Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet."

Transkript

1 Forstå udfordringen Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet. Hvad er problemet/ udfordringen? Hvem er det et problem for? Hvilke krav er der til løsning? Materialer Økonomi Miljø Tid Andet I skal bygge en model af løsningen - vi kalder den en prototype. Giv prototypen en overskrift.

2 fra, og hvordan ved vi det? Undersøge Videnskortlægning Eksempel: Byg en bro af sugerør Hvordan, hvor og af hvem får vi hjælp? Hvad får vi brug for at vide? Hvad ved vi? Overskrift tror vi, vi ved? Hvad Hvor ved vi det Hvor ved vi det fra, og hvor kan vi hente hjælp?

3 Få ideer Almindelig brainstorm 1. Skriv så mange ideer ned, som du kan nå på den afsatte tid, og tal ikke med de andre imens. Tag tid, fx 3 minutter. Brug gerne post-its. 2. Sæt alle jeres sedler ind på midten af bordet. Hjælp hinanden med at organisere sedlerne i temaer. Klæb sedlerne på A3-ark - et ark for hvert tema. Materialer Post-its Blanke A3-ark Blyanter Ur til tidtagning 3. Bliv enige om den bedste ide inden for hvert tema. 4. Tag fat i de bedste ideer inden for hvert tema, og saml dem på et nyt A3-ark. Prøv, om det er muligt at kombinere flere af ideerne til en ny samlet ide.

4 Få ideer Brainstorm bordet rundt Metoden er god, fordi alle i gruppen ser/ hører alle ideer. Når ideerne sendes rundt, har I alle mulighed for at blive hørt, så alles bidrag kan indgå i processen. Materialer Linjeret A4-ark Ur til tidtagning 1. Start som i en almindelig brainstorm, hvor alle i gruppen får 3-5 minutter til at skrive egne ideer - men de skal nu skrives på linjerede A4-ark. 2. Når tiden er gået, udvælger du de 3 bedste af dine ideer og skriver dem på hver sit A4-ark. 3. Nu sender du din bedste ide til sidemanden til venstre for dig. 4. Tag tid - 2 minutter. 5. Læs den ide, du har modtaget fra sidemanden til højre for dig, og skriv forslag til forbedring, spørgsmål og ekstra ideer på arket. 6. Når tiden er gået, sender du arket videre til venstre og modtager et nyt fra højre. Gentag punkt 4, 5 og 6, indtil alle ark har været bordet rundt. 7. Vurder, om der er nogle af dine egne ideer, der ikke skal være med i næste runde, og tag dem væk fra bordet. 8. Sorter sammen alle tilbageværende ideer i temaer, og giv temaerne en overskrift. 9. Gem de tilbageværende ideer. Måske får I brug for dem senere i forløbet.

5 Få ideer Åben brainstorm Gør som ved en almindelig brainstorm, men med hele klassen som deltagere. Brainstormen foregår omkring tavlen eller et andet logisk midtpunkt. Tilgangen er meget velegnet som udgangspunkt for gruppedannelse. Materialer Materialer: Linieret A4 ark Linjeret A4-ark Ur til at tage tid Ur til tidtagning 1. Skriv så mange ideer ned som muligt hver for sig på post-it-sedler. Sæt dem op på tavlen, så snart du kommer på en ide. 2. Lad dig inspirere af de andres ideer, og kom gerne med lignende ideer. 3. Tag tid, og tal ikke sammen, mens I gør det. 4. Sorter jeres sedler i temaer i fællesskab i klassen. 5. Giv temaerne overskrifter. 6. Klæb sedlerne op på A3-ark med temaoverskrifter, eller tag et billede af tavlen. 7. I kan nu danne grupper ud fra hvilken ide, I helst vil arbejde videre med, eller hver gruppe kan vælge, hvilken af ideerne, de vil arbejde videre med.

6 Få ideer Associationsbrainstorm Metoden kræver, at I har et vendespil eller har printet fotos med mange forskellige motiver til at sætte associationerne i gang. Det kan være vanskeligt at arbejde med, men det kan give flere helt ud af boksen -ideer. 1. Bland fotos eller vendespilbrikker, og læg dem ud på bordet med bagsiden opad. 2. Træk på skift et kort, og brug alle 2-3 minutter på at lade jer inspirere af billedet eller ordet til at få ideer. 3. Skriv ideerne ned. 6. Fortæl hinanden om de ideer, I har fået fra jeres billeder. 7. Læg hver især den dårligste ide, I har fået, væk. 8. Prøv at forbedre jeres egne bedste ideer ud fra, hvad de andre har gjort. I må gerne tænke langt ud over den inspiration, I fik fra billederne. 9. Læg alle jeres forbedrede ideer frem på bordet, og prøv at samle dem i temaer. 10. Giv jeres temaer overskrifter. 4. Gentag punkt 1-3 tre gange. 5. Læg alle de billeder, I har arbejdet med, på bordet med forsiden opad, og brug 3 minutter på at få ideer. Du må gerne ændre på en ide, du har skrevet ned, og du må lade dig inspirere af alle billederne. Materialer Vendespil eller fotografier Post-its Blyanter

7 Få ideer Verdens dårligste ide Dette er ikke den letteste måde at få ideer på, men metoden er sjov som afveksling eller supplement til nogle af de mere almindelige brainstorms. Vi anbefaler, at I først benytter dette metodekort, når I har arbejdet med nogle af de andre. 1. Forsøg at skitsere verdens dårligste løsning på problemet eller udfordringen. 2. Hvis I skulle designe verdens dårligste cykel, hvordan skulle den så se ud. Skulle den være næsten umulig at træde op ad bakke og livsfarlig ned ad bakke med en skærm, så man ikke kan se, hvor man kører. Prøv nu at lave verdens dårligste design med jeres egen udfordring. 4. Forsøg gerne at tænke hele vejen rundt i forhold til materialer, tid mm. - fx kan cyklen laves af noget, der let ruster eller går i opløsning i regnvejr. 5. Hjælp hinanden med at gøre det værre og værre. Måske skal cyklen heller ikke kunne tåle stød og slag. Måske er cyklen lavet af glas eller sukker. 6. Når I synes, I har den værst tænkelige løsning, vender I alle de punkter, I har forværret, og gør dem lige modsat. I cykeleksemplet skal cyklen være så let som muligt, have så lidt vindmodstand som muligt, have så godt udsyn som muligt og være så solid som muligt. 3. Skriv ned undervejs, hvilke dele I arbejder med, og hvordan I gør dem dårligere.

8 Få ideer Hvilken ide vælger vi? I skal nu vælge, hvilken ide I vil arbejde videre med. Det kan gøres på 3 forskellige måder - vælg mellem A, B eller C. A. Tegn figuren til højre på et stort stykke papir, på tavlen eller på gulvet med kridt. Placer jeres post-its med ideer på tegningen alt efter, hvor ideen ligger. Hvis ideen er mellem-let at løse og løser halvdelen af problemet, skal post-it en placeres i midten af tegningen. De ideer, der er bedst egnede til at arbejde videre med, ligger sandsynligvis i den grønne trekant. B. I kan sprede ideerne ud på gulvet, og så stiller alle sig ved den ide, de helst vil arbejde med. I skal arbejde videre med den ide, der står flest ved. C. I kan sprede ideerne ud på bordet. Alle lukker øjnene og tæller til tre. Herefter peger alle på den ide, de helst vil arbejde med. I skal arbejde videre med den ide, som flest peger på. Ideen er let at bygge Ideen er svær at bygge Figur til løsning A Ideen løser delvist udfordringen Ideen løser fuldstændigt udfordringen

9 Få ideer Prioritering af ideer Udskoling 1/2 Det kræver et stort overblik at arbejde med denne metode - både fagligt, systematisk og metodisk. Men hvis man blot kører helt metodisk og systematisk igennem, viser der sig en prioritering. Det er værd at bruge tid på at diskutere, hvilke krav der er vigtige under punkt 2, for det er her, man bl.a. kan øve den naturvidenskabelige argumentation. 1. Skriv herunder de 8 vigtigste krav, I mener, man kan stille til jeres løsning. I skal ikke prioritere dem indbyrdes - det kommer vi til. Krav 1 Krav 2 2. Brug nedenstående skema til at prioritere kravene. Start med at sammenligne krav 1 med alle de andre krav, et ad gangen. Spørg i gruppen, hvem der synes, krav 1 er vigtigere end krav 2, 3, 4 osv. Skriv i skemaet, hvor mange der synes, at krav 1 er vigtigere end de øvrige. Skriv antal point ud for krav 1 i den vandrette linje. 3. Gentag samme procedure med de resterende syv krav i de vandrette rækker. 4. Pointene skal nu bruges på næste side. (Fortsættes næste side) Krav 3 Krav 4 Krav 5 Krav 6 Krav 7 Krav 8 Krav 1 Krav 2 Krav 3 Krav 4 Krav 5 Krav 6 Krav 7 Krav 8 Point Krav 1 Krav 2 Krav 3 Krav 4 Krav 5 Krav 6 Krav 7 Krav 8

10 Få ideer Prioritering af ideer Udskoling 2/2 5. Udfyld nu de to første kolonner i skemaet nedenunder. Skriv kravene ind i prioriteret rækkefølge - det vil sige nummeret på det krav, der har fået flest point, og antal point osv. 6. I den øverste række skriver I navnene på de forskellige ideer/løsningsmuligheder under løsning 1, 2, 3 osv. 8. Fortsæt proceduren for løsning 2, 3 osv. 9. Den løsning, der til sidst har den højeste pointsum, er den løsning, der bedst opfylder de krav, I finder vigtigst i gruppen. 7. Start nu med at gennemgå løsning 1 for et krav af gangen. Hvis løsning 1 opfylder krav 1, så sæt x og overfør pointtallet fra kolonne 2 til pointfeltet for løsning 1. Gå alle kravene igennem for løsning 1, og noter til sidst det samlede antal point for løsning 1. Krav nr. Point Løsning 1 Løsning 2 Løsning 3 Løsning 4 Løsning 5 X point X point X point X Point X Point Samlet antal point pr. løsning

11 Konkretisere Læg en plan 1/3 1. Lav skitser af jeres ide på A3-papir, så I har en konkret visualisering af jeres ide, som I er enige om i gruppen. 2. Udform en liste over de materialer, I skal bruge, i skemaet nedenfor. 3. Lav en punktopstillet konstruktionsvejledning i skemaet på side 2/3. 4. Læg i skemaet på side 3/3 en plan for, hvor lang tid I skal bruge på at konstruere de enkelte dele, og hvem i gruppen der er ansvarlig for hvad. Materiale Er det på materialelisten? (ja/nej) Kan det skaffes? (ja/nej/initialer)

12 Konkretisere Læg en plan 2/3 Konstruktionsvejledning Nr. Beskrivelse Ansvarlig 1 Find materialer fra materialelisten frem Start og slut osv.

13 Konkretisere Læg en plan 3/3 Tidslinje - indsæt datoer eller tidspunkter Konstruere Teste Analysere Forbedre Teste Analysere Forbedre Teste Analysere Præsentere

14 Konkretisere Moodboard Metode A Brug skabelonen til at lave et moodboard over jeres løsning. I midten skriver I, hvad det er for en løsning, I arbejder med. Herefter indsætter I billeder og ord i de fire felter, som visualiserer jeres løsning: Brugeren: Her skal I sætte mindst 5 billeder ind, der kan vise, hvem brugeren af jeres produkt kan være - er det rige bedsteforældre i USA, eller er det fattige drenge i indien? Skriv 3 stikord, der gælder for jeres bruger - det kunne være fattig, dreng, inder. Materialer: Her skal I sætte mindst 5 billeder ind af ting, der er lavet af jeres primære materiale - Hvis I tænker, at jeres produkt primært skal fremstilles af uld, kan billederne være: sweater, grydelapper, får, strikkegarn, filt. Skriv 3 stikord, der gælder for jeres materiale - det kunne være uld, blødt, bøjeligt. Form: Sæt 5 billeder ind af ting, der har ca. samme form, som I forestiller jer, at jeres produkt skal have. Hvis I tænker, at jeres ting skal være meget lang og tynd, kan billederne være: en lineal, en strikkepind, en stolpe, et surfboard, en flagstang. Skriv 3 stikord, der gælder for jeres form - det kunne være lang, tynd, rund. Farve: Her skal I sætte 5 billeder ind med ting, der har den farve, I synes, jeres ting skal have - i den forbindelse tæller hvid, sort og gennemsigtig også som farver. Hvis farven er gul, kunne billederne være: smiley, sol, smør, mælkebøtte, gul bil.

15 Moodboard Metode A Brugeren Materiale Løsning Form Farve

16 Konkretisere Moodboard Metode B Brug skabelonen til at lave et moodboard over jeres løsning. I midten skriver I, hvad det er for en løsning, I arbejder med. Herefter indsætter I billeder og ord i de fire felter, som visualiserer jeres løsning: Livsstil: Her skal I sætte mindst 5 billeder ind, der kan vise, hvem brugeren af jeres produkt kan være, og den livsstil de måske har - er det rige bedsteforældre i USA, eller er det fattige drenge i indien? Skriv 3 stikord, der gælder for jeres bruger - det kunne være fattig, dreng, inder. Stemning: Her skal I sætte mindst 5 billeder ind, der giver udtryk for den stemning, jeres valgte bruger skal komme i, når han ser/får/hører/føler jeres løsning. Skriv 3 stikord, der gælder for stemningen - det kunne være håb, glæde, sikkerhed. Anvendelse: I skal sætte 5 billeder ind af ting, der kan vise noget om, hvordan jeres løsning skal bruges. Hvis I tænker, at jeres ting skal være meget lang og tynd og til at slå med, og at den skal have et godt håndtag, kan billederne fx være: en lineal, en golfkølle, en fluesmækker, et joystick el. lign. Skriv 3 stikord, der gælder for brugen af jeres løsning - det kunne være stærk, fleksibel, tynd. Stil-inspiration: Her skal I sætte 5 billeder ind med ting, der skaber den stemning, I har skrevet i feltet ovenover, eller som har en lignende stil. Det er vigtigt, at I vælger billeder fra mange forskellige løsningsområder, så I har mulighed for at blive så kreative som muligt.

17 Moodboard Metode B Livsstil Brugeren og brugerens livsstil Stemning Hvilken stemning skal løsningen skabe? Løsning Anvendelse Hvordan skal løsningen bruges? Stil-inspiration Hvilken stil skal løsningen have?

18 Konstruere Opgavefordeling Arket kan bruges internt i gruppen til at fordele opgaverne under konstruktionsprocessen og til at imødekomme de mest almindelige frustrationer, der opstår under konstruktionen. 1. Sørg for, at alle har opgaver i forbindelse med konstruktionen, og at alle ved, hvilken opgave de har. 2. Sørg for, at alle prøver forskellige roller i delprocessen, så I bliver udfordret af forskellige opgaver. 3. Tjek, at der er styr på tidsplanen. 4. Udpeg de dele af konstruktionsprocessen, I tror kan give udfordringer - og hvorfor? 5. Sørg for at have en alternativ plan, hvis det bliver nødvendigt at bruge erstatningsmaterialer?

19 Forbedre Generel prototypetest Det er vigtigt, at I gør jer nogle overvejelser, inden I tester jeres prototype. Brug dette arbejdsark som en tjekliste, der kan hjælpe jer med jeres overvejelser. 1. Hvilke observationer vil I gerne have med fra testen? Udform et ark, hvor I noterer jeres observationer fra testen. a. Kræver det instruktion at anvende prototypen? b. Hvad sker der med prototypen og delene af prototypen? c. Er der dele af testen, der er særligt vigtige at holde øje med? d. Kan det være en fordel at tage billeder eller at filme testen? 3. Hvad skal der til, for at I kan sige, at jeres prototype virker? Udform et ark, hvor I lister alle de krav, der kan stilles til prototypen, og hvor I kan krydse af, i hvilken grad kravene til prototypen er opfyldt. a. Hvilke krav stilles der i opgavebeskrivelsen? b. Hvilke krav stiller I selv yderligere? 4. Hvad er det samlede udbytte af jeres test? a. Hvad virkede, hvad virkede ikke - og hvilke forslag til forbedringer giver testen anledning til? b. Har I selv forslag til forbedringer, og hvem kan hjælpe jer med forslag? 2. Hvor vil I teste jeres prototype? Overvej, hvilken indflydelse det har på testen, hvor I gennemfører den, og om der er særlige krav til, hvor testen skal gennemføres. e. Kræver prototypen et særligt setup for at blive testet? f. Kræver testen et faglokale? g. Hvad kan gå galt, når prototypen testes? h. Hvad skal være klar, for at prototypen kan testes?

20 Forbedre Brugertest Det er vigtigt, at I gør jer nogle overvejelser, inden I tester jeres prototype. Brug dette arbejdsark som en tjekliste, der kan hjælpe jer med jeres overvejelser. 1. Hvem er jeres brugergruppe? a. Hvem er målgruppen for jeres løsning, og er det muligt at bede vedkommende teste jeres prototype? b. Hvis I ikke kan teste prototypen på den rigtige brugergruppe, er det så muligt at finde en gruppe, der ligner - evt. fra klassen, fra skolen eller fra byen - eller som sidste udvej en internt i gruppen? 5. Hvornår vil I teste jeres prototype? a. Er der allerede fastsat et tidspunkt for testen? b. Kræver jeres brugergruppe et særligt tidspunkt for testen? i. Hvornår kan I komme i kontakt med jeres brugergruppe? ii. Skal I lave aftale med jeres brugergruppe på forhånd? iii. Er der tidspunkter, hvor det er lettere at få nogle til at teste jeres prototype end andre? 2. Hvilke informationer vil I gerne have fra jeres brugere? a. Udform et spørgeskema til jeres bruger, så I får mest mulig viden med fra testen. i. Hvad var godt ved prototypen, og hvorfor? Nævn 3 ting. ii. Hvad virkede ikke for brugeren, og hvorfor? iii. Hvad kunne forbedres, og hvordan? iv. Var prototypen let eller svær at anvende, og hvorfor? v. Hvad synes brugeren om jeres design, og hvorfor?

21 Forbedre Opsamling Mellemtrin 1. Tal sammen i gruppen, og bliv enige: a. Hvad er det for et problem, I løser? b. Hvad er særligt ved jeres løsning? c. Hvilken form for løsning har I valgt? d. Hvilken viden fik I brug for undervejs? e. Hvordan gik testen? f. Hvilke 3 ting vil I have ideer til fra de andre grupper? 5. Brug ideerne fra de andre grupper til at gøre jeres prototype bedre. 6. Bliv ved, til I er tilfredse med jeres prototype. 2. Gå i matrixgrupper (nye grupper med en gruppe-deltager fra hver af de oprindelige grupper). 3. Fremlæg hver især jeres punkt 1 for hinanden, og få ideer af de andre i matrixgruppen. 4. Gå tilbage i de oprindelige grupper.

22 Forbedre Opsamling Udskoling Formålet med dette arbejdsark er at hjælpe med at samle op på, hvad problemet var, hvilken løsning I valgte, hvordan løsningen virkede i test, og endelig hvilke forbedringer I bør overveje. 1. Lav en fælles opsummering i gruppen: a. Hvad er det konkrete, praktiske problem, I vil løse? b. Hvad har I særligt lagt vægt på i forbindelse med jeres løsning? c. Hvilken form for løsning har I valgt? d. Hvad er vigtigt at påpege ved netop jeres løsningsforslag? e. Hvilke undersøgelser har I gennemført, der kunne kvalificere jeres løsning? f. Hvad var det overordnede resultat af jeres test? g. Hvilke tre udfordringer vil I helst have respons på fra de andre grupper? 3. Fremlæg hver især jeres punkt 1 for hinanden, og få ideer af de andre i matrixgruppen. 4. Gå tilbage i de oprindelige grupper. Brug ideerne fra de andre grupper til at gøre jeres prototype bedre. 5. Tag fat i jeres videnskortlægning. Skal der tilføjes noget? Mangler I viden for at kunne foretage forbedringer af løsningen eller testen? 6. Løb de nødvendige delprocesser igennem igen, indtil I er tilfredse med prototypen. 2. Gå i matrix-grupper (nye grupper med en gruppedeltager fra hver af de oprindelige grupper).

23 Præsentere løsningen Præsentation Formålet med dette ark er at hjælpe jer til at samle op på, hvad problemet var, hvilken løsning i valgte, hvordan den virkede i testen, og endelig perspektiveringer i forhold til hvordan jeres løsningsforslag påvirker samfund og miljø. 1. Overvej og forbered, hvordan I vil fremlægge jeres løsning for målgruppen. a. Hvad er det for et konkret praktisk problem, I vil løse? b. Hvad har I særligt lagt vægt på i forbindelse med jeres løsning? c. Hvilken form for løsning har I valgt? d. Hvad er vigtigt at påpege ved netop jeres løsningsforslag? e. Hvilke undersøgelser har I gennemført, der kunne kvalificere jeres løsning? f. Hvad var det overordnede resultat af jeres test? g. Hvad er vigtigt at påpege ved jeres løsningsforslag? h. Hvilke samfundsmæssige, etiske og/ eller sociale konsekvenser har jeres løsningsforslag? 2. Overvej også, om der er forskel på, hvordan I ville fremlægge jeres løsning, hvis det var kolleger, I skulle fremlægge løsningen for. a. Hvordan ville jeres løsningsforslag skulle ændres, hvis det skulle virke i virkeligheden og i stor skala? b. Hvilke potentialer er der i jeres løsningsforslag, og hvordan vil jeres løsningsforslag kunne udvikle sig, hvis I får tid og økonomi til det?

24 Præsentere løsningen Engineering-poster Gruppen arbejder med posteren i hele processen, den hjælper jer med at få øje på processen og kan benyttes i forbindelse med den endelige fremvisning. Hvad vil I kalde jeres løsning/produkt? Overskrift Betingelser Naturfaglig viden Hvilke betingelser er der stillet til jeres løsning? (både dem fra udfordringen og dem, I evt. selv har stillet) Her skriver I, hvilken naturfaglig viden, I har tilegnet jer i løbet af processen. Det hænger sammen med arbejdet med A3- videnskortlægningen, som I også kan bruge til præsentationen. Udvikling af prototype Her skal der være en billedserie af jeres prototypeudvikling. Fra prototype til endeligt produkt Beskriv med stikord de forbedringer og ændringer, I mener der skal til, for at jeres løsning kan gennemføres. Perspektivering Beskriv med 3-5 sætninger de perspektiver, I ser ved at udbrede jeres løsning. Beskriv også konsekvenser, herunder visionen for produktet, men også miljømæssige eller samfundsmæssige/ menneskelige påvirkninger og konsekvenser.

Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet.

Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet. Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet. Hvad er problemet? Hvem er det et problem for? Hvilke krav er der til løsning?: Materialer Økonomi Miljø I skal

Læs mere

Når vand er et problem

Når vand er et problem Når vand er et problem Med inspiration fra Archimedes Skrue og aktiviteter om vand og tryk skal eleverne designe en simpel vandpumpe, der kan flytte vand fra et lavere liggende niveau til et højere liggende

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Elevhæfte Til mellemtrinnet, natur/teknologi Vindens kræfter og materialeegenskaber 1 Højt at

Læs mere

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Uge 16

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Uge 16 SKATTEJAGT Sådan gør du 1. Print siden med posterne og klip dem ud. 2. Hæng posterne op rundt omkring i jeres bolig eller et passende sted udenfor. Husk selv at skrive ned hvor du gemmer posterne. 3. Når

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

MetodeKit til Engineering

MetodeKit til Engineering MetodeKit til Engineering MetodeKit er et dynamisk redskab, som løbende vil blive opdateret og redigeret Prototype Find nyeste version af MetodeKittet på astra.dk/engineering. Hvis du har bemærkninger

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Workshop nr. 405 tirsdag den 20. november 2018 kl. 10:15-11:30 Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Oplægsholder: Henrik Dreyer-Andersen, HR-og arbejdsmiljøkonsulent, Region Sjælland, Koncern

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

Varm kakao. EIS-undervisningsforløb. Uddannelsesområde Grundskole. Målgruppe 4. klasse. Varighed lektioner. Materialetype Undervisningsforløb

Varm kakao. EIS-undervisningsforløb. Uddannelsesområde Grundskole. Målgruppe 4. klasse. Varighed lektioner. Materialetype Undervisningsforløb Engineering i skolen - Kompendium Varm kakao EIS-undervisningsforløb Eleverne arbejder i natur/teknologi med isolering af en kop. Med udgangspunkt i udfordringen undersøger de materialers isolerende egenskaber

Læs mere

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server?

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server? Opgaver: Wozniacki Opgaver: Caroline Wozniacki Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1.

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1. 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1 StÆrke fællesskaber Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? Skab stærke fællesskaber Indhold I denne øvelsesrække får deltagerne opgaven: Hvad vil I gøre for

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse København den 3. november 2017 Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse Kære VL-gruppe, I vedhæftede to pdf-filer finder I et dialogværktøj, der oprindeligt blev udviklet som del af VLårstemaet

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X fodbold Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår

Læs mere

ET LYNFORLØB OM MOBILITET

ET LYNFORLØB OM MOBILITET ET LYNFORLØB OM MOBILITET Øvelsesoversigt De første 5 øvelser kræver lidt mere end 1 time og alle 6 øvelser kan arbejdes med på 1½ time 1. Mobilitetskort (10. min) 2. Skraldespand og skattekiste (15-20

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt.

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt. HVEM ER EN HELT? 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren 2. Supermand 3. En læge 4. En handicappet 5. Et skolebarn 6. En ældre dame 7. Gud 2) Argumentér for jeres valg, og placér dem på en

Læs mere

GUL ZONE. Definer området

GUL ZONE. Definer området GUL ZONE Definer området HANDLER OM AT Være nysgerrig Undersøgende Uddybende Inspicere problemet Bruge fornuften Se sammenhængen Definere rammen PROBLEMFORSTÅELSE OG PROBLEMERKENDELSE Fælles forståelsesramme

Læs mere

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det?

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal Faktabokse Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Naturvidenskabelig arbejdsmetode

Naturvidenskabelig arbejdsmetode Naturvidenskabelig arbejdsmetode Introduktion til Naturvidenskabelig arbejdsmetode: I denne opgave skal I lære om en arbejdsmodel, som I kan bruge, når I skal løse en åben opgave. Arbejdsmodellen kan I

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Workshop. Idégenerering og -udvikling. Idegenerering og udvikling

Workshop. Idégenerering og -udvikling. Idegenerering og udvikling Workshop Idegenerering og udvikling Idégenerering og -udvikling Lektor Grethe E.Nielsen - Ergoterapeutuddannelsen Adjunkt Oliver Brage - Radiografuddannelsen Introduktion Afprøv et redskab: en proces til

Læs mere

Opgaver: Usain Bolt. 3. Hvilken klasse gik han i, da han blev den bedste på skolen til 100-meterløb?

Opgaver: Usain Bolt. 3. Hvilken klasse gik han i, da han blev den bedste på skolen til 100-meterløb? Bolt Opgaver: Usain Bolt Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads

APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads 1 APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads Over 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne Opgørelse og vurdering af

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

1. Hvilke problemstilinger?

1. Hvilke problemstilinger? Elevmaterialer 1. Hvilke problemstilinger? Herunder skal du skrive så mange problemstillinger, du kan komme i tanker om. En problemstilling indeholder et problem, der er formuleret så konkret, at du har

Læs mere

Social kapital. Kortlægning af faggruppernes bidrag. Drejebog til lederen

Social kapital. Kortlægning af faggruppernes bidrag. Drejebog til lederen Social kapital Kortlægning af faggruppernes bidrag Drejebog til lederen Fakta Mål: Varighed: Kortlægning: Deltagere: At få en fælles forståelse af kerneopgaven og opgaveløsningen. At få indblik i samspillet

Læs mere

DESIGN DIT EGET CD-COVER!

DESIGN DIT EGET CD-COVER! ELEV DESIGN DIT EGET CD-COVER! Emil de Waal + Spejderrobot Det er ikke kun i selve musikken, at Emil de Waal + Spejderrobot kan lide at improvisere - det er nærmest et livsprincip! Så da deres første plade

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

SPIL med tidsplan. Formål: Kernestof: Vejledning til opgaven:

SPIL med tidsplan. Formål: Kernestof: Vejledning til opgaven: Side 1 SPIL med tidsplan Formål: arbejde selvstændigt og sammen med andre i større problembaserede projektforløb og anvende metode til at planlægge, gennemføre og evaluere projektforløbet dokumentere og

Læs mere

Snefnugværksted papir

Snefnugværksted papir AKTIVITET Snefnugværksted papir - klip snefnug af papir og lav et snefnug-galleri på skolen! Klassetrin: Pædagogik: Fag: Varighed: 3. 6. klasse Instruktion, flipped classroom Tværfagligt. Billedkunst,

Læs mere

Spor 2. numeralitet. Afdækning af. hos nyankomne elever. Elever på 9 år eller ældre TRIN

Spor 2. numeralitet. Afdækning af. hos nyankomne elever. Elever på 9 år eller ældre TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Afdækning af numeralitet TRIN 2 Afdækning af numeralitet hos nyankomne

Læs mere

Projektbog og læringsbarometer. Navn: Klasse:

Projektbog og læringsbarometer. Navn: Klasse: Navn: Klasse: 1 Indholdsfortegnelse Idésamling 3 INTRO 4 Opgave 1 4 KAPITEL 1 - EN GOD START 5 Opgave 2 5 Opgave 3 6 Opgave 4 7 Opgave 5 8 Opgave 6 9 LÆRINGSBAROMETER - KAPITEL 1 10 LÆRINGSBAROMETER -

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE. Modelfoto: Ulrik Jantzen. til en antimobbestrategi, der virker

SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE. Modelfoto: Ulrik Jantzen. til en antimobbestrategi, der virker SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE Modelfoto: Ulrik Jantzen til en antimobbestrategi, der virker INDHOLDSFORTEGNELSE KORT OM DROPMOB Personalets opgaver i DropMob 3 PERSONALETS INPUT TIL ANTIMOBBESTRATEGIEN

Læs mere

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl?

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

FÅ ØJE PÅ DIT EGET OG ANDRES TALENT

FÅ ØJE PÅ DIT EGET OG ANDRES TALENT FÅ ØJE PÅ DIT EGET OG ANDRES TALENT AGENDA Fremlæggelse og refleksion Hvad er vi blevet opmærksomme på? Præsentation Hvorfor er det godt at fokusere på det, du er god til og får energi af? Whole Brain

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

VIL KAN SKAL -MODELLEN

VIL KAN SKAL -MODELLEN en VILLA VENIRE artikel VIL KAN SKAL -MODELLEN ET PAR METODER af CHRISTOFFER RUDE 2 VIL-KAN-SKAL MODELLEN en VILLA VENIRE artikel Gennem flere år har Villa Venire arbejdet med VIL-KAN-SKAL-modellen til

Læs mere

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen Gøre/Røre Kort Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads

APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads 1 APV-undersøgelse til en stor arbejdsplads Over 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne Prioriteringsværktøj Prioriteringsværktøj

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Demokrati og folketing

Demokrati og folketing A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet At lære mere om hinanden og få deltagerne til at snakke sammen. 6 eller flere Papir Blyant eller kuglepen Før aktiviteten skal du vælge 3 personer og bede

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang Navn: Klasse: Før I starter skal I - Hænge jeres krystalklare spørgsmål op på væggen. - Lave jeres egen idéboks ud af en skotøjsæske. Her kan I gemme alle de idéer i får i løbet af ugen. - Tegne en hurtig

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår.

Før I starter, skal det være klart, hvem der gør hvad og hvornår. FASE 1: FOKUS Når innovationsforløbet er forankret, er I klar til at gå i gang. Det første vigtige skridt er at beslutte, hvad I konkret vil arbejde med i innovationsforløbet. I fokuseringen undersøger

Læs mere

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016 Opsummering af introducerede metoder Kubix, februar 2016 Anvendte metoder 1. Dilemmaspil 2. Faglige udfordringer belyst ved den pædagogiske model 3. Fra fiasko til succes 4. Knastbehandling 5. Notatark

Læs mere

APV på AAU - fire dialogmetoder til runderingen

APV på AAU - fire dialogmetoder til runderingen APV på AAU - fire dialogmetoder til runderingen Arbejdsmiljøsektionen, November 2017 ER JERES RUNDERING DIALOGBASERET ELLER DIALOGSKABENDE? I arbejdsmiljøsektionens guide til runderinger beskrives to tilgange

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere