Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009"

Transkript

1 Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C Kolding. Tlf.: Fax: ml@maskinlev.dk

2 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I HVAD SKAL VI SÅ FORVENTE OS FREMADRETTET?... 5 AFSÆTNING AF MASKINER I ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I UDSTILLINGER MASKINKONTROLORDNINGEN MV ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I 2008/ MASKINLEVERANDØRERNE VAR MEDARRANGØRER AF DEBATMØDE NY ML HJEMMESIDE KURSER MEDLEMSFORHOLD SEKRETARIATET AFSLUTNING... 13

3 3 VELKOMST Velkommen til generalforsamlingen 2010 i København. BRANCHEN I 2009 Baggrund Dansk økonomi er hårdt ramt af den internationale finanskrise og konjunkturtilbageslaget. I 2008 faldt BNP med 1,2 % i faste priser, og i 2009 ventes et fald på 3,2 %. Recessionen forventes at blive afløst af en svag økonomisk vækst. Ifølge de seneste prognoser er der udsigt til en stigning i BNP på knap 1 % i Der er imidlertid stor usikkerhed om den økonomiske udvikling. For det første er konkurrenceevnen over for udlandet hårdt presset. For det andet kan den stigende arbejdsløshed kombineret med nedturen på både boligmarkedet og aktiemarkedet indebære risiko for, at husholdningerne vil øge opsparingen. Disse forhold vil kunne opveje noget af effekten af den lempelige finanspolitik. Dansk Byggeri vurderer, at nedgangen i bygge- og anlægsaktiviteten vil fortsætte i 2010 omend med aftagende styrke. Nybyggeriet er hårdest ramt på grund af fald i både boligbyggeriet og erhvervsbyggeriet. Aktiviteten ved bygningsreparation falder ligeledes i begge årene, men dog ikke så meget som ved nybyggeri. De private boligejere udviser tilbageholdenhed især på grund af reducerede formuer. I 2010 forventes en mindre fremgang i investeringerne. De positive udsigter skal ses på baggrund af en stor stigning i Vejdirektoratets anlægsinvesteringer. Kommunerne er hårdt ramt af lavkonjunkturen, og det dæmper de kommunale bygge- og anlægsarbejder rundt omkring i landet. Regeringen og Kommunernes Landsforening aftalte i marts 2009, at kommunerne kan øge investeringerne. Den positive virkning risikerer imidlertid at blive opvejet af økonomiske problemer som følge af udgiftsstigninger til overførsler som kontanthjælp og aktivering, samt fald i anlægsindtægterne på grund af eksempelvis mindre salg af byggegrunde end budgetteret. Kommunerne har derfor indtil nu i høj grad manglet finansiering til en række bygge- og anlægsprojekter. En vis lettelse i de kommunale lånemuligheder, som pt. synes at være regeringens signal, kan muligvis give nye muligheder. Den samlede beskæftigelse ved bygge- og anlægsvirksomheder er i 2009 faldet med arbejdere, funktionærer og mestre mod et fald på i fjor. I 2010 er der udsigt til et fald på I 2010 vil der dermed være beskæftigede. Det er færre end i 2007, da aktiviteten kulminerede på et rekordhøjt niveau. Faldet i er på 15 %. Tilbagegangen rammer først og fremmest beskæftigelsen ved nybyggeri, som tegner sig for 2/3 af hele nedgangen.

4 4 I december måned var der 95 konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Det bragte antallet af konkurser op på 1057 i Det er en stigning på godt 45 % i forhold til 2008, hvor der var 722 konkurser. Antallet af konkurser i det forgangne år er samtidig det højeste, der nogensinde har været i bygge- og anlægsbranchen. I 2002 havde danske landmænd en gæld på 193 milliarder kroner. I dag er landmændenes samlede gæld omkring 330 milliarder kroner. Dette viser, at landmændenes gæld er vokset brat. De dramatiske prisstigninger på jord har gjort det muligt for landmænd at overleve økonomisk, selv om de aldrig har tjent penge på den primære drift. Dette kan formentlig medføre en del tvangsauktioner blandt landmænd, der har en svag drift og kun har klaret sig ved at belåne jorden. Men det vil også ramme landmænd med høj produktivitet, som har ekspanderet aggressivt og har meget høj gæld. Også Danske Maskinstationer har haft et vanskeligt år et netop offentliggjort konjunktur barometer fra brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører fortæller at 71 % af entreprenørvirksomhederne og 36 % af landbrugsvirksomhederne har haft reduceret arbejdsmængde i 2009 i forhold til Maskinleverandørerne Mange medlemmer af ML begyndte, at se konsekvenserne tidligt i 2008, markant faldende efterspørgsel på nye og brugte maskiner, annullering af allerede indgåede kontrakter på maskiner, begyndende afmatning på service- og reparationsaktiviteterne. Mange måtte i sidste halvdel af 2008 afskedige personale på værksteder, i salget og i hjælpefunktioner. Specielt hårdt ramt blev de medarbejdere, der var beskæftiget med klargøring og levering af nye/brugte maskiner. Fra tidligt i 2009 og helt ind i 2010 har mange igen måttet i gang med en runde omkring tilpasning på såvel personalesiden, som på hele det omkostningsmæssige setup: afdelinger, produkter, hjælpefunktioner osv. Ikke mindst har det været meget hårdt for rigtig mange medlemmer, at skulle sige farvel til loyale og dygtige medarbejdere. For de fleste har det løbende været særdeles vanskeligt at få overblik over situationen, så en hurtig og effektiv tilpasning kunne gennemføres. De fleste har derfor måttet leve med stærkt utilfredsstillende resultater.

5 5 HVAD SKAL VI SÅ FORVENTE OS FREMADRETTET? Det økonomiske uvejr raser fortsat i de fleste sektorer over Danmark og de fleste lande omkring os. Vi er med lynets hast gået fra højkonjunktur og lav ledighed til lavkonjunktur og stigende ledighed. Mange medlemsvirksomheder spørger sig selv lige nu Er det et lys i enden af tunnelen vi ser, eller er det et modkørende tog. Og den gode nyhed er at 2010 bliver bedre end 2009! Og det ser ud til at være en proces der fortsætter! Et så markant fald i produktion og efterspørgsel på så kort tid vil sende chokbølger gennem økonomien i lang tid. Krisen er dermed langt fra ovre. Især ikke for de sektorer som netop vores hvor det handler om investeringer i produktionsapparatet, som jo altid er styret af tillid og troen på fremtiden hos vore kunder. Meget peger altså i retning af, at aktiviteten nu igen er stigende. Det er især de mere lyse vækstudsigter for den globale økonomi, der smitter positivt af på Danmark og trækker os ud af krisestemningen. Udover de mere positive globale vækstudsigter trækker den meget lave rente og den ekspansive finanspolitik ligeledes i retning af højere økonomisk aktivitet. Også på finansieringssiden synes stemningen at gå mod mere imødekommenhed og tro på fremtiden. Positive overraskelser i de globale økonomiske nøgletal og amerikanske virksomhedsregnskaber har styrket troen på en holdbar fremgang. I USA leverede detailsalget gode nyheder, og industriaktiviteten i euroland stiger nu igen. Mange forventer at den globale recession sluttede i 3. kvartal 2009, og ser dette som en af de vigtigste drivkræfter for de finansielle markeder i de kommende kvartaler. I en netop offentliggjort prognose for den globale økonomi beskrives følgende konklusioner med overskriften En positiv spiral Lave lagre og massive stimuleringspakker giver væksten en vitaminindsprøjtning Opsvinget vil være synligt i alle regioner, men mest udtalt i USA og Asien Væksten bliver størst i USA og Asien, men euroland vil også nyde godt af højere eksport Høj arbejdsløshed og ledig produktionskapacitet holder den underliggende inflation nede Udsigt til fortsat lave pengepolitiske renter i lang tid fremover. Men en råvaredrevet inflationsstigning kan give nervøse trækninger mange steder. Ser vi mere specifikt på efterspørgslen på det danske marked for medlemmernes produkter: Entreprenørmaskiner, udlejningsmateriel, udstyr til byggebranchen, have/park maskiner, vejbygningsmateriel, udstyr til jernbanesektoren, kraner til bl.a. energisektoren, håndteringsmaskiner til industri-, miljø-, genbrugs- og råvaresektoren.

6 6 Ja, så er der ingen tvivl om, at de mange indenlandske initiativer fra myndighedernes side vil bidrage positivt til den vækst vi alle venter på her fra 2010 og fremadrettet. Vi må sammen med vore mange kunder glæde os over, at mulighederne er der og er i konstant udvikling. Men uden en generel stemningsændring i den danske befolkning og ikke mindst blandt danske virksomhedsledere og investorer, kommer det til at gå alt for trægt med fremgangen. Derfor er de nye og positive signaler fra omgivelserne særdeles velkomne. Og så skal vi også selv turde tro på det mine damer og herrer! Ikke som en afventende nu kommer det holdning, men en fortsat knivskarp styring af omkostningerne og målretning af indsatsen skal føre alle medlemsvirksomhederne ind i en ny optimistisk fremgangsbølge. AFSÆTNING AF MASKINER I Branchens salg for 2009 er nu gjort op via de indberetninger af salget, som Sekretariatet har modtaget. Sektion 1 Rendegravere solgte i stk. mod 292 stk. i 2008, et fald på 63 %, og i forhold til 2007 et fald fra 624 stk. svarende til 83 %. Gummihjulslæssere under 5 ton solgte i stk. mod 372 stk. i 2008, et fald på 55 %, og i forhold til 2007 et fald fra 502 stk. svarende til 66 %. Gummihjulslæssere over 5 ton solgte i stk. mod 419 stk. i 2008, et fald på 69 %. Gravemaskiner bånd under 12,5 ton solgte i stk. mod 942 stk. i 2008, et fald på 57 %, 0g i forhold til 2007 et fald fra stk. svarende til 77 %. Gravemaskiner bånd over 12,5 ton solgte i stk. mod 248 stk. i 2008, et fald på 80 %, og i forhold til 2007 et fald fra 380 stk. svarende til 87 %. Dumpere under 7,4 m 3 solgte i stk. mod 157 stk. i 2008, et fald på 75 %. Tromler solgte i stk. mod 158 stk. i 2008, et fald på 35 %, og i forhold til 2007 et fald fra 237 stk. svarende til 57 %. Vibrationplader solgte i stk. mod 571 stk. i 2008, et fald på 30 %, og i forhold til 2007 et fald fra 916 stk. svarende til 56 %.

7 7 Det fremgår med al ønskelig tydelighed, at vi fra eftersommeren 2008 for alvor bevægede os ud i stormvejr. Dette er ingen nyhed for medlemmerne, men må nok mane til eftertanke og ikke mindst understreger det, hvor lang afstanden er op til det omsætningsniveau, som igen kan kaldes bæredygtigt for vor branche. Så min optimisme fremadrettet skal hele tiden tages med udgangspunkt i det meget lave niveau, vi kommer fra. ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I 2009 Der har i 2009 været afholdt 4 bestyrelsesmøder i sektionen, og 2 møder i ML paraplyen sammen med sektion 2. ML sommermøde 2009 på Ledreborg blev både en god faglig og social oplevelse for mange medlemmer.

8 8 UDSTILLINGER 2009 Have & Landskab 09 slog sin egen rekord igen Der var høj sol og flere besøgende og udstillere end nogensinde før, da den grønne branche mødtes på udstillingen Have & Landskab 09 fra den 26. til den 28. august. I alt kom besøgende forbi for at se nyheder, forbedringer og ny viden dels på det grønne område dels på hele maskinudstillingsområdet hos de i alt 243 udstillere. I opgangsåret 2007 blev det til besøgende og 233 udstiller På maskinområdet alene blev der udstillet maskiner og udstyr for omkring 750 millioner kroner. Maskinleverandørerne havde selv en stand (217), hvor vi forsøgte at gøre opmærksom på, at Lovpligtige hovedeftersyn også gælder for de på udstillingen dominerende brancher. E09 Brancheforeningen Maskinleverandørernes Entreprenørsektion var ikke at finde på E09, der foregik i Erhvervspark Vandel den maj Den helt overvejende del af medlemsvirksomhederne i ML s Entreprenørsektion havde besluttet at netop denne udstilling måtte udsættes, til vi igen kan se en positiv udvikling i markedsvilkårene. Desværre kunne der ikke opnås forståelse for dette standpunkt - en udsættelse til hos vor messearrangør Exponator, hvorfor beslutningen om at melde fra til udstillingen i maj blev vor eneste mulighed. Brancheforeningen ML kunne dermed ikke længere opretholde noget overblik over såvel den praktiske som økonomiske afvikling af E09 Messen. Fra bestyrelsen side var intentionen ikke et brud med EXPONATOR, men som sagt et ønske om at udskyde udstillingen til et senere tidspunkt, men den mulighed kunne vi desværre ikke komme igennem med. Det har ikke været muligt at finde en afslutning på sagen med EXPONATOR i 2009 Både bestyrelsen og direktør Michael Husfeldt fra sekretariatet har haft flere møder med EX- PONATOR om den opsagte kontrakt. MASKINKONTROLORDNINGEN MV. Arbejdet med Maskinkontrolordningen er blevet nedprioriteret, da der kom meldinger om, at der blev arbejdet mere internt på at ændre på denne, samt at der kom flere meldinger om, at AT har været på besøg, og efterfølgende har dette udløst eftersyn på nogle af de omstridte maskintyper.

9 9 Der blev afholdt nogle kurser i Lovpligtigt hovedeftersyn, for ML medlemmer, disse var godt besøgt, og vi planlægger endnu at lave et par informationsdage for dem, der ikke kom med i første omgang. Af yderligere undervisning kan nævnes Varmt arbejde, hvilket jo skal være gennemført i løbet af 2010for alle udearbejdende montører, der arbejder med gnistfremkaldende arbejde ude ved kunder. Til gengæld er der blevet arbejdet en del med, at finde ud af hvad det nye maskindirektiv kommer til at betyde, bl.a. i forhold til ROPS og FOPS på minilæssere, og hvad der er ændret i direktivet. ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I 2008/2009 I spørgsmålet om der skal være lygteføring på gravemaskiner, så har det endnu ikke været muligt at få gennemført et frafald af dette krav. I trafikgruppen er der måske lys forude, i forhold til mange af de ændringer, som vi prøver på at få gennemført. Her kan nævnes større bredde på køretøjer (også til skov- og jordarbejde), højere akseltryk ved hjælp af lavtryks dæk, længere vogntog, og ikke mindst at et motorredskab gerne må være konstrueret til at kunne køre op til 40 km/t. (som ved traktor). Især for ML er det sidste aktuelt, da mange motorredskaber i dag er konstrueret til at kunne køre ca. 40 km/t. Der arbejdes også på, at få tilladelse til, at semibæltekøretøjer må veje mere totalt end 16 ton, som er lovligt i dag. Trafikgruppen bestående af Dansk Landbrug, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Landbrugsmaskinfabrikanter og Dansk Maskinhandlerforening har afholdt flere møder. Som tidligere har 3F deltaget i et af møderne, for på denne måde at få deres meninger og synspunkter med i vores overvejelser. Vores fælles mål er, at påvirke lovgivningen omkring færdselsloven, så den bliver opdateret til nutidens forhold, hvor køretøjer og redskaber bliver større, såvel med hensyn til længde, bredde, højde og vægt som med egenskaberne til at manøvrere og bremse. Gruppens arbejde er meget op ad bakke. I de sager, hvor vi ønsker loven ændret, beror det ofte på maskiner, der allerede er taget i brug ude ved forbrugerne. Lovgiverne er ikke meget for at bøje loven pga. et pres af ulovlige maskiner, man ønsker lovliggjorte. Samtidigt med at mange af førerne af disse maskiner, har deres kørekort til, at ligge ude på trinbrættet!

10 10 MASKINLEVERANDØRERNE VAR MEDARRANGØRER AF DEBATMØDE Hvad skal der til, for at tø den fastfrosne situation op? Maskinleverandørerne var medarrangører af debatmødet den 17. september 2009 i Horsens Det var Gråkjær Stald- og Industribyg, som tog initiativ til arrangementet. Bankfolk, erhvervslivet, organisationer, politikere og de fremmødte gæster fik en god debat om situationen i samfundet og i landbruget med baggrund i finanskrisen. Efter mødet kom der følgende bud på løsninger og ønsker på baggrund af udsagn fra debattørerne: Vi har de dygtige virksomhedsledere i landbrug og industri A. Innovative ser mulighederne - tilpasningsparate B. Producerer med høj effektivitet C. Fremtidsorienterede projekter D. Dygtige medarbejdere Vi har behov for politisk stabilitet med regelforenkling, forbedrede konkurrencevilkår og produktionsmuligheder A. Effektiv kapitalformidling B. Rimelig rentemarginal. Der er en lav engros pris på penge C. Sikkerhedsstillelse samfundsopgave samfundet får gevinsten arbejdspladser sparede dagpenge skatteindtægter D. Vækstpakke med delvis statsgaranti for lån til gode projekter sikrer en lav rentemarginal og dermed lav rente til erhvervslivet E. Investeringerne går i gang igen der genskabes arbejdspladser F. Vi får brudt den onde cirkel alt kører igen i den rigtige retning Vi har lært af krisen! Se fremad Se muligheder i fremtiden Fjerne så mange usikkerheder som muligt for erhvervslivet og landbruget

11 11 NY ML HJEMMESIDE Den nye ML hjemmeside vil gå i luften i februar måned 2010 med helt nyt layout og nye funktioner. Alle medlemmer vil få medlemslogin til et lukket område på hjemmesiden. I det lukkede område vil bl.a. alle ML informationer være tilgængelige. KURSER DM-Akademi er betegnelsen for fremtidens udbud af kurser/uddannelser i Dansk Maskinhandlerforening, som også tilbydes alle medlemmer i ML. Der har med stor succes været gennemført 3 kurser af 3 dages varighed med titlen Jura, salg og rollen som professionel rådgiver. Kurset vil igen blive udbudt løbende i værkfører/værkførerassistenter har deltaget i Lederuddannelse Værksted/Service, som blev afsluttet i marts. Dette hold havde et godt samarbejde og sammenhold. De er efterfølgende fortsat som ERFA-gruppe. Det næste hold er startet op i november, med 15 tilmeldte, og der er desuden oprettet en venteliste til næste kursus. Der er blevet udbudt 3-dages kurser i lovpligtig sikkerhedseftersyn af Mobile maskiner, med teleskoplæssere som hovedområde. Holdene blev hurtigt fyldt op, og vi arbejder på at få oprettet flere kurser i dette vinterhalvår. Medarbejdere fra medlemsvirksomhederne indenfor ML har deltaget i ovennævnte kurser, og vil også fremover blive tilbudt kurser/uddannelser igennem DM akademi.

12 12 MEDLEMSFORHOLD Sektion 1 har i 2009 haft en afgang på 3 medlemsvirksomheder. Aksel Benzin A/S, DGM Dansk Grusgrav Materiel A/S og Doppstadt Danmark A/S Vi er således pr. 1. januar medlemmer i sektion 1 På den baggrund arbejder bestyrelsen med at skabe tilgang af nye medlemmer til foreningen, hvilket dog i vid udstrækning vil nødvendiggøre en ændring af vore vedtægter. Det er bestemmelsen i 3, afsnit 1, som tilsiger, at alle medlemmer skal disponere over egen landsdækkende salgs- og serviceorganisation, der flere steder giver problemer. Vi vil derfor opfordre til, at vi under eventuelt får en drøftelse af medlemmernes holdning, så bestyrelsen til næste generalforsamling kan fremsætte et ændringsforslag. Målet må være at vi indenfor et år kan nærme os 20 medlemmer. Samtidig vil bestyrelsen arbejde videre med at styrke samarbejdet med Sektion 2, og finde en løsning på at nedlægge Paraplyen i sin nuværende form. En af mulighederne kunne være en samlet forening med en mere sektionsopdelt struktur. En tanke som ofte har været i fokus gennem de sidste mange år. SEKRETARIATET Personalesiden er uændret og består af følgende stab: Michael Husfeldt (direktør) Helle Helth Hansen (direktionssekretær) Annette Hansen (økonomiassistent) Per Hedetoft Fasting (konsulent) Morten Junker Andersen er ansat ca. 6-8 timer pr. uge som studenterhjælper (læser HA på Syddansk Universitet i Kolding) Sekretariat er ejet af Dansk Maskinhandlerforening, som samtidig fungerer som sekretariat for brancheforeningerne Maskinleverandørerne, LIB og Gafsam. Michael Husfeldt er via Maskinleverandørerne indsat som Agromek komitemedlem, og har i den seneste periode været indsat i bestyrelsen i Have & Landskab, hvor Maskinleverandørerne har haft formandsposten. Bestyrelsen vil gerne takke hele sekretariatet for en stor indsats i 2009, hvor det nu overståede generationsskifte og den gennemførte udflytning til Kolding virkeligt har vist deres værdi. Tak til dig Michael og til dine medarbejdere!

13 13 Sekretariatets faciliteter i Kolding fungerer perfekt. Ikke mindst fordi vi sammen med de andre virksomheder i huset har adgang til virkelig gode servicefaciliteter med mødelokaler fra 6 til 65 personer med AV-udstyr og egen café/køkken, som kan servicere gæster og kursusdeltagere. Det har efterhånden rigtig mange medlemmer fået øjnene op for, og der har været afholdt mange møder/kurser i år bl.a. sælgermøder, ansættelsessamtaler, forhandlermøder, produktpræsentationer, kurser, bestyrelsesmøder og meget mere. Mange medlemsvirksomheder bruger mere og mere faciliteterne til kurser og møder, fordi vi tilbyder gode mødelokaler, nem parkering, gode bespisningsfaciliteter og ikke mindst vores centrale placering i Danmark. Vi glæder os over at kunne tilbyde disse faciliteter til vore medlemmer og ser gerne at sekretariatet blive mere og mere branchens mødepunkt i Danmark. AFSLUTNING Jeg vil afslutte min beretning med en tak til mine kollegaer i bestyrelsen, Benny og Gregers! Sluttelig en tak til alle medlemmer i ML Sektion 1, og ikke mindst en tak for den gode tilslutning til generalforsamlingen, hvor alle medlemsvirksomheder er repræsenteret. Flot! Bestyrelsen Benny Svenningsen Hans Holm Gregers Hastrup Februar 2010

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2009... 3

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage September Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage På kort sigt er det hårdt arbejde at få øget beskæftigelsen bare en smule. Men på lidt længere sigt så tror virksomhederne på, at det kan lade sig

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax: Kære Kolleger Det må kunne gøres bedre i det nye år Nr. 1 Januar 2012 Den 1. januar 2012 Formandens nytårsudtalelse Vi har nu oplevet en jul og et nytår med storm og regnvejr i det meste af landet, der

Læs mere

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten Organisation for erhvervslivet 24. februar 2009 Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Hele 730.000 danske job afhænger af vores eksport. Men eksportudsigterne

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JULI 2019 Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Selvom det internationale opsving befinder sig på usikker grund, har DI

Læs mere

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet ML generalforsamling 7. februar 2013 Nyt fra sekretariatet Vi var på 2 Vi var på 5.586 besøgte første E&H i Herning 130 udstillere og 5.586 fagfolk mødtes på den nye arbejdende fagmesse, Entreprenør &

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2010 SEKTIONEN for Park, Vej og Anlæg Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1. Finansuro giver billigere boliglån... 3. Recession i euroland til midt 2009...

Indholdsfortegnelse. Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1. Finansuro giver billigere boliglån... 3. Recession i euroland til midt 2009... Indholdsfortegnelse Sådan rammer fi nanskrisen dig... 1 Finansuro giver billigere boliglån... 3 Sådan har ydelsen udviklet sig...3 Økonomi retter sig op i 2009... 5 Recession i euroland til midt 2009...5

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2013 Entreprenørsektionen - sektion 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2010 ENTREPRENØR SEKTIONEN Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter!

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! NØGLETAL UGE 17 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge bød på (endnu) en rekord

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 2018 NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for væksten i dansk økonomi i 2. kvartal. Det er særlig

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

Virksomhederne venter

Virksomhederne venter Organisation for erhvervslivet 29. april 29 Virksomhederne venter NEDgang i andet kvartal Af Økonomisk KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Danske virksomheder vurderer, at nedgangen i dansk økonomi vil

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 9 September 2010 Dansk maskinhandlerforening - Lederuddannelse for Værkfører og Reservedelschefer 2010-2011 Formål med kurset At gøre kursisterne i stand til gennem den daglige ledelse, at optimere

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2015 Introduktion Generelt må konklusionen være, at det meget omtalte opsving endnu ikke er kommet i gear. Både væksten i BNP, privat-

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3 Udsigt til svag fremgang i byggeriet #1 #7. november 13 Side 1 di.dk Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet

Læs mere

NØGLETALSNYT Europæisk fremgang trækker dansk økonomi

NØGLETALSNYT Europæisk fremgang trækker dansk økonomi NØGLETALSNYT Europæisk fremgang trækker dansk økonomi AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN I den forgangne uge har vi fået en række indikatorer for væksten og udviklingen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018 NØGLETAL UGE 43 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018 Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne har budt på nøgletal fra både ind- og udland. Den mest positive

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe.

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe. JOBBAROMETERET Ingen nye job i sigte Virksomhederne har slået bremsen i ansættelserne. Der kommer kun få nye private job det næste halve år. Til gengæld skærer den offentlige sektor hårdt i beskæftigelsen.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriet fortsætter fremgangen Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk,,3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 SEPTEMBER 18 Byggeriet fortsætter fremgangen Investeringerne i byggeri og anlæg stiger

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår

Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår April 2012 Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår KONSULENT NIKOLAJ PILGAARD, NIPI@DI.DK Virksomhederne forventer svag fremgang i omsætning og indtjening i 2. kvartal 2012. Beskæftigelsen

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2012

Øjebliksbillede 2. kvartal 2012 Øjebliksbillede 2. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 2. kvartal 212 Denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker 2. kvartal. I rapporten vil TUN beskrive samfundsudviklingen og dens betydning for trælasthandlere

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2012

Øjebliksbillede 2. kvartal 2012 Øjebliksbillede 2. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 2. kvartal 212 Denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker 2. kvartal. I rapporten vil TUN beskrive samfundsudviklingen og dens betydning for trælasthandlere

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal,

Læs mere

Dansk økonomi holder momentum

Dansk økonomi holder momentum Dansk økonomi holder momentum I Greens Konjunkturundersøgelse for vurderer topcheferne, at dansk vækst vil holde niveauet. På trods af stigende renter og et vigende boligmarked, der påvirker de hjemlige

Læs mere

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet De seneste tal for beskæftigelsen viser fremgang i langt de fleste hovedbrancher. Det vidner om, at opsvinget for alvor er ved at bide

Læs mere

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nationalregnskabstallene for 2. kvartal 2009 viste et historisk fald i den økonomiske aktivitet. Vejen tilbage til normalsituationen i dansk økonomi tegner derfor

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse Organisation for erhvervslivet september 29 Virksomheder forudser faldende beskæftigelse AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De danske virksomheders forventninger til beskæftigelsen i 29

Læs mere

Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet

Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet Organisation for erhvervslivet April 2010 Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet AF ØKONOMISK KONSULENT ULLA SILBYE, USI@DI.DK virksomhedernes forventninger til 2. kvartal 2010 peger i retning af en

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Overvurderer vi væksten?

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Overvurderer vi væksten? NØGLETAL UGE 9 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Overvurderer vi væksten? Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge har vi fået tal for både bilsalget,

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

TUN ØJEBLIKSBILLEDE 3 kvartal.

TUN ØJEBLIKSBILLEDE 3 kvartal. TUN Øjebliksbillede 3 kvartal 211 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 3 kvartal. Denne udgave af TUNs øjebliksbillede dækker 3 kvartal. I rapporten vil TUN beskrive samfundsudviklingen og dens betydning for byggebranchen.

Læs mere

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014 Øjebliksbillede 1. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 1 Der er mange tegn på, at dansk økonomi er kommet godt ind i 1, men der er fortsat et stykke vej til, at man kan omtale fremgangen som selvbærende

Læs mere

Positive takter på boligmarkedet

Positive takter på boligmarkedet NR. 3 MARTS 2015 Positive takter på boligmarkedet Det kan godt være, at foråret har bragt positive nøgletal med sig, men danskerne tænker sig alligevel godt om, før de går i markedet efter en ejerbolig.

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10 Den 19. maj 29 Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, mogr@di.dk, cheføkonom Klaus Rasmussen, kr@di.dk, økonomisk konsulent Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk og økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal NØGLETAL UGE 48 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har blandt andet gjort os en smule klogere på udviklingen

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

Hvor foregår jobvæksten?

Hvor foregår jobvæksten? 2014 REGIONAL VÆKST OG UDVIKLING *** ing det lange opsv ur dt ne e or st n de? nu ad og hv Hvor foregår jobvæksten? -- / tværregionale analyser af beskæftigelsen i Danmark fra 1996 til 2013 rapport nr.

Læs mere

Negativ vækst i 4. kvartal

Negativ vækst i 4. kvartal Negativ vækst i Nedtur over hele linjen det er det billede dansk erhvervsliv tegner af fremtiden. Landets topchefer spår fald i væksten, forbruget, beskæftigelsen, ordrerne og i overskuddet. Dermed ser

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand 2012M01 2012M05 2012M09 2013M01 2013M05 2013M09 2014M01 2014M05 2014M09 2015M01 2015M05 2015M09 2016M01 2016M05 2016M09 2017M01 2017M05 2017M09 2018M01 NØGLETAL UGE 14 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 For spørgsmål eller kommentarer kontakt: Kim Fæster 89 89 71 67/60 75 62 90 kf@jyskebank.dk

Læs mere

Virksomhedernes forventninger på nulpunktet

Virksomhedernes forventninger på nulpunktet Juni Virksomhedernes forventninger på nulpunktet AF KONSULENT NIKOLAJ PILGAARD, NIPI@DI.DK Tilbage til nulpunktet. Sådan kan virksomhedernes forventninger til sommermånederne bedst karakteriseres. Efter

Læs mere

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen Efter at 2010 var et ekstremt hårdt år for bygge- og anlægsbranchen, så viser regnskabsåret 2011 en mindre fremgang for branchen. Virksomhederne har i stort omfang fået tilpasset sig den nye situation

Læs mere

Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen

Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen Nye tal for beskæftigelse i Danmark peger på, at det danske arbejdsmarked fortsat hænger fast på bunden. Beskæftigelsen faldt således med. personer fra.

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Økonomiske pejlemærker: Fremdrift med flere ordrer og færre afbestillinger. April 2012

VÆKST BAROMETER. Økonomiske pejlemærker: Fremdrift med flere ordrer og færre afbestillinger. April 2012 VÆKST BAROMETER April 1 Økonomiske pejlemærker: Fremdrift med flere ordrer og færre afbestillinger Vækstoptimismen er på vej tilbage i regionens virksomheder. Den drives blandt andet af forventninger om

Læs mere

Spirende optimisme blandt virksomhederne

Spirende optimisme blandt virksomhederne Organisation for erhvervslivet April 2010 Spirende optimisme blandt virksomhederne For første gang er der tegn på optimisme blandt virksomhederne. I forhold til sidste år ser virksomhederne nu positivt

Læs mere

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 Program Kl. 10.00 Velkomst samt kaffe og rundstykker Individuelle medlemsmøde i sektionerne Sektion 1: Evaluering E & H 12 Plan og strategi for E & H 15 Sektion 2

Læs mere

Regionalt barometer for Region Syddanmark oktober 2013

Regionalt barometer for Region Syddanmark oktober 2013 alt barometer for oktober 2013 AF KONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE CAND. SCIENT. POL., MA, MA Dansk økonomi blev ramt hårdt, da den økonomiske krise satte ind i 2008, og siden har danske økonomi oplevet

Læs mere

Dansk Erhverv og. Dialog mellem

Dansk Erhverv og. Dialog mellem Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 112 Offentligt Dialog mellem Dansk Erhverv og Folketingets Erhvervsudvalg Onsdag den 14. januar 2009 Velkommen Den finansielle krise, nye globale forhold og pres på

Læs mere

Vækst Barometer. Konjunktur for 3. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme med pil opad. August 2015

Vækst Barometer. Konjunktur for 3. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme med pil opad. August 2015 Vækst Barometer August Konjunktur for 3. kvartal : Stabil vækstoptimisme med pil opad Optimismen blandt de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark fortsætter opturen. Virksomhederne forventer

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Pæn start på 2019 for vareeksporten

Pæn start på 2019 for vareeksporten 2018M02 2018M06 2018M08 2018M12 2019M02 NØGLETAL UGE 15 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Pæn start på 2019 for vareeksporten Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sætter bilsalget rekord i år?

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sætter bilsalget rekord i år? NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sætter bilsalget rekord i år? Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har ikke budt på så mange nye nøgletal. Men fredag fik vi

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Svag vækst- og joboptimisme. juni 2013

VÆKST BAROMETER. Svag vækst- og joboptimisme. juni 2013 VÆKST BAROMETER juni 20 Svag vækst- og joboptimisme Efter en periode med negativ tendens er der i 2. kvartal atter optimisme at spore til forventningerne til omsætning og job blandt Region Syddanmarks

Læs mere

ECB Månedsoversigt September 2014

ECB Månedsoversigt September 2014 LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser besluttede Styrelsesrådet på mødet den 4. september 2014 at nedsætte renten ved Eurosystemets primære markedsoperationer med 10 basispoint

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV

AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV 22. oktober 2008 af Louise Hansen og Erik Bjørsted direkte tlf. 33 55 77 15 AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV AErådets seneste prognose

Læs mere

NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise

NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise NØGLETALSNYT Fald i BNP men ingen krise AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN I den seneste uge har den klart vigtigste nyhed været, at dansk økonomi var overraskende svag

Læs mere

GREENS EXECUTIVE SUMMARY. Opsvinget er slut

GREENS EXECUTIVE SUMMARY. Opsvinget er slut Opsvinget er slut Afkølingen af dansk økonomi tager til i styrke, og forventningerne til den fremtidige vækst ligger på det laveste niveau i fire år. Landets topchefer vurderer, at væksten i det kommende

Læs mere

Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt

Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt INDHOLD 3 Indledning 3 Hovedtendenser 4 Beskæftigelsen 4 Produktionsværdien 5 Byggeri i alt 5 Boligbyggeriet 6 Erhvervsbyggeriet 7 Institutionsbyggeriet 8 Reparation

Læs mere

25,0 20,0 15,0 10,0 5,0. Antal gæster Omsætning 0,0

25,0 20,0 15,0 10,0 5,0. Antal gæster Omsætning 0,0 Medlemsanalyse Af Jonas Kjær & Benedikte Rosenbrinck TEMA: Branchens forventninger til 2009 og 2010 HORESTA har valgt gennem i alt fire analyser at sætte fokus på den aktuelle økonomiske afmatning og konsekvenserne

Læs mere

Opgavedel A: Paratviden om økonomi

Opgavedel A: Paratviden om økonomi Prøve i økonomi Denne prøve består af en hel række delopgaver. Du skal besvarer så mange som muligt opgaven er lavet, så det helst ikke skulle være muligt at alle når at besvarer alle opgaver på den givne

Læs mere

Økonomisk analyse. Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien

Økonomisk analyse. Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien Økonomisk analyse 21. december 17 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien Virksomhedernes

Læs mere