Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes"

Transkript

1 (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager]over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 8. juli 2005 Pålæg om berigtigelse af energimærkerapport nr. E [...] vedrørende ejendommen [...] Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør, Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse af 8. juli 2005 stadfæstes Ved breve af 5. august 2005 og 7. september 2005 har...[klager) via [...] indbragt Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (herefter benævnt som registreringsudvalget) afgørelse af 8. juli 2005 for Energiklagenævnet. Sagens problemstilling Sagen drejer sig om Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse af 8. juli 2005, hvorefter klager blev pålagt at berigtige energimærkerapport E [...] og klager blev registreret for en væsentlig fejl, ligesom afgørelsen ville blive lagt ud på den offentligt tilgængelige del af Registreringsudvalgets hjemmeside. Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme har overfor Energiklagenævnet oplyst, at offentliggørelsen af denne afgørelse eller andre afgørelser fra Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes eller fra Registreringsudvalget for Energimærkning af Store Ejendommes ikke er foretaget.

2 Registreringsudvalget har alene foretaget intern registrering af f.eks. væsentlige fejl begået af energikonsulenter og overført energikonsulenter til særlige interne observationslister. Energiklagenævnet har foreholdt klager denne oplysning, hvorefter klager har trukket den del af klagen tilbage, som vedrører offentliggørelse af afgørelsen på registreringsudvalgets hjemmeside. Klagen angår herefter Registreringsudvalgets pålæg om berigtigelse af energimærkerapporten samt registreringen af en væsentlig fejl. Klager har til støtte for klagen navnlig gjort gældende, at det ikke kan kræves, at et skøn skal være korrekt, at det ikke kan bebrejdes ham, at han ikke foretog destruktive undersøgelse vedrørende ejendommens hulmur, at de øvrige anførte punkter i afgørelsen må betegnes som bagateller. Side 2 af 25 Registreringsudvalget fastholder, at energimærket er behæftet med fejl på 4 punkter, hvoraf de tre kan henføres til klagers forsømmelighed, og at fejlene samlet set udgør en væsentlig fejl ved energimærket. Den påklagede afgørelse Fra Registreringsudvalgets afgørelse af 8. juli 2005 citeres (af tekstbehandlingsmæssige årsager i form af indsættelse af billeder m.v. er afgørelsen ikke citeret med de sædvanlige marginer for citater): [ ] 1.0 Sagsfremstilling Sagsfremstillingen er baseret på indholdet af korrespondance i sagen. En liste over korrespondance i sagen kan ses som bilag til denne afgørelse. Den fulde afgørelsen er placeret i afsnittet herunder (afsnit 2). Efterfølgende henvises til lovgrundlaget for beslutning (afsnit 3), hvorefter begrundelsen for afgørelsen følger (afsnit 4). Bilag består af oversigt over korrespondance i sagen, uddrag fra Bekendtgørelse nr. 789 af 19. september 2002 om energimærkning m.v. i bygninger, samt uddrag fra Håndbog for Energikonsulenter. Bilagsdelen bistår denne afgørelse således, at de dele af bekendtgørelsen og Håndbogen, der henvises til dette dokument, kan ses i bilagsdelen i deres fulde ordlyd.

3 Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme har i sin vurdering af klagens indhold vurderet parternes anbringender ud fra den anførte korrespondance sammenholdt med retsgrundlaget for energimærkning af små ejendomme. 1.1 Klagens indhold Klager påpeger, at ejendommen fejlagtigt er registreret med hulmur som uisoleret og med gulvkonstruktion som direkte mod jord. Der påpeges endvidere, at der fejlagtigt er registreret 250 mm isolering på loftet. I brev af 30. juli 2004 skriver klager: Indholdet af den udførte energimærkning er ifølge købergennemgang af ejendommen ved Civilingeniør & bygnings sagkyndig [...], groft misvisende, [...] påpeger således at der faktisk findes hulmursisolation trods energimærkningen angiver at hulmuren er uisoleret, Endvidere angiver energikonsulenten at der er udført gulvkonstruktion direkte mod jord, hvilket ikke er tilfældet. Det er også anført at der er 250 mm isolering pa loftet og ikke 300 mm som er tilfældet. Flere forhold er nævnt i [...] s rapport Det forekommer mig svært kritisabelt at [...] fra firma [...] udfører og afleverer et så ringe stykke arbejde I forbindelse med Energimærkningen af [...], Dette set I lyset af at samme person og firma også har lavet tilstandsrapporten på huset, Side 3 af 25 samt at der er fuldt tilgængelige bygningstegninger over huset fra teknisk forvaltning I Farum. Klager henviser i sit brev af 30. juli 2004 til undersøgelse af ejendommen foretaget af [...] fra[...].[...] skriver i brev af 8. juli vedlagt klagers brev af 30. juli 2004: I Energimærkerapporten har energikonsulenten registreret: Hulmur BR uisoleret (skøn) Gulvkonstruktion direkte mod jord BR (skøn) Loft mod tagrum 250 mm isolering Oliebrænder: Ny dyse Herudover forslås alle vinduer/glasdøre udskiftet til lavenergirder. Klagen indebærer således fem klagepunkter:

4 (forkert) registrering af hulmur som uisoleret (forkert) registrering af gulvkonstruktion som direkte mod jord (forkert) registrering af isoleringstykkelse i etageadskillelse mod loft (forkert) forslag om udskiftning af dyse (forkert) forslag om udskiftning af termoruder til lavenergiruder 1.2 Energikonsulentens kommentarer til klagen Energikonsulenten har i sine kommentarer til klagen i brev af 21. december 2004 bemærket at: Jeg modtog bestilling med angivelse af forsikringsselskab, sælger og mægler hvor der stod at sælgeroplysninger ikke skulle udføres pga. at sælger var dement. Der forelå ikke tegninger på ejendommen. Jeg udførte ikke boreprøver da jeg betragter det som en destruktiv prøvetagning man skal have tilladelse til. Mine beregninger er udført ud fra en forsigtig vurdering hvor jeg ikke ønsker at stille køber for positive forventninger. Side 4 af 25 Jeg har derfor anført i energimærket at hulmuret er skønnet uisoleret "Hulmur BR uisoleret(skøn)" og terrændæk er skønnet som "Gulvkonstruktion direkte mod jord BR (skøn)" med en u-værdi på 0,45. Etageadskillelse mod uopvarmet loftrum er anført som "Loft mod tagrum 250 mm isolering" da det er det jeg har målt. Jeg kan ikke huske huset men den kan tænkes at der ikke har været helt jævn isolering eller at denne har været lidt klemt eller trykket. Under Energikonsulentens eventuelle bemærkninger til vurdering af isolering og varmeanlæg har jeg anbefalet at der bør udarbejdes en isoleringsanalyse før tilbudsgivning at autoriseret isolatør til den anbefalede hulmursisolering. Udskiftning af vinduer fil lavenergiglas har jeg beregnet til en rentabilitet Ø 1,63 til 1,68, altså mere end tærskelværdien på 1,33. Rentabiliteten på oliedysen er beregnet til 3,60. Der er som anført i energimærkets bemærkninger side 8 ikke modtaget forbrugsoplysninger på varmeforbrug. Jeg har ikke adgang til den anvendte energipris, da jeg ikke længere er ansat i [...] og jeg ikke ved om der er ændret i databasen siden jeg udførte energimærket. Jeg har bedt firmaet fremsende en elektronisk kopi af energimærket til jer.

5 Energikonsulenten afviser således at have lavet fejl i Energimærkerapporten. 1.3 Sekretariatets besigtigelse af ejendommen Af Sekretariatets Notat om besigtigelse af 6. april 2004 fremgår, at: Side 5 af 25 Det fremgår ligeledes af notatet at: 1.4 Parternes kommentarer til resultatet af besigtigelsen Energikonsulenten kommenterer i brev af 6. maj 2005 resultatet af besigtigelsen, og skriver: Ved destruktiv prøvetagning af Sekretariatet i hulmuren blev der i tre af de fire prøver konstateret isolering mens der i den første boreprøve, under køkkenvindue, var uisoleret. Jeg har regnet (som skøn) forsigtigt, da der i den periode var mange huse der fik dispensation for hulmursisolering. Angående isolering mod gulv blev der af køber givet tilladelse til at der blev boret hul i parketgulv i køkken, under køkkenbord, hvor der har stået en opvaskemaskine. Jeg har heller ikke her udført destruktiv prøvetagning, da der dels på besigtigelsestidspunktet stod en opvaskemaskine på stedet, og jeg ikke havde fået tilladelse til at bore hul i kundens parketgulv. Derfor har jeg været nødsaget til at skønne. Huset er opført i 1997 så jeg har gået ud fra at bygningsreglementet for 1976 var gældende. Jeg har derfor anvendt en u-værdi på 0,45 i beregningerne. Isolering på loft har jeg målt til 250 mm mineraluld. Klagers energikonsulent [...] har målt 300 mm mineraluld. Der blev ved destruktiv prøvetagning af sælger, der løftede et antal Batts op, målt en ty kkelse på 275 mm mineraluld. På grund af isoleringstilstand har jeg bedømt isoleringstykkelsen som gennemsnit på 250 mm mineraluld. Sælger var i øvrigt i gang med at efterisolere på loft.

6 Vedrørende udskiftning af termoruder til lavenergiruder har jeg som bilag vedlagt hjemmesiden fra [...], (medlem af Glarmesterlauget i Danmark) der viser priser på 100 x 100 cm fra 1.095,00 kr. og 120 x 120 cm fra 1.325,00 kr., inkl. levering, montering og moms. Ifølge NESA var den faste afgift 750,- kr.lår i perioden fra den til den Elprisen på 1,82 kr.ikwh har desværre været en gammel fejl hos [...] som blev rettet da man blev opmærksom på dette. 1.5 Klagers kommentarer til energikonsulentens kommentarer til besigtigelsen Klager kommenterer i brev af 25. maj 2005 energikonsulentens kommentarer til resultatet af besigtigelsen. I brevet skriver klager, at: Side 6 af 25...[klager] anfører at huset er bygget i 1997, dette er forkert, huset er opført [klager] anfører at sælger var igang med at efterisolere på loftet, dette er forkert, køber (undertegnede) var igang med at lægge gulv på loftet. Jeg finder det i øvrigt fuldstændigt uantageligt at...[klager] påtager sig at lave et energimærke på de vilkår han angiveri sine kommentarer - uden tegninger eller bygningsbeskrivelse og uden tilladelse til at foretage en reel undersøgelse af huset med indboring i gulv og mur. Som et minimum burde...[klager] have begæret de relevante tegninger. Det nytter ikke at et energimærke udføres på et så mangelfuldt grundlag....[klager] s seriøsitet og omhu i forbindelse med ovenstående energimærkning, er uantagelig....[klager] reducerer energimærket til noget fuldstændigt ubrugeligt, ved udelukkende at basere det på skøn. Registreringsudvalget finder ikke, at klagers kommentarer bidrager med nyt i sagen 2.0 Afgørelse Registreringsudvalget finder, at der er faktuelle fejl i Energimærkerapport E [...] i form af forkert registrering af ydermur, gulvkonstruktion, isoleringstykkelse i tagrum, samt forkert registrering af røgtab. Registreringsudvalget finder, at fejlene omkring registrering af ydermur, isoleringstykkelse i tagrum samt registrering af røgtab i Energimærkerapport E [...] er en følge af energikonsulent...[klager] s forsømmelighed. Derimod er der ik-

7 ke tale om forsømmelighed i energikonsulent...[klager] s skøn i forhold til gulvkonstruktionen. Registreringsudvalget vurderer, at energikonsulent...[klager] s forslag om udskiftning af dyse, samt udskiftning af vinduer ikke kan afvises som urentable. Registreringsudvalget vurderer ligeledes, at energikonsulenten burde have anført forbehold for energimærkningen på forsiden af Energimærkerapporten. De forsømmelige forhold vurderer Registreringsudvalget tilsammen er væsentlige, og energikonsulent...[klager] vil blive registreret for en en væsentlig fejl. Energikonsulent...[klager] skal desuden berigtige Energimærkerapporten. Selv om den forkerte registrering af gulvkonstruktionen ikke kan tillægges energikonsulentens forsømmelighed, skal energikonsulenten ved berigtigelsen af Energimærkerapporten tage højde for de nye oplysninger om gulvkonstruktionens beskaffenhed, således at også gulvkonstruktionen er registreret korrekt i Energimærkerapporten. Side 7 af 25 Energimærkerapporten skal sendes til godkendelse i Sekretariat for Energimærkning inden 14 dage fra d.d., hvorefter energimærkerapporten kan fremsendes til klager. Afgørelsen bliver lagt ud på den offentligt tilgængelige del af Registreringsudvalgets hjemmeside, Lovgrundlaget Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme behandler klager over udførte energimærkninger i henhold til bekendtgørelse nr. 789 af 19. september 2002 om energimærkning m.v. i bygninger, 30, stk. 1, hvorefter købere eller andre som har ladet udarbejde energimærkning, kan klage til Registreringsudvalget over faglige og kvalitetsmæssige forhold vedrørende energikonsulenternes ydelser. I henhold til Bekendtgørelsens 30, stk. 2, kan Registreringsudvalget pålægge energikonsulenten at berigtige fejl og mangler i energimærkningen eller, hvis særlige omstændigheder taler for det, lade en anden energikonsulent udarbejde en ny energimærkning. I henhold til 30, stk. 3, kan Registreringsudvalget inddrage godkendelsen af en energikonsulent.

8 Registreringsudvalget behandler ikke spørgsmål om erstatning i forbindelse med en energimærkning, herunder hvorvidt der er påført klageren et økonomisk tab og om dette tab er en direkte følge af energikonsulentens ansvarspådragende handling. Sådanne spørgsmål skal behandles i henhold til dansk rets almindelige erstatningsansvarsregler og må i tilfælde at uenighed mellem parterne afgøres ved domstolene eller Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed, jf. Bekendtgørelsens 26, stk. 3. Energimærkning af ejendomme under kvadratmeter skal desuden udføres af en godkendt energikonsulent i henhold til retningslinierne i en særskilt håndbog for energikonsulenter. Håndbogen er Energistyrelsens retningslinier for udarbejdelse af energimærker, og udsendt af Energistyrelsen i henhold til Bekendtgørelsens 26, stk. 1, nr. 1. Uddrag af Bekendtgørelsen kan ses i bilagsdelen til dette dokument. Side 8 af 25 På tidspunktet for ovenstående energimærkning var den gældende håndbog Håndbog for Energikonsulenter af 1. juni 1998 med senere rettelser. Det er således retningslinierne i denne håndbog, der henvises til i begrundelsen til denne afgørelse. Denne håndbog kunne anvendes af energikonsulenterne til og med den 14. november Siden 1. november 2004 har en revideret "Håndbog for Energikonsulenter 2004" været gældende. 4.0 Begrundelse Her behandles 1) det faktuelle indhold af klagen og spørgsmålet om, i hvilket omfang den udførte energimærkning er faktuelt forkert, og 2) om energikonsulenten har handlet forsømmeligt i sin udarbejdelse af energimærkningen. Der henvises til uddrag fra Håndbogen for Energikonsulenter, der er vedlagt dette dokument. 4.1 Registreringsudvalgets vurdering af indholdet af Energimærkerapporten Her behandles det faktuelle indhold af klagen, og spørgsmålet om, i hvilket omfang den udførte energimærkning er faktuelt forkert Registrering af ydermur som Hulmur BR uisoleret (skøn) Ejendommen er et enfamilieshus fra 1977 på 168 m 2.

9 Jf. Håndbogens kapitel 3.4 side 1 og 2 af 14 skal energikonsulenten registrere ydervægskonstruktionen. Energikonsulenten har registreret husets ydermur som uisoleret hulmur. Registreringsudvalget konstaterede ved besigtigelsen den 9. februar 2005, at ydervægskonstruktionen er isoleret hulmur. Registreringsudvalget finder på baggrund af ovenstående, at det er en faktuel fejl ved Energimærkerapporten, at ydermuren er registreret som: Hulmur BR uisoleret (skøn) Registrering af gulvkonstruktion som direkte mod jord BR (skøn) Jf. Håndbogens kapitel 3.4 side 5 af 14 skal energikonsulenten registrere gulvkonstruktionen. Energikonsulenten har registreret gulvkonstruktionen som direkte mod jord. Side 9 af 25 Registreringsudvalget konstaterede ved besigtigelsen den 9. februar 2005, at gulvkonstruktionen er træbjælkelag med 100 mm isolering. Registreringsudvalget finder på baggrund af ovenstående, at det er en faktuel fejl ved Energimærkerapporten, at gulvkonstruktionen er registreret som: gulvkonstruktion direkte mod jord BR (skøn) Registrering af loft mod tagrum 250 mm isolering Jf. Håndbogens kapitel 3.4 side 4 af 14 skal energikonsulenten registrere tag/loft eller flader mod uudnyttet tagetage. Energikonsulenten har registreret loft mod tagrum med 250 mm isolering. Registreringsudvalget konstaterede ved besigtigelsen den 9. februar 2005, at isoleringstykkelsen i etageadskillelsen mod uopvarmet loftsrum er 275 mm. Registreringsudvalget finder på baggrund af ovenstående, at det er en faktuel fejl ved Energimærkerapporten, at gulvkonstruktionen er registreret som: Loft mod tagrum 250 mm isolering.

10 4.1.4 Forslag om udskiftning af dyse Det er Registreringsudvalgets vurdering, at det ikke kan afvises at være rentabelt at udskifte dysen. Dysen bliver ofte slidt og skal skiftes relativt ofte Forslag om udskiftning af termoruder til lavenergiruder Det er Registreringsudvalgets vurdering, at det ikke kan afvises at være rentabelt at udskifte ruderne. I forhold til den udregnede u-værdi vil det være rentabelt. Denne bygger på en forudsætning om, at lavenergiruder kan leveres for kr Registreringsudvalget kan ikke afvise, at ruderne kan leveres til denne pris. 4.2 Registreringsudvalgets vurdering af energikonsulentens forsømmelighed I det følgende gennemgås Registreringsudvalgets vurdering af spørgsmålet om korrekt registrering i forhold til energikonsulentens faglige ansvar for registreringen af ejendommen. Det vurderes endvidere i hvilket omfang energikonsulenten har handlet i en sådan grad, at der er grundlag for sanktioner fra Registreringsudvalget overfor energikonsulenten. Side 10 af Registrering af ydermur som Hulmur BR uisoleret (skøn) Energikonsulenten har i sine kommentarer til klagen anført, at hans vurdering af ydermurene og gulvkonstruktionen i Energimærkerapporten nødvendigvis måtte ske uden ejeroplysningsskema og boreprøver, idet sælger var dement. Registreringsudvalget forstår dette således, at sælger ikke var i stand til at afgive oplysninger om ejendommen, samt give den nødvendige tilladelse til boreprøver. Energikonsulenten påpeger yderligere, at der ikke forelå tegninger af ejendommen da han udarbejdede Energimærkerapporten. Endvidere har energikonsulenten anført, at han har anbefalet, at der udarbejdes en isoleringsanalyse før tilbudsgivning af en autoriseret isolator. Energikonsulenten oplyser desuden, at han ikke har modtaget forbrugsoplysninger på varmeforbrug, samt at han ikke har adgang til den i Energimærkerapporten anvendte energipris.

11 I kommentarerne til resultatet af besigtigelsen har energikonsulenten fremført, at der i perioden for husets opførelse var mange huse, der fik dispensation for hulmursisolering. Energikonsulentens burde have indhentet tilladelse til boreprøve Registreringsudvalget bemærker, at energikonsulenten ikke behøver at indhente oplysninger fra den tidligere ejer om ejendommen, idet han i henhold til retningslinierne i Håndbogen kan basere sin registrering på andre forhold, som f.eks. almindelig opmåling, tegninger eller destruktive undersøgelser. Det er dog energikonsulentens ansvar at kunne dokumentere grundlaget for sin registrering af ejendommen. I forhold til indhentning af tegninger bemærker Registreringsudvalget, at det er således, at rekvirenten bør bidrage med tegninger over ejendommen. Såfremt rekvirenten ikke gør dette, kan energikonsulenten efter aftale tage ekstra honorar for at indhente tegningerne. Dette skal i givet fald ske med rekvirentens samtykke og fremgå af aftalesedlen. Aftale om boreprøver skal ligeledes fremgå af aftalesedlen. Energikonsulenten påpeger, at han ikke havde rekvirentens tilladelse til at foretage destruktive undersøgelser, og derfor ikke kunne benytte sig af disse muligheder. Side 11 af 25 Det er midlertidig Registreringsudvalgets vurdering, at ejendomsmæglers oplysning om, at der ikke skal udfyldes ejeroplysningsskema, ikke er det samme som, at der ikke må foretages boreprøve. Registreringsudvalget vurderer således, at omdrejningspunktet i forhold til energikonsulentens forsømmelighed ligger i, hvorvidt energikonsulenten burde have forsøgt at indhente tilladelse til at foretage boreprøve ved evt. den dementes værge eller repræsentant. Det er Registreringsudvalget opfattelse, at der i dette tilfælde burde være foretaget yderligere undersøgelser af ydervægge under Energimærkerapportens udarbejdning. Energikonsulenten har via energimærkningsordningens administration, Energikonsulent nyt 3/00, samt tillæg 1 til Håndbogen, side 8 af 25 været informeret om, at der bør foretages boreprøver i ydervægge i ejendomme opført efter bygningsreglementer før BR77, der trådte i kraft i Ovenstående ejendoms byggeår er 1977, og der burde derfor væ-

12 re foretaget boreprøve for at sikre sig korrekt registrering af ydervæggen. Idet der ikke foreligger tegninger eller andet, der kunne opfattes som tilstrækkeligt, er det Registreringsudvalgets vurdering, at energikonsulenten burde have indhentet den nødvendige tilladelse til at foretage boreprøve, for at kunne sikre en korrekt energimærkning af ejendommen. Såfremt energikonsulenten ikke kunne opnå denne, burde han have sikret sig dokumentation for, at boreprøver ikke må foretages, og samtidig informere rekvirenten om, at dette kan medføre en ringere energimærkning af ejendommen. Det er en vigtig oplysning for rekvirenten, som burde have været videreformidlet, såfremt der ikke kunne opnås tilladelse til boreprøve. Der henvises i øvrigt til Håndbogen kapitel 2.2.1, Aftalegrundlag. Side 12 af 25 Om de manglende oplysninger om tidligere forbrug bemærker Registreringsudvalget, at håndbogens kapitel 2.2, side 4 af 6 beskriver, at rekvirenten skal stille oplysninger om tidligere forbrug til rådighed. Disse har energikonsulenten ikke modtaget, hvorfor det ikke har været muligt for energikonsulenten at sammenligne faktiske og beregnede forbrug, hvilket kunne have ansporet en fejlagtig registrering. Til energikonsulentens kommentar om, at der er anbefalet isoleringsanalyse bemærker Registreringsudvalget, at det ikke fritager energikonsulenten fra ansvar at anføre en anbefaling om at få foretaget isoleringsanalyse før tilbudsgivning af autoriseret isolator. Dette er dog ikke vigtigt i forhold til sagens omdrejningspunkt, nemlig hvorvidt energikonsulenten har skønnet på korrekt vis eller ej. Registreringsudvalget vurderer, at der er tale om en væsentlig fejl fra energikonsulentens side, idet energikonsulentens forkerte skøn har en væsentlig påvirkning af varmeberegningen. Der er således tale om, at havde energikonsulenten registreret ydermuren korrekt, ville olieforbruget være 24 procent mindre end det er tilfældet. Registreringsudvalget bemærker endvidere, at håndbogens kapitel 7.1, side 2 af 4 henviser til, at angive eventuelle forbehold i beregningerne på forsidens konklusionsfelt. Det er Registreringsudvalgets vurdering, at energikonsulenten burde have anført på Energimærkerapportens forside, at der ikke forelå ejeroplysningsskema, og ikke kun anføre dette på side 8 i forbindelse med nuværende ejers oplyste energiforbrug. Det er ligeledes Registreringsudvalgets vurdering, at energikonsulenten

13 burde have anført de manglende oplysninger om faktisk forbrug på Energimærkerapportens forside, og igen ikke kun på side 8. Energikonsulenten burde ligeledes have anført på forsiden, at energimærkningen af ejendommen kan være ringere, end hvis der havde forelagt tilladelse til boreprøver. Dette anser Registreringsudvalget dog som en mindre væsentlig forsømmelighed, idet energikonsulenten trods alt har anført omstændighederne i rapporten, om end på side 8, samt i de enkelte felter har anført, at der er tale om skøn Registrering af gulvkonstruktion som direkte mod jord BR (skøn) Energikonsulentens kommentarer kan ses under punkt I kommentarer til resultatet af besigtigelsen skriver energikonsulenten, at han ikke har udført destruktiv prøvetagning, dels på grund af, at boreprøven under besigtigelsen blev foretaget under køkkenbordet, hvor der før stod en opvaskemaskine, og dels fordi der ikke forelå den nødvendige tilladelse til at foretage boreprøver. Side 13 af 25 Energikonsulenten henviser desuden til, at han er gået ud fra bygningsreglementet for 1976, hvorfor han har anvendt en u- værdi på 0,45 i beregningerne. Energikonsulentens korrekte brug af u-værdi på 0,45 Jf. Håndbogens kapitel 6.2 vil isoleringsforhold og opbygning af gulvkonstruktioner ofte være baseret på skøn. Jf. Håndbogens kapitel 6.3 skal energikonsulenten skønne terrændæks U-værdi ud fra opførelses- eller renovationstidspunktet. Jf. håndbogens kapitel 12, tabel 12-15, side 7 af 9 ses det, at antagelsen om gulv direkte mod jord kan være i overensstemmelse med huse fra Derfor vurderer Registreringsudvalget, at energikonsulenten har skønnet i overensstemmelse med praksis, med en u-værdi på 0,45 i henhold til bygningsreglementet. Herudover henviser Registreringsudvalget til sidste del af kapitel angående håndbogens kapitel 7.1, side 2 af 4, omhandlende angivelse af forbehold på Energimærkerapportens forside Registrering af loft mod tagrum 250 mm isolering Energikonsulentens kommentarer kan ses under punkt Energikonsulenten har herudover i sine kommentarer til klagen anført, at hans vurdering af isoleringstykkelsen har opmålt 250

14 mm. Energikonsulenten påpeger i øvrigt, at han ikke kan huske huset, men at det kan tænkes der ikke har været helt jævn isolering, eller at denne har været lidt klemt eller trykket. I kommentarer til resultatet af besigtigelsen påpeger energikonsulenten igen, at han opmåle isoleringstykkelsen til 250 mm, og henviser til, at klagers rådgiver, energikonsulent [...] har målt 300 mm, mens Sekretariatet ved besigtigelsen har målt 275 mm. Energikonsulenten skriver, at han på grund af isoleringstilstanden har bedømt isoleringstykkelsens gennemsnit som 250 mm mineraluld, og at sælger i øvrigt var i gang med at efterisolere på loftet. Energikonsulentens ukorrekte opmåling Det er Registreringsudvalgets vurdering, at energikonsulenten ikke på korrekt vis har opmålt isoleringen mod tagrum, da energikonsulenten har målt 250 mm, hvor Sekretariatet har opmålt 275 mm. Dette påvirker dog ikke Energimærkerapportens konklusioner væsentligt, og det er Registreringsudvalgets vurdering, at der er tale om en mindre væsentlig grad af forsømmelighed. Side 14 af Forslag om udskiftning af dyse Energikonsulentens kommentarer kan ses under punkt Energikonsulenten har herudover i sine kommentarer til klagen anført, at hans forslag om udskiftning af dysen bygger på en rentabilitet på 3,60. Dette er over tærskelværdien på 1,33. Registreringsudvalgets kommentarer Registreringsudvalget kan ikke afvise, at forslaget er rentabelt, og i henhold til Håndbogens kapitel 3.4, side 6 af 14 skal energikonsulenten foreslå bl.a. udskiftning, hvor det beregnes rentabelt. Registreringsudvalget påpeger dog, at energikonsulenten har arbejdet med et røgtab på 10 procent, hvor tallet på oliekedlen viser 8,4 procent. Registreringsudvalget påpeger ligeledes, at energikonsulenten opererer med en levetid for dysen på 15 år, en levetid Håndbogen ikke anerkender. Disse forhold anser Registreringsudvalget dog som forsømmelighed på et mindre væsentligt niveau Forslag om udskiftning af termoruder til lavenergiruder Energikonsulentens kommentarer kan ses under punkt

15 Energikonsulenten har herudover i sine kommentarer til klagen anført, at hans forslag om udskiftning af termoruder til lavenergiruder bygger på en rentabilitet fra 1,63 til 1,68. Dette er over tærskelværdien for rentabilitet på 1,33. I sine kommentarer til resultatet af besigtigelsen har energikonsulenten vedlagt bilag fra [...], der viser priser fra kr til kr for lavenergiruder. Herudover henviser energikonsulenten til, at den faste afgift fra NESA i perioden 4. januar 2002 til 30. april 2004 var 750 kr./årligt, mens elprisen på 1,82 kr./kwh som anført i Energimærkerapporten er en gammel fejl hos [...]. Registreringsudvalgets kommentarer Registreringsudvalget kan ikke afvise, at forslaget er rentabelt, og i henhold til Håndbogens kapitel 3.4, side 2 og 3 af 14 skal energikonsulenten foreslå bl.a. udskiftning, hvor det beregnes rentabelt. Ifølge udregningen af U-værdien vil udskiftning være rentabelt. Side 15 af 25 Energikonsulenten har brugt 1,50 og ikke 1,82 i kr./kwh, så der er ikke en fejl i Energimærkerapporten på dette punkt. Man kan stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt prisen på kr per rude er realistisk. Energikonsulenten har vedlagt bilag med priser fra [...]. Det er Registreringsudvalgets vurdering, at sådanne fra -priser ikke nødvendigvis er udtryk for en faktisk pris for den enkelte ejendom. Det er midlertidigt ikke muligt for Registreringsudvalget at afvise en sådan pris på udskiftning af ruder. Registreringsudvalget kan således ikke afvise rentabilitet i udskiftningen af ruder. [ ] Klagerens synspunkter til støtte for klagen Til støtte for klagen har klager i brev af 7. september 2005 anført følgende : [ ] Hermed fremsendes klageskrift i henhold til vor skrivelse af 5. august Registreringsudvalgets afgørelse påklages angående registreringen for en væsentligt fejl og at der er udvist forsømmelighed. I energimærkerapporten er anført et skøn for registreringen af ydermur, fordi der ikke forelå tilladelse til at foretage boreprøve og fordi bygningstegninger ikke forelå.

16 På side 10 i Registreringsudvalgets afgørelse er anført: Dette er dog ikke vigtigt i forhold til sagens omdrejningspunkt, nemlig hvorvidt energikonsulenten har skønnet på korrekt vis eller ej. Det kan ikke accepteres, at Registreringsudvalget kræver, at et skøn skal være korrekt. Et skøn er et skøn og ikke en eksakt viden med den fejlmulighed, der nu en gang ligger i det at skønne. Registreringsudvalgets sonderinger angående indhentning af en skriftlig underskrevet tilladelse til destruktiv undersøgelse ved rekvirent, i dette tilfælde et forsikringsselskab gennem ejendomsmægler, eller ved den demente ejers værge, fremstår virkelighedsfjernt. Det egentlige behov for destruktiv undersøgelse fremkommer efter, at bygningen er blevet besigtiget for energimærkning. Og den destruktive undersøgelse er ensbetydende med en meromkostning for ejer. Den kan derfor ikke iværksættes og udføres uden ejerens tilladelse. Forsikringsselskabet har ikke fuldmagt til iværksætte boreprøver. Den dementes værge var ikke mulig at kontakte under gennemgangen på stedet. En konsulent skal have den skriftlige tilladelse inden en destruktiv undersøgelse, da den udgør dokumentationen for fakturering af den ekstra ydelse. Side 16 af 25 Samme forhold gør sig gældende for rekvirering af bygningstegninger ved den kommunale myndighed. Modtages den skriftlige tilladelse efter besigtigelsen, vil det økonomisk ikke kunne lade sig gøre inden for den fastsatte beløbsstørrelse. Når der således ikke kan registreres indikationer på loft eller i facader på at hulmursisolering er udført, må der nødvendigvis foretages et skøn. I Håndbogen er anført, at disse skøn skal være forsigtige. I Registreringsudvalgets afgørelse i sag nr.: E [...] er på side 13 6 afsnit anført, at der ikke forelå tilladelse til boreprøve, da burde energikonsulenten således have vurderet konservativt. På side 14 2 afsnit er tilsvarende anført, at der ikke kunne foretages boreprøver, da burde energikonsulenten have registreret ud fra et konservativt skøn. Det fastholdes derfor, at alle foreskrevne retningslinier er overholdt også Registreringsudvalgets egne anvisninger i forbindelse med dette energimærke.

17 Overordnet for energimærkeordningen kan forholdet om boreprøver opfattes som problematisk, hvor ejendommen er et dødsbo eller ejer er syg, på plejehjem, dement mv. Havde omkostningerne til disse undersøgelser været indeholdt i standardhonoraret, der er fastsat i Honorarbekendtgørelsen og man derfra kunne vælge fra, havde der fra ordningen implicit været lagt betydeligt mere vægt på dette emne. De øvrige punkter i afgørelsen som isoleringstykkelse i tagrum (forskel måske 25 mm) og registrering af røgtab (der forefindes altid 3 4 stk. OR-mærkater ved kedlen med risiko for fejlangivelse af de håndskrevne datoer), opfattes som bagatel, der er uden særlig betydning for energimærkningens resultat. I øvrigt anmodes Klagenævnet om at tage stilling til den unødige bureaukratiske håndtering, der udvises i sagsbehandlingen. Herunder negligeringen af mine kommentarer, mistænkeliggørelse af priser på energiruder og den grundlæggende negative holdning til min arbejdsmetode. [ ] Side 17 af 25 Energistyrelsens bemærkninger til klagen Energistyrelsen afgav ved brev af 22. december 2005 følgende bemærkninger til klagen: [ ] Under henvisning til Energiklagenævnets brev af 26. september 2005 fremsender Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme hermed sine bemærkninger til klage af 7. september 2005 fra energikonsulent...[klager] over udvalgets afgørelse i klagen over energimærkningen. Der vedlægges kopi af sagens akter. Registreringsudvalget har samtidig sendt udvalgets kommentarer til energikonsulent...[klager] til brug for dennes eventuelle kommentarer til Energiklagenævnet. Klagen omfatter efter Registreringsudvalgets vurdering følgende punkter: 1. Klage over, at "Registreringsudvalget kræver, at et skøn skal være korrekt". 2. Klage over, at energikonsulenten ifølge eget udsagn har fulgt retningslinierne for undersøgelse af ydermuren og alligevel har fået fejl for udførelsen af sit skøn.

18 3. Bemærkning om, at de øvrige punkter i Registreringsudvalgets afgørelse opfattes som bagateller, "der er uden særlig betydning for energimærkningens resultat". 4. Klage over unødigt bureaukrati i sagsbehandlingen, herunder "negligering af... kommentarer, mistænkeliggørelse af priser på energiruder og den grundlæggende negative holdning til... arbejdsmetode". Registreringsudvalget har følgende kommentarer til klagens punkter: Ad klagens pkt. 1.: Klager anfører i sin første del af klagen et uddrag af RU's afgørelse. Der citeres fra klagen: Side 18 af 25 "I energimærkerapporten er anført et "skøn" for registreringen af ydermur, fordi der ikke forelå tilladelse til at udføre boreprøve og fordi bygningstegninger ikke forelå. På side 10 i Registreringsudvalgets afgørelse er anført: "Dette er dog ikke vigtigt i forhold til sagens omdrejningspunkt, nemlig hvorvidt energikonsulenten har skønnet på korrekt vis eller ej". Det kan ikke accepteres, at Registreringsudvalget kræver, at et skøn skal være korrekt. Et skøn er et skøn og ikke en eksakt viden med den fejlmulighed, der nu en gang ligger i det at skønne." Registreringsudvalget skal indledningsvis påpege, at klagers fremstilling af citatet fra afgørelsen giver anledning til en misvisende fremstilling af udvalgets afgørelse. Det anførte citat er taget ud af sin rette sammenhæng, som er (der citeres fra udvalgets afgørelse af 8. juli 2005 side 10, anden halvdel): "Til energikonsulentens kommentar om, at der er anbefalet isoleringsanalyse bemærker Registreringsudvalget, at det ikke fritager energikonsulenten fra ansvar at anføre en anbefaling om at få foretaget isoleringsanalyse før tilbudsgivning af autoriseret isolator. Dette er dog ikke vigtigt i forhold til sagens omdrejningspunkt, nemlig hvorvidt energikonsulenten har skønnet på korrekt vis eller ej. (note: udvalgets kursivering) Registreringsudvalget vurderer, at der er tale om en væsentlig fejl fra energikonsulentens side, idet energikonsulentens forkerte skøn har en væsentlig påvirkning af varmeberegningen. Der er

19 således tale om, at havde energikonsulenten registreret ydermuren korrekt, ville olieforbruget være 24 procent mindre end det er tilfældet." Som det fremgår henviser "dette" til det forhold, om energikonsulenten har anført en anbefaling om at få foretaget isoleringsanalyse eller ej. Som det i øvrigt fremgår af sætningen - i det af udvalget med kursiv fremhævede - er dette forhold uden betydning for sagens omdrejningspunkt, som er om "energikonsulenten har skønnet på korrekt vis eller ej". Registreringsudvalget lægger her i ikke, at et skøn skal føre til et entydigt resultat.. På det punkt er udvalget enig med klager, når han skriver, at "et skøn er et skøn og ikke en eksakt viden". Det ligger i selve begrebets definition. Udvalget er principielt også enig med klager i, at der ligger en vis mulighed for rammerne for et skøn - det som klager betegner som en "fejlmulighed...i det at skønne". Side 19 af 25 Med kravet på side 10 om, at der skal være "skønnet på korrekt vis" lægger udvalget, at selve den procedure, der ligger til grund for skønnet, skal være udført i henhold til de retningslinier, der ligger til grund for energimærkningen og det almindelige rådgiveransvar, som energikonsulenten har. Heri ligger, at energikonsulenten skal sørge for at belyse grundlaget for sit skøn i videst muligt omfang, inden vedkommende konkluderer ud fra de indhentede oplysninger. Energikonsulenten skal i den forbindelse påse de forhold, som fremgår af udvalgets afgørelse. Udvalget fastholder på dette punkt sin afgørelse. Ad pkt. 2.: Energikonsulenten anfører i sin klage, at han netop har fulgt de givne retningslinier. Registreringsudvalget er enig i, at energikonsulenten har gjort dette ved at skønne konservativt, når der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at udføre et anderledes og mere præcist skøn. Udvalget finder derimod ikke, at energikonsulenten i tilstrækkeligt omfang har sørget for at belyse grundlaget for sit skøn. Udvalget lægger i den forbindelse vægt på, at der er muligt for energikonsulenten i højere grad end det var til-

20 fældet at indhente oplysninger om ejerens tilsagn til destruktive undersøgelser eller afslag på samme. Behovet for destruktiv undersøgelse er et led i en korrekt afdækning af ydermurens isolering og dermed et væsentligt element i energimærkningen. Hele formålet med energimærkningsordningen er at give den potentielle køber af en ejendom et indblik i ejendommens energiforbrug og på hvilke punkter, der kan spares energi og ske begrænsning af C02- udslippet. Dette gøres bl.a. gennem destruktive undersøgelser til at fastlægge isoleringsomfanget af en ydermur. Udvalget er derfor ikke enig i energikonsulentens synspunkt om, at "Det egentlige behov for destruktiv undersøgelse fremkommer efter, at bygningen er blevet besigtiget for energimærkning". Tværtimod er det for visse ejendomme udgangspunktet, at der skal foretages destruktive undersøgelser for at vurdere i hvilket omfang ydermuren er isoleret eller ej. Side 20 af 25 På tidspunktet for energimærkningens udførelse var den gældende Håndbog "Håndbog for energikonsulenter " af 1. januar 1998 med senere ændringer. Som det fremgår af Registreringsudvalgets afgørelse, side 10, øverst, så er den ejendom, som energimærkningen omfatter, fra 1977, og "der burde derfor være foretaget boreprøve for at sikre korrekt registrering af ydervæggen". Energikonsulenten bør i disse tilfælde sikre sig ejerens underskrift på, om der må foretages destruktiv undersøgelse i form af boreprøve eller ej. Energikonsulenten har i sin klage anført, at: "Registreringsudvalgets sonderinger angående indhentning af en skriftligt underskrevet tilladelse til destruktiv undersøgelse ved rekvirent, i dette tilfælde et forsikrings-selskab gennem ejendomsmægler, eller ved den demente ejers værge, fremstår virkelighedsfjernt". Registreringsudvalget er ikke enig i denne betragtning. Det er afgørende, at energikonsulenten forsøger at belyse grundlaget for sit skøn. Kan han ikke det, bør han skrive i rapporten, at det ikke har været muligt at indhente de fornødne oplysninger, og at han af den grund har skønnet konservativt. Energikonsulenten vil, når en energimærkning rekvireres, altid have en kontakt til rekvirenten, hvad enten denne er en ejen-

21 domsmægler, et forsikringsselskab eller en værge for en dement ejer. Såfremt et forsikringsselskab optræder på vegne af ejeren, kan energikonsulenten få selskabets påtegning på et ejeroplysningsskema om, at der ikke kan gives tilladelse til destruktiv undersøgelser. Af yderligere betydning er, at energikonsulenten ved samme lejlighed kan informere rekvirenten om, at det manglende tilsagn kan give anledning til en forringet energimærkning. Så vidt udvalget vurderer procedurerne omkring energimærkning, så er den primære forskel mellem indhentning af ejeroplysninger fra en ejer, man møder i person, og en rekvirent - som i det konkrete tilfælde - alene, at tilsagn til destruktiv undersøgelse skal afklares skriftligt. Udvalget finder derfor også, at det er tilstrækkeligt, såfremt energikonsulenten skriver til rekvirenten og med rimeligt varsel anmoder om at få udfyldt et ejeroplysningsskema. Såfremt rekvirenten ikke ønsker at udfylde det, kan det herefter anføres i energimærkningen. Side 21 af 25 Ad pkt. 3.: Udvalget har ingen bemærkninger til dette. Ad pkt. 4: Registreringsudvalget skal gøre opmærksom på, at det er udvalgets primære opgave at administrere energimærkningsordningen for små ejendomme, og herunder at sikre kvalitet i energimærkningen. Udvalget gennemgår derfor nøje de energimærkninger, der bliver klaget over. Den sagsbehandling, som udvalget og Sekretariatet for Energimærkning af Små Ejendomme har udført i forbindelse med nærværende klage er således gennemført i henhold til udvalgets faste praksis. Udvalget har - jf. afgørelsen af 8. juli taget alle de kommentarer i betragtning, som...[klager] har fremført, og inddraget dem i sin vurdering af de enkelte klagepunkter. Den "mistænkeliggørelse af priser", som LL henviser til, forstår udvalget som det i afgørelsen på side 12, nederst, anførte. Her anfører udvalget, at: "Man kan stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt prisen på kr per rude er realistisk. Energikonsulenten har vedlagt bilag med priser fra [...]. Det er Registreringsudvalgets vurdering, at sådanne "fra"-priser ikke nødvendigvis er udtryk for en faktisk pris for den enkelte ejendom. Det er midlertidigt ikke

22 muligt for Registreringsudvalget at afvise en sådan pris på udskiftning af ruder. Registreringsudvalget kan således ikke afvise rentabilitet i udskiftningen af ruder." Som det fremgår, så diskuterer udvalget her, hvorvidt priserne kan lægges til grund for en vurdering af, om anbefalingen om udskiftning er rentabel. Sekretariatets kontrollant har i sit besigtigelsesnotat af 9. februar 2005 anført, at priserne bør ligge på ca kr. pr. rude og ikke som energikonsulenten havde anført. Alligevel vurderer udvalget i sin afgørelse, at man ikke kan afvise rentabiliteten i en udskiftning af vinduer. Udvalget betragter i høj grad dette som en måde at lade energikonsulentens synspunkter komme til udtryk og tage hensyn til dem i sin afgørelse, og finder derfor ikke at der er hold i energikonsulentens kritik af udvalgets sagsbehandling. [ ] Side 22 af 25 Retsgrundlag Fra bekendtgørelse nr. 789 af 19. september 2002 om energimærkning m.v. i bygninger, som var gældende da Registreringsudvalget traf afgørelse, citeres: 27. Godkendelse af energikonsulenter forestås af Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme. Stk. 2. Udvalget består af en formand og et antal andre medlemmer. Energistyrelsen fastsætter antallet af medlemmer og udpeger disse. Et nærmere fast antal medlemmer udpeges efter indstilling af berørte forbrugere og erhvervsorganisationer. Udvalget bistås af et sekretariat. [ ] 29. [ ] Stk. 2. Energistyrelsen fastsætter udvalgenes vedtægter. Stk. 3. Udvalgene varetager følgende opgaver i forbindelse med godkendelse af konsulenter: 1) Behandle ansøgninger om optagelse som konsulent og godkende konsulenter. 2) Føre tilsyn med konsulenternes arbejde og træffe de fornødne foranstaltninger til at sikre kvaliteten af arbejdet. 3) Behandle klager over konsulenter, jf ) Behandle spørgsmål om fratagelse af godkendelse. [ ] 30. Ejere af ejendomme eller andre, som har ladet udarbejde energimærkning eller ladet konsulenterne udføre andre ydelser i deres egenskab af godkendte energikonsulenter eller energile-

23 delseskonsulenter, kan klage til de i 27 og 28 nævnte udvalg over faglige og kvalitetsmæssige forhold vedrørende konsulenternes ydelser. Udvalget giver klageren og konsulenten skriftlig underretning om sin afgørelse af klagen. Stk. 2. Udvalgene kan i forbindelse med en klagesag efter stk. 1 pålægge konsulenten at berigtige fejl og mangler i energimærkning eller, hvis særlige omstændigheder taler for det, lade en anden konsulent udarbejde ny energimærkning. Tilsvarende gælder for andre ydelser, som konsulenterne har udført i deres egenskab af godkendte energikonsulenter eller energiledelseskonsulenter. Stk. 3. Udvalgene kan inddrage godkendelsen af en konsulent 1) hvis konsulenten overtræder bestemmelserne i kap. 2-4 om udarbejdelsen af energimærkning eller bestemmelser om udførelse af andre ydelser, som konsulenterne udfører i deres egenskab af godkendte energikonsulenter eller energiledelseskonsulenter, 2) i tilfælde af gentagne fejl i energimærkning eller energiplan eller andre ydelser som nævnt i nr. 1 eller 3) ved overtrædelse af bestemmelserne i 26. Stk. 4. Inddragelse af en godkendelse kan gøres betinget af, at nærmere angivne forhold berigtiges, særligt hvis inddragelsen skyldes forhold, der kan henføres til det firma, hvori konsulenten er ansat som medarbejder. Side 23 af 25 Energiklagenævnets bemærkninger Sagen drejer sig om, hvorvidt det var berettiget at Registreringsudvalget ved sin afgørelse pålagde klager at berigtige energimærkerapport E [...] vedrørende ejendommen [...] som følge af en væsentlig fejl i energimærket. Registreringsudvalget gør ved afgørelsen gældende, at energimærkerapporten er behæftet med fejl på følgende punkter: forkert registrering af ydermur, gulvkonstruktion, isoleringstykkelse i tagrum, samt forkert registrering af røgtab på ejendommens oliekedel. Registreringsudvalget konkluderer, at di s- se fejl, med undtagelse af fejlregistreringen af gulvkonstruktionen, kan tilskrives klagers forsømmelighed ved udarbejdelse af energimærket. Det er endvidere Registreringsudvalgets konklusion, at fejlene samlet set udgør en væsentlig fejl ved energimærket. Klager gør navnlig gældende, at det ikke kan kræves, at et skøn skal være korrekt,

24 at det ikke kan bebrejdes ham, at han ikke foretog destruktive undersøgelse vedrørende ejendommens hulmur, at de øvrige anførte punkter i afgørelsen må betegnes som bagateller. Navnlig efter omfanget af den afvigelse i varmeberegningen på 24 %, som er konstateret imellem klagers angivelse og Registreringsudvalgets beregninger, og som er en følge af klagers fejlagtige registrering af ejendommens ydermur, og på baggrund af de øvrige konstaterede mindre væsentlige fejl omkring isoleringstykkelse i tagrum og forkert registrering af røgtab, finder nævnet at kunne tiltræde, at der samlet set er tale om en væsentlig fejl ved energimærket, som må tilskrives klagerens manglende omhu ved udarbe j- delse af energimærket. Klageren har derfor udvist forsømmelighed ved sit arbejde som særlig sagkyndig. Da formålet med tilsynsordningen og sanktionerne er hensynet til, at ordningen er velfungerende og nyder tillid hos modtagerne af energimærkerne finder nævnet, at sanktionen i form af pålæg om berigtigelse af energimærkerapporten er passende bestemt. Side 24 af 25 Det af klager anførte kan ikke føre til et andet resultat. Nævnet finder herefter, at Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse skal stadfæstes i det omfang den er påklaget. Energiklagenævnets afgørelse Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse af 8. juli 2005 stadfæstes. Sagen er behandlet på nævnets møde den 14. maj Afgørelsen er truffet i henhold til 29, stk. 1 i lov om fremme af energibesparelser i bygninger, jf. lov nr. 585 af 24. juni Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form på nævnets hjemmeside. P. N. V. Poul K. Egan Nævnsformand / Allan Schmidt Fuldmægtig

25

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes afgørelse (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 22. december 2005 tildeling af advarsel

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 22. marts 2004 Pålæg om udarbejdelse

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 30. november 2005 tildeling af sanktioner

Læs mere

Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...] og E [...] og påtale

Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...] og E [...] og påtale (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Energikonsulent [...] over Energistyrelsen af 22. august 2007 energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 26. januar 2004 Pålæg om udarbejdelse

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...].

...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...]. (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 18. september 2006 energimærkning af ejendommen beliggende [...]. Nævnsformand,

Læs mere

Formand og dommer Peter Ulrik Urskov Seniorforsker og civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Professor, ph.d. og cand.jur. Birgitte Egelund Olsen

Formand og dommer Peter Ulrik Urskov Seniorforsker og civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Professor, ph.d. og cand.jur. Birgitte Egelund Olsen A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af energibesparelser i bygninger) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tel.: 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 25. maj 2005 tildeling af advarsel og

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur & ph.d. Birgitte Egelund Olsen A F G Ø R E L S E (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 31. oktober 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 31. oktober 2014 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX]

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 10. juni 2005 Tildeling af advarsel og

Læs mere

Nævnsformand Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Sekretariatschef Jørgen K. Nielsen

Nævnsformand Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Sekretariatschef Jørgen K. Nielsen (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX]

Læs mere

..[klager] over Energistyrelsen af 30. april 2007 energimærke for ejendommen [...] om tildeling af påtale

..[klager] over Energistyrelsen af 30. april 2007 energimærke for ejendommen [...] om tildeling af påtale (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form..[klager] over Energistyrelsen af 30. april 2007 energimærke for ejendommen [...] om tildeling af påtale Nævnsformand,

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 14. april 2005 tildeling af advarsel

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juli 2011 OM energimærkning af ejendom beliggende [XXX] energimærke nr.

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juli 2011 OM energimærkning af ejendom beliggende [XXX] energimærke nr. (Energibesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...].

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Energistyrelsens afgørelse af 17. december 2007 vedrørende energimærkning af ejendommen beliggende [...], E [...]. Energiklagenævnet har ved brev

Læs mere

ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...].

ved tredjemands udarbejdelse af nye energimærker for ejendommene beliggende [...] og [...]. (Besparelser i energiforbruget) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

KLAGESKEMA Til brug for klager overenergimærker udarbejdet af personligt beskikkede energikonsulenter

KLAGESKEMA Til brug for klager overenergimærker udarbejdet af personligt beskikkede energikonsulenter KLAGESKEMA Til brug for klager overenergimærker udarbejdet af personligt beskikkede energikonsulenter Vejledning: Klageskemaet udfyldes, underskrives og indsendes til Sekretariatet for Energieffektive

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen

...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Kvalitetskontrol af energimærke nr. [...] vedrørende ejendommen [...].

Læs mere

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 8. januar 2009 anmodning om undtagelse fra krav om energimærkning af bygninger

Hestkær Friskole & Børnehave over Energistyrelsen af 8. januar 2009 anmodning om undtagelse fra krav om energimærkning af bygninger (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Hestkær Friskole & Børnehave

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hovedgaden 87 Postnr./by: 8961 Allingåbro BBR-nr.: 707-108312 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent

...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 29. august 2007 afslag på beskikkelse som energikonsulent Nævnsformand, dommer

Læs mere

KLAGESKEMA 2 Til brug for klager, som har været behandlet af det certificerede energimærkningsfirma

KLAGESKEMA 2 Til brug for klager, som har været behandlet af det certificerede energimærkningsfirma KLAGESKEMA 2 Til brug for klager, som har været behandlet af det certificerede energimærkningsfirma Vejledning: Klageskemaet udfyldes, underskrives og indsendes til Energistyrelsen. Alle felter skal udfyldes.

Læs mere

KLAGESKEMA Til brug for klager over energimærker udført af certificerede firmaer

KLAGESKEMA Til brug for klager over energimærker udført af certificerede firmaer KLAGESKEMA Til brug for klager over energimærker udført af certificerede firmaer Dette skema benyttes ved klager, som har været behandlet af det certificerede firma. Vejledning: Klageskemaet udfyldes,

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 8. juli 2005 pålæg om berigtigelse af energimærke E [...] vedrørende ejendommen [...

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 8. juli 2005 pålæg om berigtigelse af energimærke E [...] vedrørende ejendommen [... (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 8. juli 2005 pålæg om berigtigelse af

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Abildlunden 49 Postnr./by: 3460 Birkerød BBR-nr.: 230-012644 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart Når kunden er utilfreds Genopfriskningskursus for energikonsulenter 7. juni 2011 Byggecentrum Middelfart Klager over energimærkningen Bekendtgørelse nr. 61 om energimærkning af bygninger Kapitel 13 Klageadgang

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke

[...] over Energistyrelsen af 26. april 2010 Energimærke for ejendommen beliggende [...] Energimærke (Energibesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Holbækvej 71 Postnr./by: 4200 Slagelse BBR-nr.: 330-026568 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Forklaring af kontrolskema til teknisk revision af energimærkningsrapporter

Forklaring af kontrolskema til teknisk revision af energimærkningsrapporter Forklaring af kontrolskema til teknisk revision af energimærkningsrapporter Forklaring til kontrolskema til teknisk revision af energimærkningsrapporter udarbejdet efter den 1. januar 29. OVERORDNET INDDELING

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 8. juli 2005 Pålæg om berigtigelse af

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Tornebakken 130 Postnr./by: 8240 Risskov BBR-nr.: 751-862733 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Ærtebjergvej 65 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-114369 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Broagervej 001 Postnr./by: 8961 Allingåbro BBR-nr.: 707-107614 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nymarksvej 10 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-105580 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 7. april 2006 Pålæg om tilbagebetaling af opkrævet honorar til kunde som følge

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form... [klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 17. november 2005 Pålæg om berigtigelse

Læs mere

[XXX] Offentliggjort i anonymiseret form. Sagens parter er: Energikonsulent:

[XXX] Offentliggjort i anonymiseret form. Sagens parter er: Energikonsulent: [XXX] Offentliggjort i anonymiseret form Dato: 16. maj 2012 J.nr.: 22/224-00052 (tidligere j.nr. 113-00183) Ref.: MPE/NML Side 1/6 Afgørelse i Klage over energimærke 100130697, [XXX] Energistyrelsen har

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Akacievænget 20 Postnr./by: 4684 Holmegaard BBR-nr.: 370-006451 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør, Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør, Kirsten Engelund Thomsen Chef for forretningsudvikling, ingeniør Bjarne Spiegelhauer (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager]over Energistyrelsen af 13. juli 2006 Afslag på dispensation fra pligten til at stille gyldig energimærkning

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af letvæg i vindfang 2732 kwh Elvarme 5470 kr. 2400 kr. 0.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af letvæg i vindfang 2732 kwh Elvarme 5470 kr. 2400 kr. 0. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Idrætsvej 6 Postnr./by: 8950 Ørsted BBR-nr.: 707-112010 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

BBR-nr.: 376-003097 Energimærkning nr.: 100119871 Gyldigt 5 år fra: 07-05-2009 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Firma: RL Byggerådgivning ApS

BBR-nr.: 376-003097 Energimærkning nr.: 100119871 Gyldigt 5 år fra: 07-05-2009 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Firma: RL Byggerådgivning ApS SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Læsøvej 9 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-003097 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kløvervænget 001 Postnr./by: 4863 Eskilstrup BBR-nr.: 376-013843 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version 4

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: energivej 2 Postnr./by: 6700 Esbjerg BBR-nr.: 561-026904 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Fuglebækvej 14 Postnr./by: 8570 Trustrup BBR-nr.: 707-029382 Energikonsulent: Jørn Stig Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Primulavej 31 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-080398 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 4 Isolering med 30 mm rørskåle. 47 m3 Fjernvarme 1010 kr kr. 9.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 4 Isolering med 30 mm rørskåle. 47 m3 Fjernvarme 1010 kr kr. 9. SIDE 1 AF 6 for følgende ejendom: Adresse: Sanderumvangen 1 Postnr./by: 5250 Odense SV BBR-nr.: 461-589804 nr.: 200016849 oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hejredalsvej 21 Postnr./by: 8220 Brabrand BBR-nr.: 751-174918 Energikonsulent: Jørn Stig Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Energimærkning. Adresse: Sletten 22 Postnr./by:

Energimærkning. Adresse: Sletten 22 Postnr./by: SIDE 1 AF 5 Adresse: Sletten 22 Postnr./by: Resultat 9560 Hadsund BBR-nr.: 846-009656-001 Energikonsulent: Hans Tørnstrøm Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2 Udskiftning af glas i vinduer og døre. 2169 kwh Elvarme 4110 kr. 34880 kr. 8.

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 2 Udskiftning af glas i vinduer og døre. 2169 kwh Elvarme 4110 kr. 34880 kr. 8. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Gammel Byvej 004A 4320 Lejre BBR-nr.: 350-009042 Energikonsulent: Harry Olander Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 29. juli 2015 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 29. juli 2015 Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Østvænget 97A 7490 Avlum BBR-nr.: 657-902875 Energikonsulent: Mogens Thomsen Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 9. december 2005 inddragelse af godkendelse som energikonsulent

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 9. december 2005 inddragelse af godkendelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 9. december 2005 inddragelse af godkendelse

Læs mere

Opfriskningskursus for Energikonsulenter. 26. februar 2014 i Slagelse

Opfriskningskursus for Energikonsulenter. 26. februar 2014 i Slagelse Opfriskningskursus for Energikonsulenter 26. februar 2014 i Slagelse Ralf Petersen Introduktion Lidt om mig selv: Ralf Petersen, 57 år Akademiingeniør Ansat i Energistyrelsen juli 2012 Ansat i SEeB november

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 1 Montering af termostatventiler 2,81 GJ fjernvarme 400 kr. 5.500 kr.

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 1 Montering af termostatventiler 2,81 GJ fjernvarme 400 kr. 5.500 kr. SIDE 1 AF 52 Adresse: Fiskenes Kvarter 153 Postnr./by: 6710 Esbjerg V BBR-nr.: 561-273456-001 Energikonsulent: Mona Alslev Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 for følgende ejendom: Adresse: Grenås Have 6 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj. BBR-nr.: 306-011967 nr.: 200021370 en oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Elmevang 2 Postnr./by: 4970 Rødby BBR-nr.: 360-026892-001 Energikonsulent: Søren Funch Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 Varmerør isoleres 90 kwh Fjernvarme 40 kr. 110 kr. 2.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 Varmerør isoleres 90 kwh Fjernvarme 40 kr. 110 kr. 2. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Potetevej 14 Postnr./by: 8963 Auning BBR-nr.: 707-114252 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

BOGVÆNGET 5, ØSTERBY 7000 FREDERICIA

BOGVÆNGET 5, ØSTERBY 7000 FREDERICIA ENERGIMÆRKNING BOGVÆNGET 5, ØSTERBY 7000 FREDERICIA SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bogvænget 5 Postnr./by: 7000 Fredericia BBR-nr.: 607-131295 Energikonsulent: Jørn Olsen Programversion:

Læs mere

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lars Bach Adelgade 8 5800 Nyborg

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lars Bach Adelgade 8 5800 Nyborg 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lars Bach Adelgade 8 5800 Nyborg Sagen angår spørgsmålet om, hvorvidt det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke blev

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af ydervægge. 22 MWh Fjernvarme 9260 kr. 231252 kr. 25 år

Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af ydervægge. 22 MWh Fjernvarme 9260 kr. 231252 kr. 25 år SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: P.N. Lagonis Vej 1 Postnr./by: 6500 Vojens BBR-nr.: 510-017746 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå

Læs mere

Bygningsdele Loft og tag Loft mod uopvarmet tagrum er isoleret med 75 mm mineraluld.

Bygningsdele Loft og tag Loft mod uopvarmet tagrum er isoleret med 75 mm mineraluld. SIDE 1 AF 5 Adresse: Stenbjergvænget 31 Postnr./by: Resultat 4300 Holbæk BBR-nr.: 316-007660-001 Energikonsulent: Ole Lentz Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Forudsætninger for beregning af Energimærket. Samlet vurdering af ejendommens energimæssige tilstand

Forudsætninger for beregning af Energimærket. Samlet vurdering af ejendommens energimæssige tilstand Energimærke nr.: E 6-1875-65 Energimærket er gyldigt i 3 år fra: 16. maj 26 Ejendommens BBR nr.: 253 37261 1 Byggeår: 1974 Anvendelse: Enfamiliehus Ejendommens adresse: Hinbjerg 15, 269 Karlslunde Forudsætninger

Læs mere

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma:

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma: SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Ribstonvænget 10 Postnr./by: 5270 Odense N BBR-nr.: 461-315194 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Mosevænget 2 Postnr./by: 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012334 Energikonsulent: Marie-Louise Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Marie

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juni 2012 Energimærkning af ejendom beliggende [XXX], [XXX] energimærke

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af 14. juni 2012 Energimærkning af ejendom beliggende [XXX], [XXX] energimærke (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Strandvejen 11 Postnr./by: 8585 Glesborg BBR-nr.: 707-104364 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Præstevænget 115 Postnr./by: 7280 Sønder Felding BBR-nr.: 657-910590 Energikonsulent: Gunner Lund Sørensen Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Rouloen 31 Postnr./by: 8250 Egå BBR-nr.: 751-387571-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen er lovpligtig og

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jacob Hansens Vej 51 Postnr./by: 5260 Odense S BBR-nr.: 461-293271 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0056 UL/li. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2012-0056 UL/li. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler Thomas Gammelgaard v/ HDI-GERLING forsikring Indiakaj 6 2100 København Ø Nævnet har modtaget klagen den 29. marts 2012. Klagen

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Lov om fremme af energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Grønlandsvej 33 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-003463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Spjellerupvej 7 Postnr./by: 4653 Karise BBR-nr.: 320-008663 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rolighedsvej 38 Postnr./by: 9690 Fjerritslev BBR-nr.: 849-069906 Energikonsulent: Poul E. Bundgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Claus Ernsø og Kenneth Thiemke Hovedgaden 514 2640 Hedehusene Sagen angår spørgsmålet, om de indklagede er erstatningsansvarlige

Læs mere

1 Efterisolering af loft til 300 mm ved renovering 2.7 MWh Fjernvarme 1130 kr.

1 Efterisolering af loft til 300 mm ved renovering 2.7 MWh Fjernvarme 1130 kr. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndergade 68 Postnr./by: 6520 Toftlund BBR-nr.: 550-20913 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes

Når kunden er utilfreds. Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes Når kunden er utilfreds Genopfriskningskursus for energikonsulenter Januar 2014 Byggecentrum Middelfart Uffe Groes Klager over energimærkningen Bekendtgørelse BEK nr. 673 af 25/06/2012 om energimærkning

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jernbanevej 13 Postnr./by: 4500 Nykøbing Sj. BBR-nr.: 306-020403 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Udsigtshøjen 001 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-111625 Energikonsulent: Jens Thøger Hjortshøj Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energikonsulentens kommentarer Ejendommen er et fritliggende sommerhus opført i 1969. Ejendommen benyttes til privat beboelse.

Energikonsulentens kommentarer Ejendommen er et fritliggende sommerhus opført i 1969. Ejendommen benyttes til privat beboelse. SIDE 1 AF 5 Adresse: Møllevænget 5 Postnr./by: Resultat 9560 Hadsund BBR-nr.: 846-006934-001 Energikonsulent: Leif Hedensted Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom og rettede derfor henvendelse til indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom og rettede derfor henvendelse til indklagede. 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Jørgen Hedegaard Madsen Strandvejen 55, Lønstrup 9800 Hjørring Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer.

Energimærke. Lavt forbrug. Ved det nuværende pris- og renteniveau kan det ikke betale sig at gennemføre energiforbedringer. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Padborgvej 3 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 8600 Silkeborg BBR-nr.: 740-011161 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Programversion: EK-Pro,

Læs mere

Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis

Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis God energirådgivning Hvordan Teknologisk Institut, Århus - 30. oktober 2007 Overvejelser ved rådgiver Hvad er god energirådgivning? Hvad er målet? Udskiftning af

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Kolben 15 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 13. januar 2014 Til den 13. januar 2024. Energimærkningsnummer 311033525

Læs mere

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S

BBR-nr.: 370-002166 Energimærkning nr.: 100069887 Gyldigt 5 år fra: 10-03-2008 Energikonsulent: Ejvind Endrup Firma: Energi- & Ingeniørgruppen A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kærsangervej 3 Postnr./by: 4250 Fuglebjerg BBR-nr.: 370-002166 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lynghøjen 031 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-162436 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Blåbærvænget 20 4700 Næstved Bygningens energimærke: Gyldig fra 21. september 2013 Til den 21. september 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

...[Klager] over Energistyrelsen af 23. januar 2008 energimærke for ejendommen...[...]

...[Klager] over Energistyrelsen af 23. januar 2008 energimærke for ejendommen...[...] (Energi- og vandbesparelser i bygninger)...[klager] over Energistyrelsen af 23. januar 2008 energimærke for ejendommen...[...] Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager som følge af, at der ikke var lavet tilstandsrapport.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager som følge af, at der ikke var lavet tilstandsrapport. 1 København, den 4. januar 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig statsautoriseret ejendomsmægler Solvejg Ramkær ApS Smedegade 6 4200 Slagelse Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kvædevej 33 Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-080795 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om bygningens

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Torvet 7 Postnr./by: 6510 Gram BBR-nr.: 510-002107 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søagerparken 045 Postnr./by: 2670 Greve BBR-nr.: 253-151153 Energikonsulent: Heinrich Gisselmann Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærkning for følgende ejendom: Beregnet varmeforbrug. Energimærke. Rentable besparelsesforslag. Besparelsesforslag ved renovering

Energimærkning for følgende ejendom: Beregnet varmeforbrug. Energimærke. Rentable besparelsesforslag. Besparelsesforslag ved renovering Í ÜÛ ï ßÚ ë Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Gåsebanken 32 A Postnr./by: 4681 Herfølge BBR-nr.: 259-115396 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0141 UL/bib. København, den 17. januar 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2011-0141 UL/bib. København, den 17. januar 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 17. januar 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler Jesper Struckmann Frederiksborggade 24 3600 Frederikssund Nævnet har modtaget klagen den 11. juli 2011. Klagen angår bl.a.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rimsø Bygade 20 Postnr./by: 8585 Glesborg BBR-nr.: 707-105639 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Varmerør isoleres 200 kwh Fjernvarme 90 kr. 110 kr. 1.

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Varmerør isoleres 200 kwh Fjernvarme 90 kr. 110 kr. 1. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Centervej 18 Postnr./by: 8963 Auning BBR-nr.: 707-114447 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere