1. Baggrund. NOTAT: Parkeringsløsning og parkeringsnorm for Ny Østergade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Baggrund. NOTAT: Parkeringsløsning og parkeringsnorm for Ny Østergade"

Transkript

1 Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. LIOS Dir. tlf NOTAT: Parkeringsløsning og parkeringsnorm for Ny Østergade 7. juni Baggrund I forbindelse med udbygningen af Ny Østergadearealet skal der fastlægges en p-norm for arealet. I konkurrenceprogrammet var det forudsat, at der etableres op til 2500 bilparkeringspladser i kælder. I kombination hermed var målet, at der findes kreative mobilitetsløsninger, der kan fremme Roskilde Station som trafikalt knudepunkt. Det gælder fx gode muligheder for at skifte mellem forskellige transportformer, intelligent vejvisning, integrerede delebilsordninger og attraktive cykelparkering, altså løsninger der kan reducere behovet for parkeringspladser. Foruden den parkering som byggeriet udløser, skal der etableres i alt 341 (275+66) parkeringspladser til erstatning for DSB og RK s eksisterende parkering på arealet. DSB s 275 pladser er reserveret til pendlerparkering og er derfor ikke offentligt tilgængelige. Det samlede antal af parkeringspladser til byggeriet afhænger af nybyggeriets endelige omfang og fordelingen mellem butikker, kontorer og boliger mv. I Effekts vinderforslag fra konkurrencen er der tegnet parkering i tre niveauer over det meste af området, hvilket giver mulighed for ca parkeringspladser. Cowi vurderede identisk hermed i 2012, at der skulle anlægges kælder i to-tre niveauer for at få plads til ca parkeringspladser. Da parkeringen belaster projektøkonomien væsentligt har forvaltningen og udvikler siden foråret 2017 arbejdet intenst med parkeringsløsningen. Udvikler har foreslået, at parkeringsantallet reduceres til 825 pladser (inklusiv pendlerparkering i alt pladser), og at der kun etableres parkering i et niveau i de to første etaper af projektet. I de sidste etaper foreslås endvidere, at der etableres fuldautomatisk parkering i tre niveauer i kombination med konventionel parkering i to niveauer. Udvikler begrunder reduktionen af parkeringspladser med stationsnærhed og dobbeltudnyttelse, samt ikke mindst projektøkonomien. Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt forlods at anlægge parkering for at sikre, at det samlede projekt kan realiseres. På det seneste projektmøde 2. juni 2018 erklærede udvikler sig indforstået med, at der skal etableres parkering i overensstemmelse med Roskilde Kommunes opgørelse af parkeringsbehovet og designforudsætninger for parkeringsløsningen, herunder undersøge om den fuldautomatiske parkering kan etableres i første etape. Parkeringsløsningen drøftes fortsat med udvikler.

2 Side2/18 2. Fire overordnede målsætninger Roskilde Kommunes visioner for parkering og mobilitet harmonerer med udviklers ønske om at reducere antallet af parkeringspladser, og derfor har Roskilde Kommune gennemgået udviklers forslag og analyseret mulighederne for at benytte mobilitetsfremmende løsninger til at nedbringe behovet for parkeringspladser. Roskilde Kommunes analyse viser, at det vil være muligt at reducere p-normen, hvis en række mobilitetsfremmende initiativer indarbejdes i projektet. Analysen viser dog samtidig, at udviklers foreslåede model ikke er en realistisk løsning, fordi: 1. den foreslåede parkeringsnorm er for lav i forhold til det behov, som byggeriet ifølge Roskilde Kommunes analyser udløser 2. den tekniske løsning til disponering af parkeringskælderen udskyder store udgifter til de sidste etaper, hvilket vurderes at betyde en stor risiko for, at projektet aldrig vil blive realiseret i sin helhed Roskilde Kommune har derfor med udgangspunkt i udviklers forslag og de gennemførte analyser udarbejdet en række mål for den samlede parkeringsløsning, forudsætninger for reduktion af p-normen, samt krav til disponering af selve parkeringskælderen. Som ramme for den samlede parkeringsløsning, har Roskilde Kommune opstillet fire målsætninger, der skal opfyldes for at byggeriet på Ny Østergade-arealet kan opføres. Projektet skal: 1. understøtte brugen af bæredygtige transportformer. 2. sikre tilstrækkelig parkering til at undgå problemer i projektet og den omkringliggende by. 3. reducere omkostningerne til parkering mest muligt. 4. sikre en sammenhængende løsning, så udgifter ikke skubbes til de sidste etaper og umuliggør realisering af hele projektet. Oversigt over byggefelter

3 Side3/18 3. Oplæg til en samlet løsning Roskilde Kommune har udarbejdet en samlet løsning, som gør det muligt at indfri de fire overordnede målsætninger. Løsningen er baseret på det sidste års arbejde med at kvalificere konkurrenceforslaget, herunder at opnå en velegnet parkeringsløsning, der bygger på en række krav og forudsætninger, som beskrives nedenfor. Til sidst redegøres i skemaform for effekten af den samlede løsning. 3.1 Krav til mobilitetstiltag For at opnå den reducerede p-norm skal følgende forhold gennemføres: Alle parkeringspladser skal være offentligt tilgængelige Øst for underføringen skal p-kælderen etableres som en stor sammenhængende p-kælder Der skal sikres fysisk sammenhæng mellem pendlercykelparkering, bilparkeringskælder og Roskilde Station Der skal etableres min. 12 offentlige, direkte og attraktive adgange til parkeringskælderen via bygningernes stueetager Der skal etableres en delebilsordning Der skal etableres attraktive cykelparkeringsløsninger både i konstruktion og på terræn Parkeringskælderen skal indgå i RKs p-henvisningssystem Der er krav om at indgå i RK s fælles parkeringssystem ved fx indførelse af betalingsparkering 3.2 Krav til indretning af parkeringskælderen Parkeringspladserne skal etableres i en sammenhængende parkeringskælder mellem Københavnsvej og underføringen Under byggefelt A13 og A14 skal kælderen anlægges i et niveau med tilstrækkelig parkering til dagligvarebutikken Under byggefelterne A6, A7, A8, A9 samt A10, A11, A12 skal kælderen anlægges i to-tre niveauer, afhængigt af om der etableres fuldautomatisk anlæg Der skal etableres parkering i kælder under byggefelt A5, gerne som fuldautomatisk anlæg til dækning af parkeringsbehovet til byggefelterne A1-A5 vest for underføringen Eventuelle fuldautomatiske parkeringsanlæg skal placeres i tilknytning til boliger og erhverv i A5 og A11 Fuldautomatiske anlæg kan ikke anvendes til pendlerparkering og parkering til detailhandel 3.3 Forudsætninger om anvendelse og etagemeter I de efterfølgende beregninger er det forudsat at: Der opføres etagemeter på arealet. (Det er således forudsat, at der kan opnås en aftale om at bebygge den lille parkeringsplads ved Frøforsyningen.)

4 Side4/18 Der opføres blandede funktioner fordelt således: anvendelse antal etagemeter boliger dagligvarer udvalgsvarer kontor hotel restaurant Stormagasin i alt Ændrede forudsætninger udløser ændrede krav til parkering, idet ændret anvendelse kan udløse en anden parkeringsnorm, ligesom muligheden for dobbeltudnyttelse påvirkes af anvendelses-sammensætningen. 3.4 Effekt af reducerede parkeringsnormer Med udgangspunkt i ovenstående krav og forudsætninger, er det Roskilde Kommunes vurdering, at antallet af parkeringspladser udløst af byggeriet kan reduceres som nedenstående: Reduceret parkeringsnorm Udgangspunkt KP Stationsnærhed Delebiler Dobbeltudnyttelse Antal p-pladser Reducering i % ift. udgangspunkt 16% 22% 35% Pendlerpladser RK pladser Delebilspladser 24 I alt samlet Det samlede antal parkeringspladser ved realisering af etagemeter med de pågældende anvendelser udgør 1.375, når der er indregnet stationsnærhed, delebilsordning og dobbeltudnyttelse. I alt er der sket en samlet reduktion på 35% i antallet af parkeringspladser i forhold til udgangspunktet jf. kommuneplanrammerne.

5 Side5/18 4. Forudsætninger for den reducerede parkeringsnorm Denne del af notatet oplister først den gældende parkeringsnorm. Herefter undersøges hvor stor en reduktion af parkeringsnormen, som udvikler foreslår. Derefter gennemgås emnerne stationsnærhed, delebilsordning og dobbeltudnyttelse, der hver især muliggør, at parkeringsnormen kan reduceres. For hvert emne sammenholdes med praksis og erfaringer, hvor sådan findes, og der redegøres for hvor mange parkeringspladser, der kan spares. DSB s 275 pendlerparkeringspladser kan ikke reduceres, hvorimod der er regnet med dobbeltudnyttelse af RK s 66 offentlige p-pladser. 4.1 Gældende p-norm efter kommuneplanen Som udgangspunkt gælder Kommuneplan 2013s parkeringsnormer, der blev meldt ud til udvikler i november 2016: Parkeringsnormer ud fra gældende kommuneplanrammer anvendelse parkeringsnorm boliger 1,5 pr. bolig dagligvarer 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt udvalgsvarer 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt kontor 1 pr. 75 m2 hotel 1 pr. 2 værelser restaurant 1 pr. 40 m2 Stormagasin 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt Kommuneplan 2016 åbner mulighed for en reduktion af parkeringsnormen for intensive byfunktioner i det stationsnære område til minimum 1 plads pr. 100 m2 (og maksimum 1 plads pr. 75 m2), når de rette planlægningsmæssige forhold tilvejebringes i projektet. 4.2 Færre etagemeter giver mindre behov for parkeringspladser I forbindelse med bearbejdningen af konkurrenceforslaget er antallet af etagemeter reduceret. Tegnestuen Effekt har for RK tilpasset konkurrenceforslaget til de nye forudsætninger og kommer frem til, at der kan bygges etagemeter i et volumenstudie fra 27. februar Udvikler har hidtil fastholdt, at der kan opføres etagemeter på arealet. Dette vil både give en meget høj bebyggelsesprocent og forøge byggeriets højde. Roskilde Kommune anser ikke dette som realistisk, hvilket fremgår af notat om rammer for udarbejdelse af lokalplan 655. De etagemeter er anvendt som grundlag i den følgende tabel, for at kunne beregne, hvor stor en reduktion udviklers foreslåede pladser udgør ift. den gældende p-norm. Efter den gældende p-norm skal der anlægges parkeringspladser, hvortil der skal lægges pendlerparkeringspladserne, i alt pladser. Udvikler foreslår således en reduktion i antallet af parkeringspladser til byggeriet på 53 %.

6 Side6/18 Antal p-pladser efter p-norm i kommuneplan ved etagemeter sammenholdt med udviklers oplæg anvendelse etagemeter antal p-pladser efter p-norm i kommuneplan udviklers oplæg reduktion Boliger Dagligvarer Udvalgsvarer / stormagasin Restaurant Hotel Kontor i alt % pendlerparkering i alt % Forvaltningen vurderer ikke, at en så kraftig reduktion i antallet af parkeringspladser er realistisk, selvom de oplistede mobilitetstiltag gennemføres. I de følgende afsnit tages der afsæt i, at der opføres etagemeter. Dette forudsætter bebyggelse af DSB areal og aftaler med ejeren af Ny Østergade 7-11 (Frøforsyningen). Det endelige antal etagemeter kan derfor blive ændret med en ændring i antallet af p-pladser til følge. En anden fordeling mellem anvendelserne vil ligeledes kunne påvirke antallet af parkeringspladser. 4.3 Stationsnærhed Med afsæt i Roskilde Kommunes mål for bæredygtige mobilitetsløsninger anbefales det, at den gældende p-norm reduceres ift. kommuneplanrammerne. Reduktionen er i første omgang begrundet i stationsnærhed og krav om gennemførelse af en række mobilitetsinitiativer. Forventningen er, at bedre forhold for cyklister og kollektiv trafik skal få flere til at vælge cykel, bus og tog frem for privatbil til gavn for både bymiljø, sundhed, trafiksikkerhed og klima. Til vurdering af de opstillede normer ses nedenfor på erfaringer og vurderinger fra andre kommuner samt analyser af emnet. I ViaTrafiks parkeringsstrategi for Glostrup Kommune (2014) oplyses, at effekterne af stationsnær boliglokalisering er mindre og mere usikre end effekterne af stationsnær arbejdspladslokalisering. Dette underbygges af Peter Hartoft Nielsen i rapport fra 2017 om Trafikale effekter af stationsnær lokalisering i hovedstadsområdet: Effekten af stationsnær boliglokalisering er imidlertid ikke så markant som den effekt stationsnær lokalisering af kontorarbejdspladser har for ansattes transportmiddelvalg. og Analysen understøtter hovedkonklusionen, at stationsnær lokalisering af såvel kontorarbejdspladser som boliger har en markant trafikal effekt, hvor flere fravælger bil til fordel for den kollektive transport, og at stationsnær lokalisering af arbejdspladser isoleret set har den største trafikale effekt. ViaTrafik refererer i deres analyse til, at der i Holland og Tyskland anvendes reduktionsfaktorer på % for erhverv i stationsnære områder, og anbefaler, at boliger ligeledes reduceres men i mindre grad. I Slagelse Kommune benyttes til sammenligning en reduktionsfaktor for stationsnærhed på 5 % for boliger (ved p-norm 1,5 p-plads pr. bolig) og 10 % for erhverv (p-norm 1 p-plads pr. 50 m2).

7 Side7/18 Roskilde Kommune har et mål om at understøtte bæredygtige transportformer og ønsker derfor at være ambitiøse omkring parkeringsforholdene på Ny Østergadearealet. Det foreslås derfor, at boligerne defineres som intensive byfunktioner på samme måde som kontorerhverv i det stationsnære område jf. Kommuneplan Boligernes parkeringsnorm reduceres derved med 33 %, mens kontorer reduceres med 25 %. Hvilket betyder en samlet reduktion på 16 % i forhold til gældende kommuneplan normer. Herved opnås samme p-norm for boliger og kontorerhverv på 1 p-plads pr. 100m2. I Køge Kommune er der til sammenligning sat en p-norm for bymidten på 0,75 p-plads pr. bolig samt 1 p- plads pr. 75 m2 erhverv. En så kraftig reduktion ved boligerne begrundes med, at der bygges meget tæt på stationen samt Ny Østergadeprojektets meget bymæssige karakter og densitet. I følge Peter Hartoft Nielsen betyder serviceniveauet i togdriften på Roskilde Station samtidig, at denne kan sammenlignes med s-togs stationerne, hvorfor der kan forventes et lavere bilejerskabet blandt de kommende beboere på Ny Østergadearealet end i Roskilde by som helhed. P-normen er uændret for de øvrige anvendelser, hvilket understøttes af Cowis vurderinger af parkeringsbehovet i notat fra 2012: Den stationsnære beliggenhed bør ikke reducere normen for detailhandlen, herunder dagligvarehandelen, da det vurderes at nærheden til offentlig trafik og dobbeltudnyttelse ikke giver anledning til at sænke p-normen. Dette begrundet i Vejdirektoratets generelle observationer af byers parkeringsbehov. Reduceret p-norm ud fra stationsnærhed Parkeringnorm ud fra reducering ift. stationsnærhed anvendelse Reduceret parkeringnorm boliger 1 pr. 100 m2 dagligvarer 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt udvalgsvarer 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt kontor 1 pr. 100 m2 hotel 1 pr. 2 værelser restaurant 1 pr. 40 m2 Stormagasin 1 pr. 25 m2 salgsareal + 1 pr. 50 m2 øvrigt

8 Side8/18 Antal parkeringspladser reduceret for stationsnærhed anvendelse antal etagemeter p-norm kommuneplan antal p-pladser efter stationsnærhed reduktion Boliger % Dagligvarer Udvalgsvarer Kontor % Hotel Restaurant Stormagasin i alt % Pendlerparkering RK parkering i alt Både Via Trafik og Peter Hartoft Nielsen er dog forbeholdende for at drage for store paralleller mellem boliger og kontorerhverv ift. betydning af den stationsnære effekt, da analyser udelukkende bygger på kontorerhverv. De forholdsvist mange etagemeter boliger ( m2) ift kontorer (7.856 m2) betyder, at effekten af stationsnærhed kan være vurderet for højt, da stationsnær lokalisering har størst effekt på kontorer. Det er derfor særdeles vigtigt, at en optimal kobling til stationen sikres, således at de kommende beboere på Ny Østergadearealet oplever attraktive alternativer til privatbilen. 4.4 Delebiler Et yderligere middel til at reducere antallet af parkeringspladser er ved at indføre en delebilsordning. For at dette skal kunne fungere i Ny Østergadeprojektet, skal der fra byggeriets start etableres en tinglyst delebilsordning med tvungen medlemspligt for grundejerforeningens medlemmer og påtaleret for Roskilde Kommune. En rapport fra DTU viser, at delebilisme er steget i de seneste år. Ligeledes har hovedmålgruppen for delebilisme (de højtuddannede erhvervsaktive byboere), været i vækst og forventes at vokse yderligere fremover. Derudover identificerer rapporten en fremtidig gruppe af delebilister som værende ældre mennesker, der i stigende grad vil fortsætte med at køre bil efter pensionsalderen, men ikke nødvendigvis i et omfang, hvor de behøver at eje egen bil. Disse antagelser peger i en retning af, at de forventede indbyggere i Ny Østergade projektet vil være en oplagt potentialegruppe som kommende delebilister. Erfaringerne peger på, at delebilsordninger giver færre biler på vejene, da bilejere, der skifter til delebil, kører væsentligt mindre, end da de ejede deres egen bil. En undersøgelse gennemført af Miljøstyrelsen har kortlagt, at delebiler i en dansk kontekst erstatter mellem 4,6 og 6,2 private personbiler. Dette ligger i samme størrelsesorden som i andre europæiske studier, der peger på, at delebiler kan erstatte mellem 3 og 13 biler alt efter forholdene for blandt andet øvrige transporttilbud. Erfaringerne viser, at adgang til delebiler understøtter cykling og brug af kollektiv

9 Side9/18 transport, hvorfor det kan antages, at jo mere stationsnær beliggenhed, og jo bedre cykelforhold der er ved en bolig med delebilsordning, des flere private personbiler kan én delebil erstatte. Med Ny Østergade-projektets beliggenhed antages det derfor, at parkeringsreduktionen kan sættes i den høje ende af tallene fra de danske delebilserfaringer, såfremt der tilbydes attraktive cykelforhold og adgang til stationen. I det følgende arbejdes der på den baggrund ud fra et princip om, at hver delebil erstatter 5 private biler, dvs. at der spares 4 parkeringspladser pr. delebil. Denne effekt afspejler forventningen og kravene i det nærliggende projekt på Skoleslagteriet, hvor en delebilsordning er integreret i lokalplanen og medlemskab bliver en del af fællesudgifterne for fremtidige beboere. Delebilsordningen retter sig alene mod boligdelen i projektet. Forvaltningen vurderer, at maksimalt 5 % af parkeringspladserne til boligerne kan erstattes af delebiler ved et byggeri af denne størrelse. Delebilsordningen på Ny Østergade vil således bestå af max. 24 delebiler, hvorved der kan opnås en reduktion på 96 parkeringspladser, når alle byggefelter er realiseret. Antal delebiler med tilhørende reduktion i antallet af parkeringspladser (afrundet) Byggefelt antal parkering til bolig Max antal delebiler (5%) besparelse 4 p-pladser pr delebil Grønne Port (A1, A2, A3, A4) Ved Underføringen (A5) Stormagasin (A6) Hotel (A7) Ved Hotellet (A8, A9) Karre Øst, Vest og Byhus (A10, A11, A12) Røde Port (A13, A14) i alt Antal parkeringspladser reduceret for stationsnærhed og delebiler Udgangspunkt KP Stationsnærhed Delebiler Antal p-pladser Reducering i % ift. udgangspunkt 16% 22% Pendlerpladser RK pladser I alt samlet

10 Side10/ Dobbeltudnyttelse og anvendelser Ny Østergadearealets blandede funktioner muliggør, at parkeringspladserne kan dobbeltudnyttes og, at det samlede antal parkeringspladser således kan reduceres yderligere. Med dobbeltudnyttelse hentydes til, at forskellige funktioner har forskellige parkeringsbehov i løbet af døgnet og ugen, hvorfor de i et vist omfang kan dele de samme parkeringspladser. Ved en blanding af boliger og kontorer vil der typisk kunne opnås en reduktion på op til 30 % i det samlede parkeringsbehov, mens der ved en blanding af boliger/butikker eller butikker/kontorer vil kunne opnås en 20 % reduktion i det samlede behov. (Vejdirektoratet 2009). Parkeringsantallet fastlægges som den største samlede forventede efterspørgsel. Effekten af dobbeltudnyttelsen udregnes i takt med byggeriets faser, for at sikre at, de fysiske forhold for dobbeltudnyttelsen er til stede. På baggrund af danske og hollandske erfaringer har ViaTrafik for Roskilde Kommune fastsat nedenstående beregningsværdier for dobbeltudnyttelse i Ny Østergadeprojektet, der afspejler projektets funktioner: Beregningsværdier for dobbeltudnyttelse Reduktionsfaktoren fordelt på anvendelse Anvendelse/ reduktionsfaktor Hverdage Lørdag Søndag Morgen Middag Aften Middag Aften Middag Boliger 50% 60% 100% 60% 60% 70% Dagligvarer 30% 70% 40% 100% 10% 40% Udvalgsvarer 30% 70% 40% 100% 0% 40% Kontor 100% 100% 5% 5% 0% 0% Hotel 25% 40% 100% 75% 100% 50% Restaurant 30% 40% 90% 70% 100% 40% Stormagasin 20% 75% 35% 100% 20% 65% RK parkering 86% 86% 86% 86% 86% 86% Parkeringsbehovet fastlægges ved at beregne den forventede efterspørgsel i de forskellige tidsrum, hvorefter behovet fastsættes som den største samlede forventede efterspørgsel. Det pointeres, at princippet kun finder anvendelse ved parkeringsanlæg, der anlægges og reguleres således, at de er offentligt tilgængelige for alle de funktioner, der indgår i beregningen. Pladser reserveret til delebiler (24 pladser), samt til DSB s pendlerparkering (275 pladser) indgår således ikke i dobbeltudnyttelsen.

11 Side11/18 Beregning af dobbeltudnyttelse med alle etaper realiseret Max parkeringsbehov fordelt på anvendelse over en uge (samlet for alle byggefelter) Anvendelse/ Hverdage Lørdag Søndag reduktionsfaktor Morgen Middag Aften Middag Aften Middag Boliger Dagligvarer Udvalgsvarer Kontor Hotel Restaurant Stormagasin RK parkering I alt Delebilspladser 24 DSBpendlerpladser 275 I alt pladser 1375 Lørdag middag er det tidspunkt, hvor der er den største efterspørgsel efter parkeringspladser, når det samlede Ny Østergade projekt er realiseret. Her er der således behov for 1076 parkeringspladser, som sammenlagt med de 24 delebiler og de 275 pendlerparkeringspladser giver et samlet behov for parkeringspladser. For at sikre at dobbeltudnyttelse kan finde sted, er det dog afgørende, at parkeringskældrene er sammenhængende. Forvaltningen vurderer, at en dobbeltudnyttelse på tværs af parkeringskældrene på hver side af underføringen ikke er mulig. Der skal derfor regnes dobbeltudnyttelse for hver af de to parkeringskældre, når det er afklaret endeligt, hvordan den fysiske udformning af parkeringskældrene er og hvor mange pladser, der er i de to kældre. Samlet reduktion i forhold til udgangspunktet Udgangspunkt KP Stationsnærhed Delebiler Dobbeltudnyttelse P-pladser i alt Reducering i % ift. udgangspunkt 16% 22% 35% Pendlerpladser RK pladser Delebilspladser 24 I alt samlet Når det vurderes muligt med en så kraftig reduktion på baggrund af dobbeltudnyttelse hænger det tæt sammen med projektets omfang. Jo større et parkeringsanlæg er og jo flere forskellige funktioner, der er i byggeriet, jo større er muligheden for, at en velfungerende dobbeltudnyttelse kan finde sted.

12 Side12/ Usikkerhed Roskilde Kommune ønsker at sikre en ambitiøs parkerings- og mobilitetsløsning, med en lav samlet p- norm. Udviklingen i kørselsmønstre mv. er dog vanskelige at forudsige, og flere tendenser peger mod et øget parkeringsbehov. DTU oplyser, at bilrådigheden steg med 9 % fra Procentvis steg bilrådigheden fra 2016 til 2017 kraftigere i Roskilde (fra 61,7 til 62,4) end på landsplan (fra 60,3 til 60,6). I Roskilde er bilrådigheden således højere, og den antages for at være i kraftigere vækst end for resten af landet. Ligeledes er der en tendens til et øget antal kørte km i Roskilde. I gennemsnit pr. år var tallet 700 mio. km, mens det isoleret til 2017 er på 800 mio. km. I Københavns Kommune har det vist sig vanskeligt at sikre en reel dobbeltudnyttelse mellem bolig og kontor erhverv, fordi mange beboere ikke benytter deres bil i dagtimerne, og der er ansat flere pr. m 2 kontorerhverv end forudsat. Beboernes biler optager således parkeringspladser og umuliggør dobbeltudnyttelsen, samtidig med at der er flere biler til kontorerhvervet end forudsat. Endvidere peges på, at der bygges tidsmæssigt forskudt, så vilkårene for dobbeltudnyttelsen ikke er til stede. Som konsekvens har Københavns Kommune i 2015 revideret deres p-normer. Det vurderes, at der i Roskilde er god mulighed for dobbeltudnyttelse, da de fleste biler forventes at være i brug dagligt jf. høje tal for antal kørte km i Roskilde. Imidlertid er det vanskeligt at vurdere udviklingstendenserne indenfor mobilitet og transportteknologi, hvorfor der er en risiko for at graden af dobbeltudnyttelse er skønnet for højt. 5. Krav til cykelparkering At sikre tilstrækkelige og attraktive cykelparkerings forhold er blandt de centrale mobilitetstiltag i Ny Østergade projektet og en forudsætning for at reducere parkeringsnormen for bilparkering. 5.1 Cykelparkeringsnorm Der skal etableres cykelparkering til byggeriet efter følgende norm: Boliger: Kontorerhverv: Hotel: Detailhandel: Restaurant: 4 pladser pr. 100 m2 0,75 plads pr. 100 m2 0,85 plads pr. 100 m2 2 pladser pr. 100 m2 1,5 plads pr. 100 m2

13 Side13/18 Cykelparkeringsbehov ved nuværende anvendelsesfordeling bolig dagligvarer udvalgsvarer kontor hotel restaurant i alt Grønne Port A1, A2, A3, A Ved Underføringen A Stormagasin A Hotel A Ved Hotellet A8, A Karre Vest A Karre Øst A Byhuse A Røde Port A13, A i alt I tillæg til de 2453 cykelparkeringspladser, som byggeriet udløser, skal der etableres 1900 cykelpendlerparkeringspladser jf. aftalen med DSB. I alt Cykelpendlerparkeringspladserne skal etableres i niveau -1 under byggefelt A6, stormagasinet. Cykelparkeringen skal udføres attraktivt og med direkte adgang til underføringen og til forlængelsen af den gule perrontunnel. Da arealudnyttelsen af Ny Østergade projektområdet er optimeret for at sikre en høj bebyggelsesprocent, er det kun muligt at placere et begrænset antal cykelparkeringspladser i gader og byrum. Den del af Perronaden der skal indrettes med perronfunktion skal friholdes for cykelparkering. Der kan i de to gårdrum i karrebebyggelsen i byggefelt A10 og A11 etableres cykelparkering. Der kan i alt etableres 1000 cykelparkeringspladser på terræn. De resterende cykelparkeringspladser skal etableres i kælder eller i bygningskonstruktionen, indenfor bygningens bruttoetageareal. Cykelparkeringsbehov ved nuværende anvendelsesfordeling konstruktion vej gårdrum / p-kælder i alt Grønne Port A1, A2, A3, A Ved Underføringen A Stormagasin A Hotel A Ved frøforsyningen A8, A Karre Vest A Karre Øst A Byhuse A Røde Port A13, A i alt pendlerparkering i alt

14 Side14/ Krav til indretningen af cykelparkering Al cykelparkering skal placeres i umiddelbar tilknytning til den funktion, der udløser cykelparkeringsbehovet. Som udgangspunkt må afstanden for cykelparkering på terræn ikke overskride 30 meter og for cykelparkering i konstruktion må afstanden ikke overskride 60 meter. Cykelparkeringen i gader og byrum må kun udføres i et niveau. Al cykelparkering der placeres i kældre skal placeres i niveau -1. Der skal etableres let og uhindret adgang til cykelparkeringen med umiddelbar adgang til elevatorer eller cykelvenlige ramper. Såfremt cykelparkeringen udføres med stativer i to niveauer, skal der sikres en tilstrækkelig frihøjde (2,7meter) i p-kælderen. 6. Krav til indretning af p-kælder 6.1 Kvalificering af parkeringsløsningen i konkurrenceforslaget Projektudvikler og forvaltningen har siden januar 2017 arbejdet med at bearbejde den fysiske parkeringsløsning i vinderforslaget, der indeholdt p-pladser i tre niveauer under hele byggeriet. I forløbet er udviklers ønske til antallet af parkeringspladser gået fra pladser til pladser. Udvikler er gået fra at ville etablere to-tre etagers konventionel parkering i hele projektområdet til at ville etablere parkering i et niveau i de første to etaper, dette medfører, at parkeringen i de sidste etaper skal være i minimum tre niveauer og en stor del af udgifterne skubbes til de senere etaper. I foråret 2018 har udvikler introduceret fuldautomatiske anlæg i de sidste etaper for at opnå tilstrækkelig parkering. Forvaltningen er skeptisk overfor, om fuldautomatiske anlæg er egnede til pendlerparkering og shopping, samt om indbygning af et fuldautomatisk anlæg i en konventionel parkeringskælder er en mulighed. Moe-Tetraplan har for forvaltningen udarbejdet et notat, der kommer med anbefalinger til omdisponering af projektudviklers foreslåede placering og indretning af det fuldautomatiske parkeringsanlæg. Parkeringsløsningen drøftes stadig. På det seneste projektmøde 2. juni 2018 erklærede udvikler sig indforstået med, at der skal etableres parkering i overensstemmelse med Roskilde Kommunes opgørelse af parkeringsbehovet og designforudsætninger for parkeringsløsningen, herunder undersøge om den fuldautomatiske parkering kan etableres i første etape. Parkeringsløsningen drøftes fortsat med udvikler Realiserbarhed Parkering i kælderkonstruktion i to-tre etager belaster utvivlsomt økonomien i byggeriet. Ved at gennemføre en række mobilitetstiltag og derved reducere parkeringsnormen til det yderste er der sparet mange penge ved at skulle anlægge ca. 630 færre parkeringspladser. Da projektet realiseres over flere etaper med forskellige typer af anvendelser og derved afsætningsmuligheder, er det centralt at sikre, at alle etaper af byggeriet kan realiseres, foruden at parkeringskældrene naturligvis er optimalt indrettet ift de pågældende anvendelser.

15 Side15/18 Forventet etapedeling i Ny Østergadeprojektet Første etape består langt overvejende af boliger og en dagligvarebutik, der skønnes at være relativt nemme at realisere. Derimod skønnes hotel og stormagasin i tredje etape at være vanskeligere at realisere. Dertil kommer de store infrastrukturomkostninger til underføringen, forlængelsen af perrontunnelen, perronaden, samt Ny Østergade og de interne veje og byrum, der alt sammen påvirker projektets økonomi. Flere af disse tunge investeringer ligger i de senere etaper af projektet. Hvis parkeringen yderligere skubbes til de sidste etaper og anlægges i meget dyre konstruktioner, kan det blive umuligt at gennemføre hele Ny Østergadeprojektet. Forvaltningen har derfor opstillet to scenarier for realisering af parkeringskældrene, der kan sikre, at alle etaper af Ny Østergadearealet er økonomisk realiserbare og der er plads til ca bilparkeringspladser, cykelparkeringspladser til pendlere foruden ca cykelparkeringspladser til byggeriet. For begge scenarier gælder, at enderne af Ny Østergadearealet er svære at udnytte til parkering: I etape 1a kan kælderen pga jernbanen kun etableres i et niveau. Da etapen rummer en stor dagligvarebutik skal der etableres tilstrækkelig p-pladser i konventionel parkeringskælder til byggeriet, ved at sikre en udvidelse af kælderen ind under nabobyggefeltet i etape 1b. Etape 2 er smal og tilkørselsforholdene er vanskelige. Det er derfor ikke muligt at etablere en rationel indretning af en konventionel parkeringskælder på hele arealet, ligesom der ikke er plads til at etablere en rampe mellem evt. flere niveauer i parkeringskælderen under byggefeltet 5A tættest på underføringen. Ift. mobilitet er parkeringsløsningen ikke hensigtsmæssig, da den ikke kan bygges sammen med den store parkeringskælder. Parkeringskælderen skal derfor indrettes, så den betjener byggefelterne A1-A4 (de almene boliger) og A5 med op til p-pladser.

16 Side16/18 Scenarie A Al parkering etableres som konventionel parkering. I enderne under etape 1a og 2 etableres parkeringskælderen i en etage. Størstedelen af parkeringen skal således etableres ifm etape 1b og 3 i tre etagers parkeringskældre for at skaffe tilstrækkelig parkering. Tallene på tegningen angiver ca. fordeling af pladserne. I dette scenarie er en stor del af parkeringen til etape 2 (byggeriet vest for underføringen) placeret øst for underføringen, det vil sige beboerne har langt til parkering. Scenarie B Parkering til etape 1 a etableres som konventionel parkering som i scenarie A. I etape 2 etableres parkering som en fuldautomatisk løsning med plads til biler, der forsyner etapen med parkering. I etape 1b og 3 etableres konventionel parkering i 2 etager, der i etape 1b suppleres med fuldautomatisk parkering i flere niveauer til betjening af de mange boliger i etapen. Det fuldautomatiske anlæg skal være placeret tæt på indkørslen til parkeringskælderen, således at bilisten straks foretager et aktivt valg ift parkeringsmåde, så søgetrafik undgås. De fuldautomatiske anlæg vurderes ikke, at være egnet til pendlere og shopping, men gode til længerevarende parkering til fx boliger og kontorer.

17 Side17/ Handicapparkering Der skal etableres handicap-pladser i mål 3,5 x 5 m og handicap-pladser til kassebiler i mål 4,5 x 8 m. I et antal svarende til Vejdirektoratets anbefaling. Da der grundet arealudnyttelsen ikke er plads til at tilvejebringe handicapparkering på terræn skal den placeres i parkeringskælderen. Parkeringskælderen skal derfor udformes med en tilstrækkelig frihøjde til kassevognene. 6.4 Økonomi knyttet til p-løsning I Realdania Bys hæfter om Parkering og bykvalitet fra 2014 gennemgås forskellige parkeringsløsninger med tilknyttet økonomi. Som det fremgår af skemaet fra rapporten er en fuldautomatisk p-plads den dyreste løsning. En plads koster mellem 0,5 og 0,7 mio. heraf 0,15-0,2 mio. til den fuldautomatiske installation. Priserne er fra Rapporten oplyser også at driften af de fuldautomatiske anlæg er dyrest. I rapporten oplyses, at prisen pr. parkeringsplads stiger meget, hvis der er flere parkeringsdæk under terræn, hvis anlæggene er små eller irregulært udformet. Vanskelige jordbunds- og grundvandsforhold, herunder forurenet jord øger naturligvis også prisen. Såfremt der ønskes parkering i to eller flere niveauer, stiger omkostningerne erfaringsmæssigt for de efterfølgende niveauer under øverste kælderetage. Disse forhold gælder for alle typer af parkeringskældre. Københavns Kommune (KK) oplyser foråret 2018 samstemmende hermed, at de budgetterer med 1 mio. kr. pr. fuldautomatisk p-plads ifm etableringen af nogle nye fuldautomatiske anlæg. Endvidere oplyser KK, at prisen og effektiviteten i anlægget er billigst og bedst ved forholdsvis kvadratiske anlæg.

18 Side18/18 Nedenfor er til sammenligning vist pris for: 1. fuldautomatisk parkering under terræn og 2. pris for parkering under bygning, taget fra Realdania Bys rapport fra I rådgiverrapport udarbejdet for KK i maj 2017 om underjordiske parkeringsanlæg på Jarmers Plads og Dantes Plads oplyses anlægssum pr. ny p-plads på de to byrumspladser til henholdsvis t.kr. og t. kr. for et konventionelt anlæg. Mens et lille fuldautomatisk anlæg (ca. 200 biler) er vurderet til at koste henholdsvis t. kr. og 939 t. kr. pr. p-plads. Et stort fuldautomatisk anlæg (ca. 400 biler) er vurderet til 982 t. kr. og 874 t. kr. pr. p- plads. Siden 2014 er prisen på store fuldautomatiske parkeringsanlæg, således blevet lidt billigere end konventionelle anlæg. Men prisen for en parkeringsplads er tæt på en mio. kr. Det skal bemærkes, at driftsudgifterne er dyrere i de fuldautomatiske anlæg. I de store fuldautomatiske anlæg med henholdsvis 366 og 405 pladser er prisen oplyst til henholdsvis t. kr. og kr. pr. år. Til sammenligning er driftsudgifterne for de konventionelle anlæg med henholdsvis 209 og 228 pladser oplyst til henholdsvis t. kr. og t. kr. pr. år.

Det medfører et samlet krav om at etablere 207 parkeringspladser på området.

Det medfører et samlet krav om at etablere 207 parkeringspladser på området. UDKAST Arkitema Udvikling af Lygten Vurdering af parkeringsbehov NOTAT 13. december 2017 TVO/JKD 1 Indledning DSB Ejendomme og Bispebjerg Kollegie påtænker at udvikle det ubebyggede område ved Lygten til

Læs mere

Glostrup Kommune Parkeringsstrategi Parkeringsnormer

Glostrup Kommune Parkeringsstrategi Parkeringsnormer Parkeringsstrategi Parkeringsnormer NOTAT 12. marts 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Parkeringskrav... 4 2.1 Funktioner... 4 2.2 Erfaring... 5 2.3 Parkeringsnormer... 6 3 Stationsnærhed...

Læs mere

Bilag 8 - Notat vedrørende behovet for ændrede parkeringsnormer

Bilag 8 - Notat vedrørende behovet for ændrede parkeringsnormer KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Bilag 8 - Notat vedrørende behovet for ændrede parkeringsnormer Baggrund Der er fastsat normer for bilparkering i kommuneplanen. Kommuneplannormerne

Læs mere

BAGGRUND OG FORVALTNINGENS INDSTILLING

BAGGRUND OG FORVALTNINGENS INDSTILLING Bilag 1: Rammer for udarbejdelse af lokalplan 655 for Ny bydel ved Ny Østergade 24. maj 2018 BAGGRUND OG FORVALTNINGENS INDSTILLING Byrådet og en privat udvikler har gennem flere år ønsket at byudvikle

Læs mere

Parkeringsnormer 2018

Parkeringsnormer 2018 UDKAST Glostrup Kommune 12.11.2018 chs/tvo Parkeringsnormer 1 Indledning Glostrup Kommune fik i 2014 udarbejdet en parkeringspolitik og parkeringsstrategi for hele kommunen. Parkeringspolitikken indeholdt

Læs mere

Brøndby Kommune Vejledende Parkeringsnormer

Brøndby Kommune Vejledende Parkeringsnormer Brøndby Kommune Vejledende Parkeringsnormer August 2017 1 Forord Brøndby Kommune er i rivende udvikling. Flere virksomhedere og borgere ønsker at slå sig ned i Brøndby kommune. Brøndby Kommune ser derfor

Læs mere

Notat. Modtager: MBU/017.4 udvalg for Byudvikling/ØU/KB. Orienteringsnotat vedrørende parkering i Albertslund

Notat. Modtager: MBU/017.4 udvalg for Byudvikling/ØU/KB. Orienteringsnotat vedrørende parkering i Albertslund Notat Modtager: MBU/017.4 udvalg for Byudvikling/ØU/KB Orienteringsnotat vedrørende parkering i Albertslund I dette notat beskrives og analyseres parkeringsforhold i Albertslund. Notatet skal danne baggrund

Læs mere

Analyse af bil- og cykelparkeringsnormerne i København. Økonomiforvaltningen, Center for Byudvikling 27. februar 2019

Analyse af bil- og cykelparkeringsnormerne i København. Økonomiforvaltningen, Center for Byudvikling 27. februar 2019 Analyse af bil- og cykelparkeringsnormerne i København Økonomiforvaltningen, Center for Byudvikling 27. februar 2019 Indhold 1. Sammenfatning 2. Nye parkeringsnormer for bilparkering 3. Justering af parkeringsnormer

Læs mere

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St.

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 6. april 2018 Bilag 5 - Parkeringsnotat Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St. I det

Læs mere

Notat om vejforhold og parkering, Fischers Plads

Notat om vejforhold og parkering, Fischers Plads Bilag nr. 5 til Økonomiudvalgets møde den 16. oktober 2011 Notat om vejforhold og parkering, Fischers Plads Vejforhold Der er udarbejdet en trafikvurdering for Fischers Plads (bilag nr. 4) for at undersøge,

Læs mere

P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS

P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS P-HUS PÅ SORTEBRØDRE PLADS Parkeringsstrategien for Roskilde bymidte blev drøftet på byrådsmødet den 19. marts 2013. Baggrunden for strategien er byrådets ønske om at styrke bymidten som hele kommunens

Læs mere

KICKSTART FORSTADEN KONFERENCE MED INSPIRATION & DEBAT

KICKSTART FORSTADEN KONFERENCE MED INSPIRATION & DEBAT KICKSTART FORSTADEN KONFERENCE MED INSPIRATION & DEBAT FILIP ZIBRANDTSEN CHEFKONSULENT I REALDANIA BY 24. NOVEMBER 2014 Indhold Kort om RealdaniaBy Udfordring Parkering kan skabe værdi Aspekterne Case

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Høje Taastrup C. Bilag 1 Parkering Emne: Parkering Sideantal: 9

Høje Taastrup C. Bilag 1 Parkering Emne: Parkering Sideantal: 9 Høje Taastrup C Bilag 1 Parkering 2016.08.14 Emne: Parkering Sideantal: 9 600M -250-150 -72-77 - 742-385 - 119 Stationsnærhed Nyt byggeri P-hus Mulig placering af p-hus Nedlagt parkering 2 1:4000 0m 50m

Læs mere

Parkeringsnormer. Troels Vorre Olsen, - marts Tidssvarende parkeringsnormer.

Parkeringsnormer. Troels Vorre Olsen, - marts Tidssvarende parkeringsnormer. Parkeringsnormer - Tidssvarende parkeringsnormer Troels Vorre Olsen, tvo@viatrafik.dk - marts 2019 www.viatrafik.dk Agenda Eksisterende parkeringsnormer Gode råd Udvikling i bilrådighed og antallet af

Læs mere

KOLLEGIE- OG UNGDOMSBOLIGER

KOLLEGIE- OG UNGDOMSBOLIGER TILLÆG NR. 25 TIL KOMMUNEPLAN 2011 KOLLEGIE- OG UNGDOMSBOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentation den 10. april 2014. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg Kommuneplanen

Læs mere

NOTAT VEDR. SCENARIER FOR UDVIKLING AF SKANDERBORG STATION

NOTAT VEDR. SCENARIER FOR UDVIKLING AF SKANDERBORG STATION NOTAT VEDR. SCENARIER FOR UDVIKLING AF SKANDERBORG STATION Skanderborg Byråd har ønsket udarbejdet en helhedsplan for området omkring Skanderborg Station, som kan klarlægge mulighederne for at styrke Skanderborg

Læs mere

Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning

Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 3 - Redegørelse på baggrund af BR beslutning Borgerrepræsentationen vedtog i møde den 11. april 2013 pkt. 29, at TMF og

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget. NOTAT: Parkeringsstrategi for Roskilde bymidte

Teknik- og Miljøudvalget. NOTAT: Parkeringsstrategi for Roskilde bymidte Teknik- og Miljøudvalget Plan og Udvikling Sagsnr. 96895 Brevid. 1219799 Ref. MOKP Dir. tlf. 4631 3549 monakp@roskilde.dk NOTAT: Parkeringsstrategi for Roskilde bymidte 4. april 2011 Parkeringsstrategien

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Til sagen Plan og Udvikling Sagsnr. 301937 Brevid. 2887436 Ref. MCB madsb@roskilde.dk Behandling af bemærkning og indsigelser til tillæg 1 til lokalplan 571 for ROCKmagneten og Musicon C 16. august 2018

Læs mere

Svar på spørgsmål stillet af Jakob Næsager til dagsordenspunkt 5. Forslag til initiativer på parkeringsområdet

Svar på spørgsmål stillet af Jakob Næsager til dagsordenspunkt 5. Forslag til initiativer på parkeringsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Svar på spørgsmål stillet af Jakob Næsager til dagsordenspunkt 5. Forslag til initiativer på parkeringsområdet Jakob Næsager har den 6. august 2015 stillet nedenstående spørgsmål

Læs mere

Byudvikling af Kirkebjerg

Byudvikling af Kirkebjerg NOTAT Dato: 30.08.2018 Til: Per Nejrup Hansen & Rami Al Khumisi Kopi til: Nina Hanne Holst Udarbejdet af: Filip Zibrandtsen Byudvikling af Kirkebjerg Vurdering af parkeringsnormer Baggrund Denne analyse

Læs mere

Parkeringspolitik for Esbjerg Midtby

Parkeringspolitik for Esbjerg Midtby Oplæg til 2. temadrøftelse i udvalgene om parkering Der skal jævnfør 1. temadrøftelse om parkering i Esbjerg Midtby udarbejdes oplæg til parkeringsstrategi for Esbjerg Midtby, som forelægges Teknik & Byggeudvalget

Læs mere

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016

Kira Maria Svankjær, chefkonsulent. Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Kira Maria Svankjær, chefkonsulent Stormøde for lokale håndværkere 11. oktober 2016 Jyllinge nyt halområde og boligudbygning Strategi bliver til virkelighed - i byudviklingen! Fortætning og byomdannelse

Læs mere

Notat om forslag til dagligvarebutik på Statoilgrunden og planlægningen af Farum Bytorv.

Notat om forslag til dagligvarebutik på Statoilgrunden og planlægningen af Farum Bytorv. Notat om forslag til dagligvarebutik på Statoilgrunden og planlægningen af Farum Bytorv. Arkitektkontoret AK83 har for Ejendomsselskabet Sandbækvej udarbejdet et forslag til dagligvarebutik på 3.000 m²

Læs mere

Fremtidig planlægning

Fremtidig planlægning Parkeringsforhold, Silkeborg midtby 10. september 2012 Med kommuneplan 2009 vedtog Byrådet, at der skal skabes mere liv i Silkeborg Bymidte. Derfor er der skabt et planlægningsgrundlag, som gør det muligt

Læs mere

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler og cykler i forslag til lokalplantillæg for BørneRiget

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler og cykler i forslag til lokalplantillæg for BørneRiget KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 9. oktober 2018 Bilag 5 Fastsættelse af parkeringsdækning for biler og cykler i forslag til lokalplantillæg for BørneRiget Sagsnr.

Læs mere

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan DEBATOPLÆG De stationsnære områder i Herlev Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Høringsperiode fra 19. januar til den 16. februar 2015 Indledning

Læs mere

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Søtoften, Ovenvande Trafikal vurdering til lokalplan. NOTAT 28. august 2017 adp/llj

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Søtoften, Ovenvande Trafikal vurdering til lokalplan. NOTAT 28. august 2017 adp/llj UDKAST Skanderborg Kommune Søtoften, Ovenvande Trafikal vurdering til lokalplan NOTAT 28. august 2017 adp/llj 0 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1 Baggrund... 1 2 Parkering... 3 3 Krydset Vestergade/Søtoften...

Læs mere

Carlsbergvej. Fakta. Projektleder. Mægler

Carlsbergvej. Fakta. Projektleder. Mægler området er en ny dynamisk bydel med uddannelsesinstitutioner, ungdomsboliger og unikke transportmuligheder. En investering i særklasse. SPÆNDENDE BYUDVIKLINGSOMRÅDE I HILLERØD TIL SALG Freja ejendomme,

Læs mere

BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER

BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER BILAG NR. 3: NOTAT OM PLANFORHOLD OG VURDERING AF PROJEKTER Ansøgninger Der foreligger følgende ansøgninger: Projekt Adresse Ansøgt A Vestervangsvej 12 1 dagligvarebutik på ca. 1.000 m² B Vævervej 1 2

Læs mere

NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelse til forslag til lokalplan 645 for centerområde ved Trekroner syd

NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelse til forslag til lokalplan 645 for centerområde ved Trekroner syd Kommunaldirektøren Erhvervsafdelingen Sagsnr. 279681 Brevid. 2510331 Ref. LAHN Dir. tlf. larshn@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelse til forslag til lokalplan 645 for centerområde

Læs mere

Jakob Næsager har den 16. august efterspurgt de nominelle tal på udviklingen på parkeringsområdet.

Jakob Næsager har den 16. august efterspurgt de nominelle tal på udviklingen på parkeringsområdet. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Svar på opfølgende spørgsmål fra Jakob Næsager vedr. nominelle tal på udviklingen på parkeringsområdet til indstillingen Forslag til

Læs mere

Bilag 3. Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks

Bilag 3. Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks Bilag 3 Anbefalinger vedrørende det fremtidige bygningskompleks Udgangspunktet for den kommende arkitektkonkurrence er at der stilles krav til opførelse af et indretnings- og driftsmæssigt velfungerende

Læs mere

Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler

Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 20. juni 2018 Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler I dette notat redegøres først for fastlæggelse af parkeringsdækning

Læs mere

Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden

Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 3. januar 2019 Bilag 3. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden Dispensationer i Ørestad City Nord og Ørestad Syd Forvaltningen

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhuspladsen 77, 4. 1550 København V indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 33 66 54 41 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ

CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ I Vejle vil vi også cykle vi ønsker at den enkelte person kan bevæge sig rundt i byen på mange forskellige måder, alt efter ønske og ærinde. Cyklen er en vigtig brik

Læs mere

NY ØSTERGADE Revidering af bebyggelse og 3D model 27. februar 2018

NY ØSTERGADE Revidering af bebyggelse og 3D model 27. februar 2018 NY ØSTERGADE Revidering af bebyggelse og D model 27. februar 2018 2 EFFEKT I 08. februar 2018 Dokumentet indeholder Introduktion Samlet etagemeter Scenarie 0 Konkurrenceforslaget Scenarie 1 Konsekvensrettelser

Læs mere

Resumé. Behandling af bemærkning og indsigelser til lokalplan 580 for erhvervsareal Trekroner Syd

Resumé. Behandling af bemærkning og indsigelser til lokalplan 580 for erhvervsareal Trekroner Syd Teknik og Miljø Plan og Byggesag Planafsnittet Sagsnr. 86665 Brevid. 1072876 Ref. LED Dir. tlf. 46 31 35 06 gunillasr@roskilde.dk Behandling af bemærkning og indsigelser til lokalplan 580 for erhvervsareal

Læs mere

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Skolen ved Sundet.

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Skolen ved Sundet. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 4 19. april 2018 Parkeringsnotat Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Skolen ved Sundet. Sagsnr.

Læs mere

Parkeringsstrategi for Roskilde Bymidte

Parkeringsstrategi for Roskilde Bymidte Parkeringsstrategi for Roskilde Bymidte Vedtaget af Roskilde Byråd den 19. marts 2013 Parkeringsstrategi for Roskilde bymidte 2. maj 2013 Parkeringsstrategien er led i et samlet udviklingsprogram for Roskilde

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte Høringsperiode fra den 11. oktober 2018 til den 1. november 2018 Hjo rte spr ing Herlev Rin Herlev

Læs mere

Bæredygtig trafik i Køge Kyst

Bæredygtig trafik i Køge Kyst 1 Bæredygtig trafik i Køge Kyst Vejforum 2011, 8. December Erik Basse Kristensen Illustration: Vandkunsten Agenda 2 Baggrund Lidt om eksisterende forhold Udfordringer Biltrafik og parkering Lette trafikanter

Læs mere

LOKALPLAN Udkast. Boliger, Karolinelundsvej, Ø-gadekvarteret

LOKALPLAN Udkast. Boliger, Karolinelundsvej, Ø-gadekvarteret LOKALPLAN 1-4-111 Boliger, Karolinelundsvej, Ø-gadekvarteret 22.03.2018 Udkast Indholdsfortegnelse Startredegørelse 1 Baggrund 2 Området 3 Eksisterende planforhold 5 Projektet 8 Til lokalplanforslaget

Læs mere

Bilag 2: Beslutningsoplæg om justering af parkeringstakster, pris på beboerlicenser samt rød betalingszones grænse

Bilag 2: Beslutningsoplæg om justering af parkeringstakster, pris på beboerlicenser samt rød betalingszones grænse KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse BILAG 2 Bilag 2: Beslutningsoplæg om justering af parkeringstakster, pris på beboerlicenser samt rød betalingszones grænse Dette notat

Læs mere

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT Tidsplan DET MENER BYRÅDET Udbygningen af området skal ske i etaper og afstemmes med en udvikling af bymidten i øvrigt CENTRALE SPØRGSMÅL Hvordan kan området fungere som bydel, selv om det udbygges i etaper?

Læs mere

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE HOLBÆK KOMMUNE Dato: 19. marts 2018 Sagsb.: Lasse Emil Stougaard Sagsnr.: 18/12327 Dir.tlf.: 72364846 E-mail: lasse@holb.dk Bilag Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik Foto

Læs mere

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen 14/2013 Tracéet langs Helsingørmotorvejen Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen Status Plannavn bydel Dato for forslagets vedtagelse i kommunalbestyrelsen Vedtaget Kommuneplantillæg

Læs mere

PARKERING OG BYKVALITET INSPIRATION TIL VÆRDISKABENDE PARKERINGSLØSNINGER

PARKERING OG BYKVALITET INSPIRATION TIL VÆRDISKABENDE PARKERINGSLØSNINGER PARKERING OG BYKVALITET INSPIRATION TIL VÆRDISKABENDE PARKERINGSLØSNINGER 1 2 Vurdér den samlede økonomi og værdiskabelse for hele projektet og skab optimale rammer for opførelse, ejerskab og drift Tænk

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Side 1 af 7 Forslag til besvarelse af synspunkter og idéer indkommet i forudgående offentlig høring om ny bebyggelse på hjørnet af Ryhavevej og Klokkerbakken i Hasle TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling

Læs mere

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013)

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013) ARBEJDSNOTAT 6. oktober 2014 ARH Baggrund Denne skrivelse er en opsamling på et indlæg vedr. trafikale tal og tendenser, som Via Trafik præsenterede på Byplanlaboratoriets arrangement, 2. netværksmøde

Læs mere

NOTAT VEDR. FORSLAG TIL DAGLIGVAREBUTIK PÅ EJENDOMMEN BREDGADE 6 M.FL.

NOTAT VEDR. FORSLAG TIL DAGLIGVAREBUTIK PÅ EJENDOMMEN BREDGADE 6 M.FL. Erhvervs- og Borgerservice Plan og Ejendomsudvikling Dato: 16.04.2013 Sags nr.: 12/34166 Sagsbehandler: Jens Østergaard Larsen NOTAT VEDR. FORSLAG TIL DAGLIGVAREBUTIK PÅ EJENDOMMEN BREDGADE 6 M.FL. Firmaet

Læs mere

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015 ØKONOMIUDVALGET Plan og Udvikling Sagsnr. 246187 Brevid. 2229089 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Almene boligprojekter i Roskilde 3. december 2015 Indledning: Der er behov for flere

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 285421 Brevid. 2715171 Ref. CH Dir. tlf. 46 31 35 44 cecilieh@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelser til lokalplan 654 og kommuneplantillæg 3 for boliger

Læs mere

Bilag nr. 3 FAKTA Forslag til udarbejdelse af lokalplan Gammel Køge Landevej med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Bydel Valby.

Bilag nr. 3 FAKTA Forslag til udarbejdelse af lokalplan Gammel Køge Landevej med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Bydel Valby. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 12-03-2019 Bilag nr. 3 FAKTA Forslag til udarbejdelse af lokalplan med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Bydel Valby. GÆLDENDE LOKALPLANER

Læs mere

Forslag til ændrede rammebestemmelser for 13-B-04 i Planområde Gødvad, der udsendes i supplerende 8 ugers høring.

Forslag til ændrede rammebestemmelser for 13-B-04 i Planområde Gødvad, der udsendes i supplerende 8 ugers høring. TILLÆG 34 Forslag Forslaget til tillæg nr. 34 for erhvervsrammen Erhvervskorridoren i Gødvad, er fremlagt i offentlig høring fra 27. marts 2013 til 22. maj 2013 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Forslag

Læs mere

Vedtaget. Tillæg 52. Silkeborg Kommuneplan

Vedtaget. Tillæg 52. Silkeborg Kommuneplan Vedtaget Tillæg 52 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd den 13. juni 2016 Offentliggjort den 20. juni 2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 52 til Kommuneplan 2013-2025.

Læs mere

TILLÆG NR. 24 TIL KOMMUNEPLAN FOR ODENSE KOMMUNE

TILLÆG NR. 24 TIL KOMMUNEPLAN FOR ODENSE KOMMUNE TILLÆG NR. 24 TIL KOMMUNEPLAN 2013-2025 FOR ODENSE KOMMUNE STENFISKERKAJEN ÆNDRING AF KOMMUNEPLANOMRÅDE 1 SKIBHUSKVARTERET SKIBHUSENE VOLLSMOSE STIGE Ø HVAD ER EN KOMMUNEPLAN? I henhold til lov om planlægning

Læs mere

BILAG 4: Skema over foreslåede ændringer Ny lokalplan i forhold til gældende lokalplaner Gammel Køge Landevej

BILAG 4: Skema over foreslåede ændringer Ny lokalplan i forhold til gældende lokalplaner Gammel Køge Landevej BILAG 4: Skema over foreslåede ændringer Ny lokalplan i forhold til gældende lokalplaner Gammel Køge Landevej OMRÅDE I Matr. 1474 Gammel Køge Landevej 59-65 Lokalplan nr. 73 Carl Jacobsens Vej ophæves

Læs mere

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet).

Roskilde Byråd besluttede den 31. august 2011 en vision for udvikling af Ny Østergade-arealet (Røde Portområdet). Bilag 8 Økonomiudvalgets møde den 20. september 2012 Plan og Udvikling Sagsnr. 73182 Brevid. 1338739 Ref. MOKP Dir. tlf. 46 31 35 46 dorteo@roskilde.dk NOTAT: Bilag 1 Forslag til rammer og krav for udviklingen

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Ringstedgade - Køgevej. Rammeområde 1.CR.15. Tillæg 1 til Roskilde Kommuneplan 2017 forslag

Ringstedgade - Køgevej. Rammeområde 1.CR.15. Tillæg 1 til Roskilde Kommuneplan 2017 forslag Ringstedgade - Køgevej. Rammeområde 1.CR.15 Tillæg 1 til Roskilde Kommuneplan 2017 Forord HVAD ER ET TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN? Den fysiske planlægning reguleres bl.a. gennem kommuneplanlægning. Hvert fjerde

Læs mere

NOTAT. 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky

NOTAT. 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky NOTAT Projekt Bellakvarter Kunde Bellakvarter/BC Hospitality Group Dato Oktober 2018 Fra Rambøll Mobilitet og Trafikplanlægning 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky I forbindelse med udviklingen

Læs mere

Kommuneplantillæg 13/2009 for Kanalvejsområdet nord

Kommuneplantillæg 13/2009 for Kanalvejsområdet nord Kommuneplantillæg 13/2009 for Kanalvejsområdet nord Status Plannavn bydel Dato for forslagets vedtagelse i kommunalbestyrelsen Vedtaget Kommuneplantillæg 13/2009 for Kanalvejsområdet nord Kgs. Lyngby 3.

Læs mere

Fastsættelse af parkeringsdækning samt af- og påsætning for biler

Fastsættelse af parkeringsdækning samt af- og påsætning for biler NOTAT Bilag 5 11. januar 2018 Sagsnr. 2017-0304651 Fastsættelse af parkeringsdækning samt af- og påsætning for biler Kommuneplan 2015 Parkeringsdækningen for skoler fastlægges i lokalplaner efter Kommuneplan

Læs mere

Horsens Kommune en vækstkommune kendt for koncerter og FÆNGSLET

Horsens Kommune en vækstkommune kendt for koncerter og FÆNGSLET Horsens Kommune en vækstkommune kendt for koncerter og FÆNGSLET 87.000 borgere - vokser med 700 pr. år en procentvækst på niveau med Storkøbenhavn og Aarhus Er i top 3 for vækst i arbejdspladser siden

Læs mere

Cederfeldsgade, Aarup

Cederfeldsgade, Aarup Cederfeldsgade, Aarup Vurderingskriterier Arkitektonisk kvalitet Vurdering Projektet rummer ikke særlige arkitektoniske kvaliteter, der kan fremhæves, og der er ikke tale om en særlig arkitektur, hvor

Læs mere

Parkeringsstrategi for Køge bymidte

Parkeringsstrategi for Køge bymidte Parkeringsstrategi for Køge bymidte 2012 Parkeringsstrategi for Køge bymidte 2012 Teknik- og Miljøforvaltningen Køge Kommune Torvet 1 4600 Køge Tlf. 56 67 67 67 tmf@koege.dk 2 Behovet for en parkeringsstrategi

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Kommunalbestyrelsen ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 20-12-2011 Dato: 21-11-2011 Sag nr.: KB 202 (ØU 253) (TMU 99) Sagsbehandler: Anne-Mette Volmer Sørensen Kompetence:

Læs mere

I bedes forholde jer til det nedenfor beskrevne om dispensation og beskrivelse af byggeprojektet og indsend jeres bemærkninger.

I bedes forholde jer til det nedenfor beskrevne om dispensation og beskrivelse af byggeprojektet og indsend jeres bemærkninger. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 20. maj 2015 Orientering Vi har modtaget et byggeprojekt som er omfattet af lokalplan og servitut og herefter følger en beskrivelse af hvilke bestemmelser,

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Udkast til helhedsplan for Fischers Plads

Udkast til helhedsplan for Fischers Plads Bilag nr. 3 til ØK den 26. oktober 2011 Udkast til helhedsplan for Fischers Plads Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en helhedsplan for Fischers Plads, der fremgår af side 4. Udkast til helhedsplanen

Læs mere

TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN. Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013.

TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN. Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013. TILLÆG NR. 19 TIL KOMMUNEPLAN 2011 INDRE NORDHAVN Vedtaget af Borgerrepræsentation den 28. november 2013. Center for Byudvikling, 12. december 2013. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG?? Kommuneplantillæg Kommuneplanen

Læs mere

Forslag. Tillæg 7. - til Kommuneplan for Herlev Bymidte. Kortbilag

Forslag. Tillæg 7. - til Kommuneplan for Herlev Bymidte. Kortbilag Forslag Tillæg 7 - til Kommuneplan 2013-2025 for Herlev Bymidte Kortbilag Offentliggørelse Forslaget kan ses på Herlev Kommunes hjemmeside www.herlev.dk Forslaget er i høring fra den 17. januar til den

Læs mere

Kommuneplan Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema

Kommuneplan Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema Kommuneplan 2017 - Rammer for lokalplanlægningen - Ændringsskema Generelle rammer: Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2017 1. Boliger Boliger generelt Boliger - Boliger generelt (side 6) Boligstørrelsen for

Læs mere

VUC OG Garnisionspladsen

VUC OG Garnisionspladsen AUGUST 2013 VUC OG Garnisionspladsen PARKERINGSMODELLER INDHOLD Garnisionspladsen 4 VUC - model A 11 VUC - model B 15 Landsarkivet Ll. Sct. Hans Gade Nytorv 2 Sct. Ibs Gade VUC Vestre Landsret Viborg Domkirke

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT nov 2018 HEK RBJN / RSAL ADKK

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT nov 2018 HEK RBJN / RSAL ADKK RINGSTED OUTLET VURDERING AF PARKERINGSBEHOV ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Nuværende forhold 2 2.1

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder

SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder Projektforslag fra Solrød Kommune Jersie Center Fremtidens Forstæder Baggrunden for Solrød Kommunes projektforslag Ligesom i et stort antal øvrige danske forstæder,

Læs mere

Notat. Baggrund. Side 1 af 5

Notat. Baggrund. Side 1 af 5 Notat Vedrørende: Ændrede regler for modregning af parkeringsindtægter provenutab for Randers Kommune og konsekvenser ved indførelse af gratis parkering Sagsnavn: Nedsættelse af statstilskud med indtægter

Læs mere

rammeområde under ét Detailhandel: dagligvarer, tekstil og beklædning og øvrige udvalgsvarer.

rammeområde under ét Detailhandel: dagligvarer, tekstil og beklædning og øvrige udvalgsvarer. 6.1.01 Eremitageparken Plannummer 6.1.01 Plannavn Anvendelse generelt Anvendelse specifik Fremtidig zonestatus Zonestatus Plandistrikt Eremitageparken Centerområde Mindre butiksområder Hjortekær bydel

Læs mere

Århus Kommune. Lokalplan nr. Århus Amtssygehus - udvidelse, Tage Hansens Gade i Århus. August 1979 KONGSBAK INFORMATIK

Århus Kommune. Lokalplan nr. Århus Amtssygehus - udvidelse, Tage Hansens Gade i Århus. August 1979 KONGSBAK INFORMATIK Århus Kommune Lokalplan nr. 088 Århus Amtssygehus - udvidelse, Tage Hansens Gade i Århus KONGSBAK INFORMATIK August 1979 hhus kommune Lokalplan nk: 88 Århus Amtssygehus Tage Hansens Gade i Arhus,. tatistlkområde/distrikt

Læs mere

Forslag til tillæg 39. til Silkeborg Kommuneplan

Forslag til tillæg 39. til Silkeborg Kommuneplan Forslag til tillæg 39 til Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Fremlagt i offentlig høring fra 6. januar til 2. marts 2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Forslag til Tillæg 39 til Silkeborg Kommuneplan

Læs mere

11. marts Sagsnr

11. marts Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 2. Administrationsgrundlag for almene boliger - anvendelse af krav om almene boliger i lokalplaner og udmøntning

Læs mere

Notat. Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i. Hørsholm Kommune

Notat. Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i. Hørsholm Kommune Dato: 10.01.2018 Team Plan og Byudvikling Kontakt Rikke Krogsgaard rkj@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 2472 Placeringsmuligheder for udvidelse af plejeboligmassen i Den eksisterende plejeboligmassen er i

Læs mere

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE KOMMUNE

Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 HVIDOVRE KOMMUNE Forudgående høring HVIDOVRE KOMMUNEPLAN 2016 Ajax Alle Friheden Station Gammel Køge Landevej Invitation til at komme med idéer og forslag til et ændret indhold for en del af rammeområde 3C7 Hvidovrevej

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan Verdensby med ansvar

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan Verdensby med ansvar KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 2 22. marts 2019 Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan 2019 - Verdensby med ansvar

Læs mere

Kommuneplantillæg 9/2009 for DTU

Kommuneplantillæg 9/2009 for DTU Dato: 2. august 2012 Lyngby-Taarbæk Kommuneplan 2009 Kommuneplantillæg 9/2009 for DTU Status Plannavn Område bydel Dato for forslagets vedtagelse i kommunalbestyrelsen Vedtaget Kommuneplantillæg 9/2009

Læs mere

POSTHUSGRUNDEN TRAFIKAL VURDERING

POSTHUSGRUNDEN TRAFIKAL VURDERING Til Allerød Kommune Dokumenttype Notat Dato Juli 2011 POSTHUSGRUNDEN TRAFIKAL VURDERING POSTHUSGRUNDEN TRAFIKAL VURDERING Revision V2 Dato 2011-07-12 Udarbejdet af Christina Mose Kontrolleret af Henrik

Læs mere

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 Plan og Udvikling Sagsnr. 281105 Brevid. 2650335 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 26. september 2017 Kommunerne i kan inden den 15. oktober 2017

Læs mere

Notat - Forvaltningens gennemgang af de udtalelser modtaget ved naboorienteringer om byggeri på Trekroner Centervej 50

Notat - Forvaltningens gennemgang af de udtalelser modtaget ved naboorienteringer om byggeri på Trekroner Centervej 50 Emner i nabo-udtalelser Parkeringsforhold Forvaltningens bemærkninger I forbindelse med første naboorientering var der væsentlig flere bemærkninger angående parkeringsforhold. Der er modtaget færre bemærkninger

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Bjarne Holm Markussen, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

> Lokalplan 1068 Boliger ved Køge Å. Notat: Belysning af indbliksgener i forbindelse med etablering af boliger ved Køge Å

> Lokalplan 1068 Boliger ved Køge Å. Notat: Belysning af indbliksgener i forbindelse med etablering af boliger ved Køge Å 06_12_2017 Lokalplan 1068 Notat: Belysning af indbliksgener i forbindelse med etablering af boliger ved Køge Å Et projektforslag udarbejdet af Vandkunsten Historik Området beliggende mellem Fændediget

Læs mere

Notat. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan. Ansøgning om ny helhedsplan 2015 for Dokken-området, Dokken Towers. Planforhold.

Notat. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan. Ansøgning om ny helhedsplan 2015 for Dokken-området, Dokken Towers. Planforhold. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 16. september 2015 Login mohou/jap Notat Ansøgning om ny helhedsplan 2015 for Dokken-området, Dokken Towers. Planforhold. Dette notat redegør for planlægningsmæssige forhold

Læs mere

N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN

N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN 14. Maj. 2013 1 Plan 1:500 SNIT SCENARIE 1-1:250 50 P 50 P 52 P 50 P 50 P 50 P 49 P 47 P 52 P 50 P Hoveddisponering

Læs mere

Forslag til tillæg 28 og lokalplan , Bolig og erhverv, Blumersgade 3-5, Horsens.

Forslag til tillæg 28 og lokalplan , Bolig og erhverv, Blumersgade 3-5, Horsens. Plan og By Sagsbehandler: Sanne Wenzel Jespersen Sagsnr. 01.02.05-P16-16-15 Dato:23.5.2016 Notat om høringssvar Forslag til tillæg 28 og lokalplan 2015-24, Bolig og erhverv, Blumersgade 3-5, Horsens. Ved

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

Område Byggeønske: Forvaltningens bemærkninger Løsning Underområde (Se vedhæftede tegning)

Område Byggeønske: Forvaltningens bemærkninger Løsning Underområde (Se vedhæftede tegning) Bilag 2. Oversigt over byggeønsker og -problemer ved Krimsvej Nedenstående oversigt over byggeønsker er lavet på baggrund af oplysninger fra grundejerne. Forvaltningens bemærkninger til de fremkomne ønsker

Læs mere

Centerområde ved Vesterhavsvej i Billum TILLÆG 15

Centerområde ved Vesterhavsvej i Billum TILLÆG 15 04.01.C02 Centerområde ved Vesterhavsvej i Billum TILLÆG 15 Copyright: Geodatastyrelsen, COWI, Varde Kommune RAMMEOMRÅDE 04.01.C02 Mål: 1: KOMMUNEPLAN 2017 4.000 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Et forslag

Læs mere

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5

Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 Byplanmæssige rammer for Frederiksborgvej 3-5 20. februar 2018 Det gamle rådhus på Frederiksborgvej 3-5 skal ikke længere anvendes af Furesø Kommunes administration. Byrådet ønsker derfor, at dette centrale

Læs mere