INDHOLDSFORTEGNELSE KOMMUNERNES REVISION. Side

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLDSFORTEGNELSE KOMMUNERNES REVISION. Side"

Transkript

1 Ankestyrelsenss evaluering Kommunernes revision Regnskabsåret 2013

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Sammenfatning 2 3 Ankestyrelsens gennemgang af de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret Modtagelse af kommunernes revisionsberetninger Afsendelse af decisionsskrivelser 5 4 Vurdering af revisionsberetninger Kategorisering af revisionsberetninger Kategorisering af fejl og mangler konstateret i revisionsberetningerne Revisionsberetninger med forbehold Revisionsberetninger med revisionsbemærkninger 13 5 Kommuner med fejl på personsagsområderne 17 6 Fejltyper på de fem mest fejlbehæftede personsagsområder Servicelovens 176 Særligt dyre enkeltsager Servicelovens 41 Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn Servicelovens 100 Merudgifter til voksne Servicelovens 42 Tabt arbejdsfortjeneste Integrationslovens kapitel 6 Hjælp i særlige tilfælde 24 7 Generelle fejl og andre fejl 26 8 Ankestyrelsens tilsyn og opfølgning 28 9 Temarevision 2013 kommunernes hjemtagelse af statsrefusion over året Baggrund for temarevisionen Temarevisionens formål Metode og afgrænsning af lovområde Hovedresultaterne fra temarevisionen Revisorernes anbefalinger til kommunerne 39 Bilag 1 Kommuner med og uden fejl på personsagsområder 42 Bilag 2 Årshjul tilsynet med revisionsberetningerne, regnskabsåret Titel Kommunernes revision Udgiver Ankestyrelsen, august 2015 ISBN nr Layout Identitet & Design AS Kontakt Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon Hjemmeside revision@ast.dk

3 1 1 Indledning Ankestyrelsen har siden 1. oktober 2013 haft ansvaret for at gennemgå de kommunale revisionsberetninger på det tidligere Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds ressortområde. Efter folketingsvalget i maj 2015 er der ved kongelig resolution af 28. juni 2015 gennemført en række ressortomlægninger, der fra denne dato medfører, at en del af de områder, som hidtil har været en del af ministerets ressort, ikke længere hører under det nuværende Social- og Indenrigsministeriet. Denne evaluering af kommunernes revision omhandler dog stadig de områder, der var en del af det tidligere Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold i regnskabsåret 2013, da disse beretninger er behandlet af Ankestyrelsen. Behandlingen af de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 er sket efter dagældende bekendtgørelse nr. 195 af 27. februar 2013 om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på Social- og Integrationsministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Ministeriet for Børn og Undervisnings ressortområder. Dette følger af ikrafttrædelsesbestemmelserne i de senere bekendtgørelser 1. 1 De senere bekendtgørelser er henholdsvis nr af 13. december 2013 om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på Social-, Børne- og Integrationsministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Undervisningsministeriets ressortområder og nr. 789 af 28. juni 2014, nr af 12. december 2014 og nr. 552 af 28. april 2015 om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på visse områder inden for Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Undervisningsministeriets ressortområder.

4 2 2 Sammenfatning Ankestyrelsen har efter gennemgangen af de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 kunnet konstaterer en mindre forbedring i resultatet af gennemgangen set i forhold til gennemgangen for regnskabsåret Ud af 99 modtagne revisionsberetninger har Ankestyrelsen efter gennemgangen vurderet, at 64 kommuners beretning er tilfredsstillende eller ikke helt tilfredsstillende. Dette er en stigning fra 56 kommuner i regnskabsåret Der er ligeledes sket et fald i antallet af kommuner, hvor kommunens revisor har fundet anledning til at påføre revisionsberetningen med en eller flere revisionsbemærkninger og/eller forbehold. I regnskabsåret 2013 var der således 37 beretninger med revisionsbemærkninger og ingen med forbehold. I regnskabsåret 2012 var 41 beretninger påført en eller flere revisionsbemærkninger, og heraf var en ligeledes påført et forbehold. I 2013 er der dog 5 kommuner, hvor revisor har fundet anledning til at påføre refusionsopgørelsen for boliglån med forbehold. Revisionsberetningerne for 2013 har givet Ankestyrelsen anledning til at bede kommunens revisor om en opfølgning i næste regnskabsår i 57 tilfælde med 61 året før. Ligeledes har gennemgangen givet anledning til lidt færre anmodninger om kommunale redegørelse i 2013, hvor 10 kommuner er bedt om at sende redegørelser ind mod 12 kommuner i Den positive tendens slår ikke igennem, når der ses på kommunernes administration af de enkelte personsagsområder. Personsagsområderne 3 efter servicelovens 41, 42 og 100 er fortsat de mest fejlbehæftede, og knap halvdelen af de fejl, som de kommunale revisorer har påpeget er på disse områder. De hyppigste fejltyper, som revisor har påpeget i 2013 er manglende dokumentation i personsagerne og fejlagtig beregning, kontering og udbetaling. For så vidt angår de generelle og andre fejl, som de kommunale revisorer har påpeget i revisionsberetningerne og som har eller kan have betydning for kommunernes hjemtagelse af statsrefusion, viser gennemgangen for 2013, at det fortsat er kommunernes interne kontroller og ledelsestilsyn, som tegner sig for den største andel fejl. Det drejer sig om knap en tredjedel af de generelle og andre fejl, der er konstateret. 2 Evalueringen for regnskabsåret 2012 findes på Ankestyrelsens hjemmeside, 3 SEL 176, er overordnet set den bestemmelse, hvor der er konstateret flest fejl. Bestemmelsen er dog ikke et personsagsområde, men en refusionsbestemmelse.

5 3 3 Ankestyrelsens gennemgang af de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 I efteråret 2014 modtog Ankestyrelsen 99 revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 fra alle landets kommuner og Christiansø 4. I beretningen redegør kommunens revisor for eventuelle fejl og mangler i kommunens regnskab og administration af de udgiftsområder, som via statsrefusion er finansieret helt eller delvist af staten. Væsentlige forhold, der har givet anledning til bemærkninger, forhold af principiel og økonomisk betydning og forhold, hvor kommunens fortolkning af gældende regler giver anledning til tvivl, fremgår også. Ankestyrelsen gennemgår og behandler revisionsberetningerne, og tager stilling til eventuelle bemærkninger og kommentarer vedrørende ministeriets ressortområde. Ankestyrelsen træffer efter gennemgangen af hver revisionsberetning afgørelse i spørgsmål af betydning for statsrefusion, tilskud og andre væsentlige forhold samt yder den vejledning, som behandlingen af revisionsberetningerne giver anledning til. Ankestyrelsens afgørelse sendes til de enkelte kommuner i form af en decisionsskrivelse. Ankestyrelsens behandling af revisionsberetningerne forløber med cirka et års forskydning i forhold til det relevante regnskabsår. Der henvises til bilag 1, om årshjulet for behandlingen af revisionsberetningerne. Gennemgangen af revisionsberetningerne er udført med udgangspunkt i Ankestyrelsens interne vejledning om sagsbehandling af kommunernes revisionsberetninger. Vejledningen er udarbejdet af styrelsens enhed Metode og Praksis i september Ankestyrelsen har gennemgået de dele af revisionsberetningerne for regnskabsåret 2013, der vedrører ydelser og tilskud på det daværende Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds områder, som er omfattet af ordningen om refusion eller tilskud fra staten efter følgende love: Lov om social service Lov om social pension Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Lov om individuel boligstøtte Lov om aktiv socialpolitik Lov om integration af udlændinge i Danmark 4 Kommuner og Christiansø er i evalueringen benævnt under fællesbetegnelsen kommuner.

6 4 Lov om repatriering Jf. kongelig resolution af 28. juni 2015 er følgende områder ikke længere en del af Social- og Indenrigsministeriets ressortområde. Ansvaret for gennemgangen og behandlingen af de kommunale revisionsberetninger for så vidt angår disse områder bliver fremadrettet varetaget af de respektive ressortministerier. Det vil sige fra og med beretningerne for regnskabsåret 2014: Lov om social pension (Beskæftigelsesministeriet) Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Beskæftigelsesministeriet) Lov om individuel boligstøtte (Beskæftigelsesministeriet) Lov om aktiv socialpolitik (Beskæftigelsesministeriet) Lov om integration af udlændinge i Danmark (Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet) Lov om repatriering (Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet) Lov om dag- fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge 5 (Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling) 3.1 Modtagelse af kommunernes revisionsberetninger Fristen for indsendelse af revisionsberetningerne for regnskabsåret 2013 var den 30. september 2014 for alle kommuner undtaget Københavns Kommune, hvor fristen var den 31. december Revisionsberetningen skal være godkendt af kommunalbestyrelsen inden den sendes til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen anser først beretningen for at være indsendt, når alt materiale er modtaget. For regnskabsåret 2013 modtog Ankestyrelsen 83 beretninger inden for fristen. Det er 20 flere end året før. 13 af de 16 beretninger, der ikke er modtaget inden for fristen er dog indsendt senest en måned efter fristens udløb. Selvom der således er indtrådt en væsentlig stigning i antallet af kommuner, der indsender beretningerne rettidigt, opfordrer Ankestyrelsen til, at kommunerne overholder fristen. Alle beretninger er indsendt elektronisk til Ankestyrelsen på mailadressen revision@ast.dk. 5 Indsat ved bekendtgørelse nr af 13. december 2013, der trådte i kraft 1. januar 2014.

7 5 Figur 3.1 Overholdelse af tidsfristen for indsendelse af revisionsberetninger, regnskabsårene , antal Indsendt inden for fristen Indsendt senest en måned efter fristens udløb Indsendt mellem en og to måneder efter fristens udløb Indsendt mellem to og tre måneder efter fristens udløb Indsendt mere end tre måneder efter fristens udløb 3.2 Afsendelse af decisionsskrivelser Der er i lovgivningen ikke fastsat en frist for, hvornår decisionsskrivelserne skal være sendt til kommunerne, men det er aftalt, at alle decisionsskrivelser bør være sendt senest 1. april og gerne tidligere. 95 kommuner modtog deres decisionsskrivelse for regnskabsåret 2013 senest den 1. april De sidste fire kommuner modtog deres decisionsskrivelse under tre uger efter. Tabel 3.1 Overholdelse af tidsfristen for afsendelse af decisionsskrivelser, regnskabsårene , antal Fristen overholdt Fristen ikke overholdt 1 1 4

8 6 Med virkning fra regnskabsåret 2014 er fristerne for regnskabsaflæggelse og indsendelse af revisionsberetninger rykket frem med en måned. Ankestyrelsen har derfor haft som intern målsætning, at den overvejende del af decisionsskrivelserne for regnskabsåret 2013 skulle være sendt en måned før, det vil sige senest den 1. marts Dette af hensyn til, at kommuner og kommunale revisorer skal have mulighed for at tage relevante forhold i decisionsskrivelsen med i revisionen af regnskabsåret Ankestyrelsen fik afsendt 62 decisionsskrivelser inden den 1. marts 2015.

9 7 4 Vurdering af revisionsberetninger 4.1 Kategorisering af revisionsberetninger Når Ankestyrelsen har gennemgået revisionsberetningerne, foretager styrelsen en intern kategorisering af beretningerne. Kategoriseringen sker på baggrund af de forhold som revisorerne anfører i beretningerne, herunder de afgivne revisionsbemærkninger og/eller forbehold samt konstaterede fejl og mangler ved sagsbehandlingen. Kategoriseringen er et internt måleredskab, som Ankestyrelsen bruger til at følge og beskrive den generelle udvikling i kommunernes sagsadministration på de refusionsbærende områder i forbindelse med styrelsens tilsyn med revisionsberetningerne og refusionshjemtagelsen på de sociale områder. Definition af kategorier, som kommunernes revisionsberetninger vurderes efter Kategori Tilfredsstillende Ikke helt tilfredsstillende Ikke tilfredsstillende Utilstrækkelig Definition Revisionsberetningen indeholder ingen fejl eller få enkeltstående fejl uden refusionsmæssig betydning. Revisionsberetningen indeholder få enkeltstående fejl primært med refusionsmæssig betydning Revisionsberetning indeholder en eller flere væsentlige fejl på flere sagsområder. Primært drejer det sig om: Revisionsbemærkninger Systematiske fejl Et for højt fejlniveau både med og uden refusionsmæssig betydning Mangelfulde forretningsgange Revisionsberetning indeholder en eller flere af følgende fejl: Forbehold fra revisionen Revisionsbemærkninger videreført fra tidligere år Eventuelt alvorlige systematiske fejl Manglende opfølgning på aftaler vedrørende forbedring af sagsbehandling med videre indgået med revisionen eller tilsynet Figur 4.1 viser, hvordan vurderingen af revisionsberetningerne i de fire kategorier har været i perioden på ministeriets områder.

10 8 Figur 4.1 Kategorisering af kommunernes revisionsberetninger, regnskabsårene , antal Utilstrækkelig Ikke tilfredsstillende Ikke helt tilfredsstillende Tilfredsstillende Gennemgangen af beretningerne for 2013 viser en generel forbedring i de kommunale revisionsberetninger i forhold til tidligere. Efter gennemgangen af revisionsberetningerne for regnskabsåret 2013, er 64 kommuners revisionsberetninger vurderet som tilfredsstillende eller ikke helt tilfredsstillende. I knap 2/3 af kommunerne har revisor således ikke fundet anledning til at afgive revisionsbemærkninger og/eller forbehold, og revisor har kun konstateret få eller ingen fejl eller mangler ved kommunens sagsadministration på personsagsområderne. Gennemgangen af beretningerne for 2013 viser en positiv tendens til, at flere beretninger vurderes som tilfredsstillende end i tidligere år. Således er 40 procent flere beretninger vurderet som tilfredsstillende i 2013 i forhold til 2012, i det antallet er steget fra 30 til 42 beretninger. Også i forhold til antallet af revisionsberetninger, der er kategoriseret som utilstrækkelig, ses en forbedring fra regnskabsåret 2012 til 2013.

11 9 Der er lidt færre beretninger for 2013, som er vurderet i denne kategori end i Der er dog stadig 11 kommuner, hvor revisor har afgivet forbehold, videreført en eller flere revisionsbemærkninger fra tidligere år, konstateret alvorlige systematiske fejl eller, hvor kommunen ikke har fulgt tilfredsstillende op på aftaler om forbedring af sagsbehandlingen. Figur 4.2 viser, hvordan kategorisering af de enkelte kommuners revisionsberetninger er i 2013 sammenlignet med I alt 77 kommuners revisionsberetning for 2013 er vurderet i enten den samme eller en bedre kategori end i Figur 4.2 Kategoriseringen af de enkelte kommuners revisionsberetninger i regnskabsåret 2013 sammenlignet med kategorien i 2012, antal 34 Den samme vurdering 43 Forringet vurdering Forbedret vurdering 22 Figur 4.3 supplerer figur 4.2 og viser, hvordan udviklingen i vurderingen af de enkelte kommuners revisionsberetninger er fra regnskabsåret 2012 til Det fremgår af figur 4.3, at af de 14 kommuner, hvor beretningen i 2012 er kategoriseret som utilstrækkelig, er der 10 kommuner, hvor beretningen er vurderet i en bedre kategori i Fire af kommunerne har formået at rette op på fejl og mangler i så høj en grad, at revisionsberetningen i 2013 er vurderet som tilfredsstillende. Samtidig er det dog kun 18 af de 30 kommuner, hvor beretningen i 2012 blev vurderet som tilfredsstillende, det har holdt niveauet i beretningen for 2013.

12 10 Af de 12 beretninger, hvor vurderingen for 2013 er dårligere end for 2012, bemærkes, at ingen af beretningerne er påført forhold fra revisor i et omfang, der medfører en vurdering som utilstrækkelig. Figur 4.3 Sammenligningen af kategoriseringen af kommunernes revisionsberetninger i de enkelte kategorier fra regnskabsåret 2012 til 2013, Tilfredsstillende 2012 (30 kommuner) 12 Ikke helt tilfredsstillende 2012 (26 kommuner) 8 Ikke tilfredsstillende 2012 (29 komnmuner) 3 4 Utilstrækkelig 2012(14 kommuner Utilstrækkelig 2013 Ikke tilfredsstillende 2013 Ikke helt tilfredsstillende 2013 Tilfredsstillende Kategorisering af fejl og mangler konstateret i revisionsberetningerne Ved gennemgangen af revisionsberetningerne, kategoriserer Ankestyrelsen de fejl og mangler, som de kommunale revisorer har konstateret og beskrevet i revisionsberetningerne. Ankestyrelsen kategoriserer de konstaterede fejl og mangler på fejltype, jf. forklaringen til figur 5.2. Opgørelsen af konstaterede fejl og mangler baserer sig alene på, om fejltypen er konstateret på det enkelte personsagsområde, og ikke på antallet af gange den enkelte fejltype, er konstateret eller på antallet af fejl, der er konstateret. På hvert enkelte personsagsområde kan den samme fejltype dog optræde flere gange afhængig af om, der er tale om enkeltstående eller systematiske fejl, og om de har refusionsmæssig betydning eller ej.

13 11 Tabel 4.1, viser, hvordan de konstaterede fejl og mangler i revisionsberetningerne for regnskabsåret 2013 fordeler sig på de enkelte personsagsområder, uanset om forholdene har ledt til revisionsbemærkninger eller ej i beretningerne. Af de konstaterede fejl og mangler på personsagsområderne er langt de flest konstateret på servicelovens område, i det knap 79 procent af fejlene kan henføres til serviceloven. Endvidere er det knap 48 procent af de konstaterede fejl og mangler, der kan henføres til områderne efter servicelovens 41, 42 og 100 (merudgiftsydelse til forsørgelse af børn, tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter til voksne). Fordelingen af kommuner med og uden fejl på de enkelte personsagsområder fremgår af evalueringens bilag 1. Tabel 4.1 Fordelingen af fejl på de enkelte personsagsområder, regnskabsåret 2013, procent SEL Særligt dyre enkeltsager 31,0 SEL 41 - Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn 18,8 SEL Merudgifter til voksne 14,7 SEL 42 - Tabt arbejdsfortjeneste 14,4 IL kap. 6 - Hjælp i særlige tilfælde 7,5 LAS kap Hjælp i særligt tilfælde (enkeltudgifter, sygebehandling, særlig hjælp vedrørende børn, flytning) 5,6 Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension Førtidspension 2,5 Lov om social pension - Tillæg til pensionister 1,9 Repatrieringslovens Udbetaling af repatrieringsstøtte m.v. 1,6 IL 45 - Fejl vedrørende refusion, grund og/eller resultattilskud 0,6 SEL Botilbud til personer med særlige sociale problemer 0,6 LAS kap. 10a Efterlevelseshjælp 0,3 SEL Hjælp til flygtninge (udgifter med 100 % statsrefusion) 0,3 I alt 100 Bem: Der er 20 kommuner, hvor revisor har konstateret fejl og mangler i de underliggende personsager, der er undersøgt i forbindelse med revisionen af området efter SEL 176. De konstaterede fejl og mangler er for 16 kommuners vedkommende på området efter servicelovens 52 foranstaltninger til børn og/eller det specialiserede voksenområde efter servicelovens SEL 176, er en refusionsbestemmelse, der omfatter udgifter til alle former for hjælp og støtte efter serviceloven. Enkeltsager, hvor det samlede udgiftsniveau oversiger grænsebeløbet, er omfattet for alle udgifter, og dermed også for udgifter der i sig selv ikke er refusionsbærende. De konstaterede fejl og mangler er konstateret i de underliggende personsager, uanset om der er tale om hjælp og støtte, efter bestemmelser, der er refusionsbærende eller ej.

14 12 Tabel 4.2 viser fordelingen af generelle og andre fejl, ligeledes uanset om de har medført revisionsbemærkninger eller ej. Ligesom for regnskabsåret 2012 er det fortsat området for kommunernes interne kontroller og ledelsestilsyn, som tegner sig for den største andel generelle og andre fejl. Knap en tredjedel af de generelle og andre fejl er konstateret på dette område. Fejltypen andet dækker for hovedparten af tilfældene over to problemstillinger. Den ene er, at revisor i flere tilfælde har påpeget, at der er problemer med at kontrollere de revisorpåtegnede taksterklæringer på Tilbudsportalen. Ankestyrelsen er i gang med at afklare omfanget af problemstillingen og eventuelle konsekvenser heraf. Den anden problematik vedrører, at revisor i flere tilfælde har påpeget, at kommunerne ikke har mulighed for at kontrollere Udbetaling Danmarks opkrævning direkte fra kommunen. Dette problem er ikke længere aktuelt, da der med lov nr. 523 af 29. april 2015 om ændring af lov om Udbetaling Danmark og forskellige andre love er indført hjemmel til, at kommunen kan få registrantlister over de af kommunens borgere, der modtager kontante ydelser og økonomiske tilskud fra Udbetaling Danmark. Tabel 4.2 Fordelingen af generelle og andre fejl, regnskabsåret 2013, procent Interne kontroller og ledelsestilsyn 31,3 Andet 28,1 Opgørelse af endelig restafregning af statsrefusion 26,0 Statusafstemninger 6,3 It-sikkerhed og it-kontroller 3,1 Forretningsgange 2,1 Systemafstemninger 2,1 Overførsel af administrative omkostninger 1,0 I alt 100 Fordelingen af fejl, der har medført revisionsbemærkninger beskrives nærmere i afsnit 4.4. Det gælder både for fejl på personsagsområderne og de generelle og andre fejl.

15 Revisionsberetninger med forbehold Der er ingen kommuner, hvor de kommunale revisorer i revisionsberetningen for regnskabsåret 2013 har fundet anledning til at påføre beretningen forbehold. Dog er der fem tilfælde, hvor revisor har fundet anledning til at påføre forbehold på revisorerklæringen for opgørelsen over restafregning for boliglån. Tabel 4.3 Revisionsberetninger med forbehold, regnskabsårene , antal kommuner Revisionsberetninger med forbehold Revisionsberetninger uden forbehold Revisorerklæringer med forbehold Pulje-/projektregnskaber med forbehold Bem.: I alle fem tilfælde, hvor revisorerklæringer i 2013 er påført et forbehold, er det på refusionsopgørelsen for boliglån. 4.4 Revisionsberetninger med revisionsbemærkninger Ved gennemgangen af kommunernes revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 er revisionsbemærkningerne, som revisorerne har påført beretningerne registreret enten som bemærkninger på det enkelte personsagsområde eller som bemærkninger på generelle og andre fejl. På personsagsområder kan en revisionsbemærkning omfatte flere områder og flere fejltyper. En revisionsbemærkning der er kategoriseret som generelle eller andre fejl kan ligeledes omfatte flere fejltyper. En revisionsbemærkning kan således dække flere områder og være registreret flere gange. Figur 4.4 viser, at 37 kommuner har en eller flere revisionsbemærkninger i deres revisionsberetninger for regnskabsåret Det er 4 kommuner færre end for regnskabsåret 2012, og 12 færre end for regnskabsåret Tendensen til, at kommunernes revisorer konstaterer færre forhold, der udmønter sig i revisionsbemærkninger er således fortsat i regnskabsåret 2013.

16 14 Figur 4.4 Beretninger med og uden revisionsbemærkninger, regnskabsårene , antal Uden revisionsbemærkninger Med revisionsbemærkninger Fordelingen af de konstaterede fejl og mangler på de enkelte personsagsområder, når disse har medført en eller flere revisionsbemærkninger fremgår af tabel 4.4. Det er de samme personsagsområder, hvor konstaterede fejl og mangler medfører revisionsbemærkninger, som de områder, hvor der overordnet set er konstateret flest fejl og mangler, jf. tabel 4.1. Andelen af fejl og mangler, der medfører en eller flere revisionsbemærkninger kan for godt 85 procent af tilfældene henføres til servicelovens områder.

17 15 Tabel 4.4 Fordelingen af de konstaterede fejl og mangler på de enkelte personsagsområder, når fejlene har medført en eller flere revisionsbemærkninger, procent SEL Særligt dyre enkeltsager 7 32,2 SEL 41 - Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn 26,4 SEL Merudgifter til voksne 14,4 SL 42 - Tabt arbejdsfortjeneste 12,1 IL kap. 6 - Hjælp i særlige tilfælde 9,2 LAS kap Hjælp i særlige tilfælde (enkeltudgifter, sygebehandling, særlig hjælp vedrørende børn, flytning) 3,4 Repatrieringslovens Udbetaling af repatrieringsstøtte m.v. 1,1 IL 45 - Fejl vedrørende refusion, grund og/eller resultattilskud 0,6 SEL Hjælp til flygtning (udgifter med 100 % statsrefusion) 0,6 Øvrige områder 8 0,0 I alt 100 Bem.: Otte kommuner er registreret med en eller flere revisionsbemærkninger på området efter servicelovens 176. Revisionsbemærkningerne er givet i alle tilfælde på enten det specialiserede børneområde (fire kommuner) og det specialiserede voksenområde (syv kommuner). Tre af kommunerne har revisionsbemærkninger på begge områder. De underliggende personsagsområder drejer det sig altovervejende om områderne efter servicelovens 52 og Tilsvarende viser tabel 4.5, hvordan fordelingen er, når det kommer til de generelle og andre fejl. Det er her fejltypen andet, som tegner sig for den største andel i det 40 procent af de fejl, der har medført revisionsbemærkninger er inden for denne fejltype. Det drejer sig for langt størstedelen af tilfældene om problemstillingen vedrørende kommunernes mulighed for at kontrollere deres betalinger til Udbetaling Danmark, jf. også afsnit 4.2 og tabel Se note 6. 8 SEL 72 advokatbistand, aktindsigt m.v., LAS kap. 10a efterlevelseshjælp, Lov om højeste, mellemste, forhøjet alminidelig og almindelig førtidspension Førtidspension, Lov om social pension - tillæg til pensionister, SEL 109 botilbud/kvindekrisecentre, SEL botilbud til personer med særlige social problemer, Lov om individuel boligstøtte boliglån, samt områder med særlige rapporteringskrav

18 16 Tabel 4.5 Fordelingen af de generelle og andre fejl, når fejlene har medført revisionsbemærkninger, procent Andet 42,3 Opgørelse af endelig restafregning af statsrefusion 23,1 Interne kontroller og ledelsestilsyn 15,4 Statusafstemninger 15,4 Systemafstemning 3,8 Forretningsgang 0,0 It-sikkerhed og it-kontroller 0,0 Overførsel af administrative omkostninger 0,0 I alt 100

19 17 5 Kommuner med fejl på personsagsområderne I lige knap halvdelen af kommunernes revisionsberetninger har revisor i forbindelse med revisionen for regnskabsåret 2013 ikke konstateret fejl i sagsbehandlingen på personsagsområderne på det daværende Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold ressortområde. Det er ikke alle kommuner, hvor der er konstateret fejl og mangler på personsagsområderne, at revisor har fundet, at fejlene har en så væsentlig karakter, at de medfører revisionsbemærkning, se herom afsnit 4.4. De kommunale revisorer har konstateret en eller flere fejl i 52 kommuners sagsadministration på det sociale området, jf. tabel 5.1. Tabel 5.1 Kommuner, hvor revisor har konstateret fejl og mangler på et eller flere personsagsområder, antal Kommuner med fejl på personsagsområder Kommuner uden fejl på personsagsområder I alt Servicelovens områder efter 41 (merudgiftsydelse til forsørgelse af børn), 42 (tabt arbejdsfortjeneste), 100 (merudgifter til voksne) og 176 (særligt dyre enkeltsager) samt integrationslovens kapitel 6 (hjælp i særlige tilfælde) er de områder, som efter de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret 2013 er mest fejlbehæftede, jf. afsnit 4.2 og tabel 4.1. Figur 5.1 viser antallet af kommuner med og uden fejl på disse fem personsagsområder 9. Der var for regnskabsåret kommuner, hvor revisor konstaterede fejl på området efter servicelovens 42, tabt arbejdsfortjeneste. Dette er lidt flere end i 2012, hvor 25 kommuner havde fejl på området. Ligeledes er der en mindre stigning i antallet af kommuner, som havde fejl på området efter servicelovens 41, merudgiftsydelse til forsørgelse af børn, hvor antallet er steget fra 19 til Evalueringens bilag 1 viser fordelingen på alle personsagsområderne. 10 Evalueringen for regnskabsåret 2012 findes på Ankestyrelsens hjemmeside

20 18 Figur 5.1 Kommuner med og uden fejl inden for de fem mest fejlbehæftede personsagsområder, regnskabsåret 2013, antal SEL 42 - Tabt arbejdsfortjeneste SEL Særligt dyre enkeltsager SEL 41 - Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn SEL Merudgifter til voksne 12 IL kap. 6 - Hjælp i særlige tilfælde Kommuner med fejl Kommuner uden fejl Figur 5.2 viser, hvordan de konstaterede fejl på de 5 mest fejlbehæftede områder fordeler sig på fejlniveauerne enkeltstående fejl uden refusionsmæssig betydning, enkeltstående fejl med refusionsmæssig betydning, systematiske fejl uden refusionsmæssig betydning og systematiske fejl med refusionsmæssig betydning. Illustrationen af de konstaterede fejl og mangler baserer sig på, om fejltypen er konstateret på det enkelte personsagsområde, og ikke på antallet af gange fejltypen er konstateret eller antallet af fejl, der er konstateret, jf. også afsnit 4.2. Hver enkelt fejltype, kan være konstateret på flere forskellige fejlniveauer inden for hvert enkelt personsagsområde. Samme fejltype kan derfor tælle med flere gange hos den enkelte kommune. Summen af fejl på det enkelte personsagsområde, jf. figur 5.2, svarer derfor ikke til antallet af kommuner, der har fejl på området, jf. figur 5.1. Det fremgår af figur 5.2, at de fejl og mangler, der er konstateret i forbindelse med revisionsberetningerne for 2013, i overvejende grad oftest er enkeltstående fejl uden refusionsmæssig betydning. Dog er der på området efter servicelovens 42, tabt arbejdsfortjeneste, flest kommuner med enkeltstående fejl med refusionsmæssig betydning. Fejltyperne på dette fejlniveau er oftest fejlagtig beregning, kontering og udbetaling og manglende vurdering, der eksempelvis omfatter tilfælde, hvor der er

21 19 sket fejlberegning af ydelsen og pensionsbidrag eller, hvor der ikke er taget højde for sparede udgifter ved beregningen af ydelsen. På integrationslovens område efter kapitel 6, hjælp i særlige tilfælde, er der i halvdelen af de kommuner, hvor der er konstateret fejl på området, tale om systematiske fejl. Fejlene har dog ikke refusionsmæssig betydning. Der er oftest tale om fejltyperne manglende dokumentation og manglende vurdering, der omfatter, at der i sagerne mangler dokumentation for udgifterne, og at der ikke ses at være foretaget den krævede behovsvurdering. Figur 5.2 Kommuner med fejl på de fem mest fejlbehæftede personsagsområder fordelt på fejlniveau, regnskabsåret 2013, antal SEL 42 - Tabt arbejdsfortjeneste SEL Særligt dyre enkeltsager SEL 41 - Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn 9 SEL Merudgifter til voksne IL kap. 6 - Hjælp i særlige tilfælde Enkeltstående fejl uden refusionsmæssig betydning Systematiske fejl uden refusionsmæssig betydning Enkeltstående fejl med refusionsmæssig betydning Systematiske fejl med refusiosnmæssig betydning

22 20 6 Fejltyper på de fem mest fejlbehæftede personsagsområder I dette kapitel redegøres for de forskellige fejltyper, som der er konstateret på de mest fejlbehæftede personsagsområder. Der henvises til afsnit 5.2 for nærmere beskrivelse af, hvordan de forskellige fejltyper er kategoriseret og registreret. Bilag 1 viser fordelingen af, hvor mange kommuner, at revisor har konstateret fejl og mangler på de enkelte personsagsområder, og hvor mange kommuner, hvor revisor i regnskabsåret 2013 har fravalgt sagsgennemgang på de enkelte personsagsområder. 6.1 Servicelovens 176 Særligt dyre enkeltsager I forbindelse med revisionen af regnskabsåret 2013, har de kommunale revisorer i 20 kommuner konstateret fejl og mangler i kommunens administration af servicelovens 176, særligt dyre enkeltsager. SEL 176, er en refusionsbestemmelse, der omfatter udgifter til alle former for hjælp og støtte efter serviceloven. Enkeltsager, hvor det samlede udgiftsniveau overstiger grænsebeløbet, er omfattet for alle udgifter, og dermed også for udgifter, der i sig selv ikke er refusionsbærende. De konstaterede fejl og mangler er konstateret i de underliggende personsager, uanset om der er tale om hjælp og støtte, efter bestemmelser, der er refusionsbærende eller ej. De konstaterede fejl og mangler er for 16 af de 20 kommuners vedkommende på området efter servicelovens 52, foranstaltninger til børn og/eller det specialiserede voksenområde efter servicelovens , jf. også bemærkningerne til tabel 4.1 og 4.4. Som det fremgår af tabel 6.1, er de hyppigst konstaterede fejl manglende overholdelse af krav og manglende handleplan. Fejltypen manglende overholdelse af krav omfatter især tilfælde, hvor der ikke set at være afholdt børnesamtale eller indholdet af denne ikke ses dokumenteret samt manglende eller for sen udfærdigelse af børnefaglige undersøgelser. På voksenområdet omfatter fejltypen ofte de tilfælde, hvor der mangler eller er mangelfuld faglig begrundelse for, at ydelsesmodtager er omfattet af personkredsen for den pågældende ydelse.

23 21 Figur 6.1 Fejtyper på området efter servicelovens 176 Særligt dyre enkeltsager, regnskabsåret 2013, antal Manglende undersøgelse Fejlagtig beregning, kontering og udbetaling 1 1 Korrektion 2 Manglende socialfaglig undersøgelse 9 Manglende vurdering Manglende dokumentation Andet Manglende journalisering 11 Manglende opfølgning 13 Manglende handlingsplan 15 Manglende overholdelse af krav Servicelovens 41 Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn Der er 20 kommuner, hvor revisor i revisionsberetningerne for regnskabsåret 2013 har konstateret fejl og mangler i kommunens administration af området efter servicelovens 41, merudgiftsydelse til forsørgelse af børn. Det er på dette område oftest fejltyperne manglende dokumentation og fejlagtig beregning, kontering og udbetaling, der er konstateret, jf. tabel 6.2. Fejltyperne omfatter blandt andet tilfælde, hvor der mangler sandsynliggørelse af merudgifterne eller for, at merudgifterne skyldes funktionsnedsættelsen. Fejltypen andet dækker over en række tilfælde, hvor revisor har påpeget, at kommunen i regnskabsåret 2013 har foretaget afregning direkte til leverandører af ydelser, der er bevilliget som merudgifter efter bestemmelsen. Frem til 1. januar 2014 var der ikke hjemmel til, at kommunerne kunne foretage direkte leverandørafregninger. Hjemlen er nu i 4, stk. 2, i bekendtgørelse om tilskud til pasning af børn med handicap eller langvarig sygdom Hjemlen blev indført med bekendtgørelse nr af 16. december 2013 om tilskud til pasning af børn med handicap eller langvarig sygdom (gældende bekendtgørelse nr. 32 af 21. januar 2015)

24 22 Figur 6.2 Fejltyper på området efter servicelovens 41 Merudgiftsydelse til forsørgelse af børn, regnskabsåret 2013, antal Manglende forretningsgange Manglende berigtigelse og fejlagtig kontering 1 1 Manglende opfølgning Manglende kontrol 2 2 Manglende journalisering 3 Manglende vurdering 5 Manglende overholdelse af krav Manglende lovmæssigt grundlag 7 7 Andet Fejlagtig beregning, kontering og udbetaling Manglende dokumentation Servicelovens 100 Merudgifter til voksne På området efter servicelovens 100, merudgifter til voksne, er der 19 kommuner, hvor revisor i beretningerne for regnskabsåret 2013 har konstateret fejl og mangler. Fejltypen, der oftest er konstateret er som det fremgår af tabel 6.3 manglende opfølgning. En del af disse tilfælde omhandler, at revisor i beretningen har anført, at den pågældende kommunen har været længe om eller på revisionstidspunktet endnu ikke havde afsluttet opfølgning i sagerne, som følge af den nye beregningsmetode, der trådte i kraft med virkning fra 1. januar 2013.

25 23 Figur 6.3 Fejltyper på området efter servicelovens 100 Merudgifter til voksne, regnskabsåret 2013, antal Manglende lovmæssigt grundlag 1 Manglende overholdelse af krav 4 Andet 4 Manglende journalisering Fejlagtig beregning, kontering og udbetaling 6 6 Manglende vurdering 7 Manglende dokumentation 7 Manglende opfølgning Servicelovens 42 Tabt arbejdsfortjeneste De kommunale revisorer har i 27 kommuner konstateret fejl og mangler på området efter servicelovens 42, tabt arbejdsfortjeneste. Som det fremgår af tabel 6.4, er den oftest konstaterede fejltype fejlagtigt beregning, kontering og udbetaling. Fejltypen dækker i flere tilfælde over, at kommunerne i forbindelse med bevillingen af tabt arbejdsfortjeneste har fejlberegnet ydelsen, herunder i forhold til pensionsbidrag, eller, hvor der ikke er taget højde for sparede udgifter ved beregningen af ydelsen. Fejltypen manglende dokumentation forekommer også ofte på dette område. Der er hovedsagligt tale om tilfælde, hvor der ikke er dokumentation for beregningsgrundlaget af ydelsen, men også tilfælde, hvor der mangler eller ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at barnet er omfattet af bestemmelsens personkreds.

26 24 Figur 6.4 Fejltyper på området efter servicelovens 42 Tabt arbejdsfortjeneste, regnskabsåret 2013, antal Manglende lovmæssigt grundlag 1 Manglende kontrol 1 Manglende opfølgning 2 Manglende overholdelse af krav 3 Manglende vurdering 7 Manglende dokumentation 14 Fejlagtig beregning, kontering og udbetaling Integrationslovens kapitel 6 Hjælp i særlige tilfælde I 12 kommuner, hvor revisor har gennemgået området efter integrationslovens kapitel 6, hjælp i særlige tilfælde, er der konstateret fejl og mangler i forbindelse med revisionen. De hyppigst konstaterede fejltyper er manglende dokumentation og manglende vurdering, jf. tabel 6.5. I hovedparten af tilfældene omfatter fejltypen, at der i sagerne mangler dokumentation for udgifterne, og at der ikke ses at være foretaget den nødvendige behovsvurdering. Kommunernes opmærksomhed er i disse situationer henledt på muligheden efter regnskabsbekendtgørelsens 45, for at fravige kravet om dokumentation for udgiftens afholdelse.

27 25 Figur 6.5 Fejltyper på området efter integrationslovens kapitel 6 Hjælp i særlige tilfælde, regnskabsåret 2013, antal Manglende berigtigelse og fejlagtig kontering Andet 1 1 Manglende overholdelse af krav 1 Manglende journalisering 2 Fejlagtig beregning, kontering og udbetaling 3 Manglende lovmæssigt grundlag 4 Manglende vurdering Manglende dokumentation

28 26 7 Generelle fejl og andre fejl Der er i alt konstateret 96 tilfælde af generelle og andre fejl i beretningerne for regnskabsåret Dette er et stort fald fra regnskabsåret 2012, hvor der i alt blev konstateret 131 generelle og andre fejl. De generelle og andre fejl er fordelt på 56 kommuner, hvilket også er et fald fra 2012, hvor der var 71 kommuner, der havde generelle eller andre fejl. Det ses af tabel 7.1, at det er området for kommunernes interne kontroller og ledelsestilsyn, som tegner sig for den største andel generelle og andre fejl. Knap en tredjedel af de generelle og andre fejl er konstateret på dette område. Fejltypen andet dækker for hovedparten af tilfældene over to problemstillinger, jf. også afsnit 4.2. Den ene er, at revisor i flere tilfælde har påpeget, at der har været problemer med at kontrollere de revisorpåtegnede taksterklæringer på Tilbudsportalen. Den anden problematik vedrører, at revisor i flere tilfælde har påpeget, at kommunerne ikke har mulighed for at kontrollere Udbetaling Danmarks opkrævning direkte fra kommunen. Dette problem er ikke længere aktuelt, da der med lov nr. 523 af 29. april 2015 om ændring af lov om Udbetaling Danmark og forskellige andre love er indført hjemmel til, at kommunen kan få registrantlister over de af kommunens borgere, der modtager kontante ydelser og økonomiske tilskud fra Udbetaling Danmark.

29 27 Figur 7.1 Generelle og andre fejl, regnskabsåret 2013, antal Overførsel af administrative omkostninger 1 Systemafstemninger 2 Forretningsgange 2 It-sikkerhed og itkontroller 3 Statusafstemninger 6 Opgørelse af endelig restafregning af statsrefusion 25 Andet 27 Interne kontroller og ledelsestilsyn

30 28 8 Ankestyrelsens tilsyn og opfølgning Hvis revisionen har givet den kommunale revisor anledning til kommentarer eller revisionsbemærkninger, der rejser tvivl om kommunens administration af det daværende Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds område, har Ankestyrelsen, som led i det udførte tilsyn, haft mulighed for at bede kommunens revisor om at følge op på området i beretningen for det næstfølgende regnskabsår. Fra og med regnskabsåret 2014 betyder ressortomlægningen, jf. kongelig resolution af 28. juni 2015, at det er de nye ressortministerier, der fremover forestår behandlingen af de ressortomlagte områder i relation til de kommunale revisionsberetninger og kommunernes hjemtagelse af statsrefusion, jf. også kapitel 1 og 3. Ved en anmodning om opfølgning i næste års beretning, bedes kommunens revisor i denne forholde sig eksplicit til, om kommunen har rettet de fejl, som i et år har medført en kommentar eller revisionsbemærkning. Ankestyrelsen har i forbindelse med gennemgangen af revisionsberetningerne også mulighed for at bede den enkelte kommune indsende en redegørelse med en beskrivelse af status på et givet område, som giver anledning til bekymring. Den pågældende kommune bliver oftest også bedt om at beskrive i redegørelsen, hvordan kommunen agter at rette op på fejlniveauet. Formålet med både revisors opfølgning og kommunens redegørelse er, at Ankestyrelsen på den måde kan følge om kommunen får rettet op på de fejl, som revisor i et år har konstateret på et område. Formålet er endvidere at sikre, at kommunerne skærper deres opmærksomhed på vigtigheden af, at der ikke sker væsentlige fejl i administrationen på det sociale område. Figur 8.1 viser udviklingen i antallet af kommuner, hvor revisor i forbindelse med decisionsskrivelsen er bedt om at følge op på et eller flere områder i forbindelse med revisionsberetningen for det efterfølgende regnskabsår. Der ses en positiv tendens til, at der har været behov for at bede om opfølgning hos færre kommuner. I forbindelse med gennemgangen af revisionsberetningerne for regnskabsåret 2010 blev kommunes revisor i 75 tilfælde anmodet om en opfølgning i beretningen for regnskabsåret 2011.

31 29 Efter gennemgangen af beretningerne for 2013, er kommunens revisor i 57 tilfælde bedt om en opfølgning i forbindelse med regnskabsåret Det svarer til et fald på cirka 25 procent. Figur 8.1 Kommuner, hvor revisor er bedt om opfølgning i det efterfølgende år, regnskabsårene , antal Anmodning om opfølgning Figur 8.2 viser udviklingen i antallet af kommuner, der er blevet bedt om at indsende en eller flere redegørelser i regnskabsårene I forbindelse med gennemgangen af de kommunale revisionsberetninger for regnskabsåret 2013, har Ankestyrelsen fundet anledning til at bede 10 kommuner indsende en redegørelse på et eller flere områder. Dette er et fald på godt 50 procent i forhold til resultatet af gennemgangen af beretningerne for 2010, hvor der blev fundet grund til at bede om redegørelser fra 21 kommuner. Også set i forhold til resultatet af gennemgangen for 2012 er der tale om et fald fra 12 til 10 kommuner.

32 30 Figur 8.2 Kommuner, der er bedt indsende redegørelse, regnskabsårene , antal Indsendelse af redegørelse

33 31 9 Temarevision 2013 kommunernes hjemtagelse af statsrefusion over året Det daværende Social- og Integrationsministerium udmeldte i skrivelse af 30. januar 2013 emnet for den temarevision, som de kommunale revisorer skulle foretage i forbindelse med revisionen for regnskabsåret Temarevisionen er udmeldt i henhold til 71, stk. 7, i dagældende bekendtgørelse nr af 28. december 2011 om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på Social- og Integrationsministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Ministeriet for Børn og Undervisnings ressortområder 12. Det følger heraf, at der kan stilles krav om, at kommunernes revisorer foretager en særlig revision på et eller flere sagsområder udmeldt af ministeriet, og at de udmeldte sagsområder indgår i revisors planlægning af den samlede årlige revision af sagsområder omfattet af bekendtgørelsen. Der kan foretages temarevision hvert andet år, og emnet fastsættes på skift af Beskæftigelsesministeriet og Social- og Indenrigsministeriet. 9.1 Baggrund for temarevisionen 2013 Kommunerne anmelder kvartalsvist statsrefusion baseret på deres forventning om næste kvartals udgiftsniveau. Samtidig foretager kommunerne løbende restafregning hvert kvartal, når det viser sig, at det faktiske udgiftsniveau afviger fra det forventede. Endelig foretager kommunerne en foreløbig og en endelig restafregning af de samlede udgifter i året. Den foreløbige og den endelige restafregning sker i det efterfølgende år. Baggrunden for at iværksætte temarevisionen om kommunernes hjemtagelse af statsrefusion over året er, at ministeriet har behov for at foretage retvisende prognoser i forbindelse med den løbende regnskabsopfølgning hen over budgetåret. Ministeriet har kunnet konstatere, at kommunerne på flere områder foretager forholdsvist store restafregninger efter udgangen af budgetåret, uden at der synes at være en systematik heri. Det er derfor vanskeligt at benytte kommunernes løbende refusionsanmodninger som grundlag for udarbejdelsen af retvisende prognoser. 12 Bestemmelsen findes i 66, stk. 7 i den nugældende bekendtgørelse nr. 552 af 28. april 2015 om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på visse områder inden for Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Undervisningsministeriets ressortområder.

34 Temarevisionens formål Formålet med temarevisionen har i forlængelse heraf været at sætte fokus på vigtigheden af rettidige refusionsanmodninger, at tilskynde kommunerne til at sikre, at der løbende i budgetåret foreligger et retvisende refusionsgrundlag, at der foretages den fornødne kvalitetssikring heraf, således at der i videst muligt omfang foretages korrekte refusionsanmodninger, og at kommunernes restafregninger og berigtigelser mindskes i størst muligt omfang. Ministeriet har ønsket, at temarevisionens fokus er rettet mod, om: Den enkelte kommune foretager store korrektioner efter budgetårets udgang i den foreløbige og endelige restafregning? Dette alene gælder på enkelte sagsområder, eller er det generelt på alle sagsområder med statsrefusion? Hvad disse forholdsvist store korrektioner i kommunen skyldes? Kommunen havde mulighed for at foretage korrektionerne i budgetåret i forbindelse med de løbende restafregninger? Hvilke arbejdsgange der i så fald skulle ændres, og hvordan? I vejledningen til temarevisionen, som er sendt ud til alle kommuner og kommunale revisorer den 28. juni 2013, er fokuspunkterne uddybet og følgende spørgsmål bedt besvaret: 1) Hensigtsmæssige forretningsgange for den kvartalsvise refusionsanmodning a) Har kommunen etableret betryggende og hensigtsmæssige forretningsgange for den kvartalsvise refusionsanmodning? b) Foretager kommunen den nødvendige kvalitetssikring af de løbende refusionsanmodninger, som sikrer, at refusionsanmodningerne afspejler det faktiske udgiftsniveau på det enkelte område? c) Har kommunen etableret et hensigtsmæssigt og velfungerende samarbejde mellem økonomiforvaltning og fagforvaltninger i forbindelse med refusionsanmodningerne og opfølgningen herpå? d) Anvender kommunen dispositionsregnskaber som udgangspunkt for anmodningerne om forskudsrefusion? 2) Ændring/korrektion i de løbende refusionsanmodninger, inklusiv de løbende restafregninger a) Foretager kommunen systematisk analyse af eventuelle forskydninger/afvigelser i de kvartalsvise refusionsanmodninger inden for budgetåret? b) Foretager kommunen systematisk ændring/korrektion i årets løbende anmodninger om forskudsrefusion når de faktiske udgiftstal giver anledning hertil?

35 33 c) Foretager kommunen systematisk kvartalsvise løbende restafregninger, når de faktiske udgiftstal giver anledning hertil? 3) Analyse af eventuelle forskydninger/afvigelser og/eller manglende restafregninger i de kvartalsvise refusionsanmodninger a) Foretager kommunen systematisk analyse af årsagerne til eventuelle store restafregninger efter budgetårets udgang? b) Ændrer kommunen systematisk forretningsgange for den kvartalsvise refusionsanmodning, når analyser mv. giver anledning hertil, jf. spørgsmål 3a? 4) Revisors anbefalinger til kommunen a) Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere konkrete tiltag i forbindelse med kommunens tilrettelæggelse af hensigtsmæssige forretningsgange for og organisering af den kvartalsvise refusionsanmodning? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. b) Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere tiltag, som kan sikre, at kommunen foretager ændring/korrektion i de løbende refusionsanmodninger? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. c) Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere tiltag, som kan sikre, at kommunen løbende analyserer eventuelle forskydninger/afvigelser og/eller manglende restafregninger i de kvartalsvise refusionsanmodninger samt følger op herpå? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. 9.3 Metode og afgrænsning af lovområde Alle kommuner 13 er omfattet af temarevisionen, og revisor er bedt om at tilrettelægge revisionen, således at der skabes klarhed over, hvorvidt kommunens forretningsgange omkring den løbende refusionsanmodning er tilfredsstillende på alle sagsområder. Temarevisionen har omfattet det daværende Social- og Integrationsministeriets regler på følgende lovområder: Lov om social service 41, 42, 100, 109, 110, 176 og 181 Lov om integration, kapitel 6 ( 34-39) og 45 Lov om repatriering, 7-8 Lov om aktiv socialpolitik, kapitel 10 og 10a ( 81-85a) 9.4 Hovedresultaterne fra temarevisionen Temarevisionen viser, at kommunerne overordnet set har etableret betryggende og hensigtsmæssige forretningsgange for hjemtagelsen af statsrefusion. 13 Det er i relation til temarevisionen kun de 98 kommuner, der er indgået, da Christiansø ikke er omfattet af temarevisionen.

36 34 I langt den overvejende del af kommunerne bliver der foretaget den nødvendige kvalitetssikring af de løbende refusionsanmodninger til sikring af, at de afspejler det faktiske udgiftsniveau på de enkelte områder. Temarevisionen viser også, at godt 70 procent af kommunerne systematisk analysere eventuelle afvigelser i de kvartalsvise refusionsanmodninger inden for budgetåret. Af de knap 30 procent, der ikke foretager systematiske analyser, har revisor oplyst i en række tilfælde, at kommunen dog foretager analyser af afvigelser, hvis de faktiske tal giver anledning til det eller hvis der skønnes behov for det. Endvidere er det langt de fleste kommuner, der foretager systematiske ændringer/korrektioner i årets løbende anmodninger om forskudsrefusion og foretager systematiske kvartalsvise løbende restafregninger, når de faktiske udgiftstal giver anledning hertil. Endelig viser temarevisionen, at en væsentlig andel af kommunerne systematisk analyserer årsagerne til eventuelle store restafregninger efter budgetårets udgang, og foretager en systematisk ændring af forretningsgangen for den kvartalsvise refusionshjemtagelse, når analyserne giver anledning til det. Af de kommuner, der ikke foretager systematiske analyser, er der flere kommuner, der ved store afvigelser ved budgetårets udgang, foretager analyse af årsagerne. Endvidere er der flere kommuner, der løbende revurderer arbejdsgangene for refusionshjemtagelsen I det følgende gennemgås besvarelserne af de enkelte fokuspunkter. For revisors anbefalinger til kommunerne i forhold til at sikre en så korrekt løbende hjemtagelse af statsrefusion som muligt henvises til afsnit Hensigtsmæssige forretningsgange for den kvartalsvise refusionsanmodning I forbindelse med hjemtagelsen af statsrefusion, både løbende og endeligt, er det vigtigt, at kommunen har etableret betryggende og hensigtsmæssige forretnings- og arbejdsgange. Endvidere er det vigtigt, at anmodningerne om refusion er kvalitetssikret, så de afspejler det faktiske udgiftsniveau. Det er også en forudsætning, at oplysningsgrundlaget for refusionshjemtagelsen er både tilgængeligt og så vidt muligt afspejler det faktiske udgiftsniveau. Stort set alle kommuner har etableret betryggende og hensigtsmæssige forretningsgange for refusionshjemtagelsen. Der er en enkelt kommuner, hvor revisor vurderer, at det ikke er tilfældet.

37 35 Tabel 9.1 Spørgsmål 1a. Har kommunen etableret betryggende og hensigtsmæssige forretningsgange? antal Ja 96 Nej 1 Delvist 1 I alt kommuner foretager den nødvendige kvalitetssikring af de løbende refusionsanmodninger, som sikrer, at refusionsanmodningerne afspejler det faktiske udgiftsniveau på det enkelte område Tabel 9.2 Spørgsmål 1b. Foretager kommunen den nødvendige kvalitetssikring af de løbende refusionsanmodninger, som sikrer, at refusionsanmodningerne afspejler det faktiske udgiftsniveau på det enkelte område? - antal Ja 90 Nej 8 Delvist 2 I alt 98 I 91 kommuner er der etableret et hensigtsmæssigt og velfungerende samarbejde mellem økonomiforvaltning og fagforvaltning i forbindelse med refusionsanmodningerne og opfølgningen herpå. Tabel 9.3 Spørgsmål 1c. Har kommunen etableret et hensigtsmæssigt og velfungerende samarbejde mellem økonomiforvaltning og forvaltninger i forbindelse med refusionsanmodningerne og opfølgningen herpå? - antal Ja 91 Nej 6 Delvist 1 I alt 98

38 36 Det er kun cirka halvdelen af kommunerne, der anvender dispositionsregnskaber som udgangspunkt for anmodninger om forskudsrefusion. Af de 44 kommuner, hvor dispositionsregnskaber ikke bliver anvendt, har de kommunale revisorer i flere tilfælde oplyst, at kommunen anvender en anden metode, der ligner og har samme formål, som dispositionsregnskaber. Tabel 9.4 Spørgsmål 1d. Anvender kommunen dispositionsregnskaber som udgangspunkt for anmodninger om forskudsrefusion? - antal Ja 47 Nej 44 Delvist 3 Fremgår ikke 4 I alt Ændring/korrektion i de løbende refusionsanmodninger, inklusiv de løbende restafregninger Revisorerne er blevet bedt svare på spørgsmål med fokus på, om kommunerne foretager ændringer/korrektion i de løbende refusionsanmodninger, inklusiv de løbende restafregninger, og herunder, om der foretages systematiske analyser af eventuelle forskydninger/afvigelser i de løbende refusionsanmodninger inden for det enkelte budgetår. Lige omkring en fjerdedel af kommunerne foretager enten fuldt ud eller på flere områder systematiske analyser af eventuelle forskydninger i de løbende refusionsanmodninger i det pågældende budgetår. De kommunale revisorer har i flere tilfælde i forhold til de kommuner, der ikke foretager systematiske analyser, oplyst, at kommunen foretager analyser, hvis de faktiske tal giver anledning til det eller hvis, der skønnes behov for det.

39 37 Tabel 9.5 Spørgsmål 2a. Foretager kommunen systematisk analyse af eventuelle forskydninger/afvigelser i de kvartalsvise refusionsanmodninger inden for budgetåret? - antal Ja 71 Nej 25 Delvist 2 I alt 98 Temarevisionen viser, at det er langt størstedelen af kommunerne, som systematisk ændrer/korrigerer i de løbende refusionsanmodninger, når de faktiske udgiftstal giver anledning til det. Tabel 9.6 Spørgsmål 2b. Foretager kommunen systematisk ændring/korrektion i årets løbende anmodninger om forskudsrefusion, når de faktiske udgiftstal giver anledning hertil? - antal Ja 91 Nej 5 Delvis 2 I alt 98 Det er ligeledes langt hovedparten af kommunerne som systematisk foretager systematiske løbende kvartalsvise restafregninger, hvis de faktiske udgiftstal giver anledning til det. Tabel 9.7 Spørgsmål 2c. Foretager kommunen systematisk kvartalsvise løbende restafregninger, når de faktiske udgiftstal giver anledning hertil? - antal Ja 91 Nej 4 Delvis 3 I alt 98

40 Analyse af eventuelle forskydninger/afvigelser og/eller manglende restafregninger i de kvartalsvise refusionsanmodninger De kommunale revisorer er endelig blevet bedt svare på spørgsmål i forhold til kommunernes håndtering af refusionshjemtagelsen i tilfælde af, at der er forskydninger/afvigelser i de kvartalsvise refusionsanmodninger eller manglende løbende kvartalsvise restafregninger. Omkring to tredjedele af kommunerne foretager helt eller delvist systematiske analyser af årsagerne til eventuelle store endelige restafregninger. Revisorerne har i flere tilfælde, hvor det ikke sker, oplyst, at kommunen ved budgetårets udgang foretagerenvurderingaf forventningernetil,hvordanforbrugetkanforbedres,hvisdererstoreafvigelser. Tabel 9.8 Spørgsmål 3a. Foretager kommunen systematisk analyse af årsagerne til eventuelle store restafregninger efter budgetårets udgang? - antal Ja 71 Nej 24 Delvis 3 I alt 98 Bem.: Revisor har til en enkelt af kommunerne, hvor der ikke foretages systematiske analyser af eventuelle afvigelser oplyst, at der ikke foretages systematisk analyser, da den foreløbige restafregning plejer at ligge på +/- 0,1 % af årets samlede refusionshjemtagelse. Der er 81 kommuner, som systematisk foretager ændringer i forretningsgangene for den kvartalsvise refusionsanmodning, hvis analyser med videre giver anledning til det. Af de 17 kommuner, som ikke foretager systematiske ændringer i forretningsgangene, har revisorerne oplyst, at flere løbende revurderer deres arbejdsgange for hjemtagelse af statsrefusion. En enkelt kommune har oplyst, at de ervedatudarbejdearbejdsgangetilsikringaf systematiskeanalyserogændringeriforretningsgangene.

41 39 Tabel 9.9 Spørgsmål 3b. Ændrer kommunen systematisk forretningsgang for den kvartalsvise refusionsanmodning, når analyser mv. giver anledning hertil, jf. spørgsmål 3a? - antal Ja 79 Nej 17 Delvis 2 I alt Revisorernes anbefalinger til kommunerne I forbindelse med revisorernes afrapportering af temarevisionen, har de mulighed for at give anbefalinger om procedurer og hensigtsmæssige forretningsgange, der kan fremme kommunernes muligheder for at foretage mere retvisende refusionsanmodninger i løbet af året. I vejledningen til spørgeskemaet er der som hjælp stillet følgende tre spørgsmål. Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere konkrete tiltag i forbindelse med kommunens tilrettelæggelse af hensigtsmæssige forretningsgange for og organisering af den kvartalsvise refusionsanmodning? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere tiltag, som kan sikre, at kommunen foretager ændring/korrektion i de løbende refusionsanmodninger? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. Vil revisor anbefale kommunen at foretage yderligere tiltag, som kan sikre, at kommunen løbende analyserer eventuelle forskydninger/ afvigelser og/eller manglende restafregninger i de kvartalsvise refusionsanmodninger samt følger op herpå? Hvis ja, ønskes en beskrivelse heraf. I lidt mere end halvdelen af kommunerne har revisor givet en eller flere anbefalinger i forhold til refusionshjemtagelsen. Tabel 9.10 Antal kommuner, hvor revisor har afgivet en eller flere anbefalinger til kommunens hjemtagelse af statsrefusion Ja 51 Nej 47 I alt 98

42 40 Anbefalingerne kan især henføres til at etablere og/eller skriftliggøre forretningsgange, og herunder også at ajourføre eksisterende forretningsgange. Det er samtlige 51 kommuner, der har fået en anbefaling fra revisor herom. I flere af kommunerne har revisor givet anbefaling om, at kommunen nedskriver forretningsgange og procedurer for at mindske sårbarheden ved eksempelvis medarbejderskift og organisationsændringer. Herudover har revisor især afgivet anbefaling i forhold til, at kommunen bør etablere eller forbedre kvalitetssikringen af refusionsanmodninger, og i forhold til at øge eller etablere samarbejdet mellem økonomiforvaltning og fagforvaltninger for at sikre så korrekt løbende hjemtagelse af statsrefusion som muligt. Endelig er der en række kommuner, hvor revisor anbefaler, at kommunen overvejer at anvende dispositionsregnskaber, som grundlag for refusionsanmodningerne. Flere kommuner er også blevet anbefalet at etablere forretningsgange og procedurer for systematiske analyser af afvigelser i de løbende refusionsanmodninger, og herunder at der generelt bør hjemtages refusion løbende over året i stedet for kun én gang årligt, især på områderne for særligt dyre enkeltsager og for udgifter til hjælp til flygtninge. Revisor har endelig anbefalet flere kommuner, at de etablerer forretningsgang og procedurer for løbende analyser af årsager til afvigelser i refusionsanmodningerne, og herunder fastlægger størrelsen af afvigelser, der skal medføre analyse af årsagerne. Ankestyrelsen støtter op om de anbefalinger, som revisor har givet kommunerne, hvilket er meddelt de relevante kommuner i decisionsskrivelsen for regnskabsåret 2013.

43 Ankestyrelsens evaluering Kommunernes revision Årsstatistik 2015 BILAG Titel Kommunernes revision_bilag Udgiver Ankestyrelsen, august 2015 ISBN nr Layout Identitet & Design AS Kontakt Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon Hjemmeside

Gennemgangen af kommunernes revision

Gennemgangen af kommunernes revision Ankestyrelsens resultater fra Gennemgangen af kommunernes revision Regnskabsåret 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Sammenfatning 3 3 Gennemgangen af de kommunale revisionsberetninger 5 3.1

Læs mere

Ankestyrelsens evaluering af. Kommunernes revision. Regnskabsåret 2012

Ankestyrelsens evaluering af. Kommunernes revision. Regnskabsåret 2012 Ankestyrelsens evaluering af Kommunernes revision Regnskabsåret 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Sammenfatning 2 3 Ankestyrelsens gennemgang af de kommunale revisionsberetninger 3 3.1 Revisionsberetninger

Læs mere

Henvendelse om publikationen kan ske til: Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K T

Henvendelse om publikationen kan ske til: Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K T Resultater fra Gennemgangen af kommunernes revisionsberetninger Regnskabsåret 205 Henvendelse om publikationen kan ske til: Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 060 København K T 33 92 93 00 Publikationen

Læs mere

Resultater fra gennemgangen af kommunernes revisionsberetninger

Resultater fra gennemgangen af kommunernes revisionsberetninger 2018 Resultater fra gennemgangen af kommunernes revisionsberetninger for regnskabsåret 2016 Forord Denne rapport omhandler Børne- og Socialministeriets tilsyn med kommunernes hjemtagelse af statsrefusion

Læs mere

Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Rådhuset 4700 Næstved

Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Rådhuset 4700 Næstved Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Rådhuset 4700 Næstved Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Næstved Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 29. august

Læs mere

Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring

Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Rebild Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 26. september

Læs mere

Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 Rådhuset 8410 Rønde

Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 Rådhuset 8410 Rønde Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 Rådhuset 8410 Rønde Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Syddjurs Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 28. august

Læs mere

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Københavns Kommune Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 10. november 2014 beretning om revision

Læs mere

Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2014

Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Ministeriet

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2013

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2013 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Ministeriet

Læs mere

SEL 41 og 42 Merudgifter til børn og tabt arbejdsfortjeneste Det specialiserede børn- og ungeområde

SEL 41 og 42 Merudgifter til børn og tabt arbejdsfortjeneste Det specialiserede børn- og ungeområde Langeland Kommune Fredensvej 1 Rådhuset 5900 Rudkøbing Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Langeland Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2013 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 16. september

Læs mere

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Social-

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2013

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold for 2013 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Ministeriet

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds område for 2013

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds område for 2013 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Ministeriet

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds område for 2014

Bilag 1. Redegørelse til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds område for 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Ministeriet

Læs mere

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2014

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2014 Københavns Kommune Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2014 19. februar 2016 J.nr. 2015-0064-12404 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 27.

Læs mere

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Social-

Læs mere

Gladsaxe Kommune Revisionsberetning nr. 10 af 5. maj 2015 Funktion Sagsområde Regler Antal udvalgte sager Væsentlige fejl uden Væsentlige fejl med Systematiske/gene relle fejl uden Systematiske/gene relle

Læs mere

Redegørelse til Børne- og Socialministeriets område for 2017

Redegørelse til Børne- og Socialministeriets område for 2017 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Børne-

Læs mere

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2012

Københavns Kommune. Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2012 Københavns Kommune Ankestyrelsens decisionsskrivelse vedrørende Københavns Kommunes revisionsberetning for regnskabsåret 2012 Ankestyrelsen modtog ved e-mail af 20. december 2013 beretning om revision

Læs mere

Redegørelse til Børne- og Socialministeriets område for 2017

Redegørelse til Børne- og Socialministeriets område for 2017 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Børne-

Læs mere

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet

Redegørelse til Social- og Integrationsministeriet Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 1 Redegørelse til Social-

Læs mere

Hvidovre Kommune. Bilag 3 til revisionsberetning: Lovpligtig redegørelse til Socialministeriet. Regnskabsåret 2009

Hvidovre Kommune. Bilag 3 til revisionsberetning: Lovpligtig redegørelse til Socialministeriet. Regnskabsåret 2009 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Toldbuen 1 4700 Næstved www.pwc.dk E-mail: naestved@pwc.dk Telefon +45 5575 8686 Telefax +45 5575 8787 Hvidovre Kommune Bilag 3 til revisionsberetning:

Læs mere

Ballerup Kommune 2017

Ballerup Kommune 2017 Ballerup Kommune 2017 Ledelsesnotat Børne- og Familieområdet C-BUR PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Revision af områder med refusion

Læs mere

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion Tlf: 33 12 65 45 randers@bdo.dk www.bdo.dk BDO Kommunernes Revision Thors Bakke 3, 2. DK-8900 Randers SYDDJURS KOMMUNE Beretning nr. 20 (side 445 452) Delberetning for regnskabsår 2014 BDO Kommunernes

Læs mere

Tlf: CVR-nr Revision af de sociale regnskaber - områder med statsrefusion

Tlf: CVR-nr Revision af de sociale regnskaber - områder med statsrefusion Tlf: 98 16 03 44 aalborg@bdo.dk BDO Kommunernes Revision Sofiendalsvej 11, Box 7030 DK-9200 Aalborg SV REGION NORDJYLLAND Beretning nr. 4 (side 22-25 ) Delberetning for regnskabsår 2011 BDO Kommunernes

Læs mere

Hvidovre Kommune. fjcewtfrhousf(wpers I. Bilag 3 til revisionsberetning: Lovpligtig redegørelse til. Regnskabsåret 2008

Hvidovre Kommune. fjcewtfrhousf(wpers I. Bilag 3 til revisionsberetning: Lovpligtig redegørelse til. Regnskabsåret 2008 fjcewtfrhousf(wpers I PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Toldbuen L 4700 Næstved www.pwc.dk E-mail: naestvedlpwc.dk Telefon 55 75 86 86 Telefax 55 75 87 87 Hvidovre Kommune Bilag

Læs mere

Glostrup Kommune 2016

Glostrup Kommune 2016 Glostrup Kommune 2016 Ledelsesnotat Træning og Hjælpemidler PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Revision af områder med refusion

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2011 på områder med statsrefusion for Halsnæs Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2011 på områder med statsrefusion for Halsnæs Kommune Halsnæs Kommune Byrådet Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 E-mail ams@ams.dk www.ams.dk CVR 55568510 EAN 5798000392014 Decisionsskrivelse

Læs mere

Glostrup Kommune 2013

Glostrup Kommune 2013 Glostrup Kommune 2013 Ledelsesnotat for det specialiserede voksenområde Center for Social Service mfl. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret tner selskab, CVR-nr. 33 31 Revision af områder med refusion

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Silkeborg Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune Byrådet Søvej 1 8600 Silkeborg Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 E-mail ams@ams.dk www.ams.dk CVR 55568510 EAN 5798000392014 Decisionsskrivelse vedrørende

Læs mere

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 merudgiftsydelse og tabt arbejdsfortjeneste på det sociale område Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

1 Revision af de sociale områder med statsrefusion

1 Revision af de sociale områder med statsrefusion 1 Revision af de sociale områder med statsrefusion 1.1 Generelt De efterfølgende afsnit vil indeholde en beskrivelse af formål, omfang samt revisionens udførelse, som er dækkende for samtlige reviderede

Læs mere

Fredericia Kommune. Revisionsberetning for 2013 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Fredericia Kommune. Revisionsberetning for 2013 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Fredericia Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2014

Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 2 Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Halsnæs Kommune Ledelsesnotat Visitationen. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr.

Halsnæs Kommune Ledelsesnotat Visitationen. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. Halsnæs Kommune 2016 Ledelsesnotat Visitationen PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Revision af områder med refusion eller tilskud

Læs mere

Revision i årets løb for 2016 på områderne omfattet af statsrefusion

Revision i årets løb for 2016 på områderne omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Socialforvaltningen Att.:

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2011 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2011 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune Københavns Kommune Borgerrepræsentationen Rådhuset 1599 København V Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 E-mail ams@ams.dk www.ams.dk CVR 55568510 EAN 5798000392014 Decisionsskrivelse

Læs mere

Faxe Kommune. Bilag 2 til beretning af 9. august 2011

Faxe Kommune. Bilag 2 til beretning af 9. august 2011 Bilag 2 til beretning af 9. august 2011 Oversigt over konstaterede fejl og mangler på Beskæftigelsesministeriets, Socialministeriets og Ministeriet for flygtninge, Indvandrere og Integrations områder regnskabsåret

Læs mere

Redegørelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet for 2017

Redegørelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet for 2017 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR3 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 3 Redegørelse til Udlændinge

Læs mere

Ballerup Kommune 2017

Ballerup Kommune 2017 Ballerup Kommune 2017 Ledelsesnotat De specialiserede voksenområder C-SS PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Revision af områder

Læs mere

RAPPORT. Til ledelsen i Odense Kommune vedrørende den juridisk-kritiske revision af Den centrale refusionsordning 2017.

RAPPORT. Til ledelsen i Odense Kommune vedrørende den juridisk-kritiske revision af Den centrale refusionsordning 2017. RAPPORT Til ledelsen i Odense Kommune vedrørende den juridisk-kritiske revision af Den centrale refusionsordning 2017 19. december 2017 Formål og indhold 1. Rapporten handler om vores juridisk-kritiske

Læs mere

Halsnæs Kommune modtog den 1. februar 2010 revisionens løbende beretning nr. 8 for regnskabsåret 2009.

Halsnæs Kommune modtog den 1. februar 2010 revisionens løbende beretning nr. 8 for regnskabsåret 2009. Regnskab Notat Til: Byrådet Sagsnr.: 2010/02218 Dato: 16-02-2010 Sag: Administrationens redegørelse vedr. revisionsberetning nr. 8 af 19. februar 2010 Sagsbehandler: Snorre Brink-Pedersen Leder af Regnskab

Læs mere

Esbjerg Kommune. Bilag 2 til beretning af 9. august 2011

Esbjerg Kommune. Bilag 2 til beretning af 9. august 2011 Oversigt over konstaterede fejl og mangler på Beskæftigelsesministeriets, Socialministeriets og Ministeriet for flygte, Indvandrere og Integrations områder regnskabsåret 2010 Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Ballerup Kommune 2015

Ballerup Kommune 2015 Ballerup Kommune 2015 Center for Børn og Ungerådgivning Det specialiserede børneområde PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Revision af områder med refusion

Læs mere

Marts Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011

Marts Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 merudgiftsydelse og tabt arbejdsfortjeneste på det sociale område Marts 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I

Læs mere

Udpluk af revisionsberetningen 2010 bilag 1 som vedrører Socialudvalget:

Udpluk af revisionsberetningen 2010 bilag 1 som vedrører Socialudvalget: Udpluk af revisionsberetningen 2010 bilag 1 som vedrører Socialudvalget: Revision af årsregnskabet har givet anledning til bemærkninger: 2.2.1 Overførsel af tilskudsmidler mellem årene Vi har konstateret,

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 7. (side ) Revisionen af de sociale områder med statsrefusion Delberetning for regnskabsåret 2008

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 7. (side ) Revisionen af de sociale områder med statsrefusion Delberetning for regnskabsåret 2008 Fabrikvej 11 8800 Viborg VIBORG KOMMUNE Beretning nr. 7 (side 110-116) Delberetning for regnskabsåret 2008 BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største udbyder af kommunal revision med næsten 60% af

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2009 på områder med statsrefusion for Allerød Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2009 på områder med statsrefusion for Allerød Kommune Allerød Kommune Byrådet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Landemærket 11 DK-1119 København K Tlf. +45 38 10 60 11 Fax +45 33 91 56 54 adir@adir.dk www.penst.dk www.adir.dk Decisionsskrivelse vedrørende beretning

Læs mere

Glostrup Kommune 2016

Glostrup Kommune 2016 Glostrup Kommune 2016 Ledelsesnotat Visitationen Center for Sundhed og Velfærd PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Revision af områder

Læs mere

Ballerup Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 2. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr maj 2018

Ballerup Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 2. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr maj 2018 Ballerup Kommune CVR-nr. 58271713 2. maj 2018 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 2. maj 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 2 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen

Læs mere

RANDERS KOMMUNE. Beretning nr. 10. (side ) Revision af de sociale områder. Delberetning for regnskabsåret 2009

RANDERS KOMMUNE. Beretning nr. 10. (side ) Revision af de sociale områder. Delberetning for regnskabsåret 2009 Provstegade 10, 2. 8900 Randers C Tlf.: 8642 7777 RANDERS KOMMUNE Beretning nr. 10 (side 221-232) BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største udbyder af kommunal revision med næsten 60 % af markedet,

Læs mere

Næstved Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, hjælp til enkeltudgifter. Maj 2015

Næstved Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, hjælp til enkeltudgifter. Maj 2015 Næstved Kommunes administration af ordninger med statsrefusion, hjælp til enkeltudgifter og hjælp til flytning Maj 2015 RAPPORT OM REVISIONEN VED NÆSTVED KOMMUNE 1 Næstved kommunes administration af ordninger

Læs mere

Ballerup Kommune 2016 Center for Børne- og Ungerådgivning

Ballerup Kommune 2016 Center for Børne- og Ungerådgivning Ballerup Kommune 2016 Center for Børne- og Ungerådgivning Ledelsesnotat Det specialiserede børn- og ungeområde PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Egedal Kommune. CVR-nr maj 2018

Egedal Kommune. CVR-nr maj 2018 Egedal Kommune CVR-nr. 29 18 83 86 14. maj 2018 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. maj 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 3 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen

Læs mere

Ballerup Kommune. Revisionsberetning for 2013 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Ballerup Kommune. Revisionsberetning for 2013 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Ballerup Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2009 Marts 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Tlf: CVR-nr

Tlf: CVR-nr Tlf: 46 37 30 33 roskilde@kr.dk BDO Kommunernes Revision Ringstedvej 18, st. th. DK-4000 Roskilde RUDERSDAL KOMMUNE Beretning nr. 9 (side 183-192) Den løbende revision for regnskabsåret 2010 Delberetning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2010 Marts 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Bekendtgørelse om regnskab og revision efter lov om byfornyelse og udvikling af byer

Bekendtgørelse om regnskab og revision efter lov om byfornyelse og udvikling af byer BEK nr 168 af 04/02/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 24. januar 2017 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2015-325

Læs mere

Aarhus Kommune. Revisionsberetning nr. 2. Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C. CVR-nr

Aarhus Kommune. Revisionsberetning nr. 2. Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C. CVR-nr Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C CVR-nr. 55 13 30 18 af 15. juni 2017 vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion m.v. 2016 Indhold 1 Indledning 9 2 Den udførte revision

Læs mere

THISTED KOMMUNE Revisionsberetning nr. 25 LØBENDE REVISION Side Delberetning for regnskabsåret 2018

THISTED KOMMUNE Revisionsberetning nr. 25 LØBENDE REVISION Side Delberetning for regnskabsåret 2018 Tlf: 96 34 73 00 aalborg@bdo.dk www.bdo.dk BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab Visionsvej 51 DK-9000 Aalborg CVR-nr. 20 22 26 70 THISTED KOMMUNE Revisionsberetning nr. 25 LØBENDE REVISION Side 548

Læs mere

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2012

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2012 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 2 Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2018

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2018 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 2 Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Region Syddanmark. Revisionsberetning for 2012 vedrørende sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Region Syddanmark. Revisionsberetning for 2012 vedrørende sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36102030 Telefax 36102040 www.deloitte.dk Region Syddanmark Revisionsberetning for 2012

Læs mere

Hørsholm Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 29. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr

Hørsholm Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 29. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr Hørsholm Kommune CVR-nr. 70 96 05 16 29. maj 2018 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 29. maj 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 2 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen

Læs mere

Faxe Kommunes administration af ordninger med statsrefusion. August 2013

Faxe Kommunes administration af ordninger med statsrefusion. August 2013 Faxe Kommunes administration af ordninger med statsrefusion August 2013 FAXE KOMMUNES ADMINISTRATION AF ORDNINGER MED STATSREFUSION 2012 1 Faxe Kommunes administration af ordninger med statsrefusion 2012

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 4. (side 39-50) Revision af de sociale områder med statsrefusion. Delberetning for regnskabsåret

VIBORG KOMMUNE. Beretning nr. 4. (side 39-50) Revision af de sociale områder med statsrefusion. Delberetning for regnskabsåret Provstegade 10, 2. 8900 Randers Tlf.: 8642 7777, Fax: 8641 0076 E-mail: randers@kr.dk Beretning nr. 4 (side 39-50) Delberetning for regnskabsåret 2007 791.000 Indholdsfortegnelse Side 1 INDLEDNING...40

Læs mere

Dronninglund Kommune

Dronninglund Kommune PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Toldbuen 1 4700 Næstved E-mail: naestved@pwc.dk Telefon 55 75 86 86 Telefax 55 75 87 87 Dronninglund Kommune Revisionsberetning, Det Sociale

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune Københavns Kommune Borgerrepræsentationen Rådhuset 1599 København V Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 E-mail ams@ams.dk www.ams.dk CVR 55568510 EAN 5798000392014 Decisionsskrivelse

Læs mere

1 Revision af de sociale områder med statsrefusion

1 Revision af de sociale områder med statsrefusion 1 Revision af de sociale områder med statsrefusion 1.1 Generelt De efterfølgende afsnit vil indeholde en beskrivelse af formål, omfang samt revisionens udførelse, som er dækkende for samtlige reviderede

Læs mere

Furesø Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 12. juni 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr juni 2018

Furesø Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 12. juni 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr juni 2018 Furesø Kommune CVR-nr. 29188327 12. juni 2018 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 12. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 3 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen

Læs mere

3 Orientering om forbrug (drift og anlæg) og likviditet pr. 31. juli 2016

3 Orientering om forbrug (drift og anlæg) og likviditet pr. 31. juli 2016 3 Orientering om forbrug (drift og anlæg) og likviditet pr. 31. juli 2016 3.1 - Bilag: Forbrug 2016-07 DokumentID: 5576320 Forbrug - drift og anlæg 2016 (pr. 31.7.16). I hele 1.000 kr. Restkorrigeret budget

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Smallegade 1, 2000 Frederiksberg CVR-nr. 11 25 99 79 Revisionsberetning nr. 17 af 15. juni 2018 Vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion m.v. Indhold 1 Indledning 363

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes tilsyn med refusionen til kommunerne

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes tilsyn med refusionen til kommunerne Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes tilsyn med refusionen til kommunerne August 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Holbæk Kommunes administration af ordninger med statsrefusion. April 2012

Holbæk Kommunes administration af ordninger med statsrefusion. April 2012 Holbæk Kommunes administration af ordninger med statsrefusion April 2012 1 Holbæk Kommunes administration af ordninger med statsrefusion C6 I. Indledning og samlet vurdering J.nr.: 2011-6448-17 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Fredericia Kommune. Revisionsberetning for 2014 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Fredericia Kommune. Revisionsberetning for 2014 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Fredericia Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Kære Sidse. Jeg sender hermed følgebrev og endelig rapport om vores juridisk-kritiske revision af Den centrale refusionsordning i Aalborg Kommune.

Kære Sidse. Jeg sender hermed følgebrev og endelig rapport om vores juridisk-kritiske revision af Den centrale refusionsordning i Aalborg Kommune. From: rr@rigsrevisionen.dk Sent: 3. januar 2018 16:09 To: Sidse Kristensen Cc: AALBORG_EKSTERN Subject: Rapport om juridisk-kritisk revision af Den centrale refusionsordning i Aalborg Kommune Attachments:

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere

Vestsjællands Amt. Revisionsberetning til Beskæftigelsesministeriet. Regnskabsåret 2006

Vestsjællands Amt. Revisionsberetning til Beskæftigelsesministeriet. Regnskabsåret 2006 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Toldbuen 1 4700 Næstved E-mail: naestved@pwc.dk Telefon 55 75 86 86 Telefax 55 75 87 87 Vestsjællands Amt Revisionsberetning til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Revisionsberetning nr. 9 af 12. august 2011

Revisionsberetning nr. 9 af 12. august 2011 KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Borups Allé 177 Postboks 250 2000 Frederiksberg Telefon 38 18 30 00 Telefax 72 29 30 30 www.kpmg.dk Revisionsberetning nr. 9 af 12. august 2011 vedrørende

Læs mere

Revision af regnskabet for året Afsluttende beretning for regnskabsåret

Revision af regnskabet for året Afsluttende beretning for regnskabsåret Pkt.nr. 3 Revision af regnskabet for året 2005. Afsluttende beretning for regnskabsåret 2005 537275 Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk sekretariat indstiller til økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen

Læs mere

Ballerup Kommune. Revisionsberetning for 2014 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Ballerup Kommune. Revisionsberetning for 2014 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Ballerup Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Dronninglund Kommune

Dronninglund Kommune PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab Toldbuen 1 4700 Næstved E-mail: naestved@pwc.dk Telefon 55 75 86 86 Telefax 55 75 87 87 Dronninglund Kommune Revisionsberetning, Kontanthjælps-

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune CVR-nr. 19 50 18 17 af 8. juni 2016 vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af stasrefusion m.v. 2015 Indhold 1 Indledning 296 2 Den udførte revision 296 3 Konklusion på den udførte

Læs mere

Notat vedrørende Revisionsberetning nr. 6

Notat vedrørende Revisionsberetning nr. 6 Central Økonomi Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Dorrit Mejlholm Direkte 7257 7525 11-08-2016

Læs mere

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f5d2c3cd-bc

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f5d2c3cd-bc file:///c:/adlib%20express/work/20160209t132121.036/20160209t132121.692/f5d2c3cd-bc93-4... Page 1 of 2 09-02-2016 From: Postkasse Jobcenter Sekretariatet Sent: 22-12-2015 06:55:21 To: John Andersen; Jesper

Læs mere

Forretningsgang omkring interne kontroller og ledelsestilsyn i forbindelse med hjemtagelse af statsrefusion.

Forretningsgang omkring interne kontroller og ledelsestilsyn i forbindelse med hjemtagelse af statsrefusion. Forretningsgang omkring interne kontroller og ledelsestilsyn i forbindelse med hjemtagelse af statsrefusion. Økonomistaben SBSYS j.nr. 00.01.00-Ø36-1-11 Udarbejdet af Per Sørensen 20. december 2010 Indledning

Læs mere

Roskilde Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 16. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr

Roskilde Kommune. Bilag 2 3 til revisionsberetning af 16. maj 2018 vedrørende årsregnskabet CVR-nr Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 16. maj 2018 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 16. maj 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 2 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen

Læs mere

Greve Kommune. Revisionsberetning for 2012 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Greve Kommune. Revisionsberetning for 2012 vedrørende Sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Greve Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Roskilde Kommune. CVR-nr. 29 18 94 04. Bilag 2 4 til revisionsberetning af 6. august 2012

Roskilde Kommune. CVR-nr. 29 18 94 04. Bilag 2 4 til revisionsberetning af 6. august 2012 Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Bilag 2 4 til revisionsberetning af 6. august 2012 6. august 2012 Indholdsfortegnelse BILAG 2 3 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen af de sociale, beskæftigelses-

Læs mere

Københavns Kommune. 3. juni 2016

Københavns Kommune. 3. juni 2016 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Københavns Kommune Revisionsberetning

Læs mere

Økonomiudvalget/ Kommunalbestyrelsen. Kommentarer til PWC s revisionsbemærkninger vedr. Egedal Kommunes regnskab for 2013.

Økonomiudvalget/ Kommunalbestyrelsen. Kommentarer til PWC s revisionsbemærkninger vedr. Egedal Kommunes regnskab for 2013. Økonomiudvalget/ Kommunalbestyrelsen Den 7/5 2014 Sagsnummer Sagsbehandler MSK/JRD/BF Kommentarer til PWC s revisionsbemærkninger vedr. Egedal Kommunes regnskab for 2013. Revisionen (PwC) har den 28. maj

Læs mere

Gladsaxe Kommune. CVR-nr Revisionsberetning nr. 14

Gladsaxe Kommune. CVR-nr Revisionsberetning nr. 14 CVR-nr. 62 76 11 13 af 16. maj 2017 vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion m.v. for 2016 Indhold 1 Indledning 316 2 Den udførte revision 316 3 Konklusion på den udførte

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Kommunalbestyrelsen

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Kommunalbestyrelsen TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Kommunalbestyrelsen Mødedato: Tirsdag den 25. august 2015 Mødetidspunkt: 18:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Kommunalbestyrelsens mødesal Henrik Zimino, Allan S. Andersen,

Læs mere

Horsens Kommune. CVR-nr Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017

Horsens Kommune. CVR-nr Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Horsens Kommune CVR-nr. 29 18 98 89 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 3 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen af

Læs mere

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2014

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2014 Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 2 Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2015

Bilag 2. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet for 2015 Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Bilag 2 Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

REVISION AF DE SOCIALE REGNSKABER - OMRÅDER MED STATSREFUSION

REVISION AF DE SOCIALE REGNSKABER - OMRÅDER MED STATSREFUSION 1 REVISION AF DE SOCIALE REGNSKABER - OMRÅDER MED STATSREFUSION Efterfølgende redegøres for revisionsforløbet og vurderingerne af kommunens administration på det sociale område. Revisionen udføres i overensstemmelse

Læs mere

Aalborg Kommune. CVR-nr Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017

Aalborg Kommune. CVR-nr Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Aalborg Kommune CVR-nr. 29 18 94 20 Bilag 2 3 til revisionsberetning af 14. juni 2018 vedrørende årsregnskabet 2017 Indholdsfortegnelse BILAG 2 3 Redegørelse til ressortministerierne om revisionen af

Læs mere