet er sat i gang er det vigtigt ikke at gå i stå! I 2017 er en stor del af TDCs ledelse skiftet ud. Ny ledelse - ny stil. Og her kan noget af årsagen også være, at der har været stille omkring arbejdsmiljø. TDC Operation har sat fokus på at begrænse mødeaktiviteten. Fokus på ikke at holde unødvendige møder eller at begrænse møder, så de møder der bliver holdt er effektive. Det er som udgangspunkt en rigtig god ide. Det giver også nogle udfordringer. Specielt i et stort firma som TDC, hvor der er et tykt rockwoollag fra bunden til toppen. Her er det vigtigt, at når man afskaffer eller indskrænker en kommunikationsvej, så at indføre en ny. Den mangler vi! Jeg oplever, at igangsatte arbejdsgrupper går i stå (eks. Vejen som arbejdsplads), og at møder i FOA ikke bliver holdt. (Under Christian Duer har der været holdt præsentationsmøde, og så er der ikke blevet holdt møde siden). Vi skal passe på, det ikke giver bagslag. Vi skal passe på, at mange års arbejde, hvor vi stort set har løst problemer på forkant, ikke ændres til, at vi nu skal til at løse problemer på bagkant, altså når ulykken er sket. Et eksempel på udfordringer hvor vi i dialog med ledelsen, finder og igangsætter løsninger er støj på centraler. Her opdagede vi, at vinyllameller man bruger som vindsluse/trucksluse til kølerum, faktisk er mærkbart støjreducerende. TDC var positiv over for ideen, og i 2017 opsatte man lamellerne på to forsøgscentraler. Resultatet var så positivt, at der er skaffet penge til, at flere centraler i 2018 kan følge efter. Et godt eksempel på, at en vedvarende dialog ledelse og medarbejder i mellem løser udfordringer. Vedvarende dialog ledelse og medarbejder i mellem, er også en forudsætning for et godt arbejdsmiljø i Slet. Ideen med et årligt møde med facility, arkitekt og Mogens Nørgaard fastholdes. Det som udfordrer arbejdsmiljøet i Slet er træk (fra ventilation/utætte vinduer), støj (i storrumskontorer) og møg (ved manglende rengøring). Bygningerne bærer præg af flere års manglende vedligeholdelse. Der kører nu en længere proces med udskiftning af gamle og slidte døre og vinduer. Øvrige fejl på bygninger tages efterhånden som det meldes ind. Uddannelsesudvalg I året der er gået har vi haft ca. 200 medlemmer på selvvalgt uddannelse. Vi havde knap 3 millioner i fonden at gøre godt med i 2017 og ved årets udgang var der ca kr. tilbage, som ikke var reserveret til kurser. Der ud over er der ca ,00 kr., som er reserveret men ikke afregnet endnu nogle af pengene bliver sandsynligvis afregnet her i de første par måneder, men

11 vi ved fra tidligere år, at en del af pengene også stammer fra aflyste kurser. Derfor skal der igen i år lyde en opfordring til, at man husker at meddele folkene bag IKUF fonden, at de eventuelle kurser man har søgt ikke bliver til noget, sådan at midlerne frigøres til andre medlemmer. Den 1. september 2017 gik den nye Aftalt Uddannelse i luften. Aftalt Uddannelse er en ny mulighed i forbindelse med industriens kompetencefond (IKUF), der giver tillidsrepræsentanten og virksomheden mulighed for at drøfte strategisk uddannelsesplanlægning og igangsætte uddannelse på virksomheden, der understøtter arbejdet med kvalificeret arbejdskraft. Da vi i TDC har vores egen IKUF fond, hvor vi som oftest bruger alle midlerne hvert år, ser jeg ikke de store muligheder for os. Der bliver stadig søgt faglige anerkendelser, de går fortsat igennem selvom TDC har skiftet arbejdsgiverorganisation. De faglige anerkendelser er en aftale mellem Dansk Industri og Dansk Metal, TDC har skiftet til Dansk Erhverv. Der kan søges Faglig anerkendelse som Datatekniker, Telesystemtekniker og Teleinstallationstekniker, men hvis Dansk Industri ikke vil være med til at godkende ansøgningerne stopper det. I januar måned var der temadag om IGU (Integrations Grund Uddannelsen). TDC har lige nu tre IGUèr i forløb med deres respektive mentorer. De tre forløb foregår alle på Sjælland, men planen er, at der også skal starte forløb op i det jyske. TDC kører et pilotprojekt, hvor man på Sjælland har taget 8 tekniske elever ind. De er startet den 2. oktober 2017 i OnSite man har lavet en aftale med et el-firma Fugmann, hvor eleverne gennemgår stærkstrøm-delen på uddannelsen. Uddannelsen varer 4 år der planlægges allerede nu med et nyt hold til maj På Metal Tele Vests hjemmeside - under uddannelse - kan der findes mere information om udvalget og uddannelse i det hele taget. Fagretsligt udvalg Året startede med overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Forhandlingerne endte i forligsinstitutionen og den 20. april stod det klart, at medlemmerne - ved urafstemning havde vedtaget forligsmandens mæglingsforslag. Overenskomsten gælder i en tre årig periode, frem til 1. marts De væsentligste forbedringer, der gælder på TDC området er: Indbetaling til fritvalgslønkontoen hæves fra 2 % til 4 % Ret til op til 32 seniorfridage Ret til to børneomsorgsdage De lokale overenskomster om TDC Landsoverenskomsten, gav vanen tro ingen ændringer. Parternes krav var så langt fra hinanden, at det ikke var muligt at opnå enighed om nogen af dem.

12 De lokale lønforhandlinger ved TDC, gav en lønregulering til alle på 1,3 %, samt en regulering af de fleste ulempetillæg på 1,6 %. Lønaftalen giver alle en reallønsfremgang, sammen med reguleringen af bidraget til fritvalgslønkontoen har alle fået en lønstigning på 2 %, mens inflationen i 2017 var på 1,1 %. At lønreguleringen i 2017 blev med en procentsats er en ændring fra de sidste mange år, hvor der er blevet reguleret med et fast kronebeløb. Grunden til ændringen er, at det under forhandlingerne stod klart, at TDC ville give en større samlet lønramme, når reguleringen blev ændret fra kronebeløb til procentsats. Forbundet har i 2017 vundet en retssag ved Højesteret, der omhandler et medlem af Tele Vest. Sagen tager sit udspring, da De Gule Sider går konkurs, og handler om en tillidsrepræsentants retsstilling ved virksomhedsoverdragelse. TR blev fristillet inden virksomhedsoverdragelsen og fulgte derfor ikke med over til den nye ejer af firmaet. Spørgsmålet var så, hvem TR kunne rejse krav over for, om erstatning for uberettiget afskedigelse; konkursboet eller den nye ejer. Højesteret gav Metal og TR ret i, at det er den nye ejer, kravet kan rettes imod. Så i stedet for ingen erstatning at kunne få fra konkursboet, fik TR en erstatning, fra den nye ejer, på 1,3 million. Det er selvfølgelig vigtigt, at medlemmet får sin erstatning, men det er også vigtigt, at Metal fører og vinder sager, som markerer, hvor grænserne går. Det er forskellen på en rigtig fagforening og de gule fagforretninger.

Offentlige Overenskomst.

Offentlige Overenskomst. FORMANDENS BERETNING. Offentlige Overenskomst. Lige allerførst et par ord om den konflikt som er rykket tæt på omkring de offentlige overenskomster, det er skidt at staten ikke har forståelse for at den

Læs mere

Skriftlig beretning for Metal Tele Vest 2016

Skriftlig beretning for Metal Tele Vest 2016 Skriftlig beretning for Metal Tele Vest 2016 For afdelingen blev 2016 et godt år, hvor vi fik bremset den store medlemsnedgang. Vi har dog stadig en medlemsnedgang, som I kan se i fakta boksen. Medlemmer

Læs mere

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt Tips og ideer til dig som tillidsvalgt - når du tager en snak med din kollega om medlemskab i Dansk Metal. 1 Denne guide giver dig lidt information om værdien af et fuldt medlemskab, men også lidt indsigt

Læs mere

METAL HOVEDSTADEN Ekstraordinær generalforsamling 1. november 2016

METAL HOVEDSTADEN Ekstraordinær generalforsamling 1. november 2016 Side 1 Konstitueret formand Henrik Stilling bød velkommen til de 214 fremmødte medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigenter 2. Valg af ny formand 3. Orientering om kongressen AD 1. Valg af dirigenter Henrik

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet. Per Christensen, formand for 3F

Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet. Per Christensen, formand for 3F Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet Per Christensen, formand for 3F Kort om 3F 3F har 277.538 medlemmer Af 3F's 277.538 medlemmer er 74.057 kvinder. Grupper: Industri, Bygge og anlæg, Transport,

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte 2001 Overbygningskurser Overbygningskurser 2001 er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte, TRafdelingen. Pjecen henvender sig til tillidsvalgte Politisk ansvarlig:

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

FOA Horsens Når du er medlem af FOA...

FOA Horsens Når du er medlem af FOA... FOA Horsens F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s. 6 at hjælpe og

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant 2 Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER.

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER. Nu

Læs mere

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014 Side 1 af 5 Beretning 2013/2014 2013 har været et år, hvor der har været travlt med at se fremad i Værløse Boldklub, men for en kort bemærkning kigger vi lige tilbage og gør status på, hvad vi har opnået,

Læs mere

Tale til Uddannelsesforbundets Kongres 2017 d. 17/11-17

Tale til Uddannelsesforbundets Kongres 2017 d. 17/11-17 1 Tale til Uddannelsesforbundets Kongres 2017 d. 17/11-17 Erhvervsskolernes ElevOrganisation blev stiftet i 1996 og i de år har vi kæmpet for bedre vilkår for eleverne på erhvervsuddannelserne. Der er

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning.

Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Referat fra generalforsamling i Træ og Møbelgruppen Torsdag den 7. februar 2013, 3F Midtjylland, Birk Centerpark 4, i Herning. Dagsorden: 1. Velkomst v/gruppeformand Hans Jessen 2. Godkendelse af forretningsorden

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Velkommen til 3F - din fagforening

Velkommen til 3F - din fagforening 1 Velkommen til 3F - din fagforening Overenskomst Efteruddannelse Fremtid i fællesskab Arbejdsmarkedspension Tillidsrepræsentant Arbejdsløs Strejke Forsikring Medlemskort med fordele Ulykke Ligestilling

Læs mere

FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN. FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub

FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN. FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub FÅ INDFLYDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN FAGLIG KLUB Sådan starter du en faglig klub INDHOLD 4 3 4 4 4 HVAD ER EN FAGLIG KLUB Hvorfor have en faglig klub? Sådan starter I en klub Stiftende klubmøde Dansk Metal

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre.

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. Vi skal huske at fejre både de store og de små sejre - som aldrig bliver nævnt i aviserne. Som for

Læs mere

medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter

medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter Offentligt ansat medlem hos Danske Fysioterapeuter Vejledning til tillidsrepræsentanter Du mærker forskellen 02 Tillidsrepræsentanten er ambassadør for Danske Fysioterapeuter Mere end 8 ud af 10 offentligt

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen

Varenummer: Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Varenummer: 5504-5 Kurser på arbejdspladsen og i lokalafdelingen Få et skræddersyet kursus Når du er ude og se på tøj, er det ikke sikkert, at du kan finde noget i butikkerne, der passer. Vi er jo alle

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse

FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse Indledning: Vi har udarbejdet en strategi for: medlemsorganisering og fastholdelse, hvor der er blevet lagt vægt på en

Læs mere

Efter skat: 449 kr. 606 kr. 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8

Efter skat: 449 kr. 606 kr. 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8 Efter skat: 449 kr. Efter skat: 606 kr. Efter skat: 392 kr. Januar 2016 Side 1 af 8 KONTINGENTER (priser ved betaling pr. måned - fuldtidskontingent) Emne Krifa Basis Gennemsnit for s afdelinger Fagforening

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Onsdag d. 25. marts 2015, kl. 17.00 UCH, Døesvej, 7500 Holstebro Dagsorden: 1. Velkomst 2. Valg af dirigenter 3. Valg af stemmeudvalg 4. Bestyrelsens beretning

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER Derfor har du brug for en overenskomst! Din overenskomst sikrer dig de mest basale rettigheder, når du er på arbejde. Uden overenskomst

Læs mere

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Vedtaget på 31. kongres 2014, den 21. til 24. oktober 2014 BERETNINGSFORSLAG 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave,

Læs mere

OK 13. Afdeling: PMF Fyn, 906. Tema Krav Bemærkninger. KRAV, DER ØNSKES FORHANDLET OG AFTALT FÆLLES FOR FOA s OVERENSKOMSTER

OK 13. Afdeling: PMF Fyn, 906. Tema Krav Bemærkninger. KRAV, DER ØNSKES FORHANDLET OG AFTALT FÆLLES FOR FOA s OVERENSKOMSTER OK 13 Afdeling: PMF Fyn, 906 KRAV, DER ØNSKES FORHANDLET OG AFTALT FÆLLES FOR FOA s OVERENSKOMSTER Tema Krav Bemærkninger Anerkendende ledelse, evt. som fælles tværgående projekt Begrebet anerkendende

Læs mere

HF Mors. Bestyrelsens beretning 2014:

HF Mors. Bestyrelsens beretning 2014: HF Mors Bestyrelsens beretning 2014: Så er det igen blevet tid til generalforsamling i HF Mors. Tak til alle jer, der mødt op. Det er dejligt at se, at der er interesse for vores forening. 2014 var endnu

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA...

FOA Fag og Arbejde Svendborg Når du er medlem af FOA... FOA Fag og Arbejde Svendborg F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din løn s.

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

Dansk Metals servicenøgle

Dansk Metals servicenøgle Dansk Metals servicenøgle - et overblik over service, rettigheder og vigtige regler Velkommen i Metal Som medlem af Dansk Metal er du med i et stærkt fagligt fællesskab, der arbejder på at sikre alle medlemmer

Læs mere

4/2018. Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI HAR DU FÅET NYT JOB? Succes med klubarbejdet. Opdater dine oplysninger

4/2018. Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI HAR DU FÅET NYT JOB? Succes med klubarbejdet. Opdater dine oplysninger 4/2018 Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI Succes med klubarbejdet HAR DU FÅET NYT JOB? Opdater dine oplysninger Pauls leder Arbejdsgivernes fake news Igen har de borgerlige politikere stillet forslag

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU OK15 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU Udgivet af Offentligt Ansattes

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som medlem af Teknik- og Servicesektoren

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som medlem af Teknik- og Servicesektoren F O A F A G O G A R B E J D E Det gør FOA for dig som medlem af Teknik- og Servicesektoren Derfor skal du være med i fællesskabet I FOAs Teknik- og Servicesektor samler vi en lang række faggrupper, som

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd om afskedigelse af gravide og lønmodtagere på barsel

Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd om afskedigelse af gravide og lønmodtagere på barsel Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 173 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd om afskedigelse af gravide og lønmodtagere på barsel 4. marts 2009 J.nr.

Læs mere

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem!

Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! www.bupl.dk/fyn Fagligt fællesskab for pædagoger - derfor skal du også være medlem! Et fagligt fællesskab for pædagoger BUPL Fyn tilbyder dig at være en del af et fællesskab. Et fællesskab sammen med andre

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner

Dansk El-Forbund København. Formål & Strategi samt Handlingsplaner 1 Dansk El-Forbund København Formål & Strategi samt Handlingsplaner 2 3 Forslag til vedtagelse på generalforsamlingen Plan for 2019-2022 Afdelingens formål Bemærkninger Egne kommentarer 1.0 Afdelingens

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2014

Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2014 Referat af bestyrelsesmøde den 13. april 2014 Ingen afbud Dagsorden godkendes Referent: Lea Mødeleder: Rie Økonomi: Økonomiansvarlig Kristina kontakter Marianne Friis fra hovedkontoret og laver en aftale.

Læs mere

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage.

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Formand Dorit Dühring har ordet på bestyreslen vegne. Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Hvad fik vi i hus og hvor er der stadig faglige udfordringer

Læs mere

PÅ 3F UNGDOMSKURSER FÅR DU: udvidet dit netværk. udviklet dig som person. ny viden

PÅ 3F UNGDOMSKURSER FÅR DU: udvidet dit netværk. udviklet dig som person. ny viden 1 PÅ 3F UNGDOMSKURSER FÅR DU: udvidet dit netværk ny viden Som medlem af 3F og under 31 år er det gratis at deltage på kurserne, og vi betaler billigste offentlige transport. For at sikre at så mange forskellige

Læs mere

Ledigheden var højest i februar % ca 726 medlemmer. Lige nu er den ca. 540 ledige

Ledigheden var højest i februar % ca 726 medlemmer. Lige nu er den ca. 540 ledige Orientering adm. gruppe 29 marts 2011 1 Endnu et år er gået med travlhed i vores afdeling. Alle har arbejdet på højtryk for og give medlemmerne en høj service og penge til tiden Derfor skal der også lyde

Læs mere

FRD Region Hovedstaden. Beretning Radiografer fra Region Hovedstaden er klar til at gå fra H.C. Ørstedsvej

FRD Region Hovedstaden. Beretning Radiografer fra Region Hovedstaden er klar til at gå fra H.C. Ørstedsvej FRD Region Hovedstaden Beretning 2005 2008 Radiografer fra Region Hovedstaden er klar til at gå fra H.C. Ørstedsvej Forord Det er nu anden gang, efter FRD s hovedbestyrelse i 2005 vedtog at indføre den

Læs mere

Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IT-overenskomsten for en 3-årig periode.

Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IT-overenskomsten for en 3-årig periode. Orientering Fornyelse af IToverenskomsten Den 8. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat indgået aftale om fornyelse af IToverenskomsten for en 3årig periode. IToverenskomsten

Læs mere

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014.

Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer. Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Stærkere fællesskaber gennem øget samarbejde mellem AMIR og TR i strategiske processer Oplæg ved DFLs konference for tillidsvalgte 4. november 2014. Centrale elementer i et styrket samarbejde mellem tillidsvalgte

Læs mere

Industrien mangler fokus på opkvalificering

Industrien mangler fokus på opkvalificering ØKONOMISK ANALYSE 0. juli 08 Industrien mangler fokus på opkvalificering Når det kommer til opkvalificering af medarbejderne i de danske industrivirksomheder, hænger såvel ledelse som medarbejdere i bremsen.

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA Nordsjælland - adresser, telefon, e-mail og åbningstider FOA Nordsjælland Frederiksværksgade 10 3400 Hillerød Afdelingens tlf.nr. 46 97 33 90 Afdelingens

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

PF GENERALFORSAMLING 27. SEPTEMBER 2012 i Patientforsikringen VELKOMMEN

PF GENERALFORSAMLING 27. SEPTEMBER 2012 i Patientforsikringen VELKOMMEN PF GENERALFORSAMLING 27. SEPTEMBER 2012 i Patientforsikringen VELKOMMEN Oplæg 27. SEPTEMBER 2012 PF og medlemstallet PF fyldte 60 år d. 10. maj 2012 PF havde 210 medlemmer pr. 1. januar 2012 600 Medlemmer

Læs mere

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK 01 Din overenskomst er vores fornemste opgave I HK arbejder vi med det helt klare mål at bevare og udvikle velfærden

Læs mere

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse DI Nyhedsbrev Den 31. oktober 2017 Trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse Natten til søndag indgik DA, LO og regeringen en trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU). Aftalen

Læs mere

Sådan får du råd til uddannelse

Sådan får du råd til uddannelse Sådan får du råd til uddannelse - når du er i arbejde - når du er fyret, men ikke fratrådt endnu Statens voksenuddannelses-støtte (SVU) eller Godtgørelse til voksen- og efteruddannelse (VEU) Læs her hvordan

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Faglig afdeling A-kassen E-mail: aalborg@foa.dk akas024@foa.dk Telefon: 46 97 31 31 46 97 31 90 Fax: 46 97 31 71 46 97 31 70 www.foa-aalborg.dk Telefon- og åbningstid i faglig afdeling og a-kassen: Mandag-onsdag

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst 3F Industri Stem om din nye overenskomst TRÆ/MØBEL, PIANO/ORGEL 2017-2020 3F Industrigruppen forhandler din overenskomst Kære medlem Urafstemning om nye overenskomster 2017-20 Træ/Møbel side 4 Industri/Træ/Møbel

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

EN PIXI OM 2018 HK STAT SJÆLLAND

EN PIXI OM 2018 HK STAT SJÆLLAND EN PIXI OM 2018 HK STAT SJÆLLAND Nye ansigter i 2018 Vi har krammet en hel del i HK Stat Sjælland i 2018 også lidt mere, end vi plejer. Det har vi, fordi 2018 har været et år, hvor flere nye kræfter har

Læs mere

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Oplæg 14. december 2017 for VEU-rådet Ved afdelingschef Jesper Nielsen, Undervisningsministeriet I Side 1 Forløbet frem mod en aftale 2017 Juni Juli

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA...

FOA Social- og Sundhedsafdelingen Når du er medlem af FOA... FOA Social- og Sundhedsafdelingen F O A F A G O G A R B E J D E Når du er medlem af FOA... 11 løfter om den gode service, alle medlemmer af FOA skal have Vi tilbyder... at hjælpe dig med at tjekke din

Læs mere

Lillebælt-Fyn. Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 2 OG 3

Lillebælt-Fyn. Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 2 OG 3 1/2017 Lillebælt-Fyn SIDE 2 OG 3 Konditorelev fra Fredericia tager 2. plads til DM i Skills SIDE 4 OG 5 HK er og bager i fælles fodslag for bedre arbejdsmiljø Pauls leder Trygheden på arbejdsmarkedet er

Læs mere

Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK

Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK Stem om din nye overenskomst BYGGE- & ANLÆGSOVERENSKOMSTEN MELLEM 3F OG DANSK HÅNDVÆRK 2018-2021 Pæne lønstigninger og nye redskaber i kampen mod social dumping Overordnede overenskomstresultater Det er

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG FALCK/RESPONCE Stem om din nye overenskomst REDDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære medlem

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst FÆLLESOVERENSKOMSTEN Stem om din nye overenskomst LAGERARBEJDERE, CHAUFFØRER OG HAVNEARBEJDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i.

Lockouten gav et sammenhold, som intet teambuildings kursus kunne have gjort bedre. Det sammenhold må vi prøve at holde fast i. Kære alle i kreds 3 Horsens den 31. maj 2013 Så er hverdagen ved at vende tilbage til skolerne. Alle har travlt med at nå at indhente forskellige gøremål og det bliver sikkert ikke helt godt igen, før

Læs mere

Billede. Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2018

Billede. Efteruddannelse. Temasession på TR-Forum 2018 Billede Efteruddannelse Temasession på TR-Forum 2018 DAGSORDEN 1 Mangel på kvalificeret arbejdskraft 2 Voksen- og efteruddannelse med støtte fra kompetencefondene 3 Trepartsaftale om VEU 4 Nyt efteruddannelsessite

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Regionalt TR-møde 7. marts

Regionalt TR-møde 7. marts Regionalt TR-møde 7. marts 1) Fra forhandlinger til sammenbrud Hvorfor konflikt? Hvor er knasterne? Hvad sker der lige nu i Forligsinstitutionen? 3) Hvad er din rolle som TR? Hvad gør vi nu? Aktiviteter,

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke!

Vi starter på en frisk her i februar og ønsker dem held og lykke! BERETNING 2009 Sportsligt har vi haft et godt år på senior siden, hvor serie 3 har formået at holde sig i netop serie 3. I foråret skulle vi afslutte den sidste hele sæson. Inden forårets kampe lå vi lige

Læs mere

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014

De nye overenskomster. Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 De nye overenskomster Ved partner Bjarke Vejby Uddannelsesdagen 2014 Introduktion Kollektive overenskomster, herunder hovedaftaler, overenskomster, tiltrædelsesoverenskomster, lokalaftaler, kutymer Overenskomstparter,

Læs mere